wyksztalciuch.jeden 13.01.09, 00:07 Poproszę jeden taki autobus po Toruniu puścić. A jak się uda to drugi do Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambuko.2 Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 00:14 Dobre hasło! Chyba lepsze od "Prawdopodobnie Boga nie ma..." Nie wiem, co w nim jest, ale mnie bardziej, poruszyło, ubodło, uszczypało.. znaczy lepsze jest! Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Akcja ateistów rusza w w kolejnych krajach... 13.01.09, 00:53 Ciekawe, kiedy podobna akcja będzie możliwa w naszej katolickiej ojczyźnie? Rok 2050? 2100? Odpowiedz Link Zgłoś
saules_meita Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 00:31 Podoba mi się ten ciąg inicjatyw. (: Szkoda, że nie ma to szans powodzenia w naszym kraju... a przydałoby się - należałoby pokazać społeczeństwu, że jest jakaś alternatywa, że nie wszyscy muszą wierzyć w wielkie, najświętsze, wszechmocno-obecne "COŚ", aby być szczęśliwym i spełnionym w życiu. Co do pomysłu, że powinny po Toruniu jeździć i Częstochowie - odpowiem żartobliwie - dajcie spokój, bo ktoś moherowe babuszki na sumieniu będzie mieć, kiedy kojpną im serducha. (; Odpowiedz Link Zgłoś
wit.15 Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 00:38 A czy ktoś Ci każe w to "COŚ" wierzyć? Jaki sens ma manifestowanie "niewiary"? Co można tym osiągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Wiecej czlonkow organizacji niewiernych;-) 13.01.09, 00:41 Przypomne tylko, ze to odpowiedz na autobusy religijne... No i zapytam dalej: co ma na celu manifestowanie religijnosci np przez wieszanie krzyzy w szkolach czy urzedach? Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Wiecej czlonkow organizacji niewiernych;-) 13.01.09, 01:01 Niewierni to tacy co nie wyznaja islamu. Ateisci to niewierzacy. Odpowiedz Link Zgłoś
wit.15 Re: Wiecej czlonkow organizacji niewiernych;-) 13.01.09, 15:39 Tego nie wiem. Wiem tylko, że dotyczy to czegoś, w co się wierzy. Afiszowanie się z czymś, w co się nie wierzy, jest równie idiotyczne, co chwalenie się kasą, której się nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 00:43 o księżulku, a ty wiesz najlepiej co każe, wiesz najlepiej jak jest zaplanowany cały ten mechanizm umęczania społeczeństwa i wciskania im tego gwna do głów, przyznaj się sam, a nie poddawaj w wątpliwość coś oczywistego - tak, ludzie byli przez tysiące lat zmuszani do wiary w boga, najpierw przez stosy i drogi krzyżowe, potem przez specjalistyczne zabiegi psychologiczne.. więc nie wygłupiaj się księżulku, już was przejżeliśmy, wasz czas się skończył, nadchodzi era wolności umysłowej Odpowiedz Link Zgłoś
wit.15 Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 15:38 Zapewniam Cię, że z księżulkami mam tyle wspólnego, co Ty z przemyślanymi wypowiedziami. Może jestem za młody i nie pamiętam, ale jakoś mi się wydaje, że w takiej np. Polsce raczej wybijano religię z głów przed prawie całą drugą połowę wieku XX, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tektek ateisci niczym katole 13.01.09, 00:48 usilne manifestowanie swojej niewiary jest rownie idiotyczne i oparte na tych samych mechanizmach psychicznych co afiszowanie sie krzyzami, allahami czy innymi krisznami. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: ateisci niczym katole 13.01.09, 01:21 tektek napisał: > usilne manifestowanie swojej niewiary jest rownie idiotyczne Oby było równie skuteczne. Areligijność (niekoniecznie zresztą oznaczająca ateizm) to również postawa wobec świata, którą każdy ma prawo manifestować i domagać się poszanowania dla tej postawy. Ale to nie w naszym kraju, gdzie Jezusa się koronuje królem Polski, nie pytając o zdanie nie tylko tych wrednych ateistów (którzy być może woleliby koronować Kubusia Puchatka albo Różowego Jednorożca na króla Polski) ale też i wyznawców innych religii... Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntt0 W jakiej Polsce żyjesz? 13.01.09, 01:23 Przecież w PL w KOsciele w niedziele jest 20% mieszkańców a z nich naprawdę nauczaniem Jezusa przejmuje się powiedzmy co trzeci. No chyba nie ma potrzeby pokazywać alternatywy społeczeństwu które w 80% już ją realizuje... Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntt0 Re: W jakiej Polsce żyjesz? 13.01.09, 01:26 ....chyba że Ateiście też chcą mieć swoją 'Ewangelizację' i też chcą mieć swoją ideologiczną krucjatę. A jeśli tak, to czemu się oburzają na Ewangelizację chrześcijan? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: W jakiej Polsce żyjesz? 13.01.09, 04:14 W takim tempie w jakim kosciol traci u nas wiernych to za 20 lat chrzescijanstwo bedzie tutaj religia niszowa. I dobrze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: W jakiej Polsce żyjesz? 13.01.09, 05:24 > mieć swoją ideologiczną krucjatę. A jeśli tak, to czemu się oburzają > na Ewangelizację chrześcijan? A czemu cię to tak dziwi? Nie podoba się, że ktoś ma inną ideologię od twojej i nie życzy sobie, żeby twoja "ewangelizacja" była narzucana z urzędu wszystkim? Nie tylko chrześcijanie mają prawo do ewanelizacji, czyli głoszenia swojej dobrej nowiny (że Bóg jest). Ateiści także mają pełne prawo do ewangelizacji. Głoszą inną dobrą nowinę: że Boga nie ma. Takie samo prawo mają również wyznawcy Buddy, poganie i wiccanie, a także Odpowiedz Link Zgłoś
bibek222 .Hasło ateisty odpowiedzialnego 13.01.09, 00:34 Boga prawdopodobnie nie ma, więc odpowiedzialność przejmujemy na siebie. Pomyśl, jak uczynić ten świat lepszym i pomóc tym, którzy liczyli na Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: .Hasło ateisty odpowiedzialnego 13.01.09, 00:44 im się już nie da pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Re: .Hasło ateisty odpowiedzialnego 14.01.09, 13:16 bibek222 napisał: > Boga prawdopodobnie nie ma, więc odpowiedzialność przejmujemy na siebie. > Pomyśl, jak uczynić ten świat lepszym i pomóc tym, którzy liczyli na Boga? Należy liczyć na siebie i innym o tym mówić. To My odpowiadamy, za sie bie, bliskich, krewnych, znajomych , za społeczeństwo. Dość zwalania na Boga, które to zwalanie uwalnia nas od winy podłości i zbrodni ! Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 lokalne polglowki juz leca ze spray'ami niszczyc 13.01.09, 00:38 tabor komunikacyjny stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: lokalne polglowki juz leca ze spray'ami niszc 13.01.09, 01:09 A ty moronie lepiej pierdo...lnij sobie kilka zdrowasiek bo sie w piekle bedziesz poniewieral. Odpowiedz Link Zgłoś
rezydent_uk Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 01:06 'Prawdopodobnie Boga nie ma....' - lecz co to obchodzi wierzącego. 'Prawdopodobnie Bóg jest ....' - lecz co to obchodzi niewierzącego. 'Bóg jest ....' - ale co to obchodzi ateistę. Żadnego z powyższych nie da się udowodnić. Tak po prostu. Zawsze będzie to kwestia wiary bądź jej braku. Reszta to tylko wojna na słowa. Bezsensowna. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 07:17 Przepraszam, ale stosujac normalny proces naukowy mozna jak najbardziej udowodnic nieistenie Boga. Jak mozesz dowiesc istnienia Latajacego Potwora Spaggetthi? Aha... Ale mozna dowiesc, ze powstal w wyobrazni pewnego czlowieka, jako odpowiedz na absurdy innych religii. Mozna bylo udowodnic? Mozna bylo. Podobnie mozna odniesc sie do chrzescijanstwa, gdzie Biblia pelnym sprzecznosci logicznych zbiorem powiadan ludow sprzed paru tysiecy lat. Biorac pod uwage osiagniecia fizyki, czy psychologii mamy dobre poszlaki by twierdzic, ze zawarte tam tezy sa nieprawdziwe, a religia jak wirus umyslu i sluzaca niektorym jednostkom w ich wlasnym interesie byla jak najbardziej wymyslem czlowieka. Czyz to nie jest dowod na nieistnienie Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 09:33 "Przepraszam, ale stosujac normalny proces naukowy mozna jak najbardziej > udowodnic nieistenie Boga. z calego szacynku ale ataisci niczym nie roznia sie od wierzacych wierzacy swiecie wierzaw belkot w kosciele a ateisci swiecie wierza wbelkot naukowcow niedawno czytal3m ciekawy artykul o ciemniej materii jest to materia ktorej nie widac ani nie mozna dotknac ale istnieje i taki jak ty pewnie swiecie w to uwierzy no bo skoro tak naukowcy mowia....... Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 11:57 Może i nie widać, ale da się np. zważyć. A twojego boga da się? Odpowiedz Link Zgłoś
rezydent_uk Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 10:24 >Biorac pod uwage osiagniecia fizyki, czy psychologii mamy dobre >poszlaki by twierdzic, ze zawarte tam tezy sa nieprawdziwe, a religia >jak wirus umyslu i sluzaca niektorym jednostkom w ich wlasnym >interesie byla jak najbardziej wymyslem czlowieka. Czyz to nie jest >dowod na nieistnienie Boga? czy te 'dobre poszlaki' a wiec tylko przypuszczenia mozna traktowac jako 100% dowod? Mam jednak watpliwosci. Czyli nic nie udowodniles. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 17:06 No to chyba nie wiesz jak dziala nauka. To tak jakby znalezc na miejscu morderstwa odciski palcow, DNA i pare innych DOWODOW, a sedzia orzekl, ze byly to jedynie POSZLAKI. Odpowiedz Link Zgłoś
arvedui89 co do toruńskich autobusów 13.01.09, 01:09 a ja proszę, żeby w Toruniu nam takiego prezentu nie robić. Piszę to w swoim niemoherowym imieniu. Mimi wszystko uważam, że nie ma co się z tym obnosić. Każdy ma prawo wyboru, a ogromna większość społeczeństwa uważa, że Bóg istnieje. Jakikolwiek. Nie widziałem autobusów reklamujących związki wyznaniowe/Kościoły itp. Co do wprowadzania takiego autobusu w Genui, bo tamtejszy biskup nie zgodził się na paradę LGBT w jedno z największych świąt Kościoła katolickiego, który nie uznaje homoseksualizmu, to szczerze mówiąc oznacza, że jeszcze nie upadł na głowę. I jeszcze jeden postulat: to że "radio" nadaje z Torunia, nie oznacza, że Toruń jest siedzibą ciemnogrodu, a poprawia się w miarę oddalania od niego. Rydzykowi radykałowie są wszędzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: co do toruńskich autobusów 13.01.09, 04:20 arvedui89 napisał: > I jeszcze jeden postulat: to > że "radio" nadaje z Torunia, nie oznacza, że Toruń jest siedzibą > ciemnogrodu Akurat reszta twojego postu zdaje sie zaprzeczac temu co napisales w tym zdaniu... Jednak masz racje - jestem pewny, ze nawet w Toruniu jest wielu trzezwo myslacych ludzi, tzn. ateistow. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntt0 "Włoski związek Ateitów i Agnostyków" 13.01.09, 01:19 Ateiście rozumiem... ale co to za Angostycy, co mają wyrobiony sąd, że nie ma Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: "Włoski związek Ateitów i Agnostyków" 13.01.09, 04:15 Osobiście uważam że bycie agnostykiem to takie troche kunktatorstwo, tchórzostwo nawet. Stoisz w rozkroku i nie możesz się zdecydować: jest czy nie ma? To tak jakbym dla pewności oprócz chrztu i bierzmowania obrzeszał się i wyprawił barmicwę. Odpowiedz Link Zgłoś
marooned.mb agnostyk 14.01.09, 00:46 Osobiście korzystam z prawa by się z Tobą nie zgodzić. Zostałem wychowany w młodości [przez jedną babcie w sumie] po chrześcijańsku, ale w miarę dorastania znacząco się od wizji chrześcijanina oddalałem. Dziś uważam się za agnostyka. Realnie stąpam po ziemi, umysł mam ścisły, uznaję naukowe podejście do świata. Czy to, że nie mam zdania w sprawie istnienia boga [jakiegokolwiek] bo nie mogę tego w żaden znany mi sposób zbadać, potwierdzić oznacza, iż jestem tchórzem? To tak jakby nazwać mnie tchórzem, bo twierdzę, że nie wiem czy istnieje życie na Marsie, a Ty mi każesz wybrać jedną z grup: ci, co wierzą w życie na Czerwonej Planecie i ci, co uznają, ze jego tam nie ma. A ja zwyczajnie tego nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 01:32 Chwala bogu, ze boga nie ma, bo jakby byl, to nie daj boze! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Czas na dialog? 13.01.09, 03:00 "Przedstawiciel kurii w Genui ksiądz Gianfranco Calabrese, poproszony o komentarz do tej inicjatywy, stwierdził, że należy "unikać konfrontacji" i "dążyć do dialogu"." ******************************* O dążeniu do dialogu kościół mówi jedynie wtedy, gdy ma przystawiony pistolet do głowy. W pozostałych przypadkach ma wyrąbane na wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Czas na dialog? 13.01.09, 04:21 Jak dyskutowac z ludzmi ktorzy wierza w niewidzialnego przyjaciela w niebie ktory slyszy ich mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
krusnik02 Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 08:35 Mam pytanie - czy to jest hasło uniwersalne czy dotyczy tylko Boga chrześcijan?? Bo jeśli dotyczy wszystkich religii to ok - ateiści równo pojechali po wszystkich i nie mam żalu. Co innego, gdy dotyczy to tylko Boga chrześcijan - w takim przypadku pokazuje to tylko, że ateiści to banda tchórzy, którzy boją się podskoczyć muzułmanom, buddystom czy wyznawcom judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ateiści z Włoch mają własne hasło na autobusy 13.01.09, 11:59 Pewnie, że dotyczy wszystkich bogów... z wyjątkiem IPU i FSM. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan.z.pszczyny Nalezy podziwiac odwage 14.01.09, 10:19 autorow tych hasel i tych akcji. Powinni jednak byc bardziej bezkompromisowi i dopisac takze Allaha i podac swoje adresy. Odpowiedz Link Zgłoś