lahdgs STOP kłamstwom Gazety Wyborczej! 03.08.09, 11:43 Gazeta kłamie na temat AHE. Regularnie i konsekwentnie kreuje rzeczywistość i manipuluje informacjami. W zeszłym tygodniu, GW zamknęła AHE rekrutację, co więcej - niezrażona sprostowaniem ministerstwa - wciąż powtarza kłamstwa o nieważnych dyplomach itp. Żeby nie być gołosłownym. GW pisze: "Zajęcia przez internet to lipa" Ministerstwo w raporcie pokontrolnym z 31 lipca 2009 pisze: "WSHE prowadzi studia zdalne zapewniające najwyższą jakość kształcenia zarówno w ujęciu przedmiotowym (przygotowanie materiałów dydaktycznych), jak i procesowo (planowanie, prowadzenie i nadzorowanie procesu dydaktycznego)." (więcej o Raporcie na stronie AHE). Wstyd mi za profesorów-parlamentarzystów, którzy dali się zmanipulować i podrygują w rytm wystukiwany przez dziennikarzy GW. Odpowiedz Link Zgłoś
thre4d Re: STOP kłamstwom Gazety Wyborczej! 03.08.09, 11:52 Ten raport naprawdę jest z dnia 31.07? (tj. po ujawnieniu tych intryg?) Jeśli tak, to "dochodzenie" GW faktycznie mocno traci na wiarygodności... lahdgs napisała: > Gazeta kłamie na temat AHE. Regularnie i konsekwentnie kreuje rzeczywistość i > manipuluje informacjami. W zeszłym tygodniu, GW zamknęła AHE rekrutację, co > więcej - niezrażona sprostowaniem ministerstwa - wciąż powtarza kłamstwa o > nieważnych dyplomach itp. > > Żeby nie być gołosłownym. > > GW pisze: "Zajęcia przez internet to lipa" > Ministerstwo w raporcie pokontrolnym z 31 lipca 2009 pisze: > "WSHE prowadzi studia zdalne zapewniające najwyższą jakość kształcenia > zarówno w ujęciu przedmiotowym (przygotowanie materiałów dydaktycznych), jak i > procesowo (planowanie, prowadzenie i nadzorowanie procesu dydaktycznego)." > (więcej o Raporcie na stronie AHE). > > Wstyd mi za profesorów-parlamentarzystów, którzy dali się zmanipulować i > podrygują w rytm wystukiwany przez dziennikarzy GW. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdgs Re: STOP kłamstwom Gazety Wyborczej! 03.08.09, 11:54 Tak, pismo do uczelni wpłynęło 31 lipca. O tym raporcie wspomina również GW. Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte a dlaczego Ministerstwo używa starej nazwy 03.08.09, 12:09 szkoły? czyli WSHE, a nie AHE? i czy ten fragment nie dotyczy tylko łódzkiej siedziby, a nie ośrodków zamiejscowych, legalnych i nielegalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: a dlaczego Ministerstwo używa starej nazwy 03.08.09, 12:31 To fragment z kontroli kwietniowej gdy AHE jeszcze nie posiadało statusu Akademii. Kontrola kwietniowa była ostatnią kontrolą przeprowadzoną przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Obalamy mity o AHE 03.08.09, 11:53 GW na podstawie uchybień formalnych do których doszło w AHE formułuje zupełnie bezpodstawnie opinie na temat poziomu kształcenia na tej uczelni. Tytuły artykułów oraz treści w nich zawarte jasno wskazują na to, że wartość merytoryczna tych artykułów jest żadna, a ich celem jest tylko i wyłącznie prowadzenie negatywnej kampanii wizerunkowej. GW kłamie pisząc, że AHE jest w likwidacji. Wobec uczelni wszczęto postępowanie w sprawie cofnięcia pozwolenia na utworzenie uczelni, co nie jest równoznaczne z likwidacją. Postępowanie wszczęto w wyniku stwierdzenia nieprawidłowości w oddziałach AHE, a nie w głównej siedzibie uczelni gdzie wszyscy studenci przystępują do egzaminów. Wynik tego postępowania będzie znany dopiero na przełomie sierpnia i września 2009. GW kłamie pisząc, że AHE prowadzi studia z zakresu informatyki nielegalnie. Państwowa Komisja Akredytacyjna jest organem opiniotwórczym i Ministerstwo po zasięgnięciu opinii tego organu może przyznać lub odebrać uczelni prawo do nauczania danego kierunku (Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym). Państwowa Komisja Akredytacyjna wydała w kwietniu 2009 decyzję negatywną o kierunku informatyka na AHE w Łodzi ale Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznała AHE, mimo tej opinii prawo do prowadzenia kierunku informatyka. GW kłamie pisząc, że AHE prowadzi zajęcia w Punktach informacyjno-rekrutacyjnych. Zajęcia mogą co najwyżej odbywać się przez internet za pomocą platformy PUW, a na egzaminy trzeba już przyjechać do Łodzi. GW kłamie twierdząc, że dyplom na AHE można uzyskać za pieniądze. Jako student tej uczelni z pełną świadomością stwierdzam, że uzyskać zaliczenie z przedmiotu można tylko na podstawie egzaminu lub zaliczenia, które trzeba zdać w siedzibie uczelni w Łodzi. Wykładowcy na egzaminach i zaliczeniach wymagają od studenta wiedzy z zakresu materiału, który obejmuje przedmiot. Na AHE nie da się zdać egzaminów bez wielogodzinnej systematycznej nauki. Do egzaminów można podejść tylko na podstawie zaliczenia zajęć. W przypadku platformy PUW zajęcia w trakcie semestru są prowadzone przez internet. Praca na platformie PUW polega na prowadzeniu dyskusji na forum, rozwiązywaniu testów, zadań i ćwiczeń oraz na uczestnictwie w cotygodniowych chat-ach z prowadzącym, które są formą konsultacji. Praca z zajęć na platformie jest rozliczana w zależności od ilości materiału w odstępach jedno lub dwutygodniowych. Ze względu na taką formę nauki, zaliczenie platformy nie jest możliwe bez systematycznej pracy. Studiowałem w systemie dziennym informatykę na jednej z państwowych uczelni technicznych. Na podstawie tego doświadczenia mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że program informatyki na AHE nie odbiega od programu na uczelniach państwowych i uzyskanie zaliczenie z przedmiotu wiąże się z podobnym wysiłkiem. Na uczelni AHE miałem przyjemność pracować z wieloma bardzo dobrymi wykładowcami, którzy wykładają również na uczelniach państwowych. Kadra naukowa AHE to nie są ludzie z kosmosu, z radzieckimi dyplomami ale wykładowcy ze znanych polskich uczelni publicznych. Miałem zajęcia m.in. z doktorem fizyki z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, z doktorem fizyki i matematyki z Politechniki Łódzkiej, z doktorem matematyki z Akademii Jana Długosza z Częstochowy. Artykuły Gazety Wyborczej są pełne przekłamań, manipulacji i niedopowiedzeń. Uważam są one bardzo szkodliwe zarówno dla około 35tysięcy obecnych i byłych studentów AHE jak i dla wykładowców, którzy uczą na tej uczelni. Nie trzeba być znawcą aby móc wywnioskować, że GW celowo manipuluje opinią przyszłych i obecnych studentów w celu zdyskredytowania tej największej uczelni niepublicznej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 11:59 Świetnie, ale albo sam manipulujesz, albo nie wiesz wszystkiego... Otóż w takim Koninie zamknięto informatykę (co więcej dotyczy to szkoły jako całości, co mozna sprawdzić), ponieważ nie mieli prawa mieć tam takiego kierunku, a kształcili, w toku jest likwidacja kolejnych... Nie jest problemem w tej dyskusji i w tej sprawie jakość kształcenia, ale to, że do takiego kształcenia prawa nie mieli ! Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:01 Aha, co do egzaminów... cóż... nikt do Łodzi nie jeździł... zapewne jestes związany z tą szkołą... cóż, masz prawo się bronić, ale na Boga, nie pisz głupot ! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:17 Nie piszę głupot, wręcz przeciwnie same fakty. Studiuję informatykę na AHE i na egzaminy jeżdżę do Łodzi. Ostatni raz na egzaminach w Łodzi na ulicy Sterlinga byłem w pierwszy weekend lipca. Zdawałem wtedy egzamin z przedmiotu "Logika i teoria mnogości", dostałem słabą czwórkę. W Koninie jest Zamiejscowy Ośrodek Dydaktyczny i ma uprawnienia do nauczania pedagogiki, więc studenci tego kierunku z Konina mają część lub całość zajęć w Koninie. W Koninie jest również Wydział Zamiejscowy na kierunku zarządzanie i studenci tego kierunku powinni jeździć na egzaminy do Łodzi. Btw. Twoja aktywność w tym temacie jest zastanawiająca. Pastwisz się nad AHE dla samej przyjemności czy masz taką samą motywację jak GW? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:20 Pisałem juz wyżej, kłamstw nie znoszę, oszukuje sie ordynarnie ludzi, dając im papier nic nie wart. W Koninie moga mieć tylko zarządzanie na licencjata, a mają cała gamę kierunków... Akredytacja na informatyke jest negatywna... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:23 Pisałem już w jednym z postów, że Państwowa Komisja Akredytacyjna to organ opiniotwórczy. Ministerstwo może wziąć opinię komisji pod uwagę przy wydawaniu pozwoleń ale nie musi. Tak właśnie stało się tym razem, mimo negatywne opinii PKA, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego pozwoliło na prowadzenie informatyki na AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:29 Nie przeczę, ale taka opinia z negatywną oceną wiele mówi... dlatego nie dziwię się, że ludzie mają nerwy... ponadto, co z takim licencjatem dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte potrafisz to udowodnić? 03.08.09, 12:30 bo naprawdę dziwnie to brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: potrafisz to udowodnić? 03.08.09, 12:44 Zapraszam do lektury Ustawy z 27 lipca 2005. Prawo o szkolnictwie wyższym. W rozdziale 2 ustawy są przedstawione zasady tworzenia i likwidowania uczelni oraz zasady udzielania pozwoleń na kształcenia na danym kierunku. W rozdziale 6 ustawy jest wyjaśniona rola PKA. Z treści ustawy wyraźnie wynika, że Ministerstwo zasięga opinii PKA, a decyzję i tak wydaje minister. Poza tym rzuć okiem na listę uczelni niepublicznych na stronie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Zobaczysz, że AHE ma pozwolenie na prowadzenie tych kierunków (II - dwustopniowe, I - jednostopniowe): zarządzanie (II); informatyka (II); pedagogika (II); filologia (II); filologia polska (II); grafika (II); dziennikarstwo i komunikacja społeczna (I); politologia (II); pielęgniarstwo (I); kulturoznawstwo (I); transport (I); realizacja obrazu filmowego, telewizyjnego i fotografia (I), administracja (I) Odpowiedz Link Zgłoś
ffstv na studenta informatyki 04.08.09, 00:20 to sporo wiesz o sytuacji prawnej swojej uczelni. Pewnie najwiecej ze wszystkich polskich studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: na studenta informatyki 04.08.09, 11:45 Mam interes w tym aby interesować się losami uczelni oraz bronić dobrego imienia uczelni, ponieważ przez pryzmat tego co mówi się o AHE ludzie mogą postrzegać studentów i absolwentów tej uczelni czyli również mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan A co z pracownikami AHE? 04.08.09, 11:54 dr_destroyer napisał: Mam interes w tym aby interesować się losami uczelni oraz bronić dobrego imienia uczelni, ponieważ przez pryzmat tego co mówi się o AHE ludzie mogą postrzegać studentów i absolwentów tej uczelni czyli również mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:08 To ciekawe ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Na stronie AHE Konin nie ma informacji o informatyce, więc jeżeli rzeczywiście były tam takie nieprawidłowości tak jak sugerujesz to zostały już wyjaśnione i w Koninie na AHE nie można studiować informatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:13 No wybacz... nieprawidłowości ?! Człowieku, oszutwo w biały dzień ! Własnie takie praktyki spwoodowały, że odebrano informatykę. Tak przy okazji to w Koninie mogli prowadzic tylko zarządzanie i to na licencjata, a robili na miejscu magisterki w tym i wielu innych kierunkach... oczywiście poprzez punkt informacyjny... Jak dla mnie sa spaleni i trzeba ich bezlitośnie tępić, oszukiwali ludzi. Oczywiście nikt do żadnej Łodzi nie jeździł, reklamowali się, że wszystko jest na miejscu :))) a teraz popłoch wśród studentów... dr_destroyer napisał: > To ciekawe ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Na stronie AHE > Konin nie ma informacji o informatyce, więc jeżeli rzeczywiście były tam takie > nieprawidłowości tak jak sugerujesz to zostały już wyjaśnione i w Koninie na AH > E > nie można studiować informatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:21 Mijasz się z prawdą i podobnie jak GW formułujesz fałszywe tezy na podstawie niezwiązanych z tematem przesłanek. W Koninie jest ZOD który jest na stronie ministerstwa, więc tam wszystko odbywa się legalnie. Gdyby ten oddział był nielegalny to nie byłby podany na stronie ministerstwa, nie uważasz? Pisząc, że uczą w Punkcie Informacyjno-Rekrutacyjnym kłamiesz tak samo jak redaktorzy GW. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:36 Cóż, udowadniasz, że piszesz tutaj na zlecenie tej szkoły. Prawda jest taka, że w Koninie nielegalnie uczą i to nie jest kwestia ostatniego roku akademickiego. Studenci mają indeksy tej szkoły, jej dyplomy dostają, siedzą na miejscu w Koninie, Łodzi nie widzą... czy to kłamstwo ? Zbyt łatwo używasz tego słowa... Konina z informatyką na stronie www nie ma :) Po co ten spór ? Co chcesz udowodnić, że czarne jest białe i na odwrót ? Nie wierzysz, sugeruję sprawdzić na miejscu, będzies zaskoczony... negatywnie. Ja pisac będę, paru znajomych tam studiuje i jestem dokłądnie w temacie, aż szok, że nikt tego wcześniej nie wychwycił... lekki biznes na nauczaniu z lipnym papierem w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:51 Nie piszę na zlecenie uczelni ale jestem ciekaw na czyje zleceni ty piszesz? Na stronie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego jest informacja, że AHE ma pozwolenie na naukę zarządzania i pedagogiki w Koninie, więc mijasz się z prawdą pisząc, że uczelnia prowadzi działalność nielegalnie. Czekam w końcu na jakieś fakty, linki, dowody. Wszystkie tezy postawione przez GW nie są poparte dowodami dlatego jakichkolwiek linków i podstawy prawnej redaktorzy GW nigdy nie podali, podobnie jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:15 Oczywiście, ja piszę tylko i wyłącznie na zlecenie znajomych, zdenerwowanych studentów tej szkoły, którzy mysleli, że to wszystko jest normalne... ale nie było. Zapewne nie wiesz albo nie chcesz wiedzieć, jakie były szopki podczas kontroli w tym przykłądowym Koninie... to studentom otworzyło oczy i się przerazili w czym uczestniczą. Naprawdę, to bez sensu udowadniać, że ziemia jest okrągła i kręci się... Odpowiedz Link Zgłoś
sikrzy Mity, czy fakty o AHE 04.08.09, 14:18 q_vw z tego co zdążyłem przeczytać, nie jesteś absolwentem WSHE/AHE... Skoro nie jesteś absolwentem, to na jakiej podstawie wysnuwasz swoje wypocone wnioski, moim zdaniem prawo do dyskusji i jakichkolwiek wniosków maja tylko i wyłacznie absolwenci tej uczelni, bo to ich bezpośrednio dotyczy. Z przedstawionych artykułów przez GW, może bardzo urażać wszystkich absolwentów tej uczelni fakt, że stali się zakładnikami nagonki... Wszyscy o zdrowych zmysłach wiedzą, czego ta nagonka dotyczy... Mnie osobiście bardzo nie spodobało się stwierdzenie jednego z profesorów państwowych uczelni, że absolwenci AHE/WSHE przychodzą na państwowe uczelnie nie douczeni - na jakiej to podstawie Pan Profesor formułuje tego typu tezy? Właściwie to Pan Profesor strzela sam sobie takim sformułowaniem w kolano, bo to przecież nikt inny jak kadra włĸaśnie z tych uczelni naucza studentów AHE/WSHE. Co do Informatyki, bardzo chętnie zmierzę się swoja wiedzą (jako absolwent WSHE), z Panem Profesorem, może być w samopołudnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Mity, czy fakty o AHE 04.08.09, 15:52 Otoz to: kadra właśnie z tych uczelni, ktorych pracownicy (np. prof. Niesiolowoski) tak krytykuja AHE/WSHE, naucza studentów tejze AHE/WSHE... O co tu wiec chodzi? Oczywiscie o pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:18 A tutaj masz linka www.pka.edu.pl/index.php?page=l_ocenione znajdziesz ich pod starą nazwą, w 2007 mieli akredytację warunkową, teraz już jest negatywna... oczywiście mowa o informatyce. Z tegoż wynika, że w Koninie nigdy informatyki nie miało być... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:26 Według informacji, które znalazłem w internecie informatyka w Koninie ma być dopiero od października, więc mijasz się z prawdą. PKA to organ opiniotwórczy. Ministerstwo mimo opinii negatywnej zezwoliło na prowadzenie tego kierunku na AHE. (Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym.) Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte jest gdzieś to pozwolenie? 03.08.09, 12:28 na stronie ministerstwa nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: jest gdzieś to pozwolenie? 03.08.09, 12:54 Na stronach AHE Konin nie znajdziesz informacji o informatyce. Oddział z Konina dopiero ubiega się o przyznanie uprawnień na nauczanie informatyki i dlatego na stronach ministerstwa jest tylko informacja o pozwoleniu na prowadzenie zarządzania i pedagogiki. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: jest gdzieś to pozwolenie? 03.08.09, 13:50 Chłopie, oni tą nieszczęsna informatykę prowadzą tam dłużej niż rok ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:30 Mój drogi, mogę ci podstawic przynajmniej kilku studentów informatyki... studiujących w Koninie i to dłużej niż ostatni rok akademicki... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 12:55 Czekam na skany ich indeksów i dowody, że zdawali egzaminy w Koninie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:13 Rozumiem, że nie wierzysz ? Tak swoją droga, jakim cudem ma to wynikac z indeksu ? :) Doskonale wiesz, że to niemozliwe, czym udowadniasz swoje powiązanie z tą szkołą... szkoda, że nie potrafisz przyznać się do prawdy... Moga tylko i wyłącznie sami to potwierdzić, co już zreszta, pod imieniem i nazwiskiem czynili w czasie kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:32 Tak jestem powiązany z AHE ponieważ jestem studentem tej uczelni i żądam dowodów, a nie pustej gadki, którą prezentujesz. Częstotliwość pojawiania się artykułów o AHE, ich tytuły oraz treść sugerują, że są to zwykłe paszkwile sponsorowane przez konkurencję. GW podobnie jak ty również nie podaje żadnych dowodów na potwierdzenie swoich słów, więc mam podstawy twierdzić, że ty również piszesz na zlecenie konkurencyjnej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:45 Chyba nie czytasz i nie słuchasz, albo nie chcesz tego dopuścić do siebie. Ale co mi tam, przecież to ty będziesz miał problem (oby jednak nie). A szkoła wywinęła orła z ośrodkami mieszczącymi się poza Łodzią. Moi znajomi do kłamców się nie zaliczają, wierzę im, więc chcę tylko,a by zarówno ta szkoła jak i wszystkie inne były rzetelnie nadzorowane i kontrolowane, by nie okazało się, że ludzie mają w ręku nic nie znaczący papier. Tak szkoła narozrabiała jak zając w kapuście, a ty bronisz ich, rozumiem twoje zachowanie, masz w tym oczywisty interes, ale przyznasz, że zrobili coś, czego nie powinni i w sumie konsekwencji jeszcze nie znamy. A przypomnę, że w takim Koninie mając prawo prowadzenia studiów licencjackich na zarządzaniu, robili to na wielu innych kierunkach i wbrew głoszonym tezom, nikt do Łodzi nie jeździł, a ludziom wydawano indeksy i dyplomy, w których tylko Łódź figuruje... żadna filia czy cokolwiek innego w Koninie. Możesz nadal uważać, że to paszkwile czy nagonka, ale fakty są właśnie takie a nie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:54 Działalność oddziałów uczelni z niedopełnieniem wszystkich formalności nie uprawnia w żaden sposób do nazywania całej uczelni "Fabryką lipnych magistrów" oraz stawiania innych równie oszczerczych tez. To, że AHE nie dopełniła formalności nie dowodzi w żaden sposób, że wiedza zdobyta na tej uczelni jest bezwartościowa. To są dwie odrębne kwestie, których nie można łączyć i porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:58 Relatywizujesz ! Czy możesz pojąć, że uczyli nie mając ku temu zezwolenia ? Nie piszę tutaj o Łodzi, a o tzw ośrodkach zamiejscowych i o lipnych papierach, poświadczających, że ta nauka jest w Łodzi... no proszę ja ciebie, czego ty bronisz ?! Lipy i jawnego oszustwa ?! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 14:07 Oddział w Koninie posiada zezwolenie na prowadzenie kierunku zarządzanie oraz pedagogika, a w twoich kolegów studentów zwyczajnie nie wierzę... apelują po raz kolejny o dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
robstork To nie mity, to smutna prawda o WSHE 03.08.09, 12:45 No proszę, spontaniczna reakcja Rejtana z WSHE. I pewnie zaraz zacznie się propagandowe popieranie na forach internetowych jedynej słusznej linii BIS i AHE. Oczywiście przez pracowników. A ja uważam, że obie instytucje należy natychmiast zlikwidować dla dobra oszukiwanych uczniów, którzy nie mają nawet pojęcia, że wszystkie te świadectwa nadają się do śmieci. O poziomie edukacji szkoda gadać - zatrudniona u mnie absolwentka dziennikarstwa WSHE "z niewiedzy" wpędziła firmę w kłopoty, publikując ukradzione zdjęcie. Do dziś uważa, że "tak robią wszyscy". A na marginesie, przydałaby się kontrola wszystkich spółek stworzonych z pieniędzy oszukanych studentów, m.in. telewizji "Patio", która wygląda na klasyczną pralnię. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: To nie mity, to smutna prawda o WSHE 03.08.09, 12:59 Czarne owce znajdą się na każdej uczelni, nie trzeba daleko szukać wystarczy rzut okiem na rzetelność dziennikarzy GW, którzy przecież nie kończyli AHE :) Czy na podstawie jednego absolwenta można stawiać tezę dotyczącą całej uczelni? Twoje twierdzenia są tyle samo warte co artykuły GW czyli absolutnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer1 Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:25 dr_destroyer napisał: > Państwowa Komisja Akredytacyjna jest organem opiniotwórczym W ogole nie wiesz, o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:35 Przeczytaj "ustawę z 27 lipca 2005. Prawo o szkolnictwie wyższym.", a dopiero potem się wypowiadaj, bo jak widzę to raczej ty nie masz o tym organie żadnego pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer1 Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:37 Masz tu link, sam sobie poczytaj: www.pka.edu.pl/strony/ustawa.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:47 W ustawie którą podałeś jest wyraźnie napisane, że PKA opiniuje, a decyzję wydaje Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Barbara Kudrycka mimo negatywnej opinii PKA wydała decyzję o przyznaniu praw do prowadzenia kierunku informatyka przez AHE. GW pisząc, że AHE nie ma uprawnień do nauczania informatyki napisała nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 13:57 art 11, par 6. "W przypadku negatywnej oceny kształcenia dokonanej przez Państwową Komisję Akredytacyjną, minister właściwy do spraw szkolnictwa wyższego, uwzględniając w szczególności rodzaj i zakres stwierdzonych naruszeń, w drodze decyzji, cofa albo zawiesza uprawnienia do prowadzenia studiów na danym kierunku i określonym poziomie kształcenia." Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 14:23 Ministerstwo nie podjęło decyzji o cofnięciu lub zawieszeniu uprawnień do prowadzenia studiów na kierunku informatyka i to jest fakt. Wszczęto za to postępowanie w sprawie cofnięcia pozwolenia na utworzenie uczelni, a decyzja w tej sprawie zapadnie na przełomie sierpnia i września. Zgodnie z informacjami z ministerstwa oraz z AHE w przypadku usunięcia wykrytych nieprawidłowości decyzja ministerstwa będzie pozytywna dla AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 14:34 dyskutujemy o pka czy nie? jak nie, to dziekuje, do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 15:05 PKA jest organem opiniującym, a decyzję wydaje Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 16:34 ok, dostales wyzej na tacy, nie czytasz albo nie rozumiesz, nie moj problem. eot wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer1 Re: Obalamy mity o AHE 03.08.09, 14:38 dr_destroyer napisał: > Zgodnie z informacjami z > ministerstwa oraz z AHE w przypadku usunięcia wykrytych nieprawidłowości decyzja > ministerstwa będzie pozytywna dla AHE. Usuniecie wykrytych nieprawidlowosci oznacza koniecznosc likwidacji ksztalcenia w kilkudziesieciu punktach na terenie kraju i za granica, poniewaz spelnienie wymagan kadrowych jest niemozliwe. Jak ktos nie wie, dlaczego jest niemozliwe, to powinien sprawdzic tu: nauka-polska.pl/shtml/raporty/raporty_ludzie.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
alems Re: Obalamy mity o AHE, to jest kolejna nagonka! 05.08.09, 00:35 to jest kolejna nagonka na tę uczelnię!! Komuś bardzo przeszkadza, że szkoła się rozwija jak żadna inna, że zdołała przyciągnać swoją ofertą 36 tysięcy ludzi. A co jest najlepszą rklamą dla uczelni?? Zadowolony student i absolwenci, którzy polecają uczelnię innym jako nowoczesną, przystosowaną do potrzeb niepełnosprawnych studentów i pracowników i przyjazną studentowi. Sama polecam ją wszystkim, którzy się wahają i wiele osób nie musiałam długo namawiać. Prywatne uczelnie konkurujące z państwowymi mają kontrolę za kontrolą, od wymagań dotyczących kadry, pomieszczeń, po papier toaletowy w łazienkach. Ci, którzy wypisują te brednie na temat AHE są skamielinami pozostałymi po poprzednim systemie, którym cały czas wydaje się, ze monopol na nauczanie mają wyłącznie uczelnie państwowe, gdzie wiedzę tłoczy się od setek lat tą samą metodą czyli przynudnymi wykładami powtarzanymi co roku słowo w słowo z pamięci i wałkowanie tych samych podręczników "akademickich" z 1975 roku. Najciekawsze w tej sprawie jest to, że ta sama pani minister w marcu przyznała uczelni status akademii. Dla niewtajemniczonych: status akademii przyznaje się uczelni, która ma prawo do przyznawiania tytułu doktora na przynajmniej trzech kierunkach!!! To znaczy, że doktoraty uzyskane na tej uczelni też są lipne???? No to już chyba Odpowiedz Link Zgłoś
alems Re: Obalamy mity o AHE, to jest kolejna nagonka! 05.08.09, 00:40 No to już chyba duże przegięcie. Kiedy uczelnia uzyskiwała kolejne pozwolenia na taki rozwój musiała spełnić wiele wymagań, mnóstwo procedur, setki komisji, kontroli...Teraz ta sama pani minister, która nadała status akademii, mówi o likwidacji szkoły???????? To miłe ze strony innej uczelni prywatnej, że zaoferowała się, że przyjmie dwa tysiące studentów. Pozostałe 34 tysiące gamoni pewnie chętnie przyjmą uczelnie państwowe razem z kasą, jaka idzie za takim studentem. Najlepsze uniwersytety na świecie Oxford, Cambridge, Yale, Harvard to uniwersytety prywatne! W Polsce nie było możliwości rozwoju prywatnego szkolnictwa, teraz kiedy rozwinęła się uczelnia, która miał szansę stać sie pierwszym polskim uniwersytetem prywatnym kogoś to strasznie zabolało i postanowił ją zniszczyć wszelkimi możliwymi sposobami. Mam nadzieję, że to się nie uda. A moim przygotowaniu zawodowym i o mojej wiedzy nie świadczy, ani dyplom, ani ocena na nim, a tym bardziej nazwa uczelni, która go wystawiła. To jakim będę pracownikiem, to czy zechcę od czasu do czasu zajrzeć do literatury fachowej, to czy będę się dalej rozwijać zależy WYŁĄCZNIE ode mnie! dumna z tego co robi, doceniana w pracy poza granicami kraju, zadowolona z życia pielęgniarka z licencjatem WSHE Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte hehe, uczelnia musiała tylko wykazać, że 05.08.09, 07:43 ma kadrę naukową wystarczającą do nadawania stopnia doktora, to niezbyt trudne, jak się ma dużo szmalu zdobyła uprawnienia do nadawania stopnia doktora na trzech kierunkach i z automatu mogła się nazwać akademią, minister musiał przyklepać, bo tak mówi ustawa Aha, Oxford i Cambridge nie są uniwersytetami prywatnymi, nie są także państwowe zagadka, jaki jest ich status? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: hehe, uczelnia musiała tylko wykazać, że 05.08.09, 11:03 Oxbridge sa dzis de facto panstwowe, bowiem utrzymuja sie glownie z pieniedzy podatnikow. Po prostu prywatny sektor w Anglii jest dzis zbyt slaby, aby je utrzymac, a z samego czesnego nie starczyloby na utrzymanie kosztownych laboratoriow fizyki czy medycyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Obalamy mity o AHE, to jest kolejna nagonka! 05.08.09, 11:04 Otoz to. Na Uniwerytecie Łódzkim sie wystraszyli, ze w miescie Łodzi powstanie drugi uniwersytet, co gorsza prywatny... Odpowiedz Link Zgłoś
witch2001 MNiSW chwali AHE 03.08.09, 12:29 Raport Ministerstwa. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego chwali AHE za wykorzystanie w procesie nauki metod i technik kształcenia na odległość. Wbrew ocenie Gazety Wyborczej, która negatywnie pisze o Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi, Uczelnia otrzymała protokół pokontrolny z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Komisja Kontrolna Ministerstwa przez kilka miesięcy szczegółowo badała AHE w Łodzi pod względem działania zgodności z prawem i jakości kształcenia. Raport zawiera około 300 stron. Ogólny wydźwięk protokołu jest pozytywny. Nie ma innej komisji kontrolnej wyższego rzędu, która może podważyć jej ustalenia. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego chwali AHE za wykorzystanie w procesie nauki metod i technik kształcenia na odległość. "Uczelnia posiada wyraźne wytyczne dotyczące jakości kształcenia tzw. wewnętrzny system zapewniania jakości kształcenia. ... W Uczelni została powołana komisja ds. jakości kształcenia, której zadaniem jest czuwanie nad sprawnym funkcjonowaniem procesu dydaktycznego oraz: - identyfikowanie problemów mających wpływ na jakość kształcenia i rozwiązywanie ich, - stymulowanie nowych działań podnoszących jakość kształcenia, - stymulowanie działań prowadzących do zmiany stylu kształcenia na nauczanie problemowe." Kliknij więcej, żeby zobaczyć fragment raportu pokontrolnego Ministerstwa z kontroli AHE przeprowadzonej w dniu 6-7,22 kwietnia 2009r. ahe.lodz.pl/index.php?lang=pl&content_id=46&id=273 Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: MNiSW chwali AHE 03.08.09, 12:31 Z 300 stron AHE przedstawiło...2. Nie twierdzę ,że mówią nieprawdę ale ostrożnie z ocena całości. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: MNiSW chwali AHE 03.08.09, 13:03 Nawet jeżeli AHE przedstawiło tylko 2 strony to i tak są bardziej rzetelni od GW, które nie przedstawiło żadnych raportów, dokumentów, podstawy prawnej, absolutnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
zawiedzionygazeta Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 12:38 Jestem zawiedziony. I to chyba pierwszy raz. Pierwszy raz udało Wam się (Wam jako Gazecie) podważyć moje zaufanie do Was. Czytałem Was w różnych momentach mojego życia, przy różnych okazjach. Często polemizowałem z Waszymi stanowiskami, krytykowałem, ale niezmiennie ufałem. Niestety teraz to zaufanie zostało mocno naruszone. Czy AHE popełniło wskazane nadużycia ? Za pewne tak. I powinno zostać za to ukarane. Ale na marginesie tej całej awantury, którą wywołaliście zapominacie o studentach, którzy uczą się w tej szkole w Łodzi. Oni mają normalne zajęcia, mają prowadzony cykl dydaktyczny, mają wydawane uznawane przez Ministerstwo dyplomy. I jak teraz osoba z dyplomem AHE, która chodziła na wszystkie zajęcia ma teraz wytłumaczyć ewentualnemu pracodawcy, że nie jest idiotą z papierkiem mgr ? Niestety Wasz artykuł jest/był na tyle stronniczy, że pozostawia w bardzo niewygodnym położeniu parę tysięcy osób, które się uczą na poważnie a nie dla samego papierka. Szkół podobnych do AHE jest w Polsce bardzo dużo. Wszystkie mają swoje niedociągnięcia programowe i wszystkie można określić mianem "producentów magistrów". Ale nie inaczej jest ze studiami zaocznymi i wieczorowymi na Państwowych Uniwersytetach !!! Dlaczego dla przykładu nie sprawdzicie jakości nauki na Uniwersytecie Łódzkim gdzie już dawno liczba studentów zaocznych i wieczorowych przekroczyła liczbę osób studiujących dziennie ? Sam studiowałem na Uniwersytecie Łódzkim i nie zgodzę się, że jakość nauczania jest zdecydowanie wyższa niż na AHE. Sztampowe zajęcia, znudzeni wykładowcy, wiecznie naburmuszona kadra profesorska, i co najważniejsze - częsty brak perspektyw po studiach ze względu na rozbudowaną wiedzę teoretyczną i brak jakiejkolwiek wiedzy praktycznej (nie można ukrywać tego, że polskie uniwersytety państwowe są fabrykami bezrobotnych z wyższym wykształceniem). Na AHE też studiowałem i owszem widzę różnicę w ilości materiału ale widzę też różnice w jego przydatności i ta wypada na korzyść AHE. Nie zawsze więcej musi znaczyć lepiej i nie każdy musi być doktorem. Ale tego już Pan Niesiołowski (nomen omen członek partii, na którą głosowałem) chyba nie jest w stanie zrozumieć. Jeżeli chcecie rozpocząć walkę o dusze studentów, o jakość kształcenia wyższego w Polsce to róbcie to fair. Zostawcie to wolnemu rynkowi. Doskonale wiecie, że w tym kraju jest też masa prywatnych uczelni, które polskie uniwersytety pozostawiają daleko w tyle. Ale jakoś o tym nikt pisać nie chce. Dla nasz wszystkich dużo lepiej by było gdyby o jakości kształcenia decydował rynek a nie politycy i media. Studenci nie są głupi i wybiorą taka uczelnię, która zagwarantuje im lepszą przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 12:46 Dlaczego uważasz, że winna jest Gazeta ? Ona tylko ujawniła całą tą grandę ! Miej, uzasadnione, pretensje do władz szkoły, to one są winne ! Odpowiedz Link Zgłoś
zawiedzionygazeta Re: Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 12:57 Nie winie Gazety za ujawnienie tego tylko sposobu w jaki opisują całą Uczelnie. To co się dzieje w filiach i owszem jest grandą. Ale gro studentów to studenci studiujący w Łodzi i jakość ich nauczania jest na dobrym poziomie o czym już Gazeta nie napisała. I to jest przykre bo stawia w jednym rzędzie osobę, która studiuje dla wiedzy i osobę, która płaci za papierek. W Łodzi jest też inna duża prywatna uczelnia, którą Gazeta opisywała tylko przy okazji tego, że studiował w niej niejaki "Pudzian". Na zajęcia nie chodził ale zaliczenia miał. Po tym Gazeta takiej "wojenki" nie wywołała. Dlatego też mam żal do Gazety za sposób wywołania tematu i brak wyważenia w tym co się pisze w imię zasady - dobrze sprzedaje się to co głośne. Niech lepiej zajmą się warunkami nauczania na uniwersytetach. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 13:18 mam nadzieję, że od tej szkoły zacznie się regularne trzepanie wszystkich szkół wyższych. należy im się, bez segregowania,w szystkim. Jedyni poszkodowani to studenci. Odpowiedz Link Zgłoś
cholewcia Re: Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 16:41 Nie twierdze ze zamiejscowe "punkty-informacyjne" nie zgrzeszyly bo jesli sie to udowodni to kara musi byc bez dwuch zdan. Co do reszty to dziwie sie ze nie komentowales: www.asiin.de/english/newdesign/index_ex5.html (dla ulatwienia) -Programme Accreditation -Accredited Degree Programes Nie wiem czy to da sie kupic P.S Ponownie przepraszam za bledy ortograficzne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 12:40 Ciekawe skąd się biorą takie "q_vwy" i na czyich są usługach... Bo, że konkurencji to oczywiste. 35 tys. studentów do przejęcia to niezła okazja. Warto uderzyć, choćby się za tydzień okazało, że uderzenie łamało prawo. GW beknie za kłamstwa, które na zlecenie wypisywała. Ciekawe też ile takie "q_vwy" biorą od sponsorowanego wpisu? I z jakiej uczelni są. Konkurencja silna, uzasadnia wszystkie chwyty, te "q_vw"skie też. Ale lud już taki durny i prymitywny nie jest i tak grubymi nićmi szyte akcje łatwo rozpoznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 12:45 Rewolucyjna czujnośc towarzyszu ! Gratuluje, zdemaskowałeś mnie ! A poważnie, uważasz, że argumentem może być obrażanie ? Trudno, obrażaj dalej, ale niewiele tym zdziałasz... Ponadto wykazujesz się wychowaniem (?!) pryszczatego nastolatka, mającego zapedy ku budce z piwem. Albo też to właśnie ty reprezentujesz tą szkołe... No i niestety, robię to pro bono, po prostu znajomi tam się uczą i znam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:13 Znasz temat? G.... znasz. Wypisujesz brednie udając kompetentnego, a jestes tylko sprzedajnym nastolatkiem, który z chęcią dorobi na obszczekiwaniu konkurencyjnej uczelni. I nie próbuj wciskać, ze nie robisz tego dla korzyści majątkowej. Połowa wpisów jest twoja, a tylko poj...ana "q_vwa" siedziałaby cały dzień przy komputerze i klepała wpisy w takim temacie za friko. To ile bierzesz od wpisu? A może tatuś oblizuje się na myśl o przejęciu studentów? Żałosne stworzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:16 Tak tak, więcej, wrzuć coś jeszcze ! Nie powstrzymuj się, idź na całość ! Dalej, odwagi ! Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:24 He he, i od razu widać kim jesteś. Prosta prowokacja, łatwe trafienie, spamuj sobie dalej za pieniążki, nie moja sprawa, kto ma IQ>80 łatwo rozszyfruje twoje intencje. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:28 Buahahahaha :) Czy ty siebie czytasz ? Bluzgasz, nie dyskutujesz ! Sam spamujesz, chłopcze w krótkich spodenkach i kolanówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:42 Masz całkowitą rację. Połowa postów na tym forum jest właśnie autorstwa q_vw, który zamiast rzeczowej dyskusji popartej dowodami prowadzi bezpodstawną nagonkę na AHE. Po powyższych postach wyraźnie widać, że brakuje mu argumentów i próbuje zdyskredytować rozmówców prowokując ich do kłótni. Brzydzę się takim dziennikarstwem jakie prezentuje Wyborcza i takimi "komentatorami" jak q_vw. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:49 Oczywiście, nie chcesz przyjąć faktów do wiadomości i przyklaskujesz epitetom... czy to jedyne argumenty ? Tak, ja dużo piszę, bo po pierwsze mam czas, a po drugie trafia mnie, jak sie ludzi robi w bambuko za duże pieniądze. Nie, nie jestem związany ani z Gazeta ani jakąkolwiek uczelnią. Wiesz, może tego nie rozumiesz, ale są ludzie, dla których zasady i prawda coś znaczą, dlatego nie odpuszczam. Zresztą, tylko do 14, bo potem musze wziąć się do roboty, a od jutra wyjeżdżam w góry. Więc będziesz mógł pisac ile wlezie w obronie tej szkoły. ja tam o soebie jestem spokojny, magisterium mam, doktorat także, nie pracuje na uczelni, papiery jeszcze z lat 90, więc nikt mnie z nikim nie powiąże, że jestem interesowny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_destroyer Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 14:01 Dziwię się zatem, że taka osoba jak ty, która rzekomo jest wykształcona, szlachetna i bezinteresowna porównuje "niedopełnienie formalności" z "poziomem nauczania i wartością dyplomu". To niedopuszczalne, że na podstawie niezwiązanych z tematem faktów stawia się bezpodstawne tezy, które są bardzo niesprawiedliwie i szkodliwe dla rzeszy uczciwych i rzetelnych wykładowców AHE oraz ich studentów, którzy uczciwie i w pocie czoła pracują oraz zdobywają wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:56 Ja tylko chciałem zobaczyć jak zareaguje... A teraz na serio: AHE, wcześniej jako WSHE działa od dawna, nie od miesiąca. Działa, bo takie jest polskie prawo. Ułomne, to fakt. AHE wykorzystuje po prostu lukę prawną. Nic polskiemu sejmowi nie broniło przez te lata zmienić ustawę - prawo o szkolnictwie wyższym. Dlaczego tego nie zrobiono? A z kim powiązane są takie nazwiska jak Kudrycka, Rocki, itp.? Z państwowymi uczelniami, czy z prywatnymi, he? Trudno było poskromić WSHE, bez zaszkodzenia szkołom pod parasolem pani minister Kudryckiej. Więc nie robiono nic, a WSHE szła do przodu. Stała się Akademią i ... tego już było za wiele! Abiturienci szkół średnich dostrzegli to i konkurencja zaczęła mieć problemy. Zorganizowali więc kontrolowany atak - tego samego dnia artykuły pojawiły się w kilku niekoniecznie lubiących się dziennikach. Atak niemerytoryczny, po prostu walenie na całego. Znam WSHE a teraz AHE dobrze, na pewno lepiej niż to coś "q_vwa". I za chwilę krótko wyjaśnię, dlaczego im się udało tyle lat funkcjonować na granicy przepisów. Funkcjonować w sposób, którego osobiście nie popieram, ale którfy jest zgodny z prawem, wbrew łgarstwom wybiórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 13:59 Możesz mi ubliżać do woli, ale wciąż nie zmienisz faktu, że oszukwiali. Po prostu. To nie było wykorzystwanie luki prawnej itp. Oszukiwali. Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 14:15 słuchaj, z gównażerią internetową nie dyskutuję, wiec pakuj plecak i spieprzaj w góry, a dyskusję na forum zostaw tym co mają jakieś pojęcie o sprawie. I zabierz pampersy. Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 14:11 AHE prowadzi studia eksternistyczne. Wolno? Wolno! IPT, a więc prawnie niezwiązana instytucja z AHE pomaga tym studentom organizując kursy z przedmiotów, z których ci muszą mieć zaliczenie, zdać egzamin. Wolno? Wolno! Studenci studiów eksternistycznych powinni przyjechać do Łodzi na zaliczenia i egzaminy. Ale AHE "wychodzi naprzeciw oczekiwaniom" studentów i zamiast oni po 300 z jakiegoś miasta jechać do Łodzi organizuje egzamin w ich mieście. Jedzie kilku pracowników, albo nawet nie musi jechać, bo na II etacie zatrudnieni są pracownicy z tego miasta. I o to toczy się spór - wolno, czy nie? Nie wiem, jak w innych miejscach, ale w tym które znam poziom zajęć jest porównywalny z innymi uczelniami, czasem nawet wyższy. Prace dyplomowe są na wysokim poziomie mimo, że jak to łże wybiórcza robione w "punkcie informacyjno rekrutacyjnym". I tyle. Na sprawę trzeba patrzeć merytorycznie. Tam gdzie zajęć nie prowadzą - karać, tam gdzie studenci nie mają dostępu do pracowników - żądać naprawy, ale odpi.....ć się od tych, którzy swoje obowiązki wypełniają solidnie, a ich dyplomanci mogą być dumni ze swoich prac. A już kompletnie niepoważnie wygląda, gdy taki np. Niesioł - zero naukowe apeluje o odchodzenie z AHE. Lepiej żeby polityczne prostytutki nie wypowiadały się na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Q_vwy na usługach konkurencji 03.08.09, 18:15 pracus_5 napisał: > AHE prowadzi studia eksternistyczne. Wolno? Wolno! IPT, a więc prawnie > niezwiązana instytucja z AHE pomaga tym studentom organizując kursy z > przedmiotów, z których ci muszą mieć zaliczenie, zdać egzamin. Wolno? Wolno! A wolno podpisać umowę tylko z AHE i uczyć się samemu (bez pomocy IPT)? > Studenci studiów eksternistycznych powinni przyjechać do Łodzi na zaliczenia i > egzaminy. Ale AHE "wychodzi naprzeciw oczekiwaniom" studentów i zamiast oni po > 300 z jakiegoś miasta jechać do Łodzi organizuje egzamin w ich mieście. Dobrze ,że "wychodząc naprzeciw oczekiwaniom" nie zaliczyła im "eksternistycznie " po wpłaceniu opieniędzy. Jedzie > kilku pracowników, albo nawet nie musi jechać, bo na II etacie zatrudnieni są > pracownicy z tego miasta. I o to toczy się spór - wolno, czy nie? Wolno ...tylko jest to niezgodne z prawem. Nie wiem, jak > w innych miejscach, ale w tym które znam poziom zajęć jest porównywalny z innym > i > uczelniami, czasem nawet wyższy. Prace dyplomowe są na wysokim poziomie mimo, ż > e > jak to łże wybiórcza robione w "punkcie informacyjno rekrutacyjnym". > I tyle. Na sprawę trzeba patrzeć merytorycznie. Tam gdzie zajęć nie prowadzą - > karać, tam gdzie studenci nie mają dostępu do pracowników - żądać naprawy, ale > odpi.....ć się od tych, którzy swoje obowiązki wypełniają solidnie, a ich > dyplomanci mogą być dumni ze swoich prac. > A już kompletnie niepoważnie wygląda, gdy taki np. Niesioł - zero naukowe > apeluje o odchodzenie z AHE. Lepiej żeby polityczne prostytutki nie wypowiadały > się na ten temat... A teraz idąc tą samą metodą GW szuka tematu na wakacje Wolno? Wolno! Postanowili napisać o nieprawidłowościach w prywatnej szkole wyższej Wolno? Wolno! Wybrali AHE Wolno? Wolno! Podzielili publikację na kilka części Wolno? Wolno! Informacje uzyskali od studentów uczących się w punktach rekrutacyjnych Wolno? Wolno! Opublikowali list parlamentarzystów Wolno? Wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
free.mika44 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 12:44 Zaskakujące jak niektórym politykom szybko zmienia się światopogląd. Gośćmi odwiedzającymi AHE było ich wielu , szczególnie z ramienia opcji lewicowych i liberalnych. Podziwiali dorobek uczelni, prowadzili prelekcje wśród studentów (a częściej agitację), spotykając się z młodzieżą, najczęsciej w terminach gorącej kampanii wyborczej. W progi AHE nie tak dawno zawitali koledzy S. Niesiołowskiego - sam Donald Tusk czy Bronisław Komorowski. Był też Marek Belka, prof. Kołodko i Leszek Miller. ( Zaiste premierzy upodobali sobie AHE!) Bywała też Danuta Zakrzewska - Dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi, wypowiadająca się o AHE i jej studentach w samych superlatywach. A teraz co? - Obrazili się ???? Proszę Państwa - jak świat światem a polityka polityką - to naturalna reakcja. Tak właśnie te mechanizmy działają. Autorytety opowiadają się po stronie "ciemiężonych i skrzywdzonych", bo tylko oni dadzą im władzę w kolejnych wyborach. A jak sprawa ucichnie, bo okaże się, że argumenty za likwidacją były nadmuchane, a oskarżenia niekoniecznie zasadne, to spuszczą głowy na dół i udadzą, że nic się nie wydarzyło. Taka to polityka, że każdego silnego "tyka". Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte i kolejny kwiatek z cyklu wiarygodność AHE 03.08.09, 12:48 oraz jej założycielskiego Instytutu Postępowania Twórczego miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,6887843,Nielegalna_szkola_miedzynarodowa.html prowadzona przez nich międzynarodowa podstawówka jest po prostu nielegalna Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Prostytucja jest legalna ;-) 03.08.09, 13:46 Dlaczego nasi kochani "naukowcy" (cudzysłów uzasadniony) mieliby zrezygnować z KASY? Przecież "cosi fan tutte". Wszyscy "naukowcy" na wszystkich prywatnych uczelniach odwalają kichę za pieniądze. Zdają sobie sprawę z jakości nauczania, z lipy którą odstawiają. Nie sądzę, aby AHE odstawała znacząco poziomem od innych szkół. Zapewne odstaje zachłannością i skalą działania, ale to niekoniecznie się przekłada na jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
anetax222 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 14:19 wcale sie nie dziwie...oj BIDULKA... www.pstro.pl/b/wyzsza-szkola-humanistyczno-ekonomiczna-w-lodzi-wydzial-zamiejscowy-bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 link z nadzieją, że bezmózgowcy go przeczytają :-) 03.08.09, 14:29 he he, opinia w linku ma datę skoordynowaną z atakiem prasowym na AHE, czyli 30 lipca br. Głąby tylko się dadzą nabrać, ale pewnie paru na forum jest - np. jakieś "q_vwy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.r.t.y.n.a11 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 14:53 A ja się cieszę, że wreszcie ktoś ujawnił oszustwa WSHE/AHE! Juz od dawna u nas sie o tym mówiło. Moi znajomi wiedzieli, że studjują nielegalnie, ale łatwiej im było tam studiowac, bo dostawali oceny dosłownie za nic. Chodzili i powtarzali, że niski poziom, ale jakoś im to nie przeszkadzało brac udział w nielegalnym procederze. Teraz zlikwiduja im ten ich niby kierunek. Za błędy sie, niestety, płaci... Odpowiedz Link Zgłoś
pracus_5 Re: Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 15:01 ucichła ta "q_vwa", a teraz odżyła jakaś "m.a.r.t.y.n.a11" Żałosne są te akcje! Głąby, czy wy nie macie więcej ludków??? Zróbcie jakieś konta na łżewybiórczej, takie niepowiązane ze sobą, itd. No kurde poziom "księgowej" Lodzi (nomen omen:-) to dla was ośmiotysięcznik do zdobycia. Matko, skąd tyle głąbów w Polsce??? Hm.. może rzeczywiście przez prywatne uczelnie... :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Ej to jak jest?? 03.08.09, 15:00 Mają tych profesorów czy nie mają? Jeżeli nie mają to do kogo ten list? Jeżeli mają profesorów to skąd zarzuty, że nie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
krok1980 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 15:59 O jakich firmach zewnetrznych piszecie? Firmna jest jedna i nazywa się INSTYTUT POSTEPOWANIE TWÓRCZEGO (fundacja) - siedzibe ma w jednym z budynkow AHE. A kto załozył fundację?? Łatwo się domyslic. Studenci, opłacając czesne semestralne, 2 rat wpłacaja na konto AHE a reszte na konto IPT - a wszytko i tak jest w jednym worku kanclerza:). Takie śledztwo a pomijacie podstawowe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_lola_ola Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 16:25 Szkoda czasu na śledzenie Waszych lipnych sensacji!!!!Afery Wam się zachciało bo pogoda nie dopisuje w te wakacje..... Odpowiedz Link Zgłoś
danka2007 zwłaszcza Niesiołowski wtórny analfabeta ... 03.08.09, 16:53 Niesiołowski - polityczny "profesor" z Platformy owadów. Co taki Kieres , czy Niesiołowski mają wspolnego z uniwersytecką etyką ? To wtórni analfabeci, polityczni gracze małego formatu. Ten list przez nich podpisany dowodzi, ze sprawa jest politycznie śmierdząca. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.ka1 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 17:09 Z zażenowaniem czytam nazwiska profesorów i doktorów habilitowanych, którzy zdecydowali się firmować poszczególne kierunki studiow w AHE. Z informacji zawartych w Bazie Ludzie Nauki na stronie www.opi.org.pl wynika, że są wśród nich profesorowie i dr hab. z Uniwersytetów: Łódzkiego UAM w Poznaniu, UMK w Toruniu, UMK w Kielcach, WAT Akademii Marynarki Wojennej. Z umieszczonych przy nazwiskach informacji, wynika, ze niektórzy z nich zatrudnieni są w trzech a nawet w czterech uczelniach jednocześnie, pomimo, że ustawa zezwala na firmowanie kierunku studiów najwyżejw dwóch jednostkach, w tym jednej na poziomie magisterskim). Ale po dokladniejszym wczytaniu się w posczególne ID, można się dowiedzieć, że niektórzy z nich zwiążani sa także swoją działalnością z Państwową Komisją Akredytacyjną, ktorej przewodzi prof. Rocki, z Radą Główną Szkolnictwa Wyższego, z Centralną Komisją ds. Stopni i Tytułów, która daje uprawnienia do nadawania stopni naukowych doktora i doktora habilitowanego. Czyżby sta łatwość, z jaką właściciel uczelni pan Makary Stasiak uzyskiwał wszytskie zezwolenia, pozwolenia i uprawnienia? Mając 35 tysięcy studentów, tak z uproszczonego podliczeniu kosztów ich utrzymania wynika, że kształcenie okolo 6 tysięcy, zwłaszcza tych studiujących na miejscu w ŁODZI, generuje koszty. Pozostali "studiujący" w niezliczonych punktach na terenie kraju, przynoszą już tylko zyski. A te Makary Stasiak rozdaje m.in. w postaci pensji profesorom, których zatrudnienie gwarantuje mu zdobycie określonego zezwolenia lub uprawnienia. Zasataanowiło mnie zatrudnienie bardzo dużej grupy pedagogów o znanych nazwiskach i jeszcze większych koneksjach w instytucjach, które wcześniej wymieniłem, czyżby szykowało się czwarte uprawnienie do doktoryzowania, tym razem z zakresu pedagogiki? Moim zdaniem jest to czysty układ korupcyjny, na dodatek w majestacie prawa. Po co dawać łapówkę, kiedy można legalnie zatrudnić na etacie za umówioną stawkę i nikt nie może mieć zastrzeżeń. Swoją drogą ciekaw jestem, w jaki legalny sposób wieloetatowcy funkkcjonują, Ministerstwo posiada specjalną bazę, dzięki której sprawdza podobno, kto, gddzie i na ilu etatach pracuje. Chyba sprawdza się nie wszystkich. Reasumując, za to że AHE działa tak jak działa, odpowiadają nie tylko jej właściciel i władze Akademii, ale także ( a może przede wszystkim) te wszytskie instytucje państwowe, w ktorych zatrudnieni w AHE (na odpowienio wysokich etattach)profesorowie działają i tworzą - jak się okazuje - bardzo skuteczne lobby. Tak kręcący się interes, jest przecież także dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer1 Informatyka i wyniki kontroli AHE 03.08.09, 18:02 Komunikaty dotyczace AHE ze strony ministerstwa: www.nauka.gov.pl/mn/_gAllery/54/49/54495/Komunikaty_dotyczace_Akademii_Humanistyczno-Ekonomicznej_w_Lodzi.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 19:19 Pryeciez to duzymi nicmi syyta walka konkurencji y dosc niezla jak na polskie standardy ucyelnia. Lepiej zajmijcie sie bardziej badziewnymi uczelniami. Odpowiedz Link Zgłoś
aha5691 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 19:25 Panowie Profesorowie-Politycy: ciszej nad własną trumną. Pan Niesiołowski siedział w pierwszym rzędzie na inauguracjach w tej szkole. Jest na zdjęciach z Kanclerzem. Bardzo ładnie się o niej wyrażał. To jest nagrane. Może ludzie z AHE umieszczą to w internecie. Prof. Filar nie pamięta zapewne jak prowadził wykłady na UMK dla około tysiąca słuchaczy, a połowa nie zmieściła się w sali. Ja pamiętam, byłam tam. Czy to nie jest hipokryzja? To politycy odpowiadają za stan polskich szkół wyższych, to oni przygotowali warunki do takich patologii i nie chcą z tym skończyć. Inne szkoły prywatne nie różnią sie od niej. A może dziennikarze Wyborczej byliby obiektywni i zajrzą do innych szkół, choćby w Łodzi, jeśli chodzi im o naukę a nie o utrącenie jednej szkoły. Np. WSP, Kupiecka, Edukacji zdr. w Łodzi i zresztą każda konkurencyjna do AHE. AHE jest winna dużej części tego, co się jej zarzuca, ale to wytwór systemu. Jak to możliwe, że AHE dostaje uprawnienia do doktoryzowania z informatyki, a potem ten sam resort odbiera jej uprawnienia do licencjatu? Ministerstwo dało się oszukać? To co to za ministerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.r.t.y.n.a11 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 19:38 Widac, ze niektorzy z tego forum to sfrustrowani studenci/absolwenci AHE. Ja skonczylam akurat panstwowa uczelnie. Niczego nie zaluje. Ale ci z was, co studiowali na nielegalnych kierunkach, "wydzialach" maja to na co zasluzyli. Pozdrawiam i zycze mniej jadu i wiecej spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
zarychta11 Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 19:42 Nic dodać, nic ująć. Pan Niesiołowski brał nawet udział w debatach organizowanych przez studentów WSHE. Jakim cudem poszedł na debatę "lipnych studentów"? Czyżby mu ktoś zapłacił?! Sam Michnik występował w tym "kabarecie", jak to nazywa Pan Niesiołowski. www.szkolyniepubliczne.pl/_pakiet.php?j=pol&id=4&id_pop=4 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,1271526.html Nie mogę się powstrzymać - Panie Niesiołowski, większym kabaretem jest Pana życiorys polityczny! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Czy ci parlamentarzyści dadzą mi pracę? 03.08.09, 20:19 Namawiaja mnie oni do opuszczenia AHE. Ale przeciez to jest moje pierwsze (w sensie pierwszy etat) i obecnie jedyne miejsce pracy w Polsce. W zwiazku z tym pytam sie: czy moge liczyc na jakas oferte? Najlepiej na panstwowej wyzszej uczelni, i najlepiej w Warszawie badz Lodzi. Moje kwalifikacje: PhD (Monash) z nauk politycznych, MA (Melbourne) i mgr (SGPiS) z ekonomii, doskonaly angielski, szereg publikacji (mozna mnie znalezc bez trudu w bazach danych typu PoP). Ponadto dlugoletnia praktyka nie tylko na wyzszych uczelniach ale takze i w biznesie (glownie Australia). lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
adam.borowski Autorzy tego artykułu dopuścili się plagiatu? 03.08.09, 22:03 www.dziennik.pl/polityka/article312255/Ksiazka_reporterow_Wyborczej_plagiatem_.html Nie dość, że nierzetelni to jeszcze złodzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt_1 Re: Autorzy tego artykułu dopuścili się plagiatu? 04.08.09, 18:08 nie jest to pierwsze potknięcie naszych "wybitnych" dziennikarzy: www.literatura.gildia.pl/tworcy/marcin_kowalski/nie_trzeba_mnie_zabijac/recenzja Odpowiedz Link Zgłoś
mdaro1 Re: Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 22:13 oszołom Niesiołowski będąc pracowikiem konkurencyjnej uczelni bez pardonu atakuje inną zapominając że wybrali go Łodzianie. Zamiast próbować ratować szkołę która jest (była) jedną z berdziej rozpoznawalnych łódzkich marek w Polsce, płaciła w Łodzi podatki, dawała zatrudnienie, remontowała zasyfione śródmieście, zamiast poczuć się Łodzianinem woli raze z Wyborczą zniszczyć tą szkołę, woli aby studentów i ich pieniądze przejęły prywatne uczelnie np z Bydgoszczy, Gorzowa i innych miast gdzie tak samo robi się przekręty tylko na mniejszą skalę bo szkoły mniejsze. Nie ma lobbingu, łódzcy przedstawiciele w parlamencie myślą tylko o ogólnopolskiej karierze wydaje im się że są wielkimi Polakami zapominając o miejscu pochodzenia podczas gdy reszta Polski najpierw załatwia sprawy dla swojego regionu. Efekt jest taki że mamy kolejną markę pochodzącą z Łodzi po ŁKSie i Widzewie, która zmierza na dno. Jak tu się wygrzebać z zapaści??? Jak zmniejszyć dystans do innych miast przy tak bezrozumnych elitach? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Wstyd prof. Niesiołowski !... :( 04.08.09, 09:23 mdaro1 napisał: oszołom Niesiołowski będąc pracowikiem konkurencyjnej uczelni bez pardonu atakuje inną zapominając że wybrali go Łodzianie. Zamiast próbować ratować szkołę która jest (była) jedną z berdziej rozpoznawalnych łódzkich marek w Polsce, płaciła w Łodzi podatki, dawała zatrudnienie, remontowała zasyfione śródmieście, zamiast poczuć się Łodzianinem woli raze z Wyborczą zniszczyć tą szkołę, woli aby studentów i ich pieniądze przejęły prywatne uczelnie np z Bydgoszczy, Gorzowa i innych miast gdzie tak samo robi się przekręty tylko na mniejszą skalę bo szkoły mniejsze. Nie ma lobbingu, łódzcy przedstawiciele w parlamencie myślą tylko o ogólnopolskiej karierze wydaje im się że są wielkimi Polakami zapominając o miejscu pochodzenia podczas gdy reszta Polski najpierw załatwia sprawy dla swojego regionu. Efekt jest taki że mamy kolejną markę pochodzącą z Łodzi po ŁKSie i Widzewie, która zmierza na dno. Jak tu się wygrzebać z zapaści??? Jak zmniejszyć dystans do innych miast przy tak bezrozumnych elitach? Odpowiedz Link Zgłoś
wilamek Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 22:28 Ponte_aronte tu się przeniósł, żeby wylewać pomyje na AHE:) bo zniknął z forum: w obronie AHE stajemy. Jesteś gość w kopaniu innych naprawdę. Naprawdę zawzięty jesteś w tym, żeby udowadniać, że jesteś lepszy od "lipnych magistrów". To niedowartościowanie czy masz jakiś inny powód? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.koksa Parlamentarzyści: Naukowcy, porzućcie AHE 03.08.09, 23:35 Podpisuję się pod swoim imieniem i nazwiskiem.Jesteście nudni i już rzygać się chce tymi Waszymi aferami , mam na myśli Kowala i Głuchego....jak tam z Waszym plagitem koledzy? Przeprosiny wystraczyły? Odpowiedz Link Zgłoś