Dodaj do ulubionych

19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j...

19.12.08, 14:40
Śmieszna kara...
Obserwuj wątek
    • bucefal76 Chciała się popisać? 19.12.08, 14:42
      • soyokaze Re: Chciała się popisać? 19.12.08, 16:24
        Nie miała potrzeby, nie miała Ferrari i nie była dziennikarzem motoryzacyjnym,
        żeby się popisywać. Żal mi tych dziewczyn. Ciekawy natomiast jestem wyroku w
        całkiem podobnej sprawie pana Maćka. Też nic nie pamięta, może to on pomylił
        pedały? Jego i jego kolegi też mi żal, ale jakaś sprawiedliwość musi być.
        • wyksztalciuch.jeden Re: Chciała się popisać? 19.12.08, 16:46
          Otylii też żal, a przecież chciała się popisać, zginął jej brat, a kara była
          całkiem inna...
          • pensioner63 Źle oceniła odległość od pociągu 19.12.08, 19:22
            Zgaduję, że pomyślała, że pociąg jest jeszcze daleko i zdąży przejechać. W nocy
            człowiek często błędnie ocenia odległość i szybkość zbiżającego się pojazdu. Ma
            szczęście, że nie powiedziała tego w śledztwie, bo mogłaby wylądować w
            więzieniu. Zwykle taki wypadek człowiek robi tylko raz w życiu. Wsadzenie jej do
            więzienia nic dobrego by nie spowodowało.
            • pawciu2 Re: Źle oceniła odległość od pociągu 20.12.08, 12:50
              albo nie zwrocila uwagi na pociag. zatrzymala sie na przejezdzie, bo
              tak trzeba. potem pojechala... o tym, ze zatrzymac sie trzeba po to,
              zeby stwierdzic, czy nie nadjezdza pociag slyszala tylko z kursu.

p
              • pawciu2 generalnie ludzie robia duzo zalozen 20.12.08, 13:18
                ze pieszy nie wejdzie na jezdnie,
                ze samochod przed nami nie zatrzyma sie w poprzeg ulicy,
                ze mamy zielone,
                ze pociag nie jedzie.

bardziej okrutne falszywe zalozenie:
                jak mam zielone moge spokojnie przejechac przez skrzyzowanie.

ostatnio, jak doswiadczylem, ze zalozenie iz zauwaze samochod ktory
                przelatuje z ogromna predkoscia w poprzeg skrzyzowania na moim
                zielonym jest falszywe zastanawiam sie czy kierowcy nie powinni
                przechodzic okresowych testow psychologicznych....

i dlaczego sa tacy co twierdza ze w miescie nie wypada przekraczac
                110km/h,

dlaczego w kraju gdzie max predkosc to ok 130, ba w praktyce 110
                dopuszczane sa do ruch samochody poruszajace sie z predkoscia 180 -
                220 km/h? skoro ludzie nie potrafia uszanowac zadnych przepisow, bo
                u nas na autrostradach mozna jechac tylko 130, a w USA 150, a w
                niemczech tez wiecej.... (nie wiem, czy jest tam obecnie
                ograniczenie).

Pytanie: czy ktos z tych co jezdza po miescie 110 zdaje sobie
                sprawe, ze jak zobaczy pieszego na drodze, to go zabije, a po
                expresowych 130 zdaje sobie sprawe z tego jaka jest roznica w
                jakosci powierzchni drogi?

A Policja? No malo robi.... ale tego nie rozumiem. Bo staje sie na
                pierwszym lepszym moscie i zgarnia jak leci 60 samochodow x
                mandacik... toc to swietny biznes! sam bym tak chcial... tzn tam
                chyba jest problem z tym, gdzie te pieniadze trafiaja...
                • shaman-1978-honda Re: generalnie ludzie robia duzo zalozen 03.01.09, 17:55
                  @ pawciu2:
                  Przed świętami BN miałem wypadek ciężki samochodowy. Na drodze z pierwszeństwem,
                  którą jechałem o mało nie zostałem kaleką. Z bocznej uliczki najpierw
                  "wystrzeliło" jedno autko, aż się zatrzymałem choć miałem pierwszeństwo. Potem
                  pamiętam okropny huk gniecionej blachy. Z opisu policji i świadków dowiedziałem
                  się, że ruszyłem, ulica była pusta, ale z jakaś wariatka wyjechała z bocznej
                  ulicy dochodzącej skosem do tej gdzie powinna się zatrzymać na 'stopie' i mnie
                  przepuścić. Paniusia wydźgała we mnie 160km/h. Ona wyszła cało bo miała nówkę z
                  salonu, a ja 17letnią skodzinkę. Już ponoć po zdarzeniu wysiadła krzycząc, ze to
                  jej należało się pierwszeństwo i że jest prawniczką i że się nie da stłamsić
                  biedocie - miała szczęście, że byłem nie przytomny bo bym jędzę rozstrzelał!
                  Została oskarżona o nie zatrzymanie pojazdu na stopie, potrącenie (wcześniejsze)
                  pieszej z psem na przejściu, o nie udzielenie pierwszej pomocy poszkodowanemu
                  (mnie) i o spoliczkowanie policjanta. Baba nie przyjęła mandatu, no bo przecież
                  jest prawniczka! Dowiedziałem się, że zniszczy mi życie w sądzie. Policjanci z
                  drogówki uspokajają, ze zajmą się tym, a mnie nie będą ciągać po sprawach bo
                  dość już przeżyłem i chwała im za to.
                  Wniosek:
                  Przebadać szczegółowo prawników, bo stwarzają zagrożenie dla społeczeństwa.

Wyszedłem w miarę cało bo miałem zapięte pasy, no i moja gruba czapka uratowała
                  mi czerep przed rozbiciem. Skodzinka nadaje się na żyletki. Kolega się zlitował
                  i odstąpił mi sportową Hondę za niską cenę, powiedział że teraz będę miał czym
                  uciekać przed wariatami. Wczoraj już musiałem wiać przed tirem :/ skodą na 100%
                  bym nie zdążył :/.
                  • gilbert_3 Re: generalnie ludzie robia duzo zalozen 09.01.09, 18:45
                    Jeżdże po 300 km tygodniowo od 10 lat, a takich cudów nie widziałem, żeby ktoś w
                    skodzie 17 letniej mógł przeżyć uderzenie boczne przy prędkości 160km/h. To, że
                    fantazjujesz świadczy również fakt, że 2 razy ktoś wymusił pierwszeństwo na
                    tobie, takie rzeczy nie zdarzają się 2 razy z rzędu, za małe prawdopodobieństwo.
                    Również za małe szanse miałbyś, żeby przeżyć, oraz za małe szanse, żeby ona
                    przeżyła i wyszła bez szwanku. Również mało prawdopodobne, żeby prawnik, o ile
                    jest faktycznie wykształconym prawnikiem, miał możliwość takiej ograniczonej
                    oceny sytuacji, żeby potrącić kogoś na przejściu i jeszcze spoliczkować
                    policjanta. Gdybyś trochę mniej fantazjował może by ci ktoś uwierzył.
          • shaman-1978-honda Re: Chciała się popisać? 03.01.09, 17:30
            wyksztalciuch.jeden napisał:

> Otylii też żal, a przecież chciała się popisać, zginął jej brat, a kara była
            > całkiem inna...

Widzę, że jechałeś wtedy z nią i wiedziałeś, że się chce popisać. Ech... szkoda
            słów.
        • autotaks Re: Chciała się popisać? 19.12.08, 23:46
          jakiego pana, jakiego pana, na pana to trza miec wyglad i pochodzenie
    • zalobanarodowa 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 14:51
      Kobiety nie powinny dostawać uprawnień do prowadzenia żadnych pojazdów, wtedy
      wypadków byłoby o 99% mniej.
      • yavorius Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 14:53
        Podasz jakieś źródło swoich rewelacji, czy jak zwykle piszesz sobie,
        żeby popisać?
        • zalobanarodowa Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 14:54
          nikt mi nie powie że gdyby za kierownicą był facet takie coś przydarzyłoby się
          • and_nowak Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:10
            zalobanarodowa napisała:
            > nikt mi nie powie że gdyby za kierownicą był facet
            > takie coś przydarzyłoby się
            1. Nieprawda. Ja powiem. Dowód: wiele wypadków w podobnych okolicznościach,
            gdzie kierowali faceci.
            2. Miałeś uzasadnić swoją pierwszą tezę, a tymczasem odwracasz kota ogonem.

Może po prostu napisz "przepraszam, chlapnąłem bzdurę" - i wystarczy.
          • 4g63 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:15
            miałem podobną sytuację, padał gęsty śnieg, była noc, jechałem zupełnie nieznaną mi ciemną drogą, nagle przed samochodem pojawił się szlaban, nie widziałem go wcześniej, jechałem z 3 osobami z czego dwie były z tych okolic i wiedziały o przejeździe. Jak zobaczyłem szlaban byłem metr przed nim, jechałem wolno, ale hamowanie nie miało sensu, więc, wjechałem w szlaban, przejechałem przez tory, drugą część otworzył dróżnik gdy zauważył co się dzieje, za kilka sekund usłyszałem jak przejeżdża pociąg.
            Ta dziewczyna mogła mieć jakiś bezwarunkowy odruch albo tik nerwowy, kiedyś przytrafiło mi się coś takiego kiedy ruszałem spod domu nacisnąłem hamulec ale w taki sposób, że gdy chciałem go docisnąć przycisnąłem niechcący również gaz, myślę że psycholodzy powinni wyjaśnić to co się przytrafiło prowadzącej młodej osobie
            • niespodziewany22 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:10
              JA mysle ze najpierw powinni wyjasnic panu ""bieglemu"".......
            • zz26 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 18:48
              "iałem podobną sytuację, padał gęsty śnieg, była noc, jechałem zupełnie nieznaną
              mi ciemną drogą, nagle przed samochodem pojawił się szlaban, nie widziałem go
              wcześniej, jechałem z 3 osobami z czego dwie były z tych okolic i wiedziały o
              przejeździe. Jak zobaczyłem szlaban byłem metr przed nim, jechałem wolno,"

no to najwyrazniej powinienes byl jechac jeszcze wolniej nie uczyl ciebie o
              dostasowaniu predkosci do warunkow na drodze
              • 4g63 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 20:26
                właśnie tak jechałem, 40km/h
                • zz26 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 23:07
                  "Jak zobaczyłem szlaban byłem metr przed nim, "

z tego wnioskuje ze widocznosc byla na metr a ty mowisz ze jechales 40
                  kilometrow na godzine ....... w zyciu bym nie wsiadl do samochodu takiego pirata
                  przy takiej widocznisci to powinienes sie toczyc po drodze z predkoscia kilku
                  kilometrtow na godzine co by bylo gdyby poboczem ktos szedl? prawdopodobnie bys
                  go sprzatnal bo bys nie zdazyl zahamowac

• prawdziwy.jonek Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 29.12.08, 14:29
              4g63 napisał:

> miałem podobną sytuację, padał gęsty śnieg, była noc, jechałem zupełnie nieznan
              > ą mi ciemną drogą, nagle przed samochodem pojawił się szlaban, nie widziałem go
              > wcześniej, jechałem z 3 osobami z czego dwie były z tych okolic i wiedziały o
              > przejeździe. Jak zobaczyłem szlaban byłem metr przed nim, jechałem wolno, ale h
              > amowanie nie miało sensu, więc, wjechałem w szlaban, przejechałem przez tory, d
              > rugą część otworzył dróżnik gdy zauważył co się dzieje, za kilka sekund usłysza
              > łem jak przejeżdża pociąg.
              > Ta dziewczyna mogła mieć jakiś bezwarunkowy odruch albo tik nerwowy, kiedyś prz
              > ytrafiło mi się coś takiego kiedy ruszałem spod domu nacisnąłem hamulec ale w t
              > aki sposób, że gdy chciałem go docisnąć przycisnąłem niechcący również gaz, myś
              > lę że psycholodzy powinni wyjaśnić to co się przytrafiło prowadzącej młodej oso
              > bie
              no tak nacisnela hamulec i gaz, stanela i ruszyla? ty wogole siedziales kiedy w
              samochodzie czy tylko przechodziles obok.
          • yavorius a teraz sprawdzimy, czy masz odrobinę honoru 19.12.08, 15:21
            miasta.gazeta.pl/lublin/1,48724,5952402,Tragedia_na_przejezdzie_kolejowym__Trzy_ofiary.html

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,4813239.html
            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,826916.html
            Odszczekasz?
            • turbo_wesz Re: a teraz sprawdzimy, czy masz odrobinę honoru 19.12.08, 15:54
              do trolla argumentem nie przemówisz - on ma taki filtr antyspamowy, tylko że
              zamiast spamu wycina wszystko oprócz obelg. jak że mój post jest w stosunku do
              niego obraźliwy, zaraz pewnie na niego odpisze
              • sharn1 Re: a teraz sprawdzimy, czy masz odrobinę honoru 19.12.08, 16:00
                W którymś z ostatnich Wprostów były statystyki wypadków prowadzone przez
                policję, które mówią, że mniej wypadków powodują kobiety (stosując skalę) oraz
                że te które spowodują mają mniejsze konsekwencje. Ten wypadek był niestety inny.

Inna sprawa, że niektóre panie nie mają rutyny, gdyż na codzień prowadzi mąż.
                Gdy taka pani wsiada od wielkiego dzwonu za kółko robi się strasznie (tak jak
                każdy inny "niedzielny" kierowca). Skala niedzielnych jest poprostu wyższa u
                kobiet. Te które jeżdżą codziennie radzą sobie nawet lepiej niż przeciętny facet.
                • hiway1 Re: a teraz sprawdzimy, czy masz odrobinę honoru 20.12.08, 12:47
                  Zgadzam się...Racja...Niedzielni kierowcy to zmora małych wiosek jak
                  i wielkich miast, do których czasem z małych wiosek dojechać
                  trzeba...I płeć nie ma tu znaczenia. Tylko akurat " ta pani " ma 19
                  lat...i z mojego punktu widzenia jest jeszcze dzieckiem. To właśnie
                  takie dzieci podnoszą statystyki.Niestety.Dostają D.O. do ręki i
                  światopogląd im się nagle zmienia.Miśki i lalki do smieci a w ręce
                  papieros , piwo, kierownica...Ja nie twierdzę absolutnie,że jest to
                  reguła ale niestety dość często widziany obrazek. Szkoda
                  dziewczyny...Jedyna dobra rzecz w tym wszystkim to to,że nie trafiła
                  za kratki.W kraju, w którym resocjalizacja pozostaje w sferze marzeń
                  psychologów,pedagogów i innych gogów nic gorszego trafić by jej się
                  nie mogło...
            • zz26 Re: a teraz sprawdzimy, czy masz odrobinę honoru 19.12.08, 18:54
              jest roznica miedzy tym wypadkiem a tymi ktore przedstawiasz w wiekszosci
              wypadki powodowsane przez mezczyzn sa wynikiem alkoholu brawury i nieuwagi
              natomiast wwypadki powodowane przez kobiety sa z reguly wynikiem marnych
              umiejetnosci

pl.youtube.com/watch?v=_Hj8Eo6POow
              pl.youtube.com/watch?v=hq2MhFm2468
              • aga1000 Re: a teraz sprawdzimy, czy masz odrobinę honoru 19.12.08, 23:27
                jest roznica miedzy tym wypadkiem a tymi ktore przedstawiasz w wiekszosci
                > wypadki powodowsane przez mezczyzn sa wynikiem alkoholu brawury i nieuwagi
                > natomiast wwypadki powodowane przez kobiety sa z reguly wynikiem marnych
                > umiejetnosci
                Acha, oczywiście możesz się podeprzeć jakimiś danymi. Jakieś raporty policyjne,
                statystyki. Poza tym śmiem twierdzić, że znacznie gorzej kończą się wypadki
                "brawurowych" kretynów, o pijakach nie wspomnę niż brak umiejętności. Jak często
                w tych pierwszych giną ludzie, jak często ma to miejsce w tych drugich (o ile
                brak umiejętności nie był połączony z alkoholem i brawurą). Pokaż mi dane
                pokazujące, ze w wypadkach spowodowanych przez kierowcę kobietę ginie (lub
                doznaje poważnych uszczerbków na zdrowiu) więcej osób niż w przypadku mężczyzn?
                Zresztą brak umiejętności, brak wyobraźni i ordynarne chamstwo to codzienność na
                naszych drogach. To stan umysłu niezależny od płci.
                A w opisywanej tragedii-pewnie się nie dowiemy, ale nie bardzo wiem jaki mógł
                być problem z umiejętnościami jeśli dziewczyna zatrzymała się przed przejazdem,
                a potem ruszyła prosto pod pociąg. Może właśnie była to brawura nastolatki z
                poczuciem nieśmiertelności (dość typowe dla bardzo młodych ludzi w ogóle)
                albo... jakieś problemy ze zdrowiem psychicznym tudzież somatycznym.
                W każdym razie nie wylewaj tu swojej frustracji do kobiet.
      • quosdes [...] 19.12.08, 15:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • fetka123456 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:14
        Statystyki mówia jedno, to jednak kobiety [owodują mniej wypadków,
        jeżdżą ostrożniej i dużo żadziej słychać o nietrzeźwej kobiecie za
        kierownicą niż mężczyźnie. Bolesne ale prawdziwe.
        • 4g63 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:17
          tak, faceci tak mówią, żeby się dowartościować, ten gość co to napisał to frajer i tyle, tak musi się dowartościowywać bo w życiu jest ciotą i frajerem, więc przynajmniej na forum będzie kimś
          • awitold Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:33
            Miałem okazję kiedyś współpracować z Kolegium d/s Wykroczeń,
            dostawały mi się głównie sprawy motoryzacyjne. Pytany o zdanie w
            sprawie kobiet-kierowców starszy kolega powiedział, że owszem,
            kobiety mają wypadki głupsze i śmieszniejsze, natomiast bezwzględnie
            to męższczyźni powodują kolizje niebezpieczniejsze i groźniejsze w
            skutkach. A co do niedzielnych szoferów to prawda, grozę na drogach
            sieje tak płeć męska, jak i białogłowy...
            • pensioner63 Wypadki kobiet i mężczyzn 19.12.08, 19:16
              awitold napisała:
              > kobiety mają wypadki głupsze i śmieszniejsze, natomiast bezwzględnie
              > to mężczyźni powodują kolizje niebezpieczniejsze i groźniejsze w
              > skutkach.

Mieszkam w Stanach. Widziałem podobne statystyki. Kobiety mają więcej drobnych
              stłuczek. Mężczyźni więcej grożnych wypadków z ofiarami w ludziach.
        • oelefante Mężczyźni jako grupa powodują 1 wypadek na 19.12.08, 18:17
          4,5 miliona przejechanych kilometrów. Kobiety 1 na 6,9 miliona.
      • ewelinka_2030 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 20:56
        Zupełnie nie zgadzam się z tym co mówisz kobiety może mamy słabszy refleks ale za to jesteśmy dużo ostrozniejsze i poważniejsze nie przychodzą nam takie głupoty do głowy jak facetom na przykład kilka dni temu trzech młodych chłopaków nieprzytomnych od alkoholu ścigało się z klagami samochodami licznik zatrzymał się na 180km/h jeden nie żyje dwóch jest w bardzo ciężkim stanie powiedz słyszałeś żeby takie głupoty robiły dziewczyny??
    • dyktator_bolandy 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j.. 19.12.08, 15:01

zawiasy za trzy trupy to jednak trochę za mało, nawet pomimo
      nieumyślności. Tak z pół roku mogłaby posiedzieć.
      • 4g63 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:18
        ale za co ma siedzieć? myślisz że zrobiła to specjalnie? ona raczej ma przerąbane i nie sądze by jaka kolwiek kara w czymkolwiek komukolwiek by pomogła
        • qasher Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:22
          Rozumiem, że za zabójstwo nieumyślne nie powinno się odpowiadać, tak? :) Może
          odrazu wypuśćmy wszystkich z więzień, bo przecież oni nieumyślnie... gorzej jest
          kiedy porównujemy pannę, która przez swoją nieuwagę zabiła 3 osoby (za co
          dostała karę w zawieszeniu) do kogoś kto okradł spożywczy i musi siedzieć kilka
          lat...
          • yavorius o to-to /nt 19.12.08, 15:28
          • plosiak Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:07
            Nigdy nie widziałem, by ktoś za obrabowanie spożywczaka dostał kilka lat. Może
            jakiś recydywista, po kilku wcześniejszych wyskokach. Na pewno nie mogła dostać
            na 6 lat, bo kk przewiduje max. 5.

Widziałem już sprawy, w których ludzie po pijaku "zabijali" jadących z nimi
            bliskich. Wtedy faktycznie kryminał się należy. Ale jeśli to był wypadek, to
            wydaje mi się, iż śmierć 3 koleżanek jest taką karą, że człowiek żyje z tym do
            końca życia. I podejrzewam, że dużo gorzej jest w sądzie patrzeć w oczy rodzicom
            koleżanek, niż siedzieć rok w pierdlu.

Wszyscy są tacy mądrzy, ale na drogach tego nie widać. 90% kierowców łamie
            przepisy non-stop, mają gdzieś ograniczenia prędkości, zakazy wyprzedzania itd.
            Fajnie się jedzie po kimś, prawda ?
          • niespodziewany22 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:19
            Bedziesz tak sadzil dopuki tobie sie cos takiego nie
            przytrafi......chyba nie powiesz ze nie moze..........A ja mysle
            ze ,szczegolnie w polsce ,sadownictwo zdecydowanie jest dupne ,i
            karanie zdecydowanie zbyt nagminne (za byle co). Pewnie jakby 10%
            nakladu na te wszystkie spec policje przeznaczyc na prewencje i
            doinformowywanie ludzi to byla by wieksza korzysc.W dodatku uwazam
            ze powinno sie zamknac te wszystkie ""szkoly"" jazdy i unormowac to
            centralnie ,tak zeby wszystkie manewry ( na egzaminie )byly podobne
            i nie zalezaly od widzimisie ,lub dobrego dnia ""pana"" inspektora...
            bo jak to mozliwe ze kierowca ( zdajacy ponownie kurs) z 20 letnim
            starzem go oblewal i to kilkakrotnie....moze trzeba by bylo
            takiego ""inspektorka wziasc "" na mala przejazdzke ...ciekawe czy
            by zdal egzaminek..........?
            • plosiak Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:57
              Mój kuzyn kiedyś miał wypadek, jechał z przepisową prędkością, wyskoczyła mu w
              środku nocy babcia pod koła. Trup na miejscu. W środku dnia skończyłoby się
              linczem. Gdyby jechał 10 km/h szybciej, to wg ciebie miałby od razu trafić do
              zakładu karnego ?

Nie wiem na czym opierasz twierdzenia, że sądzi się za byle co. Ja mam inne
              doświadczenia - prokuratura mnóstwo postępowań umarza, sądy też trochę
              uniewinniają. Większość skazań jest w zawiasach, a mimo to sporo osób siedzi. Po
              prostu część społeczeństwa taka jest i na to nic nie poradzisz. Ale nie widzę
              sensu wsadzać do pierdla 19-letniej dziewczyny za wypadek nie spowodowany
              brawurą, pijaństwem itp.
          • hrabia-monter-christo ---- misiu pysiu ------ 19.12.08, 16:21
            qasher napisał:

> Rozumiem, że za zabójstwo nieumyślne nie powinno się odpowiadać, tak?

jakie zabojstwo !!!
            jak jestes zapozniony to po co sie odzywasz ?
      • pradziad3 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:53
        -dyktator_bolandy napisał:

>
        > zawiasy za trzy trupy to jednak trochę za mało, nawet pomimo
        > nieumyślności. Tak z pół roku mogłaby posiedzieć.

Obawiam się, że jesteś złym człowiekiem
        -
        znany dawniej jako xK
      • a_anielka Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 19:14
        Mogłaby, ale czy to zmieniłoby cokolwiek na lepsze?
        W naszych więzieniach raczej ludziom się nie pomaga wyjść na prostą. Raczej utrwala się patologię.

Każdemu z nas powinno zależeć na tym, żeby to zmienić, a nie ładowac ludz na ślepo do więzienia. Oni tam nie znikają i problem też nie znika.

Gdyby klasa rządząca poważnie podchodziła do uczciwości i ludzie na świeczniku byliby w pierwszej kolejności karani, to społeczeństwo nie domagałoby się surowej sprawiedliwości w każdej możliwej sprawie. Czulibyśmy się bezpieczniej, a skoro tak nie jest, to mamy sądowniczo-więzienna obsesję.
    • robur1978 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:02
      Czemu smieszna kara? A jaka kare miala dostac? Byla trzezwa, zatrzymala sie
      przed przejazdem. Popelnila wielki blad ze ruszyla, ale musialo byc to jakies
      chwilowe zacmienie, bo jak mozna to inaczej wytlumaczyc...
      Zginely jej kolezanki, zostala sama ranna. Bedzie na niej wisialo pietno do
      konca zycia. Komu pomoze jeszcze, ze pojdzie do wiezienia? Chyba wlasnie tego
      bys chcial, zeby zgniala w pudle na koszt spoleczenstwa i nikt z tego nic nie mial.
      Jak dla mnie bezwzgledne kary wiezienia powinny byc chyba jedynie dla jezdzacych
      po pijaku, reszta to wypadki.
      --
      Formula 1 Drivers Autographs - f1-drivers-autographs.com
      • yavorius Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:22
        Aha:

była trzeźwa - zawiasy; była pijana - więzienie.
        Ale człowieku, efekt jest ten sam, trzy trupy, kumasz?
        • plosiak Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:10
          Gościu, jak podejdziesz i strzelisz do kogoś, to chcesz dożywocia, a najlepiej
          stryczka. A jak jest to wypadek - np. suszarka wpadnie do wanny i zabije dziecko
          - też stryczek. W myśl zasady 1 trup - kara ta sama. Pomyśl, zanim coś napiszesz.
          • yavorius Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 22.12.08, 11:30
            Nic takiego nie napisałem, ale co tam.
        • hrabia-monter-christo [...] 19.12.08, 16:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:56
        robur1978 napisał:

> Czemu smieszna kara? A jaka kare miala dostac? Byla trzezwa, zatrzymala sie
        > przed przejazdem. Popelnila wielki blad ze ruszyla, ale musialo byc to jakies
        > chwilowe zacmienie, bo jak mozna to inaczej wytlumaczyc...

Można. Może to była brawura, specjalnie chciała się "popisać" i nastraszyć
        koleżanki przejeżdżając tuż przed pędzącym pociągiem. Wystarczy poszukać w necie
        żeby stwierdzić że takie przypadki są na porządku dziennym (np. wskakiwanie na
        tory i zejście z nich na ułamek sekundy przed pociągiem).

Oczywiście tylko sobie gdybam.
    • xnonorx Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:05
      >Biegły z zakresu techniki motoryzacyjnej ocenił, że nie mogła
      >pomylić pedałów w samochodzie.
      Jak biegły ocenia czy można pomylić pedały w fabrycznie wykonanym
      samochodzie?!?!?!
      A druga sprawa: dostała zakaz prowadzenia samochodu przez ileś lat.
      To znaczy, że po upływie tych lat jej umiejętności się zwiększą?!??!
      co ma na celu taka decyzja?! Dziewczyna powinna mieć możliwość
      uczenia się jazdy (jeśli po tych przeżyciach kiedykolwiek usiędzie
      za kierownicą).
      • jorn Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 15:21
        Ja tu widzę trzy możliwości, które mi na myśl przychodzą (wyłączając
        oczywiście próbę samobójczą lub coś podobnego):
        1. Po zatrzymaniu wrzuciła pierwszy bieg i czekała, aż pociąg
        przejedzie trzymając wyłączone sprzęgło, a pech polegał na tym, że
        się stopa z pedału ześlizgnęła.
        2. Stwierdziła, że zatrzymała się zbyt blisko torów, chciała cofnąć
        i pomyliła bieg pierwszy ze wstecznym (ma to sens, gdy wsteczny
        jest "w lewo i do przodu").
        3. Silnik zgasł, a kierująca go odpaliła na biegu i bez wyłączenia
        sprzęgła.

Też nie bardzo sobie wyobrażam, jak biegły z zakresu techniki
        motoryzacyjnej mógł stwierdzić, że nie mogła pomylić pedałów w
        samochodzie.
        • xxxxyyyyzzzz Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:04
          jorn napisał:

> 3. Silnik zgasł, a kierująca go odpaliła na biegu i bez wyłączenia
          > sprzęgła.

Nie przejechalaby 1,5 m w takiej sytuacji.
          • soyokaze Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 19:59
            Oczywiście, że by przejechała. Po to można jechać na rozruszniku, by właśnie móc
            zjechać z torów lub uniknąć innych niebezpiecznych sytuacji.
        • sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:21
          jorn napisał:

> Ja tu widzę trzy możliwości, które mi na myśl przychodzą (wyłączając
          > oczywiście próbę samobójczą lub coś podobnego):
          > 1. Po zatrzymaniu wrzuciła pierwszy bieg i czekała, aż pociąg
          > przejedzie trzymając wyłączone sprzęgło, a pech polegał na tym, że
          > się stopa z pedału ześlizgnęła.

Wtedy o ile nie dodała gazu to samochód przy nagłym puszcszeniu sprzęgła
          powinien zgasnąć a ruch auta powinien być niewielki (pół metra?).

> 2. Stwierdziła, że zatrzymała się zbyt blisko torów, chciała cofnąć
          > i pomyliła bieg pierwszy ze wstecznym (ma to sens, gdy wsteczny
          > jest "w lewo i do przodu").

Miałem kiedyś Forda i zdaje się jest taki układ możliwy, tyle, że wsteczny jest
          zabezpieczony takim grzybkiem który należy podciągnąć na drążku do góry żeby to
          się udało (chyba stosuje to też Opel).

> sprzęgła.

Możliwe.

> Też nie bardzo sobie wyobrażam, jak biegły z zakresu techniki
          > motoryzacyjnej mógł stwierdzić, że nie mogła pomylić pedałów w
          > samochodzie.

W stojącym samochodzie z manualną skrzynia biegów bardzo wątpliwe.
        • hrabia-monter-christo Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:35
          jorn napisał:

> Ja tu widzę trzy możliwości, które mi na myśl przychodzą .....:

> 1. Po zatrzymaniu wrzuciła pierwszy bieg i czekała, aż pociąg
          > przejedzie trzymając wyłączone sprzęgło, a pech polegał na tym, że
          > się stopa z pedału ześlizgnęła.

Ford Fiesta i 5 osob na pokladzie - nie ruszy bez gazu

> 2. Stwierdziła, że zatrzymała się zbyt blisko torów, chciała cofnąć
          > i pomyliła bieg pierwszy ze wstecznym (ma to sens, gdy wsteczny
          > jest "w lewo i do przodu").

Ford Fiesta nie ma takiego ukladu biegow

> sprzęgła.

to samo co pkt.1

> Też nie bardzo sobie wyobrażam, jak biegły z zakresu techniki
          > motoryzacyjnej mógł stwierdzić, że nie mogła pomylić pedałów w
          > samochodzie.

moze z powodu kolicznosci mogl to stwierdzic?
          taka pomylka ma sens tylko gdy auto jedzie - znaczy zamiast zahamowac to skoacze
          do przodu
          tu auto sie zatrzymalo, wiec nawet gdyby po zatrzymaniu depnela na gaz zamiast
          np. przytrzymac auto na hamulcu to i tak nic by sie przez taka pomylke nie stalo
      • sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:15
        xnonorx napisał:

> >Biegły z zakresu techniki motoryzacyjnej ocenił, że nie mogła
        > >pomylić pedałów w samochodzie.
        > Jak biegły ocenia czy można pomylić pedały w fabrycznie wykonanym
        > samochodzie?!?!?!

Bardzo prosto. Bada się ergonomię użycia pedałów w konkretnym pojeździe w czasie
        jazdy i w czasie postoju. Na takową ergonomię ma także wpływ pozycja kierowcy
        siedzącego w fotelu. W niektórych samochodach można w trakcie jazdy pomylić
        pedały, gdyż np. ich użycie nie wymaga ruchu stopami w znacznym zakresie (np.
        żeby wcisnąć pedał gazu zamiast hamulca i odwrotnie wystarczy obrót stopy
        opartej na pięcie a czasami wymaga to przeniesienie całej stopy na drugi pedał).
        Jest jeszcze sprawa jaką skrzynię biegów miał samochód.
        Jak automat to o pomyłkę nie jest trudno, np.:
        - kierowca się zatrzymał wciskając hamulec, z jakiś powodów puścił hamulec i
        auto zaczęło się toczyć, wtedy w panice chcąc zatrzymać auto nadal prawą nogą
        zamiast wcisnąć ponownie hamulec wciska pedał gazu. W efekcie samochód
        "wyskakuje" nagle w przód i bum. Kiedyś podobny problem był opisywany, kiedy
        kierowca auta z automatem chciał skręcić w lewo i w podobny sposób wskoczył pod
        pojazd jadący z naprzeciwka prosto z pierwszeństwem przejazdu.

W samochodach z manualną skrzynią nie wyobrażam sobie żeby myląc pedały ruszyć
        stojącym samochodem tak, żeby nie zadusić silnika.
        • xnonorx Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:51
          > > Jak biegły ocenia czy można pomylić pedały w fabrycznie
          wykonanym
          > > samochodzie?!?!?!
          >
          >
          > Bardzo prosto. Bada się ergonomię użycia pedałów w konkretnym
          >pojeździe w czasie jazdy i w czasie postoju.

Hmm...ale ergonomia jest chyba badana przez producenta już na etapie
          projektowania samochodu. Jakoś nie wyobrażam sobie wypuszczenia na
          rynek modelu samochodu w którym bez problemu można nacisnąć "gaz"
          zamiast hamulca.

• sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:58
            xnonorx napisał:

> > > Jak biegły ocenia czy można pomylić pedały w fabrycznie
            > wykonanym
            > > > samochodzie?!?!?!
            > >
            > >
            > > Bardzo prosto. Bada się ergonomię użycia pedałów w konkretnym
            > >pojeździe w czasie jazdy i w czasie postoju.
            >
            > Hmm...ale ergonomia jest chyba badana przez producenta już na etapie
            > projektowania samochodu. Jakoś nie wyobrażam sobie wypuszczenia na
            > rynek modelu samochodu w którym bez problemu można nacisnąć "gaz"
            > zamiast hamulca.
            >

Temat zbyt poważny żeby żartować, ale jest taki jeden - Fiat 126p.

Natomiast poważnie to akurat mam możliwość jeździć kilkoma samochodami różnych
            marek i w każdym modelu siedzi się nieco inaczej, inaczej też "czuje się" się
            pedały.
            W mniejszych samochodach a taka jest Fiesta istnieje możliwość, że prawa noga
            która ześliznęła się z pedału hamulca (zużyta lub brak gumy na pedale plus
            damskie buciki niekoniecznie wygodne do jazdy mp. z obcasem) ląduje bezpośrednio
            na gazie. Inna sprawa że jeszcze jest kwestia sprzęgła itd.

Można dziś zgadywać.
    • swawolny31 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 15:07
      3 lata na 6 lat?? to przecież niemożliwe: max jest 2 lata na 5, jeśli 3 lata
      to bez zawieszenia
      • maksimum Takich psychicznych jest wiecej. 19.12.08, 15:50
        4g63 napisał:

> ale za co ma siedzieć?

Za to,ze spowodowala smierc 3 osob.

> myślisz że zrobiła to specjalnie?

A kogo to interesuje?
        Czy rodziny zabitych dziewczyn interesuje czy zrobione to bylo specjalnie czy
        przez nieuwage.
        Jakbys wychowywal corke przez 19 lat,a pozniej jakas niemota przez nieuwage
        spowodowala jej smierc i na dodatek dostala wyrok w zawiasach,to moglbys
        spokojnie obok niej zyc?

> ona raczej ma przerąbane i nie sądze by jaka kolwiek kara w >czymkolwiek
        komukolwiek by pomogła

A niby w czym ma przerabane?
        Pojdzie do pracy lub na studia a pozniej wyjdzie za maz i kupi sobie dom z
        ogrodkiem a moze i z basenem.
        Przerabane to maja rodziny tych,ktorych corki zginely,bo sa juz w tym wieku ,ze
        nie moga miec dzieci i beda umierac samotnie.
        • plosiak Re: Takich psychicznych jest wiecej. 19.12.08, 16:14
          W artykule nie ma nic na temat zdania rodziców. Skoro jest to dpk (dobrowolne
          poddanie się karze), to na 99% rodzice jako przedstawiciele pokrzywdzonych brali
          udział w postępowaniu. I zgodzili się na karę. Bez tego żaden sąd by tego w ten
          sposób nie skończył (nie mówię o wysokości kary, tylko o trybie postępowania).
          Podejrzewam, że ci rodzice wiedzą, że to był wypadek, anie brawura czy jazda po
          pijaku. I moim zdaniem należy im się za to ogromny szacunek.
        • hrabia-monter-christo ---- to nie sredniowiecze ------ 19.12.08, 16:52
          maksimum napisał:

> > myślisz że zrobiła to specjalnie?
          >
          > A kogo to interesuje?
          > Czy rodziny zabitych dziewczyn interesuje czy zrobione to bylo
          > specjalnie czy przez nieuwage.
          > Jakbys wychowywal corke przez 19 lat,a pozniej jakas niemota przez
          > nieuwage spowodowala jej smierc i na dodatek dostala wyrok w
          > zawiasach,to moglbys spokojnie obok niej zyc?

jestes taki glupi czy udajesz ?
          kara jest za konkretny czyn i nic do rzeczy nie ma tu to co czuja krewni zabitych
          wg ciebie gdyby ofiary np. nie mialy zadnych rodzin, to wyrok powinien byc
          mniejszy ???
      • tomeck3145 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:16
        No właśnie...
    • elkoguto11 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 15:48
      Dziwne i jednocześnie przykre...Dziwne jest to,że dziewczyny za spowodowanie
      wypadku z 3ema ofiarami śmiertelnymi,nie ukarali nawet minimalną
      odsiadką.(Wielu innych winnych tego samego,siedzi do tej pory)Przykre jest
      także z drugiej strony to,że takich ludzi,zamykają na długie lata do
      więzienia,tak jakby nie ponieśli już kary tracąc często własnych,najbliższych
      Przyjaciół.Przecież to koszmar żyć z tym brzemieniem.Dobrze że Jej nie
      zamknęli.Już i tak ten jeden wypadek,ukarał zbyt wielu,łącznie z
      rodzinami.Przykre...przekazuję wyrazy współczucia...
      • pradziad3 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:51
        elkoguto11 napisał:

> Dziwne i jednocześnie przykre...Dziwne jest to,że dziewczyny za
        spowodowanie
        > wypadku z 3ema ofiarami śmiertelnymi,nie ukarali nawet minimalną
        > odsiadką

Chyba żartujesz! Zamknięcie kogokolwiek za kratki za czyn popełniony
        nieumyślnie jest skrajnie niehumanitarne, aspołeczne i w ostatecznym
        rozrachunku skrajnie demoralizujące dla osoby, którą zapewne przez
        nieszczęśliwy zbieg okoliczności już do końca życia skrzywdził los...
        • sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 17:06
          pradziad3 napisał:

> elkoguto11 napisał:
          >
          > > Dziwne i jednocześnie przykre...Dziwne jest to,że dziewczyny za
          > spowodowanie
          > > wypadku z 3ema ofiarami śmiertelnymi,nie ukarali nawet minimalną
          > > odsiadką
          >
          > Chyba żartujesz! Zamknięcie kogokolwiek za kratki za czyn popełniony
          > nieumyślnie jest skrajnie niehumanitarne, aspołeczne i w ostatecznym
          > rozrachunku skrajnie demoralizujące dla osoby, którą zapewne przez
          > nieszczęśliwy zbieg okoliczności już do końca życia skrzywdził los...

Na temat kary i winy oraz wysokości wyroku się nie wypowiadam, bo nie mam do
          tego prawa, ale akurat tak generalizować też nie można. Sprawa umyślności i
          nieumyślności jest bardzo płynna, poza tym ważne jest jeszcze czy osoba które
          wyrządziła szkodę nieumyślnie zrobiła wszystko żeby okoliczności danego
          zdarzenia nie zaistniały.

Przecież raczej oczywiste jest, że pod pociąg wjechać nie chciała, ale:
          - może nie zachowała należytej ostrożności,
          - może po prostu nie bardzo umiała jeździć,
          - może miała nieodpowiednie obuwie,
          - może była zbyt zmęczona żeby prowadzić.

Itd. itp.

Czy jeśli któreś z powyższych miało miejsce to powinno się ją zwolnić z
          odpowiedzialności mimo, że niezaprzeczalnie wypadek spowodowała nieumyślnie?
          • pradziad3 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 19:06
            sharn1 napisał:

> Czy jeśli któreś z powyższych miało miejsce to powinno się ją
            zwolnić z
            > odpowiedzialności mimo, że niezaprzeczalnie wypadek spowodowała
            nieumyślnie?

Czym innym odpowiedzialność, która wyraża się w wyroku sądowym, a
            czym innym zamykanie takiej osoby do karceru - to chyba oczywista
            oczywistość
    • niespodziewany22 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:08
      ......Tylko jedno mnie dziwi ,co to za biegly ktory twierdzi ze nie
      mogla pomylic pedalow ? Chyba NIGDY nie jezdzil samochodem ,to sie
      zdarza ,i moze nastapic w kazdym momencie........a ile to razy po
      przejechaniu jakiegos odcinka drogi nie pamieta sie z tego doslownie
      nic ,czyzby to tez jest niemozliwoscia........? hej panie ""BIEGLY""
      chybas tylko teoretykiem jest........
      • sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 16:33
        niespodziewany22 napisał:

> ......Tylko jedno mnie dziwi ,co to za biegly ktory twierdzi ze nie
        > mogla pomylic pedalow ? Chyba NIGDY nie jezdzil samochodem ,to sie
        > zdarza ,i moze nastapic w kazdym momencie........a ile to razy po
        > przejechaniu jakiegos odcinka drogi nie pamieta sie z tego doslownie
        > nic ,czyzby to tez jest niemozliwoscia........? hej panie ""BIEGLY""
        > chybas tylko teoretykiem jest........

To kwestia subiektywna. Ja sobie nie wyobrażam jak można pomylić pedały w
        samochodzie i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że mi się to nie przydarzyło
        od 12 lat.
        No ale załóżmy że można. o ile w jadącym aucie może to powodować jakieś skutki
        (zamiast zahamować ktoś wciska na gaz) to jakie skutki może to mieć w STOJĄCYM -
        wg świadków, samochodzie?
        Spróbuj ruszyć samochodem z miejsca myląc pedały.

Mogło być jeszcze inaczej:

4 kobiety, żadnego faceta. Zakładam paplanina jak na targu. Pani kierująca
        zatrzymała się nie bardzo skupiona na prowadzeniu przed przejazdem (np.
        zagadana) po czym po chwili uwagę znowu przeniosła na kierowanie pojazdem i nie
        zarejestrowała poprzedniej decyzji po co tu wogóle stanęła postanowiła ruszyć i
        jechać dalej.
      • hrabia-monter-christo Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 17:06
        niespodziewany22 napisał:

> ......Tylko jedno mnie dziwi ,co to za biegly ktory twierdzi ze nie
        > mogla pomylic pedalow ? Chyba NIGDY nie jezdzil samochodem ,to sie
        > zdarza ,i moze nastapic w kazdym momencie.

oczywiscie
        skoro mozna "deptac" pedal hamulca i pedal gazu a aucie (a przeciez mozna) to
        mozna tez przez pomylke nacisnac nie ten ktory sie powinno

wydaje mi sie, ze to info pochodzi od dziennikarza - potrafia przekrecac nawet
        proste stwierdzenia :-(
        biegly pewnie stwierdzil, ze nawet pomylkowe wcisniecie gazu w samochodzie na
        postoju nie spowoduje ruchu auta
    • jupikl 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j.. 19.12.08, 16:12
      A czemu mieli zamknąć, otylii J. też nie zamkneli, pomimo że tam była brawura kierowcy.
    • washner To jest bardzo trudne w ocenie mały czy duży wyrok 19.12.08, 16:23
      Wyobrażam sobie jak trudne zadanie miał sąd. Ci co piszą o zbyt niskim wyroku
      mają moim zdaniem klapki na oczach. Każdy pasażer samochodu musi się liczyć z
      ewentualnymi konsekwencjami podróży, nawet kierujący ma w slangu kierowców z
      przodu krzyżyk z tyłu wyrok. Przecież ta 19-latka nie zrobiła tego celowo.
      Gdyby tak przyjął sąd to wyrok byłby inny. Pamiętajcie ludzie którzy
      chcielibyście kary ,,śmierci" dla tej dziewczyny że sami też jesteście i
      kierowcami i pasażerami a nieomylnych ludzi niema. Inaczej nie było by tylu
      nieszczęśliwych wypadków.
    • membrum_virile 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 17:31
      Kobiety, po przetaczającej się przez naszą planetę fali emancypacji,
      uzyskały szereg uprawnień, do których w toku ewolucji zwyczajnie nie
      dorosły.
      Ot, takie choćby prowadzenie pojazdów mechanicznych zwyczajnie
      przerasta ich możliwości.
      • sharn1 Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 19.12.08, 17:48
        membrum_virile napisał:

> Kobiety, po przetaczającej się przez naszą planetę fali emancypacji,
        > uzyskały szereg uprawnień, do których w toku ewolucji zwyczajnie nie
        > dorosły.
        > Ot, takie choćby prowadzenie pojazdów mechanicznych zwyczajnie
        > przerasta ich możliwości.

Ś.P. Kulig też zginął na przejeździe.

BTW Jeśli kogoś przerasta odpowiedzialne posługiwanie się internetem powinno mu
        się tego zakazać.
    • rychu_taxi_drajwer 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 17:39
      Ach te dziewczynki na drodze.
    • facet_63 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j.. 19.12.08, 17:43
      widzę że najchętniej oddalibyście tą dziewczyne w ręce kata. A nie
      wiecie przez co ta biedna dziewczyna przechodzi. Kto nie był w
      takiej sytuacji nie wie co sie dzieje z czlowiekiem po takim
      wydarzeniu. Ja to przeżyłem i zapewniam was że nie łatwo po
      spowodowaniu czyjejś śmierci wrócić do normalności. Uraz pozostaje
      nieraz do końca życia, a obraz tej osoby która przez nas zmarła
      towarzyszy w każdym momencie życia. Mnie jest poprostu żal tej
      dziewczyny bo dobrze wiem przez co przechodzi. A wy zanim napiszecie
      komentarz zastanówcie się nad tym że każdy z was jest
      potencjalnym "zabójcą". Nie wiecie kiedy wam może się taki wypadek
      przytrafić i jakie może mieć konsekwencje. Przypuszczam że ta
      dziewczyna jużnigdy nie usiądzie za kierownicą. Ona swoją kare
      otrzymała już od zycia. Bardzo wysoką kare. Jej kara to świadomość
      tego że pozbawiła życia koleżanki. Z taką świadomością naprawde
      trudno jest żyć......
    • sajder86 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 18:13
      ciekawe czy tak przypadkiem nie chciala zaszpanowac...
    • k31459 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 18:14
      to mógł byc jakiś przypadkowy ruch nogą-wydaje mi się
    • darkraj Szkoda ofiar, bezgraniczny zal za zmarlymi, ale.. 19.12.08, 18:22
      ===================================== Ten wyrok ABSOLUTNIE nie
      spelnia wymogow penitencjarnych, profilaktyczno-prewencyjnych i...,
      jak mniemam, oczekiwan "sprawiedliwosci spolecznej".
      A wyrok te WSZYSTKIE wymagania powinien spelniac, a NIE SPELNIA
      ZADNEGO.

Jako zawodowiec, jestem najdalszy od wszelkich sugestii
      zawierajacych element wskazujacy na zemste lub wybujala kare.
      Wina jest niekwestionowana, tak jak niezamierzona smierc trojga
      ludzi i kalectwa czartej.
      Dzieciak prowadzil auto, ale zginely tez niewinne dzieciaki.

Powolywanie sie w innych sprawach, jako precedensu w podobnych
      przypadkach, doprowadzi do jeszcze wiekszej bezkarnosci kierowcow-
      zabojcow.
      Bo jak by nie patrzec, dziewczyna jest winna smierci, chociaz
      absolutnie nie zamierzonej.

Sprawczyni cieszy sie teraz zyciem i wolnoscia, a jej nasladowcy
      (tudziez ich prawnicy) nie omieszkaja tego dyskusyjnego orzeczenia,
      z calym wyrachowaniem, wykorzystywac.
      • banzai123 Re: Szkoda ofiar, bezgraniczny zal za zmarlymi, 03.01.09, 17:17
        Nóż się w kieszeni otwiera, jak czytam coś takiego. Rozumiem - gdyby
        nie miała prawa jazdy, piła, pędziła jak szalona, wyprzedzała na
        trzeciego - tak, wtedy można tak myśleć. Ale w stosunku do błędu
        spowodowanego nieuwagą, w zasadzie przypadkiem i to skazującego na
        życie z takim brzemieniem? I o jaką profilaktykę ma niby chodzić?
        Człowiek nie jest maszyną, dekoncentracja przytrafia się każdemu i
        żadna wizja kary tego nie powstrzyma.

Żałosna ta Twoja wypowiedź, zero wrażliwości.
    • i.pinecone 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j.. 19.12.08, 18:41
      to chyba jakaś pomyłka, poniewaz zawiesić można karę do 2 lat
      pozbawienia wolności, zawiesić można na maksymalnie 5 lat. Co do
      słuszności kary się nie wypowiadam, bo od tego jest niezawisły sąd.
      Skoro dziewczyna była niekarana to żaden sąd nie da jej kary " na
      twardo", zwłaszcza, że czy z art. 177 k.k. popełnia się nieumyślnie.
      Gdyby zrobiła to umyślnie to byłaby winna zabójstwa!
    • conadeser 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j.. 19.12.08, 19:21
      A ile lat bez zawieszenia doslana ludzie z gminy lub urzedu
      odpowiedzialnie za to ze nie znalezli dotad pieniedzy aby
      zainstalowac na tym niestrzezonym przejezdzie swiatla i szlabany???
      Warto byloby przy okazji sprawdzic ile kilometrow asfaltowych
      podjazdow do prywatnych garazy zostalo z panstwowych pieniedzy
      zrobionych w tym rejonie.
      Kiedys za 100 moze za 200 lat ludzie w Polsce naucza sie ukladac
      listy rzeczy najwazniejszych do zrobienia! I je wykonywac w tej
      kolejnosci? Niemozliwe!

• lunaglass Dlaczego tylko 8 letni zakaz? 19.12.08, 19:54
      Uważam, że każdy kierowca, który spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym,
      powinien mieć DOŻYWOTNI zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych. Ktoś, kto
      zabił innego uczestnika ruchu drogowego, nie ma prawa nigdy już prowadzić
      żadnego pojazdu.
      • shaman-1978-honda Re: Dlaczego tylko 8 letni zakaz? 03.01.09, 17:26
        lunaglass napisał:

> Uważam, że każdy kierowca, który spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym,
        > powinien mieć DOŻYWOTNI zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych. Ktoś, kto
        > zabił innego uczestnika ruchu drogowego, nie ma prawa nigdy już prowadzić
        > żadnego pojazdu.

Poczekamy aż zrobisz prawko i spowodujesz taki wypadek. Może wtedy pomyślisz nad
        swoją wypowiedzią. A tak swoją drogą, to nie urodził się jeszcze bezwypadkowy
        człowiek/kierowca.
    • darcys44 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 20:04
      Niestety strategia "niepamiętania" odniosła sukces. To właściwie nie wyrok ale
      pogłaskanie po głowie. Więzienie nie przywróci życia koleżankom lecz dożywotni
      zakaz prowadzenia pojazdów to absolutnie skrajne minimum w tym przypadku. Znam
      przypadek pani która nie pamięta jak zabiła męża i też się "wyłgała" od kary.
      Dziwne że ta strategia sprawdza się w naszych sądach w odniesieniu do kobiet...
    • camel_3d a jaka kare dostala Otylia? 19.12.08, 20:56
      tak z czystej ciekaowsci pytam...
      no i ciekawe jaka kare dostanie ten dziennikarz z pomrocznoscia jasna...zietarski??
    • dorsaj123 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j... 19.12.08, 21:16
      Gdyby ta dziewczyna nazywała się Otylia Jędrzejczak to oskarżyliby maszynistę
      o najechanie na samochód.
      • reniferek6 Nie macie racji !!!!! 19.12.08, 22:32
        Nie macie racji !!!!!
        A co powiecie o dziewczynie , która przerobiła datę urodzenia w
        legitymacji , zapomniała o tym , została przypadkowo
        wylegitymowana przez policjantów ? Ta dziewczyna siedzi w
        więzieniu ma wyrok 3 miesiące ! I jest na skraju załamania
        ona i jej rodzina ? Sytuacja była opisywana w gazetach .
      • shaman-1978-honda Re: 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły 03.01.09, 17:22
        A masz coś do Otylii?! >:[|]
    • autotaks ooooo czyli juz biora sprawy z grudnia 2007, to 19.12.08, 23:45
      lada moment morderca niejaki "PAN" zientarski dostanie wyroczek!!
      napewno bo przecież w tym kraju wszyscy wobec Temidy sa równi!
    • prawdziwy.jonek 19-latka skazana za wypadek, w którym zginęły j.. 20.12.08, 09:51
      i prosze byla trzezwa a trzy ofiary smiertelne, a jak by byla po gorzale? to
      byscie dopiero psy wieszali, i dlatego sadze ze 0,3 czy 0,6 promila nie jest
      niebespieczne, tylko dziennikarzyny i policjanty maja sensacje i statystyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka