Dodaj do ulubionych

Kogo kusi rosyjski przykład

22.08.08, 17:01
Ależ przecież ta mentalność Kalego jest typowo, głęboko polska.
Rozciąga się też i na inne obszary:
ja napaść na inny nic mi niewinny kraj (Irak, Afganistan)- to
dobrze, mnie ktoś napaść - oj, to źle; ja mieć prawo pracować jako
gastabeiter zagranicą - to dobrze, ja pozwolić wpuścić
gastarebietrów i/lub azylantów - oj, to źle.

Przykłady można by dalej mnożyć. Polacy upodobali się sobie w roli
niewinnej ofiary, tak więc niemożliwe jest, by oni sami czynili coś
źle.
Obserwuj wątek
    • czynnikmiarodajny Gazeto daruj sobie pubilkację Majcherka 22.08.08, 18:27
      Czy Wyborcza musi drukować wszystkie prowokacyjne bzdury jakie tylko wymyśli pan
      Majcherek? Przecież "karta polaka" to nie jest zaświadczenie o obywatelstwie
      tylko karta upoważniajaca do pewnych przywilejów na terenie RP. Poza tym nie
      jest rozdawana każdemu kto mieszka na terytorium, ktorego planuje podbój nasz
      kraj (tak jak w przypadku Rosji), ani nawet nie jest automatycznie rozdawana
      wszystkim potomkom obywateli RP, jak robią to Niemcy w Polsce. Z reszta podobno
      w ogóle trudno ją dostać, trzeba wykazać się znajomością jezyka itp. Jakby
      przyjąc logikę p.Majhcerka to rozdawnictwo niemieckich paszportów w Polsce,
      szczególnie na Śląsku Opolskim, zasługiwałoby na totalne potępienie i wielką
      aferę. No ale przecież, nie będzie Wyborcza robiła antyniemieckiej checy... No i
      dobrze, tylko czemy publikuje takie bzdury zrównujące Polskę z Rosją tam gdzie
      ich polityki się akurat nijak mają do siebie. Doprowadzając logikę majcherkową
      extremum można by uznać, że skandalem jest w ogóle istnienie polskiego państwa,
      bo przecież każde państwo to monopolista na przemoc, ma różne scentralizowane
      insytucje, żołnierzy z karabinami ktore mogą zabijać, policjantów z pałkami,
      ktorymi np. można pobić jakieś niewinne osoby itp - jednym słowem zło
      wiecielone. Suma sumarum bardzo proszę o wyższy poziom publicystyki w Wyborczej!
      • ar.co Re: Gazeto daruj sobie pubilkację Majcherka 22.08.08, 19:57
        A mógłbyś łaskawie wskazać fragment tekstu, w którym Majcherek
        twierdzi, że "karta Polaka" (tak, właśnie tak należy pisać słowo
        Polak) jest zaświadczeniem obywatelstwa? Bo jak na razie to tylko ty
        w ten sposób interpretujesz jego wypowiedź, poświadczając co
        najwyżej fakt, że nie potrafisz zrozumieć tekstu pisanego, dość
        prostego zresztą.
        A tak na marginesie - należy pisać "zresztą", a nie "z resztą" (w
        tym kontekście, w jakim używasz tego wyrażenia); słowo "heca" należy
        pisać przez "h" w każdym kontekście. No i oczywiście "summa
        summarum", ale to już drobiazg na tle reszty. Summa summarum bardzo
        proszę o nauczenie się zasad ortografii (wystarczy na poziomie
        szkoły podstawowej), zanim zacznie się zabierać głos w jakiejkolwiek
        sprawie.
        • czynnikmiarodajny Re: Gazeto daruj sobie pubilkację Majcherka 22.08.08, 21:24
          Ja nie twierdziłem, że Majcherek napisał, że Karta Polaka daje obywatelstwo, ale
          krytykowałem, że on porównuje ją do paszportów rosyjskich rozdawanych w Osetii i
          Abchazji, a więc pośrednio sugeruje, że polska Karta Polaka i rosyjski paszport
          to de facto to samo.

Dziękuje za poprawki ortograficzne. Ubolewam jednak, że uzależniasz prawo do
          zabierania głosu w debacie obywatelskiej od ortograficznej doskonałości bo tym
          samym nie tylko wykluczasz z niej dyslektyków, ale także wielu słabiej
          wykształconych mieszkańcow kraju, szczególności z obszarów wiejskich, jak
          również wielu przedstawicieli mniejszosći nardowych dla ktorych język polski nie
          jest ojczysty.
          • 1stanczyk "wykluczasz z niej dyslektyków" 24.08.08, 15:01
            pl.wikipedia.org/wiki/Dysleksja
            To jest nic innego jak szukanie latwych usprawiedliwien dla wlasnego
            niechlujstwa tak popularne w naszym dzisiejszym spoleczenstwie.
            Bo jak nazwac inaczej pozostawianie takich ortograficznych "kwiatkow" jak te w
            Twoim poscie, przy olbrzymich mozliwosciach automatycznej korekcji bledow jakie
            umozliwia obecna informatyka i Internet.

Re: Gazeto daruj sobie pubilkację Majcherka
          • rt-z Oczywista oczywistość 24.08.08, 18:37
            obszary wiejskie mniejszością narodową ?
            Czy ten kretyn "czynnikmiarodajny" jest niespełna rozumu ?
            • janek-007 Filozofia którą w swoim artykule... 24.08.08, 19:04
              Filozofia którą w swoim artykule pt. 'Kogo kusi rosyjski przyklad' reprezentuje
              prof.Majcherek to typowa filozofia ogłupiałego polskiego pseudointelektualisty
              wpisującego się świadomie, przez brak wyobraźni i szerszych horyzontów
              myślowych, w perfidna i konsekwentnie stosowana z premedytacja, przez środowisko
              Gazety Wyborczej, politykę deprecjonowania i niszczenia wszystkiego co ma polski
              wydźwięk chociażby tylko w formach śladowych.

Czujne noski wąchaczy i obwąchiwaczy z GazWyb. z pomocą ogłupiałych polskich
              pseudointelektualistów wywąchają w najdrobniejszych ilościach co polskie
              wszystko i wszędzie. Czujność tych nosków jest tak wielka za potrafią wywąchać
              jeden element polskości, i go bezwzględnie zniszczyć, w miliardzie innych
              elementów takich jak nacjonalizm niemiecki, rosyjski, francuski i żydowski
              wymieniając tylko kilka, kolejność przypadkowa. Takich nosków nie powstydziłaby
              się żadna kontrola totalitarna celna do wykrywania np. nielegalnych substancji
              na międzynarodowych lotniskach albo chociażby min pułapek w Afganistanie czy w
              Iraku.

Proponuje żeby wynuchiwacze z GazWyb. wraz z ogłupiałymi polskimi
              pseudointelektualistami w ramach internacjonalistycznej solidarności wynajęli
              swoje czule noski do obwąchiwania bagaży na lotniskach np. w Nowym Yorku,
              Berlinie, Moskwie, Paryżu, Colombi i Tel Avivie, oczywiście nie powinni czuć się
              ograniczeni tylko do wyżej podanych miejsc 'sky is the limit' jak to mówią
              niektórzy amerykanie a takich nosków każdy by chciał.

PS-0. Zgodnie z filozofia prof.Majcherka nikt dzisiaj nie powinien używać w
              Polsce np.kola czy innych wynalazków bo zostały wynalezione gdzieś indziej.
              Polska według takich profesorków i pseudointelektualistów jak Majcherek powinna
              żyć w epoce z przed kamienia łupanego, kamień tez kiedyś ktoś łupnął i rozłupał
              i był to tez wynalazek nie z Polski oczywiście wiec w Polsce nie ma prawa być
              stosowany.

PS-1. Do wybitnych profesorków takich jak prof.Majcherek już chyba nigdy nie
              dotrze ze postęp cywilizacyjny odbywa się za pomocą mniej lub bardziej wolnego
              przepływu informacji. No, ale to może być zbyt trudne i te piec szarych komórek
              które pod czaszka maja profesorowie Majcherki mogą im się przegrzać i w Polsce a
              szczególnie w GazWyb. może powstać tzw. intelektualny 'block out' co byłoby
              prawdziwym nieszczęściem nie tylko dla GazWyb, tak wnoszę.

PS-3. Zmieńcie zdjęcie prof.Majcherka chce widzieć z bliska oczka pana profesorka.
              • janek-2007 Re: Filozofia którą w swoim artykule... 25.08.08, 04:35
                janek-007 przerosłeś samego siebie w tym poście. Gdyby tak jeszcze
                twój mikropenis rósł to byłoby fajnie dla ciebie. Co do ilości
                szarych komórek które po uważaniu przyznajesz swoim opnentom lub
                wrogom w twoim mniemaniu to ja ci powiem tak ty nie masz ileś tam
                szarych koórek ja ci przyznaję trzy zwoje mózgowe. Kura ma dwa zwoje
                a ty masz trzy. I tu moment najważniejszy dlaczego ty masz o jeden
                zwój na mózgu więcej od kury? Ano po to byś po podwórku nie sr-ał. A
                teraz jedna ważna rada aby ci twój mikropenisurósł to zamiast
                bawienia się klawiaturą i tracenie energi na bzdety zacznij zajmować
                się twoim mikropenisem. Ponoć doskonałe rezultaty można osiągnąć
                uprawiająć masaż czyli po prostu samogwałt albo jak słyszałem we
                Wrocławiu walenie konia.
                • janek-007 No to teraz wszystko jasne... 25.08.08, 05:13
                  No to teraz wszystko jasne, jesteś z Wrocławia, robisz tam za konia i cie wala a
                  ty się z tego cieszysz, to dobrze. Pytanko dla ciebie, ile 'zwojów' mózgowych ma
                  koń. Ty na pewno masz mniej bo dobrego konia jak wala to kopnie a ty szczekasz.
                  Czyżbyś był koniem który szczeka na pewno dobra i ciekawa atrakcja dla wrocławian.
            • michr Re: Oczywista oczywistość 24.08.08, 23:03
              rt-z napisał:

> obszary wiejskie mniejszością narodową ?
              > Czy ten kretyn "czynnikmiarodajny" jest niespełna rozumu ?
              Gorzej. Autor postu sugeruje że "wiocha" nie musi stosować zasad
              ortografii bo to przekrocza możliwości intelektualne jej mieszkańców.
              • czynnikmiarodajny Re: Oczywista oczywistość 28.08.08, 16:41
                Ludzie, nie może być po prostu tak, że jak ktoś zrobi kilka błędów
                ortograficznych, z takich czy innych powodów, to Wy mu odbieracie prawo głosu w
                dyskusji publicznej. Pamiętajcie, że jak wprowadzicie takie zasdy, znajdą się
                więksi od Was puryści i zadekretują, że Wasze opinie się też nie liczą bo gdzieś
                nie tak jak trzeba postawiliście przecinek, albo inny błąd formalny zrobiliści...
    • czlowiek_ksiazka irracjonalne założenia = cały wywód o kant... 22.08.08, 21:27
      Tytuł profesorski zobowiązuje. Do czegoś więcej niż bełkotliwej
      poprawności politycznej.
      Np. prof. Kwaśniewski - ten zawsze mówi mądrze, wręcz genialnie. :)

Stopień naukowy teoretycznie powinni otrzymywać ludzie, którzy
      potrafią samodzielnie myśleć. A nie powtarzać durnoty zasłyszane
      w "wolnych" mediach.

Państwo nowopowstałe niejako automatycznie, z reguły, odruchowo
      sięga po zdrowy, umiarkowany, oświecony nacjonalizm. W procesie
      powstawania nowożytnego nation-state pozwala on na budowanie zrębów
      państwowości.

"Sprzeciwiając się polityce Moskwy i traktując ją jako groźną dla
      Polski"
      -
      • dwa_grosze Re: irracjonalne założenia = cały wywód o kant... 23.08.08, 00:17
        czlowiek_ksiazka napisała:

>Podawano już wielkrotnie przykł. Grąnądy - areszt,
        >zatrzymanie kilku obywateli Imperium Dobra skończyło się inwazją na
        >wyspę. A przecież nikt Amerykę nie posądzi o instynkty totalitarne -
        >przecież UA to chodzący ideał demokracji i wolności.

Nawet nie wyobrazasz sobie jak mieszkancy Grenady "cieria" po inwazji USA.A
        bylas ty chociaz po tej amerykanskiej inwazji na Granadzie? Jak nie to pojedz i
        przekonaj sie sama jak wyglada tam w porownaniu z Rosja. Moze dla przykladu
        oprowadzisz nas po republikach sowieckich, ktore sa w sojuszu z Rosja. Moze
        przedstawisz nam obraz Gruzji za 10 lat, gdyby zostala pod wplywami Rosji. Nie
        tacy jak ty,karmili nas sowiecka propaganda przez dlugie dziesieciolecia, jak
        bylo i jaka podla i okrutna jest Rosja nie trzeba daleko siegac pamiecia.Wysilaj
        sie dalej wykonujac syzyfowa prace, zauwaz tylko ze narody, ktore choc raz
        posmakowaly rosyjskiej przyjazni nie pchaja sie do niej ponownie.
        • czlowiek_ksiazka Re: irracjonalne założenia = cały wywód o kant... 23.08.08, 00:26
          Chodzi o stwierdzenie faktu - czy rządy mogą bronić obywateli swoich
          państw za granicą? Skoro może słynące ze szlachetności i dobroci
          USA, mogą też i inni. Koniec, kropka.

Nie wiem kto się do kogo "pcha", ale mieszkańcy Osetii uciekali DO
          Rosji, a NIE do Tbilisi, po tym jak rozpoczęła się inwazja
          gruzińska. Wszelkie zależne i "niezależne" media podają, że Osetia
          CHCE być w/z Rosją, a NIE chce być w Gruzji.

Na wycieczkę po krajach ościennych, sojuszniczych wobec Rosji nie
          zabiorę cię, jeszcze czego! Jedź do Kazachstanu i zobacz, przekonaj
          się jak tam żyją ludzie. A potem pojedź do Lwowa rozkochanego w USA,
          Zachodzie i sprawdź czy nie ma tam np. elementarnych kłopotów z wodą
          (!), pracą, etc.

Tak, kraje, które posmakowały amerykańskiej "wolności"
          i "demokracji" o niczym innym nie marzą. Patrz: Irak czy Afganistan.
          Codziennie żołnierzy amerykańskich kwiatami obrzucają.
          • dwa_grosze Re: irracjonalne założenia = cały wywód o kant... 23.08.08, 00:41
            czlowiek_ksiazka napisała:
            > Nie wiem kto się do kogo "pcha", ale mieszkańcy Osetii uciekali DO
            > Rosji, a NIE do Tbilisi,

Piszesz, ze to byli Gruzini, ciekawe wiec kogo bronic chcieli tam Rosjanie?

> Tak, kraje, które posmakowały amerykańskiej "wolności"
            > i "demokracji" o niczym innym nie marzą. Patrz: Irak czy Afganistan.
            > Codziennie żołnierzy amerykańskich kwiatami obrzucają.

Pieprzysz piate przez dziesiate lub bardziej dosadnie:
            smatriu w knigu wiżu figu:)
            • mil1231 człowiek_książka to ruski agent wpływu 24.08.08, 15:54
              te brednie o wzroście gospodarczym CCCP i ani słowa o wzroście cen ropy :)
          • 1stanczyk Mozna lekka raczka dorzucic Iran i cala Amerke 24.08.08, 15:13
            Poludniowa w ktorej trzydziestoletnia aktywna amerykanska obecnosc doprowadzila
            wiele krajow jak Argentyna czy Brazylia do powaznych trudnosci gospodarczych a
            inne jak Chile czy Boliwia do ruchow rewolucyjnych.
            Re: irracjonalne założenia = cały wywód o kant...
          • hohlik3 Re: irracjonalne założenia = cały wywód o kant... 24.08.08, 22:48
            Wystarczy ze pojedzie na Bialorus, ktora wybrala integracje z Rosja, zdziwi sie wielka skala rozwoju
    • grba Inni mogą, my nie... 24.08.08, 08:31
      Spis powszechny w 2002 r.:
      280 tys. Polaków ma również obywatelstwo niemieckie (na
      Opolszczyźnie 154 tys., na Śląsku 80 tys.},
      31 tys. amerykańskie,
      15 tys. kanadyjskie,
      8 tys. francuskie,
      6 tys. ukraińskie.

Majcherek ma okazję powalczyć z paskudnymi nacjonalistami z innych
      krajów...
    • czyngis_chan Kogo kusi rosyjski przykład 24.08.08, 11:19
      Zamiast wypierać się rosyjskich metod zacznijmy je stosować!
      • guru133 Zamiast podżegać do głupot od razu przeprowadź 24.08.08, 15:16
        się do Rosji lub na Białoruś - poczujesz się pewnie znacznie lepiej niż w
        demokratycznej Polsce:)
        • czyngis_chan Re: Zamiast podżegać do głupot od razu przeprowad 24.08.08, 17:51
          Rosja TEŻ jest demokratyczna. A to że Putin jest lepszym przywódcą
          od Kaczora jest oczywiste.
    • jdmisiunio Demagogia panie Majcherek!! 24.08.08, 15:17
      proponuję nie pisać po pobraniu używek.. to prawda, że kolonizacja
      polska na Wschodzie miała swoje podłoże ideologiczne, lecz niestety
      bylismy tolerancyjni-podobnie, jak Austriacy-i kiepsko na tym
      wyszliśmy..
      • eva_dildo15 wojska sowieckie niszcza Gruzje 24.08.08, 15:53
        Malenki kraj na Kaukazie jest rownany z ziemia przez wojska sowieckie
        Dzisiaj telewizja pokazala jak soldaty wyworza nawet krzesla . Tego
        czego sie
        nieda zaladowac na ciezarowki niszcza i zostawiaja zrownana z ziemia
        budynki
        Przypomina to fakt jaki widzieli Polacy zaraz po wojnie kiedy wojska
        rosyjskie
        wywiozly z terenow Polski okolo 380 tysiecy wagonow wszelkiego
        dobra :
        rozgrabione palace ,dwory ,zamki, fabryki itd.
        A czego sie nie dalo to niszczyli sa jestem z Dolnego Slaska i
        naslyszalem sie
        co robily ruskie na tych terenach :gwalty po pijaku
        oczywiscie ,palone ogniska
        na parkiecie w placu ( patrz zamek w Ksiazu)
        To samo kiedy Walesa kazal sie ruskim wynosic w 1990 roku wszyscy
        widzieli co
        ruSSkie na zostawili : skarzona ziemie i nawet futryny z okiem
        wywozili i sedesy .
        No teraz generalicja ma porzadne sr...cze w sojuzie dlatego strasza
        nas znowu
        ze wroca ...zobaczymy
    • abrahadabra w 100% racja. I jeszcze sprawa Śląska do tego. 24.08.08, 20:01
      Autor poruszył wstydliwe tematy. Idąc dalej tym tokiem rozumowania
      dojdziemy do tego, że albo państwo to byt etniczny i wtedy konflikty
      są nieuniknione, lub państwo to byt stricte administracyjny dbający
      o dobro WSZYSTKICH obywateli. I osobiście jestem całym sercem za tym
      ostatnim rozwiązaniem.
      • wujaszek_joe Re: w 100% racja. I jeszcze sprawa Śląska do tego 25.08.08, 08:18
        krótko zwięźle i na temat
    • repres1 Kogo kusi rosyjski przykład? Niejakich Kaczyńskich 24.08.08, 20:06
      "Silne państwo" - to jest hasło. Pod tym hasłem daliśmy się ogłupić. Daliśmy
      odebrać sobie dużą część wolności i gorzko tego będziemy żałować.
      Silne państwo zrobi wszystko "dla mojego dobra". Dla mojego dobra będzie
      szpiegować moje pieniądze (przeciwko praniu brudnych pieniędzy), dla mojego
      dobra będzie mnie fotografować w samochodzie (bezpieczeństwo na drogach), dla
      mojego dobra przed wejściem do samolotu zabiera mi butelkę z wodą (ataki
      terrorystyczne), dla mojego dobra nadaje mi numer (jak w Auschwitz), dla
      mojego dobra funkcjonariusz, działający "pod przykrywką" obije mi niedługo
      mordę (jest taki projekt) a ja nie będę mu mógł łba odstrzelić, bo dla mojego
      dobra nie mogę mieć broni, dla mojego dobra podsłuchuje się mój telefon i
      rewiduje (pod byle pretekstem) mój komputer, dla mojego dobra wszczepi mi się
      czipa w dvpę. Dla dobra dzieci odbiera je rodzicom (bo w gminie Pierdziszew
      tatuś pobił dziecko) itd, itd.
      Potrzeba przykładu Rosji?
      Sami pozwalamy robić się nikim w stosunku do państwa. Jak barany. Tylko z tego
      powodu, że w TV pokażą program o mafii paliwowej miliony ludzi pozwalają
      zabierać sobie wolność.
      Rosyjskie przykłady? Oni od wieków bez cara są jak pijane dzieci we mgle. Car
      musi być! Może się nazywać Mikołaj I, Lenin, Stalin, Breżniew albo Putin, ale
      musi być!
      U nas car nie przejdzie więc wciskają nam ciemnotę o potrzebie "silnego
      państwa", straszą wypadkami drogowymi, przestępczością, terroryzmem...
      Wystarczy, że powstanie reportaż o pedofilu i już, w imię walki z pedofilią
      (która, niestety, była, jest i będzie) wprowadzają kontrolę korespondencji a
      my, jak barany, godzimy się na to.
      Pan Majcherek odkurza jakieś resztki instynktów plemiennych i demonizuje
      skanseny spod znaku Radia Maryja. Toż to przecież tylko głośny marginesik.
      "Jak jednak zareagowaliby (politycy), gdyby władze Ukrainy, Litwy czy
      Białorusi zaczęły polskim obywatelom przyznawać specjalne dokumenty, nazwane
      Kartą Ukraińca, Kartą Litwina czy Kartą Białorusina...".
      Nie wiem jak zareagowaliby plemienni politycy. Wiem jak zareagowałbym ja:
      byłoby mi to obojętne. Jeśli ktoś czuje się Ukraińcem, niech ma Kartę
      Ukraińca. Jeśli ktoś czuje się Niemcem, niech ma Kartę Niemca. Łukasz Podolski
      czuje się Niemcem i strzela bramki dla Niemiec. Roger Guerreiro czuje się
      Polakiem i strzela bramki dla Polski. Pewnie gdyby Polska płaciła lepiej niż
      Niemcy to Łukasz grałby dla Polski, a gdyby Rogera chciała reprezentacja
      Brazylii to grałby dla Brazylii. Plemiona od zawsze "transferowały" wojowników
      i co z tego?
      • alan.ski Re: Kogo kusi rosyjski przykład? Niejakich Kaczyń 25.08.08, 07:43
        repres1 napisała:

> "Silne państwo" - to jest hasło. Pod tym hasłem daliśmy się
        ogłupić i.t.d.....

Bardzo emocjonalne. Ale Ci musiało to "leżeć na wątrobie" skoro tak
        wywaliłaś. Ale nic dodać. Szkoda tylko że, zapewne tylko nieliczni,
        zrozumieli o co Ci chodziło. Podobnie jak było z treścią artykułu.
    • piotrek20074 Czas wymazać Rosję z mapy świata 24.08.08, 20:07
      ale przynajmniej rozbić na małe republiki.
      • repres1 Re: Czas wymazać Rosję z mapy świata 24.08.08, 20:14
        Zgłupiałeś? Po co?
        Te metody (nawet gdyby były wykonalne) cywilizowany świat odrzuca i powinien
        odrzucać. Skuteczna metoda jest jedna: pełna solidarność cywilizowanego świata w
        przeciwstawianiu się rosyjskiej polityce. Rosja nie jest samowystarczalną wyspą
        i będzie się musiała podporządkować ludzkim regułom.
        Nawet Niemcy zaczynają to rozumieć. Dali się kupić marną rurą gazową, która
        powoli odbija im się czkawką. Nie tędy droga.
        • szefunio1 Re: Czas wymazać Rosję z mapy świata 24.08.08, 22:25
          > Zgłupiałeś? Po co?
          > Te metody (nawet gdyby były wykonalne) cywilizowany świat odrzuca
          > i powinien odrzucać. Skuteczna metoda jest jedna: pełna
          > solidarność cywilizowanego świata w przeciwstawianiu się
          > rosyjskiej polityce. Rosja nie jest samowystarczalną wyspą
          > i będzie się musiała podporządkować ludzkim regułom.

W Rosyjskim społeczeństwie (i u jego władz) istnieje silnie
          przekonanie, że o tym jak kraj postrzegany jest za granicą decyduje
          wypadkowa skuteczności progandy własnej i przeciwników, a nie
          działania kraju.
          Objawy izolowania Rosji na arenie międzynarodowej zostaną uznane za
          wynik wysokiej skuteczności obcej propagandy i marnej skuteczności
          własnej, co uznane zostanie z kolei za dowód głębokiej infiltracji
          Rosji przez agentów obcych państw i da społeczne przyzwolenie na
          wprowadzenie praw drastycznie ograniczających wolność jednostki
          (oczywiści w celu "ochrony Rosji przed obcą agenturą").
          Stąd zaś już tylko krok do pojawienia się w Rosji jakiegoś Hitlero-
          Stalina, który przejmie tam władzę i zacznie systematycznie napadać
          wszystkich sąsiadów.
    • arnold19 Co za nieprawdopodobny, wrecz psychodeliczny 24.08.08, 22:21
      artykul. Ale nazwisko autora wyjasnia wszystko.
    • oloros Re: Kogo kusi rosyjski przykład 24.08.08, 22:51
      jedno w tym jest dobre - prowokowanie
      ale porównywanie polskiej polityki do rosyjskiej w jakimkolwiek czasie to
      naduzycie a juz działania pojedynczych nawet osób do Hitlera - to jest swiństwo
      konsekwencje polskiej polityki beda zadne
      rosyjskiej - moga sie skończyc globalnym konfliktem
      ale to sa tylko duze szachy - posuniecia pionów na szachownicy swiatowej -
      Polska sie tu w ogóle nie liczy i takie dywagacje nie maja sensu - pionki w grze
      to sa Gruzini i Polacy ze swoimi elitami - wypuszczane kiedy trzeba
      sprawdzono Rosjan co i jak moga reagowac - przy okazji - nie sa juz zdolni do
      długotrwałego konfliktu - padna gospodarczo
      Rosja tez sporo ryzykuje - ich dobra koniunktura moze utonac a jakis długotrałym
      konflikcie na kaukazie
      to nie jest juz samowystarczalny ZSRR - oni potrzebuja zachodu do istnienia!!
    • hohlik3 Rosja jest federacja 24.08.08, 22:55
      Wiec i jej status prawny pozwala przyjac w swoje objecia Ukrainy, Kazachstanu czy Bialorusi.Kraje te laczy wspolny gospodarka, jezyk, historia i kultura.Usa boi sie konkurenta stad ten nieuasadniony wrzask,Ale im glosniej beda krzyczec i utrzymywac swoje marionetkowe rzady na Ukrainie czy w Gruzji tym szybciej ludzie tam zorientuja sie z kim powinni trzymac.
    • agstaw Kogo kusi rosyjski przykład 24.08.08, 23:40
      Świetny tekst, trafiający w sedno. Autorytaryzm i nacjonalizm nie
      mają narodowości. Krytykujemy Rosję, ale czy sami jesteśmy wiele
      lepsi? Czy nie odnosimy się z wyższością i pogardą do "gorszych",
      słabszych narodów? To co pisze Majcherek o polityce polskiej wobec
      mniejszości narodowych w II Rzeczypospolitej, to święta prawda.
      Było bardzo źle: była przymusowa asymilacja, był brak poszanowania,
      inwigilacja, prześladowania. To są tematy mało zbadane i mało
      obecne w naszej świadomości, żeby nie powiedzieć: w ogóle
      nieobecne. I co nam to dało, te dążenia do "konsolidacji narodowej"
      (główne hasło 20-lecia międzywojennego)? Tylko tyle, że obywatele
      polscy narodowości niepolskiej nie czuli się ze swoim państwem
      solidarni, a wielu z nich po prostu go nienawidziło (Ukraińcy).
      Ponieśliśmy straszliwą klęskę (II wojna), mimo
      uporczywego "konsolidowania się" przymusowej asymilacji i negowania
      praw nie-Polaków. To była droga donikąd i głupota. Będziemy silni
      tylko wtedy, jeśli będzie u nas silne prawo i demokracja, bo to są
      wartości, którymi odróżniamy się korzystnie od reżimów
      autorytarnych za naszą wschodnią granicą. Jeśli pójdziemy za
      pokusami autorytarnymi, to będzie znowu tragedia, klęska Polski.
      Uczmy się na błędach.

• oloros Re: Kogo kusi rosyjski przykład 24.08.08, 23:57
        piszesz jak korespondent juz nie rosyjskiej gazety ale zwykłej gadzinówki
        radzieckiej - to jest ich propaganda i ich kłamstwa
        powtarzane wielokrotnie
        kto z was czytał rzeczywiście lub badał jak wygladała polityka polska na kresach ?
        nie powtarzacie tylko to co wam agenci radzieccy do głowy kładli przez wiele lat
        - nic wiecej
        albo sami jestescie rosyjskimi agentami - rozwietcziki? -
        stare numerki
      • oloros Re: Kogo kusi rosyjski przykład 25.08.08, 00:12
        błedem Polski było dopuszczanie w okresie miedzywojennym do otwartej
        działalności mniejszosci narodowych które pod pozorem np organizacji sportowych
        szkoliły agentów i przyszłych morderców a wyjazdy zagraniczne wykorzystywali do
        przemycania broni - tak jak było w Bielsku - Białej
        to samo na Ukrainie - nie bylismy stanowczy i nie scigaliśmy ich dostatecznie
        skutecznie - w efekcie byli świetnie przygotowani ui tylko na Wołyniu
        wymordowali około 100 000 Polaków!!
        w Polscwe informacje o polityce polskiej na kresach rozpowszechniali agenci
        rosyjscy co miało usprawiedliwiąc atak i niesienie wolnosci dla ciemięzonych
        Braci a takze uzasadniach mordy na Polakach - co wkrótce nastąpiło
        jakos nie przechodzi Rosjanom prze gardło fakt gdzie dzięki szero zakrojonej
        akcji na Ukrainie z głodu umarło -3 6 milionów chłopów - tylko dlatego ze
        sprzeciwiali sie kolektywizacjii!!!
        no nie ma co nawet dyskutowac z mordercami i ich dziecmi
        oraz kupa rosyjskich agentów pidszących bzdury i dalej okłamujacych rzeczywiśtosc
        po prostu swołocz
    • sany666 Niebezpieczne oczywistości 24.08.08, 23:44
      Panie Majcherek, czyś Pan już do końca rozum postradał? Wypisujesz Pan prawdę
      o Polakach w wysokonakładowej polskiej gazecie? Przecież rodacy niechybnie
      Pana ukrzyżują!
    • pioro111 Kogo kusi rosyjski przykład 25.08.08, 06:29
      Majcher się w kiesze4ni otwiera panie Majcherek!!! porównywanie Polski do
      Rosji radzieckiej i do Niemiec pod panowaniem Socjalizmu narodowego jest
      cokolwiek śmieszne!!! Ale pana zaćmiło!!! muzeum Kresów i tak powstanie bo
      jest potrzebne!!! poza tym trochę znajomości historii! Jak Powiedział
      Cejrowski " z "głupkami się nie polemizuje! przed nimi trzeba się bronić" tak
      trzeba bronić przed treścią waszej gazety która jest głównie jadem nienawiści
      i zakłamaniem historii Polski a także antynarodowa jakby na czyjeś zamówienie!!!
    • toja3003 Skoro domagamy się 25.08.08, 08:52
      Skoro domagamy się niepodległego Tybetu dlaczego nie akceptujemy
      niepodległej Abchazji i Osetii a może nawet i Śląska? Czemu nie
      protestujemy przeciwko „bandytyzmowi” hiszpańskiemu uciskającemu
      Katalończyków, Basków, Galicyjczyków, i kogo tam jeszcze. A co z
      Kurdami uciskanymi przez Turków i Irakijczykami uciskanymi przez
      Kurdów. Co z Serbami prześladowanymi w Kosowie albo Kosowiakami
      prześladowanymi w Serbii. Wywiesić wszystkie te flagi. I jeszcze 150
      innych. Powody się znajdą. Odebrać Afryce Południowej Mistrzostwa
      Piłkarskie za ekscesy kesnofobiczne i tolerowanie Zimbabwe.
      Protestować, protestować a świat będzie lepszy. Niech wszyscy
      wszędzie protestują i się wzajemnie prowokują a będzie cudownie.
      • karbat Re: Skoro domagamy się 25.08.08, 09:22
        KOSOWO
        • toja3003 To ładnie, że tak wszyscy się 25.08.08, 10:26
          To ładnie, że tak wszyscy się z Kosowiakami ich niepodległością
          cieszymy ale czy to było zgodne z prawem? A jak Ślązacy nam w Polsce
          powiedzą „odłączamy się i robimy sobie państwo ze stolicą w Opolu”
          to też przyklaśniemy? Przecież Kosowo jest częścią terytorium Serbii
          więc takie złamanie prawa międzynarodowego to groźny precedens.
          Dlaczego Baskowie w Hiszpanii nie mieliby mieć swojego państwa? Albo
          narody Belgii?
    • walczezgademcoplujejadem ten pajac wszawy chyba naćpał się trawy 25.08.08, 10:26
      o agentach
      W mediach się pętają,
      Gończe psy spuszczają.
      Antysemityzm tropią,
      Miłością nas kopią.
      Na Nocnej Zmianie tyrali,
      Wspólnie później “oblewali”,
      Teraz też kombinują,
      Wcale dziś nie żartują!
      Kłamstwem razem z obelgą,
      Zakrzyczą głośno, oczernią,
      Nauka z tego zaś taka,
      Olewaj redaktora “ćpuniaka”.
    • arian3 Kogo kusi rosyjski przykład 25.08.08, 11:27
      Jestem pełen podziwu dla racjonalności poglądów autora.arian3
    • ks.janusz15 eva15 25.08.08, 14:19
      Polacy upodobali się sobie w roli
      niewinnej ofiary, tak więc niemożliwe jest, by oni sami czynili coś
      źle.

czy My Polacy robimy co kolwiek czego nie robią żydzi?

czy opisana przez Ciebie postawa różni się czym kolwiek od Religii
      Holocaustu ?
    • sewa1 swietny tekst 26.08.08, 10:03
      To prawda, ze Kaczynscy maja wschodnia mentalnosc. W przeciwienstwie
      do Putina sa jednak prowincjonalni i zakompleksieni, a to juz jest
      absolutne dno.
    • andrzej369 Kogo kusi rosyjski przykład 31.08.08, 20:53
      Na poczatek drobna uwaga.
      Nie należy patrzec Kto pisze, a Co pisze.
      Pomimo, ze bardzo czesto nie zgadzam sie z pogladami Majcherka, ale musze zdecydowanie powiedziec, ze ten artykul mnie zainteresowal.
      Jest w nim sedno naszego polskiego problemu, ktory zostal dobrze opisany w tym artykule.
      Ten problem dostrzegalem szczególnie w LPR i dalej widze w PiSie.

Narodowy patriotyzm, predzej czy pozniej, zawsze zamieni sie w narodowy nacjonalizm, a do czego prowadzi, wiedziec powinnismy.

• pp63 Więcej demagogii niż treści 01.09.08, 16:48
      Porównania kuszące, ale trzeba znać umiar. Chyba każdy widzi, na czym polega
      różnica między przyznawaniem ludziom Karty Polaka (dającej, umówmy się, raczej
      mało lukratywne przywileje typu ułatwienia w podjęciu pracy lub nauki w Polsce),
      a zbrojnym najeżdżaniem sąsiedniego państwa w "obronie" tych ludzi. Pozostałe
      porównania też zalatują demagogią niestety. Nie popisał sie pan Majcherek tym razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka