Dodaj do ulubionych

Rosyjskie okręty zatopiły chiński frachtowiec

• 88i88 Rosyjski okręt zatopił chiński frachtowiec 19.02.09, 11:30
      I żadnych protestów. ? Nic? żadnych komentarzy typu "bolszewika goń,goń,goń? ?
      Kitajcy powinni się nauczyć,że jak ryż jest kiepski ,to i statek dziurawy...
    • 7anowi Rosyjski okręt zatopił chiński frachtowiec 19.02.09, 11:41
      szkoda gadac .....a caly swiat patrzy i nic.....obcalowuja sie z
      putinem i udaja ze wszystko w porzadku......co za kurewny ,
      zaklamany swiat
    • pomysl.po.wypiciu podziwiam celność załogi, 500 19.02.09, 11:55
      strzałów żeby zatopić frachtowiec
      jestem pod wrażeniem :)
    • pafni I przez 24 godziny przyglądali się śmierci... 19.02.09, 11:59
      Ot rsyjscy wojskowi to gorzej niż sataniści. Brak empatii mają we krwi. Pamiętacie "kursk'? Tam też Her Putin nic nie zrobił, a jak patrze na jego facjate to taka miła żabcia. W głowie sie to wszystko nie mieści.
    • zegrz "500 strzałów" 19.02.09, 12:00
      Chyba strzałami strzelali...
    • irini Witajcie w 21 wieku 19.02.09, 12:10
      czyli średniowiecza ciąg dalszy, jeśli ktoś robił sobie nadzieję, że
      epoka ucisku, głupoty i prześladowań się już skończyła. Ja o tym wiem
      na własnym przykładzie.
    • asmall4 Rosyjskie okręty zatopiły chiński frachtowiec 19.02.09, 12:50
      W końcu Rosja stanęła po stronie Cywilizacji Euroatlantyckiej i Białego Człowieka .
      Wreszcie dotarło do niech ,że nie warto popierać terrorystów islamskich i
      czerwonych .
      • l.o.r.t.e.a [...] 19.02.09, 12:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pentagon8 Kacapscy mordercy nie dostali w lape 19.02.09, 13:05
      500 strzalow? Ciekawe. Ow ''wypadek''jak opisuje to strona chinska oraz jak nie
      komentuje tego strona kacapska to ''zwykle strzaly ostrzegawcze''.

Bylo tak. Towarzysze kacapy powiedzieli - ''dawac dziengi''. Chinole odmowili,
      wiec rozstrzelali ich jak psy. Nawet przy areszcie, jaki nalozono na Chinczykow,
      pogwalceniem prawa miedzynarodowego jest ''celowe zatopienie jednostki'' oraz
      ''nieudzuelenie pomocy''. Kacapy nie dostali kasy, wiec rozstrzelali Chinczykow
      jak psy. Powinni byc potraktowani podobnie!!!!
    • pentagon8 Gdzie jest jewa? 19.02.09, 13:06
      • asmall4 Re: Gdzie jest jewa? 19.02.09, 13:15
        Opijają zwycięstwo nad przeważającymi siłami wroga w trudnych warunkach
        arktycznych :)
        Już nikt im nie podskoczy !!!
        Najpierw dostali po doopie Amerykańcy pomagający Gruzji , a teraz wygrana
        potyczka z największą armią świata .
        Na tygodniu świętowania się nie skończy ...
        • pentagon8 Atak na kombajny pracujace w polu:):):):) 19.02.09, 13:23
          Imperialisci Chinscy zaatakowali pracujace w polu, pokojowo nastawione kombajny.
          Kombajny odpowiedzaly celnym ogniem rakietowym, po czym odlecialy w kierunku
          Moskwy...

Po sprowokowanej przez imperialistow chinskich potyczce, dzielna armia rosyjska
          odniosla sukces w trudnych warunkach pogodowych pokonujac przewazajaca liczbe
          wrogow. Po raz kolejny armia rosyjska udowodnila bohaterska postawe oraz
          gotowosc obrony tak granic jak i szczytnych ideaow imperium rosyjskiego.
      • edek47 ...i jej pimpek ? 19.02.09, 13:15
        Lubie ich 'dyskusje' na forum.Czuje sie wtedy jak w kraju rad.
        • pentagon8 jewa i pimpek sa na Topix RuSSia:):):) 19.02.09, 13:24
          Swietuja zwyciestwo, kraczac nad godna pozalowania i dezaprobaty postawa
          chinskich imperialistow:)
    • asmall4 Dać im Order Suvorova !!! 19.02.09, 13:11
      "The Order of Suvorov was created by the Soviet Union in 1942 and officially
      kept by Russia by a decree in 1992. It is awarded to battle commanders for
      exceptional direction of combat operations, decisive victory over a numerically
      superior enemy and outstanding leadership leading to a battle victory"
      Zgadza się ??
      • pentagon8 Dac order Gieroja Sovietow oraz postawic pamietnik 19.02.09, 13:16
        Najlepiej nasrodku Moskwy, tuz przed siedziba premiera!. Tak by wiedzial, ze
        kacapy ida w jego slady zostajac mordercami.
    • abdulmumit Artykuł jest nierzetelny, jest wręcz żenujący 19.02.09, 13:17
      Nie chiński, tylko sierra leoński. Nie rosyjski okręt, tylko co najmniej dwa okręty (rosyjskiej straży granicznej). I nie zatopiły, tylko zatonął, i nadal nie wiadomo, czy w wyniku uszkodzeń związanych z ostrzałem, czy w wyniku sztormu - po tym, jak załoga opuściła statek na polecenie kapitana w dwóch tratwach nieprzystosowanych do warunków zimowych na wodach północnych, w wyniku czego wszyscy w warunkach sztormowych poważnie wyziębili organizmy, a ośmiu zmarło. I nikt się nie przyglądał przez 24 godziny, jak tamci toną - to najbardziej skandaliczny fragment tego artykułu - ten statek po ostrzelaniu, które zmusiło nareszcie kapitana do uległości i skierowania się z powrotem do portu (do czego był nadal zdolny mimo oddania doń pięciu salw z działa automatycznego kalibru 30 mm w części rufową i dziobową) PŁYNĄŁ, a więc NIE TONĄŁ. I nikt mu się nie PRZYGLĄDAŁ, tylko go ESKORTOWANO, do portu... I wtedy kapitan, być może wiedząc o uszkodzeniach, o których eskorta nie wiedziała, powsadzał załogę na dwie tratwy, co się skończyło jak pisałem wyżej.

Nie jestem dziennikarzem i nie mam obowiązku podawania informacji w sposób uporządkowany. Nie mam też obowiązku podawania ich źródła, a jednak je podam: artykuł z dzisiejszego "Kommiersanta", www.kommersant.ru/doc.aspx?docsid=1122959, który znalazłem, bo artykuł w Wyborczej nie zaspokoił mojego głodu wiedzy (wręcz przeciwnie, wzbudził same wątpliwości). Jak się okazuje, "Wyborcza" przepisała początkowo niemal słowo w słowo artykuł z "Sueddeutsche Zeitung" (www.sueddeutsche.de/panorama/281/458929/text/) lub z tego samego co "SDZ" źródła (na przykład z oryginalnej notatki "Deutsche Presse-Agentur"), nie podejmując próby weryfikacji informacji w źródłach niezachodnich.

Wstyd. Jestem zażenowany, mimo że to nie ja wykazałem się taką nierzetelnością. Boję się tego, że jeden z najpoczytniejszych polskich dzienników bezrefleksyjnie publikuje jak leci wszystko, co mu podsuną, jeśli tylko brzmi wystarczająco sesnacyjnie i jeśli wynika z tego, że Rosjanie to bezmyślne małpy i groźni brutale.forum.gazeta.pl/i/16/forum/podglad.gif
      • darekvtb Re: Artykuł jest nierzetelny, jest wręcz żenujący 19.02.09, 15:45
        W pelni podzielam Pana zdanie, ale posadzam GW o celowe
        manipulowanie. Nie wierze ze w GW pracuja zupelni bezmozgowcy.
        Pewnie wiedzieli dokladnie o wszystkim, ale umyslnie manipulowali
        szczegolami dla sprowokowania u czytelnikow odpowiednich emocji.
        Robia to nie pierwszy raz, ale wychodzi im coraz bardziej obciachowo.
      • komarowo Najbardziej wiarygodne media KGBowskie? 19.02.09, 20:52
        Rozumiem, że przytaczasz artykuł z mediów kontrolowanych przez KGbowskie władze.
        Mógłbyś pewnie przytoczyć obok Kumiersanta jeszcze Krasnuju Zwjezdu, Mołodowo
        Bolshevika i Komsomolskuju Prawdu.

Ale dalibóg konia z rzędem temu, kto pojmie, czemu sugerujesz, że są bardziej
        wiarygodne niż europejska, cywilizowana prasa?
        • abdulmumit Re: Najbardziej wiarygodne media KGBowskie? 20.02.09, 11:52
          Co mogę odpowiedzieć na "zarzut" oparty na stereotypie? Nie interesuje mnie, przez kogo "Kommiersant" jest kontrolowany, póki ich dziennikarstwo jest rzetelne i podaje fakty (tj. prawdziwe informacje), a nie konfabulacje sformułowane tak, aby wzbudzać negatywne emocje i podsycać stereotypy, m.in. ten, którym się właśnie posłużyłeś.

"Kommiersant" powołał się na źródła, czego w oryginalnym brzmieniu artykułu "Wyborcza" nie zrobiła. Powołuje się na konkretne osoby i ich wypowiedzi, w tym na zeznania leżących w szpitalu członków załogi (Indonezyjczyków i Chińczyków pracujących dla firmy z Hong-Kongu, a więc prawdopodobnie niekonktrolowanych przez KGB). Podaje fakty, np. wypis wszystkich przypadków użycia przemocy przez rosyjskie morskie służby graniczne, oraz zaskakująco szczegółowe notki "biograficzne" dot. każdego z zaangażowanych w incydent statków i okrętów. Język artykułu "Kommiersanta" jest wyzuty z emocji, skupiony na przekazywaniu informacji, rzeczowy, czego nie można powiedzieć o języku artykułu w "Wyborczej". Widać też, że autor w "Kommiersancie" włożył sporo pracy w napisanie artykułu - zebrał informacje z kilku źródeł i z głową ułożył je w trzymającą się doskonale kupy całość. "Wyborcza" natomiast opublikowała nietrzymającą się w całości kupę. Oto różnica między "mediami KGB-owskimi" a "wiarygodną europejską, cywilizowaną prasą". Niemieckie źródło, z którego "Wyborcza" bezkrytycznie i bezmyślnie przepisała artykuł, nie było zresztą lepsze od kopii.

Ale dalibóg konia z rzędem temu, kto pojmie, czemu sugerujesz, że są bardziej
          wiarygodne niż europejska, cywilizowana prasa?
          • darekvtb Re: Najbardziej wiarygodne media KGBowskie? 20.02.09, 14:29
            Chyle przed Panem kapelusz. Ja nie mam cierpliwosci wyjasniac takie
            oczywiste fakty. Latwiej jest zbyc milczeniem niz wdawac sie w
            dyskusje i udowadniac ze "krazownik nie jest wielbladem"..
    • pentagon8 Wczoraj Katyn dzis Moze Japonskie!!!!! 19.02.09, 13:17
      Kacapy z biedrosji niedosc ze klepie bjede zadajac lapowek to jeszcze morduja
      cywili, jak na prawdziwych spadkobiercow sovietow przystalo.
      • nie-tak Re: Wczoraj Katyn dzis Moze Japonskie!!!!! 19.02.09, 13:34
        W Indiach tez był zamach kiedy Pakistan bronił się przed hegemonia USA, teraz
        Hindusi powoli dochodzą jasności, co dziwne ruski statek zatopił chiński zaraz
        po podpisaniu wielkiej gospodarczej umowy miedzy Chinami i Rosja, nasuwa się
        pytanie kto stoi za tym zamachem?
        Same znane precedensy, sadze ze sa podpisane jednym podpisem, podpisem znanym
        wszystkim na całym świecie.
        ------------------------------------------------------------------
        • asmall4 Re: Wczoraj Katyn dzis Moze Japonskie!!!!! 19.02.09, 13:40
          Polacy znają ten ponad półmetrowy podpis !!!
          pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Mapa_2_paktu_Ribbentrop-Mo%C5%82otow.gif&filetimestamp=20061123202741
    • sandino 500 strzałów i tonął przez dobę ? 19.02.09, 14:09
      Więc albo ruski celowniczy był mocno pijany, albo te informacje są mocno
      naciągane.

Faktem jest, że ruskie zrobiły sobie manewry z udziałem bezbronnej jednostki a
      po ostrzale nie udzieliły pomocy. Niezwykły akt odwagi.

Swołocz pozostanie swołoczą - ruskie to mają w genach.
    • ukrrusbel [...] 19.02.09, 14:19
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • asmall4 A było tak pięknie !!! 19.02.09, 15:23
      www.youtube.com/watch?v=tJtPyCXClx0
      Ach te imperialisty z CIA,MI6 i Mossadu muszą wszystko popsuć !!! ;)
    • wioocha Krążownik za frachtowcem????? Boohahaha : ) 19.02.09, 17:02
      Zatkało mnie : ) )
    • uburama Ruskie są bardzo cięte jak ktoś z im ryżem ucieka 19.02.09, 19:18
    • komarowo Nu ja dumaju szto 19.02.09, 19:46
      Kumiersant eto rusafoby.
      A władze CHRLd nie dość, że natychmiast przebaczyły zabicie swoich obywateli,
      to zaproponowały, że wyślą jeszcze 4 trałowce dla sowieckich matrosów.

Choroszo ja skazał, komsomolcy metalni?
      :-)
    • gieroy_asfalta to spóźniony odwet za Cuszimę:) 19.02.09, 20:01
      tym razem dzielna rosyjska flota wygrała, choć wróg nie do końca ten
      sam, ale wsio rawno! ważne , ze skośnooki.
    • rocco-siffredi wypijmy za pogranicze Polsko-Chinskie 19.02.09, 21:02
      Przyglupy siedzace n akremlu jeszcze nie wiedza ze to tak zwana rasjia
      padniejako pierwsza ofiara Chinskiego tygrysa - ich nacjonalizmu, ich rosnacej
      gospodarki ich ekspansji. Jelsi z jednej strony mamy pustke Syberii ze zlozami
      mineralow a z dugiej strony granicy w 3 prowincjach 3 razy wiecej ludzi niz w
      calej rasji to wynik jest prosty do przewidzenia
      • darekvtb Re: wypijmy za pogranicze Polsko-Chinskie 20.02.09, 14:32
        Radze Panu czasem korzystac z tego, co ma Pan pod czaszka..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka