Dodaj do ulubionych

Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry

04.01.09, 18:46
Apel do operatorów cyfrówek: nie zamieszczajcie w waszej ofercie TVP
1 i 2 - to jest telewizja Trwam za państwowe pieniądze!
Obserwuj wątek
    • grasnoludek [...] 04.01.09, 19:32
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • mia2006 Re: orkiestra to wielkie oszustwo 04.01.09, 19:42
        grasnoludek - ośmieszasz się takimi "poglądami"
        leczysz swoje kompleksy i fobie? współczuję :/
        • morfeusz66 kochajmy Orkiestrę bo ona kocha dzieci 05.01.09, 13:54
          decyzja TVP2 to jedno a wypowiedzi jej szefa to drugie. Niestety, jedno i drugie
          to żenada. TV opłacana jest z abonamentu a to, że ma zasięg ogólnopolski ułatwia
          jej życie w walce o reklamy. TVN ma mniejszą widownię ale jest stacją komercyjną
          i nie bierze pieniędzy od Owsiaka zatem, wszelkie uwagi internautów dotyczące,
          rzekomej, kasy za transmisje są bezpodstawne a TVN-owi chwała za wsparcie.
          • poszeklu Re: kochajmy Orkiestrę bo ona kocha balangi 05.01.09, 13:59
            Uwaga letnia balanga Jarocinie zagrozona!!!
            Nie bedzie za co piwa dostarczyc i nastroj
            prysnie jak banka mydlana.
            • unhappy Re: kochajmy Orkiestrę bo ona kocha balangi 05.01.09, 14:15
              poszeklu napisał:

> Uwaga letnia balanga Jarocinie zagrozona!!!

Uch... aleś przywalił konkretem. Jaki Jarocin?

> Nie bedzie za co piwa dostarczyc i nastroj
              > prysnie jak banka mydlana.

Co ma WOŚP z którego CAŁY dochód idzie na cel statutowy do..hmm... Jarocina.
              Wczoraj cię odhibernowali?
              • poszeklu Re: kochajmy Orkiestrę bo ona kocha balangi 05.01.09, 15:24
                Oczywiscie, 10% statutowo bierze z kazdej skarbonki Owsiak
                na wlasne potrzeby. A potrzeby, wiadomo, zawsze sa, jak chocby
                wlasna telewizja Owsiaka.
        • mirmat1 Cenzor wycial "orkiestra to wielkie oszustwo" 11.01.09, 03:24
          mia2006 napisała:

> grasnoludek - ośmieszasz się takimi "poglądami"
          > leczysz swoje kompleksy i fobie? współczuję :/
          M: a ciebie osmieszyl cenzor GWna, ktory ma PRL-owska fobie wycinania tych co sa
          nieprawomyslni. Wiec jak sie dyskutuje z osoba z zakneblowanymi ustami ?
      • pos3gacz Re: orkiestra to wielkie oszustwo 04.01.09, 20:22
        grasnoludek napisał:

> jesli ktoś że te 30 mln zrobi vzrobi różnice w służbie zdrowia to
        jest
        > totalnym idiotą , poza tym większość datków idzie w ostatnich
        latach przez
        > instytucje państwowe a normalną jałumużne ludzie wolą dać np. na
        ćaritas a nie
        > na klauna socjalistę mówiącego róba co chceta, on te pienądze
        wydaje poczęści
        > na zlot brudasów i ćpunów w przystanku woodstock i jeszcze się tym
        chwali ta
        > marionetka lewackiego ścierwa
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Oczywiście, że to jest oszustwo.
        Natomiast, że jesteś idiotą, to już jest prawda.
        • 4krzych1 a krzyczał, że odejdzie z Orkiestrą do TVN i co? 05.01.09, 09:16
          z państwowego najłatwiej się "chapie"!!!
          • milu100 Re: a krzyczał, że odejdzie z Orkiestrą do TVN i 05.01.09, 09:19
            Zorganizuję koncert, na ktorym będa zbierane pieniążki. Kiedy TVP ma wolny czas
            antenowy dla mnie?
            Panie Owsiak za taki czas to sie placi, ma pan go za darmo 4h i jeszcze placze?
            • unhappy Re: a krzyczał, że odejdzie z Orkiestrą do TVN i 05.01.09, 09:24
              milu100 napisał:

> Zorganizuję koncert, na ktorym będa zbierane pieniążki. Kiedy TVP ma wolny czas
              > antenowy dla mnie?

Niestety - na twój koncert frustratów musisz uzbierać pieniążki sam.

> Panie Owsiak za taki czas to sie placi, ma pan go za darmo 4h i jeszcze placze?

Tutaj chodzi o popularność orkiestry. I o cel. Nie wystarczy powiedzieć "zrobię
              koncert". Ktoś jeszcze musi ci zaufać.
              • poszeklu Owsiak: Robta Co Chceta! i nie placzta! 05.01.09, 14:08
                Owsiak zapowiadal, ze zalozy wlasna TV.
                Niech sobie tam nadaje 24/7 na okraglo!!
                Nikt nie bedzie go ograniczal.
                • mirmat1 POstKomuch Owsiak chce za friko w "pisowskiej"TVP? 11.01.09, 03:35
                  poszeklu napisał:

> Owsiak: Robta Co Chceta! i nie placzta! Owsiak zapowiadal, ze zalozy wlasna
                  TV. Niech sobie tam nadaje 24/7 na okraglo!!
                  > Nikt nie bedzie go ograniczal.
                  M: a ja myslalem, ze TVP to "PiSTV" ?!?! To nic, ze TVP
                  w czasie ciszy wyborczej 2007 nadawala reklamowki za abonamentowe pieniadze by
                  "zmienic rzad", nie wystarczy, ze w TVP szarogesi sie tow. Lis. TVP ma dac czas
                  na zrzutke Owsiaka by tan zbieral szmal na "robta co chceta".
          • unhappy Re: a krzyczał, że odejdzie z Orkiestrą do TVN i 05.01.09, 09:20
            4krzych1 napisał:

> z państwowego najłatwiej się "chapie"!!!

Chapie? Czas antenowy jaki TVP daje Owsiakowi jest właśnie formą pomocy. I
            zważywszy na popularność WOŚP właśnie w ten sposób TVP wypełnia swoją misję. Dla
            TVN byłby to czysty biznes.
          • morfeusz66 Re: a krzyczał, że odejdzie z Orkiestrą do TVN i 05.01.09, 13:51
            decyzja TVP2 to jedno a wypowiedzi jej szefa to drugie. Niestety, jedno i drugie
            to żenada. TV opłacana jest z abonamentu a to, że ma zasięg ogólnopolski ułatwia
            jej życie w walce o reklamy. TVN ma mniejszą widownię ale jest stacją komercyjną
        • lzp Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 09:48
          Może i te 30 mln nie zrobi wielkiej różnicy. Pomyśl jednak człowieku
          ile kosztuje wyleczenie jednego dziecka i ile dzieci za te pieniądze
          można uratować. Postaw się na miejscu rodziców których dzieci nie
          żyją bo nie było pieniędzy na ich ratowanie. Dla nich ważna jest
          każda złotówka. Jak będziesz kiedyś w szpitalu zwróć uwagę na jakiej
          liczbie sprzętu jest informacja że zakupiono z WOŚP.
          Dlaczego natomiast nikt nie krytykuje najbardziej miłosiernej
          instytucji czyli Kościoła Kat.? Jakos nie słyszałem żeby coś
          zakupili szpitali.
          • ministrant1993 A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 09:58
            Lepiej powiedz co sama robisz , a nie gadasz na Kosciol, ktory
            wydaje miliony na pomoc ludziom! A praca siostr i ksiezy zakonnych
            to nic? Widze to z bliska , wiec sie stul.
            • conthekst Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 10:49
              Ministrant... Ale księża za wizytę w szpitalu biorą normalne pensje! Dostają za
              wizytowanie szpitali i pacjentów pensję lekarską. Znaczy konkretnie uposażenie w
              wysokości dochodów młodego lekarza. Tylko, że mało kto o tym pisze lub wie.
              Zapytaj pielęgniarki czy lekarzy to Ci to potwierdzą. Tak więc chrzań sobie co
              chcesz ale oni do szpitali i pacjentów nie chodzą wcale bo chcą, tylko dlatego,
              że im się to opłaca. Do tego wciskanie modlitewników, śpiewników, figurek itp...
              Noż mnie normalnie krew zalewa :/ Posługa? Nie! Handel i dochody. W WOŚP także
              podczas jednego z finałów w moim mieście pomagałem ze znajomymi. Za darmo! Nawet
              złotówki nie wzięliśmy za to, a część znajomych także nam pomagała bardzo
              aktywnie. Też charytatywnie. Podaj mi która organizacja kościelna rozlicza się
              tak dokładnie jak WOŚP Nawet Caritas nie rozlicza się tak jawnie. Wkurza mnie,
              gdy w Polsce inicjatywy tego typu są opluwane. Cholerne polskie piekiełko...
              Człowiek rusza innych ludzi do tego by zrobili coś dla innych a na niego od razu
              bluzgi. Tylko dlatego, że nic nie można mu zarzucić bo pisze dokładnie ile i
              gdzie oraz jak te pieniądze wydał. Jak widać niektórych boli, że jest pod tym
              względem czysty...
              • ministrant1993 Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 10:55
                Ale księża za wizytę w szpitalu biorą normalne pensje! Dostają za
                > wizytowanie szpitali i pacjentów pensję lekarską. Znaczy
                konkretnie uposażenie
                > w
                > wysokości dochodów młodego lekarza. Tylko, że mało kto o tym pisze
                lub wie.

Kapelan musi byc dla chorych. A sprobuj obejsc caly szpital, szpital
                ma tylko jednego kapelana, a setki pacjentow.

> Noż mnie normalnie krew zalewa :/ Posługa?

Tak, powolanie. Ksiadz tymi pieniedzmi nie rozporzadza, ale ida na
                kase parafii czesto. Parafie sa czesto dosc biedne, sprawdz ile jest
                wydatkow

> aktywnie. Też charytatywnie. Podaj mi która organizacja kościelna
                rozlicza się
                > tak dokładnie jak WOŚP Nawet Caritas nie rozlicza się tak jawnie.
                Wkurza mnie,
                > gdy w Polsce inicjatywy tego typu są opluwane. Cholerne polskie
                piekiełko...
                > Człowiek rusza innych ludzi do tego by zrobili coś dla innych a na
                niego od raz
                > u
                > bluzgi. Tylko dlatego, że nic nie można mu zarzucić bo pisze
                dokładnie ile i
                > gdzie oraz jak te pieniądze wydał. Jak widać niektórych boli, że
                jest pod tym
                > względem czysty...

Ja juz wyjasnilem gdzie indziej, ze do Owsiaka nic nie mam, to
                Owsiakwcy zaczeli tu atak na KK
                • stara_twojej_starej Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:17
                  ministrant1993 napisał:

> Kapelan musi byc dla chorych. A sprobuj obejsc caly szpital, szpital
                  > ma tylko jednego kapelana, a setki pacjentow.

Musi??? Ja tego ścierwa na oczy nie chcę oglądać!

> Tak, powolanie. Ksiadz tymi pieniedzmi nie rozporzadza, ale ida na
                  > kase parafii czesto. Parafie sa czesto dosc biedne, sprawdz ile jest
                  > wydatkow

Sranie a nie powołanie. A pieniądze, które czarna zaraza dostaje od państwa? Od
                  baranków swoich, którzy na każdej mszy rzucą dobrodziejowi pieniążek, żeby
                  zbawienia zaznać?
                  Księża to ścierwa, to czarna zaraza, złodziejskie nasienie. TFU!
                  • unhappy Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:20
                    stara_twojej_starej napisał:

> Księża to ścierwa, to czarna zaraza, złodziejskie nasienie. TFU!

Wszyscy?
                    • stara_twojej_starej Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:32
                      unhappy napisał:

> stara_twojej_starej napisał:
                      >
                      > > Księża to ścierwa, to czarna zaraza, złodziejskie nasienie. TFU!
                      >
                      > Wszyscy?

Przecież oczywistym jest, że muszę generalizować. Na pewno nie wszyscy. Na pewno
                      zdecydowana większość. A te kilkaset sztuk nie zmieni negatywnego obrazu kleru.
                      • unhappy Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:47
                        stara_twojej_starej napisał:

> Przecież oczywistym jest, że muszę generalizować.

Nie musisz. Po co tak? Żeby dodać mocy swojej wypowiedzi?

> Na pewno nie wszyscy. Na pewn
                        > o
                        > zdecydowana większość.

Jestem przekonany, że znakomita mniejszość. Odsetek złych ludzi na
                        "stanowiskach" księży będzie na pewno mniejszy niż na stanowiskach murarzy czy
                        ministrów :)

Widzisz - ty sądzisz inaczej niż ja. Teraz pytanie - jak zweryfikujemy swoje
                        przekonania.

> A te kilkaset sztuk nie zmieni negatywnego obrazu kleru.

Jest takie przysłowie: jak chcesz uderzyć psa to kij się zawsze znajdzie :P
                        • albrecht_kalb Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:56
                          Ale za to odsetek homoseksualistów i pedofili jest największy spośród wszystkich
                          grup zawodowych, no może więcej gejów jest tylko w fotografii mody.
                          • unhappy Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 12:02
                            albrecht_kalb napisał:

> Ale za to odsetek homoseksualistów i pedofili jest największy spośród wszystkic
                            > h
                            > grup zawodowych,

Skąd te dane?

> no może więcej gejów jest tylko w fotografii mody.

Heh... muszę tego swojego znajomego księdza zapytać czy jest gejem? A może nawet
                            nie muszę bo na pewno jest :D
                            • poszeklu Owsiak powinien zaplacic za czas antenowy w TVP 05.01.09, 18:32
                              Wtedy nie bedzie obciachu z "pozwola", albo, "niepozwola".
                              POdobno mamy wolny rynek i demokracje i liberalizm.
                              Niech sobie Owsiak kupi ile mu trzeba czasu antenowego
                              i robi szol.
                              Dlaczego placacy abonament musza go finansowac?
                              Jest jeszcze slynna z POstepowosci TVN i ona tez moze
                              wyemitowac Owsiaka za frico!!!!
                              Co nie wolno jej, skoro lubi Wielka Orkiestre?
                              Czemu to Owsiak wstydzi sie ich pytac?
                            • poszeklu Owsiak nie chca Cie w TVP , to idz do TVN!!!!! 05.01.09, 18:33
                              Wtedy nie bedzie obciachu z "pozwola", albo, "niepozwola".
                              POdobno mamy wolny rynek i demokracje i liberalizm.
                              Niech sobie Owsiak kupi ile mu trzeba czasu antenowego
                              i robi szol.
                              Dlaczego placacy abonament musza go finansowac?
                              Jest jeszcze slynna z POstepowosci TVN i ona tez moze
                              wyemitowac Owsiaka za frico!!!!
                              Co nie wolno jej, skoro lubi Wielka Orkiestre?
                              Czemu to Owsiak wstydzi sie ich pytac?
                • conthekst Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 12:06
                  Tylko nie rozumiesz jednej rzeczy. Kapelan poza tymi kilkuset pacjentami (jedynie zresztą w bardzo dużych szpitalach a nie gdzieś na uboczu) także sobie "dorabia" i to już nie jest moim zdaniem uczciwe. Ma jak na polskie warunki dobrą pensję, ale to oczywiście mało... Msza w niedzielę i wizyta w szpitalu raz na tydzień a potem co? Niech nawet ma do obskoczenia 3-4 szpitale to ile mu to zajmie? Może góra dwa dni jeśli będzie się z pacjentami "ociągał" lub trafi na babcię-dewotkę, która z różańcem w ręku tłukła by laską każdego kto by jej wyłączył Radio Maryja. Ale księża-kapelanowie także są zwykłymi w swej parafii zazwyczaj i stamtąd także pobierają pensję. Bo musisz wiedzieć, że za posługę w szpitalu to właśnie szpital im ma obowiązek płacić a nie kuria. Do tego jak wiesz, księża nie są opodatkowani co sprawia, że mają wszystko "na czysto". Jeśli do tego dorzucimy, że czasem prowadzą jeszcze działalność "na boku" to powiedz mi kto nie ma się na to wnerwiać?
                  Co do działalności WOŚP, PAH czy Caritasu to mnie to wisi, ale spośród tych trzech i wielu innych najuczciwsza w swej działalności jest WOŚP. Sprawozdania, raporty, bilanse podane oficjalnie i jawnie. I wcale mnie nie razi gdyby kilka procent szło na Woodstock. Wielu ludzi za darmo pracowało przy finałach, wielu wrzucało do skarbonek i jest to swoista rekompensata dla części z nich. A co do wyrzucania księży to jak myślisz, czy gdyby zachowywali się normalnie to miano by coś do nich? Krysznowcy i każda organizacja sekciarska ciągną tam, gdzie jest tłum bo mogą werbować. Czy Owsiak miał coś przeciwko Przystankowi Jezus poza tym, że to właśnie ich powodem było przeniesienie do Kostrzynia bo wywalili ich z Żor bo się to prawicowej części miasta, pod naciskiem kościoła katolickiego, nie podobało by taka impreza była? Przenieśli się i... znowu za nimi latali z kamerami jak to się źle na Woodstocku dzieje. A czemu jest winny Owsiak, że młodzież jest głupia i nie potrafi się bawić? Ale te apele o dobrą zabawę są ignorowane przez część. Tylko że ta część jest najbardziej "medialna" w telewizji katolickiej. Pokazują sceny wyrwane z kontekstu i dopisują swoje komentarze. Bywam na podobnych koncertach masowych więc wiem jak to wygląda i po prostu mnie śmieszy gdy widzę spoty typu TvTrwam :) Już telewizja regionalna z reguły jest o wiele bardziej obiektywna w ocenie. Pokazują większy wycinek, wypowiedzi wielu uczestników, organizatorów, a nie tylko "ukrytą kamerę". Ktoś chce się bawić? Niech się bawi, szaleje, tarza w błocie, kurzu. Jego sprawa. Dopóki nie szkodzi tym innej osobie w żaden sposób (fizyczny, psychiczny) jest to dla mnie akceptowalne.
            • stara_twojej_starej Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:02
              ministrant1993 napisał:

> Lepiej powiedz co sama robisz , a nie gadasz na Kosciol, ktory
              > wydaje miliony na pomoc ludziom! A praca siostr i ksiezy zakonnych
              > to nic? Widze to z bliska , wiec sie stul.

hehe... caritas... i pomaganie... hehe
              To jest największa złodziejska organizacja. Nie widziałem w żadnym ze szpitali
              informacji o tym, że sprzęt był sfinansowany przez caritas. O sprzęcie
              zakupionym przez Orkiestrę była już mowa - w każdym ze szpitali coś jest.
              A praca księży powiadasz? to nie jest ich praca. To jest ich psi obowiązek. Po
              coś chcieli zostać pasterzami, hehe... no, chyba, po to, żeby takiemu ścierwu
              jak ty wkładać łapy w majtki.

Więc to ty się stul, wszawa mendo.
              • panistrusia Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:35
                Czy pomagając dzieciakom w odrabianiu lekcji w świetlicy Caritasu
                powinnam naklejać nalepki na czoła?

• unhappy Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 11:38
                  panistrusia napisała:

> Czy pomagając dzieciakom w odrabianiu lekcji w świetlicy Caritasu
                  > powinnam naklejać nalepki na czoła?

Panistrusiu. A co pani chciała przez to powiedzieć? Bo samo pytanie brzmi nieco
                  głupio i na pewno jest za tym jakiś głębszy sens.

• conthekst Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 12:24
                  Ojej... Ja także pomagałem wielu osobom, nie tylko w odrabianiu lekcji. Może mam założyć swoja własną fundację? xD Caritas jako taki zazwyczaj używa salek katechetycznych lub domów przykościelnych i jako taki za nie nic lub tylko symbolicznie płaci. Do tego ma reklamę kościelną i każdej katolickiej organizacji. Za darmo księża z ambon o kolejnych świeczkach głoszą. Dlaczego? Bo mają w tym swój zysk. Część pieniędzy bowiem idzie nie do dzieci jak się mniema, ale do kiesy parafii. I nie jest to tylko jakieś 5% drobne ale kilkukrotnie więcej. Tak więc sorry, ale skoro na Woodstock poszłoby nawet 5% w porównaniu do kilkukrotnie większej ilości w przypadku Caritasu na rzecz parafii to ja wolę te tandetne serduszko sobie na czoło przykleić choćby. A i tak nigdy się z nim nie obnoszę tylko biorę do ręki nienaklejone nigdzie i wkładam do kieszeni lub mówię by mi nie dawali go nawet a następnej osobie z dzieckiem dali jedno więcej. W tym roku już kilka rzeczy zakupiło się na WOŚP poprzez Allegro i ich specjalnie do tego otworzoną stronę. Anonimowo, bez rozgłosu a jednak mam pewność, że pieniądze trafią tam gdzie trzeba.
                  • aqq315 Re: A Caritas krzykaczko! 06.01.09, 23:10
                    > ale skoro na Woodstock poszłoby nawet 5%

Na Woodstock idzie ZERO PROCENT z pieniędzy zebranych podczas Orkiestry.
                    Dokładnie 0%.

Pieniądze do momentu zakupienia sprzętu dla szpitali (a to trwa, bo trzeba
                    rozpisać przetargi) są złożone na koncie w banku i generują odsetki.

Z CZĘŚCI tych odsetek finansowany jest Woodstock.

• tempus Re: A Caritas krzykaczko! A kto finansuje Caritas? 05.01.09, 16:56
              Czy Caritas jest finansowany przez Kościół Katolicki??? :)
            • lzp Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 18:10
              Widzisz młodzieńcze (bo po Twoim nicku widzę, że jeszcze dużo w życiu musisz sie nauczyć, wiesz za co ukrzyżowali Jezusa ( wnioskuję że nie czytałeś Biblii po tym jak odzywasz się do mnie że mam się stulić, nie przypominam sobie żeby Jezus kiedyś tak mówił do swoich oponentów). Ukrzyżowali go za to że miał inne poglądy. Popatrz synu, ja swojej opinii nie wygłaszam publicznie, a juz ile agresji kierujesz w stronę mojej osoby. Mienisz się katolikiem a nie ma w Tobie tolerancji Jezusa, więc komu jesteś podobny?
            • lzp Re: A Caritas krzykaczko! 05.01.09, 18:11
              ministrant1993 napisał:

> Lepiej powiedz co sama robisz , a nie gadasz na Kosciol, ktory
              > wydaje miliony na pomoc ludziom! A praca siostr i ksiezy zakonnych
              > to nic? Widze to z bliska , wiec sie stul.

Widzisz młodzieńcze (bo po Twoim nicku widzę, że jeszcze dużo w życiu musisz sie nauczyć, wiesz za co ukrzyżowali Jezusa ( wnioskuję że nie czytałeś Biblii po tym jak odzywasz się do mnie że mam się stulić, nie przypominam sobie żeby Jezus kiedyś tak mówił do swoich oponentów). Ukrzyżowali go za to że miał inne poglądy. Popatrz synu, ja swojej opinii nie wygłaszam publicznie, a juz ile agresji kierujesz w stronę mojej osoby. Mienisz się katolikiem a nie ma w Tobie tolerancji Jezusa, więc komu jesteś podobny?
          • cleryka Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 12:14
            Gdyby Owsiak zaprosił dobre zespoły,a nie kapele garażowe,to może i
            oglądałabym te koncerty.Moim zdaniem 4 godz.to wystarczająco
            dużo,jak na taki łomot.
            • fidelxxx Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 12:49
              Tyle że dobre zespoły chcą za grę w czasie WOŚP grubą kasę.
              Dla przykładu: 2 lata temu była w moim mieście Kayah (raczej średniak) na
              koncercie WOŚP. Jak się później okazało zażądała od organizatorów 50 tysięcy za
              półgodzinny występ! I to nie jest odosobniony przypadek.
        • ziarenko1.1 Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 10:45
          pos3gacz napisał:

> grasnoludek napisał:
          >
          > > jesli ktoś że te 30 mln zrobi vzrobi różnice w służbie zdrowia
          >
          RE>>>>>>>>>>prawde napisał grasnoludek i oczywisci wiadomosc
          usuneli .Chciałbym znać prawdziwe koszty tej imprezy koszty tv
          urzedów miast i gmin dotacji od instytucji panstwowych i inne koszty
          i porównac z e zebraną kwota . a w społeczenstwie to przez takie
          akcje utrwala sie dziadostwo . zamiast stworzyc podwaliny do
          wykorzystania przedsiębiorczosci to proponuje się dziadowanie .A po
          drugie to po co zbierac .Na lody dla rudego? .przeciez lodziarze to
          wszystko chca przejac .Chcesz miec prywatny szpital to sobie go
          wybuduj .nie mam nic przeciwko temu .a nie wyciagaj łap po nie swoje
          • kngtrc Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 12:27
            Kolejny ignorant. Ja chrzanię. Zajrzyj sobie na stronę fundacji, przejrzyj
            rozliczenia finansowe, a nie skamlesz. Wszystko jest dostępne. Policz, posumuj,
            poodejmuj, może znajdziesz jakieś przekręty.

Choć z drugiej strony mam jakieś przeczucie, że tego nie zrobisz...
            • fidelxxx Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 12:50
              Rydzyk mu powiedział przez radio że Owsiak oszukuje, więc to musi być prawda.
      • sklis Jurek, razem damy radę! Dla dzieciaków! Sie ma! 04.01.09, 21:48
        Jak co roku, będzie najpiękniej, cała Polska z nami pofrunie! I duże pozdro dla
        przyjaciół z PAH, Caritasu i innych organizacji, pomagajcie ludziom, jeszcze
        więcej! Razem damy radę! A kto nie pomaga, jego kłopot, nie wie co traci, może
        Bóg wie i się zlituje.
        • per-sono Re: Jurek, razem damy radę! Dla dzieciaków! Sie m 04.01.09, 23:29
          sklis napisał:

> Jak co roku, będzie najpiękniej, cała Polska z nami pofrunie! I duże pozdro dla
          > przyjaciół z PAH, Caritasu i innych organizacji, pomagajcie ludziom, jeszcze
          > więcej! Razem damy radę! A kto nie pomaga, jego kłopot, nie wie co traci, może
          > Bóg wie i się zlituje.

Szanowny Sklisie i inni ludzie dobrzy, chcacy pomagac:
          Czasem swiat nie jest czarno-bialy.
          "Razem mlodzi przyjaciele..." - wielu tak myslacych przychodzi do wyymienionych
          przez Ciebie organizacji. Odchodza przerazeni chaosem, brakiem profesjonalizmu.
          I prawdziwym obliczem szefa.
          Wielu sie w jakims sensie demoralizuje.

Nie mozna dawac za wygrana - to, co dobre nie zawsze widac z daleka.

• pavle Re: Jurek, razem damy radę! Dla dzieciaków! Sie m 05.01.09, 06:27
            > "Razem mlodzi przyjaciele..." - wielu tak myslacych przychodzi
            > do wyymienionych przez Ciebie organizacji. Odchodza przerazeni
            > chaosem, brakiem profesjonalizmu. I prawdziwym obliczem szefa.

A skąd wiesz? Przeczytałeś w Nazi Dzienniku?
            • gundyslaw jedyny dzien gdy nie ogladam TV i nie wychodzę z 05.01.09, 08:10
              domu.Geba pana Jurka jest jeszcze gorsza od geby Cwokalskiego
              • pantanal Twój wpis świadczy o tobie 05.01.09, 08:38
        • mike-great Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla siebie!! 05.01.09, 07:20
          Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla siebie!!! i skąd masz takie samochody jakie masz??? oraz parę innych rzeczy...
          WOŚP - nie "sie ma", tylko Wielka Ściema!!!
          • pantanal Re: Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla sie 05.01.09, 08:39
            a ty ch...u powiedz, skąd masz takie wiadomości. Od pana zero?
          • d.brudek Re: Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla sie 05.01.09, 09:15
            Zapytaj lepiej kierowców BOR skąd mają na takie samochody.
            Przecież mają wypasione fury.
          • stara_twojej_starej [...] 05.01.09, 11:19
          • fidelxxx Re: Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla sie 05.01.09, 12:51
            Owsiak ma w Gdańsku pracownię witrażu. Z jednego kawałka witrażu 0,5m na 0,5m
            można wyciągnąć minimum 10 tysięcy. Resztę dopowiedz sobie sam.
            • unhappy Re: Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla sie 05.01.09, 12:54
              fidelxxx napisał:

> Owsiak ma w Gdańsku pracownię witrażu. Z jednego kawałka witrażu 0,5m na 0,5m
              > można wyciągnąć minimum 10 tysięcy. Resztę dopowiedz sobie sam.

Obawiam się, że nawet gdyby Owsiak opublikował równie dokładne jak dla WOŚP
              sprawozdanie ze swoich prywatnych dochodów to monochromatycznych i tak nic nie
              przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne :D

• mike-great Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla siebie!! 05.01.09, 07:20
          Owsiak-ty lepiej powiedz ile bierzesz dla siebie!!! i skąd masz takie samochody jakie masz??? oraz parę innych rzeczy...
          WOŚP - nie "sie ma", tylko Wielka Ściema!!!
      • dobiczek owsiak wymysli;idz na wybory zmien kraj,, no 04.01.09, 22:15
        i kraj sie zmienil panie owsiak a teraz przykro
        • sklis kraj się zmienia - i dobrze 04.01.09, 22:33
          bez zmian do tej pory chodzilibyśmy po drzewach.
          Na szczęście etap konserwatywnych idiotów udało nam się zakończyć.
          A teraz - do przodu!
      • maciekz70 Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 00:47
        Ale z ciebie sku...syn bydlaku.
      • pavle Re: orkiestra to wielkie oszustwo 05.01.09, 06:26
        > jesli ktoś że te 30 mln zrobi vzrobi różnice w służbie zdrowia
        > to jest totalnym idiotą

słusznie, słuchajmy mądrych i dajmy na kościół!

czy jak stoisz przed lustrem, to możesz sobie patrzeć w oczy?
      • morfeusz66 Owsiak na prezydenta! 05.01.09, 13:50
        decyzja TVP2 to jedno a wypowiedzi jej szefa, to drugie. Niestety, jedno i drugie
    • grasnoludek [...] 04.01.09, 19:37
      • aisa55 Re: owsiak marionetką socjalistów 04.01.09, 19:56
        Jasne, nie róbmy nic, narzekajmy, narzekajmy i krytykujmy, to
        wychodzi nam super! Młodzież to najlepiej wygląda pod budką z piwem
        albo jak robi zadymy.
    • carpaccio4 zanim "zadymicie" 04.01.09, 19:48
      idźcie do pierwszego lepszego szpitala gdzie jest oddział dziecięcy i
      spojrzyjcie jakie naklejki widnieją na części sprzętów. tyle
      • jakw Re: zanim "zadymicie" 04.01.09, 21:50
        carpaccio4 napisał:

> idźcie do pierwszego lepszego szpitala gdzie jest oddział
        dziecięcy i
        > spojrzyjcie jakie naklejki widnieją na części sprzętów. tyle
        Ciekawe jakie naklejki będą na tym sprzęcie po sprywatyzowaniu
        szpitala.
        • sklis Re: zanim "zadymicie" 04.01.09, 22:11
          jakw napisała:
          > carpaccio4 napisał:
          >> idźcie do pierwszego lepszego szpitala gdzie jest oddział
          >> dziecięcy i spojrzyjcie jakie naklejki widnieją na części sprzętów.
          > Ciekawe jakie naklejki będą na tym sprzęcie po sprywatyzowaniu
          > szpitala.

A myślisz, że cokolwiek przeszkadza, by były takie same?
          • grimma Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 09:04
            ja widzialam.
            sprzet do badania sluchu na oddziale polozniczo-noworodkowym. polozna badajaca
            mojego syna powiedziala ze ten sprzet i tak nie wykrywa wiekszosci wad sluchu
            niestety
            • unhappy Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 09:17
              grimma napisała:

> ja widzialam.
              > sprzet do badania sluchu na oddziale polozniczo-noworodkowym. polozna badajaca
              > mojego syna powiedziala ze ten sprzet i tak nie wykrywa wiekszosci wad sluchu
              > niestety

Ten konkretny? W sensie co sugeruejsz? Że za zebrane pieniądze kupiono szmelc?
              Jesteś w stanie tą rewelację czymkolwiek poprzeć? Żeby ktoś nie pomyślał, że
              jesteś kolejną frustratką która za wszelką cenę chce narobić WOŚP koło pióra?
              • swan_ganz Unhappy nie zaperzaj się bo nie masz racji... 05.01.09, 10:40
                Jestem codziennie na różnych blokach operacyjnych w całej Polsce i
                najlepiej wiem ile sprzętu tam obecnego pochodzi ze zbiórki WŚOP ale
                ten sprzęt to tylko jedna strona (ta lepsza) tego samego medalu..
                Ta druga - gorsza strona - polega na, że działalność WŚOP stwarza
                Polakom asumpt do myślenia, że skoro są wrażliwymi ludźmi ("przecież
                wrzuciłem dyszkę do puszki i cały tydzień paradowałem z serduszkiem
                na klapie ") to codzienna praktyka może być inna bo i tak jesteśmy
                dobrymi ludźmi.... Dodatkowy kłopot polega też na tym, że przeciętny
                Polak jest w wyniku działalności Orkiestry przekonany o fullwypasie
                naszych szpitali bo taka wizja wyłania się z publicznego gaworzenia
                Owsiaka. I w związku z tym przeciętny Polak skoro już zapłacił
                Orkiestrze to nie widzi najmniejszego powodu by ponosić większe niż
                obecnie koszty wynikające z chęci utrzymania systemu opieki
                zdrowotnej....
                A prawda jaka jest to widzi każdy kto ma jakikolwiek kontakt z tym
                systemem; marketing Owsiaka zabija jego prawdziwy obraz
                • sfaczim Brawo swan_ganz 05.01.09, 13:11
                  powyżej bardzo mądra wypowiedź.
                  A towarzystwo na forum się pluje, kto lepszy Owsiak czy Kościół ?
              • grimma Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 13:11
                unhappy napisał:

> grimma napisała:
                >
                >
                > Ten konkretny? W sensie co sugeruejsz? Że za zebrane pieniądze kupiono szmelc?
                > Jesteś w stanie tą rewelację czymkolwiek poprzeć? Żeby ktoś nie pomyślał, że
                > jesteś kolejną frustratką która za wszelką cenę chce narobić WOŚP koło pióra?

wiesz to nie zadna rewelacja tylko moje doswiadczenie i przekazane zdanie
                poloznej badajacej tym sprzetem ot co.
                nie jestem frustratka, szczerze mowiac WOSP nie wzbudza we mnie zadnych emocji.
                a z przesiewowymi badaniami sluchu sprawa jest bardziej skomplikowana.
                • unhappy Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 13:15
                  grimma napisała:

> wiesz to nie zadna rewelacja tylko moje doswiadczenie i przekazane zdanie
                  > poloznej badajacej tym sprzetem ot co.

Ale podziel się tym doświadczeniem. Dlaczego szmelc?

> nie jestem frustratka, szczerze mowiac WOSP nie wzbudza we mnie zadnych emocji.
                  > a z przesiewowymi badaniami sluchu sprawa jest bardziej skomplikowana.

To znaczy? Ogólnie sprawy przeważnie wydają się być bardziej skomplikowane niż
                  są na pierwszy rzut oka ale znów nie przekazałaś żadnych konkretów.
                  • swan_ganz Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 18:20
                    > Ale podziel się tym doświadczeniem. Dlaczego szmelc?

to dość proste Unhappy; "szmelcowatość" tego sprzętu wynika wprost z
                    duszenia przez Orkierstrę podczas zakupów producentów sprzętu...
                    Producenci by zadowolić Owsiaka wydatnie odchudzają możliwości
                    produkowanych urządzeń i efekt często jest taki, że zakupiony
                    sprzęt ma niewiele wspólnego z tym co wcześniej ten producent
                    proponował szpitalom....

Ja właśnie z tego powodu zrezygnowałem ze współpracy z Orkiestrą bo
                    oni zmuszają dostawców do takiej modyfikacji urządzeń, że ja na
                    przykład nie chciałem brać za ten sprzęt odpowiedzialności. Więcej
                    nawet; nie chciałem ( i w dalszym ciągu tego nie chcę) by logo firmy
                    którą reprezentuję zaistaniało na czymkolwiek co kupuje Orkiestra..
                    Po prostu; należy się szanować.. :-)
                    • unhappy Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 22:02
                      > to dość proste Unhappy; "szmelcowatość" tego sprzętu wynika wprost z
                      > duszenia przez Orkierstrę podczas zakupów producentów sprzętu...

Ale ja się pytałem o KONKRETY. Dlaczego ten konkretny sprzęt jest zły. Od takiej
                      informacji można zacząć się czegoś dowiadywać. To co ty piszesz pasuje do każdej
                      relacji między wymagającym i skąpym zleceniodawcą a zleceniobiorcą.

> Ja właśnie z tego powodu zrezygnowałem ze współpracy z Orkiestrą bo
                      > oni zmuszają dostawców do takiej modyfikacji urządzeń, że ja na
                      > przykład nie chciałem brać za ten sprzęt odpowiedzialności.

Nawet mógłbym cię poprosić o konkrety ale ich nie podasz. Nawet nie będę miał
                      pretensji bo to nie miejsce na to. Niemniej bez tych konkretów takie opowieści
                      duszonych zleceniobiorców muszę włożyć między bajki.
            • niedzwiedziczka Re: zanim "zadymicie" 05.01.09, 11:02
              A mój synek dzięki sprzętowi kupionemu przez Orkiestrę żyje i jest zdrowym
              dzieckiem. Dlatego, że znalazł się dla niego inkubator, lampa do naświetlań i
              kocyck naświetlający. Gdyby nie ten sprzęt to może by i żył ale byłby
              upośledzony. A propos urządzeń do przesiewowego badania słuchu. U mojego syna
              wykrył nieprawidłowości w lemym uchu. Na szczęście po kilku miesiącach okazało
              się, że uszko było zapchane woskowiną i stąd te nieprawidłowości.
              Kiedyś byłam sceptyczna co do Orkiestry, bo nie podobał mi się Przystanek
              Woodstock. Teraz daję na orkiestrę, bo widzę, że bilans jest wyraźnie na "+". Na
              Caritas też daję, żeby nie było wątpliwości. Można mnie co najwyżej nazwać naiwną.
              • swan_ganz no właśnie.... 05.01.09, 11:11
                > daję na orkiestrę, bo widzę, że bilans jest wyraźnie na "+".
                • unhappy Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:17
                  swan_ganz napisał:

> Z punktu widzenia ekonomii leczenia Owsiak odwala wyjątkowo złą
                  > społecznie robotę bo wy u niego kupujecie sobie ten spokój o którym
                  > pisałem w pierwszym zdaniu....

Jasne, że nad bagnistą rzeczką lepiej wybudować mostek ale chwała temu komu się
                  będzie chciało i postawi w poprzek jakąś deskę.

Chociaż racja - ta deska opóźni powstanie mostka.
                  • swan_ganz Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:33
                    > Chociaż racja - ta deska opóźni powstanie mostka.

o własnie; chwyciłeś sens Unhappy... Ja nie chcę być leczony bo
                    jakiś facet czy też in. organizacje robią spontaniczne akcje. Ja
                    chcę mieć gwarancje leczenia a takich gwarancji żadna narodowa
                    ściepa mi nie da chyba, że ta "ściepa" będzie rozwiązaniem
                    systemowym..
                    • unhappy Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:42
                      swan_ganz napisał:

> > Chociaż racja - ta deska opóźni powstanie mostka.
                      >
                      > o własnie; chwyciłeś sens Unhappy... Ja nie chcę być leczony bo
                      > jakiś facet czy też in. organizacje robią spontaniczne akcje.

Ale widzisz - to już nie wina Owsiaka tylko wyborców. Poza tym NIGDY nie będzie
                      wystarczająco dobrze, żeby takie zbiórki nie miały sensu w ogóle. Przecież są
                      choroby których leczenia nie da się sfinansować systemowo. Wtedy do gry wkracza
                      idea zbiórki.

> Ja
                      > chcę mieć gwarancje leczenia a takich gwarancji żadna narodowa
                      > ściepa mi nie da chyba, że ta "ściepa" będzie rozwiązaniem
                      > systemowym..

Nikt nie da ci GWARANCJI leczenia w KAŻDEJ możliwej chorobie.
                      • swan_ganz Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:57
                        > Ale widzisz - to już nie wina Owsiaka tylko wyborców

nie da się chyba zaprzeczyć konserwatorskim na system wpływom
                        Owsiaka. Gdyby nie było Orkiestry to uwierz mi, że system od tego by
                        się nie zawalił ale też Polacy nie mieliby taniej wymówki....

> Nikt nie da ci GWARANCJI leczenia w KAŻDEJ możliwej chorobie.

no co Ty? Dobra polisa ubezpieczeniowa + sprawny system opieki
                        zdrowotnej właśnie taką gwarancje daje (oczywiście trzeba rozróżniać
                        między; leczeniem a wyleczeniem)
                        • unhappy Re: no właśnie.... 05.01.09, 12:00
                          swan_ganz napisał:

> > Ale widzisz - to już nie wina Owsiaka tylko wyborców
                          >
                          > nie da się chyba zaprzeczyć konserwatorskim na system wpływom
                          > Owsiaka. Gdyby nie było Orkiestry to uwierz mi, że system od tego by
                          > się nie zawalił ale też Polacy nie mieliby taniej wymówki....

Ale pomijasz istotny dość fakt - sprzęt. Działanie Owsiaka to reakcja, nie akcja.

> > Nikt nie da ci GWARANCJI leczenia w KAŻDEJ możliwej chorobie.
                          >
                          > no co Ty? Dobra polisa ubezpieczeniowa + sprawny system opieki
                          > zdrowotnej właśnie taką gwarancje daje (oczywiście trzeba rozróżniać
                          > między; leczeniem a wyleczeniem)

No ale co z tymi których nie stać na dobrą polisę?
                • niedzwiedziczka Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:22
                  Nie kupuję spokoju sumienia, tylko nadzieję, że znajdzie się ratunek dla tego
                  "nadliczbowego" pacjenta, którego NFZ już nie chciał opłacić.
                  Jestem w pełni świadoma, jaka jest kondycja polskiej służby zdrowia. Potrzebna
                  jej jest porządna terapia. Prawda jest taka, że pieniądze gromadzone w NFZ są
                  marnowane. Dlatego jestem za komercjalizacją służby zdrowia, ale nie tak, jak
                  chciała tego PO - obligatoryjnie, a tak jaka jest szansa teraz - prywatyzacja
                  oddolna - 100% własności samorządu i rozliczanie zarządzających majątkiem
                  (osobista odpowiedzialność dyrektora).
                  • swan_ganz Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:29
                    > Prawda jest taka, że pieniądze gromadzone w NFZ są marnowane.

tia... "pieniądze są marnowane".. Co nazywasz marnowaniem pieniędzy
                    NFZ-u?

> Dlatego jestem za komercjalizacją służby zdrowia,

jasne.. Komercjalizacja (co to w ogóle jest?) rozwiąże wszystkie
                    nasze problemy z systemem zdrowia; lekarze będą godnie zarabiać, my
                    będziemy leczeni zg z najnowszymi procedurami medycznymi, szpitale
                    będą kwitnącymi biznesami i mam tylko jedno pytanie; kto za to
                    wszystko zapłaci? Ta komercjalizacja to jakaś maszyna do robienia
                    kasy, tak?
                    • niedzwiedziczka Re: no właśnie.... 05.01.09, 12:15
                      > tia... "pieniądze są marnowane".. Co nazywasz marnowaniem pieniędzy
                      > NFZ-u?
                      Np. to, że znam pielęgniarki, które nie kupują waty, czy gazików "bo mają z
                      pracy", to, że zamiast przyjąć 10 pacjentów więcej na danym sprzęcie zamyka się
                      gabinet o 15.00, bo pan/pani doktor ma prywatnych pacjentów (czytaj układy z
                      dyrekcją) itd. itp.
                      >(...)Ta komercjalizacja to jakaś maszyna do robienia
                      > kasy, tak?
                      Nie, komercjalizacja to sposób na ukrócenie marnotrawstwa i wyrzucania pieniędzy
                      w błoto.
                      Komercjalizacja oznacza przedewszystkim rozliczanie na co i w jaki sposób
                      wydawane sa pieniądze. Na ukrócenie tego, że catering do szpitala dostarcza
                      firma X,pomimo, że jest dużo droższa niż Y,bo X się zna z dyrektorem, itd. itp.
                      Może sobie z tego nie zdajesz sprawy, ale jest już trochę skomercjalizowanych
                      szpitali i przychodni, a pacjenci nawet o tym nie wiedzą, bo dalej nie płacą ani
                      złotówki, tylko płaci NFZ.
                      Nie chodzi o to, że szpital ma generować przychody, tylko ma nie generować długów.
                      • nurek76 Re: no właśnie.... 05.01.09, 13:22
                        Te parę gazików na pewno nie zrujnuje szpitala a musiałbyś to
                        pokolenie wyrżąć w pień żeby takie zachowania zniknęły. A gabinet
                        się zamyka o tej godzinie bo jest zakontraktowana taka a nie inna
                        ilośc wizyt. A skoro już jesteśmy przy kontraktach - to jest całe
                        zło powodujące zadłużanie się szpitali. Procedury są wyceniane
                        poniżej kosztów i nie ma siły żeby długi nie powstawały - chyba że
                        szpitale nie będą leczyć. Co da komercjalizacja? Wywalą sprzątaczki,
                        i wezmą za podobne pieniądze firmę, która zatrudnia ludzi za psie
                        pieniądze, zlikwidują kuchnie i wezmą catering, wezmą troche tańszą
                        ochronę, wyrzucą parę osób z administracji i to nagle uzdrowi
                        szpitale? Śmiechu warte, to są rzeczy które w szpitalnym budżecie
                        odgrywają znikomą rolę. Dopóki nie bedzie rzetelnej wyceny świadczeń
                        i koszyka to szpitale bedą wpadały w długi i koniec. Oczywiście, te
                        państwowe, bo w prywatnym z "nieopłacalną" chorobą cie nie przyjmą.
                        Myslisz że w tej chwili nikt nie kontroluje wydatków państwowych
                        szpitali i dyrektorzy wydają je na co chcą? Gdyby tak było to już
                        dawno siedzieliby w kryminałach.
                  • mary_ann Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:42
                    niedzwiedziczka napisała:

> Nie kupuję spokoju sumienia, tylko nadzieję, że znajdzie się ratunek dla tego
                    > "nadliczbowego" pacjenta, którego NFZ już nie chciał opłacić.

Dokładnie tak. Albo chociażby po prostu dla 1-2 dzieci więcej.
                    Swan-ganz, naprawdę myślisz, że ludzie mają złudzenia, że WOŚP załatwia sprawę?

Wspieram różne konkretne cele, ale to nie znaczy, że uważam, że z tego tytułu
                    mam nie płacić podatków lub też nie dyskutować o ich wysokości...
                    • swan_ganz Re: no właśnie.... 05.01.09, 11:52
                      > Swan-ganz, naprawdę myślisz, że ludzie mają złudzenia, że WOŚP
                      > załatwia sprawę?

czy tak myślę? Dokładnie tak właśnie myślę patrząc codziennie na
                      roszczeniową postawę Polaków w szpitalach... Nawet Owsiak ostatnio
                      popisał się taką postawą upubliczniając swój "list do polskich
                      kardiochirurgów" w którym pytał "czego im jeszcze trzeba do pracy bo
                      on przecież tyle sprzętu im kupił a polskie dzieci i tak czasami
                      muszą być operowane za granicą..." Palant jeden....
      • dobiczek a powiny byc ,,minsterstwo zdrowia,, 04.01.09, 22:12
        bo po to jest to ministerstwo
        • pavle Re: a powiny byc ,,minsterstwo zdrowia,, 05.01.09, 06:32
          ale nie ma, czy to wina Owsiaka?

człowiek robi co może żeby pomóc niewydolnemu państwu, dobrze
          mu to idzie, i jedyne czego może się spodziewać do narodu
          to plwocina i jad. kiedy przyjdzie opamiętanie?
          • pantanal Re: a powiny byc ,,minsterstwo zdrowia,, 05.01.09, 08:42
            pavle napisał:

> ale nie ma, czy to wina Owsiaka?
            >
            > człowiek robi co może żeby pomóc niewydolnemu państwu, dobrze
            > mu to idzie, i jedyne czego może się spodziewać do narodu
            > to plwocina i jad. kiedy przyjdzie opamiętanie?

zwłaszcza od rozmaitych dupiczków
    • bokassa Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:04
      Kilka pytań do społecznika Owsiaka:
      -ile pan Owsiak zarabia z pieniędzy należnych dzieciom
      -ile osób z jego rodziny i znajomych królika żeruje na fundacji
      -jakie są koszty działania fundacji,procentowe i bezwzgldsne
      -ile kosztują biedne dzieci wojaże zagraniczne na koszt fundacji
      społeczników Owsioka
      -czy każda fundacja w Polsce może dostać dzień od telewizji
      Słyszałem,że jakieś głupie fundacje na zachodzie i nie tylko
      powstają z pieniędzy fundatorów,ludzie pracują w nich społecznie i
      nigdy im do łba nie wpadło być cały dzień w jakiejś telewizji na tej
      telewizji koszt ,czyli tych co płacą abonament.
      Czy to prawda panie Owsiok,czy to jest plotka ludzi
      zawistnych,którzy nie wpadli na pomysł takiego sposobu na życie jak
      pan razem z całą siemią.
      • babaqba Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:19
        bokassa napisał:

> Kilka pytań do społecznika Owsiaka:
        > -ile pan Owsiak zarabia z pieniędzy należnych dzieciom (...)

W przeciwieństwie do mętnych danych finansowych Caritasu, fundacja
        Owsiaka publikuje pełne dane nt. zebranych pieniędzy i wydatków.

Ten atak przywodzi na myśl przygotowanie gruntu pod następną przewałę
        ludzi w sutannach. Przed wyłudzeniem od Polski setek tysięcy hektarów
        ziemi też urabiali opinię społeczną atakami na "komucha". Ludność dała
        się wtedy zrobić w konia i dała sobie ukraść miliardy państwowego
        majątku. A można je było sprzedać i pokarmić emerytów. BTW W świetle
        tych faktów emeryckie żale o niskie świadczenia należy traktować dość
        zimno, prawda?
        • pantanal Nie przejmuj się tym kretynem 05.01.09, 08:44
          nawet na porządny nick go nie stać, bo widać nie wie, kto to był Bokassa.
          Proponuję mu nowy nick: hitler
        • ministrant1993 Nie klam. Caritas sie rozlicza 05.01.09, 10:02
          To najwieksza i najprezniej dzialajaca organizacja charytatywna, w
          dodatku bez Owsiakowego rozglosu. Kosciol robi wszystko by pomagac.
          • unhappy Re: Nie klam. Caritas sie rozlicza 05.01.09, 10:07
            ministrant1993 napisał:

> To najwieksza i najprezniej dzialajaca organizacja charytatywna, w
            > dodatku bez Owsiakowego rozglosu. Kosciol robi wszystko by pomagac.

A odpowiesz na te pytania:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=89296576&wv.x=2&a=89316319
          • stara_twojej_starej Re: Nie klam. Caritas sie rozlicza 05.01.09, 11:29
            ministrant1993 napisał:

> To najwieksza i najprezniej dzialajaca organizacja charytatywna, w
            > dodatku bez Owsiakowego rozglosu. Kosciol robi wszystko by pomagac.

Owszem. Sobie...
            kościół to złodziejska organizacja.
        • ziarenko1.1 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 05.01.09, 10:56
          babaqba napisała:

> bokassa napisał:
          > Ten atak przywodzi na myśl przygotowanie gruntu pod następną
          przewałę
          > ludzi w sutannach. Przed wyłudzeniem od Polski setek tysięcy
          hektarów
          > ziemi
          RE>>>>>>>>>>>czyli jak twierdzisz i porównujesz do przewałki
          czarnych sukienek ze to jest prawda .to z kontekstu tego wynika to
          że przewałki Owsiaka opisane przez forumowiczów też sa prawda . bo
          wychodzi mniej więcej tak . to prawda ze owsiak to i tamto ale
          czarne sukienki robiąto na wieksza skale
      • cap2000 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:20
        > -ile pan Owsiak zarabia z pieniędzy należnych dzieciom
        > -ile osób z jego rodziny i znajomych królika żeruje na fundacji
        > -jakie są koszty działania fundacji,procentowe i bezwzgldsne
        > -ile kosztują biedne dzieci wojaże zagraniczne na koszt fundacji
        > społeczników Owsioka
        > -czy każda fundacja w Polsce może dostać dzień od telewizji
        > Czy to prawda panie Owsiok,czy to jest plotka ludzi
        > zawistnych,którzy nie wpadli na pomysł takiego sposobu na życie jak
        > pan razem z całą siemią.

Tu masz wszystko napisane (raporty skarbowe z dzialalnosci):
        www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2
        Czy mozesz mi podac link do podobnych materialow na temat Fundacji Lux
        Veritatis/Telewizji Trwam/Radia Maryja, ktore przeciez tez utrzymuja sie z
        pieniedzy darowanych przez ludzi?
        • fidelxxx Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 05.01.09, 12:55
          Raporty z działań organizacji Rydzyka są palone w piecu zaraz po opublikowaniu.
      • pos3gacz Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:27
        bokassa napisał:

> -ile pan Owsiak zarabia z pieniędzy należnych dzieciom
        > -ile osób z jego rodziny i znajomych królika żeruje na fundacji
        > -jakie są koszty działania fundacji,procentowe i bezwzgldsne
        > -ile kosztują biedne dzieci wojaże zagraniczne na koszt fundacji
        > społeczników Owsioka
        > -czy każda fundacja w Polsce może dostać dzień od telewizji
        > Słyszałem,że jakieś głupie fundacje na zachodzie i nie tylko
        > powstają z pieniędzy fundatorów,ludzie pracują w nich społecznie i
        > nigdy im do łba nie wpadło być cały dzień w jakiejś telewizji na
        tej
        > telewizji koszt ,czyli tych co płacą abonament.
        > Czy to prawda panie Owsiok,czy to jest plotka ludzi
        > zawistnych,którzy nie wpadli na pomysł takiego sposobu na życie
        jak
        > pan razem z całą siemią.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Powinno być =-= siem'jej =-= nieuku. I odpowiedź jak dla
        grasnoludka =-=

>>>Oczywiście, że to jest oszustwo.
        Natomiast, że jesteś idiotą, to już jest prawda.
      • pissglowki Re: jesteś takim tepakiem, bokassa, że nawet 04.01.09, 20:46
        nie potrafisz wpaść na pomysł by zajrzeć na strony Fundacji Owsiaka i uzyskać
        odpowiedzi na dręczące cię obsesje.
      • badjuk Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 22:48
        Nie chcesz? To nie musisz nic przekazywać na tą fundację.
    • zwispokolana Telewizjo błagam - nie męcznie mnie owsiakiem 04.01.09, 20:13
      i jego facjatą oraz bełkotem.
    • pio765 Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:15
      Panowie katolicy. Czy macie tak ograniczone słownictwo? tylko ścierwo i ścierwo... Przecież stać was na więcej
      • brusiek11 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:32
        Stać mnie, dlatego zawsze dawałem i daje na akcje chrytatywne. Dam i
        tym razem, mogę nawet dać na Caritas.
        Problem w tym że wszystkie istniejące w Polsce Fundacje i OPP mogę
        sprawdzić - mają ustawowy obowiazek publikacji sprawozdań i
        rozliczeń. Są dość skrupulatnie kontrolowane, co każdy może nawet za
        chwile sprawdzić w internecie, nie wychodzac z domu.
        Niestety, Caritas" rozlicza się tylko wewnetrznie jak każda
        instytucja koscielna. Żyje się krótko na tym ziemskim padole i nie
        będę czekał aż "Caritas" kiedyś "Pan" rozliczy na tamtym Świecie.
        DLATEGO NIGDY NIC NIE DAM CARITASOWI !
      • quant34 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:51
        io765 napisał:

> Panowie katolicy. Czy macie tak ograniczone słownictwo? tylko ścierwo i ścierwo
        > ... Przecież stać was na więcej

Nie panowie, ale jeden pan. W tym temacie przewija się szereg tekstów autorstwa
        tego samego człowieka, który używa kilku imion. Natomiast co do stanu umysłu
        tego pana, stawiam na nerwicę pieniaczą, chociaż nie wykluczam także
        schizofrenii. Nie wrzucajmy wszystkich katolików do tego samego worka bo nie
        wszyscy są plującymi jadem debilami jak ten imbecyl, który wylewa tu pomyje na
        Owsiaka. Jedynym sposobem na takich ludzi jest ich ignorować, nie mają nic do
        powiedzenia, niech więc poprzestaną na słuchaniu Radia Maryja. A od Owsiaka
        precz z łapami bo wszystkie katolskie organizacje razem wzięte nie są godne aby
        mu choćby lizać tyłek.
        • ministrant1993 Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:06
          A Caritas po cichu setki milionow. Owsiak to zwykly cwaniak, ktory
          sie na calym Wospie dorobil
          • unhappy Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:08
            ministrant1993 napisał:

> A Caritas po cichu setki milionow.
            > Owsiak to zwykly cwaniak, ktory
            > sie na calym Wospie dorobil

Dlaczego w twoim dziwnym świecie nie może działać i CARITAS i WOŚP i obie
            pracować nad wspólnym dobrem? Dlaczego CARITAS jest cacy a Owsiak to "zwykły
            cwaniak"?
            • ministrant1993 Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:13
              > Dlaczego w twoim dziwnym świecie nie może działać i CARITAS i WOŚP
              i obie
              > pracować nad wspólnym dobrem? Dlaczego CARITAS jest cacy a Owsiak
              to "zwykły
              > cwaniak"?

Moga dzialac, ale to glownie Owsiakowcy rozpetuja ten konflikt stad
              moja reakcja!
              • unhappy Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:15
                ministrant1993 napisał:

> Moga dzialac, ale to glownie Owsiakowcy rozpetuja ten konflikt stad
                > moja reakcja!

Bzdura. Chamstwo i agresja to domena oszołomów a nie orientacji
                religijno-politycznych. Poza tym jad i plwocina płynie równo - zarówno od
                wielbicieli Owsiaka, jak i wielbicieli Rydzyka. Nie potrafisz stanąć z boku i
                zdobyć się na odrobinę obiektywizmu? Też musisz ochoczo brać udział w nagonce?

Nieprawdą jest, że "głównie Owsiakowcy". Nie usprawiedliwiaj się.
                • ministrant1993 Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 10:19
                  nie wiedzialem, ze za kase z WOSP organizuje Woodstock, sprowadza
                  tam sekte krysznowcow, a przeszkadzali mu tam ksieza.

Nie interesuje mnie nagonka, bronie tylko KK, odpowiadam tylko tam
                  gdzie atakuja KK
                  • unhappy Re: Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 10:22
                    ministrant1993 napisał:

> nie wiedzialem, ze za kase z WOSP organizuje Woodstock, sprowadza
                    > tam sekte krysznowcow, a przeszkadzali mu tam ksieza.

1. Czy kasa z tego przystanku pójdzie na Woodstock?
                    2. Czy "krysznowcy" to sekta i czy to źle czy dobrze?
                    3. W jaki sposób Owsiakowi przeszkadzali księża na Woodstocku?

Ktoś ci powiedział a ty powtarzasz czy masz własną opinię wyrobioną na podstawie
                    FAKTÓW???

> Nie interesuje mnie nagonka, bronie tylko KK, odpowiadam tylko tam
                    > gdzie atakuja KK

Nie tłumacz się bo ktoś pomyśli, że jesteś winny :P
                    • ministrant1993 Re: Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 10:27
                      > 1. Czy kasa z tego przystanku pójdzie na Woodstock?
                      > 2. Czy "krysznowcy" to sekta i czy to źle czy dobrze?
                      > 3. W jaki sposób Owsiakowi przeszkadzali księża na Woodstocku?

Ad 1. Owsiak sam sie przyznal ze czesc idzie
                      ad 2. Krzysznowcy - hinduiostyczna banda wykolejencow - sekta
                      ad.3 nie wiem, ale ich wyganial

• unhappy Re: Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 10:33
                        ministrant1993 napisał:

> > 1. Czy kasa z tego przystanku pójdzie na Woodstock?
                        > > 2. Czy "krysznowcy" to sekta i czy to źle czy dobrze?
                        > > 3. W jaki sposób Owsiakowi przeszkadzali księża na Woodstocku?
                        >
                        > Ad 1. Owsiak sam sie przyznal ze czesc idzie

Sprawdzę jaka i oddzwonię :D

> ad 2. Krzysznowcy - hinduiostyczna banda wykolejencow - sekta

Dlaczego "banda wykolejeńców"? Mam wrażenie, że robisz za zwierciadło czyjejś
                        nienawiści.

> ad.3 nie wiem, ale ich wyganial

Nie znam szczegółów. Ty znasz?
                        • 13xm od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 10:40
                          a może to KK jest bandą wykolejeńców? Krysznaizm jest taką samą
                          religią jak twoja wiara młody człowieczku z rocznika '93, jak islam,
                          jak protestancyzm..więc nie pluj tam gdzie nie powinieneś..
                          Akurat to prędzej od takiego katolika bym się spodziewał w pysk
                          oberwać niż od krysznowcy..a to już mówi samo za siebię.
                          • ministrant1993 Re: od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 10:44
                            > a może to KK jest bandą wykolejeńców? Krysznaizm jest taką samą
                            > religią jak twoja wiara młody człowieczku z rocznika '93, jak
                            islam,
                            > jak protestancyzm..więc nie pluj tam gdzie nie powinieneś..

Katolicyzm to jedyna prawdziwa religia, reszta to brednie i mam
                            prawo mowic co chce.

> Akurat to prędzej od takiego katolika bym się spodziewał w pysk
                            > oberwać niż od krysznowcy..a to już mówi samo za siebię.

Najpredzej od ateisty albo od czlowieka obojetnego religijnie
                            dostaniesz
                            • 13xm Re: od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 10:54
                              > Katolicyzm to jedyna prawdziwa religia, reszta to brednie i mam
                              > prawo mowic co chce.

Już główka wyprana..gratulacje.
                              I niedokształcona, ponieważ "katolicyzm" należy tylko grupy wyznań
                              chrześcijańskich a nie jest odrębną religią.
                              Poza tym, to tolerancji w tobie niewiele..

> Najpredzej od ateisty albo od czlowieka obojetnego religijnie
                              > dostaniesz

Bullshit. Człowiek taki prędzej pomyśli, niż "rzuci się w obronie
                              wiary", i da sobie spokój widząc, że marne jego trudy konstruktywnej
                              rozmowy. Zobacz sam - nie dasz sobie niczego powiedzieć i ciągle
                              klepiesz słowa "ja tylko bronię KK" - czym bronisz? Atakiem? To jest
                              własnie działanie prawdziwego katolika? Kopnąć zanim ktoś kopnie
                              ciebie?
                              Kurcze, nie atakuję katolicyzmu, sam jestem wierzącym..ale choć
                              odrobinę zdrowego rozsądku się przyda w życiu!
                              • ministrant1993 Re: od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 10:59
                                > Już główka wyprana..gratulacje.
                                > I niedokształcona, ponieważ "katolicyzm" należy tylko grupy wyznań
                                > chrześcijańskich a nie jest odrębną religią.
                                > Poza tym, to tolerancji w tobie niewiele..

Kosciol katolicki to jedyny prawdziwy Kosciol chrzescijanski i tyle.
                                Reszta to odlaczeni , sa poza Kosciolem. I katolicyzm jest jedyna
                                prawdziwa wiara.

> Bullshit. Człowiek taki prędzej pomyśli, niż "rzuci się w obronie
                                > wiary", i da sobie spokój widząc, że marne jego trudy
                                konstruktywnej
                                > rozmowy. Zobacz sam - nie dasz sobie niczego powiedzieć i ciągle
                                > klepiesz słowa "ja tylko bronię KK" - czym bronisz? Atakiem? To
                                jest
                                > własnie działanie prawdziwego katolika? Kopnąć zanim ktoś kopnie
                                > ciebie?
                                > Kurcze, nie atakuję katolicyzmu, sam jestem wierzącym..ale choć
                                > odrobinę zdrowego rozsądku się przyda w życiu!

Dobrze, to nie atakuj i juz. Ja nikogo nie atakuje, tylko odpowiadam
                                na wieczny atak na KK

• unhappy Re: od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 11:05
                                  ministrant1993 napisał:

> Kosciol katolicki to jedyny prawdziwy Kosciol chrzescijanski i tyle.

E tam. Każdy wierzący ma dokładnie takie samo zdanie o swoim kościele. Nie
                                  zastanawia cię to?

> Reszta to odlaczeni , sa poza Kosciolem. I katolicyzm jest jedyna
                                  > prawdziwa wiara.

Cóż - nie jest. Jedyną prawdziwą wiarą jest dobro. A reszta to mechanizmy :P
                                • 13xm Re: od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 11:11
                                  > Kosciol katolicki to jedyny prawdziwy Kosciol chrzescijanski i
                                  tyle.
                                  > Reszta to odlaczeni , sa poza Kosciolem. I katolicyzm jest jedyna
                                  > prawdziwa wiara.

Powtarzam.. "Katolicyzm – największa grupa wyznań chrześcijańskich"
                                  Zajrzyj na wiki, zobaczysz to może uwierzysz, że katolicyzm to tylko
                                  grupa wyznań chrześcijańskich! Grupa a nie religia!

> Dobrze, to nie atakuj i juz. Ja nikogo nie atakuje, tylko
                                  >odpowiadam na wieczny atak na KK

a ja odpowiadam na ataki na zdrowy rozsądek, samodzielne myślenie i
                                  odrobiny szacunku dla innych wierzących inaczej..czyli - na bycie
                                  człowiekiem.
                                  • fidelxxx Re: od kiedy religia jest jakąś bandą? 05.01.09, 12:59
                                    13xm napisał:

> że katolicyzm to tylko
                                    > grupa wyznań chrześcijańskich! Grupa a nie religia!

I o to właśnie chodzi. Kolega nie jest katolikiem, tylko rydzykownym sekciarzem,
                                    który może pluć na wszystkich innych bo klecha za macanko odpuści mu wszystkie
                                    grzechy.
                        • zlomas1 Re: Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 11:15
                          > > ad.3 nie wiem, ale ich wyganial
                          >
                          > Nie znam szczegółów. Ty znasz?

Parę lat temu Owsiak pokłócił się z ekipą
                          "przystanku Jezus" - podobno nie chcieli pomóc w organizacji
                          nawet w najmniejszym stopniu za to się szarogęsili to ich wysłał na drzewo.
                          • unhappy Re: Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 11:19
                            zlomas1 napisał:

> Parę lat temu Owsiak pokłócił się z ekipą
                            > "przystanku Jezus" - podobno nie chcieli pomóc w organizacji
                            > nawet w najmniejszym stopniu za to się szarogęsili to ich wysłał na drzewo.

Czyli to była relacja na poziomie organizacyjnym a nie religijnym. No to ten kto
                            pisał, że Owsiak pędzi księży z Woodstock ma okazję uaktualnić swoje informacje :D

• 13xm Re: Ja do Owsiaka nic nie mialem, dopoki 05.01.09, 11:32
                              oj już nie atakujcie KK, bo nasz Krzyżowiec1993 swoim mieczem będzie
                              ścinał łby niewiernym ;p
            • 13xm ponieważ wszystko co nie ma.. 05.01.09, 10:15
              ..błogosławieństwa kleru - jest dziełem szatana! A że Owsiak ciągle
              pokutuje za swoje "róbta co chceta", jest zaznaczony swoistą
              klątwą..nie ważne ile dobrego zrobi - i tak będzie "be".
          • unhappy Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:13
            ministrant1993 napisał:

> A Caritas po cichu setki milionow. Owsiak to zwykly cwaniak, ktory
            > sie na calym Wospie dorobil

Nie można porównywać CARITASU i WOŚP bo obydwie działają na różnych zasadach.

Ale niechby - to ile z każdej złotówki zdobytej przez CARITAS idzie w koszty?
            • ministrant1993 Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:16
              Nie wiem, zgodnie z prawem moze isc 10% , wiec pewnie nie wiecej niz
              10 gr. Caritas utrzymuje mnostwo domow opieki, zapewnia sile robocza
              w postaci siostr itd. I dziala okragly rok, bez pompy w TV
              • unhappy Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:18
                ministrant1993 napisał:

> Nie wiem, zgodnie z prawem moze isc 10% ,
                > wiec pewnie nie wiecej niz
                > 10 gr. Caritas utrzymuje mnostwo domow opieki, zapewnia sile robocza
                > w postaci siostr itd. I dziala okragly rok, bez pompy w TV

Co z tego? Co masz do zarzucenia WOŚP?

Zarabiają za dużo? Nie potrafisz podać ile zarabia CARITAS nie wiesz więc czy
                więcej czy mniej od Owsiaka. Ale jesteś przeciw. Dlaczego?
                • ministrant1993 Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:22
                  J>
                  > > Nie wiem, zgodnie z prawem moze isc 10% ,
                  > > wiec pewnie nie wiecej niz
                  > > 10 gr. Caritas utrzymuje mnostwo domow opieki, zapewnia sile
                  robocza
                  > > w postaci siostr itd. I dziala okragly rok, bez pompy w TV
                  >
                  > Co z tego? Co masz do zarzucenia WOŚP?
                  >
                  > Zarabiają za dużo? Nie potrafisz podać ile zarabia CARITAS nie
                  wiesz więc czy
                  > więcej czy mniej od Owsiaka. Ale jesteś przeciw. Dlaczego?

Caritas jakies 300 mln. Nie ma nic przeciwko Owsiakowi, ale bronie
                  Caritasu przed atakami Owsiakowcow. Owsiak dostaje rykoszetem :)
                  Odpowiadam tylko na ataki na KK.
                  • unhappy Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:31
                    ministrant1993 napisał:

> Caritas jakies 300 mln. Nie ma nic przeciwko Owsiakowi, ale bronie
                    > Caritasu przed atakami Owsiakowcow. Owsiak dostaje rykoszetem :)

Ale nie chodzi o ZYSK tylko o KOSZTY :) Wiadomo, że przy przedsięwzięciu takiej
                    skali (to będzie ZYSK co najmniej kilkakrotnie większy od ZYSK'u Owsiaka) koszty
                    mogą być wyższe. I nie o to chodzi. CARITAS pomaga w sposób mniej medialny.
                    Owsiak ze swojej pomocy zrobił SHOW. I jest skuteczny. Ludzie rozsądni powinni
                    to zauważyć zamiast badać czy "róbta co chceta" to zachęta do nihilizmu?

Ba... przy każdej przedsięwzięciu zdarzają się błędy. Czy poważałbyś człowieka,
                    katolika, który wybaczy KAŻDY błąd CARITASU a nie wybaczy ŻADNEGO błędu Owsiaka?

> Odpowiadam tylko na ataki na KK.

Próżny trud. Naprawdę :P
                    • ministrant1993 Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:41
                      > Ale nie chodzi o ZYSK tylko o KOSZTY :) Wiadomo, że przy
                      przedsięwzięciu takiej
                      > skali (to będzie ZYSK co najmniej kilkakrotnie większy od ZYSK'u
                      Owsiaka) koszt
                      > y
                      > mogą być wyższe. I nie o to chodzi. CARITAS pomaga w sposób mniej
                      medialny.
                      > Owsiak ze swojej pomocy zrobił SHOW. I jest skuteczny. Ludzie
                      rozsądni powinni
                      > to zauważyć zamiast badać czy "róbta co chceta" to zachęta do
                      nihilizmu?
                      >
                      > Ba... przy każdej przedsięwzięciu zdarzają się błędy. Czy
                      poważałbyś człowieka,
                      > katolika, który wybaczy KAŻDY błąd CARITASU a nie wybaczy ŻADNEGO
                      błędu Owsiaka

Ok, ja do Owsiaka nic nie mam, ale Owsiakowcy zazwyczaj za kazda
                      klode rzucona im pod nogi obwiniaja KK co sie konczy wyzwiskami.
                      Jestem z bardzo katolickiej rodziny mam dwoch ksiezy i siostre w
                      rodzinie i mnie to denerwuje bo to zwykle oszczerstwa, ksieza nie
                      maja tak duzo kasy , na parafiach jest czesto bieda!
                      To tylko reakcja na takie gadanie
                      • unhappy Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 10:59
                        ministrant1993 napisał:

> Ok, ja do Owsiaka nic nie mam, ale Owsiakowcy zazwyczaj za kazda
                        > klode rzucona im pod nogi obwiniaja KK co sie konczy wyzwiskami.

A skąd. Nie "owsiakowcy" a oszołomy. Ich jest pełno. I to po każdej stronie
                        KAŻDEGO sporu.

> Jestem z bardzo katolickiej rodziny mam dwoch ksiezy i siostre w
                        > rodzinie i mnie to denerwuje bo to zwykle oszczerstwa, ksieza nie
                        > maja tak duzo kasy , na parafiach jest czesto bieda!

Jest. Mam znajomego księdza przez miedzę. Tylko jemu akurat Owsiak pasuje z tego
                        względu, że w dzieło pomocy wciąga ludzi do których kościołowi katolickiemu
                        czasem bardzo trudno dotrzeć :D

> To tylko reakcja na takie gadanie

Zrozumiałe. Ale dyskusja z bluzgającym oszołomstwem jest z góry skazana na
                        porażkę :D
                        • zlomas1 Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 11:20
                          > Jest. Mam znajomego księdza przez miedzę. Tylko jemu akurat Owsiak pasuje z teg
                          > o
                          > względu, że w dzieło pomocy wciąga ludzi do których kościołowi katolickiemu
                          > czasem bardzo trudno dotrzeć :D

Bo ideowi księża lądują na biednych parafiach.
                          Na dobre fuchy to jest wyścig szczurów.
          • albrecht_kalb Re: Owsiak - marne 30 mln z cala pompa 05.01.09, 12:02
            Nie wiem co Cię tak drogi ministrancie pociąga w KK (mogę się tylko domyślać,
            ale to o czym myślę przeraża mnie i brzydzi :P) ale jak będziesz już dużym
            chłopce i poczytasz dużo książek, nauczysz się krytycznej oceny faktów to
            zrozumiesz dlaczego ktoś kiedyś powiedział że religia to opium dla ludu. Bez
            względu na to jaka. Nawiasem mówiąc, napiszę to co zawsze piszę gdy ktoś mówi o
            Caritasie: POKAŻCIE ZEZNANIE PODATKOWE!! ZA JAKIKOLWIEK ROK!! KONTROLA!! KONTROLA!!
            p.s. co do zwykłych cwaniaków powiem ci kolego tylko tyle, KK to zwykłe cwaniaki
            które dorobiły się na ciemnocie i zabobonach chłopków pańszczyźnianych. I to o
            wiele dłużej niż marne 17 lat :/
    • wybitniemadry odbiera sen czarnym 04.01.09, 20:22
      strach przed ogniem piekielnym nie jest jedynym sposobem na wyciagniecie forsy od ludzi, nauczka dla czarnych
      • mikolaj862 Re: odbiera sen czarnym 04.01.09, 20:34
        Słownictwo typowe A może ktoś wie gdzie można zobaczyć jak się
        rozlicza Caritas?
        • szellheliks Re: odbiera sen czarnym 04.01.09, 21:55
          www.caritas.pl/news.php?id=7874&d=59
          Wystarczy wejść na ich stronę
          • jwojnar Caritas nie musi być zły 04.01.09, 23:27
            To nie jest gra komputerowa, w której tylko Owsiak lub tylko
            Caritas mogą być po dobrej stronie. Dobremu celowi mogą służyć na
            swój sposób różne metody i można do niego iść różnymi drogami. Może
            to jeszcze nie synergia, ale wystarczy, że wyniki się sumują.
            • milu100 Re: Caritas nie musi być zły 05.01.09, 09:26
              niestety środki są ograniczone i jest to konkurencja, jak dam na Caritas to mogę
              już nie dać na WOŚP
          • m-nick Re: odbiera sen czarnym 05.01.09, 08:01
            Gdzie są:
            - koszty wynagrodzeń?
            - ilość etatów?
            - bilans?
            - RZiS?

Sprawozdanie z Twojego linku to jakaś farsa - dwie strony!!! Jedyne co widać, to
            że Telewizja i Ministerstwa hojnie dotowały Caritas
          • albrecht_kalb Re: odbiera sen czarnym 05.01.09, 12:05
            Wybacz stary ale na stronie internetowej to ja mogę napisać wszystko, mnie
            przekonują zewnętrzne audyty, a nie to co jeden klech z drugim wklepią sobie w
            sieci :/
      • jaromiro99 Czarne nie dzieli forsy 04.01.09, 20:42
        Czarnych trafia szlag, Owsiak zbiera taką forsę, a oni jej nie
        dzielą.
    • mg2005 Bezczelność ?... 04.01.09, 20:34
      Sk...romni, uczynni ludzie z WOŚP - dostają 4 godziny darmowej
      reklamy telewizyjnej - i jeszcze narzekają...
      • billy.the.kid Re: Bezczelność ?... 04.01.09, 20:39
        następny KArTOfeL.
    • lucacd Pawlak 04.01.09, 20:37
      Pawlaka już dawno nie powinno być w TVP.Usunął Wielką Grę, a co dał
      w jej miejsce? Samo g...
    • atur22 Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 20:56
      Dla wszystkich naiwnych placacych na Kosciol Katolicki w Polsce podaje link do
      sprawozdan FINANSOWYCH WSOP;-)

www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2
      Czy moglbym zobaczyc sprawozdanie finansowe zbiorki pieniedzy w moim kosciele?
      parafi? Diecezji? Czy moge wiedziec ile moj proboszcz wydaj na prad, gaz,
      kwiatki, organiste, piwo, wodke, samochod, jakie podatki placi i ile wysyla do
      Watykanu???
      Jak KK rozlicz sie z moich coniedzielnych skladek? Ktos wie?
      • quant34 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:57
        atur22 napisał:

> Czy moglbym zobaczyc sprawozdanie finansowe zbiorki pieniedzy w moim kosciele?
        parafi? Diecezji?

Nie, nie mógłbyś bo gdyby Kościół katolicki ujawnił ile "zarabia" żerując na
        ludzkim strachu i naiwności to mielibyśmy rozruchy :) W historii było już parę
        takich akcji, kościół zbyt słabo ukrywał swoje dochody i kończyło się
        wyrzynaniem księży przez chłopstwo. W czasach nowożytnych są dużo cwańsi,
        dzisiaj nikt już nie wie ile bilionów jest warty kościelny majątek ani ile
        miliardów miesięcznie kościół zdziera ze swoich owieczek. Nikt nic nie wie, nikt
        się nie buntuje. Proste?
      • ideefiks błogosławieni naiwni, albowiem oni... 05.01.09, 12:15
        atur22 napisał:
        >Czy moge wiedziec ile moj proboszcz wydaj na prad, gaz,
        > kwiatki, organiste, piwo, wodke, samochod, jakie podatki placi i
        ile wysyla do
        > Watykanu???
        > Jak KK rozlicz sie z moich coniedzielnych skladek? Ktos wie?

Ja wiem jedynie, że dopóki będą tacy naiwni jak, ty którzy dają "na
        tacę", tak długo kościół będzie prowadził te zbiórki i kupował z
        nich artykuły pierwszej potrzeby dla księży, czyli samochody,
        zestawy tv sat, wanny z hydromasażem i inne urządzenia niezbędnie
        konieczne do prowadzenia posługi duszpasterskiej...
        To po prostu oczywista oczywistość. :)
    • 3cik <====---- 04.01.09, 20:58
      Jak zwykle PiSowcy pokazali że ich boli to, że ktoś potrafi bezinteresownie
      pomagać...
    • atr8 Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:07
      Telewizjo, tnij orkiestrę.
      Jestem wielkim zwolennikiem tej akcji, zawsze biorę w niej finansowy udział i żałuję, że jestem za stary na wolontariusza. Ale to nie jest widowisko dla telewizji, tzn.wejścia w dotychczasowej ilości były grubą przesadą. Nachalna agitacja może obrzydzić najszlachetniejszą akcję. 5-10 min. co 3 godziny wydaje się dosyć, a stawianie niedzielnego programu na głowie nie służy tej sprawie.
      Do :bokassy i jemu podobnych: macie swój Caritas i paście "czarnych" jak chcecie, ale to kościelne "akcje" są poza wszelką kontrolą. Pewnie krewni i znajomi proboszcza są dla was bardziej godni zaufania. Wolny wybór.
      • wari Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:10

''Kierowcą samochodu, najnowszego i najdroższego Audi - A8 - okazał
        się ksiądz kanclerz Józef Lisowski z Legnickiej Kurii Biskupiej. Co
        więcej, samochód, którym kierował zarejestrowany jest na... Caritas!
        To pojazd wart ok. pół miliona złotych, a Caritas czerpie swoje
        przychody głównie ze zbiórek publicznych, czyli od wiernych Kościoła
        katolickiego.''
        • erg_samowzbudnik Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 05.01.09, 09:18
          wari napisał:

>
          > ''Kierowcą samochodu, najnowszego i najdroższego Audi - A8 - okazał
          > się ksiądz kanclerz Józef Lisowski z Legnickiej Kurii Biskupiej. Co
          > więcej, samochód, którym kierował zarejestrowany jest na... Caritas!
          > To pojazd wart ok. pół miliona złotych, a Caritas czerpie swoje
          > przychody głównie ze zbiórek publicznych, czyli od wiernych Kościoła

A co ma na krowie jechać? Jeden od Maybacha tak powiedział.
          > katolickiego.''
    • krakus24a Nie chce Owsiaka w TV 04.01.09, 21:12
      do dzisiaj pamietam jak odgrażał się katolikom.
      • wari Re: Nie chce Owsiaka w TV 04.01.09, 21:17
        Już w lipcu ub.r. policja zatrzymała ks. Jarosława N. W jego
        komputerze funkcjonariusze znaleźli zdjęcia pornograficzne z
        udziałem dzieci. Prokuratura postawiła księdzu zarzut
        rozpowszechniania materiałów pedofilskich.

W diecezji znany jest też przypadek księdza K., który pełnił funkcje
        wychowawcze w płockim Wyższym Seminarium Duchownym i jednocześnie
        był wykładowcą Niższego Seminarium. Sześć lat temu władze diecezji
        dowiedziały się, że molestował podopiecznych. K. co prawda odszedł z
        seminariów, ale nadal pracował z młodzieżą i miał kontaktze swoimi
        ofiarami. Pozostał wykładowcą w płockim Punkcie Konsultacyjnym
        Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, który mieścił się w tym
        samym gmachu co seminaria. W lipcu ubiegłego roku K. organizował
        letnie spotkanie dla kleryków, na które z Płocka nikt nie pojechał.

Ustaliliśmy, że o molestowanie seksualne i gwałty oskarżanych jest
        kilku innych księży. Administrator diecezji bp Roman Marcinkowski
        odmówił "Rzeczpospolitej" jakiegokolwiek komentarza. Z kolei ks.
        Kazimierz Dziadak, rzecznik diecezji płockiej, oświadczył, że nic
        nie wie na ten temat. Sytuację w diecezji płockiej zna za to
        Nuncjatura Apostolska.

Według naszych informacji wykorzystywanie nieletnich to niejedyny
        powód do zmartwień hierarchii kościelnej. W płockiej diecezji
        śledczy tropią również afery gospodarcze, w które zamieszani są
        miejscowi duchowni. W październiku 2005 roku prokuratura w
        Ciechanowie wszczęła śledztwo dotyczące rozliczeń Caritasu z
        Narodowym Funduszem Zdrowia. Kościelna organizacja miała wyłudzić
        pieniądze za usługi pielęgniarskie. Tygodnik "Wprost" ujawnił w
        piątek, że Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
        wykrył w płockim CARITASIE nadużycia na sumę co najmniej 1,7 mln zł.
        Mają one dotyczyć pieniędzy wypływających z PFRON.
        • ministrant1993 Klamstwa niczym nie udowodnione. 05.01.09, 10:11
          A nawet jesli to i tak jest marna jedna setna procenta ksiezy
          • unhappy Re: Klamstwa niczym nie udowodnione. 05.01.09, 10:11
            ministrant1993 napisał:

> A nawet jesli to i tak jest marna jedna setna procenta ksiezy

Oj przestań już trollować :D
            • ministrant1993 Re: Klamstwa niczym nie udowodnione. 05.01.09, 10:23
              Nie trolluje, wiele takich spraw to zwykle wymysly i ataki na KK
              • unhappy Re: Klamstwa niczym nie udowodnione. 05.01.09, 10:25
                ministrant1993 napisał:

> Nie trolluje, wiele takich spraw to zwykle wymysly i ataki na KK

OCZYWIŚCIE - bo świat jest pełen oszołomów. Chcesz bronić swojego kościoła przed
                każdym oszołomem? W jaki sposób? Oszołom nie zważa na fakty. Jedynym efektem
                twojej obrony będzie kolejna porcja bluzgów.

Oszołoma może uleczyć wyłącznie terapia szokowa i to z życia wzięta :)
                • albrecht_kalb Re: Klamstwa niczym nie udowodnione. 05.01.09, 12:08
                  Faktycznie :) Na przykład następny artykuł o pedofilu w sutannie :) Albo o
                  następnym proboszczu nakłaniającym swoją kochankę do aborcji, albo... ojojoj
                  duużo tego :)
          • albrecht_kalb Re: Klamstwa niczym nie udowodnione. 05.01.09, 12:07
            Hahaha, dobry żart
      • atr8 Re: Nie chce Owsiaka w TV 04.01.09, 21:34
        Widocznie miał powody, jak miliony w tym kraju. I nie chodziło o katolików, tylko o rydzykolubnych.
    • bolek1965 [...] 04.01.09, 21:25
      • wari Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:30
        forum.o2.pl/temat.php?id_p=5572722
      • atr8 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:37
        bolek1965 napisał:

> A ja na Owsika nie dam złamanego grosza. Nie wierzę temu kundlowi jak psu.
        Aleś sobie wybrał linka, bardzo wiarygodny jesteś.
        • she_is_the_girl Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:49
          Orkiestra jest nudna jak flaki na oleju. Nie da się tego oglądać, więc - moim
          zdaniem - skrócenie czasu transmisji jest logiczne z punktu widzenia
          oglądalności, a nie ideologii. Byłabym tego samego zdania, gdyby chodziło na
          przykład o akcję Caritasu, czy kogokolwiek innego. To jest mało medialne, choć
          społecznie bardzo użyteczne i cenne:-)
          • pavle Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 05.01.09, 06:41
            > Orkiestra jest nudna jak flaki na oleju. Nie da się tego
            > oglądać, więc

...więc zawsze, w każdej chwili możesz przełączyć na TV TRWAM! I tak większość
            oferty TVP coraz mniej się od tej zacnej stacji odróżnia :-)
        • wrd6611 Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:54
          Owsiak zbiera pieniadze i dobze mu to wychodzi. Nie robi tego za darmo bo tez
          musi za cos zyc. Moze by tak kosciol zaczal pomagac za darmo?
          slub - kosztuje
          chrzest - kosztuje
          pogrzeb - kosztuje
          po koledzie - kosztuje.
          itd....
          Z niczego sie nie rozlicza i nie placi podatkow. O co wy macie pretensje do
          Owsiaka? Sa wykazy przychodow i wydatkow? - sa!, jest zakupiony sprzet? - jest!.
          Jesli komus blizej do milosci blizniego to na pewno jemu.
          • ned_pap Re: Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 05.01.09, 11:15
            Owsiak akurat robi to za darmo - można łatwo sprawdzić, że nie
            pobiera żadnej pensji z Fundacji.
    • trzechpanowwlodce Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:48
      Mój syn spędził pierwsze dni życia w inkubatorze z nalepką Orkiestry. Państwo,
      którzy tak ochoczo wykrzykujecie "oszustwo" , "ścierwo" , "hańba",etc.,
      zastanówcie się dwa razy zanim coś z siebie jeszcze wygenerujecie podobnego.
      Trzymam go na kolankach i myślę o was ciepło, niech wam bozia da rozum...
      • koneser10 Owsiak to patologia 04.01.09, 22:04
        taki nowotwor - wyrosly na chorej polskiej sluzbie zdrowia. Zastanawia mnie co
        innego - skoro w 2008 roku stal sie cud i w Polsce nastala normalnosc - rzady
        Donalda - jaki jest sens wspierania tego cudaka Owsiaka? Przeciez to palanat - w
        dniu zbiorki pieniedzy z domu wyjsc nie mozna - wszedzie pelno nawiedzonych
        idiotow probujacych wyciagac od ludzi pieniadze.....
        ciac tego Owsiaka w tvp - odeslac cudaka do lamusa - w krainie rzadow Donalda
        takie owsikowe zbiorki nie maja racji bytu.... teraz zyjemy w krainie
        powszechnej szczesliwosci - nie widzieliscie w TVN - ekipa Donalda zrobila juz
        reforme polskiej sluzby zdrowia - i zyje sie lepiej - wszystkim.
        • sklis Każda pomoc jest potrzebna 04.01.09, 22:24
          Polsce żaden cud nie pomoże - potrzeba dużo pracy, ale nawet pięć lat starań
          jakiegokolwiek rządu nie jest w stanie doprowadzić Polski do poziomu krajów
          starej Unii, zwłaszcza po dwóch latach destrukcji pisowskich łajdaków. Dotyczy
          to zwłaszcza polskiej służby zdrowia, której z jednej strony potrzebna jest od
          dawna reforma, zaniedbana przez rządzących wcześniej populistów, a z drugiej po
          prostu pomoc. Każda złotówka takiej pomocy to większe szanse na uratowanie
          czyjegoś życia. Dlatego będę razem z Orkiestrą. Dla dzieci swoich i nie swoich,
          i dla twoich bliskich, koneser10, także.
          • koneser10 Re: Każda pomoc jest potrzebna 04.01.09, 23:07
            odnosze wrazenie, ze uzywasz slow, ktorych nie rozumiesz. ot chocby POpulizm -
            coz poradze na wiare w cuda. Jest takie powiedzenie - dlaczego biedny - bo
            glupi.... glosuj dalej na Donalda - i plac na owsika.
            Podpowiesz moze na czym polega plan Donka? Krecenie lodow - tj. prywatyzacja
            szpitali to jedno. Ale co z reforma sluzby zdrowia? Kiedy zlikwiduja NFZ? Kiedy
            wprowadza prywatne ubezpieczenia? Kiedy wprowadza konkurencje pomiedzy ROZNYMI
            ubezpieczycielami? Naprawde brak wam oleju w glowie by ocenic to co robi ekipa
            POpulistow ze sluzba zdrowia? Toz program Donka to pic na wode - zmiana formy
            wlasnosci szpitali to zadna reforma - reforma bedzie zmiana modelu finansowania
            i wprowadzenie mechanizmow konkurencji..... potrafisz to zrozumiec czy spijasz
            jedynie zlote mysli Donalda i nawet nie probujesz samodzielnie myslec? apropos
            owsika - tak jak pisalem to nowotwor na chorej rodem z PRL sluzbie zdrowia.
            • myslacyszaryczlowiek1 Kolejny przygłup z konkurencją 05.01.09, 00:00
              Media ci przestawiły klepki w głowie tą wolnorynkową ideologią.Konkurencję to
              możesz mieć na jakimś bazarku gdzie 1. Jest wystarczająca ilość straganów.(w
              większości miast jest jeden, dwa szpitale)
              2. Możesz ocenić towar, obejrzeć owoce - w szpitalu nie wiesz co cię czeka, a
              przeważająca ilość ludzi trafia tam raz, kilka razy w życiu.
              3. Przeważnie tam się trafia gdzie jest dyżur (wypadki) .
              Jeszcze parę punktów by się znalazło, ale się nie chce pisać.
              Jeszcze może reklamy ci się marzą. Z tych reklam żyją media, które wciskają
              kit aby taki mało rozumny człowieczek dokonywał odpowiednich wyborów
              ideologicznych i politycznych. Wybory te nie koniecznie są dobre dla ciebie ale
              dla tych którzy zlecają te reklamy.
              • koneser10 durniu - pisze o konkurencji ubezpieczycieli 05.01.09, 00:16
                nie bardzo rozumiem z jakimi moimi pogladami probujesz nieudolnie polemizowac.
                toz przeciez nawet POkemony zapowiadaly likwidacje NFZ i wprowadzenie wielu
                KONKURUJACYCH ze soba ubezpieczycieli zdrowowtnych. Teraz masz jeden NFZ, ktory
                dzieli pieniadze i ustala globalne reguly gry na rynku uslug zdrowotnych. Czy
                szpital jest prywatny/panstwowy/samorzadowy nie ma wiekszego znaczenie skoro i
                tak skazany jest na NFZ - jesli NFZ wyceni usluge ponizej rzeczywistych kosztow
                - to jakbys nie kombinowal zarowno prywatny jak panstwowy szpital na tej usludze
                straci.... Ty jako ubezpieczony nie masz wyboru i swoja kase musisz powierzyc
                nieudacznikom z NFZ - majac konkurencje - wybieralbys ubezpieczyciela, ktory
                mialby dla ciebie najbardziej atrakcyjna oferte - ubezpieczyciel mialby umowy ze
                szpitalami/osrodkami, gdzie otrzymywalbys głabie swiadczenia medyczne.
                Natomiast co do tego co raczyles napisac w swojej polemice z wlasnymi myslami -
                podsumowujac krotko, to belkot - wszak obecnie nic nie stoi na przeszkodzie by
                otwierac szpitale prywatne... tak wiec konkurencja juz teraz jest w pelni mozliwa.
                Caly czas zdumiewa mnie wiara w to, ze zmiana szyldu na szpitalu ma rozwiazac
                problemy z ich zarzadzaniem ... to wiara w cuda - charakterystyczna dla biedakow
                glosujacych na Donalda
                • myslacyszaryczlowiek1 O widzę cięższy przypadek 05.01.09, 00:56
                  wolnorynkowej ideologii - od Korwina. Jasne w każdej wsi będzie z pięć szpitali.
                  Ulegniesz wypadkowi i będą szukać szpitala z którym twój ubezpieczyciel
                  podpisał umowę.
                  Najdroższy model funkcjonowania służby zdrowia jest w USA i obejmuje tylko
                  jakiś procent społeczeństwa. Gdzieś to wyczytałem ale już nie pamiętam gdzie.
                  Myslisz że osiemnastowieczny kapitalizm jest najlepszym ustrojem. Niestety
                  świat idzie do przodu. Dwa wieki temu większość nie chodziła do szkoły, nie było
                  tyle dróg, tyle nowoczesnego wojska, i tysiąca rzeczy których nie chce mi się
                  wymieniać. Dlatego podatki wynosiły 10 %.
                • ned_pap Re: durniu - pisze o konkurencji ubezpieczycieli 05.01.09, 11:19
                  Koleś, musisz mieć niezłe kompleksy, że leczysz je w tak prostacki
                  sposób. Pewnie jedziesz sobie na ręcznym pisząc "donek" i "owsik" i
                  dzięki temu sam czujesz się lepszy? Mały człowieczku bez
                  znaczenia ...
                  • koneser10 Re: durniu - pisze o konkurencji ubezpieczycieli 05.01.09, 12:17
                    koles, z reka na sercu napisz nam tutaj ile razy na Kaczynskiego
                    wołałes Kaczor.... a potem napisz na tym forum za kare 100 razy -
                    nie bede udawal madrzejszego niz jestem - jestem malym, załganym
                    czlowieczkiem bez znaczenia.
        • monster1972 nie zrobiła reformy, bo twoj kaczy idol zablokował 05.01.09, 09:25
        • erg_samowzbudnik Re: Owsiak to patologia 05.01.09, 09:26
          koneser10 napisała:

> taki nowotwor - wyrosly na chorej polskiej sluzbie zdrowia. Zastanawia mnie co
          > innego - skoro w 2008 roku stal sie cud i w Polsce nastala normalnosc - rzady
          > Donalda - jaki jest sens wspierania tego cudaka Owsiaka? Przeciez to palanat -
          > w
          > dniu zbiorki pieniedzy z domu wyjsc nie mozna - wszedzie pelno nawiedzonych
          > idiotow probujacych wyciagac od ludzi pieniadze.....
          > ciac tego Owsiaka w tvp - odeslac cudaka do lamusa - w krainie rzadow Donalda
          > takie owsikowe zbiorki nie maja racji bytu.... teraz zyjemy w krainie
          > powszechnej szczesliwosci - nie widzieliscie w TVN - ekipa Donalda zrobila juz
          > reforme polskiej sluzby zdrowia - i zyje sie lepiej - wszystkim.

Pewnie by tak było gdyby nie wspaniali hamulcowi L&J
        • langwer2 Re: Owsiak to patologia 05.01.09, 10:13
          To niech Owsik zwróci się z prośbą o czas antenowy do TVN.lub Polsatu.
          • unhappy Re: Owsiak to patologia 05.01.09, 10:15
            langwer2 napisał:

> To niech Owsik zwróci się z prośbą o czas antenowy do TVN.lub Polsatu.

O i mamy kolejny przykład oszołoma :D
    • chee.tah Owsiak błaga TVP: Nie tnijcie Orkiestry 04.01.09, 21:49
      A może WOŚP powinien odbywać się później? Nie zaraz po świętach? Na przykład
      przed Dniem Dziecka?
      • dobiczek tusk sprzeda szpitale . po co ta zbiorka? 04.01.09, 22:10
        • sklis Nie kłam, dobiczek, Tusk niczego nie sprzedaje. 04.01.09, 22:29
          Zajrzyj do polskich szpitali i przychodni, tych państwowych, i zobacz biedę i
          syf. Zajrzyj do tych prywatnych, w których można się leczyć z ubezpieczenia NFZ
          nie dopłacając ani złotówki, a zobaczysz różnicę. Polsce potrzebna jest reforma
          służby zdrowia. A skomercjalizowane placówki jak najbardziej mogą korzystać z
          darów - przecież działają pro publico bono, chociaż inaczej liczą pieniądze. To
          w niczym nie przeszkadza.
          • koneser10 Re: Nie kłam, dobiczek, Tusk niczego nie sprzedaj 04.01.09, 23:10
            to prawda tusk niczego nie sprzedaje - on absolutnie nic nie robi - ta cala
            POkemonowa reforma sluzby zdrowia to pic na wode. Kiedy zabiora sie za
            likwidacje NFZ? Kiedy wprowadza ubezpieczenia zdrowotne, konkurencje
            ubezpieczycieli? Krecenie lodow ('prywatyzacja' szpitali) to zadna reforma -
            zreszta nawet tego nie potrafia zrobic porzadnie... xzenujaca gromada nieudacznikow
            • monster1972 kiedy kaczyńscy przestaną przeszkadzać...:) 05.01.09, 09:30
            • kalatala To nie ten wątek 05.01.09, 11:05
              Przypominam, że rozmawiamy tu o WOŚP, a nie o Tusku.
    • simpson0107 Reklamy w publicznej telewizji... 04.01.09, 22:27
      A co z abonamentem? Albo reklamy, albo abonament!!
      • koneser10 Re: Reklamy w publicznej telewizji... 04.01.09, 23:13
        to taka forma podatku - czesc z abonamentu idzie do kieszeni owsika
        biedni emeryci i rencisci placacy abonament - dzieki Bogu Tusk i o tym pomyslal
        - zlikwiduje abonament i bedzie git. wedle pomyslow Tuska budzet bedzie dotowal
        TVP zamiast kasy z abonamentu - jesli dalej TVP w nastepnych latach bedzie
        wspierac owsika - bedzie to rownoznaczne z transferem publicznych pieniedzy do
        prywatnej fundacji owsika..... duzo taniej byloby po prostu zreformowac sluzbe
        zdrowia a owsika poslac na drzewo - niech tam robi co chce
        • pies_na_prawizne ty swi.nio jestes koneserem w czym???? 04.01.09, 23:41
          od Jurka Owsiaka wara chamie, endecki wypierdku, przynajmniej daje
          cos polskim dzieciom, a twoj zlodziej z Torunia okrada babki nad
          trumna
          • koneser10 psy szczekaja karawana jedzie dalej 04.01.09, 23:43
            miales swoje 5 minut w Wigilie aby przemowic ludzkim - teraz spadaj do budy
            ujadac psie jeden
            • maciekz70 Re: psy szczekaja karawana jedzie dalej 05.01.09, 01:02
              Prawdziwy polak katolik zwolennik kaczorów.Najlepiej w życiu wychodzi mu
              ujadanie.Sfrustrowany palant wyzywający innych.To odpowiem ci twoim
              językiem.Spie...j na drzewo prawicowy sku...synu.To przez takich gnoi jak ty
              dwa lata rządziły kurduple i ośmieszały ten kraj.Nie podoba ci się ten rząd to
              wypie...j do watykanu.I wara ci od tego kraju.
              • koneser10 Re: psy szczekaja karawana jedzie dalej 05.01.09, 07:42
                coz ja poradze na twoje kompleksy biedaku. udaj sie lepiej do jakiegos
                psychiatry - moze pomoze ci odzyskac rownowage psychiczna, wyleczy cie z
                kompleksow. A teraz wracaj na zmywak POpaprancu. Uwierzyles w cuda i mam cie
                traktowac powaznie, no nie zartuj.....
            • bartek.golabek Re: psy szczekaja karawana jedzie dalej 05.01.09, 11:31
              Bez względu na argumenty i poglądy, formy wypowiedzi i zawarte w nich negatywne emocje przeszkadzają nam w rozwiązywaniu problemów dotyczących naszego podwórka. Zagadnienie przejawia się w zasadzie w każdej formie i tematyce naszej "społecznej debaty".

Dużo konstruktywnej krytyki, w zdrowej atmosferze.

Pozdrawiam wszystkich aktywnych ;)
        • gregor7502 Re: Reklamy w publicznej telewizji... 05.01.09, 09:22
          > to taka forma podatku - czesc z abonamentu idzie do kieszeni owsika
          > biedni emeryci i rencisci placacy abonament - dzieki Bogu Tusk i o tym pomyslal
          > - zlikwiduje abonament i bedzie git. wedle pomyslow Tuska budzet bedzie dotowal
          > TVP zamiast kasy z abonamentu - jesli dalej TVP w nastepnych latach bedzie
          > wspierac owsika - bedzie to rownoznaczne z transferem publicznych pieniedzy do
          > prywatnej fundacji owsika..... duzo taniej byloby po prostu zreformowac sluzbe
          > zdrowia a owsika poslac na drzewo - niech tam robi co chce

Ty s...u od rydzyka,mój syn po urodzeniu przeleżał jeszcze 3 miesiące w szpitalu
          podłączony do maszyny z czerwonym serduszkiem,ekarze mówili że ten sprzęt jest
          zajebiście drogi,gdyby nie Owsiak mieliby tylko 2 sztuki tego,a ja bym musiał
          jezdzić i szukać szpitali po całej polsce.Na oddziale którym leżał było aż
          czerwono od sprzętu z tymi serduszkami,raczej ciężko było znalezć sprzęt bez
          tych serduszek.Ty pier.ny debilu wez swojego guru rydzyka,największego złodzieja
          w polsce i idzcie się powiesić na drzewo tak jak judasz,jesteście jeszcze gorsi
          niż on,on chociaż pózniej żałował.
          • unhappy Re: Reklamy w publicznej telewizji... 05.01.09, 09:45
            gregor7502 napisał:

> Ty s...u od rydzyka,

Ale dlaczego się zniżasz do poziomu monochromatycznych maniaków plujących i
            szczekających na wszystko co nie zgadza się z ich czarno-białą wizją świata?
            Czegokolwiek byś nie napisał to nie PRZEKONASZ takich ludzi. Dla nich, jeśli
            fakty przeczą ich wizji świata to tym gorzej dla faktów. Dla nich zbiórka
            Owsiaka jest ZAWSZE zła a zbiórka Rydzyka ZAWSZE dobra.

Wiesz, to sztuka - czynić zło (opluwać fantastyczną ideę i jej nie gorsze
            wykonanie) i mieć przekonanie, że postępuje się właściwie. Ale jeśli ktoś
            potrafi już taką sztukę to twoje bluzgi nic nie zmienią.

Mam tylko nadzieję, że KAŻDA z tych ludzkich spluwaczek (bo nie plują własną
            śliną tylko cudzą - widać to po mizerii argumentacji) w sytuacji kiedy mieliby
            skorzystać ze sprzętu z czerwonym serduszkiem absolutnie się na to nie zgodzą :D
    • turysta86 Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 06:19
      Nie ufam żadnej fundacji charytatywnej. Każda to bez wyjątku biznes i tyle z tej
      nadmuchanej dobroczynności. Gdyby tym wszystkim fundacjom, których namnożyło się
      jak grzybów po deszczu, naprawdę zależało na pomocy biednym, to nie zarabialiby
      na tym takich sporych pieniędzy. I nie obchodzi mnie, że to zgodne z prawem.
      Każdy chce pomagać, ale nie za darmo, hehe.
      • pavle Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 06:44
        przykra sprawa, musisz być bardzo smutnym człowiekiem. wszędzie wokół samo zło i
        oszustwo! wszyscy chcą Cię ograbić z pieniędzy! no cóż...
        • turysta86 Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 07:36
          Extra argumenty hehe.
          • saed Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 07:45
            Chodziło raczej o wskazanie na twój prostolinijny cynizm, egoizm i początki zgorzknienia. A to 'hehe' na końcu każdej wypowiedzi nie dodaje ci wcale luzu.
          • unhappy Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 09:16
            A ty napisałeś cokolwiek na co warto z sensem odpisywać? Popatrzmy:

"Nie ufam żadnej fundacji charytatywnej. Każda to bez wyjątku biznes i tyle z
            tej nadmuchanej dobroczynności."

Jesteś w stanie swoje "rewelacje" poprzeć czymkolwiek konkretnym? Uogólniasz.
            Taki może jest Caritas ale WSZYSCY?

"Gdyby tym wszystkim fundacjom, których namnożyło się
            jak grzybów po deszczu, naprawdę zależało na pomocy biednym, to nie zarabialiby
            na tym takich sporych pieniędzy."

Ach... to ma być próba dowodu??? Po pierwsze napisałeś "takich sporych
            pieniędzy"? Co to znaczy SPORYCH? Istotne jest ile groszy z każdej złotówki jest
            przejadane. Od jakiego procentu uważasz, że będzie to SPORO?

"I nie obchodzi mnie, że to zgodne z prawem."

A co to kogo obchodzi co cię obchodzi bądź nie obchodzi.

ŻĄDAŁEŚ ARGUMENTÓW. To podaj jakieś zanim będziesz domagał się poważnego
            traktowania.

"Każdy chce pomagać, ale nie za darmo, hehe."

Jeszcze raz: nie ma darmowej pomocy w takiej skali.
            • turysta86 Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 09:46
              "Jeszcze raz: nie ma darmowej pomocy w takiej skali."

No i widzisz, sam przyznałeś, że to biznes! To są po prostu zwykłe firmy
              nastawione na zysk. Nie ma nic charytatywnego w dzisiejszych czasach. Po co ten
              ciągły bełkot o dobrym sercu? O bezinteresownej pomocy?
              • unhappy Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 09:50
                turysta86 napisał:

> "Jeszcze raz: nie ma darmowej pomocy w takiej skali."
                >
                > No i widzisz, sam przyznałeś, że to biznes!

To źle czy dobrze?

> To są po prostu zwykłe firmy
                > nastawione na zysk.

To nie są zwykłe firmy bo większość swojego ZYSKU przekazują na cel statutowy.
                Tak robią zwykłe firmy czy może masz blade pojęcie o zwykłych firmach?

> Nie ma nic charytatywnego w dzisiejszych czasach.

Nie skąd. A sorry - frustracja jest za darmo :D

> Po co ten
                > ciągły bełkot o dobrym sercu?

Pisząc "bełkot" chciałeś jak rozumiem dodatkowo kopnąć idee "dobrego serca"?
                Dlaczego?

> O bezinteresownej pomocy?
      • erg_samowzbudnik Re: Każda fundacja to biznes! 05.01.09, 09:37
        turysta86 napisał:

> Nie ufam żadnej fundacji charytatywnej. Każda to bez wyjątku biznes i tyle z te
        > j
        > nadmuchanej dobroczynności. Gdyby tym wszystkim fundacjom, których namnożyło si
        > ę
        > jak grzybów po deszczu, naprawdę zależało na pomocy biednym, to nie zarabialiby
        > na tym takich sporych pieniędzy. I nie obchodzi mnie, że to zgodne z prawem.
        > Każdy chce pomagać, ale nie za darmo, hehe.

Powiem ci prosto.Jak nie zarabiasz to musisz dopłacić ze swoich.Obracając dużymi
        pieniędzmi musiał byś dużo dopłacić -a skąd niby Owsiak ma brać na dopłacanie?
        Dlatego działalność taką określa prawo.Poczytaj o Matce Teresie z Kalkuty i jej
        "dobroczynności" to dowiesz się niejedno.
    • republika-jednojajowa To prawda,że Owsiak z WŚOP ma 3 mln dla siebie ? 05.01.09, 06:59
      • saed Re: To prawda,że Owsiak z WŚOP ma 3 mln dla siebi 05.01.09, 07:23
        nie
    • marekg12 Dlatego sponsorzy sie wycofują? 05.01.09, 07:01
      • pafni Re: Dlatego sponsorzy sie wycofują? 05.01.09, 07:57
        W związku z kryzysem naświecie. Ze sportu prawie już się wycofali. Nasza ekipa z Mają Włoszczwską została dosłownie na lodzie.
    • republika-jednojajowa Uczciwie by było gdyby robił to za darmo 05.01.09, 07:05
      • pafni Re: Uczciwie by było gdyby robił to za darmo 05.01.09, 07:52
        Zapewne ty więcej dobrego zrobiłeś. jeśli tak i nie brałeś za to kasy to będę cię czcił jak świętego. Niestety prawdopodobnie twoja dobroc ograniczyła się do ustąpienia miejsca staruszce .
        Nawet gdyby zarabiał więcej niż nasz prezydent. To i tak zrobił lepszą robote i pożyteczniejszą.
        Bo są ludzie którzy tylko klamkają ustami i psioczą nic nie robiąc pozytywnego dla drugiego człowieka i tacy którzy tobie potrafią pomóc bezinteresownie. Niestety tych drugich jest mniej. I mniej też o ciebie.
      • reklamax Re: Uczciwie by było gdyby robił to za darmo 11.01.09, 11:47
        To on zarabia kase dla siebie bo nie umie inaczej zarabiac taki
        prostak,potrzebuje troszke kasy na swoje zagraniczne podroze.Robi w konia cala
        Polske i nie tylko.
    • 333a3 Owsiak mówi,że zabiera 5,5 % z tego co zbiera WOŚP 05.01.09, 07:51
      Pracownikom Fundacji płaci od 1,5 do 5 tys zł
      • pafni Re: Owsiak mówi,że zabiera 5,5 % z tego co zbiera 05.01.09, 07:53
        333a3 napisał:

> Pracownikom Fundacji płaci od 1,5 do 5 tys zł

Zatrudnij się w fundacji, zazdrościsz?
        Jak oststnio pomogłeś bliźniemu?
      • zalobanarodowa Re: Owsiak mówi,że zabiera 5,5 % z tego co zbiera 05.01.09, 10:52
        To skandal! Biorą pieniądze?? Powinni pracowac za darmo! Daje pieniadze na chore
        dzieci a nie dla "pracownikow fundacji"! Wytocze proces, niech oddają mi moje
        pieniądze które dałem na dzieci!
    • walek11 Telewidzowie błagają - nie psujcie nam niedzieli 05.01.09, 08:00
      i przestańcie wreszcie nas katować tą błazenadą od rana do wieczora.
      Ja z dumą mogę stwierdzić, że nigdy nie dałem ani grosza na tę
      lewacką i luzacką coroczną hucpę. Jestem na to uodporniony, niczym
      po jakimś szczepieniu. Uprzedzając jakieś debilne docinki dodam, że
      w kościele nie byłem od lat blisko 40.
      • monster1972 w sumie to nie ma się czym chwalić:) 05.01.09, 09:23
      • gundyslaw to własciwie czego chcesz kolego? utop albo otruj 05.01.09, 10:42
        się.
        • walek11 Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 11:04
          Oj, rację ma Redaktor Stanisław Michalkiewicz, kiedy pisze w swoich
          felietonach o poziomie umysłowym P.T. Czytelników wiadomoczyjej
          gazety dla Polaków. Czego chcę? Ano marzę o spokojnej najbliższej
          niedzieli, bez corocznej grandziarskiej hucpy.
          • unhappy Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 11:11
            walek11 napisała:

> Oj, rację ma Redaktor Stanisław Michalkiewicz, kiedy pisze w swoich
            > felietonach o poziomie umysłowym P.T. Czytelników wiadomoczyjej
            > gazety dla Polaków. Czego chcę? Ano marzę o spokojnej najbliższej
            > niedzieli, bez corocznej grandziarskiej hucpy.

Cóż - jak się nie ma argumentów to najlepiej pojechać po "poziomie umysłowym" :D

Rację ma Pan Michalkiewicz - kiepsko z tym poziomem chociaż ta uwaga ma
            charakter bardziej ogólny.

A ta "wiadomoczyja" gazeta to która? Wiesz, mogę nie orientować się w slangu w
            jakim Michalkiewicz porozumiewa się ze swoimi czytelnikami.

• walek11 Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 11:20
              Pan Stanisław pisze o tym bez niedomówień. Jam bardziej strachliwy.
              Odsyłam więc do lektury jego felietonów. Tam jest wyłożone wszystko,
              o co byłeś łaskaw zapytać.

www.michalkiewicz.pl/
              • unhappy Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 11:22
                walek11 napisała:

> Pan Stanisław pisze o tym bez niedomówień.

Mnie to co pisze Pan Stanisław nie interesuje. Gdybym miał czytać wszystko co
                różni panowie Stanisławowie wypisują to bym na nic czasu już nie miał.

> Jam bardziej strachliwy.

Strachliwy anonim? A to ciekawe. A co ma tu strach do rzeczy?

> Odsyłam więc do lektury jego felietonów. Tam jest wyłożone wszystko,
                > o co byłeś łaskaw zapytać.

Nie mam czasu. Pytałem ciebie ale z tajemniczych powodów nie chcesz powiedzieć
                co miałeś na myśli pisząc "wiadomoczyja gazeta". Zastanawiające :D
                • landaverde Odpowiadam za walek11 05.01.09, 12:11
                  "Zdarzyło się na początku okupacji niemieckiej (dzisiaj polityczna
                  poprawność nakazywałaby napisać: „nazistowskiej”, bo wiadomo, że
                  Polskę, podobnie jak wcześniej Niemcy, okupowali „naziści”, co to
                  nawet mówili nazistowskim językiem) w Polsce, Niemcy zwrócili się do
                  Władysława Studnickiego, znanego germanofila, ale zarazem polskiego
                  patrioty z zapytaniem, dlaczego nie pisuje do niemieckich gazet.
                  Studnicki odpowiedział, że jakże to „nie pisuje”? Na to Niemcy – że
                  jakże to „pisuje”, skoro do „Nowego Kuriera Warszawskiego” jednak
                  nie pisuje. Wtedy oburzony Studnicki odpowiedział, że on może
                  pisywać do niemieckich gazet dla Niemców, ale nie będzie pisał do
                  niemieckich gazet dla Polaków. Jaka różnica była między niemieckimi
                  gazetami dla Niemców, a niemieckimi gazetami dla Polaków? Ano taka,
                  ze niemieckie gazety dla Niemców prezentowały niemiecki punkt
                  widzenia, jako niemiecki, podczas gdy niemieckie gazety dla Polaków
                  prezentowały niemiecki punkt widzenia, jako obiektywny. Otóż „Gazeta
                  Wyborcza” jest żydowską gazetą dla Polaków i w tym charakterze
                  wykonuje różne zadania wobec tutejszego narodu tubylczego."

[Źródło: Białe i czarne legendy]

"„Gazeta Wyborcza” wyraża punkt widzenia oraz interesy lobby
                  żydowskiego w Polsce. Takie lobby istnieje i ma swoje interesy,
                  których dość sprawnie broni, między innymi również przy
                  pomocy „Gazety Wyborczej”. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ani nawet
                  złego, gdyby nie dwie okoliczności. Po pierwsze – w przypadku
                  kolizji między interesami lobby żydowskiego w Polsce, a polskim
                  interesem państwowym, „Gazeta Wyborcza” oskarża krytyków lobby
                  żydowskiego o „antysemityzm”, a po drugie – przedstawia żydowski
                  punkt widzenia nie jako żydowski, tylko – jako obiektywny. Z tego
                  powodu nazwałem ja kiedyś „żydowską gazetą dla Polaków” – bo pełni
                  na naszym rynku medialnym taką samą rolę, jaką podczas okupacji
                  niemieckiej pełniły niemieckie gazety dla Polaków. One z kolei
                  prezentowały na użytek czytelników polskich niemiecki punkt
                  widzenia, jako obiektywny. Podobna sytuacja jest z
                  dziennikiem „Dziennik”, który, po początkowym krygowaniu się, teraz
                  już bez żadnych kamuflaży pełni funkcję niemieckiej gazety dla
                  Polaków."

[Źródło: Nagonka wielofunkcyjna]
          • gundyslaw Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 11:12
            niedziela jest dniem bozym i idzie się do koscioła, to ze palanta
            Owsika nie trawisz to popieram ale że do koscioła nie chodzisz to
            żle.
            • unhappy Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 11:15
              gundyslaw napisał:

> niedziela jest dniem bozym i idzie się do koscioła, to ze palanta
              > Owsika nie trawisz to popieram ale że do koscioła nie chodzisz to
              > żle.

Ale ty chodzisz do kościoła? Co ty tam robisz? Twój tekst wyraźnie pokazuje, że
              od idei kościoła jesteś wstarczająco daleko, żeby omijać to miejsce z daleka.

• landaverde Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 13:04
                unhappy napisał:

> Twój tekst wyraźnie pokazuje, że od idei kościoła jesteś
                > wstarczająco daleko, żeby omijać to miejsce z daleka.

Poważnie? Dlatego, że wyraził się niepochlebnie o Owsiaku? Raczej
                wręcz przeciwnie - piętnowanie obłudników jest wzięte wprost z Pisma
                Świętego. Mówi ci coś cytat "groby pobielane a wewnątrz pełne
                robactwa i wszelkiego plugastwa"? Ciekawe czy wiesz kto to
                powiedział i o kim?
                • unhappy Re: to własciwie czego chcesz kolego? utop albo o 05.01.09, 13:09
                  landaverde napisał:

> unhappy napisał:
                  >
                  > > Twój tekst wyraźnie pokazuje, że od idei kościoła jesteś
                  > > wstarczająco daleko, żeby omijać to miejsce z daleka.
                  >
                  > Poważnie? Dlatego, że wyraził się niepochlebnie o Owsiaku?

Nie. Nie dlatego. Może dla ciebie forma w jakiej to zrobił jest normalna. Daleki
                  jednak jestem od posądzania o takie zachowania ogółu katolików :D

> Raczej
                  > wręcz przeciwnie - piętnowanie obłudników jest wzięte wprost z Pisma
                  > Świętego.

Piętnowanie? Raczej anonimowe plucie zza węgła. Iście chrześcijańska postawa.

> Mówi ci coś cytat "groby pobielane a wewnątrz pełne
                  > robactwa i wszelkiego plugastwa"?

No wypisz wymaluj 99 procent "katolików" z forum :D

> Ciekawe czy wiesz kto to
                  > powiedział i o kim?

Pojęcia nie mam. Nie jestem katolikiem i nie znam treści Biblii :D
                  • landaverde To o obłudnikach (Mt 23) 05.01.09, 13:34
                    unhappy napisał:

> Może dla ciebie forma w jakiej to zrobił jest normalna. Daleki
                    > jednak jestem od posądzania o takie zachowania ogółu katolików :D

Cieszy mnie to niezmiernie, tym niemniej określenie "palant" nie
                    jest chyba dużo gorsze niż "groby pobielane (...) pełne plugastwa"?
                    Choć fakt - to drugie jest tez metaforą, to pierwsze - tylko obelgą.

> Nie jestem katolikiem i nie znam treści Biblii :D

Od razu widać, że nie znasz - z Ewangelii wiemy, iż Pan Jezus nade
                    wszystko nie cierpiał obłudników, zwłaszcza wśród arcykapłanów.
                    Mówił im prawdę o nich prosto w twarz - kilka razy chcieli go za to
                    ukamienować, a w końcu powiesili go na krzyżu.
            • walek11 To już moje zmartwienie :-) 05.01.09, 11:25
              To moja sprawa, co robię w niedzielę i moje zmartwienie, że będę się
              być może smażył w piekle :-)
              Napisałem tamte słowa w innym, jak to się zwykło mawiać, kontekście.
              • unhappy Re: To już moje zmartwienie :-) 05.01.09, 11:26
                walek11 napisała:

> To moja sprawa, co robię w niedzielę i moje zmartwienie, że będę się
                > być może smażył w piekle :-)

Na zewnątrz jest taka temperatura, że perspektywa nie brzmi zniechęcająco.

> Napisałem tamte słowa w innym, jak to się zwykło mawiać, kontekście.

Czyli nie myślisz tego co piszesz?
                • walek11 Takie czasy! :-) 05.01.09, 11:35
                  To jest ten styl! Cięcie wypowiedzi na poszczególne zdania i
                  pisanie: "wyście walek tutaj tak napisali".
                  Po kim to masz? Może po dziadziu ze Starej Rodziny, co to byli
                  zatrudnieni zaraz po wojnie w Wiadomym Urzędzie?

Tyś nie taki głupi i dobrze wiesz, co mam na myśli w każdym moim
                  poście. A ja też nie mam czasu na dalsze polemiki z Tobą. Bye!
                  • unhappy Re: Takie czasy! :-) 05.01.09, 11:40
                    walek11 napisała:

> To jest ten styl!

Ale jaki konkretnie? Źle, że odpowiadam na poszczególne myśli?

> Cięcie wypowiedzi na poszczególne zdania i
                    > pisanie: "wyście walek tutaj tak napisali".

A walek na to? Nieprawda. To nie ja pisałem? O to ci chodzi?

> Po kim to masz? Może po dziadziu ze Starej Rodziny, co to byli
                    > zatrudnieni zaraz po wojnie w Wiadomym Urzędzie?

Ojoj. Wiadomym czyli jakim?

> Tyś nie taki głupi i dobrze wiesz, co mam na myśli w każdym moim
                    > poście.

Jeden post - wiele myśli. Chyba, że twoim pisaniem rządzi jedna. Jakaś wielka
                    MYŚL. Zdradzisz ją?

> A ja też nie mam czasu na dalsze polemiki z Tobą. Bye!

Bye :D
                    • gundyslaw i przez tego owsika porzadni polacy się plują 05.01.09, 11:43
                      do czego to doszło?
                      • unhappy Re: i przez tego owsika porzadni polacy się plują 05.01.09, 11:48
                        gundyslaw napisał:

> do czego to doszło?

Ach - ty wiesz kto to jest porządny Polak? Na pewno jest nim ktoś kto Polak
                        pisze z małej litery bo na pewno siebie uważasz za porządnego Polaka. Ale
                        mniejsza o to. Napiszesz co trzeba robić żeby być porządnym Polakiem? Już wiem,
                        że powinno się pisać owsik a nie Owsiak. Czy to wystarczy?

• jerzy30 ida tam frajerzy by dac na tace czarnym 05.01.09, 12:48
              na ich merce, maybachy i kochanki.
          • ideefiks ale pieprzysz, waluś... 05.01.09, 11:58
            pilocik ci się popsuł od telewizorka i jesteś skazany na TVP2 przez
            całą niedzilę? A może po prostu rusz dupcię z kanapy i wyjdź z domu,
            np. do lasu na spacer - tam cię na pewno nie dopadnie żaden nachalny
            wolontariusz z puszką...

To swoją drogą musi być przerażające - cała jedna jedyna niedziela w
            roku zmarnowana przez 4 godziny transmisji z owsiakowej imprezy,
            prawda? szczerze ci współczuję tej tragedii życiowej. Może wystąp do
            owsiaka na drogę sądową o jakieś odszkodowanie za bezprzeykładne
            zrujnowanie ci twojego wolnego niedzielnego czasu czy cóś?

No cóż, jaki idol (michalkiewicz) tacy wyznawcy (waluś)... :)
      • pamejudd Dajcie koledze ssać pałkę w spokoju... 05.01.09, 11:30
        ...nie dręczcie biedaka, bo i tak zapoci się przed klawiaturą.
      • bartek.golabek Re: Telewidzowie błagają - nie psujcie nam niedzi 05.01.09, 11:48
        walek11 napisała:

> i przestańcie wreszcie nas katować tą błazenadą od rana do wieczora.
        > Ja z dumą mogę stwierdzić, że nigdy nie dałem ani grosza na tę
        > lewacką i luzacką coroczną hucpę. Jestem na to uodporniony, niczym
        > po jakimś szczepieniu. Uprzedzając jakieś debilne docinki dodam, że
        > w kościele nie byłem od lat blisko 40.

Najprościej niestety bracie jest krytykować, trudniej się w coś zaangazować lub przynajmniej dać szansę tym którzy próbuja coś zrobić.
        Równie dobrze moglibyśmy "nic nie robic", bo wtedy nic nie można popsuć ;)
      • nikt-777 Re: Telewidzowie błagają - nie psujcie nam niedzi 05.01.09, 12:04
        na wiedze widze ze tez jestes odporny
      • fields1 Respect ! 05.01.09, 12:13
        W całym tym wygłupie najbardziej rozśmiesza, że wolontariusze szczególnie
        namolni są pod kościołami. No niech się zdecydują ! :)
        • pamejudd Skąd wiesz, gdzie są "najbardziej namolni"? 05.01.09, 13:04
          I czy ktoś ci już mówił że śmierdzisz?
    • speodalony Owsiak blagaj swojego kumpla Waltera 05.01.09, 08:10
      Moze cie wpusci na antene tvn?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka