ziarenko1.1 06.03.09, 10:32 czy jak mam w ZUSIE blisko milion kapitalu pozćatkowego i pare setek składek to przejmą to zakłady emerytalne i okradna mnie z tych pieniędzy .nie chce zmiany chce być dalej w ZUSie .chcę jeżdzic na wczasy na Hawaje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksionc_proborzdz Re: Kto nam wypłaci emerytury? 06.03.09, 12:59 "Rząd liczy, że będzie to nawet mniej, bo zakłady walcząc o zdobycie klientów jeszcze bardziej obniżą tę opłatę." Rząd jest naiwny jak seksowna lalka wsiadająca na odludziu do Poloneza z 3 karkami. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92507 OFE to totalny przekręt... 06.03.09, 22:29 Dlaczego nie mógł byc model jak w USA ? Konta emerytalne to normalne konta prowadzone przez banki. fundusze inwerstycyjne,domy maklerskie. Roznica jest tylko taka że przelew srodkow moze byc bez kary tylko na inne konto emerytalne. Jesli ktos chce wyplacic kaske do reki albo przelac na normalne konto to placi wysoki podatek - 30 czy 40%. Gdy idzie sie na emeryture to kase mozna przelac na normalne konto. I okazuje sie ze mozna to robic bez pobierania 7% prowizji przy wplacie i 3.5% przy wyplacie... Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: OFE to totalny przekręt... 07.03.09, 21:06 a ja pare dni temu tak sobie pomyslalem -dlaczego nie moze byc konto w banku jako konto emerytalne z pewnymi zaostrzeniami takimi dokladnie jak opisales - to co proste jest skuteczne zas wszelkie komplikacje sluza jednemu - ukryciu machlojek czyli zlodziejstwa. konta emerytalne w bankach to jest to z mozliwoscia dziedziczenia wrazie przedwczesnegozejscia niedoszlego emeryta - tojedyne sprawiedliwe rozwiazanie! Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Po co nowe fundusze? 08.03.09, 09:47 Widzę, że dwóch forumowiczów już mnie uprzedziło... Po co tworzyć odrębne "fundusze dożywotnich emerytur kapitałowych" i mnożyć biurokrację i koszty. To samo można osiągnąć wprowadzając "rachunki dożywotnich emerytur kapitałowych" prowadzone przez istniejące już firmy ubezpieczeniowe lub banki. Banki/ubezpieczyciele musiały by uzyskać licencje na prowadzenie takich rachunków, a rachunki musiały by spełniać odpowiednie kryteria. Dodanie "państwowego rachunku emerytalnego" to dobry pomysł pod warunkiem, że państwo nie będzie mogło do niego dopłacać. Uspokoi to tych, którzy wolą państwowe. I może najważniejsze: niestety państwo za dużo chce tu zaprojektować. Rachunki emerytalne powinny spełniać pewne minimalne kryteria narzucone przez państwo ale dokładna oferta powinna zostać w gestii podmiotów wypłacających emerytury i zapotrzebowania rynku. Jeden prosty przykład - ktoś ma 40 lat, dowiedział się że ma raka i lekarze dają mu maksymalnie 2 lata życia. Ubezpieczyciel mógłby mu dać sowitą emeryturę ryzykując, że a nuż się jednak wyliże i będzie ją pobierał do końca życia. W naszych, sztywnych ramach prawnych nie ma takiej możliwości. Odpowiadając junk92507: W USA konto emerytalne możesz trzymać nawet w szufladzie, ale wtedy sam musisz prowadzić odpowiednią dokumentację. Kara za jego ruszenie też jest inaczej liczona niż napisałeś. Z grubsza zasadą jest to, że musisz zapłacić zaległe podatki. Są też pewne wyjątki, kiedy tej kary się nie płaci, na przykład gdy musisz opłacić kosztowne leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
herrkagan Re: Po co nowe fundusze? 08.03.09, 09:59 I co ci przyjdzie z tych NOMINALNYCH sum, ktore masz na koncie? Jaka masz pewnosc, ze inlfacja i koszty prowadzenia rachunku nie sprowadza twej przyszlej emerytury do sumy pozwalajacej na zakup 1 bochenka chleba na tydzien? Juz to przeciez przerabialismy 'dzieki' Balcerowiczowi. Nie oszukujmy sie: standard naszego zycia na emeryturze zalezec bedzie nie od tego, ile wirtualnego pieniadza odlozymy (niezaleznie czy na koncie czy w sienniku), ale jaka bedzie gospodarka wtedy, gdy bedziemy emerytami... Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Po co nowe fundusze? 05.04.09, 20:13 herrkagan napisała: Juz to przeciez przerabialismy 'dzieki' > Balcerowiczowi. (...) Dobrze, że używasz cudzysłowia. Prawdziwym powodem tamtej zapaści było zniszczenie polskiej gospodarki strajkami. Podziękować należy Solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
herrkagan Re: OFE to totalny przekręt... 08.03.09, 09:55 Model amerykanski pada na naszych oczach... Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Dlaczego złodzieje nas okradają 06.03.09, 15:51 Dlaczego mają kraść moje pieniądze nawet jak ich nie pomnożą. Niech żyją z procentu od tego co zarobią na moich pieniądzach. OFE największy przekręt w Polsce, większy niż prywatyzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Re: Dlaczego złodzieje nas okradają 07.03.09, 20:46 ja już mam wcześniejszą emeryturkę ha ha ha niech żyje Polska !!!!!! pozdrawiam 40 latek Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Kto nam wypłaci emerytury? 07.03.09, 20:51 Drodzy redaktorzy, piszecie że Polska jest liderem w reformowaniu systemów emerytalnych i nie ma się do kogo porównywać. Pisząc to byliście na koksie czy rzeczywiście tak uważacie /na trzeźwo/? Nie wiadomo od czego zacząć żeby z Wami polemizować. Powiem tylko że celem systemu emerytalnego jest człowiek, obywatel państwa, które ma obowiązek zagwarantować mu godziwe życie na starość. Tak moi drodzy, to obowiązek państwa a nie instytucji finansowych, wolnego rynku itd. Państwo może oczywiście korzystać z wszelkich dostępnych instrumentow finansowych ale to ONO gwarantuje jasne, stałe reguły gry. Tak jest w całym cywilizowanym świecie i proszę, nie bądźmy żadnym liderem, zazwyczj kończy się to biedą szarego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress Kto nam wypłaci emerytury? 07.03.09, 20:54 im wiecej czytam o bankach i firmach ubezpieczeniowych tym bardziej podziwiam zdolnosc przewidywania niejakiego Mojzesza, ktory wydlubal w kamieniu: VII Nie kradnij !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Kto nam wypłaci emerytury? 07.03.09, 21:40 "Zakłady emerytalne mają nadal pomnażać nasze oszczędności, tak jak dzisiaj robią to OFE". Że co? Że OFE POMNAŻAJĄ oszczędności? Coś się Państwu pomyliło, szanowni Autorzy. Z niedawnych danych o pierwszych emeryturach z OFE wynika, że zgromadzone tam środki są MNIEJSZE od sumy nominalnych wpłat. Zresztą to nic dziwnego - przy stopie kradzieży 7% wyjście na zero wymaga stopy zysku z inwestycji, która w dłuższym okresie trudno jest osiągnąć na rynkach finansowych. "Nie mogą przy tym uszczknąć dla siebie więcej niż 10 proc. wypracowanego dla nas zysku, o ile oczywiście taki osiągną. Rząd liczy, że będzie to nawet mniej, bo zakłady, walcząc o zdobycie klientów. jeszcze bardziej obniżą tę opłatę." 10%??? To zdecydowanie za dużo. I nie będzie mniej, bo te świnie ye*ane się dogadają jak zwykle, pod wodzą starej p**dy Lewickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Mikołaj Tusk,wnuk Donalda ! 07.03.09, 22:30 Bo Jaro Kaczyński jest cwańszy i zamiast płodzić następców woli robić plamy na pościeli. Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda kaczy wolski prezio dba o interesy wolakow - kiedy 08.03.09, 06:58 wreszcie bedzie prezydent, ktory zadba o interesy Polakow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
clepsydra Re: kaczy wolski prezio dba o interesy wolakow - 08.03.09, 09:13 Mam 25 lat i wiem, ze nigdy niczego od panstwa nie dostane dlatego: kupie 1ha ziemi i bede placil KRUS zamiast ZUS zaoszczedzone pieniadze bede sam inwestowal. Za 40 lat bede zyl szczesliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakn Kto nam wypłaci emerytury? 08.03.09, 09:24 A niby dlaczego pieniądze w Zakładach Emerytalnych mialyby nie być waloryzowane? Przecież można je inwestować bardzo bezpiecznie- chociażby w obligacje rządowe? Brak waloryzacji oznacza takie same świadczenia przez cały okres emerytury: czyli zeżarte przez inflację. Nędza, drodzy emeryci- FUNDUJĄ NAM NĘDZĘ!!!!!!!!!! DLACZEGO DZISIEJSI EMERYCI Z NASZYCH SKŁADEK MAJĄ WALORYZACJE, A MY DAMY KASĘ ZAKLADOM EMERYTALNYM, A ONE KORZYŚCI Z INWESTYCJI WŁOŻĄ SOBIE DO KIESZENI? kTO CHCE NABIJAĆ IM KABZĘ NASZYMI PIENIĘDZMI????????? I niby tak o nas dbają, bo walczą o te 3,5% od wypłaty? cały kapitał jak zarobi co roku 5%, to mogę płacić nawet te 3% Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakn Re: Kto nam wypłaci emerytury? 08.03.09, 09:28 W ZUSie, człowieku, waloryzują świadczenia i składki. A teraz łaskawcy chcą nam zafundować system, w którym to, co zgromadzisz już w ogóle nie będzie rosło. Czyli cały zysk z inwestycji dla prywaciarza, który będzie właścicielem Zakładu Emerytalnego. A TY? Zęby w tynk- o ile będzie Cię stać na zęby, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
herrkagan Kto nam wypłaci emerytury? 08.03.09, 09:54 Przyszle pokolenie, ktore wytworzy realne dobra i uslugi, ktore zakupimy za nasze nominalne emerytury. Gadanie o osczedzaniu na starosc to iluzja w dobie pienadza wirtualnego ("papierowego" czyli inczej "fiat money"). Osczedzic na przyszlosc mzoe jedynie gospodarka jako calosc, inwestujc glownie w nauke i badania (R&D), a tu rzad Tuska ogranicza wydatki na nauke i badania oraz, od roku 1990, dzieki "reformom" Balcerowicza, zamyka sie w Polsce branzowe instytu naukowo-badawcze, zamieniajac Polske w montownie wyrobow na eksport (montowanych z importowanych czesci, produkowanych na niepolskiej technologii) oraz dostarczyciela taniej, niskokwalifikowanej sily roboczej dla bogatych krajow "starej" Unii... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wasyll11 OFE - istytucje do okradania nas z oszcędności 08.03.09, 10:46 cały ten system OFE został chyba również wymyślony w Magdalence żaden odpowiedzialny polityk nie zgodziłby sie na tak perfidne okradanie własnego narodu - a teraz proponuja nam do kolekcji towarzystaw aemerytalne kolejne złodziejstwo - to ja sto razy wolę państwowy ZUS i niech tylko inwestuje moje pieniądze w państwowe obligacje i wystarczy. KAŻDY POWINIEN MIEĆ PRAWO WYBORU GDZIE INWESTOWAC WŁASNE PIENIĄDZE I DO WYBORU ZAKŁAD W TYM PAŃSTWOWY !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Prawda o OFE jest prosta 08.03.09, 11:23 To system, który został wymyślony i wprowadzony przez elity polityczne dla tzw. reszty społeczeństwa. Z tym , że te elity nigdy nie będą z OFE korzystały. Dosyć kasy dla siebie już zgromadziły by nie musieć się martwić o emerytury. O emerytury będą się martwić tylko zwykli obywatele, ofiary złodziejskiego systemu. Kapitalistyczna III/IV RP chce zrzucić z siebie odpowiedzialność za emerytury obywateli. Stąd pomysł z OFE. Stąd pomysł z likwidacją waloryzacji emerytur. To powrót do średniowiecza. Istotą kapitalizmu jest bezwzględny podział społeczeństwa na kasty: bogatych i biednych, na kanciarzy i na tych wyzyskiwanych. Ci pierwsi nie uważają tych drugich za ludzi. Ich los ich nie interesuje w najmniejszym stopniu po tym jak pozwolą się wykorzystać i okraść. Z lubością zepchną ich do piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Istnieje b. proste rozwiązanie problemu. Wystarczy 09.03.09, 11:15 wprowadzić dobrowolny, prywatny system emerytalny. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Istnieje b. proste rozwiązanie problemu. Wyst 05.04.09, 20:19 oelefante napisał: > wprowadzić dobrowolny, prywatny system emerytalny. Fajnie, nie będę musiał wtedy wynosić śmieci! Wystarczy, że otworzę drzwi na korytarz a tam już będzie czekało stadko emerytów, którzy z ukłonem przyjmą wiaderko z resztkami i zwrócą wylizane do czysta. Teraz jest odwrotnie: to mnie nie stać na swoje utrzymanie, bo rząd zabiera mi olbrzymie pieniądze na utrzymanie emerytów, rolników, kościoła i kogo_tam_jeszcze. Tylko ja z tej czeredy pracuję, a żyje taka chmara luda! Problem w tym, że ta chmara nie szanuje swego chlebodawcy, bo wie, że chlebodawca nie ma wyjścia. Chlebodawca jest zmuszony do pracy na ich rzecz niemoralnym prawem Katolickiej. Chlebodawca jest niewolnikiem czeredy uczepionej budżetu. Trzeba tylko powoli zamykać granice, bo chlebodawcy powolutku uciekają. Odpowiedz Link Zgłoś