funny5 24.11.08, 16:53 Klasyczne wiem ale nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankbh Prezydent powinien pisac scenariusze seriali 24.11.08, 17:02 Znowu "wiem, ale nie powiem", maluczkim laskawie tylko przekazal, ze jest i ma wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 Prezydencie! 85% Polaków ma cie w nosie ! 24.11.08, 17:48 wetuj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Wiem, ale nie powiem (ze złożoności obliczeniowej) 24.11.08, 18:42 Mam dwa grafy G1 i G2. Wiem, że są izomorficzne i znam odpowiednie odwzorowanie (izomorfizm) wierzchołków G1 na wierzchołki G2, tzn. taką permutację wierzchołków G1, że jak ją zastosujemy, to z G1 robi się G2. Jeśli ktoś tego izomorficmu nie zna, to odnalezienie go jest NP-zupełne (praktycznie: nie do zrobienia), więc znajomość izomorfizmu jest cenna, kto tej wiedzy nie ma, ten łatwo jej nie zdobędzie. Można tę wiedzę używać do rozróżniania między wtajemniczonymi a niewtajemniczonymi. Jak dowieść komuś, że ten izomorfizm znam, a jednocześnie go nie wyjawić? Robimy dialog, który powtarzamy do woli: Losuję permutację wierzchołków G1 (zupełnie dowolną, przypoadkową). Taka permutacja przekształca G1 w nowy graf G3. Przekazuję niedowiarkowi G3 (nie premutację, tylko graf G3, który wychodzi z permutacji; niedowiarek nie wie, jaką permutacją uzyskano G3 z G1) i twierdzę, że znam izomorfizm G1->G3->G2 (G1->G3, to właśnie moja permutacja, a G3->G1 to tajemny, znany mi izomorfizm G2->G1 złożny z odwróceniem tej permutacji). Niedowiarek może zarządać ode mnie albo G1->G3, albo G3->G2, ale nie obu. Gdybym dał mu oba, to mógłby je złożyć i uzyskać tajemny izomorfizm G1->G2, a ja mu nie chcę właśnie tego izomorfizmu dać. Gdybym kłamał (tzn. gdybym nie znał izomorfizmu G1->G2), to bym nie był w stanie podać albo G1->G3, albo G3->G2. A więc niedowiarek, który rząda G1->G3 albo G3->G2 z prawdopodobieństwem 50% miałby szansę się przekonać, że kłamię. Taki dialog powtarzamy tyle razy, ile trzeba, aż niedowiarek w końcu dojdzie do wnisku, że znamy G1->G2 (ma dowolnie wiele niezależnych prób, w każdej ma 50% szansy wykrycia, że kłamię, jeśli rzeczywiście kłamię). To wszystko jest ciekawe, ale chyba za trudne dla Pana Prezydenta. Ale może ktoś wydrukuje ten wpis i go prześle do Kaczego Pałacu, żeby kaczor (który bądź co bądź jest profesorem) nauczył się mówić "wiem, ale nie powiem" uczenie. Wtedy nawet informatycy na niego zagłosują. www.skubi.net/macierewicz.html www.skubi.net/pieniadz.html Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata nie moge sie doczekac!!! 24.11.08, 17:51 drze w niepewnosci! Panie prezeydencie, niech pan choc powie jutro, we wtorek. no wiecozrem chociaz!!! nooooooooooo!!!!! panie prezydencie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tom.te Re: Prezydent: Podjąłem decyzję ws. ustaw zdrowot 24.11.08, 18:03 No przecież sie musi spytać Prezesa czy aby na pewno podjął prawidłową decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś