pestycyd 03.08.08, 14:02 Super dziadek z wermachtu nie wcieli już nikogo na siłę. Wynoszę się w takim razie z PL d grudnia i wrócę jako wolny obywatel... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hollowcat a co ze studentamia co z absolwentami? 03.08.08, 14:06 w tym roku kończę politechnikę i się zastawiam czy mogą mnie wziąć na jakieś przeszkolenie czy nie? uciekać za granicę na rok czy nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Re: a co ze studentamia co z absolwentami? 03.08.08, 14:19 Ja bym zbytnio nie wierzył tym oszustom z polityki. Pewnie chcą żeby przyjechali emigranci którzy uciekli przed wojskiem i kupili od nich mieszkania po zawyżonych cenach , których mają po 5. Będą ustawieni do końca życia. Najlepiej wymeldować się póki czas. Tylko nie wiem czy potem da radę zameldować się. Komunistyczne przepisy nadal istnieją. Pobór już kilka lat likwidują i zlikwidować nie mogą. Czy wprowadzono jakiś przepis ustalający jak należy odmówić służby wojskowej ? Jak im ludzi zbraknie z poboru to nie będą pytać o zdanie POLITYCY = POkomunistyczni LIchwiarze TYrani CYniczni Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Po co uciekać? Studia podyplomowe są rozwiązaniem 03.08.08, 14:25 hollowcat napisał: > w tym roku kończę politechnikę i się zastawiam czy mogą mnie wziąć na jakieś pr > zeszkolenie czy nie? uciekać za granicę na rok czy nie? ;) Nie ma potrzeby uciekać z kraju. Najlepszym rozwiązaniem są studia podyplomowe. Nie dość, że nie wezmą Cię do woja, to jeszcze nauczysz się czegoś nowego, zdobędziesz kolejne kwalifikacje i będziesz lepiej ceniony na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Po co uciekać? Studia podyplomowe są rozwiąza 03.08.08, 14:40 ale jha chce pracować izarabiać, a nie siedziec na nudnych wykłądach na któych i tak nic nie nauczą bo większość rzeczy zdobywa sie w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichudyrma proste 03.08.08, 17:19 wymelduj sie w urzedzie miasta na pobyt czasowy za grANICą ... dosłownie tak mi poradzili w mojej jednostce znajomi i tak zrobiłem nie jest to wymeldowanie z domu, w papierach nadal bedziesz miał ze jestes zameldowany ale dadzą ci swistek ze jestes czasowo zameldowany za granica, wysyłasz to do woja jak ci przysla jakies wezwanie w urzedzie miasta mówisz ze przez pare najblizszych lat bedziesz mieszkał za granica i tyle( powiedz ze np rok),tylko na swistku który dostaniesz bedzie to napisane ,na dowodzie nic sie nie zmieni wojo po prostu formalnie nie ma z toba kontaktu tak jakby ja miałem juz bilet ale mieszkam w angli od pary lat przyjechałem se na swieta a tu kaza mi sie zgłosic,zachodze i bilecik ja mówie ze nawet tu nie mieszkam i wszystko strace na co pracowałem przez pare lat ,oni mowia ze to ich nie obchodzi mam 29 lat notabene,myslałem ze mnie wzywaja po to zeby odesłac do rezerwy nie daj sie nabrac,ja tez na polibudzie byłem no wiec dobiero ojciec załatwił w jednostce z jakims pułkownikiem zeze to jakas kpina no i ten powiedział mi ze cołna bilecik ale musze sie czasowo wymeldowac tak jak ci napisałem i cała historia Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Tylko nie przyjezdzaj na Woodstock bo tam ABWehra 03.08.08, 17:54 ...czeka zdzichudyrma napisał: > wymelduj sie w urzedzie miasta na pobyt czasowy za grANICą ... dosłownie tak mi poradzili w mojej jednostce znajomi i tak zrobiłem nie jest to wymeldowanie z domu, w papierach nadal bedziesz miał ze jestes zameldowany ale dadzą ci swistek ze jestes czasowo zameldowany za granica, wysyłasz to do woja jak ci przysla jakies wezwanie w urzedzie miasta mówisz ze przez pare najblizszych lat bedziesz mieszkał za granica i tyle( powiedz ze np rok),tylko na swistku który dostaniesz bedzie to napisane, na dowodzie nic sie nie zmieni wojo po prostu formalnie nie ma z toba kontaktu tak jakby ja miałem juz bilet ale mieszkam w angli od pary lat przyjechałem se na swieta a tu kaza mi sie zgłosic,zachodze i bilecik ja mówie ze nawet tu nie mieszkam i wszystko strace na co pracowałem przez pare lat, oni mowia ze to ich nie obchodzi > mam 29 lat notabene,myslałem ze mnie wzywaja po to zeby odesłac do rezerwy nie daj sie nabrac,ja tez na polibudzie byłem > no wiec dobiero ojciec załatwił w jednostce z jakims pułkownikiem ze to jakas kpina no i ten powiedział mi ze cołna bilecik ale musze sie czasowo wymeldowac tak jak ci napisałem i cała historia M: no coz Herr Tusk wlasnie takich jak ty potrzebuje, cwaniaczkow, ktorym wisi kwestia obrony Polski. Bo Polska i tak znika wiec Herr Tusk rekrutuje na Woodstock do swojej ABWehry, ktora bedzie wypelniac rozkazy Komisarow z Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Tylko nie przyjezdzaj na Woodstock bo tam ABW 03.08.08, 18:40 Są jakieś granice bredni ale w Twoim przypadku chyba się "zatarły". Odpowiedz Link Zgłoś
bespowrotnie Proste tak jak ty jesteś prosty... 03.08.08, 21:41 Bez "ponad zwyczajnej pomocy" byś teraz nie pisał. A przede wszystkim to nie jest takie proste wymeldować. Jeżeli chcesz pracować, płacić podatki, uczyć się jakkolwiek żyć normalnie to musisz mieć meldunek. Bo istnieje coś takiego jak obowiązek meldunkowy. Jeżeli ty się wymeldowałeś z informacją ze jesteś poza krajem to nie może nagle się okazać pracujesz w Polsce, bo jak byk masz sprawę sądową i wyrok skazujący za brak spełnienia obowiązku meldunkowego. Poza tym jeżeli jesteś po szkole to WKU ma 12 lub 18 miesięcy na wysłanie ci biletu, tyle tylko, że co z tego ze jak wymeldujesz się z kraju to automatycznie ten licznik się zatrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Po co uciekać? Studia podyplomowe są rozwiąza 03.08.08, 20:04 hollowcat napisał: > ale jha chce pracować izarabiać, a nie siedziec na nudnych wykłądach na któych > i tak nic nie nauczą bo większość rzeczy zdobywa sie w praktyce. Przecież studia podyplomowe to tylko weekendy. Ja studiowałem podyplomowo i równocześnie pracowałem. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nikog.. 03.08.08, 14:15 żołnierz wyszkolony,kompetentny,zawodowiec,fachowiec,i tu się zga- dzam. natomiast oprócz armii zawodowej,fachowej,powinno zostać utrzymane podstawowe przeszkolenie w postaci poboru zasadniczego na 3-6 m-cy a taki pobór nie zastępowałby armii zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:22 3-6 miesięcy z naszych podatków??!! Po za tym po co zmuszać dorosłych ludzi do tego czego nie chcą? Kto zapłąci za straty w firmie z powodu braku pracownika? kto opłaci mieszkanie skoro wojsko w tym czasie nie płaci (oprócz śmiesznego żołdu)? Totalny idiotyzm. Twoje myslenie nadaje się do ZSRR albo do hitlerowskich Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:28 i tak armia opłacana jest z budżetu,czyli naszych podatków, poza tym co to znaczy zmuszać,to obowiązek obywatelski,a nawet gdyby takiemu jednemu czy drugiemu nie będzie chciało się ruszyć,to powinien być przeszkolony z trzymania karabinu i rozumienia rozkazów. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:38 ty chyba nie rozumiesz słowa wolność. Wojsko to więzienie - nie możesz z niego wyjść i musisz słuchać pół-debili którzy mają inny znaczek na mundurze niż twój i dlatego musisz ich słuchać. Po co skzolić mięso armatnie i ubezwłasnowolniać ludzi na parę miesięcy bo tego nie rozumiem? wytłumacz? jak bede chciał się nauczyć strzelać to pójde na strzelnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
abgan Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:41 Pobór ma sens jeśli spodziewamy się wojny totalnej na naszym terytorium. Jeśli natomiast nie ma przewidywalnych zagrożeń dla naszego terytorium na najbliższe 10 lat, to nie ma sensu, żeby każdy mężczyzna w wieku 'przydatności do służby' mógł robić za szeregowca piechoty. Armia opłacana jest z podatków, dlatego nie powinna być zbyt duża. A w XXI wieku armia opiera się na drogiej technice i kosztownych szkoleniach. Lepiej mieć dobrze wyposażone i wyszkolone 80 tys. żołnierzy, niż 150 tys. amatorów ze sprzętem pamiętającym jeszcze dynastię Jagiellonów. Nasze wojska w przewidywalnej przyszłości będą uczestniczyły w misjach na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Czasem przydadzą się do usuwania skutków powodzi w kraju, lub trzęsień ziemi za granicą. I tak naprawdę do tego potrzebujemy armii. Jeśli zaatakuje nas Rosja (w mniej przewidywalnej przyszłości) to i tak się sami nie obronimy i tak. Zbyt duża jest różnica w liczebności i sprzęcie. Musimy więc mieć potężnych sojuszników i jak najmocniej związać ich ze sobą (np. poprzez rozmieszczenie na polskim terytorium baz US Army, gdzie będą żołnierze amerykańscy). To jest strategia dająca nam największe szanse na uniknięcie agresji sąsiadów, a nie opłacane z budżetu 3-6 miesięczne ćwiczenia fizyczne dla wszystkich mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 15:59 Zgadza się tylko wprowadzenie poboru na 10 lat przed wojna gów..da... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichudyrma Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 17:38 trzeba sie uczyc na błedach w 39 niemcy rozniesli nas w pył w 2 tygodnie, gdybysmy posiadali 2 razy wiecej piechoty rozniesliby nas w 3 tyg szkolenie takich półprofesjonalistów na nic sie nie zda ich przydatnosc bojowa jest zadna i tyle jedynym sensownym wyjsciem w razie ataku jest poddac sie i tyle, zacząc walczyc jakzawiaze sie odpowiedni sojusz z przeciw wagą a nasze pseudo bohaterstwo nic nie daje prowadzi tylko do wiekszej ilosci ofiar i braku rąk do walki kiedy to jest potrzebne no chyba ze zaatakuje nas słowacja ale z mocarstwami takimi jak rosja czy niemcy nie mamy szans,mozemy liczyc tylko na swiat niestety zabory nas zniszczyły i jestesmy 50 lat do tyłu niz nasi sąsiedzi niemcy i ruscy Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 19:01 Nie zabory nas zniszczyli, bo się sami zniszczylismy. Przez złe prawo i korupcję, która umożliwiała kolejne zrywanie Sejmów przez agentów pruskich i rosyjskich. Co do Niemiec to akurat jest tyle ciekawie że okazuje sie iż wschodnie Niemcy są na pdobnym poziomie PKB PPP co niektóre województwa Polski, co potwierdza że nawet nie zabory a 50 lat komuny miały duży wpływ na rozwój, bo nawet Niemcy sobie z byłym NRD nie poradziły. A Rosja to nie wiem jakim jest wzorem, jest dużym państwem i ma surowce stąd wynika jej potega, ale gospodarczo i pod względem poziomu życia obywateli to wcale nie jest lepiej niz u nas, więc sie nie zgadzam z twoją opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:45 maureen2 napisała: a nawet gdyby takiemu > jednemu czy drugiemu nie będzie chciało się ruszyć,to powinien być > przeszkolony z trzymania karabinu pod odpowiednim kątem aby przełożonemu lufa gładko w doope weszła buahahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa Koleżko, może rozporządzaj sobie własną wolnością 03.08.08, 15:05 Koleżko, może rozporządzaj sobie własną wolnością, a nie cudzą? Cudzą wolność zostaw w spokoju. Mam się dać na 6 miesięcy zamknąć z wrzeszczącymi prymitywami, ubierać się jak pajac, żreć jakieś gó.wna i czołgać się w błocie (nie mówiąc już o porzuceniu pracy, pasji, rodziny i przyjaciół) tylko dlatego, że masz taki kaprys? Powiem ci coś: skoro taki z Ciebie miłośnik słuchania rozkazów, to puknij się w swój kretyński dekiel czymś ciężkim. To rozkaz! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 16:35 > przeszkolony z trzymania karabinu i rozumienia rozkazów. Z trzymania? Oj, tym się kraju nie obroni. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 22:42 maureen2 napisała: > i tak armia opłacana jest z budżetu,czyli naszych podatków, poza tym > co to znaczy zmuszać,to obowiązek obywatelski,a nawet gdyby takiemu > jednemu czy drugiemu nie będzie chciało się ruszyć,to powinien być > przeszkolony z trzymania karabinu i rozumienia rozkazów. Od razu widać że nie służyłeś. Ja swój rok w okopach odsiedziałem i nie piep.rz o rozumieniu rozkazów bo te palanty co je wydaja ich nie rozumieją. To są same półgłówki a przynajmniej ja jedynie na takich przygłupów trafiłem. Im wyższy stopień tym mniej we łbie. Nasza armia w ogóle psu na budę, jak ktoś zechce nam dokopać to dokopie, a szweje z pierwszej linii będą spie.rda.lać na drugą strone frontu bo tam lepiej płacą . Pieprzenie o obywatelskim obowiązku to jest sposób myślenia z poprzedniej epoki Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:39 Nie bądź takim antypodatkowym fetyszystą a la (ciekawy, kolorowy, ale chory na umyśle) Korwin-Mikke. Armia, (albo raczej państwo) ma chronić, ale też i organizować w razie potrzeby społeczeństwo. Jak społeczeństwo nie jest zorganizowane to nikt nie przestrzega prawa! Takie powiedzmy 3 miesięczne szkolenie, (szkolenie, niekonieczne pobór) nt. jak się zachować w przypadku klęsk żywiołowych, ataku chemicznego, jakie są stopnie w wojsku, jak się robi sztuczne oddychanie, jak obsłużyć kałasza i pistolet itd. nie tylko upowszechnia wiedzę, ale i buduje pewną konstrukcję społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 14:43 > Takie powiedzmy 3 miesięczne szkolenie, (szkolenie, niekonieczne pobór) nt. jak > się zachować w przypadku klęsk żywiołowych, ataku chemicznego, jakie są stopnie > w wojsku, jak się robi sztuczne oddychanie, jak obsłużyć kałasza i pistolet itd buhahaha, w polskiej armii takie rzeczy? :D ci kolesie w większości potrafią tylko pić, wydawać idiotyczne rozkazy i nic po za tym. Chyba nie masz rodziny w wojsku to nie wiesz jak to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 16:37 > się zachować w przypadku klęsk żywiołowych, ataku chemicznego [...] > jak się robi sztuczne oddychanie, Da się to przerobić w szkole średniej na kilkudziesięciu lekcjach. Nie ma najmniejszego sensu prowadzenie z tego trzymiesięcznych szkoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 22:50 444a napisał: > Nie bądź takim antypodatkowym fetyszystą a la (ciekawy, kolorowy, ale chory na > umyśle) Korwin-Mikke. > > Armia, (albo raczej państwo) ma chronić, ale też i organizować w razie potrzeby > społeczeństwo. Jak społeczeństwo nie jest zorganizowane to nikt nie przestrzega > prawa! > > Takie powiedzmy 3 miesięczne szkolenie, (szkolenie, niekonieczne pobór) nt. jak > się zachować w przypadku klęsk żywiołowych, ataku chemicznego, jakie są stopnie > w wojsku, jak się robi sztuczne oddychanie, jak obsłużyć kałasza i pistolet itd > . > nie tylko upowszechnia wiedzę, ale i buduje pewną konstrukcję społeczną. ale pier.do.lisz Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 15:23 > natomiast oprócz armii zawodowej,fachowej,powinno zostać utrzymane > podstawowe przeszkolenie w postaci poboru zasadniczego na 3-6 m-cy > a taki pobór nie zastępowałby armii zawodowej. Wiesz co? Uważam za skandal, że w sytuacji, kiedy prawa wyborcze są takie same dla kobiet i mężczyzn nadstawiać karku za "ojczyznę", być pozbawianymi dla niej wolności i przechodzić uwłaczające ludzkiej godności "badania" z tym związane mają wyłącznie mężczyźni. A więc o poborze można rozmawiać. Ale absolutnym elementarzem sprawiedliwości jest BRAK DYSKRYMINACJI w pobieraniu ze wzlędu na takie czynniki, jak płeć, zamożność, wykształcenie. Wszyscy albo nikt. Mało tego, żądam, aby w razie wojny kobiety, za to, że mają takie same prawa wyborcze i społeczne (a ostatnio nawet coraz bardziej WIĘKSZE prawa - np. parytety) były w równym stopniu co mężczyźni wysyłane na front i w takim samym stopniu brały na siebie okrucieństwa wojny. Równouprawnienie na zasadzie "prawa mają być takie same, ale obowiązki tylko po stronie mężczyzn" to nie jest żadne równouprawnienie, tylko niewolnictwo. Dlatego zresztą uważam pomysły platformy uważam za ważne PÓŁ kroku we właściwą stronę. Osobiście uważam, że z konstytucji należy wykreślić powszechny obowiązek obrony. A Państwo powinno samo ZABIEGAĆ o to, aby obywatele CHCIELI go bronić. A w razie wojny każdy powinien sam zważyć, czy jego kraj ZASŁUGUJE na to, aby ryzykować za niego życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 15:27 pyzz napisał: A w razi > e > wojny każdy powinien sam zważyć, czy jego kraj ZASŁUGUJE na to, aby ryzykować z > a > niego życiem. ciekawe ilu bez pieniędzy poszło by w bój z imieniem tuska na ustach? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 16:00 Akurat jestem dziwnie spokojny, że znakomita większość. Ja właśnie nie, bo uważam, że współczesna RP jest państwem po prostu niesprawiedliwym i jako takim nie zasługującym na wyrzeczenia, a już na pewno na to, aby dać się zabić. Ale jednak nawet młode pokolenie jest na tyle patriotycznie zindoktrynowane, że akurat w przypadku rzeczywistego zagrożenia dla kraju praktycznie wszyscy by hurtem rzucili się zaciągać. I oczywiście sami uważaliby, że nie ma nic w tym złego, że o kobietach mają decydować tylko kobiety, o mężczyznach wszyscy, a nadstawiać potylicę na kulę w tył głowy tylko mężczyźni i jeszcze się ich rozliczy, czy w chwili, gdy oprawca naciskał na spust śpiewali hymn. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 22:56 pyzz napisał: > Akurat jestem dziwnie spokojny, że znakomita większość. Ja właśnie nie, bo > uważam, że współczesna RP jest państwem po prostu niesprawiedliwym i jako takim > nie zasługującym na wyrzeczenia, a już na pewno na to, aby dać się zabić. Ale > jednak nawet młode pokolenie jest na tyle patriotycznie zindoktrynowane, że > akurat w przypadku rzeczywistego zagrożenia dla kraju praktycznie wszyscy by > hurtem rzucili się zaciągać. > I oczywiście sami uważaliby, że nie ma nic w tym złego, że o kobietach mają > decydować tylko kobiety, o mężczyznach wszyscy, a nadstawiać potylicę na kulę w > tył głowy tylko mężczyźni i jeszcze się ich rozliczy, czy w chwili, gdy oprawca > naciskał na spust śpiewali hymn. naiwniak :-) chyba tylko ty Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 22:53 carpaccio4 napisał: > pyzz napisał: > > A w razi > > e > > wojny każdy powinien sam zważyć, czy jego kraj ZASŁUGUJE na to, aby ryzyk > ować z > > a > > niego życiem. > > ciekawe ilu bez pieniędzy poszło by w bój z imieniem tuska na ustach? > hehehe nikt, nawet posiadacz dziadka w wermahcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichudyrma sam se idz idioto 03.08.08, 17:29 przeciez to jawna niesprawiedliwosc przez pól roku człowiek sobie zycia moze układac,a pomysl np jak ktos ma własna firemke i zapie.. a tu mu kaza raptem isc do woja to jest nonsens po co wydawac kase na wojsko które ma morale zero ZERO... nie lepiej w razie zagreozenia dac ludziom karabiny ,bo na tym stary nasze wojsko polega pamietasz z histori jak niejednokrotnie nasi husarzy albopodobne oddzialy szlachty rozbi8jały 20 to krotne siły nieprzyjaciela? chodzi tylko i wyłacznie o dobre wyszkolenie lepiej wydac ta sama kase na szkolenie kolesi którzy wiaza z tym przyszłosc niz na tłumy nieudaczników przymuszonych i olewających to na maksa druga sprawa to czy wojsko zgodzi sie na reforme przeciez to kupa darmozjadów, oni nie chcą tego psuc( zerowania na naszym społeczenstwie) Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 19:29 > natomiast oprócz armii zawodowej,fachowej,powinno zostać utrzymane > podstawowe przeszkolenie w postaci poboru zasadniczego na 3-6 m-cy > a taki pobór nie zastępowałby armii zawodowej. Jaka jest wartość takiego "żołnierza" w prawdziwej wojnie? To tylko mięso armatnie, a takie 3-6 miesięcy utrzymywania darmozjadów bardzo drogo kosztuje. Nie znam szczegółów nowej organizacji wojska, ale uważam, że sens ma wprowadzenie czasowej służby zawodowej, np. 3 albo 5 lat. W tym czasie żołnierz jest przyzwoicie opłacany, zostaje wykształcony i przeszkolony, a po upływie służby przeniesiony do rezerwy. Podobnie jak teraz, tylko dobrowolnie i na profesjonalnym poziomie. Sporo wiedzy i umiejętności nabytych w profesjonalnej armii może wykorzystać potem w cywilnej pracy, dodatkowo armia może mu ufundować np. stypendium na studia - tak robią Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel deklaracja pana premiera, a to dobre... 03.08.08, 14:15 "Tak abyśmy mogli spełnić deklarację pana premiera i od 1 stycznia 2010 mogli wprowadzić w Polsce w pełni zawodowa armię" - powiedział specjalista od śledzenia amerykańskich satelitów" :) a to głupek, znowu się przypomniał. politycy się zmieniają a procesy zachodzą. pierwsze dzieję się częściej od drugiego. procesy zmierzające do profesjonalizacji i uzawodowienia polskiej armii dzieją się znacznie dłużej Panie Klich. nawet jakby samoobrona rządziła i tak by to nastąpiło, taki jest świat. Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel Klich! Oddawaj amerykańskiego satelitę! 03.08.08, 16:59 jedyny.resistance napisał: > mózg gdzieś ci sie zawieruszył Od twojej deklaracji słuch po nim zaginął. Ilekroć na forum przypomnieć f a k t y c z n e i d i o t y z m y poczynione przez członków obecnej koalicji można zaraz liczyć na odzew czujnych szczekaczy. Klich zrobił głupiego barana sam z siebie powodowany nadgorliwą czcią dla Słońca Peru. jest platfusowym tłukiem i nic tego nie zamaże. jego wypowiedź która cytowałem niby wpisuje się w wojskowy dryl z tym ,że w ten śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
abgan Re: deklaracja pana premiera, a to dobre... 03.08.08, 14:49 No ale on musi budować wizerunek Słońca Peru. Jakby samoobrona rządziła, to jakiś Filipek czy inny Łyżwiński tym samym natchnionym głosem mówiłby, że trzeba spełnić deklarację premiera Andrzeja, że od 1 stycznia 2010 będzie w PL w pełni zawodowa armia. Trochę by przy tym może więcej błędów gramatycznych zrobił, końcówki nosowe by zniekształcił, ale sens byłby ten sam. To są politycy, ich celem jest reelekcja, czyli wysoka popularność. System jest taki, więc ci którzy są skuteczni w zdobywaniu popularności wygrywają - to tak jak ewolucja - ustalamy warunki środowiskowe i wpuszczamy populację. Od warunków zależy jakie osobniki będą dominowały, a jakie będą zdominowane. Małe kilka setek pokoleń i już większość osobników 'w grze' będzie przejawiała zachowania odpowiadające warunkom środowiskowym. Polityka jest elementem kultury, więc zmiany zachodzą dużo szybciej i z polityków 'etosowych' (jak Mazowiecki czy Wałęsa), którzy nie potrafili zabiegać o popularność, bo uważali że lud głosuje na 'mądrych i zasłużonych' doszliśmy do polityków 'słupków popularności' w ciągu niespełna 20 lat. Kto był 'spin-doktorem' rządu Mazowieckiego? Kto wtedy myślał kategoriami cotygodniowych rankingów popularności? Kto miał strategie budowania wizerunku polityka? A teraz kto myśli o długofalowym interesie Polski? Kto potrafi poświęcić chwilową popularność dla zrobienia czegoś dobrego, choćby niepopularnego? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: deklaracja pana premiera, a to dobre... 03.08.08, 15:25 wybory wyborami,slogany sloganami,ale trzeba byc jeszcze realistą, pewne procesy odbywają się wolniej,niż się sobie obieca. Bo ja mogę sobie obiecać,że od pierwszego nie palę i trzymam dietę, a to nie to samo,chociaż ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
abgan Re: deklaracja pana premiera, a to dobre... 03.08.08, 15:59 Ty najwyraźniej jesteś świadomy procesów zachodzących w państwie i tego że są rozłożone w czasie. Być może polityce też są tego świadomi, ale wiedzą (a przynajmniej zakładają), że większość głosujących nie pojęła tej wielkiej tajemnicy. Dlatego traktują ich jak matołków, grając wyłącznie na najbliższe wybory. Jeśli większość głosujących będzie rozważna i będzie podejmować przy urnie decyzje ze świadomością tego co już w państwie się dzieje i co jest czyją zasługą (lub winą), wtedy na 100% zmieni się nastawienie polityków, a mam nadzieję że też sami politycy się zmienią (w sensie że pojawią się nowi, o innych charakterach). Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: deklaracja pana premiera, a to dobre... 03.08.08, 16:02 wydaje mi się,że w 2010 r są wybory i wdzięczni młodzieńcy będą tę wdzieczność za pozostawnienie w domku jakoś wyrażać,bo uzawodowie- nie armii nie jest odwlekane,jest cały czas,niektore jednostki są w 100% uzawodowione,inne w 50%,więc ten nagły rzut na taśmę ma chy- ba inne podłoże. I pełne uzawodowienie,to jedno,bo odbywać się będzie ono w tempie niezaleznym od deklaracji,po prostu jednostki będą mniej liczebne, dopóki nie uzupełnią stanu,bo ludzie starzeją się,wyjeżdzają itp, a drugie i niezależne od armii zawodowej,to podstawowe przeszkole- nie. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 czyli średnia intelektualna zmaleje...... 03.08.08, 14:18 znam jednego co to z własnej woli pcha się na wszelakie misje i tym podobne. buraka nie obrażę. pantofelek czy rozwielitka to przy nim geniusze. Odpowiedz Link Zgłoś
sabaku.no.gaara Re: czyli średnia intelektualna zmaleje...... 03.08.08, 14:40 Gratuluje debilom, z teoriami spiskowymi. Poprostu pozdrawiam dzieci specjalnej troski. Przygotowania do sluzby zawodowej widac juz w Polskim Wojsku. Widac to tez po dzialaniach WKU. Ale niektorzy wola teorie spiskowe. Oszolomy Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: czyli średnia intelektualna zmaleje...... 03.08.08, 14:43 sabaku.no.gaara napisał: > Gratuluje debilom, z teoriami spiskowymi. Poprostu pozdrawiam dzieci specjalnej > troski. > > Przygotowania do sluzby zawodowej widac juz w Polskim Wojsku. Widac to tez po > dzialaniach WKU. Ale niektorzy wola teorie spiskowe. Oszolomy sądzisz, że teoria o niskiej inteligencji to jakiś spisek? Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Zawsze mozesz odać się w czerwone łapu PiSkomuny 03.08.08, 14:37 Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Nareszcie normalnosc! 03.08.08, 14:50 Nareszcie w Polsce zapanuje normalnosc pod tym wzgledem. To bedzie jedna z najwiekszych zaslug tego rzadu, ze mlodych chlopakow nie bedzie sie juz de facto masowo pozbawiac wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Nie tego rządu tylko poprzedniego 03.08.08, 14:55 już 2 lata temu ogłoszono że koniec 2008 to ostatni pobór, za 2 lata PO wprowadza kolejne PiSowskie reformy czyli 18% i 38% podatku dochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa Re: Nie tego rządu tylko poprzedniego 03.08.08, 15:19 Tak? To ciekawe, bo przydupas Twojego prezydenta (na którego głosowałeś ze łzami i wzruszeniem w sercu, licząc na jedno z 3 milionów mieszkań), niejaki towarzysz Szczygło, mówił, że armia zawodowa będzie możliwa dopiero w okolicach roku 2013 naszej ery (poszukaj sobie w google, jeśli nie wierzysz). Wobec tego bądź łaskaw przestać bredzić, szczególnie że nikt już Waszych wytrwałych zachwytów nad rządami tego niebezpiecznego kretyna, tzw. Pana Premiera, i jego lizusów nie chce słuchać. Mnie w każdym razie teksty o "najlepszym rządzie od '89" się już dość konkretnie przejadły i jest mi od nich raczej niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a nie bredź idioto, to akurat zasługa PiSu 03.08.08, 16:11 odpowiednie rozporządzenia weszły w życie 2 lata temu. To co ktoś sobie gadał jest mało ważne, ważne są czyny. np. TUSK bredzi o cudach i co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: nie bredź idioto, to akurat zasługa PiSu 03.08.08, 16:39 Można prosić o link do tych rozporządzeń, ew. ich namiary w dzienniku ustaw? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: nie bredź idioto, to akurat zasługa PiSu 03.08.08, 18:51 Jak na krakusa nieźle wyzywasz, tak po chrześcijańsku, nie ? No i ma sie rozumieć, piszesz tylko prawde ?? Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 czyli armia przestaje istnieć? 03.08.08, 14:51 nie licząc grupki półmózgich rambo oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
junk666 Ale wy narzekacie 03.08.08, 14:56 Cieszcie się bo nie będzie przymusowego dziewięcio miesięcznego więzienia. Do domorosłych partyzantów: przeszkolenie wojskowe nic wam nie da przeciw bombie kasetowej naprowadzanej obrazem termowizyjnym, nawet jak się w lesie schowacie. Ludzie obudźcie się jest 21 wiek nie ma już pospolitych ruszeń. Jest broń biologiczna, nuklearna a w wojsku zaczynają służyć roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: Ale wy narzekacie 03.08.08, 15:05 junk666 napisał: > Ludzie obudźcie się jest 21 wiek nie ma już pospolitych ruszeń. Jest broń > biologiczna, nuklearna a w wojsku zaczynają służyć roboty. niemniej jednak ktoś musi trepim kobietom robić dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Stracilismy suwerennosc wiec nie ma czego bronic 03.08.08, 15:05 zloty_pisuar napisał: > Ja dzisiaj jestem w tym miejscu i mówię do Państwa dlatego, bo ponad 16 milionów Polaków 21 października zdecydowało się zagłosować i dało Polsce, dało naszej Ojczyźnie szansę na dobrą zmianę. > > Odpowiedz Link Zgłoś
gerhart_fon_ruskiszajs Wermahty_Rozwalają_Polską_Obronno ść__:(((((((((((( 04.08.08, 00:58 GWno kabluje: Dziś prepierd Thuske z Kielichem w ręku zapowiedział, że od 2009 roku nie będzie już obowiązkowego poboru do wojska, a wydatki na obronę niedozbrojonej, leżącej pomiędzy uzbrojonymi po zęby agresywnymi potęgami - Polski, będą ograniczone poniżej obowiązującego w NATO 2% PKB :(((( Prezydent Polaków Lech Kaczyński: jeśli chodzi samą reformę armii polskiej, to powstaje pytanie, czy ta reforma jest przygotowana. I tu zobaczymy, bo Biuro Bezpieczeństwa Narodowego jest sceptyczne pod tym względem. .......................................................................................................... POmyleńce - Wermahty rozwalają Polską Obronność jak tylko mogą, aby zaspokoić Gejrlin, Kacapię no i tubylczych kosmopolitycznych wykształciuchowych tępaków :((( PS Polska wciśnięta jak nikt na świecie pomiędzy dwa potężne, uzbrojone po zęby nacjonalizmy o zbrodniczej przeszłości (które ją niestety intensywnie penetrują poprzez libero-komusze łże-elity), może przetrwać tylko jako silne dobrze uzbrojone, narodowe i demokratyczne państwo z obywatelami o wysokiej, patriotycznej i praworządnej świadomości (patrz Szwajcaria z armią poborową). Ale po 45+16 latach demoralizowania Narodu, przez POkomunę i obce łże-media, tego niestety brakuje :( skutkiem tego kolejny rozbiór może być tragiczną konsekwencją :( Odpowiedz Link Zgłoś
e-milosz Statystyki liczby Studentów spadną na łeb na szyję 03.08.08, 15:05 mniej motywacji do nauki będzie dla chłopaków po skończeniu szkół średnich czy zawodowych. Stracą w pierwszej kolejności wszelakie wieczorowe szkoły i 'studium-y', ale także i uczelnie wyższe, bo jak młodzi mają wizję i okazję pracy od zaraz lub niezbyt dużo pieniędzy to nie pójdą na studia lub je odłożą. Statystyki to pokażą. Odpowiedz Link Zgłoś
maqr No i bardzo dobrze! 03.08.08, 15:10 Będą studiować ci, którzy chcą. Ja tam się cieszę, że zniknie część "Wyższych Szkół Czegoś i Czegoś" :-) Poza tym, bez sensu jest takie kształcenie i zwiększanie odsetka ludzi z wyższym wykształceniem "na siłę": efekt tego taki, że gros studentów stanowią kolesie uciekający przed wojskiem i panienki szukające męża. A póżniej jest tak: skończony jakiś mało przydatny kierunek, roboty nie ma, w głóce raczej wiatr hula ;) za to oczekiwania, że ho ho, no bow przecież "magister"......... Odpowiedz Link Zgłoś
johannes.vermeer Re: Statystyki liczby Studentów spadną na łeb na 03.08.08, 15:21 No właśnie, statystyki liczby studentów być może i tak, ale nie sądzę żeby to miało większy wpływ na rzeczywiste wykształcenie. W tej kwestii są zresztą inne (naturalne) czynniki zachęcające ludzi do studiowania, wynikające choćby z potrzeb rynku pracy. Poza tym już nieraz słyszałem narzekania przedstawicieli "szanowanych" uczelni co do poziomu kształcenia na co niektórych spośród masy nowych szkół wyższych... Odpowiedz Link Zgłoś
decisive Re: Statystyki liczby Studentów spadną na łeb na 03.08.08, 15:56 e-milosz napisał: > mniej motywacji do nauki będzie dla chłopaków po skończeniu szkół średnich czy > zawodowych. Stracą w pierwszej kolejności wszelakie wieczorowe szkoły i > 'studium-y', ale także i uczelnie wyższe, bo jak młodzi mają wizję i okazję > pracy od zaraz lub niezbyt dużo pieniędzy to nie pójdą na studia lub je odłożą. > > Statystyki to pokażą. wlasnie tak heh, gdy nie bedzie juz "zagrozenia" ze strony zasadniczej sluzby wojskowej ilu mlodych maminsynkow zrezygnuje z oplacania prywatnych "szkolek" ktore sluzyly jedynie jako odskocznia od wojska; ilu studencikow straca wyzsze uczelnie w Polsce heh since every one s got to be captain of his own ship master of his own fate no one else s gonna care of them get over it ------------------------------------------------------ Willing to Protect and Secure my country by any means necessary!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Statystyki liczby Studentów spadną na łeb na 03.08.08, 16:41 I bardzo dobrze. Lepiej żeby człowiek mający pomysł na siebie szedł do roboty niż na trzy- (a nie daj Boże pięcio) letnie studia gdzie marnowałby swój czas i pieniądze podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Nie ma pieniędzy na szpitale, a na najemników są ? 03.08.08, 15:23 To jest globalny przymus, oddzielić armię od narodu i zostawić pod dowództwem wasalnych polityków. Armia zawodowa to grupa ludzi na utrzymaniu rządu. Takiej grupie ludzi można zlecić działania nie mające żadnego związku z interesami narodu. Nie ma pieniędzy na szpitale, nie ma pieniędzy na renty , będą pieniądze na najemników. Odpowiedz Link Zgłoś
johannes.vermeer Re: Nie ma pieniędzy na szpitale, a na najemników 03.08.08, 15:34 Rzeczywiście, myślę że w wojsku pojawią się teraz np. różne frakcje holenderskie (mówi się już o nominacji generalskiej dla Jana de Zeeuwa mającą być rekompensatą za utratę stanowiska asystenta Beenhakkera), czy też argentyńskie (po igrzyskach kolejne wzmocnienie w postaci "małego kaprala" Raula Lozano). Jeśli chodzi o szeregowych, to ogrywane w armii mają być młode talenty z Brazylii i co niektórzy grzejący ławkę w trzeciej lidze angielskiej, to wszystko ma służyć interesom menadżerów a nad sprawnym wykonaniem będzie czuwał wspomniany de Zeeuw. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Dziala tu jakis uklad... 03.08.08, 17:29 Paru userow pisze dokladnie to samo, wydaje sie, ze to jedna osoba dzialajaca pod roznymi nickami... Armia zawodowa to rzeczywiscie straszny cios dla narodu... LOL Ludzie, co wy bierzecie? Pijecie jakis zatruty piss? Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 były palacz coś kombinuje 03.08.08, 15:24 najpierw to: wiadomosci.onet.pl/1791869,11,item.html teraz płatna armia. czas się mieć na baczności. Odpowiedz Link Zgłoś
bespowrotnie To tylko obietnice K... 03.08.08, 15:34 a dziś bierzecie ojców jedynych żywicieli rodzin. Świństwo. Tylko obietnice, a ustaw i rozporządzeń ciągle brak!!!! nawet tych standardowych co rok rocznie były w czerwcu i przenosiły do rezerwy cześć absolwentów nie mających możliwości odbycia w trakcie studiów przeszkolenia wojskowego!!!! Niestety PO Wasz wyborca jest poirytowany i wkurzony. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 ... prof.Geremek był przeciwnikiem armii najemnków 03.08.08, 15:39 Nawet prof.Geremek był przeciwnikiem armii najemników , która traci kontakt z narodem i staje się posłusznym narzędziem tych, co obciążają naród podatkami, ale wykorzystują armię do celów im narzuconych przez innych lub zgodnie z politycznym obłędem. Tusk jest jednak do niczego, bez charakteru, ulega globalnym podpowiadaczom i spycha Polskę do poziomu wasalnych krajów III świata. Odpowiedz Link Zgłoś
johannes.vermeer Re: ... prof.Geremek był przeciwnikiem armii naje 03.08.08, 15:56 Dokladnie, takich wasalnych krajow III swiata jak USA, Wlk. Brytania, Francja, Hiszpania, Włochy, Kanada, Holandia itd. Ale co to duzo mowic, np. o Holandii wiadomo od dawna że to bardzo zacofany kraj, w ktorym ludzie jednak zawsze "jakos sobie radzili", malujac na bezcen swym poteznym mocodawcom portety, scenki rodzajowe czy chocby nedzne sloneczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
danka2007 Re: ... prof.Geremek był przeciwnikiem armii naje 03.08.08, 16:02 Holendrzy w czasie ostatniej wojny ze spokojem cyników przyglądali się eksterminacji Żydów i nawet służbowo w tym pomagali. Od kiedy to Holendrzy taki naród wybrany i przez kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: ... prof.Geremek był przeciwnikiem armii naje 03.08.08, 16:02 Za to Niemcy sa zacofane, bo nie mają armii zawodowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Ogłaszaj 03.08.08, 15:40 tylko kogo to obchodzi oprócz ciemnoty moherowej Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Masz problem z głową 03.08.08, 15:43 idź do tego samego psychiatry co chodzi elyta PiSkomuny Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance To twój problem ze jeździsz 03.08.08, 15:45 obsranymi wagonami przez swoich rodaków i kumpli, ja poruszam się po kraju swoim prywatnym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
signal Brawo PO 03.08.08, 15:50 jedyna partia, która zrobiła w końcu porządek, kto chce idzie do armii. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nikog... 03.08.08, 15:56 To bzdura że w krajach cywilizowanych jest armia zawodowa. Armia poborowa funkcjonuje cały czas w Skandynawii, Niemczech i Szwajcarii a więc najbogatszych regionach Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 23:33 piotrek_meteorolog napisał: > To bzdura że w krajach cywilizowanych jest armia zawodowa. Armia > poborowa funkcjonuje cały czas w Skandynawii, Niemczech i Szwajcarii > a więc najbogatszych regionach Europy. Szwajcaria jako kraj neutralny nie posiada regularnej armii - mieszasz jasiu pojęcia. Tam jest zupełnie inny system - armii nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
danka2007 Sprzedadzą szpitale -zapłacą za najemników ? 03.08.08, 15:58 Tusk to posłuszny realizator globalnych oligarchów. Oni potrzebują najemników, którzy za pieniądze wasalnych krajów będą walczyć tam gdzie im nowy oligarcha wskaże. Tusk dla władzy tych palantów z Platformy gotów poniżyć Polskę ? Czy o to walczyła Solidarnosć. Co te palanty z Platformy mają wspólnego z etosem Solidarnosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Sprzedadzą szpitale -zapłacą za najemników ? 03.08.08, 16:44 Tam i tak walczą zawodowcy, lub jak wolisz "najemnicy". W dodatku nie wszyscy a raptem parę procent. Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Sprzedadzą szpitale -zapłacą za najemników ? 03.08.08, 18:21 danka2007 napisała: > Tusk to posłuszny realizator globalnych oligarchów. Oni potrzebują > najemników, którzy za pieniądze wasalnych krajów będą walczyć tam > gdzie im nowy oligarcha wskaże. Tusk dla władzy tych palantów z > Platformy gotów poniżyć Polskę ? Czy o to walczyła Solidarnosć. > Co te palanty z Platformy mają wspólnego z etosem Solidarnosci ? Gdzie tu etos? W zamiataniu koszar po raz n-ty? W pokornym wysłuchiwaniu wyzwisk rozwrzeszczanych podoficerów albo mądrości oficera dyżurnego dowodzącego ścisłego związku między źle zapiętym guzikiem a zdolnością obronną kraju? W taplaniu się w błocie z popsutą giwerą? Czy może w usługiwaniu dziadkom przez kotów? Przecież stan sprzętu w wojsku polskim jest taki, że szkolenie i tak jest w większości teoretyczne; po co trzymać ludzi przez 10 miesięcy w koszarach? Gdy do wojska pójdą tylko ci co chcą albo co widzą w tym interes to dla nich sprzętu będzie dość a i podchodzić do szkolenia będą poważnie bo jak nie to won. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
turn1 ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nikog.. 03.08.08, 16:09 Przez 9 miesięcy obywatele RP utrzymują darmozjadów którzy się uczą dyscypliny, burackich wygłupów, strzelać!(tak...tak 9 miechów uczą się strzelać do celu), kopać rowy a później je zakopywać, rzuacać granatem, pic gorzałe, uczą się bycia bydłem, uczą się jak być twardym, zapoconym, śmierdzącym facetem, który jak zegarek na głupie polecenie prostaka robi z siebie błazna, uczą się kraść i żyć w warunkach przypominających schronisko dla zwierząt... Wielcy wojacy którzy w obliczu prawdziwej wojny srają w gacie i tracą zmysły. Dla niektórych to duma służyć w armii (dawać dupy, obnażać swoją duszę, dawać sie poniżać, nadstawiać tyłka). Wojsko wychowuje nieudaczników którzy szczycą się że służą dla Polski tzn. dla polskich polityków - tak...tak żołnierze to ich pieski, to ich kundelki i jednocześnie marne marionetki. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 16:15 Byles w wojsku,Turn? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nik 03.08.08, 16:45 > kopać rowy a później je zakopywać, Jechałem kiedyś z żołnierzami SZ w pociągu. Jeden z nich opowiadał, jak wyglądało szkolenie z okopywania: "No, staliśmy w lesie z łopatami i tyle". Odpowiedz Link Zgłoś
ajatollah_rydzyk Re: a co ze studentamia co z absolwentami? 03.08.08, 16:12 Co "złoty pisuarczyku"? "Wielki strateg" wydał rozkaz, aby odpowiedzić na apel min. G. Schetyny ? A może Wydział propagandy KC PIS (a niekoniecznie sam tow. Jarosław) zasmuje się koordynowaniem działań na tym odcinku? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
donkichol Koniec ostatniej legalnej formy niewolnictwa 03.08.08, 16:16 Dotąd zmuszano niewolników do zabijania innych niewolników, a wszystko to niewinni cywile przebrani za żołnierzy. I jedni i drudzy niekoniecznie chcieli zabijać w imię chorych wizji polityków. Teraz się okaże kto będzie chciał brać udział w ich wojnach. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Koniec ostatniej legalnej formy niewolnictwa 03.08.08, 16:19 Moze wytlumaczysz to Chinczykom ? Odpowiedz Link Zgłoś
donkichol Re: Koniec ostatniej legalnej formy niewolnictwa 03.08.08, 16:22 Ilu byłoby chętnych do walki za Hitlera,lub w Jugosławii, gdyby nie przymusowy pobór? Każdy walczyłby co najwyżej po stronie, której racje popiera, a nie wg miejsca urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Re: Koniec ostatniej legalnej formy niewolnictwa 03.08.08, 16:33 Jakby obiecali odbić Tybet z okupacji chinolskiej , to wtedy zapisze sie do zawodowego wojska i wyjade walczyć z niewolnictwem. Ale póki co w Polsce nadal komunistyczne przepisy istnieją i urzędnicy z czasów komuny na wysokich stanowiskach. Wojsko w polsce nadal komunistyczne , bo co to znaczy przymus ? Odpowiedz Link Zgłoś
antoni99 ''Od stycznia nie będziemy brać do wojska nikog... 03.08.08, 16:34 aby7 przywrócić honor Armii walczącej o pokój na świecie, nakleży odłączyść armię od Legii Cudzoziemskiej. Legia Cudzoziemska będzie walczyła w Iraku, Afganistanie i wielu, wielu innych krajach gdzie nasi ludobójcy zostaną wezwani i opłaceni przez wzywającego. Oczywiście bez flagi polskiej. Być może że kiedyś ( ale ja w to nie wierzę) odzyskamy utracony honor jako kraj w oczach świata za udział w ludobójstwie XX i XXI wieku. Legia Cudzoziemska pozwoli nam oddzielić " bratnią pomoc" od polskiej racji stanu. Nie możemy się łaczyć z ludobójcami, my nie jesteśmy Ameryką nie mamy broni jądrowej i innych znamiom imperializmu. My musimy dbać o nasz naród i jego bezpieczeństwo nie narażając go na przykre konsekwencje min. ze strony Rosji przyjaciela i sojusznika USA ! MY padliśmy ofiarą USA i popluliśmy trochę na silniejszego ( Rosja) teraz należy ich przeprosić i ... żyć z ich dostaw gazy i ropy !!! Ameryka nic nam nie da a wręcz będzie stale odbierała haracz !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś