amdrzej11 11.03.09, 11:57 Slowo stoi przeciwko slowu. Jezeli mam jednak wybrac miedzy opinia Gazety Wyborczej a opinia Zyty Gilowskiej, wybiore Gilowska. Gazeta Wyborcza jest najwiekszym (obok TVN) informacyjnym manipulantem i klamca w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moher75 Gazeta się myli - czy przeprosi Gilowską ?? 11.03.09, 12:18 O tym Gazeta.pl nie wspomina : eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:062:0018:0018:PL:PDF Dlaczego ? Dlaczego GW pisze : "Ostatecznie, 8 lipca 2008 roku Rada UE oficjalnie ogłosiła, że nie zamierza wszczynać przeciwko Polsce tej procedury" Skoro tegoż 8 lipca RE uchyliła decyzję a nie jak to pisze GazWyb "nie wszczęła" Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt co do decyzji Rady i innych 11.03.09, 12:50 aspektów sytuacji. W przywołanej decyzji nie widzę nigdzie śladów związków przyczynowych między deficytem a wejściem do strefy euro. Po drugie nie wiem czy GW i UE kłamią. Skoro tego nie doświadczyłem to pozwolę sobie w kontekście twierdzenia o ich kłamliwości pozostać z rezerwą. Natomiast co do rzetelności Pani Gilowskiej mam podstawy być sceptykiem. A to z tej przyczyny, że nie była wobec nas szczera co do swojej przeszłości i w niej aktywności - kto chce to pamięta. Stało sie to ponoć powodem jej poważnej choroby i rezygnacji z działalności zawodowej i politycznej. Reasumując - ma dość swobodny stosunek do definicji prawdy, jeżeli chodzi o nią samą. Potrafi się dla korzyści różnorakich sprzeniewierzyć swojmu środowisku i je bez skrupułów zdradzić. Potrafi jak pamiętamy uprawiać na służbowym podwórku rozdzinną (czy tylko?) prywatę. Tytuł profesorski ( vide choćby niejaki zybertowicz) nie daję prawa rościć sobie pretensji do nobilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: co do decyzji Rady i innych 11.03.09, 13:07 > Po drugie nie wiem czy GW i UE kłamią Przytoczyłem wiarygodne źródło którego nie przytoczyła GW a które przeczy tezie zawartej w artykule. Jeżeli nadal nie wie Pan czy GW kłamie to tylko na własne życzenie. Pozostaje gratulować dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt na własne życzenie 11.03.09, 13:49 mam prawo wiedzieć co chcę i co mi się podoba a nikomu nic do tego. Reszta bez odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
radocha1 Re: co do decyzji Rady i innych 11.03.09, 16:31 W jaki sposób przeczy???? 2 razy sprawdzałem i jakoś nie widzę tego przeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: co do decyzji Rady i innych 11.03.09, 16:40 Moher !! Czytanie ze zrozumieniem. Napisane jest w artykule to co Ty piszesz. Napisane jest też, że Słowacja była w tej samej sytuacji i co najważniejsze procedura ta ma się nijak to ERM-II !! Na koniec. Kto to wprowadzał różnego rodzaju ustawy socjalne i ustalał budżet Polski na poziomie wyższym niż zalecenia UE ?? Odpowiedź: Przygotowywany był i zatwierdzany przez Jarka i Zytkę. Nikt im nie kazał go przekraczac !! Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: co do decyzji Rady i innych 11.03.09, 17:11 Kto to wprowadzał różnego > rodzaju ustawy socjalne i ustalał budżet Polski na poziomie wyższym niż > zalecenia UE ?? > Odpowiedź: Przygotowywany był i zatwierdzany przez Jarka i Zytkę. Nikt im nie > kazał go przekraczac !! A dlaczego mieli nie wprowadzać? Jakoś nie słyszałem żebyśmy kiedykolwiek wcześniej zgłaszali akces do wprowadzenia euro? Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: co do decyzji Rady i innych 11.03.09, 17:18 Chyba nikt nie słyszał !! Szczególnie miliony Polaków którzy głosując za wstąpieniem do Unii Europejskiej w traktacie akcesyjnym wyrazili zgodę na przystąpienie Polski do strefy Euro w możliwie najszybszym terminie (obie strony mają dążyc do jak najszybszego spełnienia warunków przystąpienia do strefy Euro)!! Przykład z życia. Zapłaciłem zaliczkę na wczasy bezpośrednio u właściciela ośrodka w Słowacji -tak jest taniej niż w biurach podróży i nie ma zagrożenia, że oni nie przeleją jemu tych kwot. Przelew był w Euro, równowartośc ok. 200 pln W związku z tym zapłaciłem łącznie ok. 75 pln prowizji za przelew !!!!! Uważasz , że jak te "brzydkie zachodnie" Banki napychają sobie takimi prowizjami to my jesteśmy dzięki temu bogatsi ??! Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Pamietajcie, ze zydowska ma niewiele wspolnego 11.03.09, 21:16 z prawda, wiec sprawdzcie w niezaleznych zrodlach, a nie w linkach podanych przez zydowskich spekulantow. Link nie zawsze musi prowadzic do prawdziwych stron Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Pamietajcie, ze zydowska ma niewiele wspolneg 11.03.09, 21:21 adamo64 napisał: > z prawda, wiec sprawdzcie w niezaleznych zrodlach, a nie w linkach > podanych przez zydowskich spekulantow. Link nie zawsze musi > prowadzic do prawdziwych stron nie stac Cię na sprawdzenie samemu ?? Czy też link kojarzy ci się z czymś gejowskim ?? Rozumiem że żydowski spekulant jest zdecydowanie gorszy od polskiego spekulanta !!?? Bo polski to nasz i może nas "dymac" ile wlezie ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Żydowskie prawo religijne jest jednoznaczne. 11.03.09, 23:21 a Katolickie prawo jest niejednoznaczne ?? Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Żydowskie prawo religijne jest jednoznaczne. 11.03.09, 23:35 Jest. Natomiast katolickie prawo nie jest uwarunkowane narodowością. Żydowskie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Żydowskie prawo religijne jest jednoznaczne. 11.03.09, 23:57 fly8171 napisał: > Jest. Natomiast katolickie prawo nie jest uwarunkowane narodowością. Żydowskie > jest. Jedyna jak na razie słuszna Twoja wypowiedź !! Zastanówmy się na ewentualnym powodem tego. Katolicyzm jest religią wielonarodowościową, a Judaizm nie. Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Żydowskie prawo religijne jest jednoznaczne. 11.03.09, 23:40 W prawie kanonicznym nie ma zapisu że katolik nie może zarabiać lichwą na katoliku. W żydowskim. Żyd może zarabiać na katoliku. Na Żydzie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Żydowskie prawo religijne jest jednoznaczne. 11.03.09, 23:56 fly8171 napisał: > W prawie kanonicznym nie ma zapisu że katolik nie może zarabiać lichwą na > katoliku. W żydowskim. Żyd może zarabiać na katoliku. Na Żydzie nie. To jest przykład tylko na to że katolicy zarabiają lichwą i na Żydzie i na Katoliku !! Która więc mentalnośc jest lepsza ?? Po prostu zazdrościsz im, że nie "dymają" swoich !! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Zydowska lojalnosć nie jest narodowa! 12.03.09, 00:46 zaprzeczasz sam sobie !! fly8171 napisał: > Jest. Natomiast katolickie prawo nie jest uwarunkowane narodowością. Żydowskie > jest. Skoncentruj się bardziej bo "gubisz rytm" !! O logice przy takim fachowcu wypowiadac się nie będę !! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Niklewicz pisze najpierw, że ". Tymczasem Rada - 12.03.09, 00:17 wbrew temu, co twierdzi była minister - nigdy nie podjęła decyzji o formalnym zastosowaniu procedury nadmiernego deficytu przeciwko Polsce." A kilka akapitów dalej sam pisze, że: "Ostatecznie, 8 lipca 2008 roku Rada UE oficjalnie ogłosiła, że nie zamierza kontynuować przeciwko Polsce tej procedury" CZYLI: "nigdy nie podjęła decyzji" o zastosowaniu tej precedury, ale pół roku temu ogłosiła, że "nie zamierza kontynuować"? To co niby nie zamierza kontynuować, skoro (jak twierdzi Niklewicz) nigdy nie podjęła o tym decyzji...? Najśmieszniejsze, że ta sama załgana gadzinówka podała w lipcu 2008, że: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5435541,Procedura_nadmiernego_deficytu_wobec_Polski_zakonczona.html "Zebrani w Brukseli ministrowie finansów krajów UE zamknęli we wtorek trwającą od 2004 r. procedurę nadmiernego deficytu wobec Polski - podały źródła dyplomatyczne." I dalej komplement pod adresem rządu PiS: "KE formalnie zaproponowała zakończenie tej procedury w czerwcu, uznając, że deficyt sektora finansów publicznych w Polsce, który w 2007 roku wyniósł 2 proc. PKB, został obniżony poniżej określonego w kryteriach konwergencji z Maastricht maksymalnego pułapu 3 proc. "w sposób trwały i wiarygodny"." Czyli procedura nadmiernego deficytu była jak najbardziej podjęta wobec Polski, a zniesiono ją na skutek obniżenia deficytu budżetowego przez rząd PiS :) nadgajowy napisał: > nie stac Cię na sprawdzenie samemu ?? Czy też link kojarzy ci się z czymś > gejowskim ?? Rozumiem że żydowski spekulant jest zdecydowanie gorszy od > polskiego spekulanta !!?? Bo polski to nasz i może nas "dymac" ile wlezie ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Niklewicz pisze najpierw, że ". Tymczasem Rad 12.03.09, 00:40 uchachany napisał: > wbrew temu, co twierdzi była minister - nigdy nie podjęła decyzji o formalnym z > astosowaniu procedury nadmiernego deficytu przeciwko Polsce." > Skupmy się może nad tym. Zwróciłbym uwagę na stwierdzeniu "nigdy nie podjęła decyzji o formalnym zastosowaniu procedury nadmiernego deficytu przeciwko Polsce." Co oznacza, że Polska nie została w żaden sposób poddana przewidzianym sankcjom z tego powodu. Czy nie jest to prawdą ??!! Dodatkowo dodam, że skoro twierdzisz, a wierze Ci, że dzięki zabiegom rządu PIS Polska została uwolniona od tego zarzutu. Mogła więc starac się o przyjęcie do ERM-II. Twierdzenie więc Zyty Gilowskiej ,że za rządów PiS nie można tego było zrobic jest kłamstwem, tak samo jak jej stwierdzenie, że nie wprowadzenie Polski do ERM-II jest winą tylko rządu Tuska i PO !! > nadgajowy napisał: > > > nie stac Cię na sprawdzenie samemu ?? Czy też link kojarzy ci się z czymś > > gejowskim ?? Rozumiem że żydowski spekulant jest zdecydowanie gorszy od > > polskiego spekulanta !!?? Bo polski to nasz i może nas "dymac" ile wlezie > ??!! Nie wiem tylko jednego. Jak mój powyższy cytat ma się do Twojej całej analizy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Przecież decyzja Rady Unii o uchyleniu 12.03.09, 02:04 procedury została podjęta dopiero w lipcu 2008, aczkolwiek na podstawie zmniejszenia deficytu w 2007 - ot, "bezwładność urzędnicza", także i unijna jak widać :). Więc jakim cudem mógł WTEDY coś zdziałać rząd PiS, skoro go już od ponad pół roku nie było...? Sankcje w związku z wdrożeniem tej procedury mogą być, a może ich nie być, to kwestia decyzji Rady. Jeżeli kraj objęty procedurą stara się z niej wywikłać, tj. zmniejszyć deficyt, to Rada nie obkłada go sankcjami. Po prostu nałożenie tej procedury nie oznacza wcale automatyczne wprowadzenie sankcji, co kłamliwie sugeruje "cyngiel" Niklewicz w słowach: "5 lipca 2004 r. Rada oficjalnie potwierdziła, że w Polsce występuje nadmierny deficyt, ale potem nigdy nie wystosowała wobec polskiego rządy formalnych wskazówek i poleceń (II etap procedury), nie mówiąc już o jakichkolwiek sankcjach, zwłaszcza finansowych (III ostateczny etap procedury)." W przypadku Polski była poprawa (i to za rządów PiS), więc po prostu nie było i sankcji :). I ten fakt - że sankcji nie było - wykorzystał Niklewicz, twierdząc, ze skoro nie było sankcji, to i nie było procedury :). I zabezpieczając się przed ewentualną odpowiedzialnością karną (czuć rękę mecenasa Rogowskiego) słówkiem "formalnych" :). Mówi o tym Gilowska: www.rp.pl/artykul/274718_Rzad_Tuska_ma_budzet_z_ksiezyca.html "Państwo obłożone tą procedurą, a nie będące jeszcze w strefie euro, ma odciętą drogę do ubiegania się o wejście do tej strefy. Musi intensywnie reformować swoje finanse, bo jeśli nie ma poprawy, to możliwe są różne retorsje, włącznie ze zmniejszeniem środków z funduszy strukturalnych." nadgajowy napisał: > Skupmy się może nad tym. Zwróciłbym uwagę na stwierdzeniu "nigdy nie podjęła > decyzji o formalnym zastosowaniu procedury nadmiernego deficytu przeciwko > Polsce." Co oznacza, że Polska nie została w żaden sposób poddana przewidzianym > sankcjom z tego powodu. Czy nie jest to prawdą ??!! > Dodatkowo dodam, że skoro twierdzisz, a wierze Ci, że dzięki zabiegom rządu PIS > Polska została uwolniona od tego zarzutu. Mogła więc starac się o przyjęcie do > ERM-II. Twierdzenie więc Zyty Gilowskiej ,że za rządów PiS nie można tego było > zrobic jest kłamstwem, tak samo jak jej stwierdzenie, że nie wprowadzenie > Polski do ERM-II jest winą tylko rządu Tuska i PO !! Odpowiedz Link Zgłoś
tommix Re: Pamietajcie, ze zydowska ma niewiele wspolneg 11.03.09, 21:41 W twoim mozgu, oszolomie, na pewno nie ma zadnego linku. Synapsy zaniknely. Czego dowodem sa twoje komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Linki są prawdziwe. Tylko że napisać możnawsz 11.03.09, 23:22 Hahaha i Ty jesteś tego przykładem !! Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Jeśli już to to co napisałem. 11.03.09, 23:37 Nie lubię braku logiki. I nie znoszę debilizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Jeśli już to to co napisałem. 11.03.09, 23:54 fly8171 napisał: > Nie lubię braku logiki. I nie znoszę debilizmu. Skoro to jest dla Ciebie nie logiczne to OK, ale dlaczego nawiązujesz w tym poście do debilizmu ?? kącik edukacyjny: dlaczego mój post jest logiczny ? jesteś przykładem osoby która może sobie pisac to na co ma ochotę. W odróżnieniu do autora komentowanego tekstu nie powołujesz się na żadne niezależne wiarygodne źródła informacji, a zarzucasz mu że piszę tylko i wyłącznie swoje niczym nie potwierdzone "brednie" (według Ciebie) Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Jeśli już to to co napisałem. 12.03.09, 00:33 Ja nie jestem przykładem. Przykładem może być to co napisałem. Jesli nic nie napiszę to nie będę żadnym przykładem. To jest logika. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Jeśli już to to co napisałem. 12.03.09, 00:44 fly8171 napisał: > Ja nie jestem przykładem. Przykładem może być to co napisałem. Jesli nic nie > napiszę to nie będę żadnym przykładem. To jest logika. Skoro chcesz prowadzic dyskusje o logice wypowiedzi skupiając się na jej semantyce a nie treści to rzeczywiście masz rację, tylko nijak się to ma do Twoich mizernych "argumentów" na temat Balcerowicza, Żydów, Euro, GW i czego tam chcesz !! Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Jakie haki ma na Gilowską Kaczyński? 11.03.09, 12:33 Odsunęła się od polityki, a teraz jakby na zamówienie Kaczyńskiego zabiera bałamutnie głos w sprawie wejścia Polski do strefy euro. Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt A takie 11.03.09, 12:37 jakie swego czasu wyszły po części na jaw, a po ich ujawnieniu niemożebnie się wprost rozchorowała. Ma najwidoczniej w perspektywie możliwość dalszego chorowania a woli być zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny_lud Wiara w szarlatanów 11.03.09, 12:54 Mnie przy okazji wypowiedzi Zyty Gilowskiej (kłamliwej, jak wcześniejsza wypowiedź Gęsickiej, czego sie należało spodziewać) zastanawia zupełnie co innego: podatność dziennikarzy na słowa szarlatanów, za to słaba zdolnośc obserwacji. Gilowska uchodziła za autorytet finansowy PO. Ale kto słuchał wystąpień tej damy, krytykującej zajadle Marka Belkę - a ten miał sukcesy ekonomiczne i znał się na rzeczy - widział jedno: rozjuszoną przekupkę, która chce sobie coś załatwić. Fakty nie miały znaczenia. Podobnie: skąd się zięło przekonanie o wybitności politycznej Rokity? Trzweba było dopiero głupiej sytuacji, żeby zobaczyć miałkośći histeryczne skłonności "premiera z Krakowa"? Wczesniej tego nie było widać? A Marcinkiewicz? A w końcu Jarosław Kaczyński, który jest urodzonym przegranym, krzykliwym i odpychającym, to prawda, ale to charakterologicznie (intelektualnie też) to "looser". Ileż to razy opisano jego rzekome zdolności polityczne. Które się sprowadziły do katastriofalneuj dla niego samego koalicji i sprowadzają się do pasma klęsk, już dzisiaj czyniących z niego politycznego zombie. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
cli-ff Re: Wiara w szarlatanów 11.03.09, 15:27 ciemny_lud napisał: > Mnie przy okazji wypowiedzi Zyty Gilowskiej (kłamliwej, jak > wcześniejsza wypowiedź Gęsickiej, czego sie należało spodziewać) Tak lepiej wierzyć głosicielom cudow i GW. To są tytani wiedzy, umiejętności i moralności. Reszta to karły i kłamcy. Tylko nieuk, lub propagandysta może postrzegać świat wyłącznie jako czarno - biały. A kim ty jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny_lud Re: Wiara w szarlatanów 11.03.09, 15:48 do cli-ffa: Jestem ciemnym ludem, który wszakże "tego nie kupił". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 13:50 No to ja juz nie wiem: to, ze nie przyjeto Euro, to jest sukces, czy katastrofa? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 19:05 darekvtb napisał: > No to ja juz nie wiem: > to, ze nie przyjeto Euro, to jest sukces, czy katastrofa? Sukces. Zdecydowanie sukces. Polacy nie chcą euro. Chcą mieć wpływ na walutę jaką będą płacić. Złotówka to jeden z symboli niepodległości Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 19:19 adam81w napisał: > darekvtb napisał: > > > No to ja juz nie wiem: > > to, ze nie przyjeto Euro, to jest sukces, czy katastrofa? > > Sukces. Zdecydowanie sukces. Polacy nie chcą euro. Chcą mieć wpływ na walutę > jaką będą płacić. Złotówka to jeden z symboli niepodległości Polski. Mieliśmy niedawno przykład wpływu tej "niepodległości" na naszą gospodarkę ("opcje") i kredyty (walutowe). Za to jest więcej możliwości podnoszenia sobie notowań będąc opozycja krzycząc o coraz większym "kryzysie" (nigdy nie słyszałem by ktoś mówił jak jest coraz bogatszy, wzrost PKB, by żyło mu się gorzej niż poprzednio), a czym później Euro, tym większe zagrożenie, tym lepiej dla opozycji !! Naród można zawsze miec w dupie, skoro on ma dupę zamiast głowy !! Odpowiedz Link Zgłoś
jiima Re: Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 12.03.09, 10:22 To proste jak budowa cepa. Zasługą Rządu Jedności Narodowej pod władzą Jarosława Kaczyńskiego, najlepszego premiera od czasów Mieszka I, było to że nie przyjęto Euro, choć wredna rada europy próbowała nas do tego podpuścić (na Słowacji jej się udało) Największą porażką Donalda Tuska i PO jest to, że nie udało się jej przyjąć Euro w pierwszych dniach urzędowania, bo teraz jest za późno. Czy to takie trudne? (!! Excessive sarcasm warning !!) -- Never compromise Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 14:33 Słowacja miała deficyt budżetowy tylko o 1% wyższy od zakładanego a Polska o 3%, z prognozą wzrostu (złe "księgowanie" otwartych funduszy emerytalnych, na co UE "przymknęła oko" w momencie wstępowania Polski). O ile na Słowacji w czasie ERM2 można było dopasować się do wymogów, o tyle my składając wniosek do ERM2 wygłupilibyśmy się tylko. Poza tym oprócz ERM2 Słowacja wprowadziła zmiany w prawie umożliwiające wprowadzenie euro, a my o tym, że trzeba takie zmiany wprowadzić (m.in. konstytucja) dopiero zaczęliśmy mówić, co sprytnie wykorzystuje EBC nie pozwalając nam na złożenie wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 15:13 www.biuletyn.ukie.gov.pl/HLP/banal.nsf/0/AA1BF7CDEBEF10DFC12575380042624F/$file/10_H.Sroczynska_Przygotowania%20S%C5%82owacji%20do%20wprowadzenia%20euro.pdf?Open Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_3_3 Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 15:14 Panie redaktorze proponuję jeszcze raz przeczytać wywiad z prof.Gilowską i nie pisać półprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Zyta wróć, Balcerowicz i inne nieudaczniaki PIT-u 11.03.09, 15:55 PIT-u nie potrafią wypełnic gamonie a pouczają Balcerowicz, prof. ekonomii politycznej socjalizmu byl przy kortyku i zdezerterował...tchórz Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 15:58 Poczekajmy,na nastepna wypowiedz Pani Min.Gilowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Jesli linki umieszczone w notatce Niklewicza 11.03.09, 16:50 potwierdzaja to co pisze, to Gilowska po prostu truje trzy po trzy. Nic nie stoi na przeszkodzie by przedstawila, moze nawet tutaj, swoje racje w odniesieniu do tego co demaskuje Niklewicz: albo skrajna (jak na naszego bylego MF) niekompetencje albo propagandowa glupote naszej bylej MF. Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? Odpowiedz Link Zgłoś
danka2007 W Słowacji 96 procent banków jest obcych 11.03.09, 18:20 To jest tajemnica Słowacji, tam rynek kontrolowany jest w 96 procentach przez kapitał obcy, więc oni jako już całkowicie pozbawieniu suwerennosci mają do Euro pierwszeństwo.. Kolonizacja trwa , niewolnicy mają punkty dodatkowe i nie muszą spełniać wymagań UE. Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: W Słowacji 96 procent banków jest obcych 11.03.09, 19:27 danka2007 napisała: > To jest tajemnica Słowacji, tam rynek kontrolowany jest > w 96 procentach przez kapitał obcy, więc oni jako już całkowicie > pozbawieniu suwerennosci mają do Euro pierwszeństwo.. > Kolonizacja trwa , niewolnicy mają punkty dodatkowe i nie muszą > spełniać wymagań UE. Hahahahahaha !! O co ma własnośc Banków do warunków wejścia do strefy Euro !! Wszytko zależne jest od działań rządu i Banku centrarnego !! Decyzja zaś zawsze zaczyna się od decyzji w parlamencie. Czyżby parlament Słowacji składał się z zarządów Banków ?? Coś to podobne do teorii że "po wejściu do strefy Euro Słowacy kupują w Polsce bo u nich tak podrożało" !! Hehehe No i na rachunki za światło im brakuje. Warto by poznac warunki geograficzno-ekonomiczne kraju, naszego sąsiada i gdzie Prezydent jest wielkim przyjacielem Lecha K. Mają małą ilośc ludności, w tym na 1m2. Z powodu chocby dużej ilości terenów górzystych (Tatry). Trudno by oświetlali w nocy góry by ktoś z metra cięty widział że ich kraj z lotu ptaka wygląda jak jedna wielka metropolia. Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Jest jeszcze jeden problem. EBC nas tam nie chce! 11.03.09, 19:44 Cała ta dyskusja jest biciem piany przez PO jako temat zastępczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Jest jeszcze jeden problem. EBC nas tam nie c 11.03.09, 19:46 fly8171 napisał: > Cała ta dyskusja jest biciem piany przez PO jako temat zastępczy!!! Czyli Zyta jest 5 kolumną PO w PiSie ?? No tak !! Wróg czai się wszędzie !! Może byc nim każdy z nas !! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Mało tego. Odnieśli sporo korzyści! 11.03.09, 20:23 Jakich ?? Konkrety ?? Spadek siły nabywczej Funta ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Wzrost eksportu i ożywienie gospodarcze! 11.03.09, 20:37 ożywienie gospodarcze objawia się zwolnieniami i upadłościami firm ?? Bo Polacy to skąd teraz wracają i rejestrują się w UP zwiększając grono bezrobotnych ??!! No skąd ??!! Nie przypadkiem z Wielkiej Brytanii ?? Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 A kiedy Anglia próbowało wchodzić strefy Euro? 11.03.09, 22:59 Poczytać. Sprawdzić. Potem się odzywać! Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: A kiedy Anglia próbowało wchodzić strefy Euro 11.03.09, 23:20 fly8171 napisał: > Poczytać. Sprawdzić. Potem się odzywać! Nigdy nie chciała, aż do teraz !!!! Może innym da to coś do myślenia, bo tobie nie daje, lub masz inne zadania do realizacji niż wygłaszanie swoich myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Anglia była w ERM2!!! 11.03.09, 23:33 Poczytać. Sprawdzić! Potem się odzywać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Kiedy nasz kraj byl swiatowym mocarstwem ? 12.03.09, 01:28 Dlaczego caly swiat posluguje sie jezykiem angielskim a nie polskim? Co warte sa porownania tego czego porownac sie nie da ? Swiatowej potegi, ktora zrodzila Australie, Stany Zjednoczone dala stabilna demokracje Indi, panowala w Afryce i w Azji z naszym krajem, ktory w tym samym czasie nie potrafil zachowac wlasnej samodzielnosci i niezawislosci panstwowej ? Moze jednak byly miedzy nami a Anglikami jakies istotne roznice skoro losy sa tak rozne ? Takim symbolem, raczej bezpowrotnie przemijajacej swietnosci Angli jakim jest £ dla Anglikow, nasza zlotowka, z racji licznych dziejowych przegranych naszych przodkow nigdy nie tylko nie byla ale nie miala najmniejszych szans zostac. To, ze jestesmy podobnie przywiazani do naszej zlotowki jak Anglicy do £ nie oznacza, ze poprzez to przywiazania dowartosciujemy nasza przeszlosc by byla taka jak ta swiatowa angielska. To ani nie £ ani nie ERM spowodowal korzysci o ktorych piszesz tylko twarda i bezlitosna polityka gospodarcza Tatcher, ktora obrazuje jeszcze dzisiaj roznice miedzy nami a Anglikami: my finansowalismy restrukturyzacje naszego sektora wydobywczego z funduszy UE tak by nie "ukszywdzic" naszych rozpieszczonych prl-owska wladza i sila solidarnosciowej aureoli gornikow. Tatcher zrobila to sama na koszt Anglikow nie baczac na liczne (bylo ich chyba z dziesiec nieomal dzien po dniu) kolejne samobojstwa glodowe protestujacych gornikow. Trudno sie potem dziwic, ze negocjujac wejscie do UE miala argumenty i osiagnela bardzo korzystne warunki, ktore jeszcze niedawno byly powodem konfliktow przy okreslaniu budzetu UE na lata 2007-2013. Re: Anglia była w ERM2!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Historyczne argumenty są nie na miejscu. Wejście 12.03.09, 02:29 Polski w ERM 2 teraz, w arunkach kryzysu i niestabilności rynków finansowych to zaproszenie dla spekulantów finansowych do ataków na złotego i do wyssania rezerw NBP, które będą musiały być rzucone dla utrzymania wynegocjowanego kursu w widełkach +/- 15 %. Zastanawiam się, czy Rostowski to nie jest po prostu agent Sorosa, który chce powtórzyć numer jaki wyciął Bank of England w 1992. GB była wtedy w ERM (bezliczebniczym), czyli w korytarzu nakazującym utrzymanie kursu funta wobec ECU (European Currency Unit). Pierwowozoru euro, która "nie była pieniądzem i nie przyjmowała postaci materialnej. Była konstrukcją prawno-finansową, umożliwiającą rozliczanie się w handlu międzynarodowym." ( pl.wikipedia.org/wiki/ECU ) GB i tak nie obroniła funta i wyleciała z ERM, a Soros "na czysto", po odliczeniu kosztów operacji łyknął ca 1 mld funtów :). Jak scenariusz zostanie POwtórzony, to i tak wylecimy z ERM 2, ale za to zostaniemy z gołą d..., obrani z rezerw walutowych. A że w międzyczasie rząd PełO dla ratowania deficytu za grosze rozprzeda wszystko, co jeszcze jest do rozprzedania, łącznie ze strategiczną energetyką i przemysłem surowcowym - to proces całkowitej bantustanizacji bantustanu Bolanda zostanie wreszcie domknięty :). Nad czym mendia w rodzaju GWna roztoczą swój parasol ochronny ku zdebilałej radości ciemnego ludu wykształciuchowskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Uzupełniający link: 12.03.09, 02:41 www.bankier.pl/wiadomosc/Nieracjonalny-ped-do-ERM-2-1917223.html Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: Uzupełniający link: 12.03.09, 03:27 Rano Ci odpowiem na Twoje "doniesienia". W jakiej strefie teraz żyjesz ?? Czyżbyś wolał inny kraj niż Polska ?? Jeśli tak , to wara od Polski. Głosuj i wypowiadaj się na temat swojej "ojczyzny" !! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Pisalem jedynie, ze uzywanie £ i angielskiego 12.03.09, 10:16 wzorca jako argumentu zachowania naszej zlotowki nie ma najmniejszego sensu. Nie pisalem, ze nie ma innych argumentow do zachowania zlotowki. Ale na pewno nie w takim ukladzie jak dotychczas naszej patetycznej "narodowej" dumy z chwilowego wzrostu wartosci wobec innych walut. Mocna zlotowka, taka jaka byla, dla samej mocnej zlotowki tylko po to by nasze pajacowate wyksztalciuchy mogly "taniej" podrozowac, albo po to by nasi salonowi bysnesmeni mogli spokojnie bogacic sie finansowo byla bledem. Faworyzowala dochody ze zgromadzonego kapiatalu a nie z pracy. Interes w zlotowce byl w kontrolowanej inflacji rzedu 5 -7 % w skali rocznej dynamizujacej gospodarke, regulujacej sprzecznosci i uruchamiajacej ludzka aktywnosc a nie jak ta silna spekulacje i biernosc. Nasz porazajcy strach przed inflacja wynikal i wynika z obaw co do umiejetnosci naszych wladz uzywania kontrolowanej inflacji jako narzedzia ekonomicznego dynamizujacego rozwoj. Silna zlotowka miala swoja racje bytu tylko w przedsionku do €. Inaczej byla tylko strata czasu i narzedziem w rekach finansistow wplywania na wladze polityczne co zreszta jaskrawo ujawnia sie obecnie. Byla wyrazem tych aspiracji nie tylko naszych finansistow do odgrywania coraz wiekszej roli w zyciu polityczno-gospodarczym w naszym kraju, ktore "godnie" reprezentowal Balcerowicz a z ktorych, przez jakis czas, takie dumne byly i pewnie jeszcze sa nasze pretensjonalne wyksztalciuchy. Re: Historyczne argumenty są nie na miejscu. Wejś Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 20:16 To koronny dowód istnienia Opatrzności Bożej. Dowód dla ateistów. Mimo starań lizodupców euro nie ma i długo nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 11.03.09, 21:42 > To koronny dowód istnienia Opatrzności Bożej. Dowód dla ateistów. Mimo starań l > izodupców euro nie ma i długo nie będzie. Nie będzie jeszcze przez jakiś czas ale czy jest się z czego cieszyć? Uważam, że marną oznaką suwerenności jest posiadanie rodzimych monet i biletów NBP, które można wymienić na inną walutę tylko w Polsce. Zachowujesz się tak, jak mieszkaniec 19-wiecznej wsi uszczęśliwiony, że udało się widłami i cepami przegnać z okolic ekipę kładącą szyny kolejowe. A ta "opaczność" nazywa się Jarosław Kaczyński i jego zaściankowo-katoliczkowata świta. Niech nas Opatrzność chroni przed taką opacznością. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Własna waluta to możliwoś wyboru stó proc! 11.03.09, 23:01 I mozliwość wpływania na gospodarkę. A wachania kursu mają zalety i wady które się równoważą. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Spokojnie możesz wymieniać w wielu krajach Europy 12.03.09, 00:05 Odpowiedz Link Zgłoś
nadgajowy Re: A ja nie wierzę członkowi PZPR Balcerowiczowi 11.03.09, 23:26 a wierzysz im ?? : Andrzej Kryze, wiceminister sprawiedliwości - był członkiem PZPR do jej końca (1990 r.). Sędzią w PRL. Skazywał w stanie wojennym. Zbigniew Wasserman - Minister koordynator ds. służb specjalnych, PRL-owski prokurator od lat 70-tych. Wojciech Jasiński, minister skarbu - członek PZPR w latach 1976-1981, szef Wydziału Spraw Wewnętrznych (przybudówki SB) w Płockim Urzędzie Miasta. Andrzej Aumiller, powołany 03.11.2006 na stanowisko ministra budownictwa - wieloletni członek PZPR aż do jej końca. Anna Kalata od 06.05.2005 minister Pracy i Polityki Społecznej. Członek PZPR w latach 80-tych, potem SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Wprowadzają w błąd w sprawie euro? ales mi nowina 11.03.09, 23:32 Kaczki dziwaczki, ze swa prywatna partia zwana, P.artia I.gnaca S.obka, jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 12.03.09, 07:35 Ten artykuł potwierdza przekonanie, że politycy polscy reprezentują na ogół niskie standardy wiedzy - a była minister jest w końcu fachowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Kto wprowadza w błąd w sprawie euro? 12.03.09, 10:16 Z zalacznika wynika, ze jesli GW troche sie pomylila, to Gilowska calkowicie rozminela sie z prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado No kto? PiS, i to podwojnie. 12.03.09, 10:21 Do niedawna JK, LK itp twierdzili, ze Polska nie powinna wejsc do euro az do 2015 czy 2020r (co znaczy nigdy, bo kto jest w stanie przewidziec co sie stanie w miedzyczasie). Obecnie, kiedy narasta swiadomosc, ze zaniechanie wejscia do euro spowodowalo liczne katastrofy, zalamanie waluty, utrate oparcia w EBC i Brukseli, okazuje sie, ze PiS chcial ale nie mogl. Wpadli na to wytlumaczenie dopiero teraz. Nowa zmiana oblicza (raczej maski)? Odpowiedz Link Zgłoś