Dodaj do ulubionych

Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą unieważn...

15.06.09, 16:39
Nie rozumiem dlaczego PKW nie zajęła się problemem PRZED wyborami - przecież
od tygodni było wiadomo, że niewidomi będą chcieli wykorzystać swoje prawa.
Obserwuj wątek
    • dyktator_bolandy Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 16:46
      prawo do jazdy samochodem bez pomocy osób trzeciech też się już
      należy? A poważnie, to nudzi im się widać...
      • poszliwpisdu Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:25
        Wyjatkowo kretynski argument. Kiedy technologia pozwoli niewidomym prowadzic
        samochody, to beda mogli to robic. Poki co nie ma takich urzadzen pozwalajacych
        na prowadzenie bez wzroku.
        Natomiast trzeba byc imbecylem, aby nie wiedziec ze jest pismo dostosowane do
        niewidomych, ktore moga oni odczytac.
        • xyz2000 Jest również prawo do bezpłatnej opieki medycznej. 15.06.09, 17:59
          Jest również prawo do bezpłatnej opieki medycznej. Gwarantuje
          konstytucja, szczegóły w stosownych rozprządzeniach. Szczególnie
          dzieciom. Wchodzi się do przychodni i już, nikt nie pyta o pesel, o
          ubezpieczenie rodziców, etc. chłe, chłe.

Znam Wdowika od 20 lat. To jest wyjątkowo roszczeniowo nastawiony
          typ, jeżeli chodzi o niewidomych. Nie widzę powodów ponoszenia
          dodatkowych kosztów, tylko dlatego, że nikomu nie ufa. On zawsze
          szukał konfliktu. Jak działał w ZHR, to "konfliktował" się z ZHP.
          Widocznie te kaczopodobne osobniki już tak mają. Wieczne pretensje
          do wszystkich. A wystarczyło tylko to zorganizować, np. uznać głosy
          jako nieskreślone karki z przyczepionym wyjaśnieniem "Jestem
          niewidomy, głosuję na X". Sam bym tak zagłosował w imię solidarności
          z niewidomymi (niepełnosprawność nie jest mi obca, dotyczy bardzo
          bliskiej mi osoby). Tylko trzeba ruszyć tyłek, załatwić to w
          komisji. Nikt za Wdowika tego nie zrobi.

• do100jnik nie obrażaj imbecyli, weź się za PKW 15.06.09, 18:02
          :-)
      • noducks Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:39
        od kiedy prowadzenie samochodu jest obywatelskim obowiazkiem tak jak
        glosowanie w wyborach??? niewidomy tak jak kazdy korzystajacy z pelni
        praw publicznych ma prawo glosowac w wyborach powszechnych, rownych,
        TAJNYCH i bezposrednich, jak stanowi konstytucja RP (art 127.1) i
        panstwo ma OBOWIAZEK mu to zapewnic
    • cotypowiesz dlaczego przy pomocy osoby trzeciej? 15.06.09, 16:50
      na jakiej to zasadzie bedzie? z niewidomą osobą idą 2 osoby, to po
      co ta druga skoro pomóc ma tylko ta trzecia?
      • sqwerus Re: dlaczego przy pomocy osoby trzeciej? 15.06.09, 18:26
        cotypowiesz napisał:

> na jakiej to zasadzie bedzie? z niewidomą osobą idą 2 osoby, to po
        > co ta druga skoro pomóc ma tylko ta trzecia?

TY DEBILU! :))))
      • papa_s Re: dlaczego przy pomocy osoby trzeciej? 15.06.09, 19:50
        "Osoba trzecia" to semityzm oznaczający osobę inną, postronną. Podobnie trzy osoby oznacza wiele osób. Tak jak w ewangelii określenie, że Jezusa Nazarejczyka (wtedy Betlejemczyka) odwiedziło trzech mędrców (potem przerobionych na królów;)), nie oznacza literalnie trzech mędrców tylko nieokreśloną ilość wizytujących.
    • milo_1 Z szacunkiem dla niepełnosprawnych.....niewidomych 15.06.09, 16:53
      Czy czasami w 2005 roku już nie zostali dopuszczeni "niewidomi" do głosowania...?????
      tnij.org/gba
      gdzie ci co głosowali na PiSdenta mieli oczy.....
    • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:10
      I bardzo dobrze, trzeba nauczyć się pracować poprawnie i wszystkie aspekty
      uwzględnić. Niewidomi tez ludzie i maja prawo domagania się powtórki wyborów
      skoro pewne organy ich dyskryminowały i nie przygotowały odpowiednich dla
      niewidomych ankiet do glosowania. Trzecia czy druga osoba nie wchodzi w rachubę,
      jak ma niewidomy sprawdzić czy trzecia czy druga osoba wyraziła niewidomego
      wolę. Mogą żądać powtórki całych wyborów i unieważnienia pierwszych w Unii
      ponieważ po ogłoszeniu wyników mogą się oni czuć uzależnieni pod wpływem
      ogłoszonych już wyników. Maja do tego święte prawo!!! Za niedokładną prace
      powinny odpowiednie organy ponieść konsekwencje, w wyborach nie powinno być
      dopuszczone do dyskryminacji ludzi. Przy tych okolicznościach można powiedzieć o
      świadomym fałszerstwie wyborów w Polsce, tak ta sprawa wygląda.
      • robert.zimnicki Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:45
        debil

i jeszcze mi powiesz, że jesteś jakimś prezesikiem, albo ministerkiem?

dzięki takim jak ty, ludzie mający otwarte horyzonty myślowe muszą wyjeżdzać z
        kraju, bo na każdym kroku spotykają takiego jak ty "inteligenta"

wszędzie was pełno, w kioskach, w sklepach, na kasach, w radach nadzorczych, w
        bankach, w telewizji.... kiedyś byście siedzieli u czubków, teraz dano wam
        władzę..... ale do czasu.......
        • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:58
          Trzeba się nauczyć dokładnie i porządnie pracować a nie odstawiać fuszerki,
          niewidomi tez ludzie, gdzie w Polsce prawa jak i godność człowieka?
          Jak sadze ty tego nie posiadasz bo zamiast cywilizowanej dyskusji wyzywasz ludzi
          dookoła, typowo po polsku jak się nie ma argumentów innych.
          • s3tonline Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:13
            nie-tak napisała:

> Trzeba się nauczyć dokładnie i porządnie pracować a nie odstawiać fuszerki,
            > niewidomi tez ludzie, gdzie w Polsce prawa jak i godność człowieka?
            > Jak sadze ty tego nie posiadasz bo zamiast cywilizowanej dyskusji wyzywasz ludz
            > i
            > dookoła, typowo po polsku jak się nie ma argumentów innych.

są prawa i to w cholere, ale nikt z rodzimych obywateli nie pamieta o swoich
            obowiązkach :P tylko roszczenia i cwaniactwo. jestes niewidomy, chcesz miec
            specjalna karte, skontaktuj sie z pkw, zaloz zwiazek niewidomych i niech on sie
            stara dla wszystkich, a tak na prawde to jestem ciekaw ilu niewidomym to
            przeszkadza, na pewno 1 ? a moze poddamy to pod glosowanie, to narod
            demokratyczny, wydaje mi sie ze 99.9% polaków by to nie zrobilo roznicy, wiec
            sorry ale nara.!
            • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:23
              s3tonline napisał:
              > są prawa i to w cholere, ale nikt z rodzimych obywateli nie pamieta o swoich>
              obowiązkach :P tylko roszczenia i cwaniactwo. jestes niewidomy, chcesz miec>
              specjalna karte, skontaktuj sie z pkw, zaloz zwiazek niewidomych i niech on sie>
              stara dla wszystkich, a tak na prawde to jestem ciekaw ilu niewidomym to>
              przeszkadza, na pewno 1 ? a moze poddamy to pod glosowanie, to narod>
              demokratyczny, wydaje mi sie ze 99.9% polaków by to nie zrobilo roznicy, wiec>
              sorry ale nara.!
              Jesteś arogantem do potęgi, niewidomi jak i inni upośledzeni twoim zdaniem maja
              siedzieć w domu i żadne prawa im się nie należna?
              Na Zachodzie niewidomi, upośledzeni prowadza swoje niezależne od życie, maja
              swoje prawa i prawo do wszystkiego tak jak i do tajnych bez pomocy innych wyborów!!!
              Komuny dobrze wiedza ile w komunie jest upośledzonych czy niewidomych w
              przeciwieństwie do Polski.
              • xyz2000 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:29
                s3tonline ma rację. Nikt nie odbiera praw niewidomym. Ale szukać za
                nich rozwiązania, współpraca z komisją, to już inna sprawa. Na razie
                tylko usłyszeliśmy "Mi gwarantuje konstytucja, mi się należy, ja nie
                akceptuję waszego rozwiązania". Nie zproponowali nic
                konstrukcyjnego. W ogóle nic nie zaproponowali.
                • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:44
                  xyz2000 napisała:

> s3tonline ma rację. Nikt nie odbiera praw niewidomym. Ale szukać za
                  > nich rozwiązania, współpraca z komisją, to już inna sprawa. Na razie
                  > tylko usłyszeliśmy "Mi gwarantuje konstytucja, mi się należy, ja nie
                  > akceptuję waszego rozwiązania". Nie zproponowali nic
                  > konstrukcyjnego. W ogóle nic nie zaproponowali.
                  To niewidomi maja rozwiązywać ten problem i wysuwać propozycje? To dobre!!! Od
                  czego jest komisja wyborcza, prezydent który jest odpowiedzialny w pewnym
                  stopniu za organizacje wyborów? Sa oni od kręcenia kciukami?
                • greg0.75 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:45
                  A kolega to jak zgaduję prosto z choinki?
                  Niewidomi, jak najbardziej przed wyborami, zaproponowali dogodne rozwiązanie w postaci kartonowej nakładki na kartę do głosowania, z opisem w brailu i otworami w miejscu kratek do skreślania...
                  • xyz2000 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 19:11
                    greg0.75 napisał:

> A kolega to jak zgaduję prosto z choinki?
                    > Niewidomi, jak najbardziej przed wyborami, zaproponowali dogodne
                    rozwiązanie w
                    > postaci kartonowej nakładki na kartę do głosowania, z opisem w
                    brailu i otworam
                    > i w miejscu kratek do skreślania...

To jest złe rozwiązanie i złożone za późno. 2-3 cyferki brailem
                    niewidomi potrafią napisać długopisem na karcie do głosowania.
                    Trzeba tylko, żeby taki głos był ważny. Członkowie komisji też nie
                    będą mieli problemu z odczytem. Kończ te 3/4 zanim się ściemni i do
                    dzieła - będzie jak znalazł na następne wybory.
                    • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 19:17
                      Wystarczy ze obok brailu stja wypisane nazwisko i krzyżyk postawiony na brailu,
                      jest to takie trudne do realizacji? Jak glosują ludzie niewidomi w Niemczech, w
                      Austrii, Francji, ... oni glosują bez pomocy drugich. Warto było te kraje zapytać?
              • s3tonline Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:31
                nie-tak napisała:
                > s3tonline napisał:
                > > są prawa i to w cholere, ale nikt z rodzimych obywateli nie pamieta o swo
                > ich>
                > obowiązkach :P tylko roszczenia i cwaniactwo. jestes niewidomy, chcesz miec>
                > ;
                > specjalna karte, skontaktuj sie z pkw, zaloz zwiazek niewidomych i niech on sie
                > >
                > stara dla wszystkich, a tak na prawde to jestem ciekaw ilu niewidomym to>
                > przeszkadza, na pewno 1 ? a moze poddamy to pod glosowanie, to narod>
                > demokratyczny, wydaje mi sie ze 99.9% polaków by to nie zrobilo roznicy, wiec&#
                > 62;
                > sorry ale nara.!
                > ************
                > Jesteś arogantem do potęgi, niewidomi jak i inni upośledzeni twoim zdaniem maja
                > siedzieć w domu i żadne prawa im się nie należna?
                > Na Zachodzie niewidomi, upośledzeni prowadza swoje niezależne od życie, maja
                > swoje prawa i prawo do wszystkiego tak jak i do tajnych bez pomocy innych wybor
                > ów!!!
                > Komuny dobrze wiedza ile w komunie jest upośledzonych czy niewidomych w
                > przeciwieństwie do Polski.
                Tak, jestem ignorantem, ignorantem ktorego wkurza medialna nagonka i SPOSÓB w
                jaki chcą mieć ta sprawę załatwioną, ciągle nikt nie jest w stanie odpowiedzieć
                na proste pytanie DLACZEGO CAŁA TA HISTORIA NIE MIALA WCZESNIEJ MIEJSCA I
                DLACZEGO NIKT NIE PORUSZYL TEJ SPRAWY W MEDIACH PRZED WYBORAMI.

A Zachód nikogo nie interesuje, tak wszyscy sa za zachodem a jak ja nie
                upośledzony ide coś załatwić to sie musze kłocić o swoje. Poszedlem sie
                zarejestrowac jako bezrobotny PIERWSZY RAZ W ZYCIU, i mi nie chcieli dac zasilku
                bo nie mialem ksera świadectwa pracy, a bylem najpierw w informacji to dostalem
                blankiet i mnie odeslali do pokoju X, w pokoju X mnie chcieli bez zasilku
                zarejestrowac i sie ze mnie ŚMIALI, że jak ja mogłem tego nie wiedziec? i co,
                polecialem do tvnu czy innej gazety NIE, opieprzyłem obie paniusie i załatwiłem
                sprawe. Przykład niby nie na temat ale obrazuje fakt ze WSZYSCY MAMY
                TRUDNOSCI...i jest różnica miedzy niepełnosprawnym człowiekiem ktory walczy a
                takim ktory sie poddal i ma postawe roszczeniową wobec wszystkich innych,
                pretensja do garbatego ze proste dzieci ma,!
                • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:47
                  s3tonline, sadzisz ze to miejsce miało na Zachodzie? Mieszkam na Zachodzie i
                  wiem jak jest i twoja wypowiedz nie zgadza się z rzeczywistością. Upośledzeni
                  maja tu wielkie przywileje, nie tak jak w Polsce.
                • greg0.75 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:50
                  "ciągle nikt nie jest w stanie odpowiedzieć
                  na proste pytanie DLACZEGO CAŁA TA HISTORIA NIE MIALA WCZESNIEJ MIEJSCA I DLACZEGO NIKT NIE PORUSZYL TEJ SPRAWY W MEDIACH PRZED WYBORAMI."

Ależ służę uprzejmie: "gazeta" ma taki miły zwyczaj umieszczania obok aktualnego tekstu linków do poprzednich publikacji na ten sam temat (takie niebieskie, po lewej).
                  Poczytaj i odszczekaj...
                • polska_baba Link do artykułu w Dzienniku z kwietnia!!! 15.06.09, 18:56
                  www.dziennik.pl/polityka/article366603/Niewidomi_dyskryminowani_w_wyborach.html
                • wielki_czarownik Ty głupi idioto 15.06.09, 22:42
                  Polski Związek Niewidomych już dawno poruszył problem i zaproponował tanie i skuteczne rozwiązania. Tylko urzędasom się dup nie chciało ruszyć! Może jak będzie wstyd na cały świat, to w końcu PKW zacznie pracować jak należy.
    • joker7979 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:24
      K.. nudzi im sie chyba Stevie Wonder zasuwał az milo i nie
      marudził !! Niech protestuja tez ze nei moga zostac pilotami czy
      zegarmistrzami!! Po jakies sredniowiecznej bitwie w Bułgarii
      zwycięzca kazał oślepić wszystkich jeńców a co setnemu zostawić
      jedno oko żeby reszte doprowadził do domu hahahahaa
      • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:31
        joker7979 napisał:

> K.. nudzi im sie chyba Stevie Wonder zasuwał az milo i nie
        > marudził !! Niech protestuja tez ze nei moga zostac pilotami czy
        > zegarmistrzami!! Po jakies sredniowiecznej bitwie w Bułgarii
        > zwycięzca kazał oślepić wszystkich jeńców a co setnemu zostawić
        > jedno oko żeby reszte doprowadził do domu hahahahaa
        Ma to być argumentacja i usprawiedliwienie polskiego bezgłowia jak i partaczenia
        pracy?
        Ci słynni polscy fachowcy na cały świat za którymi świat się rozrywa (przecież
        piszą tak polskie media), tu jest dowód na partaczy.
        Choćby ten tytuł, śmiechu warte, niech napiszą lepiej otwarcie niewolników za
        tanie pieniądze.
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6718498,Europa_szuka_polskich_inzynierow.html
      • tak_bywa Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:32
        joker7979 napisał:

Wiesz co "jokerze"? Wypada poczekać aż ty sam oślepniesz i wówczas napisz na
        forum, jak bardzo cię cieszy, że nie masz możliwości sprawdzić, czy za ciebie
        zagłosowano tak, jak prosiłeś.
      • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:34
        joker7979 napisał:

Ma to być argumentacja i usprawiedliwienie polskiego bezgłowia jak i partaczenia
        pracy?
        Ci słynni polscy fachowcy na cały świat za którymi świat się rozrywa (przecież
        piszą tak polskie media), tu jest dowód na partaczy.
        Choćby ten tytuł, śmiechu warte, niech napiszą lepiej otwarcie niewolników za
        tanie pieniądze.
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6718498,Europa_szuka_polskich_inzynierow.html
      • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:37
        joker7979 napisał:

joker7979 twój wpis jest szczytem arogancji i bezczelności!!!
    • tak_bywa I mają rację, 15.06.09, 17:27
      popieram w 100 %. Skoro "wierchuszka" ma prawo w "d", to może ich to czegoś nauczy. Nie mówiąc o naszych "cudownych prawodawcach", którzy tak gmerają w prawie, że nic w nim nie jest jasne, poza tym, że gdy przedstawiciel władzy, wg któregoś przepisu popełni wykroczenie, to zaraz się znajduje przepis, mówiący, że wszystko jest o.k. A ewentualną karę nałożoną przez Trybunał Sprawiedliwości w Strasburgu, powinien zapłacić z prywatnej kieszeni "nasz najświatlejszy I prawnik IV RP", który uwalił ustawę precyzującą uprawnienia wyborców i to tylko dlatego, że się braciszkowi chciał przysłużyć. Uważam, że tak złośliwego - kosztem obywateli - nie ma żadne państwo na świecie.
    • s3tonline Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 17:56
      a ja mam kilka pytan, czy w polsce sa jakies rejestry niewidomych/niedowidzacych
      czy osob ktore nie moga wyjsc w domu zeby zaglosowac? z tego co mi wiadomo to
      nie, wiec ja sie pytam gdzie ci ludzie byli dzien, 2,3,4,5,6, tydzien, 2 tyg, 3
      tyg, miesiac i w cholere czasu przed wyborami, NIE PAMIETALI ŻE SĄ NIEWIDOMI?
      tak ich naszlo 20 minut przed wyborami ze o ja nie moge przeciez jestem slepy i
      nie wiem gdzie jest karta? Jak panstwo ma sie przygotowac na takie przypadki
      skoro nie deklarowali wczesniej nic. jak na maturze ktos ma jakies problemy to
      musi dac znac wczesniej duzo wczesniej jesli cos ma byc pod niego ustawione, CI
      LUDZIE MUSZĄ O TYM WIEDZIEĆ . a to jest jakas paranoja ze w dzien wyborow
      okazuje sie ze wszystkim to nagle przeszkadza, wrrrr polityczna zagrywka jak nic.
      jesli chcecie glosowac tajnie, sami, to mowcie o tym TAK ale przed wyborami zeby
      dalo sie przygotowac do tego, a nie W DNIU tych wyborów. a jesli nie to
      zamilczcie na zawsze i umrzyjcie.! bo każdego obowiązują pewne zasady.!
      • polska_baba Niewidomi protestowali przed wyborami 15.06.09, 18:13
        Nikt ich nie słuchał. Mają rację.
        Wypowiedzi niektórych forumowiczów świadczą o ich głupocie i podłości. Niedobrze się robi, gdy się czyta wypociny cwaniaczków żyjących na zasadzie: tylko ja się liczę i moje interesy, a reszta niech zdycha.
        Głupoty piszesz - każdy średnio inteligentny człowiek wie, że część społeczeństwa stanowią ludzie niepełnosprawni, że oni mają także prawo głosować i że należy im to umożliwić. Tajność głosowania jest prawem każdego obywatela, bez wyjątku i władze powinny niewidomym tę tajność zapewnić.
      • kgbaca Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:27
        s3tonline napisał:

> a ja mam kilka pytan, czy w polsce sa jakies rejestry niewidomych/niedowidzacyc
        > h
        > czy osob ktore nie moga wyjsc w domu zeby zaglosowac? z tego co mi wiadomo to
        > nie, wiec ja sie pytam gdzie ci ludzie byli dzien, 2,3,4,5,6, tydzien, 2 tyg, 3
        > tyg, miesiac i w cholere czasu przed wyborami, NIE PAMIETALI ŻE SĄ NIEWIDOMI?
        > tak ich naszlo 20 minut przed wyborami ze o ja nie moge przeciez jestem slepy i
        > nie wiem gdzie jest karta? Jak panstwo ma sie przygotowac na takie przypadki
        > skoro nie deklarowali wczesniej nic. jak na maturze ktos ma jakies problemy to
        > musi dac znac wczesniej duzo wczesniej jesli cos ma byc pod niego ustawione, CI
        > LUDZIE MUSZĄ O TYM WIEDZIEĆ . a to jest jakas paranoja ze w dzien wyborow
        > okazuje sie ze wszystkim to nagle przeszkadza, wrrrr polityczna zagrywka jak ni
        > c.
        > jesli chcecie glosowac tajnie, sami, to mowcie o tym TAK ale przed wyborami zeb
        > y
        > dalo sie przygotowac do tego, a nie W DNIU tych wyborów. a jesli nie to
        > zamilczcie na zawsze i umrzyjcie.! bo każdego obowiązują pewne zasady.!

Wymagasz od niewidomych żeby informowali społeczeństwo i czynisz im zarzut że nie zaproponowali rozwiązania wcześniej. Hmm... szkoda że świadczy to tylko o twojej ignorancji w tym temacie i do tego popartej lenistwem gdyz Związek Niewidomych od lat poruszał ten problem. Mało tego już jakiś czas temu złozył nawet 2 propozycje rozwiazania tego problemu, tylkjo że PKW uznała, że głosowanie z pomocą "osoby zaufanej" jest wystrczającym rozwiazaniem.

Skoro państwo nie realizuje swoich obowiązków wobec obywateli to obywatele muszą walczyć o swoje prawa. Ciekawe co by zrobiło państwo gdybym ja się zaczął migac od moich obowiązków, np. obowiązku podatkowego? Oczywiście zgnoiło by mnie bez mrugnięcia okiem nie oglądając się na konsekwencje dla mnie.

Brawo niewidomi, za mordy tych leni, których parszywym obowiązkiem jest o rozwiązywanie tego typu problemów.
        • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 18:41
          kgbaca napisał:
          tylkjo że PKW uznała, że głosowanie z pom
          > ocą "osoby zaufanej" jest wystrczającym rozwiazaniem.
          A to jest dobre i skoro niewidomi udowodnia to to Polska za swoje niechlujstwo,
          ignorancje jak i w pewnym stopniu rasizm otrzyma problemy.
      • carpaccio4 nie ma rejestrów? 15.06.09, 19:36
        mało wiesz, słyszałeś kiedyś o zakładzie ubezpieczeń społecznych? bo o
        przyzwoitości pewnie nie
    • jachmat A co konkretnie chcą oprotestować? 15.06.09, 18:03
      Swoją nieznajomość ordynacju wyborczej? Przecież wcale nie MUSZĄ
      głosować z udziałem osoby trzeciej, a jedynie MOGĄ. To jest
      przywilej a nie obowiązek.Tak przy okazji to naruszenie tajności
      wyborów następuje wtedy, gdy ktoś zapozna się z moim głosowaniem bez
      mojej wiedzy. W przypadku karty do głosowania wydrukowanej brailem i
      1 niewidomego głosującego w danej komisji jego głos automatycznie
      zostaje ujawniony.
      • nie-tak Re: A co konkretnie chcą oprotestować? 15.06.09, 18:15
        jachmat napisał:

> Swoją nieznajomość ordynacju wyborczej? Przecież wcale nie MUSZĄ
        > głosować z udziałem osoby trzeciej, a jedynie MOGĄ. To jest
        > przywilej a nie obowiązek.Tak przy okazji to naruszenie tajności
        > wyborów następuje wtedy, gdy ktoś zapozna się z moim głosowaniem bez
        > mojej wiedzy. W przypadku karty do głosowania wydrukowanej brailem i
        > 1 niewidomego głosującego w danej komisji jego głos automatycznie
        > zostaje ujawniony.
        A gdzie wiarygodność drugiej osoby, umie niewidomy ja sprawdzić?
      • polska_baba Re: A co konkretnie chcą oprotestować? 15.06.09, 18:19
        jachmat napisał:

> Przecież wcale nie MUSZĄ
        > głosować z udziałem osoby trzeciej, a jedynie MOGĄ.

Muszą, bo głosowanie bez udziału osoby trzeciej jest dla nich technicznie niemożliwe.

>W przypadku karty do głosowania wydrukowanej brailem i
        >1 niewidomego głosującego w danej komisji jego głos automatycznie
        > zostaje ujawniony.

Niewidomi proponowali specjalne nakładki na karty do głosowania, pozwalające na głosowanie na zwykłych kartach.
    • losos_norweski Co to za problem by niewidomi mogli glosowac? 15.06.09, 18:07
      Wystarczy drukowac cos w rodzaju masek nakladanych na karty do glosowania. Bylyby opisane brailem a w miejscu kratek bylyby otwory. Niewidomy dostalby karte i maske, zlozyl razem, odszukal gdzie jest jego kandydat i skreslil w miejscu wyciecia. Karta nie nosilaby zadnych znamion identyfikacyjnych, niewidomy moze zrobic to sam. Maske zabieralby ze soba w razie jakby byla jakos maznieta. Kilka masek z plastiku na komisje powinno wystaczyc. Taki to problem?
      • xyz2000 Re: Co to za problem by niewidomi mogli glosowac? 15.06.09, 18:22
        A po co maska? Wystarczy jak napisze na karcie do głosowania numer
        kandydata (brailem lub cyframi arabskimi), nic nie skreśla, a
        komisja uzna ten głos. Przecież głosem jest karta do głosowania.
        Wystarczy odrobina dobrej woli każdej ze stron. Tylko po co
        rozwiązywać prosto proste spraw? Lepiej pomizdrzyć się przed kamerą,
        chociaż samemu się siebie nie zobaczy.
        • polska_baba Taki głos byłby nieważny 15.06.09, 18:33
          Ustawa wyraźnie mówi, że przy nazwisku ma być postawiony krzyżyk, inaczej głos jest nieważny.
          Poza tym taki głos też byłby naruszeniem tajności. I kto miałby tego brajla odczytać? Komisja? Przecież ludzie widzący brajla nie znają. Poza tym, chyba nigdy nie widziałeś, jak się pisze brajlem - do tego potrzebny jest specjalny papier, zwykła karta do głosowania chyba się nie nadaje.
          Skąd u Was tyle agresji i niechęci w stosunku do ludzi niepełnosprawnych?
          • xyz2000 Re: Taki głos byłby nieważny 15.06.09, 19:02
            Nie przesadzaj. Brail to kilka kropek. Mogą być długopisem, nie
            trzeba dziurkować (czy jak to się tam nazywa). To tylko 2-3 cyfry,
            kod 10 cyfr to mniej niż to menu po prawej stronie. Słabo
            rozgarnięty członek komisji nie miałby problemu. A ustawę trzeba tak
            napisać, żeby taki głos był ważny. To nie agresja, a niechęć wynika
            ze sposobu załatwienia tej sprawy, pokazanego braku zaufania do
            ludzi. Za dużo pokazano nam oczekiwań, żądań i pozy, a za mało chęci
            współpracy. To nie ma nic wspólnego z kalectwem, ale
            niepełnosprawność nie może tu być usprawiedliwieniem.
            • polska_baba O to chodzi, że nie ma woli zmiany czegokolwiek! 15.06.09, 19:17
              Nie dociera do Ciebie, że ważny jest jedynie krzyżyk w odpowiedniej kratce? Że taki jest ustawowy wymóg ważności głosu?
              Że problem polega na tym, że nikt nie chce nic zmienić w ordynacji wyborczej?
              Zresztą proponowany przez Ciebie sposób też narusza zasadę tajności, bo widzący w ten sposób by nie głosowali.
              Poza tym do takiego głosowania też karty powinny być odpowiednio przygotowane - gdzie na karcie niewidomy miałby rysować te cyfry, jak zrobić, żeby nie było nieporozumień (niewidomy musiałby wskazać numer listy i numer na liście - to mogą być 4 cyfry).
              Proponowane przez niewidomych nakładki to o wiele lepszy pomysł.
    • alik666 Ile ? 15.06.09, 18:21
      Ile rzucić aby zamknąć im mordy ? Po milionie na głowę wystarczy ?
      Osobiście wybory te mam gdzieś. Ale denerwuje mnie jak wirus toczy ten kraj, a
      cierpieć muszą wszyscy.

Zaraz znajdą się 'ekolodzy', przykuci do jakiegoś drzewa, przez co budowę
      zablokują.
      Albo homoseksy z gołymi dupami na paradach, źli, że ludzie wzrok odwracają.

Zaraz znajdą się też wielcy przegrani tych wyborów solidaryzujący się z
      'uciskanymi' mniejszościami. PiSmany, LSDy itp. itd.

A co zrobić z panem Janem z Koziej Wólki ? Sparaliżowany, nie miał jak głosu
      oddać.
      A pan Stefan z Cycowa ? Brak rąk, nóg. Nie miał jak oddać głosu, bo nie ma
      przyjaciół i 'nakładki' do głosowania.
      A pan Jarkacz z Warszawy z porażeniem mózgowym, jednak zdołał oddać głos, ale
      wybory poszły nie po jego myśli.
      Anulujmy te wybory dla nich.
      • nie-tak Re: Ile ? 15.06.09, 18:37
        alik666, jest prosta odpowiedz: niechlujstwo, bezgłowie, warcholstwo, brak
        odpowiedzialności, bezprawie, niedołęstwo mózgowe... toczy ten kraj a z tym są
        związani ludzie tacy jak ty, twój wpis mówi sam za siebie.
        • alik666 Re: Ile ? 15.06.09, 19:51
          Dziękuję za konstruktywną krytykę.
        • alik666 Re: Ile ? 15.06.09, 20:00
          Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa
          Autor: nie-tak 15.06.09, 17:58

" Trzeba się nauczyć dokładnie i porządnie pracować a nie odstawiać fuszerki,
          niewidomi tez ludzie, gdzie w Polsce prawa jak i godność człowieka?
          Jak sadze ty tego nie posiadasz bo zamiast cywilizowanej dyskusji wyzywasz ludzi
          dookoła, typowo po polsku jak się nie ma argumentów innych. "
      • birmin Re: Ile ? 15.06.09, 20:45
        Rzekłem? Raczej zabełkotałem.
        • alik666 Re: Ile ? 15.06.09, 21:07
          birmin napisała:

> Rzekłem? Raczej zabełkotałem.

Dziękuję za konstruktywną krytykę.
    • polska_baba Gratuluję taktu i empatii 15.06.09, 18:27
      s3tonline napisał:

> z usmiechami ma tych ich slepych mordach

Nie zasługujesz na to, by z Tobą dyskutować.
    • katolik_polski1 Slepe mordy ? 15.06.09, 18:28
      Mocnych slow uzywasz .
      Podchodzi pod zniewazanie osob uposledzonych .
      • s3tonline Re: Slepe mordy ? 15.06.09, 18:37
        katolik_polski1 napisał:

> Mocnych slow uzywasz .
        > Podchodzi pod zniewazanie osob uposledzonych .

Dobrze, nie ślepe mordy, ponioslo mnie, przyznaje. Fakt jednak jest taki, ze
        sposob w jaki jest to zajscie przedstawiany oczernia wszystkich widzących, bo to
        jest wina widzacych ze nie wymyslili rozwiazania dla niewidzacych, ale oni sa
        uposledzenie fizycznie czy umyslowo? ktos pisal ze byly 2 porpozycje, dlaczego
        wtedy nikt nie poszedl do mediow, nie mozna zalatwiac spraw w taki sposob, ze o
        problemie trabi sie ogolnokrajowo w takim momencie kiedy juz nic nie mozna z tym
        zrobic.!
        • polska_baba Protestują od dłuższego czasu, nikt ich nie słucha 15.06.09, 18:43
          Protestowali już wcześniej, proponowali specjalne nakładki na karty do głosowania. Problem w tym, że nikogo to nie obchodziło. Sami piszecie tutaj, że zaczęli protestować po wyborach, co jest nieprawdą, ale Was to też nie obchodziło i nawet nie zauważyliście ich protestów.
          Oprotestowanie wyborów to jedyny sposób, żeby wreszcie ktoś ich usłyszał i coś z tym zrobił.
          • nie-tak Re: Protestują od dłuższego czasu, nikt ich nie s 15.06.09, 18:57
            polska_baba napisała:

> Protestowali już wcześniej, proponowali specjalne nakładki na karty do
            głosowan> ia. Problem w tym, że nikogo to nie obchodziło. Sami piszecie tutaj,
            że zaczęli> protestować po wyborach, co jest nieprawdą, ale Was to też nie
            obchodziło i na> wet nie zauważyliście ich protestów.
            > Oprotestowanie wyborów to jedyny sposób, żeby wreszcie ktoś ich usłyszał i
            coś> z tym zrobił.
            W pełni zgadzam się z tobą. To co tu niektórzy nieświadomi wypisują to już
            dotyka groteski, to jest tolerancja po polsku - to jest rasizm, to jest
            deptanie godności jak i praw człowieka, tu się widzi ile nieświadomych swoich
            czy w tym wypadku niewidomych praw jest jeszcze w Polsce, oj ciemnota, ciemnota
            aż wstyd za nich. Ile lat mamy po upadku komuny? Ano około 30 i taka
            nieświadomość panuje jeszcze w Polsce? To już zakrawa na świadome lenistwo, ze
            ludzie przez 30lat niczego się nie nauczyli!!!!
        • nie-tak Re: Slepe mordy ? 15.06.09, 18:51
          s3tonline napisał:
          ktos pisal ze byly 2 porpozycje, dlaczego
          > wtedy nikt nie poszedl do mediow, nie mozna zalatwiac spraw w taki sposob, ze
          o> problemie trabi sie ogolnokrajowo w takim momencie kiedy juz nic nie mozna z
          tym> zrobic.!
          Czy media są od tego czy OBOWIĄZEK komisji wyborczej?
        • katolik_polski1 Re: Slepe mordy ? 15.06.09, 18:57
          s3tonline napisał:

> katolik_polski1 napisał:
          >
          > > Mocnych slow uzywasz .
          > > Podchodzi pod zniewazanie osob uposledzonych .
          >
          >
          > Dobrze, nie ślepe mordy, ponioslo mnie, przyznaje. Fakt jednak jest taki, ze
          > sposob w jaki jest to zajscie przedstawiany oczernia wszystkich widzących, bo t
          > o
          > jest wina widzacych ze nie wymyslili rozwiazania dla niewidzacych, ale oni sa
          > uposledzenie fizycznie czy umyslowo? ktos pisal ze byly 2 porpozycje, dlaczego
          > wtedy nikt nie poszedl do mediow, nie mozna zalatwiac spraw w taki sposob, ze o
          > problemie trabi sie ogolnokrajowo w takim momencie kiedy juz nic nie mozna z ty
          > m
          > zrobic.!
          ----------------------------------
          Mialem kiedys dobrego kumpla .
          Skakal do wody na glowke i zle ocenil glebokosc .
          Od tego czasu przykuty jest do wozka.
          Nigdy bym nie osmielil sie nazwac go inwalida .
          Dlatego mam wielki szacunek dla ludzi uposledzonych
          fizycznie i psychicznie .
    • nie-tak Re: Niewidomi protestowali przed wyborami 15.06.09, 18:34
      s3tonline napisał:
      > to dlaczego do jasnej cholery nie slyszalem o ich problemach przy poprzednich>
      wyborach, albo nawet miesiac temu, nie kurw.... ja slysze o tym w dzien
      wyborow,> a wtedy mnie krew zalewa i nie mam zamiaru sympatyzowac z taka
      inicjatywa, o> wyborach nie dowiedzieli sie dzien wczesniej i jak mozna bylo
      zglosic sie do> mediow w dzien wyborow to mozna bylo tez miesiac wczesniej jesli
      pkw ich olalo.
      > a tak to byla nagonka, poszli sobie z tvnem do komisji w dzien wyborow i
      krecili> material z usmiechami ma tych ich slepych mordach bo sensacji chcą,
      koniec z> takimi metodami. mieli tyle czasu na protesty ze cos takiego nie
      powinno byc> dopuszczalne.
      Jak sadzisz niewidomi czy upośledzeni są temu winni czy organy państwowe i
      komisja wyborcza? Twoja arogancja przekracza granice, cywilizowani ludzie tak
      nie postępują!
      • s3tonline Re: Niewidomi protestowali przed wyborami 15.06.09, 18:41
        nie-tak napisała:

> s3tonline napisał:
        > > to dlaczego do jasnej cholery nie slyszalem o ich problemach przy poprzed
        > nich>
        > wyborach, albo nawet miesiac temu, nie kurw.... ja slysze o tym w dzien
        > wyborow,> a wtedy mnie krew zalewa i nie mam zamiaru sympatyzowac z taka
        > inicjatywa, o> wyborach nie dowiedzieli sie dzien wczesniej i jak mozna byl
        > o
        > zglosic sie do> mediow w dzien wyborow to mozna bylo tez miesiac wczesniej
        > jesli
        > pkw ich olalo.
        > > a tak to byla nagonka, poszli sobie z tvnem do komisji w dzien wyborow i
        > krecili> material z usmiechami ma tych ich slepych mordach bo sensacji chcą
        > ,
        > koniec z> takimi metodami. mieli tyle czasu na protesty ze cos takiego nie
        > powinno byc> dopuszczalne.
        > ***************
        > Jak sadzisz niewidomi czy upośledzeni są temu winni czy organy państwowe i
        > komisja wyborcza? Twoja arogancja przekracza granice, cywilizowani ludzie tak
        > nie postępują!

Sądze ze niewidomi sa temu winni, od dziecinstwa mnie uczyli, ze jak mam jakis
        problem/trudnosc to ja mam to sygnalizowac a nie czekac az ktos przyjdzie i sie
        mnie spyta czy to jest dla mnie problemem. Gdyby tak bylo to urzednikow by nie
        starczylo na nianczenie 40 ml obywateli, jakby sie ciagle mieli pytac co komu
        sprawia trudnosc czy moze trzeba cos poprawic etc.
        • polska_baba Czy do Ciebie wreszcie dotrze, że protestowali? 15.06.09, 18:50
          Ja czytałam o tym w gazetach w kwietniu. A wiem, że protesty były już wcześniej.
    • jimmy1978 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 19:08
      Proponuje jeszcze głuchoniemym pozwać firmy telekomunikacyjne, ponieważ nie mogą
      korzystać z ich usług... Niewidomi mogą też poskarżyć się przy okazji na firmy
      fonograficzne, że nie mogą sobie obejrzeć filmu...

Współczuję ludziom, którym los zabrał wzrok, słuch, czy mowę, ale trzeba nauczyć
      się z tym żyć i przyzwyczaić się do tego, że w pewnych sytuacjach, pomoc osób
      trzecich jest konieczna...
      • polska_baba To nie jest to samo!!! 15.06.09, 19:29
        Zresztą w USA firmy telekomunikacyjne umożliwiają głuchoniemym korzystanie z ich usług. Tam od dawna są odpowiednie urządzenia i usługi pozwalające zarówno głuchoniememu telefonować, jak i osobie pełnosprawnej odebrać przez telefon wiadomość od głuchoniemego. To, że u nas nie ma takich możliwości świadczy jedynie o naszym zapóźnieniu cywilizacyjnym

Władze mają obowiązek umożliwić każdemu obywatelowi udział w wyborach i zapewnić ich tajność.
    • polska_baba Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacyjnym 15.06.09, 19:54
      Polski.
      To, co na Zachodzie jest oczywistym prawem ludzie niepełnosprawnych, tutaj przez wydawałoby się inteligentnych i wykształconych ludzi uważane jest za postawę roszczeniową.
      Niestety w Polsce wciąż pokutuje wobec osób niepełnosprawnych postawa taka: jesteś kaleką, to ciesz się, że łaskawie pozwalamy ci żyć, dajemy ci te kilkaset zł renty, żebyś nie zdechł z głodu, a za to masz być szczęśliwy i nie leźć nam w oczy.
      Mój mąż jest prawie niewidomy od urodzenia. Skończył zwykłe szkoły, studia w normalnym trybie bez żadnych ulg (ponad 30 lat temu nic takiego nie było), pracował normalnie całe życie, zrobił nawet doktorat. Nie sądzę, żeby którakolwiek z wypowiadających się tu osób musiała włożyć tyle wysiłku w zdobycie wykształcenia i możliwości prowadzenia prawie normalnego życia.
      Nie przeczytam mu Waszych wypowiedzi, byłoby mi wstyd.
      • alik666 Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 15.06.09, 21:06
        Niestety żyjemy w społeczeństwie w którym, żeby walczyć o prawa słabszych
        jednostek sami musimy nimi być, lub mieć kogoś takiego wśród bliskich.

Co z prawem do tajności głosowania ludzi bez władzy w rękach, sparaliżowanych,
        nadmiernie otyłych, niemogących wydostać się z domu bez pomocy, cierpiących na
        agorafobię? O ich prawa też będzie Pani tak walczyć?

Czy każdą taką jednostkę państwo powinno dotransportować do lokalu wyborczego?
        Inaczej to brak empatii i pozbawienie podstawowych praw konstytucyjnych? Będą
        mieli prawo doprowadzić do unieważnienia wyborów ?

Niestety nie żyjemy w doskonałym świecie i musimy sobie jakoś radzić.
        Takie groźby anulowania wielomilionowych (chodzi o pieniądze) wyborów wcale nie
        pomagają.

To co jest standardem na Zachodzie nie znaczy, że koniecznie musi być u nas.
        Prawo nadrzędnego traktowania mniejszości prowadzi do patologii.
        Brzmi bardzo niepoprawnie politycznie, ale taka jest prawda.

Poza tym Polski nie stać na rozwiązania rodem z Zachodu. Wspomniane kilkaset
        złotych to byłoby marzenie dla wielu zdrowych bezrobotnych lub harujących w
        Biedronce. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

To co tu napisałem wielu odbierze jako rasizm inni jako dyskryminacja, dla
        reszty to zwykłe czepialstwo lub zapóźnienie cywilizacyjne.

(Nie jest to na pewno obrona tego państwa. Państwa które mnie skrzywdziło, może
        w poruszony tutaj sposób, może nie...)

Bo już nie wolno pisać tego co się dostrzega. Trzeba wszystkich słodzić,
        zwłaszcza mniejszościom. Jak stracę wzrok to zmienię zdanie.
        • nie-tak Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 15.06.09, 21:31
          alik666 i to ma być argumentacja na polskie bezgłowie, brak odpowiedzialności
          jak i niechlujstwo?
          Alik666 u nas a konkretnie w Niemczech można glosować nawet z domu.
          Kazdy na długo przed wyborami otrzymuje kartę pocztowa z adresem okręgu
          wyborczego, z numerem listy wyborczej, na karcie jest pytanie czy obywatel chce
          glosować wcześniej (np. z powodu urlopu, choroby albo innych okoliczności)
          Zakreśla i odsyła na koszt państwa do okręgowej komisji wyborczej po czym
          otrzymuje wszystkie ankiety do glosowania wraz z koperta zwrotna. Ankiety się
          wypełnia wysyła się anonimowo do komisji wyborczej, glosy bez prawa otwarcia
          grzecznie czekają dnia wyborów i liczenia głosów po zakończeniu wyborów. Kazdy
          okręg wyborczy dokładnie wie ile ma w okręgu osób upośledzonych i według tego
          rozsyła ankiety.
          Jest to takie trudni coś zorganizować co ma ręce i nogi? Ano nie jest trudne,
          trzeba mieć tylko trochę dobrej woli i pomysłu organizacyjnego, a w Polsce i
          tego nie ma.
          • alik666 Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 15.06.09, 22:05
            Super, jednak w dalszym ciągu nie rozwiązuje to paru kwestii. Ta karta pocztowa
            to zapisana jest też alfabetem Braille'a ? Tajność głosowania też niezbyt tajna
            jeśli jesteś sparaliżowany, a to ponoć główny argument niewidomych. Poza tym
            trzeba mieć kogoś zaufanego kto list wyśle, jeśli samemu nie można.

Ogólnie dobrze, że jest taka możliwość. U nas też by się przydała + głosowanie
            przez internet.
            Niestety problem to zapewne pieniądze. Ciężko jest zorganizować wybory
            dwudniowe, więc tym bardziej będzie brakować pieniędzy na taką nową organizację.

Póki nie jest się w rządzie to sobie można obiecywać, że zrobi się to i to. Że
            obniży się podatki i zapewni nowe miejsca pracy, wybuduje 3 mln mieszkań.
            Problem zaczyna się w momencie, gdy się do władzy dostajemy i widać, że środki
            mamy ograniczone a nowych dodrukować się nie da.

Mamy duże opóźnienie cywilizacyjne do zachodu. Kilkudziesięcioletnia okupacja
            niemiecka i rosyjska + zniszczenia/straty wojenne wcale nie pomogły. Łatwo
            policzyć i porównać siłę nabywczą Polaka i Niemca.

Więc logicznym jest, że kraj w którym ludzie pracujący np. na kasie w
            hipermarkecie nie mogą się sami utrzymać, nie zapewnia takich praw
            mniejszościom jak zachód.

Między innymi dlatego denerwuje mnie i innych takie porównywanie co można tu a
            co tam i groźba, że wybory zostaną z tego powodu unieważnione. Zwłaszcza, że
            społeczeństwo ma znacznie poważniejsze problemy.
            • nie-tak Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 15.06.09, 22:28
              Jak sadzisz u nas ludzie upośledzeni siedzą w domu i wegetują? U nas ludzie
              upośledzeni używają tez życia jak każdy inny, niewidomi sami jeżdżą do pracy
              tramwajami, autobusami, sparaliżowani jeżdżą na wózkach inwalidzkich w
              zależności od stopnia upośledzenia niektórzy posiadają wózki elektryczne z
              rożnymi rozwiązaniami w zależności do sprawności części ciała, itd. Jak wygląda
              z kartami do glosowania dla niewidomych, tego ci nie mogę odpowiedzieć, ale
              widziałam już przypadek (oznaczenie niewidomego biała laska) ze był w lokalu
              wyborczym i wrzucał kartki do urny, w końcu musiał jakoś glosować, bo komisji
              nie wolno tego zrobić za niego. Jeśli chodzi o kartki, tu nie widzę żądnego
              problemu, trochę kreatywności i kontaktu jak i konsultacji z niewidomymi. To są
              tacy sami ludzie jak my wszyscy, ze los ich tak dotknął temu nie są winni, wiec
              więcej przychylności dla nich jak i chęci pomocy im. My nie wiemy co nas może
              spotkać albo się nam przydarzyć!!!
              • alik666 Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 15.06.09, 23:19
                I prawidłowo. Niech żyją tak blisko 'pełnosprawności' jak się da. Ja im tego nie
                bronię. Tylko niech nie mają oczekiwań za bardzo wygórowanych. Większych niż
                pozwala na to stan państwa w którym żyją.

W Niemczech przecież też nikt nie nosi ich na rękach i nie mają osobistych
                pomocników.
                Niech też nie walczą o swoje prawa groźbą. Tego nikt nie lubi.

Co do samych kart dla niewidomych mówisz, że nie wiesz jak jest. Więc może wcale
                nie jest tak różowo jak uważasz, skoro jakiś niewidomy udał się do lokalu
                zagłosować zamiast komfortowo z domu.

U nas niewidomy w lokalu też może zagłosować. Komisji też nie wolno tego robić
                za niego, co nie znaczy, że nie robią jak niewidomy poprosi. Tak samo może być w
                Niemczech.

Jako ciekawostkę dodam, u nas niewidomi też jeżdżą sami autobusami.
                I nie pisz o niepełnosprawnych 'ludzie upośledzeni' to niepoprawne politycznie i
                sugeruje, że są gorsi. Jakby jakiś polityk tak palnął to by musiał się nieźle
                tłumaczyć przed ich reprezentantem. Piszę poważnie, nie czepiam się.
                • nie-tak Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 15.06.09, 23:36
                  alik666 napisał:

> I prawidłowo. Niech żyją tak blisko 'pełnosprawności' jak się da. Ja im tego
                  nie> bronię. Tylko niech nie mają oczekiwań za bardzo wygórowanych. Większych
                  niż> pozwala na to stan państwa w którym żyją.

Oni nie maja wygórowanych oczekiwań, oni walczą o swoje prawa, to powiano być ci
                  jasne. E, e stan państwa było stać za poprzednich rządów, tego mi nie
                  powiesz,taki dopływ pieniędzy jaki był za Kaczyńskich w Polsce, Polska nie miała
                  w całej swojej historii, co zrobiono z nimi? Tusk, odziedziczył ciężkie czasy i
                  jego ruchy są ograniczone, mniejszy dopływ, kryzys i prezydent jak i opozycja
                  nie na miejscu. Taka jest prawda.

Mowisz ze w Niemczech nie maja osobistych pomocników, nie nie prawda. Ciężko
                  poszkodowani którzy nie umieją się sami obsłużyć maja cala dobowa pomoc od tak
                  zwanych zywis (czyt. cywis) czyli od osób które zamiast wojska wybrały pomoc
                  cywilna takim ludziom czy nawet prace za parę groszy w szpitalach czy domach
                  starców jako pomocnik czy opiekun.

Nie sadze ze ktoś za niego coś robił, ponieważ szedł z kierunku kabiny i tu
                  jedna wolontariuszka wyskoczyła mu na pomoc by doprowadzić do urny. Drogę znal
                  do tego kościoła (lokal wyborczy) ponieważ go często widzę jak idzie na zakupy.

• alik666 Re: Wasze posty świadczą o zapóźnieniu cywilizacy 16.06.09, 00:17
                    Można walczyć o swoje prawa i mieć wygórowane oczekiwania w danej sytuacji
                    ekonomicznej/historycznej itp. itd. Można chcieć zagłosować i domagać się, żeby
                    go tam zanieść.
                    Nie każdy naród stać na specjalnych pomocników, którzy to umożliwią.

Nie wiem po co to piszę, przecież na Zachodzie jest inaczej i u nas też tak
                    powinno być, oni walczą o swoje prawa, oni są tacy sami jak my, u nas w
                    Niemczech niewidomi głosują - zapewne znowu argumenty się powtórzą. Może więc
                    sobie je darujmy.

Jak się nie jest w rządzie to można uważać, że na wszystko pieniędzy wystarczy.
                    O tym wcześniej już pisałem, nie ma sensu żebym się powtarzał. Czy za
                    Kaczyńskich był taki duży dopływ pieniędzy to można dyskutować. Czy akurat te
                    środku można było przeznaczyć na niewidomych ?

Sytuacja gdy w kraju jest duże bezrobocie i ludzie ratują się emigracją
                    zarobkową + kryzys światowy, nie jest najlepszym momentem na takie wypominanie,
                    że brakuje pieniędzy na zadowolenie wszystkich.
                    To nie jest też wina jednego rządu. Jeden rząd psuje, kończy mu się kadencja to
                    psuje jeszcze bardziej, żeby następcom się nie wiodło i mieli co poprawiać.

Ja wiem, że niepełnosprawni mają mieć zagwarantowane swoje prawa, tak samo
                    bezrobotni, homoseksualiści, nauczyciele, pielęgniarki, stoczniowcy, kolejarze,
                    górnicy, hutnicy, policja i inne służby mundurowe, budżetówka...

Wszystkim brakuje pieniędzy, wszystkim jest źle, wszystkim brakuje praw i
                    dlatego strajkują. Co raz inni. I wszystkim potrzeba tylko kilka/kilkaset
                    milionów. Albo kilkadziesiąt miliardów przez kilkanaście lat, na emerytury
                    pomostowe...

Całe szczęście ja w rządzie nie jestem i nie zamierzam w rządzie demokratycznym
                    nigdy być
                    Żeby zapanować nad tym wszystkim potrzebna jest chyba tylko dyktatura.

Coś czuję, że i tak niepotrzebnie się produkuję bo przecież niepełnosprawni mają
                    mieć zagwarantowane prawo do tajnych wyborów, bo za Zachodzie tak jest. I oni
                    wcale nie są gorsi. I potrafią funkcjonować w
                    społeczeństwie..........................
    • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 23:12
      Napisałam ci długi post niestety przez te wygaszanie logowania post nie
      przeszedł i drugi raz o tej porze nie mam ochoty pisać. Nie rozumie ze tak
      często musi się tu na forum gazety logować, dlaczego tak jest, dlaczego utrudnia
      się forumowiczom życie? Pokarzcie mi jedno forum na Zachodzie gdzie forumowicz
      musi się tak często logować, gdzie post z powodu upływu czasu logowania jest nie
      przepuszczony? Formuowicz sam ma decydować kiedy chce się wylogować a nie
      redakcja forum!!!!
      • alik666 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 23:24
        W moim przypadku gdy piszę długiego posta i mnie wylogowuje, pojawia się ekran
        logowania. Loguję się a treść pisanego posta nie znika. Klikam 'wyślij'.

Jestem już trochę zmęczony tym ciągłym porównywaniem do Zachodu. Wszystko co
        dobre = Zachód, złe = Dziki Wschód. Smutne. -.-
        • nie-tak Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 15.06.09, 23:40
          Hehe, nas nie lubią bo za dużo z zagranicy donosimy a tez krytykujemy polskie
          media, jak i wielu polskich polityków, ponieważ na to zasługują. Jakość
          artykułów, tytułów, komentarzy beznadziejna.
          Nie obraz się ze polityków krytykujemy.
          • alik666 Re: Niewidomi złożą protest wyborczy. Chcą uniewa 16.06.09, 00:23
            Wszystkich polityków (i media) należy krytykować, jeśli na to zasłużyli nie
            tylko polskich, ale i afro-amerykańskich, arabskich, żydowskich czy niemieckich...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka