Dodaj do ulubionych

Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią...

30.05.09, 09:05
korzyści: miasto zarabia. Z zysków z opłat za egzaminy sieradzki ośrodek ruchu
kupił dla gminy dwa radary, wybudował kilka garbów spowalniających ruch.

No wiec o co chodzi?
To jeszcze za szybko jeżdżą po tym Sieradzu?
Ktoś tam nie powinien się leczyć?
Obserwuj wątek
    • nnick Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią... 30.05.09, 09:18
      "Chce wprowadzenia nakazu zdawania egzaminu na prawo jazdy w miejscowości
      zameldowania." Czyli jeżeli ktoś mieszka we wsi w której są dwie drogi na
      krzyż to właśnie na nich ma zdawać...
      • zigzaur Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 10:10
        Teoretycznie, żeby dokładnie sprawdzić wiedzę i umiejętności kierowcy, egzamin
        powinien obejmować jazdę po autostradzie, po strefie zamieszkania, po ulicach z
        torami tramwajowymi, po przejazdach kolejowych i przy spotkaniu z pojazdem
        uprzywilejowanym.

Plus koniecznie sprawdzian z udzielania pierwszej pomocy.

Tylko ile by to trwało i ile kosztowało?
        • maruda.r Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 11:12
          zigzaur napisał:

> Teoretycznie, żeby dokładnie sprawdzić wiedzę i umiejętności kierowcy, egzamin
          > powinien obejmować jazdę po autostradzie, po strefie zamieszkania, po ulicach z
          > torami tramwajowymi, po przejazdach kolejowych i przy spotkaniu z pojazdem
          > uprzywilejowanym.

Sęk w tym, że na kursy do miast (bo tam jest zdawany egzamin) i tak walą
          L-watahy z okolic. 2-3 L-ki potrafią błyskawicznie zorganizować kilkusetmetrowy
          korek.

• markytka Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 11:12
        No to w ten sposób, jak proponuje pani posłanka, ludzie będą w największych
        miastach czekać po 3 m-ce na egzamin (ja sama w Krakowie czekałam ponad 2). LOL.
    • jaro108 Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią.. 30.05.09, 09:22
      Pomysł genialny zacna posłanko z PiS:). Każdy może się przygotować z
      odpowiedniego ronda egzaminator niczym go nie zaskoczy. Po egzaminie koleś
      pojedzie do Warszawy i wystraszy się torów tramwajowych.
    • tentutaj Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią.. 30.05.09, 09:31
      Posłom PiS proponuję pójść jeszcze bardziej na rękę i ściśle określić na jakim
      obszarze wolno im się poruszać, wypowiadać, jeść i oddychać.
    • pilot67 Rejonicacja dla posłów 30.05.09, 09:52
      Przy okazji możnaby wprowadzić rejonizację dla posłów albo polityków ogólnie.
      Tak, żeby pacan z np. pomorskiego nie mógł zostać prezydentem np. Krakowa.
    • qwertyugazeta To dowód na to że nie da się jeździć zgodnie z KRD 30.05.09, 09:55
      Po pierwsze to wyraźny sygnał, że nie da się jeździć zgodnie z przepisami -
      bądźmy szczerzy - 300 samochodów dla 50-tys. miasta różnicy nie robi; raczej
      chodzi o to jak oni jeżdżą - a niestety jeżdżą ściśle przestrzegając przepisów
      drogowych - jak jest 20 to jest 20 i kropka. Jak jest ciągła to jest ciągła.
      Do tego jeżdżą mega-ostrożnie bo egzaminator zawsze może zarzucić wymuszenie
      pierwszeństwa - więc wygląda to po prostu na ślamazarną jazdę. ITD.

Po drugie - jeżeli PIS chce coś zmienić to sposób finansowania WORD-ów i
      egzaminatorów, tak aby nie zarabiali na uwalanych egzaminach; powinna to być
      jednostka dotowana przez samorząd a nie jednostka samo-finansująca się lub
      nawet zarabiająca na egzaminach.Tak samo egzaminatorzy - nie powinno się ich
      mobilizować do uwalania ale do pracy.
      • hailee Re: To dowód na to że nie da się jeździć zgodnie 30.05.09, 10:06
        a ja popieram ten pomysł w 100% nareszcie ktos zauwazył ten problem.
        • lhat Re: To dowód na to że nie da się jeździć zgodnie 30.05.09, 10:52
          Jak chcą zmniejszyć ruch, to mogą zmniejszyć ilość egzaminów, bo rejonizacja nic
          nie pomoże. Może jeszcze dojść do sytuacji, że egzaminator się na ciebie uweźmie
          i co wtedy? Nieważne jak dobrze ktoś jeździ nie spodobasz się egzaminatorowi i
          tylko przemeldowanie ci zostanie.
      • zigzaur Re: To dowód na to że nie da się jeździć zgodnie 30.05.09, 10:18
        Problemem są też dzielnice miast położone w pobliżu WORD. To właśnie tam
        samochody kursowe trenują objeżdżanie trasy egzaminacyjnej. Zwykle odbywa się
        tak, że kursant ma oczy skierowane nie przed siebie ale na szybkościomierz, bo
        przecież nieprzekroczenie urzędowej prędkości jest najważniejsze. Kursant uczy
        się trasy na pamięć na zasadzie "policz do trzech od ronda i zmień pas".
        • emelem1 Re: To dowód na to że nie da się jeździć zgodnie 30.05.09, 12:08
          W Krakowie jest też taki rejon, Czyżyny i osiedle 2 Pułku Lotniczego.
          Często jeżdżą tam tabuny eLek i przejazd tego rejonu choć brak tam duzych korków
          woła o pomstę do nieba.Wiem ze sie uczą, ale jadą już na miasto a jeszcze ruszać
          nie umieją, gasną im silniki i zanim wyjadą z podporządkowanej czekają aż droga
          zupełnie będzie pusta.
        • gshegosh81 Re: To dowód na to że nie da się jeździć zgodnie 30.05.09, 19:44
          No dokładnie, w Szczecinie mieszkam na os. Książąt Pomorskich, jakiś kilometr od
          WORDu i nie zdarza mi się nie stać na okolicznych skrzyżowaniach o 2-3 cykle
          świateł dłużej niż powinienem dlatego, że przede mną stoi 5-6-czasem
          kilkanaście(!) eLek.

Ja rozumiem że na wioskach się nie nauczą. Niech przyjeżdżają do miasta i się
          uczą. Ale do jasnego gwinta, po pierwsze niech wyjeżdżają na miasto dopiero
          wtedy, gdy umieją ruszyć z miejsca, zmieniać biegi i generalnie minimalnie
          panują nad samochodem. A nie
    • milu100 Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 10:01
      bo w Łodzi jak nie dasz łapówki (przynajmniej do niedawna tak było) to nieraz
      możesz zdawać 10 razy i nic, a pojedziesz do Sieradza i prawo jazdy masz za
      pierwszym razem
      • artie40 Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 11:17
        milu100 napisał:

> bo w Łodzi jak nie dasz łapówki (przynajmniej do niedawna tak
        było) to nieraz możesz zdawać 10 razy i nic, a pojedziesz do
        Sieradza i prawo jazdy masz za pierwszym razem

Żartujesz. Rok temu asystowałem komuś przy zdawaniu egzaminu w
        Sieradzu, i w tej grupie którą widziałem, to spokojnie tak 3/4 było
        uwalonych w czasie jazdy po mieście, a nie wyglądało to na jakieś
        odstępstwo od normy, byli tam zdający któryś raz. Ale być może i tak
        jest w Sieradzu łatwiej niż w Łodzi, nie polemizuję.
        BTW, jak ktoś wcześniej napisał - gdyby całe miasto jeździło zgodnie
        z przepisami, to spokojnie można by zrezygnować z jazdy autem i MZK,
        ew zostałby tylko rower.
    • zigzaur Radary i garby jako dobre strony? 30.05.09, 10:07
      Chyba dla garbatych i osobników o mentalności "chłopców radarowców".
    • super_pawelr Debilizm to choroba p i s !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.09, 10:44
      Mam nadzieję że tylko PIS-GŁUPY na to chorują !!!!!!!!!!!!!
      • zigzaur Re: Debilizm to choroba p i s !!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.05.09, 11:00
        Warto postawić pytanie, ilu działaczy PiS ma prawo jazdy. Bo jeśli jeżdżą jak
        Jarosław Kaczyński, ci od Melexów na Cyprze czy Kurski...
    • njurek7 zobaczcie w Częstochowie 30.05.09, 11:04
      W Cz-wie panuje Kłobuck, Radomsko, Myszków , Zawiercie, Lubliniec.
      Z drugiej strony trudno się dziwić - jeśli ktoś chce nauczyć się
      jazdy w ruchu. Tylko ,że coraz więcej jest stania w korkach niż jazdy
      po mieście i to nie tylko w samym centrum .
    • ah1973 Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią.. 30.05.09, 11:07
      Proste rozwiązanie - WORD w kazdym mieście powiatowym. Kiedyś tak było i nie było problemu. A dzisiaj kiedy zdających jest tysiące to muszą się oni włóczyć po jakichś Sieradzach, czy Lesznach. Zrobić ośrodki w miastach powiatowych i po kłopocie. Zresztą, prędzej, czy później i tak do tego dojdzie. No i jeszcze coś - prawo jazdy od lat 21. Koniec kropka.
      • zigzaur Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 12:01
        Oczywiście, że egzamin powinno się moc zdać w organie powiatowym. Wtedy będzie PORD.

Pomysł z prawem jazdy od 21 lat jest głupi i prawdopodobnie nie przejdzie przez
        Trybunał Konstytucyjny.

Zresztą wymóg prawa jazdy od 21 lat zupełnie sparaliżowałby wojsko. W wojsku
        osiemnastolatkowie poruszają się znacznie bardziej skomplikowanymi maszynami niż
        samochód.
      • elviajero Re: Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozw 30.05.09, 18:20
        Ja mam lepszy pomysł. Prawo jazdy od lat 16 tylko zamiast religii w szkołach
        nauka zachowania się na drodze i przepisów ... był by z tego większy pożytek niż
        z religii. W końcu może by większa cześć społeczeństwa nauczyła się jeździć
        samochodami czy motorami czy nawet rowerami, czy nawet pieszo korzystać z drogi
        i prawidłowo poruszać się po drogach gdzie nie ma chodnika/pobocza....
    • 123rbr Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią... 30.05.09, 11:13
      PiS-owcy to pogrobowcy bolszewików, reglamentowali by wszystko. To za ich
      rządów obecny doradca ekonomiczny prezydenta Kaczyńskiego ( wcześniej szef
      Polkomtela ) zaczął wydawać koncesje na handel paliwami.
    • easier_to_fly taaa 30.05.09, 11:30
      żadne tam nauczenie się miasta w pół godziny, tylko egzaminatorzy biorą w
      łapę, dlatego cała Polska chce zdawać w sieradzu. bo zdać rzeczywiście jest
      bardzo łatwo, ale nie ma to nic wspólnego z przyjemną jazdą po mieście.
    • kwiecien45 W Ciechanowie 3/4 aut tu nauka jazdy Horroor!!! 30.05.09, 11:34
      W Ciechanowie jest jeszcze gorzej.
      3/4 aut na mieście to nauka jady.
      Od wlotu do miasta na rondzie do centrum po kilkadziesiąt takich aut
      się ślimaczy. Blokują ruch. Na amen. Codziennie o każdej porze.
      • zigzaur Re: W Ciechanowie 3/4 aut tu nauka jazdy Horroor! 31.05.09, 18:25
        No to dowiedziałem się, że w Ciechanowie jest rondo.
    • hela6 Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią... 30.05.09, 11:42
      Sporo posłów pracuje we Warszawie a "mieszka" w pipidówie na rubieżach. I co?
      Na kurs do własnej wioski, jak by co?
      Głupi pomysł.
      Z mieszkańcy mojego miasta wybierają kursy w dużym Wrocławiu, miast w małym
      Wałbrzychu, bo jeżdżą do Wrocławia na studia, do pracy etc. a umiejętności
      zdobyte we własnej wiosce, są tam niewiele warte.
    • kaszpir2 Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią.. 30.05.09, 12:42
      W Toruniu też nie jest różowo ..

Ja zdawałem na prawko (w 2004r) to tragedii nie było bo samych eLek nie jeździł
      zbyt dużo , ale obecnie szkół organizujących szkolenia na prawo jazdy powstało
      mnóstwo a samych eLek na ulicach jest sporo więcej ...
      Do tego Elki z wszystkim miejszych miast i wsi też jadą do miasta gdzie odbywa
      się egzamin i tam się "szkolą" ...

Nie chodzi o przepisowe jeżdżenie a raczej zbyt ospałe a raczej ślimacze
      jeżdzenie Elek ...
      Ile razy widzę jak jedzie sobie eLka 20-30km/h a za nią następna mimo że może
      jechać 50km/h ...
      Wyprzedzić się nie da bo ruch spory ...

Gdyby eLki jeździły z max dozwoloną predkością to problemu by nie było , ale
      wystarczą takie 2-3 elki i robi się ... zator ...

Sam jak zdawałem na prawko to starałem się jeździć dynamicznie z max dozwoloną
      prędkością.
      Dlaczego ? Bo chciałem jak najbardziej wykorzystać moje godziny lekcyjne a
      wlokąc się jak ślimak na pewno 20-30km/h przejechałbym o wiele niższą odległość
      niż w przypadku 50-60km/h (jak zdawałem było 60km/h) i jeździłem z max dostępną
      predkością ...

Ochrzanu od instruktora nie dostałem :)

Po prostu instruktor mógłby kazać szybciej jeździć , ale to im też nie na rekę
      bo więcej trasy przejadą i więcej paliwa spalą ;)

• webmasternhp Kursanci blokują ruch w Sieradzu, PiS ma rozwią... 30.05.09, 13:25
      Rejonizacja obowiazywala za kouny.
      Wniosek z tego taki, ze PiS jest partia komunistyczna, skoro wraca do
      komunistycznych rozwiazan.
    • gandalph Co w tym dziwnego? 30.05.09, 15:57
      Jeśli ktoś umie jeździć, dajmy na to, po Wrocławiu, to znaczy, że
      umie jeździć. Nauka jazdy w, sorry, Pierdziszewie nie ma większego
      sensu. Potem wjedzie taki "kierowca" na pierwsze-lepsze rondo i
      kolizja gotowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka