road_66 30.06.09, 07:04 Zginął bo polski rząd go miał w d... Zarówno w czasie negocjacji jak i przed nimi, gdy w tych terenach pracowali oprócz Polaków już tylko Chińczycy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaczynksi Ja bym przeszedł, tak dla jaj. Islamskich.A potem 30.06.09, 07:25 nabijał się z bęcwałów. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Ja bym przeszedł, tak dla jaj. Islamskich.A p 30.06.09, 08:43 Ty - w odróżnieniu od bohatera artykułu - nie wiesz co to honor. Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Ja bym przeszedł, tak dla jaj. Islamskich.A p 30.06.09, 09:13 > Ty - w odróżnieniu od bohatera artykułu - nie wiesz co to honor. Za to - w odróżnienia od bohatera artykułu - dowie się, co to życie po pięćdziesiątce. Poza tym to żaden dyshonor podporządkować się pod groźbą śmierci gościom z kałachami. Wybrał swoją drogę, ale nie znaczy to, że inna byłaby zła lub niehonorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_viadro news naciągany jak gacie proroka... 30.06.09, 10:36 chyba nowi męczennicy są potrzebni... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Ja bym przeszedł, tak dla jaj. Islamskich.A p 30.06.09, 10:09 W odróżnieniu od bohatera artykułu wiem co to ketman. Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: Ja bym przeszedł, tak dla jaj. Islamskich.A p 30.06.09, 19:49 A najlepszy ketman to maskaradnik. Spadaj, plonk.... Chcesz być maskaradnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
onepiotrek Re: Ja bym przeszedł, tak dla jaj. Islamskich.A p 30.06.09, 12:31 tyle, że by cię wzięli i obrzezali...z napletkiem nie miałbyś wstępu do muzułmańskiego raju...musiałbyś tez przynajmniej raz pomacać meteoryt w Mekce... Odpowiedz Link Zgłoś
kattoo Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:12 Jeżeli faktycznie potwierdzi się ta informacja - znaczy to, że człowiek ów nie należał do najbłyskotliwszych. Wiarę ma się w sercu, co z tego, że przyjąłby islam, jeżeli pozostałby katolikiem - bóg by się nie pogniewał, grzechu śmiertelnego by nie popełnił (pierwsze przykazanie nie działa w takiej sytuacji), a być może dożyłby ewentualnego uwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 gdzie jest napisane, że pierwsze nie działa? 30.06.09, 07:14 bo ja sobie nie przypominam, a czytałem tę książkę dość uważnie.. Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
toms69 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:39 kattoo napisał: > Jeżeli faktycznie potwierdzi się ta informacja - znaczy to, że > człowiek ów nie należał do najbłyskotliwszych. Wiarę ma się w sercu, > co z tego, że przyjąłby islam, jeżeli pozostałby katolikiem - bóg by > się nie pogniewał, grzechu śmiertelnego by nie popełnił (pierwsze > przykazanie nie działa w takiej sytuacji), a być może dożyłby > ewentualnego uwolnienia. Ty w podobnej sytuacji narobił byś w gacie z 10 razy.Wielki szacunek dla ś.p.Pana Piotra za niekwestionowane świadectwo wiary.Niewielu takich odważnych jak On.A słowo Bóg piszemy z wielkiej litery.Ale jaka wiara,taka pisownia. Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 09:14 > .A słowo Bóg piszemy z wielkiej litery.Ale jaka wiara,taka pisownia. Z pewnością piszecie, ale dlaczego narzucacie to innym? Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 09:39 Bo to nazwa własna. Czyżby ortografia naruszała twoją wolność sumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 nazwa własna? hehehhee:) ale ubaw 30.06.09, 09:42 nazwa własna tego boga to Jahwe albo Jehowa:) i tyle... Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: nazwa własna? hehehhee:) ale ubaw 30.06.09, 10:37 Nie ma ograniczeń na ilość nazw własnych (nie tylko Boga). A ta konkretna nazwa o której piszesz to JHWH ( a dokadnie jod, he, waw, he) - reszta to pomoc w czytaniu. monster1972 napisał: > nazwa własna tego boga to Jahwe albo Jehowa:) > > i tyle... > > > Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 10:44 "bóg" to nazwa własna? Ja Cię proszę... Bóg Ojciec - tak. To jedna z nazw własnych boga chrześcijan. Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks oszywiście... 30.06.09, 09:30 toms69 napisał: > Ty w podobnej sytuacji narobił byś w gacie z 10 razy.Wielki > szacunek dla ś.p.Pana Piotra za niekwestionowane świadectwo > wiary.Niewielu takich odważnych jak On Tak, tak... Będziemy walczyć o pokój, dopóki nie pozostanie kamień na kamieniu... :) Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: oszywiście... 30.06.09, 10:36 ideefiks napisał: > Tak, tak... Będziemy walczyć o pokój, dopóki nie pozostanie kamień > na kamieniu... :) Póki co, to właśnie tak walczą muzułmanie - bedą rżnąć aż cały świat bedzie islamski. Na szczęscie, to tylko ich złudzenia że do tego dojdzie. Ale co narobią krzywd i nieszczęść to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
grymas50 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 10:05 Katoliku toms69.Faktycznie bog pisze się z dużej litery ale też był byś pisze się razem.A kupę rób w nocnik. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:49 Gdyby byl ateista to mogli by go w dupe pocalowac bo nie byl by innowierca. A tak beknal za katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
gosky Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:20 Powiem krótko - nie wiesz, o czym mówisz. Muzułmanin zrozumie, że można wyznawać inną religię, ale nie będzie z toba gadał, gdy mu powiesz, że w ogóle nie wierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 09:45 > Powiem krótko - nie wiesz, o czym mówisz. Muzułmanin zrozumie, że > można wyznawać inną religię, ale nie będzie z toba gadał, gdy mu > powiesz, że w ogóle nie wierzysz. Tylko ze jeśli nie wierzysz. To "przejście na islam" nie stanowi dla ciebie żadnego problemu. Natomiast jeśli jesteś Katolikiem to stanowiło by to grzech śmiertelny. W przypadku gdy życia byś i tak nie uratował i nie mógł się z tego wyspowiadać (a w talibskiej niewoli byś nie mógł) to przez to będziesz smaży się w piekle :D Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo Nie zapieje kur, aż się mnie po trzykroć zaprzesz. 30.06.09, 07:52 Pewnie postanowił zostać Piotrem. Cóż kościół dobrze pierze umysły. Odpowiedz Link Zgłoś
polek5 zazdroszczę mu wiary 30.06.09, 08:03 Był na tyle mocny,że oddał życie za wiarę. Podziwiam tego człowieka. Zycie nie jest najwyższą wartością, on o tym wiedział i wybrał wartość wyższą, swoje człowieczeństwo. Potrafił umrzeć za to w co wierzył. Piękna śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Re: zazdroszczę mu wiary 30.06.09, 08:13 Jest na świecie parę miejsc, w których wyznawanie chrześcijaństwa jest karane śmiercią - proponuje pogooglać, to się znajdzie Więc po co zazdrościć? Można się przejechać i samemu doświadczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
polek5 Re: zazdroszczę mu wiary 30.06.09, 09:12 ale ja nie napisałem ze mu zazdroszczę ze zginął, ja napisałem ze mu zazdroszczę wiary i stanowczości do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: zazdroszczę mu wiary 30.06.09, 09:54 > Jest na świecie parę miejsc, w których wyznawanie chrześcijaństwa jest karane > śmiercią A mógł byś takie miejsce wymienić ? Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:19 kattoo napisał: > Jeżeli faktycznie potwierdzi się ta informacja - znaczy to, że > człowiek ów nie należał do najbłyskotliwszych. Wiarę ma się w sercu, > co z tego, że przyjąłby islam, jeżeli pozostałby katolikiem - bóg by > się nie pogniewał, grzechu śmiertelnego by nie popełnił a przypadkiem nie jest to jeden i ten sam Bóg? i chrześcijański i żydowski i muzułmański? Odpowiedz Link Zgłoś
jk1962 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 09:19 milu100 napisał: > a przypadkiem nie jest to jeden i ten sam Bóg? i chrześcijański i żydowski i > muzułmański? ........................................ Bez wątpienia ten sam. Wobec tego i niebo to samo. I zapewne ofiary spotkają się w niebie z prześladowcami bo przecież mordują w imię boga to i na niebo zasługują, o ofiarach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 10:33 jk1962 napisał: > milu100 napisał: > > a przypadkiem nie jest to jeden i ten sam Bóg? i chrześcijański i > żydowski i muzułmański? > ........................................ > Bez wątpienia ten sam. Wobec tego i niebo to samo. I zapewne ofiary > spotkają się w niebie z prześladowcami bo przecież mordują w imię > boga to i na niebo zasługują, o ofiarach nie wspominając. Bzdura. Gdybyś cokolwiek więcej wiedział o tych religiach niż wiesz, to nie pisałbyś takich głupot. Wspolne są pewne elementy religii, pojmowanie Boga i cała reszta zupełnie inne. Naprawdę, jeśli się nie wie to nie warto się kompromitować ignorancją. Odpowiedz Link Zgłoś
jk1962 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 15:05 artie40 napisał: Bzdura. Gdybyś cokolwiek więcej wiedział o tych religiach niż wiesz, to nie > pisałbyś takich głupot. Wspolne są pewne elementy religii, pojmowanie Boga i > cała reszta zupełnie inne. Naprawdę, jeśli się nie wie to nie warto > się kompromitować ignorancją. .............................................. Wikipedia: "Zgodnie z nauką Mahometa objawienie przekazane Żydom i chrześcijanom przez Abrahama, Mojżesza i Jezusa powinno zostać ponowione i uzupełnione." ................................................... To jaki bóg przekazał objawienie Żydom i chrześcijaniom które muzułmanie uzupełniają? Tak, tak. To ten sam Bóg. Wszyscy; muzułmanie, katolicy, protestanci, Żydzi, prawosławni i inni wyrzynają sie w imię TEGO SAMEGO BOGA! I wszyscy, zarżnięci i zarzynający w imię Boga pójdą do TEGO SAMEGO NIEBA. I będą dalej się wyrzynać? To pytanie do teologów. Odpowiedz Link Zgłoś
dbacz Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:50 przez takie jak ta postawy mogą mówić o nas jako o skundlonym społeczeństwie. Naszczęście nie wszyscy są tacy Odpowiedz Link Zgłoś
dfu.broker Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 09:02 ludzi nie należy oceniać nie będąc w ich sytuacji, ale warto wspomnieć okres II wojny światowej i deklaracje narodowościowe Polaków, czy okres wczesnej komuny i deklaracje członków AK w czasie procesów "sądowych", takich ludzi podziwiamy. Natomiast tych "rozumnych" nazywa się teraz zdrajcami. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 09:45 A co z tzw. zasadami? Istnieją jeszcze ludzie, dla których są one warte więcej niż życie, zdrowie, majątek, itp. Jeśli to, co napisano w artykule jest prawdą, ubył z tej grupy jeden Człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 jeśli ta informacja się potwierdzi 30.06.09, 19:53 To znaczy, że wiedział, w przeciwieństwie do ciebie, jaki byłby "dowód nawrócenia". Czy ty "Biiiiipie" myślisz, że uwierzono by "na słowo"? Testem by było pewnie zarżnięcie innego zakładnika . Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:13 Zginął, do Tusk powiedział, że nie zapłaci okupu... Tusk wystąpił z tym tekstem w tv i tym samym zabrał jakąkolwiek nadzieję na uratowanie Polaka... Powinien za to ponieść odpowiedzialność. Bardzo ciekawe, czy w przypadku syna, czy żony Tusk byłby tak samo stanowczy. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 07:16 1. żaden rząd oficjalnie w mediach nie moze (NIE WOLNO MU!) przyznać, że zaplaci okup... po cichu prowadzi działania i negocjacje, ale głośno nie może tego powiedziec - taka jest umowa na świecie 2. tu nie chodziło o pieniadze tylko o kilkudziesięciu talibów, ktorzy mieli być wypuszczeni.. a na to nie chciał się zgodzić Pakistan jako , że nie jestesmy USA, to Pakistan nas olał... i tyle Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 07:20 Jak wrócisz do swojej wiejskiej podstawówki, w której uczą być yntelygentnym, to naucz się wypowiadać publicznie. Rząd w takich chwilach się w ogóle nie wypowiada, tylko działa... A ten rząd wyłącznie potrafi się wypowiadać... Podobnie jak jego niezbyt mądrzy wyborcy... Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 10:13 co_dzienna napisała: > Podobnie jak jego niezbyt mądrzy wyborcy... A do której to grupy "mędrców" ty siebie zaliczasz? Do "intelektualistów toruńskich"? A może do potomków tych z AK, którzy od komuny dostali wille na Mokotowie? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 10:32 Od Mokotowa to sie odwal.:) Na Mokotowie nie dawali AK-owcom willi tylko "aprtamenty" na Rakowieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 10:50 To na Żoliborzu... Generalnie chodzi o potomków tych z AK, którzy brali od komuny prezenty w postaci willi a teraz się obnoszą ze swoim "patriotyzmem", udowadniają, że białe jest białe a czarne jest czarne i że z ziemi włoskiej do Wolski przyszli. I że my stoimy tam, gdzie stało ZOMO... Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 11:15 Wiem o co ci chodziło ;) Działałem w obronie "honoru" dzielnicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: następny "mędrzec" z pisdy 30.06.09, 19:13 Jaaasne... podaj jakiś przykład... Czy to tatuś milicjant taką wiedzę do główki pałką wkładał? Czy dziadziuś ubek? Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:08 co_dzienna napisała: > Zginął, do Tusk powiedział, że nie zapłaci okupu... > Tusk wystąpił z tym tekstem w tv i tym samym zabrał jakąkolwiek > nadzieję na uratowanie Polaka... > Powinien za to ponieść odpowiedzialność. > Bardzo ciekawe, czy w przypadku syna, czy żony Tusk byłby tak samo > stanowczy. Ciemny capie czy tez inna piss-cioto czy nie rozumiesz, ze zadania talibow byly skierowane do rzadu Pakistanu a nie do Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemek69 Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:46 głupoty piszesz. żaden rząd nie może ugiąć się żądaniom terrorystów. Gdyby tak zrobił to wkrótce po kasą z Polski stali by wszyscy przestępcy świata. Taki głupi tekst mógł tylko napisać wyborca pis-u. Odpowiedz Link Zgłoś
pyteasz Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 14:48 > głupoty piszesz. żaden rząd nie może ugiąć się żądaniom terrorystów. Gdyby tak > zrobił to wkrótce po kasą z Polski stali by wszyscy przestępcy świata. Taki > głupi tekst mógł tylko napisać wyborca pis-u. Rząd filipiński również został zaszantażowany przez terrorystów z Iraku. Porwano tam obywatela Filipin, warunkiem jego uwolnienia było wycofanie wojsk. Rząd filipiński wycofał wojska i uratował obywatela. Jakoś nie słychać o podobnych przypadkach porwań. Facet wrócił szczęśliwie do domu i rodziny. Żyje. A jego państwo udowodniło mu, że zależy mu na nim. Zwykłym filipińskim obywatelu. Aż płakać się chce. Widzisz? Można. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a pisdzielec nawet nad trumną nie umie milczeć 30.06.09, 07:13 zginał, jełopie pisowy, bo nie chodziło o kasę tylko o całe stado wiezionych talibów, ktorych Pakistańczycy z trudem złapali... a teraz mieli wypuścić... lekarstwo? wszystkich złapanych z bronią talibów od razu pod mur... nie będzie ich w wiezieniach, nie bedzie pretekstów do porwań Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: a pisdzielec nawet nad trumną nie umie milcze 30.06.09, 07:21 no to bierz rowerek, wsiadaj i jedź zabijać :-))))))))) durniutki chłopczyku... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 chlopczyków to poszukaj w piaskownicy pod blokiem 30.06.09, 07:30 a ode mnie wara... jak nie umiesz złapać ironii, to zamilcz... bo robisz z siebie idiotę/idiotkę... Polak-ateista ps. na temat tego porwania i zabójstwa wypowiadało się mnostwo ludzi w tym kolesie ze służb specjalnych.. wystarczyło ich słuchac.. nie wygadywałabys teraz pierdól zgodnych z linią pewnej buraczanej partii , ktora nawet nad trumną nie umie zmilczeć Odpowiedz Link Zgłoś
k_1_0 Re: chlopczyków to poszukaj w piaskownicy pod blo 30.06.09, 07:36 Jeśli to prawda, to mam wielki szacunek dla tego gościa.Nie jeden biskup by przeszedł na Islam, aby ocalić swe życie.Pomodlę się za cibei Bracie. Chrześcijanin. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: a pisdzielec nawet nad trumną nie umie milcze 30.06.09, 10:40 co_dzienna napisała: > no to bierz rowerek, wsiadaj i jedź zabijać :-))))))))) > durniutki chłopczyku... A ty wolisz jechać tam i codziennie nadstawiać talibom d...? Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: a pisdzielec nawet nad trumną nie umie milcze 30.06.09, 10:48 A mnie dziwnie się wydaje, że zabicie w sumie nikomu nie było na rękę. To przejście na islam wygląda na próbę "ocalenia twarzy" przez Talibów. Sądzę, że milionem rupii by też nie wzgardzili. No może dwoma... A może wzorem amerykanów, trzeba było obdarować okolicznych wodzów kontenerem viagry... gdy się chce możliwości jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalamrosz Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:39 Jeżeli to prawda powinien zostać kanonizowany jako męczennik. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:56 Naleza mu sie 3 swieczki na oltarzu? (nowy rating na meczennikow). Odpowiedz Link Zgłoś
maxlikaz Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:52 Jak dla mnie to jest napredce wymyslona, naciagana ale jakze barwna bajeczka dotyczaca bohaterstwa Pana Piotra majaca na celu glownie zamaskowanie nieudolnosci i impertynencji ludzi odpowiedzialnych za kierowanie akcja jego uwolnienia. Takie moje zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Sezon ogórkowy nadszedł 30.06.09, 09:15 Jak dla mnie, to naciągana historia, żeby fani "W pustyni i w puszczy" mieli się czym podniecać w sezonie ogórkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: Sezon ogórkowy nadszedł 30.06.09, 20:25 Dokładnie, żadnych linków do oryginalnej informacji DPA itd. Jedynie "objawienia" rodem z dziennika.pl Biorąc pod uwagę inne bzdury jakie wypisywali np. na temat życiorysu tego człowieka - dziennik jest absolutnie niewiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
chuck.norris Święty Piotr -patron inżynierów 30.06.09, 07:52 Myślę, że może być z tego niezła kasa - pomyślał biskup Odpowiedz Link Zgłoś
proczestochowa Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 07:52 Napisałem o tym w czasie tego krytycznego zdarzenia. Taka winna być instrukcja dla polskich turystów i innych osób narażonych osób. Tylko dlaczego muszę wymyślać to ja a nie tzw. POLITYCY, którym za to płacę w podatkach? Oto link: wiadomosci.onet.pl/waszymzdaniem/21066,Czy_jest_spos%F3b_aby_chroni%E6_ludzi_przed_%B6mierci%B1_z_r%B1k_muzu%B3man%F3w_,artykul.html treść: Czy jest sposób aby chronić ludzi przed śmiercią z rąk muzułmanów? Ostatnio miałem przyjemność czytać - a raczej słuchać audiobooka - książkę Krzysztofa Mroziewicza pt: "Ucieczka do Indii". W tej książce uderzyło mnie wszystko, co tak odmienne w cywilizacji Indii - zarówno Hindu jak i Indu. Uderzyło mnie w tej świetnej książce coś ważnego z terroryzmu. Otóż jest to konstatacja, że strach na którym opiera się terroryzm został do Indii przyniesiony przez ... Brytyjczyków. No i ciągnąc dalej tę konstatację, Mroziewicz słusznie wyciąga wniosek, że terroryzm w tamtym rejonie [styk muzułmanów i hindusów] stał się narzędziem politycznym dopiero wtedy, gdy mentalność Europejczyków zaczęła powierzchownie, ale jednak oddziaływać na kulturę i mentalność tych ludzi. Chodzi o strach przed śmiercią. W kulturze europejskiej jest to strach przewyższający sam moment śmierci. Terroryzm oddziałuje silnie jedynie w takim schemacie: atak terrorystyczny lub zabójstwo - oczekiwana reakcja - przerażenie u ludzi, którzy mogą być potencjalnie ofiarami. A mogą być nimi tylko Ci, którzy w mentalności [cywilizacja europejska] wpisali śmierć w podstawową obawę życia. Zatem ludzie zachodu są jakby skazani na terroryzm? Owszem, ale walka z terroryzmem winna wejść na poziom znalezienia wyjścia z sytuacji zastraszenia nas przez fundamentalistycznych bojowników. Nie znam się na tym, ale może w przypadku tego biednego inżyniera, który mam nadzieję jednak nie zginął, można było znaleźć z nim kontakt i podpowiedzieć mu, że powinien głośno i wyraźnie dokonać konwersji na islam - może wtedy żyłby? Aby zostać muzułmaninem wystarczy oświedczyć: 'Asz hadu an la ilaaha il Allah, ła asz hadu anna Muhammadan Rasulullaah' Co znaczy: 'Świadczę że nikt nie jest warty czci prócz Boga Jedynego i świadczę że Muhammad jest Wysłannikiem Boga.' Wolałbym, aby polscy politycy - tj. Czarnecki i Orzechowski wypowiadali się na ten temat nie żerując na nieszczęściu, ale próbując rozwiązać problem. Kilka definicji terroryzmu: Krzysztof Liedel [jeden z najwybitniejszych polskich specjalistów problemu] terroryzmem określa „metodę działania, która posłużyć może realizacji dowolnego celu politycznego. (…) Terroryzm nie jest samodzielnym, autonomicznym zjawiskiem, a jedynie metodą służącą realizacji różnorodnych celów” Bruce Hoffman w książce „Oblicza terroryzmu” pisze „Terroryzm jest specjalnie pomyślany tak, by wywierał dalekosiężne skutki psychologiczne, znacznie wykraczające poza bezpośrednią ofiarę(y) czy przedmiot terrorystycznego ataku. Ma zasiać strach, a więc zastraszyć znacznie szerszą „namierzoną widownię”, która może obejmować wrogą grupę etniczną lub religijną, cały kraj, rząd lub partię polityczną czy też opinię publiczną. Terroryzm ma tworzyć władzę tam, gdzie jej nie ma, lub konsolidować tę, która jest słaba. Za pomocą rozgłosu zdobytego w wyniku przemocy terroryści pragną zdobyć wpływy i władzę, których nie mają, by przeprowadzić zmiany polityczne na szczeblu lokalnym lub międzynarodowym.” Natomiast Barnas w książce "Terroryzm Od Asasynów do Osamy bin Ladena", wypowiada się: "Terroryzm to użycie siły lub przemocy przeciwko osobom lub własności z pogwałceniem prawa dla celów zastraszania, wymuszania okupów lub przymuszania. Terroryzm często posługuje się zastraszeniem opinii publicznej, aby przekonać obywateli o nieskuteczności i bezsilności aparatu państwowego, a także by określona sprawa znalazła szeroki oddźwięk wśród opinii publicznej. Termin ten pochodzi od łacińskiego słowa terror, oznaczającego strach, grozę” . i tyle chciałem Wam Panowie Czarnecki i Orzechowski - żerujący na nieszczęściu ludzkim napisać w niedzielne południe. źródło: www.jaskola.pl Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 bog/honor/ojczyzna..definicja smierci,patrz histor 30.06.09, 08:09 swiata...jaka roznica jest pomiedzy islamame a chrzescjianstwem? przeciez wywodza sie z tej samej sekty zydowskiej azji srdokowej,,, Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: bog/honor/ojczyzna..definicja smierci,patrz h 30.06.09, 10:43 arahat1 napisała: > swiata...jaka roznica jest pomiedzy islamame a chrzescjianstwem? przeciez wywodza sie z tej samej sekty zydowskiej azji srdokowej,,, Poucz się, to się dowiesz. Na razie tym pytaniem dajesz tylko świadectwo własnej ignorancji/głupoty. Zapewniam cię, różnice są podstawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Szacunek dla Niego ! 30.06.09, 08:13 Korde facet naprawde miał jaja, odmówił islamofaszystom dobrze niech wiedzą że z nami nie pójdzie tak łatwo jak z Francją Anglią Holandią. Wolna Europa Bez Meczetów ! Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Re: Szacunek dla Niego ! 30.06.09, 08:42 to historia oceni kto był idiotą ja czy sceptycznie podchodzący do zalewu przez islam europy czy ty akceptujący wszystko i wszystkich bez zająknięcia (tzw. przytak) Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Szacunek dla Niego ! 30.06.09, 09:51 > to historia oceni kto był idiotą Terażniejszość określa kto jest. :) Wszyscy idioci maja nadzieje ze idiotami nie są. Tylko idioci megalomani sądzą ze historia będzie się nimi zajmować :P Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Pieprzycie obywatelu. 30.06.09, 19:57 Im mniej islamu, tym zdrowsze spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: Szacunek dla Niego ! 30.06.09, 08:46 trueapasz napisał: > Wolna Europa Bez Meczetów ! ...to co ty nazywasz wolnością ? Ustawodawcze wykorytowanie wiary i poglądów ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba Dla jednych głupota, dla innych zgorszenie. 30.06.09, 09:46 A dla wielu żywa wiara i niezachwiana nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Bóg nie jest idiotą! 30.06.09, 10:12 Nie jest dla niego wazne czy kiwasz sie do muru czy cwiczysz joge na dywaniku a moze sikasz na widok obrazka z jakas dziewica... liczy sie wnetrze danej osoby a religie moga w tym pomagac lub szkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:34 Zgadza się. Baja o islamie to ściema, by nikt nie dochodził gdzie zapieprzyli PełOwcy. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:35 coś bardzo naciągana historyjka. Z tym zdziwieniem terrorystów, ostatnią szansą itp Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Od początku podejrzewałem że sam sobie był winny 30.06.09, 08:44 Przecież ryży z bandą jest pracusiem i perfekcjonistą - z pewnością zrobił wszystko a nawet więcej aby uratować Polaka. Tylko skąd ten spokój i współpraca u Stańczaka na kilka minut przed śmiercią ? Raczej egzekucji nie przeczuwał... Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 08:44 co_dzienna napisała: (...) > Rząd w takich chwilach się w ogóle nie wypowiada, tylko działa... > A ten rząd wyłącznie potrafi się wypowiadać(...) A Ty gdzie to wyczytałaś? W książeczkach Ludluma? Czy w obiegówce instruującej PiS jak się wypowiadać? Czy Wy u licha naprawdę nawet ludzką śmierć musicie wykorzystywać, żeby pokazać że PO jest be, a PiS cacy? Cholerne hieny... :-( Mylisz się, nieoczytana koleżanko. Poczytaj sobie zagraniczną prasę (jeśłi masz szczęście znać jakiśobcy język...) - ZAWSZE w sytuacji porwania, kiedy porywacze żądają okupu czy innych ustępstw, każdy rząd właśnie wypowiada się twardo, że nie negocjuje z terrorystami. Nawet, jeśłi po cichu, za plecami jakieś ukłądy próbuje czynić. Bo jakby rząd publicznie powiedział, że zapłaci (albo choćby, że będzie rozmawiał), to byłoby zachętą dla kolejnych bandytów. Więc zamilczcie wreszcie, PiSowe pieski. Zrozumcie w tych swoich fanatycznych łebkach, że są sytuacje w których człowiek z klasą chowa do kieszeni poglądy polityczne i sympatię do takiej czy innej partii - i po prostu milczy. Ale co jak mówię, PiS i klasa... Toż to dwa różne światy... Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Ja rozumiem jeden nierozgarnięty.... 30.06.09, 08:51 ...ale cały elektorat ??! Dlaczego ten kto krytykuje nieudolność Donalda Tuska musi z automatu być z PiS'u lub od OjDyra ? Czy w pałach wam się nie mieści, że może być inaczej ? Czy wy naprawdę ludzie uważacie że jest OK, rząd pracuje, fachowcy radzą, korupcji nie ma, Wyborcza pisze samą prawdę... W Polsce nie ma na kogo głosować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
conn-x-5 czegoz to jeszcze sie nie dowiemy 30.06.09, 08:58 seria bledow za ktore zreszta zaplacil swoim zyciem. Kto normalny jedzie do pracy w rejony objete walkami ? Wiadomo ze pracujac w strefie wojennej dostajesz lepsza kase , napewno dwukrotna a moze i wieksza Pazernosc nie poplaca , jak sie przekonalismy. Byl pracownikiem prywatnej firmy , jak zgarnial kase bylo ok , jak porwali go i zabili wielki placz i pretensje do panstwa, nierozumie tego. Nikt go w koncu nie zmuszal do wyjazdu , no chyba ze jednak krylo sie calkiem cos innego z tym jego tam pobytem a ta firma byla plaszczykiem. polskie rzady niedosc ze zdjely galoty przed bushem makakiem nie zachowali nawet przyzwoitosci w tym precedensje osmieszyly sie calkowicie na arenie miedzynarodowej co zreszta robia to do dzis , poprostu kotlety i pasztety na gorze lubia sie podkladac. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: czegoz to jeszcze sie nie dowiemy 30.06.09, 11:02 Wtedy ten region był powszechnie uważany za bezpieczny. Talibowie byli gdzie indziej. Ludzie Europy jeździli wtedy turystycznie do Pakistanu. Wojna zaczęła się później. Odpowiedz Link Zgłoś
pyteasz Re: czegoz to jeszcze sie nie dowiemy 30.06.09, 14:55 conn-x-5 napisał: jak > porwali go i zabili wielki placz i pretensje do panstwa, nierozumie > tego. kto? Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: czegoz to jeszcze sie nie dowiemy 30.06.09, 20:52 No ten conn chyba nie rozumie po co obywatel płaci podatki.... Ja też nie rozumiem po co płacę podatki, skoro w razie potrzeby państwo nie zapłaci za mnie. Nie, nie okupu... nie zapłaci za dyplomatyczne naciski na rząd innego państwa, mające na celu moje uwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Kto normalny pracuje.... 30.06.09, 20:20 Ile razy trzeba odpowiadać, że KAŻDE wyjście do pracy jest obarczone ryzykiem? W tej firmie pewnie ZNACZNIE więcej ludzi zginęło lub odniosło ciężkie obrażenia w wypadkach na drodze podczas dojazdu do pracy. Ty też nie masz ŻADNEJ pewności, że nie wjedzie w ciebie na drodze zaspany kierowca traka, albo pijani dyskotekowicze. Nie masz żadnej pewności, że wracając późnym wieczorem z popołudniowej zmiany w pracy nie padniesz ofiarą napastników szukających "sponsora". Nie masz ŻADNEJ pewności pracując w budownictwie,kopalni itd. itp. Ale ja jak to wytłumaczyć ludziom dla których największym ryzykiem w zdobywaniu mamonki jest, że Babcia pierwsza usłyszy,że listonosz puka i niesie emeryturkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
abdul.ahmed komu tu zależy na jątrzeniu 30.06.09, 08:49 utrzymywaniu stanu nienawiści, odbieraniu waszej wolności (kontrola emaili i internetu, likwidacja telewizji publicznej - różnorodnego przekazu) w imię walki z jaskiniowymi terrorystami? Pomyślcie, może to nie na muzułmanów a na elitę finansową wasz gniew powinien się w sposób naturalny zwrócić? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami odpowiedz jest jedna... 30.06.09, 09:34 zrodlo bije w pewnym sztucznym malym kraju jakies 2 tysiace km na poludniowy wschod od Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Santo Subito - oglosic swietym i rozczlonkowac! 30.06.09, 09:35 Rozczlonkowac i sprzedawac na odpustach jego cialo! Swiety teraz! jak Paweł Jan! Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks a być może rozwiązanie jest prstsze niż się wydaje 30.06.09, 09:39 Inżynier - koniec końców dobrze przez porywaczy traktowany przez cały czas przebywania w niewoli - nie wierzył po prostu w to, że mogą go zabić, skoro się z nim tak dobrze obchodzą. No i się przeliczył, bo nie znał ich mentalności. Gdyby dopuszczał możliwośc, że zostanie zlikwidowany, to być może dla świętego spokoju odwaliłby tą szopkę i przeszedł na ten ich "islam" dla ratowania życia (co powinien uczynić, bo rodzina pewnie wolałaby mieć żywego tchórza niż ściętego bohatera). Choć można dyskutować czy ratowanie własnego życia to tchórzostwo... Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Jeżeli to prawda to zbyt lotny nie był... 30.06.09, 09:46 Wyspowiadałby się po wypuszczeniu i po sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: Jeżeli to prawda to zbyt lotny nie był... 30.06.09, 21:57 Nie każdy jest katolem... Są katolicy i przyzwoici ludzie o innych przekonaniach religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
draftart uparty jak Polak 30.06.09, 09:55 a ja sie pytam czemu Tarik Afridii jeszcze żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Ja w drugim dniu po porwaniu bym był islamistą 30.06.09, 10:51 I to sam bym prosil porywaczy by mnie przyjełli do swojej wielkiej i wspaniałej religii!Tylko tak mozna uratowac skore z rak bandytow. Ale o tym ze Stanczak nie chcial przejsc na islam to spekulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Ja w drugim dniu po porwaniu bym był islamist 30.06.09, 12:51 marcowsky napisał: > I to sam bym prosil porywaczy by mnie przyjełli do swojej wielkiej i > wspaniałej religii!Tylko tak mozna uratowac skore z rak bandytow. > Ale o tym ze Stanczak nie chcial przejsc na islam to spekulacje. Taki głupi, czy taki naiwny? To, że przeszedłbyś na islam nic nie znaczy. Nie ma okupu / wypuszczenia talibów z więzienia = skracamy zakładnika o głowę, dla wierności zasadom. Jak w tym zgranym tekście - „prywatnie nic do Ciebie nie mam, ale wiesz, biznes is biznes...” Co najwyżej, usłyszałbyś dla pocieszenia tekst, że jako muzułmanin (i he, he męczennik) masz szansę na 72 dziewice w niebie ;-). Ale nie jestem pewien, czy byś był szczęśliwy z tego powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: Ja w drugim dniu po porwaniu bym był islamist 30.06.09, 22:08 Nie artie - on by usłyszał, że prawdziwy muslim w ramach świętej wojny powinien takiego niewiernego psa artiego, który plątając się w pobliżu terytoriów plemiennych, po pojmaniu mówił,że jest turystą, ale z pewnością służy amerykańskiemu imperializmowi - skrócić o głowę. Nadal chcesz być wojującym islamistą? Zabił byś np.tego człowieka by się uratować? Bo role mogły by być odwrotne Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Ja w drugim dniu po porwaniu bym był islamist 30.06.09, 13:16 > I to sam bym prosil porywaczy by mnie przyjełli do swojej wielkiej i > wspaniałej religii!Tylko tak mozna uratowac skore z rak bandytow. No tak . Zapewne w niewoli u faszystów został bys SS-manem a w stalinowskiej katowni zagorzałym komunistą. Jak bardzo jesteś w stanie się zeszmacić żeby uratować skórę ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Ja w drugim dniu po porwaniu bym był islamist 30.06.09, 13:37 Wszystkie chwyty sa dozwolone zeby uratowac zycie.Poczytaj troche literatury wspomnieniowej co robia uwiezieni aby sie sie wyrwac oprawcą.Np.niejaki Piłsudski po zamknieciu w cytadeli warszawskiej udawał chorego psychicznie.A mógl sie dac powiesic. Ale jak Ty chcesz byc martwym lwem... Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Ja w drugim dniu po porwaniu bym był islamist 30.06.09, 14:24 > Wszystkie chwyty sa dozwolone zeby uratowac zycie. Zdradził byś rodzinę i przyjaciół ? Zabił byś przyjaciela ? Zrobił byś dobrze ustami brudnemu talibowi ? :) > Poczytaj troche literatury > wspomnieniowej co robia uwiezieni aby sie sie wyrwac oprawcą Czytałem. Tacy którzy robili wszystko żeby uratować życie zostawali kapo, donosicieli i inna szumowiną. > Piłsudski po zamknieciu w cytadeli warszawskiej udawał chorego psychicznie.A > mógl sie dac powiesic. Ale nie zdradzi, nie zaparł sie, nie zeszmacił. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz dobrze że takich jak ty było mało w 39 30.06.09, 15:30 dobrze że takich jak ty było mało w 39r. bo by juz Polski nie było same volksdeutsche by tutaj mieszkały albo rosjanie z dziada pradziada. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: dobrze że takich jak ty było mało w 39 30.06.09, 20:49 Aleś mi dowalil kolaborant,wynarodowiony rusofil...a ja próbuje wyrwac sie z rak bandytow ŻYWY!Ty napewno bys im plul w gebe i krzyczal niech zyje Polska.Podziwiam Cie. Przypomnij sobie 1 i 2 wojne iracką i wzietych do niewoli pilotow amerykańskich.I ich wystepy w tv saddama-jak pluli na swój bandycki kraj i armie usa!Kogo oceniasz gorzej- pilotow czy tych ,korzy ich do tego zmusili? Odpowiedz Link Zgłoś
abratah Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 13:34 A Rajkowska buduje minaret w Poznaniu, pewnie w uzaniu dla islamu i islamskiej tolerancji...www.europa21.pl/wiadomosc/11882- Spotkanie_w_Poznaniu_w_sprawie_projektu_Minaret._Relacja Odpowiedz Link Zgłoś
zbiggor Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 13:52 dla tych wszystkich śmierdzących kundli, którzy śmieją się z ofiary tego Człowieka islam będzie zapewnę alternatywą zanim posrają sę ze strachu Odpowiedz Link Zgłoś
k.leee Re: Stańczak nie chciał przejść na islam? 30.06.09, 21:29 Minaret, czy to nie jest coś z seksem związane? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Nie pozyja dlugo. 30.06.09, 19:52 Nasi chlopcy ich dopadna. Sku...syny zaplaca za to co zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś