transporter512_net Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 20:53 Jestem studentem 2 roku pedagogiki o specjalizacji doradztwo zawodowe i personalne na AHE. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak poważna "gazeta wyborcza" korzysta z serwisu "nasza klasa"?? jak dla mnie jest to nie poważne... Każdy użytkownik "n.k" może napisać tam co chce byle by nie używał wulgaryzmów oraz jego treści nie obrażały pozostałych osób. Przepraszam bardzo ale jakby internauci napisali że redaktor gazety wyborczej ma ogromne długi finansowe oraz jego rodzina się rozpada to już w wyżej wymienionej prasie o tym by już nie napisali zapewne. Po drugie wasz artykuł jest naganny. Wasze śledztwo jest pobieżne co jednocześnie powoduje że jest niewiarygodne. Następnym razem proszę o to aby wasze artykuły były oparte o fakty a nie pomówienia. ps. Pamiętajcie że jesteśmy ludźmi a nie maszynami. A każdy człowiek ma prawo do pomyłek. Michał Andronik Odpowiedz Link Zgłoś
dor-mek Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 31.07.09, 22:01 Ależ to proste- nasza-klasa jest nieformalnym źródlem informacji- i zgodzę się z opinią,że małoreprezentatywna ( bo nie wszyscy się tam zapisali, nie wszyscy zapisali się na nk- na ahe, nie wszyscy maja internei i… nie wszyscy zdążyli w porę zniknąć z poszczególnych kier..), ale pozwolę sobie na własne stwierdzenie, że nk jest bardziej wiarygodna i reprezentatywna od dokumentacji AHE. A życie prywatne ma jakiś wpływ na jego przydatność zawodową? Niedopełnia swoich obowiązków czy jak? Zgodzę się z tobą jednak, że każdy może się pomylić ( tak samo każdy może poprawić swoje błędy, rozliczyć się z nich czy spróbować naprawić)- KAŻDY CZŁOWIEK- ale cała instytucja? To już jakaś zboirowa epidemia. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista Likwidacja AHE nic nie da! 30.07.09, 20:57 Takich uczelni, albo o zbliżonym "poziomie" jest znacznie więcej. Na blisko 500 (!) instytucji kształcących na poziomie wyższym (ok. 350 - prywatnych, ok. 130 - publicznych) w naszym kraju - jakieś 60%. Czyli ok. 300 "uczelni" można by z czystym sumieniem zamknąć. Większość nie łamie prawa i przepisów, przynajmniej nie w tak jaskrawy sposób jak opisano w artykule. Ale w najważniejszej kwestii jest dokładnie tak samo - prowadzą quasi-naukę, sprzedając fikcyjne dyplomy. Fikcyjne dyplomy - to znaczy, że poza papierem taki absolwent nie umie nic. Albo umie bardzo mało. Z pewnością nie tyle, by zaliczać go do elity intelektualnej polskiego społeczeństwa. A to powinno się wiązać z wyższym wykształceniem. A z tych 300 "uczelni" pewnie jakieś 10% omija przepisy w podobny, albo nawet bardziej bezczelny sposób niż AHE. Dlaczego więc nie czytamy o 30 wszczętych procedurach zamknięcia różnych uczelni? Ano dlatego, że AHE zrobiono kozłem ofiarnym. Fakt, świetnie się do tego nadaje i uczciwie na to "zapracowała". Ale Ministerstwo - jeśli faktycznie ma na sercu dobro polskiego studenta i chęć poprawienia jakości kształcenia - powinno wziąć pod lupę więcej uczelni i ściślej egzekwować prawo. Wobec wszystkich, nie tylko w stosunku do AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Likwidacja AHE nic nie da! 30.07.09, 21:09 Dawana przeze mnie tu jako przyklad SGH to tez dzis jest pseudouczelnia prowadząca quasi-naukę i sprzedająca fikcyjne dyplomy . Tyle, ze SGH, przy pomocy fundacji-corek, sprzedaje takze doktoraty. Oczywiscie, ze nie ludziom z "ulicy", ale swoim absolwentom, to juz tak... Kilka lat temu taki doktorat to bylo glupie 10 tys. PLN. I co na to ministerstwo? Ano udaje, ze nic o tym nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Likwidacja AHE nic nie da! 30.07.09, 21:42 Mój sąsiad bije żonę, czy jest to wystarczające usprawiedliwienie abym mógł lać moją.Czy jeżeli wszyscy w mojej kamienicy biją żony to policja nic mi nie może zrobić jak wleję swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Likwidacja AHE nic nie da! 30.07.09, 22:32 Chodzilo mi o to, aby policja zajela sie wszystkimi osobnikami bijacymi swych wspolmalzonkow... Niezaleznie od ich plci, wieku, wyznania czy narodowosci... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Likwidacja AHE nic nie da! 30.07.09, 22:43 Problem w tym że AHE "biło żonę do nieprzytomności i darła się najgłośniej w bloku" Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Likwidacja AHE nic nie da! 31.07.09, 10:01 zue2 napisał: Problem w tym że AHE "biło żonę do nieprzytomności i darła się najgłośniej w bloku" - Moze dla tego, ze AHE bylo najwiekszym facetem w tym bloku, z najbardziej "wypasiona fura", nanowsza "komora" i najdrozsza "skora", co w oczywisty sposob kulo w oczy sasiadow? Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.r.t.y.n.a11 Re: Likwidacja AHE da! 31.07.09, 01:09 Nie wierze, co tu czytam. Szlak mnie trafia, że ktos wypisuje bzdury, wprowadzając innych w błąd. Podkreslam, nie bronię interesów SGH-nie zależy mi. Przyszli doktorzy wpłacają okresloną kwotę przed samą obroną (może być to nawet 10tys.) na pokrycie kosztów recenzentów, egzaminów itp, itd. robia tak pewnie wszystkie uczelnie panstwowe. Wiem to z doswiadczenia. Dotyczcy to ludzi ktorzy robia doktoraty a nie sa na studiach doktoranckich i nie pobieraja stypendium z tego tytulu. Nie sposoruje ich panstwo. Jesli chodzi o sam artykul to zal mi nawet AHE. Ale za swinstwa sie placi. Oni zaplca najwyzsza cene jaka mozna zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Nielegalne oplaty na SGH 31.07.09, 09:45 Pobieranie takich oplat jest nielegalne. Oto oficjalne stanowisko CK: Kto ponosi koszty przeprowadzania przewodu doktorskiego lub habilitacyjnego? Zgodnie z przepisami wynagrodzenia za recenzje w przewodzie doktorskim i habilitacyjnym oraz za pełnienie funkcji promotora w przewodzie doktorskim wypłaca jednostka prowadząca przewód. Obowiązek wypłaty tych wynagrodzeń może przejąć instytucja zatrudniająca kandydata do stopnia na zasadzie umowy zawartej z jednostką, w której prowadzony jest przewód. Żądanie od kandydata do stopnia wniesienia jakichkolwiek opłat na poczet kosztów przewodu doktorskiego lub habilitacyjnego, bądź uzależnienie wszczęcia przewodu od wniesienia takich opłat jest bezprawne. www.ck.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi - Czemu wiec Ministrstwo nie rozpocznie procedury prowadzacej do zamkniecia SGH za razace i uporczywe naruszanie prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista Szanowna Martyno 31.07.09, 11:39 Dobrze Ci radzę, nie trać czasu na czytanie postów mr.kagana, kagana, kellera (tych nicków jest więcej, często występują w tym samym wątku i polemizują ze sobą). Nie dziwię się, że nie wierzysz w to co przeczytałaś... Wyjaśnię, że autor poprzedniego posta - kagan - to w realu Lech Keller, wybitny znawca lemologii (ma nawet z Lema doktorat, nieuznawany w Polsce). Jego głównym zajęciem jest pisanie na wszystkich możliwych forach internetowych, korzystając z kilkunastu nicków. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Szanowna Martyno 31.07.09, 12:06 Wlasnie z tego powodu, ze w Polsce nie uznaje sie doktoratow (PhD) z Australii, gdzie poziom uniwerytetow jest nieporownanie wyzszy niz w Polsce, zmuszony bylem do ponownej emigracji. Atakujecie AHE, a nie chcecie widziec, ze nieuznawanie w Polsce doktoratow (PhD) z Australii to jeden z objawow ciezkiej choroby, na jaka ostatnio zapadla polska nauka i polskie szkolnictwo wyzsze. A to, ze sie wysmiewasz z Lema i lemologii dowodzi tylko twej niskiej inteligencji i braku dobrego wyksztalcenia. I jesli uzywasz tu mego imienia i nazwiska, to podaj tez swoje... I nie komromituj sie uzywaniem psedoargumentow ad personam - jesli nie masz argumentow ad rem, to leiej zamilcz... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster nie masz racji co do AHE 30.07.09, 21:54 to oni wymyślili ten proceder i uprawiali go tak bezczelnie, że przekroczyli punkt krytyczny dlaczego wshe/ahe może się ogłaszać jako największa szkoła niepubliczna, w której studiuje 35 tys. studentów? dlatego, że prowadzi całą masę nielegalnych jednostek gdyby inne szkoły robiły to w takiej skali, też by się pewnie dorobiły kłopotów a tu gdzie kijem nie rzucisz, tam trafisz w jakąś odnogę ahe Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: nie masz racji co do AHE 30.07.09, 22:36 Jakich 'nielegalnych jednostek'? Odkad to ministerstwo wie, w jakich miejscowosciach wiedza wchodzi w glowy studentow, a w jakich nie? Czy tu chodzi o jakies czakramy? Wiec nauczajmy tylko na Wawelu! www.czakram.krakow.pl/czakram.php Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster przeczytaj sobie stary artykuł 30.07.09, 22:48 z Expresu Ilustrowanego (2003) lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/244291.html i zwróć uwagę na końcówkę: "W ubiegłym tygodniu „Express” informował, iż kontrola PKA pojawiła się na życzenie minister Krystyny Łybackiej m.in. dlatego, że istnieją podejrzenia, iż uczelnia uruchamia nielegalne oddziały zamiejscowe, by zawyżać liczbę studentów i starać się o wyższe dotacje na stypendia dla studentów. Władze uczelni ostro temu zaprzeczyły publikując w łódzkiej prasie płatne ogłoszenia, a autorka tekstu zaczęła dostawać e-maile z pogróżkami. Z uporem maniaka utrzymują, że uczelnia nie dostała żadnych dotacji z MENiS i nie prowadzi zajęć poza siedzibą uczelni. Czyżby więc WSHE zapomniała, że np. w roku 2001 MEN przyznał jej 310,7 tys. zł dotacji na stypendia socjalne dla studentów studiów dziennych? WSHE zaprzecza zresztą nie pierwszy raz. W sierpniu 2001 r. pisaliśmy, że bez zgody ministra prowadzi zajęcia w Bydgoszczy i Koninie. – Nie mamy pozwolenia na prowadzenie filii, więc tego nie robimy – wypierał się wtedy kanclerz Makary Stasiak, mimo że odbywały się tam normalne zajęcia dla studentów. Dopiero po naszych publikacjach WSHE zalegalizowała oddziały..." Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: nie masz racji co do AHE 31.07.09, 00:02 Idąc twoim tokiem rozumowania nalezy najpierw znieść dyplomy ukończenia wyższych uczelni - w końcu najważniesza jest wiedza ,a nie dyplom. Następnie należy zlikwidować wyzsze uczelnie bo tylko ograniczają "przedsiębiorczych" właścicieli szkół narzucając gdzie ,czego i kim uczyć. Tylko nie wiem czy wiesz ,że wtedy chyba stracisz pracę (jak w "Pianoli" Vonneguta) mr_kagan napisała: > Jakich 'nielegalnych jednostek'? Odkad to ministerstwo wie, w > jakich miejscowosciach wiedza wchodzi w glowy studentow, a w jakich > nie? Czy tu chodzi o jakies czakramy? Wiec nauczajmy tylko na > Wawelu! > www.czakram.krakow.pl/czakram.php Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: nie masz racji co do AHE 31.07.09, 09:52 Wedlug mnie to nalezy sprywatyzowac cale polskie szkolnictwo wyzsze, jako iz: - dostarcza ona dobro luksusowe, jakim jest wyzsze wyksztalcenie, a wiec ten sektor gosodarki moze byc z powodzeniem kontrolowany przez rynek (w odroznieniu od szkolnictwa na poziomie podstawowym czy srednim czy tez ochrony zdrowia, ktore to sektory dostarczaja dobra podstawowe, do ktorych powinien miec dostep kazdy obywatel); - najlepsze uczelnie wyzsze swiata sa prywatne (mowa tu glownie o tych z USA) a takze - uczelnie wyzsze powinny byc jak najmniej biurokratyczne, zas ich kontrola przez panstwo wymusza owe biurokratyczne struktury, ktore skutecznie uniemozliwiaja osiagniecie przez polskie czolowe wyzsze uczelnie poziomu swiatowego. Odpowiedz Link Zgłoś
dor-mek Re: nie masz racji co do AHE 31.07.09, 22:05 - całe szkolnictwo sprywatyzowane- niee- a wiesz dlaczego?- zatracono by konkurencję- publiczne-niepubliczne i wtedy już nikt się nie będzie starał - poza tym w uczelniach niepublicznych uczą ci sami prof. którzy uczą w tych państwowych Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista ależ tu się całkowicie zgadzamy;) 31.07.09, 11:34 Przecież ja piszę, że AHE w 100% zasłużyła na swój los. Choć pewnie uczelni i tak nie zamkną. Ja tylko chcę zwrócić uwagę, że likwidacja AHE nie będzie oznaczać likwidacji patologii w szkolnictwie wyższym. Takich "uczelni" jest w Polsce znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: ależ tu się całkowicie zgadzamy? 31.07.09, 12:08 Likwidacja AHE nie będzie oznaczać likwidacji patologii w polskim szkolnictwie wyższym - bedzie oznaczac tylko likwidacje prywatnego sektora w polskim szkolnictwie wyższym... Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a "uczelnia" z Elbląga :))))) 30.07.09, 21:12 "...W elbląskim seminarium studiuje około 50 kleryków. W ubiegłym roku naukę na uczelni, przygotowującej młodych ludzi do kapłaństwa, rozpoczęło 11 mężczyzn. W tym roku jak na razie tylko jeden wyraził gotowość rozpoczęcia nauki w seminarium.." Odpowiedz Link Zgłoś
jonwol Skońcę i bede mniał wysse wykstałcenie 30.07.09, 22:36 jako pielwszy ze wsi. Ikto mi podskocy! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Skońcę i bede mniał wysse wykstałcenie 30.07.09, 22:37 Zalosne... :( Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista pierwsi we wsi studia skończone... 31.07.09, 11:46 ... mieli m.in. prof. Władysław Miodunka i prof. Franciszek Ziejka, wybitni literaturoznawcy, odpowiednio prorektorzy UJ (Ziejka był później głównym rektorem tej uczelni). Na swoich wykładach profesor Miodunka nigdy wiejskiego pochodzenia się nie wstydził - parę razy o tym opowiadał na swoich kursach. Mój patron, św Jan z Kęt też był "wieśniakiem", co nie przeszkodziło mu w zostaniu profesorem UJ, a później świętym... Warto się więc zastanowić, zanim się kogoś zacznie wyśmiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
tcieslak Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 31.07.09, 09:09 Kilka zdań ode mnie jako absolwenta (nie tyko WSHE/AHE ale także UW). To, że uczelnia "omijała" prawo jest bezsprzeczne. To, że należało ją za to ukarać też. Niestety taki juz mamy w Polsce sytem, że większość prywatnych szkół działa w ten sam sposób. Jeśli zatem porządki to kompleksowo - wszędzie. Dziwi mnie więc, że w najważniejszym momencie czyli rekrutacji ukazuje sie cykl publikacji na temat AHE. Dlaczego dzieje sie to na kilka tygodni po osiągnięciu statusu Akademii? Być może dlatego, że to ważny krok deklasujący w pewnym stopniu konkurencję. I na koniec dygresja. Przypadki łamania prawa w żadnym wypadku nie uprawniają dziennikarzy do określania uczelni jako "lipnej". To kwestionowanie dorobku, pracy kilkudziesięciu tysięcy studentów, kilku tysięcy pracowników. Czy całe to grono to "lipni" ludzie, którzy pisali "chaotyczne prace nie na temat"? Wielu absolwentów WSHE/AHE to dokonali fachowcy w swoich dziedzinach i to, że przy uczelni działało kilkanaście ninelegalnych oddziałów tego nie zmieni. Zresztą sama redakcja Gazety powinna to rozwumieć. Wkońcu niejeden absolwent "lipnej uczelni" pracuje w redakcji, niejeden pracownik pracuje/pracował w WSHE/AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
dor-mek Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 31.07.09, 22:04 Dlaczego ona w ogóle uzyskała status Akademii? Zgadzam się,że określenie lipna jest bardzo kolokwialne i niepasuące, ale raczej bez zgody centrum w Łodzi rekrutacja i nauczanie w oddziałach zamiejscowych się nie odbywało! I tu nie są oskarżani studenci, tylko władze tej uczelni. Swoją drogą dziwi mnie- skoro studenci wiedzieli co się dzieje na uczelni, a co gorsz mieli świadomość niespełnionych standardów kształcenia i minimów programowych…myśleli,że to po cichu JAKOŚ PRZEJDZIE? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlatawredna Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 31.07.09, 11:08 Zastanawia mnie fakt,że jak piszecie nieprawidłowościami na Uczelni interesowało się CBŚ, prokuratura i Ministerstwo od roku 2005, a pomimo to spokojnie w roku 2009 Uczelnia otrzymuje status Akademii. Jak to możliwe? Czy w sprawę nie są "umoczone" osobistości na najwyższych szczeblach władzy ? Czy i kto w takim układzie wziął łapówki? Arkadiusz student AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) ? 31.07.09, 11:17 A tu sie zgadzam z kudlatawredna, ze w te sprawę są najprawdopodobniej "umoczone" osobistości na najwyższych szczeblach władzy, i ze ktos w takim układzie wziął łapówki. Pytanie tylko kto, od kogo, kiedy, gdzie, ile i za co - to dla mnie jest wiec sprawa dla CBA i prokuratury. Ale obawiam sie, ze AHE padla ofiara walki na szczytach wladzy (ministerialnej, ale to jest naprawde wysoko - wyzej jest juz tylko premier i prezydent, jako iz parlament to fikcja ze wzgledu na obowiazujaca w nim dyscypline partyjna). I ps: nie ukrywam, ze pracowalem na AHE. Widzialem dobrze, ze nie jest tam wszystko w porzadku, i informowalem o tym wladze uczelni (na szczeblu dziekanow), ale wiecej zrobic nie moglem, wiec zaczalem szukac innej pracy. Dzis pracuje za granica, na panstwowym uniwerytecie, wiec nie mozna mi zarzucic, ze jestem tuba AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
filek_1 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 31.07.09, 13:07 Nikt mi nie wmówi, że uczelnia ta prezentuje jakikolwiek poziom. To żałosne, że teraz na ten temat wypowiadają się w głównej mierze studenci tej pseudouczelni. Mój kuzyn studiuje w oddziale w Wodzisławiu Śląskim. Dodam, że on już w liceum miał problemy ze zdaniem, ledwo zdał maturę, a teraz jest "studentem" tej elitarnej uczelni. Kiedy ja mówię, że uczę się przed sesją, to on się śmieje, że jestem idiotką skoro się uczę, bo jemu się wydaje, że studia dzienne na uniwersytecie wyglądają tak samo jak na AHE. On w ogóle rzadko na nie jeździ. Powiem tylko tyle, nie jestem fanką GW, ale wydaje mi się, że zdobywanie informacji przez Naszą Klasę jest dobrym pomysłem, bo ostatecznie to właśnie studenci tej uczelni mogą najwięcej powiedzieć na temat jej funkcjonowania. A co powiedzieli to wiemy. Co do profesorów to jeden z moich wykładowców wykładający równocześnie na jednej prywatnej uczelni powiedział nam wprost, że na studiach prywatnych stosuje się "taryfy ulgowe". Nawet nie ukrywał, że jego studenci są nie do końca rozwinięci umysłowo, a w każdym razie nie tak jak powinien być rozwinięty ktoś kto zamierza zdobyć wyższe wykształcenie. Podobno jeden z jego studentów nie potrafił nawet wskazać Chin na mapie. Tego chyba nie trzeba komentować :D Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 31.07.09, 13:38 "Nasza klasa" jako zrodlo autorytatywnych informacji. Rece mi opadaja. Na jakiej uczelni ty studiujesz? Wiesz co to jest probka reprezentatywna? U mnie bys nie dostala zaliczenia, nawet na AHE. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Największa lipna uczelnia w PL to chyba SGH ! 31.07.09, 18:15 Dzis mozna bez trudu kupic w Polsce, i to na czolowych uczelniach takich jak UW, UJ czy SGH nie tylko stopien licencjata i magistra (poprzez studia tzw. niestacjonarne, ktore sa platne, bowiem na to pozwala tzw. furtka w Konstytucji), ale nawet i doktorat (jak juz pisalem, doktorat z ekonomii kosztowal na warszawskiej SGH kilka lat temu niewiele ponad 10 tys. PLN). Ciekawe, ze tego, wysoce niemoralnego i niezgodnego z duchem, a zapewne tez i z litera prawa procederu, to PKA ani Ministerstwo nie zauwaza. Moze dla tego, ze szefem PKA jest prof. Rocki, b. rektor SGH, za ktorego kadencji SGH zapoczatkowala handel doktoratami? Pobieranie takich oplat jest jednak nielegalne. Oto oficjalne stanowisko CK: Kto ponosi koszty przeprowadzania przewodu doktorskiego lub habilitacyjnego? Zgodnie z przepisami wynagrodzenia za recenzje w przewodzie doktorskim i habilitacyjnym oraz za pełnienie funkcji promotora w przewodzie doktorskim wypłaca jednostka prowadząca przewód. Obowiązek wypłaty tych wynagrodzeń może przejąć instytucja zatrudniająca kandydata do stopnia na zasadzie umowy zawartej z jednostką, w której prowadzony jest przewód. Żądanie od kandydata do stopnia wniesienia jakichkolwiek opłat na poczet kosztów przewodu doktorskiego lub habilitacyjnego, bądź uzależnienie wszczęcia przewodu od wniesienia takich opłat jest bezprawne. www.ck.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi - Czemu wiec Ministerstwo nie rozpocznie procedury prowadzacej do zamkniecia SGH za razace i uporczywe naruszanie prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Największa lipna uczelnia w PL to chyba SGH ! 31.07.09, 19:02 Jak się ustawia w opcjach taki dinks , aby co jakiś czas ukazywał się na forum ten sam tekst. Taęż chciałbym czasem wszystkich kretyńsko pow...aić Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Największa lipna uczelnia w PL to chyba SGH ! 01.08.09, 08:38 A czemu? No coz, dzis mozna bez trudu kupic w Polsce, i to na czolowej uczelni jaka jest SGH, nie tylko stopien licencjata i magistra (poprzez studia tzw. niestacjonarne, ktore sa platne, bowiem na to pozwala furtka w Konstytucji), ale nawet i doktorat (jak juz pisalem, doktorat z ekonomii kosztowal na warszawskiej SGH kilka lat temu niewiele ponad 10 tys. PLN). Ciekawe, ze tego, wysoce niemoralnego i niezgodnego z duchem, a zapewne tez i z litera prawa procederu, to PKA ani Ministerstwo nie zauwaza. Moze dla tego, ze szefem PKA jest prof. Rocki, b. rektor SGH, za ktorego kadencji SGH zapoczatkowala handel doktoratami? A przecize Pobieranie takich oplat jest nielegalne. Oto oficjalne stanowisko CK: Kto ponosi koszty przeprowadzania przewodu doktorskiego lub habilitacyjnego? Zgodnie z przepisami wynagrodzenia za recenzje w przewodzie doktorskim i habilitacyjnym oraz za pełnienie funkcji promotora w przewodzie doktorskim wypłaca jednostka prowadząca przewód. Obowiązek wypłaty tych wynagrodzeń może przejąć instytucja zatrudniająca kandydata do stopnia na zasadzie umowy zawartej z jednostką, w której prowadzony jest przewód. Żądanie od kandydata do stopnia wniesienia jakichkolwiek opłat na poczet kosztów przewodu doktorskiego lub habilitacyjnego, bądź uzależnienie wszczęcia przewodu od wniesienia takich opłat jest bezprawne. www.ck.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi - Czemu wiec Ministerstwo nie rozpocznie procedury prowadzacej do zamkniecia SGH za razace i uporczywe naruszanie prawa? TAKZE: forum.gazeta.pl/forum/w,33,98434203,98514566.html MBA na SGH - parodia !!! Autor: agniecha75 01.08.09, 00:33 Dodam tylko, o kursach MBA serwowanych przez SGH. Wszedzie na swiecie dyplom MBA jest jednym z najbardziej znanych i prestizoych. Dlatego tez WSZEDZIE na swiecie OPROCZ SGH, zeby ogole ubiegac sie o rozpoczecie studiow nalezy wykazac sie min 3 letnim doswiadczeniem na stanowisku managerskim. SGH postanowilo jednak zeszmacic i ten dyplom, lecac na kase od studentow, pozwala studiowac MBA ludziom, ktorzy dopiepro co obronili magistrow, pracuja w pierwszej pracy zycia jako przedstawiciel handlowy chisow. Jak taka osoba, ma pozniej, po uzyskaniu szpanerskieogo dyplomu ma zarzadzac np kadrami w firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
witch2001 Dziennikarze Wyborczej posądzeni o plagiat !!!!!!! 31.07.09, 21:24 Zobaczcie kim są autorzy artykułu o AHE.... !!!!!!!!!!!!!!!! Książka "Odwet. Prawdziwa historia braci Bielskich" autorstwa dwójki znanych reportażystów "Gazety Wyborczej" może być plagiatem - pisze DZIENNIK. Na razie skrytykowali ją recenzenci. A Agora wycofuje się z promowania tej pozycji. www.dziennik.pl/polityka/article312255/Ksiazka_reporterow_Wyborczej_plagiatem_.html Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Dziennikarze Wyborczej posądzeni o plagiat !! 31.07.09, 21:52 A na dodatek jeden kulawy ,a drugi niewmrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 31.07.09, 21:44 Przyjzyjcie sie tez tzw.uczelni "Humanitas" w Zaglebiu Dabrowskim (Sosnowiec?). Przeciez to tragikomedia, po prostu farsa ! Odpowiedz Link Zgłoś
dor-mek Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 31.07.09, 21:54 mr_kagan "Gazeta naruszyla prawo, publicznie insynuujac, iz AHE prowadzi nielegalne praktyki. Wiem zas z doswiadczenia, ze mialem dobrych studentow w Lodzi oraz zlych poza Lodzia, i na odwrot. Oczywiscie, z reguly w Lodzi byli lepsi studenci, ale to tylko bardzo ogolna regula z mnostwem wyjatkow..." To nie studenci tworzą POZIOM uczelni- moja uczelnia mnie wychowała- powiem szczerze, że dopiero nauczyłem się UCZYC! W życiu nie przeczytałem tylu książek co podczas 2 lat sudiów. A student to tylko człowiek a uczelnia to instytucja. A dziennikarze „działają w służbie społeczeństwu” jak wynika z ustawy… www.aktor.pl/prawo/prasowe.htm - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 31.07.09, 22:16 Poziom uczelni tworza glownie studenci. Tyle, ze malo kto to rozumie, bo (prawie) kazdy patrzy na fukcjonowanie uczelni od strony podazy (kadra, finanse, budynki itp.), a ignoruje najwazniejsza czesc kazdej uczelni, czyli studentow (strone popytu), jej raison d'etre. Zauwaz wiec, ze dobre uczelnie sa dobre, bowiem maja dobrych studentow, i vice versa: zle uczelnie sa zle, bowiem maja zlych studentow... Stad mamy tak wysoko ustawiona poprzeczke przy rekrutacji na najlepsze uczelnie (oczywiscie a wyjatki: bardzo bogaci i/lub bardzo wplywowo ludzie moga "wstawic" swe glupawe potomstwo na najlepsza uczelnie, jak to bylo np. z GW Bush'em). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 08:59 gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,6878473,Dlaczego_Polsat_kocha_Cypr.html Z cypryjska firma polskie wladze bardziej sie beda liczyc niz z polska... :( Odpowiedz Link Zgłoś
evil-minded Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 11:05 Mój znajomy studiował informatykę w tej "uczelni" w Bydgoszczy. Jak studiował przez 3 lata, nie widziałam go, żeby się przygotowywał do egzaminów. Na zajęcia chodziło niewiele osób. W dodatku mieli bezsensowne zajęcia na chyba ostatnim roku, jakieś warsztaty pracy twórczej, gdzie wyklejali obrazki czy coś w tym stylu. Śmiech na sali. Na prace inżynierskie niektórzy pisali programy na takim poziomie, że gimnazjalista zainteresowany informatyką taki program by zrobił. Generalnie, jak ktoś nie pracował w branży informatycznej, to się i tak niczego w tej szkole nie nauczył. Dziwią mnie opinie studentów, jak to dużo trzeba się uczyc w tej całej AHE. Chyba musicie być wyjątkowo mało zdolni, albo 3 dni nauki przed egzaminem to jest dla was dużo. Ale wiadomo, każdy broni swojego, zamiast krytycznie spojrzec na poziom własnej uczelni, może cos by się poprawiło. Wartość dyplomu wyższej uczelni systematycznie spada od lat. Owszem, uczelnie państwowe też są temu winne, przyjmując po kilkaset osób na rok, nawet na kierunki kiedyś uznawane za elitarne jak np. prawo. Jeżeli coś jest masowe, z definicji nie może być elitarne. Prawda jest taka, że wkrótce większością dyplomów, czy to z uczelni publicznych, czy nie, tyłek będzie można sobie podetrzeć. Zlikwidowano praktycznie zawodówki, prawie wszyscy idą do LO, a potem na studia. Gdzie? No właśnie, na takie tam AHE i walczą jak lwy, jaki to poziom jest w tych szkółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 11:24 A co to ma wspolnego z Cyprem? Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 13:15 Ale co co chodzi. Przecież Stasiak od dłuższego czasu transferuje pieniądze ze szkoły do innych spółek. Szkoła nie ma prawie nic (chyba tylko budynek na Sterlinga. A teraz powstaje szkoła w Nigerii. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 17:52 Jego prawo, jesli jest on jej wlascicielem. Pamietaj, ze spolki zaklada sie po to, aby miec zyski, a nie aby zamrazac w nich kapital. A co do Nigerii - tam jest raczej niebezpiecznie. Co innego na Cyprze. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 22:07 Ale szkołę powinno się założyć ,zeby w niej uczyć i na tym zarabiać pieniądze, a wkonsekwencji ją rozwijać na wyzszy poziom , a nie po to że transferować z niej pieniądze do innych spółek. Równie dobrze można powiedzieć ,że gazetę zakłada się po to aby zarabiac pieniadze ,a nie przekazywać informacje (każdy kij ma dwa końce) Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.nauk.2009 Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 13:16 NA CYPRZE NIE MA PKA. NIEKOMPETENTNI MATEMATYCY-LOGICY Z PKA!!! W PKA MATEMATYCY OCENIAJĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP, ... PKA NIE JEST KOMPETENTNA Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 13:20 Następna katarynka. pomidor! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Cypryjskie rozwiazanie dla AHE? 01.08.09, 17:49 A czemu tylko pomidor, a nie np. skumbrie w tomacie? www.wiersze.annet.pl/w,,14126 A na serio: gdyby AHE byla wlasnoscia spolki zarejestrowanej na Cyprze, to MNiSW obchodzilo sie z nia jak z przyslowiowym zgnilym jajkiem... pl.wiktionary.org/wiki/obchodzi%C4%87_si%C4%99_jak_z_jajkiem Odpowiedz Link Zgłoś
zielony24h Największa lipna uczelnia w Polsce - hipokryzja 01.08.09, 11:49 Z dużym rozbawieniem śledzę kolejne artykuły na temat tej uczelni - szczególnie głos tzw. "środowiska" akademickiego - szczyt hipokryzji - Kto jak nie pracownicy UŁ i PE (uczelni państwowych) są lub byli pracownikami tej uczelni - a teraz wszyscy się wypierają - "jak ktoś przez tyle lat pracował w burdelu to niech nie twierdzi teraz że jest dziewicą". Co sie tyczy poziomu - taki sam jak na innych uczelniach prywatnych (i nietety coraz częściej państwowych - przynajmniej w Łodzi) Kupieckiej, informatyki i innych tworów ze zwrotem Wyżasza w nazwie. PS. A tak na magrinesie - to nie pierwszy "tekst" Wyborczej pisany na zamóienie - do tej pory wykańczali sółki giełdowe teraz wzieli się za szkoły - Szacunek Panowie redaktorzy ...jego ... mać i cała wolność prasy Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Największa lipna uczelnia w Polsce - hipokryzja 01.08.09, 17:59 Pecunia non olet, szczegolnie w Agorze. Jesli klient placi, to klient dostaje, to co chce, niewazne, ze towarem jest tu artykul, w ktorym sa tylko oczywiste klamstwa, niedomowienia, plotki i informacje majace skolowac i zmylic czytelnika... Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Przecież tak wyglądał cały boom edukacyjny IIIRP!! 01.08.09, 12:29 Ten sam, zktórego tak dumni są jej politycy i GW z Pacewiczem na czele;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Przecież tak wyglądał cały boom edukacyjny 01.08.09, 17:56 Masz na 100% racje. W III RP drastycznie zwiekszono ilosc studentow, ale naklady na szkolnictwo wyzsze i nauke zmniejszono (w realnych zlotowkach, czyli uwzgledniajac inflacje). Skutek mogl byc tylko jeden: drastyczny spadek jakosci nauczania, i to szczegolnie na najlepszych uczelniach (UW, UJ, PW, SGH, SGGW czy AGH) oraz praktycznie kompletny upadek PAN. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.nauk.2009 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 01.08.09, 13:08 NIEKOMPETENTNI MATEMATYCY-LOGICY Z PKA!!! W PKA MATEMATYCY OCENIAJĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP, ... PKA NIE JEST KOMPETENTNA Odpowiedz Link Zgłoś
iwona2211 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 01.08.09, 13:15 jestem w SZOKU nie przypuszczalam ze uczelnia w ktorej studiuje i ktora uzyskala sukces na tak duza skale to lipa 1 rok studiow uzupelniajacych byl no ...niezadowalajacy ale drugi to porazka zero przygotowan zajecia "na sile" wprowadzane powtarzane ze studiow lic nie chcialam rezygnowac bo czesne nie male wiec pomyslalam skoncze tu obecnie uzyskalam absolutorium i pisze mgr i co z tego kto mnie po takiej aferze zatrudni??? Odpowiedz Link Zgłoś
klawiaturapodnadzorem Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 02.08.09, 20:59 To gruba przesada! Sama nieraz rekrutowałam i tylko w niewielkim stopniu zwracałam uwagę na wykształcenie, a jeżeli już to jedynie na kierunek, nie na uczelnię. W pracy zawodowej liczy się przede wszystkim doświadczenie, a wiedzę kandydata można sprawdzić zadając merytoryczne pytania. W dzisiejszych czasach, przy takim wyborze kierunków i specjalizacji jedynie niewielka grupa pracuje w swoim zawodzie. Przy selekcji kandydatów z dłuższym stażem pracy zwraca się uwagę na to w jakich firmach i na jakich stanowiskach pracowali wcześniej , a studentów – gdzie się udzielali i praktykowali. Ja osobiście zwracam też uwagę na zainteresowania i często na rozmowach o nie pytam. Dlatego studenci i absolwenci AHE nie mają powodów do obaw. Jeżeli tylko dysponują wiedzą, a na studiach angażowali się w różne inicjatywy, mają co najmniej taką samą szansę na zdobycie pracy jak ich koledzy z uczelni państwowych. iwona2211 napisała: > jestem w SZOKU > nie przypuszczalam ze uczelnia w ktorej studiuje i ktora uzyskala sukces na > tak duza skale to lipa > 1 rok studiow uzupelniajacych byl no ...niezadowalajacy ale drugi to porazka > zero przygotowan zajecia "na sile" wprowadzane powtarzane ze studiow lic > nie chcialam rezygnowac bo czesne nie male wiec pomyslalam skoncze tu > obecnie uzyskalam absolutorium i pisze mgr > i co z tego kto mnie po takiej aferze zatrudni??? Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.nauk.2009 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 01.08.09, 13:18 NA CYPRZE NIE MA PKA, KLIMAT LEPSZY. NIEKOMPETENTNI MATEMATYCY- LOGICY Z PKA!!! W PKA MATEMATYCY OCENIAJĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP, ... PKA NIE JEST KOMPETENTNA Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 01.08.09, 13:21 Pomidor,pomidor, pomidor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 01.08.09, 17:49 A wiec na Cypr! Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.nauk.2009 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 01.08.09, 13:55 Kontrola informatyki przez PKA. NIEKOMPETENTNI MATEMATYCY- specjalność-LOGICY Z PKA!!! W PKA Matematycy OCENIAJĄ DYSCYPLINĘ NAUKOWĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP,GSM,GPS, optoelektronika ... PKA NIE JEST KOMPETENTNA Odpowiedz Link Zgłoś
mateomax Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 01.08.09, 23:12 W tej całej krytyce brakuje mi rozsądku i umiaru. Kto krytukuje, krytukuje wszystko. Znam AHE od zewnątrz niejako, jako łodzianin, nie studiowałem tam, ale widzę jak dużo dobrego uczelnia robi dla samej Łodzi. Apeluję do mieszkanców naszego miasta, aby staneli w obronie tego, co w tej uczelni wydaje mi sie bardzo ważnne. Widzę w AHE instytucję wspierającą kulturę i inicjatywy wielu młodych ludzi. Bez AHE Łódż nie byłaby taka sama, wiedzą to wszystkie osoby zajmujące się kulturą w naszym miescie. Brońmy swego! Odpowiedz Link Zgłoś
lipa-lipa Prośba o profesjonalizm... 02.08.09, 02:23 Co o tym sądzę pisał nie będę, bo kogo to obchodzi... Proszę tylko o szerszą perspektywę spojrzenia i by to ułatwić stawiam jedno proste pytanie, by Wam - dziennikarzom ułatwić wywiązanie się ze swego obowiązku rzetelnego informowania: Podobno największym problemem, jak głosi informacja na stronie MNiSW, jest rażące naruszenie prawa polegające na prowadzeniu kształcenia poza siedzibą uczelni.. Wystarczy zapytać parę osób, a jak się jest dziennikarzem w dużym mieście to żaden problem..., żeby się dowiedzieć, że prowadzenie zajęć poza siedzibą uczelni to powszechna praktyka. I nie tylko w szkołach prywatnych. Bo niby czym jest twór typu "ośrodek zamiejscowy"? A ma go niejedna renomowana państwowa uczelnia.. Podnajmowanie sal w szkołach średnich to dzisiaj standard. Zatem nie zajmując stanowiska każdy prosty człowiek mający tę wiedzę zapyta: o co chodzi? Pytam i ja... Zaś czterdziesto i więcej osobowe grupy studentów to standard w większości prywatnych szkół, które przecież są przedsiębiorstwami i muszą zarabiać-a jedynym ograniczeniem jest pazerność właściciela. Pod tym względem akurat AHE wcale źle nie wypada - bo w trzech ośrodkach, o których mam relacje grupy nie przekraczają 30 osób. Ale autor artykułu wybitnie nie chciał o tym wiedzieć... Owszem, prywatne szkolnictwo w Polsce to "wolna amerykanka", niestety dziennikarstwo ciągle też... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 02.08.09, 12:17 Nikt nie zarzuca AHE tworzenie oddziałów zamiejscowych(to jest zgodne z prawem) , ale nauczanie w punktach rekrutacyjno- konsultacyjnych(to nie jest zgodne z prawem) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 03.08.09, 20:56 Odkad to w UE wolno uczyc tylko w miejscowosciach uznanych przez wladze za odpowiednie? Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 03.08.09, 21:20 mr_kagan napisała: > Odkad to w UE wolno uczyc tylko w miejscowosciach uznanych przez > wladze za odpowiednie? Kagan , przeciez nie jeseś idiotą. WSHE kształcąc ludzi w punktach rekrutacyjnych ponosiła mznacznie mniejsze koszty od konkurencji która kształciła w ośrodkach zamiejscowych .Chyba nie powiesz ,że było to uczciwe . Na dodatek kształcenie to nie było objęte żadną kontrolą , ani normami. Klasyczny paragraf 22: skoro punkty rekrutacyjne nie są oddziałami nie podlegają kontroli ministerstwa. Powtarzam Ci po raz n-ty WSHE mogło inicjować zmiany prawne , nie chciało, bo to się nie opłacało. Wymyśliło patent jak być uprzywilejowanym. Ale się skończyło .C'est la vie. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 03.08.09, 21:48 Przepraszam bardzo, ale to, ze urzednicy ministerialni arbitralnie decyduja, w jakich miastach mozna uczyc na poziomie wyzszym, a w jakich nie, zajezdza mi PRLem, komuna, dyktatura itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 03.08.09, 22:11 mr_kagan napisała: > Przepraszam bardzo, ale to, ze urzednicy ministerialni > arbitralnie decyduja, w jakich miastach mozna uczyc na poziomie > wyzszym, a w jakich nie, zajezdza mi PRLem, komuna, dyktatura > itp. itd. Przepraszam bardzo ,ale to ,że urzędnicy z zarządu dróg ustalają z jaką prędkością mam jeżdzić na określonych odcinkach drogi zajeżdża mi PRLem, komuną, dyktaturą itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 04.08.09, 09:19 Jest roznica miedzy urzednikiem dcydujacym gdzie wyzszej uczelni wolno prowadzic zajecia, a urzednikiem ustalajacym limit szybosci na drodze. Panstwo powinno kontrolowac banki, co nie znaczy jednak, ze panstwo ma dycydowac gdzie (w jakiej miejscowosci) wolno, a gdzie nie wolno otworzyc odddzialu banku... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 04.08.09, 17:06 Państwo nie określa gdzie możesz otworzyc szkołę tylko jakie warunki musisz spełnic aby ją otworzyć ,podobnie jest z bankami. Nie rozumiesz tak prostej rzeczy czy tylko udajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 11:12 Bank to co innego, bo to moze byc np. pralnia brudnych pieniedzy. Ale uczelnia czy szkola? Niech ucza jak chca, a wyniki niech weryfikuje egazmin panstwowy, a nie bezsensowne kontrole urzednicze... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 12:28 mr_kagan napisała: > Bank to co innego, bo to moze byc np. pralnia brudnych pieniedzy. > Ale uczelnia czy szkola? Niech ucza jak chca, a wyniki niech > weryfikuje egazmin panstwowy, a nie bezsensowne kontrole > urzednicze... Sam dałes przykład banku , podaj inny pomyslimy nad innym Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 12:43 Bank to maszynka do produkcji pieniedzy, wiec musi byc pod kontrola panstwa, aby podaz pieniadza nie byla za duza (hiperinflacja prowadzaca do rozkladu gospodarki) albo za mala (deflacja a wiec recesja). Stad w USA mamy Rezerwe Federalna, ktora funkcjonuje de facto pod scisla kontrola panstwa i na podstawie bardzo szczegolowych ustaw. A uniwersytet to moze w USA zalozyc praktycznie kazdy, kto dysponuje odpowienim kapitalem, ale nie kazdy (praktycznie zaden) z tych nowoutworzonych uniwerytetow nie dostanie sie do Ivy League... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 13:41 mr_kagan napisała: > Bank to maszynka do produkcji pieniedzy, wiec musi byc pod > kontrola panstwa, aby podaz pieniadza nie byla za duza > (hiperinflacja prowadzaca do rozkladu gospodarki) albo za mala > (deflacja a wiec recesja). > Stad w USA mamy Rezerwe Federalna, ktora funkcjonuje de > facto pod scisla kontrola panstwa i na podstawie bardzo > szczegolowych ustaw. A uniwersytet to moze w USA zalozyc praktycznie > kazdy, kto dysponuje odpowienim kapitalem, ale nie kazdy > (praktycznie zaden) z tych nowoutworzonych uniwerytetow nie dostanie > sie do Ivy League... Każda działalnośc gospodarcza to maszynka do zarabiania pieniędzy . Bank " handluje" pieniądzem , uczelnia "handluje" nauczaniem. Jednych i drugich ograniczaja przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 14:02 Bank kreuje pieniadz, inne biznesy tylko moga zamienic towary i uslugi przezen produkowane (badz nabyte w przypadku handlu) na pieniadz... Jeszcze raz przypominam, ze bank nie tylko handluje pieniadzem, ale tez ten pieniadz tworzy, obecnie niejako z "niczego"... Na poczatek: portalwiedzy.onet.pl/70277,,,,kreacja_pieniadza,haslo.html Kreacja pieniądza, wprowadzanie do obiegu przez banki komercyjne dodatkowych (ponad wartość bazy monetarnej) ilości pieniądza, w wyniku operacji kredytowych, których podstawą są depozyty bankowe. Ten dodatkowy pieniądz ma charakter bezgotówkowy. Dla zapewnienia bezpieczeństwa depozytariuszy i niedopuszczenia do inflacji bank centralny reguluje rozmiary kreacji pieniądza kredytowego poprzez ustalanie stopy rezerw obowiązkowych i stóp oprocentowania kredytów udzielanych bankom komercyjnym. Wielkość kreacji pieniądza uzależniona jest w ten sposób nie tylko od rozmiarów depozytów, ale także od odwrotności stopy rezerw obowiązkowych. Kreacja pieniądza może następować także w wyniku skupu walut obcych i dewiz przez banki komercyjne lub udzielania przez bank centralny pożyczek państwu na sfinansowanie deficytu budżetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
lipa-lipa Re: Prośba o profesjonalizm... 04.08.09, 00:39 To jakie są wyróżniki oddziału zamiejscowego??? Uprzedzając najbardziej prawdopodobną odpowiedź powiem tak: Przypuszczam, że wyróżnikami są zatrudnieni w tamtych miejscach pracownicy na etacie i wtedy te ośrodki mają przydomek "dydaktyczny" czy jakoś. Tylko, że wiele uczelni państwowych ma ośrodki zamiejscowe, które nie są dydaktycznymi. To są tylko sale kilkadziesiąt kilometrów od siedziby. Nikt tam nie jest zatrudniony, nie ma biblioteki itd. I nikt o tym nawet nie wspomina... A zasadniczo nie jest dla mnie jasne sformułowanie "poza siedzibą uczelni" bo to jest zarówno podnajęta szkoła na drugim końcu większego miasta jak i podnajęta szkoła w oddalonym np. o 300km miasteczku - nie widzę większej różnicy. A prawie każda szkoła prywatna - nawet jeśli ma siedzibę to za małą i podnajmuje sale poza nią. A zatem? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 04.08.09, 09:16 Otoz to. SGH od niepamietnych lat prowadzi zajecia w budynku szkoly podstawowej na ul. Wisniowej, ktory to budynek zupelnie sie nie nadaje dla uczelni wyzszej, i nikt sie do tego nie czepia. A przeciez nie jest wazne, gdzie sie prowadzi zajecia, ale jak sie je prowadzi i kto je prowadzi. Ale gdyby zlustrowac czolowe polskie wyzsze uczelnie pod katem, jak sie na nich prowadzi zajecia i kto je prowadzi, to trzeba by zamknac wiekszosc z nich za skandalicznie niski poziom nauczania... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 04.08.09, 17:13 Otóż wyobraź sobie ,że niezwykle ważne jest gdzie prowadzisz zajęcia. Lokal musi spełniac warunki Sanepid. PIP i Straży Pożarnej.Nie moożesz mój drogi nawet będąc świetnym nauczycielem nauczać w stodole bo jak Ci się uczniowie spalą to będzie bida. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 11:11 Tyle, ze AHE prowadzila zajecia w budynkach legalnych szkol (panstwowych i prywatnych), wiec twoj argument o stodole odpada... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 04.08.09, 17:04 lipa-lipa napisał: > To jakie są wyróżniki oddziału zamiejscowego??? > > Ja tego nie wiem i podejrzewam ,że ty również,ale AHE jak nie wiedziała to mogła wystąpić do ministerstwa o wykładnię. Nie wystąpiła bo na sto procent byłaby dla niej niezadowalająca. Niestety tak to juz jest na pograniczu czasem ty strzelasz czasem do ciebie strzelają. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 11:13 Prawo jest tu, jak na ogol, niejasne i az sie prosi o wykorzystanie tych niejasnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
lipa-lipa Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 11:48 AHE mogła wystąpić do ministerstwa o wykładnię... ok -tak samo jak dziesiątki innych uczelni. I one też tego nie zrobiły. I też prowadzą zajęcia poza siedzibą uczelni. I do nich jakoś nikt nie strzela. I o to mi zasadniczo chodzi - powiedzmy, że 100 szkół robi coś nie tak (chociaż dla mnie to jest zagadka jaki to problem..) a upominamy tylko jedną. A Ty chyba trochę schodzisz z linii strzału... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 12:16 Skad wiesz, ze nie wystapila? Maja przeciez swych prawnikow, jak kazda duza firma! Anyway, nagonka na prywaciarzy zupelnie jak w Glosie Pracy z czasow, gdy zastepca jego Red. Nacz. byl Tatus Adasia M., tow. Ozjasz Szechter... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 12:25 W pewnej wsi wszyscy pędzili bimer. Pewnego dnia do Kowalskiego który pędził najwiecej bimbru, miał najlepszy i najczystrzy(ba lepszy niz legalny w sklepie) przyszedł komendant i go zaaresztował. Wszyscy wiedzieli ,że komendant ostatnio pokłócił sie z Kowalskim , a na dodatek zięc komendanta też pędził ale gorszy. Czy z tego powodu działalność Kowalskiego stała się legalna? I o to w tym wszystkim chodzi i nie udawajcie ,ze nie rozumiecie Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 12:37 Nie, nie byla. Ale dzialalnosc komendanta byla conajmniej nieetyczna. A P. Michnik to podobno na lamach GW broni tw. etosu... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 13:10 Jak mówi Kagan "Nie ma uniwersalnej etyki" Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 14:04 Nie ja to wymyslilem, ze kazda etyka jest relatywna... Na poczatek: pl.wikipedia.org/wiki/Etyka Odpowiedz Link Zgłoś
lipa-lipa Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 13:05 No nie :-))) te przypowieści są coraz lepsze. Tylko bez przesady. Polska ma podobno ambicje być państwem prawa, a prawo ma być stanowione równo dla wszystkich. Stąd porównanie do wsi stanowiącej prywatny folwark komendanta nie do końca dobre. Jest też inny problem. Otóż pozostali bimbrownicy pędzą po kryjomu, a pozostałe uczelnie (w tym państwowe) nie. Zatem jeśli mamy w to zgrać to bądźmy precyzyjni i trochę przebudujmy tę baśń. Komendant może równie łatwo złapać pozostałych bo ma świetne rozpoznanie. Komendant ma też własną produkcję, a oprócz tego działa we wsi państwowa gorzelnia. Zatem wszyscy produkują - powiedzmy, że nawet legalnie, a największe przewinienie polega na zbyt dużej zawartości fuzli ;-) Wszyscy przekraczają dopouszczalną normę- ale tylko Kowalski za to siedzi. Czy z tego powodu wszyscy pozostali przestali przekraczać normę? Z Komendantem włącznie? Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 13:09 Nia zrozumiałeś. PĘDZENIE BIMBRU JEST NIELEGALNE i nie chodzi o jakość produkowanego alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 14:09 Pedzenie bimbru jest nielegalne tylko tam, gdzie tego zabrania prawo z przyczyn finansowych (monopol panstwa) albo spolecznych (ograniczenie pijanstwa i chorob zwiazanych ze spozyciem niskiej jakosci alkoholu) albo religijnych (jak np. u Kalwina: upic sie jest przyjemnie, wiec trzeba to zakazac, aby zycie ludzkie nie bylo zbyt przyjemne). Ale nie ma zadnego, uniwersalnego powodu, dla ktorego pedzenie bimbru ma byc zle z samej definicji, i to wszedzie i we wszystkich warunkach... Jakze czesto zle prawo robi z uczciwych ludzi - przestepcow... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 14:34 Jezeli coś nie jest zgodne z prawem jest..... nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Nie ma niewinnych! 05.08.09, 16:57 Raczej powiedzial bym, ze wszystko jest legalne, co nie jest wyraznie zabronione prawem. Ty zas wyznajesz zasade "alles verboten", od ktorej juz bisko jest do zasady "na kazdego sie znajdzie paragraf" i wreszcie do zasady nr jeden tow. Feliksa Edmundowicza Dzierzynskiego: "nie ma ludzi niewinnych, sa tylko ludzie zle przesluchani"... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 05.08.09, 20:27 mr_kagan napisała: > Raczej powiedzial bym, ze wszystko jest legalne, co nie jest > wyraznie zabronione prawem. Nie ma pojęcia prawnego "wyraźnie zabronione" jest pojęcie "zabronione" I w tym jest problem Twój i {podejrzewam AHE) rozróżniacie pojęcia: -drastycznie zabronione -wyraźnie zabronione -mgliście zabronione -delikatnie zabronione -zabronione ledwo co -zabronione tak nieznacznie ,że w zasadzie dozwolone Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 05.08.09, 20:36 Prawo jest z definicji niejasne, gdyz jest tworzone przez prawnikow w tym celu, aby prawnicy mieli zajecie, i to dobrze platne. Prawo proste, jasne, przejrzyste, spojne i logiczne pozbawiloby przeciez pracy 99% prawnikow! Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 05.08.09, 20:37 mr_kagan napisała: > Raczej powiedzial bym, ze wszystko jest legalne, co nie jest > wyraznie zabronione prawem. Ty zas wyznajesz zasade "alles > verboten", od ktorej juz bisko jest do zasady "na kazdego sie > znajdzie paragraf" i wreszcie do zasady nr jeden tow. Feliksa > Edmundowicza Dzierzynskiego: "nie ma ludzi niewinnych, sa tylko > ludzie zle przesluchani"... Po raz kolejny zarmiast przeczytać ,ze zrozumieniem chcesz interpretować to co mówię. Po pierwsze primo:Zasada wszystko "Jezeli coś nie jest zgodne z prawem jest..... nielegalne" i zasada "wszystko jest legalne, co nie jest zabronione prawem" znaczą dokładnie to samo (i nie udawaj ,że tego nie rozumiesz) Po drugie primo: nie mów mi jakie wyznaję zasady bo nic o nich nie wiesz. Z żadnego mojego tekstu nie wynika zasada "alles verboten" .Jak Ci brak argumentów to szukaj ich gdzie indziej ,a nie w słowach których nie powiedziałem i poglądach których nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 05.08.09, 20:42 Zasada "jezeli coś nie jest prawnie dozwolone, jest nielegalne" i zasada "wszystko jest legalne, co nie jest zabronione prawem" znaczą zupełnie co innego. Nie udawaj, ze tego nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 05.08.09, 20:54 Dobra Jeżeli coś jest nie-dozwolone jest za-kazane. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 08:00 Jeszcze raz powtarzam: - w krajach cywilizowanych wolno robic wszystko, z wyjatkiem tylko tego, co prawo wyraznie zabrania i obowiazuje w nim zasada domniemania niewinnosci, zas - w krajach niecywilizowanych nic nie wolno robic ("alles verboten") poza tym, na co prawo wyraznie pozwala, i nie jest tam stosowana zasada domniemania niewinnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 08:12 mr_kagan napisała: > Jeszcze raz powtarzam: > - w krajach cywilizowanych wolno robic wszystko, z wyjatkiem > tylko tego, co prawo wyraznie zabrania i obowiazuje w nim zasada > domniemania niewinnosci, zas > - w krajach niecywilizowanych nic nie wolno robic > ("alles verboten") poza tym, na co prawo wyraznie pozwala, i nie > jest tam stosowana zasada domniemania niewinnosci... Dobrze Po pierwsze Masz rację (poza oczywiście stwierdzeniem " wyraźnie") Z tego też powodu nie jest zakazane prawnie pisanie cyklu negatywnych artykułów tylko o AHE Nie jest zakazane wszczynanie procedury likwidacyjnej uczelni przez ministerstwo i podanie tego do publicznej wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 20:11 1. Polskie prawo wyraznie zakazuje znieslawiania. 2. Polskie prawo wyraznie zakazuje tez dyskryminacji firm prywatnych (np. prywatnych uczelni wyzszych) w stosunku do firm panstwowych (np. panstwowych uczelni wyzszych). Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 20:18 1 w którym miejscu GW pisząc artykuł zniesławiła AHE? 2.A gdzie tutaj mamy do czynienia z dyskryminacją? Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 20:42 1. Np. nazywajac ja "lipna uczelnia", mimo iz AHE ma pozwolenie na swa dzialalnosc. 2. Zadna panstwowa uczelnia nie byla tak dokladnie kontrolowana jak AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 21:00 1. Można się obrazić o określenie "lipna uczelnia" , ale każdy może wyrazić swoją opinię . "Łowcy skór" też powinni zaskarżyć gazetę o takie ich określenie? 2. Wnikliwość kontroli nie jest chyba przestępstwem Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 21:08 1. "Lowcy skor" naruszali nie tylko prawo kryminalne, ale tez postepowali wybitnie nieetycznie. Natomiast AHE nie jest lipna uczelnia, a jak najbardziej prawdziwa, stad nazwanie jej "lipna" jest znieslawieniem. 2. Wnikliwość kontroli nie jest przestępstwem, ale primo to nie moze byc ona zbyt wnikliwa (i.e. ponad potrzeby), a secundo to tak samo wnikliwie powinny byc skontrolowane uczelnie panstwowe z SGH na czele (inaczej mamy dyskryminacje sektora prywatnego)! Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 21:24 1. W momencie pisania artykułuów nie mieli jeszcze zarzutów- byli zwykłymi pracownikami pogotowia. AHE ma prawo się odwołać do sądu o określenie "lipna".Nie uważam jednak,aby w kontekście nieprawidłowości na AHE uczelnia wygrała proces. 2. Co znaczy "kontrola zbyt wnikliwa"? kontrola to kontrola, jest procedura która ją określa. Jeżeli kontrolujący zrobił coś co przekraczało zakres kontroli należy złożyć skargę. Rozumiem ,że jak do Pana Zenka przyjdzie kontrola ze skarbowego to znaczy ,że go szykanują bo nie zarządzili kontroli we wszystkich podmiotach gospodarczych w kraju,albo najlepiej w całej Uni Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 22:09 1. AHE nie jest lipna uczelnia. A wiec ma szanse na wygranie procesu. 2. Niestety, kontrola ze skarbowego to jest zbyt czesto szykana i dyskryminacja. Czemu nie kontroluja firm zagranicznych, znanych z tego, ze nie placa podatkow, a biora sie prawie wylacznie za krajowe? Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 06.08.09, 22:22 1. GW twierdzi ,że lipna, ty twierdzisz ,że nie. Opinia jest jak dupa ...kazdy ma własną 2.Skąd wiesz ,że nie kontrolują? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 07.08.09, 09:35 1. GW nie ma argumentow na 'lipnosc' AHE. 2. Kontroluja, ale nie tak ostro jak prywatnych... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Nie ma niewinnych! 07.08.09, 20:04 1.GW pewnie uważa ,że ma (patrz mój post wcześniejszy) 2 Nie ma zakazu ostrych kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nie ma niewinnych! 07.08.09, 22:36 Ostre kontrole nie sa mozliwe w demokracji... A reszte, Kochane Dzieci, tp dopowiedzcie sobie sami... Odpowiedz Link Zgłoś
lipa-lipa Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 04:46 zue2 napisał: > Nia zrozumiałeś. PĘDZENIE BIMBRU JEST NIELEGALNE i nie chodzi o > jakość produkowanego alkoholu Albo gramy albo nie. Proponujesz konwencję przypowieści - ja zwracam Ci uwagę, że podana przez Ciebie jest nieco nieprecyzyjna- bo nie oddaje dokładnie analizowanej sytuacji i wskazuję gdzie są te nieścisłości. To Ty nagle udajesz barana i piszesz "nie zrozumiałeś" zamiast coś dalej zaproponować. Pędzenie bimbru jest nielegalne - a prowadzenie szkół wyższych nie. Więc zaproponowałem, żeby przewinienie polegało na czymś innym. Wszyscy pędzą legalnie, ale nie każdy spełnia narzucone normy. Zresztą - to oczywiste, Ty to rozumiesz tylko rozumiesz też, że na tym przykładzie właśnie można łatwo wykazać tezę przeciwną do Twojej. A mianowicie, że cała ta sytuacja jest przykładem prywaty i drwienia z prawa, a nie jego konsekwentnego stosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 07:54 Otoz to. Do AHE ministerstwo wyraznie sie zlosliwie przyczepilo za podpuszczeniem konkurencji na zasadzie "paragraf sie zawsze znajdzie". Trzeba wiec radykalnie uproscic prawo o uczelniach wyzszych, a przede wszystkim, zgodnie z uijnym acquis communautaire, traktowac w przepisach i w czynach tak samo uczelnie panstwowe jak i prywatne (a wiec rozpoczac dzialania majace na celu zamkniecie np. takiej SGH za prowadzenie zbyt duzej ilosci zajec dla zbyt duzej ilosci studentow przy uzyciu zbyt malej kadry naukowo-dydaktycznej i za nielegalnie pobieranie oplat od studentow). Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 08:05 Pędzenie Bimbru jest nielegalne. Legalna może być produkcja alkoholu po spełnieniu okreslonych procedur i uzyskaniu pozwolenia. Otóż kształcenie w oddziałach zamiejscowych to "produkcja alkoholu" nauczanie w punktach rekrutacyjnych to "pedzenie bimbru" i podkreslam nie oceniam jakości trunku Zeby nie było watpliwości uwazam ,że AHE pożarła się o coś z GW i dlatego afera madialna.Problem w tym ,że Gazeta napisała jednak prawdę (co prawda w konwencji tabloidu ale tak pisze od wielu lat). Odnośnie konsekwentnego stosowania prawa: Nie wszyscy pijani kierowcy zostana złapani, nie wszyscy mordercy zostana złapani , nie wszyscy złodzieje zostana złapani. Dlaczego doczepiono sie do AHE ,a nie pomniejszych szkółek. Pomijając powod podany na górze to prawda jest taka : jak w sklepiku osiedlowym Pani Henia wyłaczy lodówkę na weekend i jej sie zepsuje kilogram kiełbasy, a później dzieci Pana Zenka się nia struja i będą miały sraczkę to pies z kulawą nogą (poza ewentualnie Panem Zenkiem ) się tym nie zainteresuje.Ale jak podobny zabieg zastosuje Hipermarket z najwięszej sieci w Polsce i zatruje się 500 osób to prasa , TP i TVN będzie o tym trąbić przez tydzień i drązyc temat ,jak to zawsze w tej sieci źle było. Takie życie Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 20:15 Ciekawe, ze w rektoracie AHE mozna podziwiac zdjecie obecnego prezydenta AHE z obecnym red. nacz. Gazety Wyborczej. A wracajac do meritum: nie chodzi tu o to, ze w supersamie nawalila lodowka, ale ze wlasciciele mniejszych sklepow nie moga scierpiec tego, ze ow supersam otwiera kolejne filie, i ze te filie prosperuja.... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 20:25 Niestety jak zwykle próbujesz wykręcić moją wypowiedź i skierowac na inne tory. W mojej wypowiedzi chodziło o to ,że zatrucie dzieci Pana Zenka kiełbasą to żaden news, ale zatrucie 500 klijentów hipermarketu to juz jest news. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 20:43 Zle porownanie: tu nie chodzilo o jakosc kielbasy, ale o to, gdzie sie ja sprzedaje... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 20:56 Wybacz, chodzi o jedno (jakość kiełbasy) jak i o drugie (gdzie się ją sprzedaje) inaczej to nie ma sensu. W koncu to mój przykład. Proszę nie tłumacz mi co chciałem napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 21:03 Ministerstwo Handlu Wewnetrznego nie kwestionowalo w tym przypadku jakosci kielbasy, a tylko miejsca jej sprzedazy... Pozdr. :) Prof. zw. belw. dr hab. inż. arch. dr h.c. (mult.) Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 21:11 Znowu udajesz ,że nie rozumiesz? Temat dotyczył zaangazowania mediów, a nie organów rządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 21:16 Ta dyskusja miedzy nami do niczego nie prowadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 21:26 Taki był twój cel.Temat niewygodny wolisz wałkować SGH Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 22:06 SGH to dzis najwiekszy przekret w szkolnictwie wyzszym RP. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 06.08.09, 22:23 Nareszcie na bezpiecznych wodach. mr_kagan napisała: > SGH to dzis najwiekszy przekret w szkolnictwie wyzszym RP. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 07.08.09, 09:36 Na temat SGH to wiem sporo, i chetnie sie ma wiedza podziele z CBA czy Prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Prośba o profesjonalizm... 13.09.09, 21:21 niby "phd" a jednak głupi aż miło - od czego jest Photoshop, dla zdolnego grafika, to "prezydent" AHE mógłby mieć zdjęcie z obecnym prezydentem USA, a nie tylko red. nacz GW. Słabo się postaraliście :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 26.09.09, 15:16 To nie byl ani "phd" (jest tylko PhD badz Ph.D.) ani tez Photoshop - taka manipulacje jest bowiem dosc latwo wykryc... Odpowiedz Link Zgłoś
lipa-lipa Re: Prośba o profesjonalizm... 07.08.09, 00:04 No racja - jeśli ma być legalna - to niech się nazywa produkcja alkoholu -a nie pędzenie.. ;-) Cieszę się, że rozmówca czyta jednak posty innych i merytorycznie odpowiada - w końcu to dzisiaj rzadkie i chyba niemodne… ;-) Co do pijanych kierowców to jednak znowu się przyczepię: nie łapiemy ich wszystkich bo nie mamy tylu patroli. Jak kierowca dojedzie do celu to jest już pozamiatane -nikt go nie złapie. Uczelnia jest kierowcą jakby zawodowym - jedzie non stop - można go łapać kiedy się chce bo wiadomo na jakiej drodze itd. Czyli wystarczy nawet jeden patrol (np. jakaś komisja..) żeby sprawdzić wszystkich. I tak się niby dzieje. Tylko, że ten patrol jest dość ciekawie uformowany i w efekcie raz jest ślepy, a raz ma sokoli wzrok. Jest to fakt - i jako taki powinien bulwersować. Większości z nas jednak nawet to nie dziwi.. Mnie jednak bulwersuje fakt, że krzyczący tyle sami o sobie dziennikarze (jakiż to ważny zawód wykonują i w ogóle..) z kolei nie chcą widzieć tego faktu. Mało tego - podobnie jak u lekarzy solidarność zawodowa nakazuje podobną ślepotę pozostałym kolegom i koleżankom. W efekcie ktoś pisze bardzo wybiórczy artykuł - w dodatku w konwencji sensacji - i wobec totalnego braku jakiejkolwiek odzewu (bo czymże my tutaj jesteśmy - zaledwie tanim alibi - bo kto to tu czyta..), zgodnie z gebelsowską zasadą, powielony kilkukrotnie zaczyna nabierać znamion obiektywnej prawdy. I pewnie jestem jakiś nienormalny, bo to właśnie mnie przeraża... Tak na marginesie - co to jest GW? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 07.08.09, 09:45 GW to oczywiscie Gazeta Wybiorcza. I zgoda: 1. Kontrolowac powinno sie tak samo wszystkie podmioty, a nie jedne (prywatne uczelnie) ostro, a drugie (pnstwowe uczenie) lagodnie. 2. Niestety, negatywne PR (Public Relations) jest na ogol o wiele skuteczniejsze niz pozytywne: nieufna ludzka natura (szczegolnie w Polsce) bardziej uwierzy w oskarzenia niz w pochwaly a krzywdzaca etykietke trudno jest odlepic... 3. Niestety, A. Michnik okazal sie pilnym uczniem pewnego niemieckiego doktora, absolwenta prestizowego uniwersytetu w Heidelbergu i milosnika romantyzmu w teatrze. "... earned a Ph.D. from Heidelberg University in 1921, writing his doctoral thesis on 18th-century romantic drama". en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 07.08.09, 20:13 1 kontrola - procedura, a jak w ramach procedury kontroluje kontroler to juz jego sprawa. 2 Absolutna prawda dlatego jak wcześniej pisałem trzeba dbac o opinię (a tej AHE nie miała najlepszej- punkty rekrutacyjne, niedozwolone zapisy w umowach ze studentami-rzecznik konsumenta i parę innych "grzeszków") 3. Jednych czytelników Michnik zyska , innych straci. Biorąc pod uwagę upadek "Dziennika" to i tak sukces tego roku juz osiągnął. Fakt ,że przestaniesz czytać wyborczą niespecjalnie go wzruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Prośba o profesjonalizm... 07.08.09, 20:02 Ale urzędy skarbowe też wszystkich nie kontrolują. Celem kontroli jest równiez działanie prewencyjne. "Skoro doczepili sie do kogoś tak wielkiego jak AHE to trzeba uważać" Po co kontrolować wszystkich . Skontrolować jednego, nagłośnić , reszta się przestraszy i może na jakiś czas będzie spokój. Traktowanie gazety (jakiejkolwiek)jako źródła obektywnej informacji jest niestety trochę naiwne. Media i ich właściciele sa takim samym uczestnikiem gry rynkowej i politycznej jak władza. Makary Stasiak przekonał się boleśnie, że nie tylko polityk jest jak mucha (można zabić go gazetą)Trzeba jednak przyznać ,że AHE nie jest muchą specjalnie czystą. GW to skrót od Gazety Wyborczej (ot lenistwo) Na post nie odpowiem - wyjeżdzam Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 07.08.09, 22:34 W demokracji nie uzywa sie metody zastraszania... I milego urlopu! :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Prośba o profesjonalizm... 05.08.09, 14:15 Alez Polska od roku 1990 jest takim prywatnym folwarkiem post- solidarnosciowcow z POPiSu i post-komunistow z SLD przy pomocy pseudo-ludowcow z d. ZSL. Niestety, Polacy rzadzic sie nie potrafia, i bledem bylo przyznanie Polsce niepodlegloci w roku 1918 i po raz drugi (ograniczonej, ale zawsze niepodleglosci) w roku 1944. Nie chodzi przeciez o to, aby Polska (byt przeciez z def. wirtualny) istniala, ale aby Polakom zylo sie dobrze. Bowiem, jak dotad, to poza elitami (z def. gora 5-10% ludnosci RP), Polakom zyje sie o wiele lepiej poza Polska: stad ta masowa ucieczka mlodych (i nie tylko) ludzi z Polski na Zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
szanowna.pani Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 02.08.09, 13:52 Jestem absolwentką WSHE w Sieradzu. Nie wiem czy śmiać się czy płakać na tek stek bzdur! Tyle lat uczelnia funkcjonowała i jakoś Komisja Akredytacyjna nielegalności nie zauważyła. A to nie jest jakaś tam maleńka szkółka, że zginie w tłoku. Mało tego, jak byłam na 3 roku mieliśmy na uczelni Komisję, mało tego miałam wizytacje na zajęciach a to było w 2007 roku. I co wtedy było ok? No było, ale przez te 2 lata uczelnia rozrosła się jeszcze bardziej i stanowi tylko większą konkurencję. A dodam od siebie, że skończyłam również studia uzupełniające na UWr. I kto jak kto, ale ja z doświadczenia wiem jaka jest różnica w poziomie nauczania i standardzie uczelni! I w skrócie mogę powiedzieć, że takiej laby jak na Uniwerku Wrocławskim to na WSHE nie było. Laby i kompletnego braku szacunku wobec studentów, braku zainteresowania i przygotowywania na zajęciach, seminariach. Oczywiście porównuję tylko swój kierunek, bo nonsensem byłoby porównywanie dwóch różnych. A skończyłam pedagogikę. Ci co pisali artykuł są śmieszni... Nasza klasa i kalkulator. Żenujące. Szkoda, że nie liczyło... Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte tyle tylko, że Sieradz jest legalny 02.08.09, 15:42 i figuruje w na liście Ministerstwa - jeden kierunek, pedagogika studia licencjackie, dodam i błagam, przestańcie już wykazywać tę niby znaną z doświadczenia wyższość AHE nad poszczególnymi uniwersytetami - kto się ma na to nabrać? ciemny lud to kupi? żałosna obrona Odpowiedz Link Zgłoś
szanowna.pani Re: tyle tylko, że Sieradz jest legalny 03.08.09, 17:41 Mnie nie interesuje to co mówią inni i nie porównuję całej uczelni. Porównuję tylko swój kierunek. Nie mam prawa uogólniać, odnoszę się tylko do swojego podwórka. Nie twierdze, że studiując pedagogikę na WSHE prułam sobie żyły, bo nie ma co ukrywać, ale nie jest to specjalnie ciężki kierunek. Różnica na WSHE na UWr polegała na tym, że na UWr wręcz nie czułam, że studiowałam. Poziom był nieporównywalnie niższy, materiał przestarzały (dużo treści powielanych z zakresu studiów licencjackich tylko w okrojonych wersjach), egzaminów niewiele (zdarzało się przepisywanie ocen z ćw., było i tak, że dostaliśmy gotowe pytania od wykładowcy na dzien przed egz.). Poza tym co mnie b. zdziwiło na Uniwerku to brak egzaminów ze wszystkich przedmiotów, a mianowicie były przedmioty tylko na zal. Na WSHE każdy przedmiot kończył się egzaminem. Ja już nie wspomnę o traktowaniu studentów przez wykładowców i podejściu do pracy. Nie wspomnę też o seminariach dyplomowych. Na Uniwersytecie przez 2 lata nie dostałam ani jednej rady,komentarza,pomocy. Jedyne co słyszałam to: "teraz piszcie pierwszy rozdział, teraz drugi, a teraz trzeci". Nie doczekałam się nawet najmniejszej pomocy, nawet konstruktywnej oceny mojej pracy, bo jedyne co słyszałam oddając kolejne fragmenty pracy to: "Ja to przyjmuję". A prace napisałam tylko dzięki wiedzy ze studiów licencjackich. Choć wiem,że moja magisterka była dużo słabsza niż licencjat, bo trudno napisać taką prace bez pomocy promotora, a ja jej nie otrzymałam tak samo jak większość osób na moim roku. Druga sprawa jest taka,że śmieszą mnie te wypowiedzi wykładowców z Uniwersytetów o poziomie wiedzy studentów uczelni prywatnych w tym AHE i WSHE. To tak jakby sami sobie w gębe dawali, bo większość z nich trzepie drugi etacik. Zwłaszcza pedagodzy, którzy w Łodzi mają AHE po drugiej stronie ulicy. Zdarzało się, że rozmawiałam ze znajomymi z UŁ o poszczególnych wykładowcach. Okazywało się, że przeprowadzają IDENTYCZNIE zajęcia co u nas i tak samo wygląda egzamin, wręcz kwestionariusze pytań są te same. A jako promotora na licencjacie miałam akurat prof. z UŁ. A żeby śmieszniej było Pani prof. po obronie oświadczyła Pani recenzent (która również wykłada na UŁ), że pierwszy raz była promotorem na WSHE i jest niebywale zaskoczona poziomem naszych prac, bo wypadły dużo lepiej niż na UŁ. Nie wymyśliłam sobie tego, recenzentka tak nam przekazała. Inna anegdotka mówi już o sytuacji z UWr kiedy kolega podszedł do wykładowcy z prośbą przepisania oceny ze studiów licencjackich. On skończył Dolnośląską Wyższą Szkołę Edukacji. Pani dr odmówiła jak zobaczyła co skończył i stwierdziła, że tylko z Uniwerku przepisuje,bo jego szkoła ma niższy poziom. Kolega spojrzał na książki znajdujące się na jej biurku i zapytał: "Niższy poziom, a korzysta Pani z naszych skryptów i materiałów, jak to?" To Pani dr strzeliła tylko franka i spytała: "to one wasze są?" i juz nie miała argumentu żeby nie przepisać oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
wilamek Re: tyle tylko, że Sieradz jest legalny 04.08.09, 23:36 jaki atak taka obrona ponte_aronte napisał: > i figuruje w na liście Ministerstwa - jeden kierunek, pedagogika studia licencj > ackie, dodam > i błagam, przestańcie już wykazywać tę niby znaną z doświadczenia wyższość AHE > nad poszczególnymi uniwersytetami - kto się ma na to nabrać? ciemny lud to kupi > ? > żałosna obrona Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: tyle tylko, że Sieradz jest legalny 05.08.09, 11:09 WSHE w Sieradzu ma osobnego rektora, choc tego samego wlasciciela co AHE w Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
magda28abcd Koło ratunkowe dla studenta... 02.08.09, 20:37 Koło ratunkowe dla studenta... [0] W czerwcu szczęśliwie obroniłam się w AHE. Studiowałam na tej uczelni dwa lata. Jako absolwentka mogę powiedzieć, iż studia do łatwych nie należały, nikt nie dawał nam taryfy ulgowej. Studiowałam filologię angielską. Pracę magisterską pisałam cały rok i kosztowało mnie to wiele godzin uczciwej pracy. Osoby z którymi uczęszczałam na seminarium zamieszczały fragmenty swoich prac w renomowanych gazetach edukacyjnych. Dlatego uważam, iż nie można wszystkich wrzucać do jednego worka z napisem:'studeńci w ahe nic nie robią a dyplom mają za pieniądze' jest to bardzo krzywdzące. Jeżeli chodzi o uczelnię to mam nadzieję, iż ta cała afera jest wynikiem niżu demograficznego czyli walki o studenta. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
goj_a Re: Koło ratunkowe dla studenta... 24.08.09, 10:26 Obserwuję jak studenci na forach przebijają się nawzajem kto jest lepszy i mądrzejszy, studenci prywatnych uczelni czy jednak państwowych? Zastanówcie się czemu to ma służyć. Niech każdy zajmie się sobą i tym, żeby być lepszym człowiekiem, a nie szukać gorszych. Na rozmowach kwalifikacyjnych i tak przyszły pracodawca szybko zorientuje się z jakim człowiekiem ma do czynienia. A jak nie na rozmowie to na pewno podczas okresu próbnego, w którym to trzeba pokazać swoje umiejętności. Wątpię, żeby ktoś rozsądny patrzył tylko na dyplom i na podstawie czy jesteś z prywatnej czy z państwowej uczelni, przyjmował do pracy. Dlatego studenci, wyluzujcie… Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Koło ratunkowe dla studenta... 26.09.09, 15:19 Otoz to. Studentom zawsze powtarzam, ze prawdziwe egzaminy to beda oni zdawac juz po skonczeniu studiow... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
c-not Re: Koło ratunkowe dla studenta... 28.09.09, 14:06 noo, ale smród i tak pozostanie Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Koło ratunkowe dla studenta... 28.09.09, 18:36 Smrod to zostanie wokol Kudryckiej... Odpowiedz Link Zgłoś
c-not Re: Koło ratunkowe dla studenta... 29.09.09, 13:10 też, z tą różnicą, że smród nie zaszkodzi jej tak bardzo jak może zaszkodzić (jak zwykle zresztą) najmniej winnym czyli studentom i pracownikom Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: Koło ratunkowe dla studenta... 28.12.09, 22:02 Zaszkodzi jej, jak PO przegra wybory... Reforma Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi przyjęta przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego! Uczelnia może istnieć i rozwijać się dalej! 1 grudnia 2009 r. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przekazało władzom AHE pismo, z którego wynika, iż resort zaakceptował utworzenie 66 Zamiejscowych Ośrodków Dydaktycznych, a przekazana do Ministerstwa dokumentacja spełnia wymogi prawne. Resort nie ma także zastrzeżeń do wykonanych przez Uczelnię zaleceń pokontrolnych. Zaakceptowano zmiany w programie i regulaminie studiów, obsadzie kadry dydaktycznej, dostępie do bibliotek i kształceniu na odległość. Oznacza to, że Ministerstwo przyjęło i zaakceptowało wdrożony przez Uczelnię program restrukturyzacji, Uczelnia istnieje, a studenci AHE kształcą się legalnie i nie grozi im utrata miejsca nauki. Wiadomości z Ministerstwa to także ulga dla pracowników Uczelni, którzy nie muszą obawiać się o swoje miejsca pracy. www.wshe.lodz.pl/index.php?lang=pl&content_id=46 Odpowiedz Link Zgłoś
snrkaganini Re: Koło ratunkowe dla studenta... 07.04.10, 19:15 No i co? Jakie sa teraz losy AHE? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1984_0 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 02.08.09, 20:49 Witam. Jestem studentem tej uczelni i strasznie dziwią mnie komentarze innych o fikcyjnych wpisach i o nie odbywających się zajęciach. Jestem na drugim roku, a poprzednio studiowałem na innej renomowanej uczelni ( zaocznie) i zajęcia nie różniły się od siebie. Na obu uczelniach byli wykładowcy, którzy wymagali więcej i mniej, nawet powiem, że na AHE wykładają ci sami wykładowcy co na uczelni publicznej i mają takie same wymagania. Jeżeli ktoś nie wie, to powiem to co przekazał mi kiedyś mój wykładowca: " Jeżeli decydujesz się na studia zaoczne, pamiętaj, że uczelnia przekaże ci 40% wiedzy, a 60% musisz pozyskać sam". Wiele razy zdarzało się tak, że zaliczenia na uczelni publicznej były .... na ładny uśmiech. Wszędzie tak jest i nikt tego nie zmieni. Rozśmieszył mnie artykuł Państwa redaktora o mojej uczelni, a mianowicie Największa lipna uczelnia w Polsce przytoczę tu jeden cytat: "Ustaliliśmy to łatwo za pomocą kalkulatora i portalu Nasza-klasa, gdzie studenci AHE przedstawiają kolegów z roku." Gratuluję Panu lub Pani pełnego profesjonalizmu i obsługi kalkulatora. Jaki profesjonalista, korzysta z takich źródeł informacji? proszę zobaczyć ile jest procesów i ile skarg na portal Nasza-Klasa, ponieważ pozakładane są fikcyjne profile. Niedawno w Gryfinie w województwie Zachodniopomorskim, mieszkaniec tejże miejscowości wygrał proces z portalem Nasza-Klasa, ponieważ ktoś założył fikcyjne konto z jego nazwiskiem i zdjęciami. Portal został poinformowany o fikcyjnym profilu i dopiero po długim okresie usunął konto. Bardzo proszę się zastanowić jeżeli mają Państwo powoływać się na takie źródła informacji. Świadczy to tylko o braku profesjonalizmu ze strony gazety i w dobie walki o klienta szukania w szelki sposób jakiejkolwiek sensacji. Zostawcie takie tematy brukowcą. Bardzo proszę zastanowić się w jakim świetle stawiacie niewinnych studentów. Bardzo proszę o przytoczenie opinii Ministerstwa Nauk i Szkolnictwa Wyższego, ponieważ wasza opina w tym momencie jest dla mnie bezpodstawna. Na zakończenie mam pytanie do Pani Katarzyn S. Pani Katarzyno od kiedy seminaria są na pierwszym roku? Seminarium - forma zajęć dydaktycznych na uczelniach wyższych dla studentów ostatnich lat przygotowująca do pisania prac dyplomowych. Odpowiedz Link Zgłoś
szanowna.pani Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 03.08.09, 17:54 Może przypadkiem pomogę. Ja miałam seminarki od 1 roku. A były to studia uzupełniające :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wilamek Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 04.08.09, 23:34 takie pytanie: Gazeta donosi, że AHE zarabia na nielegalnych oddziałach, czyli w sposób nielegalny. Mimo tego, że Gazeta ma taką wiedzę za te nielegalne w jej mniemaniu pieniądze zamieszcza reklamy AHE - czyli to co jest? współudział w praniu pieniędzy? paserstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
cokes Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 05.08.09, 10:56 ja przeniosłam sie na POU - Wyzsza szkola Zarzadzania i powiem wam ze absolutnie nie żałuje - zupełnie inne podejście do studenta, z procesem przeniesienia żadnych problemów i szkodła ze sprawdzona przeszłością i terazniejszoscią :) polecam! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 05.08.09, 11:08 Widze, ze konkurencja nie spi: POU - Wyzsza szkola Zarzadzania juz zaczela swa kryptoreklame... :( Odpowiedz Link Zgłoś