krwawy_krolik 29.06.09, 00:46 To już się robi wtórne. Wszystkie plakaty w stylu Młodożeńca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepe2009 www.opasinski.com 29.06.09, 04:45 www.opasinski.com i tyle w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
cypis.syn.rumcajsa Re: www.opasinski.com 29.06.09, 09:05 buehehehehehe. to mnie ubawiłeś pepe2009. Właśnie o takim plakacie autor artykułu napisał "Filmy zagraniczne (których w kinach jest większość) wspierają się wyłącznie importowanymi, bezmyślnymi plakatami przygotowywanymi przez producenta obrazu." W większości to tylko zdjęcia z filmu (na pewno nie zrobione, nie wymyślone, nie zlecone przez Opasińskiego, obrobione- jakiś filterek, graficzny brud, efekt,efekt,efekt) + typografia (w zdecydowanej większości taka, że pasowałaby do wszystkich plakatów- czyli do żadnego. Przecież to NIC NOWEGO! Niestety, kompletnie nie mogę się zgodzić z autorem artykułu. Nie rozumiem skąd w tekście tyle entuzjazmu. Wymienianie ciągiem wciąż tych samych nazwisk dowodzi, że polski plakat wcale nie ma się dobrze. Pągowski "pokazał" co potrafi projektując billboard dla Wojska Polskiego. Za przygotowaną - przez jego agencję reklamową - identyfikację wizualną Polskiego Radia powinno się go rozstrzelać. A tak poza tym: galeria nie jest naturalnym środowiskiem plakatu! pozdrawiam Cypis Odpowiedz Link Zgłoś
kalamara Na salonach i na płotach 29.06.09, 11:12 A moze ktos sie orientuje gdzie mozna kupic polskie plakaty/reprodukcje? Odpowiedz Link Zgłoś
wogonska_poezja Na salonach i na płotach 29.06.09, 14:31 Artykuł nie ogarnia problemu, polski plakat ma się nieźle, pogorszyła się za to świadomość odbiorców oraz zamawiających plakaty i ogólnie projektowanie, czego przyczyny to całkiem odrębny "temat rzeka" swoją problematyką obejmujący niemal całą obecną kulturę wizualną tego kraju, czyli jej brak. Od telewizji, agresywnego i wulgranego marketingu, iditycznych przepisów i gąszczu studiów małej poligrafii i marnych agencji reklamowych zasilanych szeregami warszatatowych indolentów, tutorialofilnych bezrefleksyjnych fotoszopo-ignorantów reprodukujących modny kicz itd itp. Na szczęście są jeszcze tacy ludzie jak homework.com.pl czy szeryfy.pl, którzy mają to gdzieś i robią swoje. Działajmy! Zmieńmy ten szajs dla skner. Wystawa w muzeum pokazuje, że jest nas dużo – róbmy swoja a wszystkim będzie żyło się lepiej. Do ołówków, jutro buduje się dziś! Odpowiedz Link Zgłoś
wogonska_poezja Re: Na salonach i na płotach 29.06.09, 14:53 p.s. mało co ogarnia problem, ja napewno nie. Zresztą, podsumowania chyba nie mają większego sensu bo z założenia opierają się na jakże zgubnej dla obiektywizmu generalizacji. A adresów internetowych dobrych młodych polskich plakacistów jest więcej niż podane przeze mnie dwa. Miłego szukania. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Fajny plakat o Smoluchowskim 29.06.09, 22:08 Fajny plakat o Smoluchowskim. Troche tylko razi to ze stoi plecami to widze, to celowy efekt byl?? Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś