Dodaj do ulubionych

Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i blokada

01.01.09, 17:58
A "serwis zima" gddkia twierdzi, że warunki na A4 są idealne do jazdy...
Obserwuj wątek
    • oldbruno Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i blokada 01.01.09, 18:03
      Drogi w zimie wymagają utrzymania zapewniającego przejezdność. Czyż nikt o tym nie pamięta?
      • ws21 Smieszny pogląd. 01.01.09, 18:42
        W takiej Szwecji, kraju bardzo bogatym, nikt dróg nie odsnieża do
        czarnego asfaltu a wypadków jakby mniej .....
        Więc to żaden argument. Można jeździć bezpiecznie i po sniegu i po
        lodzie. Ale trzeba znać swoje i samochodu mozliwości.
        Przyczyna wypadków znajduje się w głowie kierowcy.
        • alojzybombel666 Re: Smieszny pogląd. 01.01.09, 18:58
          tam sie jezdzi na oponach z kolcami
        • babaqba Re: Smieszny pogląd. 01.01.09, 19:02
          ws21 napisał: (...)> Przyczyna wypadków znajduje się w głowie
          kierowcy.

Z jednej strony władza wychowuje bezmyślnych i posłusznych. Masz nie
          myśleć, tylko zwolnić jak znaki pokazują. Masz bezmyślnie jechać 300
          km przez pięć godzin, bo tak jest "bezpiecznie" a z drugiej strony,
          jak cokolwiek się stanie, to zawsze jest wina "głupka za kierownicą".
          Nie dajcie sobie wyprać mózgów! To są niestety efekty (uboczne)
          działań i zaniechań (Doda na lodzie zamiast edukacji w TV). Jeśli tak
          łatwo i skwapliwie uznajemy, że wszystko jest naszą winą, to któregoś
          dnia się obudzimy z żółtymi, plastikowymi kolczykami w uchu.
          • ws21 Hm... 01.01.09, 19:16
            Pokonuję rocznie ok. 40 000km. Gdyby wszystkie wykroczenia drogowe
            które ja widzę konczyły się wypadkami, Polska chyba by juz liczyła z
            30 milionów mieszkańców.
            A nie liczę prędkości nu uważam, że ma ona znikomy wpływ na
            wystąpienie wypadku, pogłębia tylko skutki.
            Tak z grubsza - jazda poboczem, jazda lewym pasem gdy prawy wolny,
            wyprzedzanie na trzeciego, wyprzedanie bez widoczności sytuacji z
            przodu, wyprzedzanie na skrzyżowaniach. Nie znam statystyk ale myslę
            że to przyczyna 90% wypadków. A to wszystko w głowie ....
        • grzes-3 Re: Smieszny pogląd. 01.01.09, 19:23
          Godzinę temu , czyli ok. 18.00 jechałem na trasie Chełmża-Bydgoszcz (50 km).
          Szosa czarna , warunki dobre , 2 samochody "wylądowały" poza szosą. Ofiar chyba
          nie było , ale jednak ..
          • ws21 Ano. 01.01.09, 19:29
            Jak ktoś bardzo chce, to i latem na suchym asfalcie staci
            przyczepność. Jak o to łatwo przekonałem się, jak poznałem jazdę z
            ABS. Wystarczy 5 stopni + letnie opony i już przy lekkim
            przyhamowaniu system reaguje. A jesli ktos wykona taki manewr w
            zakręcie, to musi wylądować poza drogą, chyba że szkolił się i umie
            opanowac poślizg....
          • prawdziwy.jonek Re: Smieszny pogląd. 01.01.09, 20:40
            grzes-3 napisał:

> Godzinę temu , czyli ok. 18.00 jechałem na trasie Chełmża-Bydgoszcz (50 km).
            > Szosa czarna , warunki dobre , 2 samochody "wylądowały" poza szosą. Ofiar chyba
            > nie było , ale jednak ..
            a ja twierdze z cala odpowiedzialnoscia ze takie glupie i proste ladowania w
            prowach i jeszcze na wmiare przyczepnej jezdni sa przyczyna niedzielnych
            kierowcow, poniewaz wyjezdzaja samochodem na swieta i zero praktyki, jedzie taki
            50/h po rostej(niekiedy troche wiecej) wpada w zakret i panika i po hamulcach
            i......do rowu bo juz nie moze opanowac samochodu, kierowca ktory jezdzi na
            codzien jest przy 100 bardziej bezpieczny niz niedzielny przy 50
        • mike-great Nierobie Tusku - gdzie są autostrady ??? 01.01.09, 19:48
          Nierobie Tusku - gdzie są autostrady ???
          • ws21 Udajesz, czy jestes z PiS-u? 01.01.09, 20:04
            Aby wybudować odcinek autostrady potrzeba ok. 3 lat. Tusk rządzi
            rok. Więc jak w temacie.
          • prawdziwy.jonek [...] 01.01.09, 20:43
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • redakcja_v Re: Nierobie Tusku - gdzie są autostrady ??? 01.01.09, 23:48
            1) A4: Kraków-Katowice-Gliwice-Opole-Wrocław-Krzyżowa-(odcinek na Zgorzelec
            prawie gotowy)
            2) A18 Krzyżowa -granica państwa
            3) A2: cała wielkopolska do Strykowa
            4) A1: Gdańsk -Grudziądz,

pajacu, mieszkasz gdzies na zadupiu i wiem,
            ciezko o autostrade do twojej wioski
            • yosemitesam Re: Nierobie Tusku - gdzie są autostrady ??? 02.01.09, 08:35
              > 1) A4: ...(odcinek na Zgorzelec prawie gotowy)

"Prawie gotowy" na pewno nie jest jeszcze autostradą

> 4) A1: Gdańsk -Grudziądz,

O proszę, nie wiedziałem - jak się jeździ? :)

Wymieniłaś raptem 600 km, Niemcy mają 60.000 km (tyle mieli 20 lat temu, wg podręczników do geografii). Oczywiście trzeba być oszołomem by twierdzić że to wina Tuska, ale chwalić się też nie ma za bardzo czym.
      • alojzybombel666 Re: Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i bloka 01.01.09, 18:57
        owszem. nikt nie pamieta tz o tym, ze jak jest slisko na drodze to sie ostroznie
        jezdzi. mentalnosc polakow jest taka, ze jak jest autostrada, to sie cisnie 150
        km/h. a ze jest snieg? przeciez mam dobry samochod, dobre, zimowe opony i 150
        roznych systemow bezpieczenstwa, wiec nic mi nie grozi. a potem konczy sie jak
        sie konczy
        • kretek_bladzi Re: Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i bloka 01.01.09, 22:10
          alojzybombel666 napisał:

> owszem. nikt nie pamieta tz o tym, ze jak jest slisko na drodze to sie ostrozni
          > e
          > jezdzi. mentalnosc polakow jest taka, ze jak jest autostrada, to sie cisnie 150
          > km/h. a ze jest snieg? przeciez mam dobry samochod, dobre, zimowe opony i 150
          > roznych systemow bezpieczenstwa, wiec nic mi nie grozi. a potem konczy sie jak
          > sie konczy

O to, to!
          Czy mgła z widocznością na 100m, czy ulewa zmywająca z drogi czy wreszcie lód na
          drodze, to rodacy wjeżdżając na autostradę niżej stówy nie zejdą - bo na
          autostradzie się zapi..ala. A potem jest jak jest i przez kilku debili trzeba
          stać kilka godzin w korku aż zbiorą truchło z jezdni.
    • gieroy_asfalta Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i blokada 01.01.09, 18:19
      buahaha, droga jest jak najbardziej przejezdna, tylko trzeba wolniej
      jechać i mieć zimowe opony.
      • myslacyszaryczlowiek1 Zimowe opony - media ci wmówiły 01.01.09, 18:38
        a ty za darmo powtarzasz. Dawniej nie było i się jeździło 5km/godz wolniej. To
        taka mniej więcej różnica.
        • ws21 Potwierdzam. 01.01.09, 18:46
          Przetestowałem 3 ostatnie zimy, jeżdząc na letnich (nie
          uniwersalnych!) oponach. Trzeba tylko nieco wolniej jeździć i
          delikatnie operować gazem i kierownicą, bo przyczepnosci mniej. Raz
          tylko zakopałem się w sniegu, gdzie opony zupełnie straciły
          przyczepność, udało mi się wycofać po śladach.
          Reasumując letnie - 20 km/h lub zimowe. Efekt taki sam.
          • kutafonycz Re: Potwierdzam. 02.01.09, 01:39
            ws21 napisał:

> Przetestowałem 3 ostatnie zimy, jeżdząc na letnich (nie
            > uniwersalnych!) oponach. Trzeba tylko nieco wolniej jeździć i
            > delikatnie operować gazem i kierownicą, bo przyczepnosci mniej. Raz
            > tylko zakopałem się w sniegu, gdzie opony zupełnie straciły
            > przyczepność, udało mi się wycofać po śladach.
            > Reasumując letnie - 20 km/h lub zimowe. Efekt taki sam.

hehehe,przetestowałem!powiedz lepiej że kasy nie masz na zimowe opony i będzie
            przyjemniej się czytało.Weź pod uwagę że te 1,5 tony które prowadzisz ma kontakt
            z powierzchnią gruntu tylko czteroma miejscami wielkości dłoni!i właśnie te
            miejsca powinny byc maksymalnie wydajne abyś nie musiał kurczowo trzymać
            kierownicę i nogę na pedale hamulca napięty do granic możliwości,gdybyś miał
            ziomwe opony to mógłbyś jechac te 20/h wolniej ale z pelnym komfortem
            psychicznym i fizycznym,zapewniam:)
            To że można jeździć na letnich nie znaczy że zimowe są zbędne bo zimowe akurat
            mogą przydac sie tylko jeden raz w ciągu zimy i odegrać decydującą o twoim życiu
            rolę.
            Letnia opona przy +5 stopni robi się plastykowa,weź plastyk i gumę i rzuć po
            śniegu,zobaczysz co dalej się śliźnie.Ja w grudniu trafiłem na drodze z Olsztyna
            do Suwałk na śnieżycę,a temperatura była ok 0,miałem jeszcze letnie opony,kląłem
            na czym świat stoi bo jechałe4m 40/h i wolniej,kiedy na zimowych mogłem jechac
            60!Jeżdżę od lat na zimówkach i żaden burak mi nie wmówi że to zbędne.
            Jest jeszcz jedna zasadnicza sprawa,często ludzie mylą rodzaje
            opon,M+S,wielosezonowa i lamelowana.te trzy rodzaje są traktowane jako
            zimowe,ale tylko jedna ma 100% właściwości opony zimowej,lamelowana(oznaczona
            śnieżynką)!na niej "czuję" samochód w każdych zimowych warunkach.Zresztą lepiej
            mieć jedną z tych trzech wersji zimówek niż letnie,trzeba tylko pamiętac że
            mózgu one nie zastąpią.
        • alojzybombel666 Re: Zimowe opony - media ci wmówiły 01.01.09, 18:59
          kiedys opon zimowych nie bylo. nie bylo tez tak duzo samochodow. a te samochody,
          ktore byly nie mialy po 150+ koni.
        • gieroy_asfalta Re: Zimowe opony - media ci wmówiły 01.01.09, 19:30
          nikt mi nic nie wmówił- jeżdżę w warunkach prawdziwie zimowych ( to
          nie D.Śląsk z łagodnym klimatem) od wielu lat, taraz mam nawet auto
          tylnonapędowe. Dzięki zimówkom ( i pewnym umiejetnościom) można bez
          problemu poruszać się po zmarźnietym śniegu.
        • never7 Re: Zimowe opony - media ci wmówiły 01.01.09, 19:32
          Ale mając zimowe opony w niespodziewanej sytuacji zatrzymasz się wcześniej i
          unikniesz kolizji/wypadku. To też spora zaleta opon zimowych.
          • excellenz Re: Zimowe opony - media ci wmówiły 01.01.09, 21:12
            Kto ci takich głupot nakładł do głowy? Na śniegu, lub pośniegowym błocie
            rzeczywiście tak będzie. Ale ile czasu zimą jeździsz po śniegu?

Natomiast w mieście, na czarnej drodze, na lodzie bądź na na mokrej nawierzchni
            (np po posoleniu) to opona letnia, jako posiadająca większą powierzchnię
            kontaktu z drogą i odpowiedni dla zwalczania aquaplaningu profil, zdecydowanie
            wygrywa. I zapewnia większe bezpieczeństwo.
            • kutafonycz Re: Zimowe opony - media ci wmówiły 02.01.09, 01:58
              excellenz napisał:

> Kto ci takich głupot nakładł do głowy? Na śniegu, lub pośniegowym błocie
              > rzeczywiście tak będzie. Ale ile czasu zimą jeździsz po śniegu?

wystarczy jeden atak zimy żebyś przeniósł się na tamten świat,co niestety wielu
              myślących jak ty zrobiło!jeżeli masz gwarancję że to będzie jeden dzień możesz
              wtedy nie wyjeżdżać z garażu,ale może też cię złapac w trasie,fakt też możesz
              się zatrzymać i przeczekać(hehehe,czasami tydzień)ale to nie wyjście.

>
              > Natomiast w mieście, na czarnej drodze, na lodzie bądź na na mokrej nawierzchni
              > (np po posoleniu) to opona letnia, jako posiadająca większą powierzchnię
              > kontaktu z drogą

jak to rozumieć,hę?możesz mieC rozmiar zimówki taki jak letniej(pomijając debili
              z super rozmiarami)gdyby tak było jak mówisz to producenci najlepiej wiedzą (po
              testach) co jest praktyczniejsze.PONIŻEJ +5 stopni letnia guma przyjmuje
              właściwości plastyku,nie mówiąc o śniegu,nawet na such asfalt rzuć kawałek
              plastyku i gumy,zobaczysz co dalej się pośliźnie!zimowe opony nie oznacza że są
              tylko na śnieg i lód.

i odpowiedni dla zwalczania aquaplaningu profil, zdecydowanie
              > wygrywa. I zapewnia większe bezpieczeństwo.

żeby wpaść w aquaplaning,zwłaszcza zimą to musisz nieżle grzać!przy prędkości
              90/h 1 milimetr wody pod kołami przemienia się w taflę lodu,ale zimą nawet poza
              terenem zabudowanym normalnie myślący w warunkach mokrej jezdni jedzie poniżej
              90/h,a w mieście jeszcze wolniej.Na tracących zdrowy rozsądek opon jeszcze
              niestety nie wymyślili!
              Tak że mówić zimą o aqaplaningu w naszych warunkach klimatycznych to trzeba mieć
              niezłe poczucie humoru,lub mieszkac w innej strefie klimatycznej!
            • minusn Zimówki powinny być obowiązkowe! 02.01.09, 02:00
              na lodzie bądź na na mokrej nawierzchni
              > (np po posoleniu) to opona letnia, jako posiadająca większą powierzchnię
              > kontaktu z drogą i odpowiedni dla zwalczania aquaplaningu profil, zdecydowanie
              wygrywa. I zapewnia większe bezpieczeństwo.

Człowieku, ty jeździsz samochodem? Oszczędzasz na bezpieczeństwie. Być może nie
              stać cię na dodatkowe opony. Ok. Twoja sprawa, twoje ryzyko. Ale nie dorabiaj do
              tego głupkowatej ideologii. Przewaga opon zimowych to nie jest ich profil, lecz
              zupełnie inna mieszanka gumy. Już od +5 stopni różnica w hamowaniu może (także
              na tej czarnej drodze) wynieść do kilku metrów! Uważam, że firmy ubezpieczeniowe
              powinny uznawać osoby jeżdżące w zimie na oponach letnich za (przynajmniej
              częściowo) winne wypadkom. Rzygać mi się chce gdy widzę na drodze takich
              "oszczędnych", uważających się za super cwaniaków, jadących, 30-45 kmh na godzinę...
    • gieroy_asfalta Re: Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i bloka 01.01.09, 18:20
      filip6198 napisał:

> A "serwis zima" gddkia twierdzi, że warunki na A4 są idealne do
      jazdy...
      jak na styczeń są jak najbardziej prawidłowe, te warunki. Jak na
      zimę (prawdziwą, ze śniegiem i mrozem) są faktycznie idealne.
    • kolceros Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i blokada 01.01.09, 19:16
      mentalnoic Polakow jest taka, ze ZIMA ZAWSZE ZASKAKUJE. W efekcie A4
      w rejonie Slaska jest w zimie rano zawsze breja blota posniegowego,
      bo plugi nie przestawione zostaly z orki jesennej na snieg. I tyle
    • beatrix-kiddo Re: Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i bloka 01.01.09, 19:25
      Wracałam dzisiaj z Krakowa do Wrocławia (dojeżdżałam ok. 17) no i fakt, od
      Katowic leciało z nieba jakieś paskudztwo, ale naprawdę warunki były bardzo
      przyzwoite, nie wiem, skąd ten lament na "Gazecie"?
      • katoprzyglup bo nie ma o czym pisac, co nie 01.01.09, 19:42
    • net_friend Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i blokada 01.01.09, 20:57
      Są rodacy, którzy rok w rok zwlekają ze zmianą opon do pierwszego śniegu. Zmiany
      jednak nie robią bo słyszą o odwilży. Następnie czekają na drugi śnieg, wierząc
      że tym razem po jesieni zawita jednak do nas wiosna. Jakby im te kilka dni,
      tygodni miało dać oszczędność życia i wieczny dobrobyt.
    • bugmenot2008_2 Może trzeba na długich jechać,wtedy się śnieg 01.01.09, 21:06
      przed samochodem roztopi?
    • man_sapiens Polska to przedziwny kraj 01.01.09, 22:15
      Autostrad i dróg nie da się zbudować w rozsądnym tempie i jakości. A jeżeli już
      się jakąś zbuduje, to Polacy nie potrafią w zimie oczyszczać jezdni. wystarczy
      przejechać przez Odrę żeby zobaczyć cud - przy identycznym jak nasz klimacie
      zimą drogi, nie mówiąc już o autostradach, są czarne a latem ich nawierzchnia
      nie staje się miękka jak plastelina.
    • janusz990 Zima w Polsce. Gdzie nie spojrzysz to balwan ! 01.01.09, 22:52
      A-4 od W-ia do Legnicy nie jest autostrada ! Co najwyzej droga
      szybkiego ruchu - jezeli takie pojecie drogi jeszcze gdziekolwiek
      funkcjonuje.
      • yosemitesam Re: Zima w Polsce. Gdzie nie spojrzysz to balwan 02.01.09, 08:46
        Tak dokładnie rzecz biorąc, to funkcjonuje pojęcie "drogi ekspresowej".
    • piotrek20074 Ściana zachodnia 01.01.09, 23:02
      bród smród i nieprzejezdne drogi.
    • piotr.jaskolski a ja każdą zime spędzam na jednej z wysp Oceanu... 02.01.09, 00:06
      Indyjskiego. Pięć miesięcy na indonezyjskiej, filipińskiej, lub
      madagaskarskiej plaży kosztuje mnie ca. tyle ile komplet opon
      zimowych i ogrzewanie na całą zimę. Śniegu, błota pośniegowego i
      lodu nie widziałem o 6 lat (lód w drinkach). Ale oczywiście, życzę
      szerokiej drogi!
    • mw-te Zmrożony śnieg pada na A4. Sa kolizje i blokada 02.01.09, 00:28
      tia...dziwne ze snieg pada i trzeba odsniezac? jade sobie ci ja od rodziny spod
      Zurychu ,jest koniec stycznia -drogi nawet te boczne sa odsniezone i maja czarna
      nawierzchnie a o autobahnie nie wspomne..tam sa takie góry panowie
      drogowcy..nazywaja sie Alpy ,pada tam snieg i jest czasem qrewsko
      zimno..dziwne...jak oni to robia? pewnie maja podgrzewane setki kilometrów
      wszystkich drog...a u nas tylko kawałek chodnika u kaczorka ..:PPPPP LOL
    • zenekblus na wojnie ginie mniej ludzi niż Polsce 02.01.09, 02:15
      jestem totalnie przerażona ty ż ena naszych
      drogach ginie więcej ludzi niz na wojnie gdziekolwiek..
      jesli NIEUDACZNA WłADZA dajlej będzie to olewać bo lata
      samolotami
      a nas ma w dupie to bomba pod sejm!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka