le.chujarek 11.09.08, 16:08 to imiona bogom nadaje watykan? przy okazji, co do świętego imienia jahwe: pl.youtube.com/watch?v=mm2BsjACkuI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:09 au.youtube.com/watch?v=X8kyO1elnFY Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov A co na to sam towarzysz Bóg? 11.09.08, 18:36 Uiścił opłatę manipulacyjną w USC, czy B16 mu zasponsorował? Nawiasem mówiąc, od kiedy to Kościół Katolicki przejmuje się treścią i zaleceniami Starego Testamentu?! :o Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: A co na to sam towarzysz Bóg? 11.09.08, 18:59 Teraz katolicy muszą sie nauczyć w co wierzą. Mają nowego Boga1 A może to złote ciele? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2000 Re: Rośnie liczba świadków Jehowy, czy co ? 17.09.08, 19:05 oczywiście, że rośnie, ale w brew pozorom ten ruch papy tylko im pomoże bo imię Boże trzeba święcić , a nie ukrywać. tak będą mówić wszystkim w dyskusjach po domach - nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
darmen987 Re: A co na to sam towarzysz Bóg? 11.09.08, 21:31 Jak zwykle wydaje się niewzruszony, jakoby niezauważał tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 A czy wolno patrzeć Bogu w oczy? 11.09.08, 21:58 Papież Benedykt XVI ma rację zakazując wymawiać imię Boga. Widać, że przeczytał książki o Harry Potter. Tam również niemal nikt nie wymawiał nazwiska Lorda Voldemort nazywając go „Ten-Którego-Imienia- Nie-Wolno-Wymawiać” lub „Sam-Wiesz-Kto”. Natomiast jego zwolennicy nazywali go Czarnym Panem (mimo, że nie nosił on czarnej sutanny). A czy wolno patrzeć Bogu w oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Adnonai od Adanosa z gry Gothic? 11.09.08, 22:06 KK zaczyna czerpać z popkultury? Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 AAA! tyle kasy w lotto poszło... 11.09.08, 23:09 kolana zrogowaciały a wszystko przez zły adres modlitw :( można za to pozwać Watykan?? Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_katolakow Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:10 To straszne. I co teraz?! -- Pogromca katołaków Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 19:04 pogromca_katolakow napisał: > To straszne. I co teraz?! > -- > Pogromca katołaków Jedna to było do przewidzenia. W przedmowie do Biblii 100 -lecia kardybał Wyszyński cytując Biblię ją fałszował gdyż w cytacie było imię Boga. Byłem światkiem jak ksiądz katolicki szukał nowego wydania Biblii gdyz w poprzednim, jak to powiedział z obrzydzeniem co chwila tylko Jahwe i Jahwe. Katolicy zapomnieli, ze wierząc w Boga wierzą w Jehowę. A może tak obrzydzali Światków Jehowy az im sam Bóg obrzydł! Odpowiedz Link Zgłoś
bodozec Kolejny fałsz, prawdziwym Bogiem jest Ozyrys 11.09.08, 16:10 Kolejny fałsz, prawdziwym Bogiem jest Ozyrys Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: Kolejny fałsz, prawdziwym Bogiem jest Ozyrys 11.09.08, 16:25 Gadanie... Jedynym prawdziwym Bogiem jest Światowid, na Odyna. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Kolejny fałsz, prawdziwym Bogiem jest Ozyrys 11.09.08, 16:31 nie grzesz na Jowisza! Odpowiedz Link Zgłoś
fxvi Skleroza - dziadkowi BXVI cos sie popieprzylo... 11.09.08, 17:15 fxvi napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Eee tam 11.09.08, 17:14 Latający Potwór Spaghetti Was pokaże, heretycy!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Anodaj -najlepiej pasuje do tej religii :-) 11.09.08, 17:57 rafvonthorn napisał: > Latający Potwór Spaghetti Was pokaże, heretycy!! :D Anodaj -najlepiej pasuje do tej religii :-) to mój zdecydowany faworyt w konkursie na nowe imie Boga Anodaj a nie Jechowaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Anodaj -najlepiej pasuje do tej religii :-) 11.09.08, 22:59 "Anodaj -najlepiej pasuje do tej religii :-) to mój zdecydowany faworyt w konkursie na nowe imie Boga Anodaj a nie Jechowaj !" KO przez ROTFL! I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:10 To dobra nowina! niech was Adonai ma w swojej opiece. z Adonajem! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 17:19 Jeszcze może być tak, że pojawi się nowy model Kia albo Hyundaia o nazwie Adonai właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:11 Ninieszym zarządza się mówić na Boga tak czy siak. Klechy do fabryk ! Odpowiedz Link Zgłoś
wesi Re: Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:12 a ktos Boga poinformowal, ze Mu imie zmienili? Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:15 > a ktos Boga poinformowal, ze Mu imie zmienili? mam nadzieję że mu to rozporządzenie wyślą do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:23 proponuje faxem Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:26 odpowiedz: prosze sie od...... Odpowiedz Link Zgłoś
tepetoja bójcie sie mocherowe berety - na tace trza dać 11.09.08, 17:01 taka zmiana imienia wiąże sie z korektą we wszystkich dokumentach i wydawnictwach kościelnych. Modlitewniki nowe musicie obstalować i ściągi na ławkach - a kto za to zapłaci? no przecież nie ten trujący muchomor z Torunia tylko Wy owieczki WY!! renty zabraknie - a tace od dzisiaj zwiększają format z A4 na A0 tylko patrzeć jak radio z ryjem zacznie kampanie Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: bójcie sie mocherowe berety - na tace trza da 11.09.08, 17:45 > taka zmiana imienia wiąże sie z korektą we wszystkich dokumentach i > wydawnictwach kościelnych. Modlitewniki nowe musicie obstalować i ściągi na > ławkach - a kto za to zapłaci? A znasz jakiś polski modlitewnik, w którym występuje imie Jahwe? Usuwa się je tylko z liturgi, głównie angielskojęzycznej i słusznie, bo to nie jest katolicka tradycja. I nie będzie Adonai, tylko jego przekłady: Dominus, Pan , Lord etc... Zaś w tekstach naukowych, literackich i innych zostynie jak było Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek_z_gigaci Re: bójcie sie mocherowe berety - na tace trza da 11.09.08, 18:50 svetomir napisał: > Usuwa się je tylko z liturgi, głównie angielskojęzycznej i słusznie, > bo to nie jest katolicka tradycja. A od kiedy to Watykan zajmuje się niekatolicką tradycją? Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: bójcie sie mocherowe berety - na tace trza da 12.09.08, 08:42 > A od kiedy to Watykan zajmuje się niekatolicką tradycją? Usuwa niekatolicka tradycję z katolickiej liturgii. Czytaj ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
manes3 Stalin,Hitler, Jahwe... 11.09.08, 19:06 Swój do swojego siada!! Totalitarnisiepacze zawsze wystepowali pod innym nazwiskiem,, Ordžonikodze- Stalin, Uljanow - Lenin, Schickelgruber- Hitler, I czy Jahwe- Ad.... czy jak mu tam to obojetne Glówneže podstawowa zasada - grabić bliźnich swoich szostaje zachowana..!! Odpowiedz Link Zgłoś
perkal Re: Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:40 Bóg jeszcze nie wie chyba że papież urządzi mu chrzciny Odpowiedz Link Zgłoś
zomo-ormo Re: Papierek w sprawie Boga. Sztuka dla sztuki 11.09.08, 16:50 Wyslaly mu klechy przynajmniej emajla? Przypominam adres: YHWH@heaven.org Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Poprawny adres e-mail 11.09.08, 16:57 YHWH@heaven.il zomo-ormo napisała: > Wyslaly mu klechy przynajmniej emajla? > Przypominam adres: YHWH@heaven.org Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush zarówno "Adonai" jak i "Adonis" pochodzi od Adon ! 11.09.08, 18:14 zarówno "Adonai" jak i "Adonis" pochodzi od straszego kananejskiego "Adon" = "Pan" Adonai=Adonis phoenicia.org/adonis.htmlphoenicia.org/adonis.html#Adonai uwaga: słowo "Bóg" = gr. "Theos", lat. "Deus" pochodzi od prastarego greckiego "Zeus"(Dzeus) starosłowiańskie: "Bóg" znaczy "Bogactwo, szczęście", etymologiczne z sanskrytu ("baga") od staroindyjskiego Boga płodności "Baga" np. stolica Iraku Bagdat pochodzi ze staroperskiego "Baga-data" - "od Boga dany" uwaga: już samo wymawianie słowa "Theos", "Deus"= "Bóg" jest dla Żydów Grzechem Śmiertelnym ! Bóg, Theos, Deus to słowa czysto pogańskie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re: zarówno "Adonai" jak i "Adonis" pochodzi od A 11.09.08, 18:17 tu poprawione linki: Adonai=Adonis phoenicia.org/adonis.html phoenicia.org/adonis.html#Adonai Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Chodzi o zakres semantyczny 11.09.08, 22:10 a nie nazwę. Nazwy określają byt lecz nim nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecswiety Tak Synu to Prawda...... jestem Bogiem 11.09.08, 16:23 Ty tez jestes Bogiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: Tak Synu to Prawda...... jestem Bogiem 11.09.08, 16:27 To wszyscy znów musimy zmienić dowody osobiste i wpisać sobie Adonai. Odpowiedz Link Zgłoś
niutt Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:13 Trzeba się zastanowić, czy pobyt Ratzingera w Hitlerjugend był przypadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zomo-ormo [...] 11.09.08, 16:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Czy Bóg to zwierzątko domowe? 11.09.08, 16:22 Czy Bóg to zwierzątko domowe aby u nadawać imiona? Zajmują się bzdetami w tym Watykanie a potem widać efekty. I w ogóle czemu Pan a nie Pani do kroćset? :) Odpowiedz Link Zgłoś
corky5 Re: Czy Bóg to zwierzątko domowe? 11.09.08, 16:50 czy Bog to kobieta czy mezczyzna, co Watykan ma do powiedzenia w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsipl Re: Czy Bóg to zwierzątko domowe? 11.09.08, 16:59 A czytałeś Pismo Św.? ;P Tam masz stary odpowiedź :P Odpowiedz Link Zgłoś
mmmucha Re: Adonai - Pan mój i Bóg moj ! 11.09.08, 19:30 Shema Israel!Adonai Elohenu, Adonai Ehad! Pan jest naszym Bogiem Pan jest jedyny. To jest po prostu powrót do korzeni i być może początek nowej ewangelizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Adonai - Pan mój i Bóg moj ! 11.09.08, 21:37 mmmucha napisała: > Shema Israel!Adonai Elohenu, Adonai Ehad! > Pan jest naszym Bogiem Pan jest jedyny. > > To jest po prostu powrót do korzeni i być może początek nowej ewangelizacji. T: Czy całkowicie nowej to nie wiem,ale raczej odnowionej i zreformowanej. www.spiewnik.gower.pl/shemia_israel.html www.spiewnik.fogi.pl/ Shema Israel Adonai Elohenu Adonai Ehad Szema Izrael, Adonai Elohenu Szema Izrael, Adonai Ehad Adonai Elohenu - Adonai Elohenu - Ehad Adonai Elohenu - Elohenu Adonai Będziesz kochać Pana całym swoim sercem, całym swym umysłem, całą swoją mocą "W zwoju księgi o mnie napisano, że mam Panie pełnić Twoją wolę Boże mój tego właśnie pragnę, Twego prawa w głębi mego serca" Adonai Elohenu - Adonai Elohenu - Ehad Adonai Elohenu - Elohenu Adonai Będziesz kochać Pana całym swoim sercem, całym swym umysłem, całą swoją mocą "W zwoju księgi o mnie napisano, że mam Panie pełnić Twoją wolę Boże mój tego właśnie pragnę, Twego prawa w głębi mego serca" Adonai Elohenu - Adonai Elohenu - Ehad Adonai Elohenu - Elohenu Adonai Szema Izrael, Adonai Elohenu Szema Izrael, Adonai Ehad Szema Izrael, Adonai Elohenu, Szema Izrael Odpowiedz Link Zgłoś
mmmucha Re: Adonai - Pan mój i Bóg moj ! 12.09.08, 00:23 pl.youtube.com/watch?v=toicQHfbOVg pl.youtube.com/watch?v=pibTZkWPZgo Odpowiedz Link Zgłoś
perkal Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:24 Słuszna decyzja namiestnika Adonai .Proponuję następny krok - należy zdjąć krzyże ze świątyń katolickich a na ich miejsce wstawić gwiazdę Dawida.Ostateczny krok aby się spełniło pismo " jeden pasterz i jedna owczarnia"to Watykan zamienić na urząd gównego Rabina i posadzić tam prawdziwego Zyda. Odpowiedz Link Zgłoś
archange błąd logiczny 11.09.08, 16:25 "Żydzi unikali wypowiadania imienia Boga, uważając je za zbyt święte. Używano, więc tetragramu składającego się z czterech spółgłosek - JHWH". Tetragram JHWH to sposób ZAPISU imienia Jahwe(h), tyle że z użyciem samych spółgłosek, bo tak zapisywano wszystko (osoba znająca hebrajski i tak wiedziała jakie samogłoski sobie wstawić pomiędzy w trakcie mówienia). Zapis JHWH nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego z mówieniem albo niemówieniem słowa Jahwe. Trochę jakby stwierdzić coś w rodzaju "nie chcę tego mówić, więc napiszę przez rz". Widzicie jakąś logikę w tym zdaniu, bo ja nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: błąd logiczny 11.09.08, 20:33 > wierdzić coś w rodzaju "nie chcę tego mówić, > więc napiszę przez rz". Widzicie j > akąś logikę w tym zdaniu, bo ja nie za bardzo. Ja w ogóle tu nie widzę żadnej logiki. Po pierwsze, wydawało mi się, że zydzi unikali ZAPISYWANIA słowa "Bóg" i wszelkich jego synonimów (w tym opisowego "Jam jest, który jest" = Jahweh, ponieważ uważano, że nie można tak zapisanego kawałka papieru wyrzucić czy w ogóle - znieważyć. O mówieniu nic mi nie wiadomo, zresztą konia z rzędem temu, kto wymówi JHWH bez samogłosek :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomku77 Się kupy nie trzyma. 11.09.08, 16:26 "W ostatnich latach do liturgii zakradła się praktyka wypowiadania Imienia Boga. Powinna ona zniknąć - czytamy w dyrektywie Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów." Według dogmatu chrześcijańskiego Jezus Chrystus również jest Bogiem, jednym z wcieleń trójboga (w trójcy jedynego). I co zrobić z tym fantem? Czy wymawianie imienia Jezus także stanie się passe? Odpowiedz Link Zgłoś
perkal Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:32 Bardzo ważna i słuszna decyzja namiestnika Adonai. Następny krok to zamiana na świątyniach katolickich krzyża na gwiazdę Dawida.Krok ostateczny to oddanie Watykanu i wszystkich dóbr kościelnych pod władanie głównego Rabina, więc modl się i pracuj na to katoliku. Bog jest jeden prawdziwy ten od Zydów. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek9919 Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:35 Bóg stworzył świat 15 miliardów lat temu i od tej pory dobrze mu było ze starym imieniem, a teraz ktoś wpadł na pomysł żeby to zmienić. Jestem ciekaw komu Bóg zgłaszał pretensje , że chce być inaczej nazywany niż do tej pory ? Odpowiedz Link Zgłoś
ergiel A 10 przykazań to ty znasz? 11.09.08, 22:09 Adonai nie jestem Imieniem Boga, ale jego określeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth porąbało starych pajaców do reszty? 11.09.08, 16:42 Przecież ja mam Marcin na imię :D Odpowiedz Link Zgłoś
zomo-ormo Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu? 11.09.08, 16:48 Odkad to faceci w sukienkach maja mi dyktowac jakie jest imie Boga? A zapytali sie przed tem Jehowy, co On(a) o tym sadzi? Zgoda, imienia JHWH wymawiac nie wolno, ale wolno i nalezy je umiescic tam, gdzie bylo ono oryginalnie w Starym Testamencie umieszczone... Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu? 11.09.08, 17:01 Zapytali by ale dobrze wiedzą że odpowiedzią będzie głucha cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu? 11.09.08, 17:47 > Zgoda, imienia JHWH wymawiac nie wolno, ale wolno i nalezy je umiescic tam, > gdzie bylo ono oryginalnie w Starym Testamencie umieszczone... I nikt z naukowych przekładów Biblii, takich jak Biblia Poznańska usuwać go nie zamierza Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu? 11.09.08, 20:37 Mam pytanie: czy Jehowa/JHWH to w ogóle imię? Czy to nie oznacza przypadkiem "jestem, który jestem"? Podobno sami Żydzi nie znają imienia Boga, przywilej ten mają jedynie niektórzy rabini (z tego, co czytałem o golemie z Pragi, nieważne, czy była to prawda, czy pic na wodę, golemowi w czasie jego tworzenia należy włożyć w usta karteczkę z tajemnym imieniem Boga) Odpowiedz Link Zgłoś
madellin Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu? 12.09.08, 11:55 Objawienie 22;19 : "Jeżeli ktoś ujmie coś ze SŁÓW tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z udziału jego z drzewa żywota..." Ja bym na ich miejscu nie kasowała imienia Boga z PŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Cos ten katolicki Bóg niedorajda jest skoro pozwal 11.09.08, 16:49 by steryczali starcy robili go w Bambuko czy Adonaja Odpowiedz Link Zgłoś
kukoc Re: Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:53 Chyba w tym Watykanie za gorąco mają i im się w głowach przewraca, proponuję przenieść Stolice Piotrową gdzieś na Grenlandię, wtedy zamiast głupotami zajmą się np szukaniem drewna do napalenia w piecu, tak będzie lepiej dla tej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
patman A może Allah Akbar? 11.09.08, 16:54 Jeden czort, wszystko pic na wodę, fotomontaż. Żeby zajmować się takimi głupotami trzeba naprawdę nie mieć co robić i prowadzić nudne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Bóg to Adonai - nowe rozporządzenie Watykanu 11.09.08, 16:55 Och Perun sie wkurzy jak was poczyta! Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz I czemu tu się dziwić.!!! 11.09.08, 16:56 Co Wy chcecie od faceta co przebrał się w kieckę. Żaden normalny się nie przebiera, tylko taki co to ma narąbane pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
makumba2000 ...a Maryja to już nie dziewica! 11.09.08, 17:14 ...a Maryja to już nie dziewica! A księża to już nie pedofile! Zmieniamy sobie treść naszych bajeczek, co? Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Re: ...a Maryja to już nie dziewica! 11.09.08, 17:19 makumba2000 napisał: > ...a Maryja to już nie dziewica! A księża to już nie pedofile! > > Zmieniamy sobie treść naszych bajeczek, co? Maryja ... to przecież radio. Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Re: ...a Maryja to już nie dziewica! 11.09.08, 17:51 Maryja to normalna zaplodniona kobieta, albo Jesuza byla KObieta, co mi pasuje. Jahwe to wstretne bozysko, od ktorego trzeba sie sie odrwacac, a nie modlic. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Jednemu, wszechmogącemu, niewidzialnemu 11.09.08, 17:27 ... nienazwanemu ? Odpowiedz Link Zgłoś