paszczak54 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:03 zamiast płakać nad rozlanym mlekiem lepiej stworzyć warunki zachęcające do rozwoju rodzin, nie wystarczą becikowe i wydłużone urlopy, można przesunąć trochę pieniędzy z dotacji dla uprzywilejowanych grup z kilofami, widłami itd.. w końcu to chodzi o przyszłość narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloughby Re: kupmy wiagre tuskowi 30.06.08, 14:11 ewentualnie można zmuszać do rodzenia dzieci 13 letnie dziewczynki... Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: kupmy wiagre tuskowi 30.06.08, 22:14 Ale on nie potrzebuje. Jego dzieci są wyraźnym dowodem. Chociaż jest jeden taki polityk, który mógłby potrzebować - ale w jego wieku to i wagon wiagry chyba nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:26 to ciekawe ja bym chętnie podpowiedziała panu premierowi, jeśli chciałby mnie powołać na ministra polityki społecznej, zwłaszcza że jako przyszła mama (lada dzień) chętnie wylałabym swoje żale dotyczące rzekomej polityki prorodzinnej kolejnego już rządu może niech zamiast rozdawnictwa becikowego rząd zastanowi się co robić aby młode kobiety mogły godzić pracę z wychowaniem dzieci, aby poprawić sytuację młodych mam pracujących na własny rachunek, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:26 W jaki sposób ludzie mają chcieć powiększać swoje rodziny, kiedy ceny rosną, a utrzymanie choćby jednego dziecka staje się wyczynem-dla osób zatrudnionych w budżetówce. Obydwoje z mężem pracujemy w szkolnictwie wyższym i bez kredytów nie dajemy rady! Nie tylko my. Polska jest zbyt biedna by finansować pomoc rodzinom. To smutne, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
giulianov Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:28 choćby nie wiem jak preferencyjne warunki ulgi etc dla rodziców wielu ludzi i tak by się nie zdecydowało na dzieci bo po prostu lubią swoje życie a nie znoszą bachorów! Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 treść słuszna ale forma wyrażenia fatalna 30.06.08, 16:40 ja bym to napisał: należy podejmować stosunki płciowe bez użycia prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
inmarco Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:38 A moja córka bardzo chce mieć dzieci. Niestety ma z tym kłopoty. Leczy się. Niedawno miała robione badanie w szpitalu,które miało ustalić ew. przyczynę.Mimo,że wczesniej zasiegała w szpitalu informacji osobiście, później telefonicznie nikt nie poinformował o fakcie,że badanie jest płatne. Tak,że przed przytjęciem na oddział musiała wybyć do bankomatu. Badanie kosztowało 150 zł. A najlepsze jest to,że na potwierdzeniu wpłaty nie jest napisane ":opłata za badanie..." tylko" darowizna". Do tej pory myslałam,że darowizna jest dobrowolna. Okazało sie,że nie. kwota jest z góry ustalona. Tak nasze państwo realizuje w praktyce politykę prorodzinną. Ponieważ rzecz działa się w szpitalu rejonowym, w którym córka będzie pewnie rodziła (mam nadzieję,że do tego dojdzie) nie podaję nazwy tejże placówki.Jeżeli takich badan trzeba będzie więcej? Zaznaczam,że córka jest zatrudniona na czas nieokreslony, płaci odpowiednie składki, co potwierdza aktualny wpis w książeczce zdrowia. Aha, jeszcze jedno - to nie jest szpital prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 14:49 Przy kościołach pobiera się "darowiznę parkingową". Wobec tego co piszesz to daje do myślenia kto za szpitalem stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
nick1111 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:40 Przecież jeśli w kraju nie ma pracy, to im mniej ludzi, tym lepiej. Nowe pokolenia bezrobotnych nie tylko nie zasilą kasy ZUSu, ale ją pomniejszą, pobierając zasiłki dla bezrobotnych i korzystając z pomocy społecznej. Nie zapominajmy, że jedyną przyczyną poprawy sytuacji materialnej Polaków w ostatnim okresie była emigracja. Gdyby te 2 miliony młodych sfrustrowanych nie mogło wyjechać z kraju, lepiej nie myśleć, co by się tu teraz działo. Odpowiedz Link Zgłoś
liselle Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:43 A dlaczego nikt nie wspomni o tym, że coraz częściej same kobiety nie chcą mieć dzieci. I to nie z wygodnictwa. Kobieta jest traktowana jak jakiś inkubator, który nie ma prawa o sobie decydować, któremu narzuca się czyjąś wole. Prosty przykład - kobieta w przypadku której okazało się że ma wybór - albo urodzić dziecko i umrzeć, albo usunąć dziecko i żyć. No i patrzcie Państwo - ona nie chce umierać, jest młoda, całe życie przed nią. Podejmuje decyzję - usuwa. Publicznie nazywa się ją mordercą. Czyli co? Jej życie się nie liczy. Zdechnij bylebyś urodziła. Odwrotnie - zdecydujesz się urodzić i umrzeć - na ołtarze. To jest chore. Podziwiam te kobiety, które zdecydowały sie urodzić i oddały swoje życie. Ale to był ich wybór. ICH!! Takie jest u nas podejście. Cóż się więc dziwić, że kobiety po prostu boją się zachodzić w ciąże. Druga sprawa - nasza służba zdrowia, szpitale, w których traktuje sie pacjenta jako zło konieczne. Do których prawdę mówiąc strach iść, bo wyjdziesz nogami do przodu. Dzieje się coś kobiecie w ciąży- histeryzuje, proszę odwieźć małżonkę do domu. Przypadek dwóch stołecznych szpitali. Zarówno kobieta - młoda, jak i dziecko nie żyją (2X to samo pod rząd). Kobieta - praca: Zlikwidować nałożone na pracodawców horrendalne podatki, zusy i inne srusy. Będą oni w stanie zapewnić kobiecie warunki by ona mogła pracować i jednocześnie dbać o dziecko (np żłobki przy-pracowe). Bo wszyscy burzą sie na pracodawców, a przecież oni nie mają worka bez dna, z którego mogą w nieskończoność czerpać. Takie mi się nasunęły myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Dajcie wkońcu ku.. normalne płace. 30.06.08, 13:44 Dajcie ludziom normalnie zarobić na wlasne utrzymanie to beda mieli dzieci. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Kto ma dać? Może ty nam daj. 30.06.08, 14:13 Płace w gospodarce rynkowej nie podlegają żadnym IM. Nie ma ONYCH, którzy mają DAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Zacznijcie ku ... w koncu pracowac. 30.06.08, 14:31 Bo ja slysze tylko o dlugich weekendach, nowych swietach, przywilejach emerytalnych. A "na Zachodzie" wszystkie zaklady ktore znam pracuja 24 godziny na dobe, przez caly rok. Zmiany po 12 godzin. Tak powstaje bogactwo. I winni sa wszyscy. Bo albo glosuja na idiotow, alo maja wybory w d.... Zaglosujesz na partie ktora wydluzy tydzien pracy do 48 godzin i zniesie wszystkie przywileje? Oczywiscie nie. To nie narzekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Zacznijcie ku ... w koncu pracowac. 30.06.08, 14:52 ws21 napisał: > Bo ja slysze tylko o dlugich weekendach, nowych swietach, > przywilejach emerytalnych. A "na Zachodzie" wszystkie zaklady > ktore znam pracuja 24 godziny na dobe, przez caly rok. Zmiany po 12 > godzin. Tak powstaje bogactwo. > I winni sa wszyscy. Bo albo glosuja na idiotow, alo maja wybory w > d.... > Zaglosujesz na partie ktora wydluzy tydzien pracy do 48 godzin i > zniesie wszystkie przywileje? Oczywiscie nie. To nie narzekaj. Aż się popłakałem ze wzruszenia :) Ty mówisz o etosie pracy w kraju w którym przez 45 lat cnotą było kombinowanie pt. "jak tu zarobić aby się nie narobić" a cwaniactwo urosło do rangi narodowego sportu. Obawiam się, że nadajesz na innych falach niż większość naszych rodaków. Im trzeba dać, pomóc, wesprzeć, mają więcej zarabiać, mieć więcej dni wolnych a równe pensje między kobietą a mężczyzną mają być zagwarantowane ustawowo. To, że im więcej dóbr produkujemy tym lepiej żyjemy UMYKA. A ludzie, którzy występowali przeciwko tej leserskiej mentalności są dzisiaj na indeksie opinii publicznej (np. Balcerowicz - Wujek Samo Zło). Piszesz o 48 godzinnym tygodniu pracy? Są ludzie dla których normą jest wyciąganie powyżej setki. Oni robią na swoim. Nie mają kodeksu pracy, jak pójdą na urlop to ich interes padnie. Niektórzy z nich wychodzą na prostą, zatrudniają ludzi, stać ich na dużo rzeczy i z miejsca stają się tymi obrzydliwymi burżujami męczącymi uczciwy lud pracujący. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Etos pracy? 30.06.08, 14:58 Ja nie pisze o etosie pracy. Ja tylko uwiadamiam, ze za stan gospodarczy Polski odpowiadaja wszyscy, bez wyjatku. I nie mam zamiaru nikogo zalowac. Jak komus obrzydnie to zapyziale spoleczenstwo, swiat stoi otworem. Ale tu sa inne realia. Nikt nic nie da .... Polacy zarabiaja w kraju tyle na ile zasluguja. Odpowiedz Link Zgłoś
archon_1 Re: Etos pracy? 30.06.08, 15:24 OK! więc umierajmy w biedzie bo i dla tych co teraz dużo zarabiają braknie kasy . Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Przyczyny. 30.06.08, 15:31 Mam swoja teorie na ten temat. Polska nie przezyla rewolucji np. w stylu francuskim. Tam w swiadomosci spoleczenstwa tkwi ta swiadomsc, co grozi, jak sie przekroczy pewne granice. A u nas hulaj dusza. Jeden ma 1200 brutto a drugi bezczelnie publicznie glosi, ze 20 000 zl miesiecznie, to glodowa pensja. Ale chec nygusowania i wybor idiotow to juz niestety wina szarej masy, tej zarabiajacej 1200 albo mniej. Ilo to bylo za w ankiecie za kolejnym swietem? 500 000? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Etos pracy? 30.06.08, 15:43 ws21 napisał: > Jak komus obrzydnie to zapyziale > spoleczenstwo, swiat stoi otworem. Uciec to żadna sztuka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Czy to ucieczka? 30.06.08, 15:48 Moze raczej wynik rezygnacji z walki z wiatrakami? Po co sie meczyc w spoleczenstwie ktorego wyborow kompletnie sie nie rozumie? Wszak zycie mamy jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 do unhappy 30.06.08, 15:51 Mnie więcej wolnych dni do niczego potrzebny nie jest, jednak praca po 15 godzin na dobę po to tylko aby zarobić kasę jest też nie bez konsekwencji. Nie widujesz wtedy swojej rodziny, którą założyłeś/łaś tylko liczysz forsę. Pracuje się po to aby żyć- a nie żyje aby pracować. Są granice. Rozsądne granice, które powinny umożliwiać człowiekowi zarobienie na dom i rodzinę ale i spoędzanie z nią czasu. Każdy powinien mieć wybór. są tacy co lubią po prostu siedzieć 15 godzin dziennie za biurkiem, ok. rozumiem. Ale pisanie z podtekstem ze to jest właściwa postawa jest przegięciem. Ja nie chciałabym a by mój mąż wracał codziennie do domu (włacznie z weekendami - jeśli ma pracowac 100 h/tydzień)o 23 zmęczony i zestresowany. Nic bym z niego nie miała. Nawet dzieci nie byłoby kiedy zrobić......sorry nie przeginaj Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 czy córka tuska 30.06.08, 14:44 podmywa sprzęt? PS to pisze ja jarząbek Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: czy córka tuska 30.06.08, 14:54 carpaccio4 napisał: > podmywa sprzęt? > PS > to pisze ja jarząbek Sprawdziłem: "Jarząbek (Bonasa bonasia, dawniej również Tetrastes bonasia) - średni ptak z rodziny głuszcowatych, zamieszkujący lasy Eurazji od Pirenejów przez północną część Półwyspu Apenińskiego i Bałkanów po Pacyfik. W Polsce nieliczny ptak lęgowy w górach oraz na wschodzie kraju." A ty jesteś zwykłym kretynem. Coś tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Zgadza się: ma ptasi móżdżek 30.06.08, 17:38 i jest bardzo źle wychowany (przedwcześnie wypadł z gniazda i dostał się do pobożnej rodziny zastępczej) Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: Zgadza się: ma ptasi móżdżek 30.06.08, 22:19 Możliwe też, że rodzice go mocno kochali. Od tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Po wojnie jaka bieda była! A się dzieci rodziły! 30.06.08, 15:22 Bo kobietom się w głowach poprzewracało - że niby jak można miec dziecko bez własnego mieszkania, samochodu i doktoratu... Pokolenie zapatrzonych we własny "sukces" 30-letnich "biznesłumen". Za 20 lat nastanie epidemia starych, sfrustrowanych kobiet kołyszacych małe śmierdzace psy i kwalifikujacych się do Tworek!!! Bojących sie wyjśc na ulicę , bo tam mogą napaść młodzi smagli imigranci z Pakistanu czy Suddanu... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Po wojnie jaka bieda była! A się dzieci rodzi 30.06.08, 15:36 Ależ można mieć dziecko w totalnej biedzie tylko co z niego wyrośnie. Bandyta, złodziej, albo co gorsza ksiądz. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Nie wstyd Ci za te brednie? Kto Ci tak powiedział? 30.06.08, 15:38 Urban, czy inne G... Wyborcze? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Nie wstyd Ci za te brednie? Kto Ci tak powied 30.06.08, 21:51 Nie. Ojciec Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Po wojnie jaka bieda była! A się dzieci rodzi 30.06.08, 15:45 cloclo80 napisał: > Ależ można mieć dziecko w totalnej biedzie tylko co z niego wyrośnie. Bandyta, > złodziej To co wyrośnie z dziecka zależy od rodziców. >, albo co gorsza ksiądz. Antykatolicka obsesja nie jest w niczym lepsza (ani gorsza) od dowolnej innej. I też bieda nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 I co tyo za argument. 30.06.08, 17:15 W Irlandii 1/8 spoleczenstwa w ciagu kilku lat umarla z glodu a mimo to byla wysoka rozrodczosc. To normalne zjawisko spoleczne, wynik pierwotnego dazenia do zachowania gatunku. I jako racepte dla Polski chcesz dac wojne lub glod? Bo po wojnie, z tychze samych przyczyn, takze rozrodczosc co do zasady jest wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 bioroą szatańskie tabletki, cudzołozą, skrobią.. 30.06.08, 15:24 Babilon, Sodoma i Gomora razem wzięte nie mają pewnie szans z Warszawą Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 To nie ma nic do rzeczy. 30.06.08, 15:47 W czasch gdy skorbanka zastepowala prezerwatywe przyrost naturalny byl wiekszy. Ciaza, w XXI wieku to nie wynik bledu ale swiadomy wybor. Rowniez rezygnacja z macierzynstwa. I tym nalezy sie zainteresowac aby znalzezc rozwiazanie a nie patologiami i skrajnosciami. Dzis system premiuje wlelodzietnosc wywolujac rozrod marginesu spolecznego i patologii, wyksztalcona najwartosciowsza czesc spoleczenstwa poprzestaje na 1 dziecku lub unika rodzicielstwa wogole. Czy taki efekt byl zamierzony? Matka-Polka rodzi 5 , 6 dziecko i przekazuje je do domu dziecka? Znam takie przypadki. Albo 4 dzieci niepokalnie poczete (ojca brak!). Niepelne rodziny nie powinny byc wspierane w zaden sposob. To rodzi kalectwo spoleczne i patologie. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re:Marku, to od cudzołożenia więcej dzieci! 30.06.08, 17:42 a od tabletek antykoncepcyjnych - bardziej kochane i lepiej wychowywane. Nie możesz sprowadzać moralności do d... Twoja agresja jest bardziej niemoralna, niż aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Niech Pani sobie obejrzy film, do którego link... 30.06.08, 18:02 ...podałem. I zobaczy Pani o co chodzi z tą aborcją - "prawem kobiety". Nigdy się nie zgodzę, że dziecko niechciane nie ma prawa żyć. Ja mam prawo, pani ma prawo, te dzieci mają prawo. Czy to, że ciąża jest z gwałtu to wina tego dziecka? Zamiast gwałcicielowi na żywca amputować genitalia to zabija się dziecko. Nie rozumiem tego... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: Niech Pani sobie obejrzy film, Uffffffffffffff 01.07.08, 13:24 marek.k72 napisał: ...podałem.I zobaczy Pani o co chodzi z tą aborcją - "prawem kobiety". Nigdy się nie zgodzę, że dziecko niechciane nie ma prawa żyć. Ja mam prawo, pani ma prawo, te dzieci mają prawo. Czy to, że ciąża jest z gwałtu to wina tego dziecka? Zamiast gwałcicielowi na żywca amputować genitalia to zabija się dziecko. Nie rozumiem tego... ___________ Wytlumacze.1000 Panow z Afryki i 1000 Panow z Chin,1000 panow z Indii gwalca dzieci lub dziewczyny z Polski lub z EU co miesiac. Przelicz jak potrafisz ile zostanie w EU obywateli za 30 lat. Pomagam -3000 razy 12 razy 30......i powstaje duze miasto. To niestety ma miejsce w EU ALE jestem optymista. Nazwijmy ze rasa( w badaniach DNA eu,azjatycka,afrykanska) zaniknie a Ich troje czy tez pop music lub muzyki klasycznej nie mozesz,bo zabroniona sluchac. Co ty na to lub KK(Watykan),Diakonia,Jewish Agency? Odpowiedz Link Zgłoś
komarzyca5 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 15:37 Ciekawe dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 15:40 Rząd alarmuje że ludzie się nie mnożą a zapominają że oprócz spłodzenia i urodzenia trzeba jeszcze wychować. A ludzie chcą żyć godnie i na jakimś poziomie. Nie koniecznie minimalnym. Ja rozumiem, że przeżyć można już za 1.000zł ale przeżyć a nie żyć. A ile się płaci (średnio) młodemu człowiekowi który skończył studia - oczywiście podstawową wymaganą czyli 1.200 brutto. A tacy właśnie ludzie - według medycyny - są w wieku rozrodczym. Tyle że nie mają za co zakładac rodzin, kupić mieszkań, wyjechać na wakacje, kupić samochodu. Nie stać ich nawet na wynajem za tą pensyjkę. A jak do czegoś z wielkim wysiłkiem dochodzą to mają już po 30-35 lat, większe doświadczenie życiowe i inne spojżenie na rzeczywistość. Wtedy bywa że decydują się na jedno dziecko- ponieważ na więcej ich nie stać przy zachowaniu status quo. A nie chą aby ich rodzina, dziecko żyły bednie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Najpierw (patrz film) a potem biadolenie 30.06.08, 16:01 www.youtube.com/watch?v=Qmmzc9kEcOc Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Nie rozumiem 30.06.08, 18:56 Nie rozumiem.Kobity mamy ladne, chlopy jurne, dni swiatecznych do cholery wiec po ...mozna sie wyspac, gumy i proszki po katolicku zakazane,pedalstwa malo,.... Musi byc jakas klatwe na nas rzucili.To musza byc czary. A moze zwolnic sukienkowych z zakazu, niech sie zabiora do roboty. Jakis pozytek z nich moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Nie rozumiem 30.06.08, 21:29 Zaczac doprawiac wode w kranach jakims afrodyzjakiem Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Polsce grozi demograficzna zapaść-czyżby? 30.06.08, 18:57 znikną wreszcie bezrobotni i menele Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Mleko juz sie wylalo. 30.06.08, 19:52 Juz nic tam nie grozi. Ja tam by sie nie cieszyl - co prawda mnie to srednio dotyczy, ale dla tych co w kraju perspektywy niezbyt zachecajace. Jesli ruszy gospodarka, trzeba bedzie sciagnac ludzi do pracy, zaczna sie problemy asymilacyjne. Jesli nie ruszy, nie bedzie bezrobocia ale jak to przepowiedzial Kononowicz - nic nie bedzie. Aby wyplacic emerytury skladki wzrosna, do ilu? 60-80%. A jak nie skladki, to podatek, bo ktos musi ta kase wylozyc. Nie wyplaceie emerytur nie wchodzi w gre, bo to za duza masa ludzi .... Jedno jest pewne - dobije to gospodarke skutecznie. A dlaczego nam to nie juz nie grozi? Bo przekroj wiekowy spoleczenstwa jest znany i poprawa moze nastapic za 20-30 lat ....... Nie bedzie kobiet w wieku rozrodczym, nie bedzie dzieci. Chyba nie liczysz, na to, ze tak garstka nagle bedzie rodzila po 16. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Mleko juz sie wylalo. 30.06.08, 20:06 robotyzacja i komputeryzacja, Polska ma szansę stać się nowoczesnym krajem, a w zasadzie Europą, emerytury? a od czego są podatki Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Bajki. 30.06.08, 20:17 Mieszkam w malym kraju, ktory wchlonal pracownikow zagranicznych w ilosci 20% spoleczenstwa i to jeszcze malo. A kraj jest nieco bardziej rozwiniety niz RP. Sa dziedziny gdzie robotyka jeszcze w powijakach i dlugo tak pozostanie. Infrastruktura, tego nie ma w Polsce. A tam gdzie jest rozwinieta, wszystkie zaklady zgrupowanie w Azji i USA. Produkcji az nadto, kolejny w RP zbedny. Sadzie ze jak do Polski przyjedzie 7 milionow Chinczykow, beda problemy. Bo Chinczycy sie nie asymiluja. Nawet w USA buduja swoj odizolowany swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Bajki. 30.06.08, 20:30 problemy były, są i będą, w ogóle mnie to nie przeraża, mieszkam w Niemczech i widzę, że Niemcy dają sobie znakomicie radę z innymi kulturami, w końcu mamy się od kogo uczyć :) a polskie piekiełko ? niech się smażą w katolickiej smole Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Bajki. 01.07.08, 09:42 Oczywiście ze sobie radzą, na sposób niemiecki. To podpalą jakiś turecki dom, to pałami zatłuką jakiegoś Żyda (starszego bo młody by mógł by oddać), zniszczą mienie jakiegoś Polaka, ot jak to niemcy. Widzę że jesteś zakochany w ich obyczjach, gotowy całować w usta tych dobrych ludzi, nawet przez otwór odbytowy. Choć to strasznie brudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Bajki. 01.07.08, 10:41 a gdzie ostatnio zatłukli w Niemczech żyda? napastliwych oszołomów nie brakuje nigdzie jak na twoim przykładzie widać, onr w Polsce to dopiero początek, za błogosławieństwem rydza i nowaka doczekamy się nowego Jedwabnego i Kielc www.youtube.com/watch?v=KHoe8S_HF7s&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
dana515 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 21:14 I bardzo dobrze! Niech ten głupi kraj przestanie istnieć z tymi oszołomskimi politykierami. Urodziłam i wychowałam czworo dzieci i dostałam za to po d.... Dzisiaj moje dzieci pracują na tych leniwych, albo takich co usuwały ciąże, a ja z moją emeryturą głoduję (bo urlopy macierzyńskie, zwolnienia ,bo dzieci chorowały, a to wszystko okres nieskładkowy był).Powinnam ciąże usunąć, urodzić jedno, mieć czas i pieniądze i dzisiaj śmiać się. Kobiety, nie dajcie się wrobić tym idiotom z prawa i nie rodżcie dzieci bo im demografia się nie zgadza. Zapłacicie za to wy, a oni będą się śmiać ze swoimi milionami. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Polsce grozi demograficzna zapaść 01.07.08, 09:32 Jak zawsze "wolność" tylko czyja, PRL 1946 - 23,6 miliona obywateli, PRL 1989 - prawie 40 milionów; RP po 20 latach - ubyło 3 miliony. Prawie jak okupacja tylko wolniej, ale nic straconego. Prusacy (steinbachy, merkle i inne niemiecka padlina) już się cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Zbyt lato wyciagasz wnioski. 01.07.08, 09:40 Dynamika demograficzna po 1945 to nie zasluga tego czy innego systemu politycznego, tylko zjawisko naturalne. Podobnie jak zapasc w czasie poprawy sytuacji materialnej spoleczenstwa. Problem w tym, ze nawet nie podjeto proby poprawy sytuacji. A byl na to czas - cale 30 lat. W kapitalistycznej Irlandii na przyrost naturalny nie narzekaja. Obok mojego domu jest tablica, upamietniajaca tragiczne zmarlego strazaka (w 2007 roku), mial 15 dzieci. I to wcale nie wyjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Zbyt lato wyciagasz wnioski. 01.07.08, 09:48 Prowokacja zawsze pobudza mimo wszystko do myślenia, ale najsmutniejsze jest to, że to są gołe fakty. PS. daleki od gloryfikacji historii PRL(serio), ale reakcje społeczeństwa są zadziwiające (dobrze mieć michę, robić mało i być sterowanym). Jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Zbyt łatwo wyciagasz wnioski. 01.07.08, 09:51 PS. Tablicę powinni ufundować jego żonie! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Wielodzietnosc. 01.07.08, 10:29 Obserwujac od kilku miesiecy Irlandczykow caly czas sie dziwie. Ich status materialny w ciagu jednego pokolenia zmienil sie od poziomu smierci glodowej do jednego z najwyzszych wskaznikow w Europie. Dzieci maja sporo, wiecej, widac ze je kochaja. Rodziny sa (na ulicy!) zwarte, dzieci rozesmiane. I gdzies w szkole podstwaowej to sie konczy. Tragiczny poziom alkocholizmu i narkomanii wsrod nie nastolatkow ale dzieci. Totalne zaniedbanie. Tylu platfusow to ja w Polsce przez 50 lat nie widzilaem, co tu wciagu 1 dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: Zbyt lato wyciagasz wnioski. 01.07.08, 12:24 Wiesz co- sorry ale nie wyobrazam sobie chodzić prawie 15 lat w ciąży. chyba nic innego w życiu bym nie zrobiła. No chyba że to nie były dzieci jednej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 To sa dzieci jednej kobiety. 01.07.08, 12:35 Wiecej, nie wiem ja bylo za zycia, ale teraz codziennie ktos z rodziny jest i zostawia swieze kwiaty. Byl Dzien Ojca, laurki z zyczeniami od dzieci i zony. Wnioskow z tego nie wyciagam, bo wiem jak wdowy placza na cmentarzach, mimo ciaglej wojny za zycia. Tu niektore "panie" z wozkami wygladaja jakby mialy 12 lat ...... To katolicki kraj, aborcja to zbrodnia niewyobrazalna, obyczaje zas przyjeto zachodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Polsce grozi?A DE i FR?Polska jest bogata.10!! 01.07.08, 13:10 1.Zmienic przepisy prawa rodzinnego. 2.Bezplatne przedszkola,szkoly,uczelnie i....podreczniki. 3.Bezplatna medycyna dla dzieci. 4.Bezplatne domy kultury i nauka. 5.Bezplatne wakacje. 6.Rodzinne:na dziecko min.420 Zl lub jak w Niemczech 154 Euro. 7.Dla polskich rodzin,obywateli z dowodem sosbistym,ulgi podatkowe+ kredyty bezprocentowe dla mieszkania,mebli lub dzialki. 8.Uprawnienia wydzialow oswiaty aby kontrolowac zycie dzieci. 9.2 razy do roku obowiazkowy sprawdzian medyczny kazdego dziecka. 10.Pieniadze to nie jest problem bowiem kazde produkty kupowane przez dzieci i rodziny zawieraja podatki czyli powrot pieniedzy do panstwa. _______________________________ To jest mozliwe w BRD,AT,CH pomimo ich wlasnych problemow. Dajmy przyklad EU.Wiem ze w ciagu 5 lat Polska bylaby krajem o 50 milionach obywateli,gdyby realnie politycy w PL i EU analizowali sytuacje w kontekscie Chin,Indii czy tez krajow arabskich.Oni nie maja problemow z przyrostem naturalnym.UFFFFFFFF. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Nisko oceniasz ludzi. 01.07.08, 13:29 Myslisz ze chec rodzicielstwa mozna po prostu kupic? W tej wyliczance zapomniles jeszcze o jednym - mieszkania. To tez trzeba by dac. Aby to sfinansowac to tak na oko 3 razy wyzsze podatki. Wobec wolnego przeplywu ludzi w UE pewnie srodek nieskuteczny, dla uzyskania srodkow, bo placacy po prostu uciekna. I zadnej gwarancji efektow, bo dziecko przeszkadza w karierze zawodowej, w wycieczkach, nie pozwala wieczorem pojsc z przyjaciolmi do ulubionego pubu ..... Ja uwazam ze wszelkie zasilki i "kupowanie dzieci" to rozrost wylacznie marginesu spolecznego. Jesli powodem dla ktorego powoluje sie na swiat dziecko jest zasilek, to co to za rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: Nisko oceniasz ludzi?Mieszkania to nie problem 01.07.08, 13:46 ws21 napisał: Myslisz ze chec rodzicielstwa mozna po prostu kupic? W tej wyliczance zapomniles jeszcze o jednym - mieszkania. To tez trzeba by dac. ____________ Mozna kupic i motywowac a pieniadze wracaja z powrotem. Jesli w EU bez zrodel mineralnych to jest mozliwe wiec wystarczy to w Polsce zmienic i mieszkania dla rodzin sa mozliwe. Czy dla bogatych rodzin czy tez dla biednych.... Dla dobra EU ale dodam rowniez dla jeszcze jednego kraju ktory podobne bledy popelnia:Izrael z jedyna demokracja w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Polsce grozi?A DE i FR?Polska jest bogata.10! 05.07.08, 19:48 marek.lipski napisał: > 1.Zmienic przepisy prawa rodzinnego. Tu byłyby potrzebne konkrety. > 2.Bezplatne przedszkola,szkoly,uczelnie i....podreczniki. > 3.Bezplatna medycyna dla dzieci. > 4.Bezplatne domy kultury i nauka. > 5.Bezplatne wakacje. Jeszcze żłobki. nawet nie musiałoby wszystko być bezpłatne, ale przede wszystkim powszechnie dostępne i przynajmniej dotowane. Obecnie odpłatność w państwowych przedszkolach jest niezbyt wygórowana, ale trudno w nich o miejsce, a prywatne kosztują majątek. Poza tym potrzebne by były w szkołach czynne cały dzień świetlice. > 6.Rodzinne:na dziecko min.420 Zl lub jak w Niemczech 154 Euro. > 7.Dla polskich rodzin,obywateli z dowodem sosbistym,ulgi podatkowe+ > kredyty bezprocentowe dla mieszkania,mebli lub dzialki. > 8.Uprawnienia wydzialow oswiaty aby kontrolowac zycie dzieci. To mogłoby raczej zaszkodzić. Za wazniejsze uważam zapewnienie dzieciom bezpieczeństwa w szkołach i na ulicach. > 9.2 razy do roku obowiazkowy sprawdzian medyczny kazdego dziecka. > Dodałabym jeszcze: 11. Liberalizacja ustawy antyaborcyjnej. Jak się kogoś do czegoś usiłuje zmuszać, to naturalnym odruchem jest postępować na odwrót. 12. Zmiana ustawy emerytalnej. Okres urlopu macierzyńskiego, wychowawczego i zwolnienia na opiekę nad chorym dzieckiem powinien być zaliczany do okresów składkowych. 13. Wszystkie świadczenia związane z ciążą i rodzicielstwem powinny być wypłacane z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Piszcie na temat.Propozycje prosze....... 01.07.08, 13:27 Czytam i nie wierze.Komentarze jak w kabarecie, Piszcie na temat.Prosze. Polsce grozi demograficzna zapaść? Jak temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Na temat - prosze bardzo. 01.07.08, 13:34 Polsce nie grozi juz nic. Zapasc nastapila i nie widac szans na wyjscie z tej demograficznej dziury. Po 30 latach debat wymyslono genialny srodek - becikowe. Na wiesc o tym 2 000 000 mlodych w wiekszosci ludzi ucieklo. Do krajow gdzie np. pracodaca nie krzywi sie na kobiete w ciazy, ani nie pyta przy przyjeciu do pracy, czy czasami nie chce miec dzieci.... To sa rzeczywiste problemy. A nie 48 zlotych miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: Na temat - prosze bardzo.Nr 2 01.07.08, 13:51 ws21 napisał: > Polsce nie grozi juz nic. > Zapasc nastapila i nie widac szans na wyjscie z tej demograficznej > dziury. > Po 30 latach debat wymyslono genialny srodek - becikowe. Na wiesc o > tym 2 000 000 mlodych w wiekszosci ludzi ucieklo. > Do krajow gdzie np. pracodaca nie krzywi sie na kobiete w ciazy, > ani nie pyta przy przyjeciu do pracy, czy czasami nie chce miec > dzieci.... To sa rzeczywiste problemy. A nie 48 zlotych miesiecznie. ________________________________________________________ Masz racje.Ale to mozna zmienic. Wiecej jest na banicji obywateli ktorzy sie nie zgadzaja z politykami w PL anizeli w kraju. Politycy w Polsce sie panicznie boja Polakow piszacych na te tematy w Internecie. Wymienilem 10 punktow.Ok. Co wy na to?Kto ma inne propozycje?Realne. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Juz poisalem - nie ma rozwiazania. 01.07.08, 13:58 Dzis, trzeba by zachecic obecny wyz, a w zasadzie te Panie co pozostaly z tego wyzu w kraju, do posiadania kilku, kilkunastu dzieci. A ze maja conajmniej 25 lat, jest to nierelne. Nastepne roczniki sa tak malo liczne, ze zadna polityka nie pomoze. Wiec nie widze zadnej mozliwosci aby Polakow bylo wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Juz poisalem - nie ma rozwiazania. 05.07.08, 20:52 Dzieki wybitnie antyrodzinnej polityce PRL-bis - najgorszej w Europie, jestesmy w beznadziejnej zapasci i chyba z niej nie wyjdziemy na bradzo dlugi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Realne propozycje. 06.07.08, 09:01 1. Zmusic pracodawcow do lepszego stosunku do kobiet w ciazy. Dyskryminacja w tej dziedzinie powinna byc bardzo surowo karana. 2. Objac polityka wspomagajaca rodziny z dziecmi cale spoleczenstwo, a nie jego czesc (wszystkie instrumenty oparte na systemie podatkowym, pomijaja nieomal polowe rodzin). 3. Bezpieczenstwo wyksztalcenia dzieci - bony oswiatowe, zapewniajace tani (niekoniecznie bezplatny, bo kredyty na studia sa do zaakceptowania) dostep do nauki. Bony musza uwzgledniac nie tylko koszty szkoly (czesne) ale takze podreczniki, internaty itp. 4. Bezplatne wszelkie dostepne techniki zaplodnienia dla kobiet majacych problemy z zaplodnieniem naturalnym. 5. Wychowanie seksualne w szkolach - od 1 klasy szkoly podstawej. 6. Bezplatne i powszechne badania prenatalne. 7. Prawo do przerwania ciazy w sytuacji gdzy plod jest uszkodzony - decyzja w tej sprawie wylaczne powinna nalezec do matki i ojca. 8. Platne urlopy na wychowanie dzieci az do wieku szkolengo. Zasilek powinien wyniesc tyle ile kosztuje 1 miejsce w zlobku /przedszkolu. Tyle na goraco. Ale to wszystko bylo by skuteczne, gdyby zostalo zastosowane 20 - 25 lat temu, a dzis bylo normalna praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Zawsze coś można i trzeba zrobić ! 06.07.08, 03:49 Najgorzej to jest uwierzyć że się nic nie da zrobić,jak tu ktoś życzliwy ; ) sugeruje.Można by więc powiedzieć że tylko pozostaje nam usiąść i płakać ,ale to do nas Polaków nie podobne.Nawet w skrajnych sytuacjach jest zawsze jakieś wyjście i trzeba wyzwanie podjąć .Najprościej jest oczywiście robić dzieci,ale to jak wiemy wcale nie jest tak że "hop na łużko i już będzie ciele" : ) Jest też oczywiście problem podatków i tu jest coś na temat: www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20080617&id=my11.txt www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20080701&id=po22.txt Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Demograficzna pętla 08.07.08, 03:21 www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20080708&id=my11.txt Odpowiedz Link Zgłoś