igor_53 13.12.08, 17:13 *I co tu komentowac?O tym,ze wlasnie Szwajcarja bedzie reprezentowac interesy Rosj w Gruzji,bylo wiadomo od dawno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur Szwajcaria będzie reprezentować Rosję w kontakt... 13.12.08, 17:14 Szwajcarzy potrafią na wszystkim zarobić Pastor Schlag ruszył na nartach w kierunku szwajcarskiej granicy. "Nie będzie miał łatwego zadania" - pomyślał Stirlitz, Fakt, była już połowa kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Szwajcaria będzie reprezentować Rosję w kontakt... 13.12.08, 18:48 Szwajcaria będzie reprezentować Rosję w kontaktach z Gruzją i odwrotnie, Gruzję w kontaktach z Rosją. Słyszałem na ten temat wypowiedź Ławrowa, z której wynika, że tak naprawdę to się zmieni tylko szyld przedstawicielstw, natomiast personel pozostaje ten sam - odpowiednio gruziński i rosyjski. Taki teatrzyk pozorów. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szwajcaria będzie reprezentować Rosję w konta 13.12.08, 19:50 Strasznie musi ten Ławrow tobie ufać. I strasznie musi być potężny, skoro ma wpływ na obsadę szwajcarskich placówek dyplomatycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat eva15 13.12.08, 19:32 Przejrzałem teraz zaległe komentarze do moich wpisów (taki już jestem próżny) i tu chcę odpowiedziec na Twoje zapytanie o stereofonię Kuklińskiego. Czytałem już jakiś czas temu poważne opracowanie wskazujące na właśnie taki stan rzeczy. Było tam wymienione kilka argumentów, m. in. to, że rzekoma masówka dokumentów, które tenże miał przesłac Amerykanom nijak nie mogła by nastąpic bez "pomocnej" współpracy nadzorującego/ch go bezpieczników. Innym argumentem jest to, że pan K. żył w bardzo wystawnym stylu, który nijak nie mógł byc sfinansowany z jego generalskiej pensji. Twierdzi się nawet, że to Rosjanie użyli go jako kanał informacyjny wobec USA, co do swoich intencji wobec Polski. Aby się tu nikt nie oburzał na Kagiebowskie metody śledzenia - taki już jest zwyczaj, że nawet w najbardziej demokratycznych armiach świata istnieje system dyskretnej obserwacji wszystkich ważniejszych person tak w wojsku, jak i poza nim, aby przypadkiem jakieś wrogie siły nie chciały mu zrobic kuku. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: eva15 13.12.08, 19:49 No to dlaczego Kuklińskiego zgładzono a przedtem jego synów? Zabójstwa agenta dokonuje się naprawdę w ostateczności, żeby czegoś ważnego nie powiedział, albo z zemsty za naprawdę dużą wyrządzoną szkodę. Spektakularne zabójstwo agenta to rzecz po prostu zbyt ryzykowana i fatalnie wpływająca na image państwa. Przykładowo, zabójstwo Litwinienki wywołało taki medialny skandal, że bardzo zleceniodawcom zaszkodziło. To po prostu jest nieopłacalne. A co do wystawności życia, to sierżant US-Army żył w latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych na lepszym poziomie niż socjalistyczny generał. Czy naprawdę uważasz, że wszyscy podlegali kontroli KGB? Były służby, do których KGB nie miało dostępu. A niby po co Rosjanie mieliby przez Kuklińskiego coś ujawniać? Co na tym zyskali? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 lubat, pseudointelektualisto 13.12.08, 19:56 lubacik, ty jako fjutinolog wyzszy stopniem winnes wiedziec i podac tu na forum jakie kwestie byly przedmiotem zainteresowan Kuklinskiego. dokumenty ktore Kuklinski przekazal amerykanob dotyczyly ( z danych oficjalnych) '' tajnych planów ZSRR użycia broni nuklearnej, danych technicznych najnowszych sowieckich broni m.in. czołgu T-72 i rakiet Strzała-2, rozmieszczenia radzieckich jednostek przeciwlotniczych na terenach Polski i NRD, metod stosowanych przez Armię Radziecką w celu uniknięcia namierzenia jej obiektów przez satelity szpiegowskie, planów wprowadzenia stanu wojennego w Polsce i wielu innych.'' to, że rzekoma > masówka dokumentów, które tenże miał przesłac Amerykanom nijak nie mogła by > nastąpic bez "pomocnej" współpracy nadzorującego/ch go bezpieczników. Jezeli takowi bepiecznicy z nim wspolpracowali, prawdopodobnie dzielili oni i przekonania i poglady Kuklinskiego oraz jego silna determinacje by ''zrobic sovieckich braci w bambuko''. kontrargument jest taki, ze jezlei twierdzisz, ze weszystko bylo sterowane przez bezpieke i wywiad polski lub lajz pokoroju fjutinow i innych, dzielnych gierojuw KGB, jest to twierdzenie niedorzeczne. Po pierwsze dlatego, ze zadne z informacji ktora dysponowala CIA nie byla zfingowana. Po drugie, po jaka cholere tak radziecki jaki polski wywiad mialby chiec przekazac informacje ktore mialy strategiczne znacvzenie i oslabialyby zdolnosci ''ofensywne''milujacego pokoj ZSRR oraz ich socjalistycznch pudli. Lubat, ty pseudointelektualisto!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Lubat, nie wywołuj... 13.12.08, 20:08 A tak poza tym, to piszesz nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Typowy PL-bohater, nie poradził sobie z nikim ? 14.12.08, 00:31 lubat napisał: > Przejrzałem teraz zaległe komentarze do moich wpisów (taki już >jestem próżny) Jak niniejszym widzisz, nie jesteś w tym odosobniony. Jeśli Kukliński pracował świadomie (co innego nieświadome bycie użytym w charakterze pożytecznego idioty) s naczała w stereo, to nijak radzieckie nie miały w tym interesu, by go ukarać śmiercią dzieci. To tak jakby w PL uśmiercić dzieci symbolicznego Hansa Klossa. Tja, jeśli jednak tak się stało, to powinno to być dla Polaków okazją do przemyśleń i przestrogą: "Boże chroń mnie od (obecnych) przyjaciół, bo z wrogami sobie poradzę" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Typowy PL-bohater, nie poradził sobie z nikim 14.12.08, 01:12 Ja również uważam, że Kukliński nie pracował dla CCCP ani komuny i właśnie śmierć Jego dzieci i Jego samego dowodzi, że jednak przesolił sojuzowi zupę. Odpowiedz Link Zgłoś