bart0123 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 10:18 wlozyl pan kij w mrowisko. Dzekuje panu za to. Ta nagroda musi byc nic nie warta, skoro tylu poprzednich laureatow pod tym protestem podpisalo. Ale prosze przyznac, "Gazeta Wyborcza" tez mocno chalturzy. Ta historia z porwanym dzieckiem byla tez w tej gazecie w podobny sposob jak zrobil to "laureat" opisywana. A dzisiaj jest ciag dalszy o wozkach na Cyprze. Czy nie mozna naprawde tego typu dziennikarstwa chocby tylko w GW zaprzestac? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 10:25 Ależ w wózkach nie ma nic złego. Ostatecznie chyba wyborcy powinni mieć prawo dowiadywania się jak "zabawiają się" "wybrańcy narodu". Tyle że "wózki" powinny mieć odpowiednią wagę na tle innych wydarzeń. Czy zajmują w GW 3/4 powierzchni? 50% wszystkich doniesień? Odpowiedz Link Zgłoś
robin32 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 10:58 Jezu panie Pacewicz dales pan twarzy i nie umiesz sie z tym pogodzic wstyd! to zwykle chamstwo tak atakowac Rymanka zaraz po wyborze i pewnie jakas tez normalna w koncu zazdrosc naprawde przegiales faciu i wyborczej znowu zabraklo rozumu najpierw kopac nasza klasa teraz na drugi dzien laureta e tam, buractwo jak za leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
goodmood Daliście plamę, Teledupki! 22.12.08, 10:59 Tylu znanych żurnalistów podpisało się pod tym protesetem przeciw Pacewiczowi? Bardzo nanych, ale czy chocby minimalnie sprawnych w dyskusji i argumentacji. Niechby odpowiedzieli na to, co piszą zwykli forumowicze, którzy zjedli ich w kaszy... Nie wymagam tego, bo na to nie ma odpowiedzi. Forumowoczów głos jest głosem opinii ("vox populi - vox dei". A głos tych laureatów z telewizorów jest "His masters voice"... Głosem ich pana, no - niech będzie kasjera... Robic w telewizorze za małpę, to nie znaczy być wiarygodnym i dobrym żurnalistą. Na to trzeba zapracować. Pacewicz (ani mi brat, ani swat) - od dawna, jak mi się zdaje, na to pracuje... Jeszcze co do tych uwag o szkodliwości jego tekstu... O co chodzi, że Wasza pozycja osłabnie i nie będzie dostawać laptopów w prezencie ? Radziłbym zastosować taktykę jurorów od "Małej Moskwy" i wyznać: nie wiedziałem, co podpisywałem, bo inaczej ta plama na Was pozostanie (na niektórych pewnie niesłusznie, z głupoty) . Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss Niesiol jako narzedzie 22.12.08, 11:10 Racja, zapraszanie Niesiola do kazdej dyskusji, np. u Lisa, jest dowodem, ze nie chodzi o to co powie, ale jak opluje innych. Ten "polytyk" nigdy nie mial nic do powiedzenia konkretnie, to zawsze sa tylko inwektywy. Ale Lisom i innym to wystarczy.. taka latwizna dla kretynow. Jednak spsienie tego zawodu zaczelo sie wczesniej, gdy tolerowano jawne jednostronne ataki, udawano, ze nie ma czegos takiego jak etyka dziennikarska. Wybor polityczny oznaczal racje, przeciwnika trzeba bylo zniszczyc wszystkimi srodkami.. wybiorcza tak wlasnie dzialala. Teraz sa pismacy i napuszczacze telewizyjni, dziennikarzy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 11:46 Wszystko się zgadza z jednym wyjątkiem.Jak tak dalej będziemy politykować może się okazać,że "polityczny trup" wjedzie do sejmu na białym koniu. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz66 kij w mrowisko 22.12.08, 12:39 Cel artykułu został osiągnięty! Dyskusja rozgorzała na całego. Niestety, jak zwykle, nie wszystkie argumenty są celne i intencje nie zostały trafnie odczytane. Problem polega na tym, że wybrał Pan osobę Bogdana Rymanowskiego, który nie jest najgorszym "nie dziennikarzem" i dostał nagrodę jak wielu jego poprzedników za osobowość a nie za poziom merytoryczny audycji. Szkoda, że skrytykował Pan laureata tuż po otrzymaniu przez niego nagrody, gdyż jak pisze Pani prf. Środa "Bogdan Romanowski jest dziennikarzem bardzo kulturalnym i bardzo profesjonalnym w pewnym zakresie. Jest niczym pracownik cyrku, który wyspecjalizował się w prowadzeniu „ostrej debaty” między kilkoma sejmowymi tygrysami. Jego program „Kawa na ławę” polega na tym, by ściągnąć do studia kilka znanych bestii, którzy swym nieokiełznaniem dają gwarancję medialnej rozrywki, niezależnie od tego, o czym mówią i jak mówią." Pozdrawiam i współczuję oraz jednocześnie gratuluję odwagi z jaką wsadził Pan kij w mrowisko, morfeus66 Odpowiedz Link Zgłoś
janow5 A ja mam nadzieję 22.12.08, 12:43 Że dzięki pana tekstowi nie będę więcej musiał oglądać pana wrednej facjaty lub gęby Stasińskiego w programach TVNu. Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx Pacewicz wyraził swoje zdanie 22.12.08, 13:46 Nie jest dla mnie spacjalnie ważne, czy motywem artykułu Pacewicza była złość, zawiść, zazdrość czy coś tam innego. Ważne jest to, że trafił w sedno. Od roku nie oglądam TVN24 bo stwierdziłem, że to strata czasu, wciąż ci sami aktorzy, ta sama piana, te same tematy, te same oceny, ta sama polityczna poprawność zamaskowana udawaną walką politycznych dresiarzy. Obywatel nie jest po programach mądrzejszy, ma jedynie więcej adrenaliny we krwi. Nowych połaczeń nerwowych w mózgu nie ma co oczekiwać. To nie jest dziennikarstwo ale deal między politykami czołowych partii (bo tylko tacy są zapraszani) a dziennikarzami. Jedni żyją dzięki drugim. Politycy mają niewymagające darmowe medium permanentnej kampanii wyborczej, dziennikarze mają dużą oglądalność dającą duże zyski i równie duże alibi do unikania prawdziwego dziennikarstwa. Pełna symbioza. Najlepszym symbolem tego zbratania są mecze piłkarskie TVN vs. Politycy i wspólne niedzielne popijanie kawki przed kamerą. Dziennikarz przez duże "Dz" powinien służyć widzowi-obywatelowi a nie politykowi, powinien poszerzać horyzonty poznawcze widza, powinien biegać z latarką tam gdzie jest najciemniej i najbrudniej a nie tam, gdzie stoi i kłóci się zgraja polityków. Dziennikarze swoją kiepską tandeciarską pracą są współwinni problemów tego świata, także obecnego kryzysu finansowego, bo nie potrafią/nie chcą objaśniać "prostym" ludziom skomplikowanych zjawisk - dziennikarze abdykują, uciekają od tematów, na których się nie znają, spłaszczają pozostałe, unikają wyrazistych opinii, za to oddają głos politykom, którzy robią jedynie parmanentną kampanię wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Pacewicz wyraził swoje zdanie 22.12.08, 22:20 Pacewicz zapomnial jak cieleciem byl (albo raczej jest). Nie ogladam TVN24 wcale. Gazety nie kupuje od 5 lat, od kiedy spostrzeglem, ze ich artykuly polityczne to propaganda czystej masci, rzadko poparta jakimikolwiek argumentami - najczesciej konczy sie na nie az tak wyrafinowanych epitetach. Wiec zarzucanie Rymanowskiemu, ze nie jest dziennikarzem a tylko "przystawia mikrofon pod nos" (parafrazuje) jest smiechu warte, jesli mowi to Pacewicz - jeden z czolowych propagandystow. Bo propagandysta Z PEWNOSCIA nie jest dziennikarzem. Jest propagandysta i nadaje sie do robienia propagandy a nie dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Nie byloby konfuzji 22.12.08, 14:10 wsrod publiki i dziennikarzy, gdyby konkurs zostal podzielony na dwie kategorie: Dziennikarz Roku i "Dziennikarz" Telewizyjny Roku. Ci drudzy mogliby byc takze nominowani w konkursie Komediant Roku, Kuglarz czy inny Polykacz Ognia lub Zaklinacz Wezy Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jona12 sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 15:22 Pan redaktor ma racje,p. rymanowski gdyby nie obrzydłe mordy PRACUJACE U prezydenta / obrzydliwego zreszta / obrzydliwe mordy pisu to p. rymanowski nie ma co robic w telewizji, dyskusje prowadzi haotycznie pozwala sie klocic i najczescie nie pozwala madrym i porzadnym ludziom jak p. KALISZ NIESIOLOWSKI CZY POLIKOT DOKONCZYC MYSLI. WIEMY JEDNO PRACUJE DLA SMIERDZACEGO PISU I TAKIE SA JEGO DEBATY JAK KACZE GOWNO. Odpowiedz Link Zgłoś
ernest29 Rozczarowany jestem listem gwiazd dziennikarstwa, 22.12.08, 15:57 w którym jest protest, a nie ma polemiki i argumentów przeciwko Pacewiczowi. Gwiazdy rozczarowały. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz464 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 17:03 dziękuję serdecznie za odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 17:11 uśmiać się można: GW mistrzyni indokrynacji i manipulacji krytykuje i ma za złe TVN-owi i Rymanowskiemu, że indokrynują i manipulują na każdym kroku. "Łapaj złodzieja krzyknął złodziej uciekając w przeciwnym kierunku w przeciwnym kierunku" Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 Co z podpisem Paradowskiej? 22.12.08, 18:11 Czy to prawda, że Paradowska wycofała swój podpis pod listem? W komentarzach pod jej blogiem w Polityce ktoś wpisał taką informację (że niby Miecugow rano podał tę wiadomość). Odpowiedz Link Zgłoś
wika-46 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 18:42 TAK! TAK! Podzielam Pana pogląd w 100%. Oglądam dużo tvn24, ale rozmowy p. Rymanowskiego często "mutuję". Nie mogłam uwierzyć , że jego właśnie wyróżniono!!! Ten pan myli bezkompromisowość z bezczelnością. Należy do tych, którzy sądzą, że powiedzenie "jesteś świnia!" jest obraźliwe, ale już "podobno jest pan świnią" jest w porządku - grzeczne. Może ktoś jeszcze pamięta, jak przed paru laty Andrzej Żuławski stanowczo wyprosił ze studia (w swoim programie) pewnego "bezkompromisowego" młodziana, który na początek zapytał "czy jest pan epigonem i kabotynem?" BROŃMY SIĘ WSZYSCY PRZED TAKIMI STANDARDAMI DZIENNIKARSTWA(?)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
123staszek Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 18:43 Panie redaktorze ma pan calkowicie racje.Gdyby panRymanowski otrzymal symbol mikrofonu a nie stalowki bylo by ok.Przy tym tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
martinez12 Re: Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 20:04 Panasewicz nie pierwszy raz przesadził z autoreklamą. Wiadomo że skandal lepiej sprzedaje, ale są pewne granice. A wszyscy dziennikarze to i tak ...tutki, co mają 50-procentowe koszty uzyskania przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.rykala Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 21:24 Szanowny Panie Piotrze, Czy czasem tak jak cała "Gazeta" nie zapędził się Pan w przeświadczeniu nieomylności? Wasi najwierniejsi czytelnicy /vide piszący/ zaczynają sie rozglądać za innymi bardziej wyważonymi źródłami wiadomości. Z sentymentem wspominam pierwsze wydania "Gazety", teksty nie narzucały czytelnikowi jedynie słusznych poglądów, zawsze było za i przeciw. Czytelnik mógł sam zdecydować co myśleć, no cóż teraz mamy agresywną indoktrynację i piszę to z żalem. Pożegnałem się już z "Polityką" czyżbym miał to zrobić również z Wyborczą? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej123-1 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 22.12.08, 21:44 W zasadzie nie trzeba dalej nic tłumaczyć "sami swoi" z TVN zostali mocno i celnie ugodzeni.Gdyby tak bez echa przeszła ta nominacja to następnym do nagrody byłby Pan Marciniak tak jak byli Sekielski i Morozowski za wielkie dziennikarstwo.Dzięki internetowi może zabrać głos, który równoważy lub przeciwstawia się tym którzy ustalać chcą własne kryteria bez naszego udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 23.12.08, 00:02 jeszcze jedna zydowska klotnia Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 23.12.08, 12:12 mokradlo5 napisał: > jeszcze jedna zydowska klotnia I kolejna okazja żebyś zabrał głos. Co ty byś zrobił bez tego wszechświatowego żydowskiego spisku. A może MY (bo przecież dawno ustaliłeś, że jestem żydem) jesteśmy za głupi na wszechświatowy spisek? Odpowiedz Link Zgłoś
saba45 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 23.12.08, 00:06 Popieram czysta prawda "Za dużo bzdury,za mało spraw poważnych" należałoby dodać jeszcze - za dużo plotkarstwa i głupiego gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
trebeg Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 23.12.08, 03:13 Szanowny Panie Redaktorze, Calkowicie zgadzam sie z Panskim tekstem. Najbardziej niepokojacym dla mnie jest fakt ze tak wiele redakcji, czyli dziennikarzy wybralo laureata tego typu i ze tylu laureatow zaprotestowalo. Oczywiscie i do jednego i drugiego mieli prawo. Ale to wlasnie potwierdza Panska ocene sytuacji.Rzeczywiscie p.Rymanowski trzyma sie pewnych ram w miare przyzwoitych. To tak jak zamiast powiedziec: Ty idioto, powiedziec: Z calym szacunkiem, ale przypuszczam, ze wydaje sie pan idiota. To jest tylko kwestia pewnej formy, nie tresci. Dobre i to. A juz cala dyskusja po pierwszym Pana tekscie jest wprost dowodem Panskiej tezy, CBDO mowilo sie w matematyce. Sam slyszalem w audycji, ze p.Paradowska juz ma watpliwosci co do listu ktory podpisala. Przeciez ona prowadzi swoje rozmowy na antenie w zupelnie innym stylu, niz ten ktory Pan krytykuje. Ciesze sie, ze zmienia sie jej ocena sytuacji. Dla mnie to wazne. Tyle bylo ostrych wypowiedzi o korporacyjnym dzialaniu sedziow, adwokatow, lekarzy, profesorow, i wielu innych zwiazkach zawodowych. Ten duch korporacyjny byl oczywiscie nie do przyjecia poki dotyczyl innych zawodow, ale jak "nas" to co innego. Czy dziennikarz nie bedzie mogl oceniac innych ? To jak lekarz, ktory zgodnie z przepisami Izby Lekarskiej nie moze nic krytycznego powiedziec o innym lekarzu. Chociaz, o ile pamietam, Trybunal Europejski wydal wyrok w sprawie polskiego lekarza biorac go w obrone. Dziekuje Panu za ten tekst i skladam zyczenia szczescia w Nowym Roku. Staly czytelnik, trebeg Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik-gw Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 23.12.08, 11:56 "Organizator walk psów" - to określenie rwykulszowej na ten typ dziennikarstwa telewizyjnego oddaje istote rzeczy. Gazety czytam od dechy do dechy, ale juz dawno odpuściłem oglądanie publicystkyki w TV. Dobrym przykładem jest T. Lis - pisze swietne felietony, ale jego programu nawet nie chce mi się właczać, by tracic czas na jałowe i przewidywalne pyskówki tzw. polityków. Z tezą Pacewicza trudna się nie zgodzić, ale jego tekst miał mocno personalny wydźwiek, a to zawsze pomaga sprowadzić ważny temat na poziom magla. Odpowiedz Link Zgłoś
z_dalekiego_kraju Panie Rymanowski, 23.12.08, 12:45 Pan Pacewicz uwaza, ze jest Pan do chrzanu. Co Pan na to? Ma Pan 3 minuty. I poczeli sie okladac po twarzach.... w reczywistosci Pan Pacewicz wyrazil co prawda opinie na temat zjawiska a nie osoby. Ale to szczegol, bo jezeli poprowadze dyskusje w taki sposob, ze obaj panowie zaczna na siebie pluc, to sie zaraz zleci tlum gapiow, i bedzie mozna bilety sprzedawac. Odpowiedz Link Zgłoś
resz-r1 Odpowiedź w sprawie nagrody Grand Press 24.12.08, 09:28 Podzielam zdanie red. Pacewicza. Typ dziennikarstwa uprawiny przez red. Rymanowskiego i, niestety, typowy nie tylko dla TVN24, ale zyskujący coraz większy poklask w innych stacvjach, to pewnie ma być tzw. drapieżne dziennikarstwo. W gruncie rzeczy jest niczym innym jak brakiem fachowości, niekiedy graniczącym ze zwykłym chamstwem. Nieumiejętność prowadzenia dyskusji, brak panowania nad przekrzykującymi się nawzajem uczestnikami i wydarzenia warte najwyżej wzmiankowania jako hity najważniejszych rozmów dnia to obraz właśnie tej miernej, a nagrodzonej, jakości. Jestem także niemile zaskoczona listem otwartm, w którym autorzy domagają się szacunku dla werdyktu. To już przerabialiśmy. W mojej ocenie to przyzwolenie na każdą głupotę, jeśli jest autoryzowana przez kogoś ważnego. Panie i Panowie sygnatariusze listu: to Wy powinniście dbać o to, aby nagradzane było dziennikarstwo wnoszące rzeczywiście coś innego niż przeciętność. Inaczej obniżana jest wartość Waszego tytułu. Na marginesie: TVN24 to telewizyjny tabloid, który może być popularny tylko dlatego, że nie ma żadnej konkurencji. Marzy mi się telewizja publiczna jak chociaż odrobina BBC. Resz-R1 Odpowiedz Link Zgłoś
zambro O czym tu mówić? 24.12.08, 15:36 Cała TVN jest nie do oglądania. I Rymanowski i Olejnik (br!!!) Od roku nie oglądamy tego co ględzą. Dla mnie każde medium, które pisze, mówi, opowiada o taki politycznym śmieciu jak Palikot nie istnieje. Podobnie jak dziennikarze z tych stacji (redakcji, rozgłośni) , typu Rymanowski.. Więc Pacewiczowi trzeba tylko podziękować za nazwanie g..... g...... A jeszcze pamiętam Tele - Echo i Irenę Dziedzic. Odpowiedz Link Zgłoś