Dodaj do ulubionych

Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP

26.02.09, 18:48
Owsiak zbiera dla dzieciaków i rozlicza sie co do grosza..
A Tadzio Rydzyk?
Obserwuj wątek
    • mathyy Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 18:48
      lojciec tranzystor wpadnie w depresje....
      • krycha_z_gazowni Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 19:03
        A łojciec trzepie nie mniejszy pekiel - tyle, że tym się nie chwali.
        Bo jeszcze go opodatkują :)
        • nameko Kazda zbiórka niekatolicka to okradanie KK 26.02.09, 19:25
          "Synu, to co tu zebrałeś to grosze w porównaniu do tego co zbieram od moich moherków, ale i te dwie nagie złotówki bolą że nie spoczęły w naszej kieszeni. Obyś się smażył w piekle z pożytkiem dla naszych wód gorących"
          Ojciec Ti(g)eR
          • katolik_polski1 Biedny , chory kraj ! 26.02.09, 19:59
            Za 40 mln z zebraniny kupuja osprzet dla szpitali,
            kiedy w tym samym czasie miliardy z podatkow na NFZ
            gina w czarnej dziurze :(
            • mam_racje_zawsze Słusznie, rydzol okrada złodzieju ten kraj 26.02.09, 22:47
              • obojniacki_olejnocnik_z_tvn Syn_Postkomuny_Wyżebrał_40_mln_Od _Jej_Ofiar_:))))) 27.02.09, 23:40
                Czosnkowe GWno kabluje:

Przedstawiciel postkomuny Owsik:
                podczas tegorocznej WOŚPY wyżebraliśmy aż 40,4 mln zł
                od naiwnych Polaczków
                ------------------------------------------------------------------

Postkomunistycznej mafii, która

w złodziejskiej prywatyzacji

okradła Polaków na 350 miliardów dolarów

robiąc z nich naród żebraków i emigrantów,

organizuje teraz wspaniałomyśnie

żebraninę na ulepszenie

okradzionego i zrujnowanego

systemu ochrony zdrowia :)))))
    • cleryka Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 18:52
      Gratulacje dla najlepszej części społeczności Polaków!Ty to potrafisz
      Owsiak!Brawo!
      • copyland Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:02
        masz rację !
        • katolik_polski1 Cywilizowanyswiat utrzymuje sluzbe zdrowia z podat 26.02.09, 20:34
          Jeszcze nigdy nie slyszalem ,zeby np.w UK,Francji,
          Niemczech czy Wloszech wysylali dzieci na zebry,
          azeby pomoc panstwowym szpitalom .
          • czarek1 Re: Cywilizowanyswiat utrzymuje sluzbe zdrowia z 26.02.09, 20:43
            katolik_polski1 napisał:

> Jeszcze nigdy nie slyszalem ,zeby np.w UK,Francji,
            > Niemczech czy Wloszech wysylali dzieci na zebry,
            > azeby pomoc panstwowym szpitalom .

A o czym ty w zyciu slyszales? Jestes ciemny i ciasny, jak cala
            firma Rydzyka i nei mozesz scierpeic,ze ktos robi wspanaila
            spoleczna robote, a taki szmal omija twojego szefa. Ujadaj dalej.
            Smieszny jestes.
            • 1410_tenrok katolik (?), przestan 26.02.09, 21:10
              tym tekstem wysłałes swój intelekt na żebry intelektualne.
              Zacznijmy od włoch - tam służba zdrowia jest kompletnym
              nieporozumieniem. Pozostałe trzy kraje są tak zorganizowane, że ich
              służba zdrowia utrzymuje sie ze składek zdrowotnych, ale nie tylko!
              Słyszałem o licznych fundacjach utrzymujących szpitale? Pewnie nie,
              ponieważ cie to zupełnie nie interesuje. Gdybys tam pomieszkał, to
              byś zobaczył, jak potężne jest to wsparcie. Ale rzewisicie w żadnych
              z tych krajów nie ma takwspaniałej akcji integrującej młodzeiż dla
              czynienia dobra. I to jest najwieksza zasługa Jurka Owsiaka. I przed
              tym kapelusze z głów i wielki ukłon.
          • mam_racje_zawsze złodziejski gn_oju spadaj z tego kraju 26.02.09, 22:48
          • erg_samowzbudnik Re: Cywilizowanyswiat utrzymuje sluzbe zdrowia z 27.02.09, 17:13
            katolik_polski1 napisał:

> Jeszcze nigdy nie slyszalem ,zeby np.w UK,Francji,
            > Niemczech czy Wloszech wysylali dzieci na zebry,
            > azeby pomoc panstwowym szpitalom .

Bo tam dzieci tyrają w obozach pracy.
    • dialog Zaraz zacznie się pisanie o 4 mln. dla Owsiaka 26.02.09, 18:59
      Zaraz zacznie się wyliczanie, ile dla siebie zarobił Owsiak - 4-
      mln złotych?
    • losiu4 Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 19:06
      "40,4 mln zł zebrano podczas tegorocznego 17. Finału Wielkiej Orkiestry
      Świątecznej Pomocy. Ostateczną kwotę podał pomysłodawca akcji Jurek Owsiak
      podczas konferencji prasowej na warszawskim lotnisku Okęcie. "

no i dobrze (mam nadzieję).

Pozdrawiam

Losiu
    • bydlo_prof_wb Ojciec T. Rydzyk nie dostał zgody... 26.02.09, 19:07
      na publiczną zbiórkę pieniędzy z MSW więc i rozliczać się nie musi. Jako
      "niepoprawny politycznie" nie może też liczyć na przychylność ministerstwa.
      Raczej tylko na podstawianie mu nogi i wycie takich jak Ty otumanionych przez
      media "pożytecznych idiotów". Tyle.

Wbrew pozorom, praw sumienia trzeba bronić także dziś. Pod hasłami "tolerancji"
      w życiu publicznym, w środkach masowego przekazu, szerzy się nieraz wielka, może
      coraz większa nietolerancja. Odczuwają to boleśnie ludzie wierzący. Zauważa się
      tendencję do spychania ich na margines życia społecznego. Ośmiesza się i
      wyszydza wszystko co stanowi dla nich największą świętość. Te formy postępującej
      dyskryminacji budzą niepokój i muszą dawać wiele do myślenia. [...] Czas próby
      polskich sumień trwa.
      [JPII, Skoczów 1995 r.]

Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i
      bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i
      cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia
      codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać.
      [prof. R. Kozłowski]
      • 1410_tenrok jama 314, ponieważ rydzyk to 26.02.09, 19:12
        rydzykowny zbieracz. Zebrał na ratowania stoczni....... i sie
        wyratował jak malutki.

Całe dziesieciolecia polskie społeczenstwo bombardowane było głupotą
        płynącą jak marmelada śliwkowa podlejszego sortu,lana wiaderkami z
        ambon. Ludzie mieli sie kleić do amboniarzy, aby ambony rosły w siłe
        i miały sie coraz dostatniej......
      • tw_wielgus Re: Ojciec T. Rydzyk nie dostał zgody... 26.02.09, 19:23
        O.Tadeusz Rydzyk, jak go raczysz tytułować. Nie przeznacza zebranych
        pieniędzy na pomoc biednym, czy chorym ludziom. Buduje natomiast
        światynie swojej pychy. Nie zasługuje zatem na nic wiecej oprócz
        pogrady.
      • janko.b Re: Ojciec T. Rydzyk nie dostał zgody... 26.02.09, 19:24
        Jak był "poprawny politycznie" też się nie rozliczał.
        Niejaki Rydzyk jest nawet nie złodziejem, bo nawet ci coś ryzykują,
        ten poprostu wyłudza pieniądze od najbiedniejszej części
        społeczeństwa do tego przyczyniając się dość często do skłucenia
        tych ludzi z własną rodziną.

Szkoda że na to nie ma paragrafu... No ale jakby miał być, ponoć
        ta "tradycja" ma już ponad 1,500 lat, różnie się w tym czasie
        nazywała, a to papieskie a to dziesięcina a to datek.

Jeśli ktoś tu jest nietolerancyjny to napewno nie media, tylko co
        niektórzy od "szerzenia wiary" - btw. oksymoron - oni rzerzą
        tylko "religię".
        • bydlo_prof_wb Też jestem za nauką 26.02.09, 19:32
          szczególnie zaś za tą przymusową, polegającą na dokształcaniu niedouczonych
          ortograficznie matołów. Powinni też raczej czytać i nie pisać...

U nas polityka [...] polega na tym, jakby tu najkorzystniej zdradzić własny
          naród i sprzedać własne państwo. Najkorzystniej, tzn. również w aureoli
          żarliwego patriotyzmu, która ma olśnić, a właściwie oślepić wyborców. [...]
          Miejsce wpływowych mężów stanu z Samoobrony zajął poseł Palikot, który próbuje
          udowodnić że w chamstwie nikt mu nie dorówna. Udało mu się przelicytować nawet
          pana marszałka S. Niesiołowskiego człowieka o zszarpanych nerwach który odgrywa
          rolę chłopaka do pyskowania.
          [red. S. Michalkiewicz]
          • janko.b Re: Też jestem za nauką 26.02.09, 19:38
            Jak widzę to jedyny problem... No ale cóż, czego można sie
            spodziewać... Zakładma ze "matoł" to było do mnie, niestety błędy to
            jedna z moich ułomności, ale i tak dobrze się z tym czuje... nie
            daje się nabierać na różnym sektom i nie ubliżam ludziom a do tego
            staram sie używać argumentów w dyskusji....
            • bydlo_prof_wb Nie masz żadnych argumentów... 26.02.09, 20:11
              poza brakiem wiedzy. Pokazałem Ci tylko poziom umysłowy na jakim jesteś. Z
              "argumentami" jest u Ciebie jeszcze gorzej. Tylko na udowodnienie tego trzeba
              dużo więcej czasu. Szczególnie zaś temu, któremu opada kapelusz aż na biodra.
              Ale czyż nie żyje w niebezpieczeństwie ten co odbiera lwicy młode i ten co
              odbiera ludziom złudzenia...?

W stolicy ton nadaje Towarzystwo Wzajemnej Adoracji zdominowane przez
              bezczelnych telewizyjnych chałturników którym wydaje się że im bardziej będą
              wyszydzali tradycje, tym większymi będą światowcami.

[red. S. Michalkiewicz]
              • janko.b Re: Nie masz żadnych argumentów... 26.02.09, 20:23
                Nie wiem kim jesteś, w związku z tym zakładnie że znasz mój poziom
                wiedzy jest sporym nadużyciem. Po cytatach mogę założyć że nie mam
                się czego obawiać, w dyskusji na argumenty jestem na nieosiągalnym
                dla ciebie pułapie... "Brak argumentów" - na co? Na to że Rydzyk i
                jego świta to niebezpieczna sekta? Przytocz cokowliek co by temu
                przeczyło?
                Co do Twojego poziomu "umysłowego" nie mam zamiaru dyskutować. I jak
                się domyślam tacy jak Ty nigdy nie mają czasu na wyjaśnianie
                czegokolwiek - przeważnie dlatego że to ich przerasta.

Jeszcze raz przepraszam że poprosiłem o argumenty, cóż mogę
                tylko "uszanować twój czas". :)

Nie wiem o co ci chodzi z tym kapeluszem ale zakładam że to jakiś
                slang którego rozumieć nie musze. A jeśli chcesz żyć złudzeniami...
                coż mogę wpsółczuć... mam nadzieję że dożyjesz starości... wówczas
                pozostają już tylko złudzenia i poczucie straconego czasu... ale
                takich mamy aż nadto.
                • bydlo_prof_wb No dobrze... 26.02.09, 20:51
                  Zdradź mi źródło swojej wiedzy o o. T. Rydzyku. Co ukształtowało Twój pogląd na
                  jego dzieła? Byłeś w Toruniu w RM? Byłeś na wykładach w WSKSiM? Czy może
                  widziałeś tam Maybacha i helikopter o. Dyrektora? Zaglądnąłeś do dziury w ziemi
                  w której "przerażająco wieje pustką" po wodzie geotermalnej? Jakiej audycji z RM
                  wysłuchałeś osobiście nie korzystając z komentarzy dziennikarskich? Co wiesz o
                  trudnościach stwarzanych dziełom o. Tadeusza, o szykanach jakie mu towarzyszą od
                  samego początku? Czy aby Twoje podejście do tych dzieł nie jest powodowane Twoim
                  radykalnym i wojującym antyklerykalizmem? Czy uważasz że Twoja wiedza jest
                  obiektywna i adekwatna do rzeczywistości, czy też może jest zebrana tu na tym
                  forum? Odpowiedz sobie na te pytania. W duchu prawdy odpowiedz sobie, cokolwiek
                  to dla Ciebie znaczy. Mnie tego wszystkiego nie musisz nawet mówić. Mnie
                  wystarczają Twoje posty...

w życiu publicznym, w środkach masowego przekazu, szerzy się nieraz wielka, może
                  tendencję do spychania ich na margines życia społecznego. Ośmiesza się i
                  wyszydza wszystko co stanowi dla nich największą świętość. Te formy postępującej
                  dyskryminacji budzą niepokój i muszą dawać wiele do myślenia. [...] Czas próby
                  polskich sumień trwa.
                  [JPII, Skoczów 1995 r.]
                  • janko.b Re: No dobrze... 26.02.09, 20:58
                    Oczywiście że zdradze... nie jest to bynajmniej tajemnica. Moja
                    matkta którą bardzo sznuję i utrzymuję słucha wpomnianego radia,
                    mieszka w moim domu także dość często słyszę te "pobożne kazania" i
                    oczywiście wezwania co 5 min do "wsparcia". Na wykładach nie byłem
                    ale sądząc po programie nie mam czego żałować (a ów widziałęm
                    łącznie ze skryptami). Co do geotermiki to akurat źle trafiłeś - w
                    toruniu dokopanie się do wody kosztuje 10 razy więcej niż na
                    terenach o niższej strókturze skał izolacyjnych. Jestem
                    antyklerykałem bo bardzo dobrze znam historię świata i "wkład" jaki
                    weń poczyniła tak zwana "hierarchia kościelna" a co gorsza znam
                    (przynajmniej pobierznie) kilka archaicznych jeżyków i wiem jak
                    bardzo ich "kult" jest odległy od teog co próbował sprzedać ludziom
                    jeden z setek "proroków" jacy pojawili się pod koniec ery
                    archaicznej (czyli przec 0.ne). Tak uważam że jest to wiedza a
                    nie "wiara".
                    • janko.b Re: No dobrze... 26.02.09, 21:02
                      A i jeszcze jedno, dla mnie istnieje tylko jedna prawda ta
                      historyczna (sprawdzana u kilku źródeł) i ta oparta o fakty (j.w.) a
                      nie ta przedstawiona jednostronnie przez jakichś sekciaży
                      (niezależnie od ich wyznania).
                      • bydlo_prof_wb No więc tak to wygląda jak myślałem... 26.02.09, 21:48
                        Sytuacja jest beznadziejna dosyć. Ze znajomości zasad ortografii jaką tu
                        wykazujesz wnoszę że szkoły podstawowej nie ukończyłeś z pozytywnym wynikiem.
                        Reszta wiedzy na podobnym poziomie analfabety. To smutne i przerażające nawet
                        jak dramatyczny analfabetyzm pleni się w narodzie w XXI wieku. Jeśli jeszcze
                        ktoś taki zamiast radykalnego krytycyzmu do swoich zdolności i wiedzy peroruje i
                        "naucza" swojej prawdy, to mi nie tyle do śmiechu nawet ile do załamywania rąk
                        bliżej. Nie mam nawet słów pocieszenia dla Ciebie i nie będę Ci niczego
                        tłumaczył, bo szkoda czasu i nic to nie da. Może tylko resztką sił ryknę jak
                        tylko głośno umiem: DO NAUKI, PO WIEDZĘ, PÓKI CZAS, BO INACZEJ MARNIE SKOŃCZYSZ.

Może tylko to jedno. Trzymaj się Pana Boga tak blisko jak tylko potrafisz. W
                        jego miłosierdziu Twoja cała nadzieja. Zdrowia życzę. Amen.

RLCF

tendencję do spychania ich na margines życia społecznego. [JPII, Skoczów 1995]
                        • janko.b Re: No więc tak to wygląda jak myślałem... 26.02.09, 21:56
                          Wnioskując z Twoich wypocin domniemam że braki w ortogrfii
                          unimożliwiają zrozumienie ci czegokolwiek. Wiem że to nie
                          wytłumacznie ale mam tak zwane papiery "na dysgrafię" których btw
                          nigdy nie używałem, nie przeszkadzało mi to zdać do elitarnego
                          technikum a potem na studia, ale zakładam że nie dostał bym się
                          do "prestiżowej uczelni" Rydzya.
                          Ja sobie nieżle daje radę, ale jak widzę dla ciebie nie ma
                          ratunku... indoktrynacja, indoktrynacja, indoktrynacja do potęgi 3-
                          ciej... może powinienem napisać do 7.
                          Nie życzę sobie żadnych "amen", na argumenty odpowiadasz bełkotem
                          i "czepianiem się" czyli jak dla mnie poniżej jakiejkolwiek krytyki.

Co do "Czasu na tłumacznie" to już chyba sobie wyjaśniliśmy, jesteś
                          poprostu klerykalnym krzykaczem który tak naprawdę nigdy w życiu nic
                          sam nie wymyślił. Moja propozycja - wpadnij do proboszcza może coś
                          podpowie... a nie przeważnie też nie ma żadnych argumentów...

Wycieczki osobiste jak najbardziej zasłużone... powstrzymywałem się
                          tak długo jak mogłem...

I polecam drogę do jakiejkolwiek nauki... wiem że po działaczach z
                          LPR w szkole zostało mniej historii niż religii ale są jeszcze inne
                          źródłą...

Niestety, należymy do tego samego gatunku... tyle że nie wiem czy
                          nasi genetyczni przodkowie z wszystkich potomków mogą być dumni.
          • blackmoore Re: Też jestem za nauką 26.02.09, 19:46
            bydlo_prof_wb napisał:
            [...]
            > Miejsce wpływowych mężów stanu z Samoobrony [...]

mezow stanu z samejbrony? Od kiedy tacy tam sa? Cos mnie ominelo?
            > [red. S. Michalkiewicz]

aaa, tu jest pies pogrzebany. Myslisz ze jak cytujesz Rydzykowego
            bullteriera to Ci doda jakiejs powagi? Przypomnij sobie czym sie ten
            Michalkiewicz nie tak dawno zajmowal to poszukasz predko innego
            mentora
            • bydlo_prof_wb Nie rozśmieszaj mnie chłopie... 26.02.09, 20:14
              Ty nawet ironii nie czujesz, więc o czym my tu sobie możemy. Może o piaskownicy,
              ale to następnym razem. Ja już wiaderka na dziś schowałem...

Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i
              bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i
              cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia
              codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać.
              [prof. R. Kozłowski]
              • tw_wielgus Re: Z Twojego wiaderka... 26.02.09, 20:50
                wystaje łopatka i świderek...
                Jakaż to szkoda nieoceniona, że TAKA kasa na odwierty się marnuje.
                Owsiak-głupek miast inwestować w pionierskie wiercenia zmarnuje tyle
                pieniędzy na dzieci chore na nowotwory. Ot tu Cie boli...
      • ebiznes24eu jak pamiętam to Rydzyk zebrał 100 mln na ratowanie 26.02.09, 20:44
        stoczni gdańskiej kilka lat temu i nie rozliczył się z tej zbiórki do dzisiaj...
        • keeslaff Re: jak pamiętam to Rydzyk zebrał 100 mln na rato 26.02.09, 22:38
          Stoczni też jak widać nie uratował :)
      • guru133 Nie dotał zgody, bo nie rozliczył się z pieniędzy 26.02.09, 22:46
        zbieranych na ratowanie stoczni, które zwyczajnie ukradł.
      • mam_racje_zawsze to mu daj zlodzieju a od mojej forsy won 26.02.09, 22:50
    • qasher Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 19:41
      Ponoć szczytny cel, ale co po tym... kiedy te placówki zostaną sprywatyzowane,
      ot POpaprańcy się nachłapią, a "praca" WOŚP pójdzie na marne :)
      • janko.b Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 19:45
        To trzeba byłoby też sekty sprywatyzować... tam większa kasa...
        i "ciągną" przez 365 dni w roku...
      • cillian1 Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 19:48
        > ot POpaprańcy się nachłapią, a "praca" WOŚP pójdzie na marne :)

myślałem, że kaczyński zacznie szczekać, zapomni o kryzysie i zacznie ujadać jak
        ty, że kradną dobra dane prze WOŚP. Chociaż rydzyk może mu tego zabronić :D
    • net_friend Gratulacje! n/t 26.02.09, 19:49
    • janko.b Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 19:52
      I oczywiście wielkie gratulacje dla Jurka i całej akcji:D
      Na mnie zawsze mogą liczyć... Jak na większość Polaków - jak zresztą
      widać:d
    • landaverde Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:02
      "Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała
      zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta tego
      co rocznie i tak się wydaje na sprzęt. A gdzie koszty akcji? (...)
      Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie, okazałoby się, że po
      prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż przynosi pożytku."

"Orkiestra" = zupa z gwoździa

"W ludowej opowieści Cygan pokazywał gospodyni jak ugotuje zupę z
      gwoździa. Wrzucił gwóźdź do wrzątku, a potem poprosił o trochę soli,
      mąki, słoniny, na koniec gospodyni zadziwić się nie mogła, że zupa z
      gwoździa taka dobra.

(...) Kto nie wzruszy się widokiem chorego dziecka? Kto poskąpi
      grosza do puszek "wielkiej orkiestry"?

Kto, nie zgodzi się z opinią jakiejś-tam profesor, że "wczesne
      wykrywanie choroby nowotworowej u dzieci jest bardzo ważne". No
      pewnie, że jest ważne. Tymczasem bezduszni artyści nie chcą już
      występować za darmo. We Wrocławiu zażądali coś ok. 80 tys. za
      występy, ale sponsorzy tym razem dali tylko połowę. No to co było
      robić - miasto dołożyło swoją działkę. Podobnie w Olsztynie, Ełku,
      Białymstoku i całej Polsce.

Na "chciwych" artystów nakrzyczał Jurek Owsiak, że jak nie chcą grać
      za darmo, to wynocha! Sprawa jakoś jednak szybko przycichła, a
      gwarantuję wam, że w szoł-biznesie nikt nie kiwnie palcem za darmo.

No bo czy producenci sprzętu czy dają ten sprzęt "dla chorych
      dzieci" za darmo, albo chociaż "po kosztach"? A dziennikarze czy nie
      biorą honorariów za entuzjastyczne komentowanie "finału"?

Najprawdopodobniej artyści - będący najbliżej sztabu WOŚP,
      zorientowali się że w całym interesie chore dzieci i owszem, są bo
      trudno byłoby wprost zbierać na "producentów sprzętu", albo na
      zespoły, albo na reklamę Jurka i postanowili nie być frajerami i
      wytargować większą działkę. Na szczęście samorządy jak zwykle
      sypnęły publicznym groszem (ile to było w skali kraju? Nie lepiej
      było wprost kupić sprzęt) i tym razem jeszcze się udało. (...)

Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt
      nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary.
      Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała
      zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta tego
      co rocznie i tak się wydaje na sprzęt. A gdzie koszty akcji?
      Oficjalne koszty promocji, "Przystanku Woodstock" to ok. 6 mln.

Nieoficjalne - czyli to co dają samorządy i telewizja -
      przypuszczalnie przekraczają w sumie to co WOŚP może przeznaczyć na
      zakup sprzętu. Dlatego takich akcji nigdzie na świecie nie ma, bo
      nawet prości ludzie w trzecim świecie, nie mówiąc o Anglikach,
      Francuzach czy Niemcach, nie dają się tak nabierać na plewy jak
      Polacy. Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie, okazałoby się, że
      po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż przynosi pożytku. Ocenia
      się, że na dostosowanie naszych szpitali do wymogów unijnych trzeba
      dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc zbierać na ten cel jakiś 460
      lat. Opowiadanie, że Owsiak ratuje polskie szpitale to pic na wodę."

[Źródło: ZUPA Z GWOŹDZIA - OWSIK]
      • cillian1 Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:08
        ale o co ci chodzi?

Bo na pewno o wierszówkę :D
        • janko.b Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:17
          Jak nie wiadomo o co chodzi... chodzi o pieniądze...
          Wystarczy przejrzeć linki w podpisie żeby się zorientować... Nie ta
          strona "sceny politycznej"...
          Mamy niejakiego KAZ'a i podobne indywidua...
          Najlepiej nic nie robić, "porządane" państwo zrobi to za cibie, a
          jak nie państwo to "sekta"... nie ważne że to największa akcja
          harytatywna na świcie, nie ważne że nawet jeśli są to "gorsze" (btw
          chciałbym znać źródło tych rewelacyjnych danych porównawczych) to
          jest to coś na co pojawiły się dodatkowe pieniądze... to jest nie
          ważne... ważne że "my" nie mamy w tym udziału...:)
          • landaverde Kłopoty ze zrozumieniem tekstu? 26.02.09, 21:40
            Chodzi o to, że aby żeby zebrać te 40 mln wydano jeszcze więcej z
            publicznych (czyli podatnika) pieniędzy. Płacimy więc podwójną cenę
            za to co i tak powinno było być sfinansowane z naszych składek na
            NFZ.

Naprawdę trzeba wam tak oczywiste rzeczy tłumaczyć jak krowie na
            granicy?
            • janko.b Re: Kłopoty ze zrozumieniem tekstu? 26.02.09, 22:13
              Zgadz sie:) Pamiętasz sprawę z "Centrum matki polki" gdy niejaki PiS
              za swoich rządów kazał płacić podatek VAT od zbiórki pieniędzy na
              remont który btw, powinien zostać zrobiony za pieniądze z podatków
              (między innymi VAT)??
              • landaverde Re: Kłopoty ze zrozumieniem tekstu? 27.02.09, 00:32
                Nie pamiętam, ale mi na prawdę nie sprawia różnicy czy moje
                pieniądze zabierają mi socjaliści pobożni (PIS), czy niepobożni
                (PO), czy też inna lewizna. Marnotrawstwo i złodziejstwo i jakie z
                tego wynika jest podobne, różnica polega najwyżej na intencjach.
      • pakulec ale ty głupi jesteś 26.02.09, 20:11
        w zasadzie to nawet nie warto ci odpisywać, ale skoro już zacząłem to skończę -
        pewno nie masz dzieci i nie chodzisz z nimi do lekarza przez to nie widzisz ile
        w przychodniach i szpitalach jest sprzętu który kupił Owsiak. Tyle dobrego dla
        naszych dzieci nie zrobił nikt - nawet Jan Paweł II
      • boykotka Następny ekonomista z bożej łaski 26.02.09, 20:53
        Naucz się człowieku podstaw ekonomii - proponuję zacząć od analizy
        rachunku zysków i strat sprawozdania finansowego WOŚP.
        Gdyby Pan miał bodaj blade pojęcie o ekonomii żadnych bzdur o
        cyganach by Pan nie wypisywał.....
        Ekonomia proszę Pana to matematyka a nie literatura
        • landaverde Następna ekonomistka z klapkami na oczach 26.02.09, 22:23
          Skoro szanowna boykotka zna podstawy ekonomii to proszę uprzejmie
          policzyć i podać wszystkie wydatki związane z organizacją finałów
          WOŚP. Skoro ma Pani więcej niż blade pojęcie o ekonomii to zapewne
          potrafi Pani zsumować wydatki lokalnych samorządów, publicznego
          radia i telewizji oraz tzw. "partnerów" finału WOŚP, którymi są
          spółki skarbu państwa lub z udziałem skarbu państwa. Liczenie
          publicznych (czyli podatnika) pieniedzy to proszę Pani matematyka, a
          nie bzdury o cyganach, tym niemniej metafora "zupy z gwoździa"
          świetnie tę hucpę Owsiaka opisuje.
        • landaverde Re: Następny ekonomista z bożej łaski 26.02.09, 22:31
          "W minioną niedzielę na Polskę wyruszyło 120 tysięcy
          pomocników "najbardziej radosnego zbieracza podatków", jak Jerzego
          Owsiaka nazwał Jakub Wygnański. Chodzi oczywiście o XIV finał
          [artykuł sprzed roku] Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, która
          ma na celu zebranie pieniędzy z przeznaczeniem na zakup sprzętu
          medycznego dla państwowych szpitali i przychodni.

W skali kraju nie są to jakieś znaczące kwoty, ale w tym przypadku
          nie tyle chodzi o pieniądze, co o socjotechnikę. Rzecz w tym, że na
          zakupy sprzętu medycznego rząd już raz podatki zebrał, więc gdyby
          wystąpił z żądaniem dodatkowego podatku, lud mógłby się zbuntować.
          Jeśli jednak zrobi to w formie odlotowej zabawy, to lud nie tylko,
          że się nie buntuje, ale jeszcze na ochotnika biega z puszkami, do
          których inni wrzucają datki - nie na "państwo", uchowaj Boże. Nie
          na "państwo", tylko "na dzieci". A któż ośmieli się nie dać "na
          dzieci", w dodatku dzieci biedne i chore? Mało który zatwardzialec
          nie ustąpi wobec tak bezczelnego, moralnego szantażu, a jeśli nawet
          nie ustąpi, to przecież nie będzie się chwalił.

W dawnych czasach w podobny sposób szczurołapowie wyprowadzali z
          miast szczury. Grali im na flecie skoczną muzyczkę, na którą szczury
          podobno są szczególnie łase, więc ochoczo maszerowały za flecistą,
          który wiódł je na zatracenie. Pan Jerzy Owsiak jest takim fletem
          współczesnego szczurołapa, więc nic dziwnego, że cieszy się
          szczególnymi jego względami.

Za państwowe pieniądze

Jak wiadomo, państwowa telewizja utrzymuje się z reklam i z
          abonamentu, bo tak właśnie nazywa się podatek od posiadania
          telewizora. Telewizje komercyjne utrzymują się wyłącznie z reklam,
          jeśli nie liczyć innych źródeł, więc skrupulatnie liczą każdą minutę
          czasu antenowego, zwłaszcza gdy wymaga ona nakładów na przygotowanie
          programu do emisji.

Telewizja państwowa to co innego. Tam nikt niczego liczyć nie musi,
          bo po pierwsze - to nie jego, tylko państwowe, czyli niczyje, a po
          drugie - po to właśnie jest abonament, żeby państwowa telewizja
          mogła realizować "misję", czyli wspomnianą socjotechnikę. Toteż w
          państwowej telewizji nikt nie trzęsie się nad minutą czasu
          antenowego, nawet jeśli przygotowanie programu do emisji jest
          kosztowne. W razie czego ściągnie się z biednych emerytek, które nie
          odważyłyby się nie płacić podatku od telewizora.

Dlatego też drugi program państwowej telewizji, który - obok banku
          Pekao BP, KGHM Polska Miedź, Polskiego Radia i TPSA -
          jest "partnerem" XIV Finału WOŚP, w dniu 8 stycznia przeznaczył dla
          pana Jerzego Owsiaka aż 7 godzin 45 minut swego czasu antenowego.
          Nie tylko zresztą czasu - ten czas wypełniony jest programem
          przygotowanym i sfinansowanym przez TVP, łącznie z kosztami studia,
          prądu, wozów transmisyjnych, ekip technicznych, wynagrodzeń
          pracowników itd., itp. Do tego dochodzą koszty programów
          przygotowanych i emitowanych przez ośrodki regionalne: łódzki,
          lubelski, bydgoski i gdański. Ile państwową telewizję kosztuje
          sfinansowanie obsługi medialnej XIV Finału Wielkiej Orkiestry
          Świątecznej Pomocy i w jakich proporcjach ta inwestycja pozostaje do
          kwot zebranych przez wolontariuszy? Bo kwoty zebrane przez
          wolontariuszy stanowią tylko część dochodów Fundacji Wielkiej
          Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą przy ul. Niedźwiedziej w
          Warszawie. Inną część dochodów stanowią wpłaty dostarczone, zgodnie
          zresztą z przepisami prawa, przez spółki skarbu państwa bądź z
          udziałem skarbu państwa, w myśl wskazań poety, że "mówiła żony
          ciotka: tych co płacą, nic nie spotka"."

[Źródło: Kręcioła]
          • 1410_tenrok landaverde - czego dokonałes dla Polski? 27.02.09, 23:57
            oprócz tych postuf? Zapewne nic, a tu odreagowujesz swoj frust, jak
            ów bohaterski tata u Mrożka, co głęboko w lesie na śniegu wysikiwał
            antypanstwowe hasła.
            Landaverde, może coś nam opowiesz o swojej przeszłości, jakim to ty
            byłes gerojem, co???

A tak między nami, wiesz co to jest hucpa? Hucpa to są twoje wpisy i
            twoich kolesi..... na tym forum. Może coś pozytywnego? Pozytywnego?
            WIEM, WIEM - to nie wy!!!!
            • landaverde Re: landaverde - czego dokonałes dla Polski? 28.02.09, 03:14
              1410_tenrok napisał:
              > Landaverde, może coś nam opowiesz o swojej przeszłości,...

Ty pierwszy - zaczynaj.

Pieprzenie kotka młotkiem masz obcykane dobrze, gorzej z
              merytoryczną dyskusją. Ale może zdobędziesz się na choć jedną
              wypowiedź na temat, co? Może spróbujesz odeprzeć moje argumenty
              posługując się faktami i własnymi rzetelnymi argumentami?
              WIEM, WIEM - to nie wy!!!!
    • pakulec Gratulacje Jurek!!! 26.02.09, 20:06
      to wielki sukces nas wszystkich - dowód że tworzymy zdrowe społeczeństwo - na
      przekór różnym oszołomom
    • tomi135 Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:11
      tak... tylko ze 1/6 tego co zostalo zebrane zostaje przeznaczone na dzialanosc fundacji (tak bylo w zeszlym roku, wystarczy sprawdzic te rozlicznia ktorym sie niektorzy chwala). Sam Owsiak zreszta swoje 100 tys zarobi wiec raczej trudno jego trud zaliczyc do charytatywnych.

Mimo wszystko sa fundacje które lepiej pieniedzmi zazadzaja, a dokladniej - nie trwonia jej na byle co.
      • pakulec ciekawe jaką fundacje masz na myśli? 26.02.09, 20:12
        pewno LUX Veritas
        • tomi135 Re: ciekawe jaką fundacje masz na myśli? 26.02.09, 20:16
          widzisz tylko dwa przeciwne bieguny? czasem jest tez cos pośrodku, duzo lepsze...
          • pakulec może to opisz 26.02.09, 20:18
            na razie żadnego szczegółu nie widze, kto zrobił dla polskich dzieci więcej niż
            Jurek Owsiak?
            • tomi135 Re: może to opisz 26.02.09, 20:26
              Zaraz oczywiscie przypniesz mi latke mohera, ale co tam, po prostu ten przyklad mi przychodzi aktualnie do glowy. Caritas... wydaja tyle samo na organizacje (ok 5-6mln w Polsce - choc to dane sprzed kilku lat) a zbieraja duzo duzo wiecej...

To oczywiscie tylko przyklad. Takich organizacje jesy duzo wiecej (nie, od razu mowie, nie musza to byc organizacje koscielne). Organizacji ktore nie trwonia tylu zebranych pieniedzy.

Zreszta nie o to chodzi. Okriestra przeznacza 1/6 sumy na swoja dzialalnosc (Przystanek, place, transport itd.). Jest to kwota obsurdalnie wysoka. Sam Owsiak zarabia na tym 100 tys rocznie. Dla mnie to jest smieszne.
              • janko.b Re: może to opisz 26.02.09, 20:31
                Jakieś dane?? Bo to że Caritas na organizajce wydaje 4-5M to wiem,
                ale coś nie mogę znaleść danych o tym ile wydaje na sprzęt. Przed
                paroma latmi sami podali że wydali "aż" 3M? Także prosiłbym o
                jakiekolwiek miarodajne dane...
                • tomi135 Re: może to opisz 26.02.09, 20:39
                  nie wiem ile wydaja na sprzet. Ale Caritas nie tylko od sprzetu chyba jest... kolonie, ferie itd. I nie tylko celem sa dzieci. Wazne jest to ze z mich 6 zl na siebie caritas bierz grosze, a reszta idzie tam gdzie isc powinna. W przypadku orkiestry niemal cala zlotowka jest "stracona".

I po raz kolejny mowie ze nie o caritas tu chodzi - to tylko przyklad. Wazne jest to ze jak kiedys na poczatku orkiestra byla rzeczywiscie organizacja charytatywna, byla fajna, dobra akcja, to teraz zmienila sie w molocha, ktory przejada znaczna czesc zbiorki. I sam Owsiak tez sie zmienil.
                  • pakulec Caritas bierze grosze? 26.02.09, 20:42
                    może napisz coś więcej o tych groszach - zaciekawiłeś mnie
                    • tomi135 Re: Caritas bierze grosze? 26.02.09, 20:52
                      sprawdzelem kilka miesiecy temu. wydatki Caritasu wynosza kolo 5-6 mln rocznie. Za to zebrane pieniadze sa ogromne w porownaniu do kosztow (nie pamietam dokladnie). Sprawdz to sam i sam sobie wyrob na podstawie tego opinie. Ja pisze na podstawie tego co sam sprawdzilem. Tylko trzeba to zrobic nie szukajac z gory upatrzonego wyniku.
                      • pakulec może wejź na stronę Caritasu i sobie zobacz raport 26.02.09, 21:01
                        nie wiem co sprawdzałeś i gdzie - ja ci podaje miejsce gdzie sam Caritas pisze o
                        swoje działalności
                        www.caritas.pl/news.php?id=7874&d=59
                        • boykotka Re: może wejź na stronę Caritasu i sobie zobacz r 26.02.09, 21:24
                          pakulec napisał:

> nie wiem co sprawdzałeś i gdzie - ja ci podaje miejsce gdzie sam
                          > Caritas pisze o swoje działalności

Jestem ekonomistą z wykształcenia i zawodu. Nie wymagam by wszyscy
                          znali się na ekonomii ale wystarczy porównać sprawozdanie Caritas ze
                          sprawozdaniem WOŚP by stwierdzić, że trzeba być jednak wierzącym, by
                          uwierzyć w to co pisze Caritas w swoim sprawozdaniu.
                          Nie wspominając, że naocznie widziałam olbrzymie ilości sprzętu
                          ufundowanego przez WOŚP; z Caritasu widziałam tylko świecę
                          wigilijną, którą na dodatek musiałam sobie kupić.

/
                          • pakulec Re: może wejź na stronę Caritasu i sobie zobacz r 26.02.09, 21:33
                            myślę dokładnie tak samo, dlatego od początku wspieram orkiestrę i nie rozumiem
                            ludzi którzy atakują Owsiaka
                          • tw_wielgus Re: może wejź na stronę Caritasu i sobie zobacz r 26.02.09, 21:34
                            Czyli jednak coś...
                            Swieca jest bardzo praktyczną rzeczą w dobie podwyżek cen energii
                            elektr. Brawo Caritas...;)
                            • pakulec a ile taka świeca może dać radości 26.02.09, 21:37
                              chyba nawet wiecej niz ogórek - bo ogórka można podac w plasterkach ;-)
                              • boykotka Re: a ile taka świeca może dać radości 26.02.09, 21:49
                                fakt faktem że wydatek się zwrócił; już piątą wigilię świeca mi
                                służy :)))
                                • pakulec Re: a ile taka świeca może dać radości 26.02.09, 21:56
                                  hm.... chyba nie to miałem na myśli - ale ważne że służy ;-))
                                  • boykotka Re: a ile taka świeca może dać radości 26.02.09, 22:12
                                    pakulec napisał:

> hm.... chyba nie to miałem na myśli - ale ważne że służy ;-))

Mamy zdecydowanie różne pomysły na zastosowanie świecy Caritas i
                                    ogórka :))
                                    Nie oceniając praktycznej strony pomysłu....

Na ten przykład jedni pisują na murach pewną męską część ciała
                                    trzema literami inni czterema. I proszę Sobie wyobrazić, że nie ma
                                    to nic wspólnego z ortografią. Jak nauczał mnie w młodości nasz
                                    polonista, by łatwiej nam było odgadnąć czy "h" na poczatku wyrazu
                                    jest "samo ha" czy "ceha" trzeba znać zasadę, że zawsze "samo ha"
                                    na poczatku wyrazu jet twarde natomiast "ceha" jest miękkie
                                    Zapewne podbnie jest z tą pewną męską częścią ciała. Jak jest twarda
                                    to się ją pisze przez "samo ha" a jak miękka przez "ceha"
                                    • pakulec Re: a ile taka świeca może dać radości 26.02.09, 22:22
                                      hehehe jakie to piękne i proste wytłumaczenie ten twój polonista to naprawdę
                                      mądry facet
                                      ja osobiście zawsze (w czasach dzieciństwa)pisałem to nieortoraficznie -
                                      najwyraźniej juz cos podświadomie czułem ;-)
                          • landaverde Re: może wejź na stronę Caritasu i sobie zobacz r 27.02.09, 00:17
                            Uprzejmie proszę Panią ekonomistkę, z wykształcenia i zawodu, o
                            wpisanie na google.com: 'INFORMACJA DODATKOWA DO SPRAWOZDANIA
                            FINANSOWEGO CARITAS' i zapoznania się z dowolnymi rozliczeniami
                            finansowymi dowolnych oddziałów i porównania przychodów i rozchodów
                            Orkiestry i Caritasu. Dopiero wówczas bedzie się pani mogła
                            świadomie wypowiedzieć nt wiary potrzebnej do uwierzenia w to co
                            pisze Caritas w swoim sprawozdaniu.

Faktem jest np, że różne oddziały Caritasu prowadzą działalność
                            gospodarczą na cele statutowe, więc zarobki zatrudnianych tam
                            pracowników jeśli nawet obciążają składki darczyńców to nie w takim
                            stopniu jak w WOŚP.

Z raportu rocznego Caritas Polska wynika, że różnica między
                            przychodami i rozchodami Caritasu w całej Polsce w 2006 r. wynosiła
                            ok 2.4% (co oczywiście nie znaczy, że są to koszty ich
                            działalności) - być może tyle poszło na świeczki? ;-)

Proszę porównać to sobie z WOŚP - nawet w swoim statusie "Orkiestra"
                            miała wpisane, że na swoją działalność może przeznaczyć 10%
                            (napisałem "miała" bo od pewnego czasu na stronie internetowej WOŚP
                            publikowany jest jedynie wyciąg ze statutu - 2 punkty). Może poda
                            Pani ile % ofiarowanych WOŚP pieniędzy (innymi słowy - jaka część
                            każdej podarowanej złotówki) rzeczywiście idzie "na dzieci"?

Proszę też policzyć ile tak naprawdę kosztuje "Orkiestra". Same
                            wydatki TVP na obsługę finałów idą w miliony złotych. A ile milionów
                            wynosi dofinansowanie "Orkiestry" z budżetów miejskich? Czy nie
                            prościej byłoby te pieniądze, pochodzące wszak z abonamentu i
                            podatków ściąganych z ludzi, wpłacić na konto Orkiestry,
                            oszczędzając wydatków darczyńcom?
                      • 1410_tenrok nie za bardzo rozumiem tych ataków 26.02.09, 21:05
                        istinieje i Caritas i Wosp! Jedni i drudzy czynią dobrą robotę.
                        Porownywanie tych organizacji jest bezsensowne.
                        Owsiak stworzył fundację, aby czynic dobro oraz moc z tego żyć i nie
                        widze w tym żadnych problemów.
                        Za kazdym razem to samo memłanie. Co chcesz uduowodnic tym memłaniem
                        kolego?
                        • boykotka Re: mała korekta 26.02.09, 21:55
                          1410_tenrok napisał:

> Owsiak stworzył fundację, aby czynic dobro oraz moc z tego żyć

On tym żyje a nie z tego żyje
                        • landaverde Re: nie za bardzo rozumiem tych ataków 27.02.09, 00:48
                          1410_tenrok napisał:

> istinieje i Caritas i Wosp! Jedni i drudzy czynią dobrą robotę.
                          > Porownywanie tych organizacji jest bezsensowne.

Być może, ale obliczenie jaki procent ofiarowanych pieniędzy
                          naprawdę dociera do potrzebujących oraz określenie prawdziwych
                          kosztów ich działalności ma głęboki sens ekonomiczny. Co powiesz
                          jeśli się okaże, że koszt działalności którejś z nich przewyższa
                          zebrane kwoty? Czy taka działalność ma sens? Na pewno nie z
                          ekonomicznego punktu widzenia.
                          • 1410_tenrok człowieku, kruszysz kopie o bezsens, 27.02.09, 11:33
                            post jest bełkotem. Wejdz na strone WOSPu i sprawdz, a potem pisz
                            swoje standardowe oszczerstwa. WOSP publikuje sprawozdania finasowe,
                            z których jasno wynika jakie są koszty i jaką ilość pieniedzy
                            przekazuje na działalność statutową.
                            A złodzieje są wszędzie, również po stronie KK, że wspomnę biskupa
                            marcinkiusa, banco di sancto spirito (jako smieszna nazwa dla
                            złodziei) oraz afery caritasu w paru krajach zachodnich.........
                            Licytowanie więc jest idotyzmem, ale znam cie nie od dzis
                            landaverde....... i wiem jaki jestes.

• landaverde Re: człowieku, kruszysz kopie o bezsens, 27.02.09, 15:54
                              Strona WOŚPu pokaże mi ile z zebranych pieniędzy wydali na siebie.
                              Tyle, że na obsługę "Orkiestry" idą też miliony publicznych
                              pieniędzy z publicznego radia i telewizji i dofinansowanie z
                              lokalnych samorządów. To wszystko pieniądze podatnika - prościej
                              byłoby je wpłacić wprost na zakup sprzętu dla szpitali
                              zaoszczędzając tym samym dodatkowych wydatków darczyńcom.
                              • 1410_tenrok no i co z tego? Denerwuje cie to? 27.02.09, 17:18
                                gdyby koscielni ludzie to robili to bys wtedy ręce zaklaskał z
                                radości, co? A ponieważ robi to Owsiak i niewiadomo dlaczego mu się
                                to udaje, i niewiadomo kto mu na to pozwolił, i wodzi ów Owsiak
                                nadto młodzież na pokuszenie, no więc, jest ów Owsiak zły, co?
                                Owsiak jest bardzo zły, co? Owsiak jest potworem, co? Tą możesz
                                mantrę powtarzac do lustra przy zakładaniu koloratki lub przy
                                goleniu.
                                Swoją drogą, czy nie uważasz, że wasza zawiść, jest rodzajem choroby?
                                Przecież wy nie dbacie o pieniądze podatnika. Wy jesteście zawistni,
                                że do raju idzie ktoś, kto nie ma waszego zezwolenia. I to jest wasz
                                największy problem. Niestety, świat się rozwija w tym kierunku, aby
                                was w przyszłości oglądać w gabinetach figur woskowych.........
                                • landaverde Re: no i co z tego? Denerwuje cie to? 27.02.09, 19:57
                                  1410_tenrok napisał:

> gdyby koscielni ludzie to robili to bys wtedy ręce zaklaskał z
                                  > radości, co? ....

I to ma być argument - co by było gdyby? Tak się akurat składa, że
                                  tego nie robią, a nie robią dlatego, że to jest marnotrawstwo i
                                  hucpa. I kto to są ci "wy"? Ja nie mam z Caritas nic wspólnego, ani
                                  nie jestem żadnym "kościelnym ludziem". Tak się też składa, że moi
                                  znajomi, katolicy, zorganizowali Owsiakowi kilka lat temu
                                  finał "Orkiestry" w Nowym Jorku, możesz sobie sprawdzić na stronach
                                  WOŚP. Gdzie tu zawiść? Fakty jednak są takie, że "Orkiestra" więcej
                                  kosztuje niż przynosi pożytku, a na Woodstocku ludzie umierają
                                  dusząc się swoimi pijackimi wymiocinami. A skoro z faktami się nie
                                  dyskutuje to jedyne co możesz zrobić to zapisać mnie do
                                  jakichś "kościelnych ludzi" i zarzucić zawiść - i to jest właśnie
                                  bełkot.
                                  • 1410_tenrok tak sie złożyło, że twoi znajomi............... 27.02.09, 22:20
                                    mówił ci ktos kiedys, że jestes śmieszny?

Ty loppe, junkier etc. należycie do kategorii, nazwijmy to pajaców.
                                    Bez Was byłoby tu nudnie, ale wasze wpisy są niczym innym jak tylko
                                    pajacowaniem. Staracie sie nasikac na wszystko, co jest dobre. Taki
                                    wasz los, nie potraficie inaczej. Patrząc na Was, widzę małe
                                    wściekłe człowieki....... Kiedyś dorwie Was babcia i potraktuje jak
                                    niegrzeczne kotki.........

PS.
                                    Moi znajomi katolicy w Nowym Jorku....... to jest tekst roku!!!!
                                    • landaverde Re: tak sie złożyło, że twoi znajomi............. 28.02.09, 02:51
                                      1410_tenrok napisał:
                                      > PS.
                                      > Moi znajomi katolicy w Nowym Jorku....... to jest tekst roku!!!!

Owszem, X finał WOŚP w Nowym Jorku zorganizowali Owsiakowi polscy
                                      studenci - w sztabie byli: Monika Samsel, Marcin Tulinski, Maciej
                                      Wojcicki i Mateusz Domogała. Do niedawna pod tym linkiem można było
                                      sobie obejrzeć ich zdjęcia:
                                      www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/11/2/80/32.
                                      Reszta twojej wypowiedzi "to przesądy swiatło ćmiące", czyli - abyś
                                      lepiej zrozumiał - pierdoły. Nie potrafisz odeprzeć konkretnych
                                      zarzutów, które mam wobec działalności Orkiestry, więc usiłujesz
                                      mnie obrazić i w ten sposób zdyskredytować. W jednym masz rację -
                                      gdyby nie było na tym forum ludzi o krytycznym spojrzeniu to nie
                                      byłoby to forum dyskusyjne, tylko towarzystwo wyznawców michnixu.
                                      Wszyscy powtarzalibyście jedynie tezy podsuwane przez oberredaktora
                                      i jego funkcjonariuszy i rzeczywiście byłoby tu nundo do wyrzygania.
                      • tw_wielgus Re: Caritas bierze grosze? 26.02.09, 21:29
                        "Ogromne (nie pamiętam dokładnie)" -to duza suma pieniędzy. Trudna
                        do oszacowania...;P
                  • janko.b Re: może to opisz 26.02.09, 20:43
                    Nie przypinam nikomu łatek, ale obwiam się że nie do końca masz
                    rację. Puki co to najwyżej 1 złotówka z 10 to raz.
                    2. po tej aferze z Toyotą nie wieżę Caritasowi za grosz.
                    A po 3, sam widziałem świece sprzedawane przez wspomniany Caritas po
                    5 zł z napisem "2 zł z każdej świecy idzie na pomoc potrzebującym".
                    Z całym szacunkiem domyślam się ile kosztuje wyprodukowanie "świecy".
                    • tomi135 Re: może to opisz 26.02.09, 21:05
                      > Nie przypinam nikomu łatek, ale obwiam się że nie do końca masz
                      > rację. Puki co to najwyżej 1 złotówka z 10 to raz.

Nie wiem czy do konca mam racje. Pisze o tym co sprawdzilem sam w sprawozdaniach finansowych. Wyszlo mi ok 5 mln czyli 1/7 zbiorki.

> 2. po tej aferze z Toyotą nie wieżę Caritasowi za grosz.

nie znam afery Toyoty. po raz kolejny powtarzam ze nie chodzi o caritas. To tylko przyklad ze za podobna kwote przeznaczona na organizacje mozna zrobic duzo wiecej.

> A po 3, sam widziałem świece sprzedawane przez wspomniany Caritas po
                      > 5 zł z napisem "2 zł z każdej świecy idzie na pomoc potrzebującym".
                      > Z całym szacunkiem domyślam się ile kosztuje wyprodukowanie "świecy".
                      >

a wiesz czemu jest taka cena? najpierw trzeba sie tego dowiedziec. Caritas moze byc tylko swego radzoju posrednikiem. tak jak jest np z ubraniami, ktore wszyscy zakaldaja ze sa oddawane biednym a sa tak naprawde sprzedawane.

Nie wiem czemu jest taka cena. nie interesowalem sie tym na razie. Ale zanim zaczne wydawac sady to wolalbym sie zapoznac ze sprawa.

Nie twierdze ze Caritas jest idealna organizacja, Nie jestem tez jej rzecznikiem prasowym. Sa tam przekrety pewnie jak wszysdzie gdzie sa ludzie.
                      • janko.b Re: może to opisz 26.02.09, 21:11
                        Tomku (chyba dobrze odcyfrowałem imię:)
                        1. Niekoniecznie, 10% to jest naprawdę niewiele na promocję akcji, a
                        co do WOSP to z tego co wiem na dkutek inwestycji (no może nie w tym
                        roku) wydają na sprzęt więcej niż zbierają (dosetki).

2. "Aferaz z Toyotą" dotyczy faktu iż jednemu z głównych prowodyrów
                        (nie wiem jaka jest poprawna tytularyzajca) ukradzono samochów...
                        tyle że okazało się że jest to Toyota Camry Coupe - warta grubo
                        ponad 200K zł, czyli coś na co Jurek Owsiak (nawet przy sugerowanych
                        w tym wątku zarobkach 100K) nie mógłby sobie pozwolić, na krytykę ów
                        kościelny dostojnik oświadczył żę "Jezus też jeździł osiołkiem a a
                        tamtych czasach to też był luksus bo większość ludzi nie miała
                        osiołka" (może nie dokładnie cytuję ale jak dla mnie kpina z
                        inteligencji homo sapiens - dowolnego).
                        • janko.b Re: może to opisz 26.02.09, 21:14
                          Przepraszam "Enter" mi się wcisnoł i poszło przed punktem 3:D

Co do wposmnianych świec... powiem tak jeśli wyprodukowanie owej
                          świecy kosztowało nawet 1zł (a raczej imho ,50zł) a oni musieli mieć
                          dla siebie 3zł żeby pokryć koszty "pośredników" to albo nie potrafią
                          zarządzać czymkolwiek, albo kłamią, albo nieco więcej niż dla
                          potrzebujących poszło na chciwych.
              • pakulec masz racje - przypisze ci łatkę mohera 26.02.09, 20:37
                masz typowo moherowe podejście do otaczającego cię świata:
                najważniejszy jest Caritas! dlaczego? pewno dlatego że kościelny
                Jurek Owsiak jak wynika z twojego postu jest złodziejem bo bierze sobie jakąś
                przeogromną kasę. Ale w domysle jest co innego nie chodzi ci kasę ktorą bierze
                sobie Jurek ( zresztą nie wiem skąd bierzesz te swoje dane) ale o to że Jurek wg
                ciebie zabiera to co ludzie by dali Caritasowi - czyli Jurek okrada kościół!!! -
                popatrz jak łatwo cię rozszyfrować.
                I tu jest błąd twojego myslenia - ja wspieram co roku Jurka i uważam że odwala
                bardzo ważną robote, wyzwalając przy tym ogromne pokłady pozytywnej energii, a
                kasę ktorą daje na Orkiestrę nigdy bym nie przekazał na Caritas bo kościołowi
                nie ufam.
                Więc może zamist tu się wypłakiwać nad biednym Caritasem - pochyl swoją pełną
                pychy głowę nad dobrem jakie czyni dla chorych dzieci Jurek Owsiak - i zdaj
                sobie sprawę że te dwie fundacje się nie zazębiają
                • tomi135 Re: masz racje - przypisze ci łatkę mohera 26.02.09, 20:41
                  > popatrz jak łatwo cię rozszyfrowac

swietnie mnie rozszyfrowales. jestem moherowy-ninja, to dlatego
                  • pakulec wiesz, to akurat nie jest odpowiedź 26.02.09, 20:43
                    mam nadzieję że może w swoim zaślepieniu trochę zrozumiałeś z tego co napisałem
                    • tomi135 Re: wiesz, to akurat nie jest odpowiedź 26.02.09, 20:49
                      mysle ze do Gregorego Hausa troche ci brakuje... ale uwazaj jak chcesz. Napisalem swoj kometarz - zostal on jeszcze dopelniony kilkoma moimi odpowiedziami. Jesli ktos chce - moze sie nad tym zastanowi i sprawdzi moje podejscie. Sam sowbie wyrobi zdanie, nie kierujac sie pustymi emocjami: lubie rydzyka musze nienawidzic owsiaka, nie lubie rydzyka - musze go kochac.
                      • pakulec bardzo źle myślisz 26.02.09, 20:55
                        ja nie atakuje Caritasu - chociaż w poprzednim poście przytoczyłem dane z jego
                        działalności - Caritas wydaje tylko 17% swoich pieniędzy na działalnośćc
                        charytatywną
                        Ale dobrze że wydaje
                        Ty masz pretensje do Owsiaka że 6% przychody wydaje na swoją działalność
                        administracyjną - nie widzisz tu żadnej róznicy?
                        • tomi135 Re: bardzo źle myślisz 26.02.09, 21:08
                          pakulec napisał:

> ja nie atakuje Caritasu - chociaż w poprzednim poście przytoczyłem dane z jego
                          > działalności - Caritas wydaje tylko 17% swoich pieniędzy na działalnośćc
                          > charytatywną

przeczytales jedna strone, czy kolejne rowniez?
                          • pakulec Re: bardzo źle myślisz 26.02.09, 21:11
                            kolejne również
                            ale dalej brakuje mi ok 10% czyli 3 milionów - więc jak widzisz to wcale nie są
                            grosze
                  • pakulec sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 20:52
                    wpływy za rok 2007 - 331 671 122,10 zΠ
                    wydatki na działalność charytatywną - 57 103 083,97 zΠ
                    a co z resztą? -274 568 039 zł?
                    twoj Caritas na działalność charytatywną wydaje tylko 17% zebranych pieniędzy co
                    się dzieje z resztą?
                    a dane powyższe pobrałem z raportu umieszczonego na stronie caritasu
                    www.caritas.pl/news.php?id=7874&d=59
                    • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 20:56
                      To proste... Za resztę poszli do kina...
                      • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:02
                        albo kupili sobie waciki ;-)
                        • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:04
                          Inne pomysły jakie mi przychodzą do głowy są nie cenzuralne a jest
                          dopiero 21:03
                          • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:07
                            wszyscy jesteśmy ludźmi - podobno większośc księży ma kogos na boku - a to
                            przecież kosztuje
                            • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:10
                              Być może wydatków na ten cel nie zamieścili w sprawozdaniu w osobnej
                              kolumnie ujmując je w kosztach bieżącej działalności.
                              • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:15
                                tak na marginesie poszukuje pełnej wesji tego utworu
                                www.davidpoore.com/samples/BigCatWeek.mp3
                                gdybyś gdzieś w sieci znalazł - byłbym wdzięczny
                                • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:22
                                  OK, będę pamiętał.
                              • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:19
                                wkurza mnie ten cały moher- patrzy komuś w talerz a nie widzi że sam zjada kupe
                                • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:27
                                  Ma "klapencje" na oczach tak jak ten niedouczony bydlęcy docencik ze
                                  stajni Rydzyka.
                                  • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:36
                                    dzięki tym klapkom nie patrzy na boki i życie ma prostsze - podobno Kaczyński
                                    cos wymędził w TV - a ja tu się zasłuchałem w muzykę o kotach - czas brać się do
                                    roboty ;-)
                                    • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:41
                                      ;) a pogadał sobie, niech mu urząd lekkim będzie.
                                      • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:43
                                        na szczęście już niedługo i tak sobie myślę że nawet będzie mi go szkoda - dał
                                        mi tyle radości swoimi idiotyzmami ;-)
                    • tomi135 Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:09
                      przeczytales tylko 1 strone czy kolejne rowniez?
                      • tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:11
                        A co, na kolejnych jest jeszcze ciekawiej?
                      • pakulec Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:14
                        sorry tomi w poprzednim poscie się pomyliłem caritas bierze dla siebie nie 3 a
                        ok 30 milionów - to rzeczywiście grosze ;-)
                        • tomi135 Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:25
                          Rzeczywiscie wydatki sie zwiekszyly, ogladalem wczesniejsze sprawozdanie. Tego za rok 2007 nie widzialem. Bije sie w piers.

dokladnie 24 mln, co stanowi 7% - dalej duzo mnie niz 1/7. Szczegolnie ze Caritas zbiera codziennie, a nie przygotowuje 1 dzien w roku.

koncze bo mi sie nie chce dalej. nie chce mi sie byc rzecznikiem caritasu bo kompletnie nie o to chodzilo. Ale wiekszosc zamiast sie odniesc to meritum wpowiedzi, woli atakowac to ze jako przyklad podalem cartitas.

• tw_wielgus Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:31
                            Widać głupie przykłady podajesz... Toteż decyzja o zakończeniu była
                            jak najbardziej słuszna. Wstydu sobie oszczędzisz....
                            • tomi135 Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 26.02.09, 21:40
                              przyklad nadal jest dobry. nawet w swietle ostatnich sprawozdan Caritas caly czas zdecydowanie lepiej wydaje pieniadze. Wiec raczej wstydzic sie nie mam czego.
                          • landaverde Re: sprawozdanie roczne z działalności Caritasu 27.02.09, 00:53
                            Rożnica między przychodami a rozchodami nie oznacza wcale kosztów.
                            Być może jest to nadwyżka do przeniesienia na następny rok.
                            Rozliczenia finansowe różnych oddziałów Caritas znajdziesz gdy
                            wygooglujesz 'INFORMACJA DODATKOWA DO SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO
                            CARITAS'.
              • ebiznes24eu Re: może to opisz 26.02.09, 20:39
                a moze ty jesteś śmieszny ?
                Skąd wziąłeś proporcję 1/6 ? Za 2007 r. koszty administracyjne to 2,1 mln na
                35,1 mln przychodów czyli 6% a nie 17% jak sugerujesz.
                • tomi135 Re: może to opisz 26.02.09, 20:44
                  proponuje sie przyjrzec jeszcze raz - dokladnie. i wziac pod uwage wszystkie koszty i wydatki, chocby przystanek. analizowalem to dwa miesiace temu, a z matematyka raczej problemow nie mam.
                  • nanabun Tomi ty głąbie 26.02.09, 21:02
                    Jeśli wydumuałeś, że orkiestra 1/6 przeznacza na swoją działalność, to dlaczego
                    nie zgłosisz tego do prokuratury? Fundacja ma prawo przeznaczyć do 10% na
                    działanie. A ma wystarczająco wielu wrogów (jak ty), którzy by to od razu
                    wywlekli. Więc nie jątrz - bo zachowujesz się jak papcio dyrektor, który nie
                    pamięta przykazania "nie mów fałszywego świadectwa...."
                    A jak wiesz o nieprawidłowościach i nie zgłaszasz przestępstwa, to jesteś
                    współwinny :)
                    • tomi135 Re: Tomi ty głąbie 26.02.09, 21:38
                      XV final
                      zebrano: 36 mln

wydano: 28 mln
                      www.wosp.org.pl/download/dokumenty/sprawozdanie_15final.pdf
                      prosze bardzo
                    • tomi135 Re: Tomi ty głąbie 26.02.09, 21:53
                      organizacja przystanku i finalu, co pochlania najwiecej wchodzi w skald dzialnosci statutowej. dlatego jest mniej niz 10%
                  • ebiznes24eu Re: może to opisz 26.02.09, 21:12
                    chyba masz. Podaj źródła. Skąd i co analizowałeś.
                    Ja zajrzałem do sprawozdania finansowego fundacji za 2007 r.
                    • tomi135 Re: może to opisz 26.02.09, 21:48
                      dolicz moze jeszcze przystanek, organizacje finalu, place, koszty finansowe laskawie...
                • tomi135 Re: może to opisz 26.02.09, 21:49
                  dolicz moze jeszcze przystanek, organizacje finalu, place, koszty finansowe laskawie...

wychodz 5 mln

5/35 = 1/7
                • literka_m jaki tam rekord 26.02.09, 22:53
                  jesli w tamtym roku zebrano 32 mln a w tym roku 40 mln to tłumacząc
                  to na bardziej zrozumiałe liczby w tamtym roku zebrano ok. 9 mln
                  euro w tym roku jakieś 0,5 mln euro mniej.
                  poniewaz producentow urządzeń medycznych w kraju raczej mało,
                  specjalistyczne leki fundacja też kupje za granicą, więc siła
                  nabywcza dużo mniejsza, czyż nie ?

pozdrawiam
      • gambiting Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:19
        tomi135 napisał:

> tak... tylko ze 1/6 tego co zostalo zebrane zostaje przeznaczone na dzialanosc
        > fundacji (tak bylo w zeszlym roku, wystarczy sprawdzic te rozlicznia ktorym sie
        > niektorzy chwala). Sam Owsiak zreszta swoje 100 tys zarobi wiec raczej trudno
        > jego trud zaliczyc do charytatywnych.
        >
        > Mimo wszystko sa fundacje które lepiej pieniedzmi zazadzaja, a dokladniej - nie
        > trwonia jej na byle co.
        Dobrze,ciekawe czy Ty byś coś takiego przeprowadził za darmo. A jeżeli tak - no
        to co siedzisz na tyłku,do roboty w pole i zobaczymy czy uzbierasz 40mln
        złotych. Najłatwiej jest krytykować a nie robić nic. Nawet gdyby owsiak dla
        siebie wziął 10% całości mam to w nosie. Ważne że pomaga i coś robi dla dzieci.
        • tomi135 Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:30
          > Dobrze,ciekawe czy Ty byś coś takiego przeprowadził za darmo. A jeżeli tak - no
          > to co siedzisz na tyłku,do roboty w pole i zobaczymy czy uzbierasz 40mln
          > złotych. Najłatwiej jest krytykować a nie robić nic. Nawet gdyby owsiak dla
          > siebie wziął 10% całości mam to w nosie. Ważne że pomaga i coś robi dla dzieci.

a co ty o mnie wiesz? skad wiesz co ja robie?

jesli chcesz dawac Owsiakowy 4 mln zloty za to ze jest dyrektorem akcji prosze bardzo. Ja wolalbym te 4 mln przelac na konto 40 domow dziecka.
          • pakulec tomi - nie rozumiesz podstawowej rzeczy 26.02.09, 20:41
            jak byś wolał przelać jakąś kasę na domy dziecka to stwórz fundacje zbieraj kasę
            i przelewaj - nikt ci tego nie zabrania - zresztą podobno robi to Caritas
            (oczywiście po opłaceniu swoich pracowników);-)
            Orkiestra Jurka zbiera kasę na dzieci chore a nie bezdomne to jest podstawowa
            różnica
            • koniu150 ale nie charytatywnie 26.02.09, 22:04
              • pakulec co nie charytatywnie? 26.02.09, 22:06

• j-50 Nie chrzań czowieku! 26.02.09, 21:09
        Nikt nie wie ile "spożywają" caritaśni. Są tylko oszacowania
        wskazujące na 60% zebranych sum. Porównaj zatem 1/6 z prawie 2/3. To
        niemal czterokrotnie mniej! Zaznaczyć przy tym należy, że caritaśni
        dostają kasę z wyroków sądowych, nie ponosząc z tego tytułu żadnych
        kosztów.
      • boykotka Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 21:10
        www.wosp.org.pl/download/dokumenty/Sprawozdanie_2007.pdf
        Tu mamy sprawozdanie finansowe za 2007r w rachunku zysków i strat w
        pozycji I można przeczytać, że WOŚP zarobiła na operacjach
        finansowych 965tys. natomiast w pozycji D-m "wynagrodzenia" tegoż
        samego rachunku zysków i strat widnieje kwota 760tys. Ozacza to, że
        Jurek Owsiak jest doskonałym menagerem Fundacji i potrafi zarobić
        powieżonymi mu pieniędzmi na swoje utrzymqanie.
    • drwal88 A imię jego czterdzieści i cztery 26.02.09, 20:16
      "A imię jego czterdzieści i cztery" (40,4)

To mamy juz ostateczny dowod...
      • boykotka Chyba na to, że Mickiewicz był wieszczem :))) 26.02.09, 20:31
        drwal88 napisał:

> "A imię jego czterdzieści i cztery" (40,4)
        > To mamy juz ostateczny dowod...

" Wskrzesiciel narodu,

Z matki obcej; krew jego dawne bohatery,

A imię jego będzie czterdzieści i cztery."

• waapi Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 20:34
      GRATULUJE.
      A jakby tak zlikwidować akcje i nakazać polakom płacić 5zł rocznie
      więcej na służbę zdrowia z tym że było by to czyste 1 konto bankowe
      a nie jakaś inna forma wpompowania gdzieś pieniędzy?
      Chyba bysmy się nie zgodzili co?

--
      nasza-para.pl
      • gemolek Dajcie tę kasę na odwierty dla Rydzyka! 26.02.09, 20:53
        Nie zmarnujcie tego.
    • patriotaa Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 21:01
      Brawo Jurek trzymaj tak dalej. Jak widać naród polski jest ofiarny i
      skonsolidowany.Jurek zakupi sprzęt wstawi do szpitali a doktorki będą na nich
      prywatnie przyjmować tak jak do tej pory na poprzednio zakupionym sprzęcie
      przez Jurka. A koszt zabiegu na sprzęcie zakupionym przez Jurka powinien
      wynosić tylko tyle ile ten sprzęt pobiera prądu i dokładny czas doktorka a nie
      jak to do tej pory niebotyczne ceny wystawiane dla kasy chorych
      • cameltravel Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 21:44
        2 tyg temu moja córka miala operację w Olsztynie.
        Wszystko co było w szpitalu od łóżek po drobiazgi od WOŚP.
        I nawet jak 99% tych pieniędzy jest marnotrawione (jak niektórzy sądzą)
        nawet jeśli Jurek się nie rozlicza z podatków (jak wielu mówi)
        to niech tak będzie dalej !!
        niech dalej tak marnotrawi te pieniądze bo dobrze to robi.

wyobraźcie sobie nasze szpitale bez tego sprzętu.
        ja się boję.
        Jurek DZIĘKI !!!

Ewa
        • sylzaj Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 22:12
          a w moim przypadku było odwrotnie, syn po urodzeniu miał być kilka godzin na
          dobę w inkubatorze,a był 30min.resztę czasu inkubator stał pusty i nikt sie tym
          faktem nie przejmował,bo każdy(prawie)ze służby miał to w dupie czy ten
          inkubator jest czy go nie ma i czy dziecko w nim jest czy nie.Trzymają ten
          sprzęt dla "swoich"
    • contrame co na to czarni? 26.02.09, 21:40
      Czarnych szlag trafia, że nie oni dzielą tę forsę.
    • pixima Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 21:47
      I dobrze, w duuupie mamy kryzys, a za rok bedzie jeszcze wiecej
    • koniu150 statystycznie najlepiej zarabiajaca w usa grupa lu 26.02.09, 21:57
      dzi sa dyrektorzy fundacji charytatywnych...
      • pakulec tak ale co to ma do rzeczy? 26.02.09, 22:08
        każda fundacje może jakiś procent swojego zysku przeznaczyc na własną
        działalność robi tak i Owsiak i np Caritas jest to ok 7% tylko że Owsiak
        przeznacza 10 razy mniej niż Caritas
        • sylzaj Re: tak ale co to ma do rzeczy? 26.02.09, 22:22
          To Owsiak jest lepszy WYGRAŁ!! HUUURRRAAA!!!

pakulec napisał:

> każda fundacje może jakiś procent swojego zysku przeznaczyc na własną
          > działalność robi tak i Owsiak i np Caritas jest to ok 7% tylko że Owsiak
          > przeznacza 10 razy mniej niż Caritas
          • aduerin Re: tak ale co to ma do rzeczy? 26.02.09, 22:53
            Owsiak by skisł, gdyby nie pobił kolejnego rekordu. Cala Orkiestra
            jest nastawiona coraz bardziej na pobicie rekordu, na zdobycie
            jeszcze wiekszej kupy pieniedzy, a chore dzieci sa gdzies w tle.
            Najwiecej szumu robi Owsiak wokol tego by ustanowic nowy rekord. I z
            tej przyczyny wielu ludzi nie jest w stanie juz ogladac po az n-ty
            tego kiepskiego show tv opartego na wrzaskach i pajacowaniu
            schrypnietego Owsiaka
            • pakulec wy i tak i tak przegraliście 26.02.09, 23:10
              Owsiak jest wielki i potrafi otworzyć ludziom serca - wasz płacz i ujadanie
              świadczy tylko o bezsliności
              Amen ;-)
            • guru133 Pieprzysz jak zakochany Kazio:))))))) 26.02.09, 23:15
              .
            • unhappy Re: tak ale co to ma do rzeczy? 26.02.09, 23:20
              A tak obiektywnie? Bez programowej niechęci do Owsiaka.

Chore dzieci w tle? To zarzut czy pochwała?

Pewnie zarzut skoro:

"I z tej przyczyny wielu ludzi nie jest w stanie juz ogladac po az n-ty
              tego kiepskiego show tv opartego na wrzaskach i pajacowaniu
              schrypnietego Owsiaka"

Wrzaski i pajacowanie schrypniętego owsiaka. Hmm... na pewno WIELU OSOBOM nie
              podoba się ten model funkcjonowania. Ale jest skuteczny. I nadal tych WIELU
              którzy mają dość nie ma znaczenia. No bo podobno żyjemy w wolnym kraju.
        • landaverde Re: tak ale co to ma do rzeczy? 28.02.09, 03:32
          pakulec napisał:

> każda fundacje może jakiś procent swojego zysku przeznaczyc na
          > własną działalność robi tak i Owsiak i np Caritas jest to ok 7%
          > tylko że Owsiak przeznacza 10 razy mniej niż Caritas

A skąd takie dane? Z sufitu, czy wyssane z paznokcia?
      • guru133 statystycznie w Polsce ci którym przeszkadza WOSP 26.02.09, 23:13
        to sutannowe cwaniaki i ich poplecznicy, którzy uważają że Owsiak podbiera im
        kasę. Prawdę mówiąc maja rację, tyle tylko że onto robi dla dobra Polaków a nie
        watykańczyków.
        • unhappy Re: statystycznie w Polsce ci którym przeszkadza 26.02.09, 23:22
          guru133 napisał:

> to sutannowe cwaniaki i ich poplecznicy, którzy uważają że Owsiak podbiera im
          > kasę. Prawdę mówiąc maja rację, tyle tylko że onto robi dla dobra Polaków a nie
          > watykańczyków.

Ale dlaczego w dyskusji o WOŚP piszesz o "sutannowych". Prawdą jest, że
          prawicowe środowiska czy okolice okołoradiomaryjne żywią programową niechęć do
          Owsiaka co mnie osobiście zdumiewa bo wydawałoby się, że Dobro nie zna podziałów
          politycznych czy religijnych. Ale może lepiej próbować łączyć a nie dzielić?

• guru133 Brawo Jurek, tak trzymaj na pohybel toruńskim 26.02.09, 22:44
      moherom a ku pożytkowi Polaków. Moje gratulacje:)
      • literka_m Re: Brawo Jurek, tak trzymaj na pohybel toruńskim 26.02.09, 23:01
        > moherom a ku pożytkowi Polaków. Moje gratulacje:)

nieładnie, bardzo nieładnie. najpierw podstawia sie puszki pod nos
        wychodzącym z kościoła moherom żeby wspomogły orkieste a potem się
        na nich pluje.
        bardzo nieładnie
        • guru133 toruńskie mohery plwają na te puszki, natomiast 26.02.09, 23:09
          dla tych, którzy je napełniają, pełny szacunek.
    • lipsinka Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 23:19
      Jurek pracuj za darmo, nie pokazuj się w telewizji, w ogóle przyznaj się , że
      zgrzeszyłeś uszczęśliwisz wielu Polaków.
      Jaki jest koń każdy widzi, wystawiamy sobie sami opinię. No cóż, nie zawsze
      najlepszą. Ale skoro tylu ludzi przyłącza się do akcji, świadczy to o tym, że
      boli nas ludzkie nieszczęście. I tak powinno być.
      Więc jaką stawkę ustalić dla człowieka, który pchnął nas do własciwego odruchu
      serca? Bezcenne. Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard.
      • unhappy Re: Owsiak: 40,4 mln zł na koncie WOŚP 26.02.09, 23:27
        lipsinka napisała:

> Jurek pracuj za darmo, nie pokazuj się w telewizji, w ogóle przyznaj się , że
        > zgrzeszyłeś uszczęśliwisz wielu Polaków.

Zastanawia mnie czemu ludzie nie wstydzą się stawać naprzeciw Dobra które robi
        Owsiak?

Podobnie jak niektórzy nie wstydzą się stawać naprzeciw Dobra jakie robi Caritas.

Podobnie jak wiele, wiele, wiele innych ludzi pomagających innym. Zawiść,
        niechęć są uniwersalne i sprowadzają ludzi na złą ścieżkę. Jak mi powiedział
        pewien ksiądz - "ja wiem, że jesteś niewierzący ale na chwilę uwierz w piekło i
        niebo i wyobraź sobie miny tych wszystkich bogobojnych, zapiekłych w nienawiści
        do wszystkiego co inne katolików trafiających do diabelskich kotłów".
    • rccc czyli przecietny Polak dal Owsiakowi tylko 1 zl 27.02.09, 15:53
      a ile rzad zabiera przecietnemu Polakowi na sluzbe zdrowia?
      Czyli dzialalnosc Owsiaka jest bardziej medialna niz przynoszaca
      realna zmiane.
      • obojniacki_olejnocnik_z_tvn Syn_Postkomuny_Wyżebrał_40_mln_Od _Jej_Ofiar_:o)))) 27.02.09, 23:42
        Czosnkowe GWno kabluje:

Przedstawiciel postkomuny Owsik:
        podczas tegorocznej WOŚPY wyżebraliśmy aż 40,4 mln zł
        od naiwnych Polaczków
        ------------------------------------------------------------------

Postkomunistycznej mafii, która

w złodziejskiej prywatyzacji

okradła Polaków na 350 miliardów dolarów

robiąc z nich naród żebraków i emigrantów,

organizuje teraz wspaniałomyśnie

żebraninę na ulepszenie

okradzionego i zrujnowanego