Dodaj do ulubionych

Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h

• daszek.fistaszek Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:30
      WIELKIE LOL.

Ale co się dziwić. Tylko malutki procent "wybrańców narodu" poprawnie pisze i
      mówi, a co dopiero myśli.
      A z tego artykułu widać, że jak już się zabierają za myślenie, to zwykle im nie
      wychodzi.
    • megasceptyk nie no debile debile debile! 19.03.09, 11:31
      bez komentarza dla tych żałosnych
      skretyniałych tępych matołów
    • brzezie76 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:33
      to tworzenie państwa POlicyjnego przez POpaprańców.
    • pawelek_krk Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:35
      Tak, to teraz chyba dilerzy samochodów będą musieli przeprowadzać homologacje liczników w autach. Bo każdy wie, że one trochę przekłamują +/- o parę % (najlepiej sobie sprawdzić z GPS). Więc skoro kupiłem legalnie auto w salonie, na gwarancji etc etc to chyba nie muszę brać odpowiedzialności że licznik pokazał 70km/h a radar sobie zmierzy 71,5km/h co może mnie kosztować parę stówek + punkty karne? Ciekawe czy mógłbym wtedy dochodzić zwrotu kasy od producenta auta?

Właśnie po to było zostawione te +10km/h, nie wspominając już o tym że taki przeciętny radar na drodze pewnie pstryknie teraz jakieś 5000 zdjęć dziennie, więc już widzę jak zatrudnią kolejne 0,5 mln policjantów do analizowania zdjęć..
    • tasman23 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:39
      Wina teorii Darwina. Zeszliśmy z drzewa ale nadal przy nim stoimy.
    • sympatyklewicy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:41
      lehoo napisała:

> 1 km/h stanowi 2% z 50 km/h. Żaden prędkościomierz samochodowy nie
      > ma aż takiej dokładności względnej. Z tego widać że nad ustawą
      > pracowali absolutni ignoranci techniczni,
      w PełO wszyscy wierzyliśmy, i chyba dalej mamy nadzieję na cuda ...
      by nie powiedzieć durnie.
      no teraz to chyba towarzyszu przesadziliście ...
      > A biorąc pod uwagę, że w siatce godzin liceum ogólnokształcącego
      > mamy w 1 klasie: 2 godziny religii i 2 godziny fizyki, w 2 klasie:
      > 2 godziny religii i 1 godzinę fizyki, w 3 klasie: 2 godziny
      > religii i 0 godzin fizyki, jest spora szansa na to, że przyszłe
      > parlamenty zdominowane przez pobożnych jełopów jeszcze większe
      > absurdy produkować będą.
      tylko w SLD nadzieja, tylko w SLD ...
    • ewa1-23 A gdzie na podziałce prękościomierza jest 1 km? 19.03.09, 12:04
      Senatowi już odbija! Niech się zajmie niepłaceniem składek na NFZ przez rolników, a nie pierdułami!
    • ksks3 Poprostu idioci 19.03.09, 12:10
      Co tu napisać, że dokładność prędkościomierzy, że to niewykonalne
      że...itd . Poprostu wszystke barany powinny być odseparowane od
      stanowienia czegokolwiek a już prawa w szczególności
      • slavko.matejovic Re: Poprostu idioci 19.03.09, 12:15
        Sami takich wybraliśmy... tu przydałoby się parę stosownych
        epitetów, ale nie chcę obrażać trzody i nierogacizny, bo co
        zwierzątka zawiniły... Widzę, że PO i Tusk usilnie chcą przegrać
        wybory i parlamentarne i prezydenckie, wystawiając takich cepów z
        takimi pomysłami...
    • miguel1977 Już widzę te korki w mieście 19.03.09, 12:15
      W ramach protestu i trochę ze strachu, po wprowadzeniu nowych chorych
      przepisów, zaczynam jeździć w mieście z prędkością 30km/godz. Jak tak zrobi
      większość kierowców, może wtedy szanowna władza przejrzy na oczy.

Drodzy posłowie. Nie wiem czy jesteście świadomi, ale waszym celem jest
      służenie obywatelom, rozwiązywanie ich problemów, a nie tworzenie matrixa, w
      którym obywatel będzie uproszczony do roli płatnika podatków na wasze
      zagraniczne wycieczki... ups, sorry... delegacje. Zróbcie lepsze jezdnie, dla
      pieszych kładki i tunele, tam gdzie trzeba postawcie sygnalizację świetlną, a
      wszystkim nam się będzie lepiej żyło. Patrząc na rządy przeszłych i obecnych
      władz, mam wrażenie, że dla nich kierowcy to straszne zło. Podnosi się ceny
      paliw, a kiedy kierowca przerabia samochód na tańsze paliwo, władzunia
      złośliwie robi tak, żeby to się kierowcy nie opłacało. Mówicie że jak kogoś
      stać na samochód to stać go również na płacenie podatków, opłat i innych
      synonimów legalnego zdzierstwa. Przetrzyjcie oczka i spróbujcie zauważyć
      normalnych ludzi, który auto kupują, ponieważ dojeżdżają np. na godzinę drugą
      w nocy do pracy w hurtowni, znajdującej się w wiosce poza miastem. O tej porze
      autobusy tam nie kursują. I co ma zrobić taki gościuniu? Kupuje najtańszy
      samochód na jaki go stać, a więc używany, do którego co pewien czas będzie
      dokładać sporo kasy na naprawy. Gościuniu nie kupi sobie super bryki, bo nie
      jest posłem i go na to nie stać. On chce tylko spokojnie dojeżdżać do pracy
      najniższym kosztem.

Droga władzunio, może powiem trochę brutalnie, ale waszym zasranym obowiązkiem
      jest ułatwiać ludziom życie, a nie wiecznie im rzucać kłody pod nogi. Ale mam
      nadzieje, że kiedyś taka kłoda pięknie odbije się od jezdni i porządnie pacnie
      władzunię w główkę, żeby pobudzić szare komórki do myślenia.
    • ccc-bbb Marek Trzciński z PO - Wybiórcza tego nie napisze! 19.03.09, 12:15
      Ot czerska rzetelność!

O durnym pomyśle Wybiórcza napisze, ale o tym że Marek Trzciński jest z PO to już nie!

Gdyby to był PiSowiec nagłówek pewnie byłby inny, a w tekście było by wyraźnie napisane że koleś jest z PiSu!

I małe przypomnienie słów Tuska w czasie kampanii X.2007 roku:
      "Tylko facet bez prawa jazdy może stawiać fotoradary zamiast budować drogi"! - rządzi PO i ...zafunduje nam 1000 fotoradarów!

No ale o PO źle się w wybiórczej nie pisze. W takich przypadkach winni są "urzędnicy, senat, senator"!
    • czujny_obywatel A ja uważam, że pomysł jest OK 19.03.09, 12:16
      Mam prawo jazdy od kilkunastu lat, lubie bardzo szybko jeździć i lubię się również napić (oczywiście wtedy gdy nie jeźdżę). Moje obserwacje sa takie, że W POLSCE NIE MA MIEJSCA NA ZADNĄ TOLERANCJĘ, MUSZA BYĆ TYLKO TWARDE WIDŁKI. Jesteśmy państwem z bardzo niska kultura jazdy i nie tylko. Mam dość debili jeżdżących po mieście 100 km/h, bo lubia, bo im sie śpieszy. Jak w mieście gdzieś można jechać 70/90/100 na godzinę to zwykle jest to wielopasmówka otoczona siatką, a nie zwykła ulica.

Polakowi jak da się palec to ten od razu chce całą rekę. Jak pozwoli sie na 50 na godzinę to chce 60-70, jak pozwoli się na 0,2 promila to chce 0,5 a najlepiej 1 promil. Nie, może za kilka dekad jak Polacy dorosną, to tak bedzie mozna. Teraz to zero tolerancji za szybkość i zero tolerancji za alkohol. A jak ktoś kupuje mieszkanie 50 kilometrów od miasta i ciagle się spieszy, to niech wstaje o 4 rano, albo niech coś sobie wynajmnie blisko pracy.
      • hurdy-gurdy Re: A ja uważam, że pomysł jest OK 19.03.09, 12:43
        czujny_obywatel napisała:
        A ja uważam, że pomysł jest OK

życzę wielu fotoradarów na trasie w takim razie
        • czujny_obywatel Re: A ja uważam, że pomysł jest OK 19.03.09, 13:22
          He, he radary są zwykle w miastach i wioskach (tych na trasach), a tam mamy jeździć wolno. Na trasach pomiedzy miastami, wioskami, na autostradach to raczej radarów nie ma.
          Jezeli np. 50 km/h jest za mało to niech ten próg bedzie podniesiony do 60 km/h ALE MUSI BYC TO RYGORYSTYCZNIE EGZEKWOWANE. ZAUWAZAM, ŻE W POLSCE KIEROWCY SAMI CHCA DECYDOWAĆ ILE POWINNI JECHAC, A TAK SIE NIE DA I TAKIE ZACHOWANIA TRZEBA TĘPIĆ MANDATAMI
          • terion Re: A ja uważam, że pomysł jest OK 19.03.09, 13:40
            > He, he radary są zwykle w miastach i wioskach (tych na trasach), a tam mamy jeździć wolno. Na trasach pomiedzy miastami, wioskami, na autostradach to raczej radarów nie ma.

Zapraszam na E4 na odcinku np. Kraków-Przemyśl. Teren zabudowany, oddzielony od siebie krótkimi odcinkami gdzie można jechac powyżej 50. Znaki ograniczenia czasem w odległości poniżej 50m od siebie. I tak przez prawie 300km. Średnia dozwolona prędkość na tej trasie (nie mylić ze średnią rzeczywistą, uwzględniającą światła i inne przestoje) nie sięga pewnie nawet 60km/h. Jedyny wyjątek to obwodnica Tarnowa, z resztą teraz w remoncie. Między Rzeszowem a Przemyslem planowane jest zainstalowanie radaru średnio co 1.5 km. Prawdopodobnie będzie się to wiązało równiez z ustawieniem ograniczen pod te radary, żeby szybciej się zwróciły.
            Ale co tu się dziwić, jak ktos wydał zezwolenie na wyjazd z każdej prywatnej posesji prosto na drogę, podobno międzynarodową?
            Na prawdziwych wisokach i osiedlowych ulicach, tam gdzie ludzie faktycznie chodzą poboczami radarów nie ma, bo nie zarobiłyby na siebie. Są tam, gdzie jest z tego kasa.
            Autostrady? Halo, jestesmy w Polsce.
            • czujny_obywatel Re: A ja uważam, że pomysł jest OK 19.03.09, 13:51
              to jest właśnie ten wielki polski problem, że drogi krajowe, ekspresowe, miedzynarodowe itp biegną poprzez wioski i inne sioła, a nie jak powinne przez pola. Tu może tylko pomóc budowa dróg. Faktycznie dużo tych radarów na tej trasie, ale jak kazde sioło przy drodze chce miec radar dla podreperowania budżetu...W miastach to ja bym stawiał radary dosłownie co kilkaset metrów, aż by sie towarzystwo nauczyło normalnie jeździć.
              • 13ronin Re: A ja uważam, że pomysł jest OK 19.03.09, 16:27

> to jest właśnie ten wielki polski problem, że drogi krajowe, ekspresowe, miedzy
                > narodowe itp biegną poprzez wioski i inne sioła, a nie jak powinne przez pola.
                > Tu może tylko pomóc budowa dróg. Faktycznie dużo tych radarów na tej trasie, al
                > e jak kazde sioło przy drodze chce miec radar dla podreperowania budżetu...W mi
                > astach to ja bym stawiał radary dosłownie co kilkaset metrów, aż by sie towarzy
                > stwo nauczyło normalnie jeździć.

Te czujny nie rozmnażaj się!
    • r1111111 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:16
      Miała pretensje szanowna publika, że PiS planował zwiększenie ilości
      fotoradarów. Krzyk: "Drogi naprawiać, a nie fotoradary stawiać!"
      Teraz PO już ten pomysł z fotoradarami realizuje, publika milczy :)
      Szanowni Państwo, budźet potrzebuje pieniędzy, a skąd je brać?
      Z Waszej (i mojej :( ) kieszeni przecież najłatwiej.
    • a.ba a kiedy złodzieje/sejm+ rząd wybudują drogi ? 19.03.09, 12:22
      Niedługo radar będzie stał nad każdą dziurą w jezdni,
      łatwiej tym złodziejom postawic radar niż dzury załatać.
      Z paliwa zbiera się tyle akcyzy i opłat paliwowych że można
      sfinansować beż żadnej pomocy i dotacji budowę potzrebnych
      autostrad, dróg szybkiego ruchu i obwodnic. Ale te pieniądze na
      drogi nie idą tylko na dotacje do partii i hgw jeszcze czego (wojna
      w Iraku i Afganistanie, zabawki dla armii, diety dla p-osłów).

Egzekwowanie ograniczeń prędkości to ma sens jak jest sieć dróg jak
      u niemców - a ograniczenia są na drogach dojazdowych.
      U nas na trasie np. Wrocław-Gedańsk - 70% drogi to ograniczenia do
      50%. to pozbawia normalnych kudzi możliwość normalnego podróżowania
      w rozsądnym czasie.

p.s.
      Pociągi odpadaja bo nie każdy może podróżować z osobistą sprzątaczką
      i ochroniarzem.

p.s.
      proponuje wiecej wyborów nie robić niech się hooje sami wybierają -
      i tak robią co chcą
      • czujny_obywatel ale to mi logika 19.03.09, 12:29
        jak mamy fatalne drogi (bo mamy) to znaczy, że ma u nas być bezprawie, że można "RÓBTA CO CHCETA", że napruty debil może po mieście smigać 100 na godzine.
        • gordon26 Re: ale to mi logika 19.03.09, 14:02
          > jak mamy fatalne drogi (bo mamy) to znaczy, że ma u nas być bezprawie, że można
          > "RÓBTA CO CHCETA", że napruty debil może po mieście smigać 100 na godzine.

ty czujny OPwatel

po 1
          artykuł dotyczy przekroczenia prędkości o 1 km/czyli o 2 % dopuszczalne prędkości
          TY piszesz o 100 km/h czyli o cale 100% -nie widzisz różnicy??
          tego licznik w samochodzie nie zanotuje nie dość ze są obarczone błędem pomiaru
          to widziałem kiedyś licznik z podziałką co 1 km/h?? jak Ty masz zamiar jeździć
          skoro nie wiesz ile jedziesz?? chyba że będziesz jeźdił 40 km/h tam gdzie jest
          50 a za miastem 80 km/h hahhahahahhaaahahahahahah w to nikt nie uwierzy 80 km za
          miastem hahhahahahahahahahahhahah Ty człowieku co Ty nam chcesz wmówić że to
          jest super że to nie jest powoli Państwo policyjne a za bezradność policji
          zapłaci zwykły obywatel jeżdżący normalnie ale ( przekroczy o 1km/h to będzie
          pirat??????) nie radzą sobie z Tymi co przeginają to najlepiej ukarać wszystkich
          kolektywnie. Tyle że to śmierdzi Stalinem i zwykłą komuną. Prędzej się
          osr......am niż kiedykolwiek więcej zagłosuję na PO. Oni kręcą lody , Senator
          PO niewiedział ze wygra konkurs na szkolenia dla stoczniowców ( był
          współwłaścicielem firmy i pisał spec ustawę a Schetyna nazywa to niefortunne-
          Pawlak nie widzi nic dziwnego w tym iż można załatwiać posady w administracji
          Matko gdzie my żyjemy????? Co to za ideały?????? Co to za kraj!!!!!!!!!!!!!!
        • garnek_z_neolitu Logiki troche 19.03.09, 15:46
          Jesli 'napruty debil' bedzie jechal 100km/h przez miasto to lamie ograniczenie
          50km/h i nie ma roznicy czy tolerowac bedziemy 1km/h czy 10km/h wiecej. Podobnie
          jesli jest napruty nie wazne czy dopuszczalna ilosc akloholu we krwi jest 0.5
          promila czy 0.0. Jak sie zaostrzy prawo on nadal bedzie naprutym debilem jadacym
          100km/h po miescie.
    • nor70 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:22
      Czy Platworma nie umie albo nie chce wykorzystac pieniedzy z Uni
      (które my wpłacamy), tylko obciaza dodatkowo obywateli ?
      Kazde urzadzenie do pomiaru jest dokladne co do 1 km ?
      PO uchwala gorsze glupoty niz kolchoz UE i komunizmu razem wziete.
    • milena-schefs Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:23
      interesująca sprawa
      w przypadku mojego samochodu (z prędkościomierzem analogowym) różnica między
      wskazaniem tegoż prędkościomierza a wskazaniem GPS-a wynosi 10km/h. Któremu
      urządzeniu mam wierzyć, jeśli nie chcę dostać mandatu? Jeśli zawierzę
      prędkościomierzowi samochodowemu, wszyscy na drodze będą na mnie trąbić, bo przy
      ograniczeniu do 50 ja będę jechać 40! Jeśli zaś uwierzę GPS-owi, może się
      okazać, że on nieco zaniża prędkość i przekroczę ją o ten cholerny 1km/h. Nie
      znoszę piratów na drodze, ale nie dajmy się zwariować! I niech ktoś wreszcie
      ustawi rozsądnie znaki drogowe - tak kretyńskich znaków jak u nas nie widziałam
      w żadnym kraju.
      • mvoda Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 20.03.09, 07:14
        ze swojego doświadczenia: analogowy jak i cyfrowy prędkościomierz "zawyżają". zauważ, że im wieksza prędkość, tym większa różnica we wskazaniach w porównaniu z nawigacją. nie ufaj do końca wskazaniom nawigacji, te natomiast mogą lekko "zaniżać", szczególnie przy przyśpieszaniu (tj jazda w mieście itp). na dłuższych trasach ustawiaj tempomat o 1-2km/h poniżej wskazań nawigacji i oczywiście dozwolonej prędkości i nie musisz się martwić.
        pozdrawiam

• nor70 Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:25
      ciekawe ilu sentorów i poslów PO jest rzeczywiscie katolikami,
      zadaje to pytanie bo mieszasz religie chcrzescijanską do tematu
    • nor70 Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:25
      ciekawe ilu sentorów i poslów PO jest rzeczywiscie katolikami,
      zadaje to pytanie bo mieszasz religie chcrzescijanską do tematu
    • chemik1949 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:26
      Tego senatora natychmiast przerzucić na odcinek aptekarstwa, niech tam oblicza
      z dokładnością do 0.1 mg leki na recepty. Klasa rządząca znowu traci kontakt z
      rzeczywistością. Poza tym oni te mandaty dostosowują do swoich pensji i
      jeszcze się immunitetem zasłonią! Skandal!
    • czarna.pati Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:36
      Każdy swego czasu pouczał nas (Wybiórcza również), że podwyższanie kar, ich
      surowość jest ślepą uliczką. Nie wysokość kar a ich egzekwowanie miało być
      metodą na... niezaostrzanie kodeksu karnego. W przypadku kierowców jest inaczej.
      Dlaczego? Czyżby policja za mało zarabiała?
    • hurdy-gurdy To już teraz wiecie po co Tuskowi baza danych... 19.03.09, 12:41
      ...ze wszystkimi danymi Polaków - żeby wiedzieć z czego sciągać te mandaty

Brawo Donek, aby tak dalej, zamiast dróg - fotoradary, zamiast "stadardów" -
      nepotyzm, zamiast lecznictwa - eutanazja (no bo system emerytalny zaraz padnie).
    • tersta Kolejna głupota. W Polsce brak zdrowego rozsądku: 19.03.09, 12:46
      albo nikt za nic nie karze, albo karze za wszystko i to w sposób chory.
      • jasio1231 Re: Kolejna głupota. W Polsce brak zdrowego rozsą 19.03.09, 12:48
        Jaki elektorat, taki rzad. Nic dodac nic ujac.
        Pozdrawiam cieplutko
    • gronostaj8 co za idiota ustalił próg 1km/h ???? 19.03.09, 12:49
      a skąd ja mam wiedzieć czy mój prędkoścomierz pokazując 49km/h ma na mysli 51km/h?

Co za ignoranci, i to ja na nich głosowałem :/
    • mikwa Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:53
      Chory pomysł chorego idioty. Pomijając dokładność pomiarów
      (szybkościomierz vs policjant) kierowca, zamiast patrzeć przed
      siebie, będzie wbijał wzrok w szybkościomierz - czy aby strzałeczka
      nie przesunie się o parę milimetrów dalej, niż trzeba. Czy wszyscy
      powariowali z tą szybkością ? Zakazać wreszcie jazdy samochodem i
      problem będzie rozwiązany.
    • wredny_online Propozycja... 19.03.09, 13:00
      Może wreszcie, gazety, telewizje i inne media wezwą i spowodują, że Polacy -
      wszyscy bez wyjątku - chociaż 1 dzień zaczną przestrzegać literalnie przepisy co
      do ograniczeń.... Wtedy może jakiś debil z rządu zwróci uwagę, że tak się NIE
      DA!!! ... albo wszyscy się przekonamy, że jest super, szybko, sprawnie i
      bezpiecznie. Chętnie wezmę udział w takim doświadczeniu i przejadę przez moje
      miasto z prędkością 20 - 50 km/h Chętnie będę obserwował kierowców TIR,
      wszystkich "tranzytowców", i resztę osób rozważających, na którym biegu
      jechać... 1, czy może 2..?? (i to na jezdniach 2-3 pasmowych)bo u mnie na 3
      biegu, przy 30 km/h silnik się jakby dusi..:)
    • doomsayer A z górki?! 19.03.09, 13:03
      A jak sobie z górki będę jechał to zamiast na drogę mam patrzeć na
      prędkościomierz, żeby przypadkiem nie przekroczyć prędkości? No ku... bez
      przesady...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka