dan3iger 27.09.08, 12:47 Mam wrażenie że Watykan przetwał nie takie kryzysy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liber444 Alarm w Watykanie - Kościół w finansowych tarap... 27.09.08, 12:51 Czy tutaj nie ma pomyłki o rząd wielkości? Watykan przez stulecia zgromadził 50 razy mniej niż Gates w 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Alarm w Watykanie - Kościół w finansowych tar 27.09.08, 13:09 To sa tylko majatki Watykanu a koscioly krajowe maja podobne lub wieksze fundusze Tylko z budzetu RP KK ciagnie miliardy zl Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny Re: Przez kryzys na świecie będzie dziura w budże 27.09.08, 12:51 zestawcie sobie teraz te miliardy euro z nauczaniem Jezusa, zwlaszcza tym nauczaniem o ubostwie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Przez kryzys na świecie będzie dziura w budże 27.09.08, 13:11 bo to jest taki myk. poszczegolni ksieza nic nie maja i sa ubodzy. to kosciol ma. to jest taki fantastyczny sposob na to zeby zjesc ciastko i na dodatek je miec. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Alarm w Watykanie - Kościół w finansowych tarap... 27.09.08, 12:55 Mój Boże, wreszcie jedna dobra wiadomość w internecie! Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Alarm w Watykanie - Kościół w finansowych tarap... 27.09.08, 13:07 oj nie mam watpliwosci ze czarni dadza sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Utrzymanie pałaców kosztuje? 27.09.08, 13:26 A ludzie nie chcą "dawać ofiar", na utrzymanie wszystkich pałaców w których spędzają czas dostojnicy kościelni? Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
munkela Tytul artykulu jest mylacy! 27.09.08, 13:41 Kosciol Katolicki NIE jest w tarapatach finansowych. Problemy ma jedynie Watykan! Nie ma tu mowy o Stolicy Apostolskiej czyli papiestwie. Siedziba Apostolska jest polaczona z Watykanem unia personalna i funkcjonalna.Stolica Apostolska sprawuje wylaczne zwierzchnictwo oraz suwerenna wladze i jurysdykcje nad Watykanem, ktory jest jej wlasnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Skoro Watykan ma problemy finansowe 28.09.08, 01:16 munkela napisała: > Kosciol Katolicki NIE jest w tarapatach finansowych. > Problemy ma jedynie Watykan! > > Nie ma tu mowy o Stolicy Apostolskiej czyli papiestwie. > Siedziba Apostolska jest polaczona z Watykanem unia personalna i > funkcjonalna.Stolica Apostolska sprawuje wylaczne zwierzchnictwo > oraz suwerenna wladze i jurysdykcje nad Watykanem, ktory jest jej > wlasnoscia. To ma je cały KrK. Świętopietrze nieściągane z prowincji? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bochenska1 Alarm w Watykanie - Kościół w finansowych tarap... 27.09.08, 14:04 Z tytułu płacenia tzw świętopietrza przez rody królewskie, Watykan miał obowiązek zapewnić pomoc osobom tychże rodzin w razie gdyby , znalazły się one w kłopotach. Niestety do tej pory próbowano nas zamordować w "białych rękawiczkach". Bóg nie da się z siebie naśmiewać. Biblia mówi co uczyniliście temu z najmniejszych mnie uczyniliście. Jest jeszcze czas aby wszyscy mogli się opamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Alarm w Watykanie - Kościół w finansowych tar 27.09.08, 16:15 A myślicie dlaczego KK w Polsce zbiera od 18 lat ziemię od państwa? Jak przyjdą chude lata, sprzedadzą Niemcom i się odkują ;)Cwane bestie te w kieckach he he. A bali się, że liberałowie i komuniści to zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
hipokryzjusz Rydzyk wie jak rządzić finansami 27.09.08, 19:29 Powinni w Watykanie zatrudnić Rydzyka. On najlepiej zna się na zarządzaniu finasami i ma wiele pomysłów na "nowe inwestycje". Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Hipokryzjusz, nie rób głupich dowcipów! 28.09.08, 01:19 Bo jeszcze ktoś z W. podsłucha! Wyobrażasz sobie papieża Rydzyka, przewiercającego z kolei Włochy na wylot? I tę erupcję wód geotermalnych w środku Rzymu? A co z cywilizacją łacińską? Cała zostanie zalana!! Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 A co tam, Panie, w biblii? 28.09.08, 00:53 Ano, "kto mieczem wojuje, od miecza ginie". Czyżby ginęło się od kapitalizmu, który tak się kocha? Najlepiej podoba mi się kawałek o "nowych formach inwestycji", zalecanych przez "watykańskich menedżerów". Nie mogę za cholerę rozgryźć, co też to może być - handel narkotykami, bronią, ludzkimi organami? Przecież Watykan od dawna ma udziały w tych branżach. Co zatem? Terroryzm atomowy? Może jakiś katolik mnie oświeci. Odpowiedz Link Zgłoś
hipokryzjusz Re: A co tam, Panie, w biblii? 28.09.08, 12:33 o "nowych formach inwestycji" mógłby powiedzić najwięcej arcybiskup Marcinkus. Wcześniej był skandal związany z Bankiem Ambrozjano szczegułów już nie pamiętam, ale dla katolików może być to nieprzyjemne(nie przyjmują tych rzeczy do wiadomości) Odpowiedz Link Zgłoś