Dodaj do ulubionych

Tej rzeźbie mówimy: nie!

12.11.08, 07:16
Jesteśmy durnym narodem, który potrafi tylko niszczyć. 40 lat naszej
historii podeptaliśmy i wrzuciliśmy do śmietnika nie zważając na to
czy to coś wartościowego czy rzeczywiście śmieci. Ludzie, nie lubię
twórczości Hasiora tak jak nie lubię Picassa, ale zniszczyć Guernicę
bo dziś Baskowie są be?
To tak jak i z Pałacem Kultury . Ludzie! opanujcie się! Może
lotnisko w Gdańsku też nasze władze zamkną bo nosi imię Wałęsy?
Gdzie są granice nonsensu? Ludzie przychodzą i odchodzą kacykowie
upadają jeden po drugim. To co zbudowaliśmy niech trwa, niech
przypomina. Kurcze no przecież w jakimś celu tego obozu w Oświęcimiu
też nie zburzyliście!
Obserwuj wątek
    • hapita Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 07:23
      Paranoja rządzących,czy ślepa nienawiść?Niech się zajmą innymi
      bardzo ważnymi problemami.Biedą milionów rodzin polskich.Głodowymi
      emeryturami.Poszerzaniem a nie ograniczaniem
      demokracji.Ograniczeniem państwa policyjnego.Jest co robić .
      • zawszejestem.jaki.jestem Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 07:58
        ciekawe,jaki będzie koszt rozbiórki-może lepiej przeznaczyć na jakiś szpital
        • part_of_the_game A Pałac Kultury, dar Stalina, został zabytkiem :)) 12.11.08, 10:27
          Banda oszołomów, no ręce opadają po prostu!
          • pszeszczep666 W sumie mały plusik dla komunistów 12.11.08, 10:43
            Za forme pomnika, bo co do treści to nie ma chyba dyskusji (tak samo jak w przypadku pomnika niejakiego "ognia"). W dzisiejszej Polsce pomnik to musi być figura z brązu, a najlepiej kilka figur, jakis komiks (vide pomnik powstania warszawskiego), żeby cos się działo, żeby to coś przedstawiałao. Żałosny drobnomieszczański gust odzwierciedlający ciasną zachowawczą mentalność.
            • kosmosiki A to Wolska właśnie... 12.11.08, 10:50
              W Niemczech wschodnich po upadku muru berlińskiego najpierw zajęto się
              budowaniem dróg, reformowaniem itp. Idiotycznymi tabliczkami z nazwami ulic i
              podobnymi pierdołami się nie przejmowano.

U nas po upadku komunizmu wytoczono walkę tabliczkom i innym takim, a drogi
              syfiaste zostały bo to przecież nie problem...
              • gmsaxz Kiedy w końcu zaczną palić książki? 12.11.08, 12:26
                Kiedy w końcu zaczną palić książki? Nie mogę się już doczekać. Nie wiem już czy
                ten PiS to bardziej stalinowski komunizm, czy hitlerowski faszyzm bo to wygląda
                na mieszankę. PiS to żywa kwintesencja syfu i wredności. PZDR
                • borys_j A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 12:43
                  i komunizująca Wybiórcza będzie tylko bezsilnie krztusiła się z
                  wściekłości, ja i te wiejskie tłuczki (tzw. wykształciuchy), którzy
                  tu tak gremialnie zaszczekały...
                  • ereta Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 13:21
                    borys_j napisał:

> i komunizująca Wybiórcza będzie tylko bezsilnie krztusiła się z
                    > wściekłości, ja i te wiejskie tłuczki (tzw. wykształciuchy),
                    którzy
                    > tu tak gremialnie zaszczekały...
                    Borys_j, a Ty jesteś miejski kundel?
                    • borys_j Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 14:55
                      :) nie, ale nie pluję na to, co powinno być swięte dla nas i nie
                      bronię wszawej UB-historii... :)
                      • maruda.r Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 15:02
                        borys_j napisał:

> :) nie, ale nie pluję na to, co powinno być swięte dla nas

A skąd wiesz, co powinno być dla nas święte? Miałeś objawienie, wstrząs mózgu
                        czy rozmowę z idiotą Górskim?

• borys_j Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 15:11
                          :))))) właśnie w tym rzecz, że taki pajac-wykształciuch, jak Ty nie
                          ma pojęcie, co powinno być dla nas święte :))

dokłądnie na tym polega problem wykształciucha (zapewniam Cię, nie
                          musisz szukać objawienia, walić się wgłówkę lub rozmawiać z
                          kimkolwiek - lepiej spytaj dziadka, skoro rodzice Ci tego nie
                          wpoili... )
                          • poszeklu Co innego rzezba, co innego tablica komuchow 12.11.08, 16:50
                            Rzezba byla i pozostanie dzielem sztuki.
                            Szkoda, ze za sprawa komuchow zostala
                            zapamietana jako pamiatka komunizmu.
                            Moze przestaniemy patrzec na sztuke
                            tylko z perspektywy politycznej.
                            Hasior zrobil ciekawa rzecz za pieniadze
                            komuny.
                            Zrzucic te tablice i dac inna z madra,
                            nazwa tej rzezby.
                            • burlasino Re: Co innego rzezba, co innego tablica komuchow 12.11.08, 17:20
                              To nie jest też tak, jak ty chciałbyś widzieś sztukę. Sztuka,
                              zwłaszcza ta abstrakcyjna (a rzeźba Hasiora jest właśnie
                              abstrakcyjna), powstaje w określonym kontekście historycznym i
                              społecznym i nie jest wcale obojętne jaką tablice do
                              niej "przykręcimy". Hasior nie stawiał pomnika zbieraczom muszli
                              (np. klozetowych) tylko poległym w walce o sprawiedliwość społeczną
                              (choćby taką, jak wyobrażali ją sobie ci ci polegli). Nie można
                              więc zmieniać jego intencji i "przykręcać" tablicy z nieprawdziwą
                              informacją. Można najwyżej ustawić obok istniejącej - drugą,
                              wyjasniająca zawiłośći naszej historii.
                              • tepicpo Re: Co innego rzezba, co innego tablica komuchow 12.11.08, 21:05
                                burlasino napisała:

>Hasior nie stawiał pomnika zbieraczom muszli
                                > (np. klozetowych) tylko poległym w walce o sprawiedliwość społeczną
                                > (choćby taką, jak wyobrażali ją sobie ci ci polegli). Nie można
                                > więc zmieniać jego intencji i "przykręcać" tablicy z nieprawdziwą
                                > informacją.

Morderców z KBW nazywasz "bojownikami o sprawiedliwość społeczną" - toż gadasz
                                jak UB-ek ..... chłopie mamy 2008 rok, ubeckie czasy minęły a teraz zabieramy
                                się za to, żeby zatrzeć po tych mordercach wszelki ślad :) ciesz się z wolności
                                słowa, którą wywalczyli tobie, potomkowie tych, których siepacze z KBW zabili na
                                Podhalu.

nie płakałem po "drogim" Bronisławie/ stop wariatom drogowym
                                img.interia.pl/motoryzacja/nimg/Wrak_samochodu_profesora_2682621.jpg
                                • burlasino Re: Co innego rzezba, co innego tablica komuchow 13.11.08, 00:54
                                  Masz, człowieku, prawo do swoich poglądów, a ja do swoich. Z tym,
                                  że ja nie używam takich zwrotów jak Ty, choć "bojownicy" z NSZ, WiN
                                  oraz zwykłych band, które tylko dla picu używały rozmaitych szyldów
                                  politycznych, wymordowali bez żadnych sentymentów mnóstwo ludzi, w
                                  tym bezbronnych kobiet i dzieci.
                                  Swoje chamskie epitety zatrzymaj dla swoich znajomych lub rodziny,
                                  a w dyskusji operuj faktami oraz obiektywnymi ocenami niezależnych
                                  historyków, np. Asha, Davisa itp.
                                  • ws60 nie taniej zmienić nazwę ? 13.11.08, 12:57
                                    na np "poległym bojownikom ak" ...
                                    • burlasino Re: nie taniej zmienić nazwę ? 13.11.08, 22:37
                                      ws60 napisał:
                                      > nie taniej zmienić nazwę, np na "poległym bojownikom ak" ...

Pewnie taniej, ale nie byłoby to zgodne z intencją twórcy pomnika,
                                      który dedykował go innym ludziom.
                                      • poszeklu Pamieci walczacym z komunizmem 14.11.08, 15:29
                                        burlasino napisała:

> ws60 napisał:
                                        > > nie taniej zmienić nazwę, np na "poległym bojownikom ak" ...
                                        >
                                        > Pewnie taniej, ale nie byłoby to zgodne z intencją twórcy pomnika,
                                        > który dedykował go innym ludziom.

Nieprawda! Hasior nie dedykowal UBekom tego pomnika!
                                        On wykonal rzezbe na zamowienie, za pieniadze, a ZROBIL
                                        TO TAK, ZEBY NAWET SLADU NIE BYLO, ZE TO JEST DEDYKOWANE
                                        CZERWONEJ ZARAZIE!!!!!
                                        Tym bardziej mamy prawo uwazac, ze jest to rzezba dla
                                        OBRONCOW POLSKI PRZED KOMUNIZMEM!!!!!!
                                        • burlasino Re: Pamieci walczacym z komunizmem 16.11.08, 01:06
                                          Czy ty jesteś aż takim durniem, poszeklu, czy tak bezczelnie i w
                                          żywe oczy kłamiesz, a w dodatku usiłujesz przedstawić Hasiora jako
                                          idiotę, który nie wiedział co rzeźbi i po co.
                                          Podtswowym elementem każdego zamówienia na dzieło rzeźbiarskie jest
                                          jego PRZEZNACZENIE.
                                          Twój tupet, poszeklu, doprawdy powala.
                                          • mis22 Ideologicznie czysta Polska 23.12.08, 04:44
                                            Smutne, że zamiast wolności i tolerancji Polska idzie w ślady różnych reżymów,
                                            które niszczyły wszystko z przeszłości co nie było zgodne z aktualną ideologią.
                                            Talibowie burzyli. Katolicy też burzą.
                            • artur737 Re: Co innego rzezba, co innego tablica komuchow 12.11.08, 22:39
                              Zostawic, tylko inaczej okreslic. Hasior byl jednak wielki.
                          • ready4freddy Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 21:24
                            borys_j napisał:

> :))))) właśnie w tym rzecz, że taki pajac-wykształciuch, jak Ty nie
                            > ma pojęcie, co powinno być dla nas święte :))
                            >
                            > dokłądnie na tym polega problem wykształciucha (zapewniam Cię, nie
                            > musisz szukać objawienia, walić się wgłówkę lub rozmawiać z
                            > kimkolwiek - lepiej spytaj dziadka, skoro rodzice Ci tego nie
                            > wpoili... )

znaczy tak mowiac miedzy nami, krotko i po gospodarsku, to tyle wiesz, ile ci
                            ojciec i dziad powiedzieli? a im pradziad i prapradziad? to pewnie wiele
                            ulatwia, sam nie musisz myslec - a moglbys sie zmeczyc!
                            ja tam wole juz byc wyksztalciuchem, niz wyksztalciulem :)
                      • burlasino Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 15:28
                        borys_j napisał:
                        > :) nie, ale nie pluję na to, co powinno być swięte dla nas i nie
                        > bronię wszawej UB-historii... :)

Każdy ma swoich "świętych". Gorsi są ci, co nie mają rozumu. Tak,
                        jak ty!
                        • borys_j Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 15:44
                          :)) nie zniżę się, żeby odpowiedzieć Ci w Twoim, knajackim stylu,
                          ale tylko coś Ci zasugeruję: pomyśl, skoro tak chełpisz się swoim
                          rozumem - dlaczego w 1919 roku, rok po odzyskaniu Niepodległości,
                          zburzono w Warszawie Cerkiew Aleksandrowską, która stała na Placu
                          Saskim (dziś Piłsudskiego)... Pewnie wg Ciebie, to była zbrodnia
                          faszystowska na historii, a może jednak dojdziesz do bardziej
                          konstruktywnych wniosków. Jeśli tak, to zastanów się raz jeszcze nad
                          tym, co napisałeś...
                          • burlasino Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 15:59
                            knajak - m III, DB. -a, N. ~kiem; lm M. te -i, ci ~acy, DB. -ów
                            gw. miejska «włóczęga, ulicznik, spryciarz, cwaniak»
                            knajacki - przymiotnik od knajak

Z jakiego powodu mój zarzut braku rozumu u ciebie jest "knajacki"?
                            Coś mi się wydaje, że używasz tego obcego ci wyrazu powtarzając po
                            swoim idolu politycznym, niejakim Jarosławie Kaczyńskim, który lubi
                            tak tumanić swoich słuchaczy niezrozumiałymi słowami, często
                            zresztą nieadekwatnymi do tematu lub zgoła idiotycznymi ("z ziemi
                            polskiej do wolski", "nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne,
                            a białe jest białe")

Cerkiew Aleksandrowska, stojąca nigdyś w centrum stolicy, nie ma
                            nic wspólnego z pomnikiem na przełęczy, który nikomu w niczym nie
                            przeszkadza, a jest świadectwem historii i zabytkiem kultury.
                            Być może nie należało rozbierać i cerkwi, ale to już zależy od jej
                            wartości historycznej i kulturalnej, których nie znam. To, że
                            Polacy zrobili w przeszłości coś głupiego, nie konwaliduje
                            bynajmniej późniejszych głupich decyzji i czynów.
                            • borys_j Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 16:07
                              :))) czyli ślady po upodleniu Polski i Polaków (przeczytaj raz
                              jeszcze czemu był ten UB-lisk "poświęcony"), mogą sobie stać, jak
                              gdyby nigdy nic? :))
                              Wspólczuję Ci, jak będziesz się gimnastykował, kiedy spyta Cię o to
                              Twój syn lub córka... Ale wszak, Ty masz rozum ... :))))

Co do słowa knajacki i wywodu (powtarzam w Twoim, kanjackim
                              stylu... :))

knajak to człowiek z marginesu społecznego (SJP) - i takiego, stylu
                              używasz (rozumiem, że już mnie zaszufladkowałeś, Kaczyński - chyba
                              nie ten to powiedział? :) - ale to broń obosieczna, bo o takim stylu
                              mówił tenże Kaczyński - o Tusku (wychowanie na podwórku, z marginesu
                              społecznego) - czyli wszystko się zgadza? ;))
                              I jeśli będziesz kontynuwował (ja nie ma ochoty) uprzedzę Twoje
                              pytania - tak, wolę być po stronie bydła i dorzynanej watahy, życzę
                              dalej dobrego samopoczucia :)))
                              • burlasino Re: A ja mam nadzieję, że usuną ten UBelisk... 12.11.08, 16:15
                                Dlaczego zarzut braku rozumu ma czynić ze mnie człowieka z
                                marginesu? To Ty wyrażasz się ciagle w sposób agresywny, używasz
                                niegrzecznych porównań (bydło, wataha itp.) i ogólnie się miotasz.
                                Spokojnie, obywatelu, nie denerwujcie się. Używajcie argumentów, a
                                nie obcych sobie wyrazów i znaków interpunkcyjnych w nadmiarze.

• edek47 Postawic tam Jana Pawla II... 12.11.08, 13:23
                    czyli KOLEJNE 'dzielo sztuki' paprealizmu.
                    • burlasino Re: Postawic tam Jana Pawla II... 12.11.08, 15:31
                      edek47 napisał:
                      > Postawic tam Jana Pawla II...

Koniecznie! Najlepiej, "dżejpitu" grającego na tych żelaznych
                      organach "Kiedy ranne wstają zorze.."
                  • cerezacereza wyksztalciuche laczcie sie ponadpartyjnie 12.11.08, 14:34
                    ale mie ciebie zal!
                    nienawisc z twoich slow zionie- nie wiem, w czym twoj problem tkwi.
                    bycie wyksztalciuchem jest super. Uczenie daje taka satyfakcje,
                    ktorej i tobie zycze - sprobuj stary warto! nagle sie okaze, ze sam/
                    sama sie mentalnie ograniczasz, otworza sie szeroko dotad zamnkniete
                    drzwi, wkradnie zadowolenie!!! nic nie stracisz, mozesz tylko zyskac!
                    Mysle i mam nadzieje, ze nie rusza HASIORA - bo to bylaby wpadka
                    godna tylko bezmyslnych komunistycznych wladz,ktore przeciez chca
                    krytykowac, jakiegos zniewolenia umyslow.
                    • borys_j Re: wyksztalciuche laczcie sie ponadpartyjnie 12.11.08, 14:59
                      :)) dziękuję za współczucie, szkoda, że nie jest szczere, tak, jak i
                      to fałszywe zadowolenie z bycia wykształciuchem (wykształcicuh, to
                      taki co kuł, kuł i nic nie zrozumiał :) - rzuć okiem cghoćby do
                      Wikipedii... :) - podszyte zazdrością, że ktoś miał więcej
                      szczęścia, że ceni świętości i gardzi utwalaczami i innymi
                      ubekami... :))

i proszę, nie krzycz, ja wiem, że jak się nie ma argumentów, to się
                      drze, jak tfu, tfu, jakiś Niesiołowski :)))
                • ereta Re: Kiedy w końcu zaczną palić książki? 12.11.08, 13:20
                  gmsaxz napisał:

> Kiedy w końcu zaczną palić książki? Nie mogę się już doczekać. Nie
                  wiem już czy
                  > ten PiS to bardziej stalinowski komunizm, czy hitlerowski faszyzm
                  bo to wygląda
                  > na mieszankę. PiS to żywa kwintesencja syfu i wredności. PZDR
                  Książki już od kilku lat niszczą: Całe biblioteki wywożą
                  (Biblioteka Miejska w Hałcnowie- Bielsko-Biała) jako makulaturę i to
                  lektury: Pan Balcer w Brazylii, Nad Niemnem, Gałczyńskiego itp bo to
                  po "komunie". Do szkół nie przekazali, choć szkoły nie mają
                  pieniędzy na zakup nowych!!!
                  • edek47 Takich ' swinskich' ksiazek... 12.11.08, 13:32
                    w kosciele sie nie czyta.Wiec dobrze sie dzieje, ze katoluby je
                    niszcza.
                  • cerezacereza Re: Kiedy w końcu zaczną palić książki? 12.11.08, 14:40

Kurcze no piszcie o tym!!! Krzyczcie! Moze nastepnym razem sie cos
                    uda zmienic- dalmy sie zarazic optymizmem i rozsadkiem europy!
              • cerezacereza Dobre spostrzezenie- zacznijmy myslec! 12.11.08, 14:24

cos w tym jest, ze nasz glupi po czesci narod przywiazuje wage do
                symboli i jest za malo pragmatyczny- chiny laduja pieniadze w
                infrastrukture, buduja nowe drogi tak gdzie jeszcze nie ma
                wystarczajacego ruchu a my dalej jedziemy na fali chrystusa europy-
                zmieniamy tabliczki- krecimy sie w kolko- w berlinie aleja stalina
                nosi juz inna nazwe, ale sa pomniki armii bratnich- polskich ,
                rosyjskich i jakos w ich obecnosci latwiej sie z historia
                rozprawiac, zwlaszcza, ze stoja w miejscach reprezentacyjnych. bylo,
                minelo- oceni czas- szkoda pieniedzy publicznych.
                • africsimone Re: Dobre spostrzezenie- zacznijmy myslec! 12.11.08, 17:09
                  Wlasnie! Szkoda, ze nie jestesmy bardziej pragmatyczni. Gdybysmy
                  byli, to np. nie byloby juz sladu po PKiN w Warszawie.Nie nadaje sie
                  to ani na hotel ani na biurowiec, ani na apartamentowiec. Drogie w
                  utrzymaniu...
            • dzioucha_z_lasu Re: W sumie mały plusik dla komunistów 12.11.08, 13:11
              A najlepiej, to zeby papież był na pomniku. Wtedy to jest pomnik, a
              nie jakieś podejrzane coś.
              • burlasino Re: W sumie mały plusik dla komunistów 12.11.08, 16:03
                Papież grający na żelaznych organach Hasiora!
                Proponowałem to już wyżej w wątku, ale jakoś nie zauważono tej
                genialnej koncepcji pozwalającej połączyć przyjemne z pożytecznym i
                białe z czarnym oraz zapewnić zgodę narodową! :)))
      • zigzaur Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:15
        Emerytury są niskie, bo emerytów jest więcej niż pracujących.
        Tak właśnie jest.
        Prawnicy, księgowi i urzędasy nie wytwarzają tylko konsumują.
        • ereta Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 13:25
          zigzaur napisał:

> Emerytury są niskie, bo emerytów jest więcej niż pracujących.
          > Tak właśnie jest.
          > Prawnicy, księgowi i urzędasy nie wytwarzają tylko konsumują.
          A Ty zamiast pracować na emerytury szczekasz jak pies łańcucowy,
          może na firmowym komputerze w godzinach pracy?
          • zigzaur Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 18:55
            Uprzejmie odpowiadam:

1. Pracuję na siebie (po dniu wolności podatkowej, oczywiście).

2. Komputer jest mój własny.

3. O czasie mojej pracy decyduję wyłącznie ja.
        • greges58 Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 16:05
          *** Jesteś głupi kutas !!! Konsument to konsument ! 22% z ceny zabiera Państwo, dla siebie... , na emerytury też. Grześ.
      • arius5 a za 50 lat beda usuwac pomniki papieza i krzyze 12.11.08, 08:29
        taka jest kilej rzeczy
        • swantevit Usunac to szkaradztwo 12.11.08, 08:33
          z Giewontu!
          • cerezacereza Co za wypowiedz???Wstydzior! 12.11.08, 14:54

Rozumiem, ze twoja stopka pod tekstem, jest twoja wizytowka-
            cienkie to-
            myslalam, ze ta lekcje historii juz mamy za soba-

co za wypowiedz! ale wstydzior! jednokulturowe spoleczenstwo jest
            nudne jak cholera- wielokulturowe dopiero rozkwita co widac na
            przykladzie terazniejszosci- na szczescie bismark i jego czasy nie
            powroca- zmienil sie rowniez stosunek niemcow do polakow i zydow.
            tylko ty sie jakos zatrzymales/as...
    • tomxp Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 07:27
      paranoya a la pollacca!!! fresca naturalis

i w tym miescu jak juz to monstrum zostanie usuniete, msza i wielki, wiekszy, a
      moze najwiekszy pomnik j kaczunskiego . z bratem
      z olbrzemiemi lustrami ktore poruszalybysie z podmichamy halnego plus szol laserowy.
    • arek74.1 Paranoja 12.11.08, 07:53
      Jak maja cos do tabliczki na pomniku, to niech ja usuna, ale do diabla nie
      rzezbe. A pani posel z PIS powinna sie lepiej wyedukowac. Tej rzezby nie mozna
      umiescic w muzeum. W trakcie tworzenia Hasior wpisal ja w krajobraz i w muzeum
      utraci ona jakikolwiek sens. Ludzie opanujcie sie, ten pomnik to nie jest
      masowka ku czci Armii Czerwonej, ale dzielo sztuki i jako takie powinno byc
      traktowane.
      • edek47 To jest wolanie na pustyni... 12.11.08, 13:40
        Katoluby ' zlotymi cielcami' zasmieca cala Polske.
      • burlasino Re: Paranoja 12.11.08, 16:08
        Nie, nie i jeszcze raz nie! Hasiora do muzeum (najlepiej do
        jakiegos skansenu), a na przłęczy ma stanąć kopia bazyliki w
        Licheniu, tylko dwa razy większa, bo lud podhalański dwa razy
        bardziej pobożny od wielkopolskiego. A na drugim wzgórzu Chrystus
        dwa razy większy niż ten w Tarnowie, żeby beskidziaki nie pluły
        podhalanom w ich rozmodlone twarze!
    • madissa Nazwę wystarczy zmienić! 12.11.08, 08:02
      Nie usuwajcie Hasiora !!!!! Hasior miał głeboko gdzieś politykę i
      komunistów. Dlaczego nie weźmiecie się za ta wszystkie realistyczne
      pomniki-straszydła o tematyce wojskowej, wojennej, upamiętniającej
      i "ku czci" ???
    • krzysztofczyz Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:05
      Czasy komunizmu to zło, II światowa to też zło. Po co nam Oświęcim?
      Jaki jego sens? Rozebrac i do muzeum. Co sobie młodzi pomyślą, że
      można ludzi palic? Od głupoty do tępoty.
    • lehoo Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:08
      Nie ma potrzeby usuwać rzeźby. Starczy dedykację.
      • gem58 Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 12:06
        nie trzeba usuwać nawet dedykacji, jej obecny wydźwięk jest słuszny:
        www.panoramio.com/photo/6135357 :)
        • burlasino Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 16:22
          Rzeczywiście! To czego ci aktywiści PiS chcą?
          Co najwyżej niech sobie dopiszą, że nikt ich nie przekona,
          że "czarne jest czarne, a białe jest białe" oraz ewentualnie "z
          ziemi polskiej do wolski" i sprawa załatwiona!
    • iszkariota Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:10
      Gó...o mnie obchodzi tabliczka pod pomnikiem, mogą ją sobie zabrać do muzeum.
      Sama rzeżba musi zostać, własnie w tym miejscu, ona widza dosłownie wbija w
      ziemię, jej przekaz porusza wszystkie zmysły.
      Tylko osobniki zaślepione nienawiścią do wszystkiego mogą rozważać jej usunięcie.
      • tepicpo Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 12:12
        chyba twoje przyć.....pane zmysły :P
    • serrnik Jak krzyze pokutne... 12.11.08, 08:10
      Powinny zostac symbole komunizmu na zawsze. Zeby nie relatywizowac przeszlosci,
      zeby nie zapomniec ze rowniez slawni rzezbiarze aktorzy mieli swoja ciemna
      karte, zeby zywa pamiec gasila tesknoty niektorych za komuna.
      Juz dzis widac jak niektorzy potrafia na nowo interpretowac najnowsza hostorie,
      tak wiec pomniki i symbole powinny zostac - jako swiadectwo i wyrzut sumienia.
      • dar61 Re: nie relatywizować [tabliczek] 12.11.08, 09:46
        Dobrym zwyczajem jest umieszczanie przy pomniku, OBOK tej
        oryginalnej tabliczki, innej - z informacja o np. EFEKTACH
        działań 'korpusu bezpieczeństwa' vel UB na danym terenie.
        Każdy może sam sobie porównać, nie będzie znów jedynie słusznej,
        NASZEJ, wersji wydarzeń.

W Hiszpanii postfrankistowskiej stoją pomniki i republikańskie, i
        frankistowskie.
        Nawet sędzia Baltasar Garson tam ich nie ściga...

• burlasino Re: Jak krzyze pokutne... 12.11.08, 16:30
        Ech, ty z bożej łaski "historyku i interpretatorze" od ciemnych
        kart. Jak ciemne to były karty za tej "komuny" niech świadczą
        słynne "Przeprosiny" zmarłego niedawno b. premiera Rakowskiego.

Do moich braci i sióstr

To, co zamierzam tu powiedzieć, kieruję także do społeczeństwa, do
        moich braci i sióstr, którzy przez dziesięciolecia żyli i cierpieli
        pod komunistycznym panowaniem. Wszystkich tych chcę przeprosić. A
        łańcuch moich, naszych win jest długi. A więc:

Przepraszam za tych komunistów, którzy przyjęli granicę zachodnią
        Polski i walczyli o jej uznanie przez Republikę Federalną Niemiec i
        całą Europę.

Przepraszam już trzecie pokolenie Polaków, które gospodarzy na
        ziemiach nad Odrą i Nysą Łużycką i żyje w bezpiecznych granicach.

Przepraszam za to, że ówczesne pokolenie komunistów z Władysławem
        Gomułką na czele zrezygnowało z ziem leżących za Bugiem, na których
        żyło 5 milionów Ukraińców, prawie 2 miliony Białorusinów oraz
        polska
        mniejszość – ponad 4 miliony.

Przepraszam za reformę rolną, o której marzyło kilka pokoleń
        polskich chłopów. Przepraszam za nacjonalizację przemysłu, a
        ściślej
        tego, co przetrwało okupację niemieckich faszystów.

Przepraszam robotników, że komuniści przywrócili im poczucie
        godności likwidując klasę kapitalistyczną.

Przepraszam za bohaterską odbudowę Warszawy i wiele innych miast,
        za
        przywrócenie pięknej warszawskiej Starówki, podobnie jak gdańskiej
        i
        w wielu innych miastach.

Przepraszam za morską granicę Polski, która liczy ponad 500 km.
        Przepraszam za odbudowanie z pietyzmem pałaców, kościołów, naszych
        pomników narodowej kultury.

Przepraszam za bezpłatny dostęp młodzieży chłopskiej, robotniczej
        do
        gimnazjów, liceów, szkół wyższych.

Przepraszam za tysiące bibliotek, za tanie książki, za wiejskie i
        miejskie domy kultury.

Przepraszam za likwidację analfabetyzmu. Przepraszam za awans
        cywilizacyjny robotników i chłopów, za powstanie nowej inteligencji.

Przepraszam za zbudowanie Polski przemysłowo-rolnej.

Przepraszam za masowy exodus z przeludnionej wsi do przemysłu, los
        ten dotknął kilkanaście milionów ludzi.

Przepraszam twórców, artystów za mecenat państwowy.

Przepraszam za to, że dwa pokolenia Polaków żyło nie znając
        bezrobocia, że żyło w poczuciu bezpieczeństwa socjalnego, że było
        wolne od troski o przyszłość swoich dzieci.

Przepraszam za to, że na ulicach polskich miast nie było żebraków,
        że nikt nie słyszał o milionie dzieci rozpoczynających dzień bez
        śniadania.

Przepraszam za to, że od 1953 roku polscy oficerowie i żołnierze
        pełnili zaszczytną służbę pod sztandarem ONZ w wielu miejscach
        świata, rozsławiając imię Polski.

Przepraszam za to, że dzięki państwowemu mecenatowi powstawały
        arcydzieła filmowe znane na całym świecie, że muzycy polscy,
        dyrygenci i soliści korzystając z tego mecenatu rozsławiali swoje
        imię i imię Polski Ludowej.

Przepraszam za to, że układem między PRL a RFN 7 grudnia 1970 roku
        rozpoczęliśmy budowę przęseł mostu wiodącego do pojednania między
        Polakami a Niemcami.

Przepraszam za niespotykaną w historii stosunków polsko-rosyjskich
        inwazję kultury polskiej na bezkresne obszary Związku Radzieckiego.

Przepraszam za plan Rapackiego, który rozsławił Polskę w świecie.

Przepraszam za trwałe istnienie własności chłopskiej ziemi, za to,
        że w 1983 roku wpisaliśmy do konstytucji trwałość prywatnych
        rodzinnych gospodarstw.

Przepraszam za ustawę o działalności gospodarczej przyjętej przez
        Sejm w styczniu 1989 roku otwierającą drogę do gospodarki rynkowej.

Przepraszam za wykształcenie w czasach PRL kadry znakomitych
        fachowców, świetnych menedżerów.

To jest niepełny rejestr tego, co uznałem za stosowne tu wymienić w
        ramach przepraszania za PRL. To nie jest rejestr tylko moich win,
        myślę, że mogę w Waszym imieniu powiedzieć, że jest to
        rejestr ,,naszych'' win (14.10.2006).
    • zigzaur A czy trzeba specjalnej ustawy, aby usuwać 12.11.08, 08:13
      bohomazy, ohydztwa i inne szkaradztwa postawione zresztą za publiczne pieniądze.

Ciekawe, co się stanie ze słynną rzeźbą w Rzeszowie, która może być
      interpretowana jako pomnik partii PC (zwanej PiCzką) lub PiS?
    • japolak mówimy: nie! 12.11.08, 08:15
      Hasior za wcześnie umarł, więc z pomników Lenina na pomniki Wojtyły
      nie zdążył zmienić specjalizacji. A może nie potrafił? Te
      jego "organy" są dziełem sztuki, nie zaś ołtarzykiem komunistycznym
      czy antykomunistycznycm.
      Są takie "dzikie" kraje gdzie szanuje się pomniki od czasów
      pogaństwa, Rzymu. Odrodzenie, Oświecenie, współczesność. My chyba
      niektóre etapy pominęliśmy...
      W ostateczności proszę o przekazanie pomnika do Muzeum Rzeźby
      Polskiej w Orońsku - choć tam podhalański wiatr w tych organach grać
      nie będzie...
      Jak ktoś na tym forum napisał - tabliczkę można zmienić. Nie
      niszczmy jednak wyjątkowego dzieła sztuki. Na nowej tabliczce można
      coś wyjaśnić - ale nie kłamać, że np. są to relikwie-organy Naszego
      Papieża albo "bręsydeńdóf dfuch"...
      Zniszczenie pomnika to jakby "większa połowa" Polaków
      dobrowolnie "fiuty" se obcinała, bo ich w czasach PRL używała...
      Z możliwością oceny przez IPN, czy może jednak w słusznym celu
      stosowane były...
      • pawel78 A ja po nim płakać nie będę 12.11.08, 11:09
        Może nie znam się na sztuce... tzn. na pewno się nie znam, ale dla
        mnie ten pomnik jest po prostu brzydki (zwłaszcza teraz, kiedy jest
        na wpół przerdzewiały), a do otoczenia pasuje tak samo, jak piramida
        przed Luwrem - czyli w ogóle nie pasuje. Co ja poradzę. Mnie ta
        rzeźba nie wbija w ziemię, nie porusza mi wszystkich zmysłów; pewne
        uczucia estetyczne wzbudza, ale niestety negatywne.

A podhalański wiatr już dawno w tym pomniku nie gra - podobno
        elementy grające zdemontowali po cichu górale z Kluszkowiec niedługo
        po postawieniu pomnika, bo w czasie halnego nie dawały im spać.
        Tablica o "utrwalaczach" (bo nie jest to "tabliczka", tylko kawał
        betonowej płyty z metalowymi literami) już dawno wzbudza raczej
        śmiech, bo z pierwotnego napisu "poległym w walce o utrwalenie
        władzy ludowej" ktoś zdarł litery "utr" w wyrazie "utrwalenie".
        Generalnie obraz nędzy - i ja osobiście wolę na Snozce podziwiać
        panoramę Tatr, Pienin i Spisza, a nie ten blaszany wtręt.
        • mikewodzowski Nie zgodzę się. On tam pasuje. 12.11.08, 11:16
          Jest specjalnie wpisany w krajobraz.
          Można by go odnowić i dodać "zagubione" elementy. Wtedy by się godnie prezentował.
          A o gustach się nie dyskutuje, wiec jeśli według Ciebie jest brzydki to jest dla
          mnie ok :)
        • ereta Re: A ja po nim płakać nie będę 12.11.08, 13:36
          pawel78 napisał:

> Może nie znam się na sztuce... tzn. na pewno się nie znam, ale dla
          > mnie ten pomnik jest po prostu brzydki (zwłaszcza teraz, kiedy
          jest
          > na wpół przerdzewiały), a do otoczenia pasuje tak samo, jak
          piramida
          > przed Luwrem - czyli w ogóle nie pasuje. Co ja poradzę. Mnie ta
          > rzeźba nie wbija w ziemię, nie porusza mi wszystkich zmysłów;
          pewne
          > uczucia estetyczne wzbudza, ale niestety negatywne.
          >
          > A podhalański wiatr już dawno w tym pomniku nie gra - podobno
          > elementy grające zdemontowali po cichu górale z Kluszkowiec
          niedługo
          > po postawieniu pomnika, bo w czasie halnego nie dawały im spać.
          > Tablica o "utrwalaczach" (bo nie jest to "tabliczka", tylko kawał
          > betonowej płyty z metalowymi literami) już dawno wzbudza raczej
          > śmiech, bo z pierwotnego napisu "poległym w walce o utrwalenie
          > władzy ludowej" ktoś zdarł litery "utr" w wyrazie "utrwalenie".
          > Generalnie obraz nędzy - i ja osobiście wolę na Snozce podziwiać
          > panoramę Tatr, Pienin i Spisza, a nie ten blaszany wtręt.
          To sepodziwiaj, a na pomnik patrz przez filcowe okulary.
      • edek47 Talibow w Sejmie nie brakuje... 12.11.08, 13:11
        Przeciez to jest juz obled.To jest sztuka i to w dodaku kompozycja
        abstrakcyjna WKOMPONOWANA w pejzaz Podhala.
    • waldex1949 Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:19
      znow banda oszolomow rozrabia , nie dopuscic by barbarzyncy niszczyli sztuke a
      inskrypcji niech nie czytaja bo i tak sa analfabetami.
    • dzakarta Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:38
      Słusznie, a miejsce rzeźby Hasiora postawcie kolejny 100-metrowy
      pomnik JP II !
      • xiv Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 10:43

e tam stumetrowy - proponuje pominik na miare kolosa z Rhodos!!!

przy wjezdzie do Zakopanego na przyklad nad Zakopianką

a jeśli ktoś się sprzeciwi - to nie jest Prawdziwym Polakiem!

i pan przydent nie poda mu ręki, a nawet umieści go na swojej
        krótkiej liście

która nota bene ma kilometr z kawałkiem
    • dolinasanu Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:49
      Uważam, że ustawa dotycząca likwidacji pomników powinna dotyczyć
      wielu z tych które powstały w ostatnich czasach. Nie głoszą one
      pochwały komunizmu, ale godzą w zdrowy rozsądek i poczucie estetyki.
      Koło mojego miasta znajduje się prawdziwa wytwórnia pomników,
      którymi zaśmiecane są pobliskie kościoły. Proboszczowie uzupełniają
      nimi puste nisze i podmurówki. Nastała też moda stawiania
      pomniczków z okazji różnych okazji. Miejsce na którym już coś stoi
      uzupełniane jest o kolejną brzydotę. Pomnik Hasiora to przy nich
      ideał piękna.
    • helenkazmorzecina Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 08:50
      co za idiota wymyślił taką bzdurę! Niech się sejm zlikwiduje!!!!
      Może też uchwalą źeby spalić książki ?!!!??? A może zlikwidować
      ludzi urodzonych w czasach komunizmu?!
    • xjerzy1 Uwaga faszyści przy władzy!!!!!!! 12.11.08, 08:51
      Niszczyli pomniki i inne pamiątki narodowi socjaliści.
      A może wysadzić w powietrze gmachy Uniwersytetu Wrocławskiego, Halę
      Ludową we Wrocławiu Zamek w Malborku?
      • borys_j Głupiś synku, jak każdy wykształciuch... 12.11.08, 12:51
        wiesz tyle ile zjesz i szczekasz, zamiast zastanowić się nad własną
        głupotą....
        • mikewodzowski Wykształciuchów nie lubimy... 12.11.08, 14:08
          i to widać po wpisach Żeś Pan nie uczony :)
          • borys_j Re: Wykształciuchów nie lubimy... 12.11.08, 15:01
            :))) uczony i tak, wyuczony, a co więcej, w odróżnieniu, od każdego
            wykształciucha, który, kuł, kuł ale nic nie kumał (bo po co?? słynne
            ZZZ wykształciucha), to ja coś zrozumiałem... :)
            • mikewodzowski Chwalić się warto, jeżeli ma się czym 12.11.08, 15:26
              a tu tylko epitety lecą. Wykuty, naumiały, wszystko zrozumiały a efektu nie
              widać. Ktoś wykształcony używa innego języka oraz umie formułować myśli tak aby
              odbiorca miał czysty przekaz.
              • borys_j a ja mam nadzieję, że usuną ten UB-lisk ;) 12.11.08, 15:48
                zamiast mędrkować, przyjrzyj się całej dyskusji - początek był jasny
                i (chyba) zrozumiały: "Mam nadzieję, że Polska NIepodległa usunie UB-
                lisk, relikt jej zniewolenia i upodlenia (tak, jak to zrobili nasi
                dziadowie, burząc Cerkiew Aleksandrowską na Placu Saskim w 1919..." -
                tiepier paniał? :)))
                • mikewodzowski Ja mam nadzieję ze zostanie :) 12.11.08, 15:58
                  To bardzo interesująca rzeźba, dzieło sztuki. Usuń inskrypcje dodaną przez
                  towarzyszy i po kłopocie. Ludzie którzy burzą Cerkwie są podobni do tych co
                  przewracają dzieła sztuki, sami nic nie potrafią stworzyć więc z tej złości
                  niszczą. Ja jestem za budowaniem. W Polsce Niepodległej są tez ludzie którzy
                  chcą budować, a pomniki przeszłości niech stoją i świadczą o historii. Z
                  historii trzeba wyciągać wnioski a nie wprowadzać nowy ład niszcząc wszystko co
                  stare. Niszczą także ci którzy się boja ze wróci stare, albo ci co chcą coś na
                  tym ugrać.
                  Zostawmy to, są ważniejsze rzeczy do zrobienia.
                  • borys_j A ja wierzę, że Niepodległą stać na prawdę... 12.11.08, 16:11
                    i wszelkie pamiatki po upodleniu komunistycznym znikną - nic mnie
                    nie obchodzi ta miernej wartości rzeźba - nie ch stoi sobie w
                    muzuem, ale nie tam, gdzie kłuje w oczy bohaterów, walczących z
                    komunistycznym reżimem... To naprawdę takie podstawowe i proste...
                    Tylko trzeba zrozumieć, po co tam stanęła, i dlaczego Wybiórcza tak
                    jej broni...
                    • mikewodzowski No właśnie, nic Cię nie obchodzi. 12.11.08, 16:16
                      Oprócz siebie samego.
                      Nie wiem czy Wybiórcza jej broni, ale jej bronię bo to dzieło sztuki które jest
                      aideologiczne. Stworzył je wybitny artysta, niestety potem jakiś koleś dokręcił
                      do tego tablice i stała się rzecz straszna, wszyscy uwierzyli ze to symbol zła.
                      Niektórzy do dziś wierzą.
                      • borys_j Usuną, powinni usunąć ten UB-lisk :)) 12.11.08, 16:21
                        no.... teraz to dowaliłeś legendę :)))
                        aideologiczny pomnik??? Teraz sobie już żarty stroisz... Hasior
                        dostał zamówienie na UB-lisk ku chwale utrwalaczy i z niego się
                        wywiązał - jak sam tłumaczył, miały grać właśnie po to, na tej
                        przełęczy, ku przestrodze, żeby już nigdy Podhale nie podniosło ręki
                        na władzę ludową... Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, a nie
                        mędrkować - to nie boli :)
                        • mikewodzowski Dziękuję za oświecenie. 12.11.08, 16:28
                          A co miał władzy odmówić? Zrealizował swój projekt za kasę ideologów-debili
                          dzieło sztuki które w swoim wyrazie jest aideologiczne. Tak zawsze działał
                          mecenat. Wcisnąć bajkę i robić swoje. Gdyby to był wielki sierp + młot pierwszy
                          bym podnioósł rękę aby dziadostwo wywalić. A tak musi zostać.
                          • borys_j Ależ bardzo proszę :) 12.11.08, 16:33
                            No, już daj spokój, zagrywasz się na śmierć - teraz to dopiero
                            dorobiłeś na siłę ideologię do przegranej sprawy - tak spekulując -
                            a skąd wiesz, czy nie ucieszył się, że właśnie tym pomnikiem "dowali
                            się" tym bandytom od Ognia i innym wrogom PRL-u? :)))) i dla niego
                            to było mocniejsze od banalnego sierpa i młota??? ;))
                            • mikewodzowski Tak zawsze działał mecenat. 13.11.08, 15:01
                              Artysta tworzył a mecenas dokręcał tabliczkę.
                              Tym którzy mieli coś wspólnego z historia sztuki jest to wiadome.
                              Teraz jest to wiadome i Tobie, przyjmij to za fakt zamiast wszedzie węszyć
                              komuchów.
                              Do poczytania: www.hasior.pl/
                        • burlasino Re: Usuną, powinni usunąć ten UB-lisk :)) 12.11.08, 17:24
                          borys_j napisał:
                          > Hasior
                          > dostał zamówienie na UB-lisk ku chwale utrwalaczy i z niego się
                          > wywiązał - jak sam tłumaczył, miały grać właśnie po to, na tej
                          > przełęczy, ku przestrodze, żeby już nigdy Podhale nie podniosło
                          > ręki na władzę ludową...

No i dobrze. Jeśli twórca w tę ideę wierzył, to miał prawo ją
                          ucieleśnić w swoim dziele. Czy chciałbyś odebrać twórcom prawo
                          tworzenia z powodu niesłusznych (twoim zdaniem) poglądów?
                          • borys_j Re: Usuną, powinni usunąć ten UB-lisk :)) 12.11.08, 20:15
                            ... :))) ech, szkoda słów na takie brednie... już nie chcę
                            powtarzac, że chyba ten głupiutki argument nie przekonałby rodzin
                            ofiar UB z Podhala, ale ciekawe, czy btakie samo zdanie miałabyś
                            chłopcze o atysemickich wybrykach "twórców" nazistowskich... szkoda
                            gadac...
                            • ready4freddy Re: Usuną, powinni usunąć ten UB-lisk :)) 12.11.08, 21:50
                              a propos Podhala: czy ty czasem nie jestes jakims kumplem junkra, znanego piewcy
                              bandytyzmu pod sztandarem narodowym? co tam Slowacy mowia o wielkim "patriocie"
                              polskim, niejakim Ogniu?
                            • burlasino Re: Usuną, powinni usunąć ten UB-lisk :)) 13.11.08, 01:01
                              Po pierwsze, nie szarżuj z tym "chłopcze", bo mam wnuki - być może
                              w twoim wieku. Po drugie, nie powołuj się na "ofiary UB z POdhala",
                              bo nie wiadomo kto ma więcej ofiar na koncie - UB czy bandy "Ognia"
                              i innych tamtejszych watażków. Po trzecie trzymaj się tematu jak
                              szewc kopyta i skoro argumentacja dotyczy sztuki oraz społecznego
                              funkcjonowania dzieła, to - chcąc polemizować - wypowiadaj się w
                              tej materii, a nie całkiem innej. Po czwarte i nie używaj
                              nieadekwatnych porównań z nazistami, bo świadzcy to o bezradności
                              argumentacyjnej w rodzaju: a u was murzynów biją.
        • burlasino Re: Głupiś synku, jak każdy wykształciuch... 12.11.08, 16:38
          borys_j napisał:
          > wiesz tyle ile zjesz i szczekasz, zamiast zastanowić się nad
          > własną głupotą....

Znalazł się mistrz - wzór kultury i elegancji, który zarzucał
          mi "knajacki styl", kiedy wspomniałem o jego "braku rozumu".
    • mikewodzowski Usunąć inskrypcję, pomnik odnowić. 12.11.08, 09:06
      Koniec z bezsensowną krucjatą, są ważniejsze sprawy w tym kraju. To jest cześć
      naszej historii i musi tam stać, tak jak wiele innych. Może zburzymy również
      zamek w Malborku bo siedzieli tam kiedyś Krzyżacy.
      Normalnie czuć klimat rewolucji kulturalnej Mao...
      • dar61 Re: są ważniejsze pomniki w Polsce 12.11.08, 09:38
        Są ważniejsze pomniki w Polsce mówią tu:
        www.ministranci.pl/ministranci.php?id_art=780
        ...do ministrantów. I buduje się takowy w podzielonogórskim
        Świebodzinie na gruncie rolnym, NAJWYŻSZY na świecie, wbrew
        pozwoleniom [miał być pono z mas żywicznych, jak pisano we wniosku
        do urzędu nadzoru].
        Z tej bryły żelbetu będzie sączyć się wodospad...
        • mikewodzowski Ale syf 12.11.08, 10:40
          dzieci głodne by lepiej za to nakarmić ... tych ministrantów na przykład.
          • swantevit Re: Ale syf 12.11.08, 10:44
            mikewodzowski napisał:
            dzieci głodne by lepiej za to nakarmić ...tych ministrantów na przykład.
            '''''''''''''''
            O nie! Ministrancie sa do ru...ia.
        • iczi-iczi Re: są ważniejsze pomniki w Polsce 12.11.08, 11:52
          a co będzie z tą masą gruzu jak w toto strzeli piorun.I jeszcze
          jedno jak będzie swięcony: od stóp,czy od korony na głowie ?.
        • burlasino Re: są ważniejsze pomniki w Polsce 12.11.08, 17:31
          dar61 napisał:
          > Są ważniejsze pomniki w Polsce mówią tu:
          > www.ministranci.pl/ministranci.php?id_art=780

Przerażające.
          A to Polska właśnie ....
    • bagienne_dno Tylko debil twierdzi że historie swojego kraju 12.11.08, 09:12
      likwidować i udawać że nie było
    • cierpliwy Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 09:16
      ... potem przyjdzie kolej na książki ... . Ta lekcja była już w Europie
      przerabiana. Czyżby rosła w naszym kraju nowa zgraja firerków?
    • bosman_plama Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 09:36
      Po przeczytaniu tytułu i leadu pomyślałem: No, nie, co za kretynizm!. Ale po
      zapoznaniu się z tekstem całości, już wcale tak nie uważam.
      Przecież ci "utrwalacze władzy ludowej", czy jak i tam nazwano to bardzo
      często byli ludzie rozwalający własnych rodaków w imię importowanego z ZSRR
      komunizmu, ludzie wyłapujący i szkalujący AKowców i żołnierzy Andersa itp.
      itd. I mamy uważać, że jest w porządku utrzymywać pomniki na ich cześć? To
      może obok postawny drugi, na cześć szmalcowników?
      Owszem, dzieło jest Hasiora. Ale przecież nikt nie mówi o jego niszczeniu
      prawda? Dla porównania, wielu współczesnych uznanych poetów niespecjalnie
      narzeka, że nie wznawia się ich wierszy w typie "Funkcjonariuszom Służby
      Bezpieczeństwa" i nie pakuje się ich do podręczników.
      • sekwana2005 utrwalacze... 12.11.08, 15:11
        Czy ktos potrafiłby policzyć, ile tych "utrwalaczy" zginęło w
        walkach ze zwykłym bandytyzme, który każdej wojnie towarzyszy?
        Mojej mamy nie zgwałcił Niemiec ani Ruski - ale w ostatniej chwili
        utrwalacze z KBW ją uratowali, gdy jakaś banda zdobyła pociąg z
        przesiedleńcami. Zwykli Polacy zwykłych Polaków okradający i
        mordujący...
        Czy ktoś pamięta słowo "szaber"? Czego Niemcy nie zniszczyli, czego
        Ruscy nie ukradli - brali nasi rodacy. Czasem na parę godzin przed
        przyjściem jakiejś rodziny przesiedlonej spod Lwowa...
        Taki kłopot z uznawaniem tylko czarnego i białego koloru.
        "Utrwalacz" = dobry
        "Utrwalacz" = zły
        Budujmy pomniki - niszczmy pomniki...
        Z ciekawości - jakby wyglądał pomnik z organami abepe Paetza?
        Powiedzmy - od tyłu?
      • nessie-jp Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 15:29
        Mylisz ideę pomnika ze sponsorem pomnika.

Pomnik zasponsorowali 'utrwalacze' i stąd stosowna tabliczka. Ale sama idea
        pomnika w żaden sposób przecież nie nawiązuje do władzy ludowej! Hasior, jak
        każdy artysta tworzący w tamtych czasach, miał do wyboru
        • burlasino Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 13.11.08, 01:41
          Smutne jest to, że przytoczona przez Ciebie historia warszawskiej
          ulicy Wincentego Pstrowskiego to nie anegdotka, jak piszesz, a
          prawda :-(
          • nessie-jp Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 13.11.08, 13:42
            Masz rację, że to smutne. Słowa 'anegdota' użyłam, być może nieprawidłowo, żeby
            zaznaczyć że to krótki wtręt nie na temat rzeźby, tylko inna historia o ofiarach
            dekomunizacji.
    • walpurg Nie werzę własnym oczom! 12.11.08, 09:42
      To zwyczajne przestępstwo i barbarzyństwo!
      To pomnik tak wpisany w Podhale jak krzyż na Giewoncie w Tatry!
      Kultowa rzeźba!

Może po prostu potrzebne jest miejsce na tysięczny – oczywiście
      tradycyjnie paskudny, brzydki i bez gustu – pomnik Jana Pawła II? I
      oczywiście autorstwa prof. Gustawa Zemły, który produkuje je już
      masowo?

Może kiedyś dojdzie do władzy jakaś partia ateistów i agnostyków,
      która zabierze się za usuwanie pomników wstydliwej przeszłości i
      zacznie od krzyża na Giewoncie? Może wtedy dzisiejsi troglodyci
      zrozumieją, co robią?
    • all.the.jazz Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 09:59
      to w takim razie powinni rozebrać wszystkie ulice i ronda, które nosiły nazwy,
      np.: Armii Czerwonej
      • wels5 Re: Tej rzeźbie mówimy: nie! 13.11.08, 06:31
        Jeżeli coś rozbierać to Belweder. Przecież był to pałac budowany dla carskiego
        namiestnika w Warszawie. A poważnie to wszystko jest pozostałością HISTORII i
        chociaż nie wszystkim się ona podoba, to jest i być powinno. Natomiast najgorzej
        jest z naprawiaczami tej historii.
    • 56jo Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 10:17
      Durni posłowie i jeszcze durniejsze pomysły.Zrównać z ziemią inne pomniki Nową
      Hutę, Port Północny, Pałac Kultury( Sejm ), Trasa W-Z,i inne, toż to komuna
      wybudowała
    • voy.tush Tej rzeźbie mówimy: nie! 12.11.08, 10:31
      Usuwać pomnik tylko dlatego że jest rzekomo "mało poprawny
      politycznie" to paranoja...Myślałem że te czasy już minęły, kiedy
      swoje miejsca pobytu zmieniały Leniny, Marchlewskie i Dzierżyńskie.
      Żeby zobaczyć Organy, to trzeba wejść na przełęcz, z drogi jest
      słabo widoczny. Ciekawe który urzędnik się pofatygował na górę i
      zobaczył je na żywo...
    • sklis Zamieść historię pod dywan? 12.11.08, 10:38
      A może lepiej przy rzeźbie umieścić tablicę informującą o ofiarach "utrwalaczy"?
      • komnen3 Re: Zamieść historię pod dywan? 12.11.08, 16:03
        to bardzo dobry pomysł: nie trzeba niszczyć, trzeba wyjaśniać rożne aspekty sprawy.
        Swoją drogą, przy pomnikach walczących z utrwalaczami też przydałyby się
        informacje o ich ofiarach.
      • burlasino Re: Zamieść historię pod dywan? 14.11.08, 11:09
        Oraz informację o niewinnych ofiarach przeciwników "utrwalaczy" -
        prostych chłopach, kobietach i dzieciach, pomordowanych po wojnie
        przez bandy za sprzyjanie komunistom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka