Dodaj do ulubionych

Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi...

20.07.09, 12:44
">>Przybyliśmy do obozów. Widzieliśmy pociągi, platformy, stosy
okularów i ubrań... Przybyliśmy się uczyć... Nasi organizatorzy
przekazywali nam swoją wiedzę. Wyjaśniliśmy mu, że każdy prawdziwy w
Arab w głębi serca jest fanem nazistów<< - czytamy w opisie podróży
do Oświęcimia."

Jakbym czytal wynurzenia ktoregos z tym (pro)izraelskich glupkow z
tego forum. Ktory to napisal, przyznac sie.
Obserwuj wątek
    • bezebubol syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 13:03
      ten skoszarowany na pustyni,wychowany czy może wytresowany w kibucach ludek
      uważający się za lepszy od reszty świata,jest gotów do przyjęcia tak jadowitej
      i nikczemnej propagandy.a wszystko po to by nienawidzieć innych ,by ze
      'spokojnym sumieniem' wrzucić granat do piwnicy pełnej ludzi przy następnej
      "operacji obronnej " w Gazie,by naciskać spust celując w dziecko rzucające
      kamieniem w izraelski czołg,by spokojnie zrzucać bomby kasetowe czy fosforowe
      na gęsto zaludnione dzielnice arabskie itp.
      • huk256 Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 13:26
        To wygląda na próbę zrobienia dwóch pieczeni na jednym ogniu – czytaj podsycenia nienawiści do muzułmanów oraz katolików (ortodoksyjni Żydzi uważają katolików za największego wroga z tego co mi wiadomo). Ale OK – ich sprawa niech sobie czytają te pierdoły i wierzą w co chcą – tylko potem zdziwienie że mają taką a nie inną opinię w normalnym świecie (taką np. że parę lat temu zostali przez Europejczyków razem z Amerykanami wybrani jako „największe zagrożenie dla pokoju światowego” - oficjalnie raportu nie opublikowano ze względu na „kontrowersyjne” stwierdzenia ;] )
        • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 14:01
          1. Książka jest skandaliczna. Armia nie tylko powinna ją wycofac ale
          i kogoś mocno kopnąć w d***.

2. "Ortodoksyjni Żydzi uważają katolików za największego wroga z
          tego co mi wiadomo." Wiesz to od ortodoksyjnych Żydów czy od
          ortodoksyjnych katolików, którzy bardzo często muszą o "niedobrych
          Żydach" wspominać?
          • huk256 Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 16:06
            > 2. "Ortodoksyjni Żydzi uważają katolików za największego wroga z
            > tego co mi wiadomo." Wiesz to od ortodoksyjnych Żydów czy od
            > ortodoksyjnych katolików, którzy bardzo często muszą o "niedobrych
            > Żydach" wspominać?

Wiem to z faktu że zabili swojego proroka (Jezusa, tak jakby ktoś nie wiedział) i chcieli wybić też ludzi wierzących w jego nauki,tylko przez to że wpływowi duchowni stracili by przez nich wpływy (co z reszta i tak się stało). Ja nie wiem o jakich ortodoksyjnych katolikach ty mówisz? Może o Rydzyku? On może *mówić że jest* katolikiem, ale z niego katolik realnie jak z koziej dupy trąbka :), to trochę tak jak z ortodoksyjnymi Muzułmanami z Afganistanu... którzy uprawiali różne narkotyki, mimo że w wg interpretacji Koranu jest to karana śmiercią ;]
            • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 18:57
              ?????????????????????????????????
              > Wiem to z faktu że zabili swojego proroka (Jezusa, tak jakby ktoś
              > nie wiedział) i chcieli wybić też ludzi wierzących w jego
              > nauki,tylko przez to że wpływowi duchowni stracili by przez nich
              > wpływy (co z reszta i tak się stało).

Rany... ale bełkot. Jezus został zabity dla tego, że bali się
              rozruchów antyrzymskich. Oni byli pod okupacją, a tu się
              pojawił "król Żydowski". W każdym razie taka była optyka Sanhedrynu.
              Następna sprawa - chrześcijanie (ludzie wierzący), a katolicy to
              zupełnie inne sprawy. O katolicyźmie można mówić dopiero po
              rozpadzie Kościoła na wschodni i zachodni. To się działo długo,
              długo po tym jak Żydzi cokolwiek mogli. Upadek znaczenia Sanchedrynu
              nie miał nic wspólnego z chrześcijaństwem. Ot Żydom zachciało się
              jeszcze jednego powstania (właściwie to były 2 w 66r i w 132r)
              przeciw Rzymianom co się dla nich skończyło zburzeniem Jerozolimy (w
              sumie nam się upiekło z naszymi powstaniami) i rozpirzeniem ich po
              całym świecie.

> Ja nie wiem o jakich ortodoksyjnych katolikach ty mówisz? Może o
              > Rydzyku? On może *mówić, że jest* katolikiem, ale z niego katolik
              > realnie jak z koziej dupy trąbka :), to trochę tak jak z
              > ortodoksyjnymi Muzułmanami z Afganistanu... którzy uprawiali
              > różne narkotyki, mimo że w wg interpretacji Koranu jest to karana
              > śmiercią ;]
              Masz racje. Tylko pytanie czy dokładnie tak samo nie jest z
              tymi "ortodoksyjnymi Żydami"?

• huk256 Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 19:27
                > Rany... ale bełkot. Jezus został zabity dla tego, że bali się
                > rozruchów antyrzymskich. Oni byli pod okupacją, a tu się
                > pojawił "król Żydowski". W każdym razie taka była optyka Sanhedrynu.

To ciekawe co piszesz biorąc pod uwagę że Jezus nigdy nie nawoływał do występków przeciw Rzymianom (ani nikomu innemu), w Biblii jest nawet zapisana „próba” polegająca na pytaniu (mniej więcej) „Czy powinno się płacić podatki Rzymianom?”, na co Jezus miał stwierdzić (znowu pisze mniej więcej) „Co należy się Bogu, oddać Bogu, a co Cezarowi, oddać Cezarowi” czyli płacić. A co do króla – wielokrotnie stwierdzał że „Moje królestwo nie pochodzi z tego świata”, więc gdzie widzisz jakieś nawoływanie do rozruchów przeciw Rzymianom?? (Ok, żaden ze mnie ekspert od Biblii, ale pierwsze słyszę o takiej interpretacji – uzasadnij).

> Następna sprawa - chrześcijanie (ludzie wierzący), a katolicy to
                > zupełnie inne sprawy. O katolicyźmie można mówić dopiero po
                > rozpadzie Kościoła na wschodni i zachodni.

Nie myl wiary z „polityką” - katolicyzm to w zasadzie jest Chrześcijaństwo – to że potem narodziły się Luteranizm, Anglikanizm i Kalwinizm (w zasadzie chyba wszystkie jako sprzeciw (w jakich sprawach to inna bajka) w stosunku do władz kościelnych siedzących w Rzymie) nie ma tu nic do rzeczy.
                • tekameka dzisiaj w nocy świetny film, szkoda że tak późno 20.07.09, 19:52
                  Radegast
                  poniedziałek 20-07-2009 01:11
                  TVP 1

Opowieść o przymusowym spotkaniu bogatych Żydów z Europy Zachodniej i biednych Żydów z Europy Środkowo-Wschodniej, których w 1941 roku Niemcy zwieźli na łódzką stację kolejową Radegast, czyli Radogoszcz, a stamtąd do getta. Bogaci przybysze z Zachodu traktowali biedaków z poczuciem wyższości. Chaim Rumkowski, przywódca mieszkańców łódzkiego getta, zarzucał nowo przybyłym bezczelność. Kiedy w maju 1942 roku Niemcy zażądali od niego wytypowania Żydów do deportacji na wschód, bez większych wahań wyznaczał najpierw obcych.

reż.Borys Lankosz
                  Polska 2008
                • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 20:28
                  > To ciekawe co piszesz biorąc pod uwagę że Jezus nigdy nie
                  > nawoływał do występków przeciw Rzymianom (ani nikomu innemu), w
                  > Biblii jest nawet zapisana „próba” polegająca na pytaniu (mniej
                  > więcej) „Czy powinno się płacić podatki Rzymianom?”, na co Jezus
                  > miał stwierdzić (znowu pisze mniej więcej) „Co należy się Bogu,
                  > oddać Bogu, a co Cezarowi, oddać Cezarowi” czyli płacić. A co do
                  > króla – wielokrotnie stwierdzał że „Moje królestwo nie pochodzi z
                  > tego świata”, więc gdzie widzisz jakieś nawoływanie do rozruchów
                  > przeciw Rzymianom?? (Ok, żaden ze mnie ekspert od Biblii, ale
                  > pierwsze słyszę o takiej interpretacji – uzasadnij).
                  To nie jest problem tego co ja uważam i co Jezus (mając świadectwo
                  w Biblii) naprawdę mówił. To jest problem w tym co oni uważali.
                  J 11.47-53.
                  47 Wobec tego arcykapłani i faryzeusze zwołali Wysoką Radę i
                  rzekli: «Cóż my robimy wobec tego, że ten człowiek czyni wiele
                  znaków? 48 Jeżeli Go tak pozostawimy, to wszyscy uwierzą w Niego, i
                  przyjdą Rzymianie, i zniszczą nasze miejsce święte i nasz naród»5.
                  49 Wówczas jeden z nich, Kajfasz, który w owym roku był najwyższym
                  kapłanem, rzekł do nich: «Wy nic nie rozumiecie i nie bierzecie tego
                  pod uwagę, 50 że lepiej jest dla was, gdy jeden człowiek umrze za
                  lud, niż miałby zginąć cały naród». 51 Tego jednak nie powiedział
                  sam od siebie, ale jako najwyższy kapłan w owym roku wypowiedział
                  proroctwo, że Jezus miał umrzeć za naród, 52 a nie tylko za naród,
                  ale także, by rozproszone dzieci Boże zgromadzić w jedno6. 53 Tego
                  więc dnia postanowili Go zabić.

Trzeba zacząć od tego że Żydzi czekali (i czekają) na Mesjasza.
                  Tylko nie widzieli Go jako zbawiciela dusz, kogoś kogo Królestwo
                  jest niewidzialne tak jak to Jezus głosił. Oni oczekiwali Króla,
                  Wojownika, kogoś kto skończy z rzymską niewolą i da im wolność,
                  niepodległość (no taki Piłsudski czy Wałęsa - jak ich wielu
                  widzieli). No i zjawił się ktoś kto potrafił za sobą pociągnąć
                  tłumy. W dodatku większość go tak naprawdę nie słuchała - stąd te
                  same tłumy w Niedzielę Palmową krzyczały Hosanna, a w Wieli Czwartek
                  już wrzeszczeli ukrzyżuj go. Stąd ten strach.

Powodów np w wiki jest więcej:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_Chrystus
                  Liderzy frakcji saduceuszów i faryzeuszów postanowili pojmać go i
                  zabić. Zdecydowali tak, ponieważ:

1. Obawiali się, iż jego działalność rozbudza u Żydów nadzieje
                  mesjańskie, co mogło prowadzić do wybuchu powstania przeciw Rzymowi
                  i ściągnąć krwawą zemstę rzymskich legionów (J, 11,45-48)

2. Jezus rościł sobie prawo do tytułu Mesjasza i Syna Bożego, co w
                  oczach starszyzny żydowskiej było bluźnierstwem (J 4,25-26; J 10,30-
                  31)

> Nie myl wiary z „polityką” - katolicyzm to w zasadzie jest Chrześci
                  > jaństwo – to że potem narodziły się Luteranizm, Anglikanizm i
                  > Kalwinizm (w zasadzie chyba wszystkie jako sprzeciw (w jakich
                  > sprawach to inna bajka) w stosunku do władz kościelnych siedzących
                  > w Rzymie) nie ma tu nic do rzeczy.
                  Człowieku, a kuku. Pisałem o schizmie na Kościół wschodni i Kościół
                  zachodni.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Schizma_Wschodnia
                  Do momentu schizmy nie było prymatu biskupa Rzymu - Papieża. Nie
                  było "władz kościelnych siedzących w Rzymie". Trudno więc do tego
                  momentu mówić o katolicyźmie - Kościele rzymskim. Dopieo OD
                  tego momemntu można o nim mówić.

3. Otaczał się ludźmi prostymi i bez wykształcenia oraz wykluczonymi
                  ze społeczności izraelskiej (Żydzi nie przestrzegający prawa
                  Mojżeszowego, poborcy podatków, nierządnice). Inteligencja żydowska
                  (uczeni w Piśmie) uznała, że jest wobec niej zbyt surowy i
                  wymagający, czym zrażał ją do siebie (Łuk.11, 37-48)

4. Wobec ludu jawnie zarzucał przywódcom Izraela brak pobożności i
                  religijność na pokaz (Mt 23,1-39)
                  • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 20:30
                    Przepraszam przy wklejaniu się mi pomyliło ale myśle nie problem
                    załapać co powinno być po kolei.
                  • huk256 Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 21:20
                    Dzięki za info – chociaż wynika z niego że obaj mieliśmy po połowie racji, chociaż trochę to dziwne biorąc pod uwagę że kiedy Piłat nie chciał się zgodzić na ukrzyżowanie to kapłani byli dość odważni wobec niego, tak że to on się obawiał ich powstania... ale w zasadzie jak było to realnie można się tylko domyślać. Punkty 3 i 4 wskazują na to o czym wspomniałem ja, czyli strach przed utratą władzy.

> Człowieku, a kuku. Pisałem o schizmie na Kościół wschodni i Kościół
                    > zachodni.
                    > pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Schizma_Wschodnia
                    > Do momentu schizmy nie było prymatu biskupa Rzymu - Papieża. Nie
                    > było "władz kościelnych siedzących w Rzymie". Trudno więc do tego
                    > momentu mówić o katolicyźmie - Kościele rzymskim. Dopieo OD
                    > tego momemntu można o nim mówić.

:) i to jest właśnie polityka – co prawda mieliśmy inne rozpady na myśli. Mnie chodzi tylko o to że niezależnie od odłamu, katolicy wyznają te same (lub baaaardzo zbliżone) prawdy które są tak naprawdę zasadami Chrześcijańskimi – a to czy nazywa się to kościołem Katolickim czy Grekokatolickim, Luteranizmem, Kalwinizmem czy Anglikanizmem nie ma większego znaczenia. Tak więc można powiedzieć że każdy katolik to Chrześcijanin, ale nie vice versa – przynajmniej ja tak to widzę ;]
                    • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 22:24
                      huk256 napisał:

> Dzięki za info – chociaż wynika z niego że obaj mieliśmy po
                      > połowie racji, chociaż trochę to dziwne biorąc pod uwagę że kiedy
                      > Piłat nie chciał się zgodzić na ukrzyżowanie to kapłani byli dość
                      > odważni wobec niego, tak że to on się obawiał ich powstania... ale
                      > w zasadzie jak było to realnie można się tylko domyślać. Punkty 3
                      > i 4 wskazują na to o czym wspomniałem ja, czyli strach przed
                      > utratą władzy.
                      Piłat się nie bał powstania. Piłat się bał zwykłego donosu.
                      Prawdopodobnie robił jakieś przekręty przy zarządzaniu, a Żydzi o
                      tym wiedzieli. Z tego wynika nauka na przyszłość - jak nie chcesz by
                      Cię kiedyś zmuszono do czegoś co nigdy byś nie chciał zrobić (Piłat
                      naprawdę chciał Jezusa wypuścić) to staraj się być maksymalnie
                      czysty i praworządny. Tak 3 i 4 to był strach przed utratą władzy.
                      Jednak i o tym mówi też 1. Jakby ich Rzymianie najechali to koniec
                      nawet z tą małą władzą jaką mieli. Bo pewnie im by się zwiać udało,
                      więc nie o życie się martwili a o stołki.

> :) i to jest właśnie polityka – co prawda mieliśmy inne rozpady na
                      > myśli.
                      > Mnie chodzi tylko o to że niezależnie od odłamu, katolicy wyznają
                      > te same (lub baaaardzo zbliżone) prawdy które są tak naprawdę
                      > zasadami Chrześcijańskimi; a to czy nazywa się to kościołem
                      > Katolickim czy Grekokatolickim, Luteranizmem, Kalwinizmem czy
                      > Anglikanizmem nie ma większego znaczenia. Tak więc można
                      > powiedzieć że każdy katolik to Chrześcijanin, ale nie vice versa –
                      > przynajmniej ja tak to widzę ;]
                      Tak Chrześcijaństwo jest jedno a w obrębie niego są różne wyznania.
                      Jednak to nie daje ci prawa utożsamiać chrześcijaństwa z
                      katolicyzmem. Katolicy to tylko podzbiór zbioru chrześcijan.
            • elucidator co za brednie... 20.07.09, 19:00
              Jejku co za chore brednie...

Wiem ze ksiadz z ambony mowi co innego, ale:

Jezus, jezeli w ogole istnial co wcale nie jest takie pewne, nie byl
              chrzescijaninem ani tym bardziej katolikiem. Nie nazywal sie zreszta Jezus a
              Jehoszua a po aramejsku Jeszua. Nie byl tez Polakiem. Byl Zydem, oraz wierzacym
              i praktykujacym zydem. Chrzescijanstwo, jako religia nie bedaca juz
              wewnatrz-zydowska sekta, powstalo dopiero po domniemanej smierci domniemanego
              Jezusa. Dzisiejszy katolicyzm zaczyna sie ksztaltowac dopiero w IV w., po tym
              jak chrzescijanstwo stalo sie religia panstwowa cesarstwa rzymskiego (stad nazwa
              "rzymsko-katolicki"). Narod polski powstaje jakies ponad 1000 lat po domniemanej
              smierci domniemanego Jezusa. A owego domniemanego Jezusa zabili nie Zydzi lecz
              Rzymianie. Okupowani przez Rzymian Zydzi nie mieli wtedy uprawnien do wydawania
              wyrokow smierci.

Nie ma zadnych historycznych dowodow, ani nawet poszlak czy sladow poszlak, na
              to zeby Zydzi czy zydzi kiedykolwiek chcieli "wybic" ludzi wierzacych w nauki
              domniemanego Jezusa. Po prostu nie akceptuja chrzescijanskich dogmatow wiary ze
              1) Jezus byl Mesjaszem, 2) ze byl w jakimkolwiek sensie boski, 3) ze
              zmartwychewstal. To wszystko.

Tak wiec jezeli z domniemanej smierci domniemanego Jezusa z rak Rzymian
              wyciagasz wniosek ze Zydzi traktuja katolikow jako swego najwiekszego wroga czy
              tez ze z tego samego powodu nienawidza Polakow, to nie pozostaje mi nic innego
              jak wyrazic ubolewanie z powodu stanu twego zdrowia psychicznego.
              • huk256 Re: co za brednie... 20.07.09, 19:37
                He he dobre i prawdziwe... (no prawie - ponoć jest udowodnione że Jezus istniał). Ale tak możesz podważać istnienie wszystkich osób "świętych".
                Zresztą myślisz że wiara nazywa się WIARĄ z jakiego powodu? Ano takiego że wieży się w coś na co nie ma się do końca dowodów.

Nikt cię do wiary nie zmusza ;]
            • szefunio1 Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 20:45
              > Wiem to z faktu że zabili swojego proroka (Jezusa, tak jakby ktoś
              > nie wiedział)...
              No proszę, pół zdania i już dwie brednie. Gdybyś choć raz w roku
              chodził do kościoła, albo choć przeczytał część Biblii wiedziałabyś
              że:
              1. Jezus nie był prorokiem, ale Bogiem.
              2. Zabili go Rzymianie, a nie Żydzi.
              • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 20:53
                > No proszę, pół zdania i już dwie brednie. Gdybyś choć raz w roku
                > chodził do kościoła, albo choć przeczytał część Biblii
                > wiedziałabyś że:
                > 1. Jezus nie był prorokiem, ale Bogiem.
                > 2. Zabili go Rzymianie, a nie Żydzi.

1. A nie koniecznie. Tu go będe bronił. Pisze o optyce żydowskiej,
                nie chrześcijańskiej. Dla Żydów mógł być kolejnym prorokiem
                pochodzącym od Boga, a mimo wszystko go "zabili".

2. Wyrok faktycznie wykonali Rzymianie. Tyle że nie mieli
                najmniejszego własnego interesu by to zrobić. Poza "sugestiami" Rady
                Najwyższej i.... drobnemu szantażowi względem Piłata (postraszono,
                że doniosą na niego do Cezara, widać miał coś za uszami i mieli na
                niego haki).
              • huk256 Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 21:24
                szefunio1 napisał:

> > Wiem to z faktu że zabili swojego proroka (Jezusa, tak jakby ktoś
                > > nie wiedział)...
                > No proszę, pół zdania i już dwie brednie. Gdybyś choć raz w roku
                > chodził do kościoła, albo choć przeczytał część Biblii wiedziałabyś
                > że:
                > 1. Jezus nie był prorokiem, ale Bogiem.
                > 2. Zabili go Rzymianie, a nie Żydzi.

1.Miałem na myśli podejście Żydowskie - oni nie uznawali (do dziś nie uznają) Jezusa za Boga, niektórzy za to "sugerowali" że mógł być to kolejny prorok... (choć Jezus nigdy tego nie potwierdził).
                2.Tak Rzymianie... na "zlecenie" kapłanów Żydowskich, zresztą czy nie było czasem tak że tylko Rzymianie mieli realne prawo kogoś karać śmiercią?
        • wieprzowinapozydowsku Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 14:15
          huk256 napisał:

> To wygląda na próbę zrobienia dwóch pieczeni na jednym ogniu –
          czytaj pod
          > sycenia nienawiści do muzułmanów oraz katolików (ortodoksyjni
          Żydzi uważają kat
          > olików za największego wroga z tego co mi wiadomo).

(tak gwoli prawdy)
          Prawdziwie ortodoksyjni zydzi sa przeciwni syjonizmowi i istnieniu
          panstwa izrael (jako tworowi-potworowi przeciwnemu woli jahwe, ktory
          jakoby Zydow pozbawil panstwa za ich grzechy).
          Stad ich nie lubia w tym medium...

Film z demonstracji w Londynie, 2009-01-11, ortodoksyjni Żydzi palą
          izraelskie paszporty na znak protestu przeciwko syjonizmowi:

www.youtube.com/watch?v=fiSP076_nVI
          • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 14:33
            Tak by jeszcze sprawę doprecyzować to ortodoksyjni Żydzi państwa
            Izrael nie kochają, ale za to bardzo kochają otrzymywane od niego
            pieniądze ponieważ poświęcając czas na modły nie maja kiedy pracować.

Znamy to skąś? Te ambiwalentne uczucia?
            • landaverde Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 17:04
              maaac napisał:

> Znamy to skąś? Te ambiwalentne uczucia?

Ambiwalentne powiadasz? Artykuł: "Po co nam Fundusz Kościelny?" przedstawia
              dosyć reprezentatywny moim zdaniem opis 'uczuć' Kościoła.
              • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 18:44
                No cóż... każdy ma swoją prawdę. Niektórzy zaś nie potrafią oprzeć
                się każdej okazji by nie rżnąć głupa. Nawet nie chce mi się wdawać z
                Tobą w dyskusję dla czego znów to robisz. Niech inni ocenią na ile
                prawdziwa jest Twoja wypowiedź.
                • landaverde Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 19:02
                  Wyluzj - to nie żadna zaczepka. Po prostu przeciwstawiam twojej
                  aluzji stosunek kościoła przedstawiony w tym artykule. Możesz sobie
                  przeczytać (lub nie) i wyrobić/zweryfikować własną opinię (lub nie).
                  Poważnie.
                  • maaac Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 20.07.09, 19:09
                    Przeczytałem pobierznie artykuł. Jest bardzo ciekawy. Tylko wbrew
                    Twojej tezie jednostkowy, nie przedstawiający opini całego Kościoła
                    oraz dotyczy wyłącznie pewnego zakresu przepływu gotówki z Państwa
                    do Kościoła. W wolnym czasie przeczytam go dokładniej.

W dodatku uważam niektóre z tych dofinansowań jako bardzo
                    pożyteczne i niezbędne. Tyle że śmieszą mnie ci co krytykują Państwo
                    czy UE, a jednocześnie jak jest okazja wyciągają do nich ręce po
                    pieniądze. Oczywiście NIE CAŁY Kościół tak postępuje - tzn.
                    krytykuje obecną państwowość czy UE, chodzi tylko o pewne wyjątki,
                    które jednak mimo tej krytyki pieniądze tak nielubianych przez
                    siebie instytucji bardzo lubią. IMHO jak ktoś ma honor to powinien
                    albo zrezygnowaqć z krytyki albo z pieniędzy. No ale już dawno
                    ustaliliśmy że moje i Twoje odczucia co jest honorowe a co nie
                    bardzo się rozmijają.
                    • landaverde Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 21.07.09, 02:12
                      maaac napisał:

> Tylko wbrew Twojej tezie jednostkowy, nie przedstawiający opini
                      całego Kościoła.

Jednostkowy? Bo niby napisany przez jedną osobę? Dowcipne. ;-)

Ja się wyraziłem precyzyjnie - moim zdaniem artykuł jest
                      reprezentatywny dla stanowiska Koscioła. Z pewnością nie jest
                      oficjalnym dokumentem, jeśli o to ci chodzi.

> oraz dotyczy wyłącznie pewnego zakresu przepływu gotówki z Państwa
                      > do Kościoła.

A jakie są inne zakresy?

> Tyle że śmieszą mnie ci co krytykują Państwo czy UE, a
                      > jednocześnie jak jest okazja wyciągają do nich ręce po pieniądze.

To obywatele utrzymują państwo i UE, a nie na odwrót. A skoro to
                      bywatele ponoszą koszty to mają prawo i do krytyki "władzy", i do
                      ewentualnych korzyści płynących z państwa. A jak się 'państwu' nie
                      podoba, to niech zwraca podatki i składa dymisję. Księża zresztą to
                      też obywatele i też płacą podatki.

A co do samego kościoła to zwróć uwagę na fakt, że komunistyczne
                      państwo ograbiło kościół z mienia (zresztą nie tylko kościół), o
                      czym różni krytykanci, szczególnie SLD-owscy, zdają sie zapominać. W
                      zamian stworzno fundusz, z którego obecnie państwo uznaniowo
                      dofinansowuje różne kościoły i tzw. związki wyznaniowe, także te
                      egzotyczne, pozakładane np przez (byłych?) funkcjonariuszy SB i WSI.

Dofinansowujac składki emerytalne księży, czy remonty obiektów i
                      działalność charytatywną, państwo spełnia więc jedynie swoje
                      zobowiązania wobec kościoła.

> Oczywiście NIE CAŁY Kościół tak postępuje - tzn. krytykuje obecną
                      > państwowość czy UE, chodzi tylko o pewne wyjątki, które jednak
                      > mimo tej krytyki pieniądze tak nielubianych przez siebie
                      > instytucji bardzo lubią.

Na pewnym poziomie uogólnienia nie da się dyskutować, bo nie wiadomo
                      o czym, za to można przepchnąć różne, najbardziej nawet bzdurne
                      tezy. Czy dlatego właśnie tak bardo lubisz odchodzić od konkretu?
                      Przykłady proszę.

Pijesz tu do dotacji na badania geotermalne dla fundacji Lux-
                      Veritatis? Fundacja prowadzi działalność gospodarczą i ma osobowość
                      prawną odrębną od kościoła. Wiercenia geotermalne to działanie z
                      pożytkiem dla społeczeństwa, nie tylko dla fundacji. Tym bardziej,
                      że grożą nam kary za nie spełnienie narzuconych nam przepisów
                      unijnych pod wzgledem wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Nie
                      uważasz więc, że takie działania państwo powinno wspierać? Poza tym
                      Wykorzystanie funduszy unijnych przez rząd Tuska jest mizerne, w
                      porównaniu z PiS powiedziałbym żenujące, a składki unijne płacimy, a
                      jakże! Jak tu wiec nie krytykować państwa, za działanie ze szkodą
                      dla społeczeństwa? No jak? Za to tym darmozjadom płacimy pensje?

> (...) IMHO jak ktoś ma honor to powinien albo zrezygnować z
                      > krytyki albo z pieniędzy.

Czyli albo złajać kucharza, albo zjeśc zupę? A zupa już zapłacona.

Jak państwo zabiera ludziom ich dochód, a w zamian daje jałmużnę, to
                      ty dajesz im wybór - albo brać, albo krytykować? Prawdziwy z ciebie
                      homo sovieticus. Bez obrazy.

> No ale już dawno ustaliliśmy że moje i Twoje odczucia co jest
                      > honorowe a co nie bardzo się rozmijają.

Święte słowa.
          • elucidator ner ma "prawdziwych" ortodksow 20.07.09, 19:15
            Sa rozni ortodoksyjni zydzi, i zadne z ich wielu roznych ugrupowan nie jest
            "prawdziwe" jako ze wszystkie uwazaja ze to wlasnie one sa prawdziwe a inne nie. :)

Sa ortodoksi ktorzy rzeczywiscie nie uznaja Izraela i sa przeciwstawni
            syjonizmowi, n.p. malenka superultraortodoksyjna sekta o nazwie Neturei Karta

en.wikipedia.org/wiki/Neturei_karta
            ale sa tez ortodoksi ktorzy sa syjonistami

en.wikipedia.org/wiki/Religious_Zionism
            Sa tez ugrupowania ktore co prawda ideologicznie nie sa syjonistyczne ale
            uczestnicza w zyciu politycznym Izraela i wchodza w sklad rzadow

en.wikipedia.org/wiki/Agudat_Israel
            Polecam tez

en.wikipedia.org/wiki/Haredim_and_Zionism
      • 123456ag Re: syjonizm to tylko inna wersja nazizmu 21.07.09, 08:23
        Nie przyjmuję tak emocjonalnej argumentacji, bezebubol bo wszystko co istnieje
        jest dobre z wyjątkiem przesady! Ale zgadzam się że istnieją kręgi wśród
        bardziej ortodoksyjnych Izraelitów i diaspory, które tak widzą rozwiązanie sporu
        z Arabami. I dlatego rozumiałem ks. prałata Jankowskiego, odsądzonego od czci i
        wiary za napisanie że " gwiazda Dawida wpisuje się w ten sam zbiór symboli co
        swastyka oraz siep i młot" A czego do cholery symbolem jest gwiazda Dawida dla
        Żydów ? Jest symbolem "Narodu wybranego". Wybranego przez Jahwe do panowania nad
        Światem. I nadal wielu oczekuje na przyjście "prawdziwego" Mesjasza, który Naród
        do tego poprowadzi.
    • b.kiddo Re:Tez mają swoje mochery 20.07.09, 13:40
      W sumie teoria tak samo głupia jak dziesiątki takich w które wierzą antysemici na tym forum...
    • krzynio_s Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi... 20.07.09, 13:41
      No ale żeby GW takie teksty publikowała - i to bez usprawiedliwiającego
      komentarza... chyba będę tu częściej zaglądał.
      • maaac Re: Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o pa 20.07.09, 14:03
        Dlaczego ma kogokolwiek usprawiedliwiać? GW tępi moheryzm czy to
        chrześcijański, muzułmański czy żydowski. Tylko że polskie mohery
        nie chcą tego widzieć.
    • abhaod "Każdy Arab jest w głębi serca fanem nazizmu" 20.07.09, 15:29
      a nie jest ?
      www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/
      • elucidator Re: "Każdy Arab jest w głębi serca fanem nazizmu" 20.07.09, 19:19
        Nie jest. Tak samo jak nie kazdy Polak jest antysemita a nie kazdy Zyd jest
        lichwiarzem.
    • metenburg Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 15:41
      Jaka zajebista cisza na forum. Nie slychac
      abhaoda,absztyfikanta,grunwalda,mirwayne,muledet, jasiekiera i
      innych dyzurnych. Nie wspomne juz o kongreszydowski. Zapadli sie pod
      ziemie czy co? Gdzie jest ten aktywista co tak chetnie dokleja
      status Hamas'u ? I co glupio wam teraz. Wszyscy rowno mozecie spadac
      na szczaw ze swoimi obronczymi argumentami. Shalom!
      • abhaod Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 15:42
        ślepy jesteś przygłupie i nie sraj ryjem
        • metenburg Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 15:49
          Ciesze sie ze chociaz jeden "wierny" jest. Time of transmission
          isn't my fault so don't blame me for it motherfucker. Jak dorzucisz
          pare groszy (sheckles) dla GW to moze kupia spbie szybszy serwer.
          • abhaod Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 15:52
            z przyjemnością dorzucam EURO, nawet już z tego względu żeby dać
            możliwość, takim jak ty, się ośmieszać
            www.document.no/weblogg/archives/bilder/gaza-hamas.jpg
            • metenburg Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 16:05
              W/g takich wiernych jak ty to chyba tylko Ariel Sharon nie jest
              antysemita.
              PS pozdrow tez swoja kolezanke Tzipi, niedoszla premier, porywaczke
              Morti Vanunu (Rzym) agentke jedynie slusznej i oddanej sprawie
              organizacji. Smiesznys, patetycznie ale smiesznys! Masz rownie duzo
              czasu na takie bzdety i rownie bogata "library of links" , ktore tak
              chetnie dolaczasz do kazdego postu. Czy to przypadek ?
              • abhaod Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 16:12
                kiciuś, wódz do końca wierzył w III Rzeszę, dla ciebie też wielkiej
                nadziei nie ma
                www.root-1.co.il/Media%20files/ahmadinejad.jpg
                • metenburg Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 18:11
                  Ze specjalna dedykacja dla ciebie i dana33:
                  www.zionism-israel.com/Zionists.htm
                  www.jewsnotzionists.org/
                  www.mideastweb.org/zionism.htm
                  www.britannica.com/EBchecked/topic/657475/Zionism
                  www.upzshalom.org/proudzionist.com
                  PS. dana33 pomysl o zmianie nick'u na dina bedzie bardziej
                  wiarygodne.
                  • abhaod Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 18:15
                    i co z tego wynika ? syjonizm to tylko część Izraela, nie zmienia to
                    faktu, że jest to najbardziej demokratyczny kraj BW
                    www.racjonalista.pl/kk.php/s,5760/q,Ku.rozsadnemu.podejsciu.do.kwestii.izraelsko.palestynskiej
                  • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 19:22
                    ja nie mam nicka, dana to moje prawdziwe imie...
                    a czy ty uwazasz, ze jestem wiarygodna czy nie, to mnie specjalnie nie interesuje...
                    • kangur_01 Re: Do izraelskich żołnierzy... 21.07.09, 03:29
                      dana33 napisała:

> ja nie mam nicka, dana to moje prawdziwe imie...
                      > a czy ty uwazasz, ze jestem wiarygodna czy nie, to mnie
                      specjalnie nie interesuje...

==========================================================
                      tylko my mamy racje
                    • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 13:30
                      czytając wiele twoich postów i próby niezaradnych dyskusji merytorycznych
                      (choćby ze mną) należy zauważyć, że twoje główne zadanie jakie ci wyznaczono
                      albo sama je sobie wyznaczyłaś (co dowodzi że jesteś psycholem) to mataczenie,
                      manipulowanie i zwykłe kłamanie wbrew faktom...
                      • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 14:25
                        mangusto..... jeszcze nie byles w stanie udowodnic, ze nie mam racji... nie masz
                        zadnego dowodu na potwierdzenie wlasnych bredni, i zadnego dowodu na to, ze to
                        co ja pisze nie zgadza sie z prawda..
                        ale za to dowodzisz ciagle, ze wiedzy nie masz ani o israelu, ani o arabach, ani
                        o tym konflikcie...
                        duren, powtarzajacy slogany z naszej witryny i palestynskiej propagandy....
                        • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 19:48
                          nieraz można to udowodnić tylko ty nie przyjmujesz tego do wiadomości
                          powtarzając swoje brednie żywcem wycięte z rządowej propagandy syjonistycznej
                          dominującej w mediach izraelskich oraz za nimi nagłaśnianych na cały świat przez
                          wielkie korporacyjne media z USA
                          • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 19:55
                            mozna? nu, to dlaczego nie udawadniasz?
                            • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 22:14
                              jak będzie okazja to się przekonamy ale dyskusją z tobą wygląda mniej więcej jak
                              gadanie do ściany...

• dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 23:11
                                jak bedzie okazja?????? przeciez tu masz okazje... tutaj twierdzieles cos, co
                                masz udowodnic...
                                ale po prostu nie mozesz udowodnic tych twoich brednie...
                                co bylo w koncu jasne od pierwszego twojego zdania...
                                ot, puste gadanie bez zadnego dowodu....
                                • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 23.07.09, 02:28
                                  nie zapluj monitora podczas tego bełkotu...tobie cymbale na pewno nic więcej nie
                                  mam zamiaru udowadniać bo to ani sąd ani proces a jak nie umiesz źle wychowana
                                  babo rozmawiać to zamknij swój chamski ryj...
                                  • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 23.07.09, 14:43
                                    widzisz mangusto.... tak to wlasnie wyglada z ludzmi takimi jak ty...
                                    pluja, opowiadaja brednie, rozsiewaja propagande arabska i maja nadzieje, ze
                                    pokazali wszystkim swoja wiedze i zrozumienie sytuacji..
                                    a tu sie nagle zjawia jakas nie wiadomo skad, podwaza te glupoty i jak
                                    przychodzi od sprawy dowodow, to nagle co widzimy? nic... zero...
                                    nada.... efes... nagle nie ma dowodow na te puste twierdzenia, nie ma tez odwagi
                                    cywilnej, zeby powiedziec, ze nie mozesz udowodnic, ale za to jest pelno:
                                    cymbal, zamknij chamski ryj, nie zapluj, belkot.... to jest dowod.... na twoja
                                    bezsilnosc i na twoje zle wychowanie...
                                    na drugi raz nie zaczynaj z zydem... albo raczej nie zaczynaj z zydowka... a
                                    wlasciwie to nie zaczynaj z israelska zydowka... :)
                                    bez spodni zostales... :)
                                    • abhaod Re: Do izraelskich żołnierzy... 23.07.09, 17:28
                                      dana33 napisała:> bez spodni zostales... :)

hehe, ale muszę cię pocieszyć, że nie tylko izraelskie żydówki tak
                                      potrafią :) ten facio bredzi jak potłuczony, a jego post to już
                                      poniżej dna, cham i prostak
                                    • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 26.07.09, 01:58
                                      właśnie to ty zaczynasz od imputowania komuś bredni, głupot itd...poczytaj
                                      własne posty na początek bo chyba masz krótką pamięć...a ze mną nie zaczynaj bo
                                      jak zamierzasz rzucać takie sformułowania to ja nie będę dłużny...propaganda
                                      arabska?! równie dobrze mogę powiedzieć, że ty rozsiewasz propagandę
                                      izraelską...dowody?! ciebie żadne dowody nie przekonają bo ty masz już
                                      zaszufladkowany mózg ukierunkowany na popieranie agresywnej i bezpardonowej
                                      polityki Izraela w stosunku do ludności palestyńskiej i krajów muzułmańskich...

dodaj jeszcze z polską Żydówką? czyżbyś zapomniała swoje korzenie?

tak bez spodni może ale dlatego, że ich jeszcze sobie dzisiaj nie ubrałem bo tak
                                      gorąco tutaj...
                                      • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 26.07.09, 09:17
                                        bezpardonowa polityka israela w stosunku do ludnosci palestynskiej
                                        i krajow muzulmanskich??????????????????????????????????

nu sam powiedz mangusto.... czy to nie sa kompletne brednie?????
                                        nie lubisz slowa "brednie"? a jak mozna to nazwac inaczej, cos napisal?
                                        bezpardonowa polityka israel w stosunku do krajow muzulanskich???? to sa,
                                        mangusto, brednie z samego centrum bredniowic....
                                      • 3nd Re: Do izraelskich żołnierzy... 26.07.09, 09:59
                                        mangusta3 napisał:

> właśnie to ty zaczynasz od imputowania komuś bredni, głupot itd...poczytaj
                                        > własne posty na początek bo chyba masz krótką pamięć...a ze mną nie zaczynaj bo
                                        > jak zamierzasz rzucać takie sformułowania to ja nie będę dłużny...propaganda
                                        > arabska?! równie dobrze mogę powiedzieć, że ty rozsiewasz propagandę
                                        > izraelską...dowody?! ciebie żadne dowody nie przekonają bo ty masz już
                                        > zaszufladkowany mózg ukierunkowany na popieranie agresywnej i bezpardonowej
                                        > polityki Izraela w stosunku do ludności palestyńskiej i krajów muzułmańskich...
                                        >
                                        > dodaj jeszcze z polską Żydówką? czyżbyś zapomniała swoje korzenie?
                                        >
                                        > tak bez spodni może ale dlatego, że ich jeszcze sobie dzisiaj nie ubrałem bo ta
                                        > k
                                        > gorąco tutaj...

Są kraje muzułmańskie z którymi Izrael ma zawarty pokój , są takie z
                                        którymi są stosunki nieformalne ,są takie obojętne i są wrogie .
                                        Z tymi ostatnimi Izrael jest bezpardonowy . Bo tu jest waka na śmierć i
                                        na życie. Należy pamiętać : NIGDY WIĘCEJ !!! I warto żeby wiedzieli dążący do
                                        zagłady Izraela że on nie będzie jedynym krajem który zniknie z
                                        mapy świata. Nie daj Bóg, żeby do tego doszło. Każdy chce żyć.
                                        A gdyby Izrael był bezpardonowy z Palestyńczykami , toby już nie było
                                        tutaj żadnego. Byliby rozproszeni na całym BW oprócz Izraela. Ale Izrael
                                        jest pardonowy do spokojno żyjących Palestyńczyków ( w sprawie Gazy zwróć
                                        się do Hamasu). Niepardonowy jest z terrorem.
                                        • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 28.07.09, 01:19
                                          akurat jest duża grupa państw arabskich i muzułmańskich, które nie mają
                                          stosunków dyplomatycznych i nie uznają istnienia Izraela i wśród tych państw
                                          większość stanowią sojusznicy USA i Zachodu...jak to możliwe?

Izrael ma podpisany pokój tylko z dwoma krajami arabskimi tj Egiptem i Jordanią,
                                          których rządy poszły na to skuszone ofertą pomocy finansowej i ekonomicznej ze
                                          strony USA...był jeszcze Liban gdzie w warunkach okupacji Izraela i interwencji
                                          zbrojnej USA nakłoniono opanowany przez maronickich chrześcijan rząd do
                                          podpisania traktatu pokojowego jednak został odrzucony przez parlament i nigdy
                                          nie wszedł w życie...

Palestyńczycy żyją w warunkach okupacji, która bezustannie pogarsza ich
                                          codziennie życie a frustracja z tego powodu rodzi gniew, który z kolei rodzi
                                          przemoc...spektakularne i prowadzone z rozmachem militarne akcje w których giną
                                          niewinni cywile na zasadzie jeden bojownik organizacji wyzwoleńczej (zbrojne
                                          formacje Fatahu, Islamskiego Dżihadu, Hamasu i LFWP) i 10 nie mających nic
                                          wspólnego z ruchem oporu świadczą same za siebie...

Mordowanie podejrzanych o zamachy w takich akcjach powoduje naturalną reakcję
                                          zwrotną...przemoc rodzi przemoc...

Strefa Gazy nie jest zamieszkana w 100% przez członków Hamasu ze skrzydła
                                          zbrojnego a sam Hamas zajmuje się nie tylko walką zbrojną (głównie metodami
                                          terroru) ale również działalnością społeczną, dobroczynną i charytatywną co daje
                                          mu duże uznanie wśród Palestyńczyków i przekłada się na jego popularność
                                          polityczną...korupcja i nieudolność wywodzącej się z emigracyjnej Fatah władzy
                                          Autonomii Palestyńskiej dodatkowo przysporzyła głosów stosującemu samobójcze
                                          ataki Hamasowi...
            • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 16:05
              ciekawe, ze ta informacje podaje tylko lewacki, ledwo dyszacy haaretz.... ani
              slowa o tym w jerusalem post, maariv i yedioth.... ani slowa w wiadomosciach w
              israelskim radiu i tv...

nu, ale haaretz to haaretz....
              • annaste1 Zionism Is Against The Almighty 20.07.09, 16:26
                Zionism Is Against The Almighty
                www.youtube.com/watch?v=5O4g4IA6XQY
                • dana33 Re: Zionism Is Against The Almighty 20.07.09, 16:30
                  ty annaste, umiesz tylko sloganami rzucac, bez zadnego poparcia slowami i
                  dowodami... nu i za malo wiesz i jeszcze mniej rozumiesz...
                  juz ci kiedys pisalam, zebys na poczatek poczytala troche o syjonizmie....
                  bozia rozumu poskapila....
                  • annaste1 Re: Zionism Is Against The Almighty 21.07.09, 03:07
                    dana33 napisała:

> ty annaste, umiesz tylko sloganami rzucac, bez zadnego poparcia slowami i
                    > dowodami... nu i za malo wiesz i jeszcze mniej rozumiesz...
                    > juz ci kiedys pisalam, zebys na poczatek poczytala troche o syjonizmie....
                    > bozia rozumu poskapila....
                    >
                    ciemna babo, posluchaj co Rabi mowi o syjonistach i zastanow sie nad swoja slepota, moze Jahwe ci rozswieci ten durny leb w koncu jak troche madrzejszych od siebie posluchasz.
                    • dana33 Re: Zionism Is Against The Almighty 21.07.09, 10:52
                      idiotka.
                      • vicky17 Re: Zionism Is Against The Almighty 21.07.09, 19:40
                        dana33 napisała:

> idiotka.

pelna idiotka z ciebie,dodajmy nawet,ze naziolska idiotka.
              • vicky17 Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 22:04
                dana33 napisała:

> ciekawe, ze ta informacje podaje tylko lewacki, ledwo dyszacy haaretz.... ani
                > slowa o tym w jerusalem post, maariv i yedioth.... ani slowa w wiadomosciach w
                > israelskim radiu i tv...
                >
                > nu, ale haaretz to haaretz....

a za nia ledwo dyszaca giewu,a za giewu ledwo dyszace twoje falszywe forum..
                slowem wszedzie sa ludzie,ktory szajs produkuja i czytaja:)
                heh chcesz powiedziec,ze u was jakies zydy klamia i to co pisza nie jest
                prawdziwe..vide ty,gazeta wybiorcza i prasa w twoim raju?
                to juz doprawdy straszne..by zyd klamal.
                • dana33 Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 22:22
                  przylecialas za mna az na wiadomosci, rochellina?
                  ty, cytujac kawalek z mojego postu, wyjety z kontekstu, ktorego nikt nie czytal,
                  klamiesz i manipulujesz...
                  ale to dla ciebie normalka, rochellinska...

i twoje gadanie, ze to my za toba latamy jest tutaj dowiedzionym klamstwem...
                  gdzie nas widzisz, tam lecisz pisac cos bez zadnego zwiazku z tematem watku...
                  glupia sie urodzilas, glupia jestes i glupia umrzesz...
                  a teraz won!
              • mangusta3 Re: Do izraelskich żołnierzy... 22.07.09, 13:33
                to dobrze bo establishment wstydzi się takich rzeczy a wiele brudów szczególnie
                mających miejsce w armii zawsze podają gazety lewicowe (nie lewackie)...
      • elucidator Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 19:21
        W czym problem? Rasisci sa wszedzie, takze i w Izraelu. Najwazniejsze w tym
        wszystkim jest jednak to, za armia izraelska jak tylko sie zorientowala co tam
        pisze wycofala to pismo z obiegu.
        • maaac Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 19:27
          Właśnie. I ten wniosek powinien zakończyć dyskusję. Problem byłby
          jakby nie zaregowali.
          • huk256 Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 21:30
            Dobrze powiedziane... choć mnie zastanawia – jaki oni mają w tym cel?? Nasi rasiści to generalnie głąby które same nie wiedzą czemu innych nie lubią (cytując znaną mi osobę kiedy zapytała się kumpla nie lubiącego czarnych czemu ich nie lubi:”Bo jak czarnych nie było to Ruscy buty brali... a tera jak przyszli to nie biorą” ;] ), ale ci piszący tą książkę na takich nie wyglądają...
            • maaac Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 22:33
              Rasizm najczęściej wypływa z kompleksów. Jak się sam z siebie
              czujesz kimś ważnym, potrzebnym, wiesz, że w czymś jesteś dobry i
              masz się czym pochwalić to nic takiego nie jest ci potrzebne. Masz
              swoją dumę.

Rasiści najczęściej mają w tym braki. On sam jako Jan Kowalski,
              Hans Schmidt, czy Icek Rozenblum uważa się za zero. No ale jest
              częścią Wielkiego Narodu i jako ta część czuje się dumny. No skoro
              Jego Naród Jest Najlepszy, no to siłą rzeczy te pozostałe muszą być
              gorsze? A jak są gorsze to się nad nimi można znęcać (zwykle bandą,
              bo tacy osobnicy, ponieważ mając kiepskie mniemanie o sobie zwykle
              są też tchórzami). No albo stosując broń tchórzy - zamachy
              terrorystyczne (jak samobójczy to masz grupę tchórzy i jednego
              odważnego ale idiotę).
      • cehaem Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 19:54
        > Jaka zajebista cisza na forum. Nie slychac
        > abhaoda,absztyfikanta,grunwalda,mirwayne,muledet, jasiekiera i
        > innych dyzurnych. Nie wspomne juz o kongreszydowski. Zapadli sie pod
        > ziemie czy co? Gdzie jest ten aktywista co tak chetnie dokleja
        > status Hamas'u ? I co glupio wam teraz. Wszyscy rowno mozecie spadac
        > na szczaw ze swoimi obronczymi argumentami. Shalom!

A kto ujawnil sprawe? Ha´aretz.
      • absztyfikant Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 22:14
        Dobrze powiedzial, noze juz sie na was ostrza. Osobiscie kupilem 3 i kupie
        jeszcze 5! Ty wiesz co Samson w gazie z takimi jak wy robil? Nie? No to sie
        dowiesz juz wkrotce.

Shalom? Milchama achszaw!
        • vicky17 Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 22:20
          absztyfikant napisał:

> Dobrze powiedzial, noze juz sie na was ostrza. Osobiscie kupilem 3 i kupie
          > jeszcze 5! Ty wiesz co Samson w gazie z takimi jak wy robil? Nie? No to sie
          > dowiesz juz wkrotce.
          >
          > Shalom? Milchama achszaw!
          >
          >

a kto to "wy" i w czyim imieniu mowisz ..polskim czy zydowskim? widac cienko
          przedziesz,ze noze musisz kupowac. mam nadzieje,ze sa nierdzewne inaczej
          zakazenia zyly dostaniesz jak sie bedziesz nimi podcinal z zalu..
          • absztyfikant Re: Do izraelskich żołnierzy... 20.07.09, 22:29
            21 Saul bowiem mówił sobie: «Oddam mu ją, aby była dla niego sidłem: niech
            będzie nad nim ręka Filistynów». Oświadczył więc Saul Dawidowi po raz drugi:
            «Dziś możesz się stać moim zięciem». 22 Sługom zaś Saul polecił: «Porozmawiajcie
            potajemnie z Dawidem i donieście mu: Król jest dla ciebie życzliwy, słudzy jego
            cię kochają. Zostań więc zięciem króla!» 23 Słudzy powtórzyli Dawidowi słowa
            Saula, on zaś odrzekł: «Czy wam wydaje się rzeczą błahą być zięciem króla?» Ja
            jestem przecież człowiekiem biednym i mało znaczącym. 24 I słudzy zawiadomili
            Saula, mówiąc: «Tak się wyraził Dawid». 25 Saul odrzekł: «Powiedzcie Dawidowi,
            że król nie żąda innej zapłaty, jak stu napletków Filistynów, aby pomścić się na
            wrogach królewskich». Saul liczył na to, że Dawid dostanie się w ręce
            Filistynów. 26 Gdy słudzy zawiadomili o tym Dawida, wydało mu się dobrym to, że
            może zostać zięciem króla. Zanim upłynęły wyznaczone dni, 27 powstał Dawid i
            wyruszył ze swym wojskiem, i zabił dwustu mężczyzn spośród Filistynów. Dawid
            przyniósł z nich potem napletki w dokładnej liczbie królowi, aby stać się
            zięciem króla. Wtedy Saul oddał mu córkę swą Mikal za żonę.

STARY TESTAMENT
            1 Księga Samuela
            online.biblia.pl/rozdzial.php?id=1171
    • landaverde Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi... 20.07.09, 16:23
      GW:
      "W innym fragmencie można przeczytać także jak to europejscy
      politycy i dziennikarze obsesyjnie działają przeciwko Izraelowi."

Ciekawe którzy to? Może Cohn-Bendit z Michnikiem? ;-)
    • l.o.r.t.e.a Nienawiść we współczesnym Izraelu do Arabów, 20.07.09, 18:12
      Polaków, chrześcijaństwa jako całości, otwarta wrogość wobec Europy
      i wszystkich swoich sąsiadów, ekserminowaniem Palestyńczyków i
      ciagłe wygrażanie Iranowi, to wszystko w pełni usprawiedliwia
      ewentualną irańską bombę atomową.

Izraelscy naziści muszą czuć nad sobą jakiś bat, bo inaczej wywołają
      III wojnę światową.
      • dana33 Re: Nienawiść we współczesnym Izraelu do Arabów, 20.07.09, 18:33
        nastepny znawca..... lortea.... oberznawca....
        • kangur_01 Re: Nienawiść we współczesnym Izraelu do Arabów, 21.07.09, 03:37
          dana33 napisała:

> nastepny znawca..... lortea.... oberznawca....
          ========================================================

tylko ja mam racje
      • landaverde Re: Nienawiść we współczesnym Izraelu do Arabów, 20.07.09, 19:13
        USA, ustami Joe Bidena, dały już Izraelowi zielone światło do ataku
        na Iran.
      • nicram112 a propos bata 20.07.09, 20:01
        nalezy ci sie porzadny spanking za wypisywanie glupot....
      • grunwald11 Re: Nienawiść we współczesnym Izraelu do Arabów, 20.07.09, 20:22
        Do „wieprzowinypozydowsku” i jemu podobnych.
        Kilka dni temu napisalem taka odpowiedz do „ossey’a”
        Kura ma dwie faldy na mozgu, Ossey posiada az trzy.
        Wiecie dlaczego taka roznica?
        Otoz ta trzecia falda miala czynic to zeby nie sral na podworku!
        Okazalo sie ze ta trzecia jest uszkodzona i "nasz biedny" Ossey
        obsrywa nam cale forum
        Widze ze „ossey” nie jest osamotniony, do „Klubu bohaterow o trzech
        faldach, z trzecia uszkodzona”
        dolaczyli „kaczynksi”, „wieprzowinapozydowsku”, "polonus"
        i „koszerny51”.
        Witajcie w klubie „prawdziwi Polacy” ( gest zamawiania piwa).

Klub poszerza sie lawinowo, dolaczaja l.o.r.t.e.a., metnburg itd.

Witajcie w klubie „prawdziwi Polacy” ( "gest zamawiania piwa", to
        wasz ulubiony gest).

• l.o.r.t.e.a Zbiorczo nazistom z Tel Awivu. 20.07.09, 20:50
          Europa już się obudziła i ma was dość. Jeszcze tylko USA się
          przebudzą i co wtedy?
          • dana33 Re: Zbiorczo nazistom z Tel Awivu. 20.07.09, 21:20
            usa sie napewno przebudza...
            i pogonia hussajna o...
            a ty lortea uwazaj, zebys sie nie obudzil z reka w.....
    • talking_head Do tego prowadzi "Dialog z żydami" 20.07.09, 19:38
      Obłędna idea poprzedniego papieża prowadzenia na kolanach "dialogu"
      ze środowiskami żydowskimi weszła w ślepy zaułek. Żydów w myśl
      poleceń naszego Pana winniśmy nawracać lub co najwyżej modlić isę by
      zeszli ze złej drogi i przyjęli wreszcie Jezusa Chrystusa jako
      swojego Mesjasza.
      Ostatnia pielgrzymka do Ziemi Świętej i ta obecna hucpa pokazuja, że
      górę w Izraelu biorą środowiska skrajnie wrogie Kościołowi
      Katolickiemu. Może najwyższa pora na refleksję ?
      • maaac Re: Do tego prowadzi "Dialog z żydami" 20.07.09, 19:44
        Uważasz, że Żydzi źle zrobili wycofujac tą rasistowską i obrażającą
        Papieża "książeczkę"? To jest ten negatywny skutek "dialogu"? Według
        Ciebie lepiej by tego nie zrobili?
        • 1stanczyk "Żydzi źle zrobili wycofujac tą rasistowską i 20.07.09, 20:41
          "Żydzi źle zrobili wycofujac tą rasistowską i obrażającą Papieża "książeczkę" ?"

Mozna, nie odwracajac, jak Ty, kota do gory ogonem, uwazac po prostu, ze zle
          zrobili swiadomie decydujac sie wczesniej na jej rozpowszechnianie po to tylko,
          by moc pozniej medialnie i dumnie pokazywac swiatu swoja "ekumenicznosc", ktora
          swoja istota nie wykracza poza elementarna uczciwosc.

Re: Do tego prowadzi "Dialog z żydami"
          • maaac Re: "Żydzi źle zrobili wycofujac tą rasistowską i 20.07.09, 20:47
            Wpierw jednak trzeba udowodnić, że "zle zrobili swiadomie decydujac
            sie wczesniej na jej rozpowszechnianie". Masz na to jakieś dowody?

Zwróć uwagę że mówimy o dwóch grupach - jedna rozpowszechniała, a
            druga po zorientowaniu się jaka jest treść wstrzymała dystrybucję.

W dodatku jak Dana33 zauważyła media izraelskie raczej milczą o tej
            sprawie. Widać jest im głupio - może to nad interpretacja ale trudno
            mówić o tym by chcieli "moc pozniej medialnie i dumnie pokazywac
            swiatu swoja "ekumenicznosc"".
      • bydlo_prof_wb Ksiądz W. Chrostowski "zreflektował się"... 20.07.09, 20:17
        już dawno temu...
    • imw Żydzi a nazizm 20.07.09, 20:09
      w kilka tygodni po dojsciu Hitlera do wladzy Zionistische Vereinigung fur Deutschland (ZVfD) – prężna organizacja syjonistow niemieckich stala się nieoczekiwana podpora NSDAP (partii nazistowskiej): Wierzymy, że to wlasnie nowe Niemcy moga, dzięki swej zdecydowanej woli, rozwiazac problem żydowski, znalezc rozwiazanie problemu, ktory w istocie rzeczy powinien byc rozwiazany przez wszystkie narody europejskie [...]

Wdzięcznosc narodu żydowskiego staje się podstawa szczerej przyjazni z narodem niemieckim wraz z jego realiami narodowymi i rasowymi. [...]

My rowniez jestesmy przeciwni mieszanym malżenstwom i pragniemy utrzymac czystosc żydowskiej grupy etnicznej. [...]

Aby osiagnac te praktyczne cele, syjonizm ma nadzieję, ze będzie zdolny do wspolpracy z rzadem nawet zasadniczo wrogim Zydom… [wedlug cytatu w "Les guerriers d'Israel"; E. Ratier, wyd. Facta 1995].

W tym samym czasie przywódca NSDAP, baron Leopold Itz von Mildenstein, poprzednik Eichmanna na stanowisku kierownika Biura ds. zydowskich przy SS zostaje zaproszony przez syjonistow do Palestyny. Po zwiedzeniu tego kraju wzdluz i wszerz (…) i zwroceniu szczegolnej uwagi na problem kibucow, specjalny wyslannik, któremu towarzyszyl Kurt Tuchler, dzialacz syjonistyczny z Berlina, publikuje serie dytyrambicznych artykulów w dzienniku Jozefa Goebbelsa “Der Angriff” ["Ein Nazi fahrt nach Palastina", "Der Angriff" 26 wrzesnia-9 pazdziernika 1934 r.(...)]. Ten kaze z tej okazji wybic pamiatkowy medal, na ktorego jednej stronie widnieje swastyka, a na drugiej – gwiazda Dawida. W nastepstwie podrozy von Mildensteina organ SS – “Das Schwartz Korps” – oficjalnie oglosi swoje wsparcie dla syjonizmu [to wsparcie bedzie ponowione przez Reinhardta Heydricha, szefa sluzby bezpieczenstwa SS, a w 1937 r. przez Alfreda Rosenberga, teoretyka narodowo-socjalistycznego rasizmu. Tom Segev donosi, nie okreslajac dokladnie daty, ze Wilhelm Frick, minister spraw wewnetrznych w rzadzie Hitlera spedzil swój miodowy miesiac w Jerozolimie.]
      Ręka w rękę z Hitlerem

• piotr88 Tak naprawdę to żydzi 20.07.09, 20:53
        stworzyli nazizm. Ich błędem było nie docenienie nacjonalizmu niemieckiego.
    • bydlo_prof_wb Z jednej strony brak słów... 20.07.09, 20:13
      z drugiej nic nowego co mogłoby zaskoczyć.
    • a.anonym Zydzi a swinie, dlaczego zydzi ich nie jedza?... 20.07.09, 20:16
      Bo nie chca byc kanibalami!
    • piotr88 Każdy żyd jest w głębi serca nazistą. 20.07.09, 20:18
      I udowadnia to każdego dnia.
      • elucidator Re: Każdy żyd jest w głębi serca nazistą. 20.07.09, 22:21
        ... a kazdy Polak jest w glebi serca antysemita, czego dowodem jest piotr88.
    • kynos1 Indoktrynacja mlodych Zydow nie jest niczym nowym. 20.07.09, 20:30
      Ponizej zebralem pare wypowiedzi z artykulow umieszczonych w tak
      zwanych miarodajnych wydawnictwach: GW i Przekroju.

[1]. Laurence Weinbaum, dyrektor ds. nauki Swiatowego Kongresu Zydow
      mowi:
      "Ja dobrze znam podreczniki przygotowujace mlodych Izraelczykow do
      uczestnictwa w tzw. Marszu Zywych. W kilku pierwszych wydaniach
      przekazywaly one bledny obraz stosunkow miedzy Polakami i Zydami w
      Polsce. Na przyklad taki fragment: "Wszedzie bedziemy otoczeni przez
      zyjacych tam ludzi i nasze uczucia wobec nich beda wzgledne. Bedziemy
      ich nienawidzic za ich zaangazowanie w okrutne czyny, ale i bedziemy
      sie nad nimi litowac z powodu nieszczesliwego zycia, jakie teraz
      wioda. Nie dajmy sie poniesc negatywnym emocjom".

[2]. "Profesor Moshe Zimmermann, szef Instytutu Historii Niemiec na
      Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie, uwaza jednak, ze problem nie
      dotyczy wylacznie zachowania ochroniarzy. Jego zdaniem Izraelczycy
      zasadniczo uwazaja, ze Polacy nie sa dla nich rownymi partnerami. I
      nie chodzi o to, ze nie potrafia ich dzieciom zapewnic
      bezpieczenstwa.
      – Nie sa rownymi partnerami do jakiejkolwiek dyskusji. Dotyczy to
      takze wspolnej i dzisiejszej historii oraz polityki. Efekt jest taki,
      ze mlodziez izraelska widzi w Polakach ludzi drugiej kategorii,
      postrzega ich jako potencjalnych wrogow."

"Instrukcja postepowania z tubylcami rozdawana jeszcze kilka lat temu
      mlodym Izraelczykom udajacym sie do Polski. Znalazl sie w niej zapis:
      „Wszedzie bedziemy otoczeni przez Polakow. Bedziemy nienawidzic ich z
      powodu udzialu w zbrodniach”.

"Jednak wedlug Ilony Dworak-Cousin brak kontaktu z Polakami sprawia,
      ze izraelska mlodziez coraz czesciej zaczyna mylic ofiary z
      oprawcami. – Zaczynaja myslec, ze to Polacy stworzyli obozy
      koncentracyjne dla Zydow, ze to Polacy byli i wciaz sa najwiekszymi
      antysemitami na swiecie – dodaje Zydowka."

"Zdarza sie, ze obsluga hotelowa musi zbierac ludzkie odchody z lozek
      i umywalek. Zdarza sie, ze musi oddawac pieniadze za nocleg innym
      turystom, ktorzy nie moga spac, bo Izraelczycy postanowili zagrac w
      hotelowym holu w pilke nozna."

Bez komentarza.

1. Laurence Weinbaum, dyrektor ds. nauki Swiatowego Kongresu Zydow,
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2869151.html
      2. Anna Szulc, Przekroj nr 19/2007
      przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,1560.html
    • marek.lipski Izrael to Europa.Ksiazka byla pomylka,przeciw EU. 20.07.09, 20:39
      Israel to przeszlo 2000 lat kultury i tradycji.Maja prawo do wlasnego
      panstwa a medialne ataki,to ataki na was samych,
      na Europe i USA.Ta wlasnie "Ksiazka propagandowa"byla i jest przeciw
      w koncowym efekcie,przeciw EU i przeciw USA,przeciw pomocy finansowej
      z tych 2 panstw wlasnie dla Israela.Znowu historia sie
      powtarza.Okreslone media,fundacje wystepuja przeciw panstwu
      Israel.Najbardziej tutaj tragiczne:ze wlasnie izraelczycy wystepuja
      przeciw izraelczykom.

Szkoda ze Mosad w okreslonym czasie nie zweryfikowal tego
      sabotazu przeciwko panstwu izraelskiemu.
      Pamietajcie ze GW i forum jest rowniez w google.
      Przestancie sie samych siebie osmieszac i samych siebie ignorowac.
      Szanujcie siebie i innych.

• kain_brat_abla Naziści też popierają Izrael ! 20.07.09, 20:59
      Tekst linka
    • doggod Na szczescie 20.07.09, 21:14
      sa wsrod Zydow i Polakow normalni ludzie, ktorzy nie daja sie
      manipulowac i oglupiac. Wazne jest, bysmy zrozumieli, ze uogolnienia
      sa klamstwem.
    • andrzejlozowski Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi... 20.07.09, 21:27
      Nie moge znalezc etgo artykulu w Haaretz.
      Czy moze ktos podac link?
      • jotes18 Re: Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o pa 20.07.09, 23:48
        www.haaretz.com/hasen/spages/1101158.html
        • landaverde Re: Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o pa 22.07.09, 01:38
          jotes18 napisał:

> www.haaretz.com/hasen/spages/1101158.html

Przeczytałem ten artykuł i nigdzie tam nie napisano o "papieżu
          fanie nazizmu
          ". Wyborcza jak widać czerpie wzory bezczelnej
          oszczerczej propagandy z 'najlepszych' nazistowskich źródeł.
          • muledet.3 Re: Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o pa 22.07.09, 09:10
            Papiez nie jest nazista jest przyjacielem Izraela czego dal wyraz
            bedac w Izraelu.
        • cygan37 Re: Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o pa 22.07.09, 20:18
          Nie łapiesz podpuchy?
          Przecież tam nie piszą po polsku, gostek zgrywa światowca, hehe.
          I tak nic nie zrozumie ale ...

jotes18 napisał:

> www.haaretz.com/hasen/spages/1101158.html
    • muledet.3 Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi... 21.07.09, 09:27
      Rowniez w Izrael jest mala grupa oszolomow,ktora psuje Nam
      opinie,mysle,ze sa to zolnierze z osiedli na Z.Brzegu.To tak jak w
      Polsce rysuja na scianach swastyki,to nie znaczy ,ze wszyscy rysuja.
      Dobrze ,ze Cahal natychmiast zareagowal.
    • regiel Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi... 21.07.09, 10:47
      Wielu "natchnionych" uczestnikow forum zajmuje sie, z calego serca,
      krytykowaniem prawdziwych, lecz takze wyimaginowanych problemow w
      Izraelu.
      Mam kilka pytan:
      czy Ci specjalisci reaguja w podobny sposob na przejawy ewidentnej
      glupoty takze w Polsce, czy tez sa tylko od spraw zwiazanych z
      Zydami?
      Czy ksiazeczki wydane przez kandydata na prezydenta RP, pana Bubla,
      w ktorych wypisuje On same brednie nie sa porownywalne do tych w
      Izraelu?
      Czy KK w Polsce zareagowal na to, ze sa one do dzis sprzedawane w
      przykoscielnych sklepikach?

Serdecznie pozdrawiam forumowe "polactwo"
      Regiel
    • cygan37 Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o papi... 22.07.09, 19:57
      OOOO - takie książki trzeba im pisać to biznes murowany.
      Takich nowości Panie pragnie żyd każdy czytać w wojsku i po służbie.
      Od razu im się po tym prostują bez viagry i dawaj z Salcią robić nowych Icków
      bo mas żołnierskich potrzeba na świętą wojnę się szykować.
      • 3nd Re: Do izraelskich żołnierzy trafiła książka o pa 26.07.09, 10:13
        cygan37 napisał:

> OOOO - takie książki trzeba im pisać to biznes murowany.
        > Takich nowości Panie pragnie żyd każdy czytać w wojsku i po służbie.
        > Od razu im się po tym prostują bez viagry i dawaj z Salcią robić nowych Icków
        > bo mas żołnierskich potrzeba na świętą wojnę się szykować.

No widzisz, broszura która nie została wydrukowana przez wojsko i niezbadana,
        została natychmiast wycofana z wojska , kiedy doszło do wiadomości władz
        wojskowych jakie banialuki są tam napisane .
        I,cholercia, nie dali w zamian żadnej viagry :-(.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka