Dodaj do ulubionych

Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower...

12.01.09, 19:25
Zastosujmy - w twórczej, graficznej formie - stereotypy Maćka z Bogdańca
(pierwszy rozdział "Krzyżaków" Sienkiewicza):

- do kuszy najlepszy Angielczyk

- do dwuręcznego brzeszczota nie masz nad Niemca

- Czesi okrutnie toporami sieką

- a Szwajcar rad żelaznym cepem hełmy tłucze
Obserwuj wątek
    • pies_na_prawizne przy pierwszej okazji odwiedze ta wystawe 12.01.09, 19:31

• empirio Polska homofobia 12.01.09, 19:48
        Większość Polaków cierpi na homofobię... jasne, że nie wszyscy, ale większość, a na pewno większość klasy politycznej. I chyba dlatego homofobię można uznać za charakterystyczną polską cechę.
        • wissenwertes A co te szwaby w tej Brukseli? Moga nam! 12.01.09, 20:10
          Pilka jalowa rozrywka? Tylko Legia!
          • krasnov Piękne 12.01.09, 20:19
            Ciekawe, kiedy polskie polityczne jełopy nie zrozumieją, o co chodzi i zaczną protestować (kompromitując się przy tym).
            • szczurek.polny Re: Piękne 12.01.09, 23:14
              Po pierwsze - nie wystawa, a instalacja. W budynku Rady Europy jest olbrzymie
              patio, które tradycyjnie jest "zagospodarowywane" przez obecną prezydencję.
              Przedtem był francuski "balon", teraz jest czeska "wypraska". Taki sobie
              ozdobnik, wypełniający pustą i nudną przestrzeń.
              Po drugie - to nie jest o Polsce. "Wypraska" (taka jak zestawu modelu samolotu
              do sklejenia) zawiera kontury wszystkich 27 krajów EU. I Polska nie jest w
              jakikolwiek sposób wyróżniona. Polski kawałek nie jest też wcale najbardziej
              kontrowersyjny. Absolutnie, w żaden sposób nie dotyczy ta instalacja
              bezpośrednio Polski - tematem jest Europa, a w zasadzie kraje Unii Europejskiej
              (Szwajcarii nie ma ;) )
              Po trzecie - widzowie mają problemy z rozpoznaniem krajów po konturach i
              zawartości, zwłaszcza mniejszych krajów. A książeczki z objaśnieniami się
              rozeszły już przed południem. I to jest główny temat rozmów pod instalacją -
              który kraj jest który ;)
              Po czwarte - parę szczegółów: Luksemburg - kawałek złota na sprzedaż, z numerem
              telefonu; Hiszpania - beton z wystającymi prętami zbrojeniowymi; Węgry - pudełko
              z arbuzami ze zbudowanym z arbuzów Atomium (tak jak Atomium jest stereotypowym
              obrazkiem z Brukseli, tak arbuzy to stereotyp Węgier), Łotwa jako kraj górzysty
              (artysta napisał: "Gdybyśmy mieli góry..."), Portugalia jako deska do krojenia
              mięsa z kawałkami wołowiny, Słowacja zawinięta w jakiś papier i przewiązana
              sznurkiem, Dania z klocków Lego.
              Po piąte - dla mnie najbardziej kontrowersyjne: Holandia - cała pod wodą (w
              skutek globalnego ocieplenia? a może zalew imigrantów?) z wystającymi
              wieżyczkami minaretów i Wielka Brytania, której... w Europie nie ma (artystka
              brytyjska dała jakiś mętny opis o pustej przestrzeni jako syntezie otaczających
              obiektów, ale ja tego nie kupuję). No i całość - Europa, którą dopiero trzeba
              złożyć.
              Po szóste - Polska... Spójrzcie tu: www.iwojima.com/raising/lflaga2.gif i
              tu: z.about.com/d/dc/1/0/g/Z/DSC03149.jpg . A teraz zamiast żołnierzy
              wstawcie księży i flagę tęczową. Mnie się tam szczyt górki nie skojarzył z
              położeniem Torunia na mapie Polski - po prostu górka jest centralnie i już.
              Po siódme - każdy artysta miał za zadanie przedstawić stereotypy o jego kraju,
              czy inaczej mówiąc miał pokazać, jak nas (niesłusznie?) widzą inni. I niech mi
              ktoś powie, że za granicą nie funkcjonuje stereotyp Polski jako kraju, gdzie
              toczy się walka katolickiej tradycji z nowymi prądami utożsamianymi przez
              tęczową flagę.
              Po ósme - instalacja jest niezła, jest żywo komentowana, co się podobno nie
              zdarzało wcześniej
              Po dziewiąte - niezłe jaja przeczytać 150 wpisów osób, które instalacji nie
              widziały i ją krytykują, albo nie widziały i krytykują krytykujących. "W dupie
              żeśta byli i gó... widzieli". I ja też, gdyby nie pewne przypadkowe
              okoliczności, "w dupie bym był i gó... bym widział". No ale wtedy przynajmniej
              bym tu nie pisał.

A jakby kto był w Brukseli, koło Ronda Schumana, to Rada Europy to taki
              czerwonawy budynek, obłożony granitem, na przeciwko Komisji Europejskiej.
              • erroid Re: Piękne 13.01.09, 01:26
                dzięki za jasne i obrazowe przedstawienie tematu, dużo lepsze niż tym kiepskawym
                artykuliku. chciałbym jeszcze z bliska (fota) konkretnie zobaczyć tą polską
                instalację
              • jola_z_dywit_2006a % najwiecej gays jest ksiezmi wiec gdzie tu walka 13.01.09, 02:34

z nowymi pradami ?
                A to co kto widzi, zalezy od tego kim, ten ktos jest.

Fajnie jest pomieszkac w protestanckim kraju i poczytac Listy Czytelnikow na
                temat katolikow. Hipokryzja i obluda warta katolikow.

szczurek.polny napisał:

I niech mi ktoś powie, że za granicą nie funkcjonuje stereotyp Polski jako
                kraju, gdzie
                > toczy się walka katolickiej tradycji z nowymi prądami utożsamianymi przez
                > tęczową flagę.
        • realista1000 europejska heterofobia poraża-boją się normalności 12.01.09, 20:13

• rtd5rtd 100% racja. 12.01.09, 20:26
            UE to :
            rezim fiskalny, eko terroryzm ( prowadzacy do rezimu fiskalnego ), heterofobia ( prowadzaca do rozbicia rodziny ) i zwiekszenie roli ubezpieczen spolecznych ( czyli wiekszy rezim fiskalny ).

Generalnie z wonoscia niema to nic wspolnego.
        • johnny-kalesony Re: Polska homofobia 14.01.09, 10:58
          empirio napisał:

> Większość Polaków cierpi na homofobię... jasne, że nie wszyscy, ale większość,
          > a na pewno większość klasy politycznej. I chyba dlatego homofobię można uznać z
          > a charakterystyczną polską cechę.

Homofobia jest charakterystyczną cechą środowisk mieszczańskich właściwie
          WSZYSTKICH państw Europejskich.
          Wielkomiejska klasa średnia Europy jest z gruntu konserwatywna, nietolerancyjna,
          rasistowska i homofobiczna.
          Inną prawą jest to, że w Londyn, Paryż, Rzym albo Madryt są po prostu nauczone
          hipokryzji. Czegoś, co w Polsce określamy mianem "dulszczyzny": polityczna
          poprawność jest dobra oficjalnie, w Brukseli, przed kamerami, bo tak wypada, bo
          takie są trendy. Ale w domu, u siebie, na własnym podwórku jestem konserwatywny.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • kretowski A kimż taki są pepiczki? Prostakami z kompleksami 12.01.09, 19:38
      Znam język czeski i język węgierski, i jak jestem na Węgrzech to
      ludzie mnie traktują jak człowieka, jak swojego, zachwycają się tym
      że mówię po węgiersku. Częstują winem i herbatnikami.
      A jak jestem w Czechach, to tylko prostaki patrzą spode łba i węszą
      czy aby nie jest się Polakiem. Czechy powinny się kultury od naszych
      braci Węgrów uczyć.
      • irracjonalny Re: A kimż taki są pepiczki? Prostakami z komplek 12.01.09, 19:53
        Masz tu racje. Ja znam slowacki, wiec w Czechach jestem traktowany jak swoj, ale
        wiem, ze cudzoziemcy mowiacy po czesku sa przez Czechow wyraznie olewani. Jesli
        mowisz z obcym akcentem, ciezko bedzie nawiazac z miejscowymi blizsza znajomosc.
        Co jest o tyle dziwne, ze w wiekszosci krajow, szczegolnie tych mniejszych,
        znajomosc jezyka jest przez miejscowych bardzo dobrze i cieplo odbierana. Jak w
        Twoim przypadku na Wegrzech. No ale Pepik jest Pepik...
        • linnvv Re: A kimż taki są pepiczki? Prostakami z komplek 12.01.09, 19:54
          Czech mówiący po Polsku prawdopodobnie zostałby podobnie potraktowany.
          • kretowski Oczywiście, jak najbardziej, Polak=świnia 12.01.09, 19:57
            linnvv napisał:

> Czech mówiący po Polsku prawdopodobnie zostałby podobnie
            potraktowany.

Wyobraź sobie, że kiedyś udawałem autostopowicza z Czech i głupie
            Polaczki częstowały mnie za to chlebem z boczkiem (okolicze Kielc),
            bo cieszyły się że ktoś z zagranicy przyjechał.
            O czeskim zachowaniu wobec cudzoziemców nie ma komentarza: kundle.
            • pszeszczep666 Re: Oczywiście, jak najbardziej, Polak=świnia 13.01.09, 00:35
              > Wyobraź sobie, że kiedyś udawałem autostopowicza z Czech

często ci się to zdarza?:))
          • remik.bz Jaromir Nohavica swietnie mowi po polsku 12.01.09, 20:18
            linnvv napisał:

> Czech mówiący po Polsku prawdopodobnie zostałby podobnie potraktowany.

Byłes kiedys na koncercie Nohavicy?
            Wiesz jak jest przez nas przyjmowany, jak swietnie mowi po polsku ?
            A może słyszałeś jak my Polacy spiewamy jego piosenki ?(-np Tolek Muracki czy
            Wolna Grupa Bukowina )
            Nohavica wiecej zrobił dla zblizenia Polaków i Czechów niż wszystkie tabuny
            politykow i różnych "mądrali od nawozów i od swiata" razem wzietych.
        • kretowski A czeski jest trudniejszy od węgierskiego 12.01.09, 19:55
          irracjonalny napisał:

> Masz tu racje. Ja znam slowacki, wiec w Czechach jestem traktowany
          jak swoj, al
          > e
          > wiem, ze cudzoziemcy mowiacy po czesku sa przez Czechow wyraznie
          olewani. Jesli
          > mowisz z obcym akcentem, ciezko bedzie nawiazac z miejscowymi
          blizsza znajomosc
          > .
          > Co jest o tyle dziwne, ze w wiekszosci krajow, szczegolnie tych
          mniejszych,
          > znajomosc jezyka jest przez miejscowych bardzo dobrze i cieplo
          odbierana. Jak w
          > Twoim przypadku na Wegrzech. No ale Pepik jest Pepik...

Bo węgierski nie ma rodzaju, deklinacji, czasu przyszłego - w
          porównaniu z czeskim to pestka. Mimo to Węgrzy są dla cudzoziemców
          węgierskojęzycznych bardzo mili.
          Jeszcze jedno: Pepik to chorobliwy skąpiec, nie wiem jak to nazwać,
          skąpstwem, czy brakiem kultury...
        • 3krotek Re: A kimż taki są pepiczki? Prostakami z komplek 12.01.09, 20:01
          > Co jest o tyle dziwne, ze w wiekszosci krajow, szczegolnie tych mniejszych,
          > znajomosc jezyka jest przez miejscowych bardzo dobrze i cieplo odbierana. Jak w
          > Twoim przypadku na Wegrzech. No ale Pepik jest Pepik...

Bo znasz nie ten język!
          Gdybyś w Czechach odezwał się po niemiecku, to wtedy możesz liczyć na wszelkie
          przywileje - znam to z widzenia :)
          • kretowski Akurat to jest bzdura 12.01.09, 21:06
            3krotek napisał:

> > Co jest o tyle dziwne, ze w wiekszosci krajow, szczegolnie tych
            mniejszyc
            > h,
            > > znajomosc jezyka jest przez miejscowych bardzo dobrze i cieplo
            odbierana.
            > Jak w
            > > Twoim przypadku na Wegrzech. No ale Pepik jest Pepik...
            >
            > Bo znasz nie ten język!
            > Gdybyś w Czechach odezwał się po niemiecku, to wtedy możesz liczyć
            na wszelkie
            > przywileje - znam to z widzenia :)

Czesi nienawidzą niemców, mówią o nich "sudeciacy".
            • velvet_demon Re: Akurat to jest bzdura 12.01.09, 21:11
              kretowski nie szerz stereotypów.
              • odowk oj, wy chamidła 12.01.09, 23:42
                tym bardziej bierze mnie obrzydzenie, bo jestem Polakiem z częściowo
                czeskimi korzeniami...

do konopielki, marsz, hołoto. Swoim zachowaniem stawiacie w żałosnym
                kraju Polskę. I dajecie w ten sposób prawo innym, żeby nasz kraj był
                traktowany jako wylęgarnia ksenofobów, homofobów i innych
                prymitywów.

Nie mówię, że Czesi są wiele lepsi od nas, ale w dużym stopniu ten
                prymitywny etap rzucania wyzwisk na swoich sąsiadów mają już za
                sobą. Przynajmniej ja w Czechach spotkałem wielu sympatycznych ludzi
                i zupełnie nie przeszkadzało im, że po czesku mówię słabo i z
                polskim akcentem.
                • donar44 Re: uwielbiam usmiech naszego Prezydeeta z czeskim 13.01.09, 10:22
                  akcentem, ktory pier..li trzy po trzy o polskim burdelu !
                  Najwyzszy czas aby rodacy wierzacy, ze " Polska jest wybranka Narodow " to
                  najwiekszy bzdura w europejskiej historii...
                • kretowski Jasne, a czeska cyganofobia? 13.01.09, 17:03
                  odowk napisał:

> tym bardziej bierze mnie obrzydzenie, bo jestem Polakiem z
                  częściowo
                  > czeskimi korzeniami...
                  >
                  > do konopielki, marsz, hołoto. Swoim zachowaniem stawiacie w
                  żałosnym
                  > kraju Polskę. I dajecie w ten sposób prawo innym, żeby nasz kraj
                  był
                  > traktowany jako wylęgarnia ksenofobów, homofobów i innych
                  > prymitywów.
                  >
                  > Nie mówię, że Czesi są wiele lepsi od nas, ale w dużym stopniu ten
                  > prymitywny etap rzucania wyzwisk na swoich sąsiadów mają już za
                  > sobą. Przynajmniej ja w Czechach spotkałem wielu sympatycznych
                  ludzi
                  > i zupełnie nie przeszkadzało im, że po czesku mówię słabo i z
                  > polskim akcentem.

Pepiczki to najwięksi cyganożercy świata.
          • irracjonalny Re: A kimż taki są pepiczki? Prostakami z komplek 12.01.09, 21:30
            @3krotek Wlasnie rzecz w tym, ze biora mnie za Slowaka (czyli jednak swojego) bo
            nie sa w stanie po akcencie rozpoznac skad jestem. Jesli cudzoziemiec mowi po
            czesku to sa w stanie to wylapac i nie chca sie z nim zadawac
            @kretkowski ale o to mi chodzilo - inne narodu ciesza sie, jesli nawet
            nieskladnie, chcesz sie z nimi porozumiec w ich jezyku. Za wyjatkiem ČR
        • lecoqsportif Re: A kimż taki są pepiczki? Prostakami z komplek 12.01.09, 21:52
          Co Ty opowiadasz? :)
          Tez znam czeski, mieszkalem w Czechach - zawsze spotykalem sie z zyczliwoscia, tym wieksza, gdy przyznawalem sie, ze jestem Polakiem. Mam bardzo wielu znajomych, ktorzy tez mieszkali w Czechach i maja takie same doswiadczenia.

Moze to w Tobie jest problem? Moze jestes uprzedzony albo troche niemily? ;-)
    • sselrats Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower.. 12.01.09, 19:38
      Ha ha, swietne. Jesli jakiemus Polakowi nie podoba sie byc
      homofobem, moze sie przedstawic za Wlocha. Tym bardziej, ze zapewne
      wiecej Polakow wie co to onanista niz homofob.
    • spursmike Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego dumny 12.01.09, 19:41
      Homofobia to dla mnie obrona moralności.

Tyle w tym temacie.

Proszę tylko o tolerancję dla mojego poglądu. Tylko o to proszę.
      • michalng Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 19:52
        Zadna fobia nie jest obroną. Fobia to nieracjonalny strach a nie obrona.
        • adeinwan Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 21:30
          Środowiska homoseksualne celowo stworzyły i wypromowały słowo deprecjonujące ich
          przeciwników jako z natury rzeczy nieracjonalnych i kierujących się pierwotnymi
          instynktami. Taki "homosceptyk" brzmi znacznie lepiej, ale sugeruje osobę
          myślącą i krytyczną, wobec czego nie mogło zostać użyte w walce politycznej ze
          środowiskami konserwatywnymi.
        • free_europe A uczucia Polaków w stosunku do gejów 12.01.09, 21:51
          nie są żadną homofobią! Skąd przyszło to tym baranom do niskoczołych
          głów? Przecież to nie Polacy boją się gajów ale geje Polaków.
          Gej=Polonofob!!! I takie hasło trzeba propmować przekonując tę
          zajefajną mniejszość żeby się wreszcie przestali obawiać. Niech
          pozbedą się tych uprzedzeń. W końcu nikt ich tu nie traktuje jak
          Żydzi Palestyńczyków w Gazie.
      • jakubek Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 19:52
        widzisz tolerancja konczy sie tam gdzie czyjs poglad odbiera innej osobie
        wolnosc, a homofobia to odbieranie wolnosci. dlatego potepiam takich ludzi jak
        ty. tak naprawde tolerancja wycierasz sobie tylek i potrzebna jest ci tylko
        kiedy ma bronic twoich chorych pogladow.
        • adeinwan Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 21:30
          Hehehe... udowodnij mi, w jaki sposób odbieram komuś wolność tym, że go nie lubię.
        • free_europe Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 21:53
          Możesz mi powiedzieć w jaki sposób niechęć do gejów odbiera im
          wolność? To może będziesz chodził od jutra w moherowym berecie bo
          idąc tokiem twojego rozumowania jak nie nosisz beretu to odbierasz
          wolność Ojcu Dyrektorowi. Oj Jakubej przegięliście
          • jakubek Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 22:23
            homofobia nie ogranicza sie tylko do tego ze ktos kogos nie lubi. potem jest ze
            ktos kogos leje bo ten jest gejem, odmawia mu zawarcia zwiazku malzenskiego, bo
            jest gejem, zabrania wykonywania pewnych zawodow bo jest gejem itd.
            • free_europe Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 22:34
              Jeszcze raz: homofob - ktoś kto boi się "homosi". Ale ty mówisz że
              się leje, wyrzuca z pracy itd. Więc homosie się powinni bać czy nie?
              To o co tu chodzi? Po drugie: lanie, wyrzucanie z pracy itp. to nie
              żadna homofobia tylko dyskryminacja ze względu na orientację
              seksualną. A tego zabrania konstytucja. Ale małżeństwa, adopcje itp.
              to już zupełnie inna beczka i nie mieszaj tego. Ostatnie: To że nie
              lubię (co nie oznacza boję się, już raczej brzydzę) gejów nie
              oznacza automatycznie, że ich dyskryminuję. Podobnie nie lubię
              budyniu ale nie podpalam fabryki Winiary. Nie muszę ich jednak lubić
              i nikt mnie do tego nie zmusi. Ale to jeszcze nie znaczy że jestem
              jakimś tam "fobem".
              • rtd5rtd Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 23:03
                w dzisiejszych czasach a szczegonie na lamach Trybuny ludu sie mysli schematycznie a nie logicznie. Latki sie nakleja ludziom zamiast sluchac co pisza mowia.

Wez napisz ze zydzi okupujacy palestyne, potowozyli getta z ktorych najwieksze na swiecie to getto w gazie. Aktualnie trwa jego likwidacja przy uzyciu np broni chemicznej zabronionej konwencja genewska. itp...

zostaniesz antysemita.

a jak juz powiesz ze matka nicoa sarcozy to zydowka wiec on tez jest zydem. - to antysemita 100%.

Jak skrytykujesz gejow to homofob. Jak euro-parlament czy EU to oszolom i lepperysta.

itp...

to jest poziom dzisiejszej dyskusji w mediach typu wsi24 czy trybuna ludu.

pozdr
              • poszakalu Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 13.01.09, 00:15
                free_europe napisał:
                >Podobnie nie lubię budyniu ale nie podpalam fabryki Winiary.

Fobia to strach irracjonalny. Budyniu też nie lubisz irracjonalnie?
              • jakubek Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 13.01.09, 23:47
                budyn to kwestia smaku i gustu, a poszanowanie innych ludzi to inna sprawa. to z
                kim sie kocha i jak to robi to nie moja brocha i nie powod by go lubic lub nie.
                ja przez pryzmat sypialni nie oceniam ludzi. tak samo jak to czy lubia budyn,
                czy nie.
            • pewuen Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 13.01.09, 09:08
              No własnie ja jestem przeciw legalizacji związków homo a nie przeciw samym homo.
              To może jestem homozwiązkofobem? Otóż nie, ja się tych związków nie boję, tylko
              jestem im przeciwny. Idąc tokiem myślenia różnych różowych organizacji należało
              by zalegalizować np. związki poligamiczne, jeśli trzy lub cztery osoby się
              kochają, to czemu nie?
        • conthekst Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 23:08
          Dokładnie jak piszesz... Kończy tam gdzie zaczyna wolność innego. Problem w tym, że oni zazwyczaj mają gdzieś wolność heteroseksualisty. Gdy siedziałem kiedyś w pociągu to gej mimo moich głośnych uwag, że ma mi dać spokój ignorował je i eksponował oraz próbował się do mnie dobierać. Wyszedł nawet za mną gdy opuściłem przedział i poszedłem do innego. To nie jest więc problem na linii oni-my, ze nie trawię homoseksualistów. Problemem jest fakt, że oni epatują swoją innością i narzucają ją innym. A każdego kto się oburzy od razu homofobem nazywają. Chcesz być homo? A bądź sobie. Chcesz być inny? Bądź sobie. Ale chcesz być homo i próbujesz mnie przekonać, że mam się Ci poddać oraz zmienić orientację? Dostaniesz w zęby!
          • pirania9 Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 13.01.09, 00:43
            Tak i pewnie wszyscy homo sa tacy.
            Ty nie spotkales geja tylko zboczenca.
            Idac Twoim tokiem myslenia co ma powiedziec o heterykach moja
            znajoma (bardzo ladna dziewczyna) notorycznie zaczepiana (nierzadko
            bardzo nachalnie i wrecz wulgarnie) przez facetow na ulicy i w
            pociagach.
          • pirania9 Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 13.01.09, 00:45
            A i jeszcze jedno.
            Nie mozna chciec byc homo lub chciec byc innym, homo i innym sie po
            prostu jest!
          • miya_z Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 13.01.09, 04:41
            Jacy 'oni'? Jeden homoseksualista to nie wszyscy homoseksualisci. I co ma udowadniac twoja pojedyncza anegdota? O wiele gorsze sytuacje (molestowania, gwalty) zdarzaja sie codziennie z udzialem osob plci przeciwnej, czy w zwiazku z tym heterykow tez 'nie trawisz'?
            No i co to znaczy 'epatowanie' swoja innoscia? Para homo calujaca sie na przystanku epatuje swoja orientacja seksualna, ale para hetero robiaca to samo juz nie? Dlaczego?
            Normalnosc jest wzgledna, i jedynym sposobem na zapewnienie, ze nikt nikomu nie bedzie niczym 'epatowal', byloby zakazanie wszelkich aluzji romantyczno-seksualnych w mediach i zyciu publicznym i pozamykanie wszystkich par w domu.
            • conthekst Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 14.01.09, 17:23
              A czy ja pisałem o jednym znanym mi przypadku? To był najbardziej tylko jaskrawy
              przykład jaki podałem z życia własnego. Co nie oznacza, że to jedyny. Tak samo
              jak generalizuje się Polaków przypisując wszystkich homofobię, tak ja
              generalizowałem o homoseksualistach swoje doświadczenia. Są zwyczajni i normalni
              kolesie czy kobiety o homoseksualnej naturze ale żyjący jak inni i nie
              narzucający innym swoich przekonań, preferencji. Ale to wybitna mniejszość.
              Reszta woli z tego czerpać "korzyści". Gdy coś zaczyna iść nie po ich myśli od
              razu rzucają oskarżenia o homofobie. A to, że są "lewi" do pracy lub czegoś
              innego ma być zapomniane i nie brane pod uwagę, bo inaczej będziesz oskarżony o
              dyskryminację. Mnie to irytuje bo potem okazuje się, że ktoś wykorzystuje swoje
              preferencje by osiągnąć określone cele szantażując innych ludzi.
              A co do wspomnianych przez Ciebie gwałcicieli i zboczeńców... Nie trawię. Takich
              powinno się pozbawić "narzędzia". Żadna sterylizacja... Odcięcie i koniec.
              Wysterylizowany może gwałcić i molestować a dowodów nie znajdziesz. Zresztą i tu
              generalizuję. Bo przecież gwałcicielami/molestującymi są nie tylko mężczyźni. I
              trzymać w więzieniu ich gdzie odpracują za grzechy. Teraz mają lekko. Ale gdy za
              jedzenie i wszystko musieliby płacić zamiast korzystać z pieniędzy podatników...
              A kij z prawami człowieka. Szarpnęli się na nie przestępcy to teraz niech nie
              liczą, że one ich obronią. A jak nie chcą pracować? To niech zdychają z głodu w
              klitce nieogrzewanej. Brutalne ale skuteczne by było a mniej debili by chciało
              się wybierać za kratki.
              Poza tym śmieszne jest to, że gwałty i molestowania uznajesz tylko za domenę
              heteroseksualistów :) Jakby homoseksualiści byli od tego wolni.
              Zdefiniuję Ci także moje znaczenie słowa "epatowanie" - to nadmierna ekspresja
              powiązana z określonymi przekonaniami i normami dla danej osoby. O ile para
              całująca się czy trzymająca za ręce, nieważne jakiej płci, jest dla mnie co
              najwyżej ciekawostką, to nie łapie się ona pod to pojęcie. Za to ktoś robiący to
              celowo, by wywołać konsternację osób towarzyszących, niemal ostentacyjnie - już
              tak. Z tego właśnie też powodu uważam, że część heteroseksualnych par także
              epatuje swoją seksualność. Na zasadzie: "Hey - patrzcie jak bardzo się kochamy!"
              O ile rozumiem buziaczek, delikatny pocałunek to już badanie migdałków w miejscu
              publicznym przez pół minuty uważam za niesmaczne :/
              No ale nie... Ktoś myśli inaczej to należy szanować jego zdanie i bronić. Choćby
              nawet kłóciło się to z naszymi przekonaniami o tym co dobre a co złe. Dobry
              przykład to obecnie sytuacja w strefie Gazy. Dla mnie wina jest ewidentnie po
              obu stronach. Z jednej strony ekstremiści islamscy a z drugiej czołgi. Ale skoro
              jedni to terroryści to czemu drudzy nie mogą być nazwani takimi jakimi są, czyli
              mordercami ludności cywilnej? To tylko sytuacja analogiczna.
      • kretowski Nie będę tolerować twojego poglądu 12.01.09, 19:53
        spursmike napisał:

> Homofobia to dla mnie obrona moralności.
        >
        > Tyle w tym temacie.
        >
        > Proszę tylko o tolerancję dla mojego poglądu. Tylko o to proszę.

Jesteś kryptociotą i tyle, stąd twoja homofobia.
        • rtd5rtd Pogladow niemozna tolerowac! 12.01.09, 20:17
          Pogladow niemozna tolerowac, jakich kolwiek. Z polgadami mozna sie zgadzac badz nie. A tolerwac lub nie mozna zachowania.

• empirio Homofobia = kłopoty z moralnością 12.01.09, 19:54
        spursmike napisał:

>
        > Tyle w tym temacie.
        >
        > Proszę tylko o tolerancję dla mojego poglądu. Tylko o to proszę.

A dla mnie osoby homofobiczne to osoby zdemoralizowane. I też proszę o tolerancję dla mojego poglądu. O nic więcej nie proszę.
        • marriuu Homofobia = kłopoty z mózgiem 12.01.09, 20:08
          spursmike powiedz mi proszę, co cię obchodzi kto z kim i gdzie wtyka swe
          przyrodzenie??? Najzabawniejsze jest to, że możesz codziennie witać się z jakimś
          "homo" bo przez faszystowsko-katolicką nagonkę nie ujawnia się i nawet o tym nie
          wiesz. Podobały mi się pomysły głupka-giertycha, który chciał znaczyć
          homoseksualistów. Ciekawiło mnie jak chce ich rozpoznawać? Co jeden homofobek to
          większy idiota...
          • rtd5rtd Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez.... 12.01.09, 20:20
            Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez kulture osobista, czy dobre wychowanie.

Ja jestem hetero a nikomu o tym nie obwieszczam. To moja sprawa co i z kim robie w sypialni. To samo jest z homoseksualistami.
            Jak ktos z nich to oglasza publicznie to jest ekshibisjonista i za to ci jak ich nazwales "faszysci" ich krytykuja.
            • marriuu Re: Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez 12.01.09, 21:14
              z taką argumentacją zgodzę się. Nagłaśnianie swojej "orientacji" jest
              niepotrzebne. Myślę jednak, że chęć ujawniania się ze swoją seksualnością wynika
              z tego, że homo chcą wyjść wreszcie ze społecznego getta, cienia w którym od
              początków ludzkości żyli. Chociaż w historii bywało różnie.
              Wątpię czy ktokolwiek chce bez potrzeby mówić innym o tym jak się kocha. To
              właśnie potrzeba przyzwyczajenia społeczeństwa do tego, że dwóch facetów czy
              dwie dziewczyny całujące się na ulicy to coś tak samo normalnego jak chłopak z
              dziewczyną. Jak sam wiesz takie widoki wzbudzają jednak duże emocje. Dlatego też
              z drugiej strony narasta potrzeba rewolucyjnego przekonywania ludzi do tego, że
              seksualność nie podlega wytycznym kościoła czy innych nawiedzonych totalitarystów.
              Sam jestem hetero a temat homo dla mnie nie istnieje. Bo właśnie nie obchodzi
              mnie to co i kto coś robi.
            • pe1 Re: Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez 12.01.09, 21:18
              rtd5rtd napisała:

> Ja jestem hetero a nikomu o tym nie obwieszczam.

Ależ jak najbardziej obwieszczasz i manifestujesz! Całując się z kobietą na
              ulicy, trzymając ją za rękę manifestujesz swój heteroseksualizm!!!

Niech tylko dwóch chłopaków spróbuje się pocałować na ulicy i sam zaczniesz
              krzyczeć, że się narzucają ze swoją seksualnością i że manifestują. Jesteś
              zwykłym hipokrytą i tyle.
              • rtd5rtd Re: Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez 12.01.09, 22:11
                Ja akurat jestem sam. wiec niecaluje sie.

Ale robielm to kiedys ostentacyjnie tez. To prawda. W licelum. Ale osobisci teraz jak to wspominam to mi glupio. Czy dorosli ludzie sie caluja z jezykiem w tramwaju? - no nie. Mlodym moze wolno faktycznie.
                Ale dorosli raczej kiss kiss w usta i tyle. Juz niemowie o macaniu sie w miejscach publicznych.

i to samo ma sie gejow.

Jak na ulicy idzie dowch gosci za reke - niema sie czym podniecac. Jak sie kiss kiss naprzywitaniu tez. Ale jak sa na poziomie ludzmi to niebeda przesadzac z "czulosciami" przed publika.
            • mracek Re: Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez 13.01.09, 08:19
              rtd5rtd napisała:
              > Ja jestem hetero a nikomu o tym nie obwieszczam.

A to twoje zdanie wiec o czym informuje?
            • fibius Re: Ludzie nieujawniaja swojej seksualnosci przez 13.01.09, 10:51
              Ujawniasz swoją orientację codziennie. Pocałujesz swoją żonę/dziewczynę na ulicy
              czy też przytulisz ją to jest oznaka twojej orientacji, w tym przypadku hetero.
              Gdyby gej przytulał swojego chłopa to byłoby upublicznianie? Ale jak chłop babę
              przytula to jest już zwykły, anty-orientacyjny, niewinny akt?
          • adeinwan Re: Homofobia = kłopoty z mózgiem 12.01.09, 21:32
            Kiedy Giertych coś takiego proponował?

BTW ludzie nie ujawniają orientacji nie dlatego, że się czegoś boją, ale ze
            zwykłej przyzwoitości. Seksu nie wyciąga się z domowych pieleszy.
      • davee Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 20:03
        tolerowac homofobie to tak jakby tolerowac faszyzm.prosze o
        tolerancje mojego pogladu.o to tylko prosze.
        • indianski Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 20:09
          alez szanujemy twoj poglad . Uwazamy cie za debila i chetnie bysmy zrobili z
          toba to , co ty bys z zrobil z homoseksualistami , czyli poddali przymusowej
          eutanazji
          • poszliwpisdu Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 21:27
            Mozesz mi napisac, co znaczy przymusowa eutanazja? Bo tlumaczac z polskiego na
            nasze, to przymusowa pomoc przy usmierceniu samego siebie po dobrowolnej
            prosbie... Ze wyborcy prawicy logika nie grzesza, to wiedzialem od dawna, ale
            zeby az tak?
      • harry_man Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 20:07

Masz rację dlatego nasz "portret" na tej wystawie wcale nie jest taki zły :)
        Byłbym raczej zażenowany gdyby przedstawiono nas w zupełnie odwrotny sposób.

Nie dajmy się zwariować. Nie można mówić, że coś jest normalne jeżeli takie nie
        jest!
        • megasceptyk Halo halo, co konretnie masz na myśli? 12.01.09, 20:19
          Co jest nienormalne i kto tak powiedział?
          • rtd5rtd norma jest oglol. wg definicji slowa norma. 12.01.09, 20:22
            I normy nikt nie ustala a zlicza.

Tle ze w dzisiejszym swiecie ludzie uzywaja slow nieznajac ich znaczenia.

np. "demokracja" = "dobro"
            • megasceptyk Jesteś w błędzie. 12.01.09, 22:08
              Mniejsza o filozofię.
              Są ludzie którzy przyswajają nową wiedzę
              i ewoluują a są tacy którzy wyznają religię.

• rtd5rtd Re: Jesteś w błędzie. 12.01.09, 22:14
                a co to jest nowa wiedza? Chodzi ci o nowe odkrycia naukowe. czy o nowe jedynie sluszne poglady wg. ktorych mamy zyc.
                • megasceptyk Re: Jesteś w błędzie. 13.01.09, 07:28
                  Może mam jeszcze przytoczyć definicję "nowego"?
                  Nie żyje się według poglądów tylko w celu.
                  Zwracam uwagę, że filozofia czy socjologia to są nauki.
                  Nauka jest przeciwieństwem wiary,
                  wiara jest synonimem muru, strachu
                  i bezpiecznej zagrody.

Niedobrze tylko gdy baranom wilcze kły rosną.
      • mikewodzowski Szanuje Twój pogląd. 12.01.09, 20:19
        Oraz to że się do tego wprost przyznajesz.
        Tyle w temacie.
      • koloratura1 Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 20:31
        spursmike napisał:

MOHEROWEJ
        • rtd5rtd A Euro Nacjonalizm niby lepszy? 12.01.09, 20:35
          od mocherowej moralnosci.

• velvet_demon Re: A Euro Nacjonalizm niby lepszy? 12.01.09, 20:41
            Dziecko wszystko jest lepsze od moherowej moralności :D Ale mogę zrozumieć, iż
            jest to wiedza dla ciebie niedostępna :D
            • rtd5rtd polemizowalbym 12.01.09, 20:46
              Bo zobaczysz jak twoje dzieci beda walczyc z EuroKomuna za 20 lat.

Zadadza ci pytanie takie :
              "tatusiu/mamuiu dlaczego zyjemy w totalitarnym faszystowskim panstwie"

A ty im odpowiesz :
              "Bo na nie glosowalismy z mamusia"

zobaczysz se przypomnisz moj wpis
              • velvet_demon Re: polemizowalbym 12.01.09, 20:49
                Widzę skrzywienie Korwinowsko-uprowskie :D Nie martw się, z tego się wyrasta :D
                • rtd5rtd pozyjemy zobaczymy 12.01.09, 21:00
                  polki co czeka wasz szok zakazowy w najblizszej przyszlosci.

Jedyne co dobre ze polacy sa b. dobzi w konspiracji mamy to wysane z mlekiem.

pyt. Mieszkales kiedys w krajach germaniskich - szwjacaria, austria, alemania , norwegia, szwecjia?
                  • velvet_demon Re: pozyjemy zobaczymy 12.01.09, 21:05
                    rtd5rtd lubisz żyć z wizją przyszłości, że będziesz schodzić do podziemia i krew
                    bohatersko za matkę ojczyznę przelewać i w tym celu sobie musisz wroga na siłę
                    szukać a UE jest bardzo wygodnym wyborem? Kondolencje. A co ma do tego
                    mieszkanie w kraju germańskim?
                    • rtd5rtd Re: pozyjemy zobaczymy 12.01.09, 21:16
                      No ma ma wiele. To ze porownaj se poziom zakazow / nakazow i stopien podporzadkowania jednostki panstwu z tym do czego polacy sa przyzwyczajeni. A potem wyobraz se takie ich prawodastwo w polsce.

Ja tam nie zamierzam z ue wojowac bo to jak proba obalenia putina w rosji.

ale dzieki za psychoanalize, mam nadzieje ze faktury niebedziesz wysylac?
                      • velvet_demon Re: pozyjemy zobaczymy 12.01.09, 21:20
                        No to sobie z Polski wyjedziesz i zamieszkasz tam gdzie twoim zdaniem jest
                        wolność, równość i sprawiedliwość (powodzenia, Mars w sam raz się nada). Nikt
                        cię siłą nie trzyma. Konsultacji psychoanalitycznych udzielam gratis, zwłaszcza
                        tym którzy złapali wirus UPR. To taki mój dobroczynny wkład w rozwój ludzkości.
                        • rtd5rtd Re: pozyjemy zobaczymy 12.01.09, 21:24
                          To dobre pytanie bo niema do kad uciekac przed totalitaryzmem. Sa male wysepki wolnosci ale niestety dla bogatych :).

• velvet_demon Re: pozyjemy zobaczymy 12.01.09, 21:26
                            rtd5rtd cieszy mnie, że rzeczywistość chociaż w pewnych, choć zdecydowanie
                            przerysowanych, aspektach do ciebie dociera :D
                        • ned_pap Re: pozyjemy zobaczymy 15.01.09, 17:34
                          Ten typek już mieszka poza Polską, w jakimś kraju francuskojęzycznym. I albo pochodzi ze starej emigracji, albo jest na tyle tępy, że wrzuca bezsensowne kalki językowe.
      • uosiu77 Re: Jestem Polakiem i homofobem i jestem z tego 12.01.09, 23:25
        jestem nietolerancyjny i jestem z tego dumny. proszę tolerować moją
        nietolerancję, bo jestem tylko biednym przestraszonym człowieczkiem specjalnej
        troski, który boi się tych złych pedałów, czyhających na moją niewinność.

oczywiście, że cię toleruję. ale nie szanuję.
    • green.jaszczur Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower.. 12.01.09, 19:45
      To smutne że od jakiegoś czasu jedyne uczucia które mają być generowane przez "sztuke" to szok. Dlaczego wystawy są robione tylko po to by wzbudzić kontrowersje? Klasyczny przerost treści nad formą a chyba w sztuce nie o to chodzi.
      • pe1 Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 21:15
        Prawdziwa sztuka to nie jest coś, co ma wzbudzać miłe i komfortowe wrażenia.
        Jeśli coś jest przyjemne w odbiorze i nie zmusza do myślenia to nie jest żadna
        sztuka tylko bezwartościowy kicz.

Sztuka to jest coś co prowokuje, wzbudza emocje. Tak, właśnie chodzi o
        kontrowersje! Już od pół wieku uznaje się, że emocje negatywne w odbiorze sztuki
        są tak samo dobre jak pozytywne.

Przerost treści nad formą? Bzdura! Nie ma czegoś takiego. Jeśli nie rozumiesz, o
        co chodzi, to po prostu to przyznaj, a nie brnij w bełkotliwe komentarze.
    • marriuu Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 20:01
      Czesi to mądry naród.
      Mają trochę racji. Myślę jednak, że to nie Polacy są homofobami tylko taki obraz
      nas samych tworzą media i rozwścieczone hordy kato-rydzyko-debili, którzy
      zawładnęli mediami i starają się nas przedstawiać jako naród z wieloma fobiami.
      Homofobami są tylko ci, którzy potrafią zrozumieć tylko to co ksiądz
      powiedzieli, bo na własną refleksję brakuje im połączeń w mózgu.
      • vice_versa Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 21:11
        > Myślę jednak, że to nie Polacy są homofobami tylko taki obraz
        > nas samych tworzą media i rozwścieczone hordy kato-rydzyko-debili

A ja myślę, że media w PL nie są w ręku kato-rydzyko-debili.
        A gość który w ten piękny sposób przedstawia nasz kraj, nosi
        nazwisko Hirszenberg.
        Polacy są wychowani w szacunku do obcych kultur, Żydzi najwidoczniej
        mają inaczej, gorzej że twórczość prezentują jako "polscy artyści".

Robienie wystawy która wzmacnia stereotypy niczym się nie różni od
        polskiej tradycji politycznych szopek adwentowych. Z tą różnicą, że
        te świeckie głoszą poprawne politycznie treści.

Jeśli miarą wolności słowa jest wolność do jątrzących, głupich,
        artystycznych prowokacji, to jest to raczej dowód na nieumiejętność
        korzystania z wolności.
        • velvet_demon Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 21:14
          Koleś właśnie podsycasz kolejny stereotyp. Ale jak widzę tylko o to ci chodzi.
        • marriuu Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 21:22
          ciekawe jak potrafisz ocenić co jest głupią artystyczną prowokacją a co
          artystycznym przekazem. To ciekawe, że subiektywne widzenie przekłada się na
          oceny. Gdybyś napisał, że twoim zdaniem... to bym zrozumiał. A tak to udajesz
          oburzonego a nawet nie wiesz jakie były prawdziwe motywy twórcy. To co napisały
          media to przecież info przetworzone. Gdy potraktujesz tą wystawę jako
          zaproszenie do dyskusji to wygląda to całkowicie inaczej. Ale Polacy nie są
          nauczeni dyskusji. Lata wpajania dogmatów, czy to komuny czy katolickich zrobiło
          swoje. Każdy ch.j uważa się za autorytet. Dlatego jesteśmy xxx-fobami
          • vice_versa Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 22:04
            Nie muszę pisać "moim zdaniem" bo urągałoby to inteligencji
            czytającego. Czy mogę jak nie napiszę "moim zdaniem" to Ty mariuuu
            masz problem ze zrozumieniem, że to jest "moje zdanie"? Jak się będę
            wypowiadał w cudzym imieniu, to wtedy zaznaczę.

> Gdy potraktujesz tą wystawę jako
            > zaproszenie do dyskusji to wygląda to całkowicie inaczej.

Nie, ja ją traktuję jako manifestację przekonań artysty. Gdybym ja
            robił wystawę to bym zrobił płonącą stodołę i Kurtykę biczującego
            ukrzyżowanego Michnika. Wtedy to też byłby artyzm czy już judzenie?

> Każdy ch.j uważa się za autorytet. Dlatego jesteśmy xxx-fobami

Trudno Ci nie przyznać racji, można tylko współczuć:

> Ale Polacy nie są nauczeni dyskusji. Lata wpajania dogmatów, czy
            > to komuny czy katolickich zrobił o swoje.
            • gacekemdk Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 13.01.09, 01:14
              A nie lepszy zero robiący loda jarkaczowi?
    • sselrats Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower.. 12.01.09, 20:05
      Wlosi mieli szczescie z przypisanym im "stereotypem". Onanista
      przynajmniej nie jest kotrowersyjny. Bo przeciw czemu tu protestowac
      czy zaprzeczac? Moze treba jakos autorow instalacji przekupic, zeby
      Polakow tez zmienili na onanistow?
      • koloratura1 Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 20:41
        sselrats napisał:

> Moze treba jakos autorow instalacji przekupic, zeby
        > Polakow tez zmienili na onanistow?

To nie tak!
        Każdy kraj charakteryzował artysta z tego kraju.
        Musiałbyś przekupić(?) naszego, polskiego Leszka Hirszeberga,
        A wogóle - to chyba już za późno: instalacje wiszą...
    • mikewodzowski Super :) 12.01.09, 20:05
      Kto jest homofobem niech się wstydzi. Reszta niech się śmieje.
      Trzeba mieć dystans do siebie.
    • carpaccio4 a co ten onanizm 12.01.09, 20:06
      komu wadzi?
      • wuk4 Re: a co ten onanizm 12.01.09, 23:21
        carpaccio4 napisał:

> komu wadzi?

Impotentom, podglądaczom i histerykom seksualnym.

Trzeba mieć dobrze nasrane w mózgownicy, żeby komuś zabraniać
        spokojnie się wymasturbować.
    • demonsdreamin Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower.. 12.01.09, 20:08
      jakimi homofobami?
      homofobia to lęk przed homoseksualistami
      a kto sie boi pedałków??
      większość - normalną większosć - oni po prostu obrzydzają
      tolerancja tak - pedalstwo nie
      • koloratura1 Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 20:44
        demonsdreamin napisał:

> tolerancja tak - pedalstwo nie

Możesz rozszerzyć, co masz na myśli? Bo Twoje stwierdzenie jest
        niejasne.
    • rtd5rtd Jesem ciekaw naglowkow gazet gdyby kots nazwal tyc 12.01.09, 20:15
      Jesem ciekaw naglowkow gazet gdyby kots nazwal tych nazistow co likwiduja od paru dni getto w gazie jakos negatywnie.

Czym by go obrzucali.

/free your mind
    • grydian beznadzieja 12.01.09, 20:17
      Wystawa "Stereotypy są barierami do zburzenia", a tytuł artykułu w
      polskiej gazecie "kontrowersyjna wystawa w Brukseli"!

Sami oceńcie...
      • megasceptyk Re: beznadzieja 12.01.09, 20:23
        To co w cywilizowanym swiecie normalne to u nas kontrowersyjne.
        To jak pokazać małpie ogień.
        • koloratura1 Re: beznadzieja 12.01.09, 21:27
          megasceptyk napisał:

> To co w cywilizowanym swiecie normalne to u nas kontrowersyjne.
          > To jak pokazać małpie ogień.

Widziałeś wystawę, albo chociaż reprodukcję katalogu?
      • koloratura1 Re: beznadzieja 12.01.09, 21:25
        grydian napisał:

> Wystawa "Stereotypy są barierami do zburzenia", a tytuł artykułu w
        > polskiej gazecie "kontrowersyjna wystawa w Brukseli"!
        >
        > Sami oceńcie...

Po prostu: tytuł wystawy jest taki, jak podaje gazeta, a sama
        wystawa - zdaniem gazety (ja to zdanie podzielam) - jest
        kontrowersyjna.
        Co tu oceniać?
    • washner Hirszenberg to na pewno jest nasz! 12.01.09, 20:25
      On jest Nasz, dlatego te nasze homofobie są z rydzykami. Takie nasze grzypki.
    • and_nowak Ale sztuka! Polacy powinni zjadać Żyda, 12.01.09, 20:26
      a Niemcy robić kupę na twarz Sarkozy'ego. Też bez całkowicie bez sensu i też
      pokazuje brak cenzury...
    • a_weasley Jakie polskie nazwisko, taki polski artysta n/t 12.01.09, 20:27
      • yesiotr Ty to jesteś za to pewnie w prostej linii 12.01.09, 20:28
        potomkiem Piasta Kołodzieja.
        • brat187 Re: Ty to jesteś za to pewnie w prostej linii 12.01.09, 20:42
          Homofoby... no i super. Lepsze to niż złodzieje
          • koloratura1 Re: Ty to jesteś za to pewnie w prostej linii 12.01.09, 21:28
            brat187 napisał:

> Homofoby... no i super. Lepsze to niż złodzieje

Nie jestem pewna...
      • mikewodzowski Arturze Weasley 12.01.09, 21:06
        mimo że jesteś czystej krwi czarodziejem zadajesz się z Mugolami,
        wiec i tak nie jesteś miły Czarnemu Panu
        nie podlizuj się
    • jana51 Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower.. 12.01.09, 20:44
      Wydaje mie się, że gdyby autor naprawdę nas znał, to przedstawiłby
      raczej jako nieuleczalnych antysemitów, wściekłych rusofobów,
      notorycznych głuptaków amerykanofilów i wzorcowych wręcz egoistów
      ortodoksyjne neoliberalnego rytu - przy czym ta ostatnia cecha
      najgęściej występuje wśród młodej części populacji - z wiekim
      smarkateria trochę wprawdzie mądrzeje, ale w sposób nie nachalnie
      rzucający się w oczy....
    • zoba Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrower... 12.01.09, 20:45
      Czy naprawdę takich zakompleksionych nieudaczników można nazwać
      artystami? Obecnie pod płaszczykiem nowoczesnej sztuki prezentuje się
      wiele osób, które z braku talentu jedyne co potrafią, to szokowanie
      na siłę, a nikt nie ma śmiałości powiedzieć: to nie sztuka, to chłam,
      albowiem boi się, by mu nie przypięto etykietki oszołoma, wstecznika
      itd itp. Może znajdzie się dziecina, która zawoła "król jest nagi", a
      wy jesteście po prostu beztalenciem.
      • velvet_demon Re: Polacy homofobami, Włosi onanistami - kontrow 12.01.09, 20:51
        Czego zoba nie rozumiesz w przesłaniu tej wystawy? Pomysł jest dobry, realizacja
        nie najgorsza, temat aktualny. No więc, jaki masz problem?
      • koloratura1 Analogia chyba nie do końca udana... 12.01.09, 21:33
        zoba napisał:

> Może znajdzie się dziecina, która zawoła "król jest nagi", a
        > wy jesteście po prostu beztalenciem.

Dziecina, na której wyrobieniu artystycznym można polegać?
        Ciekawość...
    • zg13 do Belgii znacznie bardziej niz czekoladki 12.01.09, 20:45
      pasuje Marc Dutroux
    • krakus24a Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 12.01.09, 20:55
      to żadna norma. To odstępstwo od normy jaką jest heteroseksualizm. A
      sam termin jest sztyczny, ja się ich nie boje tylko brzydzę jak psim
      gównem na chodniku np.
      • velvet_demon Re: Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 12.01.09, 20:59
        Poczytaj trochę o tym co jest normą a co nie jest a potem się wypowiadaj, bo
        narazie prezentujesz wiedzę wyniesioną z kruchty. Nawet zwykła Wiki ci pomoże
        horyzonty poszerzyć panie "seksuolog".
        • rtd5rtd Re: Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 13.01.09, 00:12
          ty natomiast poczytaj definicje slowa norma!
          Norma - "ustalona, ogólnie przyjęta zasada"

Ustalona ogólnie a nie odgórnie!

A ogól ludzi jest jest heteroseksualnych i taka wyznaje zasade. Nie ma w zadnej populacji wiekszosci homoseksualnych osob.

Norme ustala ogól a nie urzednicy z poprawnie politycznej EU.

• pirania9 Re: Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 13.01.09, 00:48
            Przez kogo ustalona? Przez wiekszosc?
            Czytanie ksiazek pewnie tez nie jest norma, bo na moim zadupiu
            niewielu to robi!
      • mikewodzowski Re: Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 12.01.09, 21:02
        krakus24a napisał:
        ja się ich nie boje tylko brzydzę jak psim
        gównem na chodniku np.

Brzydzisz się ludzi? Co Ty? Glonojad?
      • koloratura1 Re: Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 12.01.09, 21:44
        krakus24a napisał:

> to żadna norma. To odstępstwo od normy jaką jest heteroseksualizm.
        A
        > sam termin jest sztyczny, ja się ich nie boje tylko brzydzę jak
        psim
        > gównem na chodniku np.

Oprócz obrzydzenia warto by było dysponować choć odrobiną wiedzy:
        ani pederastia, ani heteroseksualizm nie jest ani normą, ani
        odstępstwem od normy.
        Termin - który: pederastia czy heteroseksualizm? - nie
        jest "sztuczny", choć dla pederastii istnieje częściej używany
        termin "homoseksualizm".
        • rtd5rtd Re: Zboczenie seksualne jakim jest pederastia 13.01.09, 00:14
          Ciekawa logika ktorej pozazdroscil by pewnie sam towarzysz boleslaw walesa.

"...nie jest ani normą, ani odstępstwem od normy."

jest czym quasi-norma , para-norma czy czym wg. ciebie.

• maj47 znowu tamuldyczne judzenie 12.01.09, 20:56
      Info dla niewykształciuchów:
      judzenie (wg słownika etymologicznego) od Jude(niem.)-żyd
      • rtd5rtd ciekwe ze nic niepisza o likwidacji getta w gazie. 12.01.09, 21:04
        Operacja juz trwa pare dni. Warunki na miejscu gorsze niz w warszawskim gettcie. Uzywanie broni chemicznej ( white phosphorus ) zabronionej konwencja genewska.

ale ku... nie!!
        na pierwszych stronach gazet jakies pierdoly o debilistycznym pomniku jakiegos "euro-artysty".
        • velvet_demon Re: ciekwe ze nic niepisza o likwidacji getta w g 12.01.09, 21:08
          Gdy sztuka naprawdę stanie się mniej ważna od wojny to wtedy naprawdę będzie
          czego żałować. Dziękuj Bogu czy w co tam wierzysz, że jest odwrotnie,
          przynajmniej tutaj.
          • rtd5rtd ku... kolejny lewak 12.01.09, 21:11
            Sztuka - ( niewiem co ze sztuka mam ten euro-bohomaz ) jest wazniejsza od ludzkiego zycia.

Tak!

dzieki takiemu mysleniu daleko dojedziemy .
            • velvet_demon Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 21:12
              Co ma wojna z ludzkim życiem wspólnego? Nic. To zaprzeczenie życia jako takiego.
              Wojna to tylko śmierć. Czego nie kapujesz?
              • vice_versa Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 21:36
                Sztuka może nie mieć z wojną nic wspólnego. Tylko nie idzie się do
                teatru kiedy palą getto.
                Jeśli tego nie rozumiesz, to nawet nie zobaczysz tego, że sztuka
                staje się ważniejsza niż wojna. Jeśli potrafisz na tym przejść do
                porządku dziennego i jeszcze to bezczelnie zachwalać, to jest to
                tylko dowód na to, że masz swoją Karuzelę a płonące Getto Ci nie
                przeszkadza.
                • velvet_demon Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 21:39
                  vice_versa jaka była moja rada dla ciebie? Przeczytałeś chociaż dokładnie zanim
                  ci żyłka pękła i znów uznałeś za stosowne popisać się niezrozumieniem dla
                  wypowiedzi innych?
                  • rtd5rtd vice_versa maracje 12.01.09, 21:50
                    ty piszesz jakies lewackie frazezy. "ze wojna z ludzkim zyciem nic niema wspolnego" . gdzie wojna tylko polega na ludzkim zyciu a konkretnie na jego odbieraniu.

wez se daj spokuj z tymi gornolotnymi metaforami i gadaj do rzeczy. to odrazu wyjdzie ze jedynie potrafisz dawac pseudo-psychoanalizy albo niespojne logiczne wywody.

pozdr
                    • velvet_demon Re: vice_versa maracje 12.01.09, 21:53
                      rtd5rtd sorry ale ja mam własną opinię na ten temat. Co? Zabronisz mi? Ty?
                      Zwolennik wszelkiej wolności? Zobaczysz Cthulhu (Korwin?) cię za to przeklnie :D
                      • rtd5rtd Re: vice_versa maracje 12.01.09, 21:59
                        Nie zabronie ci. Tylko ci mowie ze to klasyczny lewacki nonsens.

Chcesz gadac bez ladu i skladu. Gadaj !

twoje zycie twoj wybor.
                        • velvet_demon Re: vice_versa maracje 12.01.09, 22:06
                          IMHO rtd5rtd to co ty wypisujesz to klasyczny UPR-owski nonsens. Gadanie bez
                          ładu i składu. Ale naprawdę mam nadzieję, że z tego wyrośniesz :D Zwykle tego
                          typu poglądy nie przetrwają 18 urodzin. Jeśliś starsza, to mam nadzieję, że to
                          oznacza tylko to, iż tobie zajmie to więcej czasu :D Trzymam kciuki :D
                  • vice_versa Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 21:52
                    Słuchaj misiu, nie udzielaj mi cennych rad, kiedy nie potrafisz
                    zastosować ich do siebie.
                    Post rdt5rdt na który odpowiedziałeś, dotyczył wagi informacji na
                    pierwszych stronach Gazety...
                    Naprawdę Twoje oświecone myśli występują w określonym kontekście i
                    nawet jeśli chcesz się nimi upajać, to powinieneś najpierw zrozumieć
                    co do Ciebie pisał rdt5rdt.
                    • velvet_demon Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 21:56
                      Może należy tych cennych rad wysłuchać, a nie bezmyślnie odbijać piłeczkę co
                      vice_versa? Moje "oświecone" myśli doskonale pasowały właśnie do tego kontekstu.
                      To, że nie jesteś w stanie tego pojąć to już nie mój problem :D
                      • vice_versa Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 22:15
                        Twoje teksty są wyrazem konformizmu, bujania w obłokach i
                        użytecznego zidiocenia.
                        Nie tylko "nie jestem w stanie pojąć" ich mądrości ale nawet "nie
                        chcę" ich pojąć.
                        Więc się baw na tej Karuzeli i udawaj, że getto nie płonie.
                        • rtd5rtd Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 22:19
                          to swir ten typ. Nie slyszal o logice, racjonalizmie , filozofii itp... a jedynie powtarza jakies gornolotne teksty i sie ponieca.

ignore...
                          • velvet_demon Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 22:22
                            rtd5rtd widzę, że wraz ze wzrostem ciśnienia rośnie twoje upodobanie do inwektyw
                            :D Ja w twoich posta logiki, filozofii a tym bardziej racjonalizmu też nie
                            znajduję za to podniecenia coraz więcej :D
                        • velvet_demon Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 22:20
                          Rzekł ten, który nie rozumie co się do niego pisze :D Skoro zrozumienie cudzych
                          poglądów cię nie interesuje vice-versa, to faktycznie, dyskusja z tobą jest mi
                          do szczęścia zbędna :D
                          • vice_versa Re: ku... kolejny lewak 12.01.09, 22:35
                            TO TY NIE ZROZUMIAŁEŚ słów rtd5rtd, więc daruj sobie
                            pouczanie. "Moja chata z kraja" ideologia miernot i konformistów.

Jak Ci zbędna to po co odpowiadasz, z umiłowania logiki?
                            Ciesz się swoim szczęściem a Palestyńczyków niech rozjeżdzają
                            czołgi. Dopiero jak Tusk Cię powoła do służby wojskowej i powie że
                            musisz walczyć z Iranem, to Cię przepełni szczęście, albo wylejesz
                            swoje łzy z powodu ofiar.
                            Sztuki Ci się zachciało, ale najpierw trzeba się OBUDZIĆ!
          • vice_versa Re: ciekwe ze nic niepisza o likwidacji getta w g 12.01.09, 21:29
            > Gdy sztuka naprawdę stanie się mniej ważna od wojny to wtedy
            > naprawdę będzie czego żałować.

Czyli jak getto płonie w Gazie, to jednak idziemy na Karuzelę,
            tak???

Czemu Szechter o zabójstwie Narutowicza nigdy nie powie tak jak guru
            Chomsky o Kennedym? :

"Who kills JFK? Who knows? And who cares? Plenty of people get
            killed all the time! Why is it matter that one of them was John F
            Kennedy?"
            Trzeba przewinąć w ok. 3.50
            www.youtube.com/watch?v=LoDqDvbgeXM&feature=related
            Niektórym się wydaje, że ludzie zniosą każdą dawkę kłamstwa i
            manipulacji, wszystko łykną i wszystko przejdzie. Wystarczy tylko że
            inni powiedzą o nim "autorytet" czy "artysta".
            • velvet_demon Re: ciekwe ze nic niepisza o likwidacji getta w g 12.01.09, 21:35
              vice_versa weź odetchnij głęboko bo się zatchniesz a potem się zastanów głęboko
              ze dwa razy nad sensem moich słów o sztuce i śmierci zanim znów uznasz, że
              wiesz co powiedzieć. Bo jak widzę nie wiesz.
        • mikewodzowski Nie wszyscy chcą czytać o przemocy. 12.01.09, 21:09
          Sztuka jest bliższa normalnym ludziom niż zabijanie.
          Może masz na ten temat inny pogląd. Zdarza się...
          • rtd5rtd Re: Nie wszyscy chcą czytać o przemocy. 12.01.09, 21:36
            no w dzisiejszych czasach ci "normalni" ludzie ( jak ich nazwales ) to dopiero zaczynaja reagowac jak im kase ktos zabierze.

jak sasiada morduja czy innych to tego niewidzi ale jak im kase zabieraja to aktywuja sie .
          • vice_versa Re: Nie wszyscy chcą czytać o przemocy. 12.01.09, 22:18
            Cyrk i karuzela kiedy płonęło getto żydowskie, też były "bliższe
            normalnym ludziom niż zabijanie". Teraz płonie getto palestyńskie a
            nam propaganda każe zająć się sztuką. Po prostu cudowne!
      • rt-z Re: znowu tamuldyczne judzenie 12.01.09, 21:50
        a według innego od Judo(jap.)-ka. Czyli Judo spotka ka; hmm od kary?
        No i wszystko jasne.
    • pedzio.kiki Ja homofob?Te żydki już całkiem ocipieli 12.01.09, 20:58
    • makbrajdu znany hirszenberg:) 12.01.09, 21:25
      30 rekordów w googlach ma koleś:)
      z czego chyba niemal wszystkie wspominają go w kontekście tylko tej rzeźby

(to ja jeszcze mam chyba więcej:P

ale teraz mam nadzieję, dostanie jakąś nagrodę, wywiady w TVN, dwie kolumny w
      świątecznej, liczne rozmowy w tok fm

brawo dla bohatera!

• david_silbermann Hirszenberg? to jakieś żydzisko a nie "polski arty 12.01.09, 23:13
        artysta". taki z niego Polak jak z Dawida Wildsteina, co to lata w
        koszulce z Mosze Dajanem i Herzlem. zasrana piąta kolumna...
    • slavko.matejovic Pardon, jak się nazywa pan artysta? 12.01.09, 21:30
      Hirszberg? Typowo słowiańskie nazwisko, nieprawdaż? Zapewne chrzczony
      nożykiem, jak nie on to jego tate albo dziadzia... Dlatego ma takie ambicje
      robienia artystycznych instalacji.
      • velvet_demon Re: Pardon, jak się nazywa pan artysta? 12.01.09, 21:37
        Następny, który by wolał, żeby Polacy robili na tej instalacji za antysemitów.
        Jeszcze trochę a przelicytujecie homofobów.
        • beforek Homofobi to rasisci. gardze nimi!!! 12.01.09, 21:38
          Homofobi to rasisci. gardze nimi!!!
          • rtd5rtd Re: Homofobi to rasisci. gardze nimi!!! 12.01.09, 22:05
            Ojciec redaktor dumny ze swoich owieczek i sukcesu dumyslnosci.

wez idz kup slownik jezyka polskiego, sprawdz definicje slowa rasizm i homofobia potem przyjdz i napisz ponownie.
          • nowak30 HETERO =to normalne boilogicznie- 12.01.09, 22:28
            HETERO =to normalne boilogicznie- czy pedałki zapewnią ciągłość
            ludzkości
            • velvet_demon Re: HETERO =to normalne boilogicznie- 12.01.09, 22:31
              nowak30 podnieca cię to, co piszesz czy co? Bo nie mogę znaleźć innego
              wyjaśnienia dla pisania takich bzdur.
              • rtd5rtd Re: HETERO =to normalne boilogicznie- 12.01.09, 23:09
                ale co jest bzruda w pytaniu retorycznym "czy homoseksulalisci zapewniaja ciaglosc ludzkiej rasie ."

no co jest w tym bzdura.

moze to ze tobie taka retoryka sie niepodoba. Bo powyzsze stwierdzenie ktore implikuje to pytanie retoryczne jest jak najbardziej prawda.

wiec o co ci chodzi?
              • nowak30 Re: HETERO =to normalne biologicznie- 12.01.09, 23:20
                >>>>>>velvet_demon====
                -bywają osobniki którym trudność sprawia myślenie. -w socjologii
                nazywają takich :kretynami , debilami .
                • rtd5rtd Apropos. Euro-Cenzury! pytanie mam 12.01.09, 23:28
                  Czy mimo ze Unia Europejska nie jest jeszcze panstwem. To czy legalne jest Palenie Flagi Uni europejskiej. Tej niebieskiej szmaki z gwiazdkami czu juz karalne jest to jak palenie flagi panstwowej jakiegos panstwa. Bo np. Palenie naszej flagi narodowej jest karalne !
                • gacekemdk Re: HETERO =to normalne biologicznie- 13.01.09, 01:37
                  Nowak zdaje się że ta 30 w nicku to twoje IQ.
      • rt-z Re: Pardon, jak ty się nazywasz? - slavko? 12.01.09, 22:09
        po jakiemu toto? po turecku?
        • rtd5rtd Re: Pardon, jak ty się nazywasz? - slavko? 12.01.09, 22:17
          tak po turecku!
          Jesli jego pseudo - nick - czy login traktowac jako nazwisko to pochodzi z serbi. Czyli sa to poludniowi slowianie.
          • rt-z a kto to są południowi słowianie? 12.01.09, 23:13
            500 lat pod butem Turków! - mało tych "słowian" zostalo - to i gada
            od czapy. Pierwszy raz słyszy polskie nazwiska jak Hirszberg,
            Himilsbach, Protz, Szulc i... ma pretensje do świata, że nie jest
            Polakiem.

• rtd5rtd Re: a kto to są południowi słowianie? 12.01.09, 23:17
              My tez ostatnio szczescia niemielismy. 120 lat pod ruskiem/niemcem/austryjakiem potem 20 przerwy. potem 40 lat pod sowietami, potem 20 lat pseudo-wolnosci. A teraz bog wie ile pod okupacja euro-sojuzu.

niedugo tez dojedziemy pod 300 moze 400 lat okupacji.

• rt-z Re: a kto to są południowi słowianie? 12.01.09, 23:39
                ale "daliśmy" ruskim Szostakowicza, o którym mowił jego prawnuk
                Bolesław, docent z Irkucka.
    • free_europe A oto moja instalacja na temat EU 12.01.09, 21:43
      Wypełniony po brzegi parlament EU. Po lewej cudni pachnący
      przystojni młodzi piękni i bogaci mężczyżni i kobiety w kolorowych
      bluzeczkach trzymający się za kolanka pod parlamentarnymi ławami
      (oczywiście panowie panów i panie panie). Po prawej ubrani na czarno
      panowie z pejsami do pleców w czarnych cylindrach. Na środku dwóch
      panów w podeszłym wieku w czułym pocałunku ala Breżniew i Gierek.
      Nad wszystkim powiewa transpatent "make love in Gaza" a w tle
      klerycy z Torunia froterują podłogi parlamentu europejskiego biało-
      czerwonymi ściereczkami. Orgazm artystyczny made in Brussel. I jak
      wspaniale że wykonany również przez "polskiego" artystę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka