zigzaur 19.12.08, 19:25 Ciekawe, jakie mogą być tego skutki: - wyleczenie jeszcze większej ilości Polaków z rusofilii - w przyszłości polska elektrownia atomowa właśnie tam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emulec Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols.. 19.12.08, 19:31 dobrze, ze w przewazajacej wiekszosci wiatry sa zachodnie Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Co na to zabki z Doliny Rospudy ?:) 19.12.08, 19:45 I zdziczale tranzystory z ruchow ekologicznych ? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Dobrze robią. 20.12.08, 00:20 Łukaszenka jest chytry chłop. Uważam, że tu dobrze kombinuje. Może i uran będzie sprowadzał z Rosji, ale prąd będzie sprzedawał Polsce, jak się u nas wszyscy obudzą z ręką w nocniku. W dyktaturze możliwe jest zbudowanie elektrowni jądrowej w kilka lat. W Polsce nawet dyktatura nie jest możliwa... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Dobrze robią. 20.12.08, 10:03 Po co sprowadzac z Rosji? Rosja wcale go tak duzo nie ma. Za to uran paliwo bardzo wydajne, bez problemu mozna sprowadzac z drugiego konca swiata. Bez jaj skoro Unia importuje wegiel z RPA, to co za problem kilkaset tysiecy razy mniejszy ladunek zakupic w Kanadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ebeb1 Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 19.12.08, 20:08 Ta, a po Czarnobylu był akurat wschodni. Odpowiedz Link Zgłoś
gresiek Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 27.12.08, 03:49 od kilkunastu lat wszystko sie popieprzylo, teraz wiatry wschodnie to rzadkosc... Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 19.12.08, 19:32 Wokół nas wszyscy budują a my jesteśmy na etapie gadania o elektrowniach oraz podpisywanie bzdurnych zobowiązań ekologicznych. Możemy podziękować ekologom i różnej maści nawiedzonych oszołomów za Żarnowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Ludziom mieszkającym na wulkanie jak my... 19.12.08, 20:09 elektrownie atomowe potrzebne są jak piąta noga psu... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Ludziom mieszkającym na wulkanie jak my... 19.12.08, 21:02 w ogóle po co komu prąd, wszyscy powinni przy lampach naftowych siedzieć a zapomniałem, przy zapalonej lampie naftowej powstaje dym, jest taka lampa wysoce nieekologiczna "ekolodzy" opamiętajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Bardzo śmieszne i jakie mądre jednocześnie... 20.12.08, 09:08 __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Bardzo śmieszne i jakie mądre jednocześnie... 20.12.08, 10:05 Wbrew pozorom ty nie madrzejszy. Popyt na energie w Polsce bedzie rosl w skali dlugoterminowej. Stare elektrownie weglowe beda zamykane. Mamy tez limity CO2, ktore przydadza sie innym galeziom gospodarki. No i w koncu energia atomowa jest tania, a paliwo bez problemu mozna kupic wszedzi na swiecie na zapas na kilkadziesiat lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Mam dla Ciebie bardzo złą wiadomość... 20.12.08, 12:58 Nie masz zielonego pojęcia o bogactwie nośników energetycznych jakie w naszej ojczyźnie występują oraz naszych potencjalnych możliwościach w tej dziedzinie. Jest to węgiel (90% zasobów UE) oraz energia geotermiczna i geotermalna obficie na naszym terenie występująca. Mając światłych i mądrych ludzi u steru rządów, moglibyśmy nią nie tylko obsłużyć nasze potrzeby ale i sporego kawałka Europy. Niestety takich niedouczonych ludzi jak Ty mamy w rządzie, dla których ta problematyka to biała plama, sprowadza się głównie do powtarzania obiegowych komunałów poprawnych politycznie oraz do kupienia we Francji pewnie(?) jednej czy dwóch elektrowni jądrowych potrzebnych nam jak piąta noga psu. Dzięki takiej polityce możemy doczekać się tylko kilkakrotnego wzrostu cen energii, niczego więcej. No chyba że za sukces policzysz te gromkie brawa zielonych oraz innych wrogów naszej ojczyzny. No i powstrzymaj się z Twoimi sądami o CO2. Nie będziesz musiał się kiedyś wstydzić i odszczekiwać... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Mam dla Ciebie bardzo złą wiadomość... 20.12.08, 13:26 Napewno nie mam pojecia, tylko juz troche sie to dziedzina interesuje... Ale co tam jakis dupek, co sie chyba "Naszego Dziennika" naczytal bedzie mi tutaj pie...l, dane z dupy prosto wyciagal. Moze zaczniemy od tych wielkich pokladow wegla. Owszem sa one u nas bardzo duze, ale napewno nie 90% zasobow Europy Skoro juz sama Ukraina ma zasoby podobnej wielkosci, wiec juz mniej jak 50% a sa i inne kraje. Po drugie uzaleznienie od jednego surowca na dobre nie wychodzi. Po trzecie sam udzial paliwa w koszcie dzialalnosci elektrowni atomowej jest MINIMALNY. Po czwarte wegiel bedzie obarczony limitami potrzebnymi w innych czesciach gospodarki. Po piate gornictwo jak na razie jest czarna dziura pochalniajaca dotacje panstwowe. Po szoste juz teraz importujemy wegiel itd itd znalazloby sie wiecej jeszcze powodow dla ktorych wypadaloby wybudowac elektrownie atomowa. Choc oczywiscie wegiel jest naszym bogactwem i powinnismy go wykorzystywac ! Dalej pie...sz o energii geotermalnej. Musze cie rozczarowac synku, ale nasze zasoby jakos nie sa wspaniale duze. Zeby dostac sie do cieplej wody trzeba u nas wiercic kilka kilometrow w glab ziemi, co swoje kosztuje. Po drugie nasze zrodla sa malo wydajne szybko sie wychladzaja. Po trzecie sa zbyt zimne. Ostatnio na discovery (co tam ze ch...owa stacja, ale zawsze) bylo o elektrowni geotermalnej w USA. W aktywnym sejsmicznie regionie gdzie z 300m pod ziemia plynie lawa, wiec mamy zrodlo bardzo wydajne dajace pare grubo >100C (a nie wode o max 90C najczesciej gdzies 60 z kilku kilometrow) i okazalo sie nieekonomiczne. Zostalo dopiero sztucznie wskrzeszone przez ekologow. Tak ci pilno do elektrowni geotermalnych to sam zbuduj jedna chociaz. Dostaniesz forse od Unii i rzadu za "proekologicznosc"... Ciekawe co ty tlumoku proponujesz za polityke energetyczna na nastepne lata? Wiecej elektrowni weglowych, ktore beda zabieraly limity CO2 np cementowniom? Elektrownie geotermalne? Na czym? Na letniej wodzie z kilku kilometrow, podczas gdy w wielu czesciach Europy maja lepsze warunki i takowe mimowszystko nie powstaja? Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Mam dla Ciebie bardzo złą wiadomość... 20.12.08, 14:14 [0.tech] Po siódme: węgiel wydobywać trzeba z coraz wiekszych głębokości. Nieopłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Twój język Cię dyskwalifikuje... 20.12.08, 16:46 jako prostaka z urodzenia, ignoranta z wykształcenia oraz inwalidę intelektualną ze zmanipulowania medialnego. Tyle tytułem wstępu. Teraz trochę popunktuję aby nie być gołosłownym: • Ukraina póki co, to nie UE (to już wiedzą na ogół w VI kl.) i podtrzymuję tezę o 90% zasobów węgla UE leżących w Polsce. • Zasoby uranu są na wyczerpaniu. Rosjanie kupują go już w Australii, jest jeszcze w większych ilościach w Kanadzie. Za 30 lat, bo o takim okresie należy mówić, będzie najprawdopodobniej bardzo drogim paliwem. Zużyte paliwo przez grube tysiąclecia będzie trzeba pilnować i to będą wysokie koszty, zagrożenie dla środowiska w przyszłości też będzie niewyobrażalnie wielkie. Opłacalność elektrowni jądrowych jest kiepska, koszty bardzo wysokie 20 PLN/W, okres eksploatacji stosunkowo krótki, wysokie koszty likwidacji, wielu się z tego wycofuje. Dobre były głównie do produkcji plutonu. Niemcy wydały na ich budowę 6000 mld. euro, na likwidację ich w byłym NRD jak na razie 6 mld. euro. Skąd my je weźmiemy? Są też nam te elektrownie potrzebne jak piąta noga psu, bo mieszkający na wulkanie nie muszą ognisk rozniecać... • Nośników energetycznych należy używać takich jakie się ma swoje najlepiej po prostu i nie trzeba wtedy filozofować o uzależnieniu... • Co do limitów CO2 i zagrożeń to wymyślili je ci co nas chcą uzależnić i "opchnąć" nam swoje "cuda" aby zarobić. To my ograniczyliśmy emisję CO2 o 30% podczas gdy UE o 1% i nam powinny przypaść z tego tytułu bonusy, nie innym. • Są już technologie spalania węgla w złożu z redukcją CO2 do poziomu zerowego niemal. Otrzymujemy gaz syntezowy o fantastycznych właściwościach i to należy rozwijać i wspierać. • Jeśli chodzi o geotermię to nasze zasoby są jednymi z najbogatszych w Europie. Są one na obszarze ok. 80% Polski. Mamy tej energii trzykrotnie więcej niż Niemcy, około 625 000 PJ (1PJ=23 000 tpu) którzy dziś realizują 200 projektów geotermalnych niezwykle szczodrą ręką wspierane przez mądry rząd. U nas jak na razie funkcjonuje jeden niewielki uznany kiedyś za wzorcowy, drugi redemptoryści z uporem herosów tworzą w Toruniu. Elektrownie na bazie geotermii są 10-krotnie tańsze od jądrowych. • Jesteśmy zobowiązani do roku 2010 wytwarzać 7,5% energii ze źródeł odnawialnych (mamy teraz około 2%). Za brak realizacji będziemy płacić bardzo wysokie kary (ok. 1 mld. euro rocznie). Z czego geniuszu proponujesz te brakujące 5% wziąć? Energia geotermalna i geotermiczna daje taką szansę. Odwiert w Toruniu daje szaqnsę na wykorzystanie około 30 MW mocy. Temperatura wody to 90 deg. C. Głębokość odwiertu 3 km. W Polsce są miejsca gwarantujące temperaturę 300 i 400 deg. C. na głębokości 4-5 km. Na temat ich wychładzania lepiej nie filozofuj boś kiepski przyjacielu. Zasoby Polski są doskonale rozpoznane i opisane. Temperatura mniejsza niż 60 deg. C jest także interesująca. • Z tą kasą na budowę jak pokazuje przypadek Torunia różnie bywa czasem nie tyle dają co odbierają... U nas przygłupy od historii póki co blokują rozwój tej dziedziny energetyki podczas gdy mądrzejsi inwestują w nią niemal bez opamiętania. Takie podejście do geotermii jakie wykazuje nasz rząd można określić tylko jednym słowem - dywersja albo totalne nieuctwo i nieudacznictwo w jej rozwijaniu i propagowaniu która zasługująca na loch ciemny i odpowiednio długi... Mówiąc krótko i kolokwialnie jeśli Ty się tym interesujesz to ja jestem ekspertem. Twoja wiedza jest raczej przerażająco żałosna, nie odbiegająca od przeciętnej jaką "pożyteczny idiota" forumowy posiada pewnie na skutek blokady medialnej i manipulacji. Zdanie o "wskrzeszeniu geotermii przez ekologów" jest tak przerażająco głupie że brak mi po prostu słów aby je skomentować. Moje zdanie o nich jest takie, że z drzew i kominów do których się przywiązali nie należy pozwolić im zejść... Tak to jest przyjacielu, marna wiedza idzie na ogół w parze z marnymi preferencjami politycznymi. Tę wiedzę a raczej jej brak zastępuje się potem mową do sfery uczuć, wyzwiskami, przekleństwami, okrzykami, pomówieniami. Reszty prawdy Ci oszczędzę, bo nieboszczyka nie powinno się zanadto dręczyć. Nieetyczne to i marny zapach się wkoło rozchodzi... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Twój język Cię dyskwalifikuje... 20.12.08, 19:26 Milo, ze sie przedstawiles tempaku: - owszem nie zauwazylem, ze pisales o UE, myslalem, ze o Europie, ale nie wierzysz to prosze: en.wikipedia.org/wiki/Coal_reserves - Zasoby uranu są na wyczerpaniu. Rosjanie kupują go już w Australii Jako ze rozmawiam z absolutnym kolkiem, to wytlumacze wszystko jasno i powoli. Zieloni wymyslili bajke o konczacym sie uranie i zeby wszystko ladnie udokumentowac wymyslili smieszne zalozenia w stylu: - koszt wydobycia (co tam ze nawet po 10x wzroscie ceny rudy uranu i tak bylaby nadal oplacalna), ktory uznano za granice oplacalnosci wydobycia po prostu sie wymysla. A ze nieco ubozszej rudy jest znacznie wiecej, to juz sie nie uwzglednia. Przyklad obecnie za cene 130$/kg da sie wydobyc ze znanych i potwierdzonych zloz 5,5mln ton uranu (3 lata temu 4,7mln ton). Gdyby przyjac cene 200$/kg mamy juz 100 mln ton. Zapotrzebowanie roczne na uran to 66,5tys t. Mozesz sobie policzyc na ile lat nam starczy nadal taniego uranu. Dodaj do tego ok 30 lat dzialalnosci z rozbiorki arsenalu atomowego... Glupio co? - nie uwzglednia sie, ze paliwo jadrowe jest wykorzystywane wielokrotnie - nie uwzglednia sie, wykorzystania glowic jadrowych jako zrodla uranu (obecnie gdzies z 1/3 paliwa jadrowego powstaje w ten sposob) - nie uwzglednia sie faktu, ze nikt naprawde nie szukal rud uranowych, bo nawet obecnie uran jest bardzo tanim pierwiastkiem - i jakby posiedziec to by sie przypomnialo pare tych wyduman ekologow, co juz wydumali, ze w latach 90 mial skonczyc sie olow... - ah no i nikt nie uwzglenia co raz wyzszej efektywnosci reaktorow jadrowych, ani predkich reaktorow, ani wykorzystujacych pluton... - w kazdym razie podniesienie ceny - to, ze Rosja kupuje w Australii nie znaczy, ze Rosji wyczerpuja sie zloza, tylko ze Australia ma najefektywniejsze i jest glownym jego eksporterem. Zreszta Rosja SPRZEDAJE uran na rynku swiatowym!!! Wiec to co opisales, bylo zapewne pojedynczym zdarzeniem o ile nie wyssane z palca. - jesli za 30lat uran bedzie paliwem bardzo drogim, to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zakupic go teraz, kiedy jest bardzo tani, skladowac go mozna rowniez bez problemu -użyte paliwo przez > grube tysiąclecia będzie trzeba pilnować i to będą wysokie koszty, zagrożenie > dla środowiska w przyszłości też będzie niewyobrażalnie wielkie. W biuletynie Greenpeacu wyczytales? Wiesz jaka jest roznica miedzy odpadami przemyslowymi a nuklearnymi? Taka, ze odpady nuklearne SZYBKO wytracaja glowna czesc swojej radioaktywnosci i ze ilosciowo jest ich znacznie mniej jak przemyslowych. Tylko, ze nuklearne sa duzo bardziej medialne. Sorry gosciu, ale nie wciskaj mi kitu, ze obecnie czlowiek nie potrafi wrzucic zalanego w szklo, beton i stal kloca kilka kilmetrow pod ziemie, zeby tam pozostal przez 200, stwarzajac minimalne zagrozenie w porownaniu do takich odpadow przemyslowych. >koszty bardzo wysokie 20 PLN/W zapene chodzilo ci o 20PLN/MWh ale co ja wiem przeciez jestem na poziomie IV klasy podstawowki Pewnie nie wiesz, ze to cale 2gr na 1kwh. Dziwne, ze stac na nie ubogie kraje nawet jak bialorus, a cala Europa Wschodnia ma udzial energii jadrowej rzedu kilkudziesieciu procent i ja rozbudowuje... Wiesz, ze Litwinii calkowicie zalezni od energii jadrowej placa 2x mniej od nas? >okres eksploatacji stosunkowo krótki, wysokie koszty likwidacji Ok. nowy typ reaktrow ma zywotnosc 60lat, ale co tam, krotko... Wysokie koszty likiwidacji? Co ma byc drogiego? Poza niskoradioaktywnym samym reaktorem cala konstrukcja nie rozni sie zasadniczo od typowej elektrowni weglowej. >Niemcy wydały na ich budowę 6000 mld. euro, na likwidację ich w byłym NRD jak na razie 6 mld. euro Nie wiem jak doszedles do 6000mld euro, jesli ostatnio chinczycy placili po 2mld$ za ok. 1100MW reaktor AP1000, toby niemcy mieli 3000 taki reaktorow... Nie wiem tez nic o tych 6 mld we wschodnich niemczech, ale biorac pod uwage sumy w calej energetyce, gdzie w ciagu 20 nastepnych lat Niemcy maja zamiar dofinansowac tylko i wylacznie fotowoltaike kwota 120mld euro to i tak pikus. Ciekawe jakbys sie obsral jakby wyliczac koszta obsuniec ziemi i utylizacji hald gorniczych. Tudziez wyciagac koszta za zdrowie obywatelii z lat komuny. A moze doplaty do gornictwa? www.gigawat.net.pl/article/view/386 takie podsumowanie twoich bredni. Racze tylko zauwazyc, ze nowe reaktory sa coraz wydajniejsze i pracuja dluzej jak 40 lat. Poza tym cena chocby wegla, czy gazu jest obecnie znacznie wyzsza niz w tych wyliczeniach. Ale moze ci przemowi do rozumu jak sobie zobaczysz to >Skąd my je weźmiemy? -na energii jadrowej mozna zarobic. -taki koszt rozlozony na kilkadziesiat lat to nie jest duzo. -przypadkiem tyle zapewne co roku doplacamy do gornictwa. -w porownaniu do doplat do energii odnawialnej to nadal BARDZO MALO -nadal duzo mniej niz beda nas kosztowac limity CO2 • Nośników energetycznych należy używać takich jakie się ma swoje najlepiej Aha tylko czemu, skoro sa bardziej lub porownywalnie oplacalne alternatywy? Bedzie smiesznie jak cena wegla skoczy... Pewnie dywersyfikacja przeciaza cie co? > • Co do limitów CO2 i zagrożeń to wymyślili je ci co nas chcą uzależnić i > "opchnąć" nam swoje "cuda" aby zarobić. To my ograniczyliśmy emisję CO2 o 30% > podczas gdy UE o 1% i nam powinny przypaść z tego tytułu bonusy, nie innym. Mozesz sobie plakac, ale: -nic i tak nie zmienisz, trzeba bedzie placic -jak nic nie potrafisz konstruktywnego dodac, to pie...sz o czyms innym. Tematem nie byla zasadnosc ograniczania emisji CO2. > • Są już technologie spalania węgla w złożu z redukcją CO2 do poziomu zer > owego > niemal. Otrzymujemy gaz syntezowy o fantastycznych właściwościach i to należy > rozwijać i wspierać. Jak na razie te nowe typy elektrowni weglowyc sa niesamowicie drogie, znacznie drozsze od tradycyjnych weglowych wiec i atomowych. Najpierw chcesz taniego pradu, potem drogiego, ale ROZWIJAJAC technologie... Wiesz inna tez sprawa budowac elektrownie do uzytku publicznego, a co innego ROZWIJAC technologie... To czemu nie stac sie pionierami rozwoju energetyki jadrowej? >Odwiert > w Toruniu daje szaqnsę na wykorzystanie około 30 MW mocy. Temperatura wody to 9 > 0 > deg. C. Głębokość odwiertu 3 km. W Polsce są miejsca gwarantujące temperaturę > 300 i 400 deg. C. na głębokości 4-5 km. Na temat ich wychładzania lepiej nie > filozofuj boś kiepski przyjacielu. Zasoby Polski są doskonale rozpoznane i > opisane. Temperatura mniejsza niż 60 deg. C jest także interesująca. Jak na razie torunski odwiert bedzie uzyty w celach cieplowniczy madralo, ale juz co ja tam wiem. Nie popisuje sie wychaldzaniem zrodel przeciez jestem kiep, za to ty prezentujesz wspaniala wiedze prosto z "Naszego Dziennika". Juz to widac po porownaniu naszych zasobow z Niemieckimi: -www.gigawat.net.pl/article/view/620 pomijajac to ze ten art jest wybitnie progeotermalny to masz tam napisane, ze specjalnie nasze potencjaly sie nie roznia... Ale "Nasz Dziennik" zeby podbudowac polaczkowa dume wypisal takie bzdury. Ciekawym trafem niemcy woleli juz zainwestowac w wiatrownie i biomase... Dalej: To, ze mamy jakis potencjal, nie oznacza, ze oplaca sie go wykorzystac, bo mamy rowniez pokazny potencjal jesli uwzglednic kazdy wietrzyk w Polsce i kazdy promyczek slonca. Ciekawia mnie tez wyliczenia na temat oplacalnosci geotermii, ja podalem kontrprzyklad kiedy duzo efektywniejsza elektrownia geotermalna zostala zamknieta. Dziwne, ze panstwa lezace na uskokach tektonicznych pomijajac kilka elektrowni na Islandii, nie inwestuja w ta dziedzine gospodarki. No i w koncu trzeba bedzie nam wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Twój język Cię dyskwalifikuje... 20.12.08, 19:33 >U nas przygłupy od historii póki co blokują rozwój tej dziedziny energetyki podczas gdy mądrzejsi inwestują w nią niemal bez opamiętania. Kim sa oni? Jak wielkie moce maja? Czemu dzialaja wszedzie na swiecie? >Takie podejście do geotermii jakie wykazuje nasz rząd można określić tylko jednym słowem - dywersja albo totalne nieuctwo i nieudacznictwo w jej rozwijaniu i propagowaniu która zasługująca na loch ciemny i odpowiednio długi... No jasne Rydzykowy wojownik... mozna bylo sie spodziewac, bo walczy o NASZ POLSKI wegiel i NASZA POLSKA geoterme... troche cie ten patriotyzm zacmil >Mówiąc krótko i kolokwialnie jeśli Ty się tym interesujesz to ja jestem ekspertem. Buahahaha.... >Tak to jest przyjacielu, marna wiedza idzie na ogół w parze z marnymi preferencjami politycznymi. Przypadkiem nie znam nikogo na PW kto by popieral jakies PiSy czy LPRy, za to popieraja jak najbardziej energetyke jadrowa... Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb No więc jednak jesteś na poziomie IV klasy... 20.12.08, 21:48 szkoły podstawowej. Jeśli chodzi o wyrażanie się to VI-ta pozostaje bez zmiany jak stwierdziłem uprzednio... Pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: No więc jednak jesteś na poziomie IV klasy... 20.12.08, 22:21 skoro eksperta twierdzacego, ze 2gr za 1kwh to duzo, nie stac na inteligentniejsza odpowiedz uznaje, ze wygralem Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy 0tech, relax.... 20.12.08, 22:29 dyskusja nie polega na "wygrywaniu", a na swobodnej wymianie pogladow, w ktorej obie strony staraja sie przyswoic i zrozumiec punkt widzenia swego dyskutanta... w polsce niestety, a na tym forum w szczegolnosci, jeden przez drugiego sie zabija, aby udowodnic swoja wyzszosc lub wieksza madrosc/przebieglosc, wlasnie jak dzieci z iv klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: 0tech, relax.... 20.12.08, 23:14 ee lubie prowokowac glupkow. Nie wiem kto liczy oplacalnosc elektrowni w kosztach zainstalowania 1W, bo nie uwzglednia to kupy czynnikow jak chociazby zywotnosc, cena paliwa itd. Tym bardziej, ze np. koszt budowy Olkiluoto 3 to ok 10zl/1W. Nie wiem co masz z ta Polska, ze jakos sie u nas ludzi morduje, bo akurat troche zylem za granica i uwazam, ze ludzie w Polsce sa bardziej otwarci, niz np tacy Niemcy. Bys sie zdzwil, ze w real przy takiej debacie jeszcze wiecej bluzgam, tylko, ze sie tez czlowiek smieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Kończ Waść wstydu sobie oszczędź... 20.12.08, 22:55 Gdyby nie to że pora finiszować i pomilczeć, bo czasu brak, to bym może jeszcze zapytał w której to elektrowni jądrowej mają takie koszty jednostkowe 2 gr/kWh?. Pewnie tylko w tej co ją kupimy od Francji. Ja pisałem o kosztach instalacji 1W mocy w elektrowni jądrowej na poziomie 20 PLN/W. Ta Twoja interpretacja wskazuje na brak wiedzy lub trudności z przełknięciem i zrozumieniem, no ale to już Twój problem. Problemem przyszłych pokoleń będą natomiast odpady jądrowe. To nie jest tak że "w szkło, stal i beton" i do dziury. Trzeba to jeszcze pilnować i przezbrajać opakowania. Tak prosto to się wydaje tylko ignorantom i tym co "siano żerą". Kiedy zapytano fachowca od "tych rzeczy" na jak długo opakowanie wystarczy odparł" "obliczone na 30 lat". - A potem? - Potem mnie już nie będzie. I taka jest smutna prawda. Gratuluję też "wygranej". Mam nadzieję że ją przeżyjesz... Pozdrawiam any way. (RLCF) __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Kończ Waść wstydu sobie oszczędź... 20.12.08, 23:19 Dziwnym trafem byle kamienna budowla czlowieka potrafi wytrzymac kilkaset lat i nadal stac... Wez juz sie nie pograzaj z tym gadaniem o przyszlych pokoleniach... Ciekawi mnie zrodlo twoich danych o instalacji 1W. Szczegolnie, ze nawet 20 PLN/W biorac pod uwage dluzszy czas eksploatacji i nizsze uzytkowania nie jest wcale duzy. Ah no i nie wiem jak chcesz miarodajnie porownywac oplacalnosc elektrowni nie uwzgledniajac innych kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 20.12.08, 11:07 A głupie Polaki będą od nich kupować energię za ciężką kasę przy braku własnych rozwiązań energetycznych. Wzorem ekologów będziemy chodzić w łapciach i grzać się przy ogniskach. Odpowiedz Link Zgłoś
trup Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 19.12.08, 19:39 "Zdaniem Leonida Zajko - w obecnej sytuacji ekonomicznej, w jakiej znalazła się Białoruś, budowa elektrowni atomowej jest nieopłacalna. Niezależny ekspert twierdzi, że przy malejących cenach gazu i ropy - białoruskie władze powinny zainteresować się budową elektrowni wykorzystujących któreś z tych paliw." Widać, że i wśród opozycji białoruskiej idiotów nie brakuje. Chyba, że gość jest astrologiem i z układu gwiazd potrafi przewidzieć ceny ropy w ciągu najbliższych dwóch dekad. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 20.12.08, 00:25 > Widać, że i wśród opozycji białoruskiej idiotów nie brakuje. Absolutnie nie brakuje. Oni tam mają manię anty-czarnobylską. Jakoś tak sobie rzutują antyreżimowość na kwestię Czarnobyla: mogą wtedy dodatkowo zarzucać Łukaszence, że ukrywa rozmiary szkód po Czarnobylu. (W rzeczywistości bzdura, on je raczej rozdmuchuje, żeby wydębić kasę od organizacji międzynarodowych.) Ale protest przeciwko energii jądrowej jest to dla Białorusinów protest przeciwko dyktaturze. :-\ W tym wypadku dyktatura obróci się im na korzyść. Łukaszenka weźmie za mordę i ignorując protesty wybuduje tę elektrownię. Podobnie zresztą na Białorusi dyktatura sprawdza się przy budowie dróg szybkiego ruchu i obwodnic. Moglibyśmy tego Łukaszenkę na chwilę wypożyczyć przed Euro 2012... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 20.12.08, 10:08 Kim jest ten Leonid Zajko, menelem spod budki z winem? Koles chyba wyjatkowo inteligenty skoro chce GAZEM I ROPA palic w elektrowniach i liczyc ze w perspektywie kilkudziesieciu lat ceny beda na obecnym poziomie. Sorry, ale elektrownie atomowe sa duzo tansze od gazowych, a na rope praktycznie sie nie spotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
y_anio Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols.. 19.12.08, 20:06 to "Białoruś" stać na własna elektrownię atomową a "Polski" nie. Czas wysłać tam ekologów, może będziemy szybsi. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Polityka bezpieczeństwa energetycznego POPiS-u 19.12.08, 20:18 Nie ma co płakać nad zapewnieniami Kaczyńskiego czy Tuska dotyczącymi naszego bezpieczeństwa energetycznego - pozostaje już tylko śmiać się z ich zapewnień i głupoty:-(. W Kaliningradzie 1 elektrownia atomowa budowana wybitnie dla eksportu energii elektrycznej 60 km od naszej granicy. Na Białorusi też w odległości do 100 km od naszej granicy rozpoczynają przygotowania do budowy elektrowni atomowej. Jeżeli teraz któryś z naszych decydentów uzna że w Polsce na wschód od Wisły należy wybudować elektrownię atomową to jest albo kompletnym idiotą albo sabotażystą. Rosja i Białoruś niskimi cenami zniszczą taką inwestycję jeszcze przed jej rozpoczęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Polityka bezpieczeństwa energetycznego POPiS- 19.12.08, 20:21 najpierw muszą jeszcze wybudować ale prawda jest taka wszyscy nasi wschodni sąsiedzi budują tylko nie my my jesteśmy mądrzejsi he he Odpowiedz Link Zgłoś
djgpp Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 19.12.08, 20:42 Może mam udałoby się założyć spółkę jak na Litwie i powiedzmy odbierać połowę mocy. Ze względu na ceny białoruskie - sporo niższe niż w Polsce byłoby to bardzo opłacalne Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 19.12.08, 20:55 djgpp napisał: > Może mam udałoby się założyć spółkę jak na Litwie i powiedzmy > odbierać połowę mocy. To by było najrozsądniejsze, tak zrobi każdy rząd ale nie nasz :-( Mocarstwowość i ideologia a nie rozum i rachunek ekonomiczny naczelną zasadą POPiS-u. No może jeszcze przykładny PR :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 20.12.08, 10:10 Co za roznica, czy na litwie, czy u nas? Tym bardziej, ze to na Litwie beda placone podatki i miejsca pracy. No i czemu zadowalac sie polowka elektrowni atomowej, jesli by sie ich kilka przydalo? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 19.12.08, 21:01 "Zdaniem niezależnego eksperta z centrum analiz "Strategia", Leonida Zajko - "upieranie się przy budowie reaktorów to bezmyślność". Zdaniem Leonida Zajko - w obecnej sytuacji ekonomicznej, w jakiej znalazła się Białoruś, budowa elektrowni atomowej jest nieopłacalna. Niezależny ekspert twierdzi, że przy malejących cenach gazu i ropy - białoruskie władze powinny zainteresować się budową elektrowni wykorzystujących któreś z tych paliw" A ten "niezalezny" ekspert cos nie wyglada na niezaleznego od Rosji... To kiedy w Polsce beda elektrownie atomowe przy granicy z Bialorusia, Czechami, Niemcami, Litwa, Slowacja i Rosja (ba moze i Szwecja przez morze, co sobie zalowac)? Co my gorsi?!? (no debilne rzady jakos zawsze mamy, trzeba przyznac) __________________________ Zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 kijwoko elekrownie buduje się gdzie jest woda 20.12.08, 00:23 potrzebna to chłodzenia. I to duże ilości wody aby przy ciepłych latach nastąpiło wychłodzenie jeziora. Ponadto tam gdzie jest największe zapotrzebowanie na prąd gdyż wysokie są koszty przesyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: kijwoko elekrownie buduje się gdzie jest woda 20.12.08, 01:07 Rosjanie juz jakis czas temu wpadli na pomysl by elektrownie atomowe... budowac na plywajacych platformach. Mozna to potem latwo holowac na docelowe miejsce (na wybrzezu), ba... mozna nawet latwo komus sprzedac gotowy produkt. Czemu w naszym kraju nie mozna nigdy niczego sensownego opracowac?!? Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 19.12.08, 21:37 też mi ekspert (na miarę wyborczej) - wg mnie porąbaniec jakiś energia jądrowa zawsze będzie i tańsza i czystsza i bardziej proekologiczna Odpowiedz Link Zgłoś
karmus Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 19.12.08, 22:50 Tylko Polska taka głupia i przez to będziemy siedziec przy pochodniach Epoka Kamienia Łupanego wraca!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 19.12.08, 23:05 Polska to jest kraj zaawansowanych technologii. Nawet autobusy MAZ sprowadzamy z Białorusi. Za parę lat okaże się że taki Łukaszenka może nas wykupić. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Białoruś chce 5 miliardów USD pożyczki od USA 20.12.08, 00:09 biznes.onet.pl/0,1884506,wiadomosci.html Prezydent Białorusi, nazywany przez Stany Zjednoczone "ostatnim dyktatorem Europy", prosi USA o pożyczkę wysokości 5 miliardów dolarów - pisze agencja Associated Press, omawiając nadany w piątek w telewizji wywiad Alaksandra Łukaszenki. Mińsk uzyskał ostatnio 2 miliardy dolarów rosyjskiej pożyczki, mającej pomóc w ustabilizowaniu białoruskiej gospodarki alektrownia atomowa to duze koszty skad oni na to wezmą pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Białoruś chce 5 miliardów USD pożyczki od USA 20.12.08, 00:31 > alektrownia atomowa to duze koszty > skad oni na to wezmą pieniadze? Słusznie podejrzewasz. Zapożyczają się u Rosji. Te 2 miliardy to tylko ostatnio, wcześniej też pożyczali i pożyczać będą, uzależniając się od Rosji coraz bardziej. Łukaszenka stara się lawirować, pożyczać u Amerykanów, kokietować Unię Europejską, a za parę lat - sprzedawać nam energię. Ale to się na długo nie uda - Rosja przyjdzie i wykupi. Już wykupuje im przemysł. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Białoruś chce 5 miliardów USD pożyczki od USA 20.12.08, 10:12 Najprosciej by bylo zaprosic jakis zagraniczny koncern energetyczny... i niech sami buduja... Odpowiedz Link Zgłoś
jahb przy polskiej granicy? 20.12.08, 00:09 Brawo dla redaktora, szóstka z geografi, no chyba ze operujemy sowieckim pojeciem bliskosci, i dwieścieparę kilometrów to już tuż przy:) Ale tytuł notatki zachęcający, nie da się ukryć. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Re: przy polskiej granicy? 20.12.08, 00:38 jahb napisał: > Brawo dla redaktora, szóstka z geografi, no chyba ze operujemy sowieckim > pojeciem bliskosci, i dwieścieparę kilometrów to już tuż przy:) > Ale tytuł notatki zachęcający, nie da się ukryć. ;) Szczególnie, że obecnie bliżej od granic Polski, niż ta niby potencjalna elektrownia (tu mi kaktus wyrośnie, jeżeli ona do 2025 powstanie) jest dziś ok. 10 reaktorów atomowych, były jeszcze trzy, a będzie do tego 2025 kolejnych kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 20.12.08, 00:50 Ten Łukaszenka nie jest tak zacofany,jak nam pompuja nasze media.Byłam tam,widziałam i naprawde zmienia Kraj nalepsze.Drogi sa juz lepsze o niebo,od naszych,strefę gospodarczą przgraniczna robia w w przyspieszonym tempie.Byłam zdumiona..,bo nam tu w Polsce pokazuja media tylko slamsy i brudy,a u nas ich nie ma? Więc czekam kiedyś przyjdzie czas,że będziemy z białorusia w przyjazni,nie tylko gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zawiz pewnie po papierosy byłas?... 20.12.08, 00:54 trzeba było tam zosta i poczekac na przyjazn ... Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: pewnie po papierosy byłas?... 20.12.08, 01:02 zawiz,czy Ty jestes trochę normalny? czy potrafisz cos zrozumiec,co czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: Co roku do Niemiec przyjezdzaja dzieci na kura 20.12.08, 11:09 cje po wypadku Czernobyla, przyjezdza ich tysiace, pozne skutki po tej katastrofie z napromieniowaniem. Dzieci biedne, chudziny wraz z matkami, pozostaja w niemieckich rodzinach 4-6 tygodni, nie wyglada na to , ze pochodza z nowoczesnego panstwa, ale ze Im / Bialorusinom/ sie nowa elektrownia atomowa sni...to nie chce sie wierzyc !! Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Co roku do Niemiec przyjezdzaja dzieci na kur 20.12.08, 11:25 Glupiemu to sie kazdy kit wcisnie, ze dzieci uposledzone itd... A laczna dawka jaka ludzie otrzymali to kilka zdjec rentgenowskich. No ale Ukrainie i Bialorusi zalezy na wciskaniu tego kitu, bo dostaja sowite doplaty od Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: A ci ktorza cierpieli w KZ i Bauerach to Kit ? 20.12.08, 23:23 Znaczy, ze Polacy moga nawet wnukow wciagnac w " cierpietnikow " a ofiary katastrofy w Czernobilu to wciskaja kit ! Ciekawe ? Kaczynski do dzisiaj cierpi skutkiem niemieckiej okupacji !! Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: A ci ktorza cierpieli w KZ i Bauerach to Kit 20.12.08, 23:32 Jest cos takiego jak dane statystyczne. Wiadomo, jak przyjedza ekipa filmowcow z Zachodu to pierwsze co robia to objezdzaja lokalne szpitale i pokazuja uposledzone dzieci/z bialaczka. Tyle, ze i bez Czarnobyla rodza sie uposledzone i z bialaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: A ci ktorza cierpieli w KZ i Bauerach to Kit 20.12.08, 23:35 moze cie zainteresuje: media.wp.pl/kat,19511,wid,10655305,wiadomosc.html?ticaid=172d8&_ticrsn=3 Na świecie od 1970 r. w wyniku katastrof w elektrowniach węglowych zginęło ponad 25 tys. osób, w opalanych ropą – ponad 20 tys., w gazowych – ponad 2 tys. ludzi. Tylko o ile takie wypadki, czy np tapniecia kopalni, sa mniej medialne. Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: Dziwne.. u nas co roku przyjezdza 30 dzieci 21.12.08, 21:17 wraz z matkami, czesto co roku te same rodziny, uciecha i gosci i goszczacych, organizowane czesto przez kosciol, zadni reporterzy, zadna prasa ! Zaden KIT ! Moze dlatego , ze nie przy tym polskich wnukow, rzadajacych dodatkowych roszczen ta dziadkow !! Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: Ale tej babci nie bylo... 21.12.08, 21:22 de.youtube.com/watch?v=63qdImXqmoQ Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 20.12.08, 02:03 > Ten Łukaszenka nie jest tak zacofany,jak nam pompuja nasze > media.Byłam tam,widziałam i naprawde zmienia Kraj nalepsze.Drogi sa > juz lepsze o niebo,od naszych,strefę gospodarczą przgraniczna robia > w w przyspieszonym tempie.Byłam zdumiona..,bo nam tu w Polsce > pokazuja media tylko slamsy i brudy,a u nas ich nie ma? Więc czekam > kiedyś przyjdzie czas,że będziemy z białorusia w przyjazni,nie tylko > gospodarczej. Wiesz - to ciekawe. Bo w sumie Białoruś faktycznie znam jedynie przez pryzmat mediów. Ale w sumie nigdy nie widziałem coby prezentowali, że tam są slumsy bieda itd. Z reguły po prostu prezentowane są opinie, że Pan Ł. działa dyktatorsko - mnie od takich rzeczy odrzuca... No ale ja nie mówię, że Ci nie wierzę - na Białoruś się nie wybiorę bo mi tam nie po drodze. Gdzie można poczytać/popatrzeć o tym rozwoju itd.? Serio nie kwestionuje tego co napisałaś tylko proszę o wskazanie alternatywnych mediów, przedstawiających inny obraz... Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy po 20.12.08, 08:38 kosmosiki napisał: > reguły po prostu prezentowane są opinie, że Pan Ł. działa > dyktatorsko - mnie od takich rzeczy odrzuca... No dobra a wybór między dyktatorem Ł wybranym po raz n-ty przez autentyczną większość a wybranym po raz pierwszy profesorem socjalistycznego prawa pracy LK - co byś wybrał, no co :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Zacofana Białoruś?Nowoczesna Polska?. 20.12.08, 01:12 Coś mi się zdaje, że kolejność państw w tytule pomyliłem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek To my im zbudujmy dwie ! 20.12.08, 02:01 Przecież Donaldinho chce stawiać na atom..... Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 20.12.08, 06:58 to chyba dobrze - bo bedziemy mieli blisko tanszy prad Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Białoruś wybuduje elektrownię atomową przy pols... 20.12.08, 08:06 A my nadal chorujemy na permanentna niemoznosc..... Odpowiedz Link Zgłoś