representation1 Euro i dolar muszą paść 19.02.09, 09:01 Ameryka jest bankrutem. Niedługo pęknie bańka spekulacyjna amerykańskich obligacji. Unia europejska to kolos na glinianych nogach. Euro nie utrzyma swej pozycji. Wszystkie kraje, które wprowadziły tę walutę doznały spadku wzrostu gospodarczego. Za parę lat Niemcy i Francja wrócą do marki i franka. W tej sytuacji kupowanie dolarów i euro nie ma sensu w dłuższej perspektywie. Odpowiedz Link Zgłoś
tt33 Re: Euro i dolar muszą paść 19.02.09, 10:18 Ostatnie manewry to niszczenie reszty świata (głownie Chiny, Rosja, UE) przez imperializm amerykański, my jesteśmy tylko przypadkową łupinką przy brzegu oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś
johnjj Re: Euro i dolar muszą paść 19.02.09, 11:01 Zgadzam z teoria niszczenia Chin. Stany zjednoczone sa niezle zadluzone w tym rejonie. Lecz mysle ze jest to bardziej proba odbudowania wlasnego przemyslu wewnetrzengo Stanow. Poza przemyslem zbrojeniowym wiekszosc towarow to Made in China. Europa raczej jest przypadkowym widzem trafionym w kolizji. Choc takze za duzo wykupywala w US. Jest to powtorka z rozrywki w latach 70 - 80 tych. Kiedy Japonia wykupywala Stany. No i zostali na tym bardzo wyrolwani. Do tej pory ich gospodarka nie odzyskala dawnej swietnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 USA - chory człowiek świata 19.02.09, 11:17 Kiedyś o Polsce mówiono, że nie może być dłużej "chorym człowiekiem Europy". Dzisiaj USA to chory człowiek świata, którego właściwie nie należałoby leczyć, tylko dobić. Amerykanie stanowiąc mały procent populacji światowej zżerają ogromne ilości surowców, energii i kapitału ludzkiego (kształconego gdzie indziej). Amerykańskie pasożytnictwo jest także źródłem wielu wojen i przewrotów. Czas z tym skończyć, bo inaczej kolejne kraje będą upadać, płacąc cenę za utrzymanie dobrobytu w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 12:06 Glupoty gadasz. Ameryka to jedno z niewielu miejsc naswiecie gdzie wdraza sie innowacje. Google, Microsoft, Sun to sa firmy, bez ktorych nie moglb bys napisac tych swoich bzdur. Co z tego, ze nie ma tam przemyslu. Po cholere komus gospodarka oparta na wytwarzaniu rzeczy wymyslonych przez innych. Zrozumcie wreszcie, ze w rozwinietych gospodarkach liczy sie wydajnosc na godzine bo pracownik kosztuje i trudno ja utrzymac w przemysle czy rolnictwie. Dlatego oba musza sie zmienic poprzez stworzenie super wydajnych i elastyczncyh firm produkcyjnych (patrz polnocne Wlochy) i wielkich gospodarstw rolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
poppers68 Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 12:24 W pełni się zgadzam... Dodam nawet jeszcze odrobinę. W obecnym świecie technologii(dobrych i złych) oraz agresji świat potrzebuje silnego "policjanta". "Policjanta" o zdrowych demokratycznych podstawach. Silnego na tyle ,aby wszelkiej maści dyktatury, Al-Kaidy czy inne "Cholery" bały się nawet pomyśleć o zawojowaniu całego świata (vide - Iran i jego nuklearnie niebezpieczne zapędy). Spójrzy wstecz. Jan III Sobieski ratujący Europę pod Wiedniem... Albo efekt neutralności USA na początku XX wieku - I Wojna Światowa. Tak naprawdę, dopiero przyłączenie USA do niej doprowadziło do jej zakończenia. Kolejny przykład - Hitler. Uwczesna polityka USA znów nastawiona na neutralność. Dopiero atak Japan wciągnął ją do konfliktu. Cóż, gdyby nie USA pochód Wehrmachtu nie zatrzymałby się na brytyjskiej Jersey a dzięki legendarnym konwojom do Murmańska Stalin mógł odbudować siły...a było już z Rosją przecież baaaardzo źle. Zatem, możemy lubić USA lub nie ,powinniśmy jednak docenić ich wkład w zakończenie najkrwawszych rzezi XX wieku. Bo nie należy mieć nadziei na kolejnego Jana III Sobieskiego w przyszłości...... Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 12:37 > Glupoty gadasz. Ameryka to jedno z niewielu miejsc naswiecie > gdzie wdraza sie innowacje. Rzeczywiście, Amerykanie od dawna wdrażają innowacje. Przy pomocy specjalistów z innych krajów. A dzięki komu opracowali broń atomową? Pomogła im rzesza naukowców, którzy uciekli z Europy. A skąd wzięła się ich technika rakietowa i możliwości podboju kosmosu? Dzięki przejęciu zespołu Von Brauna po upadku Niemiec. Na obu wojnach światowych USA wyrosły na potęgę gospodarczą. > Google, Microsoft, Sun to sa firmy, bez ktorych nie moglb bys > napisac tych swoich bzdur. Tu już rżniesz głupa na całego. Wcale nie muszę korzystać z produktów Microsoftu by przeglądać Internet. Do tego i do bardzo wielu rzeczy wystarcza Linux, system o europejskich korzeniach, w którego rozwijaniu biorą udział programiści z całego świata. Pewnie też nie wiesz, że WWW i HTML powstały w europejskim ośrodku CERN. A dla tych firm, które wymieniłeś pracują nie tylko Amerykanie i nie tylko w ich amerykańskich oddziałach. Mnie chodzi o to, że musi skończyć się czas amerykańskiego łobuzerstwa, pasożytniczego wysysania światowych zasobów i robienia brudnej polityki za pomocą CIA. Ameryka musi zrozumieć, że nie jest pępkiem świata i inne kraje muszą mieć większy udział w globalnym torcie. I musi skończyć się czas dominacji zielonych papierków, za pomocą których USA zmuszają świat do pokrywania swoich rozdętych wydatków. Prawdziwym szczytem amerykańskiej innowacji było dawanie kredytom gołodupcom. Za tę innowację cały świat i Polska musi teraz płacić długoletnim kryzysem. Dlatego spadaj waść na drzewo, zamiast wychwalać Amerykę, bo mało kto się na to dziś jeszcze nabierze. A ten cały Obama, w którego uwierzyli jak w świętą ikonę, narobi im jeszcze większego chaosu, ale może i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 13:09 Tylko ty zapominasz, ze to, ze w USA pracuja ludzie roznych nacji to jest wlasnie ta sila tego kraju. Do Polski, zaden naukowiec nie przyjedzie bo raz, ze mamy marne uniwersytety, dwa ten kraj nie jest jeszcze przyjazny ludziom, ktorzy z jakis powodow sa inni. Ameryka jest w stanie wykorzystac np. Einsteina, my np. Baumana wyrzucilismy. On sobie poradzil, a Polska ma o jednego naukowca swiatowej klasy mniej. Te przyklady moznaby mnozyc. Twoj argument o html jest ok, tylko, ze Francja nei zarabia na rozwoju internetu tak jak USA. Co z tego, ze Cern pierwszy cos opracowal. Jak pisalem liczy sie WDRAZANIE tych innowacji. Popatrz na polski ZUS i US. Niby wszystko technicznie daloby sie przeniesc do internetu i zrobic platforme do placenia podatkow, ale tak sie nie dzieje bo urzedy zwykle sa slabe we wprowadzaniu innowacji i wola kupic dyskietki. Podsumowujac, USA bedzie silne tak dlugo jak bedzie elastyczne i innowacyjne. I bedzie sobie konsumowac tyle ile bedzie mialo ochote bo wszyscy chetnie sprzedadza im swoje produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 13:31 Łatwo udowodnić wyższość USA porównując ten kraj z malutką Polską, albo z socjalistyczną Francją. Problem leży nie w amerykańskich swobodach gospodarczych i otwartości na nowe pomysły, ale w braku zaworów bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku, amerykańskim egoizmie i przecenianiu swojej wartości. W Azji i na Bliskim Wschodzie Amerykanów nienawidzi się od dawna. W Europie to zjawisko będzie się nasilać. Ameryka przeholowała w swoim rozpasaniu i nie może liczyć na utrzymanie status quo. Centrum innowacyjności powoli będzie przesuwać się do Azji( Chińczycy są bardzo prężni, umieją też wykradać amerykańskie technologie). Skoro USA są pacjentem, który sprawia tyle problemów, to świat musi się zastanowić jak zabezpieczyć się przed kłopotami na przyszłość. Wcale nie jest tak, że Ameryka będzie sobie konsumować tyle ile będzie miała ochotę. Dzisiaj to Stany Zjednoczone muszą prosić świat o pomoc. Ale nie ma nic za darmo. W międzynarodowym układzie sił coś musi ulec zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulineczka Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 19:07 I jeszcze powinienes dodac, ze w Ameryce bija Murzynow !!! To doskonale dopelni twoje prezentowane tu poglady. Obecny kryzys zostal wywolany i jest kontrolowany przez grupe ludzi z miedzynarodowej finansjery. Zaplanowany zostal juz dawno i ostatnie 7-8 lat gospodarczo rozijaly sie zgodnie z tymi planami. Zalosne i smieszne jest obarczanie wina USA, bo Amerykanie tak samo jak i reszta krajow swiata dotknietych tym kryzysem. Skupianie sie na " imperialistycznym wrogu - wuju Samie" siwdczy o skonczeniu akademii pierwszomajowej a nie porzadnego uniwersytetu, a argument " spadaj na drzewo " oddaje w pelni ten wlasnie sposob myslenia. Postaraj sie dyskutowac merytorycznie, nie emocjonalnie, mysl jak Ci, ktorzy ten kryzys zorganizowali, a wowczas moze cos wiecej zrozumiesz ponad stwierdzenie ze USA jest " be ". Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: USA - chory człowiek świata 19.02.09, 20:17 > Obecny kryzys zostal wywolany i jest kontrolowany przez grupe ludzi > z miedzynarodowej finansjery. Zaplanowany zostal juz dawno > i ostatnie 7-8 lat gospodarczo rozijaly sie zgodnie z tymi planami. Jesteś dobrze poinformowana. Czy chodzi o Żydów, czy o jakąś inną zorganizowaną grupę? > Zalosne i smieszne jest obarczanie wina USA, bo Amerykanie tak samo > jak i reszta krajow swiata dotknietych tym kryzysem. A gdzie zaczęło się to całe szaleństwo kredytowe. Czy nie w USA, gdzie suma kredytów hipotecznych stanowi 30 procent PKB, podczas gdy np. w Polsce tylko 8 procent? W latach 30-tych też zaczęło się od Ameryki a skończyło na wojnie światowej. Jakby Amerykanie sami płacili za siebie swoje rachunki, to może bym ich pożałował. Niestety, ich długi spłacać musi cały świat. > Postaraj sie dyskutowac merytorycznie, nie emocjonalnie, mysl jak > Ci, ktorzy ten kryzys zorganizowali, a wowczas moze cos wiecej > zrozumiesz ponad stwierdzenie ze USA jest " be ". To może daj przykład i sama dyskutuj merytorycznie. Wtedy możemy polemizować. > Skupianie sie na " imperialistycznym wrogu - wuju Samie" siwdczy o > skonczeniu akademii pierwszomajowej a nie porzadnego uniwersytetu, > a argument "spadaj na drzewo " oddaje w pelni ten wlasnie sposob > myslenia. Ja spadać na drzewo każę tylko tym, którzy sami uprzednio posłużyli się w polemice epitetami. Sama dyskutujesz emocjonalnie i bez konkretów. Dlatego daruj sobie te pouczenia. Lepiej napisz coś o tych "ktorzy ten kryzys zorganizowali". Masz sprawdzoną wiedzę na ten temat, to się dziel z maluczkimi. Póki co ja nie mam ochoty rozgrzeszać i żałować ani zwykłych Amerykanów, ani nikogo kto dał się ogłupić i swoją chciwością przyczynił się do powstania tego kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 representation1 20.02.09, 01:45 ty jestes czlowieku zdrowo stukniety twoje pomysly na uzdrowienie usa sa takie ame jak bin ladena "którego właściwie nie należałoby leczyć, tylko dobić. " czyli co atomowa zaglada a potem wyslac armie ktora dobije tych co to przezyli? choprym czlowiekim to jestes ty artykul o posunieciach poslikeigo rzadu i jeden maniak wyskakuje tu z eswoja nienawiscia do ameryki "W Azji i na Bliskim Wschodzie Amerykanów nienawidzi się od dawna." gdziez to w azji nienawidza amerykanow? najzabawniejsze jest to ze winisz caly nmarod za posuniecia rzadu xco oznacza ze my musimy zabijac koreanczykow z polnocy za to ze nie zwalczyli swojego rezimu i zabijmy wszystkich rosjan za czeczenie i tak sie uzbiera jeszcze powod zeby pozabijac wszystkich jeszcze nigdy wojna i nienawisc nie pomogla Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: zz26 20.02.09, 10:47 Czekałem na taką reakcję i nie zaskoczyłeś mnie ani trochę. Właściwie można by olać cały komentarz, bo nie ma w nim niczego interesującego, poza ślepą nienawiścią do osoby, która ośmiela się wystąpić przeciw zakorzenionym dogmatom. Jednym z tych dogmatów jest nieuzasadnione roszczenie USA do przewodzenia całemu światu i do zagwarantowania sobie niczym nie ograniczonej konsumpcji. A gdzie jest napisane, że pojedynczy Amerykanin ma prawo do takiego zużywania surowców i energii jak kilkudziesięciu przedstawicieli innych nacji? Ty człowieku niczego nie zrozumiałeś z mojej argumentacji. Ja nie militarne dobijanie miałem na myśli, ale ekonomiczne, tj. gruntowne zmiany w międzynarodowych stosunkach polegające na zakończeniu amerykańskiej dominacji w dotychczasowym kształcie. Cały twój, pożal się Boże, komentarz nie zawiera ani krztyny merytorycznej dyskusji, tylko jakieś bzdurne insynuacje. Zadajesz głupie pytanie "gdziez to w azji nienawidza amerykanow?" Przejedź się do Iraku, Iranu, Afganistanu i tam zapytaj. Nawet Hindusi nienawidzą USA. Znam ich opinie z prywatnych rozmów. W Afryce też Ameryki nie lubią. A Niemcy i Rosjanie mają szczególnie sentymentalny stosunek do USA. Teraz, w czasie kryzysu, ta "miłość" na pewno rozgorzeje pełnym blaskiem. A gdzież to ja napisałem, że winię cały naród za posunięcia własnego rządu. A może mam bezkrytycznie chwalić Amerykanów, że wybrali sobie debila Busha na prezydenta, i to aż na dwie kadencje? Wkurzam się, bo: - mój kraj został oszukany przez USA i wciągnięty w wojnę iracką, której uzasadnienie, jak się potem okazało, było kłamstwem. Wojna ta nie rozwiązała żadnego problemu, a wygenerowała szereg nowych, z doprowadzeniem do obecnego kryzysu włącznie; - mój kraj został oszukany przez USA na umowie offsetowej związanej z zakupem przez Polskę samolotów F16, z której Ameryka nie wywiązała się do dziś; - mój kraj płaci obecnie wielką cenę za kryzys wywołany przez amerykańskie długi. Całe szczęście, że amerykański styl życia na kredyt nie przyjął się u nas powszechnie. A dlaczego napisałem swój komentarz pod tym właśnie artykułem? Bo mnie wkurzają spekulacje zagranicznych spekulantów, w tym amerykańskich, na polskim rynku. Nie będzie sobie jakiś jebany JP Morgan robił zysków kosztem naszej waluty. Ogromny kapitał odpływa z Polski, bo jeden z drugim analfabeta za oceanem nawet nie wie gdzie leży Polska i traktuje nasz kraj tak samo jak Węgry. Czas z tym skończyć. Stado baranów ładuje pieniądze w nic nie warte amerykańskie obligacje. Obowiązkiem Polaka jest walczyć o interes swojego kraju. Trzeba uświadomić ludziom, że zachodnie waluty, a zwłaszcza dolar, nie są aż tyle warte. W czasie kryzysu ma miejsce brutalna walka i nie możemy dłużej nabierać się na bajki o amerykańskiej przyjaźni i demokracji. Jedyny pożytek z tego kryzysu to bankructwo Rosji, ale i to może się obrócić przeciw Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mawt tylko USA uchronią nas przed barbarzyńcami 20.02.09, 00:55 i tylko oni przeprowadzają skuteczne krucjaty - militarne oraz ekonomiczne Vae Victis! Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Amerykańskie krucjaty 20.02.09, 10:51 > tylko USA uchronią nas przed barbarzyńcami - i tylko oni > przeprowadzają skuteczne krucjaty - militarne oraz ekonomiczne Militarna krucjata w Iraku coś im nie wyszła. Zobaczymy co wyjdzie z obecnej krucjaty ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Stabilizacja Zlotowki, to madry ruch Rządu 19.02.09, 12:38 Każdemu przedsiebiorcy jest to znane, ze przesadna wysokość złotówki, rowniez jak jej nie ograniczony spadek, szkodzi polskiej gospodarce. Wkroczenie polskiego rzadu na rynek walutowy powinien juz nastapic w tym czasie gdy wartosc zlotowki do Euro wynosiła 3.30 zl za 1 €, ale pewni marzyciele w Polsce, chcieli złotówkę 1 do 1. I tu siedzi polska głupota, mniemanej nie ograniczonej wielkości gospodarki Polskiej. Podkreślam: Rzad polski musi stabilizowac zlotowke miedzy 3.90 - 4.10 zl do 1 Euro. Jezeli do tej stabilizacji się madrze podejdzie, to państwo na tym zarobi nie straci. Przejście polski do strefy Euro, powinno jak najszybciej nastapic. Krętacze z PISu sa przeciw Euro, ale i chca przecież zniszczenia polskiej gospodarki, by w następnych wyborach przejąc rzad. Odpowiedz Link Zgłoś