jankbh 06.06.09, 08:01 Dla niektórych defilada w Brzesciu sie jeszcze nie skonczyla www.gulag.ipvnews.org/article20070508.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
areabis Zajmijmy się lepiej naszymi "historykami" , 06.06.09, 08:27 piszącymi prace naukowe o szczaniu do chrzcielnicy i tp . Nie mówiąc już o wybitnych luminanarzach typu cyckiewicz i jego kompanionowie . Byłoby jeszcze lepiej , gdyby Oberhistoryk , szef znanej instytucji nie p....lił zony znanego fotografa . Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Są dużo bardziej znakomici historycy... 06.06.09, 15:36 a nawet i historyczki. Jak pani dr Alina Cały z Żydowskiego Instytutu Historycznego. Ostatnio uraczyła nas informacją że Polacy są winni śmierci 3 mln. Żydów. Odkryła też 150 pogromów dokonanych w latach 1936-1938 na starozakonnych w Polsce. Tego typu brechtów ma pełne szuflady. A wszystko to za nasze pieniądze. Opluwanie Polski trwa w najlepsze. Ciesz się... __________ W marcu, jak wiadomo, odbyły się tak zwane „wydarzenia marcowe”, kiedy to młodzież studencka, wśród której i ja miałem zaszczyt się znajdować, wystąpiła przeciwko komunistom w obronie wolności słowa. „Chytry stary piernik” zwekslował to wszystko na tory wewnątrzpartyjnej rozgrywki z towarzyszami pochodzenia żydowskiego, którzy skorzystali z tej okazji, by czmychnąć z cudnego raju. Dzisiaj traktują to w swojej polityce historycznej jako rodzaj takiego holokauściku i jak jeszcze trochę poczekamy, to może się okazać, że ten marcowy holokauścik zacznie przyćmiewać tamten wojenny. Mądrość etapu ma bowiem swoje prawa i jeśli trzeba, to jedne wydarzenia rosną, a drugie maleją, zwłaszcza gdy zabierają się za to „światowej sławy historycy”. [red. S. Michalkiewicz] Jeden z podstawowych standardów metodologicznych mówi, że nie można wypowiadać się o rzeczach na których się nie zna. Tymczasem spora grupa profesorów nie czuła żadnego zażenowania gdy wypowiadali się o książce młodego badacza z UJ i bardzo brutalnie ją oceniali. [...] Potępienie całkowite, przekreślenie dorobku kilku lat pracy jakiejś osoby bez zapoznania się z owocami tej pracy. Ja nazywam to abdykacją rozumu. [prof. A.J. Zybertowicz] „Z całą pewnością nie jest grzechem czy winą historyków a także instytucji powołanych do badania przeszłości wydawanie książek nawet jeśli są kontrowersyjne. Nie zmienię tej opinii.” [D. Tusk] premier RP, 28.06.2008 Używanie słowa prawda w kontekście nawiązywania do Grossa jest obraźliwe dla pojęcia prawda. Przerażające jest, że to co pisze Gross zostało opublikowane w wydawnictwie które deklaruje się jako polskie i katolickie [w „Znaku” krakowskim]. Jeśli Michnik stawia Grossa obok Mickiewicza i Słowackiego należy zapytać o stan zdrowia Michnika. [ks. W. Chrostowski] Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Są tez wspaniali redaktorzy, profesorowie.. 06.06.09, 16:57 i ksieza, jak wnosze z zalaczonych cytatow. Pani dr Cala(-y?) zapewne popelnila ten sam blad co pan Gross - opisala isniejacy problem ale przeszacowala "ilosciowo" jego zasieg. W stodole w Jedwabnem rzeczywiscie sploneli ludzie podpaleni przez sasiadow, ale bylo ich mniej, niz to oszacowal Gross. Natomiast pan redaktor z kolejnego cytatu calkowicie rozmija sie z prawda, sugerujac, ze osoby zydowskiego pochodzenia z radoscia i na wlasne zyczenie opuszczaly Polske w 68r. Profesorowie z radoscia zegnali sie z praca, studenci z ulga porzucali uczelnie i wszyscy ze spiewem na ustach udawali sie na Dworzec Gdanski... Duza ma wyobraznie pan redaktor, mozna powiedziec, kreuje on historie :-) A kto jest tym "mlodym badaczem" z UJ? Jesli tak okreslamy studenta piszacego prace magisterska, to jest w tym nieco przesady. Ale grzecznosc nie zawadzi - mozna nawet maturzyste okreslic jako osobe pracujaca naukowo pod kierunkiem profesora (czy nadal do nauczycieli w liceum mowi sie "panie profesorze"?) Tusk ma racje, jest wolnosc slowa, ale - takze wolnosc krytyki. Niech historycy wydaja glupie ksiazki, ale niech sie nie dziwia, ze zostana one wlasciwie ocenione. A co do ksiedza, to uzurpuje on sobie kompetencje w dziedzinie psychiatrii. Ma odpowiedni dyplom? A moze chodzi mu o uzdrowienie red. Michnika przez wypedzenie zlych duchow? Jesli tak, to zwracam honor - w tej dziedzinie ksiadz ma na pewno odpowiednie kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
0kostek Panie "ricz" zawiodłem sie na panu. 06.06.09, 18:26 Pan zapomniał że ma pan nam, Polakom ruskich do cna obrzydzać a nie wychwalać. Co to ma znaczyć ? Czyżby ruscy zaczęli panu płacić ? Proszę napisać jakiś porządny kawałek o tych kacapach - np. o pijanych milicjantach albo skorumpowanych urzędnikach. Tego od pana oczekuję i liczę na poprawę. Z poważaniem pański wierny czytelnik. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 08:42 Tak więc "zniewolona" prasa szybko zareagowała na potwarz wobec sąsiedniego narodu. Tym bardziej dziwi, że nasza "wolna i demokratyczna" nijak nie chce zareagować na taką samą potwarz naszego, własnego chowu, historyka. On także uważał i głosił wszem i wobec, że Polska powinna była ustąpić Hitlerowi i pójść z nim na Moskwę. I nikogo to nie bolało? Nikt nie protestował. pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Wieczorkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
bimbus18 Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 10:36 Widać Wieczorkiewiczowi było wolno. Fachowcy od tych spraw ze swej strony postarali się, żeby przemyślenia profesora na ten temat nie zdobyły niepotrzebnego rozgłosu - dla jego własnego dobra przede wszystkim. Poza tym: kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Lubat, Wieczorkiewicz był chorym psychicznie 06.06.09, 11:52 idiotą! I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 14:03 to ciekawe, że powołujesz się na jakąś nikomu nie znaną postać i jeszcze ciekawsze, że Ty ją znasz... Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 14:12 isa.stern napisała: > to ciekawe, że powołujesz się na jakąś nikomu nie znaną postać i jeszcze > ciekawsze, że Ty ją znasz... Fajnie by było podać, komu odpowiadasz i kto to jest "nikomu nie znana postać". Kowalow czy Wieczorkiewicz? W ten sposób Twój niewątpliwie cenny post zostaje w próżni;-)) Dla mnie Wieczorkiewicz był dobrze znaną postacią, natrętnie obrzydzał mi oglądanie filmów na kanale "Kino Polska", natomiast o tym Kowalowie nigdy nie słyszałem. Ale dla kogo innego mogło być akurat odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 16:09 > Fajnie by było podać, komu odpowiadasz skoro Ty to zrobiłeś, to najwidoczniej nie musiałam, nie sądzisz...?! i kto to jest "nikomu nie znana postać". > Kowalow czy Wieczorkiewicz? Wieczorkiewicz, Kowalow jest juz znany...;) może faktycznie Wieczorkiewicz był osobą znaną w pokoleniu mojego dziadka czy taty, ale obecnie jego nazwisko niewiele mówi, a powinno zasilić kategorię oszołomów razem z Kowalowem...:P Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 19:41 isa.stern napisała: > > Fajnie by było podać, komu odpowiadasz > skoro Ty to zrobiłeś, to najwidoczniej nie musiałam, nie sądzisz...?! Nie, nie sądzę. Między naszymi postami były jeszcze dwa inne, i do każdego ten wpis mógł się odnosić. Ja właściwie nie oczekiwałem odpowiedzi, raczej chciałem zwrócić uwagę Tobie i wielu innym dyskutantom, że są w swoich uwagach nieczytelni, bo nie wiadomo, do kogo lub czego się odnoszą. > może faktycznie Wieczorkiewicz był osobą znaną w pokoleniu mojego dziadka czy > taty, ale obecnie jego nazwisko niewiele mówi, a powinno zasilić kategorię > oszołomów razem z Kowalowem...:P Wieczorkiewicz umarł dopiero w obecnym roku, a miał coś około 50 lat, tak więc nie jest to postać z zamierzchłej historii i raczej często pojawiał się w mediach. Sądziłem więc, że nawet średnio interesującemu się historią własnego kraju człowiekowi powinno być to nazwisko znane. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 19:58 > Nie, nie sądzę. Między naszymi postami były jeszcze dwa inne, i do każdego ten > wpis mógł się odnosić. b. wyraźnie widać, ze wszystkie trzy wpisy są adresowane do Ciebie... > Wieczorkiewicz umarł dopiero w obecnym roku, a miał coś około 50 lat, tak więc > nie jest to postać z zamierzchłej historii i raczej często pojawiał się w > mediach. Sądziłem więc, że nawet średnio interesującemu się historią własnego > kraju człowiekowi powinno być to nazwisko znane. Wieczorkiewicz skończył 60 lat, ur. się w latach 40., moim zdaniem, fakt, że nie miałam okazji czytać czegokolwiek tego pana tylko dobrze świadczy o osobach, które czuwały nad moją edukację, pan od historii wyraźnie mówił, kogo warto czytać, Wieczorkiewicza nie było na tej liście... Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 20:06 isa.stern napisała: tylko dobrze świadczy o osobach, > które czuwały nad moją edukację, pan od historii wyraźnie mówił, kogo warto > czytać, Wieczorkiewicza nie było na tej liście... Jednym słowem, pozwalasz by inni sterowali Tobą:)) Wieczorkiewicza niekoniecznie trzeba lubić, ale znać warto, bo inaczej wpada się w jednostronne oceny i daje się GW szczuć na na jakichś mało znaczących Kowalowych. Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only Jak pisałem idiotów wszedzie znajdziesz 06.06.09, 08:57 u nas takim jest Szczygło Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Szkoda ze Polacy nie umieja sie udezyc w piers.... 06.06.09, 09:00 Jak widac Rosjanie to potrafia, Polacy mimo masy klamliwych i oczerniajacych Rosje nigdy sie na to nie zebrali Odpowiedz Link Zgłoś
bimbus18 Re: Szkoda ze Polacy nie umieja sie udezyc w pier 06.06.09, 10:47 W "totalitarnej" Rosji jak widać, jest większy pluralizm w prasie niż w "wolnej" Polsce. O tym, że w GW nie ma miejsca na różnorodność poglądów - stanowiącego przecież istotę demokracji i rozwoju ludzkości - nikogo przy zdrowych zmysłach przekonywać chyba nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: Szkoda ze Polacy nie umieja sie udezyc w pier 06.06.09, 15:57 antyreakcjonista napisał: > Jak widac Rosjanie to potrafia, Polacy mimo masy klamliwych i oczerniajacych Ro > sje nigdy sie na to nie zebrali A moglbys nam podac przyklad takich klamstw? Odpowiedz Link Zgłoś
nibywroclawianin Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 09:32 Zauważyłem, że wielu pismaków z "Gazety Wyborczej" nie zna definicji słów, których używa: pani Katarzyna Wiśniewska nie wie co znaczy słowo celibat, a pismak a pseudnimie ricz nie wie co znaczy słowo bluźnierstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 14:08 Twój post swiadczy o bardzo małej, zeby nie powiedzieć znikomej znajomości języka, zapewne nie słyszałeś o przenośni...?! Odpowiedz Link Zgłoś
librek Re: Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 10:02 tak jak dla inni chcą iść na Kowno itp. W każdym społeczeństwie znajdziesz oszołomów, którzy chcą zaistnieć na jakichś bzdurnych ale chwytliwych tezach. Cieszy reakcja prasy rosyjskiej, żeby u nas tak wszyscy reagowali na naszych "historyków" jak na głupoty rosyjskich czy niemieckich, ale pomarzyć można. Odpowiedz Link Zgłoś
bimbus18 Czegoś tu nie rozumiem 06.06.09, 10:03 Ten autor artykułu: ВЫМЫСЛЫ И ФАЛЬСИФИКАЦИИ В ОЦЕНКАХ РОЛИ СССР НАКАНУНЕ И С НАЧАЛОМ ВТОРОЙ МИРОВОЙ ВОЙНЫ nazywa się КОВАЛЁВ Сергей Николаевич, co przetłumaczono na polski Kowalow. No,jeszcze tam (i pewnie wielu innych) Ковалёв Сергей Адамович - znany palant od praw człowieka. Jego nazwiko przetłumaczono na polski jako Kowaliow. Ma to jakiś głębszy podtekst czy propagandyści nawet się nie pochylili nad orginalnym tekstem (bo niby po co?) i nie bardzo wiedzą o czym piszą? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Czegoś tu nie rozumiem 06.06.09, 10:24 Polska ma swoich Zyzykow i jemu podobnych ludzi np. Kaczyńskich,, Centkiewiczów, dlaczego nie ma mieć ich Rosja? Odpowiedz Link Zgłoś
bimbus18 Re: Czegoś tu nie rozumiem 06.06.09, 10:55 nie-tak napisała: > Polska ma swoich Zyzykow i jemu podobnych ludzi np. Kaczyńskich,, Centkiewiczów > , > dlaczego nie ma mieć ich Rosja? Mi oni zupełnie nie przeszkadzają. Nawet fajnie, że są. Und ab und zu rhythmisch wackelt die Baracke! nie-tak, czytałaś ten Odpowiedz Link Zgłoś
ducks_arse Re: Czegoś tu nie rozumiem 06.06.09, 12:26 nie-tak napisała: > Polska ma swoich Zyzykow i jemu podobnych ludzi np. Kaczyńskich,, Centkiewiczów > , > dlaczego nie ma mieć ich Rosja? Zgadzam się z tobą. Tam to przynajmniej nikt nie kwestionuje teorii ewolucji oraz kulistości Ziemi, tak jak robią to luminarze PiSuarowej nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Czegoś tu nie rozumiem 06.06.09, 14:11 a mnie uczono, że Ziemia ma kształt elipsy....;) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: świadectwo 06.06.09, 13:26 Nie zauważanie, i kastracja, prawidłowo brzmiącej wymowy słowiańskich mian - o transkrypcji na łacinkę nie zapominając - to w tej Gazecie już tradycja, {Bimbusie}. Roi się od takich byków na sportowej mutacji tej Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: palant od praw czlowieka?? 06.06.09, 17:05 Czyli ten, kto o prawa czlowieka sie dopomina to palant, a zamordysta i dyktator, to "umnyj czełowiek". Poniał, spasibo. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Zas o tym że jesteśmy współwinni Holocaustu... 06.06.09, 13:23 oznajmiła nam bez żenady i żadnych innych zahamowań pani dr Alina Cały z Żydowskiego Instytutu Historycznego finansowanego z pieniędzy polskiego podatnika. Dobrze wiedzieć przynajmniej że nasze pieniądze się nie marnują i idą na godziwy cel... Niemcom jesteśmy coś winni za "wypędzenia" a Rosjanom za wywołanie wojny swą nieustępliwością wobec germańców. No i jesteśmy w domu najkrócej biorąc. Za 10 lat, a może i szybciej będzie to obowiązkowa lekcja historii dla naszych dzieci. Już tam nasi deputowani do eurokołchozu wraz z naszymi adwokatami w UE przy silnym wsparciu starozakonnych się postarają by "kacapom" dogodzić... __________ Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać. [prof. R. Kozłowski] Używanie słowa prawda w kontekście nawiązywania do Grossa jest obraźliwe dla pojęcia prawda. Przerażające jest, że to co pisze Gross zostało opublikowane w wydawnictwie które deklaruje się jako polskie i katolickie [w „Znaku” krakowskim]. Jeśli Michnik stawia Grossa obok Mickiewicza i Słowackiego należy zapytać o stan zdrowia Michnika. [ks. W. Chrostowski] [...] Jednakże trzeba pójść głosować i wybierać, bo Parlament Europejski w razie nieobecności mądrych Polaków może nam wyrządzić jeszcze więcej krzywd i dokonać różnych rzeczy pozaprawnych co się faktycznie w Unii nieraz zdarza. Nie możemy wszakże popierać kandydatów z PO i lewicy, gdyż oni mają inną wizję Polski i gotowi są zrezygnować z wolności Polski, choć szerzą propagandę wyborczą jakoby chodziło o dobro naszej Polski. [ks. prof. Cz. Bartnik] Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Czemu ks. Chrostowski tu bisuje? 06.06.09, 17:18 Juz raz to mowil w tym watku :-) Z prof. Kozlowskim sie zgadzam. Politycy "wciskaja kit", a zdezorientowany czlowiek jest jeszcze utwierdzany w swoich fobiach, lekach i blednych przekonaniach. Np. to straszenie Niemcami, gdy problem granic jest od dziesiatkow lat uregulowany, problem odszkodowan dla wypedzonych zalatwiony (nie maja prawa domagac sie odszkodowan od Polski i innych panstw - patrz sprawa Prussiche Treuhand). A ks.Bartnik powinien "isc na calosc" - ekskomunikowac PO i lewice :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 14:01 jednak nie wszystko Rosjanie dadzą sobie wmówić.... Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 17:20 Widzicie drodzy internauci jak Was ta wiadomość zadziwiła, jak to możliwe że w Rosji też jest jako tako normalnie, przecież tam cały czas po Placu Czerwonym ganiają niedźwiedzie z automatami. Tak pisze Radziwinowicz, Kublik i setka pomniejszych "znawców" Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 A kto nakrecil film "Jak wywolalem II wojne swiat" 06.06.09, 17:21 Ruscy film zobaczyli i zrobili z tego uzytek :-) Zeby tylko nie obejrzeli "Wojny polsko-ruskiej pod flaga bialo- czerwona", bo koniec z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
radzikswkie7 Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 19:33 Wcale się Ruskim nie dziwię skoro ipn sterowany przez kaczuchów wydaje bluźniercze publikacje przeciwko ludziom którzy walczyli o wolność narodu polskiego to po prostu korzystają z okazji Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Bluźnierstwo wobec Polaków 06.06.09, 19:45 czy wiecie kto wymyslil i stosuje to w Polsce słowo Odpowiedz Link Zgłoś