dzakarta 14.08.09, 11:25 Jako ludzie PRL - starsze pokolenie jest uciskane i wyzyskiwane przez obecnie rządący reżim solidaruchów z PO czy z PIS-uaru! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamade Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:25 Jeśli są własnościowe, może by wyszacować te mieszkania przez rzeczoznawcę. Przenieść starszych ludzi do profesjonalnego domu opieki, gdzie by dożywali dni swoich za pieniądze ze sprzedaży tych mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright nie mam zdrowia czytac wiecej niz kilka zdan. 14.08.09, 11:34 Potrzebny jest prawnik i wyegzekwowac umowe. Jesli nie, to rzadac odszkodowan. Byli chetni brac, wiec niech placa do konca. Sad w Strasburgu czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:39 No to ja ci życzę na starość, abyś też 2 razy musiała płacić za oszustwo. Przecież wyraźnie jest napisane, że musieli DOPŁACAĆ ! A nawet jak mieli spółdzielcze mieszkania, to też się ich nie dostawało za darmo. Ogólnie, to radzę młodym mądralom aby codziennie sobie uprzytamniali, że oni też będą kiedyś starzy, chorzy i bezsilni. To jest jedyna sprawiedliwość na tym "najpiękniejszym z Światów" ; swoją drogą, to jest ciekawe kto wymyślił tak kretyńskie zdanie. A jeśli chodzi o "profesjonalny dom opieki", to gdzie go widziałaś, na filmach amerykańskich ? Gratuluję naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
makmag Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:46 Dlaczego jak tylko znajdzie się ktoś, kto próbuje tu przedstawić jakieś sensowne rozwiązanie to zaraz znajdą się tacu co to marudzą byle marudzić. Właśnie, że człowiek mądrze gada. Trzeba pamiętać, że w tym kraju panuje prawo i tego prawa trzeba się trzymać. Może i ktoś tych ludzi kiedyś oszukał (z resztą niekoniecznie oszukał może tylko nie dopełnił jakichś formalności zabezpieczających interesy tych ludzi i wcale niekoniecznie w złej wierze) ale teraz ci którzy muszą się zmóc z tym problemem muszą działać zgodnie z prawem. Pawo nie jest doskonałe to wiemy wszyscy, no i wyżej du.. się nie podskoczy. Pozostaje mieć nadzieję, że ludzie dobrej woli jakoś tę sprawę rozwiążą tak, żeby było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia0 Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:32 nigdy nie wolno ufac zadnej spoldzielni, nie wolno niczego podpisywac zanim sie tego nie omowi z prawnikiem, spoldzielnie mieszk. to banda zlodzeji, mamy tu taka w Krakowie, ktora pomimo, ze zarzadza blokiem pelnym naukowcow, mlodych ludzi, same mieszkania wlasnosciowe,splacone, blok z 1995 roku, a i tak udalo sie jej nas oszukac i splacic dlugi naszym funduszem remontowym, potem jeszcze kazali nam "odtworzyc" ten ukradzony przez nich fundusz,bandytyzm w bialy dzien, ktory do tego poparl Sad Najwyzszy, walczylismy z ta banda przez 3 instancje, ale polskie panstwo III RP utrzymuje stare ustawy z PRL i wg, nich spoldzielnia moze zrobic co chce z kasa czlonkow. Tak wiec my, sami mgr,dr. prof. przegralismy z banda sprytnych oszustow przez Sadem Najwyzszym. Nastepnego dnia kazalem u notariusza przerobic moje prawo na prawo odrebnej wlasnosci i wypisalem sie ze spoldzielni. Nauczylem moja corke, 8 latke ,aby mowila na spoldzielnie tylko zlodzieje i jak ona teraz widzi jakies pismo ze spoldzielni na bramie to mowi : Tata, znowu ci zlodzieje od nas chca. Polecam Wam, szczegolnie starym i naiwnym, nauke, ktora dalem mojej corce. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:44 gugcia0 napisał: > nigdy nie wolno ufac zadnej spoldzielni, nie wolno niczego podpisywac zanim > sie tego nie omowi z prawnikiem, spoldzielnie mieszk. to banda zlodzeji, mamy > tu taka w Krakowie, ktora pomimo, ze zarzadza blokiem pelnym naukowcow, > mlodych ludzi, same mieszkania wlasnosciowe,splacone, blok z 1995 roku, a i > tak udalo sie jej nas oszukac i splacic dlugi naszym funduszem remontowym, > potem jeszcze kazali nam "odtworzyc" ten ukradzony przez nich > fundusz,bandytyzm w bialy dzien, ktory do tego poparl Sad Najwyzszy, > walczylismy z ta banda przez 3 instancje, ale polskie panstwo III RP utrzymuje > stare ustawy z PRL i wg, nich spoldzielnia moze zrobic co chce z kasa > czlonkow. Tak wiec my, sami mgr,dr. prof. przegralismy z banda sprytnych > oszustow przez Sadem Najwyzszym. Nastepnego dnia kazalem u notariusza > przerobic moje prawo na prawo odrebnej wlasnosci i wypisalem sie ze > spoldzielni. Nauczylem moja corke, 8 latke ,aby mowila na spoldzielnie tylko > zlodzieje i jak ona teraz widzi jakies pismo ze spoldzielni na bramie to mowi > : Tata, znowu ci zlodzieje od nas chca. Polecam Wam, szczegolnie starym i > naiwnym, nauke, ktora dalem mojej corce. Generalnie masz rację, tylko skąd mają ci schorowani ludzie mieć forsę na prawnika ? Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia0 to problem, moze jakas fundacja im oplaci prawnika 14.08.09, 12:04 wiem,ze w Krakowie byly jakies takie akcje, fundacje, mlodzi prawnicy po UJ to chyba robili.Moze ta fundacja praw czlowieka,moze panstwo, gmina? Nie wiem. To jest problem. My , w czasie procesow ze spoldzielnia mielismy wlasnych prawnikow,mieszkancow, a i tak przegralismy w III instancji, jak juz pisalem. Nasze panstwo jest tak urzadzone, ze swietnie dba o zlodzieji,przestepcow,oszustow - vide te Leopardy w Krakowie,itp.Uczciwy czlowiek,ofiara napadu, np., jak da dobrze w morde bandycie i ten upadnie , a glowe sobie rozbije, to bandyta go skarzy, a sad przyznaje racje bandycie i mowi, ze ofiara napadu uzyla sily w zbyt duzej mocy, niewspolmiernie do zagrozenia.To jest paranoja prawa stworzonego w PRL i dalej uprawianego w tej swiatlej III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
makmag Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:50 można odwołać się do Strasburga Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 13:41 stary niedołężny człowiek to może się odwołać co najwyżej przez okno, i to na dodatek tylko jeżeli jest otwarte - to może ktoś go usłyszy. Tu potrzebny jest ktoś młodszy, kto pociągnie sprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
makmag Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:39 dzakarta napisał: > Jako ludzie PRL - starsze pokolenie jest uciskane i wyzyskiwane przez > obecnie rządący reżim solidaruchów z PO czy z PIS-uaru! Oj weź nie pier.. głupot bo mi się niedobrze robi jak czytam takie wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbie2 Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:40 Prawicowcy zawsze mowia ze autanazje stosuje sie nazachodzie a w Polsce strych i chorych wyrzuca sie na bruk i nie robi im sie kosztowny operacji, bo sie nie oplaca.Klechy i im podobni pieja o rodzinie, a co robi sie ze starcami w Polsce, na bruk z nimi niech zdychaja bez lekarza.Tak jest w Polsce a wrzeszczy sie o zabijaniu nie narodzonych anarodzonych traktuje sie jak gowno. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Za starzy na palenie opon 14.08.09, 11:47 Dobry przykład. Pokazuje, jak kończą ci, którzy zaufali polskiemu państwu. :( Odpowiedz Link Zgłoś
katoprzyglup Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, ze chc 14.08.09, 11:48 e umrzec to mi sie plakac chce... Sku8888yny to jedno slowo, ktore przychodzi mi do glowy w tej chwili... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:02 nas też czeka taka starość, nas wydy()mają na emeryturach, już to zresztą zaczęli robić, wyzbywając się i przejadając resztki majątku PRL. Z czego będziemy żyć za 30-40 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:11 Z tego co odłożymy na koncie w ZUSie, a nie z PRLowskich obiecanek komuszy nierobie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.drozdowska Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:20 W ZUSie niczego nie odkładamy, dobrze, żebyś był tego świadom.. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:49 Tak, tak. Idź do biura swojego funduszu emerytalnego zapytać skąd u nich biorą się pieniądze dla ciebie. Z ZUSu, baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 13:43 nie masz pojęcia jak działa system emerytalny w Polsce, w dodatku mylisz OFE z ZUSEm. radzę się podszkolić. Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:28 Licz na konto w ZUS a się przeliczysz Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:55 >Z tego co odłożymy na koncie w ZUSie, a nie z PRLowskich obiecanek komuszy nierobie. typowy język neoliberalnego taliba: mieszanina agresji, ignorancji i naiwności. Gdybyś coś wiedział o systemie emerytalnym, to byś się orientował, że za 20 lat grozi nam wielkie załamanie tegoż. Wszelkie próby wyjścia z tej sytuacji spychane są przez kolejne ekipy rządzące na następnych. Tusk w czasie kampanii wyborczej obiecał że 40% majątku prywatyzowanych przedsiębiorstw będzie odkładane na tzw. Rezerwę Demograficzną - fundusz z którego zalepiona będzie w przyszłości dziura w ZUS. Niestety, potrzeby i ambicję tego rządu nie pozwoliły mu na dotrzymanie obietnic, w imię zasady - po nas choćby potop. Tak więc, do zobaczenia w kolejce po zupkę w Caritasie za 30 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 13:07 Wow, to masz 20 lat na naukę czytania ze zrozumieniem. Zacznij od przerobienia mojego poprzedniego komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka9 Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:36 katoprzygłupie - nie ma w tym nic złego. Mam 40 lat i kilka razy w życiu, miałam chwile kiedy nie chciało mi się żyć. Chciałam umrzeć. W dzieciństwie również zdarzyła się taka chwila. Potem one mijają. To naturalne. Jeśli trwają za długo, można próbować spełnić swoje pragnienie, w najbardziej zakamuflowany sposób (raz spowodowałam wypadek, raz choroba np.) Jeśli chce ci się płakać, to pewnie nad tym, czego się boisz. Życie naraża nas stale na sytuacje, w których czujemy się bezsilni, nie widzimy wyjścia. Zamiast płaczu, podobają mi się konstruktywne wypowiedzi tutaj już podawane. Trzeba działać, nie ma co do tego wątpliowości. Odpowiedz Link Zgłoś
troll_bagienny To spełnij swoje wcześniejsze marzenie... 14.08.09, 13:53 ...i idź się utop, bo piszesz takie nic nie wnoszące do sprawy bzdety, że rzygać mi się chce, jak to czytam. A jak się przypadkiem nie powiesz albo nie potniesz, to porzekaj kilkadziesiąt lat, to zrozumiesz czym jest starcza bezradność, jaka starość jest dołująca, samotna i opuszczona przez ludzi i Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
murasek Re: Nie mam sil tego czytac, jak czlowiek mowi, z 14.08.09, 12:52 masz rację, każdy to taki syyyyyyn jeśli palce macza w tej sprawie i się tylko wymiguje. To jest draństwo do sześcianu, te urzędasy są dla zwykłych ludzi i powinny takie przepisy wyszperać aby się dało, no chyba że się nie chce ....eh Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Za starzy na palenie opon 14.08.09, 12:16 To jest skandal! Nic dodać nic ująć! Odpowiedz Link Zgłoś
krakower Za starzy na palenie opon 14.08.09, 12:19 Oto sprawiedliwa Polska Tusko-Kaczyńska, w której rządzą się samorządowe mafie. Odpowiedz Link Zgłoś
manra Za starzy na palenie opon 14.08.09, 12:25 to jest właśnie polski absurd - jeżeli dana jednostka administracyjna zostanie zlikwidowana, to wymazuje się ją i wszystko ,co z nią związane (w tym zobowiązania i decyzje) z pamięci regionu, narodu i świata. najlepszym przykładem jest PRL, którego koniec datujemy na 1989. od tego czasu nie liczą się decyzje podjęte przez ówczesne władze, prawo przestaje być prawem "bo pochodzi z peerelu". miasto Radom odziedziczyło po województwie nie tylko zobowiązania, ale też przywileje. radośnie administruje odziedziczonym mieniem i czerpie z niego zyski bez brania odpowiedzialności za decyzje podjęte przez "poprzednika". bardzo to łatwe i urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
virginia06 Re: Za starzy na palenie opon 14.08.09, 12:41 dzakarta napisał: > Jako ludzie PRL - starsze pokolenie jest uciskane i wyzyskiwane przez > obecnie rządący reżim solidaruchów z PO czy z PIS-uaru! Jakie pokolenie PRL-u?Pan majacy teraz 95 lat urodzil sie 1914 roku. PRL stal sie po wojnie,po 1945 roku.Urodzeni po tej dacie, sa pokoleniem PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
smuff Bandytyzm. 14.08.09, 12:50 W najczystszej postaci. Dodatkowo pokazuje z kim w Polsce liczą się władze. Także samorządowe. Powinni skserować artykuł i rozplakatować w całym mieście, aby ludzie wiedzieli kto ich "reprezentuje". Spółdzielnia "wzięła" od tych ludzi mieszkania - to co robi teraz podpada chyba pod kilka paragrafów. Pierwszy z brzegu to nie dotrzymanie umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Za starzy na palenie opon 14.08.09, 12:53 Wojewoda radomski zawarł wtedy ze spółdzielnią umowę: w budynku będzie Dom Kombatanta (dla kombatantów i innych starszych osób) zarządzany przez administrację wojewódzką. 1999 r.: reforma administracyjna zlikwidowała woj. radomskie. Utrzymanie Domu Kombatanta spadło na władze miasta. Ale rada miasta zadecydowała o jego likwidacji. Jakie były ustalenia prawne dot. opieki lekarskiej/pielęgniarskiej w tym bloku? Przecież jakieś musiały być, i to definiujące kto za co odpowiada... Z powyższych cytatów wynika, że władzę nad tym ma raczej miasto... Jakim cudem dziś już 'nikt' za sprawę nie odpowiada? Wstyd, że bezmyślne władze i zarządy zbywają tych starych, schorowanych ludzi wzruszeniem ramion - przecież oni sami wiele nie wyegzekwują... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Jaką z tego można wyciągnąć naukę ? 14.08.09, 12:58 A taką że naiwni są ci co liczą na Państwo. Na to że urzędnik wie lepiej i zadba o obywatela. Koniec końców to można liczyć tylko na siebie. Jednak w ludziach wciąż aktywny jest wirus komunizmu. Wierzą że Państwo powinno łupić bogatych aby mogło się opiekować biednymi (bo zwykle ludzie z tym wirusem są biedni). No i potem kończą zapomniani w takich blokach ... Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Jaką z tego można wyciągnąć naukę ? 14.08.09, 13:28 W ich wieku też nie będziesz mógł liczyć na siebie. Będziesz liczył na rodzinę (która Cię oleje), bankowy fundusz powierniczy (który zbankrutuje), oszczędności (które się zdewaluują). Przyszłość starych ludzi w przyszłości będzie zależeć o istnienia instytucji takich jak ten dom. Państwo jest właśnie po to, aby się zajmować starcami. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Dlaczego w tym kraju dopiero szczucie prasa pomaga 14.08.09, 13:02 Dlaczego w tym kraju dopiero szczucie prasa pomaga? Teraz na pewno zalatwi sie sprawe w tempie ekspresowym. Normalnie to by poczekali az staruszkowie schezna, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Pogarda dla ludzi starych i schorowanych to twarz 14.08.09, 13:06 RP. A miało być tal wspaniale:( Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ..Liberalizm Tuska ma to do siebie...... 14.08.09, 13:06 Starych trzeba kastrowac. Odpowiedz Link Zgłoś
roch_z_po Re: ..Liberalizm Tuska ma to do siebie...... 14.08.09, 13:18 Zosiu już raz napisałaś list szkalujący Radom.Teraz widzę dostałaś robotę w antyradomskim medium i jako organ propagandowy PO dobrze się sprawdzasz.Już niedługo PO mianuje cię dyrektorem tak jak Tyczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Za Kaczyńskiego starzy ludzie wcale nie byli 14.08.09, 14:11 lepiej traktowani ("spieprzaj dziadu") a taki n.p. Rydzyk wyciąga z ich portmonetek resztki pieniędzy na swoje fanaberie, sprzedając tym biednym ludziom złudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb To nie Tusk, to Radom. 15.08.09, 12:04 prawdziwy-moher napisał: > Starych trzeba kastrowac. To nie Tusk, to Radom. Znamienne, że w innych częściach Polski takich rzeczy nie było, tylko Łódź, Radom, Tomaszów... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_ticket Za starzy na palenie opon 14.08.09, 13:44 To straszne co się dzieje w Polsce. Dziś władze są młode a kiedyś jak będą starzy, chorzy to poczują co to znaczy. Nie potrzeba wojny, by traktować człowieka jak zwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Za starzy na palenie opon 14.08.09, 14:32 Tylko metodą warstwową można naprawić tę Rzeczpospolitą. (warstwa urzędników, warstwa ziemi, powtarzać aż do skutku a potem udeptać) Czy to prawda że jest ich już ok. 600 tysięcy?! (biorąc pod uwagę państwowych, samorządowych i diabli wiedzą jakich kto wymyślił) Tzn. dwa razy więcej niż we Francji!? Odpowiedz Link Zgłoś
micro5 Macie rządy prawicy i kościoła 14.08.09, 14:35 Tak jest kiedy do władzy dochodzą prawicowcy wychowani i wykształceni przez system socjalistyczny. Dzięki tym ludziom z tego dnmu uzyskali pokój ,wykształcenie, lokale a teraz tych ludzi wyrzucaja na śmietnik to jest prawo katolickie prawicy. Nie głosuj na prawicę zapamietajxcie zawsze to Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Premierze Tusk, to dla tych ludzi nie ma miejsca? 14.08.09, 14:36 Polityka liberałów jest tak pomyślana, aby starsi ludze, którzy statystycznie częściej głosują na PiS - wymarli. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Od zaraz potrzebna instytucja pozwu zbiorowego 14.08.09, 15:58 Gdyby istniała, to wielu różnym macherom szybko by szczęka opadła. Musi być tak, żeby adwokatowi sowicie opłaciło się dochodzenie sprawiedliwości dla grupy ludzi. Bez tego wciąż kogoś będą bezkarnie kolegować. Odpowiedz Link Zgłoś
skobog Za starzy na palenie opon 14.08.09, 18:39 Walczyli po niewłasciwej stronie. Gdyby walczyli w Wermahcie wnuczek zadbałby o nich !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maciej508 Re: Za starzy na palenie opon 15.08.09, 06:50 A Gierek powiedział że w Radomiu są WARCHOŁY-chyba miał rację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
and5555-1964 Za starzy na palenie opon 15.08.09, 19:29 MAMY PiS TO JEST TO CO POWINNO BYĆ A NIE JEST.PRZED WYBORAMI ZNOWU BĘDĄ OBIECYWALI. Odpowiedz Link Zgłoś