zigzaur 10.09.08, 10:44 Po prostu, Polska nie ma złudzeń co do Moskwy zaś Moskwa już zrzuciła maskę normalnego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arek.123 Kompleksy kompleksy i jeszcze raz - kompleksy. 10.09.08, 11:02 o to co kieruje umysłami naszych prominentnych polityków. Nawet jeżeli niektórzy w głębi duszy nie są rusofobami (np. donald) to itak zrobią oni wszystko (a nawet więcej) by nie daj boże nie być posądzonym o "miękkość" wobec Rosji, gdyż w naszych histErycznych irracjonalnych i prowincjalnych realiach poprawności politycznej było by to równoznaczne ze "zdradą stanu". Zaraz by kaczyści z pianą na ustach podnieśli wrzask na pół europy... Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Kompleksy kompleksy i jeszcze raz - kompleksy 10.09.08, 11:39 arek.123 napisał: Nawet jeżeli niektórzy w głębi duszy nie są rusofobami Fobia, to w moim rozumieniu irracjonalny lęk. Osoba cirpiąca na fobie ma tendencje do unikania sytuacji gdzie ten lęk się pojawia. "Rusofobia" nie ma jednak nic z fobią wspólnego. Używanie tego terminu ma za zadanie raczej napiętnowanie polskich polityków niż ich rzeczową ocenę. Polscy politycy nie unikają konfrontacji, nie boją się "Rusa", nie mają więc objawów "rusofobii" . Nie ma mowy o irracjonalnym lęku. Jest natomiast jak najbardziej uzasadniony i obiektywny strach przed Rosją, bo czy kiedy dom się pali, można rozpoznawać fobię przed ogniem? Będziesz się po prostu bał i uciekał , albo próbował walczyć z ogniem. Chwała polskim politykom, że próbują gasić pożar, zamist udawać, że to nieracjonalny lęk i wystarczy poczekać, a dom sie wypali i ostygnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Jaki dom? Co za pożar? Co ty bredzisz? 10.09.08, 12:30 Ale fobii nie ma i "Rusa" się Polaczki nie boją. Wesołego Alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Jaki dom? Co za pożar? Co ty bredzisz? 10.09.08, 13:10 pimpus18 napisał: > Ale fobii nie ma i "Rusa" się Polaczki nie boją. > > Wesołego Alleluja! Boją się. I mają prawo, bo jest się czego bać. Nie jest to lęk/fobia. Jest realne zagrożenie, jest reakcja organizmu. Tylko psychopaci nie odczuwają strachu w sytuacji zagrożenia. Można więc mówić o adekwatnej reakcji na rosyjskie zagrożenie dla bezpieczeństwa Polski, a nie o psychopatologicznym objawie jakim jest rusofobia, gdy zagrożenie nie istnieje, a delikwent trzęsie się jak osika. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Jaki dom? Co za pożar? Co ty bredzisz? 10.09.08, 13:21 letalin napisał: > Boją się. I mają prawo, bo jest się czego bać. --------------------------------------- "Nie lekajcie sie!" Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Jaki dom? Co za pożar? Co ty bredzisz? 10.09.08, 14:46 > "Nie lekajcie sie!" Powiedz to Gruzinom. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Jaki dom? Co za pożar? Co ty bredzisz? 10.09.08, 17:23 a boją się. bo widzisz, Misza to nawet fajny gość, mentalnie najbardziej nam zbliżony. tyle że Misza przywykł zawsze słuchać władzy. a władzę Misza ma zawsze jakąs taką. władcy Miszy to albo straszą czołgami albo atomem. No i jeszcze wyjaśniają że ich czołgi to demokracja, a atom to nie atom tylko objaw wysokiej kultury. ja tam do miszy nic nie mam, ale mógłby wreszcie tym swoim kolejnym władyom rzec proste "a paszoł won!". więc kiedy wreszcie Misza nauczy się że władza to nie namiestnik Matuszki Rosiji, ale ktoś, kogo można spuścić w wyborach, to ja chętnie z Miszą wódkę wypiję, pogadam. razem okudżawę pośpiewamy po paru głębszych. Ale na razie to wolę by misza tu nie przychodził. Bo on wciąż spolegliwy wobec władzy, a władza od pierwszych carów ni cholerę nie zmieniła się. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Polskie społeczeństwo obawia się Rosji i słusznie 10.09.08, 12:24 arek.123 napisał: o to co kieruje umysłami naszych prominentnych polityków. Politycy w demokracji muszą się liczyć z nastrojami , z wola spoleczeństwa. Polacy słusznie obawiają się rosyjskiego zagrożenia. Polityk , który by lekceważył ten fakt byłby "myslacy inaczej". No i przerżnął by sromotnie kolejne wybory. Jak nie wierzysz to załóż partię z hasłem przewodnim "kochajmy Rosję , bo to najlepszy przyjaciel Polski". Zobaczymy jakie uzyskasz poparcie. Zaraz by kaczyści z pianą na ustach podnieśli wrzask na pół > europy... Rozumiem,ze Twoim zdaniem zamiast głosno mowić o rosyjskim zagrożeniu nalezy podziękować Rosji za wojne w Gruzji Odpowiedz Link Zgłoś
litauras Początek dialogu? 10.09.08, 11:42 Konkretów nie będzie. Ta wizyta może jedynie pokazać czy Rosja ma chęć do dialogu. Więcej raczej niczego nie można oczekiwać. www.kurierwilenski.lt/ Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Początek dialogu? I koniec dialogu 10.09.08, 12:37 litauras napisał: > Konkretów nie będzie. Ta wizyta może jedynie pokazać czy Rosja ma chęć do > dialogu. Więcej raczej niczego nie można oczekiwać. Obawiam się ,że to będzie też koniec dialogu. Rosja pewnie "dla jaj" da jakies propozycje nie do przyjecia dla Polski. Bo z nami ten numer co z Sarkozym nie wyjdzie Rosji. A potem Rosja będzie krzyczeć ,że "chce porozumienia , a Polska się kłóci". A infantylna stara UE jak zwykle weźmie strone Rosji zapominając dla kasy o swych wartościach (wolnośc , równość , prawo do samostanowienia)- jak w przypadku Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
estees Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: .. 10.09.08, 11:50 No prosze za linia frontu... to jednak kacapy widza jakiś front ! Ławrow to pestka przy tej okazji cała para pracują kacapskie slużby, podchody wywiadów przy takich wizytach sa interesujace a nie ble, ble ławrowa Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Po staremu widzą fronty: 10.09.08, 12:41 białoruski, ukraiński i bałtycki Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Polonofobia 10.09.08, 13:20 estees napisał: > No prosze za linia frontu... to jednak kacapy widza jakiś front ! Widzą front, którego nie ma, czują zagrożenie, którego nie stwarzamy. Kto tu ma FOBIE? Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Idz piesku poszczekać na swoje podwórko 10.09.08, 11:52 Żeby jeszcze to miał odwagę w swoim imieniu pisać a nie udawać zatroskanego polaka. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
szary116 Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: .. 10.09.08, 12:01 Po pierwsze nie wchodzić temu śniademu stalinkowi do tyłka.Nie jesteśmy już radzieckimi pachołkami,do których umizgiwał sie Geremek antypolak nr 1..Lewicowy salon i tak nie będzie wiedział o co chodzi,ale kłamstwa zawsze mieli we krwi,więc niektóre wpisy tu nie dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 12:45 A niby kiedy Bronisław Geremek miał się umizgiwać do czerwonych? Do czerwonych to się umizgiwała pewna trzecioligowa patologiczna rodzina: Jędrzej, Maciej i Romcio. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 13:14 szary116 napisał: > Po pierwsze nie wchodzić temu śniademu stalinkowi do tyłka.Nie jesteśmy już radzieckimi pachołkami... ----------------------------------------- A polityka bez wejscia komus w tylek juz w tym kraju niemozliwa? Gdybym i marzyles, zeby wejsc, to nie jest mozliwe razem i stalinkowi, i buszkowi. Co wiecej, Bog mi swiadkiem, ze szaremu czlowiekowi znad Wisly coraz przyjemniej siedziec w tylku zydowskim, niz gruzinskim? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Mołotow odwiedza nasz kraj.... 10.09.08, 12:22 hitler ze stalinem nie wystawiają nosów... video.google.pl/videosearch?q=bunt.%20sprawa%20litwinienki&ie=UTF-8&oe=utf- 8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wv# Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 [...] 10.09.08, 12:24 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Ależ chamidło mz Ciebie "bracie" 10.09.08, 12:29 pimpus18 napisał: Pimpuś , po kiego diabła takie chamskie komentarze wypisujesz? Na co właściwie liczysz? Czy myslisz,że na skutek takich komentarzy nagle Was pokochamy? Przecież Twoje posty własnie zwiększają przepaść pomiędzy naszymi nacjami. Tak podle Was szkolą? A możę własnie Ciebie wynajęto w Moskwie do szerzenia tej wrogości? To by było Moskwie na rękę - prawda? > jeszcze nic pozytywnego w stosunku do Rosji nie wyszło. > > A może ktoś ma jakiś przykład konstruktywnego podeścia do polsko- ruskich proble > mów? > > Ciemny, niedorozwinięty intelektualnie kraj, prawie całkowicie opanowany przez > propagandę stał się pieskiem i osłem jankesów. > > Kiedyś Winkelried narodów - dzisiaj kraina poj.ebów. > Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 remik.bz, 10.09.08, 12:36 co mósiałbym napisać, żeby "nas" pokochano (na razie w Pomrocznej)? Błyśnij szarą masą! Tak, jest to chamskie i prowokujące - taki też jest mój zamiar. W potoku codziennych bredni i kultywowanego pustosłowia może takie skróty myślowe wpłyną u tych, u których jest to w ogóle możliwe na jakąś głębszą refleksję. Poza tym było tam też pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Zig, tylko to Ci pozostało z tych stert makulatury 10.09.08, 12:49 które pochłonąłeś. Cham zawsze będzie chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zig, tylko to Ci pozostało z tych stert makul 10.09.08, 13:13 A Moskal zawsze będzie Moskalem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Zig, tylko to Ci pozostało z tych stert makul 10.09.08, 13:22 zigzaur napisał: > A Moskal zawsze będzie Moskalem. A "zighail" zawsze "zighailem". Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Zig, tylko to Ci pozostało z tych stert makul 10.09.08, 13:27 nikola_piterski2 napisał: > zigzaur napisał: > > > A Moskal zawsze będzie Moskalem. > > A "zighail" zawsze "zighailem". Nikola, ze smutkiem się kiedyś przekonasz, że to Wam Moskalom bliżej do agresywnych faszystów. Dla trzeźwo myślących Polaków, ta propaganda jaką tu uprawiacie, to czysty obłęd i nieuleczalna wścieklizna. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zig, tylko to Ci pozostało z tych stert makul 10.09.08, 13:47 Mój nick nie ma nic wspólnego z tak często brzmiącym na ulicach Moskwy okrzykiem. Dlaczego Nikołaszka stara się udowadniać, że nie ma kulturalnych Rosjan? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państwem 10.09.08, 15:33 zigzaur napisał: > Mój nick nie ma nic wspólnego z tak często brzmiącym na ulicach >Moskwy okrzykiem. Noo, tobie też się Ukraina z Rosją myli. Nic dziwnego, w końcu Ukraina to żadne państwo i prohitlerowskie okrzyki pogrobowców UPA też tego nie zmienią. Ale nie martw się - wrócą Chochły pod zarząd Moskwy, to się faszyści uspokoją. Jak w 1945 r. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 15:49 Ukraina to żadne państwo???? A co, może Osetia Północna to państwo??? Evcia zatruła się własną rosyjską i komunistyczną propagandą o UPA. W rzeczywistości, po stronie narodowo-socjalistycznych Niemiec walczyło znacznie więcej Rosjan niż Ukraińców. Kto niby ma wrócić pod zarząd Moskwy? Moskwa nie zarządza, Moskwa tylko ciemięży i okupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 16:18 Ukraina to sztuczny twór oparty w dużym stponiu na usankcjonowanej przez pijanego Jecyna kradzieży. Osetia Północna biedaku już od dawna należy do Rosji, Ukraina wcześniej czy później znów będzie należeć. Jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 16:34 Podobno nie wolno namawiać do leczenia psychiatrycznego,ale twoja głupota jest podobna do sowieckiej ideologii - po prostu do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 16:38 Jakbyś miał trochę chociaż oleju w głowie, to byś wiedział, że psychiatra nie jest od leczenia d.py. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 16:44 Staram sie byc grzeczny,ale wobec tego co piszesz to ty jesteś głupia dupa,a więc jednak temat dla psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 17:01 nie tylko dupa, ale i fizda, podwójna robota dla psychiatry :))) www.autsch.de/36199/schwimmen_im_eiswasser/sort=5 Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 17:19 andrzej.sawa napisał: > Staram sie byc grzeczny, Ty i grzeczny? Szybko zapomniałeś, sklerotyku, co napisałeś prowokując mnie swoim chamstwem: >Podobno nie wolno namawiać do leczenia psychiatrycznego,ale twoja >głupota jest podobna do sowieckiej ideologii - po prostu do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 10.09.08, 17:36 najpierw się wdajesz w pyskówki czekistko, a teraz udajesz obrażoną piczkę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 11.09.08, 01:02 eva15 napisała: > do Rosji, Ukraina wcześniej czy później znów będzie należeć. Jak zawsze. a może zamiast pisać brednie, przeczytałabyś jakąś książkę o historii ukrainy? w sumie pod kacapskim jarzmem cierpieli raptem 300 lat, czyli zaledwie dwa razy dłużej niż polska.. do 'zawsze' jeszcze daleko.. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 11.09.08, 01:19 Naprawdę??? A ile setek lat byli samodzielnym państwem, biedaku? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Zig zapomniał, że Ukraina jest osobnym państw 22.09.08, 16:04 czytaj, czytaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zigzaur przemeblowujący Moskwę 10.09.08, 15:30 zigzaur napisał: > A Moskal zawsze będzie Moskalem. A KIM ma być? Chińczykiem? Twoje niedoczekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur przemeblowujący Moskwę 10.09.08, 15:53 A podobno Kima nie ma między żywymi... W takiej sytuacji Moskale będą nikim... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zigzaur przemeblowujący Moskwę 10.09.08, 16:19 Niezgłębione są aberracje twojego pociesznego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka evo15, szkoda twojego piękna na @#$% 10.09.08, 19:16 Po raz kolejny apelują - to taka moja podpowiedź - żeby nie marnować czasu na rozmowy z internetowymi trollami-wirusami zas...rywającymi sieć. Reagując na ich bełkot, rozbestwiasz tym samym elytarnych ekspertów od siedmiu boleści - pogłębiasz ich maniakalne fobie antywschodnie. Evo15, zigzaur pisał niedawno - jeśli się nie mylę, a mylę się nieczęsto - o tym, że Polska mogłaby być protektoratem USA. Stworzenia internetowe pokroju Bieruta, tacy współcześni staliniści, co to chętnie podłożą się pod "silnego" i "demokratycznego", z wczesnych lat 50. Wolacy, a raczej woliaczyszka. Prosowieckie, już nawet nie pro-rosyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Re: evo15, szkoda twojego piękna na @#$% 10.09.08, 22:27 > Reagując na ich bełkot Płacą jej to "reaguje". Co, ma diengi za nic brać? - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: evo15, szkoda twojego piękna na @#$% 10.09.08, 23:59 A ty biedaku za darmo? Głupich nie sieją... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 piękno w twoich łaskawych oczac'h 11.09.08, 00:03 Masz rację, ale przyznasz chyba, że się znacznie poprawiłam. Robię to już rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Re: Zigzaur przemeblowujący Moskwę 10.09.08, 16:44 > A KIM ma być? Chińczykiem? Troche wybiegasz w przyszłość ale nie szkodzi. - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 12:51 pimpus18 napisał: > co mósiałbym napisać, żeby "nas" pokochano (na razie w Pomrocznej)? > Błyśnij szarą masą! > > Tak, jest to chamskie i prowokujące - taki też jest mój zamiar. > W potoku codziennych bredni i kultywowanego pustosłowia może takie skróty myślo > we wpłyną u tych, u których jest to w ogóle możliwe na jakąś głębszą refleksję. > > Poza tym było tam też pytanie. Chcesz konstruktywnych przykładów - prosze bardzo. Jest ich multum , ale w dziedzinie , w której traktujemy się jak partnerzy . Np w kulturze. Mieszkam w Krakowie i nie ma miesiąca , aby nie było w moim miescie jakiegoś wydarzenia związanego z rosyjska kultura. Jakies pół roku temu byłem na festiwalu teatralnym w krakowskiej PWST związanym z Czechowem. Wspaniałe wydarzenie , wspaniała atmosfera. Niedawno na Rynku słuchałem koncertu polskich artystów śpiewających ballady Bułata Okudżawy.Po polsku i po rosyjsku. Jeden z krakowskich bardów (Paweł Orkisz) regularnie występuje z utworami Wysockiego. Przyjmowany jest entuzjastycznie. Kiedyś na plakacie przeczytałem zaproszenie do "Jaszczurów" na wieczór poezji Lermontowa (nawiasem mówiąc pięknie pisał o Kaukazie) Przykładów jest więcej. Sam chętnie w gronie przyjaciół przy gitarze, wódeczce czy piwku śpiewam rosyjskie piesni ludowe , poezję Kukina czy nawet odeskie ballady "błatnyje". Wiem ,że wielu Rosjan zafascynowanych jest polska kulturą. Jeśli pytasz , co macie robić abysmy nie traktowali Was wrogo, odpowiadam: traktujcie nas w polityce, w gospodarce jak partnerów (tak jak w kulturze) a nie jak rabów. A my Wam odplacimy tym samym - tak jak Okudzawie i Wysockiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 13:24 Piękne miasto, Kraków. Nie ma porównania z Opolem czy Raciborzem. Masz szczęście. Ja zawsze byłem za kulturą. Serio. Niech jest, mi to nie przeszkadza. Czechow, Wysocki, Okudżawa i jeszcze wielu, wielu innych - tylko co to ma wspólnego z naszym problemem. Kultura jest czymś mniej lub bardziej odświętnym dla nielicznych (ludzie przecież muszą jakoś zarabiać pieniądze), a propaganda oddziaływuje raczej na wszystkich i to codziennie. Na tą dyskrepancją podejścia do Rosji powinieneś się trochę zastanowić. Myślę, że Ty akurat jesteś w stanie do tego. Piszesz: > Jeśli pytasz , co macie robić abysmy nie traktowali Was wrogo, > odpowiadam: traktujcie nas w polityce, w gospodarce jak partnerów > (tak jak w kulturze) a nie jak rabów. Czy Ty masz w ogóle jakieś konkretne przesłanki, żeby tak o tym pisać. Jest to bardzo zgrabnie powiedziane, górnolotne, ogólne - takie jakieś bardzo polskie - tylko co to ma wspólnego z rzeczywistością? Polska wpisuje się bardzo dobrze w main stream polityki Zachodu, a raczej USA, i to determinuje wyłącznie prawie każdą sferę stosunków z Rosją - a nie co innego. Stąd tamto moje pytanie, do którego zresztą się nie odniosłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 13:51 Twoje pytanie brzmialo: A może ktoś ma jakiś przykład konstruktywnego podeścia do polsko- ruskich problemów? I na nie odpowiedziałem. Dałem przyklad konstruktywnej współpracy w kulturze. Rozumiem ,ze problemy polsko - rosyjskie to nie tylko problemy polityczne czy gospodarcze, ze te wszystkie problemy rozumiemy obydwaj mozliwie szeroko. Czechow, Wysocki, Okudżawa i jeszcze wielu, wielu innych - tylko co to ma wspól > nego z naszym problemem. Ano to "ma wspólnego" ,że my Polacy kochamy Okudżawę , Czechowa , Wysockiego pomimo zarzucanej nam antyrosyjskości. Dobrze by było zastanowić się dlaczego taki zwykły Polak-szarak jak remik.bz np fascynuje się pieśniami Wysockiego, czyta poezje Puszkina w oryginale , przy ognisku gra Okudżawę i równocześnie nie wierzy w słowa Putina. Dlaczego wręcz irracjonalnie kochamy Okudżawę (wprawdzie nie Rosjanin, ale kultura rosyjska)a nie lubimy Miedwiediewa. Zastanów się , warto. My nie jesteśmy z definicji antyrosyjscy- to Wy nas do takiej postawy zmuszacie zachowując się tak a nie inaczej w dziedzinie polityki. > Kultura jest czymś mniej lub bardziej odświętnym dla nielicznych (ludzie przeci > eż muszą jakoś zarabiać pieniądze), a propaganda oddziaływuje raczej na wszystk > ich i to codziennie. Kultura nie jest niczym odswiętnym, jest częścią zycia człowieka. A propaganda- no cóż traktuje człowieka instrumentalnie i na dodatek jako półgłówka niemyslącego. Jest uwałaczająca w pewien sposób dla człowieka. Propaganda nie trafi do elit intelektualnych . A elity jak wiesz maja olbrzymi wplyw na życie dkraju (Lenin tez był z "elit"- prawda?) Dlatego wcześniej napisałem , iz dziwie sie Tobie. Próbujesz z bardzo prostacką propagandą dotrzeć - no włąsnie do kogo? Do ludzi myslacych ? A moze uważasz forumowiczów za "myslacych inaczej"? : traktujcie nas w polityce, w gospodarce jak partnerów Czy Ty masz w ogóle jakieś konkretne przesłanki, żeby tak o tym pisać. Alez oczywiście. Ot chociazby "tarcza". Rosja się jej sprzeciwia. A gdybyśmy byli traktowani po partnersku , to by Kreml powiedział:" to sprawa Polski co robi na swym terytorium". Sprawa Ukrainy czy Gruzji- Rosja się oburzała ,że polscy Prezydenci tam byli? A przecież wolno im było tam jechac. To suwerenne kraje. Embargo miesne: "dla jaj"Rosja je nałozyła. Tak się traktuje parnerów? I jeszcze jedno. Jak widzisz ostatnie dni pokazały światu , iz mamy rację nie ufając Rosji w dziedzinie polityki. Sarkozy podpisał "cuda na kiju" w Moskwie, a Moskwa i tak tych umów nie dotrzymuje. Dla nas to żadna nowina , ale dla świata moment otrzeźwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 15:20 Kultura, a raczej dziedzictwo kulturowe, każdego narodu należy całej ludzkości. Jest to dla mnie tak oczywiste, że nawet się nad tym nie zastanawiam. Tego by jeszcze brakowało, gdyby jakiś przygłup zaczął się mścić na Ruskich wyżywając się na ich kulturze. Dla Ciebie nie jest to oczywiste? A gdzie Ty masz dialog polsko-rosyjski? W innych krajach można sobie obejrzeć wywiad z Putinem czy Miedwiediewem w ich telewizji - a w Pomrocznej? Dlaczego to nie jest możliwe? Dlaczego zewsząd dochodzą jednoznacznie i tak samo brzmiące głosy o Rosji? A żeby wierzyć (czy nie) w słowa Putina, to najpierw trzeba je poznać, do czego zdecydowana większość nie ma możliwości. Skąd Ty czerpiesz Twoją wiedzę o Rosji? Nie sądzę, żeby sprawy kultury odgrywały jakąś ważną rolę w życiu zdecydowanej większości ludzi. Wystarczy sięgnąć do danych statystycznych, pooglądać trochę telewizję czy posłuchać radia, poczytać prasę. Jak inaczej objaśnić to wszechogarniające kretyństwo tam panujące? Elity zawsze będą tylko elitami - taka już ich natura. Jeśli każdy sobie będzie robił na swoim terytorium, co mu się podoba, to nie zaprowadzi to świata w dobrym kierunku. Taki np. Sraaakaszwili próbował wymordować i wypędzić (na razie tylko) Osetyjczyków z, jak mu się wydaje własnego terytorium. Iran buduje sobie bombę atomową na własnym terytorium itd. Coś bardzo przymitywnie myślisz. Łatwo rzucasz hasłami bez większego ich zrozumienia - to pewnie skutek codziennej i wszechobecnej indoktrynacji. I nic więcej - bo dialogu przecież nie ma! Napisz w każdym razie: skąd czerpiesz swoją wiedzę o Rosji. To powinno (i Tobie) dużo wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 15:31 Nasze złe stosunki z Rosją nie są niczym niezwykłym. Rosja ma złe stosunki z wieloma swoimi sąsiadami. Zarówno z tymi z dawnego ZSRR jak i z tymi ze dawnego bloku wschodniego. Wynika to w dużej mierze z postrzegania swoich sąsiadów nie jako partnerów tylko jako byłe kolonie. Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Re: Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 16:54 > Napisz w każdym razie: skąd czerpiesz swoją wiedzę o Rosji. To > powinno (i Tobie) dużo wyjaśnić. Sporo wiedzy o dzisiejszej Rosji (ale nie elitach kulturalnych) można zaczerpnąć z twoich postów, postów evy15 itd. Postów chamskich, prowokacyjnych, pogardliwych, bezwstydnych w swoich łgarstwach. Czy to ci coś wyjaśnia pimpelku? Jedynie gośc podpisujący się "kacap z moskwy" stara się rozwiać smród, którym zadymiacie to forum. Niestety nec Hercules contra plures. - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Konstruktywnie- prosze bardzo 10.09.08, 13:57 Skończ, pimpuś, wciskać głupoty. Dawna rosyjska kultura została dokładnie i nieodwołalnie wyrżnięta przez bolszewików. Paru gitarowych pieśniarzy jej nie zastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: remik.bz, 10.09.08, 13:16 mógłbyś, na przykład, napisać, że rosja będzie szanować integralność terytorialną krajów ościennych. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: remik.bz, 10.09.08, 13:24 tymon99 napisał: > mógłbyś, na przykład, napisać, że rosja będzie szanować integralność > terytorialną krajów ościennych. Masz oczywiście rację. Takich spraw byłoby znacznie więcej. Ja podawałem tylko bardzo wybióczy( tak od ręki , to co mi akurat przyszło do głowy) przyklad na specjalne zyczenie Pimpusia. Oczywiście przykłady mozna by nozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: remik.bz, 10.09.08, 13:29 tymon99 napisał: > mógłbyś, na przykład, napisać, że rosja będzie szanować integralność terytorialną krajów ościennych. ----------------------------- Jesli masz na mysli Gruzje, to nikt w Rosji i nie watpie odnosnie jee integralnosci. Abchazja i Poludniowa Osetia nigdy nie byly gruzinskimi ani historycznie, ani legalne. Ob integralnosci POlachom trzeba bylo mowic, kiedy derbanily Jugoslawie, a potem Serbie. Odpowiedz Link Zgłoś
a-z2005 Re: remik.bz, 10.09.08, 13:44 Ten wpis to tylko dowód twojego nieuctwa i zamawiania rzeczywistości, żeby pasowała do twojej teorii. Weź zajrzyj chociaż do wikipedii jak cię nie stać na książki. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: remik.bz, 10.09.08, 14:08 nawet gdybym się zgodził, że achazja i osetia to nie gruzja - wasza ostatnia awantura wojenna w ich granicach się nie mieściła! ta gruzja to chyba największy kraj na świecie: już miesiąc z niej wychodzicie, i wyjść nie możecie.. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: remik.bz, 10.09.08, 15:14 Nie chodzi tylko o Gruzję. Także o Ukrainę czy Mołdowę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Z Pomrocznej w najnowszej historii 10.09.08, 13:05 To może w drugą stronę. Jakie konstruktywne propozycje rozwiązania tych problemów padły ze strony Rosji?? Może mnie objasnisz, bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Z Pomrocznej w najnowszej historii 10.09.08, 13:13 andrzejto1 napisał: > To może w drugą stronę. Jakie konstruktywne propozycje rozwiązania > tych problemów padły ze strony Rosji?? > Może mnie objasnisz, bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć... Odpowiedź: Mój Dobry i najpewniej Czarny jak smoła! Oni (Rosjanie) już od dawna nie są czerwoni. Czerwieni proszę szukać w Kaczych szeregach! Przynajmniej w kaczych hasełkach i przemówieniach!! > Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Z Pomrocznej w najnowszej historii 10.09.08, 13:30 michalparadowski napisał: > andrzejto1 napisał: > > Odpowiedź: > Mój Dobry i najpewniej Czarny jak smoła! > Oni (Rosjanie) już od dawna nie są czerwoni. Czerwieni proszę szukać > w Kaczych szeregach! Przynajmniej w kaczych hasełkach i > przemówieniach!! > > Hmm... Wiesz, jakoś nie specjalizuję się w spekulacjach typu: Co poeta miał na myśli... Więc prosiłbym o konkretną odpowiedź. Bo jak na razie zachowujesz się zgodnie z zasadą, że jak się nie ma żadnych konkretnych argumentów, to się atakuje oponenta personalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Złudzeń nie ma, powiadasz 10.09.08, 12:27 W Pomrocznej co innego jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
panzet Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: .. 10.09.08, 12:37 Trzeba byc realista, Rosja to wielki kraj, Polska raczej sredni, ci ktorzy w stosunkach z Rosja widza Polske jako wielki kraj sa utopistami, mysle ze to skutki zbyt duzego wplywu np kosciola itp, podobnie jest w krajach arabskich, pod wplywem religi , arabowie mysla ze sa kims wielkim i ze caly swiat zawojuja... Rosja jest jest tez Polsce bliska ... kulturalnie .. nasza najwieksze dziela literatury kraza wokol Rosji.. i tak naprawde ten kto zrobi z Rosja najwieksze interesy .. moze uzyskac wiele w rywalizacji 21 wieku.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 12:48 A może coś konkretnego napiszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 12:59 100 mln zabitych w 100 lat to faktycznie "balszaja kultura" :) Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 13:23 panzet napisał: > Trzeba byc realista, Rosja to wielki kraj, Polska raczej sredni, > ci ktorzy w stosunkach z Rosja widza Polske jako wielki kraj sa > utopistami Cóż w cywilizowanym świecie nie jest utopią założenie, że partnerzy są sobie równi, bez względu na wielkość. A zresztą jeśli mierzyć wielkość Rosji np. wielkością gospodarki, zaawansowaniem cywilizacyjnym, to jest ona raczej średnim krajem... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 11.09.08, 01:05 taaa.. był już taki jeden bardzo bogaty przemysłowiec, co uwierzył, że można z rosją robić normalne interesy. stracił wszystko, a w końcu i życie. hugo junkers się nazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 mam nadzieje, ze beda towarzyszyc jego wizycie 10.09.08, 12:54 anty kacapskie protesty Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Zniweczone ruskie plany hehe ... 10.09.08, 12:57 ruskie planowali długołalowo przy pomocy gawnojedów zmiękczać Europę i oddalać ją od USA. Poza tym gdyby kiedyś weszli do UE to łatwo by im było zmontować większość do rządzenia ... Ale chyba zapomnieli że USA ma w swoim planie strotegii na na stępne 25 lat zapisane, że nie dopuszczą do powstanie potęgi równej im bądź bloku państw wrogich. Usa w przeciwieństwie do sowietów ma Plan a ruskie wiadomo jak z nimi jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: ... 10.09.08, 13:01 Ogromnie się cieszę, że nie przewiduje spotkania z największym bojownikiem współczesnej Europy! Który - przypominam słowem wiązanym: I nadlecieli, śmiałym, kaczym lotem, Aż się kaukaski Demon ich przestraszył, I jęknął cicho, tuląc się do dziewki, Z takimi mocarzami, to ci nie przelewki! Panie Premierze, Panie Min.Spraw Zagr. Gadać z p.Ławrowem, ino mądrze! Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek2 Rosjanie to pragmatycy 10.09.08, 13:27 należy z nimi gadać..robić swoje ..słowa dotrzymywać ...pineską przed nosem niedźwiedzia nie machać ..brawo Donald na Ruskich trzeba zarabiać ..skoro ten ławrow mimo wszystko będzie to znaczy ,że Ruscy mają tu jakiŚ interes jednak...ja tam bym się do budowy tej rury przez bałtyk podłączył.. i wszyscy byliby zadowoleni.. najlepiej spytaĆ agenta KGB Rydzyka co by Rosja chciała Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek2 zaproponujmy rozbiór Białorusi Ruskim 10.09.08, 13:31 jest okazja na napisanie tajnego protokołu z wizyty..Ruscy mają wprawę... Białoruś po połowie.. łukaszenko na Sybir... pół Białorusi ( i tak ukradzionej Polsce) za cenę nie jątrzenia przeciw ruskim w UE to odpowiedni ekwiwalent..Putin na to pójdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Zróbmy inne "machniom": 10.09.08, 13:44 Rosja oddaje Polsce okręg Królewca i następuje przesiedlenie ludności. Rosjanie powracają do ojczyzny swych przodków nad Wołgę, Okę i Kamę zaś na ich miejsce nad Bałtykiem osiedlają się potomkowie polskich zesłańców. Ponieważ Rosja chce ze względów prestiżowych mieć "kusok giermanii", to w zamian za to otrzyma Badenię (to jest taki pasek nad Renem od Mannheim do Freiburga). Same korzyści dla wszystkich: 1. Rosja pozbywa się polskiej społeczności, niebezpiecznej dla władzy. 2. Rosja zyskuje atrakcyjne terytorium: Baden-Baden z kasynami gry, gdzie można zostawiać "rezerwy dewizowe", sąsiedztwo ze Szwajcarią (wielki punkt kontaktowy wszystkich możliwych wywiadów) oraz bliskość do Morza Śródziemnego. 3. W Mannheim mieszka "evcia-piętnastka" więc znajdzie się w umiłowanym kraju. 4. Tradycyjnie rusofilna Francja wreszcie będzie mieć Rosję na granicy i pogłębi swą rusofilię. 5. Żeby Francja i Niemcy nie kwękały, to Francji da się Saarland (czy też Bassin du Sarre), dzięki czemu Niemcy pozbędą się kłopotliwego polityka lewicy Oskara Lafontaine. 6. Anglicy i Amerykanie nie będą się czepiać, ponieważ praktycznie nie zmieni to układu sił na morzach. I wszyscy będą zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Zróbmy inne "machniom": 10.09.08, 13:51 zigzaur napisał: > Rosja oddaje Polsce okręg Królewca i następuje przesiedlenie ludności. Rosjanie powracają do ojczyzny swych przodków nad Wołgę, Okę i Kamę zaś na ich miejsce nad Bałtykiem osiedlają się potomkowie polskich zesłańców. ------------------------ Brednie jednego z potomkow polskich zasrancow! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zróbmy inne "machniom": 10.09.08, 13:59 Jednak z Rosjaninem lepiej nie po dobroci ale od razu kijem! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zróbmy inne "machniom": 10.09.08, 15:41 zigzaur napisał: > Jednak z Rosjaninem lepiej nie po dobroci ale od razu kijem! Nooo, całkiem jak w 1945. Ty biedaku jak rosyjskiego matroza widzisz, to jak sam przyznałeś, zaczynasz krzyczeć po niemiecku, bo się boisz przyznać, że jesteś Polakiem. Strach masz głęboko zakodowany. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: zaproponujmy rozbiór Białorusi Ruskim 10.09.08, 15:13 rozumiem, że miał to być żart (notabene kiepski) bo jeśli nie (żart) to masz takie pojęcie o sprawach zagranicznych, jak nasz prezydent, z tym, że Ty masz prawo być wybacz, idiotą, ale prezydent już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek2 oddajcie Grodno a Batumi sobie bierzcie 10.09.08, 13:36 Wiecie co? mnie Gruzja mimo sympati dla ludzi tamtejszych figę w sensie politycznycm obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
leon9910 Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: .. 10.09.08, 13:37 michalparadowski: widzisz rosjanie nie rozmawiają z mocnymi zawsze rozmawiają z mięczakami takim jak tusk i sikorski,którzy polskę i polaków mają w wielkim poszanowaniu!!!tylko żeby nie podpisali drugiego paktu ribentrop - mołotow!!!Zresztą jakiego porozumiwenia można się spodziewać po politykach na usługach żydoesbecji i popieranych przez konfidencje z GÓWNO-WYMIOTNEJ i reszty ścierw z mendii polskojęzycznych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 13:50 Nie masz racji. Moskale rozmawiają z silnymi, gdy są do tego zmuszeni. Taki Ronald Reagan rozmawiał w bardzo konkretny i zrozumiały sposób z sowieckimi gensekami: Breżniewem, Andropowem, Czernienką i Gorbaczowem. Trzech z nich zdążył pochować. Wyobrażasz sobie rozmowy z Rosją prowadzone przez ekipę Leppera i Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
soldadura104 k o podróży Ławrowa - werbowanie do wywiadu 10.09.08, 13:56 Wzajemne inpekcje polskich wojskowych w Rosji i Rosyjskich w bazie tarczy będą gratką dla wywiadów i napeno skończą się werbowaniem oficerów. Odpowiedz Link Zgłoś
ste-els Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: ... 10.09.08, 13:58 Szkoda, że min. Ławrow nie wziął do Polski Leonida a. Moskwina, byłego dyplomatę, dr. nauk ekonomicznych, a obecnie oszusta i złodzieja. W Rosji upominać się o sprawiedliwość to czas stracony. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: ... 10.09.08, 14:12 Bedzie jak zwykle: Rosja grozi, Rosja straszy, Rosja zakręca, Rosja poucza, Rosja napada - a potem odwołuje się do prawa międzynarodowego(cha, cha!) To jest temat do badań dla genetyków: zakres zmian genetycznych w społeczeństwie dręczonym przez alkoholizm, dyzenterię, syfilis i uporczywe pranie mózgów. Czy kiedy ktoś słyszał coś konstruktywnego ze strony Rosji???? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma piszesz "zbyt...kościoła" ? a co ma tu "koścół" ? 10.09.08, 14:44 jeśli mamy "durnia" za prezydenta to czy winę ponoszą tylko wyborcy ? Podobny problem wystepuje gdy kardynał Glemp obraża NMP, czy obraża jako głowa naszego Kościoła, czy osoba prywatna ? Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski: ... 10.09.08, 15:02 Tak na prawdę Ławrow będzie merdał ogonkiem, aby Polska nie uzbroiła patriotów w przesyłki z Izraela - który po spostrzeżeniu że Rosja i Syria zaczyna spijać sobie z dziubków, woli mieć mozliwość szachu podczas ew. interwencji w Iranie Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Niewolnicy przeszlosci 10.09.08, 15:08 Niestety polska polityka kreci jak przyslowiowe "gowno w przereblu" obowiazuja od wiekow 2 koncepcje w stosunku do Rosji albo staramy sie gdzie sie da, jak sie da przypieprzyc Ruskim i wiedziemy prym w antyrosyjskim froncie, albo jak Ruscy wreszcie biora nas za twarz jestesmy ich taka przystawka cos na ksztalt PRL-u lub wrecz jak podczas rozbiorow stanowimy czesc zdobyczy Imperium. Jestesmy wiezniami przegranych powstan, Katynia i innych tragedii i dotyczy to zarowno politykow jak zwyklego "Ludu Bozego", ktory po prostu chcialby sie jakos zrewanzowac Kacapom. I wlasnie na tym polega bledne kolo i nasze niewolnictwo, bedziemy w kolko przerabiac ta sama lekcje. Nikt nie podja proby by sprobowac ulozyc sobie z nimi innaczej stosunki, zamiast poprzez swoje polozenie stac sie pomostem miedzy Wschodem a Zachodem, miedzy UE a Rosja, zamiast utrzymywac z nimi dobre stosunki i zorganizowac spotkanie w sprawie Gruzji w Warszawie i zyskac uznanie obydwoch stron my wolimy stac na czele paru bylych repulik sowieckich i wygrazac Rosji piescia, wolimy bronic Prezydenta Gruzji bo to po prostu gieroj, ktory sam zaatakowal Ruskich a to ze nie przemyslal sytuacji do konca to juz inna sprawa. Zamiast handlowac z Rosja i wykorzystywac ich terytorium, ktorej jest doskonalym rynkiem zbytu wolimy zostawic to innym firma z dawnej Europy Zach. Ruscy oczywiscie zawsze beda pamietac nam te numery i przy kazdej nadarzajacej sytuacji beda nam przykladac albo politycznie ze jestesmy awanturnikami przez ktorych nie mozna dojsc do porozumienia z Unia albo gospodarcze zakladajac embargo na nasze produkty albo podnoszac nam ceny gazu i ropy. UE nieustanna antyrosyjskosc sie znudzi i palcem nie kiwna za oszolomow w razie jakiejs awantury z Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Re: Niewolnicy przeszlosci 10.09.08, 15:18 genyo napisał: > porozumienia z Unia albo gospodarcze zakladajac embargo na nasze produkty albo > podnoszac nam ceny gazu i ropy. UE nieustanna antyrosyjskosc sie znudzi i > palcem nie kiwna za oszolomow w razie jakiejs awantury z Rosja. Co za bełkot. Rosja jest krajem terrorystycznym. I Polska polityka musi wpływać na zmianę tego zjawiska. Rosji limit wybaczeń (min. za ZSRR, Czeczenia, Gruzja) juz się wyczerpuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: Niewolnicy przeszlosci 10.09.08, 15:45 Jak jestes taki pragmatyk i ukladacz stosunkow, to dogadaj sie z bandyta i zlodziejem, ze bedziesz czerpal korzysci z jego bandyctwa .. (analogie sobie sam dospiewaj) Zeby mozna bylo mowic o konstruktywnym podejsciu do tematu stosunkow z Rosja musialoby sie w Rosji wiele zmienic - mozemy konstruktywnie probowac dogadac sie z Niemcami - ci juz zrozumieli co zrobili np. w czasie drugiej wojny. Rosjanie nawet tego jeszcze nie zrozumieli - z kim tu rozmawiac i o czym. Skoro sa tacy potezni i wspaniali to dlaczego tak oblegaja poludnie Francji, dlaczego tak tlumnie jezdza do Zakopanego na narty ? Co sprawia ze w ich bezpiecznym, bogatym, wolnym i swobodnym kraju Rosjanie, ktorych na to stac nie chca spedzac urlopow. Przeciez przekroj klimatyczny w Rosji i teranach podleglych jest pelny. Dlaczego oblegaja orczyki na nosalu w Zakopcu zamiast jechac na Ural ? Po co jada do Saint Tropez skoro moga nad moze czarne ? Po cholere jada do Anglii i tam kupuja kluby zamiast wypromowac wlasne druzyny pilkarskie ? Skoro ich kraj jest tak cudowny to dlaczego to wszystko ? z ciekawosci swiata ? czy raczej lecza kompleks powszechnej niemoznosci i korupcji ? jak to jest ? .. Rosjanie oprocz dumy z wlasnej potegi nie potrafia wyprodukowac i wyprowac zadnego wlasnego produktu jezeli produkt ten nie lezy w ziemi lub nie tryska z szybu - to jest miara cywilizacji z ktora mamy rozmawiac ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 15:42 bez misji stabilizacyjnej w Moskwie nie da rady.My Polacy o tym wiemy. 1612 - nie udalo sie 1812 - glupota napoleona i też nie udalo sie 2012 - a moze wcześniej,po raz trzeci moze sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 15:43 A czemu to zapomniałeś o Hitlerze? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 15:50 Bo to był Versager. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 16:40 Und die anderen haben nicht versagt? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 10.09.08, 15:56 a co to hitler - kolega badyty stalina.Czy ja muszę pamietać o wszystkim bandytach.A na marginesie,tzw.hitler byl za glupi i nie wszedł do Moskwy,natomiast Polacy byli tam narazie 2 razy,pierwszy raz na zaproszenie np.Romanowych - osławionej,ostatniej dynastii carskiej.pamietajmy przy okazji,że demokratycznie bojarzy moskiewscy wybrali demokracje Rzeczypospolitej wybierajac na cara krolewicza polskiego Władysława,podobnie jak wcześniej bojarzy litewscy. Niestety ambicja jego ojca uniemożliwiła powstanie demokratycznej Rzeczypospolitej Wielu Narodow od Odry na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Rosyjski dziennik o podróży Ławrowa do Polski 11.09.08, 01:09 wojna rosyjsko - niemiecka 1941-45 się nie liczy: to był tylko wewnętrzny spór w obozie socjalistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
madd-a-lena Schizofrenia... 10.09.08, 15:54 Mam wrażenie, że Polacy cierpią na swego rodzaju rozdwojenie jaźni. Z jednej strony chcemy być najwierniejszym z wiernych sojuszników USA, z drugiej oburzamy się na nerwowe reakcje Rosji. Jeżeli oni obrali sobie Stany za wroga, a my dążymy do tego, by być amerykańską forpocztą w regionie, to dlaczego mają nas traktować inaczej? Z jednej strony chcemy wymusić na Rosjanach pokorę i posłuch, bo przecież stoi za nami tak silny i potężny sojusznik, z drugiej podnosimy "święte oburzenie" na embarga i inne utrudnienia. Aaa, no właśnie. Nie da się łapać dwóch srok za ogon. Wiem, że sytuacja była i jest trudna, ale po co sami pogłębiamy ten stan. Tarcza pogarsza sprawe, nie na odwrót. Tajemnicą poliszynela jest, że rakiet przeciw którym tarcza jest wymierzona Iran nie posiada. Poza tym data podpisanie umowy mówi wystarczająco wiele. Przykre, że przewodnią doktryną naszych rządzących jest populizm. Żeruje się na lękach i uprzedzeniach społeczeństwa względem Rosji. A nawet się je jeszcze podsyca. Straszy się militarną agresją, która w obecnych warunkach jest niemożliwa (jakakolwiek agresja na Polskę, byłaby równoznaczna z wypowiedzeniem wojny NATO i UE). Argument, że w 39' Francja i Anglia nas zostawiły nie jest dla mnie żadnym argumentem. Nie można takimi faktami opisywać polityki roku 2008. Nie ma to żadnego przełożenia. Pokolenia się zmieniają, myślą już innymi kategoriami. Poza tym jest UE. Dlaczego w naszym kraju nie docenia się Unii? Przecież to fenomen. Po raz pierwszy w historii udało się stworzyć struktury, które mają realne szanse zapewnić trawły pokój na tym kontynencie. Kwaśniewski dobrze powiedział, zebyśmy pokazali Kremlowi, że UE nie jest tymczasowym, luźnym zbitkiem skłóconych 27 państw, że jest czymś poważniejszym i stabilnym, mocno połączonym. Ale nasz rząd robi wręcz na odwrót. Prezydent z sobie tylko wiadomych przyczyn nie chce podpisać Traktatu Lizbońskiego. Do tego nieszczęsna tarcza. Dlaczego nikt nie pomyślał, ze skutkować ona będzie nie tylko w kierunku wschodnim, ale też zachodnim? Zgadzając się na nią, pokazujemy Europie, że jej nie ufamy, tak samo jak i innym państwom w NATO, które nie mają takich "układów" z USA. Jak dla mnie, tarcza jest nie tylko antyrosyjska, jest też antyeuropejska. Stanowi pewien wyłom, "wyjście przed szereg". Co oczywiście nie przeszkadza nam brać niebotycznych dotacji z Unii, pohukiwać na nią i pouczać, gdy decyduje się na politykę odmienną od Stanów Zjednoczonych. Jak dla mnie polscy politycy dają świadectwo totalnego braku konsekwencji, odpowiedzialności, jak i zwykłej, ludzkiej przyzwoitości. Z ubolewaniem muszę stwierdzić, ze nie mam na kogo głosować w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Re: Schizofrenia... 10.09.08, 16:27 Pieprzenie kotka za pomocą młotka. Ile razy Rosja domagała się polskiej niepodległości? Nawet Turcja (stary wróg) to zrobiła. A z państw euroatlandydzkich kilkanaście można by wymienić. So? Odpowiedz Link Zgłoś