czarnysadov
23.06.09, 02:04
Co do parytetów to uważam iż poza tym iż naruszją wiele ważnych zasad to wprowadzają szkodliwą linię podziału narzucaną przez środwiska skrajne. Po pierwsze o wiele mniej kobiet niż mężczyzn wybiera kariere w polityce ...
Co do aktywności zawodowej to w nowoczesnej gospodarce jest coraz więcej stanowisk na których kobiety mają ogromne możliwości rozwoju i zarabiają niejednokrotnie większe pieniądze od mężczyzn.
Co do szklanego sufitu, dykryminacji to naprawde w Polsce z tego co słyszałem i zauważyłem jest o wiele lepiej kobietom niż w krajach anglo-saskich... zresztą można zapytać się o to kobiet które pracują w tych krajach ... liczba wprowadzanych tam regulacji tylko potierdza ten problem.
Co do zarobków kobiet w prowónaniu do mężczyzn to sytuacja Polskich kobiet należy do jednej z najlpeszych w europie :
Tu zamieszczam wykres z danymi:
www.eurofound.europa.eu/eiro/studies/figures/tn0704029s.doc-php1b0-fig06.jpg
4 miejsce w europie ... 90% tego co średnio zarabiają mężczyzni ... pomiając to że kobiety nie pracują jako górnicy to sytuacja jest niezła ...
W Holandi czy Niemczech kobiety zarabiają średnio 79% ... Szwecja 84% ...
Wydaje mi się że problem dyskryminacji jest sztuuczny ...
Co do złobków i infrastuktóry ... wydaje mi się że obarczanie państwa tymi obowiązkami jest beznesowne. Lepiej będzie zwiększyc ulge podatkową na dzieci ... i jak rodzice bedą mieć pieniądze na prywatny złobek to ktoś go założy kiedy pojawi się na nie popyt.
Lecz zgadzam się iż problem bezdzietności jest dość poważny ... i należy się nad nim głębiej pochylić ... zamiast tworzyć nie istniejące problemy.