zigzaur 02.03.09, 07:09 No to będzie ostry protest przeciwko dyskryminacji, podniesiony np. przez Austriaków. I to z dwóch pozycji: jako ewentualnych urlopowiczów na Słowacji oraz ewentualnych usługodawców u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
friedmar Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 07:12 Biedacy, nie mieli PIS i stracili suwerenność... teraz wybuchnie bezrobocie i głód - chleb będzie za drogi i cuier też. bo cena będzie wynikaćz euro a nie z praw popytu i podaży... a pracodawcy będą plajtować bo nie będzie ich stać na pensje płacone w tysiącach euro. może ich uratować tylko modlitwa - najlepiejmsza z ojcem dyrektorem, premierami wszech czasów: kaczyńskimm, lepperem i giertychem (to tenod suwerenności) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 07:21 Ty sobie żartujesz ale takie przesunięte w czasie wprowadzenia euro mogą wprowadzić niezłe perturbacje, które w pewnych branżach biznesu mogą znacznie zmniejszyć obroty. A może Polska, Czechy, Słowacja i Węgry powinny wspólnie uzgodnić termin jednoczesnego wprowadzenia euro? Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: może wspólnie uzgodnić termin 02.03.09, 07:47 Obawiam się, ze w ten sposób nie przyspieszylibyśmy wprowadzenia euro, a wprost przeciwnie; każdy łańcuch jest tylko tak silny, jak jego najsłabsze ogniwo... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: może wspólnie uzgodnić termin 02.03.09, 07:55 To jest logiczny argument, ale z drugiej strony być może kraje tej grupy wzajemnie by się popędzały. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: może wspólnie uzgodnić termin 02.03.09, 08:03 powiedzmy wprost: te mniejsze kraje ciągnęłyby ten większy za uszy. oj, przydałoby się.. Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Na wprowadzeniu euro korzystamy :) 02.03.09, 09:45 Korzysci z wprowadzenia euro: - wiecej turystow w polskich gorach :) Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Na wprowadzeniu euro korzystamy :) 02.03.09, 10:43 no i taki był i tytuł i wydźwięk artykułu o tym samym na inych portalach, że na Podhalu więcej zarabiają i się cieszą, a Słowacja wprowadza rozpaczliwie reklamy i promocje, żeby nakłonić Polaków do powrotu do nich. Mało tego - również w małopolskiej GW tak to wyglądało. Ale już w ogólnopolskiej - nie, "Słowacy litują się nad Polakami", haha, bo w domyśle Polacy nie mają gdzie jeździć na nartach, biedaczyska.. A tak naprawdę ci, których teraz stać na Słowację jadą do Austrii, bo lepsze warunki, a ci, których nie stać jeżdżą w Polsce. No, ale wiadomo o co chodzi, Euro lekiem na całe zło, więc GWno manipuluje, hehe, żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Słowacy konsekwentnie pracowali na swoją biedę 02.03.09, 11:09 Jak to mówią: do trzech razy sztuka. Pojechałem na Słowację raz - odczułem lekki niesmak (stoki czynne do 16-tej. Stoki, bo wyciągi stawały o 15.15. I to gdzie jak gdzie, ale na Chopoku) Pojechaliśmy drugi raz - Ruźemberok. Chata pod wagonikami. Sztuczne nasnieżanie,oświetlenie stoku (w reklamie) . Temperatura minus 5. Śniegu nie ma -naśnieżanie nie chodzi. Bo nie. Pojechaliśmy trzeci raz i ostatni - wykupione karnety dotyczą wszystkich wyciągów z wyjątkiem kolejki gondolowej. Da się przeżyć - jest szybki orczyk który wyciąga na górę i jest z niego połączenie na inne. Ale w niedzielę (byliśmy od soboty) dolny orczyk się zepsuł. A wjazd gondolą - 300 SK (wtedy jakieś 33 złote razy 5 osób w mojej familii to była to jakaś kwota). I w dodatku latem jest podział 150 SK za jazdę tylko w górę i 150 SK za jazdę tylko w dół. Zimą jazdy tylko w górę nie można wykupić. Albo w obie strony, albo wcale. I 4 lata temu stwierdziłem, że Słowacy nie są godni moich pieniędzy. Wygląda na to, że nie tylko ja tak stwierdziłem... Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: Na wprowadzeniu euro korzystamy :) 02.03.09, 11:59 burakpl4 napisał: > no i taki był i tytuł i wydźwięk artykułu o tym samym na inych > portalach, że na Podhalu więcej zarabiają i się cieszą, a Słowacja > wprowadza rozpaczliwie reklamy i promocje, żeby nakłonić Polaków do > powrotu do nich. > Mało tego - również w małopolskiej GW tak to wyglądało. > Ale już w ogólnopolskiej - nie, "Słowacy litują się nad Polakami", > haha, bo w domyśle Polacy nie mają gdzie jeździć na nartach, > biedaczyska.. > A tak naprawdę ci, których teraz stać na Słowację jadą do Austrii, > bo lepsze warunki, a ci, których nie stać jeżdżą w Polsce. > No, ale wiadomo o co chodzi, Euro lekiem na całe zło, więc GWno > manipuluje, hehe, żenada. Faktycznie burak. Jeżdżę do Austrii bo nie lubię półśrodków i przez pierd...ch kaczopodobnych ulop kosztował mnie ze trzy kafle wiecej. Nie zarobią nad polskim morzem bo bede tam krócej w lecie. A kierpcowi i tak na mnie nie zarobią bo nie lubie płacic za byle co jak jestem traktowany jak bankomat. Jak się nauczą być uprzejmi a do wyjazdu na gó...ana góre nie będę czekał pół godziny to sie zastanowie. W Austrii nie czekam w kolejce, jadę wygodnym wyciagiem 7 minut i zjeżdzam 15. W Białce czekam pół godziny jadę 15 minut i jeżdzam w 7. Więc musiałoby mnie porypać, żeby jeździć na Podhalu. A straconej forsy z powodu kursu pokurczom nie zapomnę przy najbliższych i następnych wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
kontener22 Re: Na wprowadzeniu euro korzystamy :) 02.03.09, 12:15 jak widać po poście powyższym rozum i kasa nie musi iść w parze. A niby wynikałoby z powiedzonka "czemuś biedny, boś głupi", że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: Na wprowadzeniu euro korzystamy :) 02.03.09, 23:30 kontener22 napisał: > jak widać po poście powyższym rozum i kasa nie musi iść w parze. A > niby wynikałoby z powiedzonka "czemuś biedny, boś głupi", że tak. Co w tym głupiego. Od kiedy pojechałem w Alpy nie przyjdzie mi do głowy brać do Zakopca nart. Pazerność górali jest faktycznie irytująca i jakość usług żenująco niska. Jeśli w tym roku kolega wydał więcej w zimie to naturalnie że musi zaoszczędzić nad bałtykiem. Ja odpuściłem zimowy wypoczynek, a latem pojadę nad ciepłe morze i wydam to co zaoszczędziłem zimą. Kogo obarczyć winą za zdewaluowanie moich dochodów i oszczędności ? Odpowiedz Link Zgłoś
norton2005 Słowacja dołuje po wprowadzeniu euro 02.03.09, 08:45 Słowacja dołuje po wprowadzeniu euro. Dobrze, że polacy tego nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <-------------=---- 02.03.09, 09:06 Chyba nie doczytałeś - promocja ma pomóc Polakom w ich trudnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: <-------------=---- 02.03.09, 10:39 3cik napisał: > Chyba nie doczytałeś - promocja ma pomóc Polakom w ich trudnych czasach. hahaha, nie wiedziałem, ze są ludzie az tak głupi i podatni na manipulacje jak ty:D Słowacja pomaga, ale sobie - właścicielom wyciągów, pensjonatów itd., bo im PKB leci na łeb, przez brak polskich turystów. Za to nasi - w Białce, Krynicy itd. - korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Bidni Słowacy 02.03.09, 10:49 Z pewnością gospodarka Słowacji opiera się wyłącznie na polskich turystach. Jest tak uzależniona od naszych narciarzy, że Słowaków czeka wkrótce głód. Już teraz przyjeżdżają do Polski wykupywać jedzenie za resztki zeszłorocznych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Bidni Słowacy 02.03.09, 10:58 kpiny sobie żałosne robisz, a akurat to prawda - na południu PL markety są pełne Słowaków, a stoki w Słowacji - puste. Tracą na turystyce, traci ich handel i producenci, takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Buraczku 02.03.09, 11:14 Piętro wyzej - też pod Twoim wpisem - zamieściłe swoją refleksję z trzykrotnego wyjazdu na narty na Słowację. Myślę, że daje ona poniekąd odpowiedź na pytanie - skąd u Słowaków puste stoki. Powiem wprost - byli i są dziadami. Czy będą - zależy od nich. Patrząc na to, jak długo my odchodzimy od komuny i jak bardzo jeszcze pokomunistyczne dziadostwo wpływa na komfort naszego życia - nie wróżę Słowakom szybkiego wyjścia z zapaści: u nich "komuna" (jako sposób myślenia i działania) jest jeszcze głęboko zakorzeniona). Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Buraczku 02.03.09, 11:29 Generalnie to jednak Polacy rezygnują ze Słowacji, z wypadów jednodniowych, weekendowych ze względu na te kursy walutowe, Ty mówisz o jakości usług, ale znam wielu, którzy nie narzekali, ale teraz jeżdżą na nartach w Białce albo k. Muszyny, kąpią się w polskich basenach termalnych, a nie robią obowiązkowego wypadu do SK będąc n.p. w Zakopanem. Słowacja miała też swoje zalety, miała też wady/ Podłe niestety żarcie w restauracjach, poziom usług oczywiście nie najwyższy, ale Polacy lubili tam jeździć, a i Słowacy byli - w przeciwieństwie do Czechów - życzliwi Polakom. Mi się tam n.p. podobało to, ze cena piwa w blaszaku-żulerni koło dworca kolejowego to ok. 3 zł - tak jak w Polsce, cena piwa w eleganckim pubie w centrum miasta - to też ok. 3 zł., a u nas byłoby to min. 6 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Buraczku 02.03.09, 11:58 Generalnie to ja na Słowaków nie narzekam. Wielkie ośrodki narciarskie to popaństwowe, niereformowalne dinozaury. Chociaż mieliśmy na przykład takiego własciciela malutkiej, prywatnej knajpy, który nie podał nam piwa, dopóki nie zamówiliśmy żarcia. A przychodziliśmy do niego codziennie (bo nie nyło gdzie) w 21 osób i facet chodził od stolika do stolika, zbierał zamówienie na 21 zup, potem na 21 drugich dań, potem czegoś nie było więc uaktualniał zamówienie a myśmy siedzieli o suchym pysku. A mógłby nam w tym czasie opchnąć ze czterdzieści kufelków a jedzenie i tak byśmy zamówili. I po piwie to nawet wiecej. Ale nie - jego logika sprowadzała się do tego, że przygotowanie posiłków trwa, więc najpierw zbiera zamówienie, zeby kuchnia mogła przygotowywać. I nie dał się przekonać do podania najpierw piwa przez cały tydzień. I tak jak tam jest ładnie i czasem sympatycznie - tak własnie ta "ich jakość" usług potrafo odebrać urok tych wyrwanych z kalendarze sześciu dni... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Bidni Słowacy 02.03.09, 11:17 No to kpiny czy prawda? Przecież właśnie piszę o tym co ty, polska gospodarka kwitnie, a słowacka pozbawiona swego podstawowego dochodu, czyli polskich turystów, jest na krawędzi załamania, PKB spadło im pewnie o 90%. Na razie jeszcze Słowacy przyjeżdżają na zakupy autami, ale jeszcze z miesiąc bez polskich narciarzy, a będą przyjeżdżać rowerami (ci bogatsi) albo przychodzić pieszo, i nie do marketów, ale żebrać o kawałek czerstwego chleba i obierki od kartofli. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: <-------------=---- 02.03.09, 11:25 promocja ma pomóc Słowaków w ICH ciężkich czasach , każdy sie martwi o siebie i nie licz na to że jakby Słowakom było dobrze ( zresztą prawie każdy inny naród/społeczeństwo zachowuje sie podobnie oczywiście ) to by patrzyli ze nam jest ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-316 Re: Słowacja dołuje po wprowadzeniu euro 02.03.09, 17:07 Norton, Ty będziesz dołować podczs wyjazdów za każdym razem do strefy EU i dolarowej, bo zł jest g... warta:((( Zanim napiszesz durnoty, [pomyśl najpierw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 11:51 Ciuroczku, Słowacy już mają Euro. I w du..e gadki kczopodobnych o suwerenności. A urlop w Austri nie kosztuje ich o 50% drożej niż rok temu. Ale jak się jest geniuszem Tatr i strategiem Bałtyku to sie tak spie... wszystko jak tylko sie da. I jeszce się upiera żeby inni nie naprawili co się zepsuło. Odpowiedz Link Zgłoś
kontener22 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 12:48 nie ględź, otwórz market przy słowackiej granicy, a zarobisz zamiast skarżyć się, ze ci drogo w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov No więc ile świateł pali się na Słowacji? 02.03.09, 07:24 A ile w Polsce, panie Kaczyński? Buchachacha. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Dokładnie tak ! Ale GW tego nie rozumie. 02.03.09, 10:46 rozumie, ale wciska ciemnotę, niektórzy dali się na to nabrać, na litościwych Słowaków, którzy mają teraz puste stoki, hotele i parki wodne. Gdyby napisali prawdę, to jeszcze jktoś by pomyślał, ze to Euro to wcale nie taki super biznes? Dla Słowaków na pewno nie - tracą turystów narciarskich nie tylko polskich, ale i z byłego ZSRR, z Węgier i z Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
pedror Re: Dokładnie tak ! Ale GW tego nie rozumie. 02.03.09, 11:02 Ja tam nie czuję satysfakcji, że Słowacy wprowadzili euro i mają puste stoki. Ja się martwię, że my, głupi Polacy, nie wprowadziliśmy euro, złotówka osłabła, i przez to nas teraz nie stać na narty czy to na Słowacji, czy w Alpach, wakacje na Krecie itp. (a przynajmniej nie stać większości tych, których było stać w zeszłym roku - tak wynika z artykułu). Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Dokładnie tak ! Ale GW tego nie rozumie. 02.03.09, 11:20 to nie wynika z artykułu, to każdy wie, że jest słaba złotówka, ale czy dwutygodniowy urlop raz w roku to odpowiedni argument za wprowadzeniem Euro? Tym bardziej, że kryteria wejścia do ERM spełnialiśmy dopiero w końcówce rządów PiS i gdybyśmy się tam znaleźli to w tej chwili mielibyśmy ERM, czyli katastrofę dla gospodarki, a nie Euro. Państwo mogłoby nawet splajtować i na Kretę to byś ew. jechał, ale tam zamieszkać, a nie wczasować się. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Dokładnie tak ! Ale GW tego nie rozumie. 02.03.09, 11:38 dla części ludzi ( tej wyraźnie bogatszej ) może i tak ale dla większości ważniejsze jest żeby opłacało sie u nas produkować bo wtedy będa powstawać miejsca pracy. Dla nas jest lepiej jak ludzie wydaja swoje pieniądze w Polsce ponadto to że w Polsce jest tanio powoduję że z czasem przyjedzie więcej turystów wydawać swoje pieniądze. Wg. mnie Słowacja chyba ustaliła zły kurs przelicznika przy przechodzeniu na Euro Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, drogo 02.03.09, 07:31 Słowacy nie litują się nad Polakami, lecz nad swoim przemysłem turystycznym i gospodarką, której produkty po wprowadzeniu euro stały się drogie i niekonkurencyjne w porównaniu z polskimi. Te zniżki pokazują że przemysł turystyczny na Słowacji zbliża się do zapaści i Słowacy starają się zrobić wszystko aby zapaść ich przemysłu turystycznego z powodu wprowadzenia euro była jak najmniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 07:42 Jakoś w innych krajach wprowadzenie euro nie spowodowało zapaści. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 08:39 > Jakoś w innych krajach wprowadzenie euro nie spowodowało zapaści Wzrost PKB krajów które wprowadziły euro jest niższy niż przed wprowadzeniem euro. Oczywiście zapaść to nie jest. Ale pytanie - co im euro dało skoro po wprowadzeniu miały niższy wzrost PKB. Słowacja ma teraz kłopoty. Natoamist Łotwa - która jest w ERM2 - potężną zapaść... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 03.03.09, 09:47 Wzrost gospodarczy liczy się w eurach czy dolarach, nie w procentach. Ty też masz w portfelu i na koncie pieniądze a nie procenty. Wzrost o 2 % w Wielkiej Brytanii to więcej niż wzrost o 7 % w Polsce. A być może nawet trudniej to osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_m Gdyby dewaluacja waluty była dobra dla gospodarki. 07.03.09, 10:51 palestrina2005 napisał: > > Jakoś w innych krajach wprowadzenie euro nie spowodowało zapaści > Wzrost PKB krajów które wprowadziły euro jest niższy niż przed > wprowadzeniem euro. Oczywiście zapaść to nie jest. Ale pytanie - > co im euro dało skoro po wprowadzeniu miały niższy wzrost PKB. > Słowacja ma teraz kłopoty. > Natomiast Łotwa - która jest w ERM2 - potężną zapaść... Przez lata PRL mieliśmy potężny wzrost PKB w procentach ale to nic nie dawało, bo wzrost jest tyle warty ile waluta w której jest wyrażony. Ktoś powiedział, że gdyby dewaluacja była rzeczywiście dobra dla gospodarki to Argentyna byłaby ekonomicznym mocarstwem. Zbierzmy to raz jeszcze: od wielu lat złotówka się umacniała co psuło biznes, teraz natomiast gwałtownie osłabła powodując problemy z kredytami we frankach oraz z opcjami. Przez cały czas stopa procentowa była znacząco wyższa niż w euro zonie. Gdybyśmy mieli euro nasi przedsiębiorcy nie potrzebowaliby opcji, a kredytobiorcy nie potrzebowaliby kredytów we frankach. Poprawiłaby się by przede wszystkim stabilność. Moglibyśmy spokojnie wykorzystać fakt, że mamy niższe koszty. Acha, ERM2 to nie euro. A kłopoty Słowacji wynikają z tego, że my mamy Kaczorów, Czesi Klausa którzy nie wciągnęli nas na czas do strefy Euro. Węgrzy mają oszusta, który ich tak zadłużył, że nie mogą. Najlepiej, gdybyśmy wszyscy razem wstąpili do strefy Euro, bo jaki jest sens mieć wspólną walutę osobno z sąsiadami? Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 10:55 zigzaur napisał: > Jakoś w innych krajach wprowadzenie euro nie spowodowało zapaści. Ale inne kraje nie bazowały tak na turystach z Polski i Czech jak Słowacja. Zresztą na kim innym mieliby bazować? Przecież nie na Austriakach i Niemcach, bo ci mają lepsze ośrodki u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 11:38 Tutaj JEDNOCZEŚNIE zadziałały DWA czynniki: wprowadzenie EUR na Słowacji i silne osłabienie złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
hurdy-gurdy Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 12:34 Jest jeszcze chyba 3 czynnik - podwyżka cen na wyciągi. Z tego co mówił mi znajomy narciarz, ceny na Słowacji 2009 to nie tylko korony przeliczone na euro, ale dodatkowo dość sporo podwyższone. Ja jeździłem na nartach w Muszynie i sądząc z pustek na stokach jak i narzekań miejscowych, też było mało ludzi (w terminie "mazowieckim" tzn 2 poł stycznia). A więc pogoda albo Polacy też oszczędzają. Nie da sie ukryć, że zimowe wakacje na nartach solidnie kosztują. Odpowiedz Link Zgłoś
jgor5 Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 14:53 > A więc pogoda albo Polacy też oszczędzają. Nie da sie ukryć, że zimowe wakacje > na nartach solidnie kosztują. Dla mnie kosztowały (okolice Zakopanego) mniej więcej tyle samo co w ubiegłych latach. W Białce tłumy jak zwykle (taka już jej natura chyba), ale są też stoki, gdzie jest luz i jeździ się zupełnie bez kolejek. Słowacja ze swoimi cenami, poziomem usług i Euro w najbliższym czasie nie wchodzi w grę, przegrywa ten wyścig z Alpami. Pewnie jeszcze bardziej przegrywa dla narciarzy nie z Polski ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 08:41 palestrina2005 napisał: > Słowacy nie litują się nad Polakami, lecz nad swoim przemysłem > turystycznym i gospodarką, której produkty po wprowadzeniu euro > stały się drogie i niekonkurencyjne w porównaniu z polskimi. > Te zniżki pokazują że przemysł turystyczny na Słowacji zbliża się do > zapaści i Słowacy starają się zrobić wszystko aby zapaść ich > przemysłu turystycznego z powodu wprowadzenia euro była jak > najmniejsza. To nie kwestia podrożenia słowackich produktów po wprowadzeniu euro, ani żadna zapaść przemysłu turystycznego z powodu wprowadzenia euro, a potężna dewaluacja złotego w stosunku do euro, którą to dewaluację "zawdzięczamy" spekulantom. Odpowiedz Link Zgłoś
semper1 Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 09:44 Jak dewaluacja złotego? Złoty wrócił do poziomu z 2007 roku.tj. 1 pln = 4 euro Potem to dopiero była spekulacja... 1 Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Zgadzam się 02.03.09, 10:19 Złoty powrócił do swoich normalnych wartości. A słowacka gospodarka po wprowadzeniu euro przestała być konkurencyjna w stosunku do polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Zgadzam się 03.03.09, 07:41 palestrina2005 napisał: > Złoty powrócił do swoich normalnych wartości. > A słowacka gospodarka po wprowadzeniu euro przestała być > konkurencyjna w stosunku do polskiej... Podobnie jak gospodarka niemiecka jeszcze grubo przed wprowadzeniem euro - kiedy to Niemcy ze swoimi markami tłumnie przyjeżdżali do Polski na zakupy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Raczej litują się nad swoją turystyką -euro, 02.03.09, 11:36 Cicho ubeku z Francji!! Ad meritum 1. Dla mnie prywatnie euro jest złe - stracę na tym 2. Dla firm i państwa dobre - nie byłoby choćby problemu sławetnych opcji. PS. palestrina2005 - jako UBek na emigracji może tego nie wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko dzeki kartoflom niedlugo......................... . 02.03.09, 07:33 bedzie nas stac tylko na podroz na dziadowska Ukraine, Gruzje i Mongolie. 2 lata zmarnowali na wejscie do euro. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: dzeki kartoflom niedlugo..................... 02.03.09, 11:43 tak bo podróże sa najważniejsze i nic więcej sie nie liczy. Niestety muszę Cię zmartwić dla 90% Polaków podróże nie maja znaczenia a miejsca pracy owszem Odpowiedz Link Zgłoś
hno3 Dolomity rejon ok 50 km tras..130EU/Tydzień 02.03.09, 07:34 oczywiście zero stania na wyciągach . No dobra 1-2 min. Odpowiedz Link Zgłoś
moondrek Macie swoje góry ,a jedziecie żebrać na Słowacje ? 02.03.09, 07:37 Barany . Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: Macie swoje góry ,a jedziecie żebrać na Słowa 02.03.09, 12:03 moondrek napisał: > Barany . Gó... a nie góry Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Macie swoje góry ,a jedziecie żebrać na Słowa 03.03.09, 09:50 Polskie górskie miejscowości turystyczne są zatłoczone do niemożliwości. Polecam wycieczkę samochodem do Zakopanego czy Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
jancior - - - - - " l i t u j a s i e " - - - - 02.03.09, 07:39 PrOpagandzisci Wybiorczej - LITOSCI ! niższe ceny to objaw DESPERACJI - o kilkadziesiat procent spadla im liczba klientow ! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: - - - - - " l i t u j a s i e " - - - - 02.03.09, 08:46 jancior napisał: > PrOpagandzisci Wybiorczej - LITOSCI ! niższe ceny to objaw DESPERACJI - o > kilkadziesiat procent spadla im liczba klientow ! Bo ci klienci dysponują złotówkami, które koszmarnie tracą na wartości!!! Jeszcze trochę, a ci "klienci" nosa za granicę nie wystawią, ani w zimie, ani w lecie; no chyba że w kierunku całkiem innym... Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: - - - - - " l i t u j a s i e " - - - - 02.03.09, 11:01 no to zostaną w Polsce, i w dodatku to do Polski przyjadą zagraniczni turyści, w tym ... Słowacy. Polska zarobi zamiast Słowacji. Każdy kij ma dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: - - - - - " l i t u j a s i e " - - - - 03.03.09, 07:44 burakpl4 napisał: > no to zostaną w Polsce, i w dodatku to do Polski przyjadą > zagraniczni turyści, w tym ... Słowacy. Polska zarobi zamiast > Słowacji. Każdy kij ma dwa końce. Chyba żeby woleli Grecję czy Bułgarię; nie każdy lubi na urlopie moknąć i marznąć... Odpowiedz Link Zgłoś
tadek_c Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 07:40 Tytul jest idiotyczny, nieprofesjonalny-zaklamuje sytuacje. Powiedzialbym nawet ze jest nieodpowiedzialny...Slowacy nie lituja sie tylko przy tym kursie zlotego zainteresowanie ich uslugami spadlo na tyle dramatycznie, ze probuja cos zrobic, by przyciagnac klientow Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 07:46 Tytuł jest wyrazem agorowej walki o klienta. Taka dola tabloidu: zaintrygować za wszelką cenę, nawet za cenę sensu i prawdy. Jeśli się jest świadomym, że nasz kraj kulturalnie i intelektualnie upadł, to czyta się zagraniczne portale a na polskie zagląda tylko po to, by wyczuć nastroje :) Odpowiedz Link Zgłoś
anarcho-emeryt Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 07:52 SWIETE SLOWA!!! Malo tego, nie nalezy ogladac polskiej TV i sluchac polskiego radia... (((((: Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 08:51 anarcho-emeryt napisał: > SWIETE SLOWA!!! > Malo tego, nie nalezy ogladac polskiej TV i sluchac polskiego radia... > (((((: ...uczyć się w polskiej szkole, studiować na polskiej uczelni, robić zakupów w polskim sklepie ani na polskim bazarze, modlić się w polskim kościele... (Ktoś "da" więcej?) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: GW jak zwykle 02.03.09, 08:52 paralela1 napisała: > JUDZI, hehe A możesz bardziej konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend slowaccy bogacze vs polska biedota 02.03.09, 07:59 wyglada raczej, ze to majacy badz co badz wybor polscy turysci lituja sie nad Slowakami, o ile laskawie zechca tam zajechac. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 08:01 Co kraj, to obyczaj. Słowacy skrzyknęli się, i wysłali balon i hostessy do Polski. U nas różne gąsienice albo inne dżdżownice pokłóciły się ze wszystkimi, pogrodziły stoki płotami i płaczą, że turystów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
omidas Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 08:03 I o czym to świadczy? O tym, że jak najszybciej należy wejść do strefy euro i nie słuchać głupot Kaczyńskiego i jego aniołków, ani pseudouczonych z Radia Maryja, którym nie tyle chodzi o wartość pieniądza, ale o nazwę, bo to są nacjonaliści i to bardzo sktajni. A Kaczyński z lotu ptaka jako kaczka latając nad Słowacją może widzieć niewiele. Tymbardziej,że ma klapki na oczach, które nie poz- walają mu widzieć w oddali Toruń i wielkie imperium o. Rydzyka, a na inne sprawy, na przyszłość Polski i jej dobro oczy się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 08:47 A twoj post swiadczy o twojej glupocie. Slowacy sie przejada na euro. Juz nikt tam nie otworzy nowej fabryki, a kto wie czy istniejace nie zostana przeniesione do sasiednich Czech, Wegier i Polski. Slowacy stalisie biedakami we wlasnym kraju - jezdza na zakupy do Polski i musza zebrac, zeby ktos do nich przyjechal pojezdzic na nartach. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 09:15 piekny_romanek napisał: > A twoj post swiadczy o twojej glupocie. Slowacy sie przejada na euro. Juz nikt > tam nie otworzy nowej fabryki, a kto wie czy istniejace nie zostana przeniesion > e do sasiednich Czech, Wegier i Polski. Slowacy stalisie biedakami we wlasnym k > raju - jezdza na zakupy do Polski i musza zebrac, zeby ktos do nich przyjechal > pojezdzic na nartach. A ja napiszę w Twoim stylu (bo to raczej nie mój styl): twój post świadczy o TWOJEJ GŁUPOCIE. Właśnie tam, gdzie waluta nie podlega atakom spekulacyjnym, dzięki czemu możliwy jest biznesplan, będą otwierane nowe fabryki, a nie - stamtąd przenoszone już istniejące do miejsc, gdzie szalejące zmiany wartości pieniądza uniemożliwiają jakiekolwiek kalkulacje biznesowe nawet na krótką metę. To nie z biedy Słowacy jeżdżą na zakupy do Polski, a z oszczędności; podobnie jak Niemcy, którzy jeździli w tym samym celu do Polski, także i w czasach, gdy dysponowali markami. Będziesz się upierać, że wówczas złotówka była bardziej wartościowa od marki? Co do "żebrania" - w kapitalizmie tak już jest (niezależnie od waluty), że to sprzedawca "żebrze", żeby kupiono jego produkt, a nie - jak w komunie - gdzie klient żebrał, żeby mu ekspedientka coś sprzedała, najlepiej spod lady. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 10:15 tak, a euro nie podlega zmianom kursu do innych walut. do tego steruje nim banda komuchow z ue, zaraz beda drukowac :) na cele socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 03.03.09, 07:51 thorgallpl napisał: > tak, a euro nie podlega zmianom kursu do innych walut. Oczywiście, że podlega; a nas najbardziej interesyją zmiany kursu euro w stosunku do złotego... > do tego steruje nim band > a > komuchow z ue, zaraz beda drukowac :) na cele socjalne. Naturalnie!:) A skoroś taki jasnowidz, to podaj mi, proszę, numery totka, jakie padną w najbliższym losowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 11:48 stabilność waluty ma swoje znaczenie ale koszty pracy raczej są ważniejsze. Oczywiście jest jescze parę innych czynników :P Mnie sie wydaje że Zachód wydymał Słowację na tym przeliczniku wymiany swojej waluty na euro. Na szczęście będziemy mogli skorzystać na ich doświadczeniu ustalajac kurs wymiany. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 11:22 to znaczy, że Niemcy są biedakami bo oni też jeżdżą na zakupy do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 07.03.09, 10:14 W Niemczech jest sporo biedaków, którym opłaca się kupować pewne rzeczy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
haniku72 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 09:26 I co zrobisz z ta swoją pensja w euro? Co ty myślisz, że Ci złotówkę 1;1 wymienią? Słowacy nie litują się nad nami tylko znają prawa rynku: lepiej zarobić połowę niż nic. Stosują zwykłe narzędzia promocji i marketingu żeby ZAROBIć i wyciągną z sezonu ile się da. Dorabiasz filozofię do prostej sprawy: jest kryzys, ludzie oszczędzają i trzeba ich jakoś przyciągnąć. A że baze turystyczną mają świetną to na 100% że im si607 585 263 uda. Pamiętaj: chytry dwa razy traci;) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx80 Słowacki sektor turystyczny przeklina euro. 02.03.09, 08:11 Kto był ten wie, że na ich stokach 99% obcokrajowców to Polacy. Przyjeżdżają do Polski na zakupy ale nam na wczasy już się nie opłaca skoro ceny zaczęły być alpejskie. Słowacki sektor turystyczny przeklina euro. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Słowacki sektor turystyczny przeklina euro. 02.03.09, 11:03 > Kto był ten wie, że na ich stokach 99% obcokrajowców to Polacy. > Przyjeżdżają do Polski na zakupy ale nam na wczasy już się nie > opłaca skoro ceny zaczęły być alpejskie. dokłądnie tak jak piszesz; ceny mają prawie alpejskie a poziom usług poniżej polsko-tatrzańskiego.... Kiedyś Polacy jeździli do nich bo było tam taniej niż u nas nie wspominając już o Alpach. Dziś nie mo już po co do nich jeździć; ci których stać pojadą w Alpy, reszta natomiast będzie jeździć w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 dodajmy ze jest to dyskryminacja 02.03.09, 08:13 pozostalych poza polakami nacji ze wzgledu na narodowosc i co eurofanatycy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: dodajmy ze jest to dyskryminacja 02.03.09, 09:18 o90 napisał: > pozostalych poza polakami nacji ze wzgledu na narodowosc > > i co eurofanatycy na to ? Chyba to pytanie należy skierować do tych "pozostałych poza Polakami nacji"... Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 08:22 dwa bratanki (tylko żal dupę ściska) Odpowiedz Link Zgłoś
patriotaa Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 08:41 Panie premierze Tusk uparty Ośle przeczytaj ten artykuł i będziesz wiedział dlaczego nie powinniśmy tak szybko zmieniać złotówki na euro. W tej chwili nie potrzeba walczyć by złotówka była silna. Przez słabszą złotówka mamy więcej turystów, nasze produkty są konkurencyjne na rynkach zagranicznych, a za tym idzie zwiększenie produkcji, zmniejszenie bezrobocia. Panie premierze weż pan przykład z USA. Busz celowo doprowadził do niskiego kursu dolara. Miliardy dolarów wróciło do USA i nadal wracają. Turyści drzwiami i oknami pchają się do USA produkty amerykańskie płyną za granicę, a zatem gospodarka stabilizuje się i zmniejszają się negatywne skutki kryzysu. Jeśli nie potrafisz premierze rządzić i masz doradców idiotów to abdykuj CUDOTWÓRCO XXI WIEKU Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 09:24 patriotaa napisał: >Panie premierze weż pan przykład z USA. Busz celowo doprowadził do niskiego > kursu dolara. Genialne! Wreszcie wiemy, po co wpie...ł się na lata do Iraku. > Miliardy dolarów wróciło do USA i nadal wracają. Turyści drzwiami > i oknami pchają się do USA produkty amerykańskie płyną za granicę, a zatem > gospodarka stabilizuje się i zmniejszają się negatywne skutki kryzysu. A może jeszcze pamiętasz kto ten kryzys wywołał? Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia0 dobrze,że Słowacja wprowadziła euro,bo jest kraj o 02.03.09, 09:27 podobnej gospodarce i mentalności jak my gdzie będziemy testowo oglądać eksperyment nie na myszach ale na żywych ludziach. Jak na razie odnotowałem 3 fakty: 1.ceny w euro są dla Polaków i innych nacji bez euro za wysokie i przestają tam jeździć i kupować oraz korzystać z usług turystycznych. Stąd spadek dochodów w gospodarce Słowacji. 2.obywatele Słowacji, widząc niższe ceny w krajach bez euro, np. w Polsce wywożą swoje euro do Polski tym samym osłabiając swój kraj, brak VATu z zakupu tych towarów na Słowacji, a wzmacniają dochody Polski płacąc 22% VAT w Polsce. 3.fakt oferowania zniżek dla Polaków już w 2 miesiące po wejściu euro pokazuje jak szybko zapaść na Słowacji jest odczuwalna.Jest to prosty efekt braku alternatywy: elegancki Niemiec z nowym Mercem jedzie na narty w Alpy, nadal go stać, może pojechałby w góry Słowacji gdyby cena była dużo niższa ale ona w euro dużo niższa nie jest, a odległość jest, cena paliwa i czas tracony na dojazd. Do tego, pomimo wysiłków, Słowacja Austrią ani Szwajcarią nie jest i nigdy nie będzie, do tego trzeba pracy na pokolenia i setek miliardów euro, których Słowacja nie ma i mieć nie będzie. Stąd wniosek dla nas: patrzeć na to i uczyć się. Biedny, a my do nich należymy, nie powinien na siłe kupować Jaguara (czyli mieć euro),bo może go nie być stać na jego utrzymanie i będzie piechotą chodził. U nas euro powinno być jak przeciętny Polak, np. pani w sklepie,nauczyciel,robotnik, będą zarabiać ok. 1200 euro na rękę, na dziś jest to ok. 400 do 500 euro na rękę. Tak więc droga daleka, szczególnie w kryzysie kiedy o podwyżkach zapomnimy na min. 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 precz z euro !!! 02.03.09, 11:09 Uwielbiam czytać posty geniuszy ekonomicznych, wyrzekających na euro. Za każdym razem upewniam się, że żyję w potężnym, bogatym kraju, który dzięki swej potężnej walucie złotówce w ogóle nie musi się przejmować takimi drobiazgami jak kryzys. Strach pomyśleć, co byłoby, gdybyśmy mieli już to obrzydliwe euro, które nie spadłoby tak ślicznie jak złotówka wobec innych walut. Jak tylko sobie pomyślę o tym, że nasi kochani eksporterzy i właściciele górskich pensjonatów dzięki temu lepiej prosperują, to serce mi rośnie. I żal mi tych biednych Słowaków, że im gospodarka upada, a Słowak, który w zeszłym roku zarabiał 1000 euro, dalej tyle zarabia. A ja szczęściarz zarabiałem w zeszłym roku 1000 euro, a teraz co prawda 660, ale gospodarka mojego kraju kwitnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: precz z euro !!! 02.03.09, 11:49 ktory to slowak zarabial 1000e haha? chyba mowisz o prostytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
kontener22 Re: precz z euro !!! 02.03.09, 12:41 zarabiał 1000 euro jakiś właściciel hotelu, a teraz zarabia o jedną trzecią mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: precz z euro !!! 02.03.09, 14:06 Jak na razie to PRAWIE KAŻDY Polak pracujący w kraju zarabia w euro o jedną trzecią mniej (z wyjątkiem niektórych właścicieli firm eksportowych i pensjonatów w górach) Słowak, który rok temu w przeliczeniu zarabiał 300 euro, nadal je zarabia. A Polak, który zarabiał w przeliczeniu 300 euro, teraz zarabia 200. Ale za to nie mamy tego wstrętnego euro i w przeciwieństwie do Słowacji, gdzie jest potężna recesja i idzie straszna bieda, nasza gospodarka kwitnie. Mamy wzrost 10% PKB w skali roku, firmy biją się o pracowników, pensje rosną jak szalone, a w urzędach pracy znudzeni urzędnicy całymi tygodniami nie mają żadnego petenta. Wszystko dzięki temu, że nadal mamy złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
malarysa Ich strony internetowe ośrodków są do kitu. 02.03.09, 09:20 Nasz polskie są o niebo lepsze, biją te słowackie o głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
cruq EURO na Słowacji to zarżnięcie tamtejszej 02.03.09, 09:24 turystyki. Nie tylko Polacy, ale i Madziarzy nie przyjeżdzją na Słowację. Export do krajów sąsiednich przy przewartościowaniu EURO do złotego, to cios. Mam nadzieję, że rząd wprowadzi nas do strefy EURO przy kursie 6-7 zł za €. Inaczej będzie trudno utrzymać się w ERM2. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszpir2 Re: EURO na Słowacji to zarżnięcie tamtejszej 02.03.09, 09:41 > Mam nadzieję, że rząd wprowadzi nas do strefy EURO przy kursie 6-7 > zł za €. Inaczej będzie trudno utrzymać się w ERM2. Tak i będziemy dziadami w strefie Euro ... Nie jesteśmy żadną potęgą a niemalże cały nasz przemysł jest oparty na imporcie a import oparty jest na Euro i USD ... Skończyło się by to na tym że Polaków nie było by niemalże na nic stać ... Już niedługo Polacy przeżyją szok jak ceny towarów sprowadzanych (TV/AGD i itd) będą musieli zapłacić około 2 x więcej ... Ze względu na cenę Euro i USD ... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: EURO na Słowacji to zarżnięcie tamtejszej 02.03.09, 11:50 musisz kupowac nowe plazmy co 2 lata? uspokojcie sie, konsumpcja doprowadza tylko do zlych rzeczy, jak w usa. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: EURO na Słowacji to zarżnięcie tamtejszej 02.03.09, 11:53 ale dlatego ze import będzie nieopłacalny coraz wiecej rzeczy będzie sie opłacało produkować w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hanzal czy ten "dziennikarz" wstydu juz nie ma ? 02.03.09, 09:37 ja rozumiem można pisać rózne brednie, ale niektóre rzeczy to poprostu wstyd wystarczy naprawdę elementarna znajomośc gospodarki, gdyby ten pan choć miesiąc popracował w handlu lub jakimkolwiek biznesie to by wiedział to co widać gołym okiem że Euro to olbrzymi cios dla Słowackiej gospodarki, że takie promocje to biznes robi jak ma nóż na gardle z litości to my możemy do nich zacząć jeździć żeby nie zbankrutowali, zainwestowali w ośrodki, wywalili w to kupę kasy a klientów nie ma , rozpacz w oczach poprostu a GW tradycyjnie w piąteku udowadniała że rozpacz słowackich przygranicznych miejscowości to wina Kaczyńskiego dzisiaj sie okazuje że rozpacz ich ośrodków narciarskich i dramatyczne próby obniżek to dla odmiany litość dla Polaków strach pomyśleć co będzie jutro, ale manipulacja potężna. do głowy by mi nie przyszło jak bardzo można odwrócić "kota ogonem" i z dramatycznej sytuacji Słowacji robić akcje pokazową dla Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
brzezie76 Słowacka gospodarka na kolanach po 02.03.09, 09:41 wprowadzeniu euro,taka jest prawda.Ale GW.przedstawia kłamliwą interpretację faktów niezbitych. Odpowiedz Link Zgłoś
kink4 Re: Słowacka gospodarka na kolanach po 02.03.09, 12:20 Bravo, ślepemu, gluchemu i analfabecie tylko slowa guru Kaczyńskiego są prawdziwe, który lecąc z Warszawy do Gdańska widzi brak światel na Slowacji. Przeczytaj dane na temat gospodarki Slowackiej, która miesiąc w miesiąc rozwija się dwa razy szybciej niż Polska. Nie jest to daleko i można przejechać się na Slowację (choćby w drodze do Wiednia) i zobaczyć ile buduje się na Slowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bcdefghi Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 10:08 Słowacka branża turystyczna zapłaci wysoką cenę za wprowadzenie Euro. Wszystko będzie jasne jeżeli pojawią się pierwsze informacje o wstrzymaniu inwestycji w infrastrukturę narciarską na Słowacji. Drugą ciekawą informacją będzie ta o deficycie obrotów bieżących Słowacji. Taka jest zresztą rola Euro - pozbawić możliwości konkurowania niższą ceną kraje słabsze gospodarczo w których ceny w normalnych warunkach są niższe. Słowacy nie poczują biedy natychmiast - dopiero informacje o wzroście zadłużenia uświadomią niektórym co zrobili przyjmując Euro na Słowacji w takim momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
jonwol Litują się nad Polakami? Bez kitu! 02.03.09, 10:15 Turystyka siadła. Polaków, którzy ją nakręcali, coraz mniej. Ratują się jak mogą! Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Litują się nad Polakami? Bez kitu! 02.03.09, 10:34 Basen termalny w Bukowinie to 35 zl/osobe/dzien. Basen termalny Tatralandia to 17 euro = 81 zl/osobe/dzien plus koszt dojazdu. Musza Słowacy obnizyc cene o 60% by byc porownywalni cenowo. Paliwo trzeba jednak zatankowac w Polsce, na Słowacji olej napędowy jest po 0,99 euro czyli 25% drożej niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
krumski Słowacka promocja tylko dla Polaków 02.03.09, 10:18 Panie głupi redaktorze. To Słowacy litują się nad sobą a nie nad Polakami. W promieniu 200 km od Słowackich Tatr mieszka 7,5 mln Polaków, a Słowaków jest wszytkiego 5,4 mln i duża część ma blisko w Alpy więc nie jeździ w słowackich górach. Oni są na nas skazani. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnysadov Szansa dla naszych gór 02.03.09, 10:37 Bardzo dobrze się dzieje iż nam złoty osłabł. Podczas tak ogormnego kryzysu (ogólno światowgo) słaby złoty pozwoli zarobić naszym góralom, mieszkańcom strefy przygranicznej (ogólnie), oraz da przewage na bardzo trundym rynku międzynarodowym w czasach kryzysu naszym eksporterom. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Szansa dla naszych gór 02.03.09, 11:13 czarnysadov napisał: Podczas tak ogormnego kryzysu (og > ólno światowgo) słaby złoty pozwoli zarobić naszym góralom Faktycznie, utrzymac teraz 3-4 domy z bali na jedną rodzinę, to może byc problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kontener22 Re: Szansa dla naszych gór 02.03.09, 11:56 a ja żałuję, ze nie mieszkam przy granicy polsko-słowackiej, mieszkam przy granicy polsko-czeskiej - pamiętam gdy otworzono granice i były różnice w cenach, ileż się budek poustawiało po polskiej i czeskiej stronie, które potem zmieniały się niemal w domy handlowe. Potem poupadały. Wtedy byłem za młody, dzisiaj pewnie ustawiłbym jakąś budę z gwoździem, mydłem i powidłem przy granicy - zysk byłby pewny. Jak to wygląda obecnie - po polskiej stronie ruina, ale oczekująca na kolejną różnicę cen - może po wprowadzeniu Euro przez Czechy? - można zobaczyć tam kilka fotek tego "centra handlowego" na miarą pocz. l. 90, w galerii: www.drewnianyslask.za.pl/dolni%20marklowice.html Odpowiedz Link Zgłoś