saszenka2 Re: Nawrzucać doktorowi 02.08.09, 13:57 Takie sytuacje z biciem lekarza nie powinny mieć miejsca, zresztą tak samo jak z lekceważeniem pacjenta. Ile razy się zdarza, ze lekarz przyjmuje z wielką łaską, a pacjenta traktuje jak natrętną muchę? Ile jest chamskich lekarzy? No i te doniesienia z mediów też znikąd się nie biorą. Jeśli to prawda, że ktoś bierze w łapę, to czemu tego nie nagłośnić? Pierwszy raz słyszę, że lekarz to zawód, w którym się po transformacji mało zarabiało. Lekarze to zawód, w którym zawsze można otworzyć prywatny gabinet. W ogóle uważam, ze należy skończyć z publicznym bagnem, kryjącym się pod nazwą Publiczna Służba Zdrowia. Sprywatyzujmy to, to i szacunek dla pacjentów będzie, a w związku z tym pacjenci nie będą wyzywać lekarzy, i ni będzie kolejki emerytów stojących do gabinetu tylko po to, by sobie pogadać z lekarzem. Część emerytów naprawdę chodzi do lekarza niepotrzebnie. No i każdy zacznie dbać o swoje zdrowie, bo leczenie będzie kosztowało. Na pewno nie powinno dochodzić do takich sytuacji w szpitalach, przychodniach, do takiego traktowania lekarzy. To niedopuszczalne, ale to może zmienić tylko pełna prywatyzacja służby zdrowia. Dobrze, ze pacjenci nie dają się upodlać i umieją walczyć o swoje, znając swoe prawa, ale wyzwiska i rękoczyny są tu zbędne. A rzecznik pacjenta jako organ odwoławczy jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
taisek Nawrzucać doktorowi 02.08.09, 14:18 ni jeden lekarz nie zbada ci dokładnie,żeby wyjaśnić na co chorujesz, ni spyta jaki przyjmujesz leki, czy te leki nie szkodzą, tylko wypisują pełno recept.Kardiolog leczy serce,urolog nerki, naczyniowiec krążenie a ja i tak nie wiem co mnie jest i tak z każdym pacjentem , jak tu być nie agresywnym? Odpowiedz Link Zgłoś
jarmulka Re: Nawrzucać doktorowi 02.08.09, 15:12 Polacy sa agresywni i chamscy zawsze i wszedzie. W kolejkach, na stacjach benzynowych w stosunku do siebie w rodzinach a doskonalym przykladem absolutnego schamienia narodu jest to forum. Dlaczego zatem ich stosunek do sluzby mial by byc inny. Jest taki jaki jest polak. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Nawrzucać doktorowi 02.08.09, 18:18 taisek napisała: > ni jeden lekarz nie zbada ci dokładnie,żeby wyjaśnić na co chorujesz, ni spyta > jaki przyjmujesz leki, Ja każdego pacjenta badam i pytam, jekie leki przyjmuje. I co? 90% pacjentów otwiera usta ze zdumienia i mówi, że nie wie. Jak pytam dalczego nie wie i dlaczego nie przygotowal się do wizyty, to odpowiada, że nie wiedzial, ze będę go o takie rzeczy pytał ... Szlag mnie trafia, jak zbieram wywiad od pacjenta, pytam go czasami bardzo dokładnie o dolegliwości, a on nie wie jak mi odpowiedzieć, plącze sie w zeznaniach i w końcu widzę, że chetnie pozbyłby się już trudu odpowiadania na moje pytania ... Najlepiej, gdybym go o nic nie pytal, tylko od razu przeszedł do dalszego etapu wizyty. Wkurza mnie też, jak pacjent przychodzi (do specjalisty w końcu), bez wyników2 badań. Pal licho, jeżeli w ogóle nie ma, ale jak mów3i, że zapomniał, albo już inny doktor je widział i powiedział, że są prawidłowe ... Prawda zawsze jest taka: za 90% swojego zdrowia odpowiada pacjent. Za resztę - lekarz, czy to się komuś podoba, czy nie. czy te leki nie szkodzą, tylko wypisują pełno > recept.Kardiolog leczy serce,urolog nerki, naczyniowiec krążenie a ja i tak > nie wiem co mnie jest i tak z każdym pacjentem A czy od tego, że będziesz wiedziała, co ci jest, poprawi ci się samopoczucie i wyzdrowiejesz. , jak tu być nie agresywnym? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony-ruski-pedal jeszcze ci przedstawiciele medyczni 02.08.09, 14:54 zajmuja cenny czas Odpowiedz Link Zgłoś
niobe25 Nawrzucać doktorowi 02.08.09, 15:12 Każdy wykonujący zawod w sensie kontaktu z ludzmi spotyka sie z taka sytuacja, nie tylko lekarz. To jest normalne w sensie kontaktow miedzyludzkich zawodowych, ze sie tak wyraze. Sama od pewnego czasu powaznie choruje. Jak dotad nie pomogl mi zaden lekarz, moze zle trafialam. Porzucilam juz panstwowa sluzbe zdrowia bo tam nie ma na co liczyc, co do prywatnej zalezy na jakiego lekarza sie trafi, bo sa tacy co lecza w ciemno, aby tylo zbierac kase za wizyte. Ja nie kaze sie lekarzowi przejmowac swoim stanem zdrowia ale jesli place to wymagam efektow. Jak dla mnie moga byc chamscy, byle madrzy i dociekliwi i nie wyludzacze pieniedzy. Jak place to niech bierze na badania do szpitala, a nie dzieki lekom robi krolika doswiadczalnego. Dlaczego lekarza nie maja kasy fiskalnej? Pytam się na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś