janko.b Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c.. 19.03.09, 14:18 Czy mi się wydaje, czy konstytucja, a nie jakiś konkordat (czyli to samo co ci z watykanu pobiegli jako pierwsi podpisać z hitlerem), jest najwyższym prawem w tym państwie? I czy ci w sukienkach przypadkiem nie są obywatelami tegoż państwa i podlegają pod tą samą konstytucję? Tam jest zapisany zakaz dyskryminowania ludzi na podstawie poglądów lub wyznania. Czy w końcu ktoś się za nich weźnie? Może czas skończyć z różnymi "świętymi krowami, kieckami itp.". Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Chrystus powiedzial:... 19.03.09, 14:30 'Oddaj to,co cesarskie, cesarzowi,a to, co boskie, Bogu.'Sukienkowi o tym nie pamietaja i oddaja to ,co kuriozalne , kurii. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:19 My mamy prawo informować, który klecha to pederasta, złodziej, żłob i ku...arz. Odpowiedz Link Zgłoś
majkag8 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:21 Najwyraźniej "czarnym" się już we łbach przewróciło. Traktują Polskę jak swój katolicki - pożal się, Boże - folwark i za nic mają prawo państwowe. Jak na razie to przynajmniej formalnie nie jesteśmy państwem wyznaniowym i wara "sukienkowym od informaji objętych ochroną danych osobowych i ... nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
malgolinka82 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:26 Jedną z gwarancji wolności sumienia i wyznania jest prawo milczenia w kwestii wyznawanej religii. Gwarancję daje nam konstytucja, która stoi powyżej ustawy indywidualnej zawartej przez RP z kościołem katolickim. Ciekawe jak długo, jako państwo, będziemy tolerować takie jawne łamanie prawa?? wiem, wiem... liczą się tylko słupki w sondażach :( Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Nie martwmy się. Sami sobie gałąź piłują. 19.03.09, 14:31 Siedźmy i obserwujmy: zaczyna pękać ... Będzie widowicho jak pier***ną o glebę :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c.. 19.03.09, 14:31 Myślę, że 99% młodzieży tej szkoły to kandydaci na apostatów. Poczekają, aż dostaną świadectwa maturalne i pożegnają się z kościołem katolickim. Kościół sam sobie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
czujny_obywatel Re: Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie 19.03.09, 14:44 rita.1 napisała: > Myślę, że 99% młodzieży tej szkoły to kandydaci na apostatów. Poczekają, aż > dostaną świadectwa maturalne i pożegnają się z kościołem katolickim. Kościół sa > m > sobie szkodzi. No ci wyczytani to z pewnością się pożegnają Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-lysy religia w szkole 19.03.09, 14:32 Co tu komentować? Największym idiotyzmem było wprowadzenie religii do szkół. Wszystko się wywróciło do góry nogami. Poza tym, te tłumy durnych katechetów... Trzeba teraz płacić za "wsparcie" Kościoła: zwrot majątku na preferencyjnych warunkach i szarogęszenie się w szkołach. Czego można tu oczekiwać??? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: religia w szkole 19.03.09, 14:34 sami katecheci kosztują około 1 MILIARDA zł rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
banany4 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:33 najlepszą formą ateizacji jest przymusowa katechizacja..... Odpowiedz Link Zgłoś
czujny_obywatel TAK 19.03.09, 14:40 DOKŁADNIE TAK. Święte słowa. Daltego pisze, że te wszystkie działania Kościoła Katolickiego, a zwłaszcza biskupa Głodzia odniosa odwrotny skutek od zamierzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 Wypie...ć religie ze szkół i po sprawie 19.03.09, 14:38 Nie jesteśmy państwem wyznaniowym. Po kiego grzyba pomidory szwendają się po szkole. Zawracają tylko dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Mysla , ze sa na misjach w Afryce. 19.03.09, 14:43 Ocieplenie klimatu ich zmylilo. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:40 HeHe.Konkordat.To gorzej niz w PRL,gdzie nie zmuszano zwyklych ludzi do przynaleznosci do PZPR.Tylko na niektorych stanowiskach /jak ja/,ale te "praktyki" i zebrania partyjne byly o wiele przyjemniejsze,zapewniam.Zadnych sankcji za nieuczestniczenie nie pamietam.HeHe.Podziekowac Buzkowi,Krzaklewskiemu i Olkowi.Chcielista,to mata. Odpowiedz Link Zgłoś
romys1 Co za ludzie.... 19.03.09, 14:40 Moim zdaniem kuria ma rację. To chyba normalne że osoby których religia nie interesuje nie powinni mieć dostępu do katolickich przywilejów. Jasne że fajnie być rodzicem chrzestnym ale osoba nie praktykująca nie pomoże rodzicom wychować dziecka w wierze.A poza tym nie wiedziałam że ci ludzie wstydzą sie swojego braku wiary w Boga, ale są dumni ze swych poglądów. A gazeta powinna w końcu przestać krytykować każdy ruch ze strony kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
janko.b Re: Co za ludzie.... 19.03.09, 14:46 Tak? Jak rozumiem skoro nie jesteś muzułmanem talibowie powinni mieć twoje dane żebyś nie dostał u nich "przywilejów". To jest łamanie prawa i mam nadzieję (co prawda pewnie płonną) że tym razem im się za to dostanie. Na to jest pragraf. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Co za ludzie.... 19.03.09, 16:59 Tyle że parafie nie mają potrzeby gromadzenia tych danych - chętny na chrzestnego w razie potrzeby wylegitymuje się świadectwem z wpisaną religią i/lub zaświadczeniem z macierzystej parafii (chyba tak teraz funkcjonuje? - choć nie przypominam sobie żeby ode mnie coś chcieli, a za moich czasów świadectwo z religii dbyło osobnym druczkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
damazy.czorgut Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:41 Księża na Księżyc! kto ich wreszcie wytępi? wtrącają się do wszystkiego, niech wreszcie zajmą się modłami i niech przestaną uszczęśliwiać ludzi na siłę jeżeli ktoś nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:45 Strasznie my,Polacy jestesmy zasciankowi,"parafialni" i po prostu tchorzliwi i niesolidarni.To takie proste,przepisac sie wszyscy na lekcje etyki.Jak sie kiedys tam da "w lape" to ibedzie ojciec chrzestny i swiadek,co kto chce.Od dawna sie tak praktykuje w Polsce.Znajomy w jednym dniu sie ochrzcil,przystapil do komunii i wybierzmowal sie.Do tego w bardzo milej atmosferze.Bo byl "przymus" przyszlej panny mlodej,a raczej jej rodziny.Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 No, to szybko mu poszlo. 19.03.09, 14:55 Musial sie porzadnie 'ODCHUDZIC' I GRAC IDIOTE.. Odpowiedz Link Zgłoś
tplaszczyk W sprawie... 19.03.09, 17:54 Hmm z tego co widzę to jednak sprawy nie było. Proste - Ci którzy zapisali się na religię - mogą być rozliczani z obecności na niej przez kurię - bo to Ona organizuje zajęcia a nie szkoła - tyle jeśli chodzi o tekst o przekazywaniu danych jakiejś innej religii jeśli się nie jest jej wierzącym. Myślę że sprawdzenie to jest potrzebne w Polskich realiach gdzie 90% ludności jest wierząca - może pora na trochę odpowiedzialności - i prawdopodobnie to właśnie jest problem. Ciekawa też była atmosfera serii artykułów o tym problemie - patrząc na formularz jaki był wysyłany do parafii... Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda22 PILNE: 19.03.09, 14:45 TUTAJ SPRAWA JEST JASNA. W KOŚCIOŁACH UBYWA KIBICÓW...NIESTETY. I TERA CZARNOKSIĘŻNICY WYTACZAJĄ SWĄ TAJNĄ BROŃ: PRÓCZ MOLESTOWANIA PEDOFILSKIEGO, WYTOCZYLI ARMATĘ POD TYTUŁEM "KOŚCIELNY WYWIAD ŚRODOWISKOWY"....ZGODNIE Z instrukcją Dyrektora Wydziału Katechetycznego Kurii Metropolitalnej...Q..RWA/kulszowa/...W JAKIM ŚWIECIE MY ŻYJEMY?...w państwie prawa i sprawiedliwości?..ŚMIECHU WARTE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Kuria: Kaczorki, osiołki, baranki, wierni, niemiło 19.03.09, 14:45 Kaczorki, osiołki, baranki, wierni, niemiłosierni! Rosną buraki, wzlatują anioły, a napęd moherkowy ! Etyka, radio i telewizja, jedynej prawdy i wiary wizja. Moherowe stado tryka, owieczki Ojca Rydyka, żeby oddali się hosannie, rodakom beczą zarannie, całodobowo nachalnie beczą, beczą nienormalnie o liberałach, homolkach, komuchach no i o Bolkach. Beczą o polskojęzycznych, obywatelach plastycznych, co są chciwymi żydami, libertynami, masonami, takimi niby Polakami i zawsze udawanymi. Polakami prawdziwymiiiiiiiiiiii, owieczkami namaszczonymi do wskazywania kierunku, oceny twego wizerunku, jesteśmy my wybrani, aby ciebie do bani pouczyć jak żyć masz, tak aż staniesz się nasz! Czy ty Boga w sobie masz, czy ty nasze konto znasz? Nowe wybory, więc czinownik z czynownikiem robi sobie i nam kampanię z męczennikiem. Skoro przykład męczeństwa idzie z góry, no od tego co to wanny, z gazem rury i przynosi to jemu, i nam efekty, więc co w tym złego Boże Święty? Bóg jest w nich. Bóg jest ich. Bóg wskazuje wiele dróg. Jak nie wyjdzie, tak chciał Bóg. To nasz wspólnik , a nie wróg, no bo ukraść to nasz Bóg! Ciągnie księżulo i radyja deerektor, kościelny, ministrant jakby był ejektor. Wyssie, poda konto, jak własnego sprawi, wśród stada baranów żyje i się bawi! Podajmy sobie ręce my jądro narodu, my sól tej ziemi postraszymy zza grobu. Patrzę i odnawiam oblicze tej ziemi, kocham Was, lecz kropię łzami swojemi. Piszą szukamy złodzieji jak Maryji i wszystko jasne, że swój złodziej wiecznie dziewica, teraz i zawsze! Modlą się, czekają na cud, a zegar im kręci się w lewą stronę! Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Moje dzieci nie chodzą, pocałujcie mnie dupe !!!! 19.03.09, 14:45 O ile mnie pamięć nie myli na apelach młodzieży niemieckiej były wyczytywane nazwiska osób które nie chciały uczestniczyć w organizacji Hitlerjungen. Zbiorowe napiętnowanie niczym nie różni się od masakrowania niewiernych w średniowieczu przez pełen nienawiści tłum. Odpowiedz Link Zgłoś
janko.b Re: Moje dzieci nie chodzą, pocałujcie mnie dupe 19.03.09, 14:59 Wiesz oni naprawdę tęsknią za swoim "złotym" wiekiem czyli średniowieczem. Taki mały cytat teloga z lat 30 XXw: Wręcz wyzwoleniem jest natomiast ten fakt, że wreszcie w czasach najnowszych poza Kościołem pojawiają się wielka siła i wielkie kształtowanie życia, które obiecują i w znacznym stopniu realizują to, co w XIX wieku głosili papieże Grzegorz XVI, Pius IX, jak też Leon XIII, narażając się na wzgardliwy śmiech całego świata tak zwanych ludzi wykształconych, postępowych, walczących o „kulturę", ludzi, którzy odrzucali to, czemu przeciwstawiali się owi papieże: przecenianie majoryzacji i mylenie jej z władzą; żądanie bezgranicznej wolności prasy i słowa, krótko mówiąc, wszystkie te wypaczenia, które indywidualistyczny liberalizm niesłusznie uważał za istotę wolności. Fajne... chyba każdy wie czego dotyczy... Te same metody, ta sama sekta... Odpowiedz Link Zgłoś
konchi1980 Re: Ateistyczny element nagle wstydzi się nagle s 19.03.09, 14:46 junkier napisał: > Listy pedofili razem z listami homosiakow juz ktos postulowal > publikowanie, LPR o ile pamietam, dlaczego by nie wrocic do tego > pomyslu? Trzeba w jakis chronic spoleczenstwo przed elementem. > Początkowo myślałem że jesteś jakimś ultrakatolickim oszołomem:) Ale to niemożliwe żeby ktoś był aż tak nienormalny... W związku z czym apel do forumowiczów: Panie i Panowie NIE KARMIĆ TROLLA:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopysio Re: Ateistyczny element nagle wstydzi się nagle s 19.03.09, 17:49 konchi1980 napisał: > Początkowo myślałem że jesteś jakimś ultrakatolickim oszołomem:) Ale > to niemożliwe żeby ktoś był aż tak nienormalny... W związku z czym > apel do forumowiczów: > > Panie i Panowie > > NIE KARMIĆ TROLLA:):):) W 100% popieram - nie karmić TROLLA @junkersa Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Wystarczy poczytac forumowe bluzgi ciemnoty kołtun 19.03.09, 14:46 skiej, aby wyrobic sobie pogląd o klasie polskiego katofaszysty.................... A co na to "Kazanie na Górze"? Odpowiedz Link Zgłoś
ozania Cyt.: "Kościół musi wiedzieć jaki jest kontakt" 19.03.09, 14:54 "Chodzi nam o to by mieć rozeznanie, jaki jest stosunek młodzieży do życia religijnego, do praktyk religijnych - komentuje abp Gocłowski. - Kościół musi wiedzieć jaki jest kontakt z tymi, którzy są wiernymi z jego parafii." No i wlasnie sam sobie udowodniles,ze religia powinna byc w sali parafialnej,a nie w szkole.Przychodziliby tam ci,co CHCA,a nie MUSZA. I ludzie: jesli chodzicie do kosciola,to powiedzcie co wam sie nie podoba swoim ksiezom,a nie jak zwykle po wysluchaniu kazania grzecznie tup-tup do domu,bo spokojne sumienie i wrota do raju co najmniej uchylone...Podobno to wy jestescie kosciolem,wiec nie wylewajcie swoich zalow na kosciol tutaj,tylko w swojej parafii... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 O czym ty mowisz? 19.03.09, 15:02 ROWNIE DOBRZE MOZESZ POGADAC Z POLICJANTEM, zeby nie wlepil ci mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Pomysł zacny. 19.03.09, 15:02 Niestety ale księża dialogu nie prowadzą. Ci którzy są chętni do rozmowy wolą tematów niewygodnych nie poruszać gdyż jak twierdzą wszytko i tak idzie z góry. Wiec słowa na wiatr. Szkoda prądu. Tylko wtedy gdy wierni masowo zwieją z świątyń, jest szansa ze ktoś u góry się zastanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Cyt.: "Kościół musi wiedzieć jaki jest kontak 19.03.09, 20:16 A jak sobie wyobrażasz rozmowę wiernych z księdzem? Tu nie ma żadnej rozmowy, żadnej dyskusji, bo być nie może. Tylko przekaz z góry do dołu, odwrotnie nie. No i wcieranie ciemnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c... 19.03.09, 14:56 Religia winna byc bezwzglednie wyprowadzona ze wszystkich szkol panstwowych.Ksieza uczacy religii winni byc bezwzglednie pozbawieni uprawnien wynikajacych ze statusu nauczyciela.Dosc w tym kraju panoszenia sie kleru i jego panstwowych "przydupasow".Pociesza mnie jedynie fakt,ze kler musi siegac az po szantaz by utrzymac w swym posiadaniu tysieace niby-wiernych.On z istoty swej jest Kosciolem rezimowym - ktorego moc zasadza sie na gwalcie i przemocy wobec ludzkich sumien. Policyjne (gangsterskie) metody stosowane przez Kosciol,choc grozne i demoralizujace,swiadcza o slabosci tego Kosciola. Kosciol kopie sobie grob i to dobrze ,bo od zawsze byl i jest instytucja obludy i klamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel949 Re: Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie 19.03.09, 17:56 jak sobie zrobisz prywatne państwo albo prywatne szkoły to będziesz decydować kto jest nauczycielem a kto nie i jaki przedmiot ma być uczony. Ale dopóki szkoła jest publiczna utrzymywana z MOICH podatków to JA będę miał prawo decydować jakie tam będą przedmioty. I jeśli podobnych do mnie jest wystarczająco dużo rodziców to żaden oszołom nie będzie nam naszych praw zabierał. A jak nie to proszę sprywatyzować szkolnictwo żebym wysyłając do prywatnych szkół nie miał obowiązku płacić na państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman ale tych rodziców którzy gadzają sie z twoimi 19.03.09, 19:39 poglądami nie jest dostatecznie dużo więc jest co jest - obowiązek szkolny i nauka religii tych którzy by chcieli przegonić klechy ze szkoły jest niewielu, inni /milcząca większość warszawska/ głośna jest tylko jak się wypowiada anonimowo no i jest grupa największa która chce status quo albo ją to w ogóle nie obchodzi /zresztą tak jak nauka pociech/ Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Cel uświęca środki!!!! 19.03.09, 15:03 Cel został osiągnięty!! Cieszcie się że przywołano owieczki takimi środkami, a nie rozciągano na stole jak w średniowieczu kiedy to delikwent po takim działaniu zgadzał się w całej rozciągłości z pryncypałem rozciągającego. Odpowiedz Link Zgłoś
bogbin2 Kuria: Mamy prawo informować parafie, kto nie c.. 19.03.09, 15:04 MOŻE IPN założy teczki na donosicieli do kurii, zapisując ich jako TDD, czytaj tajnych duchownych donosicieli? maruda Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda22 PILNE:..TEŻ.. 19.03.09, 15:06 ..KIEDY KASY FISKALNE W ŚWIĘTYCH PRZYBYTKACH?..KIEDY SKOŃCZY SIĘ TO PANOSZENIE PEDOFILII W CZARNYCH SUKMANACH?...KIEDY SKOŃCZĄ SIĘ UBecko-eSBeckie METODY W KOŚCIELE "niby" KATOLICKIM?../czytaj artykuł/...ŚMIECHU WARTE........ Odpowiedz Link Zgłoś