jacekot 17.11.08, 19:24 Proponuję bojkot sieci Lidl. Niewiele stracimy - ceny wysokie, a produkty kiepskiej jakości Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zz26 Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 19:38 w poslce jeden piekarz rozdawal niesprzedany chleb glodnym i bezdomnym to potem urzad skarbowy go zniszczyl nic dziwnego ze lidl nie chce dawac za darmo jeszcze by od tego podatek kazali zaplacic Odpowiedz Link Zgłoś
zepter91 Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 19:58 zz26 napisał: > w poslce jeden piekarz rozdawal niesprzedany chleb glodnym i bezdomnym > to potem urzad skarbowy go zniszczyl nic dziwnego ze lidl nie chce dawac za > darmo jeszcze by od tego podatek kazali zaplacic Bo to był szwindel Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Państwo skaża spirytus sprzedając denaturat 17.11.08, 20:16 Państwo skaża śmiertelną trucizną spirytus sprzedając denaturat i jakoś nikt nie twirdzi że zabija bezdomnych. Odpowiedz Link Zgłoś
w.groch Re: Państwo skaża spirytus sprzedając denaturat 17.11.08, 20:30 Już chyba tego nie robią. ZTCW dodają gorzki benzoesan denatonium plus jakiś barwnik. Odpowiedz Link Zgłoś
fresno11 ==== Tez mi nowina.... 17.11.08, 21:50 ... W latach 95-98 Chicago Mikolajczyk na Milwaukee i Kurowski robiili to regularnie, byle odpedzic wloczegow Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Chlor? - zostało im coś z bitwy pod Ypres? 17.11.08, 22:23 Bo ja wiem czy towar z Lidla jeszcze trzeba dodatkowo zatruwac żeby był trucizną? Odpowiedz Link Zgłoś
konikov Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:01 Inna rzecz to oficjalnie rozdawać. Ale spójrz, oni CELOWO to zatruwali, zamiast po prostu zostawić w śmieciach jak jest. Czemu tak robili? Może przeszkadzało im, że bezdomni wchodzili w miejsca przeznaczone wyłącznie dla personelu? Nie wiem, ale na pewno stracili tym reputację. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:10 A może żywność była przeterminowana? Skoro jest mowa o wyjmowaniu z próżniowych opakowań, to chyba nie chodzi o zwykłe odpady, a raczej o produkty przeterminowane - czyli gdyby wyrzucili je po prostu na śmietnik, następnego dnia zaczęłaby się afera, że "szwedzki Lidl podejrzewany o celowe wyrzucanie przeterminowanej żywności celem zatrucia bezdomnych". Bycie bezdomnym nie zwalnia od myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
konikov Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:14 To przecież oczywiste, że była przeterminowana. Sklepy nie mają w zwyczaju wyrzucać dobrej żywności :) Inna sprawa, że bezdomny zje nawet przeterminowane, bo sporo rzeczy jeszcze jakoś da się przetrawić. Ale jak się leje na to chlor, to nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:18 Nie chodzi o wyrzucanie dobrej żywności, ale np. o przywiędłe warzywa czy owoce - niezbyt estetyczne, ale zjadliwe (zwłaszcza za darmo). Natomiast żywność foliowana po przeterminowaniu (a chyba o taką chodzi) może być rzeczywiście niebezpieczna (chociaż na pierwszy rzut oka tego nie widać), więc lepiej zniechęcić potencjalnych spożywców choćby chlorem. Wydawałoby się, że normalny człowiek zrozumie ostrzeżenie i wie, co to jest chlor. Odpowiedz Link Zgłoś
konikov Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:30 To, że Pani ma (potencjalnie) złe wspomnienia dot. żywności foliowanej nie determinuje tego, że przymierający głodem i zdesperowany człowiek nie zje danej żywności. To on robi świadomie. Ale polewanie specjalnie tej żywności chlorem to już działanie przeciwko tym zdesperowanym. Bo niezdesperowany nie sięgnie po coś, gdzie jest wyraźnie ostrzeżenie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
konikov Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:19 Aha, trzeba także dodać, że w większych sklepach wiele rzeczy zwykły kupujący dostaje przeterminowanych i jakoś żyje (wiele przypadków przeklejania nalepek na te z dalszą datą, czy "odświeżania" produktów; btw. jak wyglądają frytki z McDonalda po miesiącu? Dokładnie tak samo jak w chwili zakupu...). Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 18.11.08, 01:37 konikov napisał: > To przecież oczywiste, że była przeterminowana. Sklepy nie mają w zwyczaju > wyrzucać dobrej żywności :) Akurat Lidl ma to w zwyczaju. Pracowałem tam swego czasu. Zgodnie z polityką towary muszą zostać usunięte z półek przed dniem, w którym tracą ważność. Ponadto wyrzuca się uszkodzone (nie tylko zgnite) owoce/warzywa, produkty z uszkodzonymi opakowaniami itp. Codziennie wyrzucaliśmy dziesiątki sztuk pieczywa. Do nas do sklepu przychodzili czasem ludzie ubodzy, albo przyjeżdżało auto z MOPSU. Bardzo mnie to bolało, a teraz widzę, że i w cywilizowanej Szwecji (bezdomni w socjalistycznym raju? niemożliwe!) marnotrawstwo ma się świetnie. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzych Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:04 > w poslce jeden piekarz rozdawal niesprzedany chleb glodnym i bezdomnym > to potem urzad skarbowy go zniszczyl nic dziwnego ze lidl nie chce dawac za > darmo jeszcze by od tego podatek kazali zaplacic Jasssne. Wiesz, że dzwoni tylko zagadką pozostaje w którym to kościele... www.mf.gov.pl/dokument.php?const=7&id=64609&dzial=618#n Przeczytaj, pomyśl... Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Szokujące 17.11.08, 21:41 media trąbiły o tym biednym piekarzu ale na oficjalne wyjaśnienie jakoś się nie natknąłem. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Ciekawe ile kosztowała ta kontrola i te ekspertyzy 17.11.08, 21:42 i skąd takie zaangażowanie kotrolerów akurat w sprawie jakiejś piekarni ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pan-kabak Re: Ciekawe ile kosztowała ta kontrola i te ekspe 17.11.08, 21:57 Na podanej powyżej stronie MF czytamy także: "W rezultacie, kwota należnego podatku VAT od oszacowanej przez kontrolę skarbową wielkości darowizn przekazanych przez pana Waldemara Gronowskiego stanowi jedynie 6% kwoty ustalonej do wpłaty z tytułu podatku VAT i podatku dochodowego. Pozostałe 94% to zobowiązanie wynikające z tytułu niezaewidencjonowanej sprzedaży." Tak więc sama zasada płacenia VAT od darowizny nie została tutaj zakwestionowana. Być może polski piekarz poza tym oszukiwał, i za to powinien być ukarany, ale oprócz tego rozdawał biednym i za to... też powinien być ukarany zgodnie z polskim prawem, tylko mniej surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyh28 piekarz o którym mówisz oszikiwał ponieważ sprzeda 18.11.08, 00:08 wał chleb po zaniżonej cenie.kara za brak opodatkowania darowizny to tylko nieliczny procent całej giga-kwoty.Oczywiście rozumiem reporterów tvn bo wiem że opowieści o złych urzędnikach sprzedają się lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: piekarz o którym mówisz oszikiwał ponieważ sp 18.11.08, 08:21 A od kiedy to sprzedaż czegokolwiek po obniżonej cenie jest oszustwem? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyh28 Re: piekarz o którym mówisz oszikiwał ponieważ sp 19.11.08, 07:40 faktyczna cena była niższa niż ta którą podawał oficjalnie w rozliczeniach. płacił dzięki temu niższy podatek Odpowiedz Link Zgłoś
boewulf Problem w języku, w jakim były ostrzeżenia 17.11.08, 19:39 nie był to polski, więc nikt nie zrozumiał Odpowiedz Link Zgłoś
robur1978 Co w tym zlego? 17.11.08, 19:45 A co w tym zlego, ze uniemozliwiaja jedzenie odpadow? Czy to ze klientowi nie wciska sie przeterminowanego towaru daje prawo wystawiac ten sam towar czlowiekowi, ktory tez to zje tylko ze za darmo? Albo jest cos zdatne do spozycia, albo nie i w takim wypadku sie to wyrzuca czy tez utylizuje. Ciekawe co by bylo, jakby taki bezdomny najadl sie starej kielbasy i zszedl na drugi dzien? Wtedy tez by bylo zle, ze towar lezal na smietniku... Niektore produkty lidl ma calkiem niezle, pamietam slodycze i pieluchy dla dzieci. Absolutnie nie zamierzam bojkotowac! -- Formula 1 Drivers Autographs - f1-drivers-autographs.com Odpowiedz Link Zgłoś
laksmana Lidl uniemożliwił naturalną biodegradację. 17.11.08, 21:09 Oczywiste jest, że produkty spożywcze psują się i nie nadają dla ludzi. Za to są doskonałym pożywieniem dla larw owadów, bakterii, bezdomnych itp. Przecież o łańcuchach pokarmowych uczyli już w podstawówce. Cieszę się, że przynajmniej szwedzki kościół ma na uwadze powagę sytuacji, w której koncern Lidl próbuje zakłócić naturalną równowagę w przyrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Co w tym zlego? 17.11.08, 22:06 Zgadza się, mają świetne słodycze i w sumie całkiem niedrogo. Niestety mam do nich dość daleko i nie chce mi się przez całe miasto jeździć. A co do sprawy szwedzkiej to nie rozumiem oburzenia, ja też jak wyrzucam starą kiełbasę czy ser to nie owijam ich w woreczek tylko rzucam resztę śmieci na wierzch, mogą to być na przykład ręczniki papierowe nasączone chemikaliami i brudem z kuchni.. Moje odpady organiczne i robię z nimi co chcę. Tak samo może Lidl. Oczywiście pod warunkiem stosownego segregowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bocian84 Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 17.11.08, 19:50 Moim zdaniem sytuacja ta dobitnie świadczy o zaniku ludzkich odruchów u osób, które dopuszczały się tego procederu. Jeżeli te 'odpady' nadawały się do spożycia, to naturalnym wydaje się udostępnienie ich bezdomnym. Zupełnie nie rozumiem jak można z premedytacją czynić niezdatnym do jedzenia coś, co i tak jest już niepotrzebne i z powodzeniem może pomóc przetrwać najuboższym. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 19:59 bocian84 napisał: > Moim zdaniem sytuacja ta dobitnie świadczy o zaniku ludzkich odruchów u osób, > które dopuszczały się tego procederu. Jeżeli te 'odpady' nadawały się do > spożycia, to naturalnym wydaje się udostępnienie ich bezdomnym. Nie można być pewnym czy towar przeterminowany nie jest bardziej trujący od stosowanych tam środków. Zupełnie nie > rozumiem jak można z premedytacją czynić niezdatnym do jedzenia coś, co i tak > jest już niepotrzebne i z powodzeniem może pomóc przetrwać najuboższym. i karaluchom A szczególnie szczurom i karaluchom Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:02 Bezdomni do dla ciebie szczury i karaluchy bydlaku? Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek pomysl debilu zanim znowu cos napiszesz 17.11.08, 21:29 takie odpadki to doskonala pozywka wlasnie dla szczurow, karaluchow i innego badziewia, ktore ludzie staraja sie wytepic Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Oto światła Europa! 17.11.08, 19:54 Aborcja, eutanazja i eugenika. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Oto światła Europa! 17.11.08, 20:16 > Aborcja, eutanazja i eugenika. Cóż, wpływy religii. Ale to już mija, teraz Europa kieruje się rozumem. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 19:56 Były ostrzeżenia? Były. No więc niech się odpieprzą od lidla. Jak człowiek z peronu wskakuje pod pociąg to też jest wina kolei? Tam też są tablice i ostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:04 Byłeś kiedyś naprawdę głodny? Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:10 takie coś to skandal. tak się po prostu NIE robi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polaknormalny Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 20:37 bercik38 napisał: > Były ostrzeżenia? Były. No więc niech się odpieprzą od lidla. Jak człowiek z > peronu wskakuje pod pociąg to też jest wina kolei? Tam też są tablice i ostrzeż > enia. no tak trzeba sie odnich odpieprzyć poprostu szkopy zaliczyły wpadke zapomnieli że zamiast chloru stosować "cyklon B" to ich narodowa duma Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 17.11.08, 20:40 "... była chęć odstraszenia bezdomnych od grzebania w pojemnikach, ponieważ bardzo przy tym podobno brudzili." Ludzcy ludzie. Jak ma umrzeć z głodu to niech będzie czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
czuly-wojtek Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 17.11.08, 20:40 Można byłoby karać Lidla, gdyby te produkty leżały pod sklepem i do nich była jeszcze dołączona informacja "ZDATNE DO SPOŻYCIA". Ale czy tak było? NIE, NIE I JESZCZE NIE!!! Były ostrzeżenia? BYŁY!!! A jeżeli ktoś jest głodny to lepiej żeby poszedł do darmowej stołówki (ponoć opieka socjalna jest w Skandynawii bajecznie rozwinięta) niż szwędał się po śmietnikach. Bo z tego wynika, że do śmietników nie można już wyrzucać nawet środków czyszczących, bo przecież biedny człowiek się rozchoruje... a kto mu każe, do ch*ja pana naszego, jeść ze śmietników Lidla?? Ma 100 innych rozwiązań, zwłaszcza,że BYŁY OSTRZEŻENIA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 18.11.08, 00:02 Chyba ci się, wojtuś, coś pomyliło. Nikt nie mówi, że Lidl nie ma PRAWA robić co chce z wyrzucaną żywnością. Oburzenie budzi jednak fakt, że Lidl celowo podjął (zgodne z prawem, ale i tak moralnie obrzydliwe) działania, żeby otruć ludzi grzebiących w śmieciach. Za co? Za to, że grzebią w śmieciach. Pewnie, że mieli prawo w dowolny sposób niszczyć niesprzedaną żywność. Ale żeby ponosić takie koszty, takie nakłady pracy tylko po to, żeby innemu nie pozwolić zjeść..? Taka postawa jest już dla zdrowego psychicznie człowieka szokująca. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 18.11.08, 01:44 Przestaje być szokująca, gdy weźmiesz pod uwagę, iż takie wizyty mogły skutkować bałaganem na rampie, fekaliami itp. z czym potem musieli uporać się pracownicy sklepu. Gdyby pod Twoim oknem bezdomni urządzali sobie biesiady, to pewnie szybko zapomniałabyś o swoim zdrowiu psychicznym i empatii, a podjęła śroki uniemożliwiające im wykonywania niezbywalnych praw każdego człowieka w postaci jedzenia i odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosma44 Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 17.11.08, 20:58 Lidl to nie super market , a bezdomnym czy biednym zabraniać zabierania bezużytecznych produktów , bo brudzą .???..kupujący też brudzą . Chory pomysł odstraszający Odpowiedz Link Zgłoś
baha11 Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 17.11.08, 21:12 to nie prawda,że pracownicy Lidla działali samowolnie,oni mają takie polecenie od kierownictwa-i niech się kierownictwo nie wymiguje od odpowiedzialności.W Niemczech takie praktyki są faktem,i nie tylko w Lidlu--ale i w Edeka,Plusie--pracownicy mają obowiązek niszczyć przeterminowane produkty---pracowałam w Edeka więc WIEM Odpowiedz Link Zgłoś
igor35p Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 22:35 norwegowie wypieprzyli od siebie lidla to szwedzi niech zrobią to samo niech sobie polewają tom i tak syfiastą żywność w niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
swiadoma.konsumentka człowiek człowiekowi 17.11.08, 21:33 Jak można? Jak można chcieć zatruć drugiego człowieka tylko dlatego, że jest bezdomny? Nie mieści mi się to w głowie! Można próbować rozwiązać problem bezdomności na wiele sposobów, ale póki co bezdomni istnieją i muszą coś jeść. Skąd ci ludzie mają brać jedzenie, jeśli nie ma jadłodajni? Co mogą robić w zamian? Kraść ze sklepów? napadać ludzi? okradać domy? O to chodzi? Jedli nikomu niepotrzebne odpady. PS A może LIDL potrzebował tych odpadów do czegoś..? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: człowiek człowiekowi 18.11.08, 01:49 Kolejna, co nie czyta ze zrozumieniem. Lidl nie chciał zatruć bezdomnych, były ostrzeżenia. Lidl chciał, żeby nie przychodzili ucztować na jego zapleczu. Wszyscy strasznie wyrozumiali, bo sprawa dotyczy jakiegoś tam sklepu. A gdyby tak śmietnik tego sklepu był obok Waszego domu i zapewniał Wam codziennie atrakcje w postaci biesiady meneli, to inaczej byście śpiewali :) Na śmietnikach Lidla można się dobrze stołować i to jest tka naprawde oburzające. Ogromne marnotrawstwo pożywienia, które powinno trafić do potrzebujacych ludzi i zwierząt w schroniskach, a nie na śmietnik. Za chęć zadbania o własne zaplecze jednak pretensji mieć nie powinniśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiadoma.konsumentka Re: człowiek człowiekowi 18.11.08, 11:32 1. LIDL polewał środkiem żrącym, bo wiedział, że będą to jeść bezdomni -> chciał zatruć. Poza tym zatrute odpady stanowią też zagrożenie dla zwierząt - one nie umieją czytać. 2. gdyby nie chciał zatruć, odpowiednio przechowywałby zabezpieczone odpady albo oddawał np. do kompostowni. 3. W mojej okolicy też pomieszkują sobie bezdomni i też nie są estetyczną atrakcją okolicy, ale to LUDZIE i nigdy żadnego z nich bym nie skrzywdziła. PS Ostatnio głośno było o nastolatkach, którym bezdomni też przeszkadzali. Ich również będziesz bronił? Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 to pewnie w ramach jakiegos unijnego programu 17.11.08, 21:35 jak sprawdzi sie w Szwecji to KE nakaze podobne dzialania w calej uni Odpowiedz Link Zgłoś
pan-kabak A może bali się VAT? 17.11.08, 21:51 A może tam są takie przepisy jak i u nas i gdyby się okazało, że bezdomni dostali jedzenie wycofane ze sklepu, musieliby od tego zapłacić wysoki VAT wraz z karnymi odsetkami? Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Bezdomni w Szwecji? 17.11.08, 22:01 mnie ciekawi inna sprawa - Szwecja to przeciez socjalny raj lewicowców. I jednak są tam bezdomni, i to w stolicy! czyli jednak te wszystkie gadania ze jak jest socjalizm i gigantyczne podatki to wszyscy maja cudownie i nie ma biedy to sa zwykłe kłamstwa? Bo i tak bedą biedni i bezdomni, i tak beda glodowac. Tylko ze w socjalizmie cale spoleczenstwo jest gnebione przez ogromne koszty ktore przejada administracja i do biednych trafia prawie nic! równanie w doł powoduje ze ludzie cieżko pracujacy sa karani ogromnymi podatkami w imie sprawiedliwosci spolecznej, a nawet nie wystarcza tego dla kilku % bezdomnych. To co to za ustrój sprawiedliwości społecznej ja sie pytam?? Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Bezdomni w Szwecji? 17.11.08, 23:02 Jakiś % ludzi nie dopasowuje się do żadnego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Znacznie mniej bezdomnych, niż u nas, Keradk! 18.11.08, 00:18 Przytłaczająca większośc, to alkoholicy lub narkomani. Jeśli chcą, mogą trafić do wielu organizacji pomocy i programów wyjścia z bezdomności. W Szwecji są one b. dobrze zorganizowane, zarówno świeckie, jak i kościelne. Te ostatnie - pomagają, a nie naciągają na podatkach (jak Kościół u nas), w dodatku nie próbują brać w pacht ich wolnej woli (jak ten ksiądz, co to "zaopiekował" się bezfddomnymi z Dworca Centralnego, wyjadł im mózgi i uczynił bezmyślną bojówkę sterczącą z napisem, że Bogu należy dziękować za śmierć Geremka). Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Lidl jak prawdziwi naziści 17.11.08, 23:02 wytruli jednostki najsłabsze by nie obciążały reszty społeczeństwa. Klasyczny faszyzm albo instynkt zwierzęcy gdzie słabszy ginie a silniejszy zwycięża Odpowiedz Link Zgłoś
agent73 Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 23:22 Oj, nie mogę się zgodzić! Wprost przeciwnie - z większości artykułów (zwłaszcza przemysłowych) które tam kupiłem, jestem zadowolony :-) A! I słodycze mają przepyszne. Nie wierzysz? Przejdź się do Biedronki :p Odpowiedz Link Zgłoś
polaknormalny Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 23:37 agent73 napisał: > Oj, nie mogę się zgodzić! Wprost przeciwnie - z większości artykułów (zwłaszcza > przemysłowych) które tam kupiłem, jestem zadowolony :-) A! I słodycze mają > przepyszne. Nie wierzysz? Przejdź się do Biedronki :p co ty pieprzysz to typowy dyskont i tam trafiają wszelkie odrzuty linii produkcyjnych nieraz im wożę to wiem musiał bym się zastanowić czy kupić u nich zapałki bo pewnie by się nie paliły Odpowiedz Link Zgłoś
jan_dreptak Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 17.11.08, 23:42 słabo mi się robi od tego bolszewickiego myślenia, kto jest właścicielem żywności wyrzucanej do śmietnika - Lidl, i to co Lidl z tym żarciem zrobi to jego sprawa a nie wasza, jak macie ochotę z krwawiącym sercem pochylać się nad paroma ochlapusami to bardzo proszę ale za swoje bo ja się dokładać nie mam zamiaru filantropi, na cudzy rachunek Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo ha ha hihi 17.11.08, 23:40 W szwecji, w pelnym sozializmie tymu szweckiego zasiki socjalne wynosza 326 SEK na dzien.Kazdy otrzyma mieszkanie jezeli potrzebuje. Ci bezdomni to durni Polacy co nie maja prawa do zasilku i wlocza sie po calym kraju. Tylko idiota bedzie jadl co w kontenerze znajdzie szczegolnie jezeli odpady zostaly polane srodkiem dezynfekujacym chloro.... cos. Stoi to w kazdym lidlu i sluzy do dezynfekcji toalety. A smierdzi chlorem tak ze az w nosie kreci i nie idzie wytrzymac. Jak sie jakis opoj uparl na salatke ze smierdzacym chlorem to juz jego sprawa.Chyba ze byli tak wypici ze nie czuli. Przypuszczam ze znowu nasi dziennikarze pusli prezydentowke dziennikarska czyli kaczke a durnota internetowa sie podnieca. Lidl powinien tu uruchomic prawnikow i zarobic troche bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
katja Re: ha ha hihi 18.11.08, 00:45 Jesli chodzi o Polaków to sie tak nie denerwuj, sa grupa najlepiej zarabiajaca jako budowlancy i na zebry nie chodza. Bezdomnych w Szwecji jest obecnie wielu, bo brak mieszkan a takze za duzo przybyszów z 3 swiata robi swoje. Jest tu wielu którzy sie tu krywaja czekajac na azyle a jesc musza. A do tego dochodza bezrobotni i alkoholicy. Czy mozna kogos podtruwac tylko z powodu ,ze ktos jest alkoholikem ,bezdomnym czy z innych powodów niezaradny? Odpowiedz Link Zgłoś
irenadodomu Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 18.11.08, 00:55 Ale co im przeszkadzało, że bezdomni sobie wezmą coś, co i tak było do wyrzucenia. Czy chodziło o to, że jak się najedzą ze śmietnika, to nie wydadzą kasy w sklepie? Podłe. Nie spodziewałabym się tego po Szwedach. Tacy niby prospołeczni. Nie kupię już nigdy więcej w Lidlu (zresztą i tak rzadko tam kupuję, straszny badziew). Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 18.11.08, 01:57 Przeszkadzało im, że mają bez przerwy syf na zapleczu załadunkowym. Tak jak mnie przeszkadzali menele spiący przed laty na przytulnej klatce mojego bloku. Tak trudno to zrozumieć?? Zza monitora łatwo "wspierać potrzebujących". Odpowiedz Link Zgłoś
irenadodomu Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 18.11.08, 00:55 Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 18.11.08, 04:15 Mnóstwo głupiego gadania. Wystarczyło zamykać pojemniki. Ponieważ wiedzieli, ze trują ludzi, to to jest zbrodnia. To, ze napisali na tabliczce, ze zywnośc jest niejadalna, kiedy wywalali przeterminowaną, nikogo nie odstraszyło, bo nie mogło. Kazdy wie, ze to przeterminowane. Powinni zamknąć te sklepy i wywalic Liedla z kraju. A propos, to ja mam to koło domu i nie chodzę tam nigdy. Raz zajrzałam i wiem, ze nie ma po co. Badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamdark01 Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomnych 18.11.08, 05:57 ostatnie zdanie tego artykułu ratuje sytuację,bo prawie miałem zamiar zagniewać się na Lidl,ale ostatnie zdanie,jak napisałem wyżej,uratowało sytuację,bo Lidl obiecała,że postara się dokarmiać bezdomnych,właśnie,tak mają postępować wszystkie jednostki handlowe we wszystkich krajach,gdzie w dzisiejszych czasach jest nie mało potrzebujących,nawet talerz gorącej zupy,należy pamiętać o tym,że wszyscy jesteśmy ludźmi,i,może stworzeni nie przypadkowo,z uczuciami więc obudźcie wasze wewnętrzne ludzkie uczucia,podajcie rękę słabszym,na pewno poczujecie się przyjemnie w sobie, za dobry uczynek. pozdrawiam przyjaciół. adamdark. Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 To w Szwecji są bezdomnie i to 18.11.08, 08:12 szukający jedzenia na śmietnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
katja Re: To w Szwecji są bezdomnie i to 18.11.08, 12:09 baby1 napisała: > szukający jedzenia na śmietnikach? Wbrew pieknej propagandzie sa i bezdomni i narkomani i bandyci i oszusci, tak jak w kazdej spolecznosci.Panstwa lewicowe zawsze mialy dwa oblicza, jedno dla swiata a drugie to prawdziwe, wewnetrzne. Wytruwanie ludzi jak szczurów nie godzi sie z ludzka moralnoscia. Nigdy nic nie wiadomo, zycie jest nieprzewidywalne, dzisiaj ktos a jutro moze TY bedziesz bezdomnym. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: To w Szwecji są bezdomnie i to 18.11.08, 13:29 baby1 napisała: > szukający jedzenia na śmietnikach? Tacy byli zawsze, są i zapewne będą w przyszłości, niezależnie od ustroju, rasy czy religii. Włóczęgostwo, odrzucanie wszelkich rygorów związanych z pracą, obowiązkami obywatelskimi jest dla niektórych bardziej pociągająca, niż nudna egzystencja w tych 3-5 pokojach własnego mieszkania. Chociaż niektórzy prowadzą taki tryb życia z konieczności, w tym niestety wielu Polaków, a wychodzi to na jaw od czasu do czasu gdy w Paryżu lub Rzymie jacyś polscy bezdomni zostają zamordowani, często przez swoich rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
mnietowisi Re: Szwedzki Lidl podejrzany o zatruwanie bezdomn 18.11.08, 17:02 "szwedzki lidl" to tak samo jak "polski oboz koncentracyjny". Odpowiedz Link Zgłoś