bugmenot2008_2 Widzę, że PO tępi "burżujów" tak jak niechlubnej 24.07.09, 14:14 pamięci nieboszczka PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
restkila Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 15:17 Właśnie w styczniu spodziewam się swojego pierwszego dziecka. Jestem nauczycielką, która aby godnie żyć usiłuje łączyć dwie prace. Mój dochód na jedną osobę w rodzinie, to jakeś 1700 zł. I cóż, jak się okazuje, wedle rządu należe już do najbogatszych. Zrównano mnie z prezesem banku. Owszem nie uważam za sprawiedliwe rozdawania pieniędzy ludziom, którzy zrabiają po kilkanaście tysięcy zl, ale "wrzucanie wszystkich średnio zarabijających do jednego worka" z naprawdę majetnymi ludzi, to... Odpowiedz Link Zgłoś
gabriellas Re: Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 16:03 taaak... wychodzi na to, że ja też jestem bardzo bogatym człowiekiem. Zarabiam z mężem po 2 tyś zł co daje nam 4 tyś.Podzielić na 3 (+1 dziecko) to daje nam 1333 zł na osobę. Odjąć koszt kredytu ok 1400-1600 zł (w zależności od kursu) zaciągniętego w lepszych czasach na mieszkanie, wszak młodzi ludzie chcąc założyć rodzinę muszą albo wynająć albo wziąć kredyt, to zostaje nam ok 2200, 2400. Odjąć prąd, wodę, telefon etc ok 800 zł zostaje nam 1600-1800, odjąć koszt dojazdu do pracy (niestety kiepska lokalizacja więc komunikacja miejska odpada) 800 zl zostaje nam ok 800-600 zł na życie, odjąć koszt studiów, bo niestety zachciało mi się jeszcze studiować ok 400 zł, zostaje 200- 400 zł na życie, oj tylko poszaleć, człowiek musi się napocić do tego wszystkiego żeby dorobić, dorwać jakieś zlecenia, nie stać z wyciągniętą ręką a teraz słyszy,że jest jakiś gorszy czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
ateofi Dobija mnie polityka "prorodzinna" tego Państwa ! 24.07.09, 16:07 Rok temu urodziłam córcię i gdyby nie pomoc teściów to po pół roku urlopu nie mogłabym wrócić do pracy. A ponieważ kupiliśmy mieszkanie nie byłoby nas stac na ratę kredytu i opiekunkę do dziecka, mimo że zarabiamy całkiem przyzwoicie. Ten 1000 PLN bardzo nam się przydał. Mieszkamy w Pruszkowie, gdzie jest 1 żłobek w którym na 40 miejsc jest 2000 chętnych dzieci. Jak chciano wybudować drugi żłobek to mochery z "Radia Maryja" zrobiły aferę, ale cóż "mafia opiekunek" musi zarabiac, a panie się cenią oj cenią - 10 PLN za godzinę to minimum i to tylko za opiekę nad dzieckiem. Dlaczego ten rząd podobnie zresztą jak poprzednie tylko sobie "gębę podciera" polityką prorodzinną? Dlaczego tylko biedni mają dostawać "becikowe" - ja się też na nie składam do cholery !!! Wystarczy już tych uprzywilejowanych warstw społecznych: górnicy, rolnicy, którzy kosztują Państwo grube miliardy, a "becikowe" dla tych "bogatych" ile by was wyniosło drodzy rządzący? Pareset milionów złotych max. Dość juz płacenia lewych rent bo i tak jesteśmy Państwem z największą ilością rencistów w Unii. Co to ma byc? Kiedy wreszcie wymże to pokolenie, które tylko ma żądania i roszczenia? Zacznijcie dzieci uczyć zaradności, a nie żebrania od Państwa kosztem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ateofi Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 16:32 "Ma przynieść nawet ponad 100 mln zł rocznie oszczędności budżetowych. Dziś na becikowe "dla wszystkich" państwo wydaje ok. 400 mln zł rocznie." 100 milionów oszczedności, a ile Was kosztuja pasożyty górnicy z wcześniejszymi emeryturami oraz rolnicy opłacający tylko KRUS? Przecież to są grube milardy złotych a Wy pieprzycie o 100 milionach złotych?!! Odpowiedz Link Zgłoś
xioncpb Re: Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 17:12 Prędzej zdechnę przed lokalem wyborczym niż oddam ważny głos w jakichkolwiek wyborach. Były wyborca PeŁo. Odpowiedz Link Zgłoś
kendypajac idz za głosem kasy jak czarne sutanny 25.07.09, 09:16 idz za kasą, głosuj na komunistów jak ja........ Odpowiedz Link Zgłoś
jamama.2 Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 18:27 Co to znaczy bogaci? Zarabiajacy ile? Odpowiedz Link Zgłoś
mmikey Kolejny bezsensowny przepis 24.07.09, 18:52 Jest defacto zwiekszeniem podatkow dla tzw. sredniozarabiajacych i jeszcze wieksze przechodzenie w szara strefe i ukrywanie dochodow. Juz teraz kombinowanie najbardziej sie oplaca. Ten kto pracuje na czarno ma darmowe ubezpieczenie, zasilek, zapomoge, becikowe, pomoc, darmowe mieszkanie, kase na dzieci etc, a ja wcale nie jestem od tamtego bogatszy lecz panstwo doi mnie bezwstydnie przy kazdej okazji :( NIE panstwu socjalnemu w Polsce. Panstwo socjalne moze sie sprawdzac w Szwecji, niestety w Polsce oszukiwanie i wyludzanie od panstwa jest uwazane za objaw przedsiebiorczosci wiec panstwo socjalnie sie nie sprawdza i nie sprawdzi przez najblizsze 50 lat na pewno! Odpowiedz Link Zgłoś
104i9 100 mln. oszczedności!!!! 24.07.09, 19:20 Akurat przyda się na nagrody dla urzędasów pani Hanki... Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta promowanie patologii 24.07.09, 19:50 tzw.biednych powinno się raczej zniechęcac do posiadania dzieci, aby nie przekazywali biedy następnym pokoleniom. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Bogatsi bez becikowego 24.07.09, 20:59 Przecież to typowe kretyństwo. Promuje się namnażanie ludzi, którzy nie są w stanie dziecka utrzymać, a nie promuje się dzietności u tych, którzy będą w stanie zapewnić dziecku utrzymanie! To może lepiej jednak byłoby zlikwidować becikowe w ogóle i zamiast tego organizować rodzinne domy dziecka dla porzuconych dzieciaków pobecikowych? Odpowiedz Link Zgłoś
ertex Bogatsi bez becikowego 25.07.09, 06:20 Mnie się wydaje, że lepiej nie pracować, być cały czas na bezrobociu i korzystsć z opieki społecznej... naprawdę. Wszystko dla "biednych" to że niby ja jak przekraczam dochód kilkadziesiąt zł to już niby super bogata jestem?? Poza tym "biednym" wszystko się należy obiady dla dzieci w szkole, stypendia szkolne, rodzinne, zasiłki stałe itp.itd....a dla nas figa z makiem , no i jeszcze teraz to...cxym moje dziecko ma się różnić od urodzonego w rodzinie z niższymi dochodami (teoretyczni, bo 90% z nich coś dorabia lub pracuję za granicą)??????? Odpowiedz Link Zgłoś
kendypajac jestem za opodatkwoanie wszystkiego od walizki 25.07.09, 09:12 bogacza po jego antyki i za podatkiem kastralnym 5% rocznie od wartości majątku tych krezusów i rolników też!! Odpowiedz Link Zgłoś
baxa Bogatsi bez becikowego 26.07.09, 19:15 TYM BIEDNYM LUDZIOM ZABIERACIE BECIKOWE-OBRZYDLIWOŚĆ BRAK SUMIENIA I ZROZUMIENIA DLA TYCH KTÓRZY NIE MAJA.TEN RZĄD NIE JEST DLA POLAKÓW TYLKO DLA BOGATYCH I CHACHMĘCIARZY. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_ewlin Bogatsi bez becikowego 26.07.09, 22:20 No cóż, faktycznie oboje z mężem sporo zarabiamy, chociaż prezesami nie jesteśmy :). Becikowego w zasadzie nie potrzebujemy. Poradzimy sobie bez niego. Ale .... Ale płacimy też ogromne podatki, ZUS i wszystko, co pracujący człowiek płacić musi. Z państwowej służby zdrowia nie korzystam. Przez całą ciążę chodziłam do prywatnego lekarza. Ile to kosztowało, nie wiem. Na pewno powyżej 1000 zł. Powiecie, że to moja sprawa i mogłam chodzić państwowo - mogłam. Mogę też kupować używane ubranka, wózki i inne rzeczy, co zresztą robię. Ale naprawdę wkurza mnie fakt, że pieniądze z moich składek znowu trafią do "bardziej potrzebujących". Dlaczego alkoholik/-czka czy "długotrwale bezrobotny" ma dostać 2000 zł, chociaż nie przepracował/-a w życiu ani jednego dnia? A my z mężem dostaniemy figę z makiem.... Gdzie tu jakaś sprawiedliwość? Naprawdę nic nam z nieba nie spadło. A wokół siebie, a nawet we własnej rodzinie mam sporo przykładów właśnie takich "potrzebujących", do których trafiają pieniądze z moich składek. W dużej części trafiają one do ludzi, którzy delikatnie mówiąc pracy nie szanują, natomiast uważają, że im się należy. Przychylam się do głosów, które mówią, że takie rozwiązania promują bierność i niezaradność życiową. Żeby było jasne, jeśli rząd chce zlikwidować becikowe "dla bogaczy" to niech zaproponuje coś w zamian: właśnie żłobki, przedszkola, odpisywanie od podatku niań, itp. Tak, żeby Ci "bogaci" nadal mogli być bogaci, a nie po urodzeniu dziecka tracili jedną pensję. Poza tym, jeżeli mamy jakoś segregować ludzi uprawnionych do zasiłku, to może lepiej na innych zasadach. Kiedyś był taki pomysł, że do odebrania becikowego trzeba było przedstawić kartę ciąży z co najmniej 3 wizytami. I to jest zdecydowanie lepszy pomysł niż po prostu dawanie biednym. Znaczy, że kobieta/rodzice jakoś o ten brzuch dbali, więc może będą też dbali o to dziecko. Wiem, że to duże uproszczenie. I jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Żeby zaoszczędzić te 100 mln złotych, które rząd chce zaoszczędzić na becikowym, jak mocno trzeba by zreformować np. KRUS? Czy w tym kraju więcej jest głosujących rolników czy rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
emuriel Bogatsi bez becikowego 27.07.09, 11:06 A sie teraz wkurzyłam. Bogata jestem bo zarabiamy łącznie z mężem ok. 6 tys. zł. Noż cholera w luksusy oplywamy. Jasne, że ten tysiak życia by nam nie uratował ale przy takich dochodach jakie mamy na pewno by nas trochę odciążył, ale oczywiscie jak do tej pory nic od Państwa Polskiego nie dostajemy oprócz kłód pod nogi. No bo przecież młodzi i zaradni jesteśmy to sobie jakos rade damy. A biedni nie dość, ze mieszkanie za darmoszkę dostaną (na które my musieliśmy sie na 30 lat kredytem udupić), zasiłki, miejsce w przedszkolu to jeszcze i becikowe, które w większości przepiją (nie mówię, ze wszyscy ale niestety prawda jest taka że gros tych pieniędzy wcale na dzieci nie jest wydawanych). A nam to becikowe po co? Przeciez bogaci jesteśmy trzyosobowa rodzina będzie miała 2 tys. dochodu na głowę. Faktycznie bogactwo. Ale nikt już nie pomyśli, ze same opłaty za mieszkanie zżerają min. te 2 tys. Choć zgodnie z progiem 1 tys. zł to nawet po odliczeniu raty kredytu i tak byśmy byli "bogaci". Coż za cudne wiadomości od rana. Bogata jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś