zwyklaosoba 100-150 zł to kosztuje sama pielęgnacja pupy !!! 24.07.09, 08:42 Więc dochód 2.000 zł na małżeństwo nie jest chyba wielkim bogactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
testereks Rosja: 10 tys dolarów, Niemcy: do 25,2 tys EUR... 24.07.09, 08:43 ...tylko Polacy chcą oszczędzać na dzieciach i generować społeczeństwo emerytów i najbiedniejszych. Co za przenikliwość i dalekowzroczność. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Kłamliwy tytuł na głównej 24.07.09, 08:46 Rząd wcale nie likwiduje becikowego tylko przeznacza je dla meneli, bezrobotnych itp. Czyli po prostu kiełbasa wyborcza dla swojego elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Rozbawiła mnie wypowiedź byłej minister pracy 24.07.09, 08:48 pani J.Kluzik Rostkowskiej. Moje doświadczenia są zgoła inne. W moim małym mieście gdzie wszyscy się znają łatwo było zauważyć, że pierwszymi pod "okienkiem kasowym" byli właśnie najbogatsi a ramię w ramię z nimi zawodowi klienci MOPS-u ( u nas to już właściwie osobna grupa społeczna przypominająca średniowieczny stan feudalny gdzie miejsce w kolejce po pomoc społeczną przechodzi z ojca na syna ;) Niestety pomimo ponad 20-lat kapitalizmu wielu ludziom majętnym brak klasy i przejawiają mentalność, którą najlepiej ilustruje jedno z haseł bolszewików "grab zagrabione" czyt. skoro państwo bierze podatki to trzeba swoje odzyskać. Najśmieszniejszy był dla mnie widok obwieszonej złotem jak choinka pani, która wysiadła z nowiutkiej terenówki i weszła razem ze mną do MOPS-u, aby awanturować się o dodatek mieszkaniowy, którego nie chcą jej dać na jej 100 metrowe mieszkanie pomimo tego, że zameldowała tam połowę swoich bezrobotnych krewnych z drugiego końca Polski a te pijawki urzędniki dali jej decyzję odmowną. Pani krzyczała, wrzeszczała i groziła koneksjami z takim natężeniem, że przebywając na drugim piętrze budynku słyszałam właściciwie każde jej słowo. I wszytko to za jakieś maksymalnie dwieście złotych dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
dellik Re: Rozbawiła mnie wypowiedź byłej minister pracy 24.07.09, 08:59 I tacy ludzie robią kasę, tu 200 zl dodatku, tam 30 zl z czegoś innego i kasa jest ;> Bogaci zawsze liczą każdy grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper skoro "sie należy" to biorą tak juz jest 24.07.09, 13:20 większość ludzi chciało by byc bogatymi ale to państwo ma dać to bogactwo. I po co było rozwalać ten kołchoz gdzie większość byłą szczęśliwa? Jest tak jak mówisz, mają w genach stanie po zasiłki bo za pensję nie opłaca się pracować. Niedawno miałem dorywczą robótke przy domu, rozwalic trochę betonu, nasypac piachu i ubić, dawałem 500 zł za trzy dni roboty, nie było chętnych wśród tych co mają dzieci a nie maja pracy, młodzi sasiedzi to zrobili by pojechać pod namiot, nawet im swój namiot podarowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wronskipacewicz PO po 2 latach przyjęła projekt PIS 24.07.09, 08:49 2 lata temu PO nieodpowiedzialnie poparła propozycję LPR. Teraz , jakby nigdy nic , "zaproponowała" niższe becikowe i nie dla najbogatszych - świetny pomysł ! Tylko ,że ten sam pomysl miał PIS 2 lata temu . Oczywiście błyskotliwi redaktorzy śledczy z GW nie widzą w tym nic śmiesznego i trudno im jest polączyć fakty ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
uookasz Re: PO po 2 latach przyjęła projekt PIS 24.07.09, 09:25 pis glosowal od poczatku przeciwko becikowemu, nie kłam Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 On nie kłamie, Ty kłamiesz 24.07.09, 09:32 PIS głosował przeciwko becikowemu dla bogatych. A becikowe dla biednych to właśnie projekt PISU. To PO na złość PISowi i w celu rozwalenia budżetu zagłosowała za projektem LPRu drugiego beciokowego dla wszyskich, w tym najbogatszych. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 A czy niejaka Joanna Kluzik Rostkowska już przepił 24.07.09, 08:53 swoje becikowe?Jeśli tak niech niejaka jkr podziękuje romkowi g. i jego duchowemu ojczulkowi niejakiemy tadkowi r.Złe prawo ale prawo. O wy sukinsyny- psuje polskie! Odpowiedz Link Zgłoś
hatorihazo Re: Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:00 tak... może gdzie indziej poszukają oszczędności np. w swojej kieszeni, bo jak się ma więcej niż 504 to już bogacz, a ja myślałam, że ten prezent od Państwa to dla DZIECKA, nowego obywatela, Polaka. ALe dzieci biedniejszych rodziców, a dzieci bogatszych to widzę różnica. Ale ci bogatsi to zdaje się więcej Państwu podatków oddają, jeśli się mamy tak liczyć szczegółowo. Chamstwo. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <000>-----------------\\ 24.07.09, 09:05 Giertych z Kaczanem się zapłaczą... Przecież Kurski na ostatnim powiedzeniu sejmu poprzedniej kadencji ze łzami w oczach opowiadał jak wielkim sukcesem jest becikowe (przeciw któremu sam głosował). Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:08 "Była minister pracy Joanna Kluzik Rostkowska (PiS) opowiada, że jej zamożni znajomi już dziś, choć mogliby pobierać becikowe, nawet się o nie nie starają. - Po prostu jest im wstyd wyciągać rękę po te pieniądze - mówi." To chyba ci "zamożni znajomi" to nie z PiSu? Bo wszyscy pamiętamy, jak posłowie PiSu dla głupich 300 zł diety łgali w sejmie, byle tylko wyrwać z budżetu te dodatkowe parę złotych. A co dopiero dla tysiąca... Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:18 Zlikwidować trzeba wszystko, zwłaszcza Mordasiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
uookasz Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:24 zacznijmy od tego ze PiS glosowal przeciwko becikowemu, a potem na koniec kadencji twierdzil ze becikowe to jego zasluga :D i28.tinypic.com/2lbnty0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg OK ale dajcie to na inne cele 24.07.09, 09:32 Jestem za całkowitym zlikwidowaniem becikowego pod warunkiem ze ten 1000 zl zostanie przeznaczony np. na program szczepien. Zeby teraz zaszczepic dziecko dobrymi szczepionkami (a nie refundowanym syfem) trzeba wydac ok 1500-2000 zl. Czy nie mozna by tego zasranego becikowego przeznaczyc wlasnie na ten cel? I zniknie patologia (robienie dzieci dla 1000 zl), i przyszle spoleczenstwo bedzie zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro65 Becikowe nie powinno być wypłacane w gotówce 24.07.09, 09:36 Powinno mieć formę zwolnienia od podatku. Wtedy trafiałoby do tych, którzy płacą na utrzymanie państwa, którzy rokują na lepsze wychowania dziecka. Jest wysoce prawdopodobne, że proletariat, oczywiście niepłacący podatku, otrzymaną gotówkę zaraz przepije. Odpowiedz Link Zgłoś
kriiss0 Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:41 no rząd szuka jak się rodzi nowy obywatel kraju to nic mu nie dać lepiej sobie panowie ministrowie po 50 tysięcy premii a za co za to że kraj upada jak bedzie rozkwit to sobie dajcie panowie po 500 tysięcy tylko za pier.... w stołki Odpowiedz Link Zgłoś
dkrysiak Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:56 Jako ojciec i podatnik powiem brutalnie. Społeczeństw powinno zależeć na tym by dzieci były zdrowe psychicznie i fizycznie. Dlatego "becikowe" powinno polegać na zwrocie kosztów badań i leków które zadbają o ciężarną i płód. Zwrot kosztów wizyt u prywatnych ginekologów i badań usg w czasie ciąży. Zwrot kosztów szczepionek skorelowanych. Dawanie kasy każdemu jak leci za urodzenie dziecka kończy się tak jak się kończy - doliny wydadzą na wódkę, odpowiedzialnym rodzicom i tak niczego nie zrefunduje. Odpowiedz Link Zgłoś
o.b.laden Re: Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:59 > Jako ojciec i podatnik powiem brutalnie.[..] Zwrot kosztó > w wizyt u prywatnych ginekologów i badań usg w czasie ciąży. ojciec, podatnik i ginekolog na dorobku?, hę Odpowiedz Link Zgłoś
mirekmm Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 09:59 PO dba o równe szanse PiS i SLD w następnych wyborach. Brawo za postawę fair play! Odpowiedz Link Zgłoś
majka_77 Re: Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 10:01 oj miło, miło. zwłaszcza, jak się zapłaciło dwa dni temu 300 zł za szczepionkę przeciwko pneumokokom (Mała już ponad roczna, więc Bogu dzięki jeszcze tylko jedna dawka za kolejne 300 zł), a w przyszłym tygodniu zapłaci 180 zł za szczepionkę przeciw meningokokom. razem 780 zł za szczepionki, których państwo nie refunduje, a które pediatrzy polecają dzieciom, które mają iść do żłobka lub przedszkola. prywatnego, oczywiście, bo państwowych nie ma, a matka ma taki kaprys, że chce wrócić do pracy. ot, polityka prorodzinna. za pozostałe z becikowego 220 zł plus odsetki (włożyliśmy na konto oszczędnościowe, żeby mieć właśnie na szczepienia, czy badania) było jeszcze USG bioderek obowiązkowe, ale, oczywiście państwowo niedostępne (90 zł) i ledwo starczyło na szczepionkę przeciwko ospie wietrznej, którą matka-histeryczka też dziecku postanowiła zafundować... Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 chyba stoimy na skraju przepaści 24.07.09, 10:10 i na jesieni zrobimy zdecydowany krok na przód. Taki wniosek wyłania się z ostatnio wymyślonych przez rzad prób ratowania finansów państwa. Jak dotąd jesteśmy chyba jedynym krajem w Europie który nie poczynił żadnych kroków w celu ochrony gospodarki przed kryzysem, np. wszedzie wprowadzono dopłaty do kupna nowych samochodów nawet w Rumuni a u nas nie. Jedyne pomysły to łatanie deficytu środkami inwestycyjnymi z Unii co niedługo wyjdzie nam bokiem, skok na NBP, wyprzedaż kghm, lotosu i całekj energetyki czyli spółek z których rząd bierze miliardowe dywidendy, teraz to becikowe. Mam nieodparte wrażenie, że nasza sytuacja gospodarcza jest w istocie tragiczna i że to wszystko pier... tak jak w Argentynie, kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 10:11 no tak niech mnozy sie biedota i patologia, a normalni ludzie niech spierd* za granice - co za debilizm. Najbardziej mnie wkur*, gdy jako przyklad podaja jakiegos prezesa banku co zarabia pare milionow. A iluz jest w kraju takich ludzi??? Garstka, marny promil. Najbardziej straci na tym jak zwykle ledwo wykluwajaca sie klasa srednia, czyli ludzie ktorzy zarabiaja po pare tysiecy na miesiac. Widac w POlsce Poltuska to juz sa bogacze i lepiej zeby sie nie rozmnazali, bo POpierd* socjalisci z pisu, lsd czy szalupy obywatelskiej najbardziej lubia biednych, glupich i ciemnych, co to najlepiej, zeby myslec w ogole nie mysleli tylko sluchali co im mowi wodz kaczor czy cudowne sloneczko tatr. CH*UJ WAM W DU*PE PIERD*OLENI SOCJALISCI! Odpowiedz Link Zgłoś
ibarrekolander Re: Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 11:29 nie licząc przekleństw popieram, dokładnie, co to za przykład z tym prezesem?! priorytetem dla każdego państwa powinna być klasa średnia Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Nic nikomu nie dawać! 24.07.09, 10:12 Zgodziłbym się co najwyżej na formę pożyczki bankowej gwarantowanej przez budżet. Dziecko jest formą inwestycji rodzinnej. Jak kogoś na nie nie stać, to nie powinien się mnożyć jak króliki. Mają się p.lić na koszt państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
arek74-pl Pryzrost naturalnz -10 do -20% 24.07.09, 10:16 Polityka rzadu prowadzi do ujemnego przyrostu naturalnego. Problem w tym, ze mniej biednym (bo przeciez nie bogatym, 1000 zl na osobe to glodowa pensja, moze tak wprowadzic 1000 euro, byloby bardziej realne) nie daje sie nic w zamian, a wystarczyloby wprowadzic wspolne rozliczenie rodzicow z dzieckiem, czyli na takich zasadach jak rozliczaja sie samotni rodzice i to niezaleznie od ich dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Pryzrost naturalnz -10 do -20% 24.07.09, 10:22 > Polityka rzadu prowadzi do ujemnego przyrostu naturalnego. Problem w nigdy nie będzie ujemnego przyrostu, już KK o to się postara. 95% Polaków ma zakaz używania antykoncepcji, więc bądź spokojny ;) Co do tematu, za ten tysiak mogli kupić wózek, bo najważniejszy,reszta i tak szła ze rodziców kieszeni... albo szła na przelew.... Odpowiedz Link Zgłoś
josef_miejski Re: Pryzrost naturalnz -10 do -20% 24.07.09, 12:03 cillian1 napisał: > > Polityka rzadu prowadzi do ujemnego przyrostu naturalnego. Problem w > > nigdy nie będzie ujemnego przyrostu, już KK o to się postara. 95% Polaków ma > zakaz używania antykoncepcji, więc bądź spokojny ;) > W Polsce jest od 20 lat najnizszy przyrost naturalny w Europie, bo potencjalni rodzice wola robic pieniazki, niz dzieci. Albo musza je robic od rana do wieczora, bo inaczej zdechna. Jak to KK-polaczki w swoich sumieniach z zakazami antykocepcji i aborcji lacza, jest swiatowa sensacja. Najczestsza interpretacja: KK-polaczki nie maja sumienia ani moralnosci, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 10:24 to jak ktos ma 1000 zl na osobę, to jest bogaty?????????????boszzzz Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Równość 24.07.09, 10:27 To jakieś jaja! Przecież Konstytucja "gwarantuje" Nam równe traktowanie przez władze publiczne! Z jakiej racji znowu mamy państwo socjalne? Czym się różni dziecko biednych rodziców od dziecka bogatych rodziców? W tym przypadku każdemu powinno się należeć niezależnie od dochodów!!! Bardzo często ci "biedni' pobierają zasiłek i pracują na czarno.Poza tym becikowe jest jednorazowe.Państwo powinno być zainteresowane wiekszym przyrostem naturalnym.RPO ma pole do popisu aby zaskarżyć przepisy do TK. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Równość 24.07.09, 10:34 różnica taka, że biedne je ziemniaki krojone w plasterki (talarki) a bogate dziecko je chipsy :))))) Równość, to tylko po śmierci. Równo się leży ;) Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Równość 24.07.09, 10:58 Konstytucja gwarantuje też zasadę solidarności społecznej, najpierw doczytaj, później się wymądrzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Równość 24.07.09, 11:01 ale o co ci chodzi, czy biedny da jeszcze biedniejszemu? Czy tylko bogaty ma oddawać biedniejszemu. Podaj definicję solidarności społecznej, bo ciężko mi ją pojąć patrząc na bezdomnych i np. księdza, polityka czy lekarza itd. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Równość 24.07.09, 14:31 cillian1 napisał: > ale o co ci chodzi, czy biedny da jeszcze biedniejszemu? Czy tylko bogaty ma > oddawać biedniejszemu. Podaj definicję solidarności społecznej, bo ciężko mi ją > pojąć patrząc na bezdomnych i np. księdza, polityka czy lekarza itd. Ja odpowiadałem na pytanie wlody1, który pytał o podstawy mechanizmów socjalnych. tak jest napisane w konstytucji, nie ja to napisałem, więc pretensje nie do mnie naprawdę. Ja piszę jakie są fakty i tyle, nie interpretuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Re: Równość 31.07.09, 09:07 y.y napisał: > Konstytucja gwarantuje też zasadę solidarności społecznej, najpierw doczytaj, > później się wymądrzaj. Czyli jak dobrze rozumiem tą solidarność-Ci którzy płacą podatki nie dostaną becikowego a Ci którzy są na zasiłkach lub mają minimum dostaną. Ciekawa solidarność...Rzekłbym solidarność do kwadratu! I znowu zaczynamy promować przeciętność. Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Re: Równość 31.07.09, 09:03 cillian1 napisał: > różnica taka, że biedne je ziemniaki krojone w plasterki (talarki) a bogate > dziecko je chipsy :))))) Równość, to tylko po śmierci. Równo się leży ;) Tu akurat ci biedniejsi wygrają bo chipsy są bardzo niezdrowe!:):) Odpowiedz Link Zgłoś