muszek0 27.02.09, 07:15 jak działać w czasie hossy, jak przetrwać i mieć dochody w czasie kryzysu to księża dobrze wiedzą, już od kilkuset lat. to oni mogliby szkolić leszczy z NBP :)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
srull NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 07:16 "jak sobie radzić w czasie kryzysu. Zdobytą wiedzą mają podzielić się z parafianami." Parafrazując: jak sobie radzić w czasie kryzysu z parafianami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
crame NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 07:22 "Zmieniłem bank na taki, który mniej zdziera - mówi jeden z księży" Czas aby Parafianie zmienili kosciol, ktory mmniej zdziera. Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn buahahahaha 27.02.09, 07:23 "Pod względem wykształcenia ekonomicznego Polska to kraj Trzeciego Świata. Dlatego sięgamy po różne grupy wyznaniowe i przez nie chcemy przekazywać przynajmniej minimum wiedzy ekonomicznej, by w przyszłości kryzys omijał nas szerokim łukiem - twierdzi Staniewicz." Chyba raczej " by w przyszłości Polska byla krajem czwartego albo piatego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 07:40 W talibanacie jakim jest Polska, takie praktyki jak finansowanie kościoła katolickiego są niestety na porządku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Świetnie, że za publiczne pieniądze kształci się.. 27.02.09, 07:57 ... klechy! Nawet, jacy ucieszeni: "Mnie szkolenie się przydało. Zmieniłem bank na taki, który mniej zdziera". Za to zdzierać z parafian kasę dalej świetnie potrafią, w szczególności ze starszych osób, którym robią wodę z mózgu. Następnym razem proszę aby takie szkolenia księży były na koszt kurii biskupiej a nie na koszt podatnika, bo tu podpadają księża pod przykazanie "Nie kradnij"! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Świetnie, że za publiczne pieniądze kształci 27.02.09, 08:13 rojberek > Następnym razem proszę aby takie szkolenia księży były na koszt kurii > biskupiej a nie na koszt podatnika, bo tu podpadają księża pod przykazanie > "Nie kradnij"! No i lojalne klenczony co to zorganizowali pod prokuratora.Schemat działania jest ten sam wszędzie przy tego typu "szkoleniach".Organizuje się takie za państwowe pieniądze,mają zajęcie urzędasy,obecność nie jest konieczna.Wystarczy podpisać listy,sporządzić dokumentację "szkolenia" i jest kasa od państwa legalnie ukradziona.Szerzej ten problem był żywo komentowany w krakowskim lokalnym wydaniu.Ale jak to w Krakowie.Tornado wycięć przepołowiło wątek.Była sama prawda i krytyka.Bardzo zabolało.Ale tak to jest.Gdyby było o męczeńskiej śmierci embrionów to może by się cokolwiek uchowało.Tak to prawie nic,tak ubodła prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
ursynow33 Re: Świetnie, że za publiczne pieniądze kształci 27.02.09, 12:44 rojberek napisała: > ... klechy! Nawet, jacy ucieszeni: "Mnie szkolenie się przydało. Zmieniłem > bank na taki, który mniej zdziera". Za to zdzierać z parafian kasę dalej > świetnie potrafią, w szczególności ze starszych osób, którym robią wodę z mózgu > . > Następnym razem proszę aby takie szkolenia księży były na koszt kurii > biskupiej a nie na koszt podatnika, bo tu podpadają księża pod przykazanie > "Nie kradnij"! "Tradycyjnie Kościół uznaje siedem grzechów głównych: pychę, zazdrość, obżarstwo, nieczystość, gniew, chciwość i lenistwo. W ubiegłym roku Penitencjarnia Apostolska, najwyższy sąd kościelny zajmujący się sakramentem spowiedzi, uzupełniła tę listę o siedem kolejnych, bardziej współczesnych grzechów. Teraz lista zawiera także: genetyczne manipulacje, eksperymenty na ludziach, zanieczyszczanie środowiska, zażywanie narkotyków lub handlowanie nimi, niesprawiedliwość społeczną, powodowanie biedy i nieprzyzwoite bogacenie się." Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 NBP to chyba bastion pisuarow??? i znow za nasza 27.02.09, 08:35 ucza jak maniplowac ludem zwanym religijnie owieczkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
crame NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 08:35 "Parafia musi być dziś nie tylko wspólnotą duchową, ale też dobrze prosperującą firmą" W zalozeniach mieli rozszerzać wiarę i naukę chrześcijańską przez publiczne nauczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 dlaczego tyle zlosliwych uwag ad. Kosciola? 27.02.09, 08:39 Zobaczycie jak w trudnej sytuacji ludzie beda z powrotem widzieli w Kosciele glowna pomoc psychiczna i finansowa. Nie niszczmy to co nas laczy! Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol Re: dlaczego tyle zlosliwych uwag ad. Kosciola? 27.02.09, 08:45 stan123 napisał: > Zobaczycie jak w trudnej sytuacji ludzie beda z powrotem widzieli w > Kosciele glowna pomoc psychiczna i finansowa. Nie niszczmy to co nas > laczy! spadaj pajacu na parafie i nie pitol że ten narzucony przed wiekami podstępem i siła egzotyczny system religijny kogoś łączy.naoglądałeś się dzieł polskiej kinematografi-Popiełuszko i SB Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: dlaczego tyle zlosliwych uwag ad. Kosciola? 27.02.09, 11:06 No to zgadnij dlaczego??? Albo lepiej poczytaj cennik duszpasterski w swojej parafii!!! Tak cennik bo to nie jest już ofiara na kościół tylko cennik usług - cholerny modlitewko. Stać Cię na takie życie jakie prowadzą ci świętojebliwi prałaci, z wyrazami tępego zadowolenia na opasłych mordach ??? Chrystus nakazał im paść swoje owce, a nie doić!!! Wiem jak wyglądało dzielenie darów przez kościół w stanie wojennym, więc nie pieprz głupot, o pomocy finansowej od kościoła. Chyba, że Ty należysz do elity wioskowej czyli: nauczyciel, ksiądz, aptekarz i lekarz?! To w przeważającej mierze nie jest już Dom Boży, tylko świątynia złotego cielca. A jak będziesz zadawał takie głupie pytania to przytoczę Ci kilka argumentów skąd tyle nie złośliwych jak napisałeś Świętoszku, ale prawdziwych uwag na temat Twoich mentorów w kieckach ze wzwodem jak Rasputin. Odpowiedz Link Zgłoś
net.darek71 Re: dlaczego tyle zlosliwych uwag ad. Kosciola? 27.02.09, 11:51 No nie rozpłacz się ... A tak na marginesie - znasz przypadek , aby ktokolwiek znalazł w kościele wsparcie, zwłaszcza to finansowe??? Nie masz chyba na myśli tych nędznych resztek, które proboszczowi rzucali wiernym z zagranicznych darów w latach osiemdziesiątych? Bo NAJPIERW to zaspakajali potrzeby kochanek, rodziny, znajomków... a na końcu parafianie dostawali trochę oleju, kaszy manny i co tam jeszcze zbywało. Wiem, bo mam księdza w rodzinie i sam korzystałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wujtarabuk Understatement of the day... 27.02.09, 12:29 Zmieniłem bank na taki, który mniej zdziera - mówi jeden z księży [...] ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Powiedzial zdzierca podatku koscielnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol z zakupem Maybacha lepiej poczekać do lipca? 27.02.09, 08:41 ręce opadają co to ku***wa jest za kraj.Iran Zachodu?nienasycone pazerne świnie chcą więcej i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 09:00 już nawet kwalerowie w dziwnych strojach nie ściemniają, że kościół to tak naprawde biznes i nic więcej... bissnes like usually... Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Re: NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 11:37 te_rence napisał: > już nawet kwalerowie w dziwnych strojach nie ściemniają, że kościół > to tak naprawde biznes i nic więcej... > bissnes like usually... Merytorycznie masz rację, tylo że po angielsku mówi się: business as usual. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 09:01 A ja pytam za czyje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
makaron1234 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 09:52 To jest po prostu skandal. Kosciol katolicki jest na tyle bogata instystucja, ze jest w stanie sama pokryc koszty tego typu szkolen. Pieniadze podatnikow winny byc wydawane na inne cele, np: dozywianie dzieci w szkolach. Zastanawia mnie ile obiadow dlz glodnych dzieci wykupily NBP i KAI w tym roku (Akcja Pajacyk fundacji PAH)? Zakladam, ze 0. Mnie sie to po prostu w glowie nie miesci. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Było nie budować takich świątyń. 27.02.09, 09:53 Teraz nie ma jak ogrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
pawa71 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 10:32 Większość polskiego społeczeństwa nie posiada wiedzy ekonomicznej, która potrzebna jest w życiu. Dziwne, że państwowa intytucja tak przemuje się losem niewielkiej grupy społeczeństwa, która w dodatku nie ma (oficjalnie) na utrzymaniu rodzin ani kredytów do spłacania. Jeśli księża mają ponieść ten kaganek oświaty ekonomicznej, to czarno to widzę. Może lepiej byłoby wprowadzić do szkół ponadpostawowych zajęcia z podstaw ekonomii i gospodarki zamiast dwóch godzin religii w tyg. No, ale w naszym oświeconym kraju, skończyłoby się to pewnie tak jak z wychowaniem seksualnym. Wiadomo, ciemny naród łatwiej trzymać za mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.antonina NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 10:48 bez sensu!Nie mogą się sami wyszkolić?Są za głupi?Czy za biedni?Czy mają za mało rozrywki? Odpowiedz Link Zgłoś
jan12121 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 11:07 Ta wiadomość jest w istocie szokująca. Ale nie dlatego, że Kościół (którego jestem członkiem) stara się przygotować na trudne czasy i szuka wsparcia. To akurat dobrze. Ale kogo sobie do tego znalazł? Co robił NBP jak była nakręcana spirala zadłużania? Jak dbał o stabilność waluty? I co - teraz są tacy mądrzy? No, a jeśli są mądrzy - to czemu tej wiedzy nie przekazują instytucjom państwowym? A może się boją,. że zostaną ośmieszeni? Uważajcie, księża, żebyście nie wpadli jak O. R. już kilka razy.On ma swoje rezerwy w babciach, a wy zostaniecie szybko zweryfikowani przez parafian. Co widać na forum - to nie żaden spisek, tylko powszechne odczucie społeczne, że kler się sprzedał mamonie... Odpowiedz Link Zgłoś
ursynow33 Re: NBP Skrzypek @ Prezio 27.02.09, 12:35 jan12121 napisał: > Ta wiadomość jest w istocie szokująca. Ale nie dlatego, że Kościół (którego > jestem członkiem) stara się przygotować na trudne czasy i szuka wsparcia. To > akurat dobrze. Ale kogo sobie do tego znalazł? Co robił NBP jak była nakręcana > spirala zadłużania? Jak dbał o stabilność waluty? I co - teraz są tacy mądrzy? > No, a jeśli są mądrzy - to czemu tej wiedzy nie przekazują instytucjom > państwowym? A może się boją,. że zostaną ośmieszeni? Uważajcie, księża, > żebyście nie wpadli jak O. R. już kilka razy.On ma swoje rezerwy w babciach, a > wy zostaniecie szybko zweryfikowani przez parafian. Co widać na forum - to nie > żaden spisek, tylko powszechne odczucie społeczne, że kler się sprzedał mamonie > ... TO NASZ PREZIO ZAGRAL, A SKRZYPEK ZATANCZYL I MAMY DZIELO NARADY GOSPODARCZEJ Z PALACU PREZYDENCKIEGO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deni.dj NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 11:28 Narodowy Bank Polski daje coś komuś za darmo??!!Po przeczytaniu /dwukrotnym/ tego artykułu czuję nawet nie oburzenie i wściekłość ale NIEDOWIERZANIE i przerażenie. Sprawy z faworyzowaniem kościoła zaszły w naszym kraju niebezpiecznie daleko. Za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
jk1962 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 11:32 Mnie szkolenie się przydało. Zmieniłem bank na taki, który mniej zdziera - mówi jeden z księży ......................................................... A może tak państwowe szkolenie dla wyznawców żeby też mogli uniknąć "zdzierania" przez Kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 11:34 "Zmieniłem bank na taki, który mniej zdziera"... Swój swego zawsze pozna! A czy jest takie szkolenie, któreby nauczyło wiernych, jak znmienic kościól na taki, który mniej zdiera??? Chętnie się zapiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Dlaczego księża nie pójdą na szkolenie do Rydzyka? 27.02.09, 11:40 Chyba tylko dlatego, że ten kazałby sobie słono płacić za naukę, a NBP robi to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
wuem43 NBP szkoli księży na kryzys 27.02.09, 12:33 Oni i bez szkolenia wiedzą wszystko o mamonie, szczególnie jak ją zdobywać. Nikt w naszym kraju tego lepiej nie robi, więc szkoda naszych pieniędzy na szkolenie poławiaczy kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Wprowadzić podatki na klechów i jak innych 27.02.09, 13:06 traktować na równych prawach.Nie na zasadzie grabieży.Tylko odpis od dochodu a nawet dziesięcinę.Zobaczy się wtedy ilu wiernych zostanie przy tych pijawkach z tych 99% katolików.Czego przed tym tak się bronią.Urzędasy jak robią szkolenia za państwową kasę(nie wierzę że za darmo)lub w godzinach pracy za niezłą pensyjkę to na zieloną trawkę co najmniej.Niech się szkolą wtedy za swoje.Lub do pierdla.Sądzę że to nie pierwsza tego typu kursokonferencja w ich wykonaniu.Legalna kradzież,to jest wszędzie.W urzędach pracy,aptekarze,szewcy lekarze...wszystkich by szkolili.Pic na wodę.Tylko wyłudzić kase a szkolony niech tylko podpisze że był. Odpowiedz Link Zgłoś
bbb-b NBP szkoli księży jak okradac ludzi 27.02.09, 13:21 to się w glowie nie mieści za moje pieniadze ucza złodzieji kraść , a mnie karza placić jako temu malutkiemu czlowieczkowi. Prawda jest ZE ZLODZIEJ ZLODZIEJA WSPOMOZE. TAKI MAMY ZLODZIEJSKI TEPY BANK NA CZELE Z PREZESEM A INWALIDZI Z MALENKA DZ. GOSP. MAJA PLACIC. ABY WAS PIEKLO POCHLONELO ZLODZIEJE. Odpowiedz Link Zgłoś