damianbsc 30.11.08, 10:16 Głownym problemem jest to, ze prawo nie chroni konsumenta. Prawo polskie jest o kant d rozbic i kazdy to wie, ale nie ma komu zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
h_hornblower Jest to haniebne - nie rozumiem jednak jednego... 30.11.08, 11:12 Jest to powazny problem, signum temporis etc. Skąd jednak wniosek że to "specyficzna polska specjalność" (nie komentuję już tego języka: "specyficzna specjalność" :)? Nie wiem, czy to wniosek autorki czy też dopiero gazety. W artykule jednak czytamy: "Gdyby istniały podobne polskie statystki, na pierwszym miejscu trzeba by dopisać kradzieże, oszustwa i żerowanie finansowe". Statystki więc nie istnieja, autorka nic nie pisze o tym, co za granicą (o problemie tym duzo mówi sie np. we Francji), ale wiadomo, co "trzeba dopisać" na pierwszym miejscu, bo wniosek a la gazeta być musi... Żal dupę ściska, jak wyglada "specyficzne polskie dziennikarstwo" :( pzdr horny Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 ściema jakaś 30.11.08, 11:18 Ciekawe czy ta historia ze starszym panem z ławki wydarzyła się naprawdę, czy została wymyślona przez dziennikarza. Ponoć policja rysowała portret pamięciowy, pytanie tylko po co, skoro oszust był z ofiarą w banku, gdzie zawsze jest zainstalowany monitoring, szczególnie nad kasami. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: ściema jakaś 30.11.08, 13:55 Żadna ściema, nie zwróciłeś uwagi, że gość chodził w czapce z wielkim daszkiem? Monitoring nic nie dał, facet był doskonale przygotowany, nie trzeba być tu Einsteinem, trzeba zmian w prawie i postępowaniu różnych instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
atibalo belka 30.11.08, 11:23 Najlepsza forma okradania starszych ludzi , tych co mają odłożone pieniądze na czarną godzinę , to PODATEK BELKI . Potem pieniądze te przelewa się na konta partii [dotacje do partii politycznych ]. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Czytając nagłówek: "Polska specjalność - 30.11.08, 11:27 Czytając nagłówek: "Polska specjalność - okradanie straszych ludzi" - pomyślałem że będzie o trwającej od zarania odzyskania wolności deprecjacji emerytur, czyli dochodów ludzi starych! Jakaś analiza tego zagadnienia, którego źródło: ratowanie rozdętego na potrzeby rządowo-samorządowych synekur budżetu - na koszt najsłabszej części społeczeństwa: emerytów i rencistów! Vide najświeższe synekury: pomysł gabinetów politycznych w województwach, powiatach i gminach! Odpowiedz Link Zgłoś
albion4 Re: Czytając nagłówek: "Polska specjalność - 30.11.08, 11:57 Nóż sie w kieszeni otwiera na to wszystko !! Przypadek z Publikacjami Polskiej Telefonii to dla mnie oszustwo, wprowadzenie w błąd itp., na co znalazłby sie paragraf !! Ciekawe jak ubiore sie w mundur podobny do policyjnego a na legitymacji napisze "POLICIA " to czy tez nie bede miał paragrafów!! Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Czytając nagłówek: "Polska specjalność - 30.11.08, 13:59 Polska specjalność, to okradanie z emerytur poprzez utworzenie prywatnych, złodziejskich OFE, które nic nie wnoszą, państwowy ZUS znacznie lepiej i taniej inwestuje środki niż prywatne OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Po co mi takie prawo? 30.11.08, 12:06 Które w najdrobniejszych szczegółach próbuje regulować moje życie (np. czy mogę dać klapsa dziecku), a z drugiej strony staje po stronie oszusta wciskającego ludziom fakturę podobną do tej z telekomunikacji. Życia nie da się zamknąć w paragrafy, czasami zdrowy rozsądek podpowiada że trzeba coś zrobić wbrew procedurze. Dawniej wystarczyło 10 przykazań i zdrowy rozsądek sędziego. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Po co mi takie prawo? 30.11.08, 14:02 Po to, by chronić przed cwaniakami ludzi, którzy nie potrafią tego zrobić sami. "Dziesięć przykazań" i sędzia - to napisał myślący człowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Stary portfel 30.11.08, 12:21 Polak. BÓG, HONOR, OJCZYZNA??? Hehehe Albo raczej. Kapuściany łeb, lenistwo, lepiące palce, durny nadęty pysk? Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Stary portfel 30.11.08, 13:13 Nie tylko dla ludzi starych , młodych również oszukują np. na kredytach mieszkaniowych , pożyczkach , w szkołach , w pracy , w sklepach . Cały ten kraj żyje na oszustwie z obecnie panującymi nam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekot W tym kraju prawo nie chroni nikogo, a już 30.11.08, 13:13 najmniej ludzi starych. To, że do takich rzeczy dochodzi dowodzi, że jesteśmy narodem kanalii. Polska nigdy nie powinna być niepodległa - zawsze zaborca dbał albo próbował dbać o ludzi słabych ( zabór austriacki, pruski, rosyjski, komunizm )choćby dlatego, żeby mieć święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
jednokolanko Trudno tu stanąć po którejś ze stron 30.11.08, 14:09 Z jednej strony nie fair jest, żeby człowiek 60-70-letni nie mógł wziąć żadnego kredytu - z drugiej: nie jest w porządku sytuacja, kiedy wszystkie długi przechodzą na krewnych - w końcu nikt starszy się ich nie pyta, czy może wziąć kredyt:/ Nikt się u nas starszymi ludźmi nie interesuje - wielu mieszka samotnie, nie zauważy się w porę oznak demencji, czy chorób, które wpływają na zdolność osądu. I taki człowiek zostaje oszukany, naciągnięty... lub narobi sobie zobowiązań wobec banków. Powinno się tych ludzi chronić w miarę możliwości - tak samo jak ich spadkobierców. Jak? Nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
awitold Stary portfel 30.11.08, 14:18 "Polska specjalność - okradanie starych ludzi". Ja bym poszedł jeszcze dalej - "Polska specjalność - okradanie i oszukiwanie ludzi w ogóle". Bawiłem ostatnio przejazdem w Londynie, jestem totalnie zszokowany tamtejszymi cenami. Buty, ubrania, elektronika, wszystko markowe rzeczy, dwa-trzy razy taniej niż jakieś chińskie badziewie w Polsce. Ilość i wysokość opłat, które ponosi w Polsce właściciel samochodu - istne horrendum. Wypadki opisane w artykule stanowią właśnie szczególny przypadek działania "niewidzialnej ręki państwa", gdzie urzędnicy - sami przecież nie wytwarzają dochodu narodowego - nie są w stanie obronić obywateli, z których de facto żyją. O ZUSach i OFAch już przede mną ktoś wspomniał. W tym kraju wszystko jest diablo drogie, za mało ludzi zajmuje się konkretną pracą, za dużo darmozjadów i pasożytów. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Stary portfel 30.11.08, 14:38 Bezczelnosc wsrod tych spolecznych smieci nie zna granic. Ale co sie dziwic - ostatecznie to nizej juz upasc nie mozna. Te obrzydliwe gnojki potem chwala sie miedzy soba jak to "rabneli" dziadka na 200zl. A swoja nieszczesna patologie nazywaja sprytem. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi ZUS jest w tym najlepszy... 30.11.08, 14:44 Wygląda na to, że to specyficzna polska specjalność. Okradanie, wykorzystywanie i naciąganie starych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś