maniek_ok Czy choc jedna obietnica zostala zrealizowa? 24.06.09, 11:24 Bo wg mnie - NIE! Teraz jeszcze taki kwiatek, i od razu tlum polglowkow krzyczacy o wyzysku bogatych. Bogaci nie placa najwyzszych stawek, ale to juz szczegol. Tusk - zrob cos, bo inaczej to o prezydenturze to mozesz sobie pomarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_komentator Cud miód i orzeszki 24.06.09, 12:08 Kolejnych sukcesów drogi rzadzie w spelnianiu obietnic wyborczych. Gdzie te ustawy z szuflady? czy moze kluczyk od niej gdzies sie zapodzial? Odpowiedz Link Zgłoś
okowita O mój Boże 24.06.09, 12:33 Tak słabego , nieudolnego ekonomicznie rządu nie było w naszej historii. Ale uśmiechajcie się dalej qtasy, mąćcie w głowach maluczkim, niedorozwiniętym wykształciuchom a sukces macie pewny. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Wydatki sztywne 24.06.09, 12:51 Czy gdzieś można znaleźć zestawienie wydatków budżetowych w takiej postaci mniej więcej: Przeznaczenie - z jakiej wynika ustawy - jaka kwota Wszyscy mówią, że wydatki gwarantowane ustawą to 75-80 % budżetu i nie można ich ruszać. Otóż można, tylko trzeba ustawy zmieniać. Na miejscu ministra finansów pierwszą rzecz jaką bym zrobił przygotowując się do dyskusji budżetowych (między innymi z opozycją) to przygotowanie listy wydatków jak powyżej. Mając listę można się już pytać z których wydatków należy systematycznie rezygnować (zmieniając odpowiednie ustawy). Ze swojej strony jak dostanę taką listę od ministra spokojnie mogę mu odpowiedzieć co o tym sądzą. Ciekawe czy PiS, SLD, PSL i w sumie też PO było by wstanie dać odpowiedź od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkal przeciez nie ma zadnego kryzysu 24.06.09, 13:17 wg Rostkowskiego, o czym świadczą zarobki kolesiów w spółkach SP Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Wydatki sztywne 24.06.09, 13:43 Jak masz trochę czasu to weź ustawę budżetową i załączniki z niej możesz dużo się dowiedzieć na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
maciundo Budżet cięty i gięty 24.06.09, 13:15 Czemu nie wprowadzić do konstytucji zakazu deficytu?! Co roku wzrasta załdużenie Polski i co roku płacimy więcej odstek od tego. Czemu ja młody Polak żyje skromnie, nie robię długów a Państwo na które łoże ciągle się zadłuża. Zarabiam mało i jeszcze z tego musze finansować to wszystko. ps. w strefie budżetowej marnuje się mld złotych i tam szukajcie oszczędności. W prywatnych firmach kryzys finansowy powoduje oczyszczenie, zmiany na lepsze itp czemu Państwo co pare lat jak jest kryzys nie tnie, nie redukuje i nie oczyszcza swoich organizacji...?! Ja chce żyć w mądrze zarządzanym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
a-z2005 Kłamaliśmy. kłamaliśmy cały czas 24.06.09, 13:20 Powinien powiedzieć TUSK tak samo jak swego czasu premier Węgier. Jakie bowiem wydarzenia gospodarcze w ciągu ostatnich 4 tygodni spowodowały taka zmianę rządowych prognoz co do wzrostu PKB i deficytu ? Otóż takich wydarzeń nie było, po prostu świadomie nas okłamywano przed wyborami do Europarlamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
raf4 Budżet cięty i gięty 24.06.09, 13:37 mam takie proste pytanie: dlaczego na salym swiecie nie slychac o podwyzce podatkow pomimo spadku PKB o -3 lub -5 oraz -10 procent...a w Polsce ma PKB wzroznac o +0,2% podatki sie podnosi i tnie wydatki budzetowe??? w innych krajach sie pompuje kase do bankow zeby pobudzic kredyty u nas sie drenuje dywidenda na kilka MLD złotych??? albo Rostowski jest wizionerem albo poprostu sam nie radzi sobie z taka funkcja i planuje budzet widzac perspektywe tygodniowa i zamiast kreowac polityke i probowac ja zmieniac poddaje sie pedowi i skacze z pomyslu na pomysl ;((( chociaz go lubie i mam do niego szacunek ale albo on sam albo Tusk powinien mu podziekowac za taki "profesjonalizm"... ...bo jak inczej wytlumaczyc ze w Styczniu mowi ze bedzie cacy a w czerwcu podnosci podatki, deficyt podnosi o 100% i kaze zmniejszyc wydatki o kolejne 7MLD zł...jak go posluchac to mamy wieksze klopoty niz Ukraina z Wegrami...koles zdecydowanie sobie nie radzi ;( Odpowiedz Link Zgłoś
kutafonycz Budżet cięty i gięty 24.06.09, 14:00 popełniać budżetz kieszeni podatnika to każdy debil potrafi,za to nie każdy debil wie że to zwiększy szarą strefę,róznego rodzaju spekulacje podatkowe itd. co w sumie wyjdzie na to samo,tylko debil będzie cieszył się cyframi które najzwyklej się pozamieniają miejscami,zwiększa podatki,zmiejszą się wplywy z tego tytułu. Ale jak debil niekumaty to jedyne na co go stać to podnieść podatki,to można wymyśleć przy butelce piwa.To słabość rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
stegas2156 Budżet cięty i gięty 24.06.09, 15:45 Rostowski, nie obiecuj nic co nigdy się nie spełni. Ten rząd włącznie z tobą wątpliwym specjalistą od rachunków powinien już dawno poddać się do dymisji. Ogłupiacie Polaków od roku. Twierdziliście jeszcze miesiąc wstecz, że jest cacy, nasza gospodarka stoi bardzo dobrze i nie będzie tragicznej dziury budżetowej. Możecie siebie nawzajem mamić, bo większość waszych ministrów to głąby(włącznie z tobą). Ty się znasz tak na finansach jak księgowi dawnych PGRów, tylko zapominacie barany, że Polska to nie PGR i trzeba umieć rządzić a nie obijać gruchy. Odpowiedz Link Zgłoś