smok_sielski Walutowe sidła banków 30.11.08, 07:45 Skoro firmy wolaly grac na walutach niz zarabiac na produkcji to trudno, ich strata. Poza tym kolejny raz mamy przyklad jak to zarobki roznych managerow przekladaja sie na ich wiedze, jakosc pracy i korzysc dla firmy. smok Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Walutowe sidła banków 30.11.08, 08:03 Ten artykuł budzi wątpliwości. Zbytnio skłania się ku skargom Kalego, który mocno podnosi głos gdy skradzino mu krowę... Opcje walutowe gdy były niekorzystne dla banków nie wywoływały emocji, gdy zmuszają firmy do dodatkowych płatności urastają do rangi problemu społecznego. Należałoby najpierw upewnić czytelników w przekonaniu, że menedżerowie firmy podejmowali racjonalne decyzje, a nie balansowali na krawędzi ryzyka, które tak boleśnie "zadziałało" przy zmianie koniunktury. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_who Walutowe sidła banków 30.11.08, 09:03 Ja chcialbym nawiazac tylko do tego co robia banki.najpierw wziolem jeden kredyt potem kupilem cos naraty,wziolem kolejny kredyt,kiedy okazalo sie ze brak mi na rate wziolem jakis maly kredyt zaproponowany mi przez bank gdy placilem rate jako staly klient.wziolem bo mialem stala prace i dodatkowa.ogolnie przez pare lat mam pare kredytow.nadszedl czas szukania kredytu konsolidacyjnego no i koniec jest propozycja ok biore splacaja mi kredyty 2 zostaja okazuje sie ze wyszedlem na tym jak zablocki na mydle.przestalem placic regularnie potem calych rat tylko czesciowo.banki wydzwanialy ale juz nie domnie tylko po jakis ludziach z mojej ulicy podajac moje dane i adres i jak to mowia z prosbo by przekazaly mi informacje ze mam zalegle raty.tel do pracy do kierownika i prezesa rowniez to samo nie wiem co robic wpdlem w pulapke kredytowa a banki informuja obcych ludzi o mojej sytuacji zaznaczam nie maja zadnego wyroku sadowego.PROSZE O POMOC nic za darmo rozumiem to i moge podjac kazda prace w ramach dodatkowej,jestem wyksztalcony,mlody 25 lat i silny i zdrowy.kontakt boxer84@plusnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jugger Walutowe sidła banków 30.11.08, 11:17 to wszystko wina PiS bo w odpowiednim czasie nie chciał EURO, Słowacy mają EURO co prawda od 1 stycznia 2009, ale ich kurs jest już ustalony i jest stały. I nie mają problemów z eksportem i innymi problemami walutowymi, bo w dużej części eksportują towary do strefy Euro, jak Polska. A Kaczyńscy myśleli, że jak będzie złotówka to będą mieli więcej do powiedzenia. A tu gó..o. Chcieli ochronić zwykłych ludzi przed drożyzną, to ich ochronili, bo Ci zwykli ludzie będą płacić bardzo mało na jedzenie (chleb i woda), bo na nic więcej nie będa mieli, gdy straca pracę. Niestety to może dotyczyć każdego. Również mnie, bo ja tez jestem zwykłym człowiekiem. Ale chyba wolałbym aby EURO było juz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Walutowe sidła banków 30.11.08, 11:22 OPCJE czy to kontrakty byly? bo jesli opcje - to niezrozumiale jest dlaczego je wykorzystywali. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Walutowe sidła banków 30.11.08, 11:25 Jezeli byly to faktycznie SIDLA - to bylo to przestepstwo i umowa jest niewazna, wystarczy wiec udowodnic ze byla to pulapka nastawiona w zlej wierze majaca na celu doprowadzenie firm do niekorzystnego rozporzadzenia mieniem Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh To były strategie opcyjne.... 30.11.08, 11:50 tyle że w Twoim rozumowaniu jedna sprawa jest nieujęta. Te firmy pokazywały ogromne zyski z takich transakcji w pierwszej połowie roku gdy trend był schodzący na pln, teraz płaczą że ich zrobiono w bambuko....Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
sky_fifi Walutowe sidła banków 30.11.08, 12:29 Czytam i oczom nie wierzę. Jakie sidła?? Przestańcie wieszać psy na bankach. Weźcie się za menedżerów z tych firm. Nikt ich nie zmuszał do zawierania takich transakcji. Motywacją była zwykła chciwość, żeby zarobić łatwą kasę na spekulacji. Przez długi czas się udawało, aż nadszedł kryzys, i teraz jest płacz, że to banki są niedobre. A gdzie był zarząd firmy? Kto podpisywał umowy?? Może powinni zatrudniać profesjonalistów do zarządzania finansami firmy? Kto w firmie dawał zgodę na zawieranie transakcji pochodnych na ogromne kwoty? Transakcji spekulacyjnych, a nie zabezpieczających? Z drugiej strony czas najwyższy, żeby nasz rząd wreszcie zajął się MIFIDem, bo widać, że regulacje bardzo są potrzebne. Autorowi artykułu polecam doczytać, o co chodzi z tymi pochodnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Czas najwyższy, kurs Złotego musi byc wiązany d € 30.11.08, 13:41 Czas najwyższy, ze by kurs złotówki był wiązany do kursu Euro. Jak przykładowo Dania, ma swa walutę bo ludzie tak chcą, ale ta waluta jest wiązana do Euro, i problemów Finansowych podobnych jak w Polsce niema. A jeżeli ktos chce koniecznie isc na spekulacje, moze dosc pieniędzy stracić, na Kursie Euro do Dolara. Prawda jest ze Polskim Firmom Eksportującym, nie jest latwo z kalkulacja, przy takich ruchach kursu Złotego do Euro. Dlatego regulacja Złotego do Euro, musi jak najszybciej nastapic. Ten dzisiejszy stan, szkodzi w summie polskiej gospodarce nie tylko eksportowej, ale podobnie jest też z Importem. Odpowiedz Link Zgłoś
wybolki Banki zagraniczne 30.11.08, 16:11 W latach 90 gdy pojawiły sie zarzuty że zbyt pochopnie prywatyzujemy Banki - Bufetowa powiedziała: "w Polsce nie było tradycji posiadania kapitału w zwiazku z tym trzeba sprzedać zagranicznym instytucją finansowym większośc banków" "aby powiazać je z zagranicznymi instytucjami - dla bezpieczeństwa Polski". Dzisiaj mamy przeszło 80% banków w rekach zagranicznych i obawę że "wysyszą polski zdrowy system bankowy" z kapitału transferujac go do spółek matek. Ostatnio tak postąpił UNIkredyto (Pekao S.A. - z żuberkiem) sprawnie omijając prawo. Według bufetowej byliśmy biedni więc bedziemy biedni ciągle - a ona dostała fuche w Londynie za sprzedawanie polskich banków. Krociowe zyski generowane przez Banki wylatuja za granice i nie wspieraja polskiej gospodarki a bedzie gorzej jak zacznie sie licytowanie komornicze na wpółspłaconych mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
appfunds Walutowe sidła banków 30.11.08, 16:58 Najbardziej tragikomiczne w tym zamieszaniu jest, że Millenium żada zapłaty 19,5 mln od Ropczyc w ciagu, a tymczasem TFI Millenium posiada w tym samym momencie 7,2% akcji Ropczyc. Fachowcy po obu stronach :) Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: Walutowe sidła banków 30.11.08, 18:01 Na pierwszy rzut oka masz rację. Z drugiej jednak strony bank żąda swojej kasy, która jest mu potrzebna by rozliczyć transakcję równoległą i guzik go obchodzą inwestycje spółki powiązanej (dealer walutowy pewnie nawet nie był świadomy struktury akcjonariatu Ropczyc kiedy sprzedawał jej strategie opcyjną). TFI natomiast zarządza pieniędzmi „tylko” powierzonymi mu przez jego klientów i upadek Ropczyc odbije się u niego co najwyżej czkawką. W idealnym świecie zarządzający funduszami inwestycyjnymi zanim podjąłby decyzję o ulokowaniu powierzonych mu aktywów lub kontynuacji inwestycji w akcje spółki spotkałby się z jej zarządem lub przynajmniej dyrektorem finansowym. W rzeczywistości jednak wątpię aby asset manager chciał i był w stanie wnikać w szczegóły ryzyka walutowego na jaki narażona jest spółka i sposoby w jaki się ona przed nim „zabezpiecza”. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 nikt tych "bizmesmenow" nie zmuszal do takiej gry, 30.11.08, 18:16 sami weszli w ten uklad zpazernosci a teraz tak jak deweloperka chce kasy bo dostaja w du... a jak robili kasiore to robili w konia kupujacych.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaa co za pacan pisał ten artykuł? 30.11.08, 18:56 Opcja to PRAWO a nie obowiązek. Opisana tutaj umowa jest odmianą bezterminowego futures ze stałą kwotą rozliczenia. Na opcji NIE MOZNA stracić, bo jest rodzajem ubezpieczenia, które kosztuje składkę. A futures ma nieograniczone zyski albo straty. Tylko jakiś nieodopowiedzialny PSYCHOPATA, DEBIL lub HAZARDZISTA z zarządu mógł podpisać opisywane umowy. Jeśli Gazeta uzna, bym to rozwinął, to zapraszam do kontaktu, napiszę artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
empewu Re: co za pacan pisał ten artykuł? 30.11.08, 20:11 nie wyzywaj dziennikarza bo sam nie masz pojecia o czym piszesz poczytaj tu - www.mrf.pl/index.php?cid=3&id=16&mod=m_aktualnosci&p=1 (punkt 8 - asymetryczny korytarz zerokosztowy) Odpowiedz Link Zgłoś
2kbb Balcerowicz ma się dobrze w Brukseli 02.12.08, 19:12 Czy to nie ten nasz Pan Balcerowicz który z uwielbieniem przez ostatnie 20 lat wyrażał się o obcym kapitale w bankowości przyczynia się do okradania naszego narodu bo nie potrafił wykształcić kadry nowoczesnych menadżerów i rozwinąć polskiej bankowości.? Z pewnością było to trudniejsze niż sprzedawanie za bezcen całej branży finansowej i ubezpieczeniowej komu popadnie. Jakimż ten człowiek jest krótkowzrocznym specjalistą jeżeli nie dostrzegł tych wszystkich zagrożeń jakie obecnie w Polsce występują. Zagraniczne banki nic sobie nie robią z KNF I NBP i wyprowadzają pieniądze z naszego kraju pokazując tak naprawdę w jakim celu tutaj się pojawiły. Pytam gdzie my Polacy mamy instynkt samozachowawczy że pozwalamy na takie działania obcego kapitału żywiącego się naszym kosztem. Czy my nie dostrzegamy że kończy się efekt tańszej siły roboczej i po tym kryzysie już niewiele firm będzie chciało inwestować w nowe fabryki. Po tym czasie pozostaną tutaj jedynie tacy wyzyskiwacze w postaci międzynarodowych banków i korporacji jak obecnie. Wreszcie gdzie są nasze pieniądze z OFE zarządzane przez te same banki które w ciągu ostatnich miesięcy straciły cały wzrost wypracowany ciężką pracą przez ostatnie 10 lat. Np bank PEKAO SA stracił w ciągu roku 60 % swojej wartości tj ok 48 mld zł i są to głownie nasze pieniądze zainwestowane w Fundusze Inwestycyjne,Akcje,OFE. Ale mimo to ten sam Bank wykazuje potężne zyski kwartalne będąc nadal żyłą złota dla swojego włoskiego właściciela. Tak samo zresztą postępują inne banki zagraniczne a straty Polaków na akcjach , TFI, OFE są już liczone w setkach miliardów złotych w ciągu ostatniego roku. Ok zgodzę się że jest to też efekt światowego kryzysu finansowego ale gdyby banki w Polsce pozostawiały tutaj wypracowane zyski straty byłyby co najmniej połowę mniejsze. Pytam dlaczego rząd nie promuje Polskich banków jakie pozostały w naszym kraju w tym spółdzielczych i skoków. ? Dlaczego nie zakłada nowych Polskich instytucji finansowych. Jak długo jeszcze będziemy dawać się okradać ? Czyżby brakowało nam doświadczonych menadżerów w bankowości i finansach którzy potrafiliby rozwinąć je w skali europy ? Odpowiedz Link Zgłoś