fotoamator13 09.11.08, 19:59 To oni jeszcze nie wrócili do słonecznej Tuskanii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
badziewiak66 Beznadziejność służby zdrowia buduje potegę prywtn 09.11.08, 20:06 ej służby zdrowia. Pacjent w Polsce placi dwa razy. Składki na ubezpieczenie i za prywatne świadczenia. Politycy mają czym dzielić , a lekarze z czego żyć na najwyższym światowym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
naklejka.z.prezentem Re: Beznadziejność służby zdrowia buduje potegę p 09.11.08, 20:26 badziewiak66 napisał: > a lekarze z czego żyć na najwyższym światowym poziomie. Jak ty zazdrościsz tym lekarzom... Trzeba było pójść na medycynę, bronił kto? Odpowiedz Link Zgłoś
sirpietros Re: Beznadziejność służby zdrowia buduje potegę p 09.11.08, 21:10 Daj spokoj nawet szkoda slow..Zapewne nie ma matury, a ty myslisz ze moglby tak poprostu sie dostac i jeszcze ukonczyc medycyne hehe Odpowiedz Link Zgłoś
marcelam Duperelami GW zawraca nam głowę 09.11.08, 20:07 Zamiast napisać o czymś ważnym, np. kłótni o samolot, zawraca głowę sprawami, które nikogo nie interesują. Prosimy znowu napisać o koniku Joli R. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: Duperelami GW zawraca nam głowę 09.11.08, 20:16 Ciekawostka przyrodnicza. Jeszcze niedawno Pan Minister Zbigniew " Koniak " Religa twierdzil , ze skala wyjazdow jest bardziej niz marginalna . Szkoda tylko ,ze nie widzi,tego ,co ja widze i nie pracuje z taka iloscia kolezanek i kolegow. I o dziwo wszyscy mamy drugi stopien specjalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kolejny z "Cudów" Tuska i PO !!! 09.11.08, 23:42 Kolejny z "Cudów" Tuska i PO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdzielają 09.11.08, 20:16 takie fuszerki jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 20:18 tam nie, bo tam im się szybko do dupy dobierają, złodziejom.. Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 20:30 Drogi Kola, wlasnie miedzy innymi dzieki takim wypowiedziom jak twoja lekarze wyjechali. Gadaj tak dalej .... Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 20:43 ojojoj, biedni obrażeni na etacie w szpitalu po 2-3 godziny dziennie i 8 godzinach w prywatnym gabinecie, robiący badania na sprzęcie szpitalnym i nie rozliczający się z fiskusem z dochodów z tego tytułu - a te wypowiedzi wzięły się pewnie z sufitu? Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 21:11 Kola, obrazasz ludzi. Generalizujesz. Nie pracujesz jako lekarz, wiec nie znasz tematu od srodka i wypisujesz bzdury. Sa rozni lekarze i rozni ludzie. Dobrzy i zli. Fachowcy i nie. Bioracy lapowki i nie bioracy. Ale znam takich, ktorzy ostateczna decyzje podjeli po przeczytaniu takich jak twoje wypowiedzi na forum. Wiec gadaj tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 21:40 to trzeba być łapówkarzem żeby wiedzieć, że korupcja jest zła? skoro tak wątłą motywację mają ci lekarze, to i dobrze, że wyjeżdzają - pies ich drapał! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 21:42 lekarz przysięgał że będzie leczył chorych niezależnie od ich możliwości finansowych. Czyli tak naprawdę powinien leczyć za darmo. Wypłata dla lekarza to jest tylko łaska ze strony Narodu Polskiego. Im jeszcze mało. Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 nic takiego nie przyrzeka! 09.11.08, 21:48 Najpierw przeczytaj przysięgę. Jeszcze kilka takich debilnych wypowiedzi i nawet mnie przekonasz do wyjazdu z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: nic takiego nie przyrzeka! 10.11.08, 03:52 bp69 napisał: > Najpierw przeczytaj przysięgę... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masz na myśli przysięgę Hipokratesa, czy Hipokytesa? Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 21:56 to jest rzeczywiście wyjątkowo durna wypowiedź, nawet jak na moje kryteria xDD Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 22:34 Gdzie on tak przysiegał, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 23:02 >kola:Dzisiaj mam dobry dzien dla troli.Widze blad w Twoim rozumowaniu.Wyjezdzaja lekarze,ktorzy chca za swoja prace, dostawac godziwe wynagrodzenie i nie chca brac lapowek i ktorym obecny system nie odpowiada.Wnioski wyciagnij sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 23:09 wyciągłem - jest demokracja, oni mają wolność wyboru, zatem 'szczęśliwej drogi już czaaaas..', jak śpiewa artystka - pojadą, zobaczą jak wygląda życie w normalnych krajach, może zmądrzeją i pozytywne wzorce do naszej służby zdrowia kiedyś wdrożą ;] Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 10.11.08, 09:07 > ojojoj, biedni obrażeni na etacie w szpitalu po 2-3 godziny dziennie i 8 > godzinach w prywatnym gabinecie Tacy na pewno są. Ale lekarka z Twojej przychodni za śmieszne pieniądze leczy Ciebie i Twoje dzieci (jeśli je masz). Musi codziennie wysłuchiwać skarg pacjentów "którym się należy" i pracować ze świadomością, że na przeciętnego pacjenta nie może wydać z kasy NFZ więcej niż kilkanaście złotych. Tej pracy nie zazdroszczę. Problemem Polski jest nie tyle masowy exodus lekarzy, ile brak szacunku dla wykształcenia w ogóle, a do rzetelnej pracy - w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 20:34 > tam nie, bo tam im się szybko do dupy dobierają, złodziejom.. Tam za 8 godzin pracy dostają odpowiednie wynagrodzenie. Więc zamiast pracować na kilku etatach idą pograć w golfa. Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 22:46 Im więcej będzie takich miarodajnych opinii z własnych doświadczeń zawodowych za granicą, tym większa będzie odwaga kandydatów do wyjazdu, tym większe ich zaangażowanie w dążeniu do uzyskania II stopnia specjalizacji i pogłębianiu znajomości języków, tym mniej będzie opinii kretyńskich postów na ten temat, tym łatwiej władze nasze doprowadzą status lekarza do należnego Mu poziomu. Z całym szacunkiem do Autorki Seniority wraz z życzeniami powodzenia <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 23:10 Dzieki za uznanie,ale nie o to chodzi.Po prostu ta nagonka na lekarzy jest o prostu tragiczna.To jest cos nieprawdopodobnego.Gdyby w Szwecji ktos w ten sposob probowal szkalowac lekarzy, to skonczylby sie to w sadzie ogromna grzywna.Od tego sa tu lekarskie zwiazki zawodowe,ktore nad tym czuwaja.Dlatego zamierzam w najblizszym czasie oddac polskie prawo wykowywania zawodu,bo uwazam ,ze nasze zwiazki(OIL), w znikomym zakresie bronia interesu lekarzy.Dodam ,ze w Szwecji przynaleznosc do zwiazku nie jest obowiazkowa.Ludzie naleza ,bo chca,a nie musza ,jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 23:16 seniorita15 napisała: > Dzieki za uznanie,ale nie o to chodzi.Po prostu ta nagonka na > lekarzy jest o prostu tragiczna.To jest cos nieprawdopodobnego.Gdyby > w Szwecji ktos w ten sposob probowal szkalowac lekarzy, to > skonczylby sie to w sadzie ogromna grzywna.Od tego sa tu lekarskie > zwiazki zawodowe,ktore nad tym czuwaja.Dlatego zamierzam w > najblizszym czasie oddac polskie prawo wykowywania zawodu,bo > uwazam ,ze nasze zwiazki(OIL), w znikomym zakresie bronia interesu > lekarzy.Dodam ,ze w Szwecji przynaleznosc do zwiazku nie jest > obowiazkowa.Ludzie naleza ,bo chca,a nie musza ,jak w Polsce. oil-związki zawodowe? życzę dobrej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Ciekawe czy tam też biorą łapówy i opierdziel 09.11.08, 21:04 Hej von.g ! Od 32 lat widze polskich lekarzy poza Polska i do tej pory nie widzialem ani jednego, ktory by nie pracowal dobrze wgd. lokalnych kryteriow. Nie musza brac napiwkow i maja dobre warunki do rzetelnej pracy a zawodowo czesto przewyzszaja miejscowych. Zdowia Ci zycze, staraj sie zyc zdrowo bo lekarzy ze swieczka bedziesz szukal niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:21 kaczynski zrobi wszystko, zeby tuskowi nic nie wyszlo z reform. a) kiedy mu sie uda, klepnie tuska w plecy (jak w brukseli) i zada twoje ptanie. b) może u się nie uda i wróci z bratem do zapiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
soldadura104 Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktykę 09.11.08, 20:24 Już nie zazdroście im tych pieniędzy. Po pierwsze aby pracować jako lekarz trzeba zdać język bo analiza niuansów językowych to analiza pracy organizmu na poziomie nieświadomym. Do tego czasu trzeba podcierać tyłki za minimalną krajową. Po 4 latach trzeba odbyć praktykę w danym kraju na istniejącym tam sprzęcie aby byc dopuszczonym do egzaminu. Raze 7-8 lat pracy za darmo jak na tamtejsze ceny usług. Wielu pracuje za pielęgniarza lub ochroniarza w domu wariatów a mówi ze jest lekarzem lub pomocnikiem psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 20:43 soldadura104 a gdzies wyczytal takie rewelacje??? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 20:45 każdemu lekarzowi który wyjeżdża z Polski trzeba odbierać obywatelstwo i konfiskować pozostawiony majątek, np. nieruchomości Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 20:51 > każdemu lekarzowi który wyjeżdża z Polski trzeba odbierać > obywatelstwo i konfiskować pozostawiony majątek, np. nieruchomośc W ogóle każdemu kto wyjeżdża z polski powinno się konfiskować majątek. Po co się ograniczać :) Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 22:10 lstiti napisał: > > każdemu lekarzowi który wyjeżdża z Polski trzeba odbierać > > obywatelstwo i konfiskować pozostawiony majątek, np. nieruchomośc > > W ogóle każdemu kto wyjeżdża z polski powinno się konfiskować majątek. Po co się ograniczać :) Po co się ograniczać? Majątek powinno się konfiskować nie tylko każdemu kto wyjeżdża ale i wszystkim pozostałym. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 23:11 uburama napisał: > Po co się ograniczać? Majątek powinno się konfiskować nie tylko każdemu kto > wyjeżdża ale i wszystkim pozostałym. > a majątek powinien ustawowo przechodzić na pana premiera tuska lub posła dzięcioła Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:05 Aronie 2004 w jakimże to zakładzie psychiatrycznym jesteś leczony ? Czy rokowanie jest pomyślne ? Jestem zdumiony,że są jeszcze idioci nadsyłający takie posty! A może to tylko zawoalowany kamuflaż w odsieczy idiotom ? W takim przypadku gratuluję Tobie i innym Autorom podobnych bredni pomysłu. <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.45 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 21:03 To jest bardzo ciekawe co napisałeś. Tak się składa, że pracuję w Szwecji od 8 miesięcy. Wyjechałem tutaj nie będąc (podkreślam nie będąc)specjalistą. Właśnie teraz na jesieni zdawałbym ten wspaniały egzamin specjalizacyjny, o którym pisano na dniach. Oczywiście masz rację, że trzeba znać język. Jednakże można się go było nauczyć w komfortowych warunkach pod Warszawą. Cały kurs finansowany przez obecnego, szwedzkiego pracodawcę(kurs, wyżywienie, kwaterunek oraz 3000 PLN na rękę kieszonkowego -będąc rezydentem na te pieniądze musiałem pracować około 80 godzin tygodniowo). Obecnie pracuję tutaj jako lekarz specjalizujący się. Zaliczono mi większość staży, które odbyłem w kraju.Mój poślizg będzie wynosił około 1,5 roku. Nie ma to dla mnie jednak żadnego znaczenia, gdyż teraz pracując 40 godzin tygodniowo zarabiam około 10 000 PLN na rękę (może nie oszałamiająco, ale o dziwo koszty życia tutaj są porównywalne z tymi w Polsce, więc na wszystko spokojnie starcza).Poza tym mam swój fundusz szkoleniowy (około 20 000 PLN) na różnego rdzaju kursy i szkolenia (oczywiście są one wliczane w czas pracy). Proszę więc nie pisz tych głupot z podcieraniem tyłków, bo na to żaden lekarz się nie zdecyduje (może jesteśmy w kraju traktowani jak psy, ale swoją godność mamy). I proszę Was wszystkich: nie dziwcie się, że wyjeżdżamy. Możecie być pewni, że każdy z nas pragnie być świetnie wykształconym, nieskazitelnie czystym etycznie fachowcem. Stwórzcie nam tylko warunki, a nikt ne będize chciał wyjeżdżać z kraju. Pozdrawiam wszystkich kolegów i koleżanki w kraju. Naprawdę w Szwecji czekają na Was z otwartymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 21:08 pozdrawiam imiennika :) ja tam wole cieplejsze klimaty :) tak nawiasem mowiac jak czytam te posty przekonuje sie tylko o slusznosci mojej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 21:49 Ja tylko moge sie podpisac pod postem kolegi ze Szwecji i maricoit- chyba z Hiszpanii.Coz moge powiedziec?Pracowalam i w slonecznej Hiszpanii, w chlodnej Szwecji ,oraz przepieknej ,ale surowej Norwegii.Moge napisac tylo jedno-gdziekolwiek pojedziecie bedzie Wam lepiej niz w Waszej i Mojej ukochanej ojczyznie.Wierzcie mi,ze to gorzka prawda.Ja do Polski czesto latam ,bo mam sporo wolnego w zwiazku z dyzurami,ale trudno mi sobie wyobrazic powrot do tych feudalnych ukladow.W tej chwili powinnam siedziec w samolocie na druga ,ciepla polkule ,na kongres ,ktory mi oplaca moj pracodawca,ale zrezygnowalam .Kongres jest organizowany w kraju ,ktorego jezyk znam biegle.Podobnie jak wykladowy.Ale zwyczajnie mi sie odechcialo.Polece w przyszlosci na inny.To jest cos co w Polsce bylo nie do pomyslenia.A jesli idzie o status tutejszych lekarzy-od niedawna zostalam szefowa oddzialu i przyznam sie szczerze, mocno sie przed tym bronilam ,pomimo awansu finansowego.I jak to ma sie do polskich stosunkow,gdzie ludzie sie bija o stolek. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 22:00 fiu fiu . pogratulowac Kolezance :) jestes z tych szefowych do "rany przyloz " czy wrecz przeciwnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 22:16 Przeciez napisalam ,ze sie bronilam, tzn,ze do zamordystow nie naleze ,inaczej bym sie bila o ten stolek.Ale dzieki za cieple slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 22:28 Poza tym napisalam ten post nie po ,aby sie chwalic, tylko jako konrta przeciwko tym co pisza o rzekomym podcieraniu tylkow przez polskich lekarzy za granica.Tak naprawde zal mi tych ludzi ,bo jeszcze nie wiedza co ich czeka.To, co jest teraz, to jest "eldorado" w porownaniu z tym ,co bedzie w przyszlosci.Tylko oni sa jeszcze tego nieswiadomi. Odpowiedz Link Zgłoś
hello-online Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 23:12 w UK pracuje sie b.dobrze, poza godzinami (9-17), zazdroszcze wiec kolezance (domyslam sie, ze aktualnie Hiszpanii). Mimo kilku lat tutaj, ciagle czasami czuje sie troche dziwnie, ze mozna pracowac inaczej niz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 22:33 Więcej takich miarodajnych opinii z włSANYCH Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Ponad 6 proc. lekarzy zagranicą, daje praktyk 09.11.08, 21:15 Hej soldatura ! Dobrze, ze nie zazdroscisz bo to brzydkie uczucie. Co do reszty nie zamartwiaj sie. Przyjechalem w piatek, w poniedzialek pracowalem jako lekarz na poczatek z j. angielskim, po miesiacu jako specjalista z takim samym wynagrodzeniam jak moj szef, Szwed a po roku poszedlem na 4ro miesieczny kurs jezykowy, w czasie ktorego placono mi solidna lekarska pensje. Do pracy jako pielegniarz lekarz sie nie nadaje, nie ma odpowiednich kwalifikacji po prostu. Zadnych egzaminow "dopuszczajacych" do tego czy owego nie ma, sprzet i tak sie ciagle zmienia ale sa insrukcje i szkolenia na biezaco. Po 9-ciu latach szarpania w "sluzbie zdrowia" po raz pierwszy pracowalem tylko i wylacznie jako lekarz. Do sprzatania, obslugi pacjentow i prowadzenia dokumentacji jest sztab ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin zazdrość i medycyna 10.11.08, 09:51 W UK: - nie trzeba zdawać żadnego egazminu z języka; - minimalna płaca lekarza-specjalisty to ok. 5 'minimalnych krajowych'; mało kto z Polaków decyduje się na pierwszą pracę za minimalną stawkę dla specjalisty (jak na początek dostałem 11 tys funtów ponad minimum, obecnie po trzech latach, jestem powyżej środka skali konsultanckiej); - jakie 'praktyki', jakie '4 lata', jakie 'egazminy'??? Czyli, jak mawiała Pchła Szachrajka: 'tirpli wojsko, pirli woda tirlipirli wojewoda'. Odpowiedz Link Zgłoś
pandora-online ucieczka z dobrobytu 09.11.08, 20:24 Beda nas leczyc dobrze zarabiajacy lekarze i pielegniarki. Donald Tusk Musimy tylko wygrac te wybory. Donald Tusk A w nowo wybudowanych basenach beda plywaly zywe zaby. Odpowiedz Link Zgłoś
thyson Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj.. 09.11.08, 20:25 jezeli delikwenci po skonczonych studiach medycznych ktore to finansowane byly przez spoleczenstwo nie zamierzaja tego spoleczenstwa leczyc, to sprawiedliwym bedzie, aby w momencie uzyskaiwania zaswiadczenia uprawniajacego do pracy za granica regulowali koszty jakie panstwo ich ksztalcac ponioslo. np. 150tys zł oraz zrefundowali szkode jakie ponioslo inwestujac w niego czyli dodatkowe 150tyś zł. Myśleż że stać nas będzoie wtedy aby wykształcić kolejnych i zapewnić im godziwe zarobki. Teraz produkujemy na swoj koszt kady innym panstwom. Odpowiedz Link Zgłoś
awuuu Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:30 A niby dlaczego tylko oni ? kazdy kto wyjezdza a konczyl panstwowe niech placi ;> Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:35 > A niby dlaczego tylko oni ? > kazdy kto wyjezdza a konczyl panstwowe niech placi ;> Dokładnie. W pierwszej kolejności wszyscy absolwenci zarządzania. W Polsce na zmywaku robić nie chcą to niech płacą :P Odpowiedz Link Zgłoś
aisa_szp Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:16 chciałabym odpowiedzieć w związku z kwestią poruszoną przez thyson: jestem lekarzem, wykształciłam się za podatki MOICH rodziców i MOICH dziadków. nie jestem nikomu innemu z naszego społeczeństwa nic winna. moi rodzice sami namawiają mnie na wyjazd i szczerze jeśli mam pracować w takich warunkach za 1751zł/miesięcznie dla ludzi, którzy nie okazują nawet minimum szacunku przez najbliższe 5 lat, to mogę tylko powiedzieć "baj" Odpowiedz Link Zgłoś
p_a_m Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:07 aisa_szp napisała: > chciałabym odpowiedzieć w związku z kwestią poruszoną przez thyson: jestem > lekarzem, wykształciłam się za podatki MOICH rodziców i MOICH dziadków. nie > jestem nikomu innemu z naszego społeczeństwa nic winna. moi rodzice sami > namawiają mnie na wyjazd i szczerze jeśli mam pracować w takich warunkach za > 1751zł/miesięcznie dla ludzi, którzy nie okazują nawet minimum szacunku przez > najbliższe 5 lat, to mogę tylko powiedzieć "baj" to Twoi rodzice placa kilka tysiecy zl podatku miesiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
aisa_szp Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 10.11.08, 08:43 Płacili przez ponad 20 lat mojego życia moi dziadkowie 40. Tak łącznie uzbierałoby się tyle żeby zapłacić za moje studia.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Może tak od razu do gułagu albo kulka w łeb? 10.11.08, 07:14 Z takim myśleniem to do SB się Pan nadaje. Niech Pan przeczyta definicję Wolnego Zawodu, to nie będzie Pan XIX wiecznych kołtuńskich głupot wypisywał. A jak się Panu nie podoba to proszę rozpisać wniosek o referendum w sprawie odpłatności studiów, nie tylko w tym wypadku lekarskich to wpisze się Pan w nurt Szkodnika z Pałacu Namiestnikowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 konieczna reedukacja moralna polskich lekarzy 10.11.08, 07:18 Konieczna jest oprócz lustracji majątkowej także reedukacja moralna polskich lekarzy - każdy lekarz powinien 1 raz w miesiącu pracować w gospodarstwie rolnym. Zobaczyłby wtedy jak ciężka jest praca rolnika którym tak pogardza. Odpowiedz Link Zgłoś
slon.w.skladzie.porcelany Re: konieczna reedukacja moralna polskich lekarzy 10.11.08, 16:06 każdy ubezpieczony przez KRUS (w tym każdy rolnik) to złodziej, i ty wiesz o tym dobrze, bo jak każdy korzystający z usług KRUSu okradasz co miesiąc pracujących uczciwie współobywateli!! i nie pieprz mi tu tych swoich głupot o moralności, jak może być moralny busiarz z lubelszczyzny, który mając kawałek ziemi płaci miesięcznie kilkakrotnie niższy ZUS niż szewc żyjący w mieście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne studia 09.11.08, 20:28 medyczne. Studia + specjalizacja kosztuja w sume okolo 500'000 zlotych. Studiujacy albo kladzie ta sume na stol i moze studiowac oraz ma zapewniona specjalizacje albo zawiera umowe z NFZ na 20 letni okres pracy za okreslona pensje. Za to NFZ przejmuje wlasnie koszta studiow i nawet przyznaja stypendium. Pensja musi byc zalezna od stazu. To znaczy sie, np. pierwsze dwa lata 80% przecietnej, nastepne 2 lata 100%, nastepne 3 lata 120%... i tak do podwojnej przecietnej w ciagu ostatnich 3 lat pracy. A potem umowa z NFZ wygasa, lekarza nie maja zadnych zobowiazan wobec NFZ w wieku okolo 45 lat i moga robic co chca... i nastepna generacja lekarzy zajmuje miejsce odchodzacych. Oczywiscie lekarz moze sie wczesniej wykupic za sume skladajaca sie z kosztow studiow w momencie wykupienia sie + dodatkowych kosztow wynikajacych z zakupu swiadczen lekarskich na wolnym rynku w okresie w ktorym nowy lekarz nie zajmnie jego miesca. Np. lekarz po studiach z 5 letnim stazem placilby: Studia + cena jego swiadczen lekarskich na wolnym rynku w ciagu 5 lat. Za zlamanie umowy... 10 lat wiezienia bezwarunkowo. Oczywiscie, dyrekterzy mogliby paru z tych odchodzacych lekarzy zatrudnic, np. z powodu ich wybitnych osiagniec na innych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
awuuu Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:32 Super to wymysliles tylko ze ci najbardziej wartosciowi lekarze z 2 stopniem specjalizacji to wlasnie 45 latki... studia lekarskie nie koncza sie po 6 latach cale zycie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:38 Jasne - jeden taki pomysł wcielony w zycie i w ogole żadnego lekarza nie będziemy mieli, bo nikt na studia medyczne nie pójdzie. Matko kochana, skąd taki pociąg do dyktatury ludzie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:51 Jestem gotow sie zalozyc, ze bedzie dosych ochotnikow. Poza tym studia moga byc otworzone dla studentow z Ukrainy i Bialorusi.. bliskosc jezykowa i kulturowa jest tak duza, ze chlopaki po inetensywnym 3 miesiecznym kursie polskiego i po 4 semestrach beda nie do odroznienia od ludzi ze wschodniej sciany. Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:16 Arnoldzie, juz teraz moga u nas studiowac ludzie z innych krajow. Juz teraz moga pracowac. Ale jakos nie widac dzikich tlumow ... Wiec nie opowiadaj bzdur. Byly jyz wielokrotnie krzyki na forach, ze jesli lekarze wyjada, to na ich miejsce wejda TYSIACE LEKARZY z Bialorusi, Ukrainy, Pakistanu, Indii itp. No i gdzie oni sa ? Mamy to, czego chcielismy ..... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:34 iffa4 napisała: > Arnoldzie, juz teraz moga u nas studiowac ludzie z innych krajow. > Juz teraz moga pracowac. Bardzo malo studentow z Ukrainy stac na to. NFZ wlasnie ten problem usunie. Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 34!!! 09.11.08, 21:29 W artykule masz napisane ilu Ukraińców lub Białorusinów było zainteresowanych pracą w Polsce (przypominam- trzydziestu czterech!) Po drugie- bliskość kulturowa- brr- coś się boje, że niedługo połowa z tej trzydziestki wyleci z pracy z powodu tychże uwarunkowań kulturowych Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: 34!!! 09.11.08, 21:59 Spotkałem kilku takich lekarzy, przeważnie z polskich rodzin. Nie było istotnego problemu bariery językowej w komunikacji i codziennej pracy, natomiast dramatem było dla obcokrajowców zdawanie naszych restrykcyjnych egzaminów specjalistycznych (identycznych dla Polaków i nie-Polaków). Spotkałem też jednego rodowitego Rosjanina, którego szybciej niż zatrudniono, to wywalono za łapownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: 34!!! 09.11.08, 23:36 To jest zasadnicza roznica czy ukonczyles studia w danym kraju i w zwiazku z tym nie masz zadnych trudnosci.. do tego dochodzi, ze masz zapewniona specjalizacje.. jestes calkowicie wzyty czy tez jestes obcy, skonfrontowany z niechetnym srodowiskiem i nieludzka biurokracja Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:48 Po mniej wiecej 15 latach praktyki osiagaja ten poziom umiejetnosci, ktory moga w ramach danej specjalizacji osiagnac. A wiec w szpitalu bedzie panowal dobry mix... mniej wiecej 25% lekarzy z duzym doswiadczeniem.. i reszta, ktora pracuje pod ich kierunkiem. Dlatego wlasnie proponowany przeze mnie model jest jak najbardziej do zakceptowania przez lekarzy. Maja przed soba nastepne 30 lat praktyki zawodowej... Nie wszyscy lekarze sa dobrzy. Bardzo wielu jest kiepskich. Wielu idzie studiowac, poniewaz uwazaja medycyne za maszynke do zarabiania pieniedzy. Tych bedzie mozna sie spokojnie pozbyc. 10% lekarzy sa lekarzami z powolania. Prawdopodobnie polowa z nich bedzie chciala dalej pracowac w szpitalu na normalnych warunkach, powiedzym 250% przecietnej pensji.. a reszta bedzie probowala sil w szpitalach prywatnych. NFZ, tzn. sie spoleczenstwo teraz jest skonfrontowane wrecz z barbarzynskimi zadaniami lekarzy... mlodych a glupich wynoszacymi 500-600% przecietnej pensji. Do tego dochodzi proba przeksztalcenie szpitali w luksusowe rzeznie przez nierzad herr Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:55 Uzupelnienie.. NFZ musi w ten sposob kalkulowac ilosc stypendiow, zeby wlasnie zapewnic opieke lekarska spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:58 arnold19 19 to wiek?? Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:35 Uwzględniłeś gdzieś w tych swoich wypocinach taki drobny szczegół jak to, ze ktoś, kto chce być urologiem (lub np. kardiochirurgiem) nie będzie chciał podjąć pracy czy studiów z góry wiedząc, że może zostać laryngologiem (lub okulistą ) bo takie potrzeby na NFZ? Nie? Lekarze czy studenci medycyny to nie debile (a z reguły wręcz odwrotnie) czy niewolnicy (żeby się musieć "wykupować" po studiach). Nie zmusisz ich do podjęcia nie atrakcyjnej dla nich pracy obwarowanej ciężkimi zobowiązaniami, bo to niezgodne z konstytucją i logiką. Skończy się to tym, że młody inteligentny człowiek zamiast studiować medycynę, wybierze np. politechnikę czy ekonomię, skończy ją, i nie będzie pracował tak jak chce, bez zobowiązań, w kraju lub za granicą, za tyle ile wywalczy od pracodawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:32 excellenz napisał: Przebieg studiow wyglada jak dotychczas. Na pierwszych semestrow nikt nie wie, kim bedzie. Kazdy chce byc super chirurgiem.. a w czasie studiow zdolnosci, talent, pracowitosc.. ustawiaja czlowieka w jakims tam kierunku. Statysytyki mowia wszystko. >>>Lekarze czy studenci medycyny to nie debile (a z reguły wręcz odwrotnie niewolnicy (żeby się musieć "wykupować" po studiach). **** kogo stac na zaplacenie.. jest wolnym jak ptak.. kogo nie stac a chce ukonczyc dobre studia zakonczone dobra specjalizacja z checia przyjmie stypendium NFZ. >>>>> Skończy się to tym, że młody inteligentny > człowiek zamiast studiować medycynę, wybierze np. politechnikę czy ekonomię, skończy ją, i nie będzie pracował tak jak chce, bez zobowiązań, w kraju lub za granicą, za tyle ile wywalczy od pracodawcy **** Jest bardzo malo ludzi, ktorzy tak swobodnie przeskakuja od lekarze do inzyniera. Zawod lekarza wymaga duzo mniejszej inteligencji. Niestety, praktycznie kazdy moze zostac lekarzem. Polska rozwija sie bardzo dynamicznie. Inzynierowie w Polsce po prawie warunkow brzegowych moga naprawde cos zdolac. To warunkow brzegowych zaliczam zniesienie wrecz mafijnych korporacji blokujacych rozwoj rynku. Niestety, nierza herr Tusk broni z cala moca korporacji.. sir J.Kaczynski robil wszystko, zeby ograniczyc ich wplywy. Jezeli jestes dynamiczny i potrafisz samodzielnie pracowac.. zrob wszystko, zeby PiS wygralo wiekszascia konstytucyjna... uwolni cie od mafi korporacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:43 Zejdź na ziemię. Nikt nie weźmie na siebie obowiązku pracy przez 20 lat na określonym stanowisku, pod szeregiem zobowiązań. A już na pewno nie zrobi tego osiemnastolatek wybierający uczelnię, bo to nie ten poziom mentalności i planowania przyszłości. Co do głosowania na PiS, nie zrobię drugi raz takiego błędu jak kilka lat temu. Jeszcze by wygrali, i znowu zaczęli by knuć, pisać jawne raporty o tajnych służbach, pokazywać gwoździe-dyktafony i robić afery z wannami, jak ostatnio. Albo weszliby w koalicję z Samoobroną, LPR czy innymi oszołomami, dla dobra Polski, oczywiście ;) Dziękuję, mieli już swoją szansę i ode mnie drugiej nie dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 10.11.08, 17:57 > Jezeli jestes dynamiczny i potrafisz samodzielnie pracowac.. zrob > wszystko, zeby PiS wygralo wiekszascia konstytucyjna... uwolni cie > od mafi korporacyjnej. no to teraz wszystko jasne :)od arnolda nie mozna wymagac zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:34 trzeba zwolnić z pracy 20% lekarzy ( w pierwszej kolejności tych którzy nie znają języków obcych) a pozostałym 80% obniżyć pensje do minimalnej krajowej - przy 20% bezrobociu w zawodzie nie podskoczą. a jak podskoczą - do wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:35 trzeba też lekarzom zabrać wcześniejsze emerytury - wtedy będą zmuszeni pracować do 65 roku życia i będzie większa konkurencja o etaty. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 20:39 średnia wieku chirurga w Polsce to 59 lat Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:18 Wiekszosc lekarzy nie ma wczesniejszego wieku emerytalnego. Maja tylko radiolodzy, lekarze pracujacy na intensywnych terapiach, w zespolach operacyjnych, zespolach reanimacyjnych i patomorfolodzy. Wiec nie opowiadaj bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
bodop Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:28 A od kiedy to lekarze mają wcześniejsze emerytury. Twoja niewiedza jest porażająca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 wow! wcześniejsza emerytura? 09.11.08, 21:34 nie wiedziałem, że mam do niej prawo Odpowiedz Link Zgłoś
bodop Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:35 Ty nie masz bladego pojęcia co piszesz zwolnić 20% lekarzy przy bezrobociu 20% w zawodzie nie podskoczą. Z twoim rozumowaniem jest coś nie w porządku. Kolejny przykład kompromitacji swojej osoby!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:37 takie są fakty. Obecne problemy wynikają z braku bezrobocia wśród lekarzy. Mogą oni dowolnie podbijać stawki. Bezrobocie 20% w zawodzie lekarza spowoduje że lekarze będą błagać o pracę za minimalną krajową tak jak dziś kasjerki albo ochroniarze. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:42 Zwolnić 20% lekarzy? Jesteś głupi czy jaja sobie robisz?? Już teraz pacjenci czekają po kilka miesięcy na wizytę u specjalisty, a Ty byś chciał pozbyć się 20% tych specjalistów? Marzy Ci się powolna eksterminacja narodu polskiego?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:46 tak - jeżeli zwolnimy 20% lekarzy, to pozostali zaczną się bać o swoją posadę i zaczną pracować bardziej wydajnie. Wydajnośc pracy polskiego lekarza jest ok. 15 razy niższa niż wydajność pracy lekarza w Wielkiej Brytanii. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:49 > tak - jeżeli zwolnimy 20% lekarzy, to pozostali zaczną się bać o > swoją posadę i zaczną pracować bardziej wydajnie. A pacjenci zaczną umierać czekając w jeszcze dłuższych kolejkach do specjalisty. > Wydajnośc pracy polskiego lekarza jest ok. 15 razy niższa niż > wydajność pracy lekarza w Wielkiej Brytanii. Takie są fakty. Podaj źródło tych "faktów". Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:52 Długie kolejki do specjalisty są spowodowane właśnie niską wydajnością pracy polskich lekarzy. W krajach zachodnich kolejek nie ma. Dane o wydajności pracy www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=program_samorzadowy_lubelskie.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:53 www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/komentarze/etyka/kodeks Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam: obowiązki te sumiennie spełniać; służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu; według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia, narodowość, poglądy polityczne, _s_t_a_n_ _m_a_j_ą_t_k_o_w_y_ Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:00 > Długie kolejki do specjalisty są spowodowane właśnie niską > wydajnością pracy polskich lekarzy. W krajach zachodnich kolejek nie > ma. Kolejki są spowodowane brakiem odpowiedniej ilości specjalistów a nie niską wydajnością lekarzy. A w krajach zachodnich też są kolejki, tyle, ze mniejsze bo więcej lekarzy tam pracuje. > Dane o wydajności pracy > www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=program_samorzadowy_lubelskie.pdf Coś Ci się chyba pomyliło. Podesłałeś program PiS'u a nie dane przedstawione przez jakąś poważną instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:03 Właśnie kolejki są z powodu niskiej wydajności pracy lekarzy, bo zachodni lekarz po jednej maksymalnie dwóch wizytach pacjenta wyleczy, a nasz nie potrafi i tak pacjent chodzi od jednego dod rugiego Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:06 > Właśnie kolejki są z powodu niskiej wydajności pracy lekarzy, bo > zachodni lekarz po jednej maksymalnie dwóch wizytach pacjenta > wyleczy, a nasz nie potrafi i tak pacjent chodzi od jednego dod > rugiego Widać, ze nigdy nie mieszkałeś za granicą i nie musiałeś korzystać z usług zachodniego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
samba.schwarz Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:33 Zgoda aron, przylozymy Ci paralizator do glowy i odpalimy. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:05 Polski lekarz zarabiał 10 razy (nie:15) mniej u nas niż w Anglii, czyli musiał być 10 (nie:15) razy gorszy od angielskiego, który - idąc tym tropem - jako lekarz rodzinny zarabiałby np. 40 tysięcy złotych miesięcznie jeśli przeniósłby się z Londynu na bagna lubelszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:09 Bzdura. Polski lekarz rodzinny zarabia 10 000 zł miesięcznie netto, czyli ok. 2 razy mniej niż lekarz rodzinny w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:49 Znaczy się, chcesz powiedzieć, że angielski lekarz zarabia 20 000 zł netto, czyli ok. 4450 funtów? Coś ty się, z choinki urwał, czy z przyrodzenia masz rozum przyciężkawy? Tyle to zarabia początkujący weterynarz w wiejskiej klinice (płaca podstawowa; 8h dziennie od poniedziałku do piątku, bez dyżurów i wizyt domowych, do tego samochód na dojazdy do pacjentów oraz mieszkanie) a nie lekarz medycyny rodzinnej w Zjednoczonym Królestwie... Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, brniesz w te swoje głupoty i kompromitujesz się z każdym postem. Dobra rada - zanim cokolwiek napiszesz, sprawdź jakie są realia tematu który poruszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:07 Tak, żeby nie być gołosłownym: www.careers-scotland.org.uk/CareerInformation/Occupations/AnimalsLandandEnvironment/VeterinaryWork/VeterinarySurgeon.asp Weterynarz ze stażem pracy 4 lata zarabia (w Szkocji, nie w Londynie) 50000 funtów rocznie. Zarobki starszego stażem weterynarza "przekraczają 70 000 funtów rocznie i są zależne od umiejętności". Pracuje się 40-46 godzin tygodniowo (1 dyżur to 24 godziny). I zanim coś odpowiesz - weterynarz w UK jest opłacany z "kasy chorych" dla zwierząt, a nie z kieszeni właścicieli pacjentów. Zarobki asystenta kardiochirurga dziecięcego w USA (Phoenix, AZ) to 401 000 USD rocznie podstawy. Jest wolna posada. Chcesz linka? W Polsce taki lekarz zarabia ok. 50 000... złotych... Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:11 Aron, moze pojdz do specjalisty od glowy .. W wiekszosci krajow kolejki do specjalistow czy do leczenia szpitalnego sa - i to o wiele dluzsze niz w Polsce. Popytaj znajomych, ktorzy siedza w Anglii i chca pojsc do PANSTWOWEGO specjalisty czy wyleczyc PANSTWOWO zeby. Do prywatnych nie ma - ale placisz. Zwolnij 20% lekarzy - nie ma problemu, nie dosc, ze wydluza sie kolejki, to reszta z chichotem otworzy praktyki prywatne i bedzie czekala na tych, ktorzy nie dostana sie do panstwowego. A wtedy zaspiewaja ci taka cene, ze pojdziesz z torbami. Idz, specjalisto od ekonomii ... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:13 te 20% nie otworzy praktyk prywatnych, bo ja proponuję zwolnić te najgorsze sieroty, które nawet angielskiego się nie potrafiły nauczyć. Skoro nie znają angielskiego to tym bardziej nie będą potrafiły otworzyć gabinetu prywatnego. Mój plan jest sprytniejszy niż myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:37 >aron:klamiesz.Kolejki do specjalistow za granica ,sa dluzsze niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
slon.w.skladzie.porcelany Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 10.11.08, 16:15 fakty to są takie, że wydajność polskiego rolnika jest 34 i 1/2 raza mniejsza niż rolnika w GB, no a przy tym nasi rolnicy ubezpieczani przez KRUS dodatkowo okradają współobywateli, że nie wspomnę o właścicielach busów z okolicy Lublina, ci to już gnojki pierwszej wody, by uniknąć płacenia normalnej stawki ZUS kupują trochę ziemi i już paniska pod KRUS podlegają.... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:47 lstiti napisał: > Zwolnić 20% lekarzy? Jesteś głupi czy jaja sobie robisz?? Już teraz pacjenci > czekają po kilka miesięcy na wizytę u specjalisty, a Ty byś chciał pozbyć się > 20% tych specjalistów? Marzy Ci się powolna eksterminacja narodu polskiego?!?! *** Chyba cos nie zrozumiales.. i jakie 20%.. po 20 latac wychodzic bedzie jeden rocznik.. a to jest 5% lekarzy. Reforma zapoczatkowana dzisiaj potrzebuje 20 lat na przebiegniecie calego cyklu. Przez najblizsze 6 lat spoleczenstwo jest prawie bezbronne wobec szanatazu lekarzy. A po 6 latach zaczna wchodzic pierwsze roczniki... i z kazdym rokiem koszty sluzby zdrowia beda nieco nizsze i.. lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:58 >aron2004:przeciez juz uslyszales na forum sluzby zdrowia od innych kolegow ,jakim jestes wrednym busiarzem z lubelskiego i krwiopijca oraz placacym wylacznie KRUS ,a nie ZUS ,ale chyba nikt z kolegow nie wpadl na to,ze sobie dorabiasz pisaniem glupawych postow ,szkalujacych lekarzy . Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:00 Płacenie KRUSU nie jest w Polsce przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:33 To prawda,ale czy masz czyste sumienie w stosunku do tych co musza placic ZUS ,bo mamusia im nie dala na te hektary?Poza tym Ty nie jestes rolnikiem ,,tylko busiarzem ,a te hektary jak juz inni napisali ,sluza uzyskaniu dotacji unijnych i unikaniu placenia rzeczywistego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
slon.w.skladzie.porcelany Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 10.11.08, 16:21 jeszcze nie jest przstępstwem, na pewno za to jest dnem moralnym i zwykłym pasożytowaniem na współobywatelach Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:01 Przez niego polskie kasjerki, samotnie wychowujące gromadkę dzieci i pracujące w Biedronce muszą iść do pracy piechotą, bo nie stać ich na zdziercze stawki na jazdę busem, a aron nie ma za grosz honoru i nie realizuje powołania busiarskiego, do zapewnienia transportu każdemu potrzebującemu. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 22:02 właśnie dzięki nam busiarzom kasjerki mogą dojechać do pracy. PKS i PKP mają cenniki z kosmosu, 7 zł za 30 km to norma. Ja biorę 2-5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 23:42 bodop napisał: > Ty nie masz bladego pojęcia co piszesz zwolnić 20% lekarzy przy bezrobociu 20% w> zawodzie nie podskoczą. Z twoim rozumowaniem jest coś nie w porządku. Kolejny przykład kompromitacji swojej osoby!!! *** Alez nie. Moze lekarze po zakonczeniu wspolpracy z NFZ sami beda chcieli zawrzec umowe na okreslonych warunkach na nastepne 6 lat. Dlatego na 6 lat, poniewaz musi moc planowac ilosc udzielonych stypendii. Jezeli beda zawodowo i etycznie na poziomie, umowa zostanie zawarta na normalnych warunkach, a wiec okolo 250% sredniej krajowej, NFZ wyda mniej na stypendia. Odpowiedz Link Zgłoś
psychidae Re: Trzeba natychmiast zlikwiodowac bezplatne stu 09.11.08, 21:37 tylko, że jak lekarz ma 45 lat to przeważnie wtedy jest najlepszym specjalistą i obytym z chorobami Odpowiedz Link Zgłoś
perotin Aby nie było niczego. Zapominasz o kontekście. 10.11.08, 01:01 Po pierwsze, aby ktokolwiek chciał studiować drogi kierunek, musi być spełniony jeden z dwóch warunków: 1). Bezpłatne studia. 2). Zarobki pozwalające szybko spłacić kredyt (i oczywiście dostępność takich kredytów). Nie chcesz płacić podatków na bezpłatne studia przyszłych lakarzy? (Z drugiej strony ich rodzice też je płacą, więc nie wiem, w czym problem). Jak rozumiem, chcesz płacić kilka razy więcej niż dziś za wizytę i kilkakrotnie wyższą składkę zdrowotną? Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj.. 09.11.08, 20:39 Niczego lekarzom nie zazdroszczę. Prosze tylko o komentarz: 1.jesli jest tak źle lekarzom, to czemu studiują całe klany rodzinne? 2. Każdy ma prawo pracować, gdzie chce, ale jeśli wykształcił się za moje pieniądze (na darmowych, drogich studiach w Polsce) to wybierając się leczyć poza Polskę proszę, żeby je zwrócił. To byłoby uczciwie Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:44 > 2. Każdy ma prawo pracować, gdzie chce, ale jeśli wykształcił się > za moje pieniądze (na darmowych, drogich studiach w Polsce) to > wybierając się leczyć poza Polskę proszę, żeby je zwrócił. To byłoby > uczciwie Uczciwie było by gdyby pacjenci, płacąc jak za malucha, nie domagali się mercedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:47 Polscy lekarze pracują z najniższą wydajnością w UE - takie są fakty. Społeczeństwo płaci ogromne składki na lekarzy, a jak przyjdzie co do czego to nawet skierowania na badanie krwi nie chcą dać, nie wspomnę o wizycie domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:50 > Polscy lekarze pracują z najniższą wydajnością w UE - takie są > fakty. Skąd masz takie informacje? Podaj źródła. Społeczeństwo płaci ogromne składki na lekarzy, a jak > przyjdzie co do czego to nawet skierowania na badanie krwi nie chcą > dać Ogromne składki? Czy Ty w ogóle czytałeś ten artykuł? Nie dostrzegłeś porównania kwot jakie przeznacza się na leczenie w Niemczech a ile w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:55 Są to dane Ministerstwa Zdrowia - do wglądu w siedzibie Ministra. Co do kwot to polski lekarz rodzinny w woj. lubelskim zarabia 10 000 zł miesięcznie netto - wielu lekarzy niemieckich mogłoby mu pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
bodop Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:26 Ty na pewno byłeś w MZ i sprawdziłeś to. Nie pozostaje ci nic innego jak zostać lekarze. Nie chcę być prorokiem, ale chyba nie podejmiesz się tego. Żałość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 stawki 09.11.08, 21:45 Drogi Aronie. Informuję cię, że za każdego zapisanego pacjenta lekarz POZ (ten w przychodni) otrzymuje 6zł 50 gr. Jeżeli jest to dziecko lub osoba powyżej 70 rż suma wynosi 10 zł. MIESIĘCZNIE. To wszystko ma opłacić lekarza, pielęgniarkę, czynsz, badania itd Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: stawki 09.11.08, 21:48 no właśnie problem w tym, że lekarzy rodzinnych w woj. lubelskim nie stać na badania dla pacjentów, za to stać ich na terenówki, wille i wczasy w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
facet_normalny Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:48 > polski lekarz rodzinny w woj. lubelskim zarabia 10 000 zł > miesięcznie netto Zapomniałeś dodać, że (oczywiście zakładając prawdziwość tej kwoty) że lekarz rodzinny ma jeszcze na utrzymaniu: przychodnię, pielęgniarkę, recepcję. Netto na fakturze to poza tym nie to samo co netto na pasku z umowy o pracę... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:51 aron ty nie gadaj o placeniu bo powszechnie wiadomo ze jestes zlodziejem okradajacym spoleczenstwo przez placenie KRUSU. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:55 płacenie KRUSu jest zgodne z polskim prawem, a tobie nikt nie broni kupić hektarów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:00 oj aron , aron a gdzie twoja moralnosc??? nie od dzis wiadomo ze polscy busiarze sa najmniej moralni w europie Odpowiedz Link Zgłoś
bodop Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:31 Ciekawe skąd te fakty. Bzdury, jakich nigdy nie czytałem. Czy ty myślisz, że poziom czytających to forum jest taki jak twój. Po raz kolejny apeluję do ciebie NIE KOMPROMITUJ SIę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:36 wydajność to ilośc pacjentów wyleczonych w jednostce czasu a nie leczonych. Polscy lekarze wielu leczą ale niewielu potrafią wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 23:31 Zmien plyte aron,bo cos Ci sie zacielo. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:03 Lekarz daje skierowanie na te badania,ktore sa potrzebne dla pacjenta,a nie ktorych pacjent zarzada.Pacjent nie jest lekarzem.A jesli sie za takiego uwaza ,to niech sobie sam zleci.Podobnie z reszta leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:05 he he mój znajomy 5 lat nie był u lekarza ( a składki płacił) i poprosił o badanie a lekarz go spławił Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:35 Jak badania nie byly potrzebne, to nawet jak przyjdzie raz na sto lat ,to tez mu sie nie beda nalezaly.Badanie sa zlecane nie na zyczenie pacjenta ,tylko wedlug wskazan. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 10.11.08, 08:41 Nie byy potrzebne? Raz na kilka lat człowiek nie ma nawet prawa do badań kontrolnych, bo lekarz to pan i wladca? No to wyobraź sobie, że ja w publicznej służbie zdrowia idę do lekarza i mówię, pani doktor, chcę sobie zrobić badania aby sprawdzić, czy wszystko w porządku i...robię wszystkie potrzebne badania. Ale może polscy lekarze to szczególnie uzdolnione bestie i nawet cholesterol potrafią wzrokiem określić, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
slon.w.skladzie.porcelany Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 10.11.08, 16:32 Aron, moj ty mlody pattafianie, a moj znajomy 30 lat płaci normalnie ZUS, utrzymując Ciebie i gromadę tobie podobnych cieci ubezpieczonych w KRUSie, a jak dwa miesiące temu poprosił (z małym dzieckiem!) o podwiezienie 2 km do stacji kolejowej w Lublinie to busiarz beknął mu coś o 25zł, że nie wspomnę że powinien podwieźć z dobrego serca za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:05 to byla dopowiedz na post arona o nie wystawianiu zlecen na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 23:21 Przepraszam,mialo byc:zazada(nie mam polskiej klawiatury i poprawka tez glupio wyglada)-inaczej mowic- domaga sie. Odpowiedz Link Zgłoś
p_a_m Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:03 wybacz, ale placac prawie 500 zeta miesiecznie skladki zdrowotnej od pol roku nie moge sie dostac do stomatologa, to ile powinienem placic zebym mogl skorystac z jego uslug choc raz w miesiacu Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:05 p_a_m napisał: > wybacz, ale placac prawie 500 zeta miesiecznie skladki zdrowotnej od pol roku > nie moge sie dostac do stomatologa, to ile powinienem placic zebym mogl > skorystac z jego uslug choc raz w miesiacu a to juz pytanie do tego komu placisz te 500 zeta :) Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:11 Zarabiasz tylko 170% średniej krajowej, nie chwal się bo w tym ekskluzywnym gronie nie ma czym. Zwróć się z tym pytaniem do NFZ, bo to NFZ kontraktuje usługi stomatologiczne dla swoich ubezpieczonych, pokrywając zapotrzebowanie dla 10% (dziesięciu procent) pacjentów (dane za rok 2007). Jak płacisz tyle, to cię stać na prywatnego dentystę, tym bardziej że NFZ refunduje tylko najgorsze wypełnienia (żużel, azbest itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
p_a_m Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:22 mindflayer napisał: > Zarabiasz tylko 170% średniej krajowej, nie chwal się bo w tym ekskluzywnym > gronie nie ma czym. > Zwróć się z tym pytaniem do NFZ, bo to NFZ kontraktuje usługi stomatologiczne > dla swoich ubezpieczonych, pokrywając zapotrzebowanie dla 10% (dziesięciu > procent) pacjentów (dane za rok 2007). Jak płacisz tyle, to cię stać na > prywatnego dentystę, tym bardziej że NFZ refunduje tylko najgorsze wypełnienia > (żużel, azbest itp.). nie chwale sie bo faktycznie nie ma czym, a prywatnie chetnie pojde tylko niech mi nie zabieraja tej kasiory bo nie ma za co a ja przeznacze na prywatne ubezpieczenie Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 23:30 >p.a.m:No to Ci odpowiem.Za wstawienie koronki zeba,zaplacilam w Szwecji 30.000 zl.Stomatolog byl uprzejmy i rozlozyl mi to na dwie raty poo 15.000tys zl .Nie moglam leciec do Polski ,bo tam byloby taniej ,gdyz to bylo tuz przed kongresem w Stanach.Zapraszam na leczenie do Szwecji.A z innej banki.Doba hotelowa w szpitalach szwedzkich jest platna dla wszystkich ubezpieczonych.Podobnie jest z wizyta u lekarza,za wypisanie recepty ,za wizyte u specjalisty sie placi jeszcze wiecej (i dlugo czeka)i jeszcze za pare innych rzeczy.I to sa warunki dla ubezpieczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:39 >ko-ment-cos tam:nie przypominam sobie,zebys placila za moje wyksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bodop Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj... 09.11.08, 20:39 Specjalistów brakuje, a podczas ostatniego pisemnego państwowego egzaminu specjalizacyjnego z chorób wewnętrznych, brak profesjonalizmu komisji w przygotowaniu PES spowodował, że prawie 50% zdających, tj. 330 lekarzy nie zdało. Czy ktoś może wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi? Jak to się ma z ograniczeniem kolejek do specjalistów i reformy służby zdrowia. Zacznijmy wymagać wyjaśnień,bo za chwilę wogóle nie będzie dostępu do specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:41 polscy lekarze są najgorsi w UE, tak że to sumie dobrze że wyjeżdżają Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:47 > polscy lekarze są najgorsi w UE, tak że to sumie dobrze że wyjeżdżają Skoro tacy najgorsi to dlaczego tak chętnie są przyjmowani za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:49 bo jeszcze się tam na nich nie poznali Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 20:53 > bo jeszcze się tam na nich nie poznali Wręcz przeciwnie. Znają ich i cenią :) Odpowiedz Link Zgłoś
bodop Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:23 Gościu nie kompromituj się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 21:37 Olejcie arona, to etatowy protestant bez inteligencji, wkleja te same bzdury od przeszlo roku. Odpowiedz Link Zgłoś
samba.schwarz Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:42 Pochwycmy arona, koledzy, wszczepmy mu te elektrody. jak puści głupote to my go prądem.Plisuś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:46 Gdzie można mu wszczepić? Głowę ma jak lampę próżniową, tylko będzie świecić przez uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
slon.w.skladzie.porcelany Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 10.11.08, 16:35 od jakiego roku? przecież aron to bot, działa prawie od początku istnienia forum "Służba Zdrowia" ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:40 Boja sie utraty kolejnych specjalistow,chca miec darmowych niewolnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:41 To odpowiedz na post o oblanych egzaminacg z inteny. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Wszystkie studia powinny być płatne 09.11.08, 21:04 W ten sposób uniknie się finansowania przez średnio biedniejszych podatników polskich kadr dla bogatszych społeczeństw zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
nessus Re: Wszystkie studia powinny być płatne 09.11.08, 21:22 Idac twoim tokiem rozumowania moze prosciej zlikwidowac uczelnie szkolace lekarzy, pozniej pozamykac szpitale.Wyobrazasz sobie jakie beda oszczednosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Refleks szachisty 09.11.08, 21:06 Teraz się tym martwią? Znam praktykujących prawie 70 letnich anestezjologów i chirurgów, 80 letnią okulistkę, a większość pediatrów to emeryci. Wykształcenie maturzysty na lekarza trwa oficjalnie 12-13 lat (6 lat studiów+1 rok stażu+ 5-6 lat specjalizacji), praktycznie trzeba 10 lat, żeby lekarz coś sobą przedstawiał. Dlatego dziś mamy efekty zaniedbań rządów Oleksego, Buzka, Millera, a po Kaczyńskim i Tusku będziemy zbierać w dupę za kolejne 10 lat. Pier.dolę taki rząd, taki NFZ, pier.dolę ministrów, prezesów, dyrektorów, szpitale i najbardziej pier.dolę komentarze na poziomie onetu w stylu "oddaj za studia". Odpowiedz Link Zgłoś
polar_bear Re: Refleks szachisty 09.11.08, 21:27 > Pier.dolę taki rząd, taki NFZ, pier.dolę ministrów, prezesów, dyrektorów, > szpitale i najbardziej pier.dolę komentarze na poziomie onetu w stylu "oddaj za > studia". Jednym z NAJWIĘKSZYCH zaniedbań wszystkich rządów był brak jasnego przesłania: młody człowieku jeśli chcesz mięć dobry zawód to musisz SAM o to powalczyć, za swoją kasę. A rzeczywistość jest taka, że polski podatnik pokrywa koszty wszystkich studiów, również dla przyszłych lekarzy w UK czy Szwecji. I co ty na to, poza bluzgami oczywiście? Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Refleks szachisty 09.11.08, 21:39 więc właśnie. osobiście uważam, że wszystkie studia w Polsce powinny być płatne, oczywiście z systemem kredytów, jak np. w UK, a wtedy zobaczyłyby polskie darmozjady jak to jest ZAPRACOWAĆ na swoje wykształcenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Refleks szachisty 09.11.08, 21:48 Taniej studiować medycynę na Wyspach niż w Polsce (według stawek za semestr). Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Refleks szachisty 09.11.08, 22:10 >mindflayer:rozwin prosze temat ,bo moje dziecko startuje na medycyne w przyszlym roku i ma dylemat, czy wybrac Polske czy Wyspy .Poniewaz uczy sie w szkole angielsko-jezycznej z miedzynarodowa matura, to studia po angielsku bylyby latwiejsze niz po polsku.Co za paradoks prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Refleks szachisty 09.11.08, 22:31 Kiedyś sprawdzaliśmy stawki w jakimś przeciętnym medical school w GB, sorry nie pamiętam gdzie bo to już kilka lat. Stawka za rok studiów wynosiła nieco ponad 3000 funtów, w Polsce wtedy kosztowało to 24-35 tysięcy rocznie, nie rozumiemy do dziś za co. Może za bezproblemowe zdawanie egzaminów? Stawki są pewnie zróżnicowane bardziej niż u nas, warto sprawdzić w konkretnej uczelni gdzie chciałaby studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Refleks szachisty 09.11.08, 22:36 do tego w UK każdy student może starać się o kredyt na studia spłacany w części przez państwo plus różnorakie stypendia - na stronach uczelni i college'ów są zawsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Refleks szachisty 09.11.08, 23:37 >kola:Szwecja tez ma system stypendiow i pozyczek bez wzgledu na kraj studiowania.A w Szwecji ,studia oprocz tego ze sa bezplatne,(w tym medyczne )to dostac sie na wydzial lekarski nie jest latwo (chociaz studia latwiejsze niz u nas) i dlatego masa Skandynawow studiuje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Non sequitur 09.11.08, 21:46 Polski podatnik to mityczny jednorożec, nikt go nie widział. Czasem przychodzi jakiś gnojek młodszy ode mnie, co "mu się należy bo za jego podatki mnie kształcono". Sto ch...ów mu w dupę i kotwica w plecy! Według waszej logiki (bo ciągle wyłażą tacy jak ty), Polska będzie korzystać z tego, że Białoruś wykształci lekarzy, którzy zaczną pracować w Polsce, czyli się wyrówna. Nie mam pretensji, że jedyny plan ratunkowy wymaga najazdu na Białoruś i sprowadzenia siłą tych lekarzy, ja to rozumiem, prościej inwestować w mięso armatnie niż w kształcenie lekarzy. Teraz wg danych naszych uczelni ponad 30-40% studentów studiuje medycynę odpłatnie, jedyne realne (oprócz zdanej matury) kryterium kwalifikacyjne w ich przypadku to zdolność opłacenia studiów. Jeśli nie mogą nawet zdać matury, to mogą odpłatnie studiować na mitycznej Białorusi, a następnie przenieść się na płatne studia w Polsce. Wot żyzń ch...owa. Niedługo nawet małpa zostanie lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
polar_bear Re: Non sequitur 09.11.08, 23:12 mindflayer napisał: > Polski podatnik to mityczny jednorożec, nikt go nie widział Głębia intelektualna tego komentarza wiele tłumaczy. To już może te twoje bluzgi lepsze. Przynajmniej nie udają 'dyskusji' Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Refleks szachisty 09.11.08, 22:13 >mindflayer:lubie Twoje komentarze.A nie bole Cie plecy od tego tarzania? Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Refleks szachisty 09.11.08, 22:37 Chciałbym :)))) jedno zero to żart z naszych lekarzo-żerców, mogą zgadywać które. Pozostałych 4 cyferek jestem wart nawet w takich warunkach jak pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
brrr3 Re: Też pierd...lę :-) 09.11.08, 22:45 Tak jak kolega(żanka), też pierdzielę to całe towarzystwo. Katastrofa jest już tuż ...tuż... Uczcie się zielarstwa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
walrus1 wynagrodzenie w niemczech 09.11.08, 21:16 Wynagrodzenie podstawowe(bez dyzurow) z dyzurami ok 30-50% dodatkowo Arzt(lekarz) 3.420-4.200 € Facharzt(specjalista) 4.450-5.6oo € Oberarzt(ordynator) 5.650-6.000 € Ltd. Oberarzt(kier.Ordynator) 6.500€ Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: wynagrodzenie w niemczech 09.11.08, 22:50 >walrus:i tak nikt z obecnych na forum lekarzo-zercow Ci nie uwierzy.Ale my ,lekarze pracujacy za granica wiemy ,ze takie sa fakty.I pomimo tych pensji ,lekarze niemieccy wybieraja coraz czesciej Wyspy i Skandynawie.No chyba im sie w glowach poprzewracalo,jak by napisaly forumowe trole.A Aron by dodal,ze moze niedlugo im sie zechce do Grecji na wczasy jechac i moze jeszcze terenowke kupic ,jak tym z lubelskiego.He ,he. Odpowiedz Link Zgłoś
walrus1 Re: wynagrodzenie w niemczech 09.11.08, 23:33 obecnie brakuje w niemczech okolo 4 tys lekarzy, 90% klinik w na terenie bylej ddr szuka lekarzy , na terenie tzw zachodnich niemiec wskaznik lerzy przy ok 60%. uzyskanie miejsca pracy zaraz po studiach bez zadnych kwalifikacji nie sprawia wiekszych trudnosci, w kazdym szpitalu mozna uzyskac czes albo nawt cala specjalizacje, egzaminy sa indywidualne prze d izba lekarska danego landu. W niemieckich szpitalach istnie system hierachiczny a nie horyzontalny jak w sytemie anglosaskim, jest sporo biurokracji, 36- 30 dni urlopu, doksztalcanie jest po czesci finansowane przez szpital, jak juz pisalas spora czesc niemieckich lekarzy szuka szczescia za granica bo w porownaniu z innymi systemami zdrowotnymi europy zachodniej niemieckie zarobki naleza do najnizszych. nb studia w niemczech sa wlasciwie bezplatne, w wiekszosci landow trzeba zaplacic czesne w wysokosci 500€ za semestr, ale sa landy bez czesnego jak szlezwig, hesja czy landy bylej ddr Odpowiedz Link Zgłoś
samba.schwarz Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj.. 09.11.08, 22:46 W końcu stary spec będzie cenny jak diament jaki. Gdyby tak jeszcze kasa i sily. Albo redbul. A aron poszedł spac... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:54 W Skandynawii juz sa cenni ,niemal jak diament.Szwedzi maja swoje wady ,ale planuja z wyprzedzeniem i juz widza braki za pare lat.To zupelnie odwrotnie niz w Polsce.W Szwecji szef odpowiada m.in za poltyke kadrowa i takie rzeczy rozwazaja z wyprzedzeniem wieloletnim. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 09.11.08, 22:58 W finanasach trwa zasysanie kapitalu do Stanow,a w polityce medycznej-kadr wyksztalconych-specjalistow- do krajow zachodnich.I to sie nie zmieni, jesli nie podniesie sie pensji dla lekarzy w kraju .Zreszta jak napisal kolega ze Szwecji ,zatrudniaja juz z checia kolegow, blisko konca specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 i to jest właśnie meisterstück 09.11.08, 22:55 zablokować dostęp do zawodu i lać krokodyle łzy. a jak by się znalazł jakiś chętny na wąską specjalizację no to mu nie dać możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 taaaaa. brakuje. nie ma kto leczyć 09.11.08, 23:52 120/80, na co są już szeroko rozreklamowane specyfiki Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio konsekwencje... 10.11.08, 01:46 To konsekwencja otwarcia granic bez wyrownania kosztow utrzymania i poziomu zycia... Nie mozna sie dziwic nikomu ze jedzie pracowac tam gdzie wiecej placa. Zreszta, nie dotyczy to tylko lekarzy. Jedyne wyjscie: zprywatyzowac "Sluzbe Zdrowia" i - przeznaczyc na nia ZNACZNIE WIECEJ pieniedzy! Aktualnie w Polsce spoleczenstwo wydaje na leczenie 10-20 razy mniej niz w innych, tzw. "drogich" krajach Unji. Przyklad - Francja: budzet 2005 "Securité Sociale" (czyli francuski odpowiednik NFZ) to 363,7 milliardow euro, czyli okolo 6000 euro (21.000 Zl) na glowe mieszkanca. W Polsce to jest to zaledwie... 50 milliardow Zl, czyli 1300 Zl na glowe mieszkanca! 16 razy mniej! We Francji ochrona zdrowia kosztuje 22% PKB, w Polsce to nawet nie 10% I czemu tu sie dziwic? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Niech zwrócą za studia 10.11.08, 03:47 Niestety trzeba jak najszybciej wprowadzić obowiązek spłacenia kosztu studiów przez absolwentów, którzy zamierzają pracować za granicą. Oczywiście można im spłatę rozłożyć na raty, ale zwrócić muszą. Polski podatnik płaci na płacenie polskich lekarzy po to, żeby miał kto leczyć polskich pacjentów. Dlaczego nikt nie kontroluje złodziejstwa, jakim jest wyjazd z kraju wykształconego za publiczne pieniądze lekarza? Natomiast lekarzom pozostającym w Polsce można by w ramach promocji i zachęty całkowicie zawieszać spłatę kosztów studiów Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Dobry początek 10.11.08, 05:25 To nie są żadne "zatrważające liczby", tylko dobry początek - podobnie jak 10 tys. prawników na dnie morza. Każdy, kto miał okazję spotkać się z tymi aroganckimi, cynicznymi nieukami o rozdętym ego musi mi przyznać rację. Może na ich miejsce wreszcie przyjedzie ktoś, np. z Ukrainy albo Konga, kto naprawdę potrafi leczyć i przejmuje się losem pacjenta. A te dupki i tak wylądują na zmywaku, bo do niczego innego się nie nadają a i do tego nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dobry początek 10.11.08, 06:34 przede wszystkim trzeba przeprowadzić lustrację majątkową lekarzy czyli czego się dorobili kosztem pacjenta. Trzeba zabrać te wszystkie wille, terenówki i jacuzzi wyrwane pacjentowi z gardła. POkażcie mi w Polsce biednego lekarza - np. takiego co mieszka w komunalce, jeździ Poldkiem a wczasy spędza nad Firlejem. Nie ma takich, a szkoda. Gdyby byli to opieka medyczna w Polsce byłaby o wiele lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dobry początek 10.11.08, 06:36 można sprowadzić lekarzy z Malawi - tam pensja lekarza wynosi 10 dolarów miesięcznie. Za takie pieniądze nasz lekarz nawet nie pojedzie na wizytę domową. Odpowiedz Link Zgłoś
rask aron to troll 10.11.08, 07:23 Dlaczego dyskutujecie z Aroonem2004 ?????? Przecież to troll internetowy. Niereformowalny. Poczekajmy na posty szlachcica, oj zacznie się. Odpowiedz Link Zgłoś
conan03 Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj.. 10.11.08, 07:50 Niestety to efekt wieloletnich zaniedbań także środowiska lekarskiego -moja koleżanka kiedy 8 lat temu kończyła studia miała do wyboru tylko specjalizacje lekarza rodzinnego -wtedy była na to moda . SYStem trzeba zmienić niestety wykształcenie lekarze też będą musieli odpracowywać bo społeczeństwo jest za biedne aby finansować kształcenie szwedzkich lekarzy oczy6wisćie przy przyzwoitych zarobkach dla nich ,nalezy także przyjrzeć sie róznej maści urzednikom żerujących na służbie zdrowia .Niestety także społeczeństwo musi podnieść stopień finansowania -rolnikom można potącić 100zł od ha z dopłat na służbę zdrowia -w polsce jest 1,5 mln gospodarstw srednia dopłata to ok 300 zł . Niestety lekarze też muszą podnieść swój poziom etyki i bezwzględnie eliminować nieuczciwych bo tylko w ten sposób społeczeństwo będzie chciało zwiększać finansowanie systemu .Inaczej zawsze będzie tak że najpierw zmusza cie do płacenia państwo ,a potem sam musisz płacić jak zachorujesz bo ci się nic nie należy . Odpowiedz Link Zgłoś
turpin 6% <> 6% 10.11.08, 09:55 Te 6%, co 'pobrało zaświadczenia' niekoniecznie oznacza 6% lekarzy, którzy na stałę czy na dłużej opuścili Polskę. Znam 7 polskich patologów, którzy 'pobrali zaświadczenia', a to nie mało, zważywszy że specjalistów w tej dziedzinie jest w Polsce coś z trzstukilkudziesięciu. Cztery osoby na dobre pracują w UK. Dwóch kursuje między Polską a UK, pracując raczej w Polsce i zarabiając raczej w Anglii. Jedna w ogóle nie zdecydowała się na wyjazd. Izba Lekarska nawet tego nie potrafi oszacować. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj... 10.11.08, 10:48 thyson napisał: > jezeli delikwenci po skonczonych studiach medycznych ktore to finansowane byly > przez spoleczenstwo nie zamierzaja tego spoleczenstwa leczyc, to sprawiedliwym > bedzie, aby w momencie uzyskaiwania zaswiadczenia uprawniajacego do pracy za gr > anica regulowali koszty jakie panstwo ich ksztalcac ponioslo. np. 150tys zł (...) Cholera, ZAWSZE się znajdzie jakiś bezmyślnik, który wyciągnie ten argument. Bo "społeczeństwo płaciło"... Jasne, niech zwracają. A im niech państwo zwróci PEŁNE koszty podatków, które płacili pracując w Polsce, a zwłaszcza składki emerytalne, z których nie będa korzystać. Potrzbne byłoby także dokłądne wyliczenie, ile państwo powinno w takim razie zwrocić ich rodzicom, którzy przez wiele lat płacili podatki m. in. na edukację swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 10.11.08, 19:46 > Cholera, ZAWSZE się znajdzie jakiś bezmyślnik, który wyciągnie ten argument. Bo > "społeczeństwo płaciło"... Jasne, niech zwracają. A im niech państwo zwróci PE > ŁNE koszty podatków, które płacili pracując w Polsce, Dlaczego ktoś miałby im zwracać te podatki? Czy jak wrócą z UK do Polski, to Brytyjczycy zwrócą im tam zapłacone podatki? Podatki płacisz na bieżąco za bieżące 'korzystanie' ze struktur państwa, w którym pracujesz. > a zwłaszcza składki emery > talne, z których nie będa korzystać. A dlaczego nie będą z nich korzystać? Altruiści tacy? Przecież konta emerytalne są indywidualne i każdy ma dokładnie wyliczone kwoty składek, które odprowadził do ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje specj.. 10.11.08, 11:41 Komentarze przy podobnych artykułach są dość charakterystyczne i wynika z nich że nic się nie zmienia. Dla zdecydowanej większości komentujących wyjazdy lekarzy za granice nie są problemem ani nie są postrzegane jako jakieś zagrożenie - w żaden sposób ich to nie martwi i nie są zainteresowani tworzeniem warunków by ten proces powstrzymać a jedynie by lekarz "oddał za studia", ewentualnie proponują jakieś formy administracyjnego "zmuszania" do pracy, nic ponad to. Opinie takie pojawiają się w zdecydowanej większości komentarzy więc trudno to lekceważyć. Druga najliczniejsza grupa to inwektywy, oskarżenia i wytykanie "bogactwa" - obie te grupy wyczerpują praktycznie 99% wpisów. Można z tego wnioskować że nadal w Polsce dostęp do lekarza jest wystarczając łatwy a możliwość leczenia się nie jest postrzegana jako jakieś szczególnie pożądane czy cenne dobro oraz komentujący mają pewność tego dostępu. Być może faktycznie w Polsce jest nadal zbyt dużo lekarzy i podejmowanie jakichś "akcji" (które wiążą się jednak z ponoszeniem kosztów) w celu odwrócenia tego trendu nie jest racjonalne - mniej lekarzy to mniej etatów do zapłacenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gientamicin Re: Ponad 6 proc. lekarzy za granicą, brakuje spe 10.11.08, 17:01 slav! 10/10, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś