rysiek_bender 13.08.09, 07:37 No i git, powinni już dawno ograniczyć rozpasanie wszelkich panów "działaczy", mentalnie tkwiących w PRLu, uważających że wszystko im wolno i wszystko się im należy za ich "trudną pracę i poświęcenie". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gamon1 Oto, jak Tusk łamie obietnice dane KGHM: 13.08.09, 07:42 www.dziennik.pl/polityka/article430056/Oto_jak_Tusk_lamie_obietnice_dane_KGHM.html?service=print -- Baju, baju... będziem w raju. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_bender Już PO związkach? 13.08.09, 07:43 No i git, powinni już dawno ograniczyć rozpasanie wszelkich panów "działaczy", mentalnie tkwiących w PRLu, uważających że wszystko im wolno i wszystko się im należy za ich "pracę i poświęcenie". Odpowiedz Link Zgłoś
plum11 Już PO związkach? 13.08.09, 07:48 Zarobki zawodowych działaczy związkowych na pewno są zbyt wysokie, ale używanie tego faktu jako podstawowego argumentu w walce o zmiany świadczy o lęku PO przed związkami zawodowymi. Dla mnie ewidetna jest antypracownicza postawa PO (i dlatego dobrze by związki były silne - i nie mam tu na myśli pieniactwa panów z S'80). Ciekawe kiedy dostrzegą to ludzie, którzy tak szeroko popierają dzisiaj obecną władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Białe Miasteczko POzdrawia oszustkę Kopacz 13.08.09, 07:57 Jak można się upodlić, żeby tylko dojść do władzy? kłamać, kłamać i jeszcze raz kłamać. POlityka gebelsowka Tusków, Kopaczów i innych kłamczuchów,którzy przed kamerami TV24 ośmieszali Kaczorów daje dzisiajk efekty w postaci strajków Najbardziej zabawne jest to że służalcze pismaczki, które wtedy przymilały się pielęgniarkom i Tuskom teraz bezwzględnie ośmieszają słuzbę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
sharn.1 slavik222..Cham z SBG rozpoczął swój bełkot chama. 13.08.09, 09:43 slavik222, kur.o, > Jak można się tak upodlić, kłamać, kłamać i > jeszcze raz kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Re: slavik222..Cham z SBG - sharnowi 1 18.08.09, 14:42 sharn.1 napisał: > slavik222, kur.o, > > > Jak można się tak upodlić, kłamać, kłamać i > > jeszcze raz kłamać. Ale w czym kłamię Dobry Człowieku Shanie? Merytorycznie-OK? Nie masz argumentów to ubliżasz i oskarżasz mnie o kłamstwo. CZYŻ TO NIEPRAWDA,ŻE POSŁANKA kOPACZ WYSZŁA DO PIELĘGNIAREK Z bIALEGO MIASTECZKA? CZYŻ TO NIEPRAWDA,ŻE JAKO POSŁANKA OPOZYCJI OBIECAŁA IM ZŁOTE GÓRY, KTÓRYCH TERAZ NAWET NIE PRÓBUJE REALIZOWAĆ? CZYŻ TO NIE ONA OPLWAŁA MIN.ZDROWIA Z CZASÓW PREMIERA JAROSŁAWA KACZYŃSKIEGO? A kur.y to sobie poszukaj w swojej rodzinie dzieciaczku... Odpowiedz Link Zgłoś
cenzuratura Nie byłoby PO bez związków... 13.08.09, 08:14 ...nie byłoby prywatnych gazet, banków, przedsiębiorstw. Ale ONI (ci z gazet, banków, spółek itp.) już się obłowili, więc związki są już niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
henyk Re: Nie byłoby PO bez związków... 13.08.09, 08:36 Związki są potrzebne sęk w tym, że odpowiedzialne, rozsądne, dostrzegające wszystkich a nie tylko określoną grupę. Czy ja jestem od macochy tylko dlatego, że nie jestem w żadnym związku, to nie jest mój kraj, nie pracuję dla niego. Takie związki jak obecne mam, wobec tego, w d..ie. To są związki "działaczy". Pamiętam wypowiedź jednego "działacza" ze Śląska, który szczycił się tym, że nikt niczego zrobić mu nie może choćby nie wiem co robił bo jest nietykalny. Czy w równej sprawiedliwości dla wszystkich o to chodziło?. To co mówi się w PO mówiło się w każdej ekipie, nikt jednak nie miał na tyle cywilnej odwagi, żeby postawić tamę tej nietykalnej grupie sobiepanów. "Ale pałka się przegła". Tyle co złego dla kraju narobiły nieodpowiedzialne ZZ nie zrobiła żadna ekipa władzy. Oczywiście, nie zamierzam w najmniejszym stopniu ujmować zasług Związkom, które faktycznie obaliły komunizm. Szkoda tylko, że na tym się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
librek Re: Nie byłoby PO bez związków... 13.08.09, 09:27 cenzuratura napisał: > ...nie byłoby prywatnych gazet, banków, przedsiębiorstw. Ale ONI (ci z gazet, > banków, spółek itp.) już się obłowili, więc związki są już niepotrzebne. A mój pradziadek walczył w powstaniu , to mi się k..wa też wszystko należy ? Patrioci z pierwszej Solidarności nie pchają się do koryta tylko pazerne nygusy z ostatniego rzędu. Związki są potrzebne jako organizacja pomocowa pracowników a od prawa jest sejm. Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 Nitras-rozwydrzony i wypasiony Naszymi pieniędzmi 13.08.09, 09:02 Sławomir Nitras o związkach zawodowych: - "Ograniczyć prawa "rozwydrzonych związkowców wypasionych na państwowych pieniądzach". Panie europośle, kto jak kto ale pan nie ma prawa używać takich słów! Nitras udowodnił swoją akcją na niemieckiej autostradzie, jakim jest politykiem: rozwydrzonym i wypasionym na państwowych pieniądzach a jego ego wznosi go ponad prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Już PO związkach? 13.08.09, 09:15 Zarobki etatowych związkowców są wypadkową poziomu płac w danej firmie więc nie ma się co ekscytować przykładem KGHM. Natomiast zmiana przepisów powinna iść w kierunku utworzenia wspólnego organu wszystkich działających związków do rozmów z władzami firm. Nie powinno być tak jak obecnie, że zarządy firm dyskutują z kilkoma organizacjami oddzielnie i nie są w stanie niczego uzgodnić bo każda organizacja przedstawia własne żądania (często sprzeczne z wymaganiami innej organizacji). Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Już PO związkach? 13.08.09, 09:19 Jakich związkach ?! Toz to przybudówki, po których ich przywódcy - tzw. leadery - wynieśli sie na PAŃSTWOWE stanowiska i niezłe synekury. A biedna, naiwna brać robotnicza pogubiła sie jak "Fredka gumioki na budowie". Sami Panowie Związkowcy chcieli to co maja. Do kogo żale ?! A "PO" ( czy inne partie ) rżną swoich głupich wyborców. Sam tego chciałeś Grzegorzu-Dyndało ... (jak mawia poeat) Odpowiedz Link Zgłoś
wd47 Re: Już PO związkach? 13.08.09, 14:10 ZZ najbardziej szkodzi to,że ich działaczom płaci pracodawca w postaci etatu oraz innych świadczeń /lokal,telefony, ogrzewanie itp./czym ich uzależnia i podporządkowuje sobie.Taki przewodniczący nie "fiknie" staremu, bo wyleci na twarz z firmy.Dlatego związki chcąc coś zrobić dla swoich członów w dobrze pojętym interesie powinny wynieść się z siedzib zakładów i "zamieszkać" poza firmą a wszystki koszty winni ponosić członkowie.Przy takim układzie szef związku może w gabinecie prezesa czy innego pracodawcy być partnerem do dyskusji o prawach tych którzy mu płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn.1 'Związkowcy" ?.. To PZPR, tylko w nowym wcieleniu. 13.08.09, 09:45 SB-PIS... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Już PO związkach?- AMEN! 13.08.09, 09:44 "...prawdziwa wojna zacznie się dopiero po ewentualnej wygranej Tuska w wyborach prezydenckich. Zakładając, że PO wygra też wybory parlamentarne, będzie mogła skutecznie nie tylko znowelizować ustawę o związkach, ale nawet zamachnąć się na święte przywileje związane z emeryturami górniczymi." I choćby tylko TO wystarczy, żeby głosować na Platformę. Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Fajnie by się rządziło! 13.08.09, 09:51 Fajnie by się rządziło, gdyby nie było związków zawodowych. Robolowi dałoby się tyle, żeby nie zdechł z głodu a zarząd miałby same sukcesy. Kolesie pławiliby się w luksusie i nikt by im nie podskoczył. Puknijcie się w głowę, jedyną siłą, która jest w stanie okiełznać ten polski, dziki kapitalizm, są związki zawodowe. Jeszcze nie słyszałem o strajkach w zakładach, w których wszystko jest poukładane a zyskami i stratami wszyscy dzielą się sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.gjanka Już PO związkach? 13.08.09, 09:53 Ciekawe jest to, że wszystkich polityków do władzy wyniosły związki pracownicze. Ciekawe, że solidarnościowcy z Wałęsą na czele walczyli o wolne związki zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczorowski Przed obchodami święta Solidarności zdelegalizować 13.08.09, 09:54 ... wiadomo co, Solidarność. Wałęsa zrobi to pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin761 Już PO związkach? 13.08.09, 10:03 powinni tych chamów wywalić na zbity ryj, tylko zamęt robia, syf i bałagan, ciekaw jestem czy gdyby to były ich prywatne firme też by tak te mordy darli, wszelkie zło w Polsce to związki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Już PO związkach? 13.08.09, 10:23 dobrze robią, tak samo jak w wyborach, z większym poparciem się wygrywa. Inaczej wchodzą takie łajzy jak LPR, SO, PSL z progiem do 10%. Tak samo w zakładach, im większe poparcie związku tym konkretne rozmowy. Dobrze, jeszcze im obciąć kasę, bo za obijanie, to tylko w sejmie płacą :) Odpowiedz Link Zgłoś
laszlo.z.hajduszoboszlo Niech sobie będą 13.08.09, 10:23 Niech sobie będą te związki. Tylko niech same opłacają się ze składek (łącznie z etatami dla przywódców). Ciekawe ile wtedy ich zostanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Niech sobie będą 13.08.09, 10:26 Właściwie na jakiej zasadzie teraz władze związków dostają kasę? Nie bardzo się orientuję. Bo chyba nie z budżetu :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolnelewo Już PO związkach? 13.08.09, 11:14 Brak logiki u sporej części pismaków wyborczej jest porażający. Z jednej strony przebierają nogami, żeby ich partia przegłosowała ustawę wzmacniającą duże związki zawodowe (OPZZ i Solidarność), a z drugiej strony pomstują na patologie właśnie tych największych central (horrendalne zarobki szefgów, biurokratyzacja, itd). Widzę tu logiczną sprzeczność - chyba że chodzi po prostu o dokopanie organizacjom pracowniczym w ogóle. W takim przypadku logiki żadnej nie potrzeba. Co do PO - to ta partia siedzi mentalnie w PRL - tam zwalczano niezależne od państwa związki zawodowe, które zgodnie z leninowską doktryną miały być jedynie pasem transmisyjnym partii do mas. I jeszcze takie pytanie do dziennikarzy wyborczej (jeśli łaskawie to czytają) - czy związki zawodowe nie są aby częścią społeczeństwa obywatelskiego, niezależnego od państwa, tak hołubionego niby przez liberałów? A może chodzi o to, że nie wiszą, jak wiele polskich NGO-sów, u klamki np. Fundacji Batorego czy innych tworów założonych przez znajomych królika? Może to boli dziennikarzy wyborki, że zz-ty stanowią niezależną siłę pod względem samofinansowania? Odpowiedz Link Zgłoś
terion Samofinansowanie? 13.08.09, 12:11 > Może to boli dziennikarzy wyborki, że zz-ty stanowią niezależną siłę pod względem samofinansowania? Nie wiem gdzie widzisz to "samofinansowanie" w ZZ? Odpowiedz Link Zgłoś
rst Koncerny na pewno nie będą szczęśliwe... 13.08.09, 13:09 Ograniczenie liczby Związków Zawodowych na pewno pomoże firmom i instytucjom państwowym lub z dużym udziałem Skarbu Państwa ale na pewno nie dużym koncernom. Wielkie firmy wpisują w koszty swojej działalności wydatki na kierownictwa związkowe, a im większe między nimi rozdrobnienie, tym łatwiej podejmować niepopularne decyzje. W przypadku braku wspólnego stanowiska związków, firma wprowadza dane rozwiązanie autorytatywnie. Dlatego między innymi pierwszym krokiem koncernów wchodzących na polski rynek było dążenie do rozdrobnienia ruchów związkowych. Lobby koncernów na pewno nie będzie zainteresowane tym pomysłem PO. Natomiast całkowite odesłanie central związkowych do siedzib poza firmami, tak jak to jest w Europie Zachodniej, gdzie przedsiębiorcy przestaliby ich kontrolować, to już tragedia i jeszcze długo w Polsce do tego nie dojdzie. No chyba, że Unia wymusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Już PO związkach? 14.08.09, 00:17 No właśnie."I o take Polske nam chodziło"! I o 60.000 BEZDOMNYCH! Jak bezdomne psy. I o koszyk usług gwarantowanych. I o dokończenie prac Komisji Wspólnej do Spraw "obdarowywania" Kk majątkiem narodowym. I o jeszcze tysiąc innych. Ale nie da się ukryć, że sami tego chcecie Grzegorze Dyndały. Odpowiedz Link Zgłoś
wuem43 Już PO związkach? 14.08.09, 08:39 Brawo, brawo! Ale to za mało, bo należałoby spowodować samofinansowanie się tych magnatów związkowych , a nie dorabiać się nic nie robiąc, za nasze pieniądze. A najlepiej wyprowadzić to towarzystwo z zakładów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Już PO związkach? 14.08.09, 08:47 my polacy kochamy zakladac partie,zwiazki zawodowe.Rosnie nam coraz wiecej krzykaczy,liderow cwaniakow rzadajacych ciagle wiecej przywilejow dla siebie.Najwazniejsze aby kasa byla a firma,zaklad pracy moze bankrutowac,panstwo dolozy.Minely czasy prawdziwych zwiazkow zawodowych<Solidarnosc> dzis to sami krzykacze,bezmuzgowcy Przepraszam robotnikow ale takie zwiazki jacy liderzy. Odpowiedz Link Zgłoś