pogromca_gamonia 03.07.08, 06:57 Pyskaty byle-kto i mizerny prawie-nikt... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junkier Michnik wyrzucil z pracy śmiertelnie chorego Jacka 03.07.08, 10:08 Tu czytaj o tym, jak Michnik z Luczywo, tak "miłosierni" wobec kapusia Maleszki, wyrzucili z pracy śmiertelnie chorego polskiego dziennikarza Jacka Kalabińskiego, korespondenta w USA, słynnego tłumacza przemówienia L. Wałęsy w Kongresie USA: www.rp.pl/artykul/157563.html Brak słów nad moralną zgnilizną Michnika, ktory tak chętnie zarzuca innym "nikczemność" i "nienawiść"! Miłosierdzie według "Gazety Wyborczej" Barbara Kalabińska 03-07-2008, ostatnia aktualizacja 03-07-2008 08:02 Dziesięć lat milczałam o okolicznościach choroby i śmierci Jacka Kalabińskiego, korespondenta „Gazety Wyborczej” w Waszyngtonie w latach 1991 – 1997. Uważałam, że nie mam moralnego prawa oceniać postępowania innych. Zarazem było mi bardzo trudno przez te dziesięć lat zapomnieć obraz Jacka w cierpieniu i chorobie. Teraz przerywam milczenie sprowokowana „sprawą Maleszki”. W tej historii, jak w soczewce, skupia się dwuznaczność kryteriów, jakimi kieruje się kierownictwo „Gazety Wyborczej”. Z jednej strony „Gazeta” latami kryje, chroni i opłaca gangstera moralnego, jakim jest Maleszka, nazywając to „aktem miłosierdzia chrześcijańskiego” oraz stosowaniem kryteriów „socjalnych i humanitarnych”. Określa ponadto samą siebie jako „ofiarę”, a Maleszkę jako „tragiczną postać”. Z drugiej strony to samo kierownictwo „Wyborczej” pozbawiło pracy swojego wieloletniego korespondenta Jacka Kalabińskiego, gdy był śmiertelnie chory i Jego życie zbliżało się do końca. Wobec Jacka Kalabińskiego „GW” nie zdobyła się ani na „akt miłosierdzia chrześcijańskiego”, ani na zastosowanie kryteriów „socjalnych i humanitarnych”. Jacek umarł w wieku 59 lat, 24 lipca 1998 r. Chorował półtora roku. Zaczął pluć krwią, kiedy wreszcie w lutym 1997 dał się zawieźć do szpitala. Spędził tydzień na reanimacji. Każdego dnia ważyło się Jego życie. Drugi tydzień spędził na oddziale onkologicznym. Tu amerykańskiego korespondenta „Gazety Wyborczej” odwiedził bawiący w Waszyngtonie Adam Michnik. Miał okazję na własne oczy zobaczyć, jak ciężki jest stan Jacka. Michnik, żegnając się ze mną przy szpitalnej windzie, powiedział: „Jesteś dzielna. Dasz sobie radę”. Znaczenie słów Michnika zrozumiałam w pełni miesiąc później. Wtedy, miesiąc po wyjściu Jacka ze szpitala, 24 marca 1997 r., zadzwoniła do Niego Helena Łuczywo, zastępca Adama Michnika. Rozmowa przebiegła następująco (co przepisuję z diariusza, bo pamięć jest ułomna): Helena Łuczywo: Jak się czujesz? Jacek Kalabiński: Lepiej. Właśnie szykuję się wrócić do pisania. Helena Łuczywo: Nie musisz. Właśnie dyskutowaliśmy tu w redakcji i zdecydowaliśmy, że „Gazeta” nie może ponosić ryzyka trzymania nieubezpieczonego korespondenta. Jacek Kalabiński: ?? Helena Łuczywo: Zaraz dostaniesz faksem zwolnienie. Widzisz, nie jesteśmy bezwzględnymi kapitalistami, tylko humanitarnymi demokratami, dlatego nie dzwoniliśmy do ciebie w lutym, kiedy gorzej się czułeś. Jacek Kalabiński został pozbawiony pracy i poczucia bezpieczeństwa, gdy potrzebował go najbardziej. Helena Łuczywo usiłowała namówić Jacka do jak najszybszego powrotu do Warszawy, nie oferując żadnego konkretnego stanowiska w „Gazecie”. Powiedziała: „jak przyjedziesz, to pogadamy”. Była głucha na argumenty kontynuowania leczenia na miejscu, w Stanach. Na to, że rok szkolny naszej – wówczas 13- letniej – córki kończył się w czerwcu, że zlikwidowanie domu i przeprowadzka wymagają czasu i sił. A Jacek był chory. Bardzo chory. Ale mimo to stale i dużo pracował. Inaczej nie potrafił. Z humanitarną pomocą przyszła Jackowi „Rzeczpospolita” w osobach Maćka Łukasiewicza i Kazia Dziewanowskiego. Gdy umierał 24 lipca 1998, od trzech tygodni był na etacie w tym dzienniku. Umarł przed ekranem komputera z zaczętą korespondencją. Przedtem nadał codzienną korespondencję do polskiej sekcji stacji BBC. O Jego profesjonalizmie mówi to, że w tej ostatniej korespondencji nie było słychać stojącej przy Nim śmierci. Umarł 15 minut później. Miał 59 lat. Źródło : Rzeczpospolita Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 G.Wno prawda 04.07.08, 05:11 gejowy.kaczucha napisał: > Pomyliłeś wątek, żuczku. M: Jak widac Goebellsiki Michnika traca pomysly na lgarswa Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachiensis To jakby beczka anthraxu zrzucona na Belgie... 03.07.08, 07:09 przeciez ci faceci to moralna kurara... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachiensis A moze Lesio ich do Irlandii wysle w ramach pomocy 03.07.08, 07:15 na ta wiadomosc Irlandczycy tak spanikuja ze natychmiast traktat podpisza... Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Tych dwóch faszystów to na Białoruś do Łukaszenki 03.07.08, 08:01 Znaleźli by dla siebie właściwe miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
111.55dd Cósik mi się widzi , że 03.07.08, 08:11 Parlamencik na Wiejskiej immunitecik by zabrał i ministerunio byłby na bruczku,a parlamencik UE może nie być taki sroguni. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Madagaskar - to zgodnie ze starą tradycją 03.07.08, 07:21 właściwe miejsce dla mieszańców . Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Re: Madagaskar - to zgodnie ze starą tradycją 03.07.08, 07:29 areabis napisał: > właściwe miejsce dla mieszańców . Pod warunkiem, że weźmie ze sobą wszystkich kolegów (tych jest sporo) i wszystkie koleżanki ( w sumie niewiele, poza Pati-Koti). Odpowiedz Link Zgłoś
grefel Madagaskar - zabawne, też o tym pomyślałem 03.07.08, 09:24 Tak, to chyba najlepsze miejsce dla tych dwóch, i dla ich patronów J@L. Tylko czym sobie ci biedni mieszkańcy Madagaskaru zasłużyli na taką karę? Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty Najpierw niech zaczeka na zakończenie procesu 03.07.08, 07:21 wytoczonego mu przez dr Garlickiego. Bo ta Bruksela wygląda na zwykłą ucieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Najpierw niech zaczeka na zakończenie procesu 03.07.08, 07:32 Niech ich Zwiefka nauczy jak to sie robi w tym Europarlamencie, chlopaki sie podreperuja finansowo, a polska prasa nie bedzie sie ich czepiac, bo ich nie bedzie widac Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Chlopakom zaczelo kasy brakowac? 03.07.08, 07:34 noooo, to rozumiem! W EU Parlamencie jest paru cwaniakow, ktorzy im pokaza jak sie kase bez pracy robi.... Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 07:32 Pies ich ganiał,mogą i do Dumy kandydować. A na pewno PiS na tym zyska. Jeszcze dla Gosiu-filipinki i pieniacza-Karskiego gdyby tak znaleźli miejsce gdzieś za Uralem , to może bym i na PiS zagłosował.A jeszcze gdyby ta pomniejsza jurgielownia była pozbawiona wpływów to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek cwaniak i paranoik w Brukseli ?! 03.07.08, 07:33 nie róbmy sobie obciachu !! Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Ziobro i Kurski do Brukseli - a co na to wyborcy? 03.07.08, 08:22 Ja wiem gdzie wysle obu panow. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski2 Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 08:25 A może by już tam zostali na zawsze. Posady czekają: Kłamca Ziobro - stróż nocny na parkingu, Jacek Kurski - goryl Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Re: Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 08:28 I to jest paranoja Parlamentu Europejskiego. Wybieramy aby reprezentowali interesy Europy i Polski a wybrani reprezentują interesy swojej parti. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Jakiej swojej partii? 03.07.08, 09:05 Swoje, bo Ziobro w Polsce straciłby immunitet,a tam nie koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 08:27 Przypomnijcie kto ma prawo wybierać. Ja bym głosował za nimi, gdyby kandydowali do Dumy. Tam ich moralność... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 08:28 a niech jadą do czorta, nic tu po nich. Odpowiedz Link Zgłoś
finish1 co te niedojdy będą tam robić. Kasę brać? 03.07.08, 08:29 I wstyd Polsce przynosić? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Juz sie ciesza,juz z gaska sie witaja.Ale poczekaj 03.07.08, 08:32 jeszcze sie nie spieszmy. Moze wyborcy pokaza gest Kozakiewicza ? Odpowiedz Link Zgłoś
snake_anthony Ziobro szuka euroimmunitetu? 03.07.08, 08:44 Czyżby Ziobrak chciał uniknąć odpowiedzialności za swoje numery? Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Ziobro szuka euroimmunitetu? 03.07.08, 09:02 Tak to prawdą. Obawia się aresztu wydobywczego! On wie co go czeka i dlatego pryska do Brukselii. Tam dostanie kasę a potem do hameryki po azyl! Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jak mowi dziadek szczury uciekaja z zatapainego 03.07.08, 08:48 pisuaru??? Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 widac i czuc ze pisuary traktuja bruksele jako 03.07.08, 08:50 miejsce ucieczki ze strachu przed rzeczywistoscia ktora ich doluje do smietnika historiiii Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 08:52 nie do Brukseli,tylko do Moskwy,na korespondentów,będzie znacznie większy pożytek,no i będzie zabawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Kto wybierze tych bydlaków,SBecja i ZOMO ??? 03.07.08, 09:00 Na Ziobrę głosuje katolicka część Krakowa i Małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 czyzyk331..."katolicka" ? Achaaa.... 03.07.08, 09:09 Prawdziwi KATOLICY plują na takich łajdaków jak Ziobro i Kurski... KATOLIK, to ktoś, kto nie uznaje kłamstwa,pomówień{JP II} ! Chyba że myślisz o "katolikach" z sekty RM łojca Rydzola... Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Ziobro ucieka przed prokuratorem... 03.07.08, 08:59 Jak warto być politykiem. Wystarczy wygrać wybory aby być nietykalnym. Teraz nikt go nie zmusi do przyjazdu na przesluchanie w Krakowie lub Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.stefan kurski to jednak lamus i gej 03.07.08, 09:00 co za ciota bez charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: kurski to jednak lamus i gej 03.07.08, 09:03 Dajmy sobie spokój z Kurskim. Typowy apartczyk, trzymający się nogi Wielkiego Brata K. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj I co, moze to nieprawda 03.07.08, 09:04 ================================= ze: "kruk krukowi oka nie wykole"? Oto dwa najwierniejsze kundelki jednojajowych przyjaciol Tuska, szykuja sie na intratne fuchy w UE. Oczywiscie mozemy tylko spekujowac, jakie sa rzeczywiste przyczyny schowania ich przed mediami lub innymi organami. Wazne, ze Tuske pomogl, a prawda i tak wkrotce wylezie z wora. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Kurski ucieknie z Gdańska, będzie startował z Podk 03.07.08, 09:12 z Podkarpacia..tam "ciemny naród go kupi" ? Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Czy w Belgii małżeństwa homoseksualne są legalne? 03.07.08, 09:19 Może Zbyszek weźmie ze sobą Jarka i zalegalizują swój związek? I może zaadoptują Patikoti i kota Alika?\ Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Kurski ucieknie z Gdańska, będzie startował z 03.07.08, 09:19 Nie jest nasze społeczeństwo normalne,jeśli taką wypowiedź polityka ujawnia się, a ono jakby nigdy nic na niego głosuje.Ja nigdy nie głosowałem na żadnego cymbała,który sprzeniewierzył się moim poglądom,czy wymaganiom wobec niego. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 09:40 dwa pisowskie śmiecie z młodzieży wszechpolskiej-nazistowskie pomioty-na Kubę do fidela i raula i niech zabiorą "do pary"kaczynskich,szkodników naszej Ojczyzny!;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacza-zmora Ziobro i Kurski do Brukseli 03.07.08, 12:09 Moje przewidywania się spełniły : " PiS tonie bo główne szczury uciekają " a utonięcia życzę pis-kowcom w Rowie Mariańskim na Oceanie Spokojnym w tej głębi dlatego żeby był z nimi wszystkimi spokój raz na zawsze i aby jakiś przypadkowy pojedynczy nie dobitek pis-kowiec nie reaktywował tej zmory Polskiego Społeczeństwa , acha nie zapomnijcie zabrać w ten ostatni rejs swego pryncypała udającego duchownego !!! Odpowiedz Link Zgłoś