darthmaciek 06.08.09, 18:42 czy to jest prima aprilis? Nawet mnie trudno w to uwierzyc... Czy ktos ma troche wiecej szczegolow - artykul jest bardzo lakoniczny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asmall4 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 18:45 Towar tyle kosztuje ile klient daje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 19:49 asmall4 napisał: > Towar tyle kosztuje ile klient daje ;) Towar mozna sprzedac fachowcowi tylko za tyle, ile jest wart. MiGomart: (nie) dla idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 22:59 meerkat1 napisał: > asmall4 napisał: > > > Towar tyle kosztuje ile klient daje ;) > > > > Towar mozna sprzedac fachowcowi tylko za tyle, ile jest wart. Chyba, że sprzedający ma kaca giganta Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 mój ulubiony kawał o Rosji!! 06.08.09, 21:57 Jedzie pociąg przez Rosję, zatrzymuje się w szczerym polu. Pasażerowie wychlają się z okien, widzą przechodzących maszynistów: - Nu, szto słucziłoś? - Maszinu mieniajem! Pasażerowie, uspokojeni siadają, czekają dzień, drugi, trzeci... Pociąg jak stał, tak stoi. Trzeciego dnia widzą wracających kolejarzy i pytają: - Nu szto, maszinu pamienili? - Da, pamienili.... Na wodku! Tak więc, widzicie, niby kawał, ale w Rosji naprawdę sprzedają duże rzeczy za bezcen. Byleby jakimś szaleńcom nie posprzedawali głowic atomowych... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 18:49 w Rosji wszystko jest mozliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 18:50 darthmaciek napisał: > czy to jest prima aprilis? Nawet mnie trudno w to uwierzyc... Czy > ktos ma troche wiecej szczegolow - artykul jest bardzo lakoniczny... Dlaczewgo na poczatku lat dziewiecdziesiatych, jeden z polskich oficerow zalozyl sie z kolegami, ze uda mu sie ukrasc czolg ze swojej jednotki. Jak powiedzial, tak zrobil. Zaklad wygral. Problem zaczal sie, gdy chciakl zwrocic czolg - nie mogl tego zrobic, bo okazalo sie ze stan magazynowy sie zgadza - bez tego ukradzionego czolgu. Sprawe opisywala kiedys prasa. Odpowiedz Link Zgłoś
ssteffan Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 23:34 bmc3i napisał: jeden z polskich oficerow > zalozyl sie z kolegami, ze uda mu sie ukrasc czolg ze swojej jednotki. To było w Gliwicach, w szkolnym pułku czołgów (koło osiedla Gwardii ludowej). Czołg (stary grat, T54) został podrzucony jesienią przed kotłownię i sprytnie zasypany węglem. Wylazło wczesną wiosną - przy jakiejś wizytacji wzorcowo zagoniono zasadniczych z ancla by przesypywali węgiel. I zaczęła lufa wyłazić. Ale afera była - maszyna o tych samych numerach stała w parku, odpicowana do przeglądu...Co do sztuki wszystko pasowało, nawet w złomowaniach. A ja wciąż w książeczce mam na stanie pobrany - i nie oddany KM, którego nigdy na oczy nie widziałem. A numery matakie, co nigdy na stanie mojej JW nie były, taki bajzel jak w wojsku wtedy był - to chyba nigdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
blondyn-3 to ja biore 200 sztuk 06.08.09, 18:53 mowilem kupwac ruskie samoloty nie dosc ze lepsze to jeszcze tansze Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: to ja biore 200 sztuk 06.08.09, 19:36 ano zamiast czterdziestu fuj-16 kupmy kilka tysiecy ruskich mysliwcow. w kupie sila bo kupy nic nie ruszy :D. pierwsi w powietrzu zastosujemy chinska taktyke bitwy ladowej (dla niewtajemniczonych - milion na lewej, milion na prawe a srodkiem czolgi) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: to ja biore 200 sztuk 06.08.09, 19:38 blondyn-3 napisał: > mowilem kupwac ruskie samoloty nie dosc ze lepsze to jeszcze tansze Takie te MiGi-31 lepsze, ze zaklady Mikojana i Gorewicza sa na krawędzi bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Co ty człowieku mówisz? 06.08.09, 21:12 Co ty człowieku mówisz? Samolot to nie tylko sam płatowiec, to cały system. To wsparcie naziemne, to integracja z systemem obrony powietrznej, to szkolenie pilotów. Sam płatowiec jest użteczny mniej więcej tak jak komputer PC bez systemu operacyjnego (z komputerami nie-PC jest róznie różnie). Poza tym to co Rosjanie sprzedają za franicę to takie mocno upośledzone wersje, bez najnowszych radarów, bez najnowsze awioniki, bez najnowszego uzbrojenia. Suchoje które sprzedali Wenezueli może i wyglądają tak jak te w Rosji, ale są identyczne tylko mechanicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
karakalla Re: Co ty człowieku mówisz? 07.08.09, 06:59 Nie tyle kosmiczny świr, co kosmiczny ignorant. Najbardziej nowoczesnym pozostającym w uzbrojeniu przedstawicielem rodziny Su-27/30 jest Su-30MKI, sprzedany przez Rosjan Indiom, a teraz budowany tam na licencji, wyposażony np. w radar PESA Bars, uzbrojony m.in. w pociski rakietowe R-77. Można dyskutować na temat poziomu technicznego tych samolotów w porównaniu nawet nie z najnowszymi maszynami zachodnimi, jak Rafale czy Typhoon (nie mówiąc o F-22), ale z modyfikacjami starszych maszyn, jak F-16C/D Block 50/52+ czy E/F, można na temat jakości R-77 (Hindusi bardzo ostatnio narzekają), faktem jednak jest, że WWS mogą o takich maszynach tylko pomarzyć, latając na starym sprzęcie z lat 80. Dopiero kilka lat temu ruszyła modernizacja Su-27, do stardardu z grubsza zbliżonego do mniej zaawansowanych niż MKI wersji chińskiej czy bazującej na niej wenezualskiej. Po prostu WWS nie mają pieniędzy na nowe maszyny, nie kupują praktycznie nic, więc od 20 lat rosyjski przemysł lotniczy istnieje wyłącznie dzięki klientom zagranicznym, więc dostają oni to, czego sobie zażyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 18:57 Putler rozkazuje obniżki mjasa w markecikach, a Migi za 150 rjubljej rozpłynęły się bez śladu. Być może trafiły do Braci Gruzinów albo przynajmniej do partyzantki czeczeńskiej i przy najbliższej okazji zrobią kuku? Trzymam kciuki. darthmaciek napisał: > czy to jest prima aprilis? Nawet mnie trudno w to uwierzyc... Czy > ktos ma troche wiecej szczegolow - artykul jest bardzo lakoniczny... Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Web kamandisty - podpowiadam 06.08.09, 18:59 optymalną linię abarony: 1. 'w hameryce morzna kupić myśliwce durzo taniej' 2. 'Trofim Łysenko i tak miał rację. Na prawdę. W Studgardzie mówili' 3. 'A u was njegrów bijut' Spasibo. Odpowiedz Link Zgłoś
2-pswiecki Jeśli rynek tyle daje za maszyny do zabijania 06.08.09, 19:14 to znaczy, że żyjemy i tak na najlepszym ze światów. Odpowiedz Link Zgłoś
makakson Za taką cenę biorę 1000! 06.08.09, 19:19 I w pojedynkę na Niemca i kacapa pójdę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Za taką cenę biorę 1000! 07.08.09, 00:10 na żyda i masona też? makakson napisał: > I w pojedynkę na Niemca i kacapa pójdę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 19:25 I kto twierdził ze nasze F16 to był korzystny zakup ? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 19:57 michalng napisał: > I kto twierdził ze nasze F16 to był korzystny zakup ? :)))) Tu musze przyznac racje. Tylko, ze Hamerykance by Falconow @ 150 rubli p/u raczej nie sprzedali. Co innego gdyby byly produkowane taniej, tasmowo, np. w ChRL :-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:03 Tera sie okazuje, ze to jeszcze wiekszy cymes niz myslalem. Te MiGi bez silnikow i avioniki lataja!!! Boże, gdyby Lockheed potrafił ukrasc Ruskim taka tania technologie dla Raptorow i F-35. Ile by kasy zaoszczędził! A podatnicy amerykanscy! Gates (Robert) by L. pewnie ozłocił. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 07.08.09, 07:02 Jaką technologię ruscy nie mają własnej technologii , wszystko to ukradzione z zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kireta21 Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 19:33 Dobre :). Nie chciałbym być w skórze tych których władza uzna za winnych. MiG-31 to najdroższy seryjnie produkowany samolot w historii lotnictwa radzieckiego i rosyjskiego. Niby strata 4-ch MiGów z 700 posiadanych to nic, ale biorąc pod uwagę że jakaś setka jest sprawna... A niesprawnych raczej nie sprzedano. Chyba, że na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Ruskich strata, gorali kavkaskich zysk ;-) 06.08.09, 19:54 kireta 21 napisal: Niby strata 4-ch MiGów z 700 posiadanych to nic, Pewnie ze nic; prawie tyle samo rosyjska artyleria plot zestrzeliła nd Gruzją, a ruski MON uznał, ze to mało ważne. :-))) NB. Ciekawe czy tyle z tych 700 MiGow jest zdolnych do latania, ile kacapskich tanków do wyjazdu z koszar. --------------------------------------------------------------------- WZROK DZIKI, SUKNIA PLUGAWA W RĘKU NIECELNA "BUŁAWA" Odpowiedz Link Zgłoś
maximus999 MIG 31 06.08.09, 20:23 ciekawe skad te 700 bo o ile wiem to wszystkich wersji wyprodukowano ok 450 szt. lacznie .Produkcje rozpoczeto koncem lat 70-tych a zakonczono w polowie 90-tych.Samoloty maja po ok 15-30 lat.Ciekawostka to moze on byl w polowie lat 80 -tych a dzis to raczej powoli do muzeum sie nadaje.Z tych wszystkich wyprodukowanych tylko czesc przetrwala do dzis a sprawnych jest jeszcze mniej. P.s. Swojego czasu Polska kupowala od Niemiec sprzet wojskowy po 1 marce za sztuke. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: MIG 31 06.08.09, 20:38 maximus999 napisal: Ciekawostka to moze on byl w polowie lat 80 -tych a dzis to raczej powoli do muzeum sie nadaje. Dlaczego zaraz do muzeum (jak "Burana")? Pzeciez bombowce "strategiczne" T-95 wznowiły nie tak dawno na polecenie p. prez. Putina loty w pobliżu terytoriów USA. A kiedy te turbopropy wyprodukowano? No? No? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: MIG 31 06.08.09, 20:46 meerkat1 napisał: > Pzeciez bombowce "strategiczne" T-95 wznowiły nie tak dawno na > polecenie p. prez. Putina loty w pobliżu terytoriów USA. > A kiedy te turbopropy wyprodukowano? No? No? :-) Wbrew pozorom, mniej więcej w tym samym czasie co MiGi-31 :-) Tu-95 to wprawdzie konstrukcja jeszcze z czasów Stalina i pierwotnie przestano je produkować już w latach 60. Ponieważ jednak nie bardzo było czym ich zastąpić, w 1977 odkurzono plany i linie montażowe, po czym wznowiono produkcję, która tym razem definitywnie ustała dopiero w 1992. O ile wiem, wszystkie obecnie latające Tu-95 i Tu- 142 pochodzą własnie z tej - by tak rzec - drugiej transzy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: MIG 31 06.08.09, 21:06 Dodaj jeszcze, kapitanie, ze Tu-95 był po prostu powiekszoną przez Tupolewa repliką amerykanskiego B-29, takiego jak np. "Enola Gay", ktora istotnie jest juz od paru lat w Muzeum (pod Waszyngtonem] w pełni odrestaurowana. [Brig.Gen USAF ,(w 45-tym Col) Tibbets był na odsłonięciu eksponatu] Nota bene Tu-95, wg strony rosyjskiej, ma byc na wyposażeniu rosyjskiego lotnictwa strategicznego do roku 2040 [sic!] Wiem, ze wierzyc sie nie chce, ale skoro sami Rosjanie tak mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Mylisz Tu-4 z Tu-95 06.08.09, 21:19 Mylisz Tu-4 z Tu-95. Tu-4 był w istocie kopią B-29. Sowieci internowali jeden egzemplarz. Tu-95 to natomiast rewolucyjny samolot. Turbośmigłowiec latający z prędkością wysoką poddźwiękową. Kształt samolotu wyraźnie sugeruje, że jest dostosowany do prędkości transsoniczcnych. Zwróc uwagę na dwie gondole środkowych silników będące jednocześnie tzw. ani shock bodies. Do tego skośne skrzydła jak w odrzutowcu. Dwa przeciwbieżne śmigła na każdym silniu to też bardzo ambitna rzecz. No i jeszcze dodajny do tego fakt, że końcówki śmiegieł poruszają się z prędkością naddźwiękową, co było założeniem konstrukcyjnym. Dlatego z resztą ten samolot jest tak niesamowicie głośny. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Mylisz Tu-4 z Tu-95 06.08.09, 21:30 Zwroc uwage, jak hamerykanskie "nieloty" (terminologia web- brygadzistow) przechwytuja toto w poblizu granic USA. Nawet na YouTube znajdzisz relewantne video. Az wstyd jak toto sie w powietrzu zachowuje. Po prostu żal za d..e sciska. :-((( Ech wy, biedni web-brygadzisci. [up sh.t creek without a paddle :-(] Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Gieroje Fiedieracji.... 06.08.09, 21:33 "In June 1999, the Tu-95s, along with two Tu-160s, turned back after being intercepted by U.S. fighters. A similar incident occurred in September but the Tu-95s turned back without making contact." :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Kurde facet 06.08.09, 21:54 Kurde facet, ja nie jestem web-brygadzistą. Ja po prstu jestem fanem latania. Poza tym w Rosji nie lata się na niemieckich szybowcach. Po prostu stwierdzam fakty. Tu-95 to jest dobry samolot, mimo że starty. Tu-95 to rosyjski odpowiednik B-52. Obydwa zaczęły swój żywot jako bombowce strategiczne. Co do bycia web-brygzadzistą - zauważ, że wyśmiewałem się z MiG-a 25, bo ja nawet na szkolnym szybowcu wyciągam większe przeciążenia niż MiG 25. Jak by nie było, ale myśliwiec powinien być wytrzymalszy niż szybowiec z roku 1978. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Kurde facet 06.08.09, 22:12 kosmiczny_swir. Ja nie pod Twoim adresem. Ale wierz mi, ja widzialem jak te bidne "Beary" ledwo sie w powietrzu trzymajace zawracaly natychmiast jak jakies hamerykanskie badziewie typu Flacon czy Hornet zaczynał sie do nich zlizac. Cytowanie danych taktyczno-technicznych, itp. teoretycznych parametrow, jest bez sensu. Kiedy na le Bourget wystawia sie maszyny bojowe na przedaz, do potencjalni babywcy sprawdzja najwierw, czy samolot jest "combat- proven", a nastepnie indaguja, i to szczegółowo, ile to maszyn npla taki zestrzelil, lub ile celow naziemnych zniszczyl. W REALNYCH warunkach, a nie na symulatorze. [Mówie oczywiscie o mysliwcach wielozadaniowych, bo bombowcow (B-1, nie mówiąc o B-2, USA nigdy i nikomu nie sprzedaje. Podobnie jak lotniskowcow czy "boomerów". Well, tough! :-)] I dlatego, np. Szwedzi maja takie problemy z wcisnieciem komukolwiek swoich Grippenow. A Francuzi - Rafale. Czy wiesz ile MiG-29 udalo sie Rosjanom sprzedac w ostatnich latach? A to nie sa złe samoloty. Odpowiedz Link Zgłoś
kireta21 Re: Mylisz Tu-4 z Tu-95 06.08.09, 22:11 No, nie spodziewajmy się po turbośmigłowym bombowcu gracji odrzutowego myśliwca :). Tu anegdota. W trakcie eskortowania B-52 przez F-16 pilot myśliwca z nudów walnął beczkę przy bombowcu i dodał na kanale: "myśliwiec potrafi wszystko i to dużo lepiej!". Dowódca bombowca: "Przyjmuję zakład!". Mija parę minut i nic, bombowiec leci jak leciał. Pilot F-16 pyta: "Co zamierzasz zrobić?". Dowódca: "Już zrobiłem. Zaparzyłem sobie kawę i poszłem się odlać" Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Odlewanie sie 06.08.09, 22:28 Najczesciej zadawanym przez zwiedzających Osrodek Kosmicznych Lotow załogowych na Cape Canaveral pytaniem, i to nie tylko przez dzieci, jest "jak sie chodzi do toalety w przetrzeni kosmicznej". Nie wiem co sie im mowi obecnie, bo ostatnio jest tak, ze sie idzie do toalety (skonstruowanej i wyprodukowanej w Rosji), a ona nie dziala Wtedy idzie sie do drugiej ubornej made in Russia , w ruskim module, ktora rowniez czesto nie działa, i wtedy pozostaje juz tylko toaleta na pokładzie wahadłowca. Oczywiscie, jesli ma sie to szczescie, ze jest on akurat zacumowany na pare dni przy ISS. Odpowiedz Link Zgłoś
kireta21 Re: MIG 31 06.08.09, 22:40 > ciekawe skad te 700 bo o ile wiem to wszystkich wersji wyprodukowano ok 450 szt Fakt, rąbnąłem się o 200 szt. nie wiem nawet kiedy. Ustalenie faktycznej liczby byłoby piekielnie trudne bo Rosjanie często nie złomują wycofanego sprzętu (w tajdze ciągle można znaleźć T-34 i T-54 w "paczkach" po 500szt jako "rezerwę sprzętową", jakoś wątpię, żeby po 60ciu latach bez przeglądu czy konserwacji były cokolwiek warte) stąd wiecznie on zalega w spisach. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 19:38 Czemu Amerykanie nam nie przedawali F-16 po $5 za sztukę? Chyba mocno przepłaciliśmy. :) A poważniej, ciekawe gdzie te samaloty trafiły? Do Iranu? Korei Północnej? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 19:40 Ta informacja jest identyczna z odpowiedzią Radia Erewań na pytanie, czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo wołgi. Odpowiedź brzmiała: Tak, to prawda. Tylko że nie w Moskwie na Placu Czerwonym, a w Leningradzie na Newskim Prospekcie i nie wołgi a rowery, i nie rozdają a kradną. Otóż GW podała tylko pierwszą część artykułu gdzie stawia się zarzut, ale już druga część, gdzie zarzut jest obalany, nie zmieściła się. Taka ta GW oszczędna w relacjonowaniu faktów. W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez silników i oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć tajemnice technologiczne Rosjan?;-)) newsru.com/russia/06aug2009/mig.html Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 19:42 lubat napisał: > Ta informacja jest identyczna z odpowiedzią Radia Erewań na pytanie, czy to > prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo wołgi. Odpowiedź > brzmiała: Tak, to prawda. Tylko że nie w Moskwie na Placu Czerwonym, a w > Leningradzie na Newskim Prospekcie i nie wołgi a rowery, i nie rozdają a kradną > . > > Otóż GW podała tylko pierwszą część artykułu gdzie stawia się zarzut, ale już > druga część, gdzie zarzut jest obalany, nie zmieściła się. Taka ta GW > oszczędna w relacjonowaniu faktów. > > W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez silników i > oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć tajemnice > technologiczne Rosjan?;-)) > > newsru.com/russia/06aug2009/mig.html za 15 zlotych... Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:00 lubat napisał: > W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez silników i > oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć tajemnice > technologiczne Rosjan?;-)) Rosyjskie myśliwce nie potrzebują ani silników, ani oprzyrządowania. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 22:01 d_arek_d napisał: > Rosyjskie myśliwce nie potrzebują ani silników, ani oprzyrządowania. Nie pomyliło Ci się? Przecież to nasi piloci podobno potrafią latać na wrotach stodoły. Tako rzecze Autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 07.08.09, 00:11 > Nie pomyliło Ci się? Przecież to nasi piloci podobno potrafią latać na wrotach > stodoły. Tako rzecze Autorytet. To efekt wielu lat ćwiczeń na rosyjskich myśliwcach bez silników i oprzyrządowania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:05 lubat napisał: > Ta informacja jest identyczna z odpowiedzią Radia Erewań na pytanie, czy to > prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo wołgi. Odpowiedź > brzmiała: Tak, to prawda. Tylko że nie w Moskwie na Placu Czerwonym, a w > Leningradzie na Newskim Prospekcie i nie wołgi a rowery, i nie rozdają a kradną > . > > Otóż GW podała tylko pierwszą część artykułu gdzie stawia się zarzut, ale już > druga część, gdzie zarzut jest obalany, nie zmieściła się. Taka ta GW > oszczędna w relacjonowaniu faktów. > > W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez silników i > oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć tajemnice > technologiczne Rosjan?;-)) > > newsru.com/russia/06aug2009/mig.html Jaki tajemnice???...tajemnice odkrywa fiutyn na dnie bajkalu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:10 lubat napisał: > Otóż GW podała tylko pierwszą część artykułu gdzie stawia się zarzut, ale już > druga część, gdzie zarzut jest obalany, nie zmieściła się. Taka ta GW > oszczędna w relacjonowaniu faktów. Hmmm, według mnie nie ma tam żadnego obalania - po prostu obwiniony zakład broni się, przedstawiając swoją wersję, tj. że samoloty nigdzie nie wyjechały (bo i co ma twierdzić...). A jak jest naprawdę, to się zapewne dopiero okaże. > W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez silników i > oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć tajemnice > technologiczne Rosjan?;-)) Akurat w MiGu-31 nie ma niczego specjalnie tajemniczego, a już na pewno nie w sferze technologii ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:17 kapitan,a co ty wiesz o MIG-31? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:27 A co Cię interesuje? :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:34 co to za samolot?Jestem przyzwyczajony,ze ty zawsze podajesz rozne szczegoly,a tym razem zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:46 igor_53 napisał: > co to za samolot?Jestem przyzwyczajony,ze ty zawsze podajesz rozne szczegoly,a > tym razem zadnych. Nieco zmodernizowana wersja MiG-29. Samolot na tyle salby, ze przegrhywa z konstrukcjami Suchoja w niemal kazdym aspekcie - takze eksportowym. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:55 bmc3i,MIG-31 ma tyle wspolnego z MIG-29,co An-2 z An-225 (Mrija).MIG-31 to nastepca MIG-25,na dzien dzisieszy najwyzej i najszybciej latajacy samolot bojowy na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:07 igor_53 napisał: > bmc3i,MIG-31 ma tyle wspolnego z MIG-29,co An-2 z An-225 (Mrija).MIG-31 to > nastepca MIG-25,na dzien dzisieszy najwyzej i najszybciej latajacy samolot > bojowy na swiecie. I co z tego? To zaden wymiernik dzisiaj, kiedy znaczenia nabiera znowu dog fight, a wiekszosc walk toczy sie ponizej predkosci dzwieku. Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:18 do walki to on się nie nadaje ale do szybkiego przechwycenia jak najbardziej... no bo czym lepiej próbować sięgnąc bobowce przeciwnika jak nie tym starym gratem? do tego wciąz jest idealny Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:32 bmc3i napisał: > igor_53 napisał: > > > bmc3i,MIG-31 ma tyle wspolnego z MIG-29,co An-2 z An-225 (Mrija).MIG-31 t > o > > nastepca MIG-25,na dzien dzisieszy najwyzej i najszybciej latajacy samolo > t > > bojowy na swiecie. > > > I co z tego? To zaden wymiernik dzisiaj, kiedy znaczenia nabiera znowu dog > fight, a wiekszosc walk toczy sie ponizej predkosci dzwieku. Tyle że Mig-31 może te śmieszne F-16 czy F-15 zestrzelić nim te wogóle osiągną swój zasięg. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:42 Niech sobie zestrzeli tego.... www.f22fighter.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
kireta21 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 22:28 MiG-31 podobnie jak poprzedni MiG-25 to wysoce wyspecjalizowana maszyna, zaprojektowana właściwie tylko i wyłącznie do ścigania i niszczenia bombowców strategicznych. Rakiety w które jest uzbrojony mają imponujący zasięg, ale jak pokazała praktyka, nie nadają się do walki powietrznej z czymkolwiek innym, natomiast pchanie się taką maszyną w walkę kołową to nienajlepszy pomysł. Mógłby co najwyżej odpalić rakiety z bezpiecznej odległości (a nuż któraś trafi?) i wiać co mocy w silnikach, jak to robiły libijskie MiG-25. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 22:57 tornson napisał: > bmc3i napisał: > Tyle że Mig-31 może te śmieszne F-16 czy F-15 zestrzelić nim te wogóle osiągną > swój zasięg. Jesli ten smieszny Mig zdola je wykryc, a pociski trafic w nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:10 igor_52 napisal: bmc3i,MIG-31 ma tyle wspolnego z MIG-29,co An-2 z An-225 (Mrija).MIG- 31 to nastepca MIG-25,na dzien dzisieszy najwyzej i najszybciej latajacy samolot bojowy na swiecie. Igor, PHHHHLEEESSSE. Naprawde, jestes na nieodpowiednim forum. Tu akurat pare osób posiada jaka taka znajomosc aeronautyki, i ciemnot im wciskac nie należy. Nawet w imie dobrze pojętego patriotyzmu. Jakie kraje wyraziły gotowosc zakupu tego cudu techniki? No? No? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:15 > Jakie kraje wyraziły gotowosc zakupu tego cudu techniki? No? No? Kazachstan ? :))) Wyraził gotowość przejęcia kilki za darmo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:25 michalng napisał: > > Jakie kraje wyraziły gotowosc zakupu tego cudu techniki? No? No? > > Kazachstan ? :))) Wyraził gotowość przejęcia kilki za darmo ;) Nie sądze! Kazachstan stac dzis na kupno naprawde dobrych samolotow. I z naprawde dobra, nowoczesna avioniką. Ale Nazarbajew woli w rurociag omijający terytorium Rosji zainwestowac. Nie wiedziec czemu. Głupi on, czy co? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:31 meerkat,do tych znawcow aeronautyki ciebie nie mozno zaliczyc.MIG-31 lata najwyzej i najszybciej ze wszystkich samolotow bojowych.SR amerykanskij lata rowniez wysoko i szybko,ale to samolot zwiadowczy.A MIG-31 bardzo chcieli kupic Chiny,Syrija i jeszcze pare krajow,ale Rosja ,z roznych przyczyn, im odmowila. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Igorku, poslij jeden moguczyj MiG-31 06.08.09, 21:34 nad Gruzje. Zobaczymy czy wroci. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 SR-71 Blackbird 06.08.09, 21:41 Nb. moj ulubiony samolot, jest juz od paru lat w muzeum. Ale kiedy latał, ruskie probowały go zestrzelic (na przestrzeni lat) ok. 100 razy. I ani raz im sie nie powiodło. Ciekawe, dlaczego. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 09:15 > Ale kiedy latał, ruskie probowały go zestrzelic (na przestrzeni lat) > ok. 100 razy. > > I ani raz im sie nie powiodło. > > Ciekawe, dlaczego. :-))) Wiesz dlaczego znaffco ? Bo SR 71 nigdy nie wlatywał w przestrzeń powietrzną ZSRR a prawdopodobnie nawet UW więc ciężko było go zestrzelić coś co nigdy nie wleciało w sowiecką przestrzeń powietrzną. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 09:29 Nie wlatywal? Sznowny "ekspiercie", przestancie, bo przepukliny ze smiechu dostanę. A te zdjecia Blackbirda, m.in. znad Plesiecka, to pod JAKIM kątem robione? A znad Czarnobyla, po katastrofie do czasu opublikowania zdjec, utajnionej przez szermierza głasnosti, Gorbaczowa?,. No? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 09:50 Sznowny "ekspiercie", przestancie, bo przepukliny ze smiechu dostanę. > > A te zdjecia Blackbirda, m.in. znad Plesiecka, to pod JAKIM kątem > robione? > > > A znad Czarnobyla, po katastrofie do czasu opublikowania zdjec, > utajnionej przez szermierza głasnosti, Gorbaczowa?,. No? :-))) Jeszcze raz znafco od wyciekającego deuteru z głowic termojądrowych ( (trzeba być kretynem aby takie głupoty opowiadać) SR 71 nie latał w sowieckiej przestrzeni powietrznej. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 10:00 Dobrze, nie lataly. Zdjecia typu "look down" robily dla USA UFO-ludki schwytane w Roswell. "Wyciekajacego" napisalem, o ile pamietam w cudzyslowie. A co, trytu kacapom nie ubywa? Ulatnia sie tak jak spiritus etylowy i glikol w rosyjskich garnizonach? Dobrze, nie ubywa. W "Prawdie" njet izwiestii, no w "Izwiestjach" njet prawdy". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 11:19 A co, trytu kacapom nie ubywa? Ulatnia sie tak jak spiritus etylowy > i glikol w rosyjskich garnizonach? > > Dobrze, nie ubywa. > Większość trytu wytwarza się podczas rekacji jądorwych. Deuter jest w postaci deuterku litu 6 ( ciało stałe) W głowicach termojądowych umieszcza się niewielką ilość gazowej mieszanki deuter-tryt w pierwszym stopniu w celu zwiększenia jego wydajności poprzez produkcje większej ilości neutronów z rekacji D+T. Jedynie tą mieszankę trzeba co jakiś czas wymieniać okres połowiczny rozpadu trytu około 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 11:34 No to juz wiemy czemu trytu brakuje. Jak Moskwa zawrze z Waszyngtonem nowy układ, to bedzie mogła troche trytu z demontownych głowic dopompowac. A z lotami SR-71 prosze przestac, bo to naprawde kpiny. Sa zdjecia znad Czugujewki, znad Komsomoska, znad Plesiecka,znad Chabarowska, znad Czarnobyla, wreszcie. Wiekszosc niemal idealnie typu "look-down". Wiem, ze to może upokarzające, ze Rosjanie nic Blackbirdowi nie mogli zrobic, ale fakty sa faktami, a kremlowska propaganda propagandą. Nb. Nawet ze znacznie wolniejsyzm i nie mającym ECM U-2 Rosjanom nie wychodziło. Udało im sie tylko jeden raz, a i to fuksem. Ale na wsiakij słuczaj Kelly zaprojektował wówczas właśnie SR-71. I to bez CAD-u :-) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 13:14 Sa zdjecia znad Czugujewki, znad Komsomoska, znad Plesiecka,znad > Chabarowska, znad Czarnobyla, wreszcie. Podobno nawet jest zdjęcie jak ląduje na Placu czerwony serio... Wiem, ze to może upokarzające, ze Rosjanie nic Blackbirdowi nie > mogli zrobic, Z tego co czytam to Ty mało wiesz... jedynie powtarzasz propagandowy bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 15:47 Owszem, mam i zdjecie jak Mathias Rust ląduje na Krasnej Płoszadii. STARĄ WYPOZYCZONĄ CESSNĄ!! :-))) Wygląda na to, ze niczego lepszego do spenetrowania kacapskiej obrony powietrznej moguczej Rossiji nie trzeba. Wydaje sie, ze ona tylko samoloty pasazerskie potrafi strącac. Takie jak południowokoreanski B-747. :-((( I tak samo kłamaliscie wtedy, jak ty tu dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 09:56 berkut1 napisał: > Wiesz dlaczego znaffco ? Bo SR 71 nigdy nie wlatywał w przestrzeń > powietrzną ZSRR a prawdopodobnie nawet UW Ależ wlatywał, i to wiele, wiele razy :-) Nad bazami morskimi na Dalekim Wschodzie i nad Oceanem Lodowatym w latach 70. Blackbirdy latały wręcz regularnie... A nawet taki zaszczyt nas spotkał, że w 1981 latały nad Polską - od 16 sierpnia do 6 września (samolot 64- 17964 z bazy w Mildenhall, UK, kilka lotów nad granicą z NRD, Pomorzem i Obwodem Kaliningradzkim) oraz w dniach 17-21 grudnia (samolot 64-17958, także z Mildenhall, kilka lotów nad północną Polską i ObwKal). Oba razy chodziło o rozpoznanie sytuacji militarnej w Polsce i w krajach ościennych w związku z wiadomymi wydarzeniami politycznymi; oba razy też samoloty były atakowane ogniem rakiet S-75 i dwukrotnie przechwytywane przez MiGi-25P, bez skutku jednak (ostatecznie nigdy żaden SR-71 nie został zniszczony przez nieprzyjaciela). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 10:03 kapitan.kirk napisał: > berkut1 napisał: > > > Wiesz dlaczego znaffco ? Bo SR 71 nigdy nie wlatywał w przestrzeń > > powietrzną ZSRR a prawdopodobnie nawet UW > > Ależ wlatywał, i to wiele, wiele razy :-) Nad bazami morskimi na > Dalekim Wschodzie i nad Oceanem Lodowatym w latach 70. Blackbirdy > latały wręcz regularnie... A nawet taki zaszczyt nas spotkał, że w > 1981 latały nad Polską - od 16 sierpnia do 6 września (samolot 64- > 17964 z bazy w Mildenhall, UK, kilka lotów nad granicą z NRD, > Pomorzem i Obwodem Kaliningradzkim) oraz w dniach 17-21 grudnia > (samolot 64-17958, także z Mildenhall, kilka lotów nad północną > Polską i ObwKal). Oba razy chodziło o rozpoznanie sytuacji > militarnej w Polsce i w krajach ościennych w związku z wiadomymi > wydarzeniami politycznymi; oba razy też samoloty były atakowane > ogniem rakiet S-75 i dwukrotnie przechwytywane przez MiGi-25P, bez > skutku jednak (ostatecznie nigdy żaden SR-71 nie został zniszczony > przez nieprzyjaciela). > > Pzdr > Prawilno, kapitanie kirk. "A prawda uczyni was wolnymi" (sw. Jan) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 10:16 Nie tylko morskimi (Władywostok, Nachodka) Rowniez bazami i lotniczymi. M. innymi w Czugujewce w Primorskim Kraju z ktorej por. Bielenko uprowadził w 1976tym roku MiGa-25 do Hakodate, gdzie lądował "na oparach". [6 wrzesnia bedzie kolejna rocznica] Na marginesie, kapitanie Kirk, jesli tak was interesuja te sprawy, to moze zainteresuje was ta książka Bielenki i Jossa: In 1994 Belenko agreed to collaborate on the writing of a book, A Full Accounting, with author John Joss, which revealed the fact- based activities by the Soviets in extracting American prisoners of war from Southeast Asia, for example from the "Hanoi Hilton" prison in (then) North Vietnam to the former Soviet Union to train their own personnel in U.S. avionics and air-combat-maneuvering (ACM) techniques. The effort was directed primarily at U.S. aircrew, for example the avionics specialists, often of senior rank, in the USAF F-105G "Wild Weasel" and U.S. Navy EA-6B "Prowler" aircraft used to suppress Soviet IADS (Integrated Air Defense Systems) and SAM (Surface to Air Missile) capabilities. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 10:36 Jeśli będzie w Rapidhare, to czemu nie ;-P Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 11:14 kapitan.kirk napisał: > Jeśli będzie w Rapidhare, to czemu nie ;-P > Pzdr > Nie wiem co to jest. Cos jak <Amazon.com>? A propos fotografowania bazy we Wladywostoku opowiem Ci cos zabawnego... Pare lat temu rozmawialem z pewnym b. dobrze wyksztalconym Chinczykiem o Traktacie z Aigun. No i przy okazji wspomnialem Wladywostok. A on nie kojarzy. -To tak troche na wschod od Harbina i nieco nizej, tłumaczę. - nad oceanem. -Aaaah, mowi chinski intelektualista: HAISHENWAI! I tak przy okazji dowiedzialem sie jaka była oryginalna nazwa tej mandżurskiej miejscowosci. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: SR-71 Blackbird 07.08.09, 11:16 Ależ wlatywał, i to wiele, wiele razy :-) Nad bazami morskimi na > Dalekim Wschodzie i nad Oceanem Lodowatym w latach 70. Blackbirdy > latały wręcz regularnie... Latały po wodach międzynarodowych zbliżając sie czasem do granicy. Latały nad Bałtykiem przy samych granicach. natomiast nie PENETROWAŁY przestrzeni powietrznej ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
ssteffan Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 23:54 igor_53 napisał: nastepca MIG-25,na dzien dzisieszy najwyzej i najszybciej latajacy samolot > bojowy na swiecie. Ciekawe dlaczego amerykanie wsadzili Blackbirda do szafy i przysypali naftaliną. A szybciej i wyżerj latał. To czym teraz latają, jak mają tajne misje zwiadowcze? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 SR-71 Blackbird 07.08.09, 08:15 Ciekawe dlaczego amerykanie wsadzili Blackbirda do szafy i przysypali > naftaliną. A szybciej i wyżerj latał. > To czym teraz latają, jak mają tajne misje zwiadowcze? Rozdzielczosc aparatury fotograficznej i radarowej amerykanskich satelitow rekonensansowych generacji KH-13 jest tak wysoka ze uzywanie samolotow do zwiadu strategicznego stało sie niepotrzebne. A do zwiadu taktycznego uzywa sie obecnie glownie UAVs (Global Hawks, Predators, etc.) [Taliby w Pakistanie, oraz bojownicy o wolnosc z al-Qaidy w innych krajach (m.in. w Jemenie) bardzo ich nie wiedziec czemu nie lubią. Zwłaszcza Reaperów, ktore nie tylko obserwują, ale i... :-)] Oczywiscie mamy podobno "Aurorę". Ale kto by tam w te bajki "spiskowcow" uwierzył :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:59 oj koledzie się chyba coś pomyliło to raczej zmodernizowany MIG-25 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:06 jack79 napisał: > oj koledzie się chyba coś pomyliło > to raczej zmodernizowany MIG-25 pk, pomylilo - przyznaje Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:29 Przedmówca się myli, wskutek pomieszania numerków ;-) MiG-31 nie ma nic wspólnego z 29 i nawet nie jest typowym samolotem myśliwskim. Jest to właściwie latająca platforma do przenoszenia rakiet powietrze-powierze dalekiego zasięgu - jej zadaniem są długotrwałe patrole nad słabo zaludnionymi i bronionymi rejonami przygranicznymi (północ Rosji centralnej, północna Syberia, wybrzeże Pacyfiku etc.), wykrywanie i niszczenie z dużej odległości nieprzyjacielskich wypraw bombowych oraz pocisków manewrujących. Kiedyś była to koncepcja bardzo modna i spotykana także w NATO (F-106 czy sławetny Arrow), ale obecnie MiG-31 jest ostatnim przedstawicielem swego gatunku. Z racji tej wąskiej specjalizacji, jego właściwosci są dość specyficzne - z uwagi na dużą masę i małą zwrotność nie nadaje się on praktycznie np. do typowej walki powietrznej (np. z innymi myśliwcami), za to ma badzo duży zasięg i prędkość; jest to ostatni już będący w słuzbie myśliwiec zdolny do utrzymywania przez dłuższy czas prędkości ponad 3.000 km/h. Pisząc, że w MiGach-31 nie ma niczego specjalnie zaskakującego technologicznie miałem na myśli to, że pod względem konstrukcyjnym w praktyce jest to po prostu poczciwy MiG-25, czyli konstrukcja z połowy lat 60. Nową nazwę otrzymał po gruntownym liftingu, jaki przeszedł za późnego Breżniewa - zastosowano wówczas nowy płat o ulepszonym obrysie, nowe silniki i zupełnie nowe uzbrojenie oraz wyposażenie elektroniczne. W kadłub udało się wcisnąć drugiego członka załogi (co prawda nader biednego w swoim kokonie ;-), a w maszynach ostatnich serii dodano nawet instalację do tankowania w powietrzu. Do zakończenia produkcji w 1994, wybudowano ok. 500 MiGów- 31, z których oficjalnie pozostaje w rosyjskiej służbie 386, a faktycznie lata ok. 100-120 (oprócz nich ok. 30 maszyn oddziedziczył po ZSRR Kazachstan, a niedawno kilka sztuk zamówiła Syria, choć nie wiadomo czy je dostanie w związku z naciskami izraelskimi). Ostatnio kilka samolotów zostało gruntownie zmodernizowanych, ale nie wiadomo czy na tym się nie skończy, bo MiG-31 jest ogromnie kosztowny w eksploatacji i trudny w obsłudze (a zwłaszcza w pilotażu), w związku z czym kilkakrotnie już bywał czasowo uziemiany (raz nawet, za środkowego Jelcyna, na kilka lat, gdyż ówczesne naloty w WWS nie gwarantowały bezpieczeństwa pilotom). Może jeszcze kilka ciekawostek :-) 1.) Silniki D-30 to wojskowa wersja silników używanych w pasażerskich Iłach-62, nieco zmodernizowana i m.in. z dodanym dopalaczem. Ponieważ silnik ten "cieszy się" bardzo złą sławą i często dochodzi w nim do wypadków wywołanych urwaniem sie łopatek turbiny (tak jak m.in. podczas katastrof w Polsce), konstruktorzy zdecydowali się na rozwiązanie jedyne w swoim rodzaju: oba silniki w MiGu-31 umieszczone zostały w opancerzonych płaszczach, tak by ewentualna urwana łopatka nie mogła zniszczyć obu silników naraz. 2.) Jest i polski ślad :-) Główne uzbrojenie MiGa-31 stanowi 8 pocisków samonaprowadzających R-33 Wimpieł o zasięgu ponad 200 km. A pocisk ten to po prostu dość wierna kopia amerykańkiego AIM-54 Phoenix (ongiś na uzbrojeniu F-14, obecnie już wycofany), którego plany wykradł Jankesom w latach 70. nasz osławiony jenerał Zacharski; nastepnie papcio Gierek odsprzedał je ZSRR, bo w PRL i tak by się na nic nie przydały. 3.) W latach 90. rozmowy o nabyciu w ZSRR kilku MiGów-31 toczył Izrael, który w związku z nabyciem przez Iran na Ukrainie pocisków manewrujących Ch-55 myślał o wzbogaceniu swojej obrony powietrznej o taki komponent. Ostatecznie nic z tego nie wyszło - a szkoda, bo byłoby to dość zabawne wobec faktu, że w latach 70. MiGi-25 operowały z terytorium Egiptu przeciwko siłom powietrznym Izraela :-) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:48 kapitan w IL62 w katastrofie z 1980 roku piekl wal,a nie lopatki turbiny.A katastrofa z 1987 roku rowniez byla zwiazana z walem,a tu cytat-Bezpośrednim powodem zniszczenia silnika nr 2 było rozerwanie turbiny niskiego ciśnienia (TNC), które nastąpiło w wyniku urwania się wału tej turbiny. Urwanie wału TNC nastąpiło na skutek zmęczeniowego zużycia łożyska wałeczkowego rozdzielającego wał turbiny wysokiego ciśnienia (TWC) od wału TNC i stanowiącego podporę międzywałową[31]. W łożysku nastąpiło przedwczesne, zmęczeniowe zniszczenie elementów tocznych – bieżni zewnętrznej na powierzchni objętej kątem 120 stopni oraz wałeczków[1]. Stan taki doprowadził do wspólnego tarcia elementów wału TNC i wału TWC, co spowodowało wydzielanie się dużej ilości ciepła. W bardzo krótkim czasie temperatura w rejonie tarcia wzrosła do ponad 1000 °C, a wytrzymałość mechaniczna wału TNC spadła poniżej granicy przenoszonych przez niego obciążeń i doszło do jego urwania[31]. TNC po urwaniu wału była nadal zasilana strumieniem gazów spalinowych z komór spalania, a fakt, że po urwaniu wału pracowała ona nieobciążona, doprowadził w czasie nie przekraczającym kilku milisekund do zwiększenia jej prędkości obrotowej aż do wartości krytycznej, przy której nastąpiło rozerwanie wirnika TNC będące bezpośrednio wynikiem działania nadkrytycznej siły odśrodkowej[31]. Ukręcona część wału wraz z pierwszym stopniem sprężania wypadła na zewnątrz silnika i w późniejszym czasie została odnaleziona na ziemi w rejonie, gdzie nastąpiła awaria silnika[31]. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:55 igor_53 napisał: > TNC po urwaniu wału była nadal zasilana strumieniem gazów spalinowych > z komór spalania, a fakt, że po urwaniu wału pracowała ona > nieobciążona, doprowadził w czasie nie przekraczającym kilku > milisekund do zwiększenia jej prędkości obrotowej aż do wartości > krytycznej, przy której nastąpiło rozerwanie wirnika TNC będące > bezpośrednio wynikiem działania nadkrytycznej siły odśrodkowej Dokładnie o tym pisałem - a po rozerwaniu wirnika, łopatki turbiny zdemolowały m.in. sąsiednie silniki, przewody paliwowe i przerwały linki sterownicze wiodące do usterzenia (piszę z pamięci, bo nie chce mi się szukać). Nic dziwnego, że konstruktorzy MiGa-31 obawiali się podobnych poroblemów, zwłaszcza w obliczu nieuchronnej zmiany parametrów pracy silnika (większa dynamika zmian obrotów, wyższa temperatura w komorze spalania w związku z zastosowaniem dopalacza etc.). W praktyce jednak MiGi-31 okazały się nieoczekiwanie bezpieczne w eksploatacji - może po prostu dlatego, że latają summa summarum znacznie mniej intensywnie niż rejsowe samoloty pasażerskie... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 22:22 kapitan,a zczego ty wzial ze silniki w MIG-31 to te same silniki co w IL-62?To ze oni pochodza z tego samego biura konstrukcyjnego,to jeszcze nie znaczy ,ze to ten sam silnik.A co dotyczy awarji IL-62 w Polsce,to ty pisales co innego-"często dochodzi w nim do wypadków wywołanych urwaniem sie łopatek turbiny (tak jak m.in. podczas katastrof w Polsce)".Z twojego wpisu jednoznacznie wynika,ze lopatki turbiny sie urywaja sami. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 22:38 igor_53 napisał: > kapitan,a zczego ty wzial ze silniki w MIG-31 to te same silniki co w > IL-62?To ze oni pochodza z tego samego biura konstrukcyjnego,to jeszcze > nie znaczy ,ze to ten sam silnik. Ale to naprawdę jest ten sam silnik :-) Oczywiście wersja dla samolotów bojowych (D-30F) trochę się różni od cywilnych (D-30I w Tu- 134M, D-30KU w Tu-154M i Ił-62M, D-30KP w Ił-76) choćby własnie m.in. zastosowaniem dopalania (ale także nieco innym łożyskowaniem itp. szczegółami). Generalnie jednak jest to ta sama konstrukcja. > A co dotyczy awarji IL-62 w Polsce,to > ty pisales co innego-"często dochodzi w nim do wypadków wywołanych > urwaniem sie łopatek turbiny (tak jak m.in. podczas katastrof w > Polsce)".Z twojego wpisu jednoznacznie wynika,ze lopatki turbiny sie > urywaja sami. W opisywanym przypadku, akurat urwanie łopatek było zarówno skutkiem (urwania wału), jak i przyczyną (uszkodzeń innych silników i instalacji wewnątrzkadłubowych). Jednak o ile pamietam, częstszą przyczyną awarii D-30 były urwania łopatek spowodowane ich mikropęknięciami i niewłaściwym wyważeniem; nie chce mi się teraz szukać, ale kiedyś czytałem na ten temat spory artykuł. Co zresztą - jak pisałem - nie ma większego znaczenia w kontekście naszej rozmowy, bo wbrew obawom konstruktorów, silniki D-30F-6 w MiGach zachowują się zwykle nad podziw grzecznie :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:49 kapitan.kirk napisał: > Hmmm, według mnie nie ma tam żadnego obalania - po prostu obwiniony > zakład broni się, przedstawiając swoją wersję, tj. że samoloty > nigdzie nie wyjechały (bo i co ma twierdzić...). A jak jest > naprawdę, to się zapewne dopiero okaże. Też tak myślę, że to się dopiero okaże, ale jak widzisz, towarzystwo forumowe nie ma najmniejszych wątpliwości co do stanu faktycznego. Chociaż to jest w ostrej sprzeczności z powszechną u nas opinią o wszechpotędze tamtejszej bezpieki i wszechobecnej kontroli. > > W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez > silników i > > oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć > tajemnice > > technologiczne Rosjan?;-)) > > Akurat w MiGu-31 nie ma niczego specjalnie tajemniczego, a już na > pewno nie w sferze technologii ;-) > Myślałem, że chociaż ci bystrzejsi na umyśle dostrzegą moją ironię, bo komu i do czego może być potrzebny korpus samolotu bez silników i bez oprzyrządowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:10 lubat napisał: > > > W oryginalnym tekście jest też mowa, że samoloty "sprzedano" bez > > silników i > > > oprzyrządowania. Być może kupiła je w częściach CIA, aby przejąć > > tajemnice > > > technologiczne Rosjan?;-)) > > > > Akurat w MiGu-31 nie ma niczego specjalnie tajemniczego, a już na > > pewno nie w sferze technologii ;-) > > > > Myślałem, że chociaż ci bystrzejsi na umyśle dostrzegą moją ironię, bo komu i d > o > czego może być potrzebny korpus samolotu bez silników i bez oprzyrządowania. > Przede wszystkim komu i do czego jest potrzebny samolot rozwijajacy predkosc 3 Ma, a do walki manewrowej tak sie nadajacy jak swinia do siodla... Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:18 > Przede wszystkim komu i do czego jest potrzebny samolot rozwijajacy predkosc 3 > Ma, No jak to do czego ? Do uciekania ;D Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:18 bmc3i napisał: Przede wszystkim komu i do czego jest potrzebny samolot rozwijajacy predkosc 3 > Ma, a do walki manewrowej tak sie nadajacy jak swinia do siodla... To miło z Twojej strony, że popierasz moją argumentację:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 23:00 lubat napisał: > bmc3i napisał: > > > Przede wszystkim komu i do czego jest potrzebny samolot rozwijajacy predkosc 3 > > Ma, a do walki manewrowej tak sie nadajacy jak swinia do siodla... > > > To miło z Twojej strony, że popierasz moją argumentację:)) No widzisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 21:34 bmc3i napisał: > Przede wszystkim komu i do czego jest potrzebny samolot rozwijajacy predkosc 3 > Ma, a do walki manewrowej tak sie nadajacy jak swinia do siodla... Do walki manewrowej służy Su-27 i ego upgrade, Mig-31 jest do innych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
ssteffan Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 23:49 kapitan.kirk napisał: > Akurat w MiGu-31 nie ma niczego specjalnie tajemniczego, a już na > pewno nie w sferze technologii ;-) żebyś, się nie zdziwił. :))) W Sewastopolu jest muzeum floty czarnomorskiej. W cenie biletu jest zwiedzanie 2 statków - jeden z lat 50tych a 2gi (niszczyciel) z początku 60tych. Ale tylko dla obywateli państw byłego ZSRR. Nas nie wpuścili - bo "możecie podejrzeć jakieś tajemnice techniczne". Dla nich nadal są absolutną tajemnicą (chyba nie wierzą że to możliwe) niszczyciele niewidoczne dla radaru, a starą łajbę (w Polsce też identyczne pływały) chowają...:) Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek sekrety rosyjskiej technologii sa warte 15 PLN 07.08.09, 10:07 i ani grosza wiecej, wiec jesli to byla operacja CIA, to wiadomosc ta zaiste moze byc prawdziwa...))))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 :-))))))))))))))))))))))))))))))) 06.08.09, 19:45 "Na razie nie udało się ustalić do kogo trafiły ani gdzie się znajdują samoloty." Bo to sa mysliwce Stealth, lepsze od hamerykanskich, bo niewidoczne nie tylko dla radaru npla, ale nawet i dla śledczych z FSB. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: :-))))))))))))))))))))))))))))))) 06.08.09, 19:57 meerkat,a to ta druga czesc tego artykula na News.ru,o ktorej GW nie wspomina.Niestety po rosyjsku-:"Авиазавод опровергает: все части МиГов на месте и никуда не пропадали Позже пресс-служба оборонного предприятия "Сокол" заявила агентству ИТАР-ТАСС, что конструкции планеров самолетов МиГ-31 находятся на авиазаводе в Нижнем Новгороде и никуда не вывозились. "Сокол" не имеет никакого отношения к сделке по продаже планеров самолетов МиГ-31, о которых говорилось в информации прокуратуры. Агрегаты планеров в разной степени готовности, как и раньше, находятся в цехах предприятия, сообщил руководитель пресс-службы Игорь Черниченко". I tak sie robi sensacja z polprawd i pomowien. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: :-))))))))))))))))))))))))))))))) 06.08.09, 20:17 To cos jak ta wczorajsza wypowiedz Komicznego Hugo (Chaveza), ze wenezuelska bron znaleziona w kryjówkach FARC "została skradziona z wenezuelskich koszar kilka lat temu". No, prosze, a tu juz rozni agenci CIA Hugonowi zarzucali, ze on DAROM kolumbijskim narkoterrorystom tę broń przekazał. A on, okazuje sie, niewinny. Tylko wszystkie remanenty przeprowadzane w arsenałach w Caracas w minionych latach były dokładnie tak samo niedokładne. Dopiero ten wczorajszy...:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jak to łatwo dyktatorowi jednym pochopnym osądem reputacje zaszargac. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 A jak tam ze stanem MiG-35? :-) 06.08.09, 20:27 Ciesze sie ze to w Niżnym Novgorodie znalezli. Tam wiele rzeczy bylo schowanych i znaleziono je dopiero, kiedy miasto przestało sie nazywac Arzamas-16. ;-) Tak jak o laboratorium broni biologicznej w Swierdłowsku dowiedziano sie dopiero wtedy, gdy powrocił do nazwy Jekaterinburg. [nb. prezydent Putin, laboratorium, zamkniete przez Jelcyna po katastrofalnej epidemii spowodowanej wyciekiem wąglika - reaktywował] Ciekawe co odkryja w Kaliningradzie, kiedy powroci do nazwy Koenigsberg. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: A jak tam ze stanem MiG-35? :-) 06.08.09, 20:43 meerkat,Niznij Nowgorod dawniej (w czasach radzieckich) nazywal sie Gorkij.A Arzamas-16 ,to jest cos innego.Wlasnie tam byla zbudowana bomba A.Arzamas-16 dzis nazywa sie Sarow i jest gdzie indziej.Juz cie radzilem,sprawdzaj przed tym ,jak cos chcesz powiedziec.A o tym ,ze w Swerdlowsku byli zaklady wojskowe,a takze laborotorija do produkcji broni chemicznej bylo wiadomo od dawno,jeszcze w koncu lat 70-ch. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: A jak tam ze stanem MiG-35? :-) 06.08.09, 20:59 Arzamas-16 to byl w istocie Arzamas-61. mam nadzieje ze wiesz dlaczego. Bomby nie budowano w Gorkim. W Gorkim byly laboratoria. Nb. konstrukcji bomby-A nie wynaleziono w Gorkim, tylko w Los Alamos. W SEJFIE (najprawdopodobniej wyjął je Klaus Fuchs) A plany bomby-H Rosjanie odkryli w sejfie Lawrence Livermore Lab. P.S. Zas Gagarin nie był 1-szym kosmonautą rosyjskim. P.P.S. Na odmiane ja mam dla ciebie zagwozdke? Gdzie wyprodukowany zostal polon-210, ktorym FSB zamordowalo plka Litwinienke w Londynie? Gorąco, oj, gorąco! :-) Naprawde do dzis nikt tego w Rosji nie ujawnił????? SZOK! SZOK! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: A jak tam ze stanem MiG-35? :-) 06.08.09, 20:59 meerkat1 napisał: > Ciesze sie ze to w Niżnym Novgorodie znalezli. > > > Tam wiele rzeczy bylo schowanych i znaleziono je dopiero, kiedy > miasto przestało sie nazywac Arzamas-16. ;-) > > > Tak jak o laboratorium broni biologicznej w Swierdłowsku dowiedziano > sie dopiero wtedy, gdy powrocił do nazwy Jekaterinburg. > > [nb. prezydent Putin, laboratorium, zamkniete przez Jelcyna po > katastrofalnej epidemii spowodowanej wyciekiem wąglika - > reaktywował] > > Ciekawe co odkryja w Kaliningradzie, kiedy powroci do nazwy > Koenigsberg. :-) meee,nie zjmuj się czymś co przekracza twoje intelektualne możliwości!Robisz innym papkę z muzgu,jak sobie już zrobiłeś.Niznyj Nowgorod to za ZSRR nazywał się Gorki.Może miałeś na myśli tem Arzamas? ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81 Tajnych miast oznaczonych czasami tylko cyframi było sporo,ale N.Nowgorod zostaw w spokoju,wojsko może miec różne swoje nazwy miast,ale to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_al Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 20:07 A co było nam diełac tawariszczi? Rura paliła mnie i waśke, pochlalim samogonu od starego Saszki . No to <hiikk... hikkk> sprzedalim troche tego złomu przecie zawsze było ... Hale.. Awantura o nic, jak wrócim z Gruzji z kolejnym zestawem kibli i zegarków oddamy co do kopiejki ...<hik hij> Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 bzdury typu : "człowiek pogryzł niedźwiedzia" 06.08.09, 20:07 Sezon ogórkowy w pełni / Odpowiedz Link Zgłoś
wyjpies Re: bzdury typu : "człowiek pogryzł niedźwiedzia" 06.08.09, 21:53 A co bzdurnego widzisz w zakupie myśliwca przez nieznanych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Jak mawiał Lewandowski. 06.08.09, 20:08 Nie ważne ile to jest warte, ważne ile dają. Gdzie tu afera, myśmy tak sprzedali poł Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Jak mawiał Lewandowski. 07.08.09, 06:56 Co ty piszesz debilu , gdyby nie prywatyzacja dzisiaj te "polskie" PRLowskie zakłady były by tylko wspomnieniem a tak mimo szalejącego kryzysyu ciągle jesteśmy na plusie. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 20:15 Jestem ciekaw kiedy lenina opie...la??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_al Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:21 na kaszankę się nie nada- nadto łykowaty. Ale na karmę dla psów, po zmieszaniu z padłymi szczurami mniam mniam. Dać zgłoszenie do Bacutilu? snellville napisał: > Jestem ciekaw kiedy lenina opie...la??? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:23 tomciu,ty jestes chory.A trupy,w sensie sexualnym,cie nie pociagaja? Nekrofil ty nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Kacapczik, z tego co się orientuję 06.08.09, 21:05 tylko u was truchło morderców się wystawia na widok publiczny dla tabunów kacapczików. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliw 06.08.09, 20:35 Kiedy? Ano wtedy, gdy w mauzoleum będzie potrzebne miejsce dla ... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Cena raczej uczciwa i odpowiadająca 06.08.09, 20:24 rynkowej wartości tych samolotów. Niegdyś Rosja sprzedała Alaskę za 7.200.000 US$. Ale to było w czasach, kiedy była bogatsza i silniejsza a dolar słabszy. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 zakład w któym pracowałem sprzedali za minus 30 ml 06.08.09, 20:28 Tu chociaż było 15 złotych zysku a zakład w którym pracowałem ci idioci sprzedali za minus 30 milionów bo zapomnieli ,że na konto będą wpływały pieniądze za sprzedany wcześniej towar i facet zapłacił za firmę jej własnymi pieniędzmi Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zakład w któym pracowałem sprzedali za minus 07.08.09, 07:10 I co jeszcze wymyślisz kłamczuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 20:38 E tam nikt ich nie sprzedal,paru ruskich kacykow wybralo sie na polowanie i "prepadli". Ich dochodzenie dojdzie, do czego doszedl Boryna w "Chlopach". Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood ktoś przechwycił 06.08.09, 20:57 cztery ciężkie myśliwce przechwytujące... ciekawe kto przechwyci przechwytujących myśliwce przechwytujące? Odpowiedz Link Zgłoś
ya_yebie Rosja: za 15 zł sprzedali... państwowe myśliwce... 06.08.09, 21:11 Nie maja jeszcze 1 sztuki na zbyciu?..przydałby sie na 1 lot z wawy do Torunia xDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
lepszawina Moją cukrownie sprzedali za : ... 06.08.09, 21:12 Moją cukrownie sprzedali za połowę wartości cukru zgromadzonego w magazynach to znacznie gorzej niż z tymi myśliwcami bo nabywca zarobił parę milionów ! Odpowiedz Link Zgłoś