kotdachowy 16.09.08, 18:59 Rynek dyktuje ceny. Nie ma co sie dziwic, ze mieszkania zadbane, blisko centrum sa drogie w wynajmie - sa one rowniez drogie w kupnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smallwoodek Re: Pokój dla studenta: wynajem tylko po castingu 16.09.08, 21:09 Mieszkania niezadbane, daleko od centrum są również drogie w wynajmie dla studenta zarabiającego 800zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Pokój dla studenta: wynajem tylko po castingu 16.09.08, 21:12 jest tragedia.ceny poszly w gore strasznie.2 lata temu wynajmowalam kawalerke na zoliborzu zaraz za arkadia za 770zl.teraz mysle,ze musialabym placic 1500. Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Co to za bzdury z tym "castingiem"? 16.09.08, 21:59 Juz kolejny raz czytam jakies bzdury na temat rzekomego "castingu" na lokatora. Jakis dyzurny temat-zapchajdziura. Co ci pismacy maja na mysli? Czy to, ze wlasciciel daje ogloszenie, na ktore zglaszaja sie potencjalni chetni do wynajmu mieszkania, a wlasciciel dogaduje sie z osobami, ktore po pierwsze zaakceptuja warunki mieszkaniowe i po prostu beda chcialy zamieszkac w danym mieszkaniu? Zawsze tak bylo, bo trudno, zeby na ogloszenie zglosil sie tylko jeden chetny. Zwykle zglasza sie ich kilku i nie zawsze wszystkim dane mieszkanie sie podoba. Poza tym wlasciciel ma prawo podpsiac umowe z osobami, ktore wydaja mu sie najbardziej wiarygodne. Sama od jakiegos czasu wynajmuje mieszkanie po dziadkach i wiem, ze cala ta zabawa w ogloszenia i przyjmowanie chetnych nie jest specjalnie atrakcyjna dla wynajmujacego. Na przyklad dzwonia ludzie rano, ze wieczorem o okreslonej godzinie pojawia sie w celu ogladniecia mieszkania, po czym w ogole sie nie pojawiaja. Ostatnio na 10 umowionych par stawilo sie 5. A ja kwitlam w mieszkaniu pare godzin, zeby ze wszystkimi sie spotkac. Oczywiscie, ci ktorzy sie nie pojawili nie byli laskawi zadzwonic, ze nie przyjda. Tak wiec przestancie juz w koncu biadolic o tych castingach, bo to wyrazenie nie ma nic wspolnego z normalnym szukaniem lokatora do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
gjacykowski Pokój dla studenta: wynajem tylko po castingu 17.09.08, 16:27 I co że casting? W Niemczech gdzie sam niedawno przechodziłem przez etap szukania mieszkania jest to standardem i wszyscy się dziwili dlaczego ja się dziwię... I jakby tego było mało - deklaracje o miejscu pracy, wysokości zarobków itp... Nawet u przywatnych włąścicieli (u firm takie rzeczy nie dziwią..) Czyli / i w tym temacie Polska zbliża się do Europy... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan ? do kogo z tym? 19.09.08, 09:44 i te protesty są skierowane do właścicieli czy do rządu? hasło powinno być jasne- budujcie akademiki! i tyle. Co to kogo obchodzi- że komuś się zachciało przyjechać do innego miasta i nie stać go na to. ? Pretensje możecie mieć do rządu- który wszystkim młodym ludziom funduje takie g.. na głowie- jak mieszkanie ze starymi do 40 i czekanie na cud albo kredyt mieszkaniowy na 40-50 lat. W tym momencie nie obchodzą mnie gorzkie żale studenta, który chce, a nie może. Nie tędy droga! Ceny wynajmu są podyktowane przez ceny na rynku mieszkaniowym. To nawet nie są koszty amortyzacji takiego mieszkanka. Puknijcie się zatem w łby i składajcie roszczenia do rządu. A nie do prywatnej jednostki Odpowiedz Link Zgłoś