lubat 16.07.08, 10:18 www.rg.ru/2008/07/16/yaruzelskij.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
push.sp Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pamieci 16.07.08, 10:30 nie ma sensu go sądzić - przeciez on nic nie pamieta; bez rozlewu krwi... 1970 na Wybrzeżu... 1981 i stan wojenny, aż do 1989... coż... Geremek drugi po papieżu (Wałęsa) to Jauzelski może trzeci? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Jaruzelski ma rację. PRLu nie trzeba kontynuować. 16.07.08, 10:45 Zgadzam się z Jaruzelskim. To smutne, że ludzie u władzy w Polsce kontynują mentalność PRL. Historycy prowadzą polityczną propagandę. W starożytności i średniowieczu kronikarze też pisali panegiryki wychwalając rządzących i krytykując wszystkich innych. Polscy "historycy" z IPN ciągle to robią. Smutne! Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 To kto obalił komunę, Jaruzelski czy Wałęsa?... 16.07.08, 11:05 Ja już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream Żaden z nich. Ani papież. 16.07.08, 11:19 po prostu nie dało się drukować pieniędzy w nieskończoność. gospodarka, gamoniu - gospodarka obaliła komunizm. i u Ruskich i u nas. gamon0 napisał: > Ja już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Za swoje zbrodnie Jaruzel dostal medal od Putina 16.07.08, 12:47 50 lat w sluzbie bolszewickiej! Agent sowiecki w polsko-jezycznej armii Berlinga. "Bohater" agresji na Czechoslowacje. Opowiedzialny za masakre na Wybrzezu no i wypowiedzenie wojny Polakom w grudniu 1981. Za te zaslugi dostal medal od Putina z okazji parady na czesc zwyciestwa Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: Za swoje zbrodnie Jaruzel dostal medal od Put 16.07.08, 12:59 Po pierwsze nie wypowiedział wojny wszystkim Polakom, jakim prawem wy Solidaruchy mówicie w imieniu całego narodu. Nawet w 1989 roku przy 69% frekwencji dostaliście ok. 60% głosów. Nawet jeśli te 10 milionów członków Solidarności popierało przyszły plan Balcerowicza i było zwolennikami neoliberalnego kapitalizmu, to i tak nie reprezentowaliście całego narodu. Dla mnie osobiście sarmatyzm, powstańczy romatyzm, połączony z osobistym tchórzostwem, brakiem odpowiedzialności i zwykłą głupotą jest najbardziej odrażającą rzeczą w naszym narodzie. To wazeliniarstwo wobec USA i zachodu, przy jednoczesnej pogardzie dla Rosjan, Ukraińców, Białorusinów, to opluwanie wszystkich autorytetów nawet waszych własnych, nie mówiąc już o inaczej myślących. Gdyby wasza ukochana sanacja gnębiła tylko lewicę to jeszcze bym rozumiał, ale oni torturowali takich ludzi jak Wojciech Korfanty, którego chyba nie posądzasz o cień lewicowości. Do tego stopnia, że stojąc na procesie brzeskim obok posłów PPS powiedział, że pruska policja i sądy traktowały go lepiej niż sanacyjni "patrioci". Gdyby nie zwycięstwo Stalina już by nas nie było, nie tylko na mapie jak w okresie zaborów, tylko fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Dziwne............. 16.07.08, 13:06 Nie wypowiedzial wojny wszystkim Polakom.Wypowiedzial tym co sie z nim nie zgadzali.Na Zachodzie wygrala demokracja nie totalitaryzm.Za poglady nie mordowano.Ludzie mogli miec prawo wyboru.W Polsce Jaruzela-jeden wybor.Socjalizm ze wszystkimi konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:16 Z tym się zgadzam, z drobną uwagą to nie był totalitaryzm. Elementy totalitarnego państwa były w latach 1948-1956. Później PRL był klasycznym reżimem autorytarnym, takim jakich dzisiaj są dziesiątki, jeśli nie setki na całym świecie. Różnica między totalitaryzmem, a autorytaryzmem jest subtelna, ale istotna, w rządach autorytarnych działanie w opozycji naraża na represje ze strony władzy, ale władza robi to w ramach ustawianego niedemokratycznie prawa, w sposób przewidywalny. W ustroju totalitarnym władza stosuje represje prewencyjnie, niezależnie na polityczne postawy obywateli. Jednym zdaniem, w ustroju autorytarnym obywatel jeśli nie wtrąca się do polityki śpi spokojnie. Ani PRL, ani II RP nie były państwami totalitarnymi, były autorytarnymi dyktaturami w których stopień represywności był różny w różnych okresach. Dlatego nie tak łatwo porównać oba systemy, podobnie jak kapitalizm z socjalizmem. Propaganda dokonując takich porównań zestawia życie w RFN i Korei Północnej i sprawa jest prosta. A gdyby tak zestawić titowską Jugosławię z Kolumbią, albo Malezją wzorami kapitalizmu? PRL przedstawiany przez IPN jako radzieckie przedłużenie okupacji hitlerowskiej był miejscem gdzie schronienie znajdowali liczni opozycjoniści z krajów rządzonych przez prawicowe reżimy nie tylko z Ameryki Łacińskiej, ale także z Grecji, Hiszpanii, czy Portugalii. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:23 I tu dochodzimy do sedna.Czym jest IPN?.To zagubiona historia Polski za czasow PRL.Ktos za to ponosi wine?Z jakich wzgledow zmieniono historie?Ze wzgledow politycznych.Historia PRL jest znana, natomiast wlasciwa historia jest odtwarzana.Sa bledy.Nie sadze.Czas to wyprostuje.Ale widzimy w koncu i druga strone medala. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:21 I jeszcze jedno wybór był, bo w PRL w latach 70-tych średnio 10 mln. Polaków rocznie jeździło za granicę na zachód. Poza Jugosławią i Węgrami w bloku wschodnim nikt tej możliwości nie miał. Jak rozumiem nie akceptujesz postawy tych, co próbowali zmieniać system od wewnątrz jak Rakowski, czy Urban. Ale to dzięki takim jak oni zakres wolności politycznej w PRL był nieporównywalnie większy niż w ZSRR, Czechosłowacji, nie mówiąc już o mini obozie koncentracyjnym, aczkolwiek dość luksusowym jakim było NRD. (słyszałeś ten kawał jak psy mijały się na granicy PRL - NRD i polski pyta niemieckiego po co tu idziesz, sklepy puste, mięsa brakuje. Ale za to mogę poszczekać i powarczeć odpowiada pies z NRD) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:28 Skala wolnosci?-Zgadza sie.Polacy z natury maja gdzies co mowi prawo i wladza.Chodzi o ocene polityczna rzadow do 1981 roku i troche pozniej.Ja doskonale wiem ,ze to co sie stalo bylo zaskoczeniem.Wielu madrych glow z Zachodu liczylo wlasnie na upadek ...zachodu.Zreszta UE niewiele rozni sie od ....wschodu.Wszedzie poprawnosc polityczna pomimo zroznicowania partii.Nie ma zlotego srodka.Byly ofiary systemu wiec musi byc i osad. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:47 Ale ty chcesz sądzić człowieka za ofiary systemu. Więc osądź wszystkich którzy ten system popierali, budowali. Czy sądzisz, że komuniści w PZPR mieli poparcie wśród członków partii, ich rodzin i poza tym nic więcej. Widziałeś wiec Gomułki w 1956, były tylko dwa wydarzenia które zgromadziły podobną ilość ludzi na ulicy, powrót piłkarzy z MŚ w 1974 (1.5 mln. ludzi rekord) i wizyta papieża w 1979. A 30% głosów oddane w 1989 na PZPR, wtedy trzeba było mieć naprawdę ważne powody by na nich głosować. W mojej ocenie polskie społeczeństwo dzieliło się i dzieli mniej więcej pół na pół na część konserwatywną, katolicką, powstańczo-romantyczną i część postępową, lewicowo-liberalną. Żyjące na obszarze Polski mniejszości narodowe z lekkim nachyleniem w lewo także dzieliły się wewnątrz wg tego samego schematu. Nikt w PZPR, ani na lewicy nie pochwalał tego co działo się w Polsce do 1956 roku w kwestiach represji politycznych. W roku 1989 podjęto próbę stworzenia wspólnego kraju dla obydwu narodów polskich. Niezbyt się to udaje, ale przynajmniej nie leje się krew, zmieniają się rządy, wszystkie kradną nawet jeśli różnią się życiorysami. Ale ty nawołujesz do powtórki Brześcia. Pamiętaj, że ci co oskarżali w procesie brzeskim też sądzili, że będą zawsze górą, nie sądzili, że dzieci prześladowanych przez nich komunistów odegrają się na ich dzieciach za kilkanaście lat. To samo z resztą myśleli funkcjonariusze UB w czasach stalinowskich. Przy wszystkich narodowych wadach Polaków, zawsze gdzieś przychodził umiar i opamiętanie nie warto tego burzyć. Skażecie Jaruzelskiego, bądźcie pewni, że za ileś lat ludzie w moim wieku upomną się o swoich bohaterów i choć będę ich od tego odwodził osądzą III i IV RP jako zbrodnicze systemy i poślą 80-letniego Balcerowicza do pierdla (oj byłoby za co). Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:54 Zla interpretacja PRLu.Po pierwsze nie gloryfikowac, bo byly ofiary.Po drugie.Co ja mam do czlonkow PZPR?Nic.Po trzecie.Bohaterowie najczesciej wygrywaja.O nich nie trzeba sie upominac.O przegranych jak Hitler czy Stalin tez sie dopominaja.Co do osadu?Co do skazania?Osobiscie jestem za skazaniem systemu co ulatwi rozliczenie historii.Jezeli byly zbrodnie , mam nadzieje ze zajmnie sie tym Sad(nie dzialaja poprawnie w tej sprawie). Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:58 A czy w Polsce był choć jeden system bez ofiar przed 1989 rokiem. Choć jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 14:08 Wydaje mi sie ze Polacy i Polska przezyli do 1945 roku duzo.Zbyt duzo.Powinna to byc lekcja historii.Lekcja wnioskow.Wina PRLu lezy gdzie indziej.Lezy w naszej psychice.I ta nasza psychika gubi wolnosc po 1989 roku.Wtaczamy sie znowu w poprawnosc.Wtaczamy sie w cos czego chcemy(UE) oraz w to co czujemy ze moze nas zniewolic(UE).Problemem jest nierozliczenie sie z wlasna przeszloscia.Z brudami wokol nas i wlasnych rodzin.Wokol calego kraju.Jak to rozwiazac?Abolicja czy amnestia ?Nie wiem.Musi byc ruch polityczny.Nie w sensie nowej partii.Ruch ze strony rzadzacych.Bez wzgledu na opcje.Zakonczyc klotnie rodzinne.Czyli polskie.Potrzeba odwagi.Mialbym ja.Ale nie jestem politykiem.To tyle.Walcze o sjeste bo...zaraz wroci zona i musze wytapetowac pokoj.Pozdrawiam .Dyskusje maja to do siebie ze.....zblizaja.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 14:13 Dlatego nie zrobisz kariery w polityce, podobnie jak ja. Bo w dzisiejszej polityce odwaga i myślenie nie są atutami, ale gwarancją zakończenia kariery na szczeblu własnego miasta. Pod tym względem nic się nie zmieniło czy to była sanacja, PRL, III, IV RP, czy obecny darwinizm gospodarczy. pozdrawiam p.s. idź już tapetować pokój żebyś potem żony o abolicję nie musiał prosić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 14:16 Nie bede robic w polityce.Nie lubie brudow.Jestem znikad a wiec bez wplywu grup interesu.Co do tapety.Najpierw sjesta.Czesc.Zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Re: ..Dziwne............. 21.07.08, 04:14 presentation1 napisał: > Wydaje mi sie ze Polacy i Polska przezyli do 1945 roku duzo.Zbyt duzo.Powinna t > o byc lekcja historii.Lekcja wnioskow.Wina PRLu lezy gdzie indziej.Lezy w nasze > j psychice.I ta nasza psychika gubi wolnosc po 1989 roku.Wtaczamy sie znowu w p > oprawnosc.Wtaczamy sie w cos czego chcemy(UE) oraz w to co czujemy ze moze nas > zniewolic(UE).Problemem jest nierozliczenie sie z wlasna przeszloscia.Z brudami > wokol nas i wlasnych rodzin.Wokol calego kraju.Jak to rozwiazac?Abolicja czy a > mnestia ?Nie wiem.Musi byc ruch polityczny.Nie w sensie nowej partii.Ruch ze st > rony rzadzacych.Bez wzgledu na opcje.Zakonczyc klotnie rodzinne.Czyli polskie.P > otrzeba odwagi.Mialbym ja.Ale nie jestem politykiem.To tyle.Walcze o sjeste bo. > ..zaraz wroci zona i musze wytapetowac pokoj.Pozdrawiam .Dyskusje maja to do si > ebie ze.....zblizaja.Pozdrawiam. zgadzam się z tym co napisałeś nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Re: ..Dziwne............. 21.07.08, 04:18 po raz pierwszy presentation 1 Odpowiedz Link Zgłoś
andybla Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 14:09 wierz mi że uważam się za Polaka konserwatywnego, katolickiego, powstańczo-romantycznego, lewicowo-liberalnego, ja właśnie takim jestem, Polakiem którego nie brak Polakom, Polakiem któty jest , był i będzie. Ja tu, gdzie Ty, i tam życzę nam byśmymy byli zawsze gotowi wciąż wolą maszyn naszych zwolnieni Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:27 presentation1 napisał: > Nie wypowiedzial wojny wszystkim Polakom.Wypowiedzial tym co sie z nim nie zgad > zali.Na Zachodzie wygrala demokracja nie totalitaryzm.Za poglady nie mordowano. > Ludzie mogli miec prawo wyboru.W Polsce Jaruzela-jeden wybor.Socjalizm ze wszys > tkimi konsekwencjami. Jednak Amerykanie znając od Kuklińskiego plany wprowadzenia stanu wojennego ,nawet nie uprzdziły opozycji.Chyba że się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:31 A kto ich do tego skłonił, dlaczego nie wykorzystali takiej okazji by zrobić kuku w układzie warszawskim, czy może nie chcieli ofiar w Polsce. Dla ułatwienia dodam jeszcze, że datę wprowadzenia stanu wojennego poza ścisłym kierownictwem partii i wojska, znało kierownictwo KPZR (ich można wykluczyć), znał prymas Glemp i znał Jan Paweł II. Który z nich mógł nakazać Jankesom zamknięcie gęby, ostrzec ich, żeby nie próbowali wywoływać w Polsce powstania. Czym mógł ich przekonać, zagrozić. Myślenie powoduje ból głowy, ale czasem warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:34 Jestem zwolennikiem PiS, nie jestem zwolennikiem Kuklinskich.I w demokracjach masa ludzi pracuje dla innych.Bez wzgledu na poglady polityczne(agent nie moze miec pogladow) trzeba rozroznic zdrade kraju od checi bycia demokrata.W sluzbach-nie ma demokracji.Wszystko robi sie dla kraju.Bez wzgledu na to kto jest u wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:37 Pisze tu o sluzbach dzialajacych na zewnatrz.Natomiast sluzby wewnetrzne scigajace ludzi za poglady-to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:41 presentation1 napisał: > Jestem zwolennikiem PiS, nie jestem zwolennikiem Kuklinskich.I w demokracjach m > asa ludzi pracuje dla innych.Bez wzgledu na poglady polityczne (agent nie moze m > iec pogladow) trzeba rozroznic zdrade kraju od checi bycia demokrata.W sluzbach > -nie ma demokracji.Wszystko robi sie dla kraju.Bez wzgledu na to kto jest u wla > dzy. Twój wywód, nie jest odpowiedzią ,na postwione proste pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:42 Bo nie ma prostych odpowiedzi tym bardziej ze o tej porze robie sobie sjeste. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:55 presentation1 napisał: > Bo nie ma prostych odpowiedzi tym bardziej ze o tej porze robie sobie sjeste. Pytanie Ci nie leży.Jestes tylko pyskaczem PiS-dzilców CZERWONO- CZARNYCH. KONIEC!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ..Dziwne............. 16.07.08, 13:56 Ale różnisz się od polityków PiS i to na plus. bismarkowski konserwatyzm to przykład propaństwowego myślenia, które jako socjalista potrafię uszanować. Choć nienawidzę polskich rządów, które sprowadziły Polskę do roli podnóżka USA (które uważam za polityczną kontynuację III Rzeszy), to nie wyobrażam sobie bym mógł współpracować z obcym państwem, na zasadzie wrogowie moich wrogów są moimi przyjaciółmi. Co innego dokonać zamachu na polskiego dygnitarza, lub wzniecić tu rewolucję. Szukać pomocy na zewnątrz można tylko w dwóch wypadkach: gdyby polski reżim tłumił rewolucję używając obcego wojska, lub gdyby dyktatorska władza budowała państwo totalitarne (ale wg pojęcia naukowego, a nie propagandy) i realizowała ten cel poprzez ludobójstwo. Jak rozumiem, uważasz Jaruzelskiego za zdrajcę, ale ludobójstwa mu chyba nie zarzucasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Re: Za swoje zbrodnie Jaruzel dostal medal od Put 17.07.08, 04:19 polld74 napisał: > Po pierwsze nie wypowiedział wojny wszystkim Polakom, jakim prawem > wy Solidaruchy mówicie w imieniu całego narodu. M: nie kazdy kto uzywa jezyka Polskiego jest Polakiem. > Gdyby nie zwycięstwo Stalina już by nas nie było, nie tylko na mapie jak w okresie zaborów, tylko fizycznie. M: Swieta prawda! Gdyby nie Stalin nie bylo by POstKomunistycznych szmat. Tak WAS by nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 13:18 shithead napisał: > Ten co doprowadzil do przemian!!!! > Stary zakuty prosowiecki komuch. Do tej pory bylaby komuna w Polsce, gdyby nie > lata osiemdziesiate. Jak chcesz zionąć nienawiścią to przejdz na strony innej gazety.Jeśli chcesz dyskutować ,staraj się mówić konkrety.Lata osiemdziesiąte to nie puste kalendarze.To Jruzelski,Wałęsa,JPII ,Dziesięcio milionowa Solidarność,to 38milionowy Naród Polski.To Oni i My wypełnialiśmy karty kalendarza.Może wielu będzie to trudno zrozumieć.Oni wszyscy mają racje .Tylko żeby te racje rozumieć,trzeba wzbić się wysoko,tak wysoko żeby ogarnąć całą ,wtedy zaistniałą sytuację.I jak już będziecie ją widzieć.Zrozumiecie że wszyscy staneli na wysokości zadania.A jako naród powinnismy pamiętać że łzy stu bliskich,to wielka tragedia ,ale stu tysięcy ,znacznie wieksza!!!Historia to oceni ale moim skromnym zdaniem Jaruzelski,Wałesa i Jan PawełII POWINNI MIEĆ W PRZYSZŁOŚCI POMNIKI za to że uratowali nasz przed dramatem , czyniąc z nas WOLNY NARÓD Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: dybko2 16.07.08, 14:08 Pitolisz. Lata osiemdziesiate, to lata przygotowan komuchow do przepoczwarzenia sie w kapitalistow i zdalnego kierowania krajem. Steruja w tym celu Bolkiem aby zmylic spoleczenstwo. Udalo sie to im wysmienicie. Dzis maja sie 100 eazy lepiej niz w PRLu. Rzadza krajem i sa w pelni uwlaszczeni kosztem spoleczenstwa! PS - Ani jeden z trojki wymienionych przez ciebie nie powiniem dostac pomnika. Bo niby za co? Jaruzelski i Walesa za okradzenie Narodu i postawienie go z tylkiem do wiatru? A JP2 za milczenie w sprawach zasadniczych, czy tez naiwnosc (w co osobiscie niebardzo wierze)? Jaruzelski jest zwyklym zbrodniarzem, a Bolek malutkim cwaniaczkiem i szalbierzem oraz odrazajacym SBeckim szpiegiem. Obaj powinni dostac dozywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Za swoje zbrodnie Jaruzel dostal medal od Put 16.07.08, 13:23 mirmat1 napisał: > 50 lat w sluzbie bolszewickiej! Agent sowiecki w polsko-jezycznej > armii Berlinga. "Bohater" agresji na Czechoslowacje. Opowiedzialny > za masakre na Wybrzezu no i wypowiedzenie wojny Polakom w grudniu > 1981. Za te zaslugi dostal medal od Putina z okazji parady na czesc > zwyciestwa Stalina. Mirmat albo jesteś zbyt młody ,albo zbyt .......Ty wszystko widzisz zbyt prosto.Ja wiem że tak najłatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Re: Za swoje zbrodnie Jaruzel dostal medal od Put 17.07.08, 04:24 dybko2 napisał: > mirmat1 napisał: > > > 50 lat w sluzbie bolszewickiej! Agent sowiecki w polsko- jezycznej armii Berlinga. "Bohater" agresji na Czechoslowacje. Opowiedzialny za masakre na Wybrzezu no i wypowiedzenie wojny Polakom w grudniu 1981. Za te zaslugi dostal medal od Putina z okazji parady na czesc zwyciestwa Stalina. > Mirmat albo jesteś zbyt młody ,albo zbyt .......Ty wszystko widzisz zbyt prosto.Ja wiem że tak najłatwiej. M: sprawdzilem rachujac na palcach 2 + 2 = 4 Odpowiedz Link Zgłoś
mkki1 Re: Żaden z nich. Ani papież. 16.07.08, 11:54 A co ma wspólnego z tym drukowanie pieniędzy? Zobacz co dzieje się w Korei północnej. U nas też mogło tak być! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper To nadal aktualne, nie trac nadzieii 16.07.08, 13:54 Jak słucham J.Kaczyńskiego i jego klakierów, którym nic w życiu konkretnego sie nie udało i widze poparcie ponad 20% to gotówka zaczyna mi się nie zgadzac w portfelu.w poprzedniej koalicji to jednak Lepper był najprzytomniejszym politykiem mimo populistycznych wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Żaden z nich. Ani papież. 16.07.08, 13:26 vanilla.dream napisał: > po prostu nie dało się drukować pieniędzy w nieskończoność. gospodarka, gamoniu > - gospodarka obaliła komunizm. i u Ruskich i u nas. Gdyby Jaruzelski "sprywatyzował" - (czytaj - oddał za friko) tylko z 10% tego majątku narodowego, który oddali demokraci i patrioci, to nie tylko by nie było żadnego kryzysu gospodarczego, a Kaczyńscy i im podobni dalej by pisali w swoich pracach naukowych o wyższości socjalistycznej gospodarki nad kapitalizmem. Robole z Solidarności walcząc z komuną myśleli, że pracować będą jak w socjalizmie, a żyć jak w (ówczesnym) kapitalizmie. Dzisiejsze demonstracje w kolebce Solidarności pokazują, jak się mylili, czy raczej jak byli oszukiwani. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: vanilla.dream 16.07.08, 13:51 vanilla.dream napisał: > po prostu nie dało się drukować pieniędzy w nieskończoność. gospodarka, gamoniu > - gospodarka obaliła komunizm. i u Ruskich i u nas. Glupstwa piszesz. Komune obalili ci sami, ktorzy ja wprowadzili. Przestala przynoscic im dochod. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Żaden z nich. Ani papież. 18.07.08, 15:30 vanilla.dream napisał: > po prostu nie dało się drukować pieniędzy w nieskończoność. gospodarka, gamoniu > - gospodarka obaliła komunizm. i u Ruskich i u nas. > > gamon0 napisał: > > > Ja już nie wiem... Ale mogł Jaruzelski jak Ceasescu walczyc do konca.A tak moze sie zaliczac do ojcow odrodzonej III RP i demkacji-i juz nikt mu tego zaistnienia w historii upadku komunizmu nie zapomni. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: To kto obalił komunę, Jaruzelski czy Wałęsa?. 21.07.08, 01:57 gamon0 napisał: > Ja już nie wiem... Gamoniu! Jak możesz nie wiedzieć! Przecież komunę obalił Lechosław Kaczyński spod maminej spódnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Jaruzelski ma rację. PRLu nie trzeba kontynuo 16.07.08, 11:53 Co ten sobowtór Kim Dzong Ila bredzi, "bez rozlewu krwi"? Jasne, nie licząc tych zamordowanych dla postrachu w kopalni Wujek oraz tych mało znanych Zachodowi opozycjonistów których mozna było po cichu sprzątnąć i upozorować samobójstwo lub nieszczęśliwy wypadek. Były takich setki. Nie masz się czego bać Jaruzelu, i tak ci włos z głowu nie spadnie. Michnik i Ska już o to zadbał. Możesz się starzeć w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
mkki1 Re: Jaruzelski ma rację. PRLu nie trzeba kontynuo 16.07.08, 11:59 Przytaczane przez ciebie "masakry" są wyraźnym dowodem, że władza w 1989roku wcale nie musiała być przez Jaruzela oddana. Jak by chciał, to zrobiłby jeszcze jedną "masakrę" -a wtedy byłaby tragedia, a jego wielbiono by do samej śmierci, gdyż ustrój by się nie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Jaruzelski ma rację. PRLu nie trzeba kontynuo 16.07.08, 12:35 "opozycjonistów których mozna było po cichu sprzątnąć i upozorować samobójstwo lub nieszczęśliwy wypadek. Były takich setki. " - na twoim miejscu bez kozery powiedzialbym "pincet". albo po prostu napisal "tysiace". kto to sprawdzi? napisz "milijony", tak bedzie najsluszniej. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 10:47 Ten co doprowadzil do przemian!!!! Stary zakuty prosowiecki komuch. Do tej pory bylaby komuna w Polsce, gdyby nie lata osiemdziesiate. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 10:57 shithead napisał: > Ten co doprowadzil do przemian!!!! > Stary zakuty prosowiecki komuch. Do tej pory bylaby komuna w Polsce, gdyby nie > lata osiemdziesiate. Raczej: gdyby nie okrągły stół!! Pamięć szankuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
mkki1 Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 12:02 Okrągły stół był za zgodą Jaruzelskiego. W tamtych czasach nie było praworządności (zresztą teraz też nie ma). Jakby chciał, to by krwawo stłumił rebelię i tyle by zostało z przemian. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier W sobote Michnik, wczoraj Kiszczak, dzis Jaruzel 16.07.08, 10:56 W sobote Michnik swoje brednie o Walesie na paru szpaltach glosil, wczoraj Kiszczak zapraszal dziennikarzy na wode, dzis Jaruzel bredzi o swoich "zaslugach"... Co ci "ludzie honoru" sie tak rozgadali? Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: W sobote Michnik, wczoraj Kiszczak, dzis Jaru 16.07.08, 11:02 junkier napisał: > W sobote Michnik swoje brednie o Walesie na paru szpaltach glosil, > wczoraj Kiszczak zapraszal dziennikarzy na wode, dzis Jaruzel bredzi > o swoich "zaslugach"... > > Co ci "ludzie honoru" sie tak rozgadali? junkier - dlaczego tak się nazwałeś? marzy Ci się Hakata? (wiesz, co to było?) Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: W sobote Michnik, wczoraj Kiszczak, dzis Jaru 16.07.08, 11:05 A ty wiesz co to bylo CCCP (cep cepa cepem pogania)? Ojczyzna "ludzi honoru". Nie Polska Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny junkier, 16.07.08, 11:17 skomentuj informację o fałszowaniu list wyborczych przez sztaby wyborcze PiS-U. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: W sobote Michnik, wczoraj Kiszczak, dzis Jaru 16.07.08, 11:19 A co to za rewelacja? Co, Wybiorcza juz jakies kolejne paszkwile wypuszcza, buhaha! Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 10:58 Widac,że nie znasz najnowszej historii.Stan wojenny trwał półtora roku.,a nie do 1989! Nie oceniaj innych,jak masz sklerozę albo luki w wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 11:23 to skrot myslowy tlumoku Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 11:01 nie ma sensu go sądzić - przeciez on nic nie pamieta; > bez rozlewu krwi... W stanie wojennym zginęło prawie tylu ludzi (szkoda!), ile swoich dzieci zabiła kobieta na lubelskiej wsi (nie wspomnę o zabitych w wypadkach na drogach - kilkadziesiąt tygodniowo)... Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: Jaruzelski to stary czlowiek - ma zaniki pami 16.07.08, 13:03 Przeprowadzona przez AWS reforma służby zdrowia była większym ludobójstwem niż stan wojenny i wybrzeże 1970 razem wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 a stan wojenny ty czerwony zdrajco?? 16.07.08, 10:31 stary czerwony zdrajca jeruzel popada w konfabulacje Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: a stan wojenny ty czerwony zdrajco?? 16.07.08, 12:36 no patrz, mogl nie zdradzac. i bys teraz po rusku szczekal, o ile bys doczekal. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca [...] 16.07.08, 10:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
brumowski jak to świadczy o okrągłym stole??? 16.07.08, 10:34 Jaruzelski:"wprowadziłem stan wojenny, a jednocześnie byłem architektem ''okrągłego stołu'' i przejścia do demokracji. Inaczej mówiąc, bez stanu wojennego nie byłoby ''okrągłego stołu''" - może i prawda, tylko jak to świadczy o samym okrągłym stole - skoro to Jaruzelski był jego architektem... To pewnie i Kiszczak. Cholera, a mogło być tak pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: jak to świadczy o okrągłym stole??? 16.07.08, 14:06 brumowski napisał: > Jaruzelski:"wprowadziłem stan wojenny, a jednocześnie byłem architektem > ''okrągłego stołu'' i przejścia do demokracji. Inaczej mówiąc, bez stanu > wojennego nie byłoby ''okrągłego stołu''" - może i prawda, tylko jak to świadcz > y > o samym okrągłym stole - skoro to Jaruzelski był jego architektem... To pewnie > i > Kiszczak. Cholera, a mogło być tak pięknie. Jest pięknie .Naprawdę jest. Wczoraj przejechałem dwie granice.Nikt nie pchał łap w torby i nie mieszał w gaciach. Nikt nie wypieprzył wszystkiego, łącznie z kołem zapasowym.Nikt nie pytał czy mam deklarację walutową .K....... naprawdę jest pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
trouble_maker Re: To pewnie i Kiszczak 19.07.08, 20:58 Oho, Sherlocka Holmesa tu mamy... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 [...] 16.07.08, 10:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Żałość i żenada 16.07.08, 10:52 Calkowicie sie zgadzam. Powinien siedziec na tym smietniku w totalnym zapomnieniu - ku przestrodze dla przyszlych pokolen. What-ever, who-ever, when-ever, where-ever and finally how-ever: and all this in the middle of nowhere called Poland!!! Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp Re: Żałość i żenada 16.07.08, 10:55 GW zawsze bedzie uwazac Jaruzelskiego za swietego - przeciez to kumpel Michnika Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Żałość i żenada 16.07.08, 11:03 > Kogo obchodzą wynurzenia faceta, który doprowadził Polskę do katastrofy > ekonomicznej i cywilizacyjnej, Masz na myśli Józefa Becka? Zapaść cywilizacyjna była (i jest) konsekwencją przegrania II wojny światowej, która dla Polski skończyła sie dopiero w 1989, a może nawet w 1990 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 Re: Żałość i żenada 16.07.08, 11:11 trzy.14 napisał: > Masz na myśli Józefa Becka? Zapaść cywilizacyjna była (i jest) konsekwencją > przegrania II wojny światowej, która dla Polski skończyła sie dopiero w 1989, a > może nawet w 1990 roku... To są frazesy. W latach '70 nikomu się nawet nie śniło, że Polska może upaść tak nisko, jak upadła za rządów Jaruzelskiego. Więc nie wsadzajmy wszystkiego na siłę do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: Żałość i żenada 16.07.08, 12:41 No jasne, może stan wojenny był gorszy dla Polski niż rok 1939, jeśli tak sądzisz, a chyba tak skoro piszesz, że wojna została przegrana i skończyła się dopiero w 1989, to faktycznie należymy do dwóch innych narodów choć mówimy tym samym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mkki1 Re: Żałość i żenada 16.07.08, 12:13 Może i pamiętasz tamte czasy, ale coś mi się wydaje, że nie rozumiesz makro polityki tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 !!!! 16.07.08, 16:18 "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu." Aha, to pisanie o katastrofalnym bilansie rządów Jaruzelskiego jest złamaniem prawa lub regulaminu. Nawet szkoda czasu komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz... 16.07.08, 10:38 W kraju, gdzie bohaterami sa Kaczynskie i Kuklinskie, gdzie szanuja pamiec o UPA i Banderze, prawdziwym bohaterom rodzaju Wojcecha Jaruzelskiego drogi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 10:40 Jaruzel nie jest zadnym bohaterem, to bandyta ktory topil we krwi Polske od lat 70, zdrajca i czerwony wasal kremla Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 11:00 gekon1979 napisał: > Jaruzel nie jest zadnym bohaterem, to bandyta ktory topil we krwi Polske od lat > 70, zdrajca i czerwony wasal kremla Czy przypadkiem "1979" z twojego nicka nie zdradza daty urodzenia? Cóż zatem możesz mówić o latach siedemdziesiątych, a w szczególności o 1970???? Nasłuchałeś się jakichś bzdetów - poczytaj _poważne_ analizy jak to było w rzeczywistowści i jakie uprawnienia miał Jaruzelski w Grudniu i jakie on a jakie inni wydawali rozkazy!! A potem zamilcz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 11:26 a to, ze w Szczecinie mamy pomnik poswiecony ofiara komuchow(jak zdrajca jaruzel) Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Do książek matołku. Do książek. 16.07.08, 12:17 Może po paru latach zrozumiesz, że Jaruzelski chronił Polske przed ułańską fantazją ludzi, którzy myśleli że z butelkami z benzyną sa w stanie wygrać z całym układem warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszkownik.kilkujadek Re: pomnik poswiecony ofiara komuchow 18.07.08, 03:09 Nie kompromituj tych ofiar swoją gramatyką, ofiaro... Odpowiedz Link Zgłoś
mkki1 Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 12:18 Dobrze prawisz. Jakoś najwięcej mają do powiedzenia ludzie, którzy nic o tamtych czasach nie wiedzą. Kilka nauczonych frazesów i powtarzają je bezmyślnie! Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Bohatera 16.07.08, 10:43 to moze nie. Ale uwagi sa rozsadne. I miejsmy nadzieje, ze historycy zajma sie wreszcie historia a politycy polityka. I ze populisci odjada do Populii i opuszcza Polske. Nawiasem mowic, Rosjanie tez manipuluja historia na calego. Chociaz w innym kierunku. To antypolskie swieto z listopada przykladem... Wiec zarzucal kociol garnkowi. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 p_f, nie błaznuj, nie baw sią w gekona 16.07.08, 13:24 Zakładam, że błaznujesz, bo przecież serio nie można takich głupstw wypisywać. To czysto polskie megalomaństwo uważać się za przyczynę rosyjsiego święta, sądzić, że "Ruskie" chcą tym świętem zagrać PL na nosie. Nie, to tylko niestety projekcja własnych wad na Rosjan. Wielokrotnie i Putin i media wyjaśnaiły skąd to się wziąło i PO CO. Wyjaśniały, bo to dla edukacji Rosjan i ich poczucia godności b. ważne. Putin wybrał tą rocznicę celowo, bo to rocznica podniesienia się z TOTALNEGO wewnątrzrosyjskiego upadku bezhołowia i rozpadu państwa do wspólnoty, jedności, do tworzenia zrębów narodu i przyszłej potęgi Rosji. Trudno z punktu widzenia Rosja o mądrzejszy wybór symbolu "Feniksa z popiołów". To, że przy okazji po krótkim pobycie Poalcy zostali wygnani z Kremla, to szczegół, sama rzecz odrodzenia wewnętrznego, powstania i zjednoczenia narodu jest tu duuuużo ważniejsza. To spoiwo, zwornik, który naród musi mieć, jak mawiał pewnien polski kardynał w innym kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Eva 16.07.08, 15:00 Nie dosc, ze na moje majle nieodpowiadasz, to sie nieladnie wyrazasz. Nie twoje dictum zrobilbym swieto narodowe z dnie wyjazdy zolnierzy radzieckich z Polszy. Ciakwym czy by sie Wowa ucieszyl. Bysmy mu wytlumaczyli, ze tu chodzi o skowronki i o lasy z jeziorami... I co on by zrobil twoim zdaniem? Moim, by nam kurek przymknal. PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Errata + Addendum 16.07.08, 15:03 ...z dnia wyjazdu...ciekawym...ze tu chodzi o czyste srodowisko i o skowronki... Sorry PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 P_F , przepraszam, już wysłałam 17.07.08, 00:30 P_F , przepraszam, już wysłałam, jak mówią Rosjanie, e – соoбщение, zajrzyj na swoją e-pocztę. Co do tematu: Rosjanom nie chodzi o jakieś tam przenośne skowronki, złośliwe pierdoły i podkładanie nogi sąsiadowi lecz o fakty FUNDAMENTALNE, państwowotwórcze, czyli o to, by na czymś na nowo zbudować podstawy swego bytu narodowego, skoro zrezygnowano z symboli komunistycznych. Czy na prawdę nie rozumiesz, że każdy naród MUSI mieć jakiś swój fundament, spoiwo? Na czym Rosja ma się dziś oprzeć, skoro zrezygnowała z Marksa, Lenina i 17.października? Masz lepszy pomysł niż ta nowa rocznica? Jak ci się to rosyjskie szukanie tożsamości nie podoba, bo odbierasz je megalomańsko jako antypolskie, to zawsze jeszcze możesz jej równie megalomańsko kurek przymknąć. Tego się na pewno wystraszy i wróci do świętowania rewolucji. Ech, p_f wróć na ziemię i nie odbieraj świata tak polocentrycznie. Miała rację wielka Skłodowska- Curie mówiąc przy odbiorze Nobla, że gdyby dać się Polakowi wypowiedzieć na taką okoliczność to wygłosiłby wykład pod tytułem: "Słoń a sprawa polska". Cokolwiek się w świecie nie dzieje, w Polsce odbierane jest tylko i wyłącznie w polskim kontekście. A świat o tym NIC nie wie i guzik się tym zajmuje. Wot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 17.07.08, 08:55 Never mind, jak mowia nowi Rosjanie:) "Masz lepszy pomysł niż ta nowa rocznica?" Moze cos z Nowogrodem? Tam sie ponoc zaczynala tworzyc demokratyczna struktura panstwowa. "Ech, p_f wróć na ziemię i nie odbieraj świata tak polocentrycznie." Dobrze to opisujesz, ale chyba tak wlasnie rozumuja emigranci. I latarnik i pani Sklodowska i pewnie ja:) I w koncu, lepiej rozumiesz rosyjska mentalnosc niz ja. Moj glowny sentyment to brak zaufania w stosunku do nich. Ty zywisz do nich uczucia bardziej pozytywne. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 17.07.08, 12:20 witam ciekawe, skad ten brak zaufania)))) 4 listopada - fajne swieto, i fajna data (bliska 7 list. bo juz wszyscy jestesmy przyzwyczajeni ze to dzien wolny od pracy i niewazne z jakiego powodu). pamietam, jak w pierwszy rok tego swieta w polskiej ambasadzie odbylo sie przyjecie (dla duchowego poparcia polakow ktorzy w moskwie mieszkaja??) i pan ambasador mowil jaka polska jest mala i jak duzo wrogow ma (moja kolezanka z pracy na to: ze niektore panstwa nawet jeszcze nie wiedza ze sa wrogami takiej malej polski))) wg mnie zdecydowanie lepszym swietem jest 9 maja i pod wzgledem ideologii i pod wzgledem pogody (tradycyjnie w rosji obchodzi sie na daczy w towarzystwie czerwonego wina i szaszlykow z wieprzowiny - rosyjski super wynalazek))) pzdr z upalnej moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Halo moskwianko 17.07.08, 13:37 "ciekawe, skad ten brak zaufania:))))" Ze znajomosci Rosjan. Sam z Litwy pochodze:) I pozdrawiam piekne moskwianki! PF Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Halo moskwianko 17.07.08, 14:26 polski_francuz napisał: > "ciekawe, skad ten brak zaufania:))))" > Ze znajomosci Rosjan. Sam z Litwy pochodze:) I pozdrawiam piekne moskwianki! > PF Pochodzenie z Litwy nie mniej mowi o braku zaufania medzy Polakami i Litwinami. Pan-musee ma na to tabu? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Halo moskwianko 17.07.08, 14:28 polski_francuz napisał: > Ze znajomosci Rosjan. Sam z Litwy pochodze:) No i na czym ta znajomość polega? Na kilku sloganach, że "Ruskie" są złe, bo dokonały rozbiorów oraz wygrały wojnę? No ale jeśli to już wystarczy, to Polska też jest równie zła. Zajmowała Ukrainę, napadła na Czechosłowację, mordowała do wczoraj w Iraku.... >Pozdrawiam piekne moskwianki! A mniej piękne to pies? > PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Halo moskwianko 17.07.08, 15:31 Ty widze mnie ze wschodu i z zachodu atakujesz. "No i na czym ta znajomość polega?" Na tym, ze sie czuje jak ktos mysli i potrafi jako tako przewidziec jak sie zachowa. "A mniej piękne to pies?" Wyslij no mi zdjecie na priwa to pogadamy:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Halo moskwianko 17.07.08, 16:43 polski_francuz napisał: > Ty widze mnie ze wschodu i z zachodu atakujesz. Ale z południa i północy nie > Na tym, ze sie czuje jak ktos mysli i potrafi jako tako >przewidziec jak sie zachowa. No popatrz, a na mnie Polska zawsze sprawia wrażenie nieprzygotowanej, nie rozumiejącej Rosji i jej zmian. No ale może polscy Francuzi są bardziej wyostrzeni. > Wyslij no mi zdjecie na priwa to pogadamy:) O tym jaka ze mnie Rosjanka? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Halo moskwianko 20.07.08, 00:48 moskwianka napisała: > tez chce zdjeci Evy)) Miłośniczka Safony? Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: Halo moskwianko 20.07.08, 20:35 wstydzisz sie?))) a ja nie rozumialam czemu polscy mezczyzni o swoich kobietach zawsze mowia ze sa pruderyjni))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Halo moskwianko 21.07.08, 01:38 Polscy mężczyźni to na ogół nieuleczalni marzyciele bujający w obłokach pod każdym względem. Są oderwani od rzeczywistości - taka ich specyfika. Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: Halo moskwianko 18.07.08, 08:06 Czesc)) lingwisci zrobili badania - na podstawie badan jezykowych zobaczyc jak rozne narodowosci odbieraja siebie. i wyniklo, ze narodem, ktory najbardziej nienawidzi polakow sa wlasnie litwini))) bylam w wilnie 2 lata temu z chlopakiem - polakiem. czulam sie swietnie, z taksowkarzami, kelnerami i na recepcji w hotelu zawsze dogadywalam sie po rosyjsku (NB we lwowie tak samo!), we wszystkich taksowkach brzmialo rosyjskie radio szanson (sentymentalne piosenki rosyjskich przestepcow NIEpolitycznych). ale miedzy soba z chlopakiem rozmawialismy po polsku. i potem on mi powiedzial, ze czul, ze do niego byl zly stosunek wsrod litwinow, ze krzywo patrzyli itd. podejrzewam ze wzielo sie to z jego wlasnego rozumienia, ze litwini polakow nie lubia. i maja za co!))) wiec nie udawajcie ze rzecz pospolita to bylo takie fajne panstwo przyjazne wobec innych narodowosci. i te wszystkie polskie kompleksy z tego wlasnie pochodza - ze polakom nie udalo sie ani z ukraincami ani z litwinami nie mowiac o zydach i bialorusinach)) mniej toleracyjnego i bardziej zakompleksionego narodu w zyciu nie widzialam!))) pzdr z deszczowej ulewnej moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Halo moskwianko 18.07.08, 10:07 "lingwisci zrobili badania" Daj mi zgadnac...lingwisci rosyjscy?:) "ze polakom nie udalo sie ani z ukraincami" Pozornie. Jak nadeszla pomaranczowa rewolucja do do Kijowa jezdzili Polacy. I przyjeto nich jak utraconych braci. Rozmawialem z Rosjanami o Ukrainie i mowili mi o polskich panach, ktorzy ponizali Ukraincow. A ja im o rosyjskiej administracji, ktora ustawa "o klosku" sposowodowala wielki glod i smierc milionow. W naszym regionie swiata cywilizacja idzie z zachodu. Dla Bialorusi, Litwy i Ukrainy wlasnie z Polski. I moga Rosjanie mowic co chca, ale historyczne zwiazki Polski z tymi krajami sa silniejsze niz moskiewska propaganda i petroruble. Pozdrowienia z jako, tako slonecznej Francji:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Halo moskwianko 18.07.08, 11:36 polski_francuz napisał: > W naszym regionie swiata cywilizacja idzie z zachodu. Dla Bialorusi, Litwy i Ukrainy wlasnie z Polski. Wlasnie dlatego, ze cywilizacja idzie z Polski "p_f" jej i minal. "Мундир английский, Погон французский, Табак японский, Правитель омский. Табак скурился, Правитель смылся..." Do Polski - cywilizacja z Francji. A do Francji z Afryki. A z Afryki wlasnie cywilizacja sie i zaczela... > I moga Rosjanie mowic co chca, ale historyczne zwiazki Polski z tymi krajami sa silniejsze niz moskiewska propaganda i petroruble. Nie wiem tylko, w jakim jezyku cie Bialorusiny albo Ukraincy powiedzieli, ze zwiazki ich z Polakami sa silniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Halo moskwianko 19.07.08, 08:34 Piterski, zeby Rosja miala jaja to by przeprosila za strzaly w tyl glowy niewinnym polskim jencom. Nie myl muskulow Wowy z meskoscia i odwaga. "Nie wiem tylko, w jakim jezyku cie Bialorusiny albo Ukraincy" Ja pluje na jezyk, ja patrze w serdce... PF P.S. Ta krzaczki w twoim poscie, to pewnie hebrajski? Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: Halo moskwianko 18.07.08, 11:40 Daj mi zgadnac...lingwisci rosyjscy?:) nie, polscy))) chcieli zobaczyc jak ich odbieraja inni narodowosci)) i byli mocno zdziwieni)) Jak nadeszla pomaranczowa rewolucja do do Kijowa jezdzili Polacy no nie tylko, Niemcow tez jezdzil)) historyczne zwiazki Polski z tymi krajami sa > silniejsze niz moskiewska propaganda akurat z litwinami (ktorzy polakow nienawidza wiecej niz ktokolwiek i imieniem jagiello zaden nie nazwie swojego syna) i ukraincami z ktorych 40% za wlasny jezyk uwaza rosyjski a na zachodzie to polakow nienawidza tak samo jak litwini, wlasnie z powodu fajnej polityki polskich panow zaczynajac od 14 wieku Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Halo moskwianko 19.07.08, 08:31 "wlasnie z powodu fajnej polityki polskich panow zaczynajac od 14 wieku" 6 wiekow to duzo czasu. Popatrz,ze 3-wiekowe panswtow niemowle trzesie dzisiejzym swiatem. 6 wiekow temu go jeszcze na mapie nie bylo. Przez te 6 wiekow namordowala narodow, przepila rosja oceany wodki i zdmoralizowala ludy (w tym po czesci polski). I do dzisiaj demokracja to dla rosji anarchia. Polskie grzechy juz przedawnione, rosyjskie mordy jeszcze dobrze w pamieci. Moze byscie tak sprobowali zyc jak ludzie a nie jak wielkorosyjskie idee a jak nie potraficie, co podejrzewam, moze byscie odeszli na cmentarz historii? PF Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: Halo moskwianko 20.07.08, 20:40 tak-tak, jasne, rosji nie bylo, a chmielnicki to do kogo sie dolaczyl? a od tatarow europe to kto uratowal?)) chyba nie sobieski))) a o zydach zdradzonych przez polakow i spalonych w oswiecimiu to nie pamietasz? poczytaj sobie szczypiorskiego lub pojdz na cmentarz w brudnie (nb - fajna nazwa dla dzielnicy miasta)) a o litwinach i ukraincach to tez nie pamietasz? to nie tak dawno bylo)) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 17.07.08, 13:14 polski_francuz napisał: > Moze cos z Nowogrodem? Tam sie ponoc zaczynala tworzyc >demokratyczna struktura panstwowa. Najwyraźniej 'Rosjan to nie przekonuje >> "Ech, p_f wróć na ziemię i nie odbieraj świata tak >>polocentrycznie." > Dobrze to opisujesz, ale chyba tak wlasnie rozumuja emigranci. I >latarnik i pan i Sklodowska i pewnie ja: Ależ zapewniam, że nie wszyscy tak rozumują. Jest frakcja latarników i jest Skłodowskiej, ta będąc nieco innego formatu niż bezmyślne klepanie pacierzy i głoszenie haseł "Bóg, honor, ojczyzna, Polska Chrystusem narodów" śmiała się z tego polocentryzmu. Jej określenie "słoń a sprawa polska" to ironia a nie statement serio. Czyżbyś zatracił we Francji zmysł humoru, że potrzebujesz interpretacji ironii Skłodowskiej-Curie zresztą. Mam nadzieję, że przynajmniej widać jasno, bez dodatkowych objaśnień, że frakcja Skłodowskiej jest mi zdecydowanie bliższa. > I w koncu, lepiej rozumiesz rosyjska mentalnosc niz ja. Moj glowny > sentyment to brak zaufania w stosunku do nich. Ty zywisz do nich >uczucia bardziej pozytywne. Nie widzę aktualnie żadnyhc powodów do braku zaufania, natomiast widzę od dawna powody do szacunku. Widzisz, mnie lata emigracji nie utwierdziły, nie zasklepiły w pułapce kompleksów, żalów i stereotypów "Polska Chrystusem narodów, wszyscy przeciw nam, nikt nas nie rozumie" etc. Przeciwnie - wyjazd z Polski dał mi nowe spojrzenie, wywietrzył mi głowę i rozszerzył horyzonty zmuszając do przewertowania wielu wyuczonych odruchów i nawyków myślowych. Co prawda sympatię do Rosji (jej kultury i języka) wyniosłam z domu (uwarunkowania rodzinne o których pisałam) oraz po części ze szkoły (tak, tak i takie szkoły bywały) ale zawsze była ona podszyta żalem do ZSRR za sytuację powojenną. I dopiero na Zachodzie pozbyłam się tych pretensji zrozumiawszy złożoność ówczesnej sytuacji. W jakimś (mniejszym ale też) stopniu pomogła mi postawa Niemców wobec Rosjan. Niemcy mimo, że dostali od Rosjan ostro w pupę i przeżyli na dodatek wieloletni podział państwa, są z tego co obserwuję, zupełnie pozbawieni mściwości czy złości na "Ruskich". Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 17.07.08, 13:35 "Czyżbyś zatracił we Francji zmysł humoru" Alez nie, tylko mi z czasem rosnie i zmysl i potrzeba honoru narodowego. "frakcja Skłodowskiej jest mi zdecydowanie bliższa" Czasy sie zmoenily. Pani Marysia musiala za granica sie wybijac, wyjsc za maz na sredniego meza i go za uszy ciagnac. Po jego smierci, nie mogla za glosem serca isc i wyjsc za Langevina ale ciagle udowadniac swoim nowym rodakom, ze nie jest dzika i ze zasluguje na dumne miano Francuzki. Dzisiejsze Polki maja i wiecej wyborow i swobodniejsze zycie obyczajowo-seksualne i jak im za skore tubylcy zajda - moga wrocic do siebie. "Nie widzę aktualnie żadnych powodów do braku zaufania, natomiast widzę od dawna powody do szacunku." Hm, na szczescie cie lubie, to lepiej nie skomentuje. Powiedzmy, ze oni maja swoje problemy a my swoje. Jest taki obszar, gdzie Polska i Rosja maja interesy sprzeczne. A jest nim: Litwa i Pribaltyka, Bialorus i Ukraina. Kazda polska mezczyzna od 17 wieku (czyli od 12 pokolen zgrubsza) chce by te kraju znow staly sie bliskimi przyjaciolmi Polski. A tego nie chca Rosjanie. "Niemcy mimo, że dostali od Rosjan ostro w pupę" Nie "mimo" ale "poniewaz". A co do reszty to i tu sie roznimy. Alesmy juz kiedys te roznice przerabiali. Pozdrawiam serdecznie PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Skłodowska-Curie i innych patrioci nie- idioci 17.07.08, 14:24 Mąż pani Marysi już przez samo to był wielki, że nie wykorzystał sytuacji. Kobiety w tamtych czasach były pozbawione praw i gdyby chciał mógłby się zachować jak wredny Einstein, który korzystał garściami z dorobku swej wybtnej 1. żony Mileny, nawet nie umieszczając jej nazwiska drobnym druczkiem pod publikacjami a na koniec ją rzucił. P. Curie przeciwne - zawsze podskreślał osiągniącia żony, a nie swoje własne. To było na tamte czasy wielkie i godne szacunku. Gdyby nie taka postawa P. Curie i jego rodziny, Marii S-K trudno byłoby tak wiele osiągnąć. Za Langevina Skłodowska wyjść nie mogła, bo był żonaty, 4-ro dzieciaty, a żona zrobiła umiejętne piekło na cały Paryż. No i facet, jak to facet - stchórzył, ogon pod siebie i do domu. Całe szczęście, że sama znam kilku polskich facetów którym nie śni się megalomańsko Polska od morza do morza, którzy nie uważają narzucanej odgórnie przyjaźni z Ukrainą za zgodną z PL-interesem oraz wiedzą, że pańsytwo wielkości i potęgi Polski lepiej zrobi nie mając "interesów za granicą" i nie bawiąc się w globalną politykę. Gdyby nie tych kilku rozsądnych to mogłabym całkiem zwątpić patrząc na masę wąsatych Polaków-junków wymachującymi wiecznie szabelką, a jak co do czego przychodzi ciągle przegrywających wojny, powstania i zmykających na przeróżne Zaleszczyki. > Hm, na szczescie cie lubie, to lepiej nie skomentuje. Hm, to orginalne. Dla mnie sympatia nie wyklucza dyskusji i nie zamyka ust komentarzom. > Powiedzmy, ze oni maja swoje problemy a my swoje. Jest taki >obszar, gdzie Polska i Rosja maja interesy sprzeczne. Mylisz pojęcia, sympatia do danego kraju nie jest tożsama z identycznymi interesami. PL ma swoje interesy, Rosja swoje. Identycznych interesów być mnie może skoro są 2 państwa a nie 1. Ale czemu z tego powodu ma nie być sympatii? Sugerujesz więc, że skoro PL tak kocha Hamerykę, to tylko dlatego, że jest 51 stanem USA, jak orzekł niedawno jeden z fachowców z CIA? > Nie "mimo" ale "poniewaz". Serio nadal sądzisz, że Niemcy lubią kogoś za bicie? Czemu więc nie przepadają za USA? Zawsze słyszałam, że to dlatego, bo USA ich pobiły, a tu masz, jest odwrotnie. No to może uważasz też, że Niemcy nie lubią tych, których sami pobili? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Mierz sily na zamiary 17.07.08, 15:27 "Gdyby nie taka postawa P. Curie i jego rodziny, Marii S-K trudno byłoby tak wiele osiągnąć." Einstein zle sie zachowal w stosunku do Mileny, pelna zgoda. Ale na p. Curie patrzysz sie lagodnym wzrokiem. Musi lubisz Francuzow. Ja wole Francuzki:) "Całe szczęście, że sama znam kilku polskich facetów którym nie śni się megalomańsko Polska od morza do morza" Litewski wieszcz mowil: mierz sily na zamiary... "Dla mnie sympatia nie wyklucza dyskusji" Zgoda. Ale lagodzi jej jezyk. "Serio nadal sądzisz, że Niemcy lubią kogoś za bicie?" Lubia ? - nie ale szanuja. Kazdy sportowiec ci to powie. I youngboy jak Kubica i oldboy jak ja:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Mierz sily na zamiary 17.07.08, 16:39 Trudno, żeby nie szanowali zwycięzców. Tylko dureń ubliża tym, którzy go pokonali od słabeuszy i nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 18.07.08, 11:48 polski_francuz napisał: Kazda polska > mezczyzna od 17 wieku (czyli od 12 pokolen zgrubsza) chce by te kraju znow staly > sie bliskimi przyjaciolmi Polski. A tego nie chca Rosjanie. > A Rosjanie wlasnie maja to gdzies (zwlaszcza zeby to nie bylo polskie, bo wiekszosc nie wie gdzie ta polska w ogole jest) natomiast to ze bialorusini i ukraincy chca masowo byc z polska to sie mylisz (wiem, bo jestem na pol ukrainka) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 19.07.08, 08:23 "A rosjanie wlasnie maja to gdzies" Pocieszasz mnie "bo wiekszosc nie wie gdzie ta Polska w ogole jest" Co pewnie cos wspolnego z naduzywaniem alkoholu ma. "chca masowo byc z Polska" Nie wiem co znaczy "byc"? Chodzi mi o przyjacielskie stosunki. Nie mylic z braterskimi stosunkami, tak bliskim rosjanom... PF Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: P_F , przepraszam, już wysłałam 20.07.08, 20:42 tak-tak, jasne)) pijemy tu non-stop wodke a niedzwiedzie chodza w moskwie po ulicach))) masz swiadomosc o rosjanach na podstawie kawalow z lat 60ch chyba)) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: p_f, nie błaznuj, nie baw sią w gekona 16.07.08, 15:15 Ewo, wybral nie Putin. To swieto bylo do rewolucii. Po prostu go powrocili czagle upominania Cerkwi i ludzi. Bo Cerkow zawsze obchodzila ten dzien. Nawet za czasow komuny. Ale troche z innym podtekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: p_f, nie błaznuj, nie baw sią w gekona 16.07.08, 19:55 Czemu nie swietowac zwyciestwo nad drapeznym najezdca, ktory po tej wojnie juz nigdy nie powstal i w tej skalie juz nie mogl szkodzic Rosji? Wlasnie z tej pory i do dzisiejszych czasow Polska juz szkodzi Rosjanom tylko po nasuwaniu innych wrogow rosyjskiego narodu, ktorym przeszkadza wielka Rosja. Przeciez o tym pisal i rosyjski geniusz Aleksandr Puszkin. www.stihi-rus.ru/Pushkin/stihi/123.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Słowa głupie i nikczemne... 16.07.08, 20:35 ...wychodzą czasem także z ust (i spod piór) geniuszy; jak w przypadku wiersza "Oszczercom Rosji". Puszkin o polskim powstaniu (listopadowym): "Zostawcie, to spór jest Słowian między sobą, domowy stary spór" - to wersja oficjalna, a prywatnie - "wieść o powstaniu w Polsce prawdziwie mnie wzburzyła ! Nasi starzy wrogowie zostaną więc wytępieni. ...Wojna , która ma się zacząć, będzie wojną na eksterminację, albo przynajmniej TRZEBA, ŻEBY TAKĄ BYŁA" pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Puszkin pl.wikisource.org/wiki/Oszczercom_Rosji Wiemy, wiemy - licencia poetica :-P Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polska a Rosja 17.07.08, 01:03 "И ненавидите вы нас..." Но не все, я вас например люблю и берегу Często jest jednak inaczej i pytanie Puszkina " За что ж?" jest nadal aktualne. Ja myślę, że w większości przypadków to projekcja złości na własne błędy, słabości i stracone szanse. Wielu Polaków- mężczyzn od 250 lat nie może Rosji wybaczyć własnej słabości, czyli przegrania z Rosją Big Game o prymat w tej części Europy, co jednocześnie było początkiem rosyjskiego prymatu ponadregonalnego, ogólnoeuropejskiego, a później i światowego przy jednoczesnym upadku znaczenia Polski. Wg. mnie odkąd Rosja opanowała tak ogromne tereny a zwłaszcza Syberię Polska może zapomnieć, by się z nią równać. Sprawy rozegrały się nieodwracalnie w XVIII w. Mnie to jednak w przeciwieństwie do większości polskich mężczyzn w niczym nie przeszkadza. Uważam wręcz, że taka mocarstwowa pozycja to nie tylko strony pozytywne ale i straszliwe obciążenie. Czego tu zazdrościć, gdy popatrzeć jak łatwo, spokojnie i miło żyje się małym, neutralny Szwedom w porównaniu z USA czy Rosją. Niestety Polska jest za duża by być skromną jak Szwecja, za mała by być potężną jak USA czy Rosja i za głupia (jej elity władzy), by wyciągnąć z tego właściwe wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: przegrania z Rosją Big Game o prymat 17.07.08, 02:03 Hehe, zabawne, że właśnie teraz to piszesz - kiedy rozgrywka o "prymat w tej części Europy" znów się (stosunkowo niedawno) na nowo zaczęła; a Twoje ulubione Imperium przez cały ten czas tylko oddaje pole... Finał tej rozgrywki (o ile nie nastąpi po drodze jakiś globalny kataklizm) jest trywialnie łatwy do przewidzenia; "wpływy" Rosji ograniczone do granic jej samej, wszystkie ziemie dawnej Rzeczypospolitej (tj. kraje bałtyckie, Białoruś, Ukraina, Mołdawia) włączone do UE (pewnie nie tak prędko - ale co z tego?)...itd. Jasne, że Rosja pozostanie ważnym graczem; ale bardziej azjatyckim (Syberia ;), niż europejskim. Inaczej: może pozostać "europejska", ale raczej w takim sensie (i zakresie), w jakim "europejskie" są dziś USA czy Brazylia. > odkąd Rosja opanowała tak ogromne tereny a zwłaszcza > Syberię Polska może zapomnieć, by się z nią równać. Jako Polska solo - owszem; jako UE i NATO - niby dlaczego nie ? > Mnie to (...) w niczym nie przeszkadza. Uważam wręcz, > że taka mocarstwowa pozycja to nie tylko strony pozytywne ale i > straszliwe obciążenie. Czego tu zazdrościć, gdy popatrzeć jak > łatwo, > spokojnie i miło żyje się małym, neutralny Szwedom w porównaniu z > USA czy Rosją. To naprawdę Ty napisałaś ??? ;-> > Niestety Polska jest za duża by być skromną jak Szwecja O roli danego kraju decyduje wiele różnych czynników; dziś (bo przecież nie zawsze tak było) dla Szwecji naturalna wydaje się rola kraju "równego wśród równych" (tzn. innych państw skandynawskich), tak jak dla Polski - rola regionalnego lidera (nawet jeśli jeszcze jest niedoskonale odgrywana) > za mała by być potężną jak USA czy Rosja Jakoś nie zauważyłem, by ktokolwiek poważny w Polsce chciał się ścigać z w.w. w pojedynkę > za głupia (jej elity władzy), by > wyciągnąć z tego właściwe wnioski. Przeciwnie: "elity" (nawet jeśli faktycznie nie najmądrzejsze) doskonale przyswoiły już sobie tę oczywistość, że w "rozgrywkach" z Rosją cokolwiek można zwojować jedynie w silnym sojuszu: UE, NATO czy - wprost - z USA. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Re: Białoruś, Ukraina, Mołdawia w UE 17.07.08, 15:50 Trudno to sobie dziś wyobrazić, ale... ...i tak łatwiej niż 20 lat temu - Estonię w NATO ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Białoruś, Ukraina, Mołdawia w UE 17.07.08, 16:12 dr_schab napisał: > Trudno to sobie dziś wyobrazić, ale... > ...i tak łatwiej niż 20 lat temu - Estonię w NATO ;) Co sie dotyczy wejsciu Moldawii, Bialorusi i Ukrainy w UE to, oczywiscie, ze jedyna przeszkoda temu jest Rosja! Czy na tyle glupa ta Rosja, zeby odmawiac sobie mozliwosc sprzedawac im surowce w europejskich cenach? NATO - militarna organizacja, ktora wprost zagrarza biespieczenstwu Rosji. Lecz nawet i tu Rosja nie moze zabronic wejscie niepodleglych panstw w ten zaborczy sojusz. Jednak uprzedza o nastepstwach tego i "pragnacych' i zapraszajacych o nastepstwach. Zadne panstwo nie pozwoli obok wlasne teritorium miec wrogie nastawione bazy NATO. Piszac NATO, mam na mysli USA, od historii ktorych (w tym w ostatnich czasach) nic dobrego nie da sie oczekiwac. Wyobrazam sobie bazy Rosji na Kubie albo w kraju Ugo? I potem w NATO Bialorus nigdy i sama nie wejdzie, a Ukraina i Moldawia wejda w pol-panstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab Re: Białoruś, Ukraina, Mołdawia w UE 17.07.08, 18:11 > Co sie dotyczy wejsciu Moldawii, Bialorusi i Ukrainy w UE to, > oczywiscie, ze jedyna przeszkoda temu jest Rosja! Nie wołnujsia tak - niczego takiego nie napisałem ;) Po pierwsze - to nie jest jeszcze kwestia na dziś, ani nawet na jutro; chodzi mi o proces przebiegający na przestrzeni dziesiatków lat. Jeśli chodzi o Ukrainę, to jej nastawienie na Zachód już robi się coraz wyraźniejsze, jeśli zaś chodzi o Białoruś, to nie sądzę, by "łukaszenkizm" przetrwał samego Łukaszenkę, a ten - jak każdy człowiek - śmiertelnym przecież jest ;) Po drugie - jeśli chodzi o UE to Rosja oczywiście nie jest ani jedyną, ani nawet najważniejszą przeszkodą; choć jakąś tam na pewno jest (zwłaszcza jeśli przez "Rosję" rozumieć nie tylko Rosję jako zewnętrzne państwo, ale także jako - silne przecież - stronnictwa promoskiewskie wewnątrz tych krajów) > Czy na tyle glupa ta Rosja, zeby odmawiac sobie mozliwosc > sprzedawac im surowce w europejskich cenach? A sprzedawajcie sobie te surowce po cenach jakich chcecie - i tak nie powstrzymacie tego procesu "europeizacji wschodniej Europy"; najwyżej zahamujecie na parę lat ;) > NATO - militarna organizacja, ktora wprost zagrarza > biespieczenstwu Rosji. Oszczędź sobie - nasłuchałem się tego dość jeszcze w PRL (by mieć do końca życia powyżej uszu). W każdym razie - jako Polak dużo lepiej czuję się w NATO niż poza nim (nie mówiać już o nieświętej pamięci Układzie Warszawskim ;->) Dużo ciekawsze będą w najbliższych latach opinie Ukraińców; jeśli ktoś zagraża ich niepodległemu panstwu, to kto bardziej - USA czy Rosja ?... :-> > Lecz nawet i tu Rosja nie moze zabronic wejscie niepodleglych > panstw w ten zaborczy sojusz. A może po prostu "sojusz" - będzie i krócej, i prawdziwiej ;-> > Jednak uprzedza o nastepstwach tego > i "pragnacych' i zapraszajacych o nastepstwach. Jasne - udziela 1274 "poważnego ostrzeżenia" ;-D > Zadne panstwo nie > pozwoli obok wlasne teritorium miec wrogie nastawione bazy NATO. Pozwoli, pozwoli - kwestia czasu ;) Poza tym - jeśli jesteście tacy zasadniczy - to zabierzcie cały ten śmiercionośny złom z Kaliningradu; bo na razie jest tak, że to gigantyczna rosyjska baza jest "o godzinę lotu poduszkowcem" od Gdańska... > Piszac NATO, mam na mysli USA, od historii ktorych (w tym w > ostatnich czasach) nic dobrego nie da sie oczekiwac. Jesli chodzi o ścisłość; w ostatnich latach można zakwalifikować niektóre działania USA jako agresywne; tak się jednak składa, że administracja Busha podejmowała je raczej "na własną rękę", poza NATO (no, ale co małemu Nikołce wbili do głowy juz w szkole...) > Wyobrazam sobie bazy Rosji na Kubie Kuba już odpływa (razem z Fidelem)... obudź się! :-D > albo w kraju Ugo? Gdzie ??? > w NATO Bialorus nigdy sama nie wejdzie Zaprawdę powiadam Ci - są rzeczy o których nie śniło się filozofom ;) > a Ukraina i Moldawia wejda w pol-panstwach Brednie. Los gangsterskiej "republiki" naddniestrzańskiej już teraz jest przesądzony; rachuby na podział Ukrainy też są chybione - prędzej po drodze rozleci się wasza Matuszka... ;-> Na koniec uwaga natury ogólnej: dla normalnego człowieka (tzn. nie skażonego kacapską, imperialną mentalnością) nie do pojęcia jest, jak można - bedąc tak ogromnym krajem jak Rosja - handryczyć się o jakieś skrawki ziemi w Europie (jak np. z Estonią), mając (jak - wyjątkowo - trafnie zauważyła eva15) do zagospodarowania całą Syberię (z jej bogactwami). Zachowując wszelkie proporcje - Niemcy nie myślą już o nowym "drang nach osten"; myślą jak sensownie zagospodarować tereny byłej NRD... P.S. Nie mówiac już nawet o Szwedach ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Polska a Rosja 17.07.08, 08:00 eva15 napisała: > "И ненавидите вы нас..." > Но не все, я ваc, например, люблю и берегу... --------------------- Przepraszam, drogo Eva, lecz "ненавидите вы нас" Puszkin odnosi tu nie do Polakow, lecz do tych, kto chciel i chce poklocic slowianskie narody. Вам непонятна, вам чужда Сия семейная вражда; Для вас безмолвны Кремль и Прага; Бессмысленно прельщает вас Борьбы отчаянной отвага - И ненавидите вы нас... W tym wierszu, np., Puszkin przypomina Prage (Прага). Jesli, jak pisala wczoraj "GW" McCain nie wie, ze nie ma juz panstwa Czechoslowacji, czy wie ten facet, ktory "kocha" Czechow i chce ich "obronic" radarem, ze ich stolica sie nazywa - Praga. Juz nie mowie o tym, ze McCain wie, ze wlasna Prage ma oraz Polska, ktora on tez "kocha" i stara sie "obronic" tarcza. Geniusz Puszkina o tych McCainach wiedzial kilka wiekow temu... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polska a Rosja 17.07.08, 13:34 nikola_piterski2 napisał: > Przepraszam, drogo Eva, lecz "ненавид > ите вы нас" Puszkin odnosi tu nie do Polakow, lecz do tych, kto >chciel i chce poklocic slowianskie narody. Tak, w snesie dosłownym masz rację, już sam początek wiersza na to wskazuje: Оставьте: это спор славян между собою, Домашний, старый спор, Ale z tego co w Polsce się podaje, wiersz ten powstał podobno w reakcji na polskie powstanie listopadowe (nowember) w 1830r. przeciw Rosji. Tak więc w końcu nie wiem do kogo Puszkin go kierował. Tak, Puszkin był genialnym poetą, ale nie on pierwszy spostrzegł, że inni, obcy wtrącający się do sporów "rodzinnych" nie są zainteresowani dobrem rodziny, lecz tylko własnymi korzyściami. Dlatego w Polsce jest mądre powiedzenie, że "swoje brudy należy prać w domu" czyli nie publicznie na oczach obcych, ale niestety mało kto się tego w Poslce trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polska a Rosja 17.07.08, 14:32 eva15 napisała: > Оставьте: это > спор славян м > ;ежду собою, > Домашний, ста > рый спор, > > Ale z tego co w Polsce się podaje, wiersz ten powstał podobno w > reakcji na polskie powstanie listopadowe (nowember) w 1830r. W rzeczy samej. Bezczelność propagandy tego raczej mało cywilizowanego kraju może być dosyć irytująca ... Zapewne dlatego tak trudno nam się dogadać. Rosjanie myślą wedle zupełnie odmiennych wartości i standardów. Odnoszę nawet wrażenie, jakby te same pojęcia miały w Polsce i Rosji krańcowo różne desygnaty. Dostojewski pisał o spodziewanej niewdzięczności Polaków wobec Rosji za WYZWOLENIE Polski. No proszę ... Wielka Rosja raczyła wyzwolić Polaków od suwerenności i własnych majątków, a Polacy śmią być jeszcze niewdzięczni. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polska a Rosja 17.07.08, 14:45 Dobrze, że od głupoty nawet Rosja nie może wyzwolić, więc ta może zawsze kwitnąć. W każdym systemie i pod każdym butem. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polska a Rosja 17.07.08, 14:51 eva15 napisała: > Dobrze, że od głupoty nawet Rosja nie może wyzwolić, Ależ oczywiście, Ewo. Sama jesteś tego najlepszym dowodem. Rosja od głupoty nigdy nie była w stanie wyzwolić przede wszystkim - siebie samej. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polska a Rosja 17.07.08, 16:31 W pewnym sensie możesz uchodzić za apoteozę tego kraju. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 to jest lepsze 17.07.08, 08:14 www.zlev.ru/cont111.htm (Ф.М.Достоевский. Дневник писателя. ПСС, т. 26, с. 77-82.) "Именно, это второе состоит в том, что, по внутреннему убеждению моему, самому полному и непреодолимому, — не будет у России, и никогда еще не было, таких ненавистников, завистников, клеветников и даже явных врагов, как все эти славянские племена, чуть только их Россия освободит, а Европа согласится признать их освобожденными! И пусть не возражают мне, не оспаривают, не кричат на меня, что я преувеличиваю и что я ненавистник славян! Я, напротив, очень люблю славян, но я и защищаться не буду, потому что знаю, что всё точно так именно сбудется, как я говорю, и не по низкому, неблагодарному будто бы, характеру славян, совсем нет, — у них характер этом смысле как у всех, - а именно потому, что такие вещи на свете иначе и происходить не могут. Распространяться не буду, но знаю, что нам отнюдь не надо требовать с славян благодарности, к этому нам надо приготовиться вперед. Начнут же они, по освобождении, свою новую жизнь, повторяю, именно с того, что выпросят себе у Европы, у Англии и Германии, например, ручательство и покровительство их свободе, и хоть в концерте европейских держав будет и Россия, они именно в защиту от России это и сделают. Начнут они непременно с того, что внутри себя, если не прямо вслух, объявят себе и убедят себя в том, что России они не обязаны ни малейшею благодарностью, напротив, Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: to jest lepsze 17.07.08, 08:16 напротив,что от властолюбия России они едва спаслись при заключении мира вмешательством европейского концерта, а не вмешайся Европа, так Россия, отняв их у турок, проглотила бы их тотчас же, «имея в виду расширение границ и основание великой Всеславянской империи на порабощении славян жадному, хитрому и варварскому великорусскому племени». Долго, о, долго еще они не в состоянии будут признать бескорыстия России и великого, святого, неслыханного в мире поднятия ею знамени величайшей идеи, из тех идей, которыми жив человек и без которых человечество, если эти идеи перестанут жить в нем, — коченеет, калечится и умирает в язвах и в бессилии. Нынешнюю, например, всенародную русскую войну, всего русского народа, с царем во главе, поднятую против извергов за освобождение несчастных народностей, - эту воину поняли наконец славяне теперь, как вы думаете? Но о теперешнем моменте я говорить не стану, к тому же мы еще нужны славянам, мы их освобождаем, но потом, когда освободим и они кое-как устроятся, — признают они эту войну за великий подвиг, предпринятый для освобождения их, решите-ка это? Да ни за что на свете не признают! Напротив, выставят как политическую, а потом и научную истину, что не будь во все эти сто лет освободительницы- России, так они бы давным-давно сами сумели освободиться от турок, своею доблестью или помощию Европы, котор& Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: to jest lepsze 17.07.08, 08:18 которая, опять-таки, не будь на свете России, не только бы не имела ничего против их освобождения, но и сама освободила бы их. Это хитрое учение наверно существует у них уже и теперь, а впоследствии оно неминуемо разовьется у них в научную и политическую аксиому. Мало того, даже о турках станут говорить с большим уважением, чем об России. Может быть, целое столетие, или еще более, они будут беспрерывно трепетать за свою свободу и бояться властолюбия России; они будут заискивать перед европейскими государствами, будут клеветать на Россию, сплетничать на нее и интриговать против нее. О, я не говорю про отдельные лица: будут такие, которые поймут, что значила, значит и будет значить Россия для них всегда. Они поймут всё величие и всю святость дела России и великой идеи, знамя которой поставит она в человечестве. Но люди эти, особенно вначале, явятся в таком жалком меньшинстве, что будут подвергаться насмешкам, ненависти и даже политическому гонению. Особенно приятно будет для освобожденных славян высказывать и трубить на весь свет, что они племена образованные, способные к самой высшей европейской культуре, тогда как Россия — страна варварская, мрачный северный колосс, даже не чистой славянской крови, гонитель и ненавистник европейской цивилизации. У них, конечно, явятся, с самого начала, конституционное управление, парламенты, & Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: to jest lepsze 17.07.08, 09:14 Putinista ten Dostojewskij, chociaz i ma polskie korzenia, na co na te forum kiedys zwrocil uwage forumowicz z nickiem "jonny-kalesony", mowiac o tym, ze w Rosji utalentowanym moze byc tylko Rosjanin polskiego pochodzenia ... Dostojewskij, Czajkowskij, Strawinskij... JUz nie mowiac o Chodorkowskim, Berezowskim, Gusinskim, Smolenskim... Odpowiedz Link Zgłoś
moskwianka Re: to jest lepsze 17.07.08, 12:29 ))) tak-tak, tamci ostatni wlasnie polskie pochodzienie maja)) dobrze ze Cie nie czytaja prawdziwi polscy patrioci - antysemici szalom ps. dostojewski mial litewskie pochodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: p_f, nie błaznuj, nie baw sią w gekona 17.07.08, 00:32 kacap_z_moskwy napisał: > Ewo, wybral nie Putin. To swieto bylo do rewolucii. Po prostu go >powrocili czagle upominania Cerkwi i ludzi. Bo Cerkow zawsze >obchodzila ten dzien. Nawet za czasow komuny. Ale troche z innym >podtekstem. Dzięki za informacje. A jaki był kontekst Cerkwi? Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg tow. generał nie chce pamiętać... 16.07.08, 10:46 A zmarnowane kompletnie lata dyktatury, gdy już było oczywiste że żadnej inwazji nie będzie a kraj przegrywał swoje szanse pogrążony w totalnym kryzysie? Takim że na koniec już nawet towarzyszom się odechciało? Towarzyszu generale, lepiej by było gdyby was w ogóle nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
danzig74 biedny janczar 16.07.08, 10:47 nawet mi zal janczara Jaruzelskiego - bidulek odchodzi juz do konca od zmyslow Odpowiedz Link Zgłoś
male.conieco Jak to w końcu jest z tymi zasługami? 16.07.08, 10:51 Jaruzel czy Bolek obalili ten komunizm ? Po drugie to wnioskuję że w pozostałych demoludach nadaj mają realny socjalizm bo opatrzność im nie zesłała takich dwóch wybitnych obywateli ? Żeby się tylko w sądzie nie skończyła sprawa o zasługi w obalaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream Myślę, że to junkier obalił komunizm :D 16.07.08, 11:27 male.conieco napisał: > Jaruzel czy Bolek obalili ten komunizm ? > Po drugie to wnioskuję że w pozostałych demoludach nadaj mają realny socjalizm > bo opatrzność im nie zesłała takich dwóch wybitnych obywateli ? > Żeby się tylko w sądzie nie skończyła sprawa o zasługi w obalaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod parę lat w zawieszeniu, wyrok będzie wykonanany 16.07.08, 10:53 w zaświatach, każdy ma prawo do poprawy ( i obowiązek) Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki-brunet Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz... 16.07.08, 10:57 Bez rozlewu krwi... poza tymi osobami, które na wieść o stanie wojennym dostały wylewu. koloryt.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 11:10 A ja po ogloszeniu stanu wojennego poczułam sie wreszcie bezpiecznie na ulicy i w domu.Wielu ludzi tak mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin jaruzelski bohaterem walki z komuną :) 16.07.08, 10:58 że tez ma czelność pieprzyć o "grzechach polski"... żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: jaruzelski bohaterem walki z komuną :) 16.07.08, 11:08 tow.stalin napisała: > że tez ma czelność pieprzyć o "grzechach polski"... żenada. Towarzyszu Dżugaszwili! Poniżej cytat. Zgadnij, o kim? O Jaruzleskim czy Rajmundzie Kaczyńskim? "Wywodzi się z rodziny ziemiańskiej herbu Ślepowron. Ojciec (Władysław Mieczysław) walczył w wojnie polsko-bolszewickiej 1920, dziadek w powstaniu styczniowym. Przed wojną uczęszczał do gimnazjum prowadzonego przez zakon marianów na warszawskich Bielanach. We wczesnej młodości był bardzo religijnym i dobrze zapowiadającym się uczniem. W 1939 wraz z rodziną przeniósł się na Litwę, a po aneksji tego kraju przez ZSRR w 1940 został zesłany na Syberię. Pracował w tajdze przy wyrębie lasów, gdzie nabawił się choroby oczu, ślepoty śnieżnej, która trwale uszkodziła mu wzrok. Podczas zesłania zmarł jego ojciec, Władysław, pochowany w Bijsku. Po nieudanej próbie dostania się do armii Andersa, ukończył szkołę oficerską w Riazaniu i został skierowany do 2 Dywizji Piechoty im. Henryka Dąbrowskiego jako dowódca plutonu zwiadu. Jako pomocnik szefa sztabu 5 pułku piechoty ds. zwiadu, przeszedł szlak bojowy 1 Armii Wojska Polskiego. Brał udział w walkach nad Wisłą, na przyczółku magnuszewskim, o Warszawę, o przełamanie Wału Pomorskiego, a także nad Bałtykiem, Odrą i Łabą. Dwukrotnie ranny." Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: jaruzelski bohaterem walki z komuną :) 16.07.08, 11:28 no i co z tego z jakiej rodziny się wywodził???? albo czego dokonał w trakcie II wś???? wynika z tego że zszedł na psy, i tyle :P wg takiego myslenia tomaszewski jest intelektualnym mocarzem, superekspertem ratującym polską piłke przed zagraniczną interwencją benhakera :))) Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: jaruzelski bohaterem walki z komuną :) 16.07.08, 11:40 > no i co z tego z jakiej rodziny się wywodził???? albo czego dokonał > w trakcie II wś???? Wynik z tego, ze świata nie należy postrzegać w barwach biało-czarnych. Ani oceniać przeszłości ze współczesnej perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Komunizm ne jest przeciwnością demokracji, de 16.07.08, 12:45 Tak, komunizm to taka demokracja inaczej. Mniej więcej tak jak ty jesteś inteligentny inaczej. :o) Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: jaruzelski bohaterem walki z komuną :) 16.07.08, 13:05 No bo Polacy są wyjątkowym narodem, zawsze szlachetnym, zawsze uczciwym, brzydzącym się złodziejstwem, kłamstwem i donosicielstwem. Zawsze też nas krzywdzą inni źli: Rosjanie, Niemcy, Ukraińcy. Odpowiedz Link Zgłoś
fly701 Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz... 16.07.08, 11:05 Wszystkiego,co najlepsze Panie Generale.Ja doskonale pamietam atmosfere i chaos 1981 roku.Pamietam,kto byl wladca Kremla i sowieckie czolgi nad Bugiem.Uratowal Pan Polske przed rzezia.Dziekuje.Marek,Gstaad,Szwajcaria. Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 11:15 > Uratowal Pan Polske przed rzezia. I tu jest sedno sprawy! Ja też pamiętam atmosferę i chaos 1981 roku, a przede wszystkim nienawiść między wielkimi grupami Polaków. Jedna iskra i Polska spłynęłaby krwią - co do tego nie mam wątpliwości. A Ruskie weszłyby tylko po to, by posprzątać... I jeszcze przypomnę młodzieży, że strajki 1980/1981 odbywały się pod hasłem "Socjalizm tak, wypaczenia - nie!". A kto wie, co (i dlaczego) to była "Mała Moskwa"? Przypomnę też, że PRL dla 99% Polaków było jedynym państwem, jakie znali i jedynym, jakie akceptowali... Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz.. 16.07.08, 11:06 Pan Generał Jaruzelski jest człowiekim godnym najwyższego szacunku. Oczywiście ma rację mówiąc o historii politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Panie Jaruzelski........... 16.07.08, 11:11 Biale czy czarne.Wszystko jest zle.Jedno zawsze wygra.Prawda, nawet ta historyczna.Wielu umarlo i jej nie poznalo.Narod bez wlasnej historii , to pies zyjacy na dziko.W koncu zdziczeje.I to mamy dzisiaj.Polska to dziki kraj.Moze i niektorzy sie uciesza.Bo dzikosc to wolnosc.Wolnosc i bezprawie.Zyjemy w takim okresie dzieki panskiej bezkrwistosci.Nikt Was nie zjadl chociaz , bylby to przywilej dziejow.Wykonano wyrok na Caucescu i swiat sie nie zawalil.Sprzedaliscie Polskim swoim.Dzis ocena polityczna gestu wolnosci.Historia-o ktorej Pan pisze -byla przez Was skrywana.Sa skutki.Widzieliscie , nie biale czy czarne-ale czerwone.I tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: ...Panie Jaruzelski........... 16.07.08, 12:46 Owszem wykonano wyrok na Ceaucescu, także wtedy rozwalono parę tysięcy studentów w centrum Pekinu i też się Chiny nie zawaliły, wręcz przeciwnie. Wnioski są proste. Odpowiedz Link Zgłoś
scher1 Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz.. 16.07.08, 11:11 Będąc mądralą post faktum oceniam, że stan wojenny był zbyteczny !!! Szkoda, bo takie ładne powstanie nam uciekło,może największe w całej historii tej części Europy, tak z 10 mln ofiar , gdyby cała Polska chwyciła za broń, bo przecież celem było obalenie układu jałtańskiego za wszelką cenę> My to lubimy, ach jak uwielbiamy, co krok ...figurka! Jaruzele, Kiszczak, cały ten WRON....niech płacą teraz za nadgorliwość i głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
mkki1 Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 12:25 Ładnie napisane. Tylko mało kto, to zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream Kolejny uzurpator twierdzący, że przemiany to jego 16.07.08, 11:16 zasługa. Prawda jest taka, że gospodarka Polski ludowej była w rozkładzie. I towarzysz Gorbaczow równolegle wdrażał u siebie pierestrojkę. Politbiuro wiedziało, że żaden II etap reformy nie jest w stanie tej gospodarki podnieść z gruzów. I dzięki temu zdecydowano się na stopniową demokratyzację, mając świadomość że Ruskie tym razem raczej nie wejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: Kolejny uzurpator twierdzący, że przemiany to 16.07.08, 12:43 No właśnie, bo gdyby istniał ZSRR to Wałęsa mógłby co najwyżej flaszkę obalić. Odpowiedz Link Zgłoś
puchowy Prezydent Jaruzelski jest odpowiedzialny ZA 16.07.08, 11:20 Prezydent Jaruzelski jest odpowiedzialny ; 1)za największa hańbę Polski (dla wojska polskiego) w ostatnich 50 latach, tłumienie PRASKIEJ WIOSNY. 2)tłumienie zamieszek w 1970 (za ofiary) Stan wojenny uważam za "zło konieczne" PS. ale za podane powyżej 2 pkt. powinien odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Re: Prezydent Jaruzelski jest odpowiedzialny ZA 16.07.08, 14:06 ZA NAJWIĘKSZĄ HAŃBĘ POLSKI I WOJSKA POLSKIEGO UZNAJĘ UDZIAŁ W AGRESJI I BRUTALNEJ OKUPACJI IRAKU. Co do stanu wojennego to się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
frygan Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz... 16.07.08, 11:25 Przecież Ty generale też wykorzystujesz swoją wizję historii jako narzędzie w walce politycznej. Przypisujesz sobie zasługi, które należą się Solidarności. Bo to Solidarność chciała dialogu od początku , a Wy dopiero wtedy kiedy była już klapa. Wcześniej nie mieliście skrupułów, aby używać przemocy wobec zwykłych obywateli. Za to jesteś sądzony generale. Kiedy to w końcu pojmiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Jaruzel to zakłamana gnida 16.07.08, 11:25 "My, którzy przybyliśmy ze Wschodu, byliśmy dobrzy, a wartość tych, którzy walczyli o Polskę na Zachodzie, była mniejsza. Teraz wszystko się odwróciło. To źle. Nie tylko dla nas, tych, którzy budowali nową Polskę po wojnie. To źle dla przyszłych pokoleń - ocenił Jaruzelski." Jak ten ruski general w polskim mundurze moze stawiac te sprawy na jednej plaszczyznie? Zaraz po wojnie tacy bandyci jak Jaruzelski mordowali Polakow, ktorzy walczyli w PSZ na Zachodzie lub w AK. Teraz ten klmaca probuje udawac ofiare. Co za gniada. Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz... 16.07.08, 11:26 Czekiszczak powiedzial o swoich "zaslugach" na procesie, szkoda, ze tego nie upubliczniono. Teraz drugi sluzbista opowiada swoje bajki. Zawsze znajdzie zyczliwych sluchaczy, jak nie tu to w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck spryciarz 16.07.08, 11:40 jedyna jego "madrość" to taka, ze wiedział kiedy sie wycofać nie przegrywając dla siebie wszystkiego do końca jak Caucescu. w sumie to mielismy wielkie szczęście, ze jaruzel był u schyłku takim kunktarorem, bo inaczej to by sie polało sporo krwi. gospodarka padła ana pysk, inflacja szalała, gorbaczow tracił władzę, Reagan podkrecał srubkę, JPII zawadzał, ludzie ogladali TV z satelity. Bezpieka urwała sie spod kontroli, a społeczeństwo miało w dupie przewodnia rolę i socjalizm. szkoda tylko, ze po tym całym burdelu w peerelu na transformacji zyskały tylko takie "postacie" jak Gawroniki i Stokłosy. Walka tego staruszka o pozytywna ocene w przyszłych podręcznikach historii jest żenujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
conan03 Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowadz.. 16.07.08, 11:29 Cięzko osądzać stan wojenny w kategoriach dobra i zła -najlepiej zrobią to historycy za co najmiej 100lat. jaruzelski był stroną w pewnego rodzaju wojnie domowej i działał w jej interesie. Jego zasługą było to że roztrzygnął ten konflikt sprawnie przy minimalnych stratach po drugiej stronie co jako generałowi wystawia mu dobre Świadectwo ,ci ludzie mieli szanse się dogadać potem a nie leżeć pod ziemią potęgując konflikt jako męczęnnicy i utrudniając porozumienie .Czy generał zrobił to z politycznego wyrachowania czy patriotyzmu pozostanie to jego tajemnicą .To że doszło do przemian ustrojowych drogą pokojową jest naszym sukcesem chociaż ma istotne wady na które wskazują np Kaczyńscy ,ale największą zaletą tego jest to że nie mamy kolejnej rocznicy w której opłakujemy ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Jaruzelski dla "Rossijskaja Gazieta": Doprowa 16.07.08, 11:41 conan, on nie chciał, on musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
rmichal2 I jeszcze przypomnienie wyczynów bohatera 16.07.08, 11:48 i człowieka honoru który odkupił swoje winy 100 tysięcy razy Za wikipedią W okresie 1967-1968 jako członek ścisłego kierownictwa resortu obrony współodpowiedzialny był za usuwanie z armii i degradację blisko 1300 oficerów pochodzenia żydowskiego lub Polaków ożenionych z kobietami pochodzenia żydowskiego, co było częścią antysemickich działań władz państwowych, których kulminacją były tzw. wydarzenia marcowe. W ramach antysemickiej akcji fałszywie przypisywano również żydowskie pochodzenie ministrowi obrony narodowej Marianowi Spychalskiemu, w efekcie czego Spychalski stracił stanowisko, a jego miejsce zajął Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: I jeszcze przypomnienie wyczynów bohatera 16.07.08, 12:39 sadzac z "naukowej" metodologii (cytowanie wiki, nie wiem czy zwrociles uwage, ale ten paragraf nie ma odnosnikow do zrodel) jestes z Ministerstwa "Prawdy" a.k.a. IPN? Odpowiedz Link Zgłoś
igel1 Jaruzelski sluzyl Sowieto a nie Polsce... 16.07.08, 11:59 Roznica taka ,ze Jaruzelski sluzyl Moskwie i Sowietom mowienie o "mniejszym zlu" to tak jak by mowiono o karze smierci prze powieszennie czy przez sciecie glowy.... Odpowiedz Link Zgłoś