cerezanita 1800 złotych brutto wg Min. to majątek 27.06.08, 08:58 Rany, ale kasa, aż nie wiadomo, jak to wydać! Normalnie za chwilę się popłaczę, całe to zestawienie jest tak żałosne, gdy przypomnimy sobie, jaka jest średnia krajowa... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: 1800 złotych brutto wg Min. to majątek 27.06.08, 09:53 ja wiem że żałosne, za tyle nie da się nawet wynająć kawalerki to że pracujecie za takie pieniądze to dla mnie niepojęte jest, rzućcie to w cholere, w końcu cały system padnie i zacznie się wszystko od nowa na nowych zasadach Odpowiedz Link Zgłoś
alexa47 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:02 Jestem ciekawa, kto dopuścił ten artykuł do druku i na czyje zlecenie? Po raz kolejny się przekonuję, że coraz częściej w GW ukazują sie nierzetelne informacje. Oj, tracą zaufanie do tej gazety. Już czas przerzucić sie na inne źródło informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
desant.moherowych.beretow Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:04 Nigdzie nie ma takich długich płatnych wakacji jak w przypadku nauczycieli. Mamy wolny rynek pracy, jak nie chcą tam pracowac to niech nie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiekkk Dlugie, gorace lato. :-) 27.06.08, 09:10 Nie wiem, jak to jest rozwiazane w Polsce, ale we Francji to, ze nauczyciel w wakacje i w czasie ferii dostaje pensje jest konsekwencja nastepujacego rozwiazania : wyliczamy roczna pensje (za realnie przepracowane miesiace) i - zamiast dzielic ja na dziewiec czesci, dzielimy na 12. Zapewne w polsce jest podobnie - czesc wakacji czy ferii jest uwazana za urlop platny, do ktorego wszyscy pracownicy maja jak na razie prawo, czy to sie komus podoba, czy nie, a czesc - jest "oplacana" z pensji kazdego nauczyciela, zarobionej w czasie pracy w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiekkk Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 09:04 Nauczyciel pracuje tylko 30 godzin tygodniowo? Ciekawe - poprawianie prac, przygotowanie do lekcji, spotkania z rodzicami, rady pedagogiczne, poprawianie matur, przygotowywanie tematow egzaminacyjnych, udzial w egzaminach ustnych, wyjazdy na szkolne wycieczki - zajmuja tylko 26 godzin tygodniowo? Cos sie komus poprzewracalo w glowce. Zanim sie zacznie glosic takie nonsensy, moze najpierw powinno sie samemu sprobowac popracowac chocby przez tydzien jako nauczyciel. Zaloze sie, ze glosicielom takich pieknych teorii placowych juz po dwoch dniach wymieklaby rura i ze stwierdziliby, ze za "takie g**** pieniadze" to oni tak ciezko harowali nie beda. Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 09:17 Jak już dwa razy napisałam, realny czas pracy policzyłam sama wspólnie ze znajomymi nauczycielami. Oni też albo pracują na półtora etatu i nie narzekają, albo chwalą sobie krótszy czas pracy nawet za mniejsze pieniądze (np. matki małych dzieci). Ale widzę, że to prawda - spora część nauczycieli nie mają zwyczaju słuchać tego, co mówią do nich inni, bo sami wiedzą lepiej (syndrom nauczyciela w czystej postaci). W obliczu niewygodnych argumentów najchętniej zatykają uszy, zamykają oczy i krzyczą: "nie słyszę cię! nie słyszę cię!". Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 10:25 grenadyna, nudna jesteś, widać nie masz zwyczaju słuchać tego, co się do ciebie (między innymi) mówi, i klepiesz swoje. Oczywiście nawet tacy kończą szkoły, często nawet sprawiają wrażenie wyedukowanych. A co do realnego czasu pracy, daj cynk, znajomy dyrektor szuka sprzątaczki do szkoły, dotychczasowa zbuntowała się, że musi z nauczycielami siedzieć do późna. Na takim stanowisku będziesz mogła notować bezpośrednio czas pracy nauczycieli i zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 11:06 Mam nadzieję, że nie będziesz nigdy uczyć moich dzieci, bo trzeba przyznać, że poziom merytoryczny Twoje argumentacji jest nieco szokujący. Jako nauczyciel (???) sama wystawiasz negatywne świadectwo swojej grupie zawodowej. I jeszcze chcesz, żeby Ci więcej płacić? Sądzę, że i tak zarabiasz za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 11:08 I ten język! - "daj cynk"??? - "klepiesz" ??? Litości! Siedzisz w więzieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
anty5 Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 15:48 grenadyna napisała: > I ten język! > - "daj cynk"??? > - "klepiesz" ??? > Litości! Siedzisz w więzieniu? zniżył się tylko do Twojego poziomu, abyś mogła go zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 18:53 Biedactwo nie rozumie treści, więc czepia się formy, normalne. Zresztą czego się spodziewać po umiejętności czytania ze zrozumieniem i zdolności do wnioskowania u osoby, której po przeczytaniu, że mam wśród znajomych dyrektora szkoły ułożyło się w główce, że jestem nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
geigers Re: Bogaci nauczyciele? Co za bzdura 27.06.08, 22:06 Jak coś może być nieco szokujące? A może ty jesteś nieco w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiekkk Ballada o nierobstwie 28.06.08, 10:28 Kochanie, dlaczego w sprawie tego, jak wyglada MOJA praca i ile zajmuje czasu (jestem nauczycielka, co prawda nie w polsce, ale jednak - jestem) mam sluchac ciebie, skoro sama wiem, jak to wyglada w moim przypadku? Kim ty jestes, zebym zdawala sie tylko na twoje "cenne" osady? Liczylas sobie , lub swoim znajomym czas pracy? No coz, moze sie opier***, tacy "nauczyciele" tez niesttety sa. To troche tak, jakbys zjadla na sniadanie bulke z serem i swietnie o tym wiedziala, a ktos, kto nie ma z toba nic wspolnego wciskalby ci, ze jadlas jajko na twardo, bo on wie lepiej, poniewaz ze znajomymi wlasnie takie sniadanie spozyl. Tak BTW - "Spora czesc nauczycieli nie maja zwyczaju" - kto ci dal mature z polskiego, kotku? Odpowiedz Link Zgłoś
waldam a więc Donio zrobił cud.W takim razie czy to on? 27.06.08, 10:00 Wiedza ministerstwa na tamat pracy nauczycieli żenująca. W tych "pełnych szufladach" nawet nie było porządnych analiz. Stąd co chwila bzdurne pomysły "genialnych", superfachowców ministrów. Zenada, żenada ... jak zwykle. Czy " głupi naród to kupi"? A POszołmki tak gromiły PISiaków za dzielenie społeczeństwa. Uczeń przerósł mistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
mar018 nauczyciele Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciel 27.06.08, 09:06 niby tak, ale nie porównujmy zdrugiej strony siedzenia w biurze i pierdzenia w stołek (jak slucham kto dzwoni do radia w ciągu dnia i bierze udział w konkursach, to nie słyszę o nauczycielach, tylko urzędnikach, którzy zamiast pracować radia słuchają) z do użerania się z bachorami w gimnazjum... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:14 Bogaci nauczyciele, już cud Tuska. Tylko czy jakiś głupek liczył godziny pracy spedzone nocami na poprawianiu klasówek Polska to rzeczywiście kraj cudu. Teraz państwo jest przyjazne Czy to rankiem czy wieczorem Poseł miło się uśmiecha Wymachując wibratorem Platforma cię kocha Czy chcesz tego czy nie Platforma cię kocha Jest romantycznie Nikt nikogo już nie skłóca Ku sielance kraj się skłania Premier jak ma dzikie oczy To wyłącznie z pożądania Platforma cię kocha… Ceny ciągle idą w górę Rośnie popyt na Igrzyska Rząd ma taki super PR Jak agencja towarzyska pl.youtube.com/watch?v=SjBglgerApk Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 nauczyciele powinni 27.06.08, 09:18 zarabiać wiącej ale pytam konkretnie: jaka jest różnica, odnośnie zarobków, między nauczycielem, który autentycznie i profesjonalnie wykonuje swój zawód a takim, który mówi „drogie dzieci przeczytajcie sobie od strony 20 do strony 30 a ja potem sprawdzę”? Otóż twierdzę, że różnica jest żadna i to trzeba zmienić. Podobnie na uczelniach. I dopiero wtedy dawać podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: nauczyciele powinni 27.06.08, 09:26 No coz, nie twierdze,ze nauczyciele nie powinni zarabiac wiecej, ale odnoszac sie do mnostwa obowiazkow pozalekcyjnych informuje, ze ja pracuje 40 godzin tygodniowo, w ciagu roku z trudem udaje mi sie wyrwac 2-3 tygodnie urlopu, 2-3 razy w tygodniu pracuje do 21-22 a zdarza sie nawet ze do rana. Tak pracuje cala branza grafikow komputerowych. Jak przelicze to na stawke godzinowa to wyjdzie bardzo marniutko. Czy graficy powinni rozpoczac strajk generalny? I nie opowiadajcie mi o misji nauczyciela - ksztalcilam sie prze 22 lata - w tym czasie spotkalam moze 5 nauczycieli z prawdziwego zdarzenia - gdyby pozostali odeszli z zawodu nawet nikt by nie zauwazyl, a wiekszosc odetchnela by z ulga. Teraz szukam szkoly podstawowej dla swojego synka - az sie slabo robi jak widze te Paniusie na korytarzach w szkolach - bede placic grube pieniadze w szkole spolecznej zeby moje dziecko uczyli prawdziwi nauczyciele! Odpowiedz Link Zgłoś
moria29 Re: nauczyciele powinni 27.06.08, 09:35 Jeśli jesteś dobry zostań wolnym strzelcem. A teraz powiedz ile zarabia grafik za godzinę. Przy indywidualnym zleceniu 150 za godzine Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: nauczyciele powinni 27.06.08, 12:45 150 za godzine to chyba troche przesada - a poza tym bez ubezpieczenia, zusu i prawa do platnego urlopu. Wiec cos za cos - albo ma sie rozne przywileje pracownicze - albo sie zarabia :-) Grafik wolny strzelec nawet jak zarobi 150 za godzine to na pewno nie ma tyle zlecen zeby pracowac dzien w dzien po 8 godzin - reszte czasu musi poswiecic na szukanie tych zlecen (czyli po prostu sprzedawanie sie - bardzo frustrujaca praca), sam musi opacic zus, odlozyc na indywidualna emeryture. Po prostu cos za cos - albo jest sie nauczycielem pod pelna ochrona, albo zarabia sie samodzielnie wieksze pieniadze ale za to ryzykujac potkniecie w kazdej chwili i pozostanie na lodzie - bez ubezpieczenia, renty i dochodow... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 dorota.alex - popieram Twój rozsądny głos, bo 27.06.08, 12:49 masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
rex33 Re: nauczyciele powinni 27.06.08, 10:01 Szanowny kolego (albo koleżanko) róznica między tymi nauczycielemi jest dokładnie taka sama jak między np: - policjantem, który za przekroczenie prędkości wystawia mandat i punkty karne a policjantem, który bierze 200zł bez pisania - lekarzem, który uczciwie mnie bada a lekarzem, który bierze 50 zł a nawet nie dotknie stetoskopi - urzędnikiem, który moje podanie rozpatruje szybko a urzędnikiem,k tóry bez łapówki nic nie załatwi itd. W kazdym zawodzie są pracownicy dobrzy i źli (delikatnie mówiąc) i nie widzę nic dziwnego w tym, że wśród nauczycieli jest tak samo. Tylko mam prośbę - nie pisz o odpowiedzialności zaodu nauczycielskiego bo będę musiał użyć argumentu o architektach przez których ludzie stracili zycie w zawalonej hali, lub zarządzajacych kopalniami, przez których giną górnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: nauczyciele powinni 27.06.08, 12:29 REx zgadzam się z Tobą w 100%. Nie powinno się mówić o specjalnym powołaniu, czy mitycznej odpowiedzialności, przez żadną stronę. Powinno się tylko i wyłącznie mówić o profesjonalizmie. Z obu stron. Ja chcę profesjonalnych nieźle zarabiających nauczycieli. Oba te warunki naraz. Póki co nie jest spełniony żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 czyli różnica żadna w zarobkach a 27.06.08, 12:55 poziom wykształcenia i wychowania da się mierzyć. Zatem można też oceniać nauczycieli i to trzeba robić i uzależniać zarobki nauczyciela od wyników uczniów a nie biadolić, że się nie da, że nauczyciele i tak dużo już robią. Odpowiedz Link Zgłoś
chrubiel Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:24 Nauczyciel dyplomowany zarabia w chwili obecnej brutto 3000 złotych i ciągle im mało. Nie wysilają się. Wakacje, ferie, przerwy świąteczne. Bzdurą jest praca 40 godzin tygodniowo. Większoś odbębnia godziny lekcyjne i do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbrachlin Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:29 A skąd to wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ella97 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 13:47 Życzę Ci, żeby Twoje dzieci były nauczycielami i miały tyle czasu dla swojej rodziny, ile ja mam dla swoich dzieci jako nauczycielka na jednym etacie. Odpowiedz Link Zgłoś
tm "SuperExpressowe" podejście, brawo Gazeta 27.06.08, 09:26 Gazeta szmaci się ostatnio coraz częściej - takie artykuły są w stylu SE. A kto niby ustala nauczycielom wymiar minimalny godzin - oni sami? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:35 Pomyslcie o lustracji swoich dziennikarzy, hieny!!!! Oraz o kłamstwach, którymi karmicie ludzi. kataryna.salon24.pl/80382,index.html "Dziękuję ci za to, że powiedziałaś pani X. Dziękuję ci za to, że próbowałaś mi (nam?) pomóc ale na nic to się zdało. Jutro mam aborcję w szpitalu na Lubartowskiej, nie mogę zrobić już nic, nie chcę tego. Mam tylko nadzieję, że po tym wszystkim nie popadnę w depresję i nie zrobię sobie krzywdy" Tak Agata dziękowała koleżance, która szukała dla niej wsparcia u nauczycieli. Jak podziękuje Pochrzęst, Nowickiej, Szlachetce, Pacewiczowi, Gretkowskiej, Środzie i innym "obrońcom" gdy sobie przeczyta te wszystkie artykuły i zrozumie jak i do czego jej użyli? Gdy dorośnie, usamodzielni się i będzie mogła sobie pozwolić na publiczną szczerość nie przejmując się tym czy się mamie spodoba? Z dzieckiem Agaty udało się wygrać ale Agata została i powinna się im śnić po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
comysle Sensacja!Nauczyciele 'zamozniejsi' od bankowcow! 27.06.08, 09:36 Ludzie, zastanowcie sie krotko! Z tego raportu wynika, ze nauczyciele sa 'zamozniejsi' od prezesow bankow, firm ubezpieczeniowych, ordynatorow szpitali itp.! Odkrycie na miare ekonomicznego Nobla! Jak juz mowimy o ocenie pracy, to tego redaktora zwolnic od razu, bo nie zadal sobie trudu przedstawic ani kawalka z tej tabeli o miesiecznych zarobkach tylko stawkach za godzine. Moze to troche niefortunne porownanie, ale ile bierze teraz luksusowa panienka w Warszawie za godzine? Znajdzcie mi prawnika, ktory tak tanio poprowadzi sprawe! A ci, ktorzy lapia sie na takie bzdury szybko an kursy pedagogiczne i zapylac w wiejskiej podstawowce! Po co sie meczyc za psie pieniadze w firmie, skoro mozna byc zamoznym? Dla bardziej ambitnych zadanie: ile zarobilby nauczyciel, gdyby 40 godzin w tygodniu tylko prowadzil lekcje? Kokosy? Acha, i nie przychodzcie na wywiadowke, dzieci nie wysylajcie na wycieczke szkolna, a klasowki sobie sami sprawdzcie. Swiadectwo dla dziecka napiszcie w domu, zrobcie dziecku w domu jaselka, zeby bylo jak w szkole. Na przerwie w szkole to sobie sami dzieci pilnujcie, albo niech sie pozabijaja! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Sensacja!Nauczyciele 'zamozniejsi' od bankowc 27.06.08, 14:42 Chyba nikt z tego artykułu nie wyciągnie wniosków takich że nauczyciel na jednym etacie zarobi krocie. To poprostu inny punkt widzenia na zarobki. A co do argumentu pracy po godzinach, jeśli ktoś nie pracuje przy pracy czysto fizycznej to nie często się zdaża abym spotkał kogoś kto po 8h pracy wychodzi do domu i ma wszysko gdzieś, bez względu na to czy to nauczyciel, pracownik biurowy, informatyk. Większość ludzi poświęca na pracę mniej lub więcej swego czasu wolnego. Powyższe nie oznacza że nauczyciele powinni zarabiać grosze, ale nie powinni się uważać za szczególnie pokrzywdoznych z tego powodu że pracują ponad te 27h tygodniowo jeszcze w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
pc486 Re: Sensacja!Nauczyciele 'zamozniejsi' od bankowc 27.06.08, 17:06 sorry zale stawki za godzine sa najbardziej obiektywne, jezeli chce ktos wiecej kasy niech pracuje tyle co reszta ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_wroc1 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:38 Problem jest taki,że nauczyciel może mieć tylko 27 godzin dydaktycznych, a tylko za takie ma płacone....Nikt nie pyta się ile godzin sprawdza w domu klasówki, przygotowuje się do lekcji, układa testy, siedzi na radach pedagogicznych, szkoleniowych ,konsultacjach itp. - za to nie ma ani grosza. No ale cóż po raz kolejny dowiaduję się że super zarabiam, tylko dlaczego nie stać mnie aby wyjechać na wakacje...oto jest pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 11:29 zwroc uwage, ze te Twoje 27 godzin dydaktycznych ( 18 na pelny etat ), to cos innego, niz 27 godzin w jakimkolwiek innym miejscu pracy. Twoja godzina dydaktyczna trwa ... 45 minut, nie 60. Jesli policzyc, ze na kazdej 'szkolnej' godzinie oszczedzasz 15 minut, w tygodniu uzbiera sie ich 405 ( prawie 4 godziny zegarowe zaplacone, i nie odstane przed tablica ). Twoje zetam 27 godzin, to 23 godziny zegarowe... wyobraz sobie, ze w biurze ludzie siedza po 40-60 godzin ( zegarowych ). Pomijam juz juz kwestie Twoich WAKACJI - masz ich 3 miesiace w roku ( 2 miesiace - wakacje letnie, 2 tygodnie w lutym, i po 1 tygodniu na swieta Bozego Narodzenia i Wielkanocne ). Przeklada sie to na ok. 60 dni roboczych w roku. Inni: 18 - 26 dni roboczych w roku. Swojski > Problem jest taki,że nauczyciel może mieć tylko 27 godzin dydaktycznych, a tylk > o > za takie ma płacone....Nikt nie pyta się ile godzin sprawdza w domu klasówki, > przygotowuje się do lekcji, układa testy, siedzi na radach pedagogicznych, > szkoleniowych ,konsultacjach itp. - za to nie ma ani grosza. No ale cóż po raz > kolejny dowiaduję się że super zarabiam, tylko dlaczego nie stać mnie aby > wyjechać na wakacje...oto jest pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
iza_wroc1 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 14:32 Oczywiście moja godzina, to 45 min - a dyżur na korytarzu, to już sama przyjemność i nie praca... Właśnie dobrze napisałeś ludzie siedzą w biurach... Ja jakoś nie mogę sobie posiedzieć.... Z chęcią siedziałabym w szkole 40 godzin i robiła tam wszystko,żeby nie nosić pracy do domu, ale sorry nie mam takich warunków. sprawdzanie prac w pokoju nauczycielskim,gdzie zawsze jest kilka osób jest prawie nie możliwe, a w salach lekcyjnych są lekcje. Poza tym dużo pomocy szkolnych, testów itp. przygotowuję na komputerze, z tego w większości szkół nie sposób skorzystać.... Cóż, ale ja i tak mam super 3 miesiące wakacji, tylko,że moje jeszcze się nie zaczęły, bo jak by ktoś nie wiedział,to są rekrutacje do szkół i ktoś musi przyjąć i zweryfikować dokumenty... Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 14:41 Na PELNY ETAT NAUCZYCIELSKI sklada sie 18 godzin ( po 45 minut ). Etat nauczyciel, to dla PELNEGO obrazu : 3 dni zajec, po 6 lekcji, w wiekszosci przypadkow od 8 rano do 13H35. Caly tydzien liczy sie jako 'przepracowany', do tego 60 dni platnego urlopu rocznie. iza_wroc1 napisała: > Oczywiście moja godzina, to 45 min - a dyżur na korytarzu, to już sama > przyjemność i nie praca... > > Właśnie dobrze napisałeś ludzie siedzą w biurach... > Ja jakoś nie mogę sobie posiedzieć.... > > Z chęcią siedziałabym w szkole 40 godzin i robiła tam wszystko,żeby nie nosić > pracy do domu, ale sorry nie mam takich warunków. sprawdzanie prac w pokoju > nauczycielskim,gdzie zawsze jest kilka osób jest prawie nie możliwe, a w salach > lekcyjnych są lekcje. Poza tym dużo pomocy szkolnych, testów itp. przygotowuję > na komputerze, z tego w większości szkół nie sposób skorzystać.... > > Cóż, ale ja i tak mam super 3 miesiące wakacji, tylko,że moje jeszcze się nie > zaczęły, bo jak by ktoś nie wiedział,to są rekrutacje do szkół i ktoś musi > przyjąć i zweryfikować dokumenty... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Czyli?.......... 27.06.08, 09:40 Nie pozostaje nic innego jak obnizyc zarobki nauczycieli.Hipokryzja PO przyprawia o zawrot glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 gdzie media? 27.06.08, 09:43 gadacze w komercyjnych stacjach radiowych i yv zarabiają krocie! Nie ujęto ich w spisie! Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 nauczyciele Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciel 27.06.08, 09:46 > 25zł*18godz.*4tygodnie=1800 to daje ok. 1300zł netto - to czego się > czepiasz?! ty yeti, i co to jest te 1300 nawet kawalerki się za to nie wynajmie, nie mówiąc o milionie innych ważnych do życia rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker nauczyciele Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciel 27.06.08, 10:11 1300 to mi zostaje miesięcznie po spłaceniu raty kredytu, od tego należy odjąć stałe opłaty-rachunki i zostaje mi jakieś 700 PLN na cały miesiąc i jakoś wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
thadee nauczyciele Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciel 27.06.08, 10:55 Hmmm...Tylko dlaczego odliczasz od swoich zarobków ratę kredytu? Jak niejeden nauczyciel sobie odliczy /jak Ty to robisz/, to niewiele zostanie /jeżeli w ogóle zostanie/... Odpowiedz Link Zgłoś
yeti nauczyciele Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciel 27.06.08, 11:05 4g63 napisał: > > 25zł*18godz.*4tygodnie=1800 to daje ok. 1300zł netto - to czego się > > czepiasz?! > > ty yeti, i co to jest te 1300 nawet kawalerki się za to nie wynajmie, nie mówią > c o milionie innych ważnych do życia rzeczy Przeczytaj wypowiedź "joorka". Jemu odpowiadałem jak to jest, że on zarabia 1300zł i o co wogóle chodzi w wyliczeniach GW, a nie wyjmuj część zdania, która wygląda kompletnie bez sensu. Poza tym chyba czas najwyższy zacząć mówić o zarobkach rocznych, wtedy wiele grup zawodowych zamilknie. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_wroc1 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:51 Każdemu kto uważa,że nauczyciele tak super zarabiają proponuję mały eksperyment - udanie się na wycieczkę z klasą swego dziecka, opieka nad 30-stką rozwrzeszczanych, nie potrafiących ustać w miejscu dzieci przez 24h na dobę, albo popilnować na korytarzu przez dużą przerwę (tylko 20 minut) porządku w podstawówce... Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:57 A ja mam kontrpropozycję: proponuję udać się na wycieczkę z 30- osobową grupą przedsiębiorców i wysokich urzędników, którzy lubią sobie wypić, mają gdzieś harmonogram, molestują personel hotelowy, urządzają ostre balangi wieczorami i na każdą Twoją prośbę czy sugestię odpowiadają potokiem wyzwisk i informacjami, że "już tu nie pracujesz". A takie imprezy to tylko jeden z elementów mojej byłej pracy. Kto chce się jeszcze policytować? Nauczyciele nie mają najcięższej pracy na świecie, jakby to sobie chcieli wyobrażać (a nam wmawiać). Co do wycieczek z dziećmi i nastolatkami - bywałam (jako opiekun), prowadziłam, dałam radę. Nie jest to łatwe, ale wolę dzieci i nastolatki niż rozwydrzonych dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:35 A jaką ponosisz odpowiedzialność za spitego przedsiębiorcę. A teraz pomyśl jaką ponosi odpowiedzialność nauczyciel za spitego gimnazjalistę. Jako kto byłaś na wycieczce z dziećmi - rodzic, pilot? Do kogo miałaś pretensje jeśli dzieci źle się zachowywały? Spotkałam się niestety z pilotem, który kupował piwo 12 latkom na wycieczce. Taka była jego odpowiedzialność. Nie dosyć, że konflikt z uczniami to jeszcze użeraj się z niby dorosłym pilotem.Rodzice, którzy ze mną byli na wycieczce już po wszystkim powiedzieli, że są pełni podziwu, że nie wiedzieli jaka to ciężka praca i że nie wiedzą czy jeszcze się na taki wyjazd zdecydują. A ile ci płacą za takie wyjazdy z przedsiębiorcami. Bo ja nie mam dodatkowo płacone za wycieczki choć nie pracuję wtedy tylko kilka mitycznych godzin. Nawet w nocy czuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 11:03 Jaką ponosiłam odpowiedzialność (czas przeszły, bo to była praca)? Nie finansową i nie prawną, na szczęście (tego by jeszcze brakowało). Natomiast wszelką inną owszem - na przykład zwalał się na mnie problem z posypanym harmonogramem, kiedy grupa spóźniała się na samolot, bo musiała zrobić przerwę na imprezę w drodze na lotnisko. I musiałam załatwiać alternatywny transport, zmieniać program i powiadamiać o tym inne zaangażaowane strony (wyobrażasz sobie, jakie problemy są z przesunięciem spotkania z ambasadorem obcego państwa?). Nie ma co porównywać, stres jest potworny i z pewnością nie mniejszy niż na wycieczce z uczniami. I za to nikt nie płacił mi dodatkowo - tyle, co dieta za wyjazd na delegację (kodeks pracy nie przewiduje innych gratyfikacji i nadgodzin w przypadku delegacji). Ale zatrudniając się, wiedziałam, jaka to praca i nie jęczałam, a jak miałam dosyć, to pracę zmieniłam. Na wycieczki i obozy z dziećmi i nastolatkami jeździłam wiele lat jako instruktor harcerski - ponosząc za nie wszelką odpowiedzialność i prowadząc normalną pracę wychowawczą, więc mam pojęcie, jak się pracuje z młodzieżą. Możecie zatem sobie darować uwagi typu "popracuj z dziećmi a potem się wypowiadaj". Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 11:26 Tu cię mam. Na obozy harcerskie ja też jeździłam i wybacz to zupełnie inna praca. Ja nie neguję, że twoja praca była trudna i odpowiedzialna. Natomiast ty cały czas twierdzisz, że nauczyciel się obija. Gdzieś tam pisałam o wycieczkach za które nikt dodatkowo nie płaci (choć wielu uważa, że nauczyciel na dodatkowych zajęciach dodatkowo zarabia), o konsultacjach, o wielu sobotach spędzonych w pracy, dniach wyjętych z tych mitycznych wakacji. W tym roku spędzę sierpień w pracy bo taka jest potrzeba szkoły i czuję się za pewne zadania odpowiedzialna, choć nikt wprost mi nie każe (bo musiałby wtedy zapłacić)Były gminy, które zaczęły ten czas pracy zapisywać licząc na oszczędności. Wycofali się szybko, gdy okazało się, że będą musieli dopłacić..Ale ty wiesz napewno, że pracuję 27 godzin jak to wyliczyłaś i jesteś głucha na argumenty. To że ktoś w tym zawodzie jest obibokiem to nie znaczy że cała grupa zawodowa ma dostać po kieszeni. Sądzę, że dałaś się zmanipulować i już nic do ciebie nie dociera.oburzyłaś się, gdy ktoś pisał o sprzątaczkach. Ale to jest prawda. Aż się uśmiałam, bo u nas jest to samo. Panie woźne wiecznie naburmuszone bo nauczyciel za długo siedzi w szkole i zajmuje klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 13:31 Skoro mówisz, że "wybacz to zupełnie inna praca" to nie mam nic do dodania - zwłaszcza że nie wiem, na czym Twoim zdaniem ta inność polega... Nie twierdzę, że Ty na pewno pracujesz równo 27 godzin, bo to - jak pisałam - wynik moich własnych obliczeń przeprowadzonych wspólnie z ok. dziesięcioma nauczycielami z grona moich bliskich i znajomych. Nie twierdzę, że tak pracują wszyscy - z pewnością są bardziej pracowici, ale ci, z którymi rozmawiałam, to obowiązkowi i sumienni pracownicy, żaden margines nauczycielstwa. Jeszcze inna sprawa - może i pracujesz dużo, ale czy dobrze? Nie znam Cię, ale widzę, że "na pewno" piszesz razem. Podobnie jak wielu piszących tu nauczycieli nie wystawiasz profesjonalizmowi swojej grupy zawodowej przekonującego świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 14:47 Moze aw34 chodzilo o to, ze na obozy harcerskie jezdza dzieci, ktore sie lepiej zachowuja, a nie zbieranina? Przynajmniej kiedys tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 14:48 kiedys na obozy harcerskie wyruszali takze partyjni aktywisci i agitowali mlodziez. Nie bylo 'Donka', wiec pewnie dlatego mlodziez byla bardziej karna... rikol napisała: > Moze aw34 chodzilo o to, ze na obozy harcerskie jezdza dzieci, ktore sie lepiej > zachowuja, a nie zbieranina? Przynajmniej kiedys tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
grenadyna Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 14:49 Być może jej o to chodziło i być może kiedyś tak było. W szkole dzieci też się kiedyś lepiej zachowywały. Teraz tak nie jest - ani tu, ani tam. Odpowiedz Link Zgłoś
karw123 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:04 Bardzo rozczulające. Pani Izo każda praca jest trudna. Proponuję, aby Pani spróbowała np. zaprojektować implementację portalu społecznościowego, albo nadzorować technologię budowy bloku mieszkalnego. Każda osoba subiektywnie ocenia trudność pracy. Nie ma co dyskutować o tym, natomiast to, że nauczyciel na 1h pracy zarabia bardzo przyzwoicie jest to fakt. Główną winę, że nauczyciele zarabiają sumarycznie mało niestety ponoszą oni sami, ponieważ podniesienie płac = zwiększenie pensum = redukcja etów = zmiana karty nauczyciela, a tego bronią zaciekle związki zawodowe. Więc możecie mieć tylko i wyłącznie pretensje do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 13:56 A próbowała pani zamontować dachówkę, która spadła koło komina na dachu? A próbowała Pani stać za ladą czy kasą spożywczego w ostatni dzień przed Bożym Narodzeniem? A lubi Pani jeździć w korkach w mieście (tak np. 8 godzin dziennie) 7 dni w tygodniu? Może tak wyrzucać gnój z obory na 20 byków albo zbierać padłe kurczaki w kurniku na jakieś 20 tysięcy kur? No może jeszcze operować krwiaka w mózgu? Sam odpoczynek w porównaniu z wycieczka 18latków. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 09:51 Świetne, policzyć godziny lekcyjne nauczyciela, nie policzyć sprawdzania klasówek, pisania konspektów itp. To tak, jakby dziennikarzowi liczyć tylko godziny pisania, bez uwzglednienia zbierania materiałów. Albo policjantowi liczyć czas zatrzymania i transportu przestepcy bez uwzglednienia innych czynności. Pomyslcie lepiej o lustracji swoich dziennikarzy! Maleszki - Michniki z Wybiórczej. Zamiast robic propagandę cudotwórcom z Platformy pl.youtube.com/watch?v=SjBglgerApk Teraz państwo jest przyjazne Czy to rankiem czy wieczorem Poseł miło się uśmiecha Wymachując wibratorem Platforma cię kocha Czy chcesz tego czy nie Platforma cię kocha Jest romantycznie Nikt nikogo już nie skłóca Ku sielance kraj się skłania Premier jak ma dzikie oczy To wyłącznie z pożądania Platforma cię kocha… Ceny ciągle idą w górę Rośnie popyt na Igrzyska Rząd ma taki super PR Jak agencja towarzyska Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:05 nauczyciel jeździ na wycieczki, urzędnik jezdzi w delegacje, za ktore nikt mu ekstra nie płaci. Urzędnik zostaje po godzinach - bo terminy napięte- nikt mu za to nie płaci , nauczyciel ma wakacje, urzędnik 26 dni urlopu - w ciągu całego roku , nigdy wiecej niż 2 tygodnie jednorazowo, bo jak mówią , jak cię nie ma dłużej i firma sobie bez Ciebie poradzi - to jesteś niepotrzebny . nauczyciel klasówki sprawdza w domu, przygotowuje się do zajęć- w domu - mieszając łyzką w zupie albo pilnując swoich dzieci. Dzieci urzędnika siedzą w przedszkolu do 17 ( o ile się dostaną ) bo dzieci nauczycielski maja pierwszeństwo. Nie czuje powołania do bycia nauczycielem. Ale nie uważam, żeby nauczycielom działa sie krzywda. Jaka praca, taka placa. Odpowiedz Link Zgłoś
mawoy Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:49 Jak ciężko pracujesz - zostań nauczycielem. Wtedy porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:55 pracuję cięzko, 40 albo i wiecej godzin tygodniowo. nauczycielem nie zamierzam być . Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 13:31 kaskaz1 napisała: > Urzędnik zostaje po godzinach - bo terminy napięte- nikt mu za to > nie płaci , Np. urzędnicy samorządowi nie mogą mieć nadgodzin. > nauczyciel klasówki sprawdza w domu, przygotowuje się do zajęć- w > domu - mieszając łyzką w zupie albo pilnując swoich dzieci. > Dzieci urzędnika siedzą w przedszkolu do 17 ( o ile się dostaną ) bo > dzieci nauczycielski maja pierwszeństwo. Mieszasz się w zeznaniach. Jeżeli nauczyciel pilnuje swoich dzieci w domu, to jego dzieci nie mogą być w tym samym czasie w przedszkolu. A po drugie, skoro dzieci siedzą do 17 w przedszkolu to musi być nauczyciel, który siedzi dłużej i je tam przypilnuje. No chyba, że jednocześnie będzie pilnował zupy w kuchni przedszkolnej... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 14:48 Nie znam urzednika, ktory pracowalby po godzinach. Pardon, czy chodzi o kolacje w ekskluzywnych restauracjach? takie nadgodziny to kazdy chcialby miec. Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa "bogaci" nauczyciele w anty-intelektualnej Polsce 27.06.08, 10:00 Specjaliści z ministerstwa ustalili: "w szkołach pracuje się zaledwie 26-27 godzin tygodniowo (obowiązkowe pensum nauczycielskie to 18 godzin, pozostały czas zajmują przygotowanie do lekcji, sprawdzanie klasówek i zajęcia dodatkowe)". Myślę, że dla tych ludzi, którzy trafili do szkół bez nauczycielskiego powolania ministerialne ustalenie jest znakomitym alibi: należy pracować po 5 godzin dziennie i ani chwili dłużej. Niestety, jest to zapewne gorzka pigułka (nie pierwsza i pewnie nie ostatnia) dla nauczycieli solidnych, ktorzy nie liczą czasu poświecanego uczniom i nie szczędzą czasu na pogłębianie wiedzy koniecznej dla podnoszenia poziomu prowadzonych zajęć. Ministerialny ekspert wylicza, że poza pensum, na czynności związane z pracą nauczycielską wystarczy ok. 1.5godz. dziennie. Jest to szacunek całkowicie nierealny. W podobny sposób szacuje jednak pracę nauczyciela spora część polskiego społeczeństwa. Nie bądźmy zatem zdziwieni, jeśli za jakiś czas, w szkole publicznej zostaną jedynie ci nauczyciele, którzy bez skrupułów, choćby się szkolny świat walił, po 4-ciu lekcjach dziennie otrzepią ręce z kredy i udadzą się "poprawiać klasówki" i "doksztalcać się" na drugim etacie w innej instytucji. Wiem, że jest to wizja niemożliwa do zrealizowania, bo zawsze znajdą się w szkole ludzie bez reszty oddani misji nauczycielskiej. Ale do pogłębienia zapaści intelektualnej w ktorej Polska już tkwi od dawna wystarczy, jeśli opisaną wyżej "racjonalnością" wykaże się większość polskich nauczycieli. Polska jest krajem intelektualnie zacofanym i stanowisko ministerialnych "ekspertow" potwierdza i w jakimś stopniu także umacnia ten stan Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nty Biedne kobiety mit, bogaci nauczyciele na papierze 27.06.08, 10:04 a czemu nie przeanalizowano struktury zarobkow ? tak samo jak srednia krajowa, niby prawie 2500, a rzeczywistosci winduja ja zarobki szefow, jakby je odciac, to wyszłoby ok 1500 biedne kobiety przeciez pokutuje mit kobiety opiekunki ogniska domowego, a faceta maszynki do zarabiania pieniedzy gdyby ojcowie mieliby mozliwosc wziasc rownoleglegy ulrop ojcowski, a nie pozostalej czesci z urlopu macierzynskiego matki ich wspolnego dziecka, to ta statystyka by sie nie utrzymala ojcowie tez maja uczucia do swoich dzieci, ale jak glosi pewna reklama: tak jak bank, mezczyzna musi zarabiac i kto jest dyskryminowany ? Odpowiedz Link Zgłoś
syn_jana Re: Biedne kobiety mit, bogaci nauczyciele na pap 27.06.08, 10:11 Średnia krajowa polega właśnie na tym, że uśrednione są zarobki wszystkich Polaków. Po "odcięciu szefów" zostałaby Ci "średnia zarobków Polaków, którzy zarabiają mniej, niż X". A taka informacja jest już zupełnie pozbawiona sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek391 Gdy w wakacje szkoła nie pracuje co robi nauczycie 27.06.08, 10:06 Był kiedys w TV film nie pamiętam tytułu o nauczycielu w usa .Zbliżały się wakacje i uczeń pyta nauczyciela co będzie robić w wakacje . A on mu odpowiada że skoro szkoła jest zamknięta on pensji nie dostaje więc będzie musiał znaleść jakąś inną pracę w tym czasie. Nie znam nikogo z tamtej strony oceanu a chętnie bym się dowiedział czy to prawda .Czy nauczyciel w tym BOGATYM kraju w wakacje dostaje pensję . Odpowiedz Link Zgłoś
natkabatka Re: Gdy w wakacje szkoła nie pracuje co robi nauc 27.06.08, 12:38 USA wspaniałym krajem do naśladowania jest, a szkolnictwo publiczne na jakim wysokim poziomie jest. Poczytaj trochę, dokształć się - pogadamy. A jak pierdyknie ta cała sytuacja w USA to dopiero będziesz głośno kwiczał. Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:10 Moja koleżanka polonistka w trakcie wolnych dni (ostatni długi weckend) miała do sprawdzenia 360 testów kompetencyjnych (dla tych co nie wiedzą oprócz części testowej jest tam również wypracowanie). Spała dziennie 4 godziny. A potem ktoś policzy jej te dni jako wolne od pracy. Wstyd gazeto uczestniczyć w takich manipulacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:29 i robiła to za darmo? chyba nie. to jest extra płatna praca. Odpowiedz Link Zgłoś
pty-sia Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 11:31 tylko,że sprawdzanie testów jest dodatkowo płatne. Ona sobie po prostu dorabiała, bo chciała, nie musiała. Niestety, nie każdy mam mozliwość i czas dorabiać jak nauczyciele. Mniej manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:14 Świetne, policzyć godziny lekcyjne nauczyciela, nie policzyć sprawdzania klasówek, pisania konspektów itp. To tak, jakby dziennikarzowi liczyć tylko godziny pisania tekstu, bez uwzglednienia zbierania materiałów. Pomyślcie lepiej o lustracji dziennikarzy. Ilu jeszcze Maleszków tam macie? Odpowiedz Link Zgłoś
jdmisiunio ktoś, kto uporządkuje związkowe lobby górnicze 27.06.08, 10:17 ..będzie wielkim mężem stanu.. a jeśli sprywatyzuje mądrze kopalnie to chwała jego będzie podwójna.. nie widzę takich wśród dzisiejszych polityków :/ Odpowiedz Link Zgłoś
whitemoth ! 27.06.08, 10:17 to ja proponuje 40 godzin do spedzenia w "szkole" - po 18 godz niech n-le spedzaja czas w WYGODNYCH i zdrowych warunkach, z dostepem do nowych publikacji, ksiazek, materialow - i tam niech sie przygotowuj a do zajec. niech organizuje sie w szkolach po tych 18 godzinach kursy doszkalajace, niech po tych 18 godzinach w dobrych warunkach sprawdzaja klasowki i przygotowuja karty pracy, testy itp dla uczniow. a pozniej do domu i zero pracy w domu - czas na relax i nabranie sil przed kolejnym dniem z uczniami. i niech podniosa zarobki x2. a do szkol niech dostaja sie ludzie z powolania, po ciezkich egzaminach, bez znajomosci, bez prostych smiesznych kursow pedagogicznych. niech studia beda trudne, z naturalna selekcja i ostrym przesiewem. niech w szkolach pracuja najlepsi. i niech ten zawod bedzie w koncu szanowany i powazany. przestanie sie pieprzenie o kasie, o małym pensum itp. za duzo przypadkowych osob uczy w szkolach. od tego trzeba wyjsc. Odpowiedz Link Zgłoś
interann Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:24 A to ciekawe. Będąc nauczycielem mianowanym zarabiam 1400 zł. Widzę,że jestem dobrze opłacanym obywatelem. KPINA! Co to w ogóle za badanie jak się ma nijak do faktycznego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:25 Jesli liczycie nauczycielowi tylko godziny lekcyjne, liczcie dziennikarzom tylko pisanie tekstu przy komputerze pomyście lepiej o lustracji dziennikarzy Linia Maleszki -Michnika wiecznie w gazetce żywa Odpowiedz Link Zgłoś
anitka221 Re: Biedne kobiety, bogaci nauczyciele 27.06.08, 10:44 Ja wiem,ze kazdy dziennikarz chce napisac artykul kontrowersyjny, taki, ktory wzbudzi goraca dyskusje np tu na forum. Taka jest niewdzieczna praca dziennikarzy. Ja proponuje dziennikarzom GW, aby napisali artykul o Panu Maleszce. Kto go przyjal do pracy, czym glownie sie w GW zajmowal, kogo on przyjmowal do pracy, i czy przypadkiem w GW nie ma wiecej agentow. Inny arykul pt' "Dlaczego Walesa odebral GW znaczek Solidarnosci i za co?" Inny - "Kto posiada wiekszosc pakietow akcji GW i kto tam wlasciwie rzadzi" Gwarantuje duzo czytelnikow, a co za tym idzie duzo reklamodawcow. Interes jest do zrobienia. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś