pies_na_lewizne 22.11.08, 07:38 jakie to lewactwo jest durne. I nudne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plastus82 SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 07:40 W dzisiejszych czasach wszystko obraza uczucia religijne... A cytat o ty ze to bog osadzi nas a nie odwrotnie pokazuje tylko jak katolicy nie akceptuja pogladow innych ( bo przeciez ktos moze uwazac inaczej) Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: To chyba jest sonda tylko dla Żydów? 22.11.08, 11:43 I to wyłącznie starozakonnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioobas zalosni wirtualni antysemici... 22.11.08, 12:17 Rzygac mi sie chce od czytania tych antysemickich durnych tekstow jakie tobie podobni wypisuja wciaz na forach. Nawet jesli istnieje w tym kraju (nomen omen chyba najbardziej odzydzonym kraju na ziemi) jakis zydowski spisek, to uwierz mi jestem tysiac razy bardziej przestraszony wizja powrotu do wladzy gestapowcow z PIS i LPR. Nie mam nic przeciwko, aby naszym krajem rzadzili zydzi, indianie albo pigmeje, pod warunkiem, ze beda robic to lepiej niz ta holota. Nie dziwie sie, ze nasz wspanialy kraj na przestrzeni wiekow byl wciaz grabiony, rozbierany lub napadany. Nasza pych, buta i balaganiarstwo polityczne bylo jedynym powodem utraty panstwowosci. Juz kilkaset lat temu w Szwecji jednym z porownan na nielad bylo stwierdzenie "burdel jak w Polskim sejmie". Gdybysmy ostudzili swoj egozentrycznie pojety katolicyzm i mesjanizm, a skupili sie troche na budowaniu dobrobytu to niewykluczone, ze za 20 lat dogonilibysmy te socjalistyczne nadziewane zydami panstwa pierwszego swiata. Zasciankowy katolicyzm i wirtualny antysemityzm glownymi powodami polskiej zapasci narodowej! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: straszak rzekomego antysemityzmu w użyciu. 22.11.08, 17:05 Szwedzi nie mówili "burdel jak w knesecie", bo Israel powstał dopiero w ostatnim stuleciu. Być może, że czterysta lat temu mówili o parlamencie polskim, bo żydowski nie istniał. Godzi się nadmienić, że ten "burdel w polskim sejmie" uchwalił najnowocześniejszą konstytucje w Europie, a sejm szwedzki pozostał daleko w tyle na tym polu. Poza tym, największymi beneficjentami tego bałaganu w Polsce byli Żydzi. A propos, gdzie jest pomnik króla Kazimierza ufundowany przez wdzięczna diasporę żydowską w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Bogiem? 22.11.08, 20:01 "- Autorzy musicalu starają się wplątać widzów w osąd nad Bogiem. To niedopuszczalne. Przecież to Bóg nas osądzi, nie na odwrót - mówi Krzysztof Zagozda z Unum Principium." ******************************* A pan Zagozda ma pojęcie, o czym mówi? Osąd Chrystusa nastąpił dużo przed, zanim został uznany Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 07:41 Zaleje ich fala kołtuńskich protestów, jak przy próbie realizacji filmu o Westerplatte. Odpowiedz Link Zgłoś
pannatulipanna80 uliczne performance 22.11.08, 07:44 takie pokazy sa jak dla mnie znacznie bardziej czytelne niz np czytanie Biblii Odpowiedz Link Zgłoś
akodo78 zamiast dzinsów pejsy i jarmułka albo turban na gł 22.11.08, 11:27 zamiast dzinsów pejsy i jarmułka albo turban na głowie, zobaczymy jak odważni i wywrotowi są Ci performerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: zamiast dzinsów pejsy i jarmułka albo turban 22.11.08, 14:26 wystrzelałbyś ich? Tak, po katolicku?? Odpowiedz Link Zgłoś
akodo78 paranoje nalezy leczyć 22.11.08, 15:10 ja katolikiem nie jestem, testuję jedynie odwagę tych wywrotowców ale okazuje się że to tacy bohaterowie co dzieciom lizaki zabierają... a naukę czytania ze zrozumieniem poznaje się w podstawówce Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Sam sie naucz czytac ze zrozumieniem 23.11.08, 10:26 Raczej Tobie przydałoby się podciągnąć w umiejętności czytania ze zrozumieniem, akodo. Proponuje zacząć od następującego ćwiczenia: Ponownie przeczytaj to, co mówi jeden z twórców spektaklu cytowany w artykule, a potem spróbuj to zrozumieć. (A dopiero potem pisz komentarze!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 Re: uliczne performance 22.11.08, 15:24 pannatulipanna80 napisała: > takie pokazy sa jak dla mnie znacznie bardziej czytelne niz np czytanie Biblii > > bo nad biblia trzeba sie czytajac przynajmniej troche zastanowic. To dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 07:45 Jestesmy krajem katolickim i takie wystapienia powinny byc karane jako obraza uczuc religijnych Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 07:51 Niektórzy jeszcze nie rozumieją, że nie jesteśmy państwem katolickim ani żadnym innym wyznaniowym. Według konstytucji jesteśmy państwem o wolności wyznań, światopoglądowo neutralnym. Przynajmniej tak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Ale religii nie powinno sie obrazac, bo prawo tego 22.11.08, 07:54 zakazuje. Ateisci i lewactwo, chca by ich gejowskich marszow nie obrazac i tolerowac, a sami co robia? Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: Ale religii nie powinno sie obrazac, bo prawo 22.11.08, 09:07 Insynuujesz, że autorzy przedstawienia to geje i lewacy? Na jakiej podstawie? To pomówienie, może trzeba by to zgłosić do prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 Re: Ale religii nie powinno sie obrazac, bo prawo 22.11.08, 15:39 jungleman napisał: > Insynuujesz, że autorzy przedstawienia to geje i lewacy? Na jakiej podstawie? > To pomówienie, może trzeba by to zgłosić do prokuratury? wiesz co, zglos. bo normalne mozgi to w kazdym badz razie nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ale religii nie powinno sie obrazac, bo prawo 22.11.08, 14:29 Ciekawa teza - religię da się obrazić! Taką religię, jaką ty wyznajesz, trzeba ośmieszać, koniecznie ośmieszać! Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski A kicz w Licheniu nie obraża uczuć religijnych? 23.11.08, 10:41 Zastanawia mnie to, że katolicy nie obrażają się o te wszystki tony plastkiu mające wyobrażac ich Boga. Natomiast wszelkie innowacje estetyczne (przecież w wypadku bydgoskiego performance nie mamy do czynienia z żadną herezją - problemem dla "obrażonych" jest jedynie nowatorski sopsób przedstawienia biblijnej historii) - natychmiast "obrażają uczucia. Drodzy polscy katolicy, dobrze że renesans rozpoczął się we Włoszech, a nie u nas. Nie dalibyscie mu żadnej szansy! Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 07:53 co ty pieprzysz moherze ? Polska jest i będzie krajem świeckim !!! zapamiętaj sobie, parafianie jeden. Będę głosował aby Jezusa nie krzyżować, bo jestem przeciwny barbarzyństwu i religijnej ciemnocie Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 07:56 Nie jestem zadnym moherem, jestem ministrantem od I komunii praktycznie, 7 lat i takie rzeczy mnie obrazaja. A jak chcesz to sobie glosuj, na takie rzeczy sie nabieraja tylko ciemniaki, dla ktorych sie robi "kontrowersje" Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 08:36 Kiedyś ponoć ludzie zagłosowali - inaczej ,ale jednak. A co byłoby ,gdyby zagłosowali przeciw ? Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Gazeta Wyborcza zawsze skora do judzenia. 22.11.08, 11:49 No cóż pokolenia Judy, tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 10:37 2_x_duck napisał: > Nie jestem zadnym moherem, jestem ministrantem od I komunii > praktycznie, 7 lat i takie rzeczy mnie obrazaja. > > A jak chcesz to sobie glosuj, na takie rzeczy sie nabieraja tylko > ciemniaki, dla ktorych sie robi "kontrowersje" Jesteś moherem ! Tak zaciętym ,ze czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci kłopot.Więcej czytaj książek historycznych. Nie tylko tą od nabożeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Czytam ksiazki historyczne, wiecej pewnie niz 22.11.08, 14:27 Być może że czytasz więcej. Bo wiek masz ku temu.Dobrze jadnak jest, jeśli są on z róznych biblotek . Myślę że wiesz o czym mówie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Czytam ksiazki historyczne, wiecej pewnie niz 22.11.08, 14:32 Pewnikiem Kraszewskiego. To jednak nie wystarczy - na czytanie tych właściwych, jesteś zbyt... ministrant! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 08:34 Ja też jestem za przeciw krzyzowaniu . Nie ma ukrzyzowania ,nie ma cierpienia na krzyżu ,nie ma boga ,nie ma religii. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 13:41 na tym polega problem, ze bez religii ludzie wisza na krzyzach. Prawdziwa religia to taka, ktora chroni dzieci wtedy, gdy ich ojcowie sa z jakiegos powodu nieobecni. Hemingway napisal, ze ojciec potrzebny jest czloweikowi po to aby powiedziec mu dwa zdania - jedno, ze masturbacja oglupia i zabija, a drugie sobie doczytajcie (49 opowiadan). Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: To chamstwo i bezczelność -zbyt łagodnie brzmi 22.11.08, 16:53 Chamstwo i bezczelność przyprawione głupotą własną autorów pomysłu i prostactwem jego propagatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 15:28 felix_macierewicz napisała: > co ty pieprzysz moherze ? > Polska jest i będzie krajem świeckim !!! zapamiętaj sobie, > parafianie jeden. > Będę głosował aby Jezusa nie krzyżować, bo jestem przeciwny > barbarzyństwu i religijnej ciemnocie i co ten twoj glos ci da? przeswiadczenie ze jestes przeciwny barbarzynstwu? ahahahaahahahaaaaaa!!!!!!! i jeszcze ze jestes przeciwny religijnej ciemnocie?? przepraszam, ale czy ty wiesz co ty pieprzysz i solisz? Odpowiedz Link Zgłoś
erzbischof Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 10:42 proponuje zmiane nazwy kraju na KATOLPOLAND. ja emigruje z tego wsiowego pseudo-iranu Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 11:31 Szkoda że nie można zrobić tego samego z tobą co z jezusem. Bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: To chamstwo i bezczelnosc 22.11.08, 14:34 Iście Kainowe podejście! Baaardzo katolickie. Polsko-katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 07:54 Trzeba drugiego wujka Adolfa na tą lewacką hołotę. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Adolf sam byl lewakiem 22.11.08, 07:57 NSDAP - narodowo - SOCJALISTYCZNA PARTIA ROBOTNICZA! Odpowiedz Link Zgłoś
slawwwek Free Your mind 22.11.08, 08:07 Ciekawe czy uda się wystawić to przedstawienie. Niesamowite jak daleko nam to krajów cywilizowanych i wolnych od doktryn religijnych a jak blisko nam do średniowiecza i inkwizycji. Długa i bolesna droga przed nami, ale zmiana pokoleniowa już niedługo nastąpi (oby niedługo) i uwolnimy się od tych "wrażliwych" katolickich moralistów w szatach hipokryzji. Może Bydgoszcz przypomni sobie o swoich lewicowych skłonnościach :> Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Free Your mind 22.11.08, 08:43 Nie ma co liczyć na "zmianę pokoleniową" bo ten zawzięty człowieczek z kruchty jest według jego własnych informacji prawie pełnoletni. Biada Polsce, biada. To pokolenie może ją cofnąć nawet o setki lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Free Your mind 22.11.08, 08:47 On nie jest typowym przedstawicielem tego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Free Your mind 22.11.08, 10:47 slawwwek napisał: > Ciekawe czy uda się wystawić to przedstawienie. Niesamowite jak daleko nam to > krajów cywilizowanych i wolnych od doktryn religijnych a jak blisko nam do > średniowiecza i inkwizycji. Długa i bolesna droga przed nami, ale zmiana > pokoleniowa już niedługo nastąpi (oby niedługo) i uwolnimy się od tych > "wrażliwych" katolickich moralistów w szatach hipokryzji. Może Bydgoszcz > przypomni sobie o swoich lewicowych skłonnościach :> Troszkę to potrwa .Jeden z piszących tu dziś moherów,ma 16-17 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pinokkio Re: Free Your mind 22.11.08, 11:48 slawwwek napisał: > Niesamowite [...] jak blisko nam do średniowiecza i inkwizycji Żałosne, jak daleko temu oświeconemu jakoby forum do zdrowego rozsądku, a jak blisko do histerii i kabotyństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nikt-777 Re: Adolf sam byl lewakiem 22.11.08, 08:59 NSDAP byla partia skrajnie prawicowa a nie lewicowa, a Hitler byl Katolikiem.... i co z tego wynika i jaki to ma zwiazek z wystawianiem J.Ch.Ss?? Odpowiedz Link Zgłoś
maijkell Re: Adolf sam byl lewakiem 22.11.08, 09:57 Jakie ty straszne głupoty wygadujesz! Nie ośmieszaj się. Chrześcijaństwo było znienawidzone przez adolfa, a program gospodarczy miał skrajnie lewicowy. Może najpierw poczytaj jakąś książke:D Odpowiedz Link Zgłoś
nikt-777 Re: Adolf sam byl lewakiem 22.11.08, 11:25 i pewnie dlatego jeden z bardziej znanych cytatow hitlera brzmi: "Tak jak kiedyś byłem, tak i dziś jestem katolikiem, zawsze nim będę" dlatego na klamrach pasow zolnierze wermachtu obok swastyki widnial napis " Gott mit uns" i dlatego rowniez hitler podpisal konkordat?? program mial socjalistyczny. oczywiscie. a jak inaczej pociagnac za soba prosty lud i omamic w taki sposob zeby pomysleli ze moga wszystko i sa rasa wybrana?? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Hitler powiedzial : "wiare w Boga powinno sie 22.11.08, 14:04 tracic z pierwszymi zebami". Hitler wymusil ten konkordat, chcial zdobyc kontrole nad szkolnictwem katolickim. Za jego rzadow zamordowano kilka tysiecy niemieckich ksiezy. Wiec nie gadaj glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
arturkosmal Re: Adolf sam byl lewakiem 22.11.08, 10:39 A moze byl prawakiem ? Wystarczy akcent polozyc na NARODOWO ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Adolf sam byl lewakiem 22.11.08, 12:06 2_x_duck napisał: > NSDAP - narodowo - SOCJALISTYCZNA PARTIA ROBOTNICZA! Tiaa, a Żyrinowski jest znanym liberałem i demokratą - LIBERALNO-DEMOKRATYCZNA Partia Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 10:43 ambl napisała: > Trzeba drugiego wujka Adolfa na tą lewacką hołotę. Więcej nic nie pisz.To zanie jest Twoją wizytówką .Moherowy LUDKU. Odpowiedz Link Zgłoś
human77 SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 08:58 przydało by się tych pazernych przedsiębiorców trochę utemperować dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
syczak Rzymianie zrobili błąd 22.11.08, 09:17 Rzymianie zrobili błąd z tym ukrzyżowaniem, powinni go powiesić. Dzisiaj katole nosiliby na szyjach szubienice LOL Odpowiedz Link Zgłoś
mprzybys Re: Rzymianie zrobili błąd 22.11.08, 10:31 :) pewnie krawaty byłyby w modzie Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Re: Rzymianie zrobili błąd 22.11.08, 10:50 A jakby utopili, to pewnikiem akwarium, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
jedenkruczek SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 10:35 Dzisiejsi beztroscy ludzie, a szczególnie młodzież, uważają że wszystko może być żartem, hepeningiem, niewinną prowokacją. Pomińmy protesty "moherów" [;)], "katoli" [;)] i innych znienawidzonych, którzy "przeszkadzają" w postępie. Problem jest taki: czy wysyłając sms w którym ktoś dla żartu wyda wyrok skazujący na Jezusa, tak żeby podrażnić "mohery" nie "wszczepi" sobie czynu traktowanego przez Boga realnie, jako rzeczywiście dokonany ? Otóż kim my jesteśmy? Jesteśmy, a raczej nasza psychika , jest skutkiem naszych uczynków, wypadkową naszych działań i to buduje światopogląd, nasze ego. Ktoś kto nawet dla żartu wyśle sms na TAK, znajdzie się wśród tych co skazali Jezusa na śmierć. I po co to komu? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 11:03 Proble > m jest taki: czy wysyłając sms w którym ktoś dla żartu wyda wyrok skazujący na > Jezusa, tak żeby podrażnić "mohery" nie "wszczepi" sobie czynu traktowanego prz > ez Boga realnie, jako rzeczywiście dokonany ? Widzisz, ja to się najbardziej obawiam, że ci, których nazywasz "lewakami", "antyklerykałami" wyślą SMS o treści "Nie krzyżować, ocalić". Choćby z tego prostego p-owodu, ze najczęściej są to ludzie dość radośni, tolerancyjni i w gruncie rzeczy o poglądach zbliżonych do ewangelicznego Jezusa. Natomiast gdyby Jeus pojawił się dziś naprawdę po raz drugi, ze swoimi poglądami byłby skazany za lewactwo i anarchię głównie przez Katolików, a w tzw "chrześcijańskich" mediach byłby wyklęty jak telewizja TVN :) Odpowiedz Link Zgłoś
jedenkruczek Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 12:09 gulcia77 napisała: > Proble > > m jest taki: czy wysyłając sms w którym ktoś dla żartu wyda wyrok > skazujący na > > Jezusa, tak żeby podrażnić "mohery" nie "wszczepi" sobie czynu > traktowanego prz > > ez Boga realnie, jako rzeczywiście dokonany ? > Widzisz, ja to się najbardziej obawiam, że ci, których > nazywasz "lewakami", "antyklerykałami" wyślą SMS o treści "Nie > krzyżować, ocalić". Choćby z tego prostego p-owodu, ze najczęściej > są to ludzie dość radośni, tolerancyjni i w gruncie rzeczy o > poglądach zbliżonych do ewangelicznego Jezusa. Natomiast gdyby Jeus > pojawił się dziś naprawdę po raz drugi, ze swoimi poglądami byłby > skazany za lewactwo i anarchię głównie przez Katolików, a w > tzw "chrześcijańskich" mediach byłby wyklęty jak telewizja TVN :) Być miże wystarczy aby "dzisiejszy" Jezus nazywał się inaczej, był hindusem (lub innym Innym) i skrytykował zastaną religię to ... zapewne został by odrzucony. Dzisiejsze społeczeństwo nauczone jest akceptować swoją powierzchowność, opierać się na emocjach, gotowych wytłumaczeniach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 14:43 Bardzo trudno byłoby, nie przyznać ci racji. Rzekłbym - RACJI! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 20:04 Po to ,żeby miec boga. Gdyby Jezusa nie ukrzyzowano ,nie byłoby zmartwychwstania i chrzescijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Spektakl - TAK, ale nie w miejscu publicznym. 22.11.08, 10:39 Jestem z gruntu niewierząca. Jezus jest dla mnie wielkim człowiekiem (niewielu w historii wywarło taki wpływ na ludzkość), niczym więcej. Tym niemniej w naszym kraju zdecydowana większość (choć może nie aż tylu, co się uważa!) to katolicy, bądź - w ogóle - chrześcijanie i - rzeczywiście - mogą poczuć się autentycznie dotknięci podobnym spektaklem. Nie wolno ich na to narażać, nawet jeśli - konstytucyjnie - Polska nie jest krajem wyznaniowym. Uważam, że takie imprezy odbywać się mogą, ale wyłącznie w salach, gdzie każdy, kto chce spektakl obejrzeć, musi się DOBROWOLNIE pofatygować. A informacja zawsze jest - i być powinna - wystarczająco pełna, żeby tam się nie zaplątał nikt, kogo takie imprezy rażą. Wiem, że tzw. katole energicznie protestują, a nawet zgłaszają do sądu i takie "obrazoburcze" przedsięwzięcia, a sądy często karzą autorów. Na to też nie wolno pozwalać. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes To powinno być w miejscu publicznym. 22.11.08, 11:21 Katolicy mogą się skrzyknąć i zagłosować za ukrzyżowaniem? Mogą. W ten sposób "prawdzie" historycznej stanie się zadość. Mogą też zagłosować przeciwko... i dadzą wyraz wielkiemu humanizmowi... ale jaja... CHCĘ GŁOSOWAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To powinno być w miejscu publicznym. 22.11.08, 12:22 leszekes napisał: > Katolicy mogą się skrzyknąć i zagłosować za ukrzyżowaniem? Mogą. W > ten sposób "prawdzie" historycznej stanie się zadość. Mogą też > zagłosować przeciwko... i dadzą wyraz wielkiemu humanizmowi... ale > jaja... CHCĘ GŁOSOWAĆ OK, ale nie rozumiem, dlaczego - w miejscu publicznym? Na złość "katolom"? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Spektakl - TAK, ale nie w miejscu publicznym. 22.11.08, 14:49 Nie będę polemizował z całośćią twojego tekstu. Wystarczy, że zarzucę ci błąd w podejściu: "niewielu w historii wywarło taki wpływ na ludzkość" - piszesz. Otóż, Jezus jako taki, żadnego - najmniejszego nawet - wpływu na ludzkość nie wywarł. Jedynie legenda o nim, za którą zaplacono ocean krwi. Ludzkość zapłaciła stanowczo za dużo - cena tego "artykułu" przerosła bardzo jego wartość! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Spektakl - TAK, ale nie w miejscu publicznym. 22.11.08, 19:56 sclavus napisał: > Nie będę polemizował z całośćią twojego tekstu. Wystarczy, że > zarzucę ci błąd w podejściu: "niewielu w historii wywarło taki wpływ > na ludzkość" - piszesz. > Otóż, Jezus jako taki, żadnego - najmniejszego nawet - wpływu na > ludzkość nie wywarł. Jedynie legenda o nim, za którą zaplacono ocean > krwi. Tak, masz rację a nawet - powiem dosadnie - twórcą chrześcijaństwa jest bardziej Paweł niż Jezus. Natomiast co sprawiło, że "legenda o nim" wywarła aż taki wpływ na pokolenia? Czy na pewno pacamięć o nim, nie ma tu znaczenia? > Ludzkość zapłaciła stanowczo za dużo - cena tego "artykułu" > przerosła bardzo jego wartość! I z tym nie zamierzam polemizować, bo podzielam Twoje zdanie, ale - nie uważasz, że wszelkie próby "wyprostowywania" czegokolwiek, zwłaszcza tu i teraz - są z góry skazane na niepowodzenie? Czy nie lepiej spokojnie żyć obok siebie - "katole" z niewierzącymi, nie podgryzając się nawzajem i nie "dowalając" jedni drugim? Odpowiedz Link Zgłoś
stoprasizmowi ludzie, wiara chrzescijanska jest wymyslona !! 22.11.08, 10:48 zmartwychwstanie opiera sie na metamorfozie cykli przyrody ktora zamiarala zima by odrodzic sie na wiosne. Poza tym chrzescijanizm to marne nasladownictwo poganskiej religii wyznajacej Mitrę. Mitra podobnie jak Jezus urodzil sie 25 grudnia a swiadkami tych narodzin byli pasterze i medrscy ktorzy ofiarowali mu dary. Mial 12 uczniow z ktorymi celebrowal ostatnia wieczerze, i podczas wiosennego zrownania dnia z noca wstapił do nieba....ale zbierznosci co?? a mitranizm to religia duzo starsza od chrzesciajanstwa.... Poza tym zapamietajcie jedno...Polska to od zawsze był naród Pogański !! nie mamy chrzescijanskich korzeni!! chrzest mamy dopiero od 966 roku!!! ciekawe jest jak kilka miliardow ludzi daje tak soba manipulowac - wmawiajac sobie jakies glupoty.... zeitgeist - polskie napisy. europa21.pl nie wchodzcie na ta strone! Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Myślę że nie ma obawy, większość będzie przeciwna 22.11.08, 10:50 ukrzyżowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
stoprasizmowi korzenie naszego narodu sa Pogańskie - to Fakt! 22.11.08, 11:05 a z faktami sie nie dyskutuje! to ze narzucono nam jakas wymyslona religie nie oznacza ze bedziemy wciaz slepi i glusi. teraz zacmienia slonca juz nie tlumaczy sie dzialaniami Boga...smiac mi sie chce z takich prymitywow katolickich czy isslamskich....daja soba manipulować hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes To tylko twoje zdanie. Ja się nie nudzę. 22.11.08, 11:16 Pomysł z tym głosowaniem jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
dusieqq SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 11:32 żałosna reakcja kościoła. Od kiedy interpretacja biblii jest zabroniona te czasy minęły dawno. Głupota chrześcijan wylewa się bokami, tak jak z tym skeczem co w Ameryce gość interpretował 10 przykazań bożych, opis był że skecz nie dla katolików i co? Oczywiście same bluzgi i ku.wy poleciały. Żal mi was dzieci boże, bo jak was inaczej nazwać? Napuszonymi debilami? Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Reakcja społeczności może być mniej żałosna. 22.11.08, 11:47 Ja na przykład nie kupuję Gazety Wyborczej od 7 lat. Nigdy nie oddam wyborczego głosu na żydowskiego kandydata. Polecam. Taka reakcja oduczy GW od podejmowania śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
arturkosmal Re: Reakcja społeczności może być mniej żałosna. 22.11.08, 12:13 vitabravo napisał: > Nigdy nie oddam wyborczego głosu na żydowskiego kandydata. Ale za to modlisz sie do Zyda i Zydowki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Re: Reakcja społeczności może być mniej żałosna. 22.11.08, 13:48 wiesz, ale moze sie okazac, ze Twoje dziecko zostanie Zydem. Wlasnie dlatego, ze nic nie rozumiesz ze swojej religii. To chyba najwieksza kara dla antysemity jak mu dziecko zostaje Zydem (jesli przezyje ukrzyzowanie). Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Reakcja społeczności może być mniej żałosna. 22.11.08, 14:55 Tak, tak... Masz słuszność - trzeba wyciągnąć Polskę z Unii, obetonować granice, zburzyć wszystkie "inne" świątynie, postawić z tysiąć nowych, "słusznych" i ... już! Będzie Polska katolicka! Tylko po co??? Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Reakcja społeczności powinna być mniej żałosna 22.11.08, 17:16 Typowa odpowiedź: > Ale za to modlisz sie do Zyda i Zydowki :)) > A tak bracie (starszy), welcome tacy Żydzi jak Jezus i Maryja, natomiast poszli won ci z plemienia żmijowego, kłamliwi, podstępni, fałszywi i skorzy do zdrady. Odpowiedz Link Zgłoś
arturkosmal Re: Reakcja społeczności powinna być mniej żałosn 22.11.08, 21:05 A gdyby z Polakow-katolikow poszli won ci klamliwi, podstepni.... To ilu by ich zostalo ? Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Reakcja społeczności powinna być zdecydowana. 23.11.08, 13:54 Nie wiem ilu by zostało, może ty wiesz, Żydzi potrafią lepiej liczyć. Napewno tak zwany reżyser Chochlew ze swoją filmową świtą pseudoaktorów i pseudofilmowców poszliby won. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra krk spieprzy taką okazje do ewangelizacji... 22.11.08, 11:49 można przy tej okazji pokazać, że nasze indywidualne wybory w sumie maja znaczący wpływ na nasz świat. można nauczać ludzi obrony przed manipulacją, przed populizmem ale trzeba trochę tego chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: "A krew jego niech spadnie na nas i syny nasze 22.11.08, 11:52 Ciekawe, czy w sondzie dodadzą ten akapit? Stawiam dolary przeciwko orzechom, że pejsaty cenzor wytnie to niepoprawne politycznie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: krk spieprzy taką okazje do ewangelizacji... 22.11.08, 14:58 Kiedy właśnie tego kościół się boi! Rzecz polega na manipulowaniu stadem owieczek. I tak mają szczęście, ci dzisiejsi katolicy, że nie ma już psów strzegących stada - inkwizycji! Odpowiedz Link Zgłoś
ida_7 SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 12:05 dlaczego w tym durnym kraju tak broni się pseudo uczuć religijnych katolików i nie można powiedzieć prawdy, a nie broni się uczuć normalnych ludzi, mnie np boli to co oni wygadują, więc dlaczego moich uczuć się nie broni, a wręcz przeciwnie zaraz ktoś zacznie na mnie najeżdżać Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Kościół się boi o trwałość mitu 22.11.08, 12:47 Bo jeżeli okaże się, że większość głosowała "za", to co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 12:47 To czemu komentujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kalatala Fantastyczny pomysl! 22.11.08, 13:00 Popieram! Kosciol katolicki jest zacofany. Poza tym, jesli Jezus jest tak wspaniala postacia, pelna cnot, to czego tu sie bac?? Ze On i Jego nauki sami sie nie obronia? Jesli istnieje takie zwatpienie, to do kogo my sie w ogole modlimy...? Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo0001 Ukrzyżowac pismakow z Wyborczej z redaktorami 22.11.08, 13:05 naczelnymi na czele Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Bez głosowania? 22.11.08, 15:00 Zapewne tak ci dyktuje to, twoja katolicka moralność! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Jestem przeciwny krzyżowaniu pismaków GazetyWy 22.11.08, 16:47 Ten rodzaj śmierci został uszlachetniony krwią niewinnego. Głosowałbym za powieszeniem, ponieważ nie są oni szlachetni ani nie są niewinni. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Pytanie do przedstawicieli kościoła 22.11.08, 13:11 Czy kościołowi katolickiemu, zwłaszcza w Polsce, przyszło kiedykolwiek do głowy, że sam też może obrażać czyjeś uczucia religijne? Że np. krzyż wiszący w sali szpitalnej, klasie czy innych miejscach publicznych dla kogoś może być elementem urażającym jego uczucia? I jeszcze jedno - może by kościół bronił swoich przekonań w oczach ludzi uczynkami a nie wrzaskiem. -- ferengis.blox.pl antiquitates.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 Re: Pytanie do przedstawicieli kościoła 22.11.08, 16:00 a w jaki sposob krzyz, czy inny przedmiot innych religii jest elementem urazy religijnej tych dla ktorych jest tylko przedmiotem? Wyjasnij mi te paranoje. LOGIKI nie rozumiem (abstrahujac od religii). Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Pytanie do przedstawicieli kościoła 22.11.08, 20:16 Ano w taki ,że mają świadomośc ,że wieszanie tych symboli w miejscach publicznych jest zawłaszczaniem przestrzeni należącej do wszystkich. Przecież katolik moze zabrac do szpitala swój krzyzyk i cały dzień sie w niego wpatrywac. Jak gdzies wisi godło ,to wiadomo ,że to budynek państwowy ,a jak wisi krzyz to czyj ? Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 do maury 29.11.08, 09:57 maura4 napisała: > Ano w taki ,że mają świadomośc ,że wieszanie tych symboli w > miejscach publicznych jest zawłaszczaniem przestrzeni należącej do > wszystkich. Przecież katolik moze zabrac do szpitala swój krzyzyk i > cały dzień sie w niego wpatrywac. Jak gdzies wisi godło ,to > wiadomo ,że to budynek państwowy ,a jak wisi krzyz to czyj ? No i okazuje sie ze to jednak paranoja... czy jak widzis gdzies na scianie jakis plakat, ktory nie jest zgodny z twoimi upodobaniami - to tez wystepujesz ze to zawlaszczenie przestrzeni nalezacej do wszystkich? Dla jednych ten plakat bedzie mial jakis przekaz, dla ciebie nie. Wspolczuje wrazliwosci, bo w swiecie reklam, gdzie przestrzen jest zawlaszczona niemalze na kazdym kroku - musisz byc juz chora. Co do samego krzyza (abstrahujac od religii) to akurat w Polsce, rowna sie niemalze godlu.. (Rota) i byl silnie zwiazany z historia Polski, na niego sie powolywano. Przyjmij to zatem jako znak, pewna wartosc tego narodu w ktorym zyjesz. I tego niestety nie zmienisz. bo historia juz sie wydarzyla, i "maura" nie jest w stanie wystepowac przeciwko tej historii, wartosci itd. Ci ludzie, ktorzy brali udzial w tej historii jeszcze zyja i wlasnie sa w tych szpitalach. Zatem, dla siebie, mozesz sobie przyniesc w torebce swoj znak, jaki Ci sie podoba, zgodny z twoja rzeczywistoscia, oderwana od wartosci narodu, gdyz dzisiaj zaped jest taki, ze "chce sie wyemancypowac" - tylko dokad?? Co ludzie podobni do "maury" beda wieszac na scianie?? Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 13:23 Dla mnie pocieszający jest fakt, że młodzi ludzie zaczynają samodziel nie myśleć. Bez pomocy KK. To znaczy że rząd dusz przestaje powoli istnieć. Nowe czasy wymagają nowych poczynań leniwych duchownych KK. Kościół ani się nie spostrzegł jak wielka i głęboka myśl jest zawarta w i tak w sfałszowanych ewangeliach. Kto dziś jest w stanie sprostać tak głębokim założeniom filozoficzno-teologicznym zawartym właśnie w ewange lich. Do czego rzecz się sprowadza ? Krzyżując Jezusa krzyżujemy samych siebie. Każdy z nas kiedyś, a im wcześniej tym lepiej, musi powiedzieć, tak lub nie. Konkretnie i stanowczo. Niema półprawd ! Jest albo prawda, albo nieprawda ! Albo żyjemy godnie z prawdą. Albo udręczamy się nie prawdą ! I Tu jest problem dla całego Kościoła a przede wszystkim dla wyższego i najwyższego duchowieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 13:36 sad na Jezusem odbywa sie kazdego dnia. Kazdego dnia jakies niechciane i opuszczone dziecko Boga popelnia samobojstwo albo umiera na "chorobe cywilizacyjna". Takie mamy czasy, ze Chrystusow i Chrystusek wiszacych na krzyzach jest masa. A wszystko z tej rodzicielskiej milosci, ktora zapomniala zadbac o dziecko i powiedziec mu ze masturbacja uzaleznia i powoli zabija. Ostatnie badania pokazuja, ze ponad 10% mlodziezy szkolnej ma zaburzenia depresyjne. Trzeba sie spodziewac za jakies 10 lat tysiecy ukrzyzowanych mlodych ludzi. Masturbacja zabila Chrystusa, bo Bog-ojciec zapomnial zadbac o syna. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Na sondę; "Czy powiesić Michnika?" zgodziłbym 22.11.08, 17:09 Nie mam nic przeciwko SMS-owej sondzie z zapytaniem: Czy powiesić Michnika? Takie sondy może sobie GW robić bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatol SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 13:42 Oczywiście, że Jezusa trzeba ukrzyżować. Wysyłaj sms-y na tak. W przeciwnym razie proroctwo się nie sprawdzi, nie będzie Zmartwychwstania i Zbawienia... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 14:32 Sorry, jestem praktykującą katoliczką ale moich uczuć religijnych to w ogóle nie obraża. Wręcz przeciwnie przybliża mi wydarzenia sprzed 2000 lat, pokazuje że zmieniły się środki techniczne ale nie zmienili się ludzie. Wtedy krzyczeli "ukrzyżuj Go" teraz wysyłają smsy. Dla mie to bardzo piękna, głęboka interpretacja pozwalająca na nowo przeżyć te wydarzenia. W każdej Mszy Świętej dzieje się TERAZ i trzeba to ludziom uświadomić, bo inaczej młodzi ludzie stracą kompletnie zainteresowanie. Kościół nie moze być anachroniczny, nie może mówić niezrozumiałym językiem. Owszem Pismo Święte musi pozostać niezmienne (inaczej - jak Amerykanie - dojdziemy do śmieszości zamieniając mannę z nieba na płatki śniadaniowe)ale już wykładnia powinna odnosić się do naszego współczesnego świata. W tym kontekście myślę że głębszych religijnych wzruszeń doznałabym na tym przedstawieniu niż śpiewając Gorzkie Żale w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 15:22 usmialam sie pani rosomak czytajac pani wywod. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak Re: SMS-owa sonda ostateczna 22.11.08, 16:07 A co w tym takiego śmiesznego? Może mnie oświecisz z łaski swojej to tez się posmieję z Tobą? Odpowiedz Link Zgłoś
hippo25 Re: SMS-owa sonda ostateczna 29.11.08, 10:48 pani_rosomak napisała: > A co w tym takiego śmiesznego? Może mnie oświecisz z łaski swojej to tez się po > smieję z Tobą? Pani Rosomak Wtedy krzyczeli "ukrzyżuj Go" teraz wysyłają smsy. Dla mie to bardzo piękna, głęboka interpretacja pozwalająca na nowo przeżyć te wydarzenia. wystarczy przeczytac jeszcze raz, co Pani napisala :):):):):):):) Przezywania na NOWO TYCH wydarzen.. Niech sie Pani zastanowi co Pani napisala (abstrahujac od religii - bazujac na logice...). Odpowiedz Link Zgłoś